dinsdag 3 september 2019

Connery Plein definitief nieuwe voorzitter goudzoekersorganisatie Makamboa, Nieuw-Koffiekamp

(Bron foto: Rosebel)
Makamboa is de erkende gesprekspartner van regering en Rosebel


De rust binnen Makamboa, de organisatie van de goudzoekers uit Nieuw-Koffiekamp, blijkt teruggekeerd. Het voorzitterschap van Connery Plein is afgelopen weekend bekrachtigd in een krutu die is gehouden door het dorpsbestuur onder leiding van kapitein Hermanus Schalwijk, aldus de Ware Tijd dinsdag 3 september 2019.

'De waarnemend voorzitter Owen Pryor heeft tijdens de vergadering een stap teruggedaan. Ik zal schriftelijk bekendmaken aan de regering en Rosebel Gold Mines (RGM) dat Plein de nieuwe voorzitter is', zegt Schalwijk.

Makamboa is de erkende gesprekspartner van de regering en RGM. Begin augustus hadden ontevreden Makamboa-leden een nieuw onderhandelingsteam opgericht dat daarna heeft gesproken met president Desi Bouterse. Het staatshoofd heeft de groep voorgehouden om liever de vrede binnen Makamboa te herstellen. Er is daarna geprobeerd om de ontevreden bestuursleden van Makamboa op één lijn te krijgen met ondervoorzitter Pryor, maar dat is toen niet gelukt.

Connery Plein werd in een vergadering als nieuwe voorzitter aangewezen. Zijn voorganger is reeds geruime tijd geleden overleden.

Het is het dorpsbestuur volgens Schalwijk in het weekend wel gelukt om plooien glad te strijken en Makamboa onder leiding van Plein heeft de zegen van het traditioneel gezag. 'Er is geen ontevreden groep meer en alleen Makamboa mag namens het dorp onderhandelen met de regering en Rosebel. We trekken eensgezind op', benadrukt de kapitein.

Schalwijk wijst erop dat Makamboa zal streven naar een stuk werkterrein voor de goudzoekers die bekend staan als bate-mannen. Deze groep goudzoekers komt nu niet aan bod. De goudzoekers die namens Makamboa een overeenkomst hebben met RGM en mogen werken in Roma Pit, zijn ondernemers.
Hoe groot de groep bate-mannen is, is niet bekend bij de kapitein. 'We zien graag dat deze goudzoekers kunnen werken in gebieden die worden afgestoten door Rosebel, omdat die terreinen niet winstgevend zijn voor het bedrijf. Maar, als een bate-man bijvoorbeeld vijfhonderd gram per week kan vinden is dat wel rendabel voor hem', meent Schalwijk. Voor deze groep moeten er echter machines beschikbaar worden gesteld om ruw materiaal te kunnen opgraven.

BEP: 'We doen niet mee aan social media oorlog en leugens'

'We zeggen wat BEP gedaan heeft in verleden, waarmee we nu bezig zijn en waar we naartoe gaan'

(Bron foto: BEP)

'We doen niet mee aan social media oorlog en leugens. We zeggen wat de BEP gedaan heeft in het verleden, waarmee we nu bezig zijn en waar we naartoe gaan', aldus Andy Aboikoni van de BEP zondag als ondervoorzitter van de partij bij de installatie van de nieuwe kern Tap Pasie op Weg naar Atjoni km. 57, zo bericht dinsdag 3 september 2019 Starnieuws.

'Ga maar na wie de ontwikkelingscentra Atjoni, Snesikondre, Stoelmanseiland en Apoera heeft gebouwd', hield hij zijn gehoor voor. 'Wie heeft de gezondheidszorg in het binnenland verbeterd, wie heeft gezorgd voor asfaltering van de weg naar Atjoni, Afobaka en Albina?' 

Hij haalde daarbij ook het bouwen van de aanmeersteigers en krutu oso's aan en het uitroeien van malaria in het binnenland.

Secretaris Paul Misdjan zei, dat met de installatie van de kern is aangetoond dat de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek sterker uit de bus zal komen na 25 mei 2020. Hierdoor kan de partij volgens hem meer regeerverantwoordelijkheid dragen en kan zij het beleid dan beter helpen beïnvloeden. De nieuwe partijleden zijn ook de 'oprechtheid, eerlijkheid en standvastigheid' van de partij voorgehouden.

Kernvoorzitter Ruben Banai heeft anderen opgeroepen de partij te ondersteunen om samen te werken aan de ontwikkeling van dorpsgemeenschappen.

Zes Chinese hektrawlers vertrokken uit Surinaamse wateren

Schepen zouden onderweg zijn naar Senegal, West-Afrika


De zes Chinese trawlers die in november 2018 in de Surinaamse kustwateren opdoken, zijn dinsdagmorgen 3 september 2019 vertrokken. Dit wordt desgevraagd bevestigd door Kustwacht-directeur Jerry Slijngard, aldus de Ware Tijd. 

De boten hebben rond vier uur in de ochtend de ankers gelicht. Als bestemming is Senegal opgegeven.

Rond deze fabriekstrawlers is veel te doen geweest sedert zij vorig jaar arriveerden. Nadat verschillende instanties, tot aan president Desi Bouterse, in april te kennen gaven dat de boten moesten vertrekken, bleken zij meer ankervast te zijn dan gedacht. Uiteindelijk trad de Kustwacht medio mei op, na instructie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en stelde Ros International Fisheries, eigenaar van de boten, een ultimatum om haar vaartuigen te doen vertrekken.

Maar, het bedrijf stapte naar de rechter en die besloot, dat zolang het proces duurde, de maatschappij haar boten in Surinaamse wateren kon houden. Het proces werd echter een fiasco voor Ros Fisheries en uiteindelijk heeft de Kustwacht onder aansturing van het Openbaar Ministerie een ultimatum gesteld dat gisteren verliep.

Man (29) schiet met windbuks per ongeluk op 7-jarig jongetje

Man was op vogels aan het schieten in het district Wanica


Een 29-jarige man heeft afgelopen zondag met een windbuks geschoten op een jongetje van 7 jaar. Dit gebeurde toen de man bezig was op vogels te schieten in het district Wanica, meldt de Surinaamse krant Times of Suriname vandaag, dinsdag 3 september 2019, op haar voorpagina, aldus Waterkant.net.

Volgens de krant heeft het slachtoffertje een schotwond aan zijn rechterschouder opgelopen en moest medisch behandeld worden.

De schutter verklaarde, dat hij op vogels aan het schieten was en daarbij het jongetje per ongeluk heeft geraakt. Na het voorval werd de Surinaamse politie meteen ingeschakeld. Toen agenten arriveerden troffen zij zowel het slachtoffer als de verdachte aan.

De windbuks is in beslag genomen en de verdachte werd overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek.

Voormalige school voor praktisch en tweedekansonderwijs Feffik in Brievengat, Curaçao, nog niet open

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
'Elke student zal individueel benaderd worden voor meer details'


Het Openbaar Schoolbestuur (Dienst Openbare Scholen (DOS) heeft gemeld dat de voormalige school voor praktisch en tweedekansonderwijs Feffik, in Brievengat nog niet open kan gaan vanwege de transitievoorbereidingen. Het instituut heet overigens geen Feffik meer, maar ‘de middelbare beroepsopleiding Nilda Pinto lokaliteit Brievengat’, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 3 september 2019.

Studenten en ouders wordt gevraagd nog wat geduld te hebben. De officiële opening wordt bekendgemaakt, zo wordt door gemeld. 'Elke student zal individueel benaderd worden voor meer details', zo eindigt het bericht van DOS.

Wladimir Kleinmoedig van DOS bevestigt dat het om ongeveer 200 studenten gaat die aan een technische opleiding willen beginnen. 'Een SBO-opleiding is niet zo strak gebonden aan een schooljaar van september tot juli en het is mogelijk wat later te beginnen', stelt Kleinmoedig. Ondertussen is de organisatie bezig met het werven van personeel. Daaronder ook mensen die bij de Feffik werkten. 'Als deze niet bevoegd zijn, dan moet er nog een dispensatieproces gestart worden', legt Kleinmoedig uit, 'het neemt allemaal veel tijd in beslag.'

Overigens wenst hij een onderscheid te maken tussen wat DOS moet organiseren om de SBO-opleiding van de grond te krijgen en de afwikkelingsperikelen van Feffik. 'In principe heb ik daar niets mee te maken, hoewel dit elkaar wel kan raken.'Desgevraagd legt een medewerker van Feffik uit, dat sommige docenten sollicitatiegesprekken hebben gehad bij DOS, maar daar niet kunnen beginnen, omdat er nog een hele afwikkelingsprocedure speelt bij Feffik.

'Financiering van de extra 200 miljoen gulden voor HNO kon ook zónder hoofdlijnenakkoord' - Curaçao

'Ministers hebben geen wet overtreden door akkoord te tekenen zonder de wettelijke machtiging'


Het was een eis van het lokale consortium, maar de financiering van de extra 200 miljoen gulden voor Hospital Nobo Otrobanda (HNO) had ook zónder hoofdlijnenakkoord kunnen worden geregeld. Dat zei minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) gisteren in de Staten, aldus vandaag, dinsdag 3 september 2019, het Antilliaans Dagblad.

De regering heeft het hoofdlijnenakkoord inmiddels ingetrokken na alle commotie over het daaraan verbonden landsbesluit dat door gouverneur Lucille George-Wout ter beoordeling naar de Rijksministerraad in Nederland werd gestuurd.

Camelia-Römer was samen met de andere drie ministers die het akkoord hadden ondertekend in afwachting van de goedkeuring van het landsbesluit uitgenodigd voor de openbare vergadering (minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) als minister van Algemene Zaken, minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën) om duidelijkheid te scheppen over de hele gang van zaken rond de lening door een lokaal consortium van banken en pensioenfondsen.

De vier ministers hebben geen wet overtreden en geen strafbaar feit gepleegd door het akkoord te tekenen zonder de wettelijke machtiging, benadrukte Camelia-Römer die van huis uit jurist is. Dat decreten en zelfs wetten met terugwerkende kracht in werking treden, is de normaalste zaak van de wereld. De GMN-minister stelt dat in artikel 33 van de Staatsregeling is opgenomen dat het tekenen van een akkoord moet gebeuren op basis van een landsbesluit en dat meerdere ministers hun handtekening moeten zetten.

23-Jarige Surinaamse Nederlander op Curaçao in een auto doodgeschoten

Slachtoffer zou de in Amsterdam geboren crimineel Genciël ‘Genna’ Feller zijn


Op Curaçao is gisteren een 23-jarige Surinaamse Nederlander in een auto doodgeschoten. Het zou gaan om de in Amsterdam geboren crimineel Genciël ‘Genna’ Feller. Hij was nog geen maand geleden al beschoten in Almere, waar hij woonde, en zat ondergedoken op Curaçao. 

Het slachtoffer zat rond tien uur in de ochtend in een geparkeerde auto aan de Caracasbaai te Willemstad. De vrouwelijke bestuurder van de auto was net uitgestapt toen twee mannen kwamen aanlopen en begonnen te schieten.


Volgens Het Parool - zo schrijft Waterkant.net vandaag, dinsdag 3 september 2019 - gaat in het criminele milieu het gerucht dat Feller met anderen uit Zuidoost een partij van honderden kilo’s cocaïne, vele miljoenen waard, had geript (gestolen) van een grote crimineel voor wie de groep de drugs had moeten opslaan.

De krant schrijft verder dat Feller op 18 mei met vrienden gearresteerd werd nadat in parkeergarage The Bank in de Amstelstraat na het uitgaan de 24-jarige Orpheo Gefferie uit Almere was doodgeschoten

Begroting voor 2020 van Nickerie met Srd 70 miljoen teruggebracht naar 130 miljoen

'Infrastructurele werkzaamheden genieten prioriteit'


De begroting voor 2020 van Nickerie is met Srd 70 miljoen teruggebracht naar Srd 130 miljoen. Azeez Khodabaks, ondervoorzitter van de districtsraad, benadrukt vandaag, dinsdag 3 september 2019, in de Ware Tijd, dat na screening vooral projecten zijn geschrapt die al zijn uitgevoerd. Volgens Khodabaks geniet de uitvoering van de infrastructurele werkzaamheden prioriteit. 

'Vooral de natte en de droge infrastructuur hebben dringende aanpak nodig, omdat het gaat om een agrarisch district waar rijst wordt geproduceerd. Wil je een goede productie, dan moet je ook goede infrastructuur hebben.' De bereikbaarheid van de productiegebieden is heel belangrijk, 'want als je met je vervoer je areaal niet kan bereiken dan heb je ook geen zicht wat er allemaal gebeurd met de gewassen op het veld.'

De ondervoorzitter stelt, dat de natte infrastructuur optimaal moet zijn om het overtollige regenwater te kunnen afvoeren. Aan de andere kant moet in de droge tijd voldoende water aanwezig zijn, 'vandaar dat de hoofdleidingen in een optimale conditie moeten verkeren'.

De grootste uitgavenposten zijn de ministeries van Regionale Ontwikkeling (Srd 31 miljoen) en Openbare Werken, Transport en Communicatie (Srd 48 miljoen).

Khodabaks verwacht dat in het komende dienstjaar zaken wel gerealiseerd zullen worden. 'Wij gaan kijken hoeveel middelen er beschikbaar zijn.' Hij constateert dat in de afgelopen vier jaren heel weinig is gerealiseerd in Nickerie.

'Wij zitten in een agrarisch district en hebben een heel slechte infrastructuur dat achterstallig onderhoud heeft', zegt Chaitram Adhin, voorzitter van waterschap Uitbreiding Groot Henarpolder I en II. Hij verwijst als illustratie naar het landbouwgebied waar er veel slechte wegen zijn. Adhin is er niet over te spreken, dat de hoofdweg naar zijn productiegebied van zo'n 3.000 hectare in deplorabele staat verkeert en dringend structurele aanpak nodig heeft. 'Wij hebben vaak aan de bel getrokken, maar steeds vernomen dat er onvoldoende middelen zijn.' Hij gelooft niet dat de opgebrachte zaken zullen worden aangepakt, 'omdat de overheid zelf in financiële problemen zit'.

Hopkinson (NDP) pleit voor wetgeving met stevigere straffen voor verkeersovertreders

'Ik pleit voor harder straffen als afschrikkingsmiddel voor die mensen, die kiezen om crimineel gedrag in het verkeer te vertonen'


'Tijdens mijn politieopleiding deed een der docenten Verkeersrecht terecht de uitspraak dat de wegen van Suriname nooit berekend waren voor zoveel voertuigen. Hoezeer deze bewering ook dient als uitleg voor de dagelijkse filevorming, houdt het geen stand als uitleg voor de vele verkeersdoden die wij steeds weer moeten betreuren: reeds 44 dit jaar. De vele bezorgdheden en aanmaningen van de politie, alsook de oproepen van de president van de republiek tijdens zijn nieuwjaarsredes, en de bewustwordingscampagnes in de media ten spijt, kampen we nog steeds met dit fenomeen van tevéél verkeersslachtoffers. 

Elke wetenschapper die het probleem analyseert, zal aangeven dat een complexiteit van factoren ten grondslag ligt aan het probleem: onvoldoende kennis over het voertuig, onvoldoende verkeersinzicht, het niet opvolgen van verkeersregels, een moment van onoplettendheid, kiezen voor asociaal gedrag, ronduit crimineel gedrag door bijvoorbeeld onder invloed deel te nemen aan het verkeer, etc. 

Evenzo complex is de oplossing. Er is geen simpele truc om in één keer nul slachtoffers meer te hebben; immers, een ongeluk schuilt soms ook gewoon in een klein hoekje. We kunnen wel een bijdrage proberen te leveren aan het terugbrengen van de gevallen die voorkomen hadden kunnen worden. 

In mijn geval kan ik een kleine rol spelen vanuit De Nationale Assemblee. Ik geloof namelijk dat we het gedrag van weggebruikers kunnen beïnvloeden door wetgeving met stevigere straffen. In andere landen is het niet ongewoon een onderscheid te maken tussen een verkeersovertreding (een stopbord negeren) en een verkeersdelict dat rechtstreeks onder het strafrecht valt vanwege de ernst (onder invloed deelnemen aan het verkeer). 

Als lid van De Nationale Assemblee heb ik daarom de stap genomen om wetgeving te maken voor verkeerscriminaliteit. Kort gezegd pleit ik voor harder straffen als afschrikkingsmiddel voor die mensen, die kiezen om crimineel gedrag in het verkeer te vertonen. In de voorgestelde wetgeving krijgt Justitie en Politie verruiming van de gevallen waarbinnen zij mogen overgaan tot invordering of vervallen verklaren van het rijbewijs, alsook verruiming van de mogelijkheden om over te gaan tot insluiting.



Deze initiatiefwet geniet in dit stadium reeds de ondersteuning van de DOE-fractie en is derhalve ingediend samen met de fractievoorzitter van de DOE, dhr. Carl Breeveld. 

Zoals gezegd, is wetgeving alleen niet de oplossing, maar kan het wel dienen als a means to an end. Naast wetgeving wil ik pleiten voor een bredere aanpak. Laten we de straffen verhogen, maar ook onze handhavers in staat stellen om daadwerkelijk te handhaven, mensen bewust maken van hun (asociale) gedragingen en de impact daarvan op overige weggebruikers, alsook onze technologie gebruiken. 

We hebben 300 Safe City camera’s geïnstalleerd in de meest bewoonde en de drukst bereden districten: Paramaribo en Wanica. Laten we de camera’s inzetten om de verkeerssituatie te monitoren én zo de pakkans te vergroten. We weten immers dat mensen pas gedrag veranderen wanneer men weet dat men gepakt kan worden. En als we toch bezig zijn, laten we de camera’s meteen inzetten om die andere vorm van criminaliteit die een doorn in mijn oog is, te helpen indammen: het dumpen van afval langs de weg door milieucriminelen. 

Ondanks de volle agenda in DNA hoop ik dat de voorzitter deze initiatiefwet toch nog kan agenderen, zodat we de voorstellen voor een safer city kunnen bespreken.

R.R. Hopkinson 
Sr. Lid van De Nationale Assemblee NDP-fractie'

Personeel Anton de Kom Universiteit van Suriname weer in actie

Actie uit solidariteit met Celos-personeel dat nog geen salaris heeft ontvangen

'Het blijkt dat zij structureel laat over hun gelden beschikken'


De Ware Tijd bericht vandaag, dinsdag 3 september 2019, dat medewerk(st)ers van de Anton de Kom Universiteit van Suriname gisterochtend weer in actie zijn gegaan, na een algemene ledenvergadering van de Werknemers Federatie Universiteit (WFU bij de ingang van de universiteit.

De WFU is het overkoepelend orgaan van de bonden van het Technisch en Administratief Personeel (Tapu), het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) en het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname, Celos.

Het overkoepelend orgaan is overgegaan tot actie, omdat personeel van het Celos nog geen salaris heeft ontvangen. Uit solidariteit met de medewerkers van Celos is het werk neergelegd.

Intussen is een bief gericht aan het Bureau van de Universiteit. Doordat de salarissen niet zijn uitbetaald moeten personeelsleden boeterente betalen bij banken waar zij leningen hebben lopen. 'Het blijkt dat zij structureel laat over hun gelden beschikken', zegt WFU-woordvoerder Suneel Soekhnandhan.

Hoewel de loonslip al is verstrekt, is het salaris nog niet gestort. Celos-medewerkers met een DSB-rekening hebben wel salaris ontvangen, maar bij de overige banken is het salaris nog niet gestort.

Het is de zoveelste actie van Tapu en het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI). De WFU vindt dat er sprake is van uitlokking, omdat niet alle personeelsleden over hun salaris kunnen beschikken. Eerder dit jaar was er ontevredenheid toen twk-gelden over 2018 niet in maart werden uitbetaald, zoals was afgesproken in de collectieve arbeidsovereenkomst. Ook toen was de bond boos dat het universiteitsbestuur zich niet aan de afspraak had gehouden. 'Wanneer gaat men serieus met uitbetalingen om?', vraagt de woordvoerder zich af.

Vrouw die voice-app verspreidde over overleden onderinspecteur van politie aangehouden

Na aanbieden excuses via een geluidsfragment is de vrouw weer in vrijheid gesteld


Een vrouw die onlangs een roddelverhaal over de overleden onderinspecteur van politie Donald Vliet als geluidsfragment insprak en verspreidde, is door de politie aangehouden. In het voice-bericht is te horen hoe de aangehouden vrouw een pikant verhaal vertelt over de dood en met name de doodsoorzaak van de agent. Het fragment werd daarna massaal via Whatsapp gedeeld samen met de foto van de politieman, zo schrijft Waterkant.net vandaag, dinsdag 3 september 2019.

De echtgenote van de overleden onderinspecteur besloot aangifte tegen de maker van het fragment bij politiebureau Keizerstraat te doen, omdat haar naam ook genoemd wordt. De politie spoorde de dader op die afgelopen weekend werd aangehouden en flink aan de tand gevoeld werd over haar actie.

Ze zou overigens vanmorgen weer zijn vrijgelaten, onder voorwaarde dat ze haar excuses ook via een geluidsfragment zou maken. Dat deed de vrouw vervolgens ook en haar excuses zijn hieronder te beluisteren.

Daarbij stelt ze, dat grote delen wat ze had aangegeven in het voice-bericht op onwaarheid berustte. Onderinspecteur van politie Donald Vliet overleed zaterdag 24 augustus op 52-jarige leeftijd. Hij was laatstelijk werkzaam op het politiebureau aan de Keizerstraat oftewel ressort Centrum. De begrafenis vond plaats op zaterdag 31 augustus.


Sapoen (HVB): 'Regering heeft niet gefaald met nieuwe overeenkomst met Alcoa'

'Goedgekeurde deal biedt juist redelijke perspectieven om doorstart te maken met nieuwe bauxietindustrie in Bakhuys'


'De regering heeft niet gefaald met de nieuwe overeenkomst die zij heeft gesloten met Alcoa.' Dat zegt Raymond Sapoen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging vandaag, dinsdag 3 september 2019, in de Ware Tijd. Anders dan de oppositie en een aantal maatschappelijke groepen vindt Sapoen, dat de door het parlement goedgekeurde deal juist redelijke perspectieven biedt om een doorstart te maken met de nieuwe bauxietindustrie in Bakhuys. 

'Er wordt gezegd dat we een overeenkomst hebben waarbij we gebonden zijn aan Alcoa, maar dat is niet waar. We bepalen zelf met wie we verder willen samenwerken en welke ontwikkelings- en financieringspartner we aantrekken', benadrukt de parlementariër.

Sapoen was in het begin huiverig over de Brokopondo-overeenkomst, maar zegt dat hij, nu sommige bepalingen zijn gewijzigd, wel tevreden is met de nieuwe deal. 'Doorgaan op dezelfde voet zou niet in ons voordeel zijn. We draaiden op verlies. Het is misschien geen perfecte deal, maar toch een goede basis. Je neemt beslissingen op basis van jouw economische realiteit.'

Het verwijt dat de onderhandelingscommissie onder leiding van Dillip Sardjoe teleurstellend heeft gepresteerd in de gesprekken met de multinational, noemt Sapoen onterecht. Hij meent dat de afgevaardigden wel hun best hebben gedaan. 'Het zijn niet zomaar mensen. Het zijn allemaal mensen met jarenlange ervaring in de branche. Het is misschien niet het allerbeste wat ze konden halen, maar ze hebben toch wel een redelijk fundament gelegd.'

De overname van de dam is volgens het Assembleelid een essentiële verworvenheid, omdat er miljoenen zullen worden bespaard. Sapoen vindt wel, dat Alcoa zich in de kwestie van de gepensioneerden die nu nog bij de groene tafel ligt, volwassen moet opstellen. 'Deze werknemers zijn benadeeld door het koersverschil, maar het bedrijf moet ook omkijken naar deze groep', legt hij uit. Naar zijn mening valt hierover niet te discussiëren.

Sapoen is blij dat er goede afspraken zijn gemaakt over de gevolgen voor het milieu en dat er overeenstemming is bereikt over een speciaal fonds waarin de compensaties zullen worden gestort. De parlementariër hekelt het feit, dat er wordt beweerd dat Suriname is verkocht. Hij spreekt dat tegen en stelt dat dat ongewenste politieke uitlatingen zijn. Sapoen: 'We zijn allemaal Surinamers en we willen allemaal het beste hebben uit de deal die we hebben gesloten. De mensen die allerlei dingen roepen moeten niet doen alsof zij de enigen zijn die hart hebben voor Suriname. Geen van ons wil dat het land wordt verkocht.'

Vijf doden bij aanval op busstation in Cuernavaca, hoofdstad Mexicaanse deelstaat Morelos

(Bron foto: Óscar Guadarrama)
Slachtoffers willens en wetens onder vuur genomen


Aanklagers in de Mexicaanse staat Morelos zeggen dat schutters vijf mannen hebben gedood in een busstation in de hoofdstad Cuernavaca. Het Openbaar Ministerie van de staat Morelos zegt, dat een zesde man gewond raakte in de aanval. 

Autoriteiten zeiden in een verklaring maandag dat bewust op de slachtoffers werd gevuurd rond 04.40 uur, maar boden geen enkel mogelijk motief.



Meerdere georganiseerde criminele groepen zijn aanwezig in de stad, 56 kilometer ten zuiden van Mexico-Stad. In mei werd een vakbondsfunctionaris bij protesterende straatverkopers buiten het stadhuis doodgeschoten samen met een andere vakbondsman.


(Suriname Mirror/Diario de Morelos/The Associated Press/UNO TV/El Sol de Mexico/Twitter)

Colombia rolt bende op die goud naar Panama smokkelde

(Bron foto's: Fiscalia)
Bende hanteerde geraffineerde vermommingsmethoden om het goud te smokkelen

Bende kreeg hulp van corrupte luchthavenambtenaren


Een crimineel netwerk dat creatieve methoden gebruikte, waaronder het inhuren van legitieme juweliers, om goud naar Panama te smokkelen en de opbrengsten terug te wassen naar Colombia, is opgerold, wat het toenemende belang van deze illegale goudsmokkel route onderstreept. 

Op 22 augustus kondigde het kantoor van de procureur-generaal van Colombia de ontmaskering aan van een productieve goudsmokkelbende. Het criminele netwerk verkreeg het goud van illegale mijnwerkers en smelters in de departementen Santander en Antioquia in Colombia, met name in de subregio Magdaleno Medio. Om de kans om niet gepakt te worden te vergroten, gebruikten menselijke 'muilezels' (smokkelaars) vervolgens verschillende methoden om het goud met vluchten naar Panama te smokkelen.

Een tactiek was om het goud te vermommen door er stalen of zilveren lagen bovenop te leggen en deze te gebruiken om kettingen, armbanden, sleutelhangers, portemonneebanden en andere objecten te maken die door de 'muilezels' worden gedragen.

Acht personen werden gearresteerd en beschuldigd van het runnen van de smokkelbende die mensen gebruikte om illegaal goud van Colombia naar de stad Colón in Panama te brengen. Naar schatting werd 19 miljard Colombiaanse pesos ($ 5,5 miljoen) aan goud gesmokkeld door de bende, volgens het kantoor van de procureur-generaal, hoewel de in beslag genomen activa 60 miljard pesos ($ 17,4 miljoen) waard waren.

Corrupte luchthavenambtenaren hielpen de groep ook bij het omzeilen van veiligheidscontroleposten, volgens de Colombiaanse autoriteiten. Ambtenaren zouden de producten die het goud verborgen hielden soms naar de luchthavens brengen en ze vervolgens kort voor het instappen aan de smokkelaars overhandigen. Luchthavenambtenaren kregen tussen twee en vier miljoen peso (tussen ongeveer $ 580 en $ 1.060) voor hun rol, volgens een bericht van Semana.

Nadat het goud in Panama was aangekomen, werd het afgeleverd bij de kantoren van Gold America en Alpha Trading, twee bedrijven in de vrijhandelszone van Colón. Een ander innovatief onderdeel van de smokkel was, dat de vervoerders vervolgens werden betaald in juwelen en edelstenen uit Italië, die ze terug naar Colombia smokkelden. Deze werden vervolgens verzonden naar een netwerk van juweliers in de Colombiaanse steden Bogotá, Bucaramanga, Barranquilla, Medellín en Cali, waar ze legaal werden verkocht, meldde Semana.

(Suriname Mirror/InSightCrime) 

Dierenliefhebbers in Colombia protesteren tegen dierenmishandeling

(Bron foto: Twitter)
Demonstranten eisen dat politici beleid voeren om dierenmishandeling te stoppen


Mensen en hun huisdieren demonstreerden zondag 1 september 2019 samen in de straten van Bogota, Colombia, om hun regering te vragen meer te doen om dieren te beschermen tegen mishandeling en misbruik.

Demonstranten liepen naast hun harige vrienden terwijl ze scandeerden: 'Wij zijn de stem van de dieren', terwijl anderen borden droegen met afbeeldingen van slachtoffers van dierenmishandeling.


Een organisator van de mars van zondag, Rosa Juliana Herrera, vertelde persbureau Reuters dat de mars bedoeld is om te eisen dat politici hun autoriteit gebruiken om beleid te voeren om dierenmishandeling te stoppen.


Lokale media meldden dat vergelijkbare marsen op zondag plaatsvonden in tien andere Colombiaanse steden.


(Suriname Mirror/EuroNews/YouTube/Twitter)

Burgemeesterskandidate Karina Garcia en vijf anderen vermoord tijdens campagne in zuidwesten Colombia

Forensische onderzoekers vindende resten zes verbrande mensen in auto 

(Bron foto: Twitter)

Een burgemeesterskandidate en vijf anderen zijn vermoord tijdens een campagne in het zuidwesten van Colombia, zeiden lokale autoriteiten maandag 2 september 2019. 

De auto van de kandidate van de Liberale Partij, Karina Garcia, die burgemeester was in de gemeente Suarez, Cauca, werd verbrand aan de kant van de weg aangetroffen. Autoriteiten dachten aanvankelijk, dat de kandidate was ontvoerd totdat forensische onderzoekers de resten van zes verbrande mensen in de auto vonden, vertelde Cauca-gouverneur Oscar Ocampo aan Blu Radio.

De lijfwacht van de kandidate kon tijdens de aanval uit de auto springen en overleefde, zei Ocampo.


Cauca politiecommandant kolonel Fabio Rojas zei, dat hij vermoedde dat een FARC-dissidentengroep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) die actief is in het gebied achter het bloedbad zit. Meerdere gewapende groepen zijn actief in de noordelijke regio Cauca, waar politiek en etnisch geweld is toegenomen sinds de demobilisatie van de FARC in 2017.


Het slachtoffer had wekenlang doodsbedreigingen gemeld en zei dat een van haar concurrenten achter de vernietiging van campagneposters zat. In onderstaande video zei ze, dat een illegale gewapende groep campagnemedewerkers vertelde dat ze orders hadden gekregen om haar en haar alleen niet toe te laten om deel te nemen aan de verkiezingen.

Dagen voor haar dood beschuldigde Garcia de vertrekkende burgemeester van Suarez Hernando Ramirez, die tot haar eigen partij behoort, van het niet bieden van voldoende zekerheid aan kandidaten.

Garcia is de zesde burgemeesterskandidaat die wordt vermoord in het jaar voorafgaand aan de lokale en regionale verkiezingen van Colombia die op 27 oktober worden gehouden. Volgens de onafhankelijke verkiezingswaarnemingsmissie zijn ook ten minste vijf kandidaten van de gemeenteraad vermoord.

De verkiezingswaarnemers hebben gewaarschuwd voor de dreiging van politieke moorden nadat de demobilisatie van de FARC-guerrilla's een machtsvacuüm achterlieten in regio's zoals Noord-Cauca en een golf van moorden veroorzaakten die volgens het Bureau van de Ombudsman met bijna 200 sociale leiders gedood in 2018.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Pais/YouTube/Las 2 Oorillas/Twitter)

Braziliaanse president Bolsonaro weigert nog met ‘Franse’ Bic-pen te schrijven

(Bron foto:: Twitter)
Maar, maar liefst 95% van alle Bic-balpennen die in Brazilië worden verkocht wordt geproduceerd te Manaus...


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die al een tijdje publiekelijk ruziet met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron, weigert voortaan nog documenten te ondertekenen met een Bic,   'omdat dat een Frans merk is'. Alleen vergeet hij daarbij één klein detail...


De Braziliaanse en de Franse president vlogen elkaar de afgelopen dagen meermaals in de haren naar aanleiding van de zware bosbranden die grote delen van het Amazonewoud in de as leggen. En daarbij ging het er al eens persoonlijk aan toe, getuige een denigrerende Facebookpost van Bolsonaro over de leeftijd van Brigitte Macron en de felle tegenreactie van de Franse president.


Dat Bolsonaro het bericht al snel liet verwijderen, werd aanvankelijk als een gebaar van goodwill geïnterpreteerd. Maar, nog geen dag later sprak de Braziliaanse president een ban uit over Bic, het merk van goedkope balpennen waarmee hij tot dan alle officiële documenten tekende om aan te tonen dat hij er, anders dan zijn voorgangers, een bescheiden levensstijl op nahoudt.

'Voortaan doe ik het met een balpen van het Braziliaanse merk Compactor', zei hij tot twee keer toe. Alleen vergat Bolsonaro, dat maar liefst 95 procent van alle Bic-balpennen die in Brazilië worden verkocht, geproduceerd wordt in de fabriek van Manaus, in de deelstaat Amazonas, zo vertelde een woordvoerder van Bic aan het Franse persbureau AFP.

Het Franse bedrijf, dat ook nog een vestiging heeft in Rio de Janeiro, telt in Brazilië zo’n duizend medewerkers.

(Suriname Mirror/AFP/Nieuwsblad/Twitter)