dinsdag 13 augustus 2019

Ministeries van LVV en HI&T: 'Prijs van eieren enigszins genormaliseerd'...

(Bron foto: ministerie van LVV)
'De overheid doet er alles aan om de samenleving te beschermen tegen prijsopdrijving'


De ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) constateren enige normalisatie van de prijs per ei. Minister Rabin Parmessar van LVV en zijn collega, Stephen Tsang van HI&T hebben vandaag, 13 augustus 2019, zoals gepland, overleg gevoerd over de gang van zaken met betrekking tot het normaliseren van de prijs van eieren, zo maken ze 's middags bekend in een gezamenlijke verklaring. 

De overheid had de pluimveesector twee weken de tijd gegeven om de prijs per ei te stabiliseren. Het beroep werd toen gedaan om de bewustwording onder hun leden op gang te brengen en te zorgen voor het normaliseren van de consumentenprijs voor eieren. Uit rapportage vanuit het veld blijkt, dat de prijs per ei schommelt tussen de Srd 1,25 en Srd 1,50. Bij enkele winkels is de consumentenprijs zelf iets boven de Srd 1.40 per eenheid.

De overheid heeft beloofd er alles aan doen om de prijs volledig genormaliseerd te hebben voor de consument. Het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme zal nadere informatie met betrekking tot de maximale toegestane consumentenprijzen via bekendmakingen presenteren aan de samenleving.

De bewindslieden geven aan dat naar schatting de prijs mogelijk verder zal dalen wanneer rond september-oktober een overschot van eieren wordt verwacht op de markt. De overheid zal dan indien nodig de sector weer uitnodigen voor een evaluatie om te praten over de nieuwe situatie.

De samenleving wordt opgeroepen om op te letten en niet meer te betalen dan de vastgestelde consumentenprijs.

Indien de consument constateert dat er meer wordt gevraagd dan is vastgesteld, dan kan die contact opnemen met de afdeling Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme op het nummer 483949 of via de klachtenlijn van dit ministerie op het whatsapp-nummer 08586256.

De overheid doet eveneens een beroep op de winkeliers om niet meer dan Srd 1,12 per ei te betalen voor de opkoop. Als blijkt dat de handelaar zich niet houdt aan de opkoopprijs, dan kunnen de winkeliers dit ook rapporteren aan de afdeling ECD van het ministerie. De overheid doet er alles aan om de samenleving te beschermen tegen prijsopdrijving en zal hard optreden tegen zij die er misbruik van maken en de samenleving onnodig duperen.

Mexicaanse vrouwen eisen gerechtigheid voor meisjes die zijn verkracht door agenten

(Bron foto:Twitter)
Twee tienermeisjes door verschillende agenten tijdens diverse evenementen in hoofdstad verkracht


Demonstranten in Mexico-Stad hebben gerechtigheid geëist, nadat twee tienermeisjes door verschillende politieagenten tijdens diverse evenementen in de hoofdstad zijn verkracht. In één geval zijn vier politieagenten nog steeds niet gearresteerd. 

Ongeveer 300 demonstranten in Mexico-Stad hebben gerechtigheid geëist voor twee tienermeisjes die aangaven dat ze door politieofficieren in de hoofdstad waren verkracht. Schreeuwend 'Gerechtigheid' en 'Ze beschermen ons niet', togen de voornamelijk vrouwelijke demonstranten maandag 12 augustus 2019 naar het veiligheidshoofdkwartier van de stad en het plaatselijke parket.


De minister van veiligheid van de hoofdstad, Jezus Orta, drong er bij de demonstranten op aan kalm te blijven en beloofde een onderzoek en straf voor elke officier 'als hij een misdrijf van seksuele aard heeft begaan', terwijl hij garandeert dat de politie de bescherming van 'vrouwen en alle burgers' zou waarborgen.De vrouwen zijn woedend over twee recente meldingen van aanranding door de politie. In één geval zei een 17-jarig meisje, dat vier politieagenten haar op 3 augustus in hun patrouillewagen hadden verkracht toen ze een feest verlieten in de gemeente Azcapotzalco, ten noorden van de hoofdstad. De zaak heeft een golf van verontwaardiging opgewekt nadat de stadsadvocaat, Ernestina Godoy, vorige week heeft toegegeven, dat de officieren niet zijn aangeklaagd, omdat ambtenaren wachten op het slachtoffer om de daders te identificeren.

(Bron foto: El Espectador)
In het andere geval, slechts zes dagen later, zei een 16-jarig meisje, dat een politieman haar had verkracht in de fotografische archieven in het stadscentrum. De politieagent werd donderdag gearresteerd.


Burgemeester Claudia Sheinbaum - de eerste gekozen vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad - zei tijdens een persconferentie, dat de autoriteiten gerechtigheid zouden uitoefenen, maar noemde de demonstranten provocateurs. 'We zullen niet zwichten voor enige provocatie, dit was een provocatie. Ze wilden dat de regering gewelddadige methoden zou gebruiken en we zullen er op geen enkele manier voor vallen. Er zal een onderzoek komen en het parket zal het oplossen', aldus Sheinbaum.


Ze zei ook, dat 'vanwege de ernst van de zaak' de Mensenrechtencommissie van Mexico-Stad bij het onderzoek zou worden betrokken.


Godoy zei op Twitter dat haar kantoor 'verschillende onderzoeken' had geopend om de feiten van de zaken te onderzoeken.


Mexico heeft veel geweld tegen vrouwen geregistreerd. Volgens de Verenigde Naties worden naar schatting negen vrouwen elke dag gedood in het land. Volgens het Mexicaanse Instituut voor Statistiek en Geografie heeft 44% van de vrouwen geweld geleden door een partner en 66% van de vrouwen heeft tijdens hun leven enige vorm van geweld ervaren.

(Suriname Mirror/El Universal/Deutsche Welle/Excelsior/Twitter/El Espectador)

Politie Mexico haalt 146 illegale migranten uit een vrachtwagen met oplegger in Veracruz

Van de migranten komen er 115 uit Honduras....

(Bron foto: Twitter)

De Mexicaanse politie heeft in de stad Veracruz 146 illegale migranten opgepakt die verstopt zaten in een vrachtwagen met oplegger. Veracruz ligt aan de Golf van Mexico, zo'n 400 kilometer ten oosten van de hoofdstad Mexico-Stad. Van de migranten komen er 115 uit Honduras. De rest is afkomstig uit drie andere Midden-Amerikaanse landen, namelijk Guatemala, Nicaragua en El Salvador. Ze zaten op elkaar gepakt in de truck.

Volgens de autoriteiten was er sprake van een onveilige situatie.


Sinds Mexico strenger is gaan controleren bij de Amerikaanse grens, maken mensensmokkelaars steeds vaker gebruik van vrachtwagens om migranten de VS in te krijgen.


(Suriname Mirror/Cholusat Sur/NOS/La Razon/Twitter)

Zeker 39 inheemse gemeenschappen lopen risico fysiek en cultureel uit te sterven in Colombia

'Ik wil niet dat mijn dochter van haar grondgebied wordt verdreven vanwege het geweld'


Ten minste 39 inheemse gemeenschappen, van de in totaal 102, lopen momenteel het risico fysiek en cultureel uit te sterven in Colombia, waar inheemse volkeren oproepen tot beëindiging van de genocide waarvan zij het slachtoffer zijn.

Oscar Montero van de Kankuamo-gemeenschap verwijst naar het belang van het eerste Nationale Rapport van Inheemse Volkeren. 'Het is heel belangrijk, zodat toekomstige generaties van de inheemse beweging in Colombia niet ervaren wat we doen. Ik wil niet dat mijn dochter van haar grondgebied wordt verdreven vanwege het geweld of omdat ze zich in een gebied bevindt dat rijk is aan mineralen', zegt Montero.

'Dit is geen document dat alleen geweld tegen onze mensen registreert, het houdt daar niet op. Degenen die het document bestuderen, zullen onze alternatieve manieren van leven ontdekken om de gevolgen van bepaalde actoren te confronteren', voegt hij eraan toe.


Naar zijn mening zijn deze alternatieven de middelen geweest om te blijven overleven. 'Spiritualiteit, de minga (soort traditioneel gemeentelijk werk) als een oefening in politieke verdediging, belangenbehartiging via internationale dialoog, zijn enkele daarvan', legt hij uit.

'Degenen die het rapport lezen, zullen de sterke en grote diversiteit van meerdere opvattingen ontdekken die inheemse volkeren hebben opgebouwd met betrekking tot het probleem van conflict, het probleem van vrede', verklaarde Montero, coördinator van het rapport, een initiatief van de Organización Nacional Indígena de Colombia (ONIC) en het National Historical Memory Center.

'Het conflict heeft ons ertoe gebracht sterker te zijn, veel meer na te denken over onze organisatieprocessen en onze principes van territorium, autonomie en eenheid te beschermen.'(Suriname Mirror/Prensa Latina/El Espectador/Twitter)

Predikant doodgeschoten in noordelijke regio Antioquia, Colombia

Evangelische predikant Plinio Rafael Salcedo loopt meerdere dodelijke schotwonden op


De evangelische predikant Plinio Rafael Salcedo, lid van de Movimiento Misionero Mundial, is afgelopen zaterdag, 10 augustus 2019, vermoord gevonden in zijn huis in het dorp La Caucana.


Volgens Christian Solidarity Worldwide (CSW) werd hij wellicht vermoord in de marge van de recente vredesprotesten. Daarbij eisten meer dan duizend burgers van de plaatselijke katholieke en protestantse gemeenschappen, dat de vrede in de regio wordt hersteld.

In die streek wordt al meer dan 50 jaar lang gevochten tussen linkse rebellen, het regeringsleger en paramilitaire groepen.


Volgens CSW oefenen de strijdende fracties vaak druk uit op plaatselijke kerkleiders om op die manier ook mee hun geloofsgemeenschap onder controle te brengen.

Mervyn Thomas van CSW: 'Wij verwelkomen de inspanningen van de Colombiaanse regering met betrekking tot de uitvoering van het vredesakkoord. Maar, desondanks is er weinig veranderd voor veel gemeenschappen in regio's waar illegale gewapende groepen straffeloos actief blijven. Wij roepen de Colombiaanse regering op om een ​​volledig onderzoek in te stellen naar de moord op de predikant en om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen. Wij vragen de Colombiaanse regering om nauwer samen te werken met maatschappelijke organisaties en kerken om duurzame vrede tot stand te brengen in Colombia.'


(Suriname Mirror/Kerknet/CSW/Premier Christian Radio/Twitter)

Brazilië staat onder nieuwe wet doden van bedreigde jaguars, papegaaien en apen in regenwouden toe

Papegaaien, otters en apen kunnen zelfs in natuurreservaten worden gedood of levend gevangen

Wetsvoorstel trekt een verbod op professionele jacht in...


'Trofeejagers' kunnen worden toegestaan om jaguars en andere bedreigde dieren in het wild 'voor de sport' te doden in de zeer belangrijke regenwouden van Brazilië, waarschuwen natuurbeschermers. Papegaaien, otters en apen kunnen ook worden gedood of levend gevangen - zelfs in natuurreservaten - in het land dat 's werelds rijkste in biodiversiteit is, volgens tegenstanders van het plan. 

Een wetsvoorstel (No. 6,268/16) dat het jagen, fokken en verkopen van dieren zou legaliseren, zou kunnen betekenen dat commerciële jachtgebieden voor het eerst in meer dan een halve eeuw worden opgezet, zeggen critici. Ze vrezen dat particuliere jagers hun doelen dood kunnen schieten of ze kunnen verkopen aan natuurcentra en dierentuinen onder het plan dat door de regering van president Jair Bolsonaro wordt overwogen.


Er worden naar schatting minstens 1.100 soorten in Brazilië - thuisbasis van de Amazone-regenwouden - bedreigd met uitsterven door ontbossing, menselijke expansie en stroperij. En het land heeft sinds 2001 meer boshabitat verloren dan enig ander land - vorig jaar alleen al 1,3 miljoen hectare, blijkt uit onderzoek.

Het wetsvoorstel, dat een verbod op professionele jacht intrekt, ging in 2016 voor het Braziliaanse parlement, maar werd gearchiveerd vanwege van woede onder natuurbeschermers. Onder Bolsonaro  is deze nu echter nieuw leven ingeblazen.

'Als het wordt goedgekeurd, zal dit project een enorme tegenvaller zijn voor de Braziliaanse biodiversiteit. Het slachten van dieren kan zelfs plaatsvinden in beschermde gebieden', waarschuwt Michel Santos van het WWF-Brazilië.

De non-profitgroep Rainforest Rescue zegt: 'Braziliaanse milieuactivisten hebben de wet scherp bekritiseerd en de jacht beschreven als wreed, immoreel en een middeleeuws ritueel.'

Gelegaliseerde jacht zou alleen tegemoet komen aan de lust van jagers om de handel in bedreigde soorten te stimuleren. 'Het wetsvoorstel speelt ook in de handen van de Braziliaanse wapenindustrie en wapenexporteurs, met name die in de Verenigde Staten.'

Het wetsvoorstel was bedoeld om een ​​gebied te reguleren dat geen regels heeft en zo smokkel, illegale slachting, mishandeling en het uitsterven van wilde en exotische dieren voorkomen. Het verbiedt de jacht op bedreigde dieren in reservaten.

'Doden zou alleen worden toegestaan ​​voor traditionele gemeenschappen die afhankelijk zijn van jacht om te overleven en om invasies van dieren die de menselijke gezondheid en economische schade bedreigen, te beheersen. Maar, wetenschappers staan ​​erop dat elke jacht in Brazilië de gezondheid van natuurlijke ecosystemen en gecultiveerd land in gevaar zou brengen - en uiteindelijk onze eigen kwaliteit van leven zou beïnvloeden', zegt Rainforest Rescue.

'Wildlife is cruciaal voor zowel natuurlijke ecosystemen als gewassen: door zaden te verspreiden, helpt het regenereren van bossen, onderhoudt een ecologisch evenwicht en helpt het ongedierte en ziekten onder controle te houden.'

Humane Society International / Brazilië lobbyt ook tegen het plan. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd door de milieucommissie van de regering, gaat het naar de senaat en afgevaardigden van het nationale Congres.

(Suriname Mirror/Independent)

F.B.I. wil Egyptische man in Brazilië ondervragen inzake Al Qaida-links

Egyptenaar verdacht van betrokkenheid bij het plannen van aanvallen tegen de VS


The F.B.I. (Federal Bureau of Investigation) zei maandag 12 augustus 2019, dat zij een Egyptische man wil ondervragen die vorig jaar in Brazilië aankwam en hem een ​​verdachte agent noemt voor Al Qaida die betrokken is geweest bij het plannen van aanvallen tegen de Verenigde Staten.

Uren nadat het bureau een bericht had uitgegeven met informatie over de man, Mohamed Ahmed Elsayed Ahmed Ibrahim, zei de Braziliaanse regering in een verklaring, dat het 'klaar staat om samen te werken met autoriteiten in de Verenigde Staten' in dit geval. De verklaring zei ook, dat Ibrahim, 42, in 2018 in Brazilië is aangekomen en daar legaal woont. Geen van de regeringen zei waar de heer Ibrahim zich in het land had gevestigd.

Het Braziliaanse ministerie van Justitie heeft eind juli een nieuwe verordening uitgevaardigd die de regering meer macht geeft om buitenlanders die als gevaarlijk worden beschouwd, uit te zetten. Het was niet meteen duidelijk of die maatregel verband hield met het belang van de F.B.I. in Ibrahim.


Het F.B.I. bulletin waarschuwt, dat de heer Ibrahim als gewapend en gevaarlijk moet worden beschouwd. Het bulletin suggereert niet dat hij strafrechtelijk wordt vervolgd, maar aanklachten voor terrorisme worden vaak onder zegel ingediend. De kennisgeving, uitgegeven door het veldkantoor in New York, zegt dat Ibrahim ervan wordt verdacht 'al sinds ongeveer 2013 materiële ondersteuning te bieden aan Al Qaida'.


Amerikaanse en Braziliaanse wetshandhavings- en inlichtingenfunctionarissen werken nauw samen. Het partnerschap werd sterker naarmate de twee regeringen werkten om de Olympische Zomerspelen 2016 in Rio de Janeiro veilig te stellen. Twee weken voordat de Olympische Spelen begonnen, kondigden Braziliaanse functionarissen de arrestatie aan van 10 leden van een islamitische militante groep, die volgens hen van plan was aanvallen uit te voeren om de Spelen te verstoren.


(Suriname Mirror/The New York Times/Twitter)

Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Azul gaat 34 keer per dag tussen Sao Paulo en Rio de Janeiro vliegen

(Bron foto: Embraer)
Tijdens vlucht van één kunnen passagiers gebruik maken van live tv, gratis snacks en drankje


Azul mengt zich in de strijd om passagiers op de drukke route tussen Sao Paulo en Rio de Janeiro. De Braziliaanse luchtvaartmaatschappij vliegt vanaf 29 augustus 34 keer per dag tussen de twee grootste steden van Brazilië.

Al sinds 1959 bestaat er een shuttledienst tussen Sao Paulo en Rio de Janeiro, die op dit moment wordt aangeboden door LATAM, Gol en Avianca. Gemiddeld gaan er per dag ruim 120 vluchten op de route, waardoor er elke tien minuten een vliegtuig vertrekt voor een vlucht van ongeveer een uur.

Azul-topman John Rodgerson noemt de aankondiging van vluchten tussen Congonhas Airport bij Sao Paulo en luchthaven Santos Dumont in Rio 'de eerste stap in de uitbreiding op Congonhas' en verwacht in de toekomst nog meer nieuwe routes aan te kondigen. Tijdens de één uur-durende vlucht kunnen passagiers op Embraer E195’s gebruik maken van live tv, gratis snacks en een drankje, zo vertelt Rodgerson.

In mei van dit jaar nam Azul haar eerste Airbus A330-900 in ontvangst. Het toestel draagt de registratie PR-ANZ. Azul is hiermee de eerste maatschappij in Latijns-Amerika die gebruik maakt van de A330-900neo.

(Suriname Mirror/Luchtvaartnieuws/Up in the Sky)

Braziliaanse aanklagers willen voorkomen dat zoon van president Bolsonaro ambassadeur in VS wordt

(Bron foto: Twitter)
Federale rechtbank moet uitspraak doen over ervaring die iemand nodig heeft om als diplomaat te dienen


Braziliaanse aanklagers willen de zoon van president Jair Bolsonaro, Eduardo, verbieden ambassadeur in de VS te worden. Het parket heeft maandag 12 augustus 2019 een bevel ingediend en een federale rechtbank gevraagd om uitspraak te doen over de ervaring die iemand nodig heeft om als diplomaat te dienen. 

Oppositie parlementsleden hebben het Hooggerechtshof ook gevraagd de benoeming te blokkeren en noemden het nepotisme. Het komt dagen nadat Bolsonaro zei, dat de Amerikaanse president Donald Trump de benoeming van zijn zoon Eduardo had goedgekeurd. De nominatie vereist echter nog steeds goedkeuring van de Senaat van Brazilië.


Volgens het Braziliaanse tijdschrift Epoca hebben aanklagers een rechtbank in Brasilia gevraagd om een ​​uitspraak te doen over de 'verdiensten en diensten' die nodig zijn voor niet-diplomaten die als ambassadeurs dienen. De Officieren van Justitie voegden eraan toe, dat er 'gevaar voor schade zou zijn als een persoon wordt benoemd zonder toereikende voorbereiding'.

Eduardo Bolsonaro, 35, is een Congreslid die de commissie Buitenlandse Zaken in het Lagerhuis leidt. Hij heeft geen eerdere diplomatieke ervaring, maar is de 'schaduwminister van Brazilië' genoemd vanwege de sterke invloed die hij heeft op het buitenlands beleid van zijn vader, meldt BBC Amerika's-redacteur Candace Piette.

Eerder dit jaar voegde hij zich bij zijn vader in een besloten ontmoeting met de Amerikaanse president Trump tijdens een diplomatieke reis naar Washington. Zowel de president als zijn zoon hebben een pro-Amerikaanse houding en breken met de traditioneel voorzichtiger positie van Brazilië. Eduardo is openlijk pro-Israëlisch, terwijl Brazilië er in het verleden op heeft gelet Arabische landen niet te beledigen.

President Bolsonaro heeft de nominatie van Eduardo als ambassadeur verdedigd en zei dat zijn zoon een vriend van de familie Trump is, wat zou helpen de banden tussen de twee landen te versterken. Vorige week zei de Braziliaanse president, dat hij een handgeschreven brief van president Trump had ontvangen waarin hij de nominatie goedkeurde en deze omschreef als 'een geweldige afspraak'.

Bolsonaro gebruikt verschillende van zijn familieleden als adviseurs. Zijn oudste zoon, Flavio, is een senator, terwijl Carlos Bolsonaro lid is van de gemeenteraad van Rio de Janeiro.

(Suriname Mirror/Consultor Jurídico/BBC/Carta Maior/Twitter)

Pro-Maduro Grondwetgevende Vergadering wil vervroegde parlementsverkiezingen

Asamblea Nacional Constituyente wil door oppositie gecontroleerde parlement vernieuwen


In Venezuela wil de Grondwetgevende Vergadering (Asamblea Nacional Constituyente, ANC), die bestaat uit aanhangers van president Nicolas Maduro, vervroegde parlementsverkiezingen houden om het door de oppositie gecontroleerde parlement te vernieuwen. Er werd een commissie opgericht die een en ander zal onderzoeken. Dat heeft de instelling maandag 12 augustus 2019 zelf aangekondigd. 

'Ik ga een commissie voorstellen die, conform de wet en de politieke situatie van ons land, en na raadpleging van alle instellingen en de bevolking, zal bekijken wanneer er best kan overgegaan worden tot verkiezingen', verklaarde de voorzitter van de Grondwetgevende Vergadering, Diosdado Cabello.

'Indien uit die consultatie blijkt dat dat op 1 januari is, dan zullen we op 1 januari nationale parlementsverkiezingen houden. Als blijkt dat verkiezingen nog dit jaar nodig zijn, dan zal dat ook zo gebeuren', aldus Cabello.De verkiezingen voor het nieuwe parlement, dat momenteel wordt voorgezeten door oppositieleider Juan Guaidó, zijn eigenlijk voorzien voor 2020.

De oppositie verwierf in december 2015 voor een periode van vijf jaar de meerderheid in het parlement. In juli 2017 richtte Maduro echter de omstreden Grondwetgevende Vergadering op, ondanks heel wat protest van de oppositie. maar ook internationale kritiek. Het orgaan kreeg verregaande bevoegdheden en nam de taken over van het parlement, waardoor Maduro zijn tegenstanders buitenspel zette.

Guaidó levert al maanden een bittere machtsstrijd met de omstreden president. Op 23 januari riep hij zichzelf uit als overgangspresident en trok zo de legitimiteit van Maduro in twijfel. Verschillende landen, waaronder de VS, hebben hem inmiddels erkend als rechtmatige interim-president.

Zondag had Guaidó al gewaarschuwd, dat de Grondwetgevende Vergadering tijdens de zitting van maandag zou aansturen op de ontbinding van het parlement of het vervroegen van de verkiezingen.


(Suriname Mirror/exame.abril.com.br/Belga/Al Jazeera/Twitter/TeleSur)

VIDS lijkt inheemse gemeenschap te splijten met afwezigheid bij activiteiten regering Dag der Inheemsen

Voorzitter Jubitana teleurgesteld, omdat VIDS niet was uitgenodigd voor onthulling plaquette

'Vanuit de hoek van de president zelf wordt gestookt tegen het traditionele gezag'


De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) had geen behoefte om mee te doen met activiteiten vanuit de regering rond de de Dag der Inheemsen. De organisatie is het niet eens met de manier waarop zij wordt behandeld door beleidsmakers. De VIDS ontbrak daarom vrijdag op het officiële feest in de Palmentuin, met onder andere president Desi Bouterse en minister Edgar Dikan. De vereniging was ook afwezig bij de onthulling van de plaquette ter herdenking van inheemse strijders, donderdag op dezelfde plek, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 13 augustus 2019.

Voorzitter Theo Jubitana is vooral teleurgesteld, omdat de VIDS niet was uitgenodigd om de onthulling van de plaquette bij te wonen. Hij heeft de ceremonie via de media gezien.


'Palmentuin was vroeger een dorp van de Arowakken en niemand van die groep is uitgenodigd om de inzegening mee te maken. De Arowakken hebben geen plengoffer kunnen brengen en dat zijn zaken die wij niet leuk vinden.'

Hij zegt dat hij wel was uitgenodigd voor vrijdag in de Palmentuin. 'Maar, ik zag geen rol voor ons in het programma. Er was geen ruimte voor ons om een toespraak te houden.'

Zijn organisatie heeft daarom eigen activiteiten georganiseerd in Pierrekondre, Powaka en Cabendadorp. 'Daar mocht ik de gemeenschappen wel toespreken en ik heb daarvoor gekozen.'

Als voorzitter van de VIDS is Jubitana niet onder de indruk van de boodschap van de president, omdat die 'zeer tegenstrijdig' is. Het staatshoofd heeft in de Palmentuin opgeroepen tot oprechte samenwerking onder de inheemse stammen. Bouterse benadrukte dat de doelen die de groep nastreeft alleen door bundeling gerealiseerd kunnen worden. Jubitana: 'Vanuit de hoek van de president zelf wordt gestookt tegen het traditionele gezag dus ik kan hem even niet volgen. Als een dorpsbestuur niet doet wat de politiek wil, dan moet dat weg. Dus wat voor waarde hebben zijn woorden?'

Volgens de VIDS-voorzitter doet de regering precies het tegenovergestelde van waartoe Bouterse heeft opgeroepen. Jubitana stel,t dat de VIDS op meerdere gebieden buitenspel is gezet. 'Denk je dat de president niet op de hoogte is daarvan?' De voorzitter erkent dat de samenwerking tussen de inheemsen beter moet. Daar maakt zijn organisatie zich sterk voor, ondanks alle tegenwerking van regeringswege.

Meerdere cocaïnevangsten en aanhoudingen in Rotterdam

(Bron foto: Politie)
Politie en douane vinden 750 kilo cocaïne in een container met fruit en 500 kilo cocaïne tussen vruchtenconcentraat in container


Verstopt in een container met fruit vond de douane zondag 750 kilo cocaïne. Een onderzoeksteam van de politie deed nader onderzoek naar de partij drugs en kwam uit bij een bedrijfspand aan de Oranjelaan in Rozenburg. Daar werden vijf mannen aangehouden, zo meldt de politie vandaag, dinsdag 13 augustus 2019.

Het is even na één uur ’s middags als het arrestatieteam van de politie Rotterdam maandag 12 augustus het bedrijfspand aan de Oranjelaan in Rozenburg binnenstormt. De aanwezige mannen, vijf stuks, zijn aangehouden. Zij worden ervan verdacht te maken te hebben met de cocaïnevangst die de douane een dag eerder in de Rotterdamse haven deed.

Vrijdag vonden politie en douane tijdens een controle in de Rotterdamse haven ook al 500 kilo. De verdovende middelen zaten verstopt tussen vruchtenconcentraat in een container die op een opslagterrein stond op de Maasvlakte.

De politie gaat er vanuit dat de vondsten los van elkaar staan. De politie, douane en het Openbaar Ministerie in Rotterdam hebben de zaken in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Politie ontdekt 32 kilo crystal meth in loods in Hilversum

(Bron foto: Politie)
Drugs verstopt in een magneet afkomstig uit Mexico - Drie verdachten aangehouden


De politie heeft gisteren in een Hilversumse loods drie mannen aangehouden op verdenking van de invoer van 32 kilo crystal meth. De drugs zaten verstopt in een magneet afkomstig uit Mexico en zijn Nederland via Schiphol binnengekomen, aldus de politie vandaag, dinsdag 13 augustus 2019.

In de loods zijn een Almeerder van 47 en een Amsterdammer van 32 aangehouden door de Dienst Speciale Interventies (DSI). Tijdens de doorzoeking van de loods meldde zich ook nog een 43-jarige man uit Uithoorn bij het pand. Ook hij is aangehouden.

Het cluster Synthetische Drugs van de Landelijke Eenheid kwam de drugs door onderzoek, onder het gezag een Officier van Justitie van het Landelijk Parket, op het spoor. Het cluster is een samenwerkingsverband van verschillende diensten van de Landelijke Eenheid. Het houdt zich intensief bezig met het bestrijden van de aan synthetische drugs gerelateerde criminaliteit.

De drugs, met een straatwaarde van 3,2 miljoen euro, zijn inmiddels vernietigd.

Vorige maand trof de Douane in een container in de Rotterdamse haven 86 kilo crystal meth aan. Dat was verstopt in een schroef van een mengmachine voor (vee)voer. Deze drugs, ter waarde van 8,6 miljoen euro, waren ook afkomstig uit Mexico.

De Officier van Justitie beslist later deze week welke verdachten worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch.

Onverwachte nederlaag voor Argentijnse president Macri leidt tot dumpen nationale munt

(Bron foto: Twitter)
Munt, aandelenkoersen en rente op obligaties dalen tegelijkertijd fors

Macri verliest voorverkiezing in aanloop naar presidentsverkiezingen in oktober van grote winnaar  de linkse kandidaat Alberto Fernandez


Een onverwachte nederlaag voor de zittende Argentijnse president Mauricio Macri in een voorverkiezing heeft paniek veroorzaakt onder beleggers. Beleggers dumpten de nationale munt, obligaties van het land en aandelen op de beurs in Buenos Aires.

Het land lijkt af te stevenen op een nieuw faillisement. Zoals op de Argentijnse beurs, de S&P Merval Index. De handel daar eindigde met een verlies van bijna 38 procent, de grootste koersdaling ooit op een dag voor de graadmeter, meldt Bloomberg.


De Argentijnse peso kapseisde ten opzichte van de dollar. De Argentijnse munt werd verhandeld voor 53 peso per dollar. Bij de sluiting van de beurzen vrijdag was de dollar nog 46,55 peso waard. De Argentijnse beurs ging bij opening tien procent lager, om tegen de middag maar liefst dertig procent te verliezen. Dat de munt, aandelenkoersen en rente op obligaties tegelijkertijd zo hard in waarde daalden, is niet meer voorgekomen sinds de economische crisis van 2001 in het land, blijkt uit data van Refinitiv, schrijft Reuters gisteren, maandag 12 augustus 2019. Dat leidde uiteindelijk tot een faillissement.


De reden voor de paniek is een onverwachte nederlaag van de zittende president Mauricio Macri in een voorverkiezing in aanloop naar de presidentsverkiezingen in oktober. De conservatief Macri kreeg volgens voorlopige officiële resultaten 32 procent van de stemmen achter zich bij de voorverkiezingen. Grote winnaar is de linkse kandidaat Alberto Fernandez met 48 procent van de stemmen. Hij was de stafchef van ex-president Cristina Fernandez de Kirchner, die beschuldigd wordt van corruptie en om die reden werd afgezet. Kirchner is nu de running mate van Fernandez. 


De voorverkiezingen worden georganiseerd om het aantal kandidaten voor de presidentsverkiezingen te beperken, en gelden als een belangrijke indicator van de publieke opinie in het Zuid-Amerikaanse land. 
De overwinning van Fernandez wordt gezien als een verwerping van de strenge bezuinigingsmaatregelen die Macri heeft opgelegd in een poging om de Argentijnse economie te stabiliseren. Het land beleeft een recessie en heeft een van de hoogste inflatieniveaus ter wereld. De peso heeft in het afgelopen jaar al de helft van zijn waarde verloren.

Vorig jaar kreeg het land een noodlening van in totaal 48,7 miljard euro van het IMF om de waardedaling van de peso op te kunnen vangen.

De links-populistische peronisten waren in de jaren 2003-2015 aan de macht en berucht om hun afkeur van vrijhandel en internationale handelsverdragen. Dat maakte het land destijds een paria op de internationale markten. Macri heeft het land juist op het spoor gezet van een op de vrije markt gerichte hervormingspolitiek. Een crisis in Argentinië zou een domino-effect kunnen veroorzaken in andere opkomende economieën.

(Suriname Mirror/La Nacion/RTL-Z/tn.com.ar/Belga/Facebook/Twitter)

SoZaVo stelt doelgroepen vast voor voorzieningen Woningbouwfonds en Garantiefonds

Minister Misiekaba: 'De overheid alleen kan grootschalige woningbouw niet financieren'


Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) zal de doelgroepen vaststellen die gebruik mogen maken van de voorzieningen van het Woningbouwfonds en Garantiefonds. De ontwerpwet Woningbouwfonds zal vandaag, dinsdag 13 augustus 2019, in De Nationale Assemblee (DNA) worden behandeld. De ontwerpwet Nationaal Garantiefonds Huisvesting is donderdag besproken, zo schrijft de Ware Ttijd.

Beide wetten zijn een initiatief vanuit het parlement. Volgens minister André Misiekaba van SoZaVo stelt de regering bij Staatsbesluit (SB) de beleggingen van de overheid en de rentevoet voor die beleggingen vast. 'Het fonds houdt zich aan de wet en het SB en werkt dan zelfstandig verder. Het fonds wordt door het ministerie van Financiën beheerd', aldus Misiekaba.

Hij zegt, dat door het karakter van een onafhankelijk fonds ook particuliere beleggers eraan kunnen bijdragen. 'De overheid alleen kan grootschalige woningbouw niet financieren', erkent hij.

De criteria voor wie in aanmerking kunnen komen en onder welke voorwaarden zijn ook in het Staatsbesluit vastgelegd. Het Woningbouwfonds is voornamelijk voor werkende mensen die niet in vaste loondienst zijn bij de overheid of het bedrijfsleven en daardoor niet aan hun trekken komen bij de bank.

Initiatiefneemster Jennifer Geerlings-Simons (NDP) merkte in DNA op, dat veel burgers die zelfstandig werken, geen lening kunnen krijgen bij een bank. Ze noemde onder meer taxichauffeurs, schoonheidsspecialisten, bouwvakkers en kapsters. Ook personen die ouder zijn dan vijftig jaar, die wel in staat zijn om een hypothecaire lening terug te betalen, komen vanwege hun leeftijd niet bij de bank in aanmerking daarvoor.

Het Garantiefonds is een soort verzekeringsmechanisme, waar banken op kunnen terugvallen, indien een kredietnemer gedurende een bepaalde periode zijn hypotheek niet kan aflossen. Uit het fonds wordt dan de rente doorbetaald, totdat de kredietnemer daartoe zelf weer in staat is. De wetgeving regelt ook de tijdsbepalingen.

Geerlings-Simons legde uit dat bedrijven die woningen bouwen om te verkopen niet in aanmerking komen voor financiering uit het Woningbouwfonds. Alleen organisaties die woningen willen bouwen voor huur of huurkoop kunnen er een beroep op doen.

Voorzitter Surinaamse Politiebond ergert zich aan uitspraken Van Dijk-Silos en haalt ongenuanceerd uit

'Voor hoogop- geleiden in Suriname is de drempel om onzin te verkondigen heel laag'

- 'Van Dijk-Silos slaat de plank helemaal mis met haar uitspraken en geeft daarmee aan niet geschikt te zijn voor dit analysewerk'
- Maar is 'Drs. R. Hellings' wel geschikt als voorzitter van de Surinaamse politiebond en analist?😉


Reactie op 'Van Dijk-Silos kraakt harde noten over risico's NRA' Naar aanleiding van dit artikel voel ik mij genoodzaakt de volgende op- en aanmerkingen te maken:

1. Op basis van de case Oemrawsingh trekt mw Van Dijk-Silos de conclusie dat het politiekorps "compleet corrupt" is. Hier is sprake van een premature generalisatie. Wie verstand heeft van analyseren, weet dat je op basis van een enkel geval nimmer een algemene (en in dit geval zeer verregaande) conclusie kan trekken. Dit gegeven vindt in deze specifieke case ondersteuning in de wetenschap dat het politiekorps uit verschillende divisies bestaat waarvan de Narco-afdeling slechts één is. Hoe Van Dijk-Silos het klaarspeelt om n.a.v. een narco-geval conclusies over corruptie bij de Surveillance, Verkeer, Jeugd- en Zedenzaken en alle andere afdelingen van het Korps Politie Suriname te trekken, weet zelfs God niet!

2. Wat de zaak nog erger maakt, is dat zij dezelfde conclusie over de Douane en goudsector trekt zonder enige onderbouwing.

3. Terwijl het assessment nog gedaan moet worden, somt onze voorzitter van het PMT (Project Management Team) tijdens een discussieavond heel simpel de zaken op die (volgens haar) een dreiging vormen voor Suriname (zonder enig onderzoek te hebben verricht dus). Mijn vraag: als je al deze factoren uit het hoofd kent, wat is dan de noodzaak van een assessment.

Onze voorzitter van het PMT neemt deel aan een discussieavond georganiseerd door de Kenniskring. Saillant detail is dat de panelleden ook afkomstig zijn uit het bankwezen, een van de te analyseren sectoren van het NRA. De slager gaat dus vooruitlopend op wat moet gebeuren zijn eigen vlees keuren en krijgt bovendien bijval van een van de onderzoekende instanties (die neutraal behoort te zijn). Als dit geen doorgestoken kaart is, dan weet ik het ook niet meer. In ieder geval, als de banken hun zaken op orde hebben, zoals Van Dijk-Silos blijkens het bericht heeft aangegeven, rijst bij mij de vraag waarom er beslag is gelegd op die 19 miljoen euro waarvan een groot deel te herleiden is naar de banken!


Concluderend:
Van Dijk-Silos slaat de plank helemaal mis met haar uitspraken, en geeft daarmee aan niet geschikt te zijn voor dit analysewerk.Op deze manier wordt Suriname te schande gezet bij de buitenwacht en kunnen wij slechts hopen dat die buitenlanders én geen Nederlands verstaan, én niet de tijd zullen nemen om dat wat onze PMT voorzitter heeft verkondigd, te vertalen naar het Engels.

Het ergste van de zaak is echter, dat vanuit het bevoegde gezag niemand het lef heeft om haar tot orde te roepen. Uit deze omissie kan voor de zoveelste keer de conclusie getrokken worden dat voor hoogopgeleiden in Suriname de drempel om onzin te verkondigen heel laag is, aangezien zij weten dat correctie in negen van de tien gevallen uitblijft.

Ps. Ten slotte kan de vraag gesteld worden waarom de beveiliging van Van Dijk-Silos indertijd uitsluitend uit politieambtenaren bestond als de leden van deze beroepsgroep zo corrupt zijn.

Drs. R. Hellings, 
voorzitter Surinaamse Politiebond'

Kiesgerechtigden kunnen bij elk CBB-kantoor hun verhuizing melden in verband met 2020-verkiezingen

Ministerie van Binnenlandse Zaken hoopt aantal niet bestelde oproepingskaarten te verminderen


In verband met de verkiezingen van mei 2020 mogen kiesgerechtigden bij elk willekeurig kantoor van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) hun verhuizing melden. Hiermee wordt afgeweken van de verplichting dat dat alleen mag bij het kantoor in het ressort waar iemand staat ingeschreven. Ook mogen kiezers contact zoeken met ambtenaren die belast zullen zijn met de ter inzage legging om hun verhuizing door te geven. Die ambtenaar zorgt ervoor dat de wijziging in het bestand wordt doorgevoerd. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 13 augustus 2019.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, organisator van de verkiezingen, heeft hiertoe besloten om het aantal niet bestelde oproepingskaarten te verminderen. Bij de verkiezingen van 2015 waren het er 38.000. Eén van de oorzaken dat de kaarten niet bezorgd zijn is, dat  deadreswijziging niet is doorgegeven. De maatregel geldt voor stemgerechtigden. Dat zijn allen die aan de wettelijke voorwaarden voldoen, zoals minstens achttien jaar zijn op de dag van de verkiezingen.

Het bevolkingsregister is voor het CBB een belangrijk instrument om de kiezerslijsten samen te stellen. Getrouwde stellen mogen bepalen welke familienaam op de stemkaart van de vrouw komt: haar meisjesnaam of die van haar man.

Om te mogen deelnemen aan de verkiezingen hebben politieke partijen de goedkeuring nodig van zowel het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) als het Centraal Hoofd Stembureau (CHS). Partijen moeten zich houden aan de termijnen die in de wet staan.

Ongeveer twee maanden vóór de verkiezingen moeten politieke partijen zich registreren bij het CHS voor deelname. Dit bureau coördineert de werkzaamheden van de hoofdstembureaus in de tien kiesdistricten en is tevens het orgaan waar de kandidaatstelling en registratie van politieke partijen plaatsvindt. Het OKB is een toezichthoudend orgaan op de verkiezing. De deelnemende partijen hebben goedkeuring van beide organen nodig om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. Lees meer:

Alle scholen op Curaçao moeten over een veiligheidsplan beschikken

'Leerlingen en medewerkers moeten zich tijdens verblijf op onze scholen veilig kunnen voelen'


Alle scholen moeten over een veiligheidsplan beschikken. Hiervoor kan de school samenwerken met de buurt, de politie en andere relevante partijen om de veiligheid rond en in de school structureel te verbeteren. Dat zei minister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) gisteren bij de conferentie ter ere van de opening van het nieuwe schooljaar, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 13 augustus 2019.

Dit jaar stond de conferentie in het teken van veiligheid in en rondom scholen. Hiervoor werd gisteren ook en samenwerkingsprotocol getekend tussen de minister van OWCS, die van Justitie en het Openbaar Ministerie.

Tijdens haar openingstoespraak benadrukte de minister dat veiligheid van groot belang is ‘op de scholen op Curaçao en zeker bij de openbare scholen’. 'Leerlingen en medewerkers moeten zich tijdens hun verblijf op onze scholen veilig kunnen voelen', aldus Alcalá-Wallé. Deze veiligheid betreft - aldus de minister - zowel fysieke als sociale veiligheid.


De fysieke veiligheid betreft de gebouwen en de inrichting ervan (een brandblusser die het doet, bewaakte toegang tot de school, een nooduitgang die niet geblokkeerd is, meubilair dat stevig is en verkeersveiligheid rond de school).

'Dit houdt tevens in dat er voor de scholen bijvoorbeeld ontruimingsplannen zijn, die regelmatig moeten worden gecontroleerd en beproefd. Ook moet er aandacht zijn voor veiligheidsvoorwaarden in de gebouwen en andere zaken die we minder snel in verband brengen met veiligheid, zoals bijvoorbeeld brandstichting, inbraken en vernieling. Die kunnen ook een doorslaggevende invloed hebben op de veiligheid en met name het veiligheidsgevoel op school.'

Marineschip Zr.Ms. Snellius gaat hydrografische werkzaamheden verrichten in Caribische Zee

(Bron foto: Koninklijke Marine)
Schip gaat ook zeebodem opnieuw in kaart brengen


Het marineschip Zr.Ms. Snellius vaart de komende vijf maanden door de Caribische Zee. Dat meldt de Koninklijke Marine gisteren in een tweet, zo laat het Antilliaans Daglad vandaag, dinsdag 13 augustus 2019, weten.


De enige informatie die daarin staat over het doel van de Snellius is, dat het schip hydrografische werkzaamheden gaat verrichten en dat het de zeebodem opnieuw in kaart gaat brengen.

De Snellius is daarvoor gisteren uit Den Helder vertrokken.

Het schip is een van de 2 hydrografische opnemingsvaartuigen van de Koninklijke Marine.
De hydrografische opnemingsvaartuigen van de marine brengen veranderingen van de vaarwegen en zeebodem in kaart. Dit doen zij vooral in de Noordzee en de Caribische delen van het Koninkrijk. Maar, ook in missiegebieden.
Op de boeg staat de NAVO-aanduiding van het opnemingsvaartuig: A802.

(Suriname Mirror/Antilliaans Dagblad)

Minister Zita Jesus-Leito, Curaçao, start nieuwe aanbestedingsprocedure voor parkeerbeheer binnenstad

Arbitragecommissie buigt zich over vergoeding Land parkeren binnenstad 


Over een maand zal de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Zita Jesus-Leito (PAR), een nieuwe aanbestedingsprocedure starten voor het parkeerbeheer in de binnenstad. Ondertussen moet met de hulp van een arbitragecommissie worden nagegaan wat de Parking Authority Curaçao (PAC) de regering schuldig is aan gebruiksrechtvergoeding, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 13 augustus 2019.

De Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) concludeerde in een vervolgonderzoek in november vorig jaar, dat het om een bedrag zou gaan van 5,5 miljoen gulden aan inkomstenderving tot nu toe. 'De punten waaraan de aanbesteding moet voldoen, worden op dit moment nader uitgewerkt. De nieuwe overeenkomst zal voor vijf jaar aangegaan worden. Het is dus helemaal niet gezegd dat de Parking Authority Curaçao na het aflopen van het tienjarig contract in februari 2020 het parkeerbeheer zal voortzetten', aldus Jesus-Leito.

Over het daadwerkelijke bedrag van misgelopen gebruiksrechtvergoeding kan de minister niets zeggen.

'We moeten via een arbitragecommissie tot een bedrag komen. De bedragen worden vastgesteld op basis van de jaarverslagen, die er wel zijn, maar niet geauditeerd. Dat proces is nu gaande', zo legt de VVRP-minister uit. Zij stelt er direct bij, dat de verschillende regeringen over de afgelopen tien jaar ‘heel erg fout’ geweest zijn. 'Zij hebben nimmer een beheersovereenkomst getekend, nooit geauditeerde jaarverslagen afgedwongen en ook niet achter de inning van het gebruiksrecht gezeten.' 

Nuancering Van Dijk-Silos: 'In de korpsen is corruptie structureel, maar niet iedereen doet eraan mee'

'We zijn niet op zoek naar mensen, we zijn geen politie en ook geen Openbaar Ministerie'


'Ik heb gemerkt dat door de opmerkingen die ik gemaakt heb afgelopen week bij de lezing van de Kenniskring, er een verkeerd beeld is ontstaan in de samenleving. In de eerste plaats is het niet zo dat honderd procent van de korpsen corrupt is. Ik wilde met die uitspraak uitleggen, dat in de korpsen corruptie structureel is, maar niet iedereen doet eraan mee', aldus de voorzitster van het Project Management Team (PMT) van het Nationale Risk Assessment (NRA), Jennifer van Dijk-Silos, vandaag, dinsdag 13 augustus 2019,  op Starnieuws. 

Van Dijk-Silos vindt het belangrijk, dat men weet dat het PMT van het NRA op zoek is naar risico's. Het gaat om het identificeren en herkennen van risico's. Er moeten maatregelen getroffen worden om deze te verkleinen, beëindigen of in de ideale situatie helemaal te elimineren. Er is een systeem opgebouwd waarin het PMT van geen enkele sector namen van personen weet. En als het om de private sector gaat, kent het PMT ook de namen van de instituten niet die non compliance zijn, corrupt zijn, of witwassen.

'We werken niet met namen. Juist om de privacy en confidentialiteit te waarborgen. Wij hebben een computersysteem in elkaar gezet, waarin de vertegenwoordigers van de sectoren kunnen inloggen', legt de voorzitster van het PMT uit. Zo zijn er meerder banken, verzekeringsmaatschappijen, casino's en cambio's. Iedereen van de private sector krijgt een code. 'We weten alleen maar bijvoorbeeld dat de informatie die binnenkomt over casino's gaat. Wij weten ook hoeveel casino's er zijn. Wanneer we naar de matrix gaan kijken, weten het PMT en zijn analisten niet welk casino concreet bedoeld wordt.' 

'Het PMT gaat werken met trends, diagrammen en percentages. Er zijn bijvoorbeeld tien casino's waarvan 60% witwast. Bij dit voorbeeld wordt dan geconcludeerd dat 60% van de casino's witwast, 10% is compliant, 30% is een beetje compliant. Op die manier wordt er gewerkt', stelt Van Dijk-Silos. 'We moeten namelijk het risico meten. Wij zijn geen justitieel instituut dat op zoek gaat naar: wie is corrupt, wie zit in drugs, wie zit in de zwart goudhandel, wie ontduikt belastingen. We zoeken naar de situaties, de gebeurtenissen, de risico's, die kunnen leiden tot een positieve beïnvloeding van money laundering en terrorism financing.'

Niet elke corruptie wordt onderzocht, alleen die zaken die leiden tot een positieve beïnvloeding van witwassen en financiering van terrorisme. 'Dit is de bedoeling van het NRA. Ik hoop dat het grote publiek nu begrijpt waarmee we bezig zijn. We zijn niet op zoek naar mensen. Wij zijn geen politie en ook geen Openbaar Ministerie. Wij zijn ook geen ander justitieel orgaan dat moet gaan handhaven. Wij zijn maar een Project Management Team dat het land analyseert op zijn risico's om zodoende de risico's te elimineren of te mitigeren zodat er minder witgewassen wordt en minder terrorisme gefinancierd wordt. Dit is wat het PMT van het NRA helder wil maken. De discussies laaien zo op, dat het duidelijk is dat men helemaal niet begrijpt waarmee wij bezig zijn.'

Ocelot gaat tijdens jacht in Bolivia in de fout ....

Jacht op stekelvarken loopt verkeerd af voor jonge ocelot...Deze jonge ocelot (Leopardus pardalis) had het deze keer op de verkeerde prooi voorzien, zo bericht San Miguelito Jaguar Conservation Ranch te San Julian, Santa Cruz, Bolivia.

'Uiteindelijk zal de ocelot zijn fout met de dood moeten bekopen, omdat de weerhaken op de stekels van het stekelvarken zijn schedel zullen binnendringen en hem uiteindelijk zullen doden in een zeer pijnlijke dood', zegt Rafael Hoogesteijn, Conflict Programma-directeur van Panthera's Jaguar-programma.

* In de loop der jaren hebben boeren in de omgeving van San Miguelito jaguars gedood om hun vee te beschermen. Als gevolg hiervan is het aantal jaguars in de regio afgenomen en bestaat de zorg nu uit hoe te voorkomen dat deze prachtige grote katten uitsterven. 

Als eerste in zijn soort in Bolivia werd het San Miguelito Jaguar Conservation Ranch opgericht om de iconische jaguar te helpen redden van uitsterven. Het idee achter het project is om duurzaam en gecontroleerd ecotoerisme naar de ranch te ontwikkelen, met geld dat direct wordt geïnvesteerd in het terugvorderen van het verlies van vee door jaguars, zodat boeren geen reden meer hebben om ze neer te schieten.(Suriname Mirror/San Miguelito Jaguar Conservation Ranch)

SoZaVo weerspreekt vals bericht over uitbetaling Kinderbijslag op social media

Ministerie maakt vroegtijdig bekend wanneer de uitbetaling waar start


Er circuleert op social media een bericht waarin wordt aangegeven dat de uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag in Paramaribo op 13 augustus zal aanvangen. Deze berichtgeving is onjuist en is niet gepubliceerd door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting(SoZaVo). 

Dat zegt Monche Atompai, coördinator Dienst Administratie uitbetaling Sociale Voorzieningen (AUSV) maandag 12 augustus 2019 tegenover het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Wanneer de uitbetaling start en in welke gebieden zal het ministerie de samenleving vroegtijdig bekendmaken.

Atompai roept de samenleving op om te wachten op de juiste berichtgeving vanuit het ministerie en niet af te gaan op valse informatie.

LVV-minister Parmessar bezoekt agrarisch bedrijf Gopex Internationaal

(Bron foto: NII)
'Ongehoord dat de samenleving wordt opgezadeld met bespoten groente'


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV) heeft met voorzitter Umar Taus van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) zaterdag een bezoek gebracht aan het bedrijf Gopex Internationaal, dat onder andere groente en fruit exporteert, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 12 augustus 2019.

De bewindsman geeft aan, dat het bezoek als een stimulans moet worden gezien voor de Surinaamse exporteurs. Deze exporteurs zetten Suriname op de kaart. De verdiende deviezen vloeien terug naar de Staatskas, waardoor ontwikkeling sneller opgang kan worden gebracht.

Bhiesnoe Gopal, bedrijfsleider bij Gopex International N.V., zegt zeer verheugd te zijn met het bezoek van de minister. Hij geeft aan, dat hij vertrouwen heeft in minister Parmessar en dat die op het juiste moment is gekomen om de sector te redden.

De bewindsman kreeg samen met zijn gevolg een rondleiding. Parmessar heeft in verband met de nieuwe EU-maatregelen de 100% inspectie op alle export van groente en fruit ingevoerd. De LVV-inspecteurs zijn bijna iedere dag op het veld en zijn extra alert. Het ministerie tracht hiermee onregelmatigheden tot een minimum te beperken, om te voorkomen dat zendingen van groente en fruit naar het buitenland worden afgekeurd. De bewindsman bekijkt nu ook de mogelijkheid om dezelfde maatregel te doen gelden voor alle groente en fruit die op de lokale markt worden gebracht, omdat Surinamers ook recht hebben op verantwoord geteelde groente en fruit.

Parmessar vindt het ongehoord dat de samenleving wordt opgezadeld met bespoten groente. 'Veilig en gezond voedsel voor iedere burger', is waarvoor de bewindsman zich sterk maakt in zijn beleid. In dit kader roept hij landbouwers en handelaren op om verantwoord om te gaan met dit gegeven.

Het ministerie zal zoveel als mogelijk ondernemers stimuleren om zoveel als mogelijk biologische geteelde producten op de markt te brengen. Ook zal de certificering ter hand worden genomen. Hierdoor zal de samenleving een keus hebben om zelf te kiezen voor veilig