woensdag 28 februari 2018

SLM heeft contract met beladingsbedrijf per direct opgezegd na ophef in media en Assemblee

'Het vertrouwen is geschaad bij onze opdrachtgevers en onze passagiers'

 
Directeur Robby Lachmising van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft per onmiddellijke ingang de contractuele samenwerking met het beladingsbedrijf Professional Consultancy Service & Uitzendbureau opgeschort. Dit is gedaan in een brief aan Procons-directrice Santouscha Raghoe, aldus de Ware Tijd woensdagmiddag 2 februari 2018.

'Onder verwijzing naar de klachten van onze opdrachtgevers met betrekking tot de wijze van afhandelen van de belading en de geconstateerde tekortkomingen bij de technische afhandeling zijn wij genoodzaakt u het volgende mede te delen. Uit het hier bovenstaande vloeit voort dat het vertrouwen geschaad is bij onze opdrachtgevers en onze passagiers. Hierdoor zijn wij genoodzaakt ter beperking van onze schade bovengenoemde overeenkomst met onmiddellijke ingang op te schorten totdat een definitief besluit rakende de continuïteit van de overeenkomst is genomen', 

staat in het schrijven.

Het besluit van Lachmising komt een dag nadat president Desi Bouterse in De Nationale Assemblee had aangegeven, dat het bedrijf de wacht moet worden aangezegd en een ander bedrijf moet worden ingezet om de belading en afhandeling van vliegtuigen te plegen op de Johan Adolf Pengel-luchthaven.

De president heeft erop gewezen dat het ondermaats presteren van Procons kan leiden tot het in gevaar brengen van de vliegveiligheid.

De Ware Tijd heeft deze week naar aanleiding van een naar haar uitgelekt dossier melding gemaakt van misstanden die plaatsvinden op de luchthaven bij het beladen en afhandelen van vliegtuigen die Suriname aandoen.

Aanhoudingen bij smokkel van 22 kilo cocaïne in Vlissingen

(Bron foto: politie.nl)
Drie verdachten aangehouden waaronder een 30-jarige Colombiaan


Politie en Douane hebben zondag 25 februari in een bestelauto in de Bijleveldhaven binnen de gemeente Vlissingen 22 kilo cocaïne in beslag genomen. Daarbij zijn twee mannen aangehouden, zo meldt de politie woensdag 28 februari 2018.

Op basis van informatie afkomstig van het informatiecentrum van de Samenwerkingsovereenkomst ZW-Nederland (SOZ) controleerden douane en medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een bestelauto met twee inzittenden. Eén van de inzittenden was kort daarvoor aan boord van een in de haven gemeerd schip uit Ecuador geweest.

Bij controle van de wagen ontdekte de Douane 19 pakketten cocaïne. De inzittenden, een 26-jarige Nederlander en een 30-jarige man met de Colombiaanse nationaliteit, beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats, werden aangehouden.

Na verder onderzoek werd in de nacht van zondag op maandag nog een 37-jarige man uit Middelharnis aangehouden en bij doorzoekingen van twee panden in Middelharnis zijn twee hennepkwekerijen aangetroffen. Verder zijn administratie, computers en een luchtdrukwapen in beslag genomen.

De verdachten zijn woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat ze twee weken langer in voorlopige hechtenis blijven. Het vervolgonderzoek zal worden uitgevoerd door het HARC-team (Hit And Run Container) van het SOZ.

Premier Ralph Gonsalves van St. Vincent en de Grenadines op werkbezoek in Suriname

(Bron foto: Twitter)
Bezoek gericht op versterking van de bilaterale samenwerking


Ralph Gonsalves, premier van St. Vincent en de Grenadines, is woensdagmiddag 28 februari 2018 in Suriname gearriveerd, met vicepresident Ashwin Adhin die Suriname de afgelopen dagen heeft vertegenwoordigd tijdens de 29e tussentijdse Caricom-top op Haïti, voor een officieel werkbezoek. Het bezoek is gericht op versterking van de bilaterale samenwerking, alsmede de coöperatie in andere samenwerkingsverbanden waar de twee landen deel van zijn, zo bericht de Ware Tijd. 

Onder andere zal Gonsalves besprekingen voeren met president Desi Bouterse en andere regeringsfunctionarissen. Bouterse en zijn buitenlandse gast brengen donderdag een bezoek aan de Centrale Markt en kort daarna vertrekken ze naar Brokopondo voor een veldbezoek en ontmoeting met de plaatselijke gemeenschap.

Gonsalves verblijft volgens de Ware Tijd drie tot vier dagen in Suriname.

50-Jarige man in Zinniastraat doodgestoken

Verdachte (35) door omstanders aangehouden


Patrick Promes (50) is vanmiddag, woensdag 28 februari 2018, overleden na een vechtpartij. Het slachtoffer werd met een scherp voorwerp in een handelszaak aan de Zinniastraat door de 35-jarige M.L. gestoken, aldus het Korps Politie Suriname. 

Per ambulance werd het slachtoffer naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overgebracht, waar hij kort na aankomst is overleden.

De verdachte ging er rennend vandoor, maar werd in de omgeving door omstanders aangehouden en over gedragen aan de Militaire Politie, die hem vervolgens overdroeg aan de politie.

Hangende het verdere onderzoek is hij, na afstemming met het Openbaar Ministerie, in verzekering gesteld. De afdeling Kapitale Delicten is belast met het onderzoek in deze zaak.

23-Jarige Colombiaanse toerist stort van 122 meter hoogte in Sumapaz-rivier

Jonathan Guzman probeert een selfie te maken in steile kloof  Puente Natural Icononzo



Een toerist is bijna 122 meter naar beneden gestort, toen hij probeerde een selfie te maken in een steile kloof in Colombia. Jonathan Andres Beltran Guzman, 23, was op vakantie met zijn gezin op de Puente Natural Icononzo, toen hij in het weekend zijn dood tegemoet viel.

Guzman klom over een veiligheidsversperring naar natte rotsen, voordat hij in de Sumapaz-rivier viel, die aan de voet van een diepe kloof stroomt, aldus de lokale media.



Het ongeluk vond plaats rond zes uur zaterdagavond, 24 februari 2018, en hulpverleners hebben zijn stoffelijke overschot nog niet gevonden.

De jongeman werd geboren in de provincie Fusagasuga. maar woonde in Bogotá op het moment van zijn overlijden, waar hij tegelijkertijd studeerde en werkte. Tijdens het weekend had hij gereisd om bij zijn familie te zijn en ze hadden besloten om Puente Natural Icononzo te bezoeken, die bestaat uit een natuurlijke brug over de rivier beneden.

Ambtenaren geloven, dat hij op de rotsen sloeg voordat hij door de rivier werd meegesleurd.


En gespecialiseerd reddingsteam uit Ibague is gearriveerd om het lichaam van Guzman te lokaliseren. Beperkte toegang tot de bodem van de smalle kloof en stijgende waterstanden als gevolg van zware regenval de afgelopen dagen, hebben de zoekactie moeilijker gemaakt.




(Suriname Mirror/Daily Mail/Facebook/Twitter/El Colombiano)

Voedselcrisis in Venezuela raakt ook dieren in dierentuin

In het Zulia-dierenpark te San Francisco zijn botten van poema's zichtbaar

(Bron foto's: AFP)


De voedselcrisis in Venezuela raakt niet alleen mensen, zoals schokkende dierentuinfoto's onthullen. De dierentuin in de stad San Francisco offert varkens en geiten op om andere soorten te kunnen voeden, omdat tekorten erger worden. De dieren voelen de effecten van de voedselcrisis in het land. In het Zulia-dierenpark in de stad San Francisco lijdt een aantal dieren aan ernstige ondervoeding, waaronder twee puma's die zoveel aan gewicht zijn kwijtgeraakt, dat hun botten duidelijk zichtbaar door hun huid steken.



Eenden, varkens en geiten moesten worden geofferd om andere soorten in de dierentuin te voeden, die medio februari werd gesloten nadat schokkende beelden van de uitgehongerde dieren openbaar werden.

Een Afrikaanse leeuw, een Bengaalse tijger, een jaguar, verschillende ocelotten en roofvogels - allemaal vleesetend - zijn ook ondervoed, aldus dierentuinarbeiders.



'De Bengaalse tijger was een van de grootste, en de leeuw was slank vanwege zijn hoge leeftijd, maar hij is ook afgevallen', zeiden ze.


Een dierentuinverzorger vertelde het lokale Venezolaans blad Panorama dat katachtigen elke dag tussen 8% en 10% van hun gewicht moeten eten. Maar, dankzij het voedseltekort in het land, eten ze dat aantal een keer per week.

De Mexicaanse acteur en filantroop Raúl Julia Levy zei, dat zijn stichting in Malibu bereid was om te helpen. In een Twitter-bericht gericht aan de Venezolaanse president Nicolás Maduro zei hij: 'Ik wil mijn stichting ter beschikking stellen om de dieren van alle dierentuinen in Venezuela te redden.' 




Foto's van de dieren, gedeeld door Panorama, hebben alarm geslagen: 'Ze werden opgesloten als huisdieren en ondervoed. Ze herstelden, maar met de crisis lijkt het alsof ze erger zijn geworden, het lijkt erop dat ze zijn gekrompen', zeiden dezelfde bronnen. Het management in de dierentuin heeft de nijpende situatie erkend en de schuld gegeven aan 'het gebrek aan budget, inflatie en voedselschaarste.'


Een mannelijke en vrouwelijke condor uit de Andes, geboren in gevangenschap en overgebracht naar de dierentuin als onderdeel van een reproductief plan om de soort voor uitsterven te behoeden, hebben weken te weinig voedsel gekregen. Twee kuifcaracara's hadden zo'n honger, dat ze de andere roofvogel in hun kooi aten. 'Een paar uilen hebben hetzelfde gedaan', zeiden de medewerkers van de dierentuin. Nadat de situatie aan het licht kwam, kondigde de burgemeester van San Francisco, Dirwings Arrieta, aan dat de dierentuin zou worden geherstructureerd.


In een persbericht zei de burgemeester, dat de autoriteiten begonnen waren met het repareren van het watersysteem en het verhogen van het loon van de arbeiders - zonder te verwijzen naar ondervoeding.

Maar, na 13 jaar werken als Zulia's dierenarts, is dr. Carlos Silva niet optimistisch over de toekomst van de dierentuinen van Venezuela. 'Wat ik in Zulia zag, kon alleen begrepen worden in landen waar gewapende oorlogsvoering heerst', zei hij. 'En het zijn allemaal politieke kwesties waar de dieren niets vanaf weten.'

(Suriname Mirror/El Pais/Twitter/YouTube)

Presidentsverkiezing in Venezuela is ‘show van de regering-Maduro'

Oppositie boycot verkiezing op 22 april

'Reken niet op de Unidad voor wat tot nog toe een onwettige schijnvertoning was'


President Nicolás Maduro, wiens mandaat in januari 2019 afloopt, kondigde vorige maand aan dat er uiterlijk op 22 april nieuwe verkiezingen komen. Hij is zelf kandidaat voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar. De verkiezing ‘beantwoordt niet aan de technische en politieke vereisten die de burgers het recht op vrije, geldige, universele en democratische verkiezingen garanderen’, zegt Rafael Uzcátegui van het Forum voor het Leven, een coalitie van mensenrechtenorganisaties; hij is ook coördinator van Provea, een van de oudste en meest gerespecteerde mensenrechtenorganisaties van het land. 

De officiële bekendmaking gebeurde op 7 februari. Daardoor ‘is er onvoldoende tijd voor de burgers om zich in Venezuela en in het buitenland in het kiesregister in te schrijven, en ook niet voor de kandidaten om hun programma’s en campagnes uit te werken. Ook voor internationale waarnemers die kunnen toezien op een effectief verloop van het proces, is er te weinig tijd.

Op 23 februari bevestigde de Nationale Kiesraad (CNE) – vier van de vijf leden zijn regeringsgezind – dat de verkiezingen op 22 april plaatsvinden. Een ander voorstel van Maduro, om op dezelfde dag ook een nieuw parlement te kiezen, werd om technische redenen verworpen.In het parlement, waarvan de legislatuur in 2021 afloopt, heeft de oppositie een meerderheid, maar de macht van deze instelling is uitgehold door het regeringsgezinde Hooggerechtshof, en door de deelstaatparlementen en gemeentelijke raden. Volgens Maduro kunnen ‘vier jaar zonder verkiezingen het pad effenen om ons volledig aan het economisch herstel (van het land) te wijden.’

De oppositie doet niet mee op 22 april. De Mesa de Unidad Democrática (MUD), de coalitie van de meeste oppositiepartijen, noemt de verkiezing ‘een show van de regering om zich legitimiteit aan te meten die ze niet heeft. Reken niet op de Unidad voor wat tot nog toe een onwettige schijnvertoning was.’

De regering van Maduro, opvolger van de overleden Hugo Chávez, die het land leidde van 1999 tot 2013, heeft er alle vertrouwen in dat ze de overwinning van de regionale en lokale verkiezingen van vorig jaar kan herhalen. De MUD plaatste ook bij die verkiezingen vraagtekens. Peilingen wezen net op een hoge mate van afwijzing van Maduro, voert de oppositie aan.

Dat er geen garanties zijn op eerlijke verkiezingen is al aangeklaagd door de grootste universiteiten, door werkgevers- en werknemersorganisaties, door de bisschoppenconferentie, door humanitaire organisaties en door de meeste Amerikaanse en Europese regeringen.

Om tot een oplossing te komen hebben de MUD en de regering van december tot februari gesprekken gevoerd in de Dominicaanse Republiek, begeleid door de Dominicaanse president Danilo Medina, de Spaanse oud-premier José Luis Rodríguez Zapatero en verschillende buitenlandministers uit Latijns-Amerika, maar tot een akkoord kwam het niet. Op 23 februari spoorde een meerderheid van de negentien landen van de Organisatie van Amerikaanse Staten Venezuela aan de verkiezingsdatum te verschuiven, alle partijen en kandidaten toe te laten en de Nationale Kiesraad (CNE) onafhankelijk en autonoom te laten werken.

 
Nu zijn verschillende belangrijke partijen en oppositieleiders uitgesloten door beslissingen van de CNE, het Hooggerechtshof of de Nationale Grondwetgevende Vergadering (ANC), een bovengrondwettelijk orgaan waarin alleen partijgenoten van Maduro zitten.

Sommige opposanten, zelfs binnen de MUD, overwegen toch mee te doen op 22 april, onder meer Henri Falcón, oud-gouverneur en leider van Avanzada Progresista. Maar de kans is reëel, dat Maduro op 22 april bijna zonder tegenstanders naar de kiezer trekt. Hij heeft zelf aangekondigd ‘dat de verkiezing van 22 april doorgaat, of het nu regent, dondert of bliksemt (…), met of zonder de oppositie.’ 

'Maduro kan deze schermutseling wel winnen maar zijn positie is verzwakt’, zegt historica Margarita López Maya van de Latijns-Amerikaanse Raad voor Sociale Wetenschappen. 'Doordat economische, politieke, sociale en internationale problemen voor zijn regering nu samenkomen, oogt zijn toekomst niet veelbelovend.' Ze verwijt tegelijk de oppositie, dat ze 'geen coherente strategie heeft kunnen ontwikkelen.'


(Suriname Mirror/IPS/MO.be/Twitter)

China's vraag naar jaguar hoektanden bedreigt deze beschermde diersoort in Latijns-Amerika

Handelaren in wild op jacht naar lichaamsdelen jaguar om aan vraag in Azië te voldoen



De jaguar werd gevonden drijvend in een afwateringskanaal in Belize City, Belize, op de dag na Kerstmis vorig jaar. Zijn lichaam was grotendeels intact, maar het hoofd miste zijn hoektanden. Op 10 januari dook een tweede kat - dit keer een ocelot die mogelijk werd aangezien voor een jonge jaguar - op in hetzelfde kanaal.

De moorden wijzen op een groeiende illegale handel in jaguars (Panthera onca) en dat leidt tot bezorgdheid onder wildeskundigen. De hoektanden, schedels en huiden van jaguars zijn lange tijd trofeeën geweest voor Latijns-Amerikaanse verzamelaars die internationale verboden negeren tegen de handel in jaguar-lichaamsdelen. Maar, de laatste jaren is er een smokkelroute naar China ontstaan, waar de markt voor jaguars zou kunnen toenemen vanwege het harde optreden tegen de smokkel van tijgerdelen die in de traditionele Chinese geneeskunde worden gebruikt.

De handel in dieren in het wild volgt vaak Chinese bouwprojecten in andere landen, omdat Chinese arbeiders objecten naar huis kunnen sturen of nemen, zegt ecoloog Vincent Nijman van Oxford Brookes University in Oxford, Verenigd Koninkrijk.

'Als er vraag in China bestaat naar delen van grote katachtigen, en die vraag kan worden vervuld door mensen die in delen van Afrika, delen van Azië of Zuid-Amerika wonen, dan zal iemand ingaan om aan die vraag te voldoen', zegt hij zegt. 'Het is vaak een Chinees-Chinese handel, maar het wordt wereldwijd.'

Dit zei Nijman 18 februari 2018 in reactie op vragen van de redactie van Suriname Tribune:

'(...) Vincent Nijman, deskundige op het gebied van de handel in wild bij de Oxford Brooks University in Engeland, ‘Department of Anthropology and Geography’: ‘Waar we op kunnen wachten is dat er een handel gaat plaatsvinden van Surinaams wildlife zoals jaguars, maar ook kleiner spul, naar Azië voor de medicinale handel. Als de tijgers op zijn, dan verschuift het naar leeuwen en luipaarden, dit zien we nu al, en als die niet meer te verkrijgen zijn dan verwacht ik dat the next available best will do. De aanwezigheid van een Chinese diaspora in Suriname en elders in Zuid Amerika help hier wellicht bij....’, aldus Nijman vanuit Engeland in een reactie.


Ook hij heeft geen idee of er handel in tijgers of tijgerproducten plaatsvindt in Suriname of elders in Zuid Amerika. ‘Als ik een cynisch uitgangspunt neem, dan lijkt het me dat daar waar een grote Chinese of Vietnamese gemeenschap aanwezig is, binnen of buiten Azië, dat daar vroeg of laat handel in beschermde dieren voor de Aziatische 'traditionele' medicijnenhandel plaats zal vinden. Maar, ik heb geen indicatie dat dat nu het geval is. Ik ben het met Richard  Thomas van TRAFFIC eens, dat het onwaarschijnlijk is dat er op dit moment een regelmatige handel plaatsvindt van Azië, naar Suriname daar de prijzen die betaald worden voor tijgerproducten in Azië nu zo hoog liggen, dat het economisch geen zin heeft om dit te exporteren naar bijvoorbeeld Suriname.’



Nijman: ‘Het enige dat ik me wel kan voorstellen is, dat er bijvoorbeeld een handel is in tijgerbotten medicijnen in verpakte vorm - pleisters, pillen en dergelijke - door individuen die dit in Zuidoost Azië. Ik heb echter bewijs of data.’ (...)'

In Bolivia zijn tussen augustus 2014 en februari 2015 acht pakketten met in totaal 186 jaguar hoektanden geconfisqueerd voordat ze China konden bereiken. Zeven waren verzonden door Chinese burgers die in Bolivia woonden. Acht meer werden naar verluidt onderschept in 2016, en een pakket van 120 hoektanden werd in beslag genomen in China, zegt Angela Núñez, een Boliviaanse bioloog die onderzoek doet naar de handel. Die pakketten kunnen de dood van meer dan 100 jaguars vertegenwoordigen, hoewel het onmogelijk is om dat zeker te weten, zegt Núñez.

In het noorden van Bolivia, waar verschillende Chinese bedrijven werken, hebben radio-advertenties en flyers 120 tot 150 Amerikaanse dollar per hoektand aangeboden - meer dan een maand inkomen voor veel lokale mensen. Twee Chinese mannen zijn gearresteerd voor de handel in jaguar-delen. Een, vastgehouden in 2014, kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar. De ander, gearresteerd in 2016, wacht op een veroordeling, maar verscheen niet op twee recente rechtszittingen; Boliviaanse ambtenaren vrezen dat hij misschien het land heeft verlaten.

Dat is een probleem met de handel in wilde dieren en planten over de hele wereld, zegt Nijman, die eraan toevoegt, dat heel weinig gevallen van dierenhandel leiden tot strafvonnissen. 'Het afschrikmiddel is wanneer iemand in de gevangenis belandt', zegt hij - maar dat gebeurt zelden 'omdat de samenleving als geheel in de meeste landen niet geïnteresseerd is.'

Hoektanden en schedels die in Bolivia in beslag zijn genomen, evenals 38 hoektanden die in 2015 in Lima, Peru zijn geconfisqueerd, zouden afkomstig kunnen zijn van jaguars die onlangs of jaren geleden zijn gedood. Omdat de jaguars grote territoria hebben, zegt Núñez, zouden genetische studies kunnen bepalen of gestroopte dieren afkomstig zijn uit Bolivia of een buurland.
Dat interesseert ook de Braziliaanse biologe Thais Morcatty, die haar promotieonderzoek bij Nijman doet. Er is in Brazilië een binnenlandse markt voor jaguarhuiden als woondecoratie, maar delen van de dieren zijn ook vanuit Rio de Janeiro en São Paulo naar het buitenland verscheept, zegt ze.

Meer dan een eeuw geleden trokken jaguars door bossen, savannes en struikgewas van de zuidwestelijke Verenigde Staten tot Paraguay. Ontbossing en andere verstoringen veroorzaakt door mensen - vooral de uitbreiding van de landbouw - hebben de habitat van de katten in tweeën geknipt, zegt natuurecoloog John Polisar, die het jaguar-programma coördineert bij de Wildlife Conservation Society in New York City. Dat heeft de prooi van de jaguar verminderd en in sommige gebieden zijn de jaguars in contact gebracht met mensen en vee, zegt Polisar, die in delen van Midden- en Zuid-Amerika werkt.

Schattingen van de resterende jaguarpopulatie variëren van ongeveer 60.000 dieren tot bijna drie keer dat aantal. Een boer die een koe of een kalf aan een roofdier verliest, kan als represaille een jaguar doden, ook al is dat dier niet de boosdoener. Na het verlies van leefgebied vormen dergelijke moorden de op één na grootste bedreiging voor jaguars, zegt Esteban Payán, directeur van het jaguar-programma in Noord-Amerika bij Panthera, een wereldwijde organisatie voor het behoud van wilde katachtigen.

De vergeldingsmoorden zorgen ook voor een sporadisch aanbod van dierlijke lichaamsdelen voor de handel in wilde dieren, maar het is moeilijk om vast te stellen of de incidenten geïsoleerde gevallen zijn of dat ze georganiseerde misdaadorgannisaties voeden, zeggen onderzoekers. Maatregelen die zijn ontworpen om mensen te helpen samenleven met jaguars kunnen dergelijke moorden verminderen, zegt Payán. In sommige gevallen hebben elektrische hekken jaguars ontmoedigd om van bossen naar weilanden te gaan, en zonnepanelen die de hekken van stroom voorzien, kunnen ook wat gloeilampen of een kleine koelkast voor het gezin van de boer in werking stellen. Dat kan het leven voor hen radicaal veranderen, zegt hij.

Andere tactieken die veelbelovend zijn gebleken zijn bellen op koeien plaatsen, knipperende lichten rondom weiden installeren om roofdieren op afstand te houden en watertanks in weilanden plaatsen om toevallige ontmoetingen in een kreek te voorkomen. Loodsen voor kalveren houden de meest kwetsbare dieren buiten bereik. Het introduceren van bewakingsdieren voor een kudde, zoals burros (een soort ezel), of San Martinero-rundvee dat afstamt van het Spaanse stierenvechten, kan ook roofdieren ontmoedigen, zegt hij. 

Regeringen zouden kunnen helpen door prikkels te geven, zegt bioloog Ricardo Moreno, directeur van de non-profitorganisatie Yaguará Panama. Op dit moment moet een boer die een koe op krediet koopt, terugbetalen, zelfs als hij een dier verliest, zegt Moreno, die wetenschappelijke studies combineert en samenwerkt met gemeenschappen en beleidsmakers om jaguars te beschermen.  

Ondertussen kijken onderzoekers en enkele overheidsfunctionarissen in Latijns-Amerika aandachtig toe op de handel in dieren in het wild. Het ministerie van milieu van Belize biedt een beloning van  5.000 dollar voor informatie over de daar gedode jaguars en de groep van Polisar verzamelt gegevens uit de hele regio. Hoewel de links naar internationale handel in Bolivia duidelijk zijn, maakt Payán zich zorgen dat dit 'slechts het topje van de ijsberg' is van een breder handelsnetwerk, omdat er ook  meldingen van dierenhandel in andere landen zijn. Natuurbeschermingsorganisaties zijn geen partij voor 'het geweld, het geld en de schaal' van de georganiseerde misdaad van wildhandelaren, zegt hij. 'De potentiële dreiging is enorm.'

(Suriname Mirror/Nature.com/Suriname Tribune/jaguar-in-suriname )

'De regeringsleider faalt om verantwoording af te leggen'

Persverklaring oppositie in DNA 


'Bouterse heeft gezag voorzitter van het parlement openlijk gedesavoueerd door de vergadering demonstratief te verlaten'


De oppositiepartijen veroordelen het weggelopen uit De Nationale Assemblee door de president tijdens de behandeling van de begroting van Staat op 27 februari 2018. Door dit gedrag ontwijkt de president verantwoording af te leggen over het gevoerd beleid, hetgeen hij conform de Grondwet verplicht is te doen tegenover volk van Suriname. Dit is in strijd met principes van goed bestuur, waarbij transparantie, betrokkenheid en verantwoording aan het volk essentieel zijn en waar het parlement de regering controleert. 

In een democratische rechtsstaat, dient de president zich te onderwerpen aan deze controle van het parlement en behoort hij uitvoerig in te gaan op vragen van de volksvertegenwoordigers. 

In de bewuste vergadering van 27 februari 2018 heeft de president een aantal vragen niet beantwoord en heeft hij zich niet willen onderwerpen aan het gezag van de voorzitter van het parlement. Hij heeft zelfs het gezag van de voorzitter van het parlement openlijk gedesavoueerd door de vergadering demonstratief te verlaten, gevolgd door de ministers. 

De oppositie is van oordeel dat dit gedrag niet past binnen ons democratisch bestel en dat de president juist elke gelegenheid in het parlement moet aangrijpen om verantwoording af te leggen, temeer Suriname zich in een ernstige crisis bevindt en het volk recht heeft op informatie, hoe uit de crisis te geraken. 

De oppositie wijst dit gedrag af en roept de President op om ingevolge de afgelegde eed volledige verantwoording af te leggen over het beleid. 

De oppositie partijen

Brazilië zet leger in om geweld in Rio in te dammen

Voor het eerst sinds einde dictatuur krijgen militairen zoveel armslag

Dagelijks gemiddeld 22 schietpartijen in de straten van Rio de Janeiro


De Braziliaanse regering gaat systematisch het leger inzetten tegen het geweld in Rio de Janeiro. Voor het eerst sinds het einde van de dictatuur krijgen de militairen zoveel armslag. Experts wijzen het plan bijna unaniem af. In de straten van Rio de Janeiro – met de voorsteden erbij wonen daar 12 miljoen mensen – vinden dagelijks gemiddeld 22 schietpartijen plaats, vorig jaar goed voor 6731 moorden. 

President Michel Temer vaardigde daarom op 16 februari een decreet uit waardoor de openbare veiligheid in de deelstaat Rio de Janeiro volledig in handen komt van generaal Walter Braga Netto, hoofd van het Militair Commando Oost. Netto zal zowel de civiele als de militaire politie leiden. Hij krijgt ook meer militairen ter beschikking.

Het is de eerste keer sinds Brazilië in 1985 terugkeerde naar de democratie, dat zo’n radicale maatregel wordt genomen. Voordien werd het leger alleen tijdelijk ingezet, om broeihaarden van geweld in te dammen of specifieke situaties zoals de Olympische Spelen in 2016 te controleren.

‘Het is een inefficiënte beslissing die de logica van de oorlogsconfrontatie voedt’, zegt psychologe Raquel Willadino, directeur Mensenrechten van de organisatie Observatório de Favelas (Observatorium van de Favela’s). ‘Vorige ervaringen met het optreden van het leger tonen aan dat het geen oplossing is om het geweld te verminderen en dat het de situatie kan verergeren.’ 

‘Ik denk niet dat het iets zal veranderen’, zegt ook Roseli Gomes, die in Rocinha woont, met 70.000 inwoners een van de grootste favela’s van de stad. ‘Het leger was hier vroeger ook al en dat loste niets op. De meeste mensen hier geloven er niet in.’

Vorige week werd opnieuw geschoten in Rocinha. Gomes kon daardoor ’s morgens haar huis niet uit en dus niet gaan werken. ‘En als je ’s morgens wel kunt gaan werken, dan kun je ’s avonds soms niet terugkeren naar huis.’

'Het leger is er op geen enkele plaats ter wereld al in geslaagd om de criminaliteit te bestrijden, kijk maar naar de mislukking in Mexico sinds 2007’, zegt Daniel Cerqueira, als onderzoeker misdaadeconomie verbonden aan het Instituut voor Toegepast Onderzoek, een overheidsinstelling. ‘Openbare veiligheid bouw je niet op met tanks in de straten, maar met inlichtingen, met informatie.’

De bijna unanieme afwijzing van experts en activisten staat haaks op de houding van politici en zelfs van de bevolking. ‘Men moest iets doen’, luidt de algemene teneur naar aanleiding van de explosie van geweld in Rio. Bij schietpartijen komen ook onschuldige burgers om. Een zwangere vrouw werd in de zomer van vorig jaar in de buik geraakt. De baby overleefde aanvankelijk, na een operatie, maar na een maand overleed hij toch. Het verhaal beroerde de gemoederen van de publieke opinie.

Lees hier het complete artikel.

(Suriname Mirror/Mo.be/IPS)

4.500 Kilo cocaïne onderschept in haven Antwerpen, zes verdachten opgepakt in Oss

(Bron foto: Politie)
Cocaïne verstopt in een container met bananen uit Colombia


Vier mannen en twee vrouwen zijn maandagmiddag in Oss aangehouden nadat eerder in de Antwerpse haven een container met 4.500 kilo cocaïne was onderschept. De drugs werden in het weekend al ontdekt in de haven. Daar werd de smokkelcontainer volgens een woordvoerder van de politie leeggehaald. En deze is vervolgens door de politie gevolgd naar het afleveradres. Dat bleek in Oss te zijn. 

De politie noemt de vondst van 4.500 kilo coke 'heel groot', maar geen record. Er werd in de Antwerpse haven al eens 8.000 kilo coke onderschept.

De partij die nu werd gevonden, vertegenwoordigt volgens een woordvoerder een waarde van 'wel zeker 170 miljoen euro'. De cocaïne was verstopt in een container met bananen die uit Colombia kwam. De Belgische douane ontdekte de drugs bij een controle in de haven van Antwerpen.

De aangehouden verdachten zijn een man (42) en vrouw (45) uit Uden, twee mannen (42 en 61) uit Oss, een vrouw (39) uit Nuland en een man van 27 met de Colombiaanse nationaliteit.

Meer aanhoudingen in deze zaak worden door de politie niet uitgesloten. De zes worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Dat in Antwerpen cocaïne wordt ingevoerd die is bedoeld voor Brabant, is alles behalve nieuw. Vorig jaar november werd er in Oudenbosch bijvoorbeeld 1500 kilo coke onderschept nadat deze was ingevoerd via de haven van Antwerpen. Vorig jaar was een recordjaar voor Brabant als het gaat om het onderscheppen van cocaïne.

(Suriname Mirror/Nieuwsblad/Omroep Brabant/Politie.nl)

Gevangenhouding twee tieners op Curaçao met 60 dagen bevestigd

Twee kinderen (13 en 15) verdacht van betrokkenheid bij schietpartij in wijk Brievengat


Twee tieners zijn gisteren voorgeleid bij een rechter-commissaris. Het zijn R.R.E. (Curaçao, 13 jaar) en S.J.J.W.M. (Curaçao, 15 jaar). Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij op 3 februari 2018 in de wijk Brievengat (Kaya Augusto Boelijn) waarbij een 13-jarige meisje door een kogel gewond is geraakt, zo meldt het Openbaar Ministerie vandaag, woensdag 28 februari 2018.

Het betreft mogelijk een zaak van poging moord/doodslag en het voorhanden hebben van een vuurwapen en munitie.

De rechter-commissaris heeft, op bevel van de Officier van Justitie, de gevangenhouding met 60 dagen bevestigd.

Hakrinbank bereidt strafklacht voor 'wegens leugens en laster' tegen eigenaar Thermen Hermitage

'Valsheid in geschrifte bij overname door Hakrinbank van krediet bij andere financiële instelling'


- 'Notarissen en rechters bij misdadig netwerk van corruptie betrokken om mij mijn bedrijf te ontnemen'
- Hakrinbank-directeur dreigt ook journalisten die 'onjuiste berichten en laster verspreiden' met strafklacht...


De Hakrinbank bereidt een strafklacht voor 'wegens leugens en laster' tegen ondernemer Rebien Gangaram-Panday. Dat stelt bankdirecteur Jim Bousaid vandaag, woensdag 28 februari 2018, in de Ware Tijd naar aanleiding van ernstige beschuldigingen die de ondernemer tegen de Hakrinbank heeft geuit.

Gangaram-Panday, directeur-eigenaar van het gezondheids- en ontspanningsbedrijf Thermen Hermitage, beschuldigde de bank onder andere op de Faceboek-pagina van zijn onderneming van malversatie en bedrog (zie hierna). Er is volgens de zakenman valsheid in geschrifte gepleegd in een zaak waarbij de bank een krediet, die hij bij een andere financiële instelling had, had overgenomen.

Notarissen en rechters zouden bij een 'misdadig netwerk van corruptie' zijn betrokken, meent Gangaram-Panday, om hem zijn bedrijf te ontnemen.


Na een rechterlijk vonnis gistermorgen zijn enkele uren later twee terreinen waarop Thermen Hermitage is gevestigd bij een door de Hakrinbank gelastte veiling verkocht voor Srd 1.750.000. Door een geschil met de bank was de lening niet afgelost en was daarbovenop boeterente gekomen.

Gangaram-Panday zegt zelfs een verklaring van de Europese Investeringsbank (EIB) te hebben overgelegd, om aan te tonen dat zijn lening niet kan worden overgedragen aan een andere bank. Deze 'feiten' zouden tijdens de rechtszaken zijn genegeerd, stelt de ondernemer. Het geld voor de lening die hij afsloot bij een Trinidadiaans bedrijf werd gehaald uit een fonds dat was ondergebracht bij de EIB.

'De bank reageert niet inhoudelijk op individuele gevallen van klanten', zegt Hakrinbank-directeur Bousaid in een reactie Hij voegt eraan toe, dat indien journalisten 'onjuiste berichten en laster verspreiden' rekening moet worden gehouden dat ook tegen hen een strafklacht wegens laster zal worden ingediend.

Ontwerp-Landsverordening Dierenwelzijn op Curaçao kost geld

Raad van Advies: 'De financiële paragraaf is niet realistisch'


De ontwerp-Landsverordening Dierenwelzijn kost geld. 'Geld dat door de overheid niet gebudgetteerd is', zo schrijft de Raad van Advies (RvA) in haar reactie op de conceptwet (zie onderaan). En behalve dat dit geld niet gebudgetteerd is, vindt de RvA, dat de financiële paragraaf niet realistisch is, aldus vandaag, woensdag 28 februari 2018, het Antilliaans Dagblad.

'Op dit moment zien we bijvoorbeeld dat in het kader van handhaving van regels bij in beslag genomen ernstig mishandelde dieren, een tekort aan opvangmogelijkheden bestaat. Daarnaast zijn ook geen gelden gereserveerd voor de kosten die gemaakt moeten worden voor de zorg aan deze inbeslaggenomen dieren. Behalve zorg in de vorm van opvang, voeding en vervoer, is vaak ook veterinaire zorg nodig. De activiteiten in het kader van de behartiging van het dierenwelzijn, kosten geld. Daarnaast zijn er ook de toezichtkosten en kosten van opsporing en handhaving', aldus de RvA.

De Stichting Dierenbescherming Curaçao heeft op dit moment een additionele subsidie van de overheid nodig van 413.716 gulden. Deze kosten zijn gebaseerd op een onlangs gehouden hondentelling, waaruit blijkt dat er tussen de 6.170 en 6.305 loslopende honden zijn.

De RvA: 'De Stichting Dierenbescherming Curaçao streeft ernaar om per jaar 2.080 loslopende of verwaarloosde dieren op te vangen.'

Curaçao krijgt 1.000 koeien op Bándariba

'Ex-gedetineerden worden om-, her- en bijgeschoold voor voeren en slachten van de koeien'


Op Bándariba, ter hoogte van Dam Pretu bij Chincho, komt een Concentrated Animal Feeding Operation (CAFO) met duizend koeien. Vijf ministers hebben hiervoor gisteren een intentieverklaring getekend met de Venezolaanse directeur van Curafresh Meat, Ramon Troconiz, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 28 februari 2018.

Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Zita Jesus-Leito, maakte gistermiddag bekend dat de overheid 40 hectare grond bij Fuik reserveert voor de rundermesterij. Het project wordt getrokken door een yu di Kòrsou, Arthur Parris. 'Daar ben ik heel trots op', zo verklaarde minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, Hensley Koeiman.

Parris was niet aanwezig bij de ondertekening van het Memorandum of Understanding, hij verblijft momenteel in Colombia in het kader van voorbereidingen van de Cafo op Curaçao. Volgens minister Koeiman gaat het om een geweldig project dat grote werkgelegenheid gaat bieden voor werkzoekenden op het eiland.

'Ik heb al een lijst van ex-gedetineerden. Zij zullen worden om-, her- en bijgeschoold, zowel voor het voeren als het slachten van de koeien.'

Ecorys-rapport: 'De Curaçaose haven is inefficiënt'

'De faciliteiten zijn verouderd en nieuwe investeringen zijn nodig'


De Curaçaose haven is inefficiënt. 'De faciliteiten zijn verouderd en nieuwe investeringen zijn nodig', zo staat in het net uitgebrachte rapport van Ecorys, dat onderzoek heeft gedaan naar de consumentenprijsontwikkeling op de drie Caribische landen in het Koninkrijk, Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 28 februari 2018.


Omdat de havenkosten uiteindelijk ook de consumentenprijzen in de winkels beïnvloeden, is hier onderzoek naar gedaan.

Tijdens de interviews zijn verschillende suggesties gedaan om de algehele prestaties van de haven te verbeteren, zo staat in de rapportage. Deze variëren van het doen van investeringen in de kranen, tot het verhogen van de chassiscapaciteit en de concurrentie bij het stuwadoorsbedrijf; het bedrijf dat schepen laadt en lost.

In het rapport worden de eilanden met elkaar vergeleken. Op Sint Maarten zijn er 17 tot 18 containerbewegingen per uur, op Aruba 15 tot 16 per uur en bij weinig wind zelfs 22 tot 23. Deze eilanden worden door het rapport als ‘relatief goed’ gezien, terwijl Curaçao achter blijft met 12 tot 14 bewegingen per uur.

Psychologen en psychiaters weigeren om rapporten uit te brengen over verdachten en traineren rechtszaken

Specialisten zijn wanbetaling vanuit overheid meer dan zat

Deken Orde van Advocaten: 'De overheid moet zorgen dat specialisten betaald worden, omdat ze hun werk doen'

 
De Ware Tijd bericht vandaag, woensdag 28 februari 2018, dat al meer dan een maand de behandeling van sommige rechtszaken stagneert doordat psychologen en psychiaters weigeren om rapporten uit te brengen over verdachten. Ze zijn de wanbetaling van de overheid beu. 

Kantonrechters hebben al vroeg in januari tegen verdachten en advocaten gezegdm dat rechtszaken verschoven moeten worden, omdat psychologische en psychiatrische rapporten niet geleverd zijn vanwege de actie van de deskundigen.

De deken van de Orde van Advocaten Harish Monorath maakt zich zorgen over de stagnatie. 'Wij als advocaten vinden dat de overheid ervoor moet zorgen dat specialisten betaald worden, omdat ze hun werk doen. Als de rechter nu een rapport opvraagt bij de behandeling van een zaak moet hij of zij het proces steeds verschuiven naar een andere datum. Dit zorgt voor vertraging van de behandeling van deze zaken. Enkele advocaten moeten door de actie van psychologen en psychiaters ook steeds hun cliënten vertellen dat de behandeling van hun zaak langer dan gebruikelijk zal duren. Dit zorgt vaak voor een conflict tussen verdediger en cliënt. Twee weken geleden liep de spanning tussen een verdachte en advocaat zo hoog op dat ze zich terugtrok. De cliënt was van mening dat hij geen bijstand van haar kreeg, terwijl er sprake was van uitstel van de zaak vanwege onder andere het ontbreken van een psychiatrisch rapport. Het duurt soms wel acht maanden voordat zo'n rapport wordt afgegeven.'

Monorath zegt, dat de organisatiestructuur van de overheid aangepast moet worden en dat de regering zo snel als mogelijk voor een oplossing moet zorgen.

'Er moet ook geluisterd worden naar de specialisten, want als het probleem aanhoudt, wordt het erger. Dit is gewoon teleurstellend. Het mag niet zo doorgaan. Op zo'n manier doe je alle partijen tekort. Het belang van zowel rechters, advocaten als verdachten wordt geschaad.'

President Bouterse staat met mond vol tanden inzake gewijzigde Brokopondo-overeenkomst

Bouterse onwetend over belofte regering gewijzigde Brokopondo-overeenkomst aan Assemblee aan te bieden


President Desi Bouterse bleek gisteravond in De Nationale Assemblee niet te weten, dat de regering meerdere malen beloofd heeft, dat de gewijzigde Brokopondo-overeenkomst uiterlijk eind december vorig jaar had moeten worden aangeboden aan De Nationale Assemblee ter goedkeuring. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei tegen de president, dat die afspraak wel degelijk is gemaakt. Als de gewijzigde overeenkomst niet naar het parlement wordt gestuurd, kan deze niet worden gewijzigd, verduidelijkte Geerlings-Simons. Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 28 februari 2018.

De regering wil de Brokopondo-overeenkomst ultimo 2019 beëindigen.

Assembleelid Patricia Etnel (NPS) had tijdens een interruptie de vraag gesteld aan het staatshoofd hoe het zit met de bauxietsector en waarom de gewijzigde overeenkomst nog steeds niet naar De Nationale Assemblee is gestuurd. Deze toezegging werd tijdens de Jaarrede door waarnemend president Ashwin Adhin op 29 september vorig jaar nog gedaan. Op 18 juli was deze kwestie punt van bespreking in De Nationale Assemblee, waar ook president Desi Bouterse aanwezig was. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei na vragen van Assembleeleden dat de gewijzigde overeenkomst naar het college zou worden gestuurd.

Geerlings-Simons zei, dat zij schriftelijk de president zal herinneren aan de toezegging die de regering gedaan heeft. Uiteindelijk zei Bouterse, dat hij zich gewonnen gaf. 'Granmanoso, dan ben ik abuis.'

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) merkte op, dat het erg is dat de president naar de vergaderzaal komt en niet weet dat Brokopondo-overeenkomst gewijzigd moet worden, terwijl hij een team van deskundigen had gestuurd naar het parlement. 'Dit geeft aan hoe het land op dit ogenblik bestuurd wordt', zei de volksvertegenwoordiger.

Hij zei verder, dat de vraag gesteld is of voor de concessie Tranquillo is betaald. 'Is de overeenkomst met IAmGold over de joint venture gewijzigd? De aandelen zijn aan NV 1 gegeven, is het cadeau gegeven? Daar hebben wij duidelijkheid over gevraagd. Un no wan yere los losi boor bori dyaso. Un wan yere san e pesa. Er zijn regels. Als u het land zonder regels wil besturen, doe dat. Maarm hier in het parlement moet u verantwoording afleggen. If yu no man, liba sturu dan ye gwe.' Hierna verliet een geïrriteerde president haastig de vergadering, gevolgd door de ministers.

'Lanti kan niet iedereen financieel ondersteunen'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Minister Polak: 'Van belang dat onderzoek wordt gedaan naar financiële situatie aanvrager'


'Lanti helpt alleen de medeburger die buiten zijn of haar schuld om niet in staat is om geheel of gedeeltelijk in zijn/haar eigen levensonderhoud kunnen voorzien.' Dat zei minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting gisteravond in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling. Zij benadrukte, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 28 februari 2018, dat burgers allemaal hun eigen verantwoordelijkheid hebben en dat ze die ook moeten dragen. 

Minister Polak ging in op vragen van Assembleeleden over de Basiszorgverzekering.

Dagelijks worden bij de unit in Paramaribo gemiddeld 250 aanvragen voor deze medische verzekering behandeld. 'Om zeker te zijn, dat de verzekering daadwerkelijk toegekend wordt aan burgers die het nodig hebben, is het van belang dat er onderzoek wordt gedaan naar de financiële situatie van de aanvrager', sprak Polak. Dit onderzoek bestaat uit vier onderdelen, registratie, interview, indien nodig stelt het ministerie nog een onderzoek in en als laatst wordt het volledige dossier beoordeeld. Wanneer dit alles heeft plaatsgevonden, krijgt de aanvrager te horen of die wel of niet in aanmerking komt voor de Basiszorgverzekering, gesubsidieerd door de Staat. De voorziening is uitsluitend bedoeld voor degene die de premie niet zelf kunnen opbrengen.

Kijk en luister vanaf 19:38


Over de opmerking van Assembleelid Raymond Sapoen (coalitie) dat de vraag over urgente aanvragen niet was beantwoord, verschilt Polak van mening over het begrip urgentie. Sapoen haalde aan, dat er onder andere zwangere vrouwen zijn die nog steeds wachten op de Basiszorgverzekering. De minister antwoordde hierop, dat de vrouwen al eerder weten dat ze zwanger zijn en dus tijdig hun aanvraag moeten doen. Het is wel zo, dat ook zij door de beoordeling moeten. Het ministerie onderzoekt ook bij hen hun financieel-economische situatie en dat van het gezin, alvorens de medische verzekering toe te wijzen.

Minister Polak zei ook, dat het ministerie niet wacht op wetgeving, maar ondertussen bezig is om daad bij woord te voegen als het gaat om het verlichten van het leed van de mensen met een beperking. Zo is het ministerie bezig om enkele van de volkswoningen zodanig aan te passen, zodat die toegewezen kunnen worden aan personen met een beperking.

Over het eventueel verhogen van de uitkering zei de minister, dat dat zeker de aandacht heeft van de regering. En dan niet alleen voor mensen met een beperking, maar voor iedereen die de uitkering nodig heeft. Wel merkte Polak op, dat het bestand vervuild is en dat het eerst opgeschoond moet worden. Het ministerie gaat daarom na wat de ernst van de beperking is en of de betrokkene wel of niet in staat is om te werken. 'We moeten beseffen dat we als burger een eigen verantwoordelijkheid hebben en we moeten deze verantwoordelijkheid ook dragen.'

'Bedrijf belast met beladen en afhandeling vliegtuigen wordt de wacht aangezegd'

Bouterse: 'Er kunnen daadwerkelijk veiligheidsrisico's ontstaan als niet wordt ingegrepen'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
President is al anderhalf jaar bezig met de situatie bij de SLM


President Desi Bouterse heeft gisteravond in De Nationale Assemblee gezegd, dat het bedrijf dat belast is met het beladen en afhandeling van vliegtuigen de wacht wordt aangezegd. Het staatshoofd zei dat de fout niet bij de SLM ligt. 

Het Professional Consultancy Service & Uitzendbureau, dat door de SLM is aangetrokken voor beladen en afhandelen van vluchten, presteert volgens Bouterse ondermaats. Er kunnen daadwerkelijk veiligheidsrisico's ontstaan als er niet daadwerkelijk wordt ingegrepen.

Deze kwestie is heet hangijzer geworden nadat de Ware Tijd de zaak in de publiciteit bracht. De krant zegt over een dossier van 500 pagina's te beschikken, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 28 februari 2018.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons vroeg de regering om nog tijdens de vergadering duidelijkheid te geven, aangezien het om een ernstige kwestie gaat.

De oppositie én de coalitie namen geen genoegen met het antwoord van minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie die pas na 9 maart verduidelijking kon geven. Hij deelde mee, dat de directeur van burgerluchtvaartwaakhond CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname) in China is voor het keuren van een lease vliegtuig. Hij wilde niet alleen met Robbi Lachmising, directeur van de SLM, over deze kwestie praten. Miranda zei, dat de CASAS niet heeft aangegeven dat de SLM niet luchtwaardig zou zijn.

De fractieleiders in De Nationale Assemblee voerden aan, dat deze kwestie niet zo lang op zich kan laten wachten, aangezien het gaat om veiligheid die nationaal en internationaal gegarandeerd dient te worden. Aan de minister werd gevraagd om gedurende de vergadering de stand van zaken door te geven. Indien dat niet zou kunnen, moesten de vliegtuigen van de SLM aan de grond worden gehouden tot er duidelijkheid zou komen, zei NDP-fractieleider André Misiekaba.



De president gaf gisteravond te kennen, dat hij anderhalf jaar met de situatie bij de SLM bezig is. Hij heeft met de leiding van de SLM én met de beladers gesproken, maar er is geen verbetering opgetreden. De adviseurs van de regering hebben aangegeven dat er ingegrepen moet worden. Minister Miranda moest een brief krijgen van de Raad van Commissarissen hierover.

Bouterse merkte op, dat het personeel belast met de belading oververmoeid raakte met als gevolg stress en onzorgvuldigheid. 'Wij weten wat ontvangsten zijn. Wíj weten op basis van het werk hoeveel mensen ingezet moeten worden', zei de president.

Een aantal luchtvaartmaatschappijen heeft in brieven deze kwestie aangehaald en gevraagd om de zaak aan te pakken. Er wordt een nieuw bedrijf aangetrokken met ervaring om de vliegtuigen te beladen en af te handelen. Er moet snel gehandeld worden, stelde de president.

Justitieel onderzoek naar aankoop ambassadegebouw in Parijs

Oppositie vermoedt dat er sprake is van corruptie

(Bron:: Streetview Google Earth/Suriname Mirror)


Er komt een justitieel onderzoek naar de aankoop van het ambassadegebouw in Parijs. Dit heeft president Desi Bouterse gisteravond aangekondigd in De Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de begroting 2018. De regering heeft in 2012 een pand in Parijs, Frankrijk, aangekocht voor de vestiging van de Surinaamse ambassade. 

Het staatshoofd merkte op, dat al drie keer documentatie is verstrekt aan de volksvertegenwoordiging en toch zijn er nog vragen. Na diepgaand overleg in regeringskringen is besloten dat er een zo groot mogelijk justitieel onderzoek komt, waardoor er klaarheid komt in deze zaak.

De oppositie heeft een motie ingediend tijdens de begrotingsbehandeling waarin de regering wordt opgedragen alle stukken door te geleiden naar het Openbaar Ministerie, 'teneinde met spoed een onderzoek in te stellen in samenwerking met CLAD en andere nationale en internationale experts'. De oppositie vermoedt dat er sprake is van corruptie, omdat er meer geld is betaald dan aanvankelijk is goedgekeurd door de Raad van Ministers.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi zei ingenomen te zijn met het signaal dat de president heeft gegeven. De stem van de oppositie is volgens de politicus gehoord.

Amzad Abdoel (NDP) vroeg de president de lijn door te trekken en ook te onderzoeken Carifesta, Naschoolse Opvang, de Srd 5 miljoen bestemd voor Kinderbijslag die verdwenen is, Srd 118 miljoen die verspild is tijdens Regering-Venetiaan 3 bij Openbare Werken.

Wat Mahinder Jogi (VHP) betreft kan de lijn inderdaad doorgetrokken worden naar waarom de nieuwbouw van Academisch Ziekenhuis Paramaribo niet is gekomen. 'Van wie was het eerste ontwerp? Hoe is de tweede indiener hieraan gekomen? Waarom het doorverkocht is in Nederland voor 5 miljoen?'

Carl Breeveld (DOE) stelde ook eerder op de dag, dat er plagiaat zou zijn gepleegd met het ontwerp. Dit zou voor 3 miljoen Amerikaanse dollar zijn doorverkocht.

President Bouterse verlaat geirriteerd en gehaast vergaderzaal Assemblee

Gajadien (VHP) schoffeert president: 'If yu no man, libi a sturu dan ye gwe'



President Desi Bouterse heeft gisteravond, dinsdag 27 februari 2018, tijdens de interrupties in De Nationale Assemblee de vergadering gehaast verlaten. Hij nam aanstoot aan de woorden van Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), die stelde dat de president vragen moet beantwoorden en zich aan de regels dient te houden die gelden in het parlement. 'If yu no man, libi a sturu dan ye gwe', zei Gajadien, aldus Starnieuws.


De NDP-fractie vroeg massaal een punt van orde, terwijl meteen na Gajadien, zijn fractiegenoot Mahinder Jogi aan het woord was.

In de tussentijd was de president opgestaan om de zaal te verlaten. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons vroeg de president of hij de vergadering aan het verlaten was. Bouterse knikte naar haar ten groet en liep de vergaderzaal uit. Hij wilde aanvankelijk rechtstreeks via de galerij de vergaderzaal verlaten, maar keerde kennelijk ingefluisterd door ondervoorzitter Melvin Bouva (NDP) op zijn schreden terug en verliet het college via het midden van de vergaderzaal in militaire pas, op de hielen gevolgd door de ministers die op dat moment aanwezig waren.

Waarnemend fractieleider van de NDP, Amzad Abdoel, zei dat het de tweede keer was dat Gajadien 'het instituut van de president zo heeft beledigd'. Hij merkte op dat het instituut van de president beschermd dient te worden. Gajadien moet zijn woorden terugnemen, voerde Abdoel aan.

Hierop verdaagde een geïrriteerde Geerlings-Simons de begrotingsbehandeling zonder nadere toelichting naar donderdag, nadat ook de ministers vertrokken.

Assembleeleden willen snel opheldering over veiligheidssituatie bij SLM

Coalitie en oppositie willen niet wachten op terugkeer CASAS-directeur uit China

Assembleevoorzitster: 'Het gaat niet over onveiligheid of niet luchtwaardig zijn van SLM-toestellen, maar om problemen bij beladen van àlle vliegtuigen die vanaf Zanderij vertrekken'


Het parlement wil niet een week wachten op antwoorden van de regering omtrent mogelijke problemen inzake de veiligheidssituatie bij de SLM naar aanleiding van een bericht gisteren in de Ware Tijd. De Assemblee stond er dinsdag 27 februari 2018, tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling, eensgezind op, dat minister Jerry Miranda (Openbare Werken, Toerisme & Communicatie) tijdens de vergadering met een gedegen antwoord kwam.

De bewindsman had voorgesteld pas na 9 maart te reageren, omdat hij de directeur van luchtvaartwaakhond CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname), Brian de Souza, die momenteel in China vertoeft voor controles van een Boeing 737-700 die door de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij wordt geleaset, tegelijk met de directeur van de SLM wil horen.

Uit confidentiële correspondentie en klachtbrieven, waar de Ware Tijd de hand op zou hebben  weten te leggen, blijkt dat er veel schort aan het naleven van veiligheidsstandaarden bij het beladen van vliegtuigen.

NPS-fractieleider Gregory Rusland voerde aan, dat deze kwestie van dermate groot belang is dat het parlement niet een week kan wachten voordat de minister met officiële informatie komt. Desnoods wordt van de moderne technologische mogelijkheden gebruikt gemaakt om via videoconferentie met de directeur van CASAS in contact te treden.

Rusland kreeg bijval van NDP-collega André Misiekaba, die ook benadrukte dat het om een te belangrijke kwestie gaat. Indien de bewindsman niet concreet op de zaak kon ingaan zou hij namens het parlement oproepen om alle vliegtuigen van de SLM een vliegverbod op te  leggen totdat klaarheid is gebracht. Voorgesteld werd, dat de CASAS-directeur zijn dienstreis onderbreekt en onmiddellijk naar Suriname terugkeert.

Ook de fractieleiders van de VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en DOE vonden het voorstel van Miranda onacceptabel en drongen aan op een zeer spoedige reactie. Marinus Bee (ABOP) voerde aan dat ook bij afwezigheid van de directeur de CASAS als luchtvaartautoriteit ten alle tijde over de gevraagde informatie zou moeten beschikken. Het voorstel van de minister om een week te wachten werd daarom resoluut afgewezen.

DOE-fractieleider Carl Breeveld, stelde verder voor dat een onderzoek ingesteld wordt naar de klokkenluiders die de informatie naar de Ware Tijd hebben uitgelekt. Er dienen volgens hem sancties opgelegd te worden, omdat functionarissen kennelijk niet goed zijn omgegaan met confidentiële informatie waarover ze de beschikking hebben.

Volgens Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons moet het voor de samenleving duidelijk zijn, dat de kwestie niet gaat over onveiligheid of het niet luchtwaardig zijn van SLM-toestellen, maar om problemen bij het beladen van alle vliegtuigen die vanaf Zanderij vertrekken. Miranda beloofde nog voor het einde van de vergadering te komen met officiële mededelingen.

Twee verstekelingen van een LATAM-vliegtuig vallen uit landingsgestel op vliegveld Guayaquil, Ecuador

Verstekelingen ofwel bewusteloos geraakt bij opstijgen of van het landingsgestel geslingerd

 
Twee verstekelingen van een Chileens LATAM-vliegtuig van Ecuador naar New York hebben de dood gevonden toen ze van het landingsgestel vielen bij het opstijgen. Het betreffende vliegveld José Joaquín de Olmedo in de Ecuadoraanse kuststad Guayaquil werd enkele uren afgesloten om de lichamen van de start- en landingsbaan te halen


Het tweetal, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, maar het zouden Peruanen zijn, had zich verschanst in het landingsgestel van het vliegtuig.

Volgens de politie moeten ze ofwel bewusteloos zijn geraakt bij het opstijgen van het vliegtuig of van het gestel zijn geslingerd toen het vliegtuig snelheid maakte om op te stijgen.

In 2014 wist een zestienjarige jongen in Californië zich ook te manoeuvreren in het landingsgestel van een vliegtuig. De verstekeling vloog vijf ijskoude uren mee maar Hawaï. De jongen overleefde de vlucht wonderwel.



(Suriname Mirror/El Comercio/De Morgen/YouTubeTwitter)