woensdag 14 maart 2018

Drugs Cessna Saramacca waarschijnlijk in verleden ook op continent ingezet voor cokevluchten

De Cessna te Saramacca (Bron foto: Facebook)
Vliegtuigje in november 2002 in Brazilië gestolen en aangetroffen in Paraguay


De Cessna 210 - met PT-LNU-registratie -,  die dinsdag 13 maart 2018 op een airstrip in een rijstveld in het district Saramacca door de autoriteiten werd onderschept, met zo'n 400 kilo cocaïne aan boord, is waarschijnlijk in het verleden eerder gebruikt voor de smokkel van cocaïne.

Het vliegtuigje werd op 6 november 2002 in Brazilië gestolen op een privéluchthaven in Presidente Castelo Branco (26 kilometer van Maringá), in de deelstaat Paraná. Het vliegtuigje werd 's ochtends gestolen door vijf gemaskerde en bewapende mannen die het vliegveld bestormden.

(Bron:: Google Earth/Suriname Mirror)
De politie geloofde meteen, dat de Cessna, PT-LNU, wit met een blauwe streep, ter waarde van $ 200.000, was gestolen door een bende die verband hield met cocaïnehandel of -smokkel. Volgens de afgevaardigde van Nova Esperança (35 kilometer van Maringá), Arildo Fulgêncio de Almeida, is dit type vliegtuig de favoriet van drugsbendes, omdat het een grote autonomie heeft en gemakkelijk kan landen op kleine landingsbanen.

De federale politie en de Sindacta (Centro Integrado Nacional de Defesa Aérea de Controle e Tráfego de Aeronaves) werd ook opgeroepen voor onderzoek, zo berichtte 14 november 2002 Folha de Londrina.

De Cessna werd een aantal dagen later door de politie van Amambay, net over de grens in Paraguay, teruggevonden op het verblijf van de Braziliaanse landeigenaar Ivo Maia Sobrinho in Canindeyú.
 
De Cessna te Curitiba, Brazilië, 12 april  2006.
Het narco-vliegtuigje werd overgebracht naar de luchthaven van deze stad. Commissaris van politie van Amambay, José Ignacio Martínez, sprak met de eigenaar van het gevonden vliegtuig, Pablo Sergio Machado.

De politiedelegatie arriveerde op de ranch van San Juan, 5 kilometer van de stad Ype Jhú, waar het het vliegtuigje zich bevond. Politieagenten begonnen met inlichtingen vergaren en lokaliseerden de Cessns op het terrein van de ranch van San Juan, eigendom van de Braziliaan Ivo Maia Sobrinho (59).

De eigenaar van de hacienda werd door de agenten gevraagd over de ontdekking van het vliegtuigje op zijn eigendom en gaf aan, dat het vliegtuig was gebracht door een persoon die hij identificeerde als Moisés dos Santos Coinete, aldus op 20 november 2002 ABC Paraguay.

Er werden geen arrestaties verricht.

(Suriname Mirror/Folha de Londrina/ABC Paraguay)

Twee geverfde kippen op voetbalveld tijdens wedstrijd Fenix - Racing, Uruguay, leidt tot woede dierenactivisten

De twee kippen waren geschilderd in wit en groen, de kleuren van Racing


De voetbalbond van Uruguay heeft club Fenix, in de eerste klasse, gestraft nadat twee kippen zondag 11 maart 2018, op het veld werden gelaten in een wedstrijd tegen Racing. Het incident heeft ook clubdirecteur Gaston Alegari tot doelwit gemaakt van kritiek van dierenrechtengroepen en fans, nadat hij met geweld een kip van het veld schopte. 

De Uruguayaanse organisatie heeft dinsdag 13 maart besloten, dat Fenix vanwege het incident één wedstrijd uit de buurt van hun thuisstadion zal moeten spelen.

De twee kippen waren geschilderd in wit en groen, de kleuren van Racing.

Racing won met 1-0 nadat het vijf minuten voor het laatste fluitsignaal scoorde.(Suriname Mirror/Fox Sports/YouTube)

Colombiaanse president Santos wil akkoord met ELN-rebellen vòòr einde regeertermijn

'Hoofd onderhandelingsteam Gustavo Bell naar Quito om de dialoog opnieuw te activeren'


De president van Colombia, Juan Manuel Santos, heeft maandag 12 maart 2018 opdracht gegeven tot hervatting van de vredesbesprekingen met de ELN-rebellen, met als doel een historische deal te sluiten voordat hij in augustus zijn ambt verlaat, ondanks verkiezingswinsten voor hardliners die zijn beleid afwijzen. 

Santos verdubbelde zijn inzet voor de gesprekken, ondanks het feit dat zijn heersende coalitie terrein verloor tijdens de parlementsverkiezingen van zondag aam een rechtse conservatieve groepering die afwijst wat het ziet als verzoening. 'Ik heb het hoofd van het onderhandelingsteam, Gustavo Bell, opgedragen om naar Quito te reizen en de dialoog opnieuw te activeren', zei de president.
Het Nationale Bevrijdingsleger, oftewel ELN, de laatste actieve rebellengroep van het Zuid-Amerikaanse land, verwelkomde het besluit in een verklaring.

De aankondiging van Santos kwam in reactie op een eenzijdig staakt-het-vuren door het ELN voor de parlementsverkiezingen van zondag, gezien als een test voor de bereidheid van de groep om terug te gaan naar de onderhandelingen. Hij zei dat de partijen een nieuwe, 'brede en verifieerbare' staakt-het-vuren-overeenkomst zouden bespreken, die een heropleving van het soort geweld zou voorkomen dat dwong tot de opschorting van de gesprekken in januari.

'We zullen met voorzichtigheid, standvastigheid en doorzettingsvermogen doorgaan tot we het eens zijn over de demobilisatie, ontwapening en re-integratie van het ELN, dat wil zeggen volledige vrede.'

In de hoofdstad van het naburige Ecuador zijn in de loop van het voorgaande jaar verschillende gespreksrondes gehouden, maar Santos had ze opgeschort na een reeks aanvallen op politiebureaus die zes mensen doodde en nog eens tientallen gewonden achterlieten. Die aanvallen vonden plaats nadat een 101-dagen bilateraal staakt-het-vuren was verlopen op 9 januari, tijdens een pauze in de gesprekken.

Santos heeft geen geheim gemaakt van zijn droom van 'volledige vrede' in Colombia, nadat hij in november 2016 een vredesovereenkomst sloot met de grootste rebellengroep, de FARC. De overgang naar een politieke partij is een triomf voor de 66-jarige president, die in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede won.

Santos zal op 7 augustus na twee termijnen aftreden. De FARC-vredesovereenkomst en de ELN-onderhandelingen zullen bovenaan de agenda staan wanneer de campagne voor de presidentsverkiezingen van start gaat.

(Suriname Mirror/AFP/El Universal/El Diario de Ciudad Victoria/YouTube/Twitter)

Zeven arrestaties (2 buitenlanders, 5 Surinamers) in zaak drugsvliegtuigje in Saramacca

(Bron foto's: Facebook)
Terrein waar vliegtuigje is onderschept van zelfde eigenaar als terrein waar duikboot werd gevonden

Meer dan 400 kilo cocaïne gevonden....


De Ware Tijd meldt vanochtend, woensdag 14 maart 2018, dat 7 personen zijn aangehouden in de zaak van een onderschept vliegtuigje met drugs in Saramacca. Het gaat om 2 buitenlanders en 5 Surinamers.

Er werd meer dan 400 kilo cocaïne gevonden een in beslag genomen.

De locatie waar het vliegtuigje is aangetroffen is aan de Oost-Westverbinding ter hoogte van km 80 in het district Saramacca. De locatie, die een rijstveld moest voorstellen, heeft een geavanceerde landingsbaan die langer is dan 2 kilometer.

De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat dat het terrein aan de zelfde eigenaar behoort waar recent nog een duikboot werd aangetroffen en in beslag werd genomen. Daarbij werden 3 Colombianen en een Cubaan aangehouden.

Naar verluidt werden dinsdagmiddag tijdens de actie schoten gelost op de airstrip.

Jitendra Kalloe (VHP): 'Hoog tijd voor CLAD-onderzoek bij LVV'

'De minister heeft tal van zaken, die corruptiegevoelig zijn, in afgelopen jaar in doofpot gestopt'


Volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP) betreurt de taferelen waarin de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, verwikkeld is geraakt. Kallloe zegt vandaag, woensdag 14 maart 2018, in het Dagblad Suriname, dat de ernstige brief, die rijstmagnaat Imro Manglie naar de minister heeft verstuurd boekdelen spreekt. 

'Het is hoog tijd dat er een Centrale Landsaccountantsdienst (Clad)-onderzoek wordt ingesteld over de misstanden op dit ministerie', luidt de reactie van Kalloe.

Hij merkt op dat de machthebbers, ondanks het beklag vanuit de samenleving, tot nog toe geen stappen hebben ondernomen om de minister aan de tand te voelen. De president, die overigens degene is die de ministers benoemt en ontslaat, heeft het eveneens nagelaten om achter het fijne van de zaak te komen. Voor de parlementariër is dit een zeer kwalijke zaak.

'De agrariërs klagen steen en been over het gedrag van de minister; vaak is hij niet aanwezig op belangrijke bijeenkomsten met de stakeholders.' Naar zeggen van Kalloe wordt sinds 2015 een falend beleid gevoerd op LVV.

'De minister heeft tal van zaken, die corruptiegevoelig zijn, in het afgelopen jaar in de doofpot gestopt. Er zijn veel geïnitieerde projecten die nooit zijn uitgevoerd, zoals de cassavefabriek. Vooral de Surinaamse Machinale Landbouw (SML) is vrijwel doodgebloed. De pelmolenfraude, ter waarde van 400.000 Amerikaanse dollar, ligt ook nog vers in ons geheugen net als het visvergunningenschandaal.'

Rijstmagnaat Manglie heeft dit eveneens breedvoerig aangekaart binnen de media. Desondanks zien wij, dat de minister zich van al deze verwijten weinig of niets aantrekt, merkt de volksvertegenwoordiger op. 'Betekent het, dat de minister geen concreet antwoord heeft?'

Het Assembleelid Kalloe is van oordeel, dat dergelijke praktijken een grondig onderzoek behoeven, welke uiteindelijk ertoe moeten leiden dat er een andere capabele minister voor de agrarische sector wordt benoemd die deze sector tot bloei kan brengen

Amerikaanse FDA geeft video's vrij van controversiële studie naar effecten van nicotine op doodshoofdaapjes

Het programma werd in januari 2018 beëindigd na protest van dierenactivisten en de dood van vier doodshoofdaapjes


De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft video's vrijgegeven van een controversiële studie naar de effecten van nicotine op apen. Het programma werd in januari 2018 beëindigd na protest van dierenactivisten en de dood van vier doodshoofdaapjes (Saimiri sciureus - monkimonki) die werden gebruikt in de tests.

Het White Coat Waste Project, een non-profit coalitie gewijd aan verspillende belastinguitgaven aan dierproeven, daagde de FDA voor de experimenten voor de rechter.De studie werd oorspronkelijk gelanceerd om de nadelige gevolgen van nicotine te onderzoeken en hoe lang het zou duren om verslaafd te raken.

Velen werden opgesloten in kleine kooien terwijl ze vesten droegen die katheters bevatten om nicotine in hun lichaam te brengen. Ze zouden dan binnen in deze 'nicotinekamers' hits van nicotine nemen.


FDA-commissaris Scott Gottlieb heeft het programma in september 2017 opgeschort, maar heeft het volledig beëindigd na de conclusie van het agentschap, dat het 'mogelijk moet het op sommige belangrijke gebieden worden versterkt'.Het White Coat Waste Project zegt, dat hun rechtszaak de FDA dwong tot het vrijgeven van nog nooit eerder vertoonde video's van de door de belastingbetaler gefinancierde tests die dinsdag 13 maart met FOX 17 News werden gedeeld.

Een voorbeeld laat zien hoe een doodshoofdaapje een 'hit' van de nicotine zou nemen en onmiddellijk zou omvallen, waarbij de cyclus zich meerdere keren herhaalde.

De non-profit organisatie zegt, dat ze nu aan het Department of Veterans Affairs gaat vragen om het gebruik van belastinggeld voor hondenexperimenten te staken.
De Suriname Mirror brengt in herinnering, dat een Surinaamse dierenhandelaar in oktober 2008 60 doodshoofdaapjes naar een bedrijf in Miami, Florida (VS), exporteerde dat dieren verkoopt aan proefdierlaboratoria:


6.222 (!) Doodshoofdaapjes zijn tussen 1981 en 2016 door Suriname geëxporteerd (CITES Database):


(Suriname Mirror/Fox56-Fox Lexington/YouTube/Twitter/White Coat Waste Project)

Bureau Voortgezet Onderwijs werkt aan overurenregeling leerkrachten middelbare scholen

Naast de 28 verplichte uren mogen leerkrachten bij uitzondering nog 7 uren extra maken


Het Bureau Voortgezet Onderwijs is bezig met de uitvoering van het staatsbesluit dat de lesuren en overuren van docenten op middelbare scholen regelt. Dit zegt waarnemend minister Patrick Pengel van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vandaag, woensdag 14 maart 2018, in de Ware Tijd en voegt er aan toe, dat er nog geen wanklank vanuit de onderwijswereld is gehoord. 

Het staatsbesluit regelt, dat lesuren evenredig worden verdeeld onder de docenten. Naast de 28 verplichte uren mogen ze bij uitzondering nog zeven uren extra maken. Dit brengt hun op een maximum van vijfendertig. Directeuren mogen naast hun managementtaken nog vier roosteruren per week les verzorgen.

De vakbondsuren voor bestuursleden van onderwijsvakbonden zijn in een aparte resolutie geregeld.

Overuren zijn hierdoor in ieder geval niet langer vrijblijvend, maar worden gereguleerd. Met de invoering van het staatsbesluit mogen leerkrachten verbonden aan middelbare scholen dus niet meer onbeperkt overuren maken. Er komt een eind aan de wildgroei.

Pas als een docent op het maximaal aantal uren zit worden er nieuwe leerkrachten aangetrokken. Het staatsbesluit vormt een integraal deel van het herwaarderingsprogramma voor onderwijsgevenden dat in oktober is ingevoerd.

De uitvoering is in januari begonnen, maar de minister weet niet hoe lang het zal duren, voordat de werkzaamheden zullen zijn afgerond.

APSS wil steun regering voor Symposium vCaribische Pluimvee Associatie (CPA)

Symposium moet Surinaams pluimvee in het Caribisch gebied meer bekendheid te geven

 
De verdere ontwikkeling van de lokale kipproductie stond hoog op de agenda van het gesprek van afgevaardigden van de Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS) met minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, woensdag 14 maart 2018.

De APSS heeft ondersteuning gevraagd voor het houden van een Symposium van de Caribische Pluimvee Associatie (CPA) in augustus dit jaar. Suriname zal gastheer zijn van dit symposium. Het is de bedoeling om met het symposium de Surinaamse pluimvee in het Caribische gebied meer bekendheid te geven.

De ministeries van HI&T en Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zullen participeren. De Surinaamse private sector is lid van de CPA en deze associatie kan het land helpen zijn regionale concurrentievermogen te verbeteren. Door uitwisseling van expertise kunnen grotere successen op gebied van sector versterking worden geboekt, aldus HI&T.

Ook de kwestie van de standaarden kwam aan de orde. De standaarden die gelden voor vlees en vleesproducten worden door LVV in samenwerking met het Standaarden Bureau vastgesteld. In het belang van de voedselveiligheid moeten de voorschriften, waar de voedselverwerkers zich aan dienen te houden, duidelijk worden gepubliceerd, zodat met name de consument zich beschermd voelt.

Welzijn benadrukt, dat het beleid van het ministerie erop gericht is, om door middel van marktbeheersingsmechanismen schaarste of overschot aan kip te voorkomen. In het kader hiervan worden ook kleine ondernemers in de pluimveesector gestimuleerd door het geven van trainingen en technische ondersteuning.

Er zal een verdere aanpassing van de heffing op geïmporteerde kip en kipdelen met de associatie worden besproken, ter stimulering van de kipproductie en het betaalbaar houden van de lokale kip.

Amerikaanse FDA geeft video's vrij van controversiële studie naar effecten van nicotine op doodshoofdaapjes

Het programma werd in januari 2018 beëindigd na protest van dierenactivisten en de dood van vier doodshoofdaapjes


De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft video's vrijgegeven van een controversiële studie naar de effecten van nicotine op apen. Het programma werd in januari 2018 beëindigd na protest van dierenactivisten en de dood van vier doodshoofdaapjes (Saimiri sciureus - monkimonki) die werden gebruikt in de tests.

Het White Coat Waste Project, een non-profit coalitie gewijd aan verspillende belastinguitgaven aan dierproeven, daagde de FDA voor de experimenten voor de rechter.De studie werd oorspronkelijk gelanceerd om de nadelige gevolgen van nicotine te onderzoeken en hoe lang het zou duren om verslaafd te raken.

Velen werden opgesloten in kleine kooien terwijl ze vesten droegen die katheters bevatten om nicotine in hun lichaam te brengen. Ze zouden dan binnen in deze 'nicotinekamers' hits van nicotine nemen.


FDA-commissaris Scott Gottlieb heeft het programma in september 2017 opgeschort, maar heeft het volledig beëindigd na de conclusie van het agentschap, dat het 'mogelijk moet het op sommige belangrijke gebieden worden versterkt'.Het White Coat Waste Project zegt, dat hun rechtszaak de FDA dwong tot het vrijgeven van nog nooit eerder vertoonde video's van de door de belastingbetaler gefinancierde tests die dinsdag 13 maart met FOX 17 News werden gedeeld.

Een voorbeeld laat zien hoe een doodshoofdaapje een 'hit' van de nicotine zou nemen en onmiddellijk zou omvallen, waarbij de cyclus zich meerdere keren herhaalde.

De non-profit organisatie zegt, dat ze nu aan het Department of Veterans Affairs gaat vragen om het gebruik van belastinggeld voor hondenexperimenten te staken.
De Suriname Mirror brengt in herinnering, dat een Surinaamse dierenhandelaar in oktober 2008 60 doodshoofdaapjes naar een bedrijf in Miami, Florida (VS), exporteerde dat dieren verkoopt aan proefdierlaboratoria:


6.222 (!) Doodshoofdaapjes zijn tussen 1981 en 2016 door Suriname geëxporteerd (CITES Database):


(Suriname Mirror/Fox56-Fox Lexington/YouTube/Twitter/White Coat Waste Project)

Ramnandanlal, ondervoorzitter PALU en oud-Assembleelid, coördineert verkiezingscampagne in Wanica

'Ramnandanlal zal er alles aan doen om PALU in Wanica hard en duidelijk op de kaart te zetten'


Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de PALU en ex-DNA lid, zal de verkiezingscampagne van de PALU in het district Wanica coördineren. Voorzitter Jim Hok deed deze mededeling maandag 12 maart 2018 tijdens de viering van 41 jaar PALU in het partijcentrum.

Wanica is een groot district dat veel groeimogelijkheden heeft, maar dat ook veel problemen kent. Er is nooit met veel aandacht gekeken naar de problemen van grote groepen van mensen die daar wonen en naar de groeimogelijkheden in het district. Het district is steeds meer ongepland aan het verstedelijken.

Wij maken nu mee hoe slecht het in Paramaribo is gesteld, omdat daar ook planning heeft ontbroken en nog steeds ontbreekt. De gevolgen zijn ernstig: slechte doorstroming van en chaos in het verkeer, slechte ontwatering, gebrek aan voldoende voorzieningen zoals onderwijs, in diverse gebieden het ontbreken van gezondheid en maatschappelijke zorg et cetera.

Wanica is van oudsher een landbouwdistrict. Het is bekend dat ook in Wanica de landbouw heel weinig aandacht en ondersteuning krijgt van de regering.

Ondanks de vele beloften die op diverse momenten zijn gedaan. Henk Ramnandanlal neemt de opdracht vanuit het partijbestuur zeer serieus en zal er alles aan doen om de PALU in Wanica hard en duidelijk op de kaart te zetten. De PALU-coördinator is reeds in contact getreden met vooraanstaande personen en groepen van mensen in Wanica. Hij praat met hun over de vooruitgang van het District. Ook over concrete projecten die tot uitvoering gebracht zouden kunnen worden.

Familie doodgeschoten Furgil Kartowikromo (21) wil onderzoek naar mogelijk buitensporig vuurwapengeweld politie

(Bron foto: Facebook)
'Wat er ook erom heen is gebeurd, op dat moment was Furgil niet aangemerkt als  vuurwapengevaarlijke verdachte'

 
De familie van Furgil Kartowikromo (21) heeft aan de Procureur-generaal gevraagd om een onderzoek naar mogelijk buitensporig vuurwapen geweld van de politie. Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 14 maart 2018. De jongen werds op 26 februari na een achtervolging dodelijk geraakt door kogels van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP). Op de hoek van de Hubrajia- en de Smeltzweg werd gericht geschoten op zijn voertuig. Furgil belandde met de auto in de goot en liet ter plaatse het leven. 

Bryan K., een oom van Furgil, durft met zekerheid te stellen, dat de wetsdienaren de regels hebben overtreden. 'Wat er ook erom heen is gebeurd, op dat moment was Furgil niet aangemerkt als een vuurwapengevaarlijke verdachte.' Naar de inschatting van de oom heeft de politie van dichtbij geschoten. De vele kogelinslagen zijn stille getuigen dat er behoorlijk is geschoten door de politie.

'Wij als familie willen een diepgaand onderzoek.' Voorts is volgens de oom ook niet gebleken dat de 100 lbs gascylinder van diefstal afkomstig is. Bryan. K stelt dat er hier gewoon sprake geweest is van een standrechtelijke executie. 'Wij als familie kunnen dit niet zo laten en willen dat er gerechtigheid plaatsvindt.'

'Zelfs politieagenten hebben ons hierop geattendeerd en ons gezegd dat buitensporig vuurwapengeweld niet nodig was. Ook zijn persoonlijke waardevolle spullen van Furgil niet te vinden. Bij OPZ zijn we ook geweest maar de politie was nog bezig met het onderzoek. Ik hoop dat zij ook spoedig de zaak oppakken.'

De moeder van Furgil, Marlene.P, zegt dat ze nog steeds vol ongeloof zit. 'Het is hard om te verwerken. 'Hij was me enige zoon en laat hij vijf zussen achter. Die vrijdag heb ik nog kennis mogen maken met zijn vriendin. Ik vond het zo n mooi moment. We waren echt gehecht aan elkaar en nu zal niemand ooit weten hoe ik dit verdriet te boven moet komen.'

'Lokale kwekers van kip kunnen niet voorzien in de behoefte op de binnenlandse markt'

'De pluimveesector heeft behoefte aan doeners en visie om de sector duurzaam te ontwikkelen'


'We hebben een probleem als wij constateren dat importkip 60% van de behoefte op de markt dekt. De lokale kwekers kunnen niet voorzien in de behoefte op de binnenlandse markt.' Dit heeft Assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP), voorzitter van de commissie rapporteurs, dinsdag gezegd tijdens een openbare commissievergadering over 'tariefposten betreffende vlees en eetbare slachtafvallen van pluimvee', schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 14 maart 2018.

Zij wil weten welke maatregelen de regering zal treffen om deze kwestie aan te pakken. In behandeling is de verhoging van invoerrechten op kip en kipdelen. Vreedzaam wenst van de regering te weten hoeveel geld zij gaat stoppen in de pluimveesector en welke maatregelen getroffen zullen worden over de importvervanging van kippenvoer, dat grote invloed heeft op de prijs van kip. Vreedzaam wordt hierin ondersteund door het Assembleelid Dinotha Vorswijk (ABOP).

'Door het stimuleren van de lokale productie van kippenvoer, wordt de werkgelegenheid vooruitgeholpen. Wanneer voldoende en goedkope kippenvoer te verkrijgen is, zal de kleinschalige kipproductie, waar vele huishoudens zich aan wagen, worden uitgebreid', meent Vorswijk.

Ook Mahinder Jogi (VHP) heeft gevraagd wat de regering doet om de kostprijs van voer te verlagen. 'Het volk moet kip hebben om te eten, Surinamers hebben de potentie om inderdaad aan die vraag te voldoen. De regering moet verder gaan met het geven van incentives.' 

Het Assembleelid benadrukte, dat Surinamers in staat zijn om de markt te voorzien, maar er zijn randvoorwaarden waaraan gewerkt moet worden, zodat inderdaad de mensen kunnen deelnemen aan het productieproces.

Vreedzaam vroeg hoe de ministeries van Handel en Industrie en Landbouw, Veeteelt en Visserij de pluimveesector zullen versterken op het gebied van de gezondheid van de dieren, controle van kwekerijen, kwaliteit en de prijs. 'Hoe zal een snelle dienstverlening en begeleiding worden bewerkstelligd?'

Het verhogen van de invoerrechten naar 40% is volgens Vreedzaam niet genoeg om de import van kip te ontmoedigen. 'De pluimveesector heeft behoefte aan doeners en visie om de sector duurzaam te ontwikkelen en het bestaansrecht te behouden in de toekomst.'

De invoerrechten van kip en kipdelen zijn per 1 september 2017 verhoogd van 20 naar 40%, bij beschikking van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Voor deze verhoging moet ook een wetswijziging plaatsvinden. Hij was afwezig bij de vergadering en werd vervangen door minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Hoefdraad zal bij de volgende commissievergadering ingaan op de gestelde vragen.

Ministeriële Regeling op Curaçao reguleert het maken van reclame

'Er is duidelijk sprake van grote verrommeling en visuele vervuiling van de openbare ruimte'

 
Er is een Ministeriële Regeling (MR) in werking getreden waarmee het maken van reclame wordt gereguleerd, aldus vandaag, woensdag 14 maart 2018, het Antilliaans Dagblad.

Want, zo staat in een uitvoerige uitleg bij de MR:

'Er is een enorme wildgroei ontstaan aan diverse reclame-uitingen. Het merendeel hiervan beschikt niet over een ontheffing of vergunning of, indien die wel is verleend, is in afwijking daarvan uitgevoerd. Er is duidelijk sprake van een grote verrommeling en visuele vervuiling van de openbare ruimte. Ook zijn reclame-uitingen te constateren waarbij zich de vraag voordoet of die niet te zeer de aandacht van de weggebruikers afleiden.

'Dergelijke problemen zijn des te nijpender in onze historische binnenstad met zijn prachtige monumenten en gelet op onze plaatsing op de werelderfgoedlijst van Unesco. Gelet op de wildgroei en de tegen elkaar opbiedende reclame-uitingen moet de vraag gesteld worden hoe effectief deze manier van reclame voeren nog is.'

Carmabi: 'Van belang dat overtollig sargassum noordzijde Curaçao direct wordt opgeruimd'

'Boka Grandi ondervindt momenteel het meeste last van sargassum'


Hoewel de situatie op Curaçao niet vergeleken kan worden met die van Bonaire (zie onderaan), is het van belang dat het overtollige sargassum aan de noordzijde van het eiland direct wordt opgeruimd.  Dat stelt milieuorganisatie Carmabi, die bij Boka Grandi in het Christoffelpark en bij Shete Boka is gaan schoonmaken. Het zeewier is niet gevaarlijk of schadelijk zolang het zich nog in open water bevindt. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 14 maart 2018.

Echter, zo stelt Carmabi, op het moment dat het in de baaien terecht komt en aanspoelt, gaat het rotten, waardoor een gevaarlijke situatie voor de schildpadden en andere diersoorten ontstaat die op en rond de stranden leven.

Boka Grandi ondervindt momenteel volgens Carmabi het meeste last van sargassum. Daar wordt daarom al schoongemaakt. In het nationaal park Shete Boka wordt minder hinder ervaren van sargassum, maar de situatie wordt nauwlettend gemonitord.

'Met name de boka’s, waar schildpadden hun eieren kunnen gaan leggen, worden met regelmaat gecontroleerd en indien nodig wordt hier direct opgeruimd. Op dit moment wordt er daarom ook sargassum verwijderd te Boka Braun', zo geeft de milieuorganisatie aan.

'In de afgelopen week hebben we de situatie nauwlettend in de gaten gehouden en alle gebieden dagelijks gecontroleerd. Gelukkig is de situatie onder controle. Het team van rangers in de parken houdt de situatie in de gaten en ruimt waar nodig overtollig sargassum direct op. Op dit moment maken we ons geen zorgen over de situatie', zo meldt Dominique Adriaens, hoofd van de Afdeling Parken van Carmabi.

Curaçao kan maximaal 250 Venezolanen humanitaire hulp bieden

'De absorptiecapaciteit van het Land is bij dit aantal bereikt'


Curaçao kan aan niet meer dan 250 Venezolanen humanitaire hulp bieden, de absorptiecapaciteit van het Land is bij dit aantal bereikt. Dat zegt Lesley Fer, de landelijke rampencoördinator, vandaag, woensdag 14 maart 2018, in het Antilliaans Dagblad

Fer reageert hiermee op het nieuws dat de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (United Nations High Commissioner for Refugees, UNHCR) een oproep heeft gedaanaan landen in de regio om Venezolanen die hun land ontvluchten om humanitaire redenen te helpen.

In een drie pagina’s tellend document, getiteld Guidance Note on the Outflow of Venezuelans (zie onderaan), adviseert de UNHCR de landen waar ongedocumenteerde Venezolanen verblijven, om deze mensen niet naar hun land terug te sturen.

Het Commissariaat stelt vast, dat Venezolanen niet terug kunnen naar hun land en verzoekt om die reden Venezolanen niet te beschouwen als economische migranten.

Bonaire een van de bestemmingen van de Caribbean Air Rally 2018

Tourism Corporation Bonaire en BIA nodigen  bevolking uit voor uniek eerste Air Rally evenementTourism Corporation Bonaire en BIA (Bonaire International Airport) willen de Boneriaanse bevolking van harte uitnodigen voor het eerste Air Rally evenement op Bonaire. Dit evenement zal plaatsvinden van zondag 18 maart tot en met 20 maart 2018. Dit is onderdeel van de Caribbean Air Rally 2018 editie, waarvan Bonaire ook een van de bestemmingen is, zo bericht Bonaire Nieuws.

De Air Rally is een uniek internationaal evenement dat 18 dagen zal duren. Gedurende deze dagen bezoeken 40 deelnemers 8 bestemmingen in het Caribisch gebied, Zuid- en Midden-Amerika.

Naast Bonaire zullen de Air Rally deelnemers ook Puerto Plata (Dominicaanse Republiek) Anguilla (Tobago), Barranquilla, Cartagena (Colombia), Panama City (Panama), Limon (Costa Rica), Roatan (Honduras), Cozumel (Mexico) en Marathon, Florida (VS) bezoeken.


Op deze manier wensen de deelnemers op een speciale manier de cultuur, natuur en activiteiten van de desbetreffende bestemmingen te ervaren.

Alle geïnteresseerden kunnen de 16 privévliegtuigen komen spotten en begroeten in de omgeving van Donkey beach en-of Te Amo beach op 18 maart 2018 tussen 12:00 uur en 13:00 uur. De deelnemers aan de rally zullen het eiland verkennen en ook een aantal eiland ambtenaren ontmoeten.

Boliviaanse vrouwen weven hulpmiddelen om gaten in harten te dichten...

Boliviaanse vrouwen gebruiken inheemse Aymara-weefpatronen om apparaten te maken die kunnen helpen bij het herstellen van hartafwijkingen

Andes-kruis of chakana-symbool in een Nit-Occlud ASD; buiten diameter 35 mm; binnen diameter, 12 mm. (Bron foto: JAMA Network)


Een team van Boliviaanse vrouwen gebruikt inheemse Aymara-weefpatronen om apparaten te maken die kunnen helpen bij het herstellen van hartafwijkingen, aldus artsen die betrokken zijn bij het ontwikkelen van het apparaat, zo meldt JAMA Network dinsdag 13 maart 2018.

Het apparaat is geweven van een nikkel-titaniumlegering die kan worden samengevouwen en binnen een katheter aan het hart wordt afgeleverd, waarna het wordt uitgezet om een ​​ gat te repareren. Traditionele Aymara-wevers herhalen een Andes-kruis of chakana-symbool tot 120 keer om het apparaat te maken, Nit-Occlud ASD-R genaamd.


'Voor zover ik weet, is het de eerste keer dat metaalweverij wordt gebruikt voor medische hulpmiddelen in Bolivia', zegt hoofdonderzoekschrijfster dr. Alexandra Heath van Kardiozentrum in La Paz, Bolivia in e-mail aan Reuters Health. 'Het is verrassend dat deze vrouwen na een training de taak op briljante wijze kunnen uitvoeren', aldus Heath, die advieskosten heeft ontvangen van de fabrikant PFM Medical.

Hartafwijkingen komen vaker voor op grote hoogte, mogelijk vanwege de effecten van zuurstofarmoede, schrijven Heath en collega's. In La Paz, op een hoogte van 4.000 meter, komen cardiologen vaak kinderen tegen met gebreken met gaten in het hart. Veel in de handel verkrijgbare apparaten kunnen worden gebruikt om deze gaten te patchen, en openhartchirurgie is ook een optie.

Ontwikkelaars probeerden een alternatief apparaat te maken met behulp van lokale vakvrouwen, deels omdat openhartchirurgie alleen in de meest extreme gevallen een optie is in Bolivia. Commerciële apparaten om gaten in het hart te repareren zijn gemaakt van geweven gaasschijven die uitzetten om het defecte gebied te vullen.

Ontwikkelaars van het handgeweven apparaat dachten dat ze lokale wevers konden trainen om iets soortgelijks te maken. Ingenieurs werken samen met wevers om het beste patroon en materiaal voor het apparaat te identificeren. Nu, een team van ongeveer 40 ambachtsvrouwen die vier maanden training hebben doorlopen, weven ze hulpmiddelen die voldoen aan specifieke vereisten voor kwaliteitscontrole, sterilisatie en een juiste chemische behandeling.

De Nit-Occlud ASD-R is goedgekeurd voor het repareren van hartafwijkingen bij volwassenen en kinderen door toezichthouders in Canada, Europa en Zuid-Amerika. Het is niet goedgekeurd in de VS.

Dit handgemaakte apparaat kopieert in essentie bestaande apparaten die in ontwikkelde landen zijn gemaakt door weefmachines, zei Dr. John Moore, directeur van cardiologie bij het Rady Children's Hospital in San Diego, Californië. Moore is betrokken bij een onderzoek van een apparaat door PFM Medical en is gecompenseerd voor werk met twee andere apparaatbedrijven, 480 Biomedical Corporation en Transmural Systems.

'In Bolivia, waar de kunst van het handvlechten wijdverspreid en zeer ontwikkeld is en de economie onderontwikkeld is, kan het kosteneffectief zijn om dergelijke apparaten met de hand te produceren', zei Moore per e-mail. 'Dit is zeker niet het geval in ontwikkelde landen', voegde Moore toe.

'Vergelijkbare door machines gemaakte apparaten zijn al meer dan 15 jaar FDA-goedgekeurd (Food and Drug Administration) en worden veel gebruikt in de derde wereld.'

(Suriname Mirror/WHTC , Holland, Michigan-VS/JAMA Network/Reuters Health/YouTube)

Hond wacht 4 maanden voor ziekenhuis in São Paulo, Brazilië, waar baasje is overleden

Eigenaar, een dakloze man, was in een park neergestoken en naar ziekenhuis gebracht

(Bron foto's: Cristine Sardella)

Een hond in São Paulo, Brazilië heeft meer dan vier maanden voor de ingang van een ziekenhuis op zijn baasje gewacht. Zijn eigenaar, een dakloze man, was in een park neergestoken en naar het ziekenhuis Santa Casa de Novo Horizonte gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleed.  

Na het dodelijke incident rende de hond achter de ambulance aan, die zijn baasje naar het ziekenhuis afvoerde. Hij wacht sindsdien door de ingang van het ziekenhuis. Ziekenhuismedewerkers hebben het dier de afgelopen maanden verzorgd, door hem eten en water te geven. Volgens hen is het dier niet een keer van zijn plaats geweken.

Lokale bewoonster Cristine Sardella plaatste twee foto’s en het trieste verhaal van de hond op social media: 'We kunnen veel van dieren leren. Hij wacht op hem, zijn liefde voor zijn baasje is voor eeuwig.'

De eerste keer dat zij de hond opmerkte, bezocht ze iemand in het ziekenhuis: 'Hij stond op om mensen er langs te laten, heel netjes, en ging dan direct weer liggen.'

Cristine Sardella belde een dierenreddingsorganisatie om hem op te laten halen, maar de hond ontsnapte en binnen een paar dagen was het dier 3 kilometer de stad doorgerend, terug naar het ziekenhuis.

De directeur van het ziekenhuis, Osvaldo Sobrinho, verklaarde aan The Dodo, dat ze de hond door een dierenarts willen laten onderzoeken en vaccineren en dat er een ziekenhuismedewerker is die de hond wil adopteren, zodra het dier daar aan toe is.

(Suriname Mirror/The Amed Post/AnimalsToday.nl)

Haven van Antwerpen helpt management havens Brazilië verder te professionaliseren

Antwerpse haven richt maritieme opleidingsinstituten in Brazilië in 

'Brazilië is voor de haven van Antwerpen dé toegangspoort tot Latijns-Amerika'


De Antwerpse haven gaat haar kennis en expertise ter beschikking stellen om het management van de havens in Brazilië verder te professionaliseren. Ze doet dat onder meer door eigen lessenreeksen te voorzien in twee opleidingscentra voor maritieme professionals die reeds actief zijn in Brazilië. Een en ander staat in een akkoord dat havenschepen (wethouder) Marc Van Peel dinsdag 13 maart 2018 ondertekende met onder meer Maurício Quintella, de Braziliaanse minister van Transport, Havens en Burgerluchtvaart.

De haven van Antwerpen paste eerder al met succes een gelijkaardig model toe in India, waar een speciaal opleidingscentrum voor maritieme professionals werd ingericht in de Indiase havenstad Mumbai.

'Onze opleidings- en trainingsdochter APEC (Antwerp/Flanders Port Training Center) heeft aantoonbare en relevante ervaring in het trainen van havenprofessionals', zei havenschepen Van Peel, vlak na de ondertekening. 'Antwerpen is bovendien een belangrijke handelspartner voor Brazilië. Dankzij ons aanbod zullen we de samenwerking verder versterken', aldus Van Peel.

Brazilië telt 45 publieke havens en 131 private haventerminals. De havens zijn cruciaal voor de buitenlandse handel van Brazilië. In 2015 werd maar liefst 98,6% van de Braziliaanse export via de havens vervoerd. Toch is er nog werk aan de winkel: de nood aan modernisering van de logistieke infrastructuur blijft groot en is een van de belangrijkste succesfactoren om de economie en de internationale competitiviteit van het land een boost te geven. De Havenwet die in 2013 werd goedgekeurd, blijft van toepassing en voorziet onder meer in een modernisering van de havens.

'Het is in dat kader, dat APEC door het Braziliaanse ministerie om een ruimere inbreng werd gevraagd', licht Kristof Waterschoot, managing director van APEC, toe. 'APEC is immers geen onbekende in Braziliaanse havens. Ruim 660 maritieme professionals uit Brazilië volgden tot op vandaag een seminarie of opleiding in Antwerpen.' Maar de nood is groter. Vandaar dat Antwerpen en Brazilië zich engageren om twee bestaande opleidingsinstituten in Sao Paulo in het zuiden en in het noordelijk gelegen Alagoas op APEC-leest te schoeien. Dat betekent dat Antwerpen onder meer verantwoordelijk wordt voor het samenstellen van doelgerichte programma’s en het aanleveren van docenten.

'Zeer specifiek is er vraag naar opleidingen voor havenarbeiders. Antwerpen heeft op het vlak van havenarbeiders immers een ijzersterke reputatie. Daarom zullen we onder meer samen met het Antwerpse opleidingscentrum voor havenarbeid een programma op maat samen stellen.'

Met een jaarlijks volume van 7,1 miljoen ton is Brazilië de zevende belangrijkste maritieme handelspartner voor Antwerpen. Onder meer met de havens van Salvador, Santos, Paranagua, Rio de Janeiro en Rio Grande wordt er stevig handel gedreven: containers met onder meer diepvries- en landbouwproducten, brandstofderivaten en metaalproducten gaan het vaakst heen en weer.

Om de belangen van Antwerpen in de Braziliaanse havengemeenschap te vertegenwoordigen, heeft Antwerpen twee havenvertegenwoordigers ter plaatse: Ricardo Sproesser en Henrique Rabelo. In de zomer van vorig jaar besliste die andere dochter van het Havenbedrijf, Port of Antwerp International, om 10 miljoen dollar te investeren in Porto do Açu, het eerste private operationele havencomplex in het noorden van de staat Rio de Janeiro, in het industriële hart van Brazilië.

'Brazilië is voor de haven van Antwerpen, en dus voor vele Vlaamse en Europese bedrijven die daar handel willen drijven, dé toegangspoort tot Latijns-Amerika', benadrukt havenschepen Marc Van Peel. 'Het is daarom essentieel dat we hier op vele manieren aanwezig zijn om de naamsbekendheid van Antwerpen, als ideale toegangspoort tot Europa, te versterken.'

(Suriname Mirror/Port of Antwerp)

Onduidelijkheid rond positie minister Miranda - Na onderhoud met president niet meer op ministerie gezien

Ministeries wachten met spanning af welke ministers president gaat reshuffelen

 
De sinds vorig jaar door president Desi Bouterse aangekondigde 'reshuffling' van ministers lijkt binnenkort te zullen worden uitgevoerd. Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) is na een onderhoud met president Desi Bouterse sinds maandag niet aan het werk verschenen. Op het ministerie is het gesprek van de dag dat de minister waarschijnlijk niet meer terugkeert, zo weet Starnieuws vandaag, woensdag 14 maart 2018, te berichten. Zijn taken worden momenteel, aldus de Ware Tijd, uitgevoerd door Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Het verloop van het gesprek met het staatshoofd zou Miranda niet hebben bevallen en hij zou volgens bronnen, zo bericht de Ware Tijd, hebben besloten de eer aan zichzelf te houden.
 
De president zou niet blij zijn met de gang van zaken op OWT en C sinds hij daar de scepter heeft overgenomen. Daarbovenop kwam het recente schandaal rond de SLM en de lening van de NDP aan de Wegenautoriteit Suriname die ressorteert onder het ministerie van OWT en C. Het geld was, aldus Miranda, van de partij geleend om vlaggen te kopen ter gelegenheid van de srefidensiviering vorig jaar november te Brownsweg. De Ware Tijd heeft vernomen, dat president Bouterse, die tevens voorzitter is van de NDP, evenals de ondervoorzitters André Misiekaba en Jennifer Geerlings-Simons, niet op de hoogte was van deze zaak.

Nadat Miranda de mededeling in het parlement had gedaan vroegen ze hierover duidelijkheid van de regering. In een schorsing die daarop volgde zou president Bouterse hard hebben uitgevaren in de koffiekamer. Op niet mis te verstane wijze zou hij hebben gevraagd in welke rommel zijn partijgenoten hem hadden gemanoeuvreerd.

Na de schorsing legde de president uit hoe het was gekomen dat de NDP geld had geleend aan de Wegenautoriteit Suriname. Het zou in nationaal belang zijn gedaan en hoewel zaken niet conform de comptabele regels waren gelopen is er geen sprake van corruptie, zei Bouterse.
 
Veel ministers weten niet wat hen te wachten staat. Zij zijn niet op de hoogte van wat er gaat gebeuren.

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft zijn portefeuille drie maanden geleden ter beschikking gesteld van de president. Het staatshoofd heeft nog steeds niet aangegeven wat het lot is van Peneux.

Op Justitie en Politie neemt minister Ferdinand Welzijn van Handel en Industrie al negen maanden waar. Op deze twee ministeries stapelen de problemen zich op. Op veel ministeries is er onzekerheid over wat er zal gebeuren in de leiding.

De reshuffling van ministers zal volgens velen niet leiden tot een beter beleid. De meeste ministeries kampen met gebrek aan middelen om beleid uit te kunnen voeren. Ook binnen de NDP zijn de meningen over vervangen van ministers verdeeld. Het is ook mogelijk, dat enkele ministers naar een ander departement worden overgeplaatst. Uiteindelijk is het de president die het laatste woord hierover heeft.

De reshuffling die de president wil doorvoeren, zal volgens ingewijden ook doorgetrokken worden naar directeuren van staatsbedrijven en andere functionarissen. Ministers hopen vrijdag meer te weten, want dan is er een vergadering van de Raad van Ministers.

'Verhuizing Adhin onderdeel etnische politiek van NDP'

'Hij beseft nog niet dat hij in Wanica een groot politiek pak slaag zal krijgen van VHP-leider Santokhi'

 
De verhuizing van vice president Adhin van Paramaribo naar Wanica, hing al een tijdje in de lucht. Op een enkeling na is het dus voor niemand echt een verrassing dat hij verhuist, althans op papier. Voor insiders is het al tijden bekend, dat het Adhin heeft gefrustreerd dat hij in 2015 onvoldoende stemmen kreeg om de kiesdrempel te halen in Paramaribo. 

In de loop van de tijd heeft Adhin zich steeds verder ontpopt als een etnische NDP’er, die zich vooral richt op de hindostaanse kiezer. Hij voert een onzuiver etnische politiek. Tot nu toe is zijn missie mislukt. 

Door Adhin naar Wanica te dirigeren, is het duidelijk dat de VP niet meer is dan een brave loopjongen, die zich gewillig laat gebruiken door zijn baas Bouterse. Want laten we het beestje bij zijn naam noemen, we wonen niet op de planeet Mars of Jupiter, we weten allemaal wat de bedoeling is van Bouterse, om Adhin naar het district Wanica te laten verhuizen. De NDP is bezig met etnische politiekvoering, waarbij ze denkt meer zetels binnen te kunnen halen als ze Ashwin Adhin in het district Wanica kandideren. En natuurlijk is het een poging om VHP-leider Santokhi moeilijk te maken. Misschien goed om Adhin c.s. te herinneren aan het Engelse gezegde: be careful what you wish for! 

Als zijn kandidatuur in Paramaribo niet gewerkt heeft als gepresenteerde VP-kandidaat, toen nog onbesmet, waarom zou het dan in Wanica werken? Hij is geen politicus, nog minder een leider. Bouterse heeft hem neergezet als een politicus. Adhin zal ook in Wanica het beleid van de NDP, dat onder zijn verantwoordelijkheid is uitgevoerd, moeten verdedigen. Een beleid dat heeft geleid tot ernstige armoede, grensoverschrijdende criminaliteit, toegenomen onveiligheid, diepe crisis binnen het onderwijs, de gezondheidszorg, de teloorgang van de agrarische sector, torenhoge inflatie en de grote buitenlandse schulden. En dat is maar een kleine greep uit de ellende die hij over het land heeft afgeroepen. 

In 2015 heeft hij niet eens de kiesdeler gehaald, ondanks de vele beloftes, populistisch beleid en misleiding. 

Als de samenleving eerder te weten was gekomen dat MASA mining company NV, (waarvan aandeelhouders de vader en zus bleken te zijn) concessies had gekregen om onder andere goud te mijnen zou hij beslist minder stemmen hebben gehaald. 

De VHP gaat de verkiezingsstrijd in op basis van een nationale strategie. Etnische strijd voeren, zoals Adhin en de NDP nu doen, is een achterhoede gevecht, waar de VHP geen tijd voor heeft. De partij is een nationale partij, breed, open en sterk. De VHP vecht voor het Surinaamse volk, voor de redding van het land op basis van een duidelijke visie, een programma van wederopbouw.

In Paramaribo kreeg Adhin een politiek pak slaag van Dew Sharman. Nu vlucht hij naar het district Wanica, waar hij uiteraard welkom is. Wanica is een warm district met vriendelijke mensen. Maar, hij beseft nog niet dat hij in Wanica, een nog grotere politieke pak slaag zal krijgen van VHP-leider Chan Santokhi. 

Idris Naipal

President Bouterse ontvangt niet residerende ambassadeurs van Thailand, Oostenrijk, Georgië en Bahamas

Ambassadeur Suparat van Thailand (Bron foto's: NII)
Diplomaten bieden hun geloofsbrieven aan aan het staatshoofd


President Desiré Bouterse heeft dinsdag 13 maart 2018 vier niet residerende ambassadeurs op het presidentieel paleis ontvangen. Het gaat om de ambassadeurs Surasak Suparat, Irene Giner-Reichl, David Solomonia en Reuben Rahming van respectievelijk Thailand, Oostenrijk, Georgië en de Bahamas. Deze diplomaten boden hun geloofsbrieven aan aan het staatshoofd. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut Suriname, NII.

Suriname heeft al 30 jaar een goede band met Thailand. De handel tussen de beide landen is zich aan het uitbreiden, zei ambassadeur Suparat, die Brasilia in Brazilië als standplaats heeft. De ambassadeur ziet graag meer samenwerking op het gebied van de landbouw en toerisme. Thailand heeft voldoende kennis in huis als het gaat om de agrarische sector die het graag wil delen met andere bevriende naties.

Ambassadrice Irene Giner-Reichl van Oostenrijk, met als standplaats Brasilia, gaf aan, dat ze er alles aan zal doen om de samenwerking met ons land verder te intensiveren.

In gesprekken met president Bouterse is van gedachten gewisseld over onder meer duurzame energie, capaciteitsversterking en het trainen van diplomaten waar de samenwerking verder verdiept kan worden.


De Georgische ambassadeur Solomonia, die eveneens Brasilia als standplaats heeft, omschreef de bilaterale relatie met ons land als heel goed. Georgië wil beurzen aanbieden aan Surinaamse studenten.
De goede relatie kan ook getransformeerd worden in meer handel en culturele samenwerking. Samen met de regering wil de ambassadeur de samenwerking tot een succes maken.

Ambassadeur Rahming van de Bahamas omschrijft Suriname als een land met veel potentie als het gaat om de ontwikkeling van toerisme.

Hij was vol lof dat hij van gedachten heeft kunnen wisselen met een regeringsleider die inspireert en wijs is.
De inzet van ons land voor wat betreft de bescherming van het regenwoud en het koesteren van de multi culturele samenleving waardeert de ambassadeur, die Nassau als standplaats heeft.

Gajadien (VHP): 'Doorvoeren BTW per 1 juli is continueren van financiële chaos'

'1 Juli is niet haalbaar voor een goede doorvoering van de BTW'

 
Onlangs heeft de oud-directeur van de Belastingdienst, Roy May, aangegeven dat per 1 juli 2018 de implementatie zal plaatsvinden van de, volgens het Dagblad Suriname dinsdag 13 maart 2018, nogal controversiële Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). Opmerkelijk daarbij is, dat er voor deze nieuwe verbruiksbelasting nog veel werk te verzetten is. Volgens de directeur is het proces reeds in november 2017 ingezet. 

Volksvertegenwoordiger en ondervoorzitter van de VHP, Asiskumar Gajadien, is totaal niet onder de indruk van dit streven. '1 Juli is niet haalbaar voor een goede doorvoering van de BTW. Men moet de structuren die opgezet zullen worden en de actoren die daarbij betrokken zijn, niet opdringen met regels waarover er niet genoegzaam is gediscussieerd. Dit kan namelijk leiden tot niet alleen grove fouten, maar ook een mislukking van de BTW', licht Gajadien toe.

Alhoewel de Belastingdienst te kennen gaf, dat de BTW niet de rol van een extra last zal vervullen, verduidelijkt de politicus dat er integendeel wel een degelijke onrust binnen de samenleving zal ontstaan. 'De prijzen zullen stijgen, terwijl een goede doorvoering van BTW daartoe niet hoeft te leiden.'

BTW is overigens een vervanging van de omzetbelasting, waarbij elke burger genoodzaakt zal zijn om belasting af te dragen. Bij de informele sector bijvoorbeeld is met het huidig belastingsysteem gebleken dat niet een ieder de belastingplicht vervult. De implementatie van BTW betekent dus een verruiming van de staatsinkomsten.

Aangezien de streefdatum reeds is vastgesteld, merkt Gajadien op dat niet eens de hoogte van de BTW duidelijk is. De belastingdirecteur ontkende dit evenmin en deelde mee, dat dit tussen de 10 % en 17% zal bedragen, zoals dat ook gangbaar is binnen de regio. Voor een dergelijke ingrijpende verandering is de juridische basis cruciaal, echter is gebleken, dat een wetsvoorstel hiertoe het parlement nog niet heeft bereikt. Dit, terwijl men reeds bezig is om de streefdatum te halen. Hoe de Belastingdienst deze complexe zaak per 1 juli 2018 wil bewerkstelligen, is dus een groot vraagteken.

De diverse actoren, waaronder het bedrijfsleven, moeten namelijk vooraf aangesloten worden binnen een bepaald netwerk. Naar zeggen van de parlementariër geschieden zulke zaken niet van de ene op de andere dag. 'Na goedkeuring van zo'n wet heb je minimaal 6 maanden nodig om alle structuren, instituten en geautomatiseerde systemen goed door te voeren. Maar, die wet is niet eens goedgekeurd. Kortom, de streefdatum wekt de indruk dat de regering doorgaat met het creëren van financiële chaos.'

Nummer twee lijst BIJ1 tijdens verkiezingsdebat Hogeschool van Amsterdam uit zaal verwijderd

Jazie Veldhuyzen verstoort debat door racisme verwijten te maken naar FvD-lijsttrekster


Jazie Veldhuyzen, de nummer twee op de lijst van BIJ1, is dinsdagavond 13 maart 2018 tijdens het verkiezingsdebat van de Hogeschool van Amsterdam uit de zaal verwijderd. Dat berichten onder andere de Amsterdamse zender AT5 en  De Telegraaf. BIJ1 is de partij van lijsttrekster Sylvana Simons.

De HvA laat op Twitter weten, dat Veldhuyzen het debat verstoorde door verwijten van racisme te maken richting Forum voor Democratie-lijsttrekster Annabel Nanninga. Hij zou dat schreeuwend hebben gedaan. Beveiligers dwongen hem de zaal te verlaten, is te zien op beelden van de Hogeschool.


Op zijn Twitter-account laat Veldhuyzen weten dat hij ’ongevraagd een punt maakte dat FvD het grootste probleem is omtrent de radicalisering van jongeren. FvD, weg ermee!'


 In een eerdere tweet uitte Veldhuyzen al zijn onvrede over het feit dat zijn partij geen uitnodiging kreeg voor het debat.

Op het HvA-verkiezingsdebat in het Kohnstammhuis gingen verschillende lijsttrekkers met elkaar in gesprek, onder wie Reinier van Dantzig (D66), Marjolein Moorman (PvdA), Eric van der Burg (VVD), Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Mourad Taimounti (Denk), Diederik Boomsma (CDA) en dus Annabel Nanninga (Forum voor Democratie).

Dominicaanse Samantha Sepúlveda meest sexy agente van politie New York

In 2016 werd de Dominicaanse gekozen als meest sensuele agente in de Verenigde Staten


 
Samantha Sepúlveda, geboren in 1984 in de Dominicaanse Republiek, is de beroemdste luitenant van de politie van New York, die aanleiding geeft om over haar te praten, niet alleen vanwege haar geschiedenis van overwinnen, maar ook omdat zij rondingen bezit die je buiten adem houden.

Het sensuele Dominicaanse model zorgt voor de veiligheid in de straten van Freeport op Long Island en werd in 2016 gekozen als de meest sensuele agente in de Verenigde Staten.Tegenwoordig wordt ze ook beoordeeld als een van de koningin op Instagram. De mooie officier is een sensatie geworden en heeft al meer dan 293.000 volgers op Instagram.De commotie veroorzaakt door haar rondingen is zo groot, dat ze werd uitgenodigd voor interviews met het Spaanse netwerk Univision en de New York Post.