zaterdag 13 april 2019

Zeven mensen - 5 volwassenen en 2 kinderen - gedood bij brand in La Carpio, San José, Costa Rica

De ergste tragedie, met zoveel doden bij een brand, sinds 2005

La Carpio is een van de armste en meest gevaarlijke gebieden van San Jose


Een uitslaande brand zaterdagmorgen 13 april 2019 in La Carpio, in La Uruca, San José, heeft een gebouw van twee verdiepingen deels in de as gelegd. Zeven mensen, vijf volwassenen en twee kinderen, zijn om het leven gekomen.

Het alarm ging af om 03.54 uur, bevestigt de Bomberos (brandweer). 'Het is een structuur met twee verdiepingen, de tweede verdieping is ingestort door het vuur', zei Ronny La Touche, Chief of Operations, die voegde toe, dat het gebouw blijkbaar als een kamerbewoning was gebruikt, waarin ook bouwmaterialen waren opgeslagen.


De brandweerman legde uit dat drie van de lichamen zich op hetzelfde punt bevonden en de andere vier in verschillende delen van de woning. Voor hem geeft de positie van de lichamen aan dat ze probeerden te ontsnappen. 'Ze waren met name achterin en op de tweede verdieping, dus ze probeerden waarschijnlijk weg te komen van de vlammen', zei de brandweerman.

Acht andere mensen in het pand, zeven volwassenen en een jong meisje, hebben het vuur overleefd en zijn overgebracht naar medische centra, waar ze worden behandeld.


La Touche verklaarde, dat het grootste deel van de constructie van beton was, maar dat de interne indelingen en een groot aantal metalen staven het reddingswerk belemmerden. Twee naburige constructies leden gedeeltelijk schade.

Dit is de ergste tragedie, met zoveel doden bij een brand, sinds 2005, toen een brand in het Hospital Calderon Guardia 17 mensenlevens kostte. In een meer recent geval van meerdere doden bij één brand was in 2016 in Leo XIII, in Tibás, waarbij vier volwassenen en een minderjarige overleden.

La Carpio is een van de armste en meest conflictueuze (gevaarlijke) gebieden van San Jose, waar meer dan de helft van de mensen woont in 'tugurios' (sloppenwijkwoningen) en veel van de 'reguliere' huizen in zeer slechte staat verkeren. Afgezien van het feit, dat een meerderheid in sloppenwijken leeft, worden veel gezinnen geconfronteerd met hun dagelijks leven in overbevolkte omstandigheden, met gemiddeld vijf mensen in elke woning.


La Carpio ligt tussen twee rivieren - de Torres en Virilla, beide zwaar vervuild - met slechts één toegang van en naar de gemeenschap, de weg ten westen van het ziekenhuis Mexico.

De La Carpio-gemeenschap is ontstaan ​​uit een behoefte aan woningen met een laag inkomen, iets meer dan 20 jaar geleden opgericht op een boerderij die tot het socialezekerheidsstelsel behoorde (Caja Costarricense de Seguro Social (CCSS) - de sociale zekerheid van de staat.

La Carpio is ook de site van een van de belangrijkste stortplaatsen in het land, die vast afval ontvangt van een groot deel van de Greater Metropolitan Area (GAM).

(Suriname Mirror/QCostaRica/Twitter)

Twee Venezolaanse Centrale Bank-medewerkers gearresteerd na ontmoeting met Guaido

De beschuldigingen tegen Deny Albujar en Manuel Alberto Guisseppe zijn onbekend


Twee medewerkers van de Banco Central de Venezuela (BCV) van Venezuela zijn vrijdag 12 april 2019 gearresteerd na een ontmoeting met oppositieleider Juan Guaido, die een beroep op openbare functionarissen heeft gedaan om afstand te nemen van president Nicolas Maduro, volgens de advocaat advocaat van de medewerkers en een bron die bekend is met de kwestie. 

De advocaat, Alonso Medina Roa, zei dat het paar - Deny Albujar en Manuel Alberto Guisseppe - recent had deelgenomen aan protesten die betere arbeidsomstandigheden vereisten. Volgens Roa zijn ze nog niet voor de rechtbank verschenen en zijn de beschuldigingen tegen hen onbekend.

Maduro kraakt de oppositie in een bijna drie maanden durende machtsstrijd met Guaido, de leider van de door de oppositie gecontroleerde Nationale Vergadering die de Grondwet van het land opriep om in januari een interim-presidentschap op zich te nemen. Hij is erkend als de rechtmatige leider van de OPEC-natie door meer dan 50 landen, die het eens zijn met zijn bewering, dat de herverkiezing van Maduro in mei 2018 onwettig was.

Maduro, een socialist, beweert dat Guaido een marionet is van de Verenigde Staten die probeert hem via een staatsgreep te verjagen.

Zowel Albujar als Guisseppe, wiens functietitels onbekend zijn, waren op een openbare bijeenkomst maandag aanwezig van Guaido in de Nationale Assemblee met een paar dozijn overheidsmedewerkers, zei de bron. Guaido besprak een wetsvoorstel om de voordelen voor openbare werknemers in een nieuwe regering te verbeteren zodra Maduro uit de macht is ontzet, zei de bron. Geen van de andere deelnemers is gearresteerd.

'Wat probeert de dictatuur te doen door openbare werkers te kidnappen die ons ontmoeten om ons land te herstellen?', Guaido schreef vrijdag over Twitter over de arrestaties. 'Ze zullen niet in staat zijn om dit proces te stoppen om Venezuela te bevrijden.'


Albujar en Guisseppe werken meer dan vijf jaar bij de bank, voegde de bron eraan toe.

Noch de Centrale Bank noch het Venezolaanse ministerie voor Informatie, reageerde op verzoeken om commentaar. Publieke werkers in Venezuela eisen al enkele maanden betere lonen en voordelen, omdat hun lonen en levensstandaard zijn uitgehold door hyperinflatie.

(Suriname Mirror/El Nacional/Reuters/versionfinal.com.ve/Twitter)

President Jair Bolsonaro, Brazilië: 'Misdaden Holocaust kunnen vergeven worden'

'Zij die hun verleden vergeten, zijn veroordeeld tot het niet hebben van een toekomst'


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro vindt, dat de misdaden die gepleegd zijn gedurende de Holocaust kunnen worden vergeven, maar dat ze niet kunnen worden vergeten. Dat zei de extreemrechtse leider, een voormalig legerkapitein die na bijna dertig jaar Kamerlidmaatschap sinds 1 januari president is van het grootste land van Zuid-Amerika, donderdagavond 12 april2019  tijdens een bijeenkomst met evangelische dominees. Zij begroetten de uitspraken van Bolsonaro met applaus.

'We kunnen de Holocaust vergeven, maar niet vergeten. Zij die hun verleden vergeten, zijn veroordeeld tot het niet hebben van een toekomst’, aldus Bolsonaro over de Duitse genocide gedurende de Tweede Wereldoorlog waarbij meer dan zes miljoen Joden werden vermoord.


De uitspraken van Bolsonaro komen anderhalve week nadat hij voor opzien baarde bij een bezoek aan het Holocaust Memorial in Jeruzalem, samen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. 'Het nazisme is een linkse ideologie’, zei Bolsonaro toen. 'Geen twijfel aan, toch? Socialistische Partij, of hoe zat het? Van Duitsland. Nationaal Socialistische Partij van Duitsland.’ Daarmee herhaalde Bolsonaro de opvatting van zijn minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo, die recent eveneens betoogde, dat het nazisme van oorsprong van linkse signatuur is, iets dat door historici wordt verworpen.

Ook in de verkiezingscampagne vorig jaar, die uiteindelijk leidde tot de verkiezing van Bolsonaro, waren fascisme, het nazisme en de vermeende linkse origine een thema. Vooral op social media ontstonden felle discussies over het linkse dan wel rechtse fundament van de nazi-ideologie. Veel rechtse kiezers ontkenden bovendien de Holocaust. Het nam dermate grote vormen aan, dat de Duitse ambassade in Brazilië het land in een speciaal op de Brazilianen toegesneden video uitleg gaf over nazisme en fascisme, de Holocaust en hoe daar in Duitsland mee wordt omgegaan.


In een interview met de krant O Globo noemde de Duitse ambassadeur in Brazilië Georg Witschel het ‘complete onzin, het idee dat het nazisme niet verbonden is met extreem conservatieve gedachten’. 'Beargumenteren dat het fascisme en het nazisme linkse bewegingen zijn is onzin. Op niets gebaseerd, een fout, eenvoudigweg onzin. Er bestaat consensus over tussen historici in Duitsland en de rest van de wereld dat het nazisme een beweging was van extreemrechts’, aldus Witschel.


Als parlementariër in het Braziliaanse Congres verdedigde Bolsonaro in 1998 studenten van een militaire academie in de zuidelijke stad Porto Alegre, die bij een verkiezing van meest bewonderde historische figuur hadden gekozen voor Adolf Hitler. 'Ze moeten iemand kiezen die, hoe je het ook bekijkt, wist hoe je orde en discipline moet brengen’, zei Bolsonaro destijds, eraan toevoegend dat hij het niet eens was met de wreedheden van het nazi-regime.

Als parlementslid en in de campagne verheerlijkte Bolsonaro wel vaak de moorden en martelingen van de militaire dictatuur (1964-1985) in eigen land. 'De fout van de dictatuur was dat ze niet meer mensen vermoord hebben’, zei hij in 2016. In april van dat jaar droeg hij tijdens de stemming over de afzetting van toenmalig presidente Dilma Rousseff in het Huis van Afgevaardigden zijn stem tegen haar op aan legerkolonel Carlos Alberto Brilhante Ustra. Tijdens het militaire bewind was Ustra verantwoordelijk voor de marteling van onder anderen Rousseff, destijds militant activiste tegen het regime.

(Suriname Mirror/AD/New York Times/Twitter)

Beekhuizenbrug is officieel geopend door president Bouterse

(Bron foto: Facebook)
Politiek gekleurde opening heeft veel weg van een NDP-feestje


De Beekhuizenbrug is vanmorgen, zaterdag 13 april 2019, officieel geopend door president Desi Bouterse. De president verklaarde de brug voor geopend, door in de stromende regen het lintje door te knippen, zo schrijft de Ware Tijd.

De brug die binnen zestien maanden is gebouwd, is de zesde brug over het Saramaccakanaal. Het verkeer zal in de komende weken gemonitord worden door de verkeerspolitie zodat alles vlot verloopt.

De brug heeft de Staat dertien miljoen Amerikaanse dollar gekost en behoort tot het Dalian IV-project.

De nieuwe oeververbinding moet ervoor zorgen, dat de Saronbrug en de brug over de Saramaccadoorsteek minder belast worden.

De verkeerssituatie is vanwege de nieuwe brug gewijzigd. Er zijn verkeerslichten en ander verkeersmeubiliair geplaatst op de hoek van de Slangenhout- en Van 't Hogerhuysstraat om het verkeer in goede banen te leiden.

BEP zoekt samenwerking met de ABOP

'Wens van BEP-voorzitter Asabina dat alle partijen ontstaan uit BEP terugkeren naar moederpartij'

Brunswijk: 'Ik ben wel verrast, maar wij zijn er ready voor, ik wilde al met BEP praten over een samenwerking'


In een schrijven van de BEP gericht aan ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk wordt de ABOP uitgenodigd voor een gesprek over een eventueel samengaan. De brief, van gisteren, is getekend door de secretaris van de BEP, Paul Misdjan, aldus vandaag, zaterdag 13 april 2019, de Ware Tijd.

'Deze uitnodiging is mede ingegeven door de oproep en wens van de voorzitter van de BEP, Ronny Asabina. Dit komt erop neer, dat alle partijen die ontstaan zijn uit de groen-gele partij terugkeren naar de moederpartij', luidt een passage uit de brief.

Volgens de BEP heeft Brunswijk in een recent interview laten blijken klaar te zijn om deze stap te maken.

Marinus Bee, congresvoorzitter van de ABOP, betreurt het echter, dat de brief op straat ligt nog voordat die zijn partij had bereikt. 'Ik hoop dat de uitnodiging gemeend is.'

Intussen is het schrijven in goede orde ontvangen door de ABOP. Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, zegt op Starnieuws, dat hij het positief vindt dat de BEP zijn partij uitgenodigd heeft voor een gesprek komende dinsdag. 'Ik ben wel verrast, maar wij zijn er ready voor. Ik wilde al met BEP praten over een samenwerking', zegt de politicus. De ABOP-leider zegt dat hij formeel de brief nog niet gezien heeft. Hij is er wel over gebeld.

Misdjan bevestigt dat de brief van de BEP afkomstig is. Hij meent niet te weten hoe het schrijven is uitgelekt. Over de inhoud wenst hij zich niet verder uit te spreken. De ontmoeting tussen de twee partijen met hun oorsprong in het achterland is voor dinsdag gepland. De locatie moet nog worden bepaald.

Refugees International wil dat Curaçao vluchtelingenbeleid inzake Venezolanen verbeterd

'Curaçao moet per ommegaande de uitzetting van Venezolanen stopzetten'

'Venezolaanse migranten op Curaçao moeten tijdelijk een verblijfsvergunning krijgen'


In een deze week uitgebracht rapport van Refugees International worden verschillende aanbevelingen gedaan om het vluchtelingenbeleid te verbeteren. De aanbevelingen zijn niet alleen gericht aan de regering, maar ook aan de Ombudsman, de regering van Nederland en de regering van de Verenigde Staten. Dit meldt vandaag, zaterdag 13 april 2019, het Antilliaans Dagblad.

Gezien de situatie in Venezuela, moet Curaçao per ommegaande de uitzetting van Venezolanen stopzetten, zo luidt een van de aanbevelingen van Refugees International aan de regering van Curaçao.

Tevens vindt de internationale vluchtelingenorganisatie dat Venezolaanse migranten op Curaçao tijdelijk een verblijfsvergunning moeten krijgen die hen toegang geeft tot de arbeidsmarkt, het onderwijs en de gezondheidszorg.


Ook moet een asielsysteem worden opgezet, waarbij mensen die internationale bescherming zoeken de mogelijkheid wordt geboden om op elk moment en ongeacht hoe zij het land zijn binnengekomen, asiel kunnen aanvragen. Ook de personen die asiel hebben gekregen, moeten toegang hebben tot de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg en het onderwijs, vindt Refugees International.Het kabinet-Rhuggenaath wordt ook aanbevolen om de samenwerking aan te gaan met de UNHCR, om ervoor te zorgen dat op Curaçao effectieve internationale beschermingsmogelijkheden worden geboden. In overeenstemming met de verplichtingen van Curaçao op grond van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, moet ervoor worden gezorgd dat detentie op grond van de immigratiestatus alleen als laatste redmiddel en voor de kortste periode wordt gebruikt, zo stelt de vluchtelingenorganisatie.


Wanneer personen wegens hun illegale status worden vastgehouden, moet er voor gezorgd worden dat ze worden geïnformeerd over hun rechten om internationale bescherming aan te vragen en contact op te nemen met een advocaat.

'Zorg er dan ook voor dat advocaten ongehinderde toegang hebben tot cliënten in detentie en gedetineerden toegang hebben tot gratis rechtsbijstand', aldus de organisatie.

Curaçao moet verder prioriteit geven aan het verlenen van verblijfsvergunningen aan verdachte slachtoffers van mensenhandel. Met deze vergunning moeten deze personen ook het recht krijgen tot werk en toegang tot de gezondheidszorg, ook al tijdens het onderzoek, aldus Refugees International.

De Ombudsman van Curaçao wordt aanbevolen een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar mensenhandel voor seksuele uitbuiting op Curaçao en om door te gaan met het toezicht op het gebruik en de omstandigheden van detentie van personen op grond van hun immigratiestatus en toegang tot internationale bescherming op Curaçao.

OM Curaçao vordert tegen oud-Girobank-directeur Garcia een ontneming van ruim elf miljoen dollar

Bedrag is door de bankier als curator in faillissement van Banco Maracaibo verduisterd

'De verdachte koos er bewust voor om een voorstelling van zaken te geven die sterk afweek van de werkelijkheid'


Het Openbaar Ministerie heeft gisteren bij de inhoudelijke behandeling van de zaak Astro - tegen voormalig Girobank-directeur Eric Garcia - een ontneming gevorderd van ruim elf miljoen dollar; het bedrag dat de bankier als curator bij het faillissement van Banco Maracaibo heeft verduisterd, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 13 april 2019.

Banco Maracaibo nv - toentertijd gevestigd in het WTC te Piscadera - werd in 1994 door het Gerecht in Eerste Aanleg in staat van faillissement verklaard. Garcia werd in deze zaak als curator benoemd en heeft ruim elf miljoen dollar van de faillissementsrekening naar een andere rekening weggesluisd en deze verduistering vervolgens door vervalste documenten getracht te verbergen.

De advocaat van Garcia, Ornelio ‘Kid’ Martina, voerde gisteren aan, dat er bij zijn cliënt geen sprake was van opzet. Volgens de raadsman was wat Garcia deed - het geld doorsluizen op een andere rekening - in het belang van de boedel, omdat het anders niks had opgebracht.

Verder heeft Garcia dat alleen gedaan om lastige vragen te voorkomen.

Het Openbaar Ministerie gaf tijdens het requisitoir aan, dat je voor bewijs niet in het hoofd van de verdachte kunt kijken, maar dat iemand zich wel kan afvragen of een gemiddeld curator zou weten dat wat Garcia deed, niet door de beugel kon. 'De verdachte koos er bewust voor om een voorstelling van zaken te geven die sterk afweek van de werkelijkheid', aldus de Officier van Justitie.

Verkiezing bestuur brandweerbond neemt twee dagen in beslag

Kandidaat-voorzitters zijn oud-voorzitter John Seedorf en oud-bestuurslid Michel Jules


Ongeveer zevenhonderd leden kunnen sinds gisteren hun stem uitbrengen bij de verkiezing van het bestuur van de brandweerbond. Oud-voorzitter John Seedorf en Michel Jules, die ooit bondsbestuurslid was onder leiding van Seedorf, dingen beiden naar de functie van voorzitter. Clifton Pahalwakhan, die in 2013 een nipte overwinning boekte op Seedorf, stelt zich niet herkiesbaar, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 13 april 2019.

Het is voor het eerst dat de verkiezing op twee dagen, namelijk vrijdag en zaterdag, wordt gehouden. 'We willen de mensen die landelijk gestationeerd zijn de gelegenheid geven om te stemmen. Ook is de brandweerzorg in acht genomen', licht Rakesh Dhaniramsingh, voorzitter van de verkiezingscommissie, de beweegreden toe. De Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname wordt belast met de bewaking van de twee stembussen. Er wordt gestemd in een ruimte bij de hoofdkazerne van de brandweer aan de Verlengde Gemenelandsweg.

'We merken op dat er veel leden komen stemmen', zegt Dhaniramsingh.

Seedorf is vanaf de oprichting van de bond in december 1989 tot april 2016 de bondsvoorzitter geweest. Dat jaar haalde Pahalwakhan tijdens een verkiezing 146 stemmen en 140 leden stemden op Seedorf. Vanaf 2013 waren de groepen van Pahalwakhan en Seedorf in een twist geraakt. De laatstgenoemde werd dat jaar afgezet en er werden in een later stadium verkiezingen gehouden, waarbij Pahalwakhan werd gekozen tot voorzitter. Seedorf was het er niet mee eens en het lukte maar niet om het dispuut op te lossen.

In maart 2016 wilde Pahalwakhan een referendum houden, maar Seedorf stapte naar de rechter. Die heeft toen de verkiezingsdatum bepaald op 15 april 2016.

De 2020-verkiezingen naderen en dus stijgt het aantal politieke overlopers gestaag

Oud-afdelingsvoorzitter NDP-Commewijne Kewalpersad Brispat vlucht naar VHP

'Mijn ex-partijgenoten roven maar door, terwijl het volk steeds armer wordt'


Kewalpersad Brispat heeft na ruim dertig jaar actief te zijn geweest binnen de NDP nu de sprong gewaagd naar dd VHP, in aanloop naar de 2020-verkiezingen. Hij was afdelingsvoorzitter van NDP-Commewijne in de vorige formatie, maar heeft zijn lidmaatschap opgezegd. Hij meent dat de NDP partij niet meer gaat voor het algemeen belang. Hij ziet mensen in zijn omgeving verpauperen, nadat zij zich keihard hebben ingezet voor de partij. 

'De partij heeft hen in armoede gedrukt en de situatie wordt steeds erger. Ik zie geen heil meer in de leiding van de NDP, omdat zelfs de president zich niet meer aan zijn woord houdt. Altijd zoete woordjes wanneer ik hem erop wijs wat wij samen aan het volk hebben beloofd. Ik heb te lang geduld betracht en mijn volgelingen moet ik de weg naar het licht wijzen. Dit kan zo niet langer doorgaan', zegt Brispat.

Brispat zegt verder, dat hij in Chandrikapersad Santokhi de man ziet die in staat is om zonder aanzien des persoons orde op zaken te stellen door de diepgewortelde corruptie in dit land te minimaliseren.

'De huidige president zegt alleen maar 'zand erover' en mijn ex-partijgenoten roven maar door, terwijl het volk steeds armer wordt.'

Santokhi heeft zeer goede internationale contacten. Om Suriname uit de blubber te kunnen halen, zijn deze contacten volgens Brispat nodig. 'Daarom zal ik met geheel mijn hart erg hard werken om de zetels die ik de NDP in 2015 heb bezorgd, naar de VHP te brengen om verbetering te brengen in de situatie in het land en in het bijzonder de situatie in Commewijne. Ik ben moe van alle beloften.'

Hof van Justitie lanceert website rechtspraak.sr met uitspraken databank

'Een markante mijlpaal in de informatievoorziening naar de samenleving toe'Bij het Hof van Justitie is gisteren een website met een uitspraken databank gelanceerd. Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie (HvJ), typeerde het moment als 'een markante mijlpaal in de informatievoorziening naar de samenleving toe', zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 13 april 2019.

Het HvJ wil communiceren met de gemeenschap en de keuze ging uit naar het model van een website. Met de juristen doet het Hof dit via de databank. Hierin zijn al 255 bijzondere recente en historische vonnissen opgenomen. Websitebezoekers kunnen informatie over de bereikbaarheid van de rechtelijke organisatie en de verschillende procedures vinden, gaf Rasoelbaks aan. Binnenkort volgen de zittingsroosters met mededelingen zoals welke zitting op welke dag, hoe laat en waar. Verder zijn de gedragscode voor rechters, het procesreglement handelsrol en de actualiteiten ook online te lezen.

Het Hof hoopt met de website een waardevolle bijdrage te leveren aan de versterking van de democratische rechtsstaat, het juridische onderwijs en de rechtswetenschap. 'In feite ter bevordering van de rechtsontwikkeling en -eenheid. Ik verheug me erop dat er op de uitspraken, annotaties komen. Dat mensen de uitspraken op wetenschappelijk niveau bekijken en nagaan hoe de ontwikkeling zich voltrekt in een bepaald onderwerp binnen het recht.'

Er zijn nog 300 geselecteerde uitspraken in voorbereiding die geplaatst zullen worden. Het HvJ is voornemens om gestructureerd en geregeld de vonnissen te publiceren. Niet alle beslissingen komen in de databank. 'Het Hof heeft een selectie en anonimiseringsbesluit uitgevaardigd aan de hand waarvan uitspraken beschikbaar komen.' De gepubliceerde uitspraken zijn niet bedoeld voor sensatie, benadrukte Rasoelbaks. 'Je zult geen namen vinden van partijen of veroordeelde personen, wel die van de advocaten.'

Het website-project is uitgevoerd door de Stichting Juridische Samenwerking Suriname-Nederland (SJSSN). Het hele project startte ruim een jaar geleden. Het Hof deed een beroep op de SJSSN, die vervolgens een projectdossier ter financiering indiende bij het Programmafonds Ondersteuning Buitenlands Beleid van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De ontwikkeling van het product heeft 150.000 euro gekost, zegt SJSSN-voorzitter Roy Shyamnarain. Naar verwachting komt er nog 1.5 ton euro erbij voor het beheer, daar de projectuitvoering nog lopende is.

In zijn toespraak sprak Shyamnarain van een historisch moment in de rechtspleging in Suriname. Hij doelt dan vooral op de databank met de rechtelijke uitspraken. 'Hiermee wordt een van de bronnen van het recht in Suriname beter toegankelijk gemaakt, namelijk jurisprudentie.' Hij ziet deze bron als één die leven geeft aan wetten en de rechtsontwikkeling in een land.

Shyamnarain onderstreepte, dat het gaat om een publieke databank die voor iedereen toegankelijk is. 'Studenten worden aangemoedigd om ervan gebruik te maken, omdat hiermee de interesse voor het recht alleen maar levendiger wordt.'

Na de ondertekening van de overhandigingsdocumenten werd de website en database offline gepresenteerd door Marc van Opijnen, expert Nederlandse databank. Hij raadt websitebezoekers aan om eerst de toelichting door te nemen, voordat zij duiken in de 255 beschikbare vonnissen. Elke uitspraak is voorzien van een Surinaamse rechtspraak vonnis (SRU) nummer. Er zijn zoekvelden voor eenvoudig en uitgebreid zoeken, opties voor kernwoorden en handige filters om gerichter te zoeken.

SWM betreurt 'onzuivere informatie' 10 Minuten Jeugdjournaal over drinkwater Nieuw Koffiekamp

(Bron foto: NII)
SWM-directeur Oosterling had het beter gevonden als de redactie wederhoor had toegepast

'Er is verkeerde informatie naar buiten gebracht'


De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) betreurt de 'onzuivere informatie' die wordt voorgeschoteld aan de samenleving inzake de drinkwatervoorziening te Nieuw Koffiekamp. De bewoners  beschikken niet over schoon drinkwater. De SWM is druk bezig deze problematiek op te lossen. Directeur Marlon Oosterling hekelt een reportage van het 10 Minuten Jeugdjournaal waarin volgens hem informatie verkeerd is overgebracht, zo bericht vrijdag 12 april 2019 het Nationaal Informatie Instituut, NII.Oosterling had het beter gevonden als de redactie van dit programma wederhoor met de directie van de waterleidingmaatschappij had gepleegd. In die bewuste reportage zou onder meer zijn aangegeven, dat medewerkers van de SWM naar het gebied zijn gegaan en de waterpomp hebben vernietigd en toen weer zijn vertrokken.

Oosterling is niet te spreken over het feit, dat terwijl het bedrijf erop uittrekt om een oplossing te bewerkstelligen, er verkeerde informatie naar buiten wordt gebracht. Nieuw Koffiekamp had een waterbron van ruim 150 meter diep in de grond waarvan de pomp los is geschoten. Op verzoek van onder meer de Canadese goudmijnmultinational IAmGold en de bewoners is gevraagd om hulp van de waterleidingsmaatschappij. Met alle betrokkenen heeft de SWM getracht de pomp eruit te halen hetgeen niet is gelukt. Op een gegeven momenten moest de waterleidingmaatschappij naar andere modellen uitkijken. Het is ook niet meer te doen om watertrucks naar het gebied te sturen aangezien de hoeveelheid water niet meer voldoende is.

Directeur Oosterling geeft aan, dat er vanaf het moment dat naar assistentie is gevraagd er naar oplossingsmogelijkheden is gekeken. Er is toen gekozen om een bypass in het netwerk te maken.

Hij spreekt tegen, dat zijn medewerkers de pomp hebben vernietigd.

De berging van water te Nieuw Koffiekamp is ook niet voldoende en het bedrijf heeft gemeend donderdag een grotere tank naar het dorp te transporteren om meer water op te slaan. Samen met het ministerie van Financiën wordt er alles aan gedaan om water regelmatig naar het gebied te transporteren, maar het is niet voldoende.

Ook weerspreekt Oosterling, de stelling dat het water dat uit de kraan komt kwik bevat. De kwaliteit van het water is getest conform de eisen van de World Health Organisation (WHO).

Hij zegt, dat via de televisie een programma vertoond zal worden met daarin de juiste stand van zaken over de werkzaamheden in het dorp Nieuw Koffiekamp.

Drie rechters belast met de 8 decemberstrafzaak hebben vrijstelling gekregen

'Rechters krijgen ruimte om zich toe te leggen op de 8 decemberzaak'


Waarnemend president van het Hof van Justitie Iwan Rasoelbaks bevestigt vandaag, zaterdag 13 april 2019, op Starnieuws dat de drie rechters belast met de 8 decemberstrafzaak vrijstelling hebben gekregen. 'De Krijgsraad heeft inderdaad gevraagd voor wat meer ruimte op haar reguliere zittingen van het Hof en de Kantongerechten. De bedoeling bij het verzoek is geweest dat zij wat ruimte krijgen om zich toe te leggen op de 8 december-zaak.'

Krijgsraad-presidente Cynthia Valstein-Montnor en haar twee collega’s Suzanne Chu en Rewita Chatterpal in de Burgerkamer hebben tot het reces op 15 augustus de vrijstelling gekregen.

'De zaak is nu uitgeprocedeerd, dat weten wij allemaal', geeft Rasoelbaks aan. 'In verband met het vonniswijzen hebben zij de ruimte gevraagd om dat te doen.' Hij benadrukt dat het gaat om een legitiem verzoek, 'omdat zij ook rechters zijn in het primaire proces bij het Hof en de kantongerechten. En daar waak ik over.'

Het Hof heeft zich gebogen over het verzoek en positief beslist. 'Als je dat vraagt, dan gaan wij dit organiseren en nagaan in hoeverre die vraag de ruimte biedt om mensen vrij te stellen van de reguliere andere bezigheden.'

De vraag voor vrijstelling is niet uniek. Dit gebeurt ook in andere zaken waar rechters meer tijd voor nodig hebben. 'We spreken af dat zij die zaak dan even afzonderlijk afwikkelen. En wij houden rekening dat de werkdruk aan de andere kant even minder wordt.'

Het Hof heeft de organisatie van de zittingen waar de drie rechters ook mee belast waren al ter hand genomen.
Het Hof zorgt jaarlijks in een algemene vergadering voor de bemensing van de Krijgsraad, wat betreft de aanstelling van de president en de waarnemend president, legt Rasoelbaks uit. 'Het instituut is zelfstandig, en onafhankelijk van het Hof doet zij haar zaken, organisatie, besluiten en uitspraken.' Rasoelbaks had zelf zitting in de Burgerkamer in de 8 decemberstrafzaak en was waarnemend president van de Krijgsraad. Hij trok zich hiervan terug na te zijn aangesteld als waarnemend Hofpresident, toen Valstein-Montnor hiervoor bedankte. De functie van waarnemend Krijgsraad-president bleef vacant en werd pas vorig jaar ingevuld door rechter Anand Charan.

Minister Hoefdraad tekent met OFID overeenkomst ter stimulering van private sector investeringen

(Bron foto: NII)
Overeenkomst opent de weg om gebruik te maken van private sector instrumenten van OFID


Naast de ondersteuning via de overheid heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën met het OPEC Fund for International Development (OFID) een overeenkomst getekend ter stimulering van private sector investeringen in Suriname. Het betreft de ‘Agreement for the Encouragement and Protection of Investment’, AEPI, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 12 april 2019.

Deze overeenkomst geeft het raamwerk aan voor investeringen en opent de weg voor Suriname om gebruik te maken van de private sector instrumenten van OFID.

Het belangrijkste doel van deze overeenkomst is het bevorderen van de economische ontwikkeling door het stimuleren van productieve particuliere ondernemingen en het ondersteunen van de ontwikkeling van lokale kapitaalmarkten.

Met het ondertekenen van deze overeenkomst zullen mogelijkheden beschikbaar zijn voor private ondernemingen alsook voor financiële instellingen ten behoeve van kleine, middelgrote en micro-ondernemingen.

Voor een optimaal gebruik van de mogelijkheden zal binnenkort een specifieke missie naar Suriname worden uitgevoerd. OFID heeft in Suriname reeds meegewerkt aan het project rehabilitatie van de Meerzorg Albina Oost Weg verbinding en biedt nu ondersteuning bij de bouw van Regionale Gezondheidsdienst centra en belangrijke onderdelen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Binnenkort zal OFID aan dit rijtje ook de financiering van een energieproject toevoegen.