vrijdag 27 december 2019

Man (25) aangehouden na vondst 855 kilo cocaïne in container op haven

Cocaïne verstopt in dubbele bovenzijde van de container...


De 25-jarige M.P. is aangehouden in verband met de vondst van een partij cocaïne vrijdag 27 december 2019 op de Jules Sedney Haven is onderschept. Wat tot de arrestatie heeft geleid is nog niet bekendgemaakt.

Het gaat om 855 kilo cocaïne die verstopt was in de dubbele bovenzijde waardoor het mogelijk was om de drug tussen de originele en een valse bovenzijde te verstoppen.

De vondst werd gedaan door de Narcotica Brigade, in samenwerking met de Port Controle Unit van de Jules Sedney Haven, de Narcotic Intelligence Unit en de Honden Brigade.

De autoriteiten zijn nog bezig met het onderzoek, zegt politiewoordvoerder Humphrey Naarden op Starnieuws. Over de herkomst en de bestemming van de drugs zijn nog geen bijzonderheden bekend.

EBS vervangt op termijn draaischijfmeters in fases door digitale meters

Bedrijf heeft geen landelijk traject of plan voor vervanging oude meters


Hoewel veel woningen een binnenmeterkast met schakelaar hebben, zijn de oude bekende zwarte buitenzekeringkasten ofwel analoge meters met draaischijf nog niet overal vervangen door de EBS. Het bedrijf zegt via voorlichtingsmedewerkster Denice de Jong, dat er de afgelopen jaren bij nieuwe aansluitingen en uitbreidingen digitale meters zijn gebruikt. Dit is gedaan ondanks, dat er geen sprake is van een landelijk traject of een plan voor vervanging van oude meters. Dit meldt de Ware Tijd vrijdag 27 december 2019.

'Nee er is geen landelijke vervanging gaande. Het bedrijf doet geen aankopen meer voor analoge meters.' De meters worden pas vervangen als de klant een klacht doorgeeft en of als na controle blijkt dat de meter onjuiste meterstanden registreert of bij een defect melding dat de meter niet meer afleesbaar is.

De Jong zegt ook, dat er geen gevaar schuilt als de binnenmeter reeds vervangen is en buiten nog een draaischijfsysteem staat. 'Overal waar we de oude schroefzekering tegen komen wordt deze vervangen.' De Jong stelt dat zekering en breaker dezelfde functie hebben, beide beveiligen ze tegen kortsluiting. Echter noemt ze de breaker beter, omdat het elektriciteitssysteem binnenshuis gereset kan worden. Bij overbelasting slaat de breaker direct af.

De woordvoerster vertelt dat op termijn de draaischijfmeters in fases zullen worden vervangen. In een persbericht van de EBS eerder dit jaar staat, dat er jaarlijks tussen de vijf- en zesduizend aansluitingen worden gerealiseerd en dat gestreefd werd naar 9.000. Sinds in 2016 de aansluitkosten zijn afgeschaft, is er een toename in aanvragen te merken. De EBS heeft al jaren een achterstand in aansluitingen en dagelijks komen er tientallen aanvragen voor een aansluiting of uitbreiding van de elektrische installatie erbij.

Oud-minister Jennifer van Dijk-Silos neemt geen zitting in Constitutioneel Hof

'Ik wil het Onafhankelijk Kiesbureau niet verlaten'


Advocaat en oud-minister Jennifer van Dijk-Silos neemt geen zitting in het Constitutioneel Hof dat mogelijk binnenkort wordt geïnstalleerd. Ze spreekt berichten dat ze er lid van wordt tegen. 'Nee, dat gaat niet gebeuren want dan moet ik het Onafhankelijk Kiesbureau verlaten en dat wil ik niet. Misschien vinden mensen het wenselijk dat ik erbij ben', zegt ze vrijdag 27 december 2019 in de Ware Tijd. 

Ze geeft toe dat ze tijdens de behandeling van de wet is benaderd om president van het Constitutioneel Hof te worden, maar ze heeft geweigerd. Het is wettelijk niet mogelijk tegelijk lid van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en van het Hof te zijn.

Intussen zijn maandag tijdens een huishoudelijke Assemblee-vergadering de voordrachten van de coalitie voor het Hof goedgekeurd. Over de leden die de oppositie voorstelt zal op een andere dag gesproken worden.

Van Dijk-Silos vindt goed toezicht op de verkiezingen zeer belangrijk. Vandaar de keuze om in elk geval tot dan te blijven bij het OKB. 'Ik heb tweehonderd mensen erbij gehaald en mijn toezicht wordt nog strakker. Ik ga nog meer regels moeten bedenken.' Ze noemt het belangrijk dat de gemeenschap zich neerlegt bij de verkiezingsuitslag, hoe die ook uitvalt. Het OKB ziet daarom erop toe dat er goede verkiezingen worden georganiseerd zonder fraude. 'Dat is de wens van het volk en dan krijg je ook geen opstanden.' 

Ze stelt dat het woelige verkiezingen kunnen worden, omdat de belangen van politieke partijen bijzonder groot zijn. Er zal volgens haar niet geschroomd worden tot het uiterste te gaan voor de winst. Dat is ook een van de redenen waarom ze heeft gekozen voor het OKB.

Man (46) gearresteerd, verdacht van seksueel misbruik 16-jarig meisje

Slachtoffer en twee zusjes en moeder was door verdachte onderdak aangeboden


Het Korps Politie Suriname bericht vrijdag 27 december 2019, dat de politie van het bureau Latour zondag 22 december de 46-jarige C.A. heeft aangehouden ter zake seksueel misbruik.

Vier maanden geleden bood de verdachte onderdak aan een moeder en haar drie minderjarige dochters. Een van de meisjes is 16 jaar.

C.A. wordt ervan verdacht het 16-jarig meisje ettelijke keren seksueel te hebben misbruikt.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is A., hangende het onderzoek, door de politie van Latour in verzekering gesteld. Het is overigens niet de eerste keer dat Carlo voor een seksueel misdrijf in aanraking komt met de politie en Justitie.

Twee mensen gedood en meer dan 700 kraampjes verwoest na brand in La Merced-markt in Mexico-Stad

'Het was een ongeluk, oververhitting in het elektrische netwerk'

'De getroffen 1.240 verkopers krijgen maandelijks een werkloosheidsuitkering van 2.500 peso (US $ 132) en renteloze leningen tot 25.000 pesos'


Twee mensen zijn gedood en meer dan 700 kraampjes zijn volledig verwoest na een brand op kerstavond in de La Merced-markt in Mexico-Stad. De La Merced-markt is een traditionele openbare markt in de oostelijke rand van het historische centrum van Mexico-Stad en is een van de grootste traditionele markten in de hele stad. 

Autoriteiten hebben vastgesteld dat de brand, die dinsdag 24 december rond acht uur 's avonds begon, niet opzettelijk was aangestoken.

'Het kon niet [opzettelijk] gestart zijn, er zijn geen tekenen van andere activiteiten dan die van de leveranciers', zei Fadlala Akabani Hneide, secretaris voor Economische Ontwikkeling. 'Het was een ongeluk, oververhitting in het elektrische netwerk.'


Akabani schat, dat de reparaties ongeveer een jaar in beslag zullen nemen, maar zullen worden uitgevoerd zonder de verkopers elders te verwijderen, zolang er geen structurele schade is. 'Als er geen structurele schade is, kunnen we de reparaties in fasen uitvoeren, zonder [leveranciers] van de markt te verwijderen, beginnend waar de brand is begonnen en zich later uitbreidde naar andere gebieden', zei hij.

Burgemeester van Mexico-Stad Claudia Sheinbaum bezocht woensdag de markt om de schade te beoordelen.
Zij en andere stadsautoriteiten verwachten geen structurele schade te vinden en zijn van plan binnenkort met het geleidelijke restauratieproces te beginnen.


Akabani zei, dat de 1.240 verkopers die getroffen zijn door brandschade maandelijks een werkloosheidsuitkering van 2.500 peso (US $ 132) ontvangen, evenals renteloze leningen tot 25.000 pesos (US $ 1.318) om hun bedrijf weer op gang te brengen.

'De huurders hebben zich goed gedragen en reageren solidair. Ze namen deel aan de brandbestrijding en we hebben overeenstemming bereikt over de vorming van werkgroepen', zei hij.


Na deze en een nieuwe brand op de San Cosme-markt van de stad de dag ervoor, waarvan ook wordt aangenomen dat deze is veroorzaakt door defecte elektrische infrastructuur, heeft de regering van Mexico-Stad aangekondigd dat zij de elektrische installaties in alle 329 markten van de stad zal inspecteren.
(Suriname Mirror/The Yucatan Times/El Universal/Twitter/YouTube)

Restanten in Mexico gevonden van meer dan 1.000 jaar oud groot paleis van.Maya-elite

Overblijfselen ontdekt in de oude stad Kulubá in de staat Yucatán


Archeologen hebben in Mexico de restanten gevonden van een groot paleis dat meer dan 1.000 jaar geleden door de Maya-elite werd gebruikt. De overblijfselen zijn ontdekt in de oude stad Kulubá in de staat Yucatán, niet ver van de toeristische hotspot Cancún.

De restanten van het zes meter hoge gebouw, dat 55 meter lang en 15 meter breed is, suggereren dat het paleis werd bewoond tussen 600-1050 na Christus, aldus een verklaring van INAH, het Instituto Nacional de Antropología e Historia in Mexico.


'En dit is nog maar het begin, we zijn amper begonnen met het blootleggen van een van de meest omvangrijke structuren op de locatie', reageert archeoloog Alfredo Barrera.


Behalve het paleis onderzoeken Mexicaanse experts op dezelfde locatie vier andere restanten, waaronder een altaar, overblijfselen van twee woongebouwen en een ronde structuur waarvan wordt aangenomen dat dit een oven is.
(Suriname Mirror/Mexico News Daily/Twitter/Diario de Yucatan/Twitter/WRadio/YouTube)

Acht mensen vermist na aardverschuiving in de gemeente Chaparral, Colombia

Aardverschuiving veroorzaakt door overstroming van de rivier El Mono


Acht mensen worden vermist na een aardverschuiving veroorzaakt door overstroming van de rivier El Mono in de gemeente Chaparral, in het Tolima-departement van Colombia, meldde de lokale overheid donderdag 26 december 2019.


Het Unidad Nacional para la Gestión del Riesgo de Desastres (UNGRD)  meldde, dat acht mensen worden vermist, twee gewonden, 30 getroffen families, ten minste drie verwoeste woningen en verschillende gebouwen beschadigd, waaronder het plaatselijke gezondheidscentrum, de school en de kerk.De burgemeester van Chaparral, Humberto Buenaventura, vertelde lokale media dat de aardverschuiving donderdagochtend vroeg plaatsvond en reddingsinstanties al ter plaatse waren.

'We gaan vandaag een buitengewone raad voor risicobeheer oproepen om de hulp aan de slachtoffers te bepalen. Voorlopig vragen we de departementale overheid om een opsporings- en reddingsbrigade. Met het leger pakken we de noodsituatie op', legde hij uit .

(Suriname Mirror/WRadio/AFP/El Tiempo/El Colombiano/Twitter)

Colombiaanse botanicus Julio Betancur documenteert biodiversiteit onder grote risico's

Werkveld Betancur van mijnenvelden tot het regenwoud van drugsdealers en gewapende bendes

(Bron foto's: AFP)

De Colombiaanse botanicus Julio Betancur heeft veel risico's genomen in zijn poging om de indrukwekkende biodiversiteit van Colombia te documenteren. De laatste drie decennia heeft botanicus Julio Betancur mijnenvelden moeten trotseren en is diep in het oerwoudgebied doorgedrongen van drugsdealers en gewapende bendes in een poging de rijke biodiversiteit van Colombia te vast te leggen. 

Colombia staat op de tweede plaats na Brazilië vanwege het ongelooflijke aanbod aan flora en fauna. Betancur heeft alleen gewapend met een notitieboekje en een tuinschaar, aanzienlijke risico's genomen om stekken te verzamelen. Hij heeft aan vier procent van de 600.000 monsters in het herbarium van de Universiteit van Colombia bijgedragen.

Er zijn risicovolle momenten  geweest, waaronder 'een enigszins gewelddadige' ontmoeting met een groep drugssmokkelaars die Betancur en zijn collega's tegen kwamen in de jungle. 'Zonder het te beseffen, zetten we onszelf in het oog van de storm'', vertelde Betancur aan persbureau AFP. Gelukkig aanvaardden de drugshandelaren hun verklaringen en lieten ze ze met rust. Bij een andere gelegenheid bevrijdden lokale boeren hen van een mijnenveld. 'Als het niet voor hen was geweest, de gemeenschappen, zouden we hier niet zijn om het verhaal te vertellen', zei Betancur.

De 59-jarige, bioloog, universitair professor en verzamelaar van bromelia's - waaronder de ananas, het Spaanse mos en de koningin van de Andes - zegt dat het de moeite waard is om de risico's te nemen, zodat zijn land zijn biodiversiteit kan 'kennen'.

Terwijl de gevaren op de loer liggen voor Betancur, wordt de biodiversiteit van Colombia geconfronteerd met veel meer bedreigingen. Ontbossing - vooral voor de veehouderij, maar ook illegale mijnbouw en cocaplantages - heeft de jungle van Colombia onnoemelijk veel schade toegebracht. Bijna vijf procent van de 169.000 hectare illegale cocaplantages bevindt zich in beschermde gebieden. Illegale goudwinning, met technieken die schadelijk zijn voor het milieu, beslaat 98.000 hectare - een gebied groter dan Berlijn. Sinds 2010 is volgens een officieel rapport meer dan een miljoen hectare Colombiaanse jungle gekapt.

Met een heuse hoed voor ontdekkingsreizigers en met een rugzak op zijn rug ttrok Betancur het bergachtige Chinganza National Park door op ongeveer 40 kilometer van de hoofdstad Bogota. Plots stopte hij voor een plant met kleine gele bloemen die in Colombia een 'chite' worden genoemd: een lid van de Sint-Janskruidfamilie. Hij neemt een stekje en wikkelt het in een in alcohol gedrenkte krant. Terug in het universitaire herbarium, waar Betancur als curator werkt, noteert hij in zijn notitieboekje de kleur, grootte, geur, coördinaten en het monsternummer dat zijn enorme hoeveelheid onderzoek verraadt: 22.999. 'Elke keer als ik een botanisch monster neem, is het alsof ik een pagina in het boek van onze bossen schrijf', zei hij.

In de toekomst, zodra de vegetatie ergens is verdwenen, zullen mensen 'weten welke soort daar op een bepaald tijdstip leefde en daarmee de natuurlijke geschiedenis van dit gebied reconstrueren'.

In zijn vroege expedities doorkruiste Betancur bossen in de Amazone en bestudeerde soorten die sindsdien verdwenen zijn. Het Alexander von Humbolt Biological Resources Research Institute in Bogota schat dat ten minste 2.100 plantensoorten met uitsterven worden bedreigd door ontbossing. Van de 30.000 soorten die het instituut in Colombia heeft gedocumenteerd, is 26 procent endemisch.

Het werk van Betancur wordt getoond op gammele rekken in de nationale universiteit van Colombia. De botanicus vergelijkt het herbarium met de Grote Bibliotheek van Alexandrië in Egypte, een van de belangrijkste bibliotheken van de antieke wereld.

In het appartement van Betancur in Bogota heeft hij een groot terras waar hij voor zijn verzameling bromelia's zorgt. Deze planten, met hun kleurrijke bloemen variërend van rood tot groen, bieden een waterbron voor dieren in tijden van droogte. Onder hen is een soort die nog nooit eerder was gedocumenteerd totdat Betancur het tijdens het rijden opmerkte. Hij zag het hoog in een boom in de savanne van Bogota en klom omhoog om wat stekjes te nemen. 'Ik weet nog steeds niet hoe ik het moet noemen, omdat ik het moet dopen', zei Betancur, een van de Colombianen die het grootste aantal planten heeft benoemd. 

(Suriname Mirro/Agence France-Presse)

Douane vindt in bedrijfsbus in Oostvoorne 350 kilo cocaïne in sporttassen

(Bron foto: Openbaar Ministerie)
Busje was terrein van een containerterminal op de Maasvlakte afgereden


De Douane heeft vandaag, vrijdag 27 december 2019, tijdens een controle 350 kilo cocaïne gevonden. De drugs zaten verstopt in zwarte sporttassen in de laadruimte van een bedrijfsbus, aldus het Openbaar Ministerie.

Het busje werd gecontroleerd in Oostvoorne, even daarvoor was het busje het terrein van een containerterminal op de Maasvlakte afgereden.

Toen de Douane de laadruimte van het busje controleerde, werden twee mannen aangetroffen en een aantal zwarte sporttassen. De beide mannen en de bestuurder van de bus zijn aangehouden door de zeehavenpolitie en de Douane.

Bij controle van de zwarte tassen bleek er 350 kilo cocaïne in te zitten. De drugs zijn in beslag genomen en direct vernietigd.

Voorzitter Politiebond haalt fors uit naar in diensttijd slapende en alcohol drinkende leden

'Na middernacht zijn geen politieauto's aan het surveilleren en lichten in de bureaus zijn uit'


Volgens Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), schort er heel wat aan de beroepsethiek en de verantwoordelijkheid van de leden. 'Als chef op een afdeling rij ik rond. Na middernacht zijn er geen politieauto's aan het surveilleren en de lichten op de bureaus zijn uit. Ze zitten te slapen op de stations in plaats diensten te verlenen aan de samenleving', zei Hellings vandaag, vrijdag 27 december 2019, bij de jaarafsluiting van het Korps Politie Suriname, zo bericht de Ware Tijd. 

De bondsvoorzitter vond de opmerkingen 'pijnlijk', maar het moest hem van het hart. Bij hem kan het er niet in, dat ondanks dat de salarissen fors zijn verhoogd de beroepsethiek en verantwoordelijkheid niet op gang zijn gekomen. 'U moet u beter van uw taak kwijten alvorens u naar uw recht gaat zoeken. U heeft zich meer gefocust op uw rechten dan uw plichten. Maakt u een switch om uw houding te veranderen.' 

Verder maakt Hellings zich zorgen over alcoholmisbruik onder de leden en de wijze waarop de samenleving wordt gediend. 'U kunt de burgerij sommeren, maar u moet meer fatsoensnormen in acht nemen. Wat er op straat wordt geëtaleerd is niet goed te noemen. Maakt u een ommezwaai en toon dat het anders kan. U bent in dienst van de samenleving en mensen gaan u testen. Maar u moet weerbaar zijn en met tact optreden. De bejegening naar de samenleving moet correct.' 

Hellings gaf aan, dat de bond pleit voor de leden en toch wordt aan het eind van het jaar geklaagd over 'kerstbrood en een agenda'. 'Het is niet de taak van de bond om kerstpakketten te verdelen. Het steek als mensen klagen over een kerstbrood en een agenda.'

Nog onbekende hoeveelheid drugs onderschept op Jules Sedney Haven

Drugs ontdekt in een container... - Mogelijk meer dan 1.000 kilo cocaïne

(Bron foto: Starnieuws)

Volgens de Ware Tijd heeft de politie vanochtend, vrijdag 27 december 2019, in samenwerking met de douanerecherche een nog onbekende hoeveelheid drugs onderschept in een container op de Jules Sedney Haven. Volgens het Dagblad Suriname gaat het om meer dan 1.000 kilo cocaïne.

Of de container op het punt stond om verscheept te worden naar het buitenland is nog onduidelijk. Ook is het nog niet duidelijk hoe groot de partij drugs is en hoe de autoriteiten de drugs - waarschijnlijk cocaïne - op het spoor zijn gekomen.

Starnieuws bericht, dat de container tijdens de kerstdagen is klaargemaakt voor verscheping.

Teruglevertarieven duurzaam opgewekte elektriciteit op Curaçao in 2020 ongewijzigd

Terugverdientijd ‘zelfs onder gangbare internationale standaarden’ 


De teruglevertarieven duurzaam opgewekte elektriciteit blijven in 2020 ongewijzigd. Zo meldt het Bureau Telecommunicatie en Post (BT&P), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 27 december 2019. Deze instelling houdt ook toezicht op de prijsontwikkelingen van nutsvoorzieningen. 

Sinds 16 november 2011 is het voor particulieren en bedrijven op Curaçao mogelijk om elektriciteit voor eigen gebruik op duurzame wijze op te wekken, in combinatie met een netaansluiting.

Op dit moment worden voor teruglevering van stroom aan het net tarieven toegepast die bestaan uit een vergoeding van 25 cent per kilowattuur (kWh) teruggeleverde elektra in combinatie met een te betalen vaste vergoeding van 8 gulden (huishoudelijk, ziekenhuis en industrie exportgericht), 16 gulden (zakelijk) of 24 gulden (industrieel standaard en industrie importvervangend) per geïnstalleerde kilowattpiek (kWp) per maand.

Gedurende 2019 zijn door de stijging van de wereldmarktprijzen voor olieproducten de kosten voor het produceren van elektriciteit op basis van fossiele brandstoffen verder gestegen.

Vijfentwintig nieuwe spinsoorten ontdekt op Aruba, Bonaire en Curaçao

25 Nieuwe soorten nog niet eerder beschreven en 20 soorten geheel nieuw voor de wetenschap


Onder leiding van een onderzoeker van de California Academy of Science zijn in 2004 en 2005 de spinachtigen op Aruba, Bonaire en Curaçao (ABC) gecatalogiseerd en zijn er vijfentwintig nieuwe soorten ontdekt die nog niet eerder zijn beschreven en twintig soorten die geheel nieuw waren voor de wetenschap. 

Dit heeft de DutchCaribbean NatureAlliance (DCNA) bekendgemaakt, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 27 december 2019.


Het is de eerste studie naar spinachtigen (Arachnida) in meer dan honderd jaar. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in de Caribbean Journal of Science.

Het begrijpen van de lokale Arachnida-populatie is volgens de onderzoekers belangrijk, omdat ze een essentieel onderdeel van het ecosysteem vormen.

DCNA: 'Spinachtigen spelen een belangrijke rol binnen de ecosystemen van de ABC-eilanden. Hoewel ze vaak als een pest worden gezien, zijn deze soorten juist essentieel voor het beheersen van insectenpopulaties. Ondanks het grote belang van deze soorten is het verrassend dat er slechts één wetenschappelijke studie uit 1887 was die deze soorten op de ABC-eilanden heeft gedocumenteerd. Sindsdien zijn er verschillende artikelen geschreven over specifieke soorten, maar er zijn geen studies geweest die de gehele Arachnida-populatie hebben beschreven.'

Exxtra budget voor medisch specialisten Curaçao Medical Center

SVB vergoedt ziekenhuis CMC in totaal bijna 192 miljoen gulden 


Tussen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Curaçao Medical Center (CMC) is een budgetbedrag overeengekomen van 176 miljoen gulden, maar er wordt ook een vast bedrag uitgekeerd voor vergoeding van specialisten dat grof berekend neerkomt op 15 à 16 miljoen gulden. Dat bevestigt CMC-directeur Transitie & Exploitatie Gilbert Martina vandaag, vrijdag 27 december 2019, in het Antilliaans Dagblad.

'Dus in totaal ontvangt CMC 176 plus 15 à 16 miljoen gulden, is samen 191 à 192 miljoen gulden van de SVB. SVB is nog bezig om het bedrag van 15 à 16 miljoen gulden exact te berekenen doordat er een nieuwe arbeidsovereenkomst is afgesloten tussen CMC en de medische specialisten in loondienst', aldus Martina.

Ter vergelijking, het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) deed het met een budget van 135 miljoen gulden per jaar. Het dagtarief voor verpleging is berekend op een bedrag van 1.541 gulden.

Centrale Bank Curaçao vrij somber over economie in 2020

CBCS verwacht volgend jaar een negatieve groei van 3,5 procent


De Centrale Bank schetst voor Curaçao een vrij somber beeld in het meest recent uitgebrachte kwartaalverslag: een diepere krimp van 2,2 procent in 2019 en volgend jaar zelfs een negatieve groei van 3,5 procent. Het eerste kwartaalverslag 2019werd deze maand gepubliceerd, zonder dat daar overigens veel ruchtbaarheid aan werd gegeven. 

Het Antilliaans Dagblad heeft gekeken naar het verslag, dat voor het eerst ook een hoofdstuk ‘Outlook’ kent en bericht er vandaag, vrijdag 27 december 2019, over.

De jongste prognose voor de economische prestaties in 2019 houden een ongunstige bijstelling in ten opzichte van augustus, toen het jaarverslag 2018 werd gepresenteerd. Op dat moment ging de Centrale Bank CBCS uit van een krimp dit jaar van 1,8 procent, maar dat is deze maand gecorrigeerd en de CBCS rekent nu met 2,2 procent krimp.

Opvallend is dat de Centrale Bank hierbij weliswaar verwijst naar de Venezuela-crisis en de Isla-raffinaderij, die mede hierdoor vrijwel platligt, maar de primaire oorzaak legt de CBCS bij de accijnsverhogingen (tabak, bier en sterke alcoholische drank) alsmede het optrekken van het omzetbelastingtarief bij invoer van 6 naar 9 procent per 1 september jongstleden. De inflatie stijgt naar 2,8 procent, aldus de Outlook.

Ondernemer stuit tijdens werkzaamheden op vermoedelijk menselijke resten

Politie Kwatta bezig met onderzoek op locatie aan Henry Fernandesweg


De politie van het bureau Kwatta kreeg vandaag, vrijdag 27 december 2019, van een ondernemer aan de Henry Fernandesweg de melding, dat hij tijdens werkzaamheden is gestuit op vermoedelijk menselijke resten. Dit meldt het Korps Politie Suriname.

De politie van het bureau Kwatta, bijgestaan door de afdeling Forensische Opsporing, zijn op de plek bezig met het onderzoek.

NV Luchthavenbeheer focust zich in 2020 op betere facilitering van passagiers

Waarnemend directeur Timothy Mendonςa blij met overeenkomst met China voor uitbreiding luchthaven


Het jaar 2019 is heel positief verlopen voor NV Luchthavenbeheer. Er waren op sommige momenten enkele uitdagingen, maar over het algemeen is waarnemend directeur Timothy Mendonςa niet ontevreden. Met name het halen van een record van een half miljoen passagiers op de Johan Adolf Pengelluchthaven ziet hij als een belangrijke mijlpaal. 

De samenwerking met het Panamese Copa Airlines die vanaf juli officieel op Suriname vliegt, noemt hij ook als een grote verdienste. 'We mogen enorm trots zijn. We hebben een paar grote stappen gemaakt', zegt hij over overeenkomsten met internationale partners zoals Copa.

Mendonςa zegt dat het bedrijf zich de komende tijd meer zal richten op betere facilitering van de passagiers. Hij stelt dat er in de afgelopen periode een paar zaken zijn gedaan op dit gebied, maar het moet veel beter. 'Volgend jaar is de beleidsfocus volledig gericht op de ervaring van de passagiers. We willen de mensen zo goed mogelijk opvangen ondanks de beperkte faciliteiten.'

Mendonςa verzekert dat alle verantwoordelijke personen betrokken zullen worden in dit traject dat vanaf het eerste kwartaal van 2020 al wordt opgepakt. Volgens hem staat het doel van een miljoen passagiers per jaar in 2033 nog rechtovereind. Hij zegt dat er vanaf 2018 stapvoets wordt gewerkt aan de voorwaarden om dit te realiseren. Dit heeft er al toe geleid dat dit jaar meer dan vijfhonderdduizend passagiers zijn afgehandeld op de luchthaven - meer dan het bedrijf had verwacht. Dit succes schrijft hij mede op het conto van nationale en internationale vliegmaatschappijen.

Ook de bijdrage van toeristenorganisaties is niet weg te denken. 'Zij promoten Suriname op verschillende internationale podia.' Mendonça meent dat het 'open sky'-beleid van de overheid Luchthavenbeheer de gelegenheid biedt snel te groeien en buitenlandse partners naar Suriname te halen. Hij is blij met de overeenkomst met China voor uitbreiding van de luchthaven. 'Dat zal ons in staat stellen om een compleet nieuw gebouw op te zetten met een uitgebreide aankomst- en vertrekhal. Daarin gaan we wel die één miljoen passagiers kunnen faciliteren.'

Toeristen onderweg van St. Laurent du Maroni naar Suriname overvallen vóór oversteek met boot

'Verhoogde controle op weg Albina-Moengo in verband met de feestdagen'


Volgens de Ware Tijd vandaag, vrijdag 27 december 2019, zijn toeristen die via St. Laurent du Maroni naar Suriname reisden dinsdag vóór de oversteek met de boot beroofd aan de waterkant. Volgens de politie van Albina moeten de collega’s in Frans-Guyana onderzoek doen, omdat het voorval zich op Frans grondgebied heeft voorgedaan. Surinaamse Nederlanders die via Parijs naar Suriname willen komen, zouden na dit voorval huiverig zijn geworden. 

De gendarmerie is extra paraat na de beroving. Een Surinaamse bootsman die  getuige was en de overvallen passagiers hebben intussen aangifte gedaan in Frans-Guyana. Of het om Surinaamse of buitenlandse overvallers gaat moet nog onderzocht worden.

Volgens de politie is er verhoogde controle op de weg tussen Albina en Moengo in verband met de feestdagen. De surveillances tussen Albina en Stolkertsijver vinden plaats door de politie van Albina en Moengo, afhankelijk van het ressort. Voorbij Perica is de verantwoordelijkheid voor de collega's van Commewijne.

'We zijn alert en zullen ook bezig zijn met controles langs de rivier en op de binnenwegen waar men langs rijdt naar de Oost-Westverbinding', zegt een plaatselijke agent.

Marinus Bee, Assembleelid van ABOP die woont in Albina, deelt de bezorgdheid van toeristen. Hij zegt dat de situatie op de weg naar Albina in het verleden onveilig was, maar sinds de weg is hersteld heeft de politie de veiligheid beter onder controle. 'Ik rij elke dag van en naar Albina. Zolang niets je overkomt is het veilig. Iets kan van het ene op het andere moment gebeuren.' Hiermee zegt hij dat een overval niet is uitgesloten. Zoals in Paramaribo een beroving of inbraak kan plaatsvinden. 'De situatie is redelijk onder controle. We hebben ergere momenten in het verleden gekend in december. Nu is er rust.'

Bee adviseert toeristen een goede afspraak te maken met een bootsman die de plaatselijke situatie goed kent. 'Als het kan, doe de oversteek niet 's avonds. Word het laat, overnacht in een hotel in St Laurent. Als er goede afspraken zijn gemaakt met een bootsman hoeven zich geen narigheden voor te doen.'

'Abdoel misleidt met zijn valse berichtgevingen'

'Nu er vonnis is gewezen in het voordeel van de banken, praat Abdoel opeens niet meer over bemoeienis van Nederland'....

'Nu heeft hij respect voor de uitspraak en Nederland, het kan gebeuren Amzad Abdoel'


In mei 2018 heeft de douane van Nederland beslag gelegd op een geldzending van 19,5 miljoen euro uit Suriname. Dit geld was vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) naar Nederland gestuurd. Intussen heeft de rechtbank van Noord-Holland beslist dat het geld teruggegeven moet worden aan Suriname. Eenieder is blij met het vonnis want die euro’s behoren toe aan de Surinaamse burgers.

Toen het geld in beslag was genomen door het OM van Nederland, vroeg Starnieuws om een reactie aan Amzad Abdoel, die zei onomwonden: 'dat het veel lijkt op een politieke actie van Nederland die erop gericht is om de economische groei van Suriname die voor dit jaar geprognosticeerd is, te stuiten'. Minister Hoefdraad was eveneens diezelfde mening toegedaan. Nu er vonnis is gewezen in het voordeel van de banken, praat Amzad Abdoel opeens niet meer over bemoeienis van Nederland, nu heeft hij respect voor de uitspraak en Nederland. Het kan gebeuren Amzad Abdoel! 

Abdoel zegt in zijn schrijven, dat de oppositie niet blij is met het vonnis van de rechtbank, daarbij somde hij enkele punten op waaruit zou moeten blijken dat de oppositie niet blij zou zijn. Het is een klinkklare onzin van Abdoel, dat de oppositie gezegd zou hebben, dat Nederland nooit zonder enige reden het geld in beslag zou nemen; dat het OM van Nederland zeker over bewijslast beschikt, dat de oppositie geduimd zou hebben dat het geld niet vrijgegeven wordt. Ik heb niemand van de oppositie horen zeggen, dat het in beslag genomen geld niet vrijgegeven moet worden. Deze beweringen van Abdoel zijn niet slechts misleidend, maar ook van elke waarheid ontbloot. Ik ga niet zeggen dat Abdoel, een neppe parlementariër is, maar wel zeggen dat hij het volk misleidt met zijn valse berichtgevingen. 

Het staat onomstotelijk vast, dat vanwege het slecht gevoerde beleid van deze regering, Suriname aan imagoschade lijdt. Enkele voorbeelden: 
Het zich niet strikt houden aan internationale wet- en regelgeving; 
het niet nakomen van internationale afspraken; 
vanwege de vele drugstransporten krijgt Suriname het etiket van 'drugstransportland' opgeplakt. Lees het uitgebreide statement van procureur-generaal Baidjnath Panday. 

Al deze zaken hebben ertoe geleid, dat Nederland de controle opgevoerd heeft op de geldzendingen van de CBvS. 

Het staat als een paal boven water, 
dat wij door veel landen geïsoleerd worden; 
dat het valutaverkeer bijkans anderhalf jaar vast is komen te liggen; 
dat wij als cliënt het gewenste bedrag in valuta niet kunnen opnemen; 
dat ondernemers werkelijk in zware problemen zijn gekomen; 
dat wij geblacklist zullen worden als we geen maatregelen zullen treffen (statement van de pg). 

Het OM van Nederland zegt, dat de uitspraak van de rechter betreft niet de vraag of er wel of geen sprake is van witwassen, maar gaat over de vraag of het geld in beslag genomen had mogen worden. En dat had niet gemogen. Volgens het OM van Nederland gaat het strafrechtelijk onderzoek naar het witwassen gewoon door. 

Abdoel zegt dat de purple movement, pal achter de monetaire autoriteiten en de banken heeft gestaan in deze moeilijke tijden, maar heeft bewust verzuimd te zeggen dat de purple movement vanaf 1987 veelal achter dubieuze zaken staat van regering Bouterse. Er zijn legio voorbeelden, waaronder: De amnestiewet van 5 april 2012, de recente wijziging van de wet op de staatsschuld, de deal met Alcoa, de vele leningen, waarbij er geen verantwoording wordt afgelegd, er wordt geen verantwoording afgelegd over de herkomst van de 40 miljoen US dollar die bij de cambio van Chotelall, tegen de Chotelall-koers wordt verkocht.

Idris Naipal

Weer nieuwe pick-ups en motoren voor Korps Politie Suriname

75 Nieuwe SsangYong Musso pick-ups bij showroom Rudisa Motors

Ook zouden 80 Yamaha motoren geleverd worden aan de politie


Afgelopen week werden nieuwe pick-ups en motoren, die blijkbaar bestemd zijn voor het Korps Politie Suriname, gespot. Volgens het Dagblad Suriname gaat het om 75 nieuwe SsangYong Musso pick-ups voor de politie, zo schrijft Waterkant.net vandaag, vrijdag 27 december 2019. 

De pick-ups stonden geparkeerd aan de Hofstede Crullelaan en Cornelis Jongbawstraat, bij de nieuwe showroom van ondernemer Dilip Sardjoe’s bedrijf Rudisa Motors.

In april van dit jaar nam de minister van Justitie en Politie ook al nieuwe SsangYong pick-ups in ontvangst van Rudisa Motors. Dit bedrijf is door de overheid uitgekozen om de voertuigen te leveren.

Volgens het Dagblad Suriname worden naast de pick-ups ook nog eens  80 motorfietsen van het merk Yamaha geleverd aan de politie.

'Tweemaal meer containers vuurwerk geïmporteerd dan vorig jaar'

67 Containers vuurwerk ingevoerd, in 2018 'slechts' 34

'Vermoedelijk is zwaarder vuurwerk binnengebracht, dan toegestaan'


Maar liefst 67 containers vuurwerk zijn dit jaar het land ingevoerd. 'Dat is bijkans tweemaal meer dan vorig jaar', zegt voorlichter Ulrich Coats van het Korps Brandweer Suriname vandaag, vrijdag 27 december 2019, op Starnieuws. 

Afgelopen jaar waren 34 containers ingevoerd. Vanaf vandaag tot en met 2 januari mag vuurwerk gekocht en afgestoken worden. De brandweer, die pleit voor een kortere afschietperiode, houdt een enquête over wat de samenleving denkt van de afschietperiode.

Sinds de kerstdagen werd er al vuurwerk afgeschoten, terwijl de verkoopperiode vandaag pas ingaat. Coats zegt dat sommige verkopers zich niet gehouden hebben aan de voorwaarden. Er zijn ook importeurs die tevens detailhandelaars zijn. Sommigen kunnen niet wachten tot de officiële periode, want in zeven dagen tijd moeten al de containers die ingevoerd zijn, worden verkocht. Vanaf 1 december mocht vuurwerk al verkocht worden aan wederverkopers.

Coats vermoedt, aan de hand van de knallen die in verschillende woonwijken zijn gehoord, dat er zwaarder vuurwerk moet zijn binnengebracht, dan toegestaan. De brandweer heeft geen controle uitgeoefend op de containers die ingevoerd zijn.

Er zal wel vuurwerk dat verkocht wordt, getest worden, zegt de voorlichter. Het geluid mag de 55 decibel op een afstand van 4 tot 7 meter niet overschrijden. De brandweer is wettelijk belast met het veilig afschieten van vuurwerk. Alle zaken vanaf invoer, tot opslag en verkoop hoort tot de controletaken van de brandweer. Zo mag vuurwerk niet open en bloot uitgestald worden. Ook mag het niet opgeslagen en verkocht worden met andere brandbare spullen. De voorraad en wat zich in de etalages bevindt moet worden gescheiden. In grote letters moet worden aangegeven dat roken en vuur verboden zijn. Er moet een blusapparaat aanwezig zijn in de ruimte. De vluchtwegen mogen niet geblokkeerd zijn. Vuurwerk mag niet verkocht worden aan kinderen beneden de zestien jaar.

De controle van vuurwerk is begonnen. Vorig jaar zijn verschillende waarschuwingen gegeven, vuurwerk is in beslag genomen en in enkele gevallen moest de verkoop worden stopgezet bij winkels die zich niet aan de voorwaarden hielden. Er zal volgens Coats streng gelet worden op de veiligheid. Daarnaast zal de gemeenschap zich kunnen uiten over de vraag of de afschietperiode te lang of te kort is. De resultaten van de enquête en de controle zullen worden geëvalueerd en waar nodig bijgesteld.

Leden BvL-ALS jammeren vanwege uitblijven kerst- of nieuwjaarsgeschenk

'Contributie niet toereikend om een ieder een pakket te geven'


Volgens de Ware Tijd van vandaag, vrijdag  27 december 2019, zijn sommige leden van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) boos, omdat ze geen kerst- of nieuwjaarsgeschenk hebben gekregen. Ze hadden dit verwacht, omdat ze aan hun maandelijkse contributieplicht hebben voldaan. 

Voorzitster Reshma Mangre zegt, dat de contributie niet toereikend is om een ieder een pakket te geven. Ze vraagt zich af of dit een aanval op haar is, omdat de ontevredenheid niet is gemeld aan het bestuur. Mangre zegt, dat zij dezelfde werkwijze heeft gehanteerd als haar voorganger Wilgo Valies: eerst registreren en daarna een waardering geven.

Mangre vindt, dat leden interne bondszaken niet in de media moeten bespreken. 'Zij die ontevreden zijn hadden naar het bestuur moeten gaan.' De ontevreden leden mogen van haar alsnog naar het bondskantoor komen. Elk lid betaalt maandelijks Srd 15 contributie.

De bond heeft ook andere verplichtingen, zoals nutsvoorzieningen en eventueel juridische bijstand. Onder Valies kwamen rond de vijfhonderd leerkrachten voor een pakket in aanmerking, terwijl de bond duizenden leden telt. Het leveren van pakketten op scholen is volgens Mangre zeer vermoeiend, onder andere door trappen lopen. Daarom heeft het bestuur voor een vaste locatie gekozen nadat leden zich hadden opgegeven voor een geschenk.

Om in aanmerking te komen, moesten de leden zich ook dit jaar registreren. Het besluit om deze werkwijze te hanteren is genomen tijdens een algemene ledenvergadering in oktober. Wie zich had geregistreerd kon in de tweede week van december deelnemen aan een 'feestje' in Mata Gauri. Daar zijn ook de pakketten verstrekt.

Mangre stelt dat het ledenbestand niet gedigitaliseerd en daarom onoverzichtelijk is. Hieraan wordt gewerkt. Ze noemt dit de eerste stap die wordt gezet om te komen tot een bestuursverkiezing. Deze is onder Valies in geen dertig jaar gehouden. Mangre werd in januari 2019 voorzitster, volgens een besluit in december 2018. Zij was toen achttien jaar actief in de bond en fungeerde tot haar benoeming als secretaris-generaal van de BvL.

Eindelijk, hij spuit weer.... de fontein op het Valliantsplein

Resultaat van samenwerking directoraat Openbaar Groen, SWM en commissariaat Paramaribo-Noordoost


De fontein op het Valliantsplein in Paramaribo is sinds de kerstdagen weer in werking. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen het directoraat Openbaar Groen (ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie), de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) en districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost. 

Anwar Moenne, onderdirecteur Openbaar Groen, zegt vandaag, vrijdag 27 december 2019, op Starnieuws dat zonder hulp van directeur Marlon Oosterling van SWM het niet mogelijk zou zijn om de fontein weer operationeel te krijgen. Hij heeft waterpompen en technici beschikbaar gesteld.

Ook marktmeester John Lecton van de Centrale Markt, die in zijn periode bij Openbaar Groe, zich ingezet heeft om de fontein draaiende te houden, heeft getrokken aan dit project.

De fontein is geadopteerd door de Turkse Pasha Group. De onderneming zal de fontein het komende jaar grondig aanpakken. Vooruitlopend daarop heeft districtscommissaris Mike Nerkust samen met Openbaar Groen besloten om de fontein schoon te maken en te laten draaien.

27-Jarige Braziliaan dodelijk verongelukt op weg naar Patamacca

Voertuig raakt van de weg en belandt in ravijn van ongeveer 15 meter diepte


De 27-jarige Braziliaan Olivieira da Silva is gisteren dodelijk verongelukt op weg naar Patamacca in het district Marowijne. Het voertuig dat hij bestuurde raakte van de weg en belandde in een ravijn van ongeveer 15 meter diepte, aldus het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 27 december 2019. 

De politie meldde gisteren abusievelijk, dat het ongeval zich in het district Brokopondo had voorgedaan, maar het was tussen kilometer 55 en 56 op de weg naar Patamacca in het district Marowijne.

Grote brand Lawagebied kost jong Chinees echtpaar het leven

Brand vermoedelijk ontstaan in woning annex winkel van echtpaar 


Bij de grote brand op Eerste Kerstdag in het Lawagebied zijn de 27-jarige Lin He Young en haar 26-jarige echtgenoot We Jian Zhi omgekomen. De twee bezitten de Chinese nationaliteit en exploiteerden een van de winkels die afgebrand is, zo meldt het Korps Politie Suriname donderdag 26 december 2019. 

De brand is vermoedelijk in de woning annex winkel van het echtpaar uitgebroken.


De politie van Regio Oost kreeg in de vroege ochtend van woensdag de melding van een felle brand op een woon- en handelslocatie, bekend als Antonio do Brinco, in het Lawagebied. Vier winkelpanden zijn afgebrand.

Een gemengd team bestaande uit de politie van Regio Oost en politieambtenaren van de afdeling Forensische Opsporing is afgereisd naar het gebied om een onderzoek in te stellen. De politie wordt bijgestaan door leden van het Surinaams Nationaal Leger.