maandag 6 november 2017

Initiatief om personen die onderneming in kippensector wensen op te zetten te trainen

Interactieve training ‘Duurzaam Opzetten van Kippenteelt Bedrijven’ gaat van start


Op het menu van de Surinaamse bevolking neemt kippenvlees een belangrijke plaats in. Het product wordt goed voor de gezondheid geacht, het zorgt ervoor dat onze eiwitbehoefte op peil wordt gehouden, het is relatief niet duur en het is lekker. In Suriname zijn er ongeveer 600 slachtkippen bedrijven, met een gemiddelde van 1,660 slachtkippen per inzet per bedrijf, die jaarlijks 6 miljoen slachtkippen produceren, overeenkomend met 9,000 ton kippenvlees per jaar.

Sedert de jaren negentig wordt de lokale pluimveemarkt overspoeld met de import van kip en kipdelen die veel goedkoper zijn dan de lokaal geproduceerde kip. De lokale pluimveesector heeft hiervan grote nadelen ondervonden en is mede daardoor ook ingekrompen. Er bestond geen kwantumbeperking en fiscaal zowel kwalitatief lagen de verhoudingen tussen de import en de lokale productie overigens ook scheef. Recentelijk heeft het ministerie van Handel Industrie en Toerisme de eerste stap gezet in het kader van de facilitering en stimulering van de kippenteelt in ons land. Die eerste stap houdt in dat De Nationale Assemblee waarschijnlijk op korte termijn zal goedkeuren dat de importkip met 20% extra zal worden belast, dus van 20 naar 40% importbelasting.

De samenwerkende partners
Recentelijk hebben de door de vakcentrale PWO opgerichte PWO Small Business Development Center, M3Consultancy en Stichting Pluimvee Kwekerscollectief Suriname de koppen bij elkaar gestoken en een samenwerkingsovereenkomst gesloten, die gericht is op het trainen en coachen van personen die een onderneming voor de kippenteelt wensen op te zetten . Het doel van de samenwerkingsovereenkomst is om metterdaad de pluimveesector en met name de opzet van kippenteeltsector een boost te geven.

PWO is de oudste vakcentrale in Suriname en kent een bloeiende en interessante geschiedenis waar educatie van werknemers en hun gezinnen altijd centraal heeft gestaan. In het kader van de herpositionering van de vakcentrale als stakeholder bij het sociaaleconomisch gebeuren in ons land heeft het huidige managementteam ruim twee jaar geleden een plan uitgerold dat gefaseerd wordt uitgevoerd. Binnen dit ‘revitalisatieplan is er plaats ingeruimd voor de opzet van het instituut PWO Small Business Development Center. Het instituut zal zich exclusief of in samenwerking met anderen, landelijk in uiteenlopende sectoren toeleggen op de educatie en op het stimuleren en motiveren (‘coaching en mentoring’) van micro, kleine en middelgrote ondernemingen.

Met de opzet van het instituut zal PWO overigens direct ook een bijdrage leveren aan de creatie van werkgelegenheid en inkomen voor werknemers en hun gezinnen. Het jonge consultancybedrijf M3Consultancy, dat onder leiding staat van Clyde Motman, zal samen met het Small Business Development Center van de PWO werken om de overeengekomen doelstellingen te realiseren. Het consultancybureau is onder meer gespecialiceerd in de bouw van databestanden, het doen van elektronische enquêtes, het verrichten van sector onderzoek en het maken van ondernemingsplannen.

De derde samenwerkende partner is de Stichting Pluimvee Kwekerscollectief Suriname (PKS). De stichting is speciaal opgericht om de belangen van pluimveekwekers en van hun ondernemingen in de Surinaamse pluimveesector te behartigen. Ook zal Stichting PKS duurzaam en verantwoord ondernemen in de Surinaamse pluimveesector helpen bevorderen. In dit kader zal vooral worden gelet op de bescherming van de gezondheid van de mens, diervriendelijk ondernemen, op de bescherming van het milieu, tevens bescherming van de pluimveeonderneming tegen effecten van klimaatverandering, en op het maken van winst. Stichting PKS wordt in het samenwerkingsverband vertegenwoordigd door haar dagelijks bestuur dat bestaat uit Ellen Naarendorp, Jan Bolman, Piet Hein Hellendoorn en Imro Fong Poen.

De training gaat binnenkort van start
De samenwerkende partners zullen de komende week van start gaan met het verzorgen van een interactieve training ‘Duurzaam Opzetten van Kippenteelt Bedrijven’. De samenwerkende organisaties richten zich onder andere op personen die een onderneming in de pluimveeteelt en in het bijzonder de kippenteelt wensen te starten, maar ook op personen die al in deze business zitten en met expansieplannen rondlopen.

De training beslaat 24 uren over 8 trainingsdagen en komt voort uit de decennialange praktijkervaring van de docenten. Cursisten die de training volledig hebben gevolgd, ontvangen na de training een certificaat van de samenwerkende organisaties en een informatiepakket van Stichting PKS. Na de training kunnen de cursisten besluiten of zij een beroep wensen te doen op het productie stimuleringsfonds van het ministerie van Handel Industrie en Toerisme, of een andere financieringsbron. Er kan dan samen met de ex-cursist een ondernemingsplan worden opgesteld en de kredietaanvraag kan ook met hen worden voorbereid. Wanneer een cursist begeleiding nodig acht bij de opzet en het verder ontwikkelen van zijn onderneming dan staat Stichting PKS klaar om die ondernemer bij te staan.

M3Consultancy. Clyde Motman. m3consultants@outlook.com
Stichting PKS. Ellen Naarendorp. info@stichtingpks.org
PWO Small Business Development Center. Armand Zunder. vakcentralepwo@sr.net

SLM heeft intentieverklaring getekend voor de lease van een Boeing 737-700

Surinaamse Luchtvaartmaatschappij duikt in leasemaatschappijen om vloot uit te breiden


De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft afgelopen vrijdag een 'Letter of Intent (LoI) getekend voor de lease van een Boeing 737-700. Deze intentieverklaring zal aan de Raad van Commissarissen van de SLM worden voorgelegd ter beoordeling. Rond maart 2018 dient het toestel al in Suriname te arriveren en zal rond 6 tot 9 jaar voor de SLM moeten gaan vliegen, zo weet vandaag, maandag 6 november 2017, het Dagblad Suriname te melden. 

Intussen zal SLM de huidige regionale vloot moeten inleveren vanwege het aflopen van het leasecontract.

De SLM had 4 Boeings 737-700 op het oog. Naast Aegis Aircraft Leasing LLC in de VS werd nog met een andere leasemaatschappij onderhandeld voor het inhuren van twee kisten. Beide leasemaatschappijen konden twee Boeings 737-700 ter beschikking stellen. Uiteindelijk zou de SLM met één leasemaatschappij in zee gaan. Het zijn allemaal vliegtuigen die ongeveer 19 jaar oud zijn. In de luchtvaart is dit volgens SLM-directeur Robbi Lachmising een normale zaak.

De kosten voor de lease worden nog niet prijsgegeven.De SLM moet twee van haar regionale kisten vervangen. Lachmising treedt na het oordeel van de Raad naar buiten met details over de deal die gesloten is met de leasemaatschappij, wat voor deal precies is gesloten, om wat voor kist het gaat en om welke leasemaatschappij het gaat.

De LoI en goedkeuring van de Raad zijn niet voldoende om over te gaan tot het sluiten van een overeenkomst. De technische dienst van de SLM dient na goedkeuring nog over te vliegen om een inspectie uit te voeren. Voldoen de kisten aan de vereisten van de SLM dan is een overeenkomst mogelijk.

Op de Mid-Atlantische route wil de SLM met tweemotorige vliegtuigen vliegen. Die vloot moet op een iets langere termijn ook worden vervangen. Studies voor mogelijke nieuwe aanschaf zijn ook daar in voorbereiding. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden met een Boeing 777 en Boeing 787. Een zoektocht naar een geschikt toestel moet nog worden ingezet.

Franse douane onderschept op Guadeloupe 750 kilo cocaïne in container uit Suriname

Cocaïne had als eindbestemming de haven van Antwerpen


De Franse douane heeft vrijdag op Guadeloupe 750 kilo cocaïne aangetroffen in een container uit Suriname. De drugs was verborgen in rijst, met als eindbestemming Antwerpen (België). De waarde van de drugs wordt geschat op 30 miljoen euro, aldus de Franse Douane vandaag, maandag 6 november 2017 (zie onderaan).

De container werd gecontroleerd op basis van een risico-analyse. Het schip is grondig onderzocht voordat het naar Europa zou afvaren.

De cocaïne zat verborgen in 850 zakken rijst verdeeld over twintig pakken. Eerder is er ook cocaïne onderschept uit Suriname in de haven van Guadeloupe. De Franse justitiële autoriteiten zijn bezig met het onderzoek.


Saisie de près de 750 kg de cocaïne

Publié le : lundi 6 novembre 2017 |


Saisie de près de 750 kg de cocaïne
Saisie de 750 kg de cocaïne | © Douane
La saisie résulte d’un ciblage, réalisé grâce à l’outil « import control system » (ICS).


La douane saisit près de 750 kg de cocaïne sur le port de Jarry en Guadeloupe


Vendredi 3 novembre, les douaniers de la brigade des Douanes de Baie-Mahault ont saisi près de 750 kilogrammes de cocaïne sur un conteneur en provenance de Paramaribo (Suriname) et à destination d'Anvers (Belgique). La valeur de la marchandise est estimée à plus de 30 millions d’euros sur le marché illicite de la revente au détail des stupéfiants.

La saisie résulte d’un ciblage, réalisé grâce à l’outil « import control system » (ICS), qui permet de mener des analyses de risque automatisées sur les déclarations de transport de marchandises, bien en amont de leur arrivée sur le territoire européen.

Avant l’arrivée d’une marchandise sur le territoire, les opérateurs transmettent aux douanes européennes des déclarations anticipées contenant plusieurs données (noms de l’expéditeur et destinataire, type de marchandises.). Ces déclarations sont ensuite traitées automatiquement sur la base de critères de sélection mis en place notamment par le nouveau service d’analyse de risque et de ciblage de la douane française. Trois services spécialisées dénommés « cellules de levée de doute », procèdent alors à l’analyse des déclarations sélectionnées par l'automate, soit pour libérer les marchandises, soit pour prescrire un contrôle : Roissy pour tous les flux aériens en métropole et outre-mer, le Havre pour le vecteur maritime sur la côte Ouest et Marseille pour le vecteur maritime sur la zone méditerranéenne et pour la Réunion.

A l’issue du ciblage, réalisé par la cellule de levée de doute du Havre, les douaniers de Guadeloupe contrôlent le conteneur. Ils y découvrent, dissimulés dans 850 sacs de riz, 33 sacs contenant chacun 20 pains de cocaïne.

Cette saisie s’inscrit dans la continuité de plusieurs saisies de cocaïne précédentes opérées par les douanes de Guadeloupe (50 kilogrammes le 12 novembre 2016, 148 kilogrammes le 16 décembre 2016, 791 kilogrammes le 7 janvier 2017, confirmant une nouvelle fois la sensibilité des lignes maritimes transitant par les Antilles françaises à destination de l'Europe.

Les suites judiciaires de cette affaire ont été confiées par le parquet de la juridiction interrégionale spécialisée de Fort de France à l’office central pour la répression du trafic illicite de stupéfiants de la police nationale.

Eerste steen gelegd van de International Mall of Suriname (IMS) aan Ringweg

'Wij willen de mall interessanter maken voor een zeer breed publiek''We zijn heel breed aan het denken. Wij willen de mall interessanter maken voor een zeer breed publiek, zodat het ook zo blijft de komende jaren', aldus architect Peter Tenniglo na de eerste steenlegging zaterdag van de International Mall of Suriname (IMS) aan de Ringweg, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 6 november 2017.

Dit grote bouwwerk is onder constructie en moet in december 2018 klaar zijn. De eerste fase van een groter project waarin de bouw van de mall is opgenomen kost ongeveer vijf miljoen Amerikaanse dollar.

Er is bij de besluitvorming veel aandacht besteed aan veiligheid en parkeerruimte, omdat het één van de zorgpunten is anno 2017 bij Surinaamse winkelcentra. 'Het is gewoon niet weg te denken. Je moet mensen accommoderen en het gevoel geven dat ze veilig zijn.' De architect is bij het ontwerpen ervan uitgegaan dat dit nieuwe winkelcentrum zich moet onderscheiden van andere. Behalve de supermoderne aspecten zoals een audiovisuele ruimte, moet de mall ook op lange termijn een trekpleister blijven voor geheel Paramaribo en andere ressorten.

De mall krijgt vijfduizend vierkante meter vloeroppervlak, waarvan ongeveer 3.600 vierkante meter aan units. Volgens de huidige planning komt er ruimte voor 30 units die variëren in grootte. Ze kunnen ook naar de wensen van de unithouder omgebouwd worden.Het gebouw wordt zo ver mogelijk van de straat af opgezet zodat er ruime parkeerplaatsen neergezet kunnen worden aan de voorkant. Ook zal de infrastructuur nabij de ingang aangepast worden om filevorming te voorkomen. De architect verwijst naar het veel voorkomende probleem tijdens spitsuren dat voor oponthoud zorgt in het verkeer aan de Ringweg.

Einde dreigt voor Papiamentstalige kranten La Prensa en Ultimo Noticia op Curaçao

La Prensa-hoofdredacteur Mariano Heyden vreest dat voor beide kranten nog dit jaar het doek valt
De Papiamentstalige kranten La Prensa en Ultimo Noticia maken zeer moeilijke tijden door en de kans bestaat dat beide de jaarwisseling niet mee zullen maken. Dat zei hoofdredacteur Mariano Heyden van La Prensa gisteren in het radioprogramma Analyse op Paradise FM, aldus vandaag, maandag 6 november 2017, het Antilliaans Dagblad.

Heyden was tijdens het interview openhartig en expliciet over de sombere toekomst van genoemde kranten. Hij vreest dat voor beide nog dit jaar het doek valt.

Na het overlijden van wijlen eigenaar/directeur August Adolf ‘Chicho’ Jonckheer in april dit jaar zijn de erven - zijn kinderen waaronder Willem ‘Billy’ Jonckheer - aandeelhouder geworden van de dagbladen, maar zij willen er volgens Heyden zelf niet mee verdergaan. Er wordt al maanden gezocht naar een koper, vertelde de hoofdredacteur van La Prensa, maar intern is in feite al meegedeeld dat het heel spoedig einde verhaal zal zijn. Vooral La Prensa is een lang bestaande uitgave. Al 86 jaar en oorspronkelijk als Spaanstalige krant.

Bestuursdienst Paramaribo Noord-Oost voert controles op bij winkels en restaurants

Diverse ondernemers houden zich niet aan vergunningsvoorwaarden


Ondanks vele controles en waarschuwingen van de bestuursdienst van Paramaribo Noord-Oost houden enkele ondernemers in het gebied zich niet aan de vergunningsvoorwaarden. Daarom is de controle opgevoerd, vooral bij winkeliers en restauranthouders, zegt waarnemend districtscommissaris (dc) Audrey Hankers vandaag, maandag 6 november 2017, in de Ware Tijd.

Bij de winkeliers zal, in samenwerking met de Economische Controle Dienst, vooral nagegaan worden of zij de juiste prijzen hanteren en geen vervallen producten verkopen.

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) zal in samenwerking met de bestuursdienst intensiever nagaan of de voorschriften voor restaurants worden nageleefd.

Hankers zegt dat hygiëne centraal staat en dat haar doel niet is het sluiten van een zaak. 'Dat is onze laatste optie, wij treden eerder corrigerend op. Wij willen niet dat het zover komt dat wij zaken sluiten, maar dat moet niet maken dat men de regels blijft overtreden. Het gaat om onze gezondheid en daarmee moeten we uiterst voorzichtig zijn.'

Ook de politie is betrokken. Bij recente acties zijn controleurs gestuit op besmetting ofwel verontreiniging van voedsel, verkoop van illegale sigaretten, alcoholische dranken, illegale aftap van water en onvoldoende of ongeschikte brandblusapparaten. Ook komt het nog voor dat er geen geschikte en soms helemaal geen nooduitgangen aanwezig zijn.

Verkeerslicht hoek Keizer- en Zwartenhovenbrugstraat na drie weken nog niet hersteld

'Het is heel moeilijk onderdelen te vinden van kapotgereden computerbox van verkeerslicht'


Hoewel er alles aan gedaan wordt om het verkeerslicht op de hoek van de Keizer- en Zwartenhovenbrugstraat te herstellen, kan niet gezegd worden hoe lang dat nog zal duren. Sinds de installatie ruim drie weken geleden is aangereden door een automobilist is het verkeerslicht buiten werking. Dit leidt vrijwel de hele dag, zeker tot het late middaguur, tot onoverzichtelijke en soms verkeersgevaarlijke situaties. Extra alertheid is vooral tijdens de spits geboden, is het wijs doch overbodig redactioneel advies vandaag, maandag 6 november 2017, van de Ware Tijd.

Henk Wip, hoofd van de afdeling verkeer bij Openbare Werken, Transport en Communicatie, zegt dat de computerbox van het verkeerslicht is kapotgereden. Volgens hem is het heel moeilijk om onderdelen te vinden. Hij benadrukt dat het ministerie enorm veel schade lijdt door soortgelijke aanrijdingen.

'Wij proberen met kunst- en vliegwerk de situatie te herstellen wanneer een verkeerslicht het niet meer doet. Als een component stuk gaat kan je dat nog vervangen. Maar, als die hele computer kapot is gereden, kan je begrijpen dat het stukken moeilijker is om het in orde te maken, omdat wij een hele andere installatie in elkaar moeten zetten.'

Wip wijst erop, dat onderdelen van dit model verkeerslicht niet meer worden vervaardigd.

TAS heeft geen bevoegdheid om inhoud uitzendingen te toetsten

Telecommunicatie Autoriteit Suriname pleit voor instellen van Omroepraad

'Minister Miranda heeft van de TAS ook klachten ontvangen over Bakana Tori van de SRS'


De Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) kijkt niet naar de inhoud van radio- en tv- uitzendingen. Ze heeft niet de bevoegdheid om de inhoud te toetsten. Waarnemend directrice van TAS, Wendy Jap A Joe, zei gisteren in het ABC-radioprogramma Welingelichte Kringen, dat diverse klachten binnenkomen van programma's. Deze worden doorgegeven aan minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Dit meldt Starnieuws vandaag, maandag 6 november 2017.

Het is het besluit van het ministerie om op te treden tegen Rapar Broadcasting Network (RBN), waarin geëist is dat het programma Zeven Even moet worden stopgezet. Na vele klachten die ontvangen zijn, heeft TAS de directeuren van radio- en televisiestations een algemene brief geschreven waarin werd gewezen op de vergunningsvoorwaarden. Hierna bleven er nog klachten binnenstromen over Zeven Even.

Jap A Joe vindt dat er een Omroepraad moet komen. Deze is nog niet in het leven geroepen. TAS gaat over de technische aspecten van de vergunning. Over de inhoud zou de minister geadviseerd kunnen worden door de Omroepraad.Bij de minister is aangedrongen op de instelling van de Omroepraad, want TAS mag niet optreden als het gaat om de inhoud van programma's.

Naast het onheus behandelen van mensen in programma's zijn er ook veel klachten over het onterecht gebruik en over illegaal gebruik van programma's en informatie. Wanneer de klachten teveel worden voor de TAS, wordt gerapporteerd aan de minister, aldus Jap A Joe. Ook wordt een algemene brief gestuurd naar de omroepen om hen op de hoogte te stellen van klachten die herhaaldelijk binnenkomen. Zij verduidelijkt, dat alleen de klachten aan de minister gerapporteerd zijn, maar er is niet geadviseerd over de inhoud

Op een vraag over hoe geconstateerd is dat er sprake is van belediging in het geval van Zeven Even antwoordt Jap A Joe, dat de minister zijn eigen onderzoek heeft ingesteld. In overleg met de minister is wel een brief gestuurd naar de media-eigenaren die vergunningplichtig zijn. Dit is gebeurd, omdat de klachten bij deTAS binnenkomen. De TAS heeft niet geadviseerd aan de minister om in te grijpen bij RBN, omdat het niet om een technische aangelegenheid gaat van de vergunning. Na de brief aan de media hielden de klachten over Zeven Even aan. Die zijn weer doorgespeeld naar de minister, die besloten heeft in te grijpen.

Na het optreden tegen RBN zijn er weer klachten binnengekomen over Bakana Tori. 'Dat is weer aan de minister doorgegeven. En ik neem aan dat hij ook daar wat zal doen. Ik weet niet wat hij gaat doen, maar ik neem aan dat er wat zal volgen', zegt de waarnemend directeur van de TAS.

Verdachte van misdrijven in binnenland zou vuurwapen van Dino Bouterse hebben ontvangen

Man meldt zich bij politie na van vrienden te hebben gehoord dat hij werd gezocht


De verdachte van een beroving in september heeft zich vrijdag vrijwillig gemeld bij de politie in regio Oost. Hij had van zijn vrienden gehoord dat hij door de politie werd gezocht. Bij de overval maakte hij 50 gram ruw goud buit en bedreigde de aangever met de dood, aldus zondag 5 november 2017 het Dagblad Suriname. De aangifte werd bij de politie van Sipaliwini gedaan.

De politie had in de eerste fase van dit onderzoek twee wapens aangetroffen en in beslag genomen in het kamp van de verdachte, een Sniper en een automatisch 8 schoten geweer.

Bij de politie verklaarde de verdachte, dat hij voor Dino Bouterse werkte als security en dat hij het automatische 8-schotengeweer van Dino Bouterse had gehad.

Met deze wapens heeft de verdachte misdrijven gepleegd in het binnenland. In het belang van het onderzoek blijft hij aangehouden.

John van Coblijn: 'If you can’t take a punch, get out of politics'

'Probeer het volk van Suriname niet te onderdrukken!'


Politicus John van Coblijn heeft maar één boodschap voor minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) en alle andere politici die een probleem hebben met het satirische ochtendprogramma ‘Zeven Even’: 'If you can’t take a punch, get out of politics.' 

Rapar Broadcasting Network (RBN) moet volgens een brief van de minister stoppen met de uitzending van ‘Zeven Even’. De bewindsman is van mening dat de vergunningsvoorwaarden zijn overtreden.

'De minister moet weten dat als hij niet eens is, hij maar twee opties heeft: de weg van overleg met betrokkene of je stapt daarna naar de rechter. Wij kennen de rechterlijke macht en geen ministeriële macht. Bij de rechter is de een niet sterker of zwakker dan de andere. Alle partijen worden onpartijdig en gelijk behandeld. Dat is de juiste weg die je moet opgaan wanneer je denkt dat mensen zich niet houden aan de vergunningswaarden', zegt Van Coblijn zondag 5 november  2017 in het Dagblad Suriname.

De politicus voert aan, dat een democratie zover gaat dat elke persoon zijn of haar mening mag geven. 'Wij leven niet meer in de jaren vijftig of tachtig. Wij moeten opstaan tegen mensen die ons willen zeggen hoe wij gaan trouwen, met wie wij gaan trouwen, van wie wou mogen houden, met wie wij samen mogen werken en zelfs zover gaan om te zeggen naar wie en wat wij mogen luisteren.' Hij hoopt dat het programma niet voorgoed door RBN wordt stopgezet. 'Het zal dan een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het land zijn die wij niet meer mogen hebben', aldus de politicus.

Van Coblijn vindt niet dat het gelijkheidsbeginsel wordt toegepast, zoals door Miranda en vicepresident Ashwin Adhin worden gepredikt. Anders moet het regeringsgezinde programma 'Bakana Tori', waar NII-directeur Cliff Limburg (Nationaal Informatie Instituut) dagelijks op eigen titel ook met beledigende uitspraken bezig is, worden stopgezet. 'Als je nagaat wat er aan programma’s de afgelopen 15 jaar door deze zelfde groep mensen aan de bevolking is voorgehouden. Programma’s die soms op schandalige wijze gebracht zijn, misleidend en gelogen hebben voor het volk en dat het volk het beter zou hebben. De minister zou zijn eigen partijmensen ook moeten oproepen en zeggen om hun programma’s ook binnen 1 maal 24 uren uit de lucht te halen. Anders ben je het niet waard om een autoriteit te zijn die het meent met dit land. Wij merken nu wat de consequenties zijn van wat het beleid allemaal gebracht heeft', aldus de politicus.

Volgens Van Coblijn leven wij in een nieuw tijdperk waar verschillende andere mogelijkheden er zijn om hetzelfde boodschap over te brengen. Overigens vindt Van Coblijn de stap van OWT&C heel dom. 'Dat is het domme van de politiek tegenwoordig. Als je mensen gaat blokkeren op de radio of televisie, kunnen zij hun eigen opnames maken en op social media plaatsen. Denk maar aan de Facebook-live optie. Ga je dan proberen om datgene wat op het net staat ook te blokkeren? Dan ben je toch niet normaal', aldus de politicus.

Wat men volgens Van Coblijn nu doet, is intimideren. 'Wat maakt het nu uit dat mensen kritiek hebben op je, omdat je een falend beleid hebt? Een beleid dat niet in staat is om goederen naar de mensen toe te brengen op een zodanig niveau dat mensen een goed leven hebben. Dat kinderen naar school kunnen gaan zonder dat zij geblokkeerd en gehinderd worden door stakingen. Probeer het volk van Suriname niet te onderdrukken!' De politicus hoopt niet dat meer programma’s in de komende periode slachtoffer worden van dit soort taferelen.

Venezolaanse oppositieleider Guevara zoekt toevlucht in residentie ambassadeur van Chili

Tweede man van congres dreigt parlementaire immuniteit te verliezen


De prominente Venezolaanse oppositieleider Freddy Guevara heeft zijn toevlucht gezocht in de residentie van de Chileense ambassadeur in Caracas, nadat de autoriteiten probeerden zijn parlementaire immuniteit af te schaffen, zodat hij berecht kan worden voor het aanzetten tot geweld.

Guevara, een 31-jarige die het populaire Voluntad Popular leidt en ook de plaatsvervangend voorzitter is van het congres, ging de residentie zaterdag binnen en vroeg om bescherming, zei de Chileense regering in een verklaring. 'In het licht van wat hij als een onmiddellijke bedreiging voor zijn veiligheid en persoonlijk welzijn beschouwt, heeft hij de bescherming van Chili aangevraagd', aldus de verklaring laat op zaterdag.


Volgens critici heeft de socialistische president Nicolas Maduro de OPEC-natie veranderd in een dictatuur door verkiezingen te manipuleren en andersdenkenden te arresteren.

Zijn aanhangers beweren echter, dat de 54-jarige opvolger van de overleden leider Hugo Chavez, zich verzet tegen een door de VS gesteunde acttie om hem te verdrijven.

'Tegenover een dictatuur die de mensenrechten schendt en voortdurend democratische instellingen aanvalt, moet de internationale gemeenschap doorgaan met standvastig zijn en aan de zijde te staan van met degenen die vervolgd worden vanwege hun politiek en alle Venezolaanse mensen', tweette  Voluntad Popular en bedankte Chili voor zijn hulp.(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)