dinsdag 29 januari 2019

Kleine inheemse Pataxo-Hahahae gemeenschap zwaar getroffen door dambreuk Brumadinho, Brazilië

Water in Paraopeba-rivier, de belangrijkste voedselbron, sterk vervuild met mijnafval

(Bron foto: Lucas Hallel)
'Onze harten zijn zo verdrietig, wetende dat er niets aan te doen is'


Kilometers stroomafwaarts van waar een stuwdam van het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale SA  vrijdag brak waarschijnlijk honderden mensen doodde, wordt een klein inheems dorp geconfronteerd met twijfels over het voortbestaan ​​ervan, aangezien de rivier in het centrum van het leven hier donker gekleurd is met mijnafval. 

Voor leden van de Pataxo-Hahahae-stam, die aan het einde van een bochtige onverharde weg leven, zijn vissen uit de Paraopeba-rivier de belangrijkste voedselbron. Dorpsbewoners wassen zich en wassen hun kleren in het water.

Maar, nadat een 'tailing' dam bij Vale's Corrego do Feijao mijn stroomopwaarts brak, gemeenschappen begroef en het ooit heldere water van de rivier modderig bruin maakte, zeggen de ongeveer 80 inwoners van het Pataxo-Hahahae dorp Nao Xoha dat ze niet zeker weten of ze gedwongen worden om hun families te ontwortelen en te vertrekken.Hoewel er geen Pataxo-Hahahae was onder de 65 bevestigde doden of 279 vermiste personen, zou de ramp, vrezen ze, het einde van hun manier van leven kunnen zijn.

'Donderdag was ik hier mijn kleren aan het wassen, badend met mijn kinderen, en nu kan ik de rivier zelfs niet aanraken', zegt Sot de Ionara Pataxo Hahahae, terwijl ze de tranen tegenhoudt. 'Onze harten zijn zo verdrietig, wetende dat er niets aan te doen is.'


De huidige regering van Brazilië, die eerder in januari aantrad, heeft aangegeven dat ze de mijnbouwwetgeving en bescherming die momenteel wordt geboden aan inheemse gemeenschappen wil verminderen. Voor critici, onthult de dambreuk het gevaar van dat beleid.

Het Braziliaanse agentschap voor inheemsen, Funai (Fundação Nacional do Índio), zei dat het zich inzet voor het helpen van Nao Xoha, door het onder andere drinkwater te voorzien. Maar, in de nasleep van de ramp is het vertrouwen in de autoriteiten hier laag. 'Denk je dat een mijnbouwbedrijf zich hier zorgen over maakt? Denk je dat sommige burgemeesters zich zorgen maken over dit gebied?', vraagt Sot de Aigoho Pataxo Hahahae. 'Ze houden alleen van geld - en mijnbouw.'

9,4% Minder schepen meren in 2018 aan in haven Paramaribo

NV Havenbeheer focust zich in 2019 op versterken van de concurrentiepositie


'NV Havenbeheer heeft vastgesteld dat 9,4% minder schepen de haven heeft aangedaan het afgelopen jaar. Dit is het directe gevolg van zaken buiten de invloedssfeer van NV Havenbeheer Suriname. De verminderde diepgang van de vaargeul is ook een van de oorzaken van de daling van het aantal schepen.' Dit zei algemeen directeur Andreas Talea tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst afgelopen week, zo bericht Starnieuws dinsdag 29 januari 2019.

Talea zei, dat er een minimale winst is geboekt met een stijging van 6.7% ten opzichte van het jaar 2017, terwijl er een omzetdaling is geboekt van ongeveer 11.7%.

Tijdens de bijeenkomst zijn jubilarissen in de bloemetjes gezet en werd waardering uit gesproken voor hun trouw en inzet in de afgelopen jaren. De algemeen directeur dankte de jubilarissen en stelde dat de groep vol trots mag terugblikken op de bijdrage die zij geleverd hebben aan het behalen van de bedrijfsdoelen, meldt NV Havenbeheer.

Over de verwachtingen voor het jaar 2019 stelde hij, dat gezien het feit dat de ontwikkeling van de haven een sterke samenhang vertoont met de economische ontwikkeling, deze trend zich zal voortzetten. Het bedrijf zal er alles aan doen om een beter resultaat te bereiken door een proactieve houding aan te nemen en in te spelen op mogelijkheden alsook eigen kansen te creëren.

Voor dit staan de volgende projecten op de rails: 
- Baggeren voor de kade
- Camerasysteem
- Ontwikkelingsplan voor de haven welke moet leiden tot een beleidsplan voor de komende 5-10 jaar - Rehabilitatie van de haven van Nieuw-Nickerie
- Uitbouwen van de handel met Frans-Guyana
- Vergroten van de verdiencapaciteit van de haven.

Het motto voor het jaar 2019 is 'Creëren van toegevoegde waarde en leider zijn in cargo innovatie ter garandering van een vlotte afhandeling van het goederenverkeer'. Dit jaar staat het versterken van de concurrentiepositie centraal.

Vijf ingenieurs in preventieve hechtenis na dambreuk in het Braziliaanse Brumadinho

(Bron foto: Twitter)
'OM evalueert strafrechtelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf Vale'


In het kader van het onderzoek naar de dambreuk in het Braziliaanse Brumadinho zijn vijf ingenieurs in preventieve hechtenis genomen. Twee van hen werken voor een Duits bedrijf. 

Het parket van de zuidoostelijkste deelstaat Minas Gerais, waar de dambreuk in de ijzerertsmijn Corrego do Feijaro heeft plaatsgevonden, heeft gezegd een operatie te hebben gelanceerd om de 'strafrechtelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf Vale te evalueren'. 


De vijf ingenieurs zijn in de loop van dinsdagochtend 29 januari 2019 gearresteerd, twee in Sao Paulo, de drie andere in Belo Horizonte, hoofdstad van Minas Gerais.Volgens het parket zijn die drie werknemers van het mijnbouwconcern Vale en zijn ze 'rechtstreeks betrokken' bij het verlenen van 'licenties' om de mijn uit te baten. De twee andere werken voor het Duitse keuringsbedrijf TÜV SÜD. Dat bedrijf vaardigde in september een certificaat uit dat beweerde dat de dam stabiel was.


De preventieve hechtenis duurt tot dertig dagen. Het parket zal naar eigen zeggen alle vijf verhoren en heeft doorzoekingsbevelen uitgevaardigd.

De balans van de tragedie is ondertussen opgelopen tot minstens 84 doden en 276 vermisten.(Suriname Mirror/CNBC/Belga/Cronista/Twitter/YouTube)

In Nicaragua gevangen nieuwsdirectrice van100% Noticias wil aan Costa Rica worden overgedragen

Lucía Pineda beschuldigd van 'het aanzetten tot haat' en 'nepnieuws'


Lucía Pineda, de nieuwsdirectrice van Nicaragua's nieuwszender 100% Noticias, wachtend op een proces in een gevangenis in Nicaragua, vraagt ​​de regering-Ortega gehoor te geven aan de roep van de Costa Ricaanse autoriteiten dat ze aan Costa Rica wordt overgedragen. 

Lucia Piñeda - die zowel de Nicaraguaanse als Costa Ricaanse nationaliteit heeft - werd vorige maand gearresteerd samen met 100% Noticias eigenaar en directeur, Miguel Mora, die werd beschuldigd van 'het aanzetten tot haat' en 'nepnieuws'.

Vorige week liet het Ortega-regime een afvaardiging van leden van het Europees Parlement (EP) toe Nicaragua te bezoeken en vergaderingen te houden met alle sectoren van de samenleving, inclusief politieke gevangenen.

De EP-delegatie werd geleid door Ramon Jauregui, een Spaanse socialist die samen met de Sandinistas vocht tegen dictator Anastasio Somoza in 1979.
Europarlementariër José Inácio Faria publiceerde maandag 28 januari 2019 een video van Lucía Pineda, waarin zij haar wens uitdrukt, dat Nicaragua blijft bidden en dat zij spoedig haar vrijheid zal krijgen. Een clip van de video werd gepubliceerd in de reguliere pers van Nicaragua.


De online publicatie, Nicaragua Investiga, plaatste echter op YouTube de complete video waarin Lucia de Ortega-regering vraagt ​​ gehoor te geven aan de oproep van de Costa Ricaanse autoriteiten dat ze aan hen wordt overgedragen. Met een goed humeur, vrijuit gesproken, zei Piñeda dat 'zij (het Ortega-regime) mij als als Costa Ricaanse aan de Costa Ricaanse autoriteiten overdragen'.

In de video wijst ze erop, dat ze in Nicaragua geen andere familie heeft dan neven en nichten, omdat haar moeder, broers en naaste familieleden allemaal in Costa Rica wonen. Ze legt uit hoe ze in cel nummer 38 woont met 4 andere vrouwen, alle politieke gevangenen en 'geen criminelen', dat ze op haar werkplek werd gearresteerd, niet op straat of iets dergelijks tijdens haar werk. 'Ik ben een journaliste', benadrukt ze.
Piñeda vertelde de Europeanen dat de politie op de dag dat ze 100% Noticias binnenviel, haar willekeurig arresteerde, ze haar geen aanhoudingsbevel of de reden waarom ze werd vastgehouden liet zien.

Ook gearresteerd die dag was Miguel Mora, Piñeda's baas en redacteur en eigenaar van 100% Noticias. Mora wordt ook vastgehouden in de beruchte El Chipote-gevangenis in Managua. Beiden zijn gepland voor een zitting op 30 januari.

Tijdens hun bezoek slaagden de leden van het Europees Parlement erin de inhumane omstandigheden te bevestigen die nog steeds bestaan ​​in de gevangenis, sinds ze de omstandigheden hebben veroordeeld.


EP Faria legde uit, dat Mora in een volledig donkere cel wordt gehouden en dat hij bijna 40 dagen geen zonlicht heeft gezien.

Costa Rica reageerde op de detentie van Piñeda, dagen na haar opsluiting kondigde de regering van Carlos Alvardo aan dat zij de zaak voorlegt aan de Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

(Suriname Mirror/QCostarica/Today Nicaragua/YouTube/Twitter)

Ruim 7 jaar cel voor smokkel 5.000 kilo cocaïne uit Costa Rica

Nederlandse bende smokkelde cocaïne in lading ananassen via haven Antwerpen


Ronnie W. (49), hoofdverdachte in de smokkel van bijna 5.000 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen, is dinsdag 29 januari 2019, door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot 86 maanden cel. Volgens de rechtbank was W. de spil in het logistieke proces, waarin de coke onder een deklading ananassen vanuit Costa Rica in maart 2016 naar Europa kwam, zo bericht Crimesite.nl.

W., die niet bij de uitspraak aanwezig was, moet direct de cel in, mede omdat de rechtbank van mening is dat er gevaar voor herhaling is. De verdachte werkt nog steeds bij een bedrijf dat een rol speelt bij het importeren van containers. Het Openbaar Ministerie (OM) had 10 jaar cel geëist tegen Ronnie W. W. werd eigenlijk veroordeeld tot 8 jaar cel, maar kreeg 10% strafkorting, omdat hij samen met zijn advocaat en een andere verdachte werd afgeluisterd op het politiebureau. Een ernstig vormverzuim concludeerde de rechtbank, maar omdat die afluisteroperatie geen bewijs had opgeleverd werd de eis van de raadsman van W. om het OM niet-ontvankelijk te verklaren niet gehonoreerd.


Dick de L., die 6 jaar tegen zich had horen eisen, werd door de rechtbank veroordeeld tot 68 maanden cel. Omdat hij zo lang in voorarrest heeft gezeten kreeg hij strafvermindering van 5%. De L. had zijn onderneming beschikbaar gesteld als dekmantel voor de cocaïne import. Hij had het duo 'Thomas en Geoffrey' op de achtergrond toegelaten tot zijn bedrijf. De politie heeft het duo nooit kunnen achterhalen.

In totaal importeerde het bedrijf van De L. 97 containers met ananassen. Het fruit werd in Nederland onder de inkoopprijs verkocht. De ananassen werden in Costa Rica cash betaald, totaal zo’n 1,2 miljoen euro. Vandaar dat De L. ook werd veroordeeld voor gewoonte witwassen.

Ismail Ö. was de chauffeur die de lading ananassen in maart 2016 afleverde in een loods in Brabant. Wat de bende niet wist was, dat de Belgische Douane die de coke bij een routinecontrole op het spoor was gekomen, de verdovende middelen op 30 gram na uit de deklading had gehaald en dat het transport naar Nederland onder observatie stond. Ö wordt onder andere verweten dat hij zijn rol heeft proberen te verhullen nadat het transport eenmaal was onderschept.

Bewijs ziet de rechtbank onder andere in onderschepte en ontsleutelde pgp-berichten. Ook Ö kreeg 10% strafkorting, omdat hij gezamenlijk met Ronnie W. en hun raadslieden werd afgeluisterd op een politiebureau in Amsterdam. Ismail Ö kreeg 41 maanden cel. Het OM had 6 jaar geëist.

De overige 2 verdachten, Ted H. en Adil A. kregen respectievelijk 27 maanden en 15 maanden cel. Alle verdachten – met uitzondering van Ronnie W. – mogen hun eventueel hoger beroep in vrijheid afwachten.

Lees ook de reconstructie van het misgelopen transport:

‘Zit over de 4 ton in broer pfff 100 mil euro geen grap’

Luchtvaartdienst neemt nieuwe navigatie apparatuur in gebruik

'Veiligheid in het operationeel vliegverkeer behoorlijk bijgesteld'


De Luchtvaartdienst heeft dinsdag 29 januari 2019 nieuwe navigatie apparatuur in gebruik genomen. De vervanging van de apparatuur was noodzakelijk, omdat de oude sinds 2010 niet optimaal functioneerde. Het oude systeem dateerde van de jaren ’80. De fabrikant van die apparatuur bestaat niet meer, stelt de Luchtvaartdienst in een persbericht. 

Faizel Baarn, hoofd van de Luchtvaartdienst, zegt dat met de vervanging van het totaal systeem, de dienst de veiligheid in het operationeel vliegverkeer behoorlijk bijstelt. De installatie van het nieuwe systeem was sinds december vorig jaar afgerond. Vanaf toen was de dienst in het proces van monitoring en het wegwerken van kinderziektes.

De installatie en het volledig onderhoud van het systeem is volledig door Surinamers gedaan. Functionarissen van de Luchtvaartdienst zijn getraind in Kansas, de Verenigde Staten. Het nieuwe systeem omvat een VOR (Very High Frequency Omnidirectional Range) voor de precieze positionering van de internationale luchthaven voor het totaal vliegverkeer, distance measuring equipment en het instrument landingssystem (ILS). Het ILS zorgt voor een veilige landing op de luchthaven tijdens de nachtelijke uren en bij slecht weer.

'Kans op dengue-uitbraak op korte termijn in Suriname is reëel'

Arts adviseert buurtorganisaties buurten zoveel mogelijk te controleren op broedplaatsen muskiet


Het Dagblad Suriname bericht dinsdag 29 januari 2019, dat uit recente berichten vanuit de gezondheidsinstanties blijkt dat er een toename van denguegevallen te merken is in de regio. Op Jamaica is door de lokale instanties een dengue-epidemie aangekondigd. Daar zijn 123 gerapporteerde gevallen. De grens voor een epidemie in Jamaica is 96. Dat betekent sowieso een toename van het aantal gevallen. Volgens lokale media (zie onderaan) rapporteren artsen steeds meer gevallen op dagbasis. 

In Suriname zijn nog weinig cijfers beschikbaar. De bezorgdheid in de Caribische regio, waaronder ook Suriname, is begrijpelijk mede vanwege de nabijheid en het reisverkeer in dit gebied.

Drs. Amar N. Ramadhin, huisarts van CuraMed Medical Centre, zegt dat de kans dat Suriname een dergelijke uitbraak kan verwachten op korte termijn reëel is. Suriname heeft eerder dengue-uitbraken gehad, vanwege het feit dat de vector (de muskiet die het virus overbrengt) in Suriname voorkomt en alle voorwaarden aanwezig zijn voor een mogelijke uitbraak.

Ramadhin adviseert de buurtorganisaties de buurten zoveel mogelijk te controleren op de broedplaatsen. Daarbij kan assistentie gevraagd worden van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) c.q. Milieu-inspectie.

Het bespuiten van de verschillende wijken met malathion werd in het verleden ook toegepast om de mug en de broedplaatsen te elimineren. In het kader van vroege screening en preventie van uitbraken moet er een actief surveillance monitoringssysteem in het leven worden geroepen, zegt Ramadhin. Dit zou betekenen dat vanuit de eerste- en tweedelijnszorg snel alarm wordt geslagen ter identificatie en nadere aanpak.

Besmetting met denguevirus vindt plaats via de beet van een besmette Aedes-mug, met name de gelekoortsmug (Aedes Aegypti) en de Aziatische tijgermug (Aedes Albopictus). Deze muggen kunnen onder andere ook het chikungunya-virus en zika-virus overdragen. Geïnfecteerde personen zijn de dragers van het virus en dienen als bron van het virus voor niet-geïnfecteerde muggen. Een uniek karakter van de Aedes-mug is dat zij voornamelijk overdag actief zijn. Zij steken het liefst in de ochtend of in de late middag. De incubatieperiode voor het denguevirus ligt tussen de 3-14 dagen (meestal 4-7), na een beet van een geïnfecteerde vrouwelijke mug. Dit houdt in dat een persoon na de infectie met het virus gedurende maximaal 14 dagen besmettelijk is. Het merendeel van de denguevirusinfecties verloopt zonder ziekteverschijnselen.

 
http://www.jamaicaobserver.com/news/some-kgn-residents-taking-precautions-against-dengue_155520?profile=1373

Somohardjo (PL): ‘Het is gevaarlijk om één politieke partij de macht te geven’

‘De NDP haalt het niet bij de 2020-verkiezingen, met geen enkele partij'


'Het is gevaarlijk om één politieke partij de macht te geven’, zegt de partijvoorzitter van de Pertjajah Luhur (P) dinsdag 29 januari 2019 in het Dagblad Suriname. Tegen die achtergrond zal de PL bij de komende verkiezingen van 2020 als een middenblok fungeren. Dat het gevaarlijk is om één partij de macht te geven, typeerde hij met handelingen van de huidige regering. 

‘Niemand kan hun stoppen. Ook al wordt het leningenplafond overschreden', verduidelijkt Somohardjo, 'dan nog drukken zij hun wil door, door nog meer leningen aan te gaan alsof er niets aan de hand is. Dit wordt vooral vergemakkelijkt door het parlement.' 'Wij worden opzij gezet’, zegt Somohardjo doelend op de oppositie, omdat de coalitie een meerderheid van een politieke partij heeft.

De PL-leider zegt met klem, dat er geen sprake moet zijn van een ‘één partijen stelsel’, waarin slechts één politieke partij het voor het zeggen moet hebben in een land.

De PL zal het initiatief op zich nemen om middels de vorming van het middenblok voor balans te zorgen. De partij staat altijd open voor eventuele samenwerking met andere politieke partijen, ongeacht voor of na de verkiezingen. Als voorbeeld noemt Somohardjo de verkiezingen in 1996 waar de PL als middenblok alleen de verkiezingen was ingegaan. Na de verkiezingen werd een samenwerkingsverbond aangesloten.

De politicus stelt, dat de PL niet staat te trappelen om met de NDP samen te werken. ‘De NDP haalt het niet, met geen enkele partij. Somohardjo verduidelijkt, dat de PL in elke politieke partij die bestaat en die progressiviteit en positiviteit biedt en voor verandering gaat, een bondgenoot ziet, behalve de NDP.

Afgelopen zondag heeft de verkiezing van het hoofd- en partijraadsbestuur plaatsgevonden. Het hoofdbestuur telt 42 leden en het partijraadsbestuur 29 leden. De verruiming van het ledental van deze twee organen heeft niet slechts te maken met een grote politieke partij, maar Somohardjo benadrukt dat zij een harde strijd moeten aangaan om te winnen om deel uit te maken van de regering om zodoende verandering in de leefomstandigheden van de burgers te brengen. Leden partijraadsbestuur

Als voorzitter van het partijraadsbestuur zit aan Hendrik Setrowidjojo. De overige leden zijn: Samijadi Gustaaf, Saeri Ramon, Kramp Margo, Somohardjo Bronto, Sapei Rinette, Tajib Joan, Partoredjo Johnny, Tembong Robert, Kasanwirjo Agmad, Setrowidjojo Rinaldo, Sitaram Widiawatie, Moekasan George, Martosatiman Jozef, Tjokrotaroeno Frits, Lumsden Harridatsingh, Rasmali Alessandro, Sokarijo Hendrik, Jabini Elimas, Tamsiran Dimitri, Djotaroeno Ngatmin, Saimbang Njaman John, Kromopawiro Rikardo, Pirthipal Radjinder, Ganput Mahinderkoemar, Rachman Soenarmin, Doerga-Misier Bhagwandat, Jadi Karmin, Soemeer Dewanand.

Man (37) voor rechter Lelystad verdacht van laten verdrinken vriendin in Surinamerivier

Verdachte sluit 1.5 maand voor dood vriendin overlijdensrisico- en uitvaartverzekering af


De 37-jarige S.S. uit Almere - ex-uitbater van café 't Gat van Zuid in de Waalstraat in Amsterdam-Zuidoost -, staat woensdag en donderdag voor de rechter in Lelystad, Nederland, voor het opzettelijk laten verdrinken van zijn 29-jarige vriendin Aradhana Nazir in de Surinamerivier in Paramaribo in 2015, zo berichten Het Parool en Waterkant.net dinsdag 29 januari 2019.

De man werd verdacht toen bleek dat hij anderhalve maand eerder een overlijdensrisicoverzekering van € 300.000 en een uitvaartverzekering ter waarde van € 10.000 had afgesloten.

De twee waren vanuit Nederland op vakantie in Suriname. Sharied verklaarde, dat ze op die bewuste avond veel hadden gedronken en dat zijn vriendin Aradhana dronken op een kademuur aan de Surinamerivier zou zijn gaan liggen. Hij ging naar eigen zeggen even plassen en op dat moment zou zijn vriendin van het muurtje zijn afgerold en in het water met sterkte stroming terecht zijn gekomen.

De politie ging aanvankelijk uit van een ongeluk, maar gaandeweg rees de verdenking dat S. zijn vriendin opzettelijk had laten verdrinken, mogelijk door haar in het water te duwen. De verdenking ontstond vanwege de verzekeringskwestie, maar ook omdat de man, volgens de Nederlandse krant Het Parool, enige tijd voor Nazirs dood tegen een zakenpartner zou hebben gezegd dat hij een meisje zou laten verdrinken.


Gajadien (VHP): ‘Bouterse geeft zichzelf brevet van ongeschiktheid’

'De president kan geen antwoord geven op de meeste algemeen heersende problemen van het land'


'Met het opnieuw vorm en inhoud geven aan de huidige regeringsformatie, geeft president Desi Bouterse zichzelf en zijn regering een brevet van ongeschiktheid', aldus VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien dinsdag 29 januari 2019 in het Dagblad Suriname. 

'In 8½ jaar heeft hij niet gezien hoe hij productief en efficiënt moet werken. Dat wil dus zeggen, dat de president zichzelf een brevet van ongeschiktheid geeft. Dit zijn standaardverhalen van deze president, waarbij hij probeert zand in de ogen van de samenleving te strooien. Uitspraken als ‘now mo du en trafasi’ of ‘a no mi, na den trawan’. Dan wordt het ‘niet ik, maar mijn pion vicepresident heeft niet goed gefunctioneerd’. Omdat hij die pion niet kan vervangen, gaat hij nu een ander systeem instellen om het werk zogenaamd beter te doen. Dat zijn de standaarddingen van deze president.'

Het staatshoofd zei tijdens de algemene politieke beschouwingenm dat hij zijn regeerteam niet zal reshufflen, maar het huidig team zodanig zal inzetten om meer rendement te halen voor de rest van deze regeertermijn. Gajadien vermoedt, dat het staatshoofd commissies en raden zal instellen om invulling te geven aan deze uitspraak. Hij verwacht echter weinig van deze nieuwe aanpak.

'Er is weinig hoop bij de samenleving achtergelaten. De samenleving wil oplossing voor de financieel-economische crisis, zij is niet geïnteresseerd in een nieuw regeerstijl. Hoe zal de puinhoop van 8½ jaar Bouterse worden aangepakt?', vraagt de politicus.

Gajadien vindt het vooral jammer, dat de 26 aanwezige leden van de coalitie op 22 januari niet voor het algemeen belang zijn gegaan door ‘een goede en duidelijke motie van de oppositie’ met hun meerderheid weg te stemmen. De motie van de oppositie is tijdens de algemene politieke beschouwingen afgestemd met 26 tegen en 10 vóór.

'Het goedkeuren de eigen motie en het afwijzen van die van ons, is niet verwonderlijk. Deze jaknikkers, pionnen, hebben de meerderheid en dat weten wij wel. Maar, intussen tijd lijdt het volk verder en dat wil men niet onderkennen. De regeercoalitie zat te juichen zonder het IMF-rapport te lezen, waar ook kritische kanttekeningen zijn geplaatst voor de regering. Het was overduidelijk ,dat de president niet in staat was antwoord te geven op de meeste algemeen heersende problemen van het land. En dat is hoe dit land op dit moment geregeerd wordt. Het is niet een kritische houding. De prijzen blijven stijgen', aldus de VHP’er.

Bouterse is recordhouder in het reshuffelen van ministers en hoge functionarissen en het maken van beloftes om zijn regering met een nieuw beleid efficiënter in te zetten. Vanaf de jaren tachtig heeft hij als militaire leider en nu als president zeker meer dan 125 ministers en topfunctionarissen ontslagen. In plaats van zijn beleid drastisch te wijzigen, heeft Bouterse de afgelopen periode (2015-heden) juist 12 ministers ontheven, 10 nieuwe benoemd, 2 ministers op andere posten geplaatst en 1 ministerie opgedoekt. 

In maart 2018 zei de president tijdens de begrotingsbehandeling over 2018, dat hij vicepresident Ashwin Adhin zou belasten met bijzondere taken. Dit was volgens hem nodig om de realisatiegraad van de prioriteiten die gesteld zijn dat dienstjaar, te verhogen en de garantie van effectief en efficiënt door te kunnen voeren. De vicepresident zou door de president worden gemandateerd zijn uitvoeringsbevoegdheid te hebben over een aantal prioriteitsgebieden. Er zou met spoed een bijzonder bestuursorgaan per resolutie worden ingesteld. Hierover is daarna weinig gesproken.

In CBB-hoofdkantoor werken Haïtianen die Nederlandse taal niet machtig zijn.... - Irritatie onder bezoekers

'Op een kantoor als CBB moet je vlot kunnen werken en tenminste de Nederlandse taal beheersen'


Op het hoofdkantoor van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat in Paramaribo zijn enkele Haïtianen aangesteld die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Dit zegt een verontwaardigde burger vandaag, dinsdag 29 januari 2019, in het Dagblad Suriname.

Eén van deze medewerkers vormt bovendien het aanspreekpunt voor de klanten. Burgers die het Sranantongo niet goed kunnen verstaan/spreken, ervaren veel ongerief om hun zaken in orde te krijgen.

Na inderdaad gebleken, dat de nieuwe bemensing het afhandelingsproces aanzienlijk vertraagt. De geïrriteerde burger veronderstelt, dat dit een politieke stunt is in verband met de verkiezing in 2020.

'Hoe kan men mensen daar plaatsen die niet eens onze voertaal machtig zijn? Er worden formulieren verstrekt zonder een stempel. Op een kantoor als CBB moet je vlot kunnen werken en tenminste de Nederlandse taal kunnen beheersen. Terwijl het aantal werkzoekenden in ons land toeneemt, worden de Haïtianen geaccommodeerd. Wie kan dit verklaren?'

PCS krijgt leiding en administratie van stichting Bureau Dak- en Thuislozen

'Het ministerie was een beetje ontevreden met de leiding, er was teveel commotie'


Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) zal belast worden met de leiding en administratie van de stichting Bureau Dak- en Thuislozen. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 29 januari 2019, te hebben vernomen van Raoel Swedo, chef op het bureau van het ministerie van Volksgezondheid. 

Een deel van het personeel zal op basis van zijn specialiteiten naar het PCS worden overgeheveld, terwijl een ander deel door het ministerie overgenomen zal worden, per eind februari.

Reza Doekhie die directeur was bij de stichting, is niet meer in functie. Swedo: 'Het ministerie was een beetje ontevreden met de leiding. Er was teveel commotie. Uit oriëntatie is gebleken dat er niet echt een bepaald onderhoud was van de panden.' Hij zegt persoonlijk belast te zijn geweest met de reorganisatie en een onderzoek bij de stichting.

Het bureau heeft vestigingen aan de Wichersstraat en de Latourweg, waar dak- en thuislozen langs gaan voor een warme maaltijd of een bad. Het gaat om twee huurpanden. Die zullen volgens Swedo behouden en gerenoveerd worden door het ministerie. De diensten zullen vanuit de twee locaties normaal voortgezet worden. Er komt alleen een wijziging in de leiding en administratie.

Andere bronnen beweren echter, dat de reorganisatie te maken heeft met het aangepaste subsidiebeleid van de regering. Het ministerie zou het besluit hebben genomen, omdat het van oordeel is dat het bureau meer consumptief is en geen geld oplevert. Vernomen wordt. dat de stichting reeds per 1 januari schriftelijk is ontbonden en daarmee automatisch het bestuur. Ook het huurcontract van de twee panden is per die datum opgezegd. Doekhie is ter beschikking gesteld van de minister. De gewezen directeur, die in eerste instantie niet wilde praten, zegt dat de subsidie die de stichting kreeg alleen bestemd was voor lonen en salarissen. Exploitatiekosten werden op een gegeven moment niet meer goedgekeurd door het ministerie.

'De panden waren geen super-de-luxe panden. De huisbaas van het gebouw te Latour heeft het zelf gerenoveerd', zegt hij. De stichting heeft in het verleden vaake aan de bel getrokken voor de uitbetaling van achterstallige subsidie. Doekhie is daarom ook 'opgelucht', dat het PCS nu belast zal worden met de leiding en administratie en hoopt dat het nu beter zal gaan.

Morgen heeft de minister van Volksgezondheid een laatste gesprek hierover met onder meer de bond die het personeel vertegenwoordigt.

Grote zending cocaïne voor Antwerpen onderschept in Colombiaanse havenstad Buenaventura

298 Kilogram cocaïne tussen een lading metaalafval


In de Colombiaanse havenstad Buenaventura is een grote zending cocaïne bestemd voor Antwerpen onderschept. De drugs zaten tussen een lading metaalafval. 

Drie drugsvangsten deed de gespecialiseerde Policía Antinarcíoticos in Colombia de afgelopen dagen.

120 Pakken cocaïne voor het Spaanse Valencia werden ontdekt in de haven van Buenaventura en 168 kilo van het witte poeder in een container met bananen voor Nederland in de haven van Santa Marta.

De grootste vangst echter was een lading voor Antwerpen. In een container gevuld met metaalafval werden acht zwarte tassen gevonden met 298 kilogram cocaïne.


9Suriname Mirror/Noticias Caracol TV/Gazet van Antwerpen/Diario del Cauca)

Transgendervrouw (28) in Brazilië 'pleegt zelfmoord' door van een brug te springen

(Bron foto's: Facebook)
Sheilla Prado springt van brug in Tubarao nadat ze was belaagd door pooiers die haar bedreigden

Ze was actief op social media inzake transrechten


Een transgendervrouw in Brazilië heeft onlangs 'zelfmoord gepleegd' door van een brug te springen, volgens lokale mediaberichten. Een website genaamd Trans Lives Matter heeft gemeld, dat de 28-jarige Sheilla Prado ('Sheilla Bombom', 'Candy') op 20 januari in Tubarao, Santa Catarina, van de brug was gesprongen nadat ze in het nauw gedreven werd door pooiers die haar bedreigden. De website zegt, dat ze slechts 28 jaar oud was toen ze de rivier in sprong. Haar lichaam werd twee dagen later gevonden. 

Lokale mediaberichten verschillen echter van de website Trans Lives Matter over haar dood, en zeggen, dat ze niet achtervolgd werd toen ze van de brug sprong.

Prado was onlangs verkozen als Miss Trans Porto Alegre in Rio Grande do Sul. Ze was vocaal op social media over transrechten, waar ze berichten deelde over trans advocacy en hate crimes.

Brazilië wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld om LHBT + te zijn, met 387 moorden en 58 zelfmoorden van LGBT + -personen in 2017 alleen. Die vijandigheid is vooral ernstig voor transgenders in Brazilië.

In december zei toneelschrijfster Jo Clifford, dat ze 'vreselijke doodsbedreigingen' had ontvangen voor haar één-vrouw theaterstuk, waarin Jezus wordt afgebeeld als een transgendervrouw op aarde. Clifford zei, dat ze 140 keer 'Het Evangelie volgens Jezus, de Koningin van de Hemel' in Brazilië  hadden uitgevoerd en dat ze een enorme respons ontving van de transgemeenschap van het land.

Ondertussen is Brazilië een bijzonder ongewenste plaats geworden voor LGBT + mensen sinds de nieuwe president, Jair Bolsonaro, aantrad. Het ministerie dat toezicht houdt op mensenrechten, dat is omgedoopt tot het ministerie van Vrouwen, Familie en Mensenrechten, heeft geen expliciete verwijzingen gemaakt naar LHBT + -rechten door zijn prioriteiten en interne structuren op te sommen, aldus de Braziliaanse krant O Globo.

Bolsonaro heeft een lange geschiedenis van anti-LGBT + opmerkingen. Hij zei ooit: 'Ja, ik ben homofoob - en daar heel trots op'. Vorig jaar herhaalde hij zijn belofte om twee mannen op straat te slaan als hij zen zou zien kussen.

In 2013, tijdens een interview met de Britse acteur en activist Stephen Fry, zei Bolsonaro dat campagnevoerders die om LHBT + gelijkheid vragen 'onze kinderen willen bereiken om de kinderen in de toekomst tot homo-volwassenen te maken en hun seksualiteit te bevredigen'.


Vorige week nog vluchtte openlijk homo-Congreslid Jean Wyllys uit Brazilië na een toenemend aantal doodsbedreigingen. De linkse politicus, die in oktober werd herverkozen om een ​​derde termijn te dienen, vertelde de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo dat de bedreigingen voor zijn leven waren toegenomen sinds de moord op zijn vriendin en bondgenote, lesbisch gemeenteraadslid Marielle Franco in Rio de Janeiro, in maart 2018.


(Suriname Mirror/pinknews.co.uk/YouTube)

Israëlische technologie nutteloos voor Braziliaanse reddingsoperatie dambreuk

(Bron foto: Washington Alves/Reuters)
'Apparatuur niet geschikt voor plaatselijke omstandigheden'


Israëlische technologie is nutteloos voor de Braziliaanse behoeften, zegt het hoofd van de reddingsoperatie in het rampgebied, waar een dam vrijdag instortte in een ijzerertsmijn bij de stad Brumadinho, zo'n 500 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro. Het Israëlische team bracht warmtesensoren in de hoop gewonde levende overlevenden te lokaliseren, maar die zijn er niet. 

De Israëlische reddingsmissie naar Brazilië bracht apparatuur mee die niet geschikt is voor plaatselijke omstandigheden, zei het hoofd van de Braziliaanse reddingsoperatie, kolonel Eduardo Angelo maandag 28 januari 2019 bij Channel 13. 

Angelo legde uit, dat het Israëlische team onder meer met hittesensoren was ingevlogen om gewonde overlevenden te lokaliseren, maar er waren er geen en de hi-tech sensoren zijn nutteloos voor het lokaliseren van koude of dode lichamen. 


Terwijl hij erop wees, dat 'na 48 uur de kans om overlevenden te vinden bijna niet bestaat', zei hij wel dat het Israëlische team essentiële ondersteuning en menskracht levert die zeer op prijs wordt gesteld. 


Zo heeft het Israëlische team slachtoffers die vastzaten in een ondergelopen bus gered. Vanwege de gevaarlijke veldomstandigheden werden de Israëli's gevraagd om de locatie in kaart te brengen voordat ze veilig konden werken. De Israëli's gebruiken verschillende middelen om slachtoffers te lokaliseren, waaronder locatiesignalen van mobiele apparaten, structuren die zich in verschuivingen bevinden en op water kunnen drijven, het gebruik van touwen om brokstukken te verwijderen en drones om ​​luchtfoto's van de rampzone te maken. 

Tot nu toe werden 192 mensen geëvacueerd uit het rampgebied.

De Israëlische missie bestaat uit 130 IDF-officieren (Israel Defense Forces) en soldaten in actieve en reserve dienst, een team gestuurd door de Fire Fighters Union, marineofficieren die bekwaam zijn in onder water operaties, functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Israëlische ambassadeur in Brazilië, Yossi Sheli.


(Suriname Mirror/The Jerusalem Post/Twitter)

Kabinet-Rhuggenaath Curaçao: 'Grote zorgen over politieke, humanitaire crisis in Venezuela en gevolgen voor eiland'

'Curaçao veroordeelt alle vormen van geweld en roept Venezolaanse autoriteiten op veiligheid bevolking te garanderen'


Curaçao maakt zich grote zorgen over de politieke en humanitaire crisis in Venezuela en de gevolgen die het eiland daarvan momenteel ondervindt. Dat stelt het kabinet-Rhuggenaath in een schriftelijke verklaring (zie onderaan), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 29 januari 2019.

Zondag liet premier Eugene Rhuggenaath weten, dat het gehele Koninkrijk Juan Guaidó morgen zal erkennen als de president van Venezuela als Nicolás Maduro voor die tijd niet nieuwe, eerlijke en vrije verkiezingen uitroept. 'De stem van het volk is de stem van God. Die kan niet worden genegeerd', zo liet de minister-president weten naar aanleiding van de duidelijke roep van de Venezolaanse bevolking voor herstel van de democratie in het land.

'Op 23 januari jongstleden is de bevolking van Venezuela massaal de straat opgegaan voor herstel van de democratie. Een zeer begrijpelijke oproep die niet zonder meer genegeerd kan worden', zo stelt de regering in de nieuwe verklaring die gisteren is uitgestuurd. 'Bij de demonstraties is het volk geconfronteerd met willekeurig geweld van de autoriteiten en dit heeft zelfs geleid tot de tragische dood van talloze mensen en nog veel meer gewonden en gearresteerden. Curaçao veroordeelt alle vormen van geweld en roept de Venezolaanse autoriteiten op om de veiligheid van de bevolking te garanderen en alle mensenrechten en in het bijzonder het recht van demonstratie te respecteren.'

Het Nederlands Koninkrijk erkent Maduro niet als president van Venezuela en was op 10 januari dan ook niet aanwezig bij zijn beëdiging voor een tweede termijn. De verkiezingen van 10 mei 2018 in Venezuela waren niet vrij, eerlijk en geloofwaardig en het ontbrak aan democratische legitimiteit, zo stelt de regering van Curaçao.

'Reden waarom Curaçao de verkiezingsuitslag niet heeft kunnen erkennen. Daarom was Curaçao ook niet aanwezig tijdens de inauguratie.' 
https://www.gobiernu.cw/pap/notisia/komunikado/deklarashon-tokante-situashon-politiko-di-venezuela/?fbclid=IwAR2sFmd92m6DN2wtTiZGris3scXS9eFXcx48wGCwyWQrwrrGBoqgtqrCIr0

Deklarashon tokante situashon polítiko di Venezuela

Geplaatst op 28 Yanüari 2019 dor di Ministerio di Asuntunan General i Promé Minister 

 
Riba 23 di yanüari último, pueblo di Venezuela a subi kaya masalmente pa eksihí demokrasia den nan pais. Esaki ta un yamada komprendibel ku no por keda ignorá. Desafortunadamente, durante e manifestashon outoridatnan a respondé ku violensia inesesario ku a resultá den mortonan trágiko di varios hende i un kantidat grandi di persona heridá i arestá. Kòrsou ta kondená tur forma di violensia i ta urgi outoridatnan Venezolano pa garantisá seguridat di pueblo Venezolano i respetá tur derecho humano, i spesífikamente e derechi pa manifestá. Kòrsou ta keda profundamente preokupá pa e krisis polítiko i humanitario na Venezuela i e impakto ku esaki tin riba nos kumunidat.

Riba 10 di yanüari, presidente Nicolás Maduro a huramentá pa un segundo mandato. Kòrsou no a rekonosé e resultado di elekshon na 20 di mei 2018, komo ku e elekshon no tabata liber, hustu, ni konfiabel. Konsekuentemente, e Gobièrnu Venezolano aktual falta legitimidat demokrátiko; esta ku e ta elihí pa voto popular den un elekshon liber, ku partisipashon di tur partido. P’e motibu ei Kòrsou no a rekonosé e resultado di elekshon ni tabata presente na e inougurashon.

Kòrsou si a duna sosten na e “Asamblea Nacional” (Parlamento di Venezuela) i su presidente Juan Guaidó. Na e momento aki, e parlamento di Venezuela ta e úniko institushon legítimo i demokrátiko na Venezuela. Entretantu Juan Guaidó a proklamá su mes komo presidente interino di Venezuela. Kontrali na Maduro, Guaidó a demostrá di ta dispuesto pa yama elekshonan nobo. Kòrsou ta dispuesto pa rekonosé Guaidó komo presidente interino di Venezuela si esaki lo kondusí na elekshonnan nobo i demokrátiko. Ta na e pueblo Venezolano pa eligí di un manera demokrátiko i pa medio di elekshonnan liber, transparente i konfiabel, su propio gobièrnu.

For di kuminsamentu Kòrsou ta boga pa un solushon pasífiko ku ta inkluí tur partido Venezolano, pa asina restourá pas, stabilidat i demokrasia na Venezuela. Kòrsou ta implorá tur embolbí pa pone un punto tras di e violensia inesesario, restourá pas i trankilidat, yama elekshonnan demokrátiko, i laga yudansa humanitario drenta e pais. Kòrsou ta dispuesto den e kuadro aki pa fungi komo ‘hub’ humanitario.

Gobièrnu di Kòrsou ta sigui e desaroyonan na Venezuela di aserka kontinuamente. Tambe tin varios departamento di gobièrnu ku ta reuní regularmente pa interkambiá informashon ku otro, entre otro pa prepará plannan di kontingensia pa atendé ku posibel riesgo i situashonnan ku por surgi. Den Reino, tambe tin kontakto estrecho riba tantu nivel polítiko komo nivel di departamentu gubernamental.

Venezuela ta i lo keda un pais ruman importante pa Kòrsou dor di nos lasonan históriko, kultural, sosial, ekonómiko i familiar estrecho ku nos ta mantené ku Venezuela. Gobièrnu di Kòrsou lo sali semper na vanguardia di interésnan i siguridat di pueblo di Kòrsou den nos deliberashonnan den Reino i ku Venezuela.

Nos konosé nos rumannan na Venezuela komo hende ku pashon i hopi amor pa nan patria. P’esei Kòrsou ta spera di kurason ku pronto lo yega na un solushon pasífiko kaminda por restourá pas i trankilidat i ku e pueblo Venezolano i e suidadanonan Venezolano ku ta biba den eksterior por bolbe konta ku tempunan mihó den futuro serkano.

Refineria di Kòrsou bezorgd over nieuwe door VS opgelegde sancties aan PdVSA

'Bijna onmogelijk geworden voor PdVSA om internationale transacties te verrichten'


Amerika wil voorkomen dat er nog langer geld naar het regime van de Venezolaanse president Nicolás Maduro vloeit en heeft daarom sancties opgelegd aan het staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) en de centrale bank van Venezuela. Het is afwachten wat de consequenties zullen zijn voor de Islaraffinaderij. Dat zei interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK) Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy gisteren in reactie op het nieuws vanuit de Verenigde Staten, dat hem duidelijk zorgen baart, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 29 januari 2019.

'De duimschroeven worden steeds strakker aangedraaid en nu is het bijna onmogelijk geworden voor PdVSA om internationale transacties te verrichten', aldus De Lannoy.

De interim-directeur legt uit, dat de raffinaderij met PdVSA als operator in principe drie basismiddelen nodig heeft. 'Eén: de utiliteiten, waar CRU voor zorgt. Twee: de toelevering van olie. En drie: de mogelijkheid voor PdVSA om monetaire transacties internationaal te kunnen verrichten. Voor dat eerste punt kunnen wij op Curaçao zelf zorgen, maar voor die andere twee zijn we afhankelijk van PdVSA en dat is al een tijdje een probleem', zo zegt De Lannoy.

Dat dit ernstige gevolgen kan hebben voor de raffinaderijen en terminals buiten Venezuela is volgens De Lannoy al gebleken op Bonaire. 'Daar is PdVSA eigenaar van een olieterminal die voor 100 procent afhankelijk is van de mogelijkheid om internationaal geld te kunnen transfereren. Sinds 1 januari ligt de terminal al volledig plat. Er is geen maritiem verkeer meer en er is geen geld.'

Ook Curaçao ondervond al de nodige effecten, maar daar werd en wordt de boel nog draaiende gehouden door de inkomens die lokaal gegenereerd worden.

Technisch- en administratief personeel universiteit in actie

Overeenkomst aanpassing voorzieningen met het universiteitsbestuur wordt niet nagekomen

'Zodra je wat zegt, krijg je te horen dat er geen geld is, als ze dat zeggen moeten ze de universiteit sluiten'


Het technisch- en administratief personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname werkt sinds gisteren tot twaalf uur. De voorzitter van de Werknemers Federatie Universiteit (WFU), Hugo Blanker, benadrukt dat de actie niets te maken heeft met de perikelen binnen het IGSR. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 29 januari 2019.

De federatie heeft vorig jaar een overeenkomst met het universiteitsbestuur onder leiding van Jack Menke getekend. Hij is kortgeleden uit die functie ontheven door de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Lilian Ferrier. In de overeenkomst staat dat de voorzieningen van het personeel worden aangepast, maar dat gebeurt niet.

Blanker: 'Zodra je wat zegt, krijg je te horen dat er geen geld is. Als ze dat zeggen moeten ze de universiteit sluiten.'

Met het bestuur is afgesproken hoe de overeenkomst zal worden uitgevoerd. Er is toen ook een presentatie gehouden voor alle medewerkers. In december kreeg de bond te horen, dat de twk (terugwerkende kracht) niet uitbetaald kon worden in verband met de begrotingsbehandeling, maar de vakorganisatie bleef aandringen op een afkoopregeling. Omdat de voorzieningen niet zijn aangepast is afgelopen vrijdag een ledenvergadering gehouden.

Daar het antwoord van het universiteitsbestuur op wat besloten is niet aanvaardbaar is, is het personeel in actie gegaan. Blanker stelt dat niemand zich verantwoordelijk wil houden voor wat schriftelijk is afgesproken.

Lothar Boksteen die waarneemt als voorzitter van het universiteitsbestuur, zegt aan de bond dat hij beperkt is in de uitvoering. Maar, Blanker stelt zich op het standpunt dat het vervangen van mensen de uitvoering van de overeenkomst niet in de weg mag staan. Achteraf blijkt volgens hem, dat Menke geen mandaat had om een overeenkomst met de bond te sluiten en dat hij nu is teruggefloten.

De organisatie heeft in 2018 geopereerd zonder een Arbeidsvoorwaarden Regeling. Het technisch en administratief personeel is landsdienaar en heeft bijzondere voorzieningen. Deze zijn niet aangepast toen de verhoging is toegekend aan de ambtenarij. 'De eisen van de bond worden niet serieus benaderd', stelt Blanker, omdat naar zijn informatie nu zal worden uitgezocht wat het pakket aan voorzieningen dat was ingediend zal kosten.