zaterdag 25 mei 2019

Automobilist aangehouden die voetganger in Anamoestraat aanreed en doorreed

Verdachte ontkent dat hij slachtoffer heeft aangeredenHet Arrestatie Team van het Korps Politie Suriname, KPS, heeft donderdagavond de vermoedelijke doorrijder R.M. aangehouden. Hij wordt ervan verdacht op donderdag 16 mei de 50-jarige C.B. aangereden te hebben in de Anamoestraat waarna hij B. in hulpeloze toestand achterliet, zo meldt het korps zaterdag 25 mei 2019.

De politie van het ressort Geyersvlijt kreeg 's morgens de melding, dat een man bewusteloos langs de Anamoestraat lag. De man had onder andere zwaar letsel aan zijn hoofd. B. werd opgenomen op de afdeling Intensive Care van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Dank zij informatie vanuit de samenleving en beeldmateriaal van de aanrijding is de politie M. op het spoor gekomen. Hij is aangehouden en in verzekering gesteld hangende het onderzoek.

De man ontkent dat hij B. heeft aangereden. Volgens hem heeft iemand anders het strafbaar feit gepleegd en dat die persoon inmiddels naar het buitenland vertrokken is. De auto waarmee de verdachte vermoedelijk de aanrijding gemaakt heeft is achterhaald en is in het belang van het onderzoek in beslag genomen.

De Ware Tijd bericht, dat de auto bij een spuiter werd aangetroffen. De schade aan het voertuig was al hersteld en de auto was opnieuw gespoten door de spuiter. De aanrijding werd middels camerabeelden vastgelegd en verspreid via social media.

De familie van het slachtoffer deed een verzoek via social media om de bestuurder te achterhalen. Er werd 500 euro als beloning uitgeloofd voor de gouden tip die zou leiden tot het achterhalen van de bestuurder. Het slachtoffer ligt nog steeds in het ziekenhuis ter verpleging.


Eerste Boliviaans doodshoofdaapje van het seizoen geboren in Apenheul Apeldoorn

(Bron foto: Apenheul)
Van alle dierentuinen in Europa leeft in Apenheul grootste groep Boliviaanse doodshoofdaapjes


In Apenheul is het geboorteseizoen bij de Boliviaanse doodshoofdaapjes (Saimiri boliviensis boliviensis) officieel begonnen. De eerste baby van dit seizoen is woensdag geboren, zo bericht Apenheul vandaag, zaterdag 25 mei 2019. En daar zal het niet bij blijven, want er zijn nog zo’n 13 doodshoofdaapjes zwanger. 

Het publiek kan de komende tijd dus volop genieten van een bos vol apenbaby’s. Van alle dierentuinen in Europa leeft in Apenheul de grootste groep Boliviaanse doodshoofdapen. Daar lopen ze gewoon los tussen de bezoekers, wat de doodshoofdaapjes enorm populair maakt bij het publiek. De kleintjes zijn dan ook van heel dichtbij te bewonderen op de ruggen van hun moeders. Bovendien wordt het een groot feest der herkenning.


Tussen apen en mensen zijn namelijk veel overeenkomsten als het aankomt op de opvoeding van kinderen. Zo drinken de doodshoofdaapjes voorlopig nog melk bij hun moeder en gaan ze als ze een paar maanden oud zijn ‘naar de crèche’ – een vorm van moederzorg die Apenheul in de loop der jaren zelf bij deze apensoort heeft ontdekt. De moeders parkeren hun kinderen op een centrale plek in een boom en laten een ander vrouwtje oppassen. Zo hebben ze zelf even de handen vrij.

Bezoekers van Apenheul worden in het park op deze en nog veel meer overeenkomsten tussen apen en mensen gewezen nu dit jaar het thema ‘Herken jezelf’ centraal staat.

De groep Boliviaanse doodshoofdaapjes in Apenheul telt nu 72 dieren. In het wild komt de apensoort voor in de tropisch regenwouden en mangrovebossen van Bolivia, Peru en Brazilië. Boliviaanse doodshoofdaapjes worden niet bedreigd, maar hun leefgebied wordt wel steeds kleiner door boskap. Apenheul is onderdeel van een Europees fokprogramma om deze apensoort in dierentuinen in stand te houden.

Presentatie boek 'Uit de klei van Saramacca' van Stanley Raghoebarsing (K.R. Sing) in Den Haag

Stanley Raghoebarsing presenteert zijn boek 28 mei in Partycentrum Ons Huis, Den Haag

'Uit de klei van Saramacca' is een liefdevol, maar ook zeldzaam openhartig familieportret vanuit de Hindostaans-Surinaamse gemeenschap


Oud-minister Stanley Raghoebarsing presenteert dinsdagavond 28 mei 2019 in Partycentrum Ons Huis, Beatrijsstraat 120 te Den Haag (19.30 uur, inloop 19.00 uur) zijn boek 'Uit de klei van Saramacca'. Er zal een interview zijn met oud gemeenteraadslid Rabin Baldewsing en Raj Mohan treedt op

'Uit de klei van Saramacca' is een Surinaams-Hindostaanse familiegeschiedenis tegen de achtergrond van (post)koloniale ontwikkelingen in Suriname, aldus Boom uitgevers Amsterdam.

‘Wie ik ben en wat ik denk is vanaf 1873 gevormd en gekneed door vier generaties van immigranten en harde werkers. Ik ben gevormd door katholieke scholen en de St. Rosakerk, maar ook door de Hindoe-pandits Haldar, Sahtoe en Raghoebier.’ 
 – K.R. Sing 

Het boek schetst het verhaal van een kleermaker en een onderwijzeres die hun weg door het leven moeten zoeken langs armoede, culturele en religieuze barrières. Nandoe is een ongeschoolde Hindoe van een plantage uit Saramacca, waar zijn voorouders ooit, anderhalve eeuw geleden, als contractarbeiders naartoe kwamen vanuit Brits-Indië. In Paramaribo leert hij Trees kennen, een katholieke vrouw die in bittere armoede leeft. Haar ouders zijn vroeg overleden. Met haar broer heeft ze heftige botsingen over de traditionele cultuur, want ze wil in vrijheid over haar toekomst kunnen beslissen. Nandoe vindt haar aantrekkelijk maar is onzeker, want ze heeft – zo jong nog – een doordachte visie op het leven.

'Uit de klei van Saramacca' is een liefdevol, maar ook zeldzaam openhartig familieportret vanuit de Hindostaans-Surinaamse gemeenschap, die doorgaans zo gesloten is als een oester. Problemen met alcoholgebruik, liefdestrouw en politieke omwentelingen worden zonder taboes benoemd.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de koloniale tijd, de Tweede Wereldoorlog – die paradoxaal genoeg economische voorspoed brengt – en de Surinaamse onafhankelijkheid na 1975. In de jaren tachtig brengt de militaire dictatuur een golf van martelingen en moorden met zich mee. Nandoe en Trees komen voor een levensgroot dilemma te staan: blijven of vluchten?

De auteur baseerde zich voor dit verhaal op circa 600 brieven van de familie, onderzoek in openbare archieven, tientallen interviews en literatuuronderzoek. Hij geeft hiermee een unieke inkijk in de – veelal onderbelichte – geschiedenis van Hindostanen in Suriname in de twintigste eeuw, en daarmee ook in de Nederlandse koloniale geschiedenis.

Over de auteur 
K.R. Sing is het pseudoniem van Stanley Raghoebarsing (Paramaribo, 1956), een bekend Surinaams politicus van de Vooruitstrevende Hervormingspartij. Hij studeerde economie in Tilburg en was van 2000 tot 2010 minister in Suriname in twee kabinetten-Venetiaan. Vanaf 18 juni ligt het boek bij VACO in Paramaribo.

Minister Getrouw overhandigt 16 nieuwe Koreaanse voertuigen aan Korps Politie Suriname

'De eerste stap om alles in het werk te stellen om veiligheidsgevoel terug te brengen'

(Bron foto: NII)

De minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, heeft vrijdag 24 mei 2019 op het terrein van het hoofdkantoor van het ministerie van Justitie en Politie, 16 nieuwe voertuigen aan de waarnemend korpschef van het Korps Politie Suriname, Roberto Prade, overgedragen, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII. De 16 voertuigen zijn afkomstig uit de partij van 77 nieuwe Ssang Yong pick-ups, die symbolisch waren overgedragen aan het ministerie door Rudisa Motors eerder dit jaar. 

De waarnemend korpschef heeft de auto's vervolgens aan 16 regiocommandanten en diensthoofden overhandigd. Voor deze partij voertuigen zijn in aanmerking gekomen in de regio Paramaribo de ressorten en afdelingen Livorno, Latour, Uitvlugt, Munder, Flora, Centrum, Nieuwe Haven, Geyersvlijt, Algemene Surveillance Dienst (ASD), Verkeer Onderzoek Unit Paramaribo, Verkeer Handhavingsteam (VHT), verder het Regio Bijstand Team (RBT) en van regio Oost de ressorten: Moengo en Albina.

Het gebrek aan auto's bij het ministerie van Justitie en Politie zal heel spoedig tot het verleden behoren. De minister gaf mee aan de diensthoofden en de regiocommandanten om zorgvuldig om te gaan met de voertuigen.

'Het is de eerste stap om alles in het werk te stellen om het veiligheidsgevoel terug te brengen binnen de samenleving', zei de bewindsman.

De voertuigen zullen binnenkort van een GPS-systeem worden voorzien. Dit systeem biedt de mogelijkheid informatie te verkrijgen over onder andere hardrijden en de locatie van een voertuig.

Na de overhandiging van de autosleutels en ook de uitwisseling van informatie over hoe om te gaan met de dienstwagens, mochten de vertegenwoordigers van de verschillende politieregio’s vertrekken met de nieuwe pick-ups. De komende weken zullen de andere regio’s worden voorzien van voertuigen.

Uitbraak van een zeer gevaarlijke pluimveeziekte in Guyana...

LVV: 'In- en doorvoer pluimvee, andere vogelsoorten, pluimveevlees, eieren, mest, veren, pluimveevoer en -bestanddelen uit Guyana, ten strengste verboden'

'Uitbraak en verspreiding van deze ziekte in Suriname zou kunnen leiden tot zware verliezen voor de Surinaamse pluimveesector'


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft donderdag van het ministerie van Buitenlandse Zaken melding ontvangen van de uitbraak van een zeer gevaarlijke pluimveeziekte in Guyana, aldus vandaag, zaterdag 25 mei 2019, het Nationaal Informatie Instituut.

De Guyanese overheid bericht, dat de ziekte zich intussen heeft verspreid over het gehele land en dat er binnen twee weken tijd meer dan 45.000 kuikentjes, voornamelijk Muscovy eendjes (de zogenaamde doksi en doksa), van 2 tot 3 weken oud, zijn gestorven. Ziekte en sterfte van andere pluimvee – en vogelsoorten zijn niet uitgesloten. Het is nog niet bekend om welke ziekte het gaat. Het vermoeden bestaat dat de ziekteverwekker zich via de lucht verspreidt.


Afstemming tussen de betrokken overheidsdiensten in het district Nickerie heeft reeds plaatsgevonden. De Multi-sectorale Port Health Commissie is op de hoogte gesteld van de melding afkomstig uit Guyana.

LVV bericht, dat de invoer en doorvoer van pluimvee, andere vogelsoorten, pluimveevlees, eieren, mest en veren van deze dieren, pluimveevoer en pluimveevoer bestanddelen uit Guyana, momenteel ten strengste verboden is. Het ministerie roept alle pluimveehouders, kwekers en exporteurs van vogels in geheel Suriname en vooral in het district Nickerie op, de bio veiligheidsmaatregelen in hun bedrijf aan te scherpen.

De veterinaire velddienst van het ministerie van LVV verschaft hier graag de nodige informatie over. Verschijnselen van ziekte onder pluimvee en/ of andere vogels dienen onmiddellijk gemeld te worden bij de Veterinaire Dienst, op de verschillende Ressortkantoren van LVV of via het nummer 479112 toestel 2101.

Ook op de fabrikanten en distributeurs van pluimveevoer wordt een beroep gedaan tijdens de productie, het transport en de verkoop van hun product alle maatregelen te treffen om eventuele contaminatie van hun product te voorkomen.

De uitbraak en verspreiding van deze ziekte in Suriname zou kunnen leiden tot zware verliezen voor de Surinaamse pluimveesector en vogelexporteurs, een schaarste aan pluimveevlees en eieren, veel dierenleed en het verlies van exportmarkten. Verspreiding naar de mens is nog niet uitgesloten. LVV rekent op de medewerking van de gehele samenleving om zo deze dreiging tegen te gaan.

OM Colombia bespioneert illegaal journalisten, mensenrechtenverdedigers, Hooggerechtshoven en politici

Afluisteractiviteiten uitgevoerd in hoofdkantoor procureur-generaal in de hoofdstad Bogota


Het Openbaar Ministerie (OM) van Colombia (Fiscalía General de la Nación) bespioneert illegaal de Hooggerechtshoven van het land, lokale en buitenlandse journalisten, mensenrechtenverdedigers en politici, aldus aanklagers vrijdag 24 mei 2019 in de krant La Nueva Prensa

Volgens de klokkenluiders, richtte de voormalige hoofdaanklager Nestor Humberto Martinez een uitgebreid systeem op dat het aftappen mogelijk maakte van iedereen die als een potentieel risico wordt beschouwd voor de nationale overheid en het bankconglomeraat Grupo Aval, de voormalige werkgever van Martinez en de sponsor van de 2018-verkiezingscampagne van president Ivan Duque.

Duque, Grupo Aval en Martinez zijn allemaal beschuldigd van betrokkenheid bij het Odebrecht-omkoopschandaal.

Meerdere agenten van de technische onderzoekseenheid CTI (Cuerpo Técnico de Investigación) van het OM hebben in de krant laten weten, dat onder de bespioneerde journalisten buitenlandse correspondenten zijn en dat de illegale activiteit ook in de Verenigde Staten wordt uitgevoerd. . Volgens de bronnen worden de telefoontaps 'willekeurig besteld, zonder gerechtelijk toezicht en zonder deel te zijn van een onderzoek', meldt La Nueva Prensa.

De eerste opdracht voor de illegale spionage werd gedaan door Martinez, die eerder deze maand ontslag nam en momenteel onder toezicht staat van waarnemend plaatsvervangend aanklager Jaime Camacho. Camacho's superieur, waarnemend procureur-generaal Fabio Espitia, ontkende vorige week dat zijn kantoor werd gebruikt voor het illegaal afluisteren van het Constitutionele Hof, dat eerder zijn vermoeden had uitgesproken dat het bespied werd. Volgens La Nueva Prensa is het Constitutionele Hof niet het enige hoge Hof dat bespioneerd wordt; het Hooggerechtshof zou ook worden afgeluisterd.

Volgens de klokkenluiders worden de illegale afluisteractiviteiten van het openbaar ministerie uitgevoerd 'vanaf gebouw 1' van het hoofdkantoor van de procureur-generaal in de hoofdstad Bogota. 'Ze doen het vanuit de afluistereenheden Esperanza, Oro, Rubi en anderen', aldus een van de  anonieme bronnen.

Het vermeende meesterbrein achter de gerapporteerde illegale spionage, Camacho, is de voormalige advocaat van Maria del Pilar Hurtado, de gevangengenomen voormalige directeur van het inmiddels ter ziele gegane geheime agentschap DAS (Departamento Administrativo de Seguridad) dat het Hooggerechtshof bespioneerde, journalisten, politici en mensenrechtenverdedigers.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Douane onderschept honderden kilo's cocaïne in haven Rotterdam

(Bron foto: OM)
Cocaïne verstopt in een container met machines afkomstig uit Brazilië


Het Openbaar Ministerie (OM) meldt vrijdag 24 mei 2019, dat donderdag de douane in de haven van Rotterdam een partij van enkele honderden kilo’s cocaïne heeft ontdekt en in beslag genomen. 

De cocaïne was verstopt in een container met machines afkomstig uit Brazilië. Deze machines waren verpakt in kisten, waarin ook de partij cocaïne verstopt was.

De cocaïne is in beslag genomen en inmiddels vernietigd. Naar de smokkel wordt een onderzoek ingesteld. Het parket zegt niet hoeveel cocaïne er precies is gevonden, mogelijk om lopend onderzoek niet te hinderen.

Hooggerechtshof in Brazilië: Discriminatie van lhbt's is strafbaar

Geweld tegen homoseksuelen nog altijd aan de orde van de dag


Het Hooggerechtshof in Brazilië heeft deze week in meerderheid ingestemd met het strafbaar stellen van discriminatie van lhbt's. De maximumstraf op het discrimineren van lhbt's wordt vijf jaar en is vanaf 5 juni gelijk gesteld aan elke andere vorm van racisme. Volgens de rechters is het de hoogste tijd dat lhbt-discriminatie strafbaar wordt. 

Het Braziliaanse parlement praat al vele jaren over een nieuwe wet die lhbt's moet beschermen maar zo'n wet stuit op felle weerstand bij de katholieke en evangelische kerken in Brazilië. En sinds de extreemrechtse president Jair Bolsonaro aan de macht is leek de kans alleen maar kleiner op een wet die de Braziliaanse lhbt-gemeenschap beschermt.

Bolsonaro is sinds enkele maanden president en liet eerder al merken geen geheim te maken van zijn homofobe denkbeelden. Homoactivisten in Brazilië meldden onlangs dat het geweld tegen de lhbt-gemeenschap toeneemt. Uit cijfers van Braziliaanse homo-organisaties blijkt dat geweld tegen homoseksuelen nog altijd aan de orde van de dag is en sinds Bolsonaro is verkozen flink is toegenomen. In 2013 werden minimaal 312 lhbt's om het leven gebracht vanwege hun geaardheid. Vorig jaar lag dat aantal al op 420.

Homo-organisatie Grupo Gay da Bahia (GGB) zegt te vrezen, dat het aantal homomoorden in werkelijkheid nog veel hoger ligt omdat alleen de officieel geregistreerde incidenten meetellen. Nu de nieuwe anti-discriminatierichtlijnen door het Hooggerechtshof van Brazilië zijn aangenomen is de hoop dat de komende jaren het aantal homofobe incidenten zullen afnemen.

'Wij hopen dat het strafbaar stellen van discriminatie van lhbt's zorgt voor meer veiligheid en zien de uitspraak van het Hof dan ook als een eerste stap naar de volledige acceptatie van lhbt's in de Braziliaanse maatschappij', aldus een woordvoerder van GGB in de Braziliaanse media.

(Suriname Mirror/gaysite.nl/emais.estadao.com.br/Reuters)

Zeker 30 gevangenen gedood bij confrontatie met politieagenten in Venezuela

(Bron foto: Twitter)
'Slachtpartij' bij ontsnappingspoging uit cellenblok van lokale politie van de stad Acarigua


Tijdens een confrontatie tussen politieagenten en gedetineerden in Venezuela zijn vrijdag 24 mei 2019 30 gevangenen omgekomen. 26 mensen raakten gewond, waaronder 19 agenten. Volgens de lokale autoriteiten gaat het om een mislukte ontsnappingspoging, maar mensenrechtenorganisaties spreken van een slachtpartij. De feiten vonden plaats in een cellenblok van de lokale politie van de stad Acarigua in het noorden van het land. 

'Er was een ontsnappingspoging en er brak een gevecht uit tussen (rivaliserende) bendes', vertelde Oscar Valero, secretaris voor burgerveiligheid in de staat Portuguesa, aan de pers. 'Als gevolg van de politie-interventie om de ontsnapping tegen te houden, vielen er 29 doden', voegde hij eraan toe. Gedetineerden brachten drie granaten tot ontploffing, aldus Valero. Drie agenten raakten daarbij gewond. Volgens de ambtenaar zitten er in totaal zo’n 355 mensen opgesloten in het cellenblok.


Mensenrechtenorganisaties stellen zich echter vragen bij het officiële relaas van de gebeurtenissen. 'Hoe is het mogelijk dat er een confrontatie was tussen gevangenen en politieagenten, maar dat er enkel dode gevangenen zijn?', vraagt Humberto Prado van Observatorio Venezolano de Prisiones (OVP). 'En als de gedetineerden wapens hadden, hoe zijn die wapens dan binnen geraakt?'
Aan de muiterij ging een wekenlang conflict tussen de gevangenen en de autoriteiten vooraf. Zo zouden de gevangenen al sinds Pasen geen bezoek meer hebben mogen ontvangen en kregen ze te weinig eten. Een gedetineerde die optrad als woordvoerder van de gevangenispopulatie werd bovendien recent overgeplaatst naar een andere instelling.


De voorbije dagen hadden meerdere gedetineerden de hulp ingeroepen van de ombudsman van de overheid met de vraag om hen niet te laten overplaatsen naar verafgelegen gevangenissen waar ze geen bezoek zouden kunnen krijgen van familie, vertelt Prado. Sinds donderdag kwam het dan tot opstootjes tussen politie en gedetineerden. Nadat daarbij een jonge gevangene het leven liet, barstte de strijd in alle hevigheid los.

Volgens getuigen waren er vrijdag schoten en ontploffingen te horen. Volgens Prado brak het geweld uit toen de autoriteiten de cellenblokken binnen gingen om ze te doorzoeken en om de vrouwen die op bezoek waren er weg te halen. Hij schat het aantal gedetineerden in de instelling een stuk hoger dan de officiële mededeling, namelijk op 540.


Politiecellen in Venezuela zijn bestemd om burgers vast te houden voor maximaal 48 uur, tot ze officieel aangeklaagd worden. In werkelijkheid zitten gedetineerden maanden of zelfs jaren opgesloten in dergelijke faciliteiten, omdat de gevangenissen overvol zitten en omwille van de chronische vertragingen in het rechtssysteem dat hen formeel moet aanklagen.

In 2018 brak er brand uit als gevolg een rel in een cellenblok van de politie in de centraal gelegen stad Valencia. Daarbij kwamen toen 68 mensen om, waaronder twee vrouwen die op dat moment op bezoek waren. Volgens Carlos Nieto van de mensenrechtenorganisatie ‘A Window to Freedom’ zijn er in het land in totaal zo’n 500 cellenblokken met een capaciteit van ongeveer 7.000 gedetineerden. In werkelijkheid zitten er echter bijna 55.000 mensen opgesloten.


(Suriname Mirror/Reuters/Al Jazeera/El Pitazo/Twitter/El Universal/YouTube)

Abdoel (NDP): 'Afgelopen vier jaren hebben we gezien dat regering-Bouterse over daadkracht beschikt'

'De weg die wij moeten afleggen is lang, maar we zullen wel goed terechtkomen'


Nooit een onvertogen woord uit de mond van Abdoel over het (NDP) regeringsbeleid...


'In de afgelopen vier jaar hebben we wel gezien dat de regering-Bouterse over daadkracht beschikt. Na de enorme daling van de prijzen van grondstoffen van olie en goud met als gevolg afname van de overheidsinkomsten, weten wij allemaal wat de gevolgen daarvan waren. De economie kromp in met 2.7% in 2015 en 9.3% in 2016. De belangrijkste uitdaging was om in deze situatie een ommekeer te brengen zonder de bestaansgaranties van het volk in gevaar te brengen en nog altijd in de minimale basisbehoeften als onderwijs en gezondheidszorg te kunnen voorzien. Dit is de regering wel gelukt', aldus de fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP) in het parlement Amzad Abdoel  op Starnieuws vandaag, zaterdag 25 mei 2019.

'In 2017 begon de economie weer aan te trekken en begon de inflatie te dalen. Zeer belangrijk is, dat de regering in tijden waarbij de koopkracht enorm daalde, de ambtenaren tegemoet zijn gekomen met koopkrachtversterking, belastingtekorten en een gefaseerde salarisverhoging van meer van 100%. In moeilijke tijden is de regering in staat geweest om de vaste lasten na te komen. Tegelijkertijd is de regering begonnen met sterke investeringen onder andere binnen infrastructuur, ICT en gezondheidszorg. Ook werd er behoorlijk aandacht besteed aan het sociaal contract. Hierbij werd er speciale aandacht besteed aan de sociaal zwakkeren middels verkoop van voedselpakketten, gratis verstrekking van schoolpakketten en vooral subsidiëring van tal van diensten zoals transport, elektra en water. De groei zette zich voort in 2018, waarbij de inflatie ook in dit jaar verder daalde en zal in 2019 hoger op komen te liggen, met een lagere inflatie', stelt de politicus.

'Verder zagen wij dat na een sterke afname van de monetaire reserve in 2015 tot US$340 miljoen, deze in 2019 weer gestegen was tot aan US$ 613 miljoen. De verbetering is ook te merken in de toename van het opstarten van een aantal nieuwe bedrijven. In 2018 zijn ruim 2.650 vergunningen verleend. Ook daalde de werkloosheid van 2016 van 9,75% naar 8% in 2018.'

Abdoel noemt ook de aanname en goedkeuring van veel belangrijke wetten zoals de Anti-Corruptiewet, de Wet op Jaarrekening en met de wet Instituut Chartered Accountant is inhoud gegeven aan financiële transparantie. Met de goedkeuring van de wet op Spaar- en Stabilisatiefonds is ook gewerkt om in de toekomst structureel te sparen voor de komende generaties. 'Ook de tal van arbeidswetten die we hebben goedgekeurd en afgekondigd zijn, moeten leiden tot verbetering van de arbeidspositie van werkers. Met de goedkeuring van de wet Moederschapsverlof is verder ook inhoud gegeven aan versterking van het gezinsleven. Ik noem maar een handjevol van de zaken die gedaan zijn en gerealiseerd zijn. Een ding mag wel gesteld worden, dat in de crisisperiode we harder hebben gewerkt.'

Dit laatste jaar zal nog harder worden gewerkt, stelt Abdoel in het vooruitzicht. Met de behandeling en goedkeuring van belangrijke wetten zoals de Comptabiliteitswet, de Aanbestedingswet, de wetten op Woningbouwfonds en Garantiefonds zal een sterkere basis gelegd worden voor financiële transparantie en huisvesting. Ook met de afronding van Dalian 4 en het Nationaal Breedbandproject zullen dit jaar stappen vooruit worden geboekt.

'Indien het de regering lukt om ons betalingsverkeer los te krijgen en de Nationale Risk Analyse goed uit te voeren, zullen we ook daar de voordelen van merken. De weg die wij moeten afleggen is lang, maar we zullen wel goed terechtkomen. Door verduurzaming van de economische groei en de economie ten dienste te stellen van de mens, zullen wij wel goed aankomen. Ik heb het vertrouwen.'

Rusland (NPS) en Raymond Sapoen (coalitie) vinden de begroting 2019 niet realistisch

Rusland wil dat zaken in begroting die niet gerealiseerd worden dit jaar worden afgevoerd


NPS-fractieleider Gregory Rusland en Raymond Sapoen (coalitie) vinden de begroting niet realistisch. Dat bleek gisteren bij de behandeling in de Assemblee van de begroting 2019. Cleon Gonsalves Jardin de Ponte (PALU) was benieuwd naar hoe de NDP-fractie ermee omgaat nu de regering de verantwoordelijkheid om de onrealistische begroting te wijzigen bij het college heeft gelegd. Hij herhaalde het PALU-standpunt, dat geen enkele wijziging kan worden doorgevoerd zonder de medewerking van de 26 zetels van de NDP, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 25 mei 2019.

Rusland heeft er moeite mee, dat de regering volhardt in een begroting van ongeveer Srd 15.3 miljard. Deze was vorig jaar nog 9.9 miljard. De regering verwacht Srd 13.6 miljard aan ontvangsten, waarvan uit de belasting en niet belastingmiddelen Srd 6.4 miljard. Er is een tekort van Srd 8.7 miljard. Rusland wilde weten wat de laatste realisatiecijfers zijn van het afgelopen jaar. Hij blijft erbij dat het niet realistisch is om een begroting bijna te verdubbelen en dat deze ook gerealiseerd zal worden. Hij stelde voor, dat als er zaken zijn op de begroting die niet gerealiseerd zullen worden dit jaar, waarvan vijf maanden reeds verstreken zijn, die af te voeren.

Sapoen zei, dat er diverse opmerkingen gemaakt zijn over diverse posten die niet realistisch zijn. De regering zou hiernaar moeten kijken om nog te schuiven. Hij plaatste de kanttekening, dat een belangrijk deel van de inkomsten, ongeveer Srd 6.9 miljard, zal moeten komen van leningen. 'Deze gigantische lening is bestemd voor de financiering van een aantal lopende projecten en deels voor nieuwe projecten.'

'Voor de rehabilitatie van de Johan Adolf Pengelluchthaven is er een raming van Srd 857 miljoen, voor uitbaggeren van de Surinamerivier is Srd 90 miljoen begroot, voor wegenaanleg Srd 35 miljoen, volkswoningen 50 miljoen, Dalian voortzetting lening Srd 2,2 miljard, opzet agro-industriepark Srd 266 miljoen.' Het gaat om een aantal grootschalige projecten. Sapoen zei, dat niemand twijfelt aan het belang en noodzaak van een groot deel van de projecten. Gekeken moet worden of de ruim 4.5 miljard extra aan programma's die zijn opgebracht ten opzichte van vorig jaar ook uitgevoerd kunnen worden.

'Zullen al deze bedragen getrokken kunnen worden dit jaar? Dit is van invloed op de begroting en de hoogte van de staatsschuld.' De politicus verwacht concrete antwoorden.

Cotino (NDP) wil dat regering extra geld reserveert voor onderwijs in het binnenland

'Constant klagen over de onderwijsproblemen in het achterland zet geen zoden aan de dijk'


De nieuwe NDP-waarnemend-fractieleider in de Assemblee, Rossellie Cotino, heeft gisteren tijdens de begrotingsbehandeling voorgesteld om extra geld te reserveren voor het onderwijs in het binnenland. Zij merkte op - aldus vandaag, zaterdag 25 mei 2019, de Ware Tijd - dat constant klagen over de onderwijsproblemen in het achterland geen zoden aan de dijk zet. Er dienen concrete maatregelen getroffen te worden. 

Ze wees op de post Algemene Voorzieningen op de begroting van Financiën waarvoor Srd 750 miljoen is opgebracht. Cotino stelde voor om van die post Srd 25 miljoen weg te halen en te reserveren voor onderwijsvoorzieningen in het binnenland. Ze kreeg daarin ondersteuning van fractiegenoten Wendell Asadang en Erwin Linga.

Er dient volgens Cotino eindelijk een begin te worden gemaakt om onderwijs in het achterland 'serieus aan te pakken'.

De NDP'ster voerde ook aan, dat al twee begrotingen na elkaar er geen geld op de begroting is voor nascholing en professionaliseren van leerkrachten. Er moet weer geld hiervoor op de begroting, vindt Cotino, omdat training en professionalisering van onderwijsgevenden belangrijk is en zelfs de minister van Onderwijs daarop hamert. Ze begrijpt daarom niet, dat deze middelen niet meer worden opgebracht.

Cotino wees ook op excessen binnen het particulier transport van schoolkinderen. Er zijn volgens haar vervoerders die de busjes met kinderen volproppen met alle risico's van dien. Ze pleitte voor regulering van het transport van schoolkinderen. 'Hopelijk zullen we niet pas actie ondernemen wanneer het noodlot ons treft', zei Cotino.

Ze wees ook op het feit, dat scholieren in het binnenland zonder reddingsvesten om worden vervoerd in boten. Het Assembleelid wilde weten hoe de controle in het binnenland plaatsvindt en hoe de overheid nagaat of de vervoerders wel over reddingsvesten beschikken.

Regering komt niet met wijzigingen in begroting 2019

Minister Hoefdraad had wijzigingen door ministeries aangekondigd...


In tegenstelling tot mededelingen van Financiën-minister Gillmore Hoefdraad dinsdag in het parlement, zal de regering geen wijzigingen in de begroting presenteren. Dat is besloten nadat de afgelopen dagen intensief overleg is gevoerd met de vicepresident. Dat heeft vicepresident Ashwin Adhin De Nationale Assemblee donderdag meegedeeld, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 25 mei 2019.

Hoefdraad had gezegd, dat in de begrotingen van verschillende ministeries wijzigingen zouden worden aangebracht. ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk bracht daar tegenin, dat de regering in een later stadium niet met wijzigingen moet komen, waardoor parlementariërs geen commentaar daarop kunnen leveren. Dit werd onderstreept door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Zij benadrukte evenwel, dat het parlement het recht van amendement heeft en dus vanuit het parlement zelf nog wijzigingen kunnen worden aangebracht aan de begrotingen.

ABOP-fractielid Diana Pokie voerde aan, dat de Surinaamse samenleving nog in een zeer moeilijke situatie verkeert, terwijl de regering en regeringsgezinde mensen beweren dat het de goede kant op gaat met de economie. 'Economische groei moet een land en volk welvarend maken. Maar economische groei hoeft nog niet te betekenen dat er sprake is van economische ontwikkeling en vooruitgang. Bovendien hoeft economische groei nog niet te betekenen dat het goed gaat met een groot deel van de samenleving. En dit is precies de situatie die een groot deel van onze landgenoten in zowel kustvlakte als binnenland momenteel ervaren', zei Pokie.

Ze merkte op dat duizenden landgenoten nog onder het bestaansminimum leven. 'Trotse landgenoten zijn nu bijna bedelaars geworden. Zij worden staande gehouden met duizenden voedselpakketten. Dit zijn landgenoten die de vruchten van die groei niet hebben geplukt en waar- schijnlijk ook niet gaan plukken.'. Volgens haar genieten alleen 'corruptelingen en diegenen die toegang hebben tot de staatskas' van de economische voordelen, terwijl het volk de 'kruimels in de vorm van voedselpakketten' krijgt.

Pokie merkte verder op, dat deskundigen hebben opgeroepen om een begroting goed te keuren die op termijn de samenleving niet verder schaadt. Ze riep het parlement op ervoor te waken dat de 'kosten van populisme' niet verder oplopen'.

Assembleevoorzitster heeft geen controle over losgeslagen Hooghart (NDP) - Geerlings-Simons geeft asociale Hooghart teveel ruimte

Hooghart valt minister Ferrier 'Cinderella' op politiek onwaardige wijze aan


- 'Ik heb nog nooit zo'n leugenachtige minister gezien'
- 'De minister past niet in dat ding, ze is onderdeel van de onderdrukker, laat die vrouw bedanken'
- Hooghart is een schande voor de Assemblee...


Als het aan NDP-Assembleelid Ronald Hooghart ligt heeft Lilian Ferrier haar langste tijd gehad als minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. 'De bewindsvrouwe meet met twee maten, is een onderdrukker en ze vertelt leugens', vindt de politicus. Tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling-2019 liet hij gisteren onverbloemd blijken hoe hij denkt over de bewindsvrouwe en haar beleid. Vooral de wijze waarop ze het conflict tussen medewerkers en de directie bij het directoraat Cultuur heeft aangepakt heeft haar helemaal uit de gratie bij Hooghart doen vallen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 25 mei 2019. 

De volksvertegenwoordiger - die zich gedroeg als vakbondsman en niet als Assembleelid - voerde aan dat nog nooit eerder een Onderwijs-minister het salaris van stakende leerkrachten heeft ingekort.

Bij de stakende ambtenaren van Cultuur zou Ferrier echter instructies hebben gegeven voor schorsingen en om hun salaris in te houden. 'Je kan je mensen niet stiefmoederlijk behandelen', merkte hij op en typeerde haar als de gemene stiefmoeder uit het sprookje Cinderella. 'Wanneer ik zeg Cinderella, dan bedoel ik die minister van Onderwijs', zei hij.

Kijk en luister vanaf 1:16:40


Hooghart werd enkele keren tevergeefs door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons tot de orde geroepen over de wijze waarop hij zich uitdrukte. Hem werd gevraagd zich volgens parlementair gebruik uit te drukken en formeel te blijven. 'We kunnen nooit honderd procent formeel zijn', reageerde de politicus.

Daarna betichte hij Ferrier van het vertellen van leugens. 'Ik heb nog nooit zo een leugenachtige minister gezien', aldus Hooghart. Hij werd toen opnieuw door Geerlings-Simons tot de orde geroepen. 'Ik denk dat de minister niet past in de transformatie…in de revolutionaire gedachte om af te komen van de onderdrukking van West-Europa van 400 jaar. De minister past niet in dat ding. De minister is onderdeel van de onderdrukker. Laat die vrouw bedanken. Dan mag ze daar lachen, maar ze zou moeten bedanken', zei Hooghart, terwijl Ferrier tot irritatie van de politicus in lachen uitbarstte.

Geerlings-Simons had duidelijk moeite om het Assembleelid in het gareel te houden. Aan het einde van zijn betoog werd hij niet meer in de gelegenheid gesteld om te reageren op interrupties, omdat hij het niet eens was met opmerkingen van Pertjajah Luhur-fractielid Ingrid Karta-Bink, die voor minister Ferrier op de bres was gesprongen. Karta-Bink vond dat Hooghart de bewindsvrouwe met meer respect had moeten bejegenen