zaterdag 20 januari 2018

Meer dan 400.000 Venezolanen illegaal in Colombia

Slechts 126.000 van de Venezolaanse migranten hebben een visum

Colombia gaat gebukt onder steeds verslechterende migrantencrisis


Verdreven door de voortdurende economische en politieke crisis in Venezuela, worden meer dan 400.000 Venezolanen verondersteld illegaal in Colombia te verblijven. De migrantencrisis kan erger worden. Volgens de Colombiaanse migratiedirecteur Christian Kruger waren ongeveer 550.000 Venezolanen vermoedelijk eind 2017 in Colombia. Dit is 210.000 meer dan in 2016, zei de migratieverantwoordelijke.

De meerderheid van de Venezolanen in Colombia is illegaal, ontsnapt aan voedseltekorten en extreem politiek geweld in hun land. Lokale media hebben gewaarschuwd dat de migratiecrisis dit jaar zou kunnen verslechteren.

Een onbekend aantal van de 6 miljoen Colombianen die in het buurland wonen, zou ook zijn teruggekeerd in een poging te ontsnappen aan de tekorten en het geweld die Venezuela teisteren. Slechts 126.000 van de Venezolaanse migranten hebben een visum, de rest wordt verondersteld illegaal aan de Colombiaanse kant van de poreuze 1.380-mijlsgrens te blijven.



De massale migratie legt een enorme druk op de Colombiaanse autoriteiten die al te maken hadden met meer dan 50.000 mensen die vorig jaar ontheemd zijn geraakt.

Volgens de Ombudsman stierven vorig jaar minstens twee Venezolaanse baby's aan de honger in de Caribische regio van Colombia.

In totaal registreerden migratieautoriteiten 1,3 miljoen Venezolanen die Colombia binnenkwamen in 2017. De meerderheid van deze mensen kwam terug na de aankoop van voedsel of medicijnen in een van de steden in het grensgebied.

Honderdduizenden gebruikten Colombia als een hub om naar andere landen te reizen, volgens het rapport van de migratieautoriteit. Nog eens 69.000 Venezolaanse burgers kregen een voorlopig verblijfsvisum dat in juli werd geïntroduceerd. Ongeveer 1.500 Venezolanen werden teruggestuurd naar hun land, omdat ze illegaal aan het werk waren. Meer dan 600 werkgevers werden beboet wegens het illegaal tewerkstellen van Venezolanen, vaak onder het minimumloon.

De Verenigde Naties hebben de Colombiaanse president Juan Manuel Santos vorige week meer hulp geboden om de crisis het hoofd te bieden. 

(Suriname Mirrror/Colombia Reports)

Grootste vuilnisbelt Zuid-Amerika, Lixao da Estrutural bij Brasilia, Brazilië, na 67 jaar dicht

(Bron footo: Reuters)
Er ligt een berg vuil van zeker vijftig miljoen ton

Wat gaat gebeuren met de duizenden mensen die op de belt in hun levensonderhoud voorzien?


De grootste vuilnisbelt van Zuid-Amerika, niet ver van de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, gaat na 67 jaar dicht. Er ligt een berg vuil van zeker vijftig miljoen ton. De grote vraag is nu wie de enorme berg afval gaat opruimen, en wat er gaat gebeuren met de duizenden mensen die in hun levensonderhoud voorzien door middel van spullen die ze op de belt vinden. 

De gouverneur van Brasilia, Rodrigo Rollemberg, maakte vrijdag 19 januari 2018 bekend de oude vuilnisbelt - Lixao da Estrutural - te zullen sluiten. Hij deed dat op dezelfde dag, dat er een nieuwe vuilstort werd geopend.



Rollemberg noemde de oude belt 'een open wond, die een gevaar vormt voor de volksgezondheid.' De oude belt was slechts 20 kilometer verwijderd van het presidentiële paleis in de hoofdstad.

Volgens milieuorganisaties bedreigde de belt de watervoorziening van Brasilia. De nieuwe belt ligt verder buiten de stad. De vuilnisbelt wordt bevolkt door de armsten van de 2,5 miljoen inwoners tellende stad.



Duizenden mensen die met behulp van de belt in hun levensonderhoud voorzien, zijn woedend. Zij verdienen hun dagelijks brood met het verzamelen van blik, koperdraad en andere spullen die ze kunnen verkopen. Ook eten de allerarmsten voedsel dat op de vuilnisbelt wordt gevonden.

Volgens Rollemberg hoeven deze mensen zich geen zorgen te maken, hij wil een deel van hen op de nieuwe vuilverwerkingsplaats aan het werk zetten om ze onder hygiënische omstandigheden een fatsoenlijke baan te kunnen geven. Ze kunnen dan onder meer helpen bij het scheiden van het afval om het zo beter te kunnen recyclen, aldus de gouverneur.

De mensen die dag in dag uit op de stinkende belt naar bruikbare spullen zoeken, zien daar weinig in. Zij betwijfelen of een overheidsbaantje genoeg oplevert om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. 'Ik zal de straat op moeten om door de vuilnisbakken te graaien', zegt een man met drie jonge zoontjes tegen persbureau Reuters. Hij werkt al vijf jaar iedere dag op de enorme vuilnisbelt. In een goede maand verdient hij daar omgerekend zo'n 750 euro mee. Dat is meer dan drie keer het minimum maandsalaris in Brazilië.



(Suriname Mirror/BBC/Volkskrant/Radio la Primerisima/Twitter/YouTube)

Familieleden doodgeschoten rebellenleider Oscar Perez woedend op autoriteiten Venezuela

(Bron foto: Twitter)
Autoriteiten hebben lichamen zeven opstandelingen zonder toestemming naar begraafplaats gebracht 

Oppositie-politica Delsa Solorzano: 'Perez is in het hoofd is geschoten, dat suggereert een executie'


Familieleden van een rebellerende agent en zes anderen, gedood door veiligheidstroepen in Venezuela, zeggen vandaag, zaterdag 20 januari 2018, dat de autoriteiten de lichamen van hun familieleden zonder toestemming naar een begraafplaats hebben gebracht voor begrafenis. 


Aura Perez zei zaterdag, dat haar familie niet akkoord is gegaan met het begraven van haar neef Oscar Perez, de afvallige officier.

Perez en andere leden van een bende stierven maandag tijdens een vuurgevecht met veiligheidstroepen nadat ze hadden opgeroepen tot een opstand tegen de regering van president Nicolas Maduro.

Oppositie-politica Delsa Solorzano zegt, dat Perez in het hoofd is geschoten en suggereert een executie.

Nationale gardeofficieren blokkeerden de publieke toegang tot de begraafplaats zaterdag en een online video toont familieleden die op kisten leunen.


Familieleden van de slachtoffers hadden aangedrongen op de voogdij over de lichamen om hun eigen onderzoek uit te voeren.


(Suriname Mirror/Associated Press/Twitter)

Personen van 162 verschillende nationaliteiten bezochten Suriname in 2016

Meeste bezoekers uit Nederland (115.688)

(Bron: Immigratiedienst Militaire Politie)


Eén reiziger uit Armenië, Cambodja, IJsland, Lesotho, Mauritanië, Mozambique en Sao Tomé en Principe


Tussen 1 december 2016 en 1 december 2017 hebben personen met 162 verschillende nationaliteiten Suriname aangedaan. Evenals voorgaande jaren staan mensen met de Nederlandse nationaliteit bovenaan de lijst. In totaal kwamen er 115.688 Nederlanders in Suriname. De Immigratiedienst van de Militaire Politie (MP) houdt de cijfers van het reizende publiek via de doorlaatposten (luchthavens en grensposten) en het MP-hoofdkwartier te Paramaribo bij. 

Van de groep met de Nederlandse nationaliteit zijn 111.676 personen via de J.A. Pengelluchthaven binnengekomen en 112.773 hebben het land via dezelfde route verlaten. De meeste personen reizen via de internationale luchthaven. Zo kwamen er 14.300 Brazilianen via deze post binnen en vertrokken 11.647 weer via dezelfde route.

Surinamers hebben ook aardig gereisd. Via de Pengelluchthaven vertrokken 53.636 personen en 51.245 kwamen het land weer binnen. De grensposten Albina en Nickerie krijgen voornamelijk reizigers met de Guyanese en Franse nationaliteit. De immigratiedienst noteert 30.512 aangekomen en 26.244 vertrekkende Fransen via grenspost Albina. Terwijl via Nickerie 29.672 Guyanezen het land zijn binnengekomen en 28.808 via dezelfde post het land hebben verlaten. Vreemde nationaliteiten

Onder de personen met de 162 verschillende nationaliteiten zijn reizigers uit de meest vreemde landen. In zeven gevallen gaat het om maar één persoon. Ze hebben de nationaliteit van Armenië, Cambodja, IJsland, Lesotho, Mauritanië, Mozambique en Sao Tomé en Principe. Terwijl twee personen in Suriname zijn gearriveerd met de nationaliteit van Andorra, Cyprus, Ecuador, Guinee-Bissau, Somalië en de Verenigde Arabische Staten. Uit andere vreemde hoeken van de wereld vallen personen op met de nationaliteit van onder andere Albanië, Angola, Benin, Burkina Faso, Congo, Djibouti, Kazachstan, Moldavië, Papoea nieuw Guinee, Tanzania en Togo.

Vanuit Europa zijn de 1987, personen met de Belgische nationaliteit de tweede grote groep. Hierna volgen 1.170 met een Duitse en 1,153 met een Britse nationaliteit. Binnengekomen personen met de Amerikaanse en Canadese nationaliteit zijn 7,641 om 2,229. Binnen de Zuid-Amerikaanse nationaliteiten vallen naast die van Brazilië met een totaal van 17.825, de 2,030 Venezolanen en de 1.401 Cubanen op.

Vanuit het continent Afrika staan de Zuid-Afrikanen op de eerste plek met 187 aan totaal gearriveerde personen. Op de lijst met Aziatische nationaliteiten staan 8.080 reizigers met de nationaliteit uit Hong Kong en 1.300 Indiërs. Op de derde, vierde en vijfde plaats staan personen met de nationaliteit van Maleisië met 876, Indonesië met 719 en China met 592 als binnengekomen reizigers.

Bij de Immigratiedienst gebruikt men het Border Management Systeem en worden paspoorten van het reizende publiek gescand. In de nationaliteiten statistieken maakt het systeem geen onderscheid in nationaliteit en werkelijk verblijf (herkomst land/woonplaats). Bijvoorbeeld in het geval van personen met de Franse nationaliteit. Er wordt geen onderscheid gemaakt of zij vanuit Frankrijk, Frans-Guyana of Martinique zijn.

Tuchtklachten tegen advocaten weer in behandeling

Sinds 27 maart 1992 werden geen klachten in behandeling genomen



Vanaf dit jaar worden tuchtklachten tegen advocaten weer in behandeling worden genomen. De laatste tuchtzaak dateert van 27 maart 1992. Daarna was er om uiteenlopende redenen een tuchtloze periode tot heden. Dit zei de waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, vrijdag tijdens het symposium van de Surinaamse Orde van Advocaten, aldus Starnieuws zaterdag 20 januari 2018. 

De tuchtrechtspraak tegen advocaten in eerste aanleg is volgens de Advocatenwet opgedragen aan het Advocatentuchtcollege. Ruim een jaar geleden is het Tuchtcollege geïnstalleerd en is gevestigd in het gerechtsgebouw te Combé.

Het Tuchtcollege kan naast waarschuwing of berisping, een advocaat voor een jaar schorsen of zelfs ontzeggen het beroep uit te oefenen. Tegen de beslissing van het Tuchtcollege is beroep mogelijk bij het Hof van Justitie.

'Organisatorisch zal dit niet eenvoudig worden als we bedenken dat het Hof thans uit elf vaste leden bestaat. De praktische oplossing die binnen het systeem van het formele recht past, is dat het Hof uit de vaste leden bij beschikking een onderzoekskamer belast met het onderzoek, waarna het Hof met alle leden een beslissing zal nemen in hoger beroep. Uiteraard mogen de rechters van het Hof die zitting hebben in het tuchtcollege niet aanzitten in de zaak in hoger beroep', legde Rasoelbaks uit.

De waarnemend Hof-president benadrukte, dat het bestuur van de Orde de kwaliteits- en integriteitstoets moet doen rond de stage en de opleiding. 'Je draagt niet iemand voor om toegelaten te worden van wie je op voorhand weet dat die de stand der advocatuur schade zal aanrichten.' Ook wordt gekeken naar het milieu en antecedentenadvies van de procureur-generaal. Door de toets die gedaan wordt in het voorportaal, kan ervan worden uitgegaan dat de toekomstige advocaat kwaliteit en integriteit bezit en zich zal opstellen zoals het een goede advocaat betaamt, totdat het tegendeel blijkt tijdens een tuchtzaak, voerde Rasoelbaks aan.

Suriname neemt deel aan ‘China International Import Expo’ in Shanghai november 2018

Ministerie van Handel en Industrie heeft team om voorbereiding voor deelname te coördineren



Suriname maakt zich op om deel te nemen aan de ‘China International Import Expo’ die wordt gehouden van 5-20 november 2018 in het National Exhibition and Convention Center in Shanghai. Deze bijzondere expositie biedt overheid en bedrijfsleven van verschillende landen de mogelijkheid om hun exportproducten en diensten te promoten.

Het ministerie van Handel en Industrie heeft een team samengesteld om de voorbereiding voor deelname te coördineren. Suriname mag rekenen op enkele bijzondere voorwaarden, gelet op zijn voordelige regionale ligging en de sterke vriendschapsbanden met China. Vertegenwoordigers van het China International Import Expo Bureau hebben donderdag een presentatie verzorgd over de expositie. Daarbij waren vooral ondernemers en producenten aanwezig.


De voorzitter van de vaste commissie voor Handel en Industrie in De Nationale Assemblee, Stephan Tsang (NDP), ziet in deze expo een bijzondere kans voor Surinaamse ondernemers om een grote exportmarkt te kunnen betreden. Het ministerie zal een grote rol moeten spelen om de Surinaamse producenten te organiseren.

De politicus is geen voorstander van aparte 'hokjes' voor de Surinaamse deelnemers, maar wil dat de Surinaamse participatie één groot geheel vormt. 'Je gaat daar zijn met de rest van de wereld en als je niet opvalt, heeft het geen zin. We zullen hier een goede voorbereiding moeten hebben', zegt Tsang. Zelf denkt hij dat toerisme, fruit, landbouw en speciale producten zoals craft en wijnsoorten goede kans van slagen hebben.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/YouTube)

'Refineria di Kòrsou draagt geen verantwoordelijkheid voor kosten van Multidisciplinair Projectteam'

'Nut en noodzaak van gemaakte MDPT-kosten lag in handen  toenmalige Raad van Ministers en MDPT'


Mocht de indruk bestaan, dat overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) enige verantwoordelijkheid draagt voor de kosten van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT), dan is naar het inzicht van de geschorste RdK-directeur José van den Wall-Arnemannsprake van een misverstand’. Dat stelt hij in het weerwoord in verband met de nulmeting van het MDPT (zie onderaan) door Stichting Overheids accountantsbureau (Soab). Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 20 januari 2018.

'Het initiatief voor de besluitvorming over het nut en de noodzaak van gemaakte MDPT-kosten lag in handen van de toenmalige Raad van Ministers en MDPT, althans de minister van Algemene Zaken, waaraan het MDPT ook rapporteerde, althans dat behoorde te doen', schrijft Van den Wall-Arnemann, verwijzend naar het Landsbesluit MDPT van 29 november 2013. Daarmee

Defensie handhaaft luchtmetingen Curaçao

GGD Amsterdam blijft luchtmetingen doen in onder meer Julianadorp


De GGD Amsterdam blijft luchtmetingen doen in onder meer Julianadorp op Curaçao, waar veel Defensiepersoneel woont. Dat maakt zich zorgen over de schadelijke stoffen die de Isla raffinaderij uitstoot, zo meldt Defensie vrijdag 19 januari 2018 in een persbericht.

Ministers Ank Bijleveld-Schouten en Suzanne Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur van Curaçao kwamen woensdag overeen dat het meten van de luchtkwaliteit wordt voortgezet.

Meetresultaten geven tot nog toe geen aanleiding tot zorgen. De eerste rapportage dateert van september vorig jaar.

De GGD Amsterdam voert op meerdere plaatsen op Curaçao luchtmetingen uit, op verzoek van Defensie ook in Julianadorp. Met de overeenkomst is de samenwerking tussen Curaçao, het Ministerie van Defensie en de GGD Amsterdam verstevigd.

De hoeveelheid schadelijke stoffen wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Wanneer de meetresultaten zijn geanalyseerd zijn, publiceert de GGD Amsterdam die op haar website.

Venezuela had eind mei 1969 plannen om militair in te grijpen op Curaçao

Onthulling in rapport Nederlandse ministerie van Defensie dat 2 januari openbaar werd


Venezuela was op 30 mei 1969 bereid en paraat om militair in te grijpen op Curaçao. Voor de kust van Curaçao lagen vier marineschepen klaar om samen met de Amerikanen in actie te komen. Het was de eerste en enige keer in de lange en roerige geschiedenis van de twee landen dat Venezuela serieus overwoog om het leger in te zetten. 


Deze onthulling wordt gedaan in een rapport van het Nederlandse ministerie van Defensie dat op 2 januari dit jaar openbaar werd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 20 januari 2018.

Het rapport, dat is voorzien van het predicaat ‘zeer geheim’, zit in het archief van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied dat bewaard wordt bij het Nationaal Archief in Den Haag. Een anonieme onderzoeker in dienst van Defensie geeft in 167 pagina’s een doorwrochte analyse van de verhoudingen tussen Venezuela en de - toen nog- Nederlandse Antillen.

De auteur beschrijft alle gevoeligheden en alle incidenten die vanaf de negentiende eeuw tot 1970 plaatsvonden. Het rapport dateert van 1 maart 1970 en is kennelijk opgesteld naar aanleiding van de onlusten in mei 1969.

(Bron: Suriname Mirror/Delpher Kranten)

Elf ‘tallships’ varen 15 juli de Annabaai, Curaçao, binnen

Curaçao voor het eerst een van de aanleghavens op route regatta Velas Latinoamérica


 
De haven van Curaçao ligt in juli drie dagen bomvol met grote zeilschepen. Elf zogenaamde ‘tallships’ varen op 15 juli de Annabaai binnen. Het is voor het eerst dat het eiland een van de aanleghavens is op de route van VelasLatinoamérica

De prestigieuze regatta van Zuid-Amerika is om de vier jaar en wordt dit jaar door Chili georganiseerd, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 20 januari 2018.

Aan de editie van 2018 doen zeilschepen uit elf landen mee die in 152 dagen zeventien havens bezoeken. De regatta begint op 25 maart in Brazilië en van 15 tot en met 18 juli zijn de eeuwenoude twee-, drie- en viermasters aangemeerd aan de kades van Punda en Otrobanda.


Ook het patrouilleschip Zr.Ms. Friesland van de Koninklijke Marine ligt dan in de haven. Dat is het resultaat van jarenlang lobbyen door Lucky Ezechiëls en het team van Curaçao Sail Foundation, de stichting die het evenement op Curaçao organiseert met steun van het ministerie van Economische Ontwikkeling, toeristenbureau CTB en Curaçao Ports Authority (CPA).

'Niet zomaar aantal lesuren opvoeren'

'Landen in regio die meer effectieve lesuren hebben, hebben ook goede faciliteiten'
 
'Ze hebben gekoelde ruimtes, digitale schoolboren en zijn al lang niet meer bezig met krijt'


Het aantal effectieve contacturen tussen leerkracht en leerling opvoeren, zal niet zonder meer doorgevoerd kunnen worden. Dat vindt zowel onderwijsdeskundige Henri Ori als president van de FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname ), Marcellino Nerkust, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 20 januari 2018.

Zij reageren op het voornemen van de regering om onderzoek te doen naar het aantal effectieve uren die leerkrachten doorbrengen voor de klas. Volgens raadsadviseur Eddy Jozefzoon zou de regering nagaan wat het gemiddelde aantal effectieve lesuren in de regio is en of meer lesuren een positieve invloed zou hebben op de lage slagingspercentages.

'Het aantal effectieve uren opvoeren zal er natuurlijk voor zorgen dat de prestaties toenemen. Je kan dan nagaan waar de zwakke punten van de leerlingen zijn en daar meer aandacht aan besteden. Maar het doorvoeren van zo'n maatregel kan niet op zichzelf geschieden.'

Volgens Ori is het voornemen, zoals aangekondigd door Jozefzoon, al eens onderzocht tijdens het Basic Education Improvement Project (BEIP) 1 dat in 2003 is begonnen. Hij was daarbij ook betrokken als deskundige. 'We hebben de noodzaak voor meer lesuren toen ook met de onderwijzers besproken, en die hadden er geen bezwaar tegen mits er een aantal randvoorwaarden in place waren.'

Landen in de regio die meer effectieve lesuren in hun curriculum hebben opgenomen hebben volgens Ori ook goede faciliteiten. Nerkust bevestigt dat. 'De mensen hebben gekoelde ruimtes, digitale schoolboren en zijn al lang niet meer bezig met krijt. Ze hebben goede toiletten, goede lerarenkamers en ook een goede kantine om door de dag heen te kunnen eten.'

Ori benadrukt dat er sprake moet zijn van standaardisatie van scholen. 'We moeten met zijn allen nagaan wat er op een school aanwezig moet zijn om ervoor te zorgen dat de prestaties optimaal zijn. Je kan niet een component eruit vissen en slechts dat doorvoeren.'

Minister Dodson: 'Scalians op stuwmeer ruimen kwikresten op'

Ongeloofwaardige bewering volgt pas dagen na publiciteit over de scalians.....

Waarom heeft Dodson niet een en ander bekendgemaakt op het moment dat hij, waarschijnlijk, de eigenaren van de goudpontons opdracht zou hebben gegeven kwik te verwijderen...?


'Wij zullen niet tolereren dat mensen in de goudsector over de schreef gaan', stelt minister van Natuurlijke Hulpbronnen Regilio Dodson vrijdag 19 januari 2018, aldus het Nationaal Informatie Instituut. De minister reageert nu pas op berichtgeving over scalians die actief zijn op het stuwmeer. 

Minister Dodson beweert, dat de scalians geen werkzaamheden uitvoeren zoals dat beweerd wordt. 'Ze zijn het niet aan het vervuilen, ze ruimen integendeel de kwikresten op', aldus de toch wel ongeloofwaardige uitleg van de minister, over welke uitleg hij kennelijk dagen nodig had om mee naar buiten te komen.

De bewindsman stelt, dat de vier scalians sinds december op vier verschillende locaties in het Stuwmeergebied het kwik aan het zuigen zijn uit het water. Door het zuigen en verwerken van de kwik laat de scalian vuil water achter. Dit hoeft geen probleem te zijn, aangezien het water zichzelf weer reinigt.

Waarom Dodson niet een en ander heeft bekendgemaakt op het moment dat hij, waarschijnlijk, de eigenaren  van de goudpontons opdracht zou hebben gegeven kwik te verwijderen, is een groot vraagteken. Een vraag ook vandaag, zaterdag 20 januari, in de Ware Tijd gesteld door milieuactivist Erlan Sleur. 'De minister had kunnen scoren door alles netjes wetenschappelijk uit te leggen en de milieuvoordelen aan te halen. Maar nee, het moest stiekem en tussendoor heeft hij zelfs ontkend dat er scalians op het stuwmeer werkzaam zijn.'

'Ga je sedimenten waar slapend kwik inzit omwoelen, dan maak je het fijner verdeeld wat het reactieoppervlak super vergroot met als gevolg dat er meer methylkwik zal worden aangemaakt dat door vissen wordt opgenomen.' Hij ziet scalians overigens niet zo snel kwik opruimen, omdat de dure ondernemingen daardoor juist alleen verlies zullen lijden. 'Dus het verhaal van Dodson rammelt van alle kanten.'

De groene kleur van het water is volgens de bewindsman niet het gevolg van de werkzaamheden van de scalian, maar van algen.

Sleur: 'Hoe kunnen we deze minister nog geloven? Deze man moet zich diep schamen voor alle leugens die hij de afgelopen vier weken heeft verteld. Telkens verandert hij zijn verhaal. Deze man is een pathologische leugenaar aan het worden. Ik kan er niks anders van maken.'

Door poema aangevallen Milisie Koedemusu (11) opgevangen door Kinderhuis Tamara

(Bron foto: 1 voor 12)
Jongen ingeschreven op de Kangoeroeschool Community school


Met hulp van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is Milisie Koedemusu (11) opgevangen door Kinderhuis Tamara. Hij is ook ingeschreven op de Kangoeroeschool Community school. Milisie, die door een pooema in het dorp Guyaba in Boven-Suriname ernstig is verwond, heeft een trauma opgelopen. Daarom kan hij voorlopig niet terug naar zijn geboortedorp, meldt de Stichting 1 voor 12.

In het programma van 1 voor 12 vroegen Milisie én zijn vader de regering hen te helpen om een verblijfplaats voor het kind te zoeken.

Vicepresident Ashwin Adhin bracht een bezoek aan de jongen en vroeg Louis Vismale, voorzitter van de stichting, om het verblijf en de school voor de jeugdige in orde te maken. Voor de opvang kreeg hij hulp van Hoefdraad. Waar die hulp uit bestond wordt niet vermeld.


Vismale vertelt dat de scholier psychologische begeleiding zal krijgen waar hij opgevangen wordt. De stichting Voor het kind, door het kind van de Kangoeroe Community school heeft via 1 voor 12 een voedselpakket gegeven aan Milisie. Vismale bracht een bezoek aan de school, waar Milisie heel goed is ontvangen. Gevraagd is aan Vismale om de jongen een tot twee keren naar de Kangoeroe Community school te brengen, zodat hij samen met de kinderen kan zwemmen en meedoen aan andere leuke activiteiten. Vismale gelooft dat Milisie een goede vriendenkring kan opbouwen.

Paus brengt toekomst Amazoneregio wereldwijd onder de aandacht

(Bron foto: SIR,
Servizio Informazione Religiosa)



Bezoek paus Franciscus moet keerpunt worden voor emancipatie volkeren in de Panamazone


Volgens Mauricio López moet het bezoek van paus Franciscus van vrijdag 19 januari 2018 een keerpunt worden voor de emancipatie van de volkeren in de Panamazone. Mauricio López, de secretaris van REPAM, het kerkelijke netwerk voor het hele Amazonegebied - de zogeheten PanAmazone - dat in 2015 op verzoek van paus Franciscus werd opgericht, onderstreept het belang van het pausbezoek van vrijdag aan Puerto Maldonado. 

De paus ontmoette er leiders van stammen uit de hele Amazoneregio.

REPAM brengt afgevaardigden samen uit Brazilië, Colombia, Peru, Ecuador, Bolivia, Guyana, Suriname en Frans-Guyana.



Mauricio López: 'Dit is niet louter een bezoek van de paus aan het apostolische vicariaat van Puerto Maldonado of de Amazone in Peru, maar aan de hele PanAmazone, haar kerken, bisschoppen en de hele bevolking. Dit bezoek is historisch.'

Volgens Lopez wil de paus, die volgend jaar ook nog een bijzondere synode over de Amazone samenroept, het hart van de bevolking van de PanAmazone veroveren en de inheemse volkeren beluisteren en bemoedigen.


Blikvanger van de dag was de ontmoeting van de paus met inheemse vertegenwoordigers.

Lopez: 'Die krijgen vandaag de kans om vrijuit te spreken en aan de paus hun verwachtingen, zorgen, diepe verlangens ten aanzien van de katholieke Kerk uit te spreken. Zo kunnen zij duidelijk maken hoe de Kerk hier een profetische rol kan spelen, een metgezel van deze volkeren kan worden en met hen kan samenwerken in de verdediging van de mensenrechten en de waardigheid van mensen die dagelijks lijden.'


(Suriname Mirror/Kerknet.be/CNA-SIR/Twitter/YouTube)

Paus Franciscus onder vuur door steun aan omstreden Chileense bisschop

(Bron foto: EPA)
Bisschop Juan Barros medeplichtig aan verhullen pedofiele wandaden priester Fernando Karadima

- Paus: 'Mensen die claimen slachtoffer te zijn maken zich schuldig aan laster'
- 'De dag dat ze me bewijs leveren tegen bisschop Barros zal ik praten, er is geen spatje bewijs tegen hem, het is allemaal laster'


Paus Franciscus heeft vrijdag 19 januari 2018 voor veel ophef gezorgd in Chili door het aan het einde van zijn staatsbezoek op te nemen voor een omstreden bisschop. Zolang er geen bewijs is, dat de Chileense bisschop Juan Barros medeplichtig is aan het verhullen van de pedofiele wandaden van de Chileense priester Fernando Karadima, maken mensen die claimen slachtoffer te zijn zich schuldig aan ‘laster’, aldus de paus. 

De kerkvorst haalde uit na een vraag over de kwestie van een Chileense journalist: 'De dag dat ze me bewijs leveren tegen bisschop Barros zal ik praten. Er is geen spatje bewijs tegen hem. Het is allemaal laster. Is dat duidelijk?'


De uitspraak leidde tot veel ophef aan het einde van een toch al moeilijk staatsbezoek, ook al bezoekt de Argentijnse paus het continent van zijn afkomst. De katholieke kerk heeft het moeilijk in landen als Chili en Peru, waar Franciscus tot maandag op bezoek is. Dat heeft te maken met het weglopen van veel gelovigen, mede als gevolg van wantoestanden in de kerk.


Vooral de lang verhulde praktijken van priester Karadima die zich jarenlang vergreep aan minderjarige jongens, zette veel kwaad bloed. In 2011 werd Karadima door het Vaticaan veroordeeld tot een leven van 'penitentie en gebed'. Afgelopen week getuigde Franciscus nog van zijn 'pijn en schaamte over de onherstelbare schade die sommige vertegenwoordigers van de kerk kinderen hebben toegebracht'.

Maar, een van zijn beschermelingen, bisschop Barros van het zuidelijke bisdom Osorno, zou weet hebben van Karadima’s praktijken. Barros was destijds beschermeling van Karadima. Maar, volgens de paus bestaat daarvoor geen enkel bewijs en zou de bisschop mikpunt zijn van een campagne van linkse tegenstanders.

Juan Carlos Cruz, een van degenen die Barros van medeplichtigheid beschuldigt, tweette vanmorgen verbijsterd. 'Alsof ik een selfie had kunnen maken terwijl Karadima mij en anderen misbruikte en Juan Barros erbij stond te kijken.'


De harde toon van paus in zijn verdediging bewees volgens Cruz, 'dat er niets is veranderd en dat zijn verzoek om vergiffenis leeg is'.

Commentatoren in Chili noemen de uithaal van de paus een ‘enorme fout’. Volgens politicoloog German Silva zal die nadreunen in Chili en de rest van Zuid-Amerika.


(Suriname Mirror/AD/NOS/BBC/La Tercera/Twitter)