zondag 31 maart 2019

44-Jarige man doodgestoken in Nieuw-Nickerie

Verdachte in omgeving van steekpartij aangehouden


Bij een steekpartij vrijdagavond voor een winkelpand aan de Walther Hewittstraat in Nieuw-Nickerie is de 44-jarige Mohamed Azadkhan om het leven gekomen. Een ingeschakelde arts stelde officieel de dood vast, zo meldt het Korps Politie Suriname zondag 31 maart 2019.

Uit het voorlopig onderzoek is naar voren gekomen, dat de 46-jarige verdachte S.P. het slachtoffer steekverwondingen heeft toegebracht aan zijn voorhoofd en linkerborst, waarbij een deel van een   scherp voorwerp in zijn lichaam is vast blijven zitten.

P., die zich nog in de omgeving bevond, werd terstond door agenten aangehouden.

Na overleg met het Openbaar Ministerie werd S.P. hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

Brunswijk (ABOP): 'Een lachertje dat in Ocer door Bouterse is meegedeeld dat honderden mensen overgelopen zijn naar NDP'

'Ik ben echt niet bang geworden van de NDP-vergadering'

'Zo groots was de opkomst niet als je landelijk bussen hebt ingezet om mensen naar Paramaribo te vervoeren'


ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk vindt het een lachertje dat in Ocer, door NDP-partijleider Desi Bouterse vrijdagavond werd beweerd, dat honderden mensen overgelopen zijn naar de NDP. 'Het is wel zo dat wat mensen van de ABOP naar de NDP zijn of naar VHP, maar van die partijen komen ook mensen naar ons. Ik ben echt niet bang geworden van de NDP-vergadering, want er waren daar ongeveer 7.000 mensen. Zo groots was de opkomst niet als je landelijk bussen hebt ingezet om mensen naar Paramaribo te vervoeren', zegt Brunswijk vandaag, zondag 31 maart 2019, op Starnieuws. 

De politicus zegt, dat ABOP in augustus een grote massameeting zal houden. 'Dan zal ik bewijzen dat ik meer dan twee keer zoveel mensen op de been zal brengen. Eind van het jaar ga ik naar AK-stadion', zegt Brunswijk.

Hij moest erom lachen toen Bouterse opsomde hoeveel mensen van de ABOP de partij hebben verlaten. 'Laat hij de mensen tonen, maar dit is een lachertje, maar ja, de NDP-voorzitter houdt van jokes vertellen', stelt Brunswijk.

Vanmiddag vergaderen in Moengo, de thuisbasis van Brunswijk, de NPS en de VHP. Brunswijk zegt dat hij aanwezig zal zijn op de vergadering van de NPS. 'Ik heb een uitnodiging gekregen van de voorzitter van de NPS en ik heb besloten te gaan. Ik neem zeker tweehonderd mensen met mij mee.'

Hij merkt op, dat de ABOP bijzonder goede banden heeft met de NPS. 'Van de VHP heb ik geen uitnodiging gekregen, dus ga ik niet daar.'

Costa-Ricaanse hagedissensoort kan 16 minuten onder water blijven

(Bron foto: Lindsey Swierk)
Wateranool (Anolis aquaticus) heeft mogelijk scuba-duikkwaliteiten ontwikkeld...


Een Costa-Ricaanse hagedisspecie heeft mogelijk scuba-duikkwaliteiten ontwikkeld waardoor hij 16 minuten onder water kan blijven, volgens de faculteit van Binghamton University, State University of New York. Net als mensen heeft het de vaardigheid van het duiken begrepen, maar het heeft geen behoefte aan regulators of luchttanks. Het enige dat nodig is, is een kleine luchtbel op de snuit....

Lindsey Swierk van de Binghamton University rapporteerde haar bevindingen in de Natural History Notes of Herpetological Review. Ze stuitte in 2015 bij toeval op de reptielen die op het punt stonden om te duiken. Tijdens het wandelen langs bergstromen in Costa Rica merkte ze dat bepaalde hagedissen, bekend als wateranolen (Anolis aquaticus), indrukwekkend lange tijd onder water bleven.

'Het vinden van bewijs dat suggereert dat wateranolen onder water ademen was serendipitair en maakte geen deel uit van mijn oorspronkelijke onderzoeksplan', zei Swierk in een verklaring. 'Ik was onder de indruk en behoorlijk in de war over de lengte van de duik, dat me stimuleerde om in de volgende paar jaar een ​​kijkje te nemen met een onderwatercamera.'
Mensen kunnen het maar ongeveer drie minuten volhouden, hoewel zeer ervaren duikers kunnen hun adem ongeveer 20 minuten kunnen inhouden.Dus hoe doen de hagedissen het?
De wateranool kan onder water lange tijd ademen, om te ontsnappen aan roofdieren. Het lijkt erop dat de soort mogelijk een onderwaterrespiratiesysteem heeft gevormd dat bestaat uit een gerecyclede luchtbel die zich vasthecht aan het hoofd van de wateranool. 'Duiken onder water en daar lang blijven, is een anti-roofdierstrategie voor wateranolen', zei Swierk. 'Deze hagedissen zijn niet bijzonder snel en naar het water gaan is een zeer effectieve optie. Het is gemakkelijk om te 'verdwijnen' in het oog van een roofdier als je je een paar minuten onder water verstopt hebt. Ik denk dat er onderwateradempassingen in wateranolen zouden zijn ontstaan ​​om de tijd die ze in hun onderwaterverblijf kunnen doorbrengen, te verlengen.'

Het unieke gedrag werd voor het eerst gedocumenteerd door Swierk in een video waarin de wateranool uitademt en -het inademen van een luchtzak onder water. Analyse van de magen van de hagedissen onthulde, dat ze sommige insecten eten die voornamelijk onder water worden aangetroffen, wat erop duidt dat de soort onder water kan duiken om andere redenen dan alleen het vermijden van roofdieren. 'Het vinden van bewijs dat suggereert dat wateranolen onder water ademen maakte geen deel uit van mijn oorspronkelijke onderzoeksplan', zei Swierk.


'Ik denk dat het mogelijk is dat er luchtbellen worden gevangen rond het hoofd en de keel van de hagedis en dat de inademing en uitademing van de luchtbel ervoor zorgen, dat er wat frisse lucht uit deze luchtzakken wordt verhandeld. Of misschien heeft het iets te maken met het gebruik van de bubbel om koolstofdioxide kwijt te raken.'

Vooruitkijkend, zou Swierk willen onderzoeken hoe de vorm van de hagedissen kan helpen bij het vasthouden van grote luchtbellen, en hoe het mogelijk bubbels in staat stelt vast te houden aan het oppervlak van het lichaam van de wateranool. Ze zou ook graag de zuurstof in de bubbel bestuderen tijdens een uitgebreide duik.

Het laboratorium van Swierk is van plan verschillende soorten follow-uponderzoek uit te voeren naar de 'bubbel'

(Suriname Mirror/QCostaRica/IFLScience.com/YouTube/nl.upost.info)

Costa Rica neemt het grootste zonnepark van het land in gebruik: 19.000 zonnepanelen op 11,2 hectare

Parque Solar Cooperativo in Pocosol, Alajuela, voorziet 5.000 woningen van stroom


Costa Rica nam zaterdag 30 maart 2019 het grootste zonnepark van het land in gebruik, waarvan de overheid zegt dat het 5.000 woningen van stroom zal voorzien. Parque Solar Cooperativo ligt in Pocosol, San Carlos (Alajuela) en heeft 19.000 zonnepanelen van 11,2 hectare. 

Het zal noordelijke gemeenschappen voorzien van een ononderbroken elektrische dienst gedurende het droge seizoen, wanneer de hydro-elektrische capaciteit afneemt, aldus Casa Presidencial.

'Vanuit Pocosol sturen we een bericht naar de wereld dat een land dat zich toelegt op hernieuwbare energie in staat is om een ​​zonnepanelenproject te genereren' , zei president Carlos Alvarado op Twitter. 'Dit is een krachtige boodschap van het pad dat we als een land volgen. Parque Solar Cooperativo zal een belangrijke stap zijn om het doel van decarbonisatie tegen 2050 te bereiken', zei Alvarado. 'Fotovoltaïsche energie zal van het allergrootste belang zijn om het vervoer te elektriseren en om koolwaterstof te verlaten.'


Het project kostte bijna $ 6,5 miljoen, aldus Casa Presidencial. Het stond onder toezicht van de  Cooperativa de Electrificación Rural de San Carlos, Coopelesca.

'Dit is een heel belangrijk project voor ons, omdat we werken aan de diversificatie van de productie van energie uit milieuvriendelijke bronnen', zei Omar Miranda, algemeen directeur van Coopelesca. Costa Rica kondigde in februari plannen aan om in 2050 te decarboniseren, een ambitieus plan dat de modernisering van de transportsector in het land met een focus op het lopen, fietsen en elektrische treinen met zich meebrengt.

De minister van Milieu en Energie, Carlos Manuel Rodríguez, onthulde ook een 10-puntenplan voor het koolstofvrij maken, te beginnen met kortetermijndoelen die de huidige regering voor 2022 wil voltooien.


(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter/Periodico Mensaje)

Miss Peru 2019 ontdaan van haar kroon en deelname aan Miss Universe Pageant

20-Jarige Anyella Grados dronken en overgevend gefilmd in nachtclub in noorden van PeruMiss Peru 2019, Anyella Grados (20), is ontdaan van haar kroon en zal niet in staat zijn om te strijden voor Miss Universe Pageant. De reden achter deze straf voor de 20-jarige Peruaanse schoonheidskoningin is dat ze vorige week dronken en overgevend was gefilmd na een feestje in een nachtclub in het noorden van Peru.

In een mum van tijd gingen de beelden van de aangeschoten Miss Peru online, en het toonde mevrouw Grados dronken brakend en buiten zinnen.


Het beeldmateriaal is naar verluidt opgenomen door Miss Teen Peru Camila Canicoba, volgens rapporten van en ze legde ook uit, dat ze de video gewoon privé wilde delen, maar ze publiceerde publiekelijk zodat mensen het konden zien.


De schoonheidskoningin is ontdaan van haar kroon en zal niet eens in staat zijn om te strijden voor de Miss Universe-titel.

In een verklaring (zie hierna) beweert Grados echter, dat zij juridische stappen zal ondernemen tegen de opname zonder haar toestemming.


VS-president Donald Trump haalt uit naar zijn Colombiaanse collega Ivan Duque

(Bron foto: Twitter)
'Hij heeft niets voor ons gedaan, er komen meer drugs uit Colombia dan voordat hij president was'


President Donald Trump van de VS haalde vrijdag 29 maart 2019 hard uit naar zijn Colombiaanse collega Ivan Duque en ondermijnde de toch al zwakke positie van de pro-Amerikaanse president van Washington's trouwste bondgenoot in Latijns-Amerika. 

'Hij heeft niets voor ons gedaan', zei Trump, verwijzend naar Duque, eraan toevoegend dat 'er op dit moment meer drugs uit Colombia komen dan voordat hij president was.'

'Ik zal u iets vertellen: Colombia, u heeft uw nieuwe president van Colombia, echt goede kerel. Ik heb hem ontmoet, we hadden hem in het Witte Huis. Hij zei hoe hij drugs zou stoppen. Meer drugs komen op dit moment uit Colombia dan voordat hij president was, dus hij heeft niets voor ons gedaan. ' 

President van de Verenigde Staten, Donald Trump


Terwijl hij zijn best doet om Duque de schuld te geven van het falende drugsbestrijdingsbeleid van beide landen in het Zuid-Amerikaanse land, negeerde Trump het feit dat Duque de enige ondersteuner was van mogelijke Amerikaanse militaire interventie in Venezuela.

De VS gebruikten Cucuta - een Colombiaanse stad aan de Venezolaanse grens - als achtergrond voor een mislukte poging om de president van Venezuela, Nicolas Maduro, onder druk te zetten. Trump negeerde het feit, dat Duque heeft gebogen voor de druk van de VS door te proberen het Constitutionele Hof van Colombia ertoe te brengen het verbod op het gebruik van het pesticide glyfosaat om luchtvervuiling coca, het basisingrediënt voor cocaïne, in strijd met deskundigen en andere politieke leiders, uit te faseren.


De Amerikaanse president lijkt niet op de hoogte van het feit, dat het falen van zijn regering om een ​​vredesproces te ondersteunen de inspanningen van de Colombiaanse regering en de Verenigde Naties ondermijnt om boeren ertoe over te halen over te schakelen van coca verbouwen naar legale gewassen, een strategie die algemeen wordt gezien als effectiever dan besproeiingg vanuit de lucht.

De schade die Trump Duque berokkent door zijn uithaal, was meteen duidelijk in Colombia. 'De Colombiaanse regering moet zich zorgen maken. Het regionale beleid was gebaseerd op een volledige afstemming met Trump', zei oud-minister van Defensie Gabriel Silva.

De nieuwste tirade van de president van de VS was slechts de laatste waarin de Amerikaanse president buitensporige opmerkingen heeft gemaakt die haaks staan ​​op het bestaande buitenlandse beleid van de VS. De kritiek van Trump kwam onmiddellijk nadat hij vier andere Latijns-Amerikaanse landen - Mexico, El Salvador, Guatemala en Honduras - had aangevallen vanwege hun falen om te doen wat hij wil doen met immigranten.

Hij was niet door verslaggevers gevraagd commentaar te leveren op Colombia of de cocaïnehandel, en zijn harde woorden leken spontaan te zijn. Trump dreigde niet alle Amerikaanse hulp aan Colombia te elimineren, zoals hij deed met de Midden-Amerikaanse landen die hij noemde. De Amerikaanse president zou gelijk kunnen hebben als hij beweert, dat de cocaïneproductie in Colombia toeneemt, gelet op de grote mislukkingen in het vredesproces die de boeren die coca hadden uitgeroeid ertoe hadden gebracht terug te keren naar de teelt van de illegale oogst.

De weinige politieke bondgenoten van de president waren snel in zijn verdediging. Ex-president Alvaro Uribe, de politieke beschermheer van Duque, zei dat als Trump Colombia de schuld wilde geven van de toename van cocaïne, hij achter Duque's voorganger Juan Manuel Santos had moeten staan.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Blu Radio/Twitter)

Gevaar blijft twee jaar na de Colombiaanse dodelijke Mocoa-aardverschuiving bestaan

Hervestiging tienduizenden mensen uit risicogebied verloopt traag door amper vrijkomen fondsenTwee jaar na een aardverschuiving die meer dan 300 mensen in het Colombiaanse regenwoudstadje Mocoa heeft gedood, worstelen de lokale autoriteiten met de fondsen om tienduizenden inwoners te herhuisvesten die wonen in gebieden met overstromingsgevaar. Stortregens op 31 maart 2017 veroorzaakten een dodelijke stortvloed van modder, puin en stenen en zorgden ervoor dat rivieren hun oevers braken en hele buurten wegspoelden. Ten minste 300 mensen zijn om het leven gekomen en honderden mensen zijn vermist, waaronder veel kinderen, in de ergste ramp die Colombia de afgelopen decennia heeft getroffen. 

Lokale gemeenschapsleiders stellen de gecombineerde tol van doden en vermisten vast op ongeveer 1.000 mensen. Als onderdeel van de wederopbouwinspanningen zijn er tot nu toe 300 nieuwe huizen gebouwd voor eigenaren van onroerend goed die de hunne verloren hebben tijdens de ramp.


Maar, ongeveer 25.000 inwoners van Mocoa, de regenachtige en vochtige hoofdstad van de zuidelijke provincie Putumayo in het Amazonebekken, wonen in gebieden die het risico lopen te overstromen en modderstromen vertonen, aldus Jose Antonio Castro, de burgemeester van de stad


'Het is het meest aan te raden om een ​​hervestigingsplan te maken', vertelde Castro aan de Thomson Reuters Foundation. Maar, de fondsen die de nationale regering nodig heeft om het land te kopen voor de herhuisvesting van mensen en om nieuwe huizen te bouwen, zijn nog niet gedefinieerd of beveiligd, aldus de burgemeester. De hervestiging van tienduizenden mensen zou in totaal ongeveer 20 jaar duren en in fasen worden uitgevoerd, te beginnen met gemeenschappen die langs rivieroevers wonen en die het meest kwetsbaar zijn, zei hij.


'Het is een zeer complexe taak, het is heel moeilijk om te doen, omdat je mensen psychosociale zorg moet geven zodat mensen het initiatief nemen om te vertrekken, omdat de historische traditie hier is om langs de rivieren te leven', zei Castro.

Communautaire leidster Eugenia Torres en haar dochter wonen in een berooid deel van Mocoa, langs een rivier waarvan ze weet dat ze een hoog risico loopt om te overstromen. Maar, Torres, die ternauwernood ontsnapte aan de dodelijke aardverschuiving, zegt dat ze geen andere keuze heeft dan te blijven waar ze is, omdat ze het zich niet kan veroorloven om hogere huur te betalen in een veiliger deel van de stad. 'We leven in permanent gevaar', zei Torres. 'Ik woon hier uit noodzaak, niet omdat ik wil of niet wil vertrekken.'


Volgens de burgemeester zal binnenkort worden begonnen met de bouw van nog eens 1.150 nieuwe huizen in en rond Mocoa, meestal voor huiseigenaren die hun eigendommen verloren bij de ramp. 'Er zijn heel veel huizen om te bouwen', zei Castro.

Omringd door bergachtig regenwoud en met zes rivieren die door en rond Mocoa lopen, maakt de topografie en de locatie van de stad het mogelijk modderstromen en plotselinge overstromingen. Toch zijn er twee jaar na de ramp, afgezien van een handvol gerepareerde wegen en bruggen, bijna geen bestaande maatregelen voor overstromingsbeheersing, zoals retentiemuren langs rivieroevers.


'We zijn net klaar met herstellen en dus is de reconstructie van de stad, de reconstructie van het sociale weefsel, nog maar net begonnen', zei Castro. De eerste van de 56 geplande infrastructuurprojecten om overstromingen en rivieren die hun banken laten barsten te helpen starten binnen enkele dagen, aldus de burgemeester. 'Dit zijn openbare werken om de impact van rampen te verminderen, zodat sommige gebieden gaan van gebieden met een hoog risico naar gebieden met een gemiddeld risico', zei Castro.

(Suriname Mirror/Channel News Asia/Reuters/Twitter)

Man uit Californië (VS) in Medellin, Colombia, aangehouden verdacht van aanbieden geld aan minderjarige meisjes in ruil voor seks

(Bron foto: Fiscalía Colombia)
Thomas Renno maakte zijn zevende reis naar Colombia sinds 2017


Politie in de op een na grootste stad van Colombia heeft een Californische man gearresteerd, omdat hij naar verluidt contant geld via Facebook aan meisjes van rond 13 jaar zou aanbieden in ruil voor seksuele handelingen. 

De Hoofdofficier van Justitie zond zondag 31 maart 2019 een video uit, waarin is te zien, dat Thomas Renno wordt geboeid nadat hij vanuit San Francisco in Medellin was gearriveerd.


Hij maakte zijn zevende reis naar Colombia sinds 2017, gedurende welke tijd wordt aangenomen dat hij meerdere minderjarigen heeft benaderd.

Volgens onderzoekers gebruikte Renno naar verluidt drie Facebook-profielen om contact op te nemen met meisjes en hen maximaal $ 100 aan te bieden om zijn voorstellen te aanvaarden. Hij gebruikte het sociale netwerk ook om expliciete foto's en pornografisch materiaal te delen.


(Suriname Mirror/The Associated Press/El Comercio/Twitter)

Braziliaanse president Jair Bolsonaro begint zijn vierdaagse bezoek aan Israël

(Bron foto: Twitter)
Kwestie verplaatsing Braziliaanse ambassade naar Jeruzalem hangt boven bezoek


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is vandaag, zondag 31 maart 2019, zijn bezoek aan Israël begonnen. Brazilië heeft meteen in Jeruzalem een nieuw kantoor van de ambassade geopend. Dat kantoor wordt onderdeel van de ambassade die is gevestigd in Tel Aviv, een beleidsverandering die wordt verworpen ​​door militaire officieren in zijn kabinet.

'Brazilië heeft besloten een kantoor in Jeruzalem te openen om handel, investeringen, technologie en innovatie te bevorderen als onderdeel van de ambassade in Israël' , aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brazilië in een verklaring.

Het vierdaagse bezoek van de extreem-rechtse leider komt een week vóór de verkiezingen van Israël, waarin de rechtse premier Benjamin Netanyahu tegen een populaire centrumkandidaat en beschuldigingen van corruptie vecht, wat hij ontkent.


'Ik houd van Israël', zei Bolsonaro in het Hebreeuws tijdens een welkomstceremonie, met Netanyahu aan zijn zijde op het Ben-Gurion-vliegveld in Tel Aviv.Netanyahu zei dat hij en Bolsonaro 'veel overeenkomsten' zouden tekenen, inclusief veiligheidsdeals, en dat de Braziliaanse leider de heilige westelijke muur van het jodendom zou bezoeken bij de Al Aqsa-moskee.

Yuval Steinitz, de Israëlische minister van Energie, zei zondag dat het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras 'zal deelnemen aan een proces van olie- en gasexploratie in Israël'.


Eerder deze maand zei een Braziliaanse overheidsfunctionaris tegen persbureau Reuters, dat er geen beslissing was genomen over de verplaatsing van de ambassade, maar 'tijdens de reis moet er iets gezegd worden over de ambassade'. De ambtenaar, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, voegde eraan toe, dat een formele aankondiging tijdens het bezoek misschien niet zou komen.

Tijdens een bezoek aan Brazilië voor de inauguratie op 1 januari, zei Netanyahu dat Bolsonaro hem had verteld dat het verplaatsen van de Braziliaanse ambassade in Israël vanuit Tel Aviv naar Jeruzalem een ​​kwestie was van 'wanneer, niet als'.

Evenals Netanyahu is Bolsonaro een openhartige bewonderaar van de Amerikaanse president Donald Trump, die afgelopen mei de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatste, vijf maanden na het breken met internationale consensus en het erkennen van de stad als de hoofdstad van Israël.


Bolsonaro geniet ook thuis van sterke evangelische ondersteuning. Netanyahu heeft Amerikaanse evangelische leiders het hof gemaakt tijdens zijn huidige decennium aan de macht. Maar, in een interview in februari vertelde de Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourao, een gepensioneerde legergeneraal, aan Reuters dat het verplaatsen van de ambassade een slecht idee was, omdat dit de Braziliaanse export naar Arabische landen zou schaden, inclusief een geschatte $ 5 miljard aan halal voedselverkoop.

Het economische team van Bolsonaro en de machtige boerenlobby van het land hebben geadviseerd om de ambassade niet naar Jeruzalem te verhuizen. Israël veroverde Oost-Jeruzalem samen met de Westelijke Jordaanoever en Gaza in de oorlog van 1967. De Palestijnse Autoriteit streeft naar een staat in de twee gebieden, met bezet Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

(Suriname Mirror/Al Jazeeera/Haaretz/Twitter/Breaking Israel News/YouTube)

Alleen de NDP zou welkom zijn in inheems Trio-dorp Kwamalasamutu....

Brief van granman Asongo Alalaparu van de Trio's voorgelezen op NDP-massameeting

(Bron screenshot: YouTube-STVS Suriname)
Belfort (ABOP): 'Deze ontwikkeling is zeer zorgwekkend en zal niet zo gelaten worden'


Granman Asongo Alalaparu van de Trio's zou namens de zeven dorpen hebben besloten, dat op de NDP na geen enkele partij politieke propaganda moet komen maken in Kwamalasamutu. Een brief die afkomstig zou zijn van de granman werd vrijdagavond voorgelezen op de NDP-massameeting in Ocer, kort voordat de voorzitter van de NDP, president Desi Bouterse, aan het woord zou komen. 

Twee personen brachten namens de granman de boodschap over, bestemd voor de president. In de brief staat dat de totale bevolking van Kwamalasamutu en de zeven dorpen alleen NDPers zijn.

'Andere partijen zijn niet welkom in ons gebied. U brengt ontwikkeling in ons gebied en u bent de enige president die naar ons omgekeken heeft. Wij verwachten dat u ons gebied samen met ons verder tot ontwikkeling zal brengen', staat in de brief die namens de granman werd voorgelezen in Ocer.

Assembleelid Edward Belfort (ABOP) zegt vandaag, zondag 31 maart 2019, op Starnieuws dat eerst nagegaan moet worden of de granman daadwerkelijk op de hoogte is van deze brief. 'Het kan nooit geaccepteerd worden ,dat andere groepen geen propaganda mogen maken in een gebied. Iedereen in het land heeft het recht om overal te gaan en propaganda te maken.' 

Belfort vindt deze ontwikkeling zeer zorgwekkend. Deze kwestie zal niet zo gelaten worden, zegt hij.

Het is weer zomertijd en dus weer vijf uur tijdsverschil met Nederland....

Meerderheid Europees Parlement wil echter af van zomer-wintertijd


Hoewel een meerderheid in het Europees Parlement van het wijzigen van de klok af wil, is de zomertijd vanochtend, zondag 31 maart 2019 weer ingegaan in Nederland en is het tijdsverschil weer vijf uur met Suriname. Om 02.00 is de klok één uur vooruit gezet. In bijna zeventig landen doen ze aan zomer- en wintertijd. In Nederland werd de zomertijd ingevoerd in 1977.

Het halfjaarlijks voor- en achteruit zetten van de klok staat al enige tijd onder druk. De Europese Commissie wil er van af en wordt gesteund door een meerderheid van het Europees Parlement. Het halfjaarlijks wijzigen zou niet goed zijn voor de gezondheid. Ook boeren zitten er niet op te wachten, meent Nederlandse Europarlementariër Annie Schreier-Pierik (CDA), die al jaren actie tegen de zomertijd voert.


Idee is dat in 2021 wordt gestopt met het halfjaarlijks wisselen van de klok. De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen. De vraag is echter of de landen er uit gaan komen. Zij willen voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat. Vandaar dat het parlement afgelopen december uitstel vroeg.

Als het aan Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker ligt, voert Europa de zomertijd permanent in. De Tweede Kamer voelt daar echter weinig voor. Volgens CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en de Partij voor de Dieren is dat slecht voor de gezondheid van Nederlanders. Wetenschappers waarschuwen dat invoering van permanente zomertijd zorgt voor meer gevallen van depressie, kanker en hart- en vaatziekten. Het zou dan in de winter pas rond tien uur ’s ochtends licht worden, wat ingaat tegen het natuurlijke bioritme van mensen. De VVD twijfelt nog wat te kiezen. PvdA en SP willen helemaal niet stoppen met de in 1977 vanwege de oliecrisis (weer) ingevoerde zomertijd. Als die verdwijnt, wordt het in de zomer ’s avonds een uur eerder donker dan nu.

Voordeel van de zomertijd is verder dat 's avonds minder stroom wordt verbruikt doordat de lichten pas later aan hoeven. Verder vermindert de zomertijd de misdaad, vallen er minder verkeersdoden. Bovendien is zo’n uurtje langer licht ook gunstig voor horeca en het toerisme.

Wetenschappers stellen dat het beter is om te stoppen met de zomertijd en het hele jaar door de standaardtijd, de huidige wintertijd, aan te houden. Dat past beter bij de geografische ligging van Nederland.
Veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok. Bij de een duurt die ontregeling langer dan bij de ander. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.

(Suriname Mirror/De Stentor/RTL Nieuws)

'Ik heb met mijn volle verstand en vooral voor mijn zielenrust ervoor gekozen af te haken bij NDP'

Lucille Hardenberg: 'Als NDP-coördinator voor Coronie bespeurde ik niet de juiste politieke wil'

'Voor Suriname en in het bijzonder voor Coronie zie ik de agrarische sector als enige manier om ons volk te ontwikkelen, big up Coronie, ik kom eraan'


Lucille Hardenberg, die coördinatrice was van de NDP voor Coronie, heeft deze partij onlangs de rug toegekeerd en is toegetreden tot de VHP. Zij is flink door het slijk gehaald op social media en in app-groepen, aldus Starnieuws vandaag, zondag 31 maart 2019.

NDP-voorzitter Desi Bouterse zei vrijdag op de massameeting van zijn partij in NDP-centrum Ocer dat niet meer over haar moet worden gesproken en hij zei te hopen, dat 'Lucille' vrede heeft met waar ze nu is.

'Ik ben door mijn vader, Lucien Hardenberg alias Alva, die gedurende 32 jaar beheerder is geweest van Ocer, opgevoed en was daardoor een echte Boutist geworden. Zo ben ik opgegroeid in de NDP. Maar, nu ik ouder en wijzer ben geworden, heb ik bepaalde dingen ontdekt waarmee ik mij als persoon vooral tot in mijn ziel niet kan verenigen. Dus heb ik met mijn volle verstand en vooral voor mijn zielenrust ervoor gekozen af te haken bij de NDP. Net zoals een baby in een door de ouders bepaald geloof wordt gedoopt en op latere leeftijd besluit toch voor een andere religie te kiezen', zegt Hardenberg vandaag op Starnieuws.

Zij wil ook veel ontwikkeling brengen in haar geboortedistrict Coronie waarvan deskundigen zeggen dat het alle ingrediënten heeft om een top agrarisch district te worden. Het heeft de beste grond in Suriname, de beste klimatologische omstandigheden en een bevolking die uitkijkt naar daadwerkelijke ontwikkeling. Het enige dat ontbreekt is de juiste politieke wil, meent Hardenberg.

'Als NDP-coördinator voor het district bespeurde ik niet de juiste politieke wil, dus mi musu draai a anu fu pari a boto. Daarom heb ik gekozen voor de VHP die in het bijzonder een partij is voor de agrariërs en ondernemers. Zie ook haar aanpak in het binnenland waar de binnenlandbewoners al decennialang agrariërs zijn doch de final touch, de afzet, misten. Ik reken erop dat de partij mij zal ondersteunen om Coronie langs agrarische weg tot bloei te brengen', zegt Hardenberg.

De agrarische sector is een zeer duurzame sector anders dan bijvoorbeeld de mijnbouwsector die eens ophoudt. 'Voor Suriname en in het bijzonder voor Coronie zie ik de agrarische sector als de enige manier om ons volk te ontwikkelen. Wij hebben ontzettend veel land, laten wij nu eindelijk Suriname tot een voedselschuur maken en het niet alleen met de mond belijden. Big up Coronie, ik kom eraan.'

Minister Hoefdraad: 'Wetsvoorstellen die moeten zorgen voor belastingverlichting zijn in afrondende fase'

'Eind april wordt de nieuwe Investeringswet ingediend bij De Nationale Assemblee'

Hoefdraad tracht vakbeweging gerust te stellen


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt dat wetsvoorstellen in een afrondende fase zijn die moeten zorgen voor belastingverlichting. Eind april wordt de nieuwe Investeringswet ingediend bij De Nationale Assemblee, met lange termijn belastingvoordelen voor het investeren in de economie. Daarbij zullen de belastingschijven ook worden aangepast, zegt de bewindsman vandaag, zondag 31 maart 2019 op Starnieuws. 

De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) heeft vrijdag een besturenvergadering gehouden. Daar heeft vakbondsleider Robby Berenstein zijn ongenoegen geuit over het uitblijven van  belastingverlichting. Indien er geen vaart in deze zaak komt, heeft RaVakSur aangekondigd acties te zullen voeren.

Hoefdraad stelt, dat eerder is meegedeeld aan de vakbeweging dat de belastingmaatregelen na juni dit jaar kunnen worden doorgevoerd. Het ministerie is binnenshuis bezig met het afronden van zaken. Delen van de wetgeving zijn al bij De Nationale Assemblee, zoals het instellen van het Woningbouwfonds.

In bestudering is bij het ministerie van Financiën hoe kleine en midden ondernemers kunnen worden tegemoet gekomen. Gedacht wordt onder andere aan het geven van 'tax holidays' voor bijvoorbeeld drie jaar.

President Donald Trump wil dat de VS stopt met hulp aan El Salvador, Guatemala en Honduras

'De landen blijven migranten naar de VS sturen'

'We hebben ze honderden miljoenen gegeven en ze doen er niets voor terug'


President Donald Trump wil dat de VS stopt met hulp aan El Salvador, Guatemala en Honduras, die samen bekendstaan als de Noordelijke Driehoek. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag 30 maart 2019.

Trump zei een dag eerder, dat de landen migranten naar de VS blijven sturen. Een golf van asielzoekers uit de drie landen heeft de afgelopen dagen geprobeerd de Verenigde Staten over de zuidelijke grens te betreden. Het ministerie gaf geen verdere details.

Wel zei het dat het Congres er nog bij moet worden betrokken, omdat deze kennelijk moet instemmen met het stopzetten van de hulp. Het gaat om een bedrag van zo’n 700 miljoen dollar (ruim 620 miljoen euro).

De VS verstrekte ongeveer $ 131 miljoen aan hulp aan Guatemala, $ 98 miljoen aan Honduras en $ 68 miljoen aan El Salvador in 2016, volgens persbureau Reuters. Het volgende jaar daalde de financiering tot ongeveer $ 69 miljoen voor Guatemala, $ 66 miljoen voor Honduras en $ 46 miljoen voor El Salvador.

Democratisch afgevaardigde Nita Lowey twitterde, dat de stap om de hulp stop te zetten ’immoreel’ is en dat het de ’armoede en wanhoop bij de lokale bevolking alleen maar zal vergroten, waardoor de migratie juist gaat toenemen’.


Senator van New Jersey Bob Menendez noemde Trumps actie een ’roekeloze aankondiging’ en drong er bij Democraten en Republikeinen op aan het te verwerpen. 'Amerikaanse buitenlandse hulp is geen liefdadigheidsinstelling, het bevordert onze strategische belangen en financiert initiatieven die Amerikaanse burgers beschermen', zei Menendez in een verklaring.

'We hebben ze honderden miljoenen gegeven en ze doen er niets voor terug', reageerde Trump, verwijzend naar de aanhoudende stroom vluchtelingen uit Zuid- en Midden-Amerika. Hij herhaalde zijn dreigement om volgende week de de Amerikaanse grens met Mexico te sluiten als Mexico de immigranten niet gaat tegenhouden. Een besluit met enorme gevolgen voor de wettelijke grensovergangen en dat mogelijk miljarden dollars aan handel gaat kosten.
(Suriname Mirror/Reuters/Telemundo/De Telegraaf/USA Today/Twitter/New York Daily News/VoA News)

Federaal Hof Brazilië: 'Herdenking van de militaire coup in Brazilië in 1964 mag doorgaan'

(Bron foto: Radio Bahia Nordeste)
Volgens de hogere rechter is de herdenking niet onrechtmatig


De omstreden herdenking van de militaire coup in Brazilië in 1964 mag tóch doorgaan, heeft een rechter van een Federaal Hof zaterdag 30 maart bepaald. Een lagere rechter had vrijdag de viering van de 55e verjaardag van de coup verboden, omdat de geplande feestelijkheden niet bij de democratische waarden van Brazilië zouden passen. 

Begin deze week vroeg president Jair Bolsonaro het ministerie van Defensie om voor 31 maart een viering te organiseren in verband met de herdenking van de staatsgreep. De coup tegen de toenmalige president Goulart resulteerde in 21 jaar ultrarechtse dictatuur.

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn in die twee decennia zeker 434 mensen omgekomen of verdwenen.

Bolsonaro maakte al tijdens zijn verkiezingscampagne geen geheim van zijn bewondering voor de militaire dictatuur. Later krabbelde de president enigszins terug, en zei hij dat hij geen feestelijkheden in gedachten had, maar vooral een gelegenheid om stil te staan bij de geschiedenis 'en vast te stellen wat goed en wat fout was'.

Volgens de hogere rechter is de herdenking niet onrechtmatig, en valt de aanbeveling van Bolsonaro aan defensie binnen zijn bevoegdheden. Ook zei de rechter dat militaire eenheden ook in voorgaande jaren al stilstonden bij de herdenking van de coup, en dat de samenleving daar geen hinder van ondervond.


(Suriname Mirror/BBC/NOS/Twitter)

'Iedereen kent mij als Tigri Barba, nooit hebben wij ervan gehoord dat de president Tigri is'

Belfort (ABOP): 'Hij weet dat hij opgesloten gaat worden, daarom is hij wakker'

'Bouterse maakte geen sterke indruk en had ook helemaal geen boodschap'


Assembleelid Edward Belfort (ABOP), alias Tigri Barba, viel achterover van verbazing toen hij hoorde dat NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, zichzelf 'Tigri' noemde vrijdagavond in partijcentrum Ocer tijdens de NDP-massameeting, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 31 maart 2019.

'Iedereen kent mij als Tigri Barba. Nooit hebben wij ervan gehoord dat de president Tigri is. Hij wil gewoon mij nadoen. Hij was altijd bekend als Bevel, Baas, Pres. Hoe is hij plotseling veranderd in Tigri', zegt Belfort.

Hij voert aan dat Bouterse, nu na negen jaar wakker is. 'Hij weet waarom. Hij weet dat hij opgesloten gaat worden, daarom is hij wakker.'

De politicus vraagt zich af waarom 'Tigri' boos is. 'Hij kan nooit boos zijn op het volk. Integendeel is het volk boos op hem. Hij moet op zichzelf en zijn partij boos zijn. Het volk heeft het heel moeilijk door het beleid van de regering. De huizen zijn niet gebouwd, de koers is niet omlaag gegaan, de prijzen in de winkels zijn niet betaalbaar. Al die tijd is het volk in de maling genomen met allerlei beloften die niet zijn waargemaakt. En nu een jaar vóór de verkiezing wordt hij eindelijk wakker. Maar dan is het om het volk zand in de ogen te strooien.' 

Hij zegt goed gekeken te hebben naar Bouterse tijdens de massameeting in Ocer. De president kwam helemaal niet fit over bij Belfort. 'Hij moest ondersteund worden om het podium op te klimmen.'

Hij maakte geen sterke indruk volgens de politicus en had ook helemaal geen boodschap.

Belfort meent dat Bouterse hem nadoet. 'Hij kopieert mij, omdat hij bang is dat ik mijn droom om president te worden ga realiseren. Daarom noemt hij zich nu Tigri. De ABOP is ready om het land over te nemen. Bouterse is duidelijk bang dat zijn periode afgelopen is. Hij is al oud en is niet meer fit en heeft totaal niks te zeggen aan het volk. Zijn speech was onsamenhangend. Hij wil alleen maar jokes vertellen. Hij zegt dat hij wakker is, maar volgens mij slaapt hij nog steeds. Het zal hem niet lukken om het volk nog een keer te manipuleren.'

NDP-ondervoorzitter, vicepresident Adhin, begrijpt commotie over leningen regering niet

'Er is geen reden om zich te schamen voor schulden die worden aangegaan'


 'De NDP heeft dit land niet laten crashen'


'Waarom zeuren ze over een schuld van 2,5 miljard Amerikaanse dollar als goud-, olie- en bauxiet-reserves van het land meer dan 200 miljard is?' NDP-ondervoorzitter, vicepresident Ashwin Adhin, begrijpt de commotie niet over leningen. Hij heeft in NDP-partijcentrum Ocer vrijdagavond uitgelegd, dat de regering verantwoord bezig is, zo schrijft Starnieuws zaterdag 30 maart 2019.

'De oppositie wilde dat 27.000 mensen op straat gezet moesten worden om de crisis te beteugelen. 83.000 Mensen, 53% van de werkbevolking, is in dienst van de overheid. De regering heeft niet ervoor gekozen om de mensen te ontslaan, maar om de sociale schuld in te lossen.'


Adhin vindt dat er leugens worden verteld. 'Er is uitgerekend door de oppositie dat elke burger een schuld heeft van 31.974. De komende generaties zullen de schuld volgens de oppositie moeten betalen. Dat is de grootste nonsens. Nog nooit heeft iemand in dit land een schuld betaald. Niemand heeft zelf een straat moeten aanleggen of een brug moeten bouwen. En dat zal ook nooit gebeuren. Er zijn voldoende rijkdommen om de schulden te kunnen afbetalen. Het geld is nodig voor de ontwikkeling van het land. Er is geen reden om zich te schamen voor schulden die worden aangegaan. Ik bedank u voor uw geduld voor de afgelopen jaren.' 

Hij merkte op, dat de regering veel heeft gedaan om het land uit de crisis te halen. 'De NDP heeft dit land niet laten crashen.'

Adhin haalde ook aan dat tijdens de Front-regering de munt behoorlijk gedevalueerd was. Er was elf jaar lang hyperinflatie. 'Deze regering heeft ongeveer drie keer gedevalueerd, maar in de jaren negentig is 1472 keer gedevalueerd. 'Het geld was niets meer waard. Brood, medicamenten, aardappelen en uien moesten op de zwarte markt worden gekocht. Dat is nu niet het geval. In drie jaar is de crisis beheerst.' 

Hij gaf te kennen dat de president aangekondigd had dat storm op komst was. 'Er is heel hard gewerkt om de problemen het hoofd te bieden. Mensen vertellen heel wat leugens aan de samenleving. De regering gaat door met de gestelde doelen en zal zich niet laten afleiden.'

Doekhie (NDP) ziet in VHP grootste bedreiging voor NDP richting en bij 2020-verkiezingen

'Deze grappenmakers hebben ons land nimmer ontwikkeld en daar zitten we nu in de malaise'


In navolging van partijgenoot Amzad Abdoel, richtte ook Rashied Doekhie vrijdagavond tijdens de NDP-massameeting in partijcenrrum Ocer zijn pijlen op de VHP en in het bijzonder op VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, aldus Starnieuws zaterdag 30 maart 2019.

'Denkt u dat Santokhi van Brunswijk houdt of Brunswijk van Santokhi houdt?, vroeg hij. Hij memoreerde, dat het Santokhi was die in het verdrag met de Fransen tekende in 2007 om Brunswijk op te pakken. 'Santokhi was bezig met clean sweep tegen de Nickerianen, en dan zijn zelfverdedigingswet.'

Doekhie sprak ook spottend over de verbroederingspolitiek die de VHP nu propageert. 'Wanneer je over verbroedering praat, moet het uit je hart komen.' Met de oude slogan van de NDP 'Tide tamara wi stre go moro fara,..Gado de nanga wi', vervolgde Doekhie zijn aanval. Hij zei dat er sommigen in het land zijn die de soevereiniteit van de staat willen aantasten. En ze kunnen dat pas doen als ze 'deze partij kunnen breken, broko a paars, broko NDP en broko Bouterse'.Doekhie: 'Mek' den kon we wakti den. Je hebt personen hebt, partijen die zich orange noemen. Nu pas willen ze invulling geven aan hun verbroederingspolitiek, terwijl ik 60 jaar geleden al heb gehoord van verbroedering.'

Hij stelde dat niets de NDP kan aantasten. 'Wij hebben deze mensen al meegemaakt, regering na regering. Deze grappenmakers hebben ons land nimmer ontwikkeld en daar zitten we nu in de malaise.'

'Ze hadden twintig koersen, Arron-koers, ramkoers, veilingkoers en ze hadden ook een las koers, den ben las' koers. En als er vandaag problemen zijn met de koers, dan ontkennen wij dat niet.' Hij sneerde ook dat de regering Bouterse-I en -II de enige is die niet op de bedeltoer is gegaan om dit land te ontwikkelen.

Hij eindigde zijn toespraak met de opmerking, dat in mei 2020 de basis zal worden gelegd voor een eenpartijenstelsel omdat er geen andere partijen zullen bestaan. 'We zullen de wereld tonen dat dit land gezegend is. Doe het voor u, voor uw kind en uw kinds kinderen. En als bandeloosheid en anarchie moet worden verbannen, dan moet er een regering van NDP signatuur voor eeuwig blijven.'