dinsdag 11 augustus 2015

Overheid Suriname gaat eindelijk over tot uitbetaling stembureaupersoneel

Districtscommissariaat Paramaribo Noordoost maakt als eerste uitbetaling bekend

11-08-2015  Door: Paul Kraaijer (De Surinaamse Krant)


Paramaribo - Na bijna drie maanden in onzekerheid te hebben gewacht ziet het er nu naar uit, dat de vele stembureaumedewerk(st)ers vanaf eind deze week uitbetaald gaan worden voor de door hun op 25 en 26 mei uitgevoerde werkzaamheden. In ieder geval blijkt vandaag, dinsdag 11 augustus 2015, uit een publicatie van het districtscommissariaat Paramaribo Noordoost op haar Facebookpagina, dat dit commissariaat, onder leiding van districtscommissaris Jerry Miranda, komende donderdag, vrijdag en zaterdag overgaat tot uitbetaling.


Diverse stembureaumedewerk(st)ers reageren onder de publicatie opgelucht. Maar, ook veel mensen willen graag weten wanneer zij die gewerkt hebben in een stembureau in bijvoorbeeld Wanica hun geld in ontvangst kunnen gaan nemen. Die mensen zullen de Facebookpagina van het commissariaat Paramaribo Zuidwest in de gaten moeten houden, in de hoop dat daar vandaag of morgen ook een aankondiging van uitbetaling wordt gepubliceerd.

Het heeft sinds de verkiezingsdag geschort aan een goede communicatie vanuit het verantwoordelijk ministerie van Binnenlandse Zaken. Op vragen vanuit onder andere de media over wanneer stembureaupersoneel zou worden uitbetaald wordt niet gereageerd. De reden voor de te late uitbetaling is niet bekend. Ook daarover zwijgt het ministerie in alle talen. Het stembureaupersoneel moet via social media vernemen wanneer zij hun geld mogen ontvangen. Niemand wordt persoonlijk benaderd. Daarnaast is er bij velen onduidelijkheid over de vraag bij welk districtscommissariaat ze zich moeten melden voor de uitbetaling. Pas na enige tijd publiceerde het commissariaat Paramaribo Noordoost nummers van stembureaus waarvan het personeel zich kan melden, 1 tot en met 136.

Het commissariaat Zuidwest publiceerde 12 augustus deze aankondiging op haar Facebookpagina:


De late uitbetaling getuigt van weinig tot nauwelijks respect vanuit de overheid voor de inzet van het stembureaupersoneel, dat - naar verluidt - over het algemeen rond Srd 770 ontvangt voor haar werkzaamheden.

Of het stembureaupersoneel dat op de verkiezingsdag 25 mei vele uren heeft gewerkt - sommigen begonnen hun werkzaamheden 25 mei al rond drie of vier uur 's morgens en konden pas in de vroege ochtend van 26 mei naar huis, met al die uren nauwelijks pauze; het ene uur pauze dat er was, werd benut om zelf te gaan stemmen en een uur zogenoemde 'rust' in de vooravond van 25 mei werd veelal 'gewoon' doorgewerkt - over vijf jaren weer in een stembureau wil gaan werken is nu de vraag.