vrijdag 10 april 2015

Den Blauwvinger: Het onbegrijpelijke en asociale afvaldumpgedrag van Surinamers

COLUMN: Suriname pronkt groenste land ter wereld te zijn, maar overal dumpen bewoners hun afval, ook in groen regenwoud

Naast dumpen wordt afval ook verbrand: misdadig

10-04-2015  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Enkele dagen geleden, 1 april, berichtte de lokale krant Times of Suriname over het asociale dumpgedrag van bewoners in de omgeving van de Nieuw Weergevondenweg in Paramaribo. Die mensen hebben maling aan hun leefomgeving, het milieu, de volksgezondheid en de algemene hygiƫne. Bewoners dumpen daar op hoeken van straten hun vuil terwijl nota bene vier keren in de week een vuilniswagen door de buurt rijdt om afval op te halen.

Een medewerker van de afdeling Vuilophaal van het ministerie van Openbare Werken zei dat het dweilen met de kraan open is. Er wordt volgens hem overal allerlei afval gedumpt waaronder zelfs dierlijke kadavers, etensresten en grofvuil.

Tropisch regenwoud wordt ook vol gedumpt met afval
Wat is dat toch met Surinamers en hun vuil en afval? Overval dumpen ze hun eigen troep, maar het liefst niet in de eigen straat of buurt. Zelfs het mooie groene binnenland is doelwit van de dumpers. Ook langs bauxiet- en zandwegen in het binnenland wordt vuil, waaronder kapotte koel- en vrieskisten, wasmachines en tv's, gedumpt.

Zelfs kunnen her en der overwoekerde autowrakken gespot worden in het Surinaamse tropische regenwoud, met welk groene woud de regering zo loopt te pronken in buitenlandse contacten.

Achteloos en hersenloos
Terwijl mensen weten dat in hun straat op vaste dagen in de week het vuil door een vuilniswagen wordt opgehaald, gaat men toch gewoon door met het dumpen of zelfs verbranden van hun troep. Maar, ook op kleiner niveau zijn vele Surinamers asociale vuildumpers. Hoeveel trenzen zijn niet volgegooid met lege petflessen? Hoeveel percelen lopen daardoor niet met regelmaat onder water, omdat tijdens hevige regenbuien het water in de trenzen niet door kan stromen door verstopte duikers? En dan gaan de bewoners klagen en jammeren op de overheid, omdat die de trenzen niet zou opschonen, terwijl zij, die dumpende bewoners dus, zelf de veroorzakers van de wateroverlast zijn.
Achteloos en vooral hersenloos wordt afval door mensen gedumpt. Wat de gevolgen van dat dumpgedrag kunnen zijn interesseert ze helemaal niet. Ze denken niet na, het lijkt erop dat ze niet kunnen denken, zo ongelooflijk dom en asociaal is dat dumpgedrag. Want, dat is het, dom en asociaal.

Vuilverbranders zijn psychisch gestoorde misdadigers
Dat geldt overigens en vooral en met name ook voor het verbranden van afval. Nog erger, nog gevaarlijker voor de volksgezondheid en het milieu in algemene zin. Want, alles wordt verbrand, omdat men simpelweg te lui is om afval in vuilniszakken te stoppen en die zakken vervolgens aan de straat te plaatsen voor de vuilnismannen.

Ook bij het verbranden van afval blijken mensen niet te beschikken over een herseninhoud. Immers, iemand die het in zijn hoofd haalt om op zijn of haar erf, tussen andere woningen in een woonbuurt, afval, waaronder plastic materialen, te verbranden is misdadig bezig. De persoon die afval verbrandt is een milieucrimineel.

Niemand treedt op
Maar, niemand lijkt tegen dergelijke psychisch gestoorde criminelen op te treden. De buren denken daar niet aan, die willen geen ruzie met die buurman, veelal een marron. Het lijkt allemaal te kunnen en te mogen.
Je buurman verbrandt 's avonds op zijn perceel zijn afval, en jij moet de ramen en deuren sluiten, kunt niet buiten zitten, omdat het vuur en de vuursnippers je kant uitwaaien.
Op nog geen twee meter afstand van je woning komen vlammen boven de stenen muur/omheining van je perceel heen, met alle risico's van dien.
Je wordt door je psychisch gestoorde buurman gedwongen om ongezonde lucht, met het kankerverwekkende dioxine erin afkomstig van plastic materialen, in te ademen.
Je buurman verbrandt zijn afval niet voor niets 's avonds, zo stiekem mogelijk, want hij weet dondersgoed dat het niet mag.

Je buurman verbrandt zijn afval ook op een moment dat de wind de goede kant opwaait, jouw kant.
Je buurman gaat gewoon de volgende ochtend, de hele dag, door met zijn misdadig gedrag.
Het interesseert die psychisch gestoorde buurman namelijk helemaal niet, dat anderen hinder ondervinden van zijn crimineel gedrag. En het vuur smeult lang, heel lang, te lang na.

Wet- en regelgeving in Suriname zinloos als inwoners anarchistisch asociaal verdrag vertonen
Het probleem van de psychisch gestoorde afvalverbranders en van de asociale vuildumpers zal nimmer kunnen veranderen, zolang niemand, ook omwonenden, daadkrachtig tegen deze criminelen gaat optreden. Het verbranden en dumpen van afval lijkt door Jan en Allemaal en dus ook door de regering gedoogd en welhaast geaccepteerd te worden. Je gaat je afvragen wat wet- en regelgeving in Suriname nog voor nut en zin hebben als inwoners anarchistisch asociaal gedrag vertonen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
10 april 2015
Amsterdam-Paramaribo