zaterdag 27 juli 2019

President Bouterse heeft korte ontmoeting met Russische BuZa-minister Sergey Lavrov - Geen verschil van mening over situatie Venezuela

Bouterse spreekt van historisch moment, 'aangezien Rusland een van de grootste mogendheden van de wereld is'.... 


Volkspresident niet enthousiast over het volk: 'Het is tijd dat Surinamers meer liefde voor hun land moeten hebben'


President Desi Bouterse heeft zaterdag 27 juli 2019 een korte ontmoeting gehad met de minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) van Rusland Sergey Lavrov. Gesproken is over de relatie tussen beide landen. Het staatshoofd beweert dat bezoek gezien kan worden als een historisch moment, aangezien Rusland gerekend kan worden tot een van de grootste mogendheden van de wereld... Maar, wat het bezoek Suriname concreet oplevert is onduidelijk. Het 'historisch' aspect zal nog moeten blijken.


De president vindt het tijd dat Surinamers meer liefde voor hun land moeten hebben, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut, NII. Het mag niet aan de buitenlander liggen dat zij de potentie van Suriname inziet, maar dat wij het zelf inzien. De president gaf verder aan, dat Suriname op diverse gebieden voordelen heeft aan dit bezoek, waaronder op het gebied van volksgezondheid en onderwijs.


Suriname en Rusland zijn over Venezuela op één lijn. Zij 'respecteren de soevereiniteit van een Staat' en zijn geen voorstander van 'buitenlandse bemoeienis,' benadrukten de ministers Yldiz Pollack-Beighle en Lavrov tijdens een korte persbijeenkomst in de Royal Ballroom van Hotel Torarica. 'We hebben dezelfde standpunten bij verschillende internationale kwesties, waaronder Venezuela', merkte Lavrov op. 'Wij zijn net als onze Surinaamse vrienden ervan overtuigd dat er een oplossing komt uit gesprekken die de overheid daar voert, zonder bedreigingen die we horen van andere landen.'


Tijdens het gesprek van minister Lavrov met vicepresident Ashwin Adhin is onder meer van gedachten gewisseld over de connectivity. Adhin stelt dat ook gesproken is over de agrarische sector. Volgens de bewindsman is nagegaan welke rol van betekenis ons land kan hebben in de relatie met de Russische Federatie. Ook op het gebied van de mijnbouwsector is van gedachten gewisseld.

Rusland is politiek strategisch een belangrijke partner benadrukte de vicepresident, die van mening is dat Suriname daarvan maximaal gebruik moet maken.

Opmerkelijk is het, dat het NII - en lokale media - niet rept over het tekenen door beide landen van overeenkomsten inzake militair-technische samenwerking, dat wel wordt gemeld door het Russisch staatspersbureau TASS, zonder overigens in te gaan op de inhoud van die overeenkomst.

Lavrov was voor een kort officieel bezoek in Suriname. Hij arriveerde vrijdagavond rond negen uur en vertrekt zaterdagmiddag weer naar Rusland.

Rusland en Suriname tekenen overeenkomsten inzake militair-technische samenwerking

(Bron foto: Alexander Scherbak/TASS)
Sergei Lavrov: 'We werken intensief aan een uitleveringsverdrag'


Rusland en Suriname hebben zaterdag 27 juli 2019 in Paramaribo overeenkomsten getekend inzake militair-technische samenwerking en versterking van het wettelijk kader van bilaterale betrekkingen, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov zaterdag na gesprekken met de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Deborah Pollack-Beighle, aldus het Russisch persbureau TASS.

'We hebben gesproken over versterking van het wettelijk kader, we werken intensief aan een uitleveringsverdrag, een overeenkomst over juridische bijstand', zei Lavrov.


'Documenten worden opgesteld op het gebied van militair-technische samenwerking.' Hij benadrukte ook dat Rusland zijn medische hulp aan Suriname uitbreidt. 'We schonken sets van perinatale medische apparatuur en een beademingsapparaat voor kunstmatige longen aan onze partners',voegde de topdiplomaat toe.

Waar de militair-technische samenwerking uit bestaat is niet bekend....

Starnieuws heeft dit bericht zondag 28 juli opgepikt.....

Eerste Surinaamse voetballer in Nederlands elftal op 88-jarige leeftijd overleden

Humphrey Mijnals debuteerde in 1960 voor de Nederlandse ploeg


Humphrey Mijnals is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat melden fiverse media in Nederland op gezag van voetbalbond KNVB. Mijnals werd in 1930 geboren in Suriname en speelde daar voor SV Robinhood. Met die club werd hij 4 keer landskampioen.Na een half jaar in Brazilië haalde USV Elinkwijk hem in 1956 naar Nederland. Het tekengeld, 15.000 gulden, gaf naar verluidt de doorslag.
 
In 1960 debuteerde Mijnals voor de Nederlandse ploeg. In de wedstrijd tegen Bulgarije maakte hij een omhaal in het eigen doelgebied, nadat een doelpoging van Bulgarije van de lat afketste.


Mijnals speelde drie interlands voor Oranje. Mede daardoor gold hij volgens de KNVB 'als grondlegger en inspirator voor veel voetballers van Surinaamse afkomst, die later in het Nederlands elftal zouden spelen'.


Als speler voor Nederland uitte Mijnals kritiek op het selectiebeleid bij Oranje, waarna hij niet meer werd opgeroepen.

Behalve voor de Nederlandse ploeg speelde Mijnals ook meerdere wedstrijden voor Suriname. In Nederland kwam hij ook uit voor de clubs DOS en SC ’t Gooi. In 1999 werd hij gekozen tot Surinaams voetballer van de eeuw.


Er werd zaterdagavond 27 juli 2019, voor aanvang van de wedstrijd tussen Ajax en PSV om de John Cruijff-schaal, kort stilgestaan bij zijn overlijden.

Na zijn carrière woonde Mijnals in Utrecht.


Ex-terreurverdachte Nasser Idoe wordt Suriname uitgezet

Idoe is akkoord gegaan met het Openbaar Ministerie om uitgezet te worden


Nasser Idoe, ex-terreurverdachte, wordt morgen het land uitgezet. Hij is vanmorgen, zaterdag 27 juli 2019, ondergebracht bij de afdeling Vreemdelingenbewaring van de politie. Zijn advocate Michella Lau-Kersenberg bevestigt de uitzetting in de Ware Tijd. Nasser is sinds 17 mei al op vrije voeten, maar hoorde op 14 juni dat alle aanklachten zijn vervallen en dat hij al die tijd - sinds juli 2017 - onterecht heeft vastgezeten.

Idoe is eerder benaderd door de politie om te vertrekken uit het land. Hij is akkoord gegaan met het Openbaar Ministerie om uit Suriname gezet te worden. De ex-verdachte was van plan om volgende week in hoger beroep te gaan bij president Desi Bouterse tegen de intrekking van zijn verblijfsvergunning.

Idoe, die de Nederlandse nationaliteit bezit, heeft de intrekkingsbeschikking zonder succes aangevochten bij de Kort Gedingrechter. Hij wilde niet weg, omdat zijn familie en zoon in Suriname wonen.

Russische minister Lavrov en Surinaamse collega Pollack-Beighle voeren bilateraal overleg

(Bron foto's: NII)
Komst Lavrov biedt perspectief voor onder andere de oliesector en onderwijs


De minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) van de Rusland, Sergey Lavrov, is voor een officieel bezoek in Suriname. De minister heeft vanochtend, zaterdag 27 juli 2019, een beleefdheidsbezoek gebracht aan minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle. Na de officiële begroeting en officiële fotosessie trokken de ministers zich terug voor een bilateraal overleg.Minister Lavrov is in Suriname voor de versterking van de bilaterale samenwerking tussen Suriname en Rusland. De komst van de Russische minister biedt perspectief voor onder andere de oliesector en onderwijs, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII.


Na de ontmoeting met minister Beighle vertrok de bewindsman naar het Kabinet van de vicepresident, waar van gedachten gewisseld is over de samenwerkingsgebieden tussen de twee landen.

Vicepresident Ashwin Adhin werd bijgestaan door de ministers van Justitie en Politie, Landbouw, Veeteelt en Visserij,Volksgezondheid, Handel, Industrie en Toerisme, Defensie en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Ook aanwezig waren de directeur Directoraat Nationale Veiligheid en deskundigen van de verschillende ministeries.

Na dit gesprek vertrekt de delegatie richting het presidentieel paleis voor een ontmoeting met president Desi Bouterse.

'Politie en Archeologische Dienst raadplegen bij vondst botmateriaal en voorwerpen'

(Bron foto: NII)
'In alles wat gevonden wordt zit een stukje geschiedenis'


Indien iemand op een locatie stuit op menselijke- of dierlijke resten en voorwerpen dan kan hij of zij contact opnemen met de Forensische Opsporing van het Korps Politie Suriname en de Archeologische Dienst. Deze instanties zullen verder onderzoeken wat deze vondsten precies zijn. Recentelijk zijn vondsten gedaan in de omgeving van het Fort Zeelandia. Het Nationaal Informatie Instituut (NII) achtte het nodig hierover te praten met deskundigen die hun licht hebben laten schijnen op het archeologisch werk en het beleid vanuit de overheid, zo bericht het NII vandaag, zaterdag 27 juli 2019.

Irene Meulenberg, archeologe geeft aan, dat in het eerdergenoemd geval een oplettende burger de vondst heeft gedaan. De Archeologische Dienst heeft deze vondsten meegenomen voor verder onderzoek. Het is vastgesteld, dat het hier gaat om menselijke- en dierlijke resten.
Jaren geleden werden al resten gevonden in deze omgeving, bevestigt de archeologe. Gelet op de koloniale geschiedenis is het niet uitgesloten, dat er in de toekomst nog meer vondsten worden gedaan.

Ze adviseert, dat voordat er activiteiten ondernomen worden de Archeologische Dienst wordt ingeschakeld zodat er vooronderzoek gepleegd kan worden. Van belang is dat de omgeving ook in het onderzoek wordt meegenomen.

Johan Roozer, beleidsadviseur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, geeft aan, dat de Archeologische Dienst in 2014 nieuw leven is ingeblazen. Er wordt hard gewerkt aan het in orde brengen van een aantal zaken. Een van de zaken is, dat het zodra die formeel zijn ingesteld, dat bedrijven zich houden aan de afspraken die gemaakt worden bij het uitvoeren van graafwerkzaamheden. Het is volgens Roozer gebleken, dat het niet incidenteel is dat archeologische vondsten gedaan worden in het centrum van Paramaribo.

Er zijn reeds regels die nog het oordeel van de minister van Onderwijs ,Wetenschap en Cultuur moeten passeren. Zodra die goedgekeurd zijn zal de overheid aan tafel zitten met alle belanghebbenden om verdere afspraken te maken. Hier en daar kunnen er mogelijk aanpassingen plaatsvinden. Zodra die gefinaliseerd zijn zullen de regels van toepassing zijn voor Suriname.

Roozer geeft aan, dat behalve Paramaribo er ook in de districten en met name Marowijne, Commewijne en Para vanwege onder meer het slavernijverleden er wat in de grond gevonden kan worden. De gemeenschap moet zich ervan bewust zijn, dat in alles wat gevonden wordt een stukje geschiedenis zit.

FIBOS bereid om onder voorwaarden ouderbijdrage af te schaffen

'Overheid moet achterstallige subsidie inlopen en vóór 1 augustus subsidie schooljaar 2019-2020 voldoen'


De ouderbijdrage op de bijzondere scholen zal worden afgeschaft, mits de overheid de achterstallige subsidie inloopt en vóór 1 augustus de subsidie betaalt over het schooljaar 2019-2020. Dit stelt het bestuur van de Federatie van Instellingen voor Bijzonder Onderwijs (FIBOS) als voorwaarde aan minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, aldus de Ware Tijd zaterdag 27 juli 2019.

De ouderbijdrage per schooljaar per leerling bedraagt voor de lagere school Srd 250, voor de MULO Srd 275 en voor LBO Srd 300.

De departementsleiding heeft FIBOS gevraagd om de ouderbijdrage dit schooljaar niet in rekening te brengen. 'We hebben het in heroverweging genomen en gaan onder bepaalde condities akkoord', zegt FIBOS-voorzitster Mildred Demon.

De organisatie handhaaft in elk geval de materiaalkosten van Srd 65 voor de lagere school, Srd 70 voor de MULO en Srd 125 voor LBO.

De datum van 1 augustus is gehanteerd zodat de ouders op tijd weten waar zij aan toe zijn. 'We hebben gemeend om over het verzoek van het ministerie in dialoog te treden, in plaats van botweg nee te zeggen', zegt Demon.

Vorig jaar moesten de ouders inschrijfgeld betalen, omdat de overheid de subsidieafspraken over het schooljaar 2017-2018 niet was nagekomen. Het subsidiebedrag loopt in de miljoenen, zegt de FIBOS-voorzitster. 'Wij hebben met overwegingen en reserves gehandeld. Als het u ernst is, dan moet u de achterstand inlopen.'

FIBOS heeft nog geen formeel antwoord ontvangen. Als het ministerie alleen de achterstand inloopt, heeft de federatie nog steeds een probleem. 'We houden u de situatie van twee schooljaren terug voor, waarbij de toezegging niet volledig is uitgevoerd. We hebben daaruit onze les geleerd.' FIBOS gaat ervan uit dat het ministerie eerst is nagegaan wat het wel of niet kan betalen, alvorens het verzoek te doen. 'Wij hebben een realistisch voorstel gedaan op basis van de ervaringen uit het verleden.'

Kleine Japanse delegatie namens regering in Suriname inzake koop 6 ijsmachines voor bevolkingsvisserij

(Bron foto: NII)
Japan heeft ruim US$3.5 miljoen vrijgemaakt voor de Surinaamse visserijsector

Rond Japanse steun hangt al jaren een zweem van 'dank' voor steun en stem Suriname aan Japanse walvisjacht in International Whaling Commission


Een technische missie van het Japan International Cooperation System (JICS) is namens de Japanse regering momenteel op werkbezoek in Suriname. Binnen het programma 'Economic and Social Development Program' van Japan was een Memorandum of Understanding getekend in december 2018 voor een samenwerking tussen Suriname en Japan ter ondersteuning van de visserijsector, zo schrijft vandaag, zaterdag 27 juli 2019, het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Door Japan is een bedrag van ruim US$3.5 miljoen vrijgemaakt voor de visserijsector. Dat bedrag is met name bestemd voor de aankoop van benodigdheden voor de bevolkingsvisserij en controle activiteiten die door de Maritieme Politie Suriname en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) uitgevoerd zullen worden. Eerder zijn werkbezoeken voor dit programma afgelegd door de deskundigen van JICS en de niet residerende ambassadeur van Japan, Misuhiko Okada aan Suriname.

De missie die momenteel in Suriname vertoeft bestaat uit twee deskundigen van het JICS, die technische informatie moeten inwinnen voor de aankoop en bouw van 6 ijsmachines voor Suriname. Deze informatie is nodig voor het bedrijf die moet zorgen voor de machines. De zes ijsmachines zullen in verschillende districten worden geplaatst. De districten die in aanmerking komen voor een ijsmachine zijn Commewijne, Paramaribo en Sipaliwini. Suriname komt in met de bouw van de ijsfabriek en aansluiting van elektriciteit en water.

Enkele van de gebieden smachten reeds geruime tijd naar een ijsfabriek om hun producten veilig te kunnen stellen. Voor de vissers zal dit van grote betekenis zijn, aangezien hun visvangst op ijs moet zodat die langer vers kan blijven. De Japanners hebben onder meer de plaatsen Atjoni en Apoera bezocht, waar een ijsmachine geplaatst zal worden Daarnaast hebben zij gesprekken gevoerd met de plaatselijke autoriteiten. Ook de kwaliteit van het leidingwater is gemeten, wat belangrijk is voor het produceren van ijs.

Sinds de jaren ’50 is er een samenwerkingsrelatie tussen Suriname en Japan met betrekking tot de visserijsector. Deze samenwerking resulteerde in het exporteren van verschillende soorten vis en visserijproducten naar Japan. Op haar beurt heeft Japan de visserijsector in Suriname ondersteund met het opzetten van twee visserijcentrums, waaronder het Visserij Centrum Commewijne en het Visserij Centrum Bethesda meer bekend als JICA.

Suriname heeft met Japan ook werkrelaties op andere gebieden. Aan de Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis is een bedrag gegeven voor de bouw van een nieuwe bloedbank in het district Nickerie.

Rond Japanse steun hangt overigens al jaren een zweem van 'dank' voor steun Suriname aan Japanse walvisjact in International Whaling Commission.

Lees dit artikel van 5 november 2016:

'Suriname enig Latijns Amerikaans land dat walvisjacht door Japan jarenlang consequent steunt binnen de IWC 
- Tijdens 66e jaarvergadering IWC in Slovenië stemt Suriname tegen instelling walvisreservaat zuidelijke Atlantische Oceaan 
- Jarenlang zou Japan binnen IWC steun van Suriname hebben gekregen in ruil voor Japans geld 
-  Volgens minister Algoe consumeren walvissen 'tot zeven maal de hoeveelheid vis die wordt gevangen' 
- Suriname heeft Greenpeace buiten de deur gehouden'

Minister Elias informeert tijdens krutu te Langatibik bewoners over komst Cubaanse artsen

(Bron foto: NII)
Artsen kunnen mogelijk over zo'n twee maanden in het gebied te werk gesteld worden


Refererend naar de visie van het ministerie van Volksgezondheid om de zorg beschikbaar en bereikbaar te maken voor de Surinaamse burger ongeacht de woonplaats, heeft het ministerie tijdelijk maatregelen getroffen om buitenlandse - Cubaanse - artsen te sturen naar districten en binnenland. In dat kader werd het dorp Langatibiki donderdag 25 juli 2019 bezocht door minister Antoine Elias, waarbij hij samen met een deel van zijn staf een krutu hield met de dorpshoofden van de omliggende dorpen. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Tijdens de krutu deelde de minister de dorpsbewoners mee, dat het de bedoeling is dat de artsen over ongeveer twee maanden zover zullen zijn om in het gebied te werk gesteld te worden. Er zullen twee artsen voor dat gebied aangewezen worden, welke over twee posten van de Medische Zending (MZ) beschikt, en wel te Langatibiki en Nason.

Herman Jintie, directeur van de Medische Zending, en Edwin Noordzee, adviseur van de minister, gingen in op de technische aspecten van het verblijf van de artsen in het gebied.

Zowel de leiding als de overige dorpsgenoten reageerden positief op de mededelingen van de minister en zijn team. In totaal maken bewoners van negen dorpen gebruik van de diensten van de MZ gevestigd in dat gebied. Voor hen was het daarom zeer positief te vernemen dat er op korte termijn twee artsen dichterbij huis zullen werken.

Na de officiële mededelingen, ging de minister over tot de overhandiging van twee naaimachines die door First Lady Ingrid Bouterse-Waldring aan de vrouwenvereniging van Langatabiki werden geschonken.

Curatoren failliet verklaarde Insel Air International geven niet op

‘Boedeltekort zou 99 miljoen dollar lager zijn uitgevallen’ 


De curatoren van het failliet verklaarde Insel Air International beraden zich nog over een bodemprocedure tegen interCaribbean op de Turks- en Caicoseilanden. 'Feit is immers, dat het boedeltekort van Insel 99 miljoen dollar lager zou zijn uitgevallen, als interCaribbean de genoegzame zekerheid wél gesteld zou hebben. Voor het entameren van een bodemprocedure is toestemming van de rechter-commissaris vereist, die nog niet is verzocht', schrijven de curatoren, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 27juli 2019.

Er zijn vlak voor faillissement diverse procedures gevoerd tegen interCaribbean rond de overname. In Kort Geding heeft het Hof geoordeeld, dat interCaribbean niet gehouden kon worden tot genoegzame zekerheidstelling voor het crediteurenakkoord en niet gehouden kon worden de aandelen in Insel Air over te nemen, als er geen voor interCaribbean aanvaardbare eigendomsstructuur zou worden gerealiseerd. Dit heeft te maken met de zogenaamde ‘local ownership’-vereisten.

Dat de curatoren - Rogier van den Heuvel en Stan van Liere van het advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne - nog een bodemzaak overwegen is naar hun zeggen in de kern, omdat zij van oordeel zijn dat het Hof ‘onvoldoende gewicht heeft toegekend’ aan ten eerste de bekendheid van interCaribbean met de ‘local ownership’-vereisten en, op de tweede plaats, het gegeven dat het Land Curaçao daartoe ‘precies de comfort heeft gegeven die partijen van tevoren overeen waren gekomen’.

Bij beschikking van 16 januari 2019 heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao de zogeheten homologatie van het schuldeisersakkoord van 4 december 2018 geweigerd.

Driemaal scheepsrecht voor veiling Hotel Otrobanda op Curaçao...?

Hotel Otrobanda wordt 29 augustus voor derde keer in het openbaar te koop aangeboden

Minimumbod door executant Girobank weer bepaald op 11 miljoen gulden


Hotel Otrobanda wordt op 29 augustus voor de derde keer in het openbaar te koop aangeboden. Het is geen voortzetting van de in juni opgehouden veiling, maar een compleet nieuwe openbare verkoop. De executoriale verkoop wordt vandaag, zaterdag 27 juli 2019 door Notariskantoor Moerdijk & Palm in het Antilliaans Dagblad en andere media aangekondigd, zo meldt het dagblad.

Het minimumbod is door executant Girobank net als in juni bepaald op 11 miljoen gulden. Op 27 juni ging de verkoop van het hotel en casino aan het Brionplein niet door toen bleek dat ondernemer Sebier Attaf, die 11 miljoen bood bij opbod maar 12 miljoen bij het afmijnen, geen overtuigend bewijs kon leveren dat hij dat miljoen extra kon betalen.

Na bijna een uur overleg tussen notarissen, juristen en managers van de Girobank en Attaf zelf, besloot de bank de veiling na het afmijnen ‘op te houden’. Mogelijk al ‘binnen een week’, zo zei Girobank toen, zou een nieuwe datum bekend worden gemaakt en de veiling worden voortgezet waar hij was opgehouden. Maar, dat blijkt dus niet het geval.

Op donderdag 29 augustus om 10.00 uur begint de openbare verkoop van Hotel Otrobanda weer van voren af aan met bieden ‘bij opbod’. Geïnteresseerden kunnen tot veertien dagen daarvoor een schriftelijk bod uitbrengen bij de notaris voor een onderhandse verkoop.

De veilingvoorwaarden liggen vanaf acht dagen voor de veiling ter inzage bij het notariskantoor aan de Rooi Catootjeweg. In de aankondiging staat nadrukkelijk, dat wie een bod doet ‘een bankgarantie afgegeven door een lokale bank’ moet overleggen om te garanderen dat het geboden bedrag en ‘verdere verplichtingen’ ook werkelijk kunnen worden betaald.

Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur Curaçao informeert samenleving over belang mangroven

Internationale Dag voor het Behoud van Mangrove ecosystemen


In het kader van de Internationale Dag voor het Behoud van Mangroveecosystemen die door Unesco is uitgeroepen op 26 juli heeft het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) een bericht uitgegeven over mangroven, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 27 juli 2019.

'Mangroven zijn belangrijke bomen die langs de kust groeien en het belang ervan heeft Unesco in 2015 doen besluiten 26 juli te wijden aan mangroven om mensen bewust te maken van het belang van deze ecosystemen die kwetsbaar zijn. Mangroven zijn van essentieel belang voor de biodiversiteit, kustbescherming, waterzuivering, toerisme en voor voedselproductie', aldus GMN.

GMN schrijft dat mangroven een habitat vormen voor verschillende soorten vogels, vissen en andere mariene organismen.

'De locatie waar ze zich bevinden aan de kust tezamen met de structuur van de wortels zorgen voor kustbescherming tegen erosie, ruwe zee of orkanen. Ook zorgen deze bomen voor luchtzuivering en waterzuivering. Schone en goed onderhouden mangrovegebieden zijn een interessante toeristische attractie. Ook zorgen deze bomen voor toename van de visstand.'

Mangroven worden beschermd onder internationale verdragen als Ramsar, Convention on Biological Diversity en het SPAW Protocol.

'Ondanks dat we ons realiseren hoe belangrijk mangroven zijn hebben we nog niet alle wetten om ze te beschermen. Maar dat wil niet zeggen dat ze zomaar gekapt kunnen worden. We treden altijd op bij meldingen van destructie van mangroven', aldus GMN.

Brion City Center & Hotel, Curaçao, wacht op tax holiday

Meubilair voor de inrichting van de 80 kamers kan nog niet op transport

Het hotel aan het Brionplein wil graag in november open, maar de vraag is of dat lukt


De verbouwing van het voormalige Howard Johnson Hotel aan het Brionplein is zo goed als klaar. Maar, de toekenning van belastingfaciliteiten, algemeen bekend als ‘tax holiday’, aan Brion City Center & Hotel laat op zich wachten. Daardoor is het nog niet mogelijk de spullen die in het buitenland zijn gekocht op transport te zetten. Het gaat om meubilair voor de inrichting van de 80 kamers en apparatuur, onder andere voor de keuken van het restaurant, aldus het Antilliaans Dagblad zaterdag 27 juli 2019.

Eigenaar Akash Soemeer heeft gisteren in een mail aan minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën aangedrongen op het snel afhandelen van de procedure. 'We voldoen aan alle criteria om in aanmerking te komen voor een tax holiday. Als die is toegekend aan ons bedrijf kunnen we de goederen vrij van invoerrechten op het eiland krijgen.'

Het verzoek om in aanmerking te komen voor wat op dit moment officieel heet ‘Tijdelijk landsbesluit belastingfaciliteiten’ werd volgens Soemeer ongeveer drieënhalve maand geleden ingediend bij het ministerie van Financiën. Daarmee is de termijn van drie maanden waarbinnen de sectordirecteur Fiscale Zaken een beslissing moet nemen over het al dan niet toekennen van de belastingfaciliteiten overschreden. De inrichting van het hotel is daardoor vertraagd. Dat terwijl de wetgeving juist werd ingevoerd om flinke investeringen in de Curaçaose economie te stimuleren.

Soemeer zegt op allerlei manieren te hebben geprobeerd vaart te brengen in de zaak, maar zonder resultaat. Het hotel aan het Brionplein wil graag in november open, maar de vraag is of dat lukt nu er nog geen bericht is van Fiscale Zaken. Soemeer hoopt dat ‘de tax holiday binnen twee weken binnen is’.

Grote brand verwoest zo’n tweehonderd woningen in Peruaanse hoofdstad Lima - Geen gewonden

(Bron foto: Francisco Neyra)
Voornamelijk houten huizen in de wijk San Juan Bosco del Callao

Brand zou zijn ontstaan ​​in een huis waar vuurwerk clandestien werd vervaardigd


Een grote brand heeft donderdag 25 juli 2019 - aan het begin van de inauguratie van de Pan American Games - zo’n tweehonderd woningen verwoest in de Peruaanse hoofdstad Lima, maar zonder slachtoffers te veroorzaken.

'Ongeveer 200 huizen zijn verwoest door brand', vertelde brandweercommandant Larry Lynch aan verslaggevers, en legde uit dat de brand zich verspreidde door een gebrek aan water in de wijk San Juan Bosco del Callao, voornamelijk bestaande uit houten huizen en gelegen tussen het havengebied en de Jorge Chavez International Airport.Lynch zei dat 27 brandweerwagens werden gestuurd om de brand te bestrijden, die rond drie uur 's ochtends begon en vier uur later onder controle was. Er zijn volgens de brandweercommissaris geen slachtoffers.


De televisiezenders toonden beelden van de vlammen die de huizen vernietigden en wanhopige bewoners die hun bezittingen probeerden te redden. Verschillende media beweerden dat de brand blijkbaar was ontstaan ​​in een huis waar vuurwerk clandestien werd vervaardigd, een versie die niet officieel is bevestigd.


(Suriname Mirror/El Comercio/Peru21/La Prensa de Monclova/Twitter)

Guatemala en de VS sluiten toch een migratieakkoord - Guatemala nu tot veilig derde land verklaard voor asielzoekers

(Bron foto: Twitter)
Washington hoopt met akkoord de migratiecrisis aan de grens met Mexico op te lossen


Guatemala en de Verenigde Staten hebben dan toch een migratieakkoord afgesloten. Het akkoord kwam er op verzoek van Washington, dat mede op die manier hoopt de migratiecrisis aan de grens met Mexico op te lossen. 'Ze doen wat we hen hebben gevraagd te doen', verklaarde de Amerikaanse president Donald Trump na de ondertekening van het akkoord aan de pers.De overeenkomst houdt in, dat het Centraal-Amerikaanse land als veilig derde land wordt verklaard voor asielzoekers. Migranten die via Guatemala reizen, zouden zo niet langer asiel kunnen aanvragen in de VS. Het Witte Huis hoopt daarmee de asielstroom vanuit Honduras en El Salvador te beperken. Guatemalteken kunnen nog wél asiel aanvragen in de VS.


Volgens de regering van Guatemala heeft het akkoord een looptijd van twee jaar en zal het iedere drie maanden geëvalueerd worden.

Eerder kwam er echter nog een kink in de kabel toen een rechtbank oordeelde, dat de Guatemalaanse president Jimmy Morales daar niet kon mee instemmen zonder de goedkeuring van het parlement. Daarop dreigde Trump met invoerrechten indien Guatemala het migratieakkoord niet zou goedkeuren.

(Suriname Mirror/Belga/CNN/Reuters/Correio/Twitter)

Voetganger doodgereden door tiener zonder rijbewijs...

Slachtoffer 'Ingi' werd pas de ochtend na aanrijding in de berm langs de weg gevonden

Bestuurder had de politie niet verteld, dat hij een voetganger had aangereden...


Het lijk van een man, die bekend stond als 'Ingi', is vrijdagmiddag 26 juli 2019 op de berm langs de Goede Verwachtingweg aangetroffen. Hij werd donderdagavond vermoedelijk aangereden door een auto, zo berichten Waterkant.net en de Ware Tijd. Het voertuig dat waarschijnlijk werd bestuurd door een tiener, kwam vervolgens tegen twee elektriciteitspalen voordat het een andere auto langs de weg ramde en tot stilstand kwam. 

Volgens een ooggetuige vluchtten twee mannen uit het voertuig, terwijl de bestuurder achter bleef.


De politie die donderdagavond voor onderzoek ter plaatse was nam de aangerichte schade op en nam het voertuig in beslag. De bestuurder - die de politie niet had verteld, dat hij een voetganger had aangereden - werd naar post Santo Dorp afgevoerd ter voorgeleiding. De tiener was niet in het bezit van een geldig rijbewijs.

Vrijdagochtend merkte de eigenaar van een monteurzaak, dat 'Ingi', die geen vaste verblijfplaats had en in een voertuig op zijn perceel bleef, niet kwam opdagen. Hij besloot een zoektocht in de buurt te starten, maar zonder gewenst resultaat. In de middag ging hij samen met zijn kinderen op onderzoek uit, omdat ze na de botsing geluiden als schoten hadden gehoord. Niet ver van de werkplaats werd het lichaam van 'Ingi' op de berm langs de weg aangetroffen. De politie vond ook onderdelen van een voertuig in de directe omgeving van het lijk.

De juiste personalia van 'Ingi' zijn nog niet bekend. De politie van Santo Dorp onderzoekt de zaak.

Sharman (VHP) vreest dat illegale geldwisselaarsweer gaan verschijnen in het straatbeeld

'Straks wordt het weer een situatie van de bekende roep, mammie, mammie wisselen?'


VHP-Assembleelid Dew Sharman vreest dat binnenkort het straatbeeld van illegale geldwisselaars weer gaat opduiken die mensen proberen te verleiden om bij hen hun vreemde valuta te wisselen tegen een willekeurige koers. 'Er wordt eigenlijk een push gegeven aan de illegale markt om te floreren. Straks wordt het weer een situatie van de bekende roep mammie, mammie wisselen.'

Hij wil dat de regering het parlement uitvoerig informeert over 'de monetaire financiering van 670 miljoen US dollar vanaf maart'. De regering zal moeten uitleggen hoe en waarom dat is gedaan en wat de uitwerking daarvan zal zijn op de samenleving. Hij plaatst het financiële beleid, de monetaire financiering en inbeslagname van miljoenen vreemde valuta uit Suriname door Nederland en de VS op één lijn. De parlementariër stelt, dat de Centrale Bank van Suriname een bandbreedte heeft vastgesteld die heel marginaal is en de illegale valutamarkt aanzet om weer actief te worden. Hij vreest dat terwijl door de huidige situatie het moeilijk is via de banken valuta te krijgen, dat wel zal kunnen door het illegaal circuit.

Meerdere parlementariërs hebben tijdens het vragenuurtje donderdag aandacht gevraagd voor het financiële beleid van de regering, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 27 juli 2019.

VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien vroeg aandacht voor de vele afwijkende resoluties van de regering aan het parlement om aan extra geld te komen. Hij spreekt van geldverspilling buiten de comptabele regels.

Fractievoorzitter van de NDP, Amzad Abdoel, wil uitleg over de inbeslagname van 1,6 miljoen euro in de Verenigde Staten. Dit geld zou door enkele cambio's zijn verstuurd naar cliënten in het buitenland. Abdoel wil weten waar het geld werkelijk vandaan komt en van wie het is, welke cambio's betrokken zijn en of zij vergunning hadden van de Deviezencommissie voor zo'n transactie. Als het gaat om malafide cambio's, wil hij weten welke maatregelen tegen hen getroffen zullen worden. 'Ik vraag mij ook af waarom er niet op een adequate manier gebruik wordt gemaakt van de identificatieplicht zoals vereist in de wet.'

Abdoel zei, dat het parlement een afwijkingsresolutie van de regering heeft ontvangen om 66 miljoen euro, overeenkomend met iets meer dan Srd 500.000.000 goed te keuren voor een agro-industrieel park. De politicus vraagt zich af vanwaar de forse afwijking, omdat op de begroting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij voor dit het project slechts Srd 266 miljoen is opgebracht. De coördinator van de regering, minister Soewarto Moestadja, zei dat vicepresident Ashwin Adhin een belangrijke rol heeft gespeeld bij de onderhandelingen voor euro-financiering en dat hij het parlement hierover zal informeren.