maandag 6 juli 2015

Iwan Brave nieuwe hoofdredacteur de Ware Tijd

(Bron foto: de Ware Tijd)
Eigenzinnige Brave staat garant voor inhoudelijke journalistieke kwaliteit

Journalisten en vakbond bij dWT doofstom voor journalistieke kwaliteit: enkele journalisten zouden niet blij zijn met Brave en overwegen ontslag

06-07-2015 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - Iwan Brave is de nieuwe hoofdredacteur van de Ware Tijd. Een goede zet, alhoewel kennelijk journalisten bij die krant niet zo blij zijn met hem en zijn, volgens hun en de vakbond, 'dictatoriaal beleid'. Enkele journalisten zouden overwegen ontslag te nemen. 

Het lijkt wel of de zogenoemde journalisten bij die krant niet blij zijn om kwaliteit in huis te hebben. Immers, dat heeft die Brave wel, journalistieke kwaliteiten en kennis in tegenstelling tot vertrekkend hoofdredactrice Meredith Helstone – zij was sinds 2009 in dienst – , die nauwelijks kaas heeft gegeten van journalistiek en mediabeleid - kijkend naar de medewerk(st)ers die zij in dienst heeft genomen de afgelopen jaren, daar zit geen enkele echte, serieuze journalist bij. Veel geproduceerde artikelen staan ver af van enige vorm van journalistiek en vrijwel niemand lijkt de Nederlandse taal te beheersen of ooit gehoord te hebben van 'Google search'. Opstelschrijvers, dat zijn het vooral.

Komst Brave staat garant voor journalistiek kwalitatief inhoudelijke verbetering
Met de komst van Brave aan het leidinggevende journalistieke roer zal de krant kwalitatief inhoudelijk sterk verbeteren. Hij doet er goed aan een 'clean sweep' en 'ordening' op de redactie te organiseren en vervolgens kwaliteit aan te trekken. En die kwaliteit ligt voor hem voor het grijpen en dat weet hij.

De huidige redactiemedewerk(st)ers en hun vakbond zien kennelijk het nut van kwaliteit niet in. Ook lijken zij zich af te keren van werkelijk goede journalistieke kwaliteiten bij de hoofdredactie. Natuurlijk, Brave is eigenzinnig, Brave heeft een verleden. Maar, wie heeft dat niet? Feit is, dat de man journalistieke kwaliteiten in huis heeft en de krant en het lokaal journaille – voor zover dat er echt is – door en door kent. Dergelijke kwaliteiten heeft de krant nodig om weer een serieuze krant te kunnen worden genoemd.

De vakbond lijkt het volgens haar 'dictatoriaal beleid' van Brave te vrezen. De bond en de medewerk(st)ers zouden niet blij zijn met de houding van Brave, die lid is van de Raad van Commissarissen. Al geruime tijd is de bond verwikkeld in stroef verlopende CAO-onderhandelingen. De directie zou onder andere weigeren overuren uit te betalen.

De directie van de Ware Tijd heeft afgelopen zaterdag 4 juli 2015, in een ingezonden stuk in de krant haar visie geventileerd over het oordeel van de ingeschakelde zogenoemde Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname, dat volgens de directie toch en vooral in haar voordeel is uitgevallen. In het artikel uit de directie zich bijzonder negatief over de wijze waarop door de vakbond onlangs actie is gevoerd om haar wensen in de CAO-onderhandelingen kracht bij te zetten. De directie lijkt echter met een dergelijk ingezonden stuk de sfeer binnen het bedrijf niet echt in positieve zin te bevorderen en laat het oordeel over aan de lezer:Doofstomme bond en redactie verwerpen op verachtelijke wijze journalistieke kwaliteiten
Alles lijkt erop te duiden dat de komende tijd er nog geen sprake zal zijn van enige rust op de werkvloer van de krant. De vakbond lijkt zich al – op vooringenomen wijze – te hebben uitgesproken tegen Iwan Brave als nieuwe hoofdredacteur. Het is stuitend om te moeten constateren, dat de redactie en de bond journalistieke kwaliteit lijken te verwerpen en ervoor te kiezen om het uitgezette a-journalistieke aanmodder-beleid van Helstone te willen continueren.

Zowel de vakbond als de redactie lijkt doofstom te zijn. Overigens geldt dat ook voor de Surinaamse Vereniging van Journalisten, SVJ. De SVJ heeft zich niet geroerd in de perikelen binnen de Ware Tijd. Het zou goed zijn als deze vereniging in een verklaring zich zou uitspreken voor steun aan Brave. Immers, je mag toch verwachten van de SVJ, dat zij inhoudelijk kwalitatieve journalistiek hoog in haar vaandel heeft staan en die kwalitatieve journalistiek is verzekerd met de eigenzinnige Brave aan het roer van het zinkende schip de Ware Tijd. Dat zinken wordt voorkomen met de komst van kapitein Brave.