zaterdag 24 maart 2018

Zomertijd in Nederland gaat in...

Tijdsverschil tussen Suriname en Nederland vanaf zondag 25 maart
Zondagochtend 25 maart 2018 om twee uur wordt in Nederland de klok een uur vooruit gezet, zomertijd. Het tijdsverschil tussen Suriname en Nederland wordt weer 5 uur.

De omschakeling van wintertijd naar zomertijd en vice versa wordt geregeld in een Europese richtlijn. Die zorgt ervoor, dat alle lidstaten in het laatste weekeinde van maart de klok een uur vooruit zetten en het laatste weekend van oktober weer een uur terug.


In februari nog vroeg het Europees Parlement de Europese Commissie een grondig onderzoek uit te voeren naar die richtlijn. Sommige leden van het Europees Parlement vinden de overschakeling naar zomertijd overbodig. Toch blijft die voorlopig bestaan.

De Engelse aannemer William Willet kwam in 1907 op het idee van zomertijd om energie te besparen, omdat de verlichting in de zomer een uur later aangestoken kan worden. Maar, het duurde nog tot de Eerste Wereldoorlog voor het plan aansloeg. De Duitsers gebruikten het als eersten. Andere landen volgden snel. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft en vanwege de oliecrisis in 1977 opnieuw ingevoerd.


Het verzetten van de klok dient om beter te profiteren van natuurlijk daglicht. Als de zomertijd net is ingegaan, is het ’s ochtends wat langer donker, maar ’s avonds blijft het langer licht.

Zwerf- en grofvuil verwijderd uit Para's inheemse dorpen Wit Santi, Cabenda dorp en Matta

(Bron foto: Burger Informatie Centrum, BIC, Para)
Grof- en zwerf afval als Duro-tanks, vaten, oude ijskasten, oude wasmachines in overvloed aanwezig


De afdeling Milieu- en Gezondheidsdienst van het Commissariaat Para heeft in samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) een opruimingscampagne gevoerd in de inheemse dorpen Wit Santi, Cabenda dorp en Matta. De dorpen zijn van zwerf- en alle andere waterhoudend grofvuil ontdaan, zo meldt het Commissariaat Para vandaag, zaterdag 24 maart 2018.


Bij de opruiming is geconstateerd dat grof- en zwerf afval zoals: durotanks, vaten, oude ijskasten, oude wasmachines en plasticflessen er in overvloed aanwezig waren. Dit zijn uitstekende broedplaatsen voor muskieten.

Deze opruiming is preventief, waarbij de bewoners werd gevraagd grofvuil op hun erven te verzamelen en aan te bieden voor afvoer.

Het BOG heeft de gemeenschap ook door middel van voorlichting erop gewezen dat zij constant alle broedplaatsen van muskieten moeten elimineren

Actie boos personeel Venezolaans staatsoliebedrijf PdVSA in cafetaria hoofdkantoor

Een zeldzaam protest leidt tot confrontatie met leden Nationale GardeBoze Venezolaanse oliearbeiders die betere voordelen ter compensatie van een verpletterende hyperinflatie en voedseltekorten eisen, zijn vrijdag 23 maart 2018 in botsing gekomen met veiligheidsfunctionarissen tijdens een zeldzaam protest in het cafetaria van het hoofdkantoor van de staatsoliemaatschappij PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.).

Venezuela heeft 's werelds grootste ruwe olie reserves, maar het krakende door de staat geleide economische model is bijna ingestort, wat leidde tot een viercijferige inflatie en lange rijen voor alles, van melk tot medicijnen.


Veel worstelende oliearbeiders zijn bij moeders gebleven uit angst hun baan en ziektekostenverzekering te verliezen nu de regering van president Nicolas Maduro een steeds harder standpunt inneemt met betrekking tot afwijkende meningen.

Maar, in een zeldzame uiting van publieke woede, blokkeerden tientallen oliearbeiders de toegang tot het cafetaria, die PdVSA en het aangrenzende Olie-ministerie op vrijdagen voorziet tijdens de lunchpauze, om de betaling van vertraagde voordelen te eisen, vertelden drie bronnen dicht bij PdVSA aan persbureau Reuters.

Video's die op social media circuleren, tonen werknemers die duwen en duwen met groen-geüniformeerde Nationale Garde-leden die proberen de orde te houden.Arbeiders riepen onder andere 'Ontslag!, een duidelijke verwijzing naar de huidige PdVSA-president en Olie-minister Manuel Quevedo, een grote generaal zonder olie-ervaring die eind vorig jaar zijn voorganger verving die gearresteerd was voor vermeende omkoperij.

De slechte werkomgeving komt, doordat de olieproductie in Venezuela is gedaald naar een bijna 30-jarig dieptepunt van ongeveer 1,6 miljoen vaten per dag vanwege een gebrek aan investeringen, ongebreidelde misdaad in geïsoleerde olievelden en een braindrain.

(Suriname Mirror/Reuters/Facebook/Twitter)

Braziliaanse Miss Bum Bum winnares 2015 en model Suzy Cortez uitdagend op de fiets in Londen

Suzy Cortez trekt de aandacht in Britse hoofdstad...Miss Bum Bum winnares 2015 en model Suzy Cortez uit Brazilië heeft weer eens bewezen, dat ze de meest waardige drager is van de titel 'Miss BumBum', aangezien ze onlangs een foto op haar Instagram-account heeft gedeeld van een gedurfde fietstocht. Suzy verschijnt op een straat in Londen, Engeland, om een ​​fietstocht te maken, maar wat de aandacht trekt is de schaarse kleding die ze draagt.....


Hoewel Suzy een beetje ver van de camera's verwijderd is, verrast ze haar volgers en fans altijd via haar sociale netwerken, vooral Instagram. Deze gelegenheid was niet anders, want met de gedurfde publicatie kreeg zij een groot aantal reacties en 'I like it's'.

Op de foto zien we haar al fietsend rijden, en iedereen an zien dat ze geen broek of korte broek draagt. In plaats daarvan draagt ​​ze alleen een heel kleine string. De foto heeft bijna 50 duizend 'likes' gekregen in minder dan een dag na de publicatie en bijna 500 reacties, allemaal lovend over het prachtige model.

A post shared by Suzy Cortez (@suzycortezoficial) on


Dit is niet de eerste keer, dat Suzy haar volgers streelt met haar weinige kleding en uitdagende poses, op andere momenten heeft ze zichzelf getoond zonder een top en pronkt met haar tatoeages, of met een ander type lingerie en ondergoed.

A post shared by Suzy Cortez (@suzycortezoficial) on

Venezuela schrapt wegens hevige inflatie drie nullen van valuta

President Maduro kondigt nieuwe betaalmiddelen voor de bolivar aan vanaf 4 juni

(Bron foto: /EFE)

Venezuela schrapt wegens de hevige inflatie drie nullen van zijn valuta. Vorig jaar was er een stijging van de prijzen in Venezuela van 2.618%. 

President Nicolas Maduro heeft donderdagavond nieuwe betaalmiddelen voor de bolivar aangekondigd. De nieuwe bankbiljetten komen vanaf 4 juni in omloop.

Aan de hoge inflatie kan een dergelijke operatie evenwel niets veranderen, zolang ze niet gekoppeld is aan een echte monetaire hervorming. Vorig jaar was er een stijging van de prijzen in Venezuela van 2.618%.

De vandaag nog geldige biljetten hebben een waarde tot 100.000 bolivar. Die zullen omgezet worden naar een nominale waarde van 100 bolivar. Er zullen ook biljetten van 500 nieuwe bolivar ingevoerd worden, die volgens de officiële wisselkoers overeenkomen met 11,3 dollar (9,2 euro), al zijn ze op de zwarte markt momenteel slechts 2,10 dollar waard.

(Suriname Mirror/El Pais/Gazet van Antwerpen)

Eerste twee kalfjes door in-vitrofertilisatie geboren in Dominicaanse Republiek

Geboorte onderdeel strategie voor genetische verbetering productie van runderen


Het ministerie van Landbouw van de Dominicaanse Republiek heeft gisteren, vrijdag 23 maart 2018, de geboorte aangekondigd van het eerste paar kalveren door in-vitrofertilisatie. Volgens lokale media maakt de geboorte deel uit van een strategie voor genetische verbetering van de productie van runderen, die veehouderijen en veehouders in het hele land ten goede zal komen. 

De minister van Landbouw, Angel Estevez, verklaarde dat beide kalveren, de eerste pasgeborenen op deze manier in de Dominicaanse Republiek, in perfecte gezondheidscondities verkeren. Het mannetje is van het zuivere Gyr-ras en het vrouwtje is een kruising tussen Guzerat en Holstein.

'Runder in-vitrofertilisatie vertegenwoordigt een van de meest ingrijpende biotechnologische en economische ontwikkelingen voor het Dominicaanse vee waardoor producenten over de hele wereld embryo's kunnen ontvangen met de betere genen', voegde het ministerie eraan toe.

Hij wees er bovendien, op dat dit de eerste keer is dat de Dominicaanse Republiek op deze manier embryo's produceert en dat het een impact zal hebben op de genetische verbetering om concurrerend te zijn op internationale markten. Tot slot benadrukte de minister, dat door middel van het runderproductieproces, de Dominicaanse Republiek vooruit gaat en positioneert het vee van het land in een van de meest concurrerende plaatsen in de regio.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/7Dias.com.do)

Assembleelid Tsang (NDP) wordt nieuwe minister van Handel, Industrie en Toerisme

Met vertrek Tsang komt Oesman Wangsabesari (KTPI-Nieuwe Stijl) door opschuiving in  Assemblee


Starnieuws bericht vandaag, zaterdag 24 maart 2018, dat Assembleelid Stephen Tsang (NDP) de nieuwe minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) wordt. De NDP-fractie had Tsang echter liever gezien dat Tsang  in De Nationale Assemblee zou blijven. Zijn bijdragen als volksvertegenwoordiger worden gewaardeerd. 

President Desi Bouterse, die ook voorzitter is van de NDP, wil Tsang in het kabinet. Als Tsang minister wordt, komt Oesman Wangsabesari (KTPI-Nieuwe Stijl ) door opschuiving in De Nationale Assemblee.

Tsang is voorzitter van de vaste commissie van Handel, Industrie en Toerisme in De Nationale Assemblee. Hij kent het ministerie hierdoor goed.

Wat het lot van minister Ferdinand Welzijn wordt, is nog niet helemaal duidelijk aangezien ook kandidaten gepolst zijn voor Justitie en Politie. Momenteel is Welzijn vanwege privéredenen in het buitenland.

Inheemse vrouwen Amazone-regenwoud Ecuador willen einde aan olie- en mijnbouwprojecten

Vrouwen presenteren president Moreno lijst van eisen, het 'Mandaat van Amazonevrouwen'


Inheemse vrouwen uit het Amazone-regenwoud in Ecuador hebben de president van het land opgeroepen om olie- en mijnbouwprojecten op hun voorouderlijk land te beëindigen, terwijl het land erop aandringt meer van haar regenwoud open te stellen voor die projecten.

Hun ontmoeting met president Lenin Moreno in het presidentiële paleis in de hoofdstad Quito  donderdag 22 maart 2018, komt nadat de Andes-natie deze maand een nieuwe aanbestedingsronde heeft gelanceerd voor buitenlandse bedrijven om olie- en gasreserves te ontwikkelen.

Ecuador, een van de kleinste producenten in de Organisatie van de Olie-exporterende Landen (OPEC), hoopt ongeveer 800 miljoen dollar aan investeringen te verwerven om de productie te stimuleren waarvan de overheid zegt, dat deze van vitaal belang is om de trage economie te verbeteren. Maar, vrouwen van inheemse Amazone groepen zeggen, dat olie-exploratie hun levensonderhoud, het milieu en waterbronnen op voorouderlijke landen beschadigt, en komt te midden van groeiende ontbossing in ongerepte gebieden van de biodiverse regio.


'We willen niet meer olie- en mijnbouwbedrijven', vertelde Alicia Cahuiya van de Waorani-groep tegen de president tijdens de bijeenkomst. 'Olie heeft geen ontwikkeling voor de Waorani opgeleverd - het heeft ons alleen maar achtergelaten met olielozingen en ziektes.'

De vrouwen vertelden de president, die werd geflankeerd door verschillende ministers, dat de regering er niet in slaagt om goed met de inheemse gemeenschappen te overleggen over geplande olie- en mijnbouwprojecten op hun land, een recht waarop zij volgens de wet recht hebben. 'De olie- en mijnbouwproblematiek houdt niet op me ongerust te maken, want er is een toekomst om voor te zorgen', zei Moreno tijdens de vergadering, die live werd gestreamd op Facebook.

'Waar je helemaal gelijk in hebt, is het belang van dialoogconsensus, dialoogbeslissingen ... over beslissingen van mijn regering met betrekking tot olie- en mijnbouwconcessies.' 

De vrouwen presenteerden de president een lijst van eisen die zij het 'Mandaat van Amazonevrouwen' noemen, waaronder het stoppen van olie-, mijnbouw- en houtkapprojecten en het uitvoeren van officiële onderzoeken naar aanvallen op inheemse leiders. 'Ik hoop de president dit mandaat serieus zal nemen', zei Nina Gualinga, een van de ongeveer twaalf vrouwen die aan de bijeenkomst deelnamen, tegen de Thomson Reuters Foundation.

Spanningen - inclusief protesten - tussen inheemse gemeenschappen die hun land willen beschermen en staatseigen- en buitenlandse oliemaatschappijen zijn al tientallen jaren aan de gang in Ecuador.

Het onderwerp is voorgelegd aan het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, dat in 2012 in het voordeel van de Ecuadoraanse Sarayaku-inheemse gemeenschap in het Amazonegebied heeft beslist. De rechtbank stelde, dat Ecuador hun recht op voorafgaand, vrij en geïnformeerd overleg had geschonden voordat olieboringen aan het einde van de jaren negentig begonnen met het verkennen van landen waar de Sarayaku-bevolking woont.

'We zullen terugkeren naar onze gemeenschappen en wachten op een reactie van de regering', zei Zoila Castillo, vice-president van het parlement van de Confederatie van Inheemse Nationaliteiten van het Ecuadoraanse Amazonegebied (CONFENIAE, Confederación de las Nacionalidades Indígenas de la Amazonia Ecuatoriana). 'Als we binnen twee weken geen reactie ontvangen, komen we terug', zei ze.(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

24-Jarige Braziliaanse Mariana Mendes met bijzondere moedervlek is succesvol model

'Ik kies ervoor om het niet te verbergen, omdat ik weet dat de moedervlek onderdeel van mij is'Het 24-jarige Braziliaanse model Mariana Mendes werd geboren met aangeboren melanocytische naevus, een zeldzame vorm van een moedervlek die voorkomt bij naar schatting 1% van de zuigelingen wereldwijd. Maar, in plaats van het te verbergen, heeft ze besloten om haar unieke identiteit volledig te omarmen. 

Ze beweert dat de moedervlek, dat het midden van haar gezicht bedekt, een 'deel van haar persoonlijkheid' is. Mariana zegt: 'Ik ben er altijd van bewust geweest dat ik een moedervlek heb, maar het is altijd iets geweest dat me een speciaal gevoel heeft gegeven Het is een ander soort schoonheid. Ik kies ervoor om het niet te verbergen, omdat ik weet dat de moedervlek onderdeel van mij is. Ik weet dat het een deel van mij is. Het maakt deel uit van mijn persoonlijkheid.'Het model heeft nog nooit make-up gebruikt om haar moedervlek te bedekken en ze heeft er nooit over nagedacht het te verwijderen. Ze werkt als een printmodel voor kledingontwerpers en heeft een carrière gelanceerd als een digitale 'influencer' met 21.000 volgers op Instagram.

A post shared by Mariana Mendes (@marianamendes.m) on


A post shared by Mariana Mendes (@marianamendes.m) on

De Braziliaanse hoopt, dat haar moed zal bijdragen aan het wegnemen van barrières in de mode-industrie en anderen zal inspireren om te pronken met hun moedervlekken. Mariana voegde toe: 'Het belangrijkste dat ik probeer te zeggen met mijn foto's is, dat je niet hoeft te passen in conventionele schoonheidsstandaarden om een ​​model te zijn. Je hoeft niet dun te zijn en lang met alle kenmerken die de media u eist.'

'Iedereen heeft zijn eigen soort schoonheid, zelfs als je kenmerken hebt die afwijken van de normale schoonheidsnorm, dat is je eigen soort schoonheid. We moeten onszelf accepteren zoals we zijn.'

A post shared by Mariana Mendes (@marianamendes.m) on


A post shared by Mariana Mendes (@marianamendes.m) on


Sinds het begin van haar modellencarrière, heeft Mariana gesproken over hoe mensen haar bedankten voor het uitspreken en het delen van haar unieke schoonheid. 'Ik ontvang veel berichten van mensen die me bedanken, omdat ze hierover hebben gesproken, omdat ze zich niet alleen in de wereld voelen. Wanneer iemand over dit onderwerp praat, zien andere mensen hun eigen weerspiegeling daarin. We hoeven niet geobsedeerd te zijn door één schoonheidsnorm en social media helpt me daar veel mee, en het helpt me andere mensen te helpen.'

(Suriname  Mirror/The Daily Star/Instagram/YouTube)

Braziliaanse autoriteiten onder toenemende druk om mooordenaars politica/activiste Marielle Franco op te sporen

Vooraanstaande personen eisen in een open brief onafhankelijk onderzoekDe Braziliaanse autoriteiten staan onder toenemende druk om degenen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor de moord op gemeenteraadslid van Rio de Janeiro en mensenrechtenactiviste Marielle Franco, die vorige week werd neergeschoten in wat volgens velen een gerichte moord was. 

Het neerschieten van Franco en haar chauffeur op 14 maart leidde tot een woede-uitbarsting van verdriet in Brazilië, met tienduizenden demonstranten die vorige week door administratieve districten marcheerden. Miljoenen meer namen social media in beslag om det moorden aan de kaak te stellen.

De VN heeft opgeroepen tot een 'grondig, transparant en onafhankelijk' onderzoek, waarvan een onderzoeksofficier tegen de Britse krant The Guardian zei, dat de moorden verband houden met het politieke werk van Franco.

Franco, 38, was een voorvechtster van gemarginaliseerde gemeenschappen, waaronder Afro-Brazilianen, LGBTQ-groepen en inwoners van de uitgestrekte favela's van de stad, en sprak zich vaak uit tegen politiegeweld en raciale ongelijkheid.

De enige zwarte vrouwelijke vertegenwoordiger in Rio's gemeenteraad had ook kritiek geuit op de inzet van militaire troepen door president Michel Temer om veiligheid te bieden in Rio's gevaarlijkste sloppenwijken.

Op 22 maart plaatsten vooraanstaande personen een open brief waarin ze een onafhankelijk onderzoek eisten. 'We roepen op tot gerechtigheid voor Marielle Franco en de dochter en de partner die ze achterlaat, en voor een einde aan de moorden en criminalisering van activisten, tegenstanders van de regering en mensen met een laag inkomen in Brazilië', schreven ze.

(Suriname Mirror/Time)

Druk programma minister Girigorie van Justitie Curaçao tijdens werkbezoek in Nederland

Girigorie op bezoek bij burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en politie Rotterdam


Minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie is momenteel op werkbezoek in Nederland en heeft een druk programma. Zo bracht hij gisteren een bezoek aan burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en maakte hij een dag eerder de ontmanteling van een drugslaboratorium mee toen hij bij het Recherche Samenwerkingsteam was, aldus vandaag, zaterdag 24 maart 2018, het Antilliaans Dagblad

Met Aboutaleb besprak Girigorie de zogenoemde gebiedscommissies die in Rotterdam voor veiligere wijken hebben gezorgd. Het gaat hierbij om een wijkgerichte aanpak die in Rotterdam wordt toegepast in driehoeksoverleg met de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie. Eens in de zoveel tijd vergaderen zij met de bewoners van de wijken om samen aan de aspecten van veiligheid te werken.

Girigorie zegt nuttige tips te hebben gekregen en ziet mogelijkheden om dit concept ook effectief in te zetten op Curaçao.


Hij bezocht gisteren tevens het politiebureau van Rotterdam, waar hij onder meer de politiecellen bekeek.

Een dag eerder sprak Girigorie onder meer met personeel van het Recherche Samenwerkingsteam (RST). Hierbij is onder andere de huidige samenwerking besproken, evenals de steun vanuit Nederland voor het onlangs opgerichte Actiecentrum Ondermijning Curaçao. Girigorie zei hiervan erg onder de indruk te zijn.


Lokale landbouwers op Curaçao blijven met hun oogst zitten

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Import komkommers en paprika’s uit Dominicaanse Republiek dupeert lokale tuinders


Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) heeft zich de woede op de hals gehaald van lokale tuinders die door import van komkommers en paprika’s uit de Dominicaanse Republiek worden gedupeerd, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 24 maart 2018.

'Kòmkòmber en promentòn zijn er lokaal in overvloed', zegt Elly Joubert van stichting Soltuna. Diverse supermarkten op het eiland hebben de groenten uit de Dominicaanse Republiek ingekocht, waardoor de lokale oogst ligt te bederven of als veevoer wordt gebruikt.

De tuinders die zijn aangesloten bij de Stichting Ontwikkeling Land- en Tuinbouw Nederlandse Antillen (Soltuna) kunnen daar inmiddels geen groene paprika en komkommer meer afzetten. In de sorteerhal van Soltuna in De Savaan staan kratten met overgebleven paprika’s opgesteld.

'Wij hebben bij het ministerie navraag gedaan of er ontheffing is verleend voor import, en zo ja, wat daarvan de reden is. Maar, we hebben nog geen antwoord gekregen', zegt Joubert.

NPS werkt aan elektriciteitsvoorziening in aantal dorpen Boven Surinamegebied

Nieuw Aurora ontvangt zonnepanelen met bijbehorende verlichting

Pikin Slee en Djoemoe krijgen twee generatoren voor de onderwijzerswoningen


De Nationale Partij Suriname (NPS) is dit weekend bezig met een elektrificatie project in Boven Suriname. Het eerste dorp dat gisteren, vrijdag 23 maart 2018, werd aangedaan is Nieuw Aurora, waar zonnepanelen met bijbehorende verlichting is aangebracht op twee locaties. In Pikin Slee en Djoemoe worden twee generatoren geplaatst voor de elektrificatie van de onderwijzerswoningen. Dit project wordt uitgevoerd als uitvloeisel van het bezoek van NPS-voorzitter Gregory Rusland aan het Boven Surinamegebied in december 2017.

Een delegatie onder leiding van de afdelingsvoorzitter Eddie Pansa is naar het gebied. Het hoofdbestuur wordt vertegenwoordigd door Silenta Nesloo, aldust de NPS. De leiding en dorpsbewoners van Nieuw Aurora zijn blij dat de beloftes gedaan door de voorzitter van de NPS, daadwerkelijk worden uitgevoerd. Hij merkte op dat het duidelijk is waar de daadkracht ligt voor realisatie van dergelijke projecten.

De kapitein van het dorp vroeg de NPS-delegatie om zijn erkentelijkheid over te brengen naar de NPS-voorzitter.

Rusland had in gesprekken met de onderwijzeressen in Pikin Slee en Djoemoe aangegeven onder de indruk te zijn van het enthousiasme waarmee zij de jeugd opvoeden en scholen. Hij had beloofd er alles aan te doen om ze tegemoet te komen in een van hun grootste problemen, het gebrek aan energie. Namens de NPS worden de machines dit weekend geïnstalleerd.

De partij zal nagaan hoe zij ook de andere dorpen op korte termijn tegemoet kan komen. De bedoeling is dat nog enkele dorpen worden aangedaan waar dit project zal worden uitgevoerd. De partij zal acties ondernemen om ook de overige dorpen in aanmerking te doen komen voor de zonnepanelen met verlichting in de komende periode.

Centrale Markt sluit 1e kwartaal 2018 mogelijk af met half miljoen Srd inkomsten

Marktmeester Lecton verzet bergen werk om markt beter aanzien te geven

In organisatorisch opzicht is ook zeer veel verbeterd


De Centrale Markt Paramaribo (CMP), de grootste overdekte markt in het Caribisch gebied, krijgt sinds de aanstelling van de nieuwe marktleiding, onder leiding van John Lecton, een veel betere organisatorische tint, zo schrijft het Dagblad Suriname vrijdag 23 maart 2018. Lecton stelt dat hij vanaf zijn aantrede heel veel werk heeft verzet. 

De markt had door de jaren heen een enorme achterstand opgebouwd qua onderhoud. Daarnaast was ook de financiële toestroom van de markt niet goed georganiseerd. Pas in de afgelopen periode wordt er getracht de cijfers bij te houden. Ook mag gesteld worden, dat de financiële verantwoording in het verleden nogal wat te wensen over liet. Nu wordt zoetjes aan getracht de markt een beter en mooier aanzicht te geven.

Elke zondag werkt de markt met 20 gedetineerden aan het opfrissen van de marktruimte . De gedetineerden drukken volgens Lecton meer de kosten dan andere arbeiders.

Een deel van de eerste verdieping onder de markt wordt momenteel opengebroken. Er zullen kleine units in de plaats daarvan komen voor kleine ondernemers. Lecton denkt onder andere aan haarstudio’s, nagelstudio’s en barbershops. Hij mikt meer op studenten die willen werken en dergelijke vakken beheersen. Over twee weken begint de CMP met de bouw van 12 stands. Er liggen al meer dan 100 aanvragen op tafel. De markt heeft inmiddels ook enkele toiletgroepen erbij gehad. Dit kwam tot stand na ruim 60 jaren van haar bestaan. Ook is niet lang geleden een pinautomaat ondergebracht. De markt wordt nu regelmatig schoongehouden en het wordt waar nodig vaker geverfd.

Het geld dat door de markt verdiend wordt, gaat rechtstreeks naar de districtscommissaris. Tot de tweede week van maart heeft de markt in het jaar 2018 in totaal Srd 386.311,84 aan inkomsten genoteerd. De markt heeft in de maand januari 2018 Srd 148.056,98 opgebracht. In februari is Srd 148,349,17 genoteerd. In de eerste week van maart is Srd 59.760,47 en in de tweede week Srd 30.144,95 overgedragen. De resultaten over de derde week waren nog niet beschikbaar. Indien alle standhouders hun financiële verplichten op tijd nakomen plus de rest van de inningen (zoals parkeergelden) goed verlopen, zou gemarkt op weekbasis al gemiddeld Srd 60.000 kunnen innen. Er is in ieder geval een stijgende trend geconstateerd voor wat betreft de inning van standgelden. Er is gewerkt aan de frequentie van inningen. Daarnaast is de prijs per stand van 0,04 cent aangepast naar Srd 1 per m².

De marktleider stelt moeite te hebben gehad met het overtuigen van de standhouders over de bestemming van het geld. Echter zijn de mensen nu minder sceptisch. Ze zien immers wat er allemaal met de geïnde gelden gebeurt. De fysieke veranderingen onder de markt zijn duidelijk zichtbaar.

De standhouders betalen momenteel wekelijks Srd 1 per m². Standhouders die op meer dan 20 m² verkopen betalen Srd 0.55 per m². De betaaldienst heeft een doorstart meegemaakt. Er is geen exacte cijfermateriaal over het aantal stands onder de markt. Volgens de voorlopige telling zijn er meer dan 2500 standhouders. De inventarisatie duurt langer omdat een aantal standhouders van tijd tot tijd wegblijven. 'Standjes die leeg zijn kun je niet zomaar aan iemand anders geven. Wij willen geen problemen hebben. Hoewel wij wel onze huisregels toepassen. Als je 1 maand niet betaald hebt en jij als standhouder je stand niet meer exploiteert, verlies je het', stelt Lecton.

In het verleden is er volgens Lecton veel gedoogd bij de CMP. 'Er zijn vele achterstanden. We moeten constant achter de standhouders aan zitten. Er is nu ook een boete systeem geïntroduceerd. Ik heb momenteel meer dan 170 mannen die willen komen staan op de markt. Mensen die al een stand hebben moeten daarom geen grappen maken.'

De markt heeft in de afgelopen jaren een aantal slagen moeten incasseren. Lecton noemt een van de ontvangen slagen de ‘decentralisatie’ van de markt. Hij heeft het hier over de winkeliers die ook groenten verkopen. Rondom de markt waren busterminals die verplaatst zijn. Parkeerruimtes zijn er amper. Vanwege deze ontwikkelingen wordt de markt minder aantrekkelijk voor bezoekers. Er wordt momenteel gewerkt aan het verbeteren van de aantrekkingskracht van de markt. Er wordt hard eraan gewerkt om meer kopers en toeristen naar de markt te trekken. En dat lukt nu al aardig, stelt Lecton.

Conservation International Suriname en Matawai werken samen aan duurzaam beheer gemeenschapsbos

CIS financiert onder andere bouw van twee krutu oso's te Bethel en Boslanti


De toekenning van 97.000 hectare gemeenschapbos en de aanleg van de weg naar het Matawai dorp Pusugrunu in Centraal Suriname, heeft ertoe geleid dat Conservation International Suriname (CIS) een samenwerking gezocht heeft met deze lokale gemeenschap. De milieuorganisatie benadrukt de transparantie en goede afstemming met de Matawai-gemeenschap voor duurzaam beheer van het gemeenschapsbos. CIS investeert 50.000 Amerikaanse dollar  in de ontwikkeling van de gemeenschap. 

Gezien de ligging van het gemeenschapbos in de directe nabijheid van het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR), alsook de kennis van CIS over de positieve en negatieve effecten van ontsluiting in gebieden, is de gemeenschap benaderd om een relatie aan te knopen voor het duurzaam beheer en gebruik van het gemeenschapsbos.

Voorafgaand aan deze samenwerking zijn in een jaar tijd zowel in Pusugrunu als Paramaribo, krutu’s gehouden. Deze krutu’s waren belangrijk om het kader van de relatie tussen CI en de Matawai te bepalen voor het duurzaam beheer en gebruik van het Matawai gemeenschapsbos. Uiteindelijk werd de samenwerking tussen de milieuorganisatie en de Matawai gemeenschap in Centraal Suriname in maart 2017 gesloten. Deze relatie werd in een gran krutu voor twee jaar vastgelegd in een Memorandum of Understanding (MoU). De MoU werd ondertekend door granman Leslie Valentijn van de Matawai gemeenschap, districtscommissaris Yvonne Pinas en CIS-directeur John Goedschalk.

De MoU heeft geleid tot het begrenzen van een derde deel van de 97.000 hectare Matawai gemeenschapsbos als zogenaamde community conservation area. Vanuit de visie van de gemeenschap is samen met CIS overeengekomen dat dit deel van het gemeenschapsbos behouden zal blijven. Daartegenover, zal samen worden gewerkt bij het zoeken van donoren voor het uitvoeren van groene financieringsmechanismen die tot alternatieve inkomstenbronnen voor de lokale bewoners moeten leiden.

Omdat de gemeenschap meewerkt aan natuurbescherming en duurzaam beheer van het leefgebied, kunnen vanuit CI-middelen gekanaliseerd worden voor gemeenschapsontwikkeling. Deze middelen zet CIS op projectmatige wijze in ten behoeve van de gemeenschap, hetgeen gefundeerd is op de voorkeuren en prioriteiten van de gemeenschap die via het leiderschap kenbaar gemaakt zijn. Als resultaat worden met de 50.000 dollar:
• 2 krutu oso's te Bethel en Boslanti gebouwd. De krutu oso van Bethel wordt in maart 2018 gefinaliseerd, terwijl die van Boslanti op een later tijdstip geleverd zal worden. De waarde van deze krutu oso’s is 37.824 dollar.
• Voor 9.902 dollar is apparatuur aangeschaft die gemeenschapsproductie moet stimuleren.
• Verder is voor een jaar 2.273 dollar ter beschikking gesteld voor het vergoeden van drie werknemers in de projecten die tussen CIS en de Matawai uitgevoerd worden.

De projectactiviteiten worden door de gemeenschap uitgevoerd, die in de Stichting Investerings Fonds Matawai belichaamd wordt. Voor de projecten zijn officiële contracten gesloten om de bewaking van de gelden te monitoren. CIS tracht samen met de gemeenschap van Matawai en alle relevante actoren, duurzame ontwikkelingsmodellen in het gebied te implementeren. Deze ontwikkelingsmodellen moeten resulteren in zowel gemeenschapsbewustzijn in duurzaam bosbeheer en bescherming, als in groene economische ontwikkeling.

CIS zal waar gewenst, blijven dienen als technisch adviseur voor de Matawai gemeenschap in hun ontwikkelingsvisie, meldt de milieuorganisatie.

Tweede demonstratie tegen regering-Bouterse trekt nauwelijks aandacht

The Next Generation Movement overhandigt brief aan Assemblee

'Wie niet wil meewerken aan welzijn en welvaart van de samenleving moet opstappen'


De actiegroep The Next Generation Movement heeft vrijdagmiddag 23 maart 2018 een brief (zie onderaan) aangeboden aan De Nationale Assemblee (DNA). Vòòr de overhandiging aan griffier Ruth de Windt van het parlement, heeft actieleidster Xaviera Jessurun de inhoud voorgelezen. Onder andere worden de leden van DNA opgeroepen om meer druk uit te oefenen op de regering. Assembleeleden Asiskumar Gajadien (VHP), Patricia Etnel (NPS), Marinus Bee (ABOP) en Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur keken toe.

'We willen geen volksopstand daarom vragen wij u om te denken aan welzijn en welvaart van de samenleving. Wie daar aan niet wil meewerken moet opstappen', las Jessurun voor, aldus de Ware Tijd.

Daarna heeft de groep een rondje gelopen langs het Onafhankelijkheidsplein. Tijdens het scanderen van de leuze 'weg met Bouta' werden de demonstranten begeleid door politie. Bij het passeren van het ministerie van Financiën werd luidkeels geroepen: 'Weg met Boefdraad!'

Opvallend was de aanwezigheid van seniore burgers die ook hun ontevredenheid luidkeels uitten. De demonstranten - zo'n vijftig slechts -  gaven Jessurun te kennen niet te willen stoppen met demonstraties. Zij trachtte de gemoederen te bedaren en zei: 'We kunnen de oorlog niet winnen zonder strategie.' Dit tot onvrede van de groep. Toen Jesserun meldde, dat er volgende week een 'stille loop' komt, reageerde een demonstrante: 'We zijn de stille loop zat. Die fase ben ik al voorbij.'


PL-voorzitter Somohardjo weigert te verhuizen naar Wanica

Pertjajah Luhur heeft geen behoefte aan zogenaamde verhuisstrategie


Aan de zogenaamde verhuisstrategie, waarbij kandidaten zich in een ander district inschrijven om deel te nemen aan de komende algemene, vrije en geheime verkiezingen, heeft de Pertjajah Luhur (PL) geen behoefte. 

In verband met de verkiezingen over twee jaren  heeft een aantal vooraanstaande politici een adreswijziging doorgegeven. Hiertoe behoort ook vicepresident Ashwin Adhin, die bij de afgelopen verkiezingen namens de NDP in Paramaribo was gekandideerd. Maar, bij de komende verkiezingen wordt hij als burger woonachtig op een adres aan de Krokikilaan, een zijstraat van de Cassialaan te Houttuin, in het district Wanica namens de NDP gekandideerd.

PL-voorzitter Paul Somohardjo zegt vrijdag 23 maart 2018 in het Dagblad Suriname, dat ook hij gevraagd is om zich kandidaat te stellen in Wanica. Maar, hij heeft dit verzoek resoluut van de tafel geveegd. Hij zal zich in Paramaribo kandidaat stellen, uitgaande van het adres waar hij woonachtig is.

Zijn rivaal, die de PL heeft verraden en een eigen politieke partij heeft opgericht, Raymond Sapoen, wordt eveneens in Wanica gekandideerd. Maar, dit zegt Somohardjo absoluut niets. ‘Ach, die Sapoen is helemaal geen partij voor mij’, zegt Somohardjo.

Somohardjo verduidelijkt, dat de verhuisstrategie op zich geen kwalijke zaak is. Maar, het betreft een handeling die als niet ethisch bestempeld kan worden. Volgens Somohardjo vertegenwoordigt een Assembleelid niet slechts het district waar hij gekozen is, maar het gehele land. Daarom was bij de wijziging van de Kieswet ook een voorstel gedaan om dat gedeelte van woonachtig zijn in een bepaald district weg te schrappen.

Somohardjo is van oordeel dat kiezers niet op personen, maar op politieke partijen stemmen. Als voorbeeld haalt hij aan, dat bij de afgelopen verkiezingen enkele populaire artiesten waren gekandideerd. Maar, hun populariteit heeft niet mogen resulteren in een groot aantal stemmen. ‘En nu probeert de NDP het ook met Joggaman door hem als kandidaat in Wanica te plaatsen.’

Zwart jaguar- en tijgerwelpje gevonden in dozen op Tijuana International Airport, Mexico

Autoriteiten waren op zoek naar pakketten met illegale drugs...Een tijger- en jaguar welpje zijn gevonden op Tijuana International Airport in de buurt van de VS -Mexico grens deze week, verborgen in houten kisten, zo bevestigen de autoriteiten in Mexico. Een bulletin, dat dinsdag door de federale politie in Mexico is vrijgegeven (zie onderaan), stelt dat de welpen - een Bengaalse tijger en een zwarte jaguar - elk werden gevonden in een houten kist in een gedeelte van het vliegveld waar dagelijks pakketten worden doorzocht.


Autoriteiten openden de dozen als onderdeel van een operatie waarbij ze op zoek waren naar pakketten met illegale drugs en andere items waarvan wordt vermoed dat ze worden verhandeld.

De autoriteiten zeiden dat de welpjes uit Mexico kwamen, maar de dozen voor elk dier bevatten geen documentatie over waar ze vandaan kwamen of waar ze naartoe gingen.

De dieren werden vervoerd in strijd met de algemene natuurwetgeving van het land. Het is nog onduidelijk waar de welpen naartoe gebracht zullen worden..In een niet-verwant, maar vergelijkbaar geval afgelopen augustus, werd een 6 weken oude Bengaalse tijgerwelp ontdekt door ambtenaren van de Amerikaanse Douane en Grensbewaking (CBP) in de haven van Otay Mesa in het zuiden van San Diego County. De welp zat verstopt achterin een auto bestuurd door Luis Eudoro, inwoner van Zuid-Californië, 18.

Valencia betrad de VS vanuit Mexico met de welp, waarvan hij aanvankelijk beweerde dat het slechts een huiskat was, en gaf CBP een verkoopbewijs voor het dier dat onjuiste details vermeldde. De procureur van Valencia zei, dat de tiener de welp als huisdier wilde houden, maar de openbare aanklagers zeiden dat de mobiele telefoongegevens van Valencia lieten zien, dat hij een dierensmokkelbedrijf runde en pocht duizenden dollars te verdienen door wilde dieren te verkopen.

In februari werd Valencia veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor de smokkel van de Bengaalse tijgerwelp. Die tijgerwelp - later "Moka" genoemd - werd onder de voogdij van de Amerikaanse Vis- en Wilddienst gebracht en leeft in het safaripark in San Diego Zoo. Het Safari Park blijft voor Moka zorgen.

Eerder deze maand zei het park, dat Moka een spoedoperatie had ondergaan nadat hij steeds meer tekenen van een slechte gezondheid vertoonde die waarschijnlijk verband hielden met zijn zorg, of het gebrek daaraan, in het vroege leven van de kat.

https://www.gob.mx/policiafederal/es/prensa/policia-federal-asegura-cachorros-de-tigre-y-jaguar-en-el-aeropuerto-internacional-de-tijuana?idiom=es

Policía Federal asegura cachorros de tigre y jaguar en el Aeropuerto Internacional de Tijuana


Agentes Federales aseguraron dos ejemplares felinos al realizar inspecciones de seguridad en una empresa de mensajería y paquetería, en el Aeropuerto Internacional de Tijuana, Baja California

Agentes Federales aseguraron dos ejemplares felinos al realizar inspecciones de seguridad en una empresa de mensajería y paquetería, en el Aeropuerto Internacional de Tijuana, Baja California
La Comisión Nacional de Seguridad informa que como parte del Operativo Escudo Titán, elementos de la División de Seguridad Regional de la Policía Federal, aseguraron dos ejemplares felinos cuando realizaban inspecciones de seguridad en una empresa de mensajería y paquetería, en el Aeropuerto Internacional de Tijuana, Baja California.

Al efectuar revisiones en el área de carga, los efectivos federales detectaron dos cajas de madera procedentes de la Ciudad de México con destino a Ensenada, Baja California, que contenían dos cachorros, un ejemplar de tigre y un jaguar negro respectivamente.

Los policías federales al confirmar que al interior de las cajas se encontraban ambos felinos solicitaron el apoyo de los inspectores federales especializados en recursos naturales quienes verificaron los papeles que acompañaba ambas cajas, encontrando inconsistencias en dicha documentación de acuerdo al Artículo 51 de la Ley General de Vida Silvestre.

Ambos felinos quedaron a disposición del personal de PROFEPA y junto a las autoridades ministeriales verificarán la documentación para determinar la legal  posesión y traslado de las especies.

21 de marzo de 2018

Boletín No. 141


(Suriname Mirror/KMIR.com/YouTube)

Meisje (14) in Paraguay overlijdt tijdens de geboorte van haar kind

Meisje was verkracht en zwanger gemaakt door een 37-jarige man


- 'Haar lichaam was niet klaar voor zwangerschap'
- Verkrachte vrouwen en meisjes mogen hun zwangerschap niet vroegtijdig beëindigen


Een veertienjarig meisje is in Paraguay gestorven tijdens de geboorte van haar kind. Het meisje was verkracht en zwanger gemaakt door een 37-jarige man, die inmiddels gearresteerd is. Het meisje lag al twintig dagen in het ziekenhuis wegen complicaties bij de zwangerschap. Haar baby is stabiel, maar ligt wel aan de beademing.

Dokters probeerden de baby vaginaal geboren te laten worden, maar de moeder kreeg ineens last van ademhalingsstoornissen, waarop besloten werd om een noodkeizersnede toe te passen. Toen kreeg het meisje een embolie en vervolgens drie hartstilstanden, waarna ze stierf.

'Het gebeurde allemaal heel snel. We probeerden haar nog op de intensive care intensief te beademen, maar we konden haar niet redden. Haar lichaam was niet klaar voor zwangerschap', zegt Hernán Martínez, de directeur van het lokale ziekenhuis in Itauguá.


De zaak doet denken aan een gelijkaardige situatie in 2015, toen een tienjarig meisje haar bevalling overleefde nadat ze door haar stiefvader was verkracht. Door de strenge anti-abortuswetgeving in het land, mogen verkrachte vrouwen en meisjes hun zwangerschap niet vroegtijdig beëindigen.

Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat 889 meisjes tussen de 10 en 14 jaar in 2015 bevallen zijn.

'We zijn een land dat geen seksuele voorlichting op basis van wetenschap heeft. De autoriteiten profiteren van de katholieke meerderheid in het land om wetten door te voeren die gebaseerd zijn op religieuze overtuigingen en niet op wetenschappelijk bewijs', zegt Rosalía Vega, de directeur van de Paraguayaanse tak van Amnesty International.

(Suriname Mirror/De Morgen/The Guardian/Caracol/Twitter)