maandag 28 januari 2019

Paus Franciscus vreest nieuw bloedvergieten in Venezuela

(Bron foto: Photo News)
Paus weigert kant te kiezen in conflict tussen president Maduro en uitdager Guaidó


Paus Franciscus zegt zich zorgen te maken over nieuw bloedvergieten in Venezuela, waar deze week wederom protesten tegen de regering-Maduro gepland staan. De kerkvader weigert wel een kant te kiezen in het conflict tussen president Nicolás Maduro en uitdager Juan Guaidó. De paus sprak maandag 28 januari 2019 journalisten toe tijdens een vliegreis vanuit Panama, waar hij vorige week de wereldjongerendagen van de Rooms-katholieke Kerk bijwoonde. 

'Mijn gedachten zijn op dit moment bij alle Venezolanen, want zij zijn het die op dit moment aan het lijden zijn’, zei de paus. ‘Ik worstel met wat er vandaag in dat land gebeurt’, voegde hij eraan toe. ‘Wat me zo bang maakt? Het bloedvergieten.’ 


Tijdens de protesten van vorige week vielen in totaal 35 doden. Er worden ook meer dan 850 demonstranten gearresteerd, zo meldden verschillende ngo's maandag tijdens een persconferentie in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Verder weigerde de paus publiekelijk een kant te kiezen in het conflict tussen Maduro, sinds 2013 aan de macht, en Guaidó, de opposant die zich vorige week publiekelijk uitriep tot interim-president.

Rusland en China kozen eerder de kant van Maduro, terwijl de Verenigde Staten, Canada en een tiental Latijns-Amerikaanse landen zich achter Guaidó schaarden. Afgelopen weekend gaven het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Spanje aan Venezuela acht dagen de tijd om nieuwe verkiezingen te organiseren, een ultimatum dat meteen van tafel werd geveegd.

‘Mocht ik in dit conflict een kant kiezen, dan begeef ik mij op onbekend terrein’, zei de paus. ‘Het zou een grote onvoorzichtigheid van mijn kant zijn, een onvoorzichtigheid die schade zou berokkenen.’

Tijdens een misviering in Panama-stad had paus Franciscus eerder al gezegd dat hij ‘God zou vragen om een vredige uitweg uit het conflict, een oplossing die het goede in alle mensen naar boven brengt.’ 



(Suriname Mirror/De Standaard/The Guardian/VOA News/YouTube)

Zeker 35 doden tijdens week van protest in Venezuela

Ngo Provea stelt 'acht illegale executies' aan de kaak tijdens politieacties in volkswijken Caracas 

(Bron foto: Noticias Venezuela)

Het protest in Venezuela heeft in een week tijd al aan minstens 35 mensen het leven gekost. Dat melden verschillende ngo’s die actief zijn in het land. Er werden ook al zeker 850 mensen opgepakt. Bij verschillende demonstraties kwamen honderdduizenden mensen op straat om te protesteren tegen president Nicolas Maduro.

Volgens de non-gouvernementele organisatie, ngo, Provea (Programa Venezolano de Educación-Acción en Derechos Humanos) hebben de bijhorende onlusten intussen al aan zeker 35 mensen het leven gekost.


In een eerdere balans van hulpverleningsorganisaties was sprake van 26 dodelijke slachtoffers. Rafael Uzcategui stelt als directeur van Provea ook 'acht illegale executies' aan de kaak. Die vonden volgens hem plaats tijdens politieacties die in volkswijken van Caracas werden uitgevoerd. Hij stelt agenten van de bijzondere politiemacht FAES (Fuerzas de Acción Especial) daarvoor verantwoordelijk.




De ngo Foro Penal heeft het over 850 arrestaties. Onder hen zouden 77 minderjarigen zitten. 'Er werden huiszoekingen uitgevoerd in de woningen van arme gezinnen, zonder gerechtelijk bevel', zegt directeur Alfredo Romero.


De Venezolaanse president werd op 10 januari beëdigd voor een tweede ambtstermijn. Woensdag riep opposant en voorzitter van het parlement Juan Guaido zichzelf echter uit tot interim-president van Venezuela. De VS, Canada, Israël en verscheidene Zuid-Amerikaanse landen scharen zich achter de interim-president, maar het leger steunt Maduro.

De VS stelden intussen sancties in tegen het door de staat geleide Venezolaanse oliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.). Dat deelde John Bolton, de nationaal veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, mee. Op die manier voert Washington de druk op Venezolaanse president Nicolas Maduro op. PdVSA wordt gesanctioneerd, omdat het een 'corruptievehikel' is, zo meldden de VS.

Amerikanen mogen volgens deze sancties geen handel drijven met het oliebedrijf uit Venezuela. Daaronder grote bedrijven als Citgo, Valero, Chevron en PBF Energy.

De VS roepen het Venezolaanse leger op om een 'vreedzame machtsoverdracht' te aanvaarden.

(Suriname Mirror/Efecto CocuyoBelga/2001.com.ve/Twitter)

Districtsraad Nickerie bezorgd over groot aantal gokmachines van Suribet

'Het mag niet zo zijn dat ook scholieren in uniform proberen loten te kopen'


De districtsraad van Nickerie is bezorgd over het groot aantal gokmachines van Suribet in onder meer supermarkten en winkels. De raad wil maatregelen van de autoriteiten. 'Het mag niet zo zijn dat ook scholieren in uniform proberen loten te kopen. Wie voert de controle uit?', vraagt districtsraadslid Nandenie Dinai zich af in de Ware Tijd van maandag 28 januari 2019. 

Ze heeft tijdens een kennismakingsvergadering haar bezorgdheid geuit tegenover districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe. De districtscommissaris vroeg waarom het lid niet de hulp heeft ingeroepen van de instanties die belast zijn met het toezicht op de goktenten.

Ook de ondervoorzitter van de raad, Azeez Khodabaks, maakt zich zorgen en vraagt zich af wat de regering doet. 'Het is een heel slechte daad, dat Suribet de gelegenheid krijgt om gokmachines te plaatsen in supermarkten waar jong en oud komen en dit leidt tot ontwrichting.'

De districtscommissaris begrijpt de bezorgdheid van de raadsleden en heeft gevraagd haar tijd te geven om deze kwestie goed te bekijken, waarna zij de raad schriftelijk zal antwoorden. Ze benadrukte wel, dat niemand wordt gedwongen om naar een goktent te gaan. 'We moeten ook onze verantwoordelijkheid nemen, want als wij er niet naartoe gaan zullen de goktenten op een gegeven moment moeten sluiten.'

Gajadien (VHP): ‘Suriname moet standpunt over Venezuela wijzigen’

'Suriname maakt zich voor de zoveelste keer internationaal belachelijk'

'Het heeft hier niets te maken met inmenging in binnenlandse aangelegenheden, maar mensenrechten die worden geschonden'


VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien vindt dat Suriname zich voor de zoveelste keer internationaal belachelijk heeft gemaakt door weer de mensonterende situatie onder president Nicolas Maduro in buurland Venezuela te ondersteunen. Suriname erkent oppositieleider Juan Guaidó niet als president van Venezuela. Dit standpunt is tijdens een spoedzitting van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) bekend gemaakt door ambassadeur Niermala Badrising.

Badrising, oud-minister van Buitenlandse Zaken, stelt dat Suriname geen enkele regering kan erkennen die niet is gekozen via democratische processen en procedures. President Desi Bouterse, een trouwe bondgenoot van Maduro, bleef eerder tijdens de algemene politieke beschouwingen in het parlement ook erbij, dat de humanitaire crisis alsook de uitslag van de gehouden verkiezingen in Venezuela interne aangelegenheden zijn van het land.

'Als oppositie hebben wij de regering opgeroepen om net als andere geciviliseerde landen, ook respect te hebben voor de mensenrechten en de wil van het volk in Venezuela. Het volk daar wil Maduro niet meer hebben en roept naar nieuwe, eerlijke verkiezingen. De Surinaamse regering moet haar standpunt met betrekking tot Venezuela zo snel als mogelijk wijzigen', zegt Gajadien maandag 28 januari 2019 in het Dagblad Suriname.

Ondertussen hebben ook verschillende leden van de regerende NDP-fractie aangegeven dat zij achter het standpunt van president Bouterse staan. Assembleelid Patrick Kensenhuis (NDP) zei eerder, dat het standpunt van de regering duidelijk is en dat het in feite niet nodig was voor Suriname om een nieuw standpunt aan te nemen over het wel of niet erkennen van Guaidó als president.

'Dat is het verschil tussen de NDP en andere geciviliseerde partijen in dit land. Deze NDP maakt zich minder zorgen over mensenrechtenschendingen. Wij zijn tegen de manipulatie in verkiezingsprocessen en mensenrechtenschendingen. Het heeft hier niets te maken met inmenging in binnenlandse aangelegenheden, maar mensenrechten die worden geschonden. Dat kent geen landgrenzen. Waar ook ter wereld, de rechten van de mens dienen te aller tijde beschermd te worden', aldus de VHP’er.

Wat de humanitaire crisis in Venezuela betreft, denkt Bouterse dat er een vertekend beeld wordt weergegeven door de media. De vluchtelingenstroom van miljoenen Venezolanen naar onder meer omliggende buurlanden is naar mening van het staatshoofd ook zwaar overtrokken en zou een politieke actie kunnen zijn.

'De president kan met allerlei mooie praatjes naar het parlement komen, maar het tegendeel hiervan heeft hij niet kunnen bewijzen', stelt Gajadien. Volgens de VHP’er komt het nieuws van de internationale media bij hem wel geloofwaardig over. 'Mensen kunnen geen eten kopen, kunnen geen medicijnen kopen en gaan zelfs dood. Heel wat Venezolanen zijn ook naar Suriname gevlucht en ook zij hebben het verhaal over de situatie in hun land verteld. Venezolanen die hier werken proberen zoveel als mogelijk basisgoederen, waaronder medicijnen, naar hun land terug te sturen. Dan weet je al hoever dat land staat. Vermoedelijk ziet president Bouterse dat niet in, omdat hij ons ook langzamerhand naar het niveau van Venezuela wil brengen', aldus Gajadien.

Guaidó verklaarde zich vorige week woensdag tot interim president en kreeg de steun van verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten. Verschillende Europese landen, waaronder Spanje, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zeiden dat ze Guaidó als president zouden erkennen als de verkiezingen niet binnen acht dagen werden gehouden.

Rusland, China, Mexico, Bolivia, Uruguay en Turkije hebben Maduro publiekelijk gesteund. President Maduro werd eerder deze maand beëdigd voor een tweede termijn na een verkiezing die werd ontsierd door een boycot van de oppositie en aantijgingen van stemfraude, wat leidde tot grote anti-Maduro-protesten. Tienduizenden hebben geprotesteerd tegen Maduro, maar wat cruciaal is, is dat hij tot nu toe de steun van het leger van het land heeft behouden.

Cocaïne-Cessna had dag voor onderschepping zo'n 500 kilo cocaïne gedropt

Korpschef Prade licht tipje van sluier in cocaïne-Cessna-duikboot-zaken op Radio ABC


Het vorig jaar april in Saramacca onderschepte Cessna-sportvliegtuigje heeft meer cocaïne afgeleverd dan door de politie aan boord van het toestel in beslag is genomen. Dat zegt waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname maandag 28 januari 2019 in de Ware Tijd. Hij leidde destijds het onderzoek toen op een rijstareaal van ondernemer Radj Oedit een vliegtuigje werd onderschept met 488 kilo cocaïne aan boord.

De piloten hebben tijdens het verhoor door de politie verklaard, dat zij een dag voordat ze werden gepakt een succesvolle dropping hadden uitgevoerd. Bij die landing hebben ze naar eigen zeggen ongeveer vijfhonderd kilo cocaïne afgeleverd. De politie heeft niet kunnen achterhalen waar die partij naartoe is gebracht.

Een paar dagen voor de onderschepping van het Cessna-vliegtuigje werd op een ander terrein, niet ver van het areaal van Oedit, in een kanaal een Colombiaanse cocaïne-duikboot in beslag genomen. In verband met dat onderzoek is een aantal buitenlanders in verzekering gesteld. 'Wij hebben tot zover niet kunnen achterhalen door wie de lading is weggehaald en waar die is. Volgens de verklaring van de piloten waren het Spaanssprekende personen. Zij mochten ook niet kijken', stelt Prade.

Het vermoeden is, aldus de politiechef, dat 'men een paar duizend kilo wilde hebben om daarmee die duikboot te vullen'. Prade: 'We hebben niet kunnen bewijzen dat er een links is tussen die twee zaken. Tot zover is het slechts een vermoeden.'

Beweringen van de piloten en hun advocaten dat zij elders moesten landen en door de politie waren gedwongen om dat op het terrein van Oedit te doen, zijn bezijden de waarheid. Dat beweerde althans de korpschef zondag in het radioprogramma 'Welingelichte Kringen'.



De mannen hebben namelijk zelf verklaard, dat zij een dag eerder al daar waren geland. Ook was er een tractor gedeeltelijk op de landingsbaan geplaatst als teken voor de piloten dat er gevaar dreigde en dat zij niet moesten landen. Omdat zij de waarschuwing te laat hadden opgemerkt, konden zij de landing niet meer onderbreken. Pas daarna verscheen een helikopter met politieagenten aan boord om hen in te rekenen, aldus Prade.

Intussen heeft de Kantonrechter de berechting ingezet van de verdachten in de zaken rond de duikbootzaak en het onderschepte vliegtuigje. De voortvluchtige verdachte Oedit zit momenteel in een politiecel in Nederland in afwachting van een mogelijke uitlevering aan Suriname.

Voorstelling ‘Van slaaf tot meester’ van Steven Brunswijk in première in Parktheater Eindhoven

(Bron foto: Parktheater Eindhoven)
Humoristisch theaterprogramma over slavernij met 'grappen met een boodschap'


De voorstelling ‘Van slaaf tot meester’ van Steven Brunswijk, voorheen bekend als de ‘Braboneger’, gaat dinsdag 29 januari 2019 in première. In dit humoristisch theaterprogramma over slavernij wil Brunswijk grappen maken met een boodschap zegt hij maandag in Dagblad Trouw

Via humor wil hij bewustwording creëren over de slavernij. In zijn voorstelling besteedt hij ook veel aandacht aan al dan niet verborgen racisme. Zo werpt hij de vraag op: Waarom spreken alle Afrikaanse personages in de tekenfilm ‘The Lion King’ keurig ABN, maar heeft uitgerekend de aap een Surinaams accent?

Volgens Brunswijk is het anno 2019 absoluut nog nodig om een voorstelling te maken over slavernij die 155 jaar geleden eindigde.

'Voor de holocaust is veel meer aandacht, terwijl de slavernij langer duurde', aldus Brunswijk.

In het uitgebreid interview met Trouw zegt hij ook, dat hij graag zou zien dat er ook in Nederland een officiële dag komt om de slavernij te herdenken, zoals in Suriname.

De première van de voorstelling ‘Van slaaf tot meester’ is dinsdag in het Parktheater in Eindhoven.


Ontheven LVV-directeur Kasanmoesdiran weet niet waarom hij nu het zwarte schaap is in Chinese hektrawlers-kwestie

'Als je een opdracht van de minister krijgt moet je die uitvoeren'


'Ik heb mijn werk naar eer en geweten gedaan', zegt Djoemadi Kasanmoesdiran, die twee weken geleden is ontheven als directeur van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), maandag 28 januari 2019 in de Ware Tijd. Volgens hem wordt hij er met de haren bij gesleept in de kwestie rondom de omstreden verstrekking van vergunningen aan Ros National Fishery. 

Op 11 mei 2017 is aan de minister vergunning gevraagd voor zeven SK-vissersboten, drie SKB-vissersboten en zes trawlers. Twee maanden later, op 13 juli, kreeg het bedrijf de vergunningen. Kasanmoesdiran is op de hoogte van deze aanvragen, hij heeft ze, na goedkeuring van de minister, ondertekend. 'Als je een opdracht van de minister krijgt moet je die uitvoeren', zegt hij.

Dezelfde ondernemer heeft op 26 maart 2018 gevraagd om de zes trawler-visvergunningen te wijzigen naar de status van midsea-trawler. Kasanmoediran ontkent deze brief onder ogen te hebben gehad. Dit alles is gebeurd onder het bewind van toenmalig LVV-minister Soeresh Algoe.

De in ongenade gevallen directeur weet niet waarom hij nu het zwarte schaap is. Sinds eind 2018 roert de vissersgemeenschap zich en eist duidelijkheid rond dit vraagstuk. Zo is van minister LekhramSoerdjan geëist om stukken te overleggen die hen een duidelijk beeld kunnen gegeven over wat er precies heeft plaatsgevonden.

Uit een brief blijkt dat op 16 november 2018 toestemming is verleend door de huidige minister aan de aanvrager. Een passage uit de brief luidt: 'Hierbij informeren wij u dat naar aanleiding van het schrijven van Ros National Fishery van 2 november het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij toestemming heeft verleend dat de volgende boten bij Cehivas mogen aanmeren in afwachting op de verdere afhandeling van de vergunningsaanvraagprocedure.'

Kasanmoesdiran zegt, dat hij niet op de hoogte is hiervan. Hij betreurt het daarom dat slechts de brief die hij in opdracht van de minister heeft ondertekend, besproken wordt.

'Ik heb mijn ontheffing geaccepteerd. Het is niet prettig om aan het werk te gaan; dan hoor je allerlei verwijten. Ik ben thuis met behoud van salaris.' Intussen is hij benaderd voor een andere functie op het ministerie. Deze week neemt hij een besluit.

Buurtbewoners Beekhuizenweg, Paramaribo, nemen recht in eigen hand

Verdachte dief door bewoners gegrepen, mishandeld en ondersteboven aan voeten opgehangen....

(Bron screenshots: waterkant.net - Verdachte (!) door Suriname Mirror van 'blokje' voorzien)
Waarschijnlijk onschuldig slachtoffer doet aangifte van mishandeling


Een man die ervan verdacht wordt in de buurt gestolen te hebben is zaterdag door buurtbewoners van de Beekhuizenweg in Paramaribo gegrepen, vastgebonden en vervolgens ondersteboven aan zijn voeten opgehangen. Hiervan werd een filmpje ter leedvermaak via social media verspreidt. 

De man werd zaterdagmiddag betrapt in de omgeving van de Beekhuizenweg, schrijft de Times of Suriname, aldus vandaag, maandag28 januari 2019, Waterkant.net.

Buurt­be­wo­ners heb­ben al een he­le poos te ma­ken met dief­stal­len in de buurt. Er zijn ac­cu’s en an­de­re goe­de­ren buit­ge­maakt. De Times zou hebben vernomen, dat de ver­dach­te in de buurt gras maai­de waar­bij hij za­ken ob­ser­veer­de. Daar­na sloeg hij waar­schijn­lijk toe.

De man zou bij be­trap­ping ge­sla­gen zijn door en­ke­le per­so­nen toen hij pro­beer­de weg te ren­nen. Hij trachtte over een schut­ting te sprin­gen, maar om­stan­ders wis­ten hem aan te hou­den. Zij bon­den hem vast en sleep­ten hem over de grond. Daarna brach­ten zij hem naar een erf en bon­den zijn voe­ten aan een paal vast waar­bij zijn hoofd naar on­de­ren hing.

Na deze actie werd de man overgedragen aan de politie.

Of de politie ook optreedt tegen de personen die de verdachte ondersteboven hebben opgehangen - het recht in eigen handen namen - is niet bekend. De verdachte dief zou aangifte van mishandeling kunnen doen bij de politie.

De waarschijnlijk onschuldige man heeft aangifte van mishandeling gedaan, zo meldt de politie:

https://www.politie.sr/onschuldige-man-in-vereniging-zwaar-mishandeld/

Tornado op Cuba kost zeker drie mensen het leven en zo'n 170 gewonden

(Bron foto: Twitter)
Vooral het stadsdistrict Regla in de hoofdstad Havana zwaar getroffen


Op Cuba zijn zondagavond 27 januari 2019 door een hevige wervelstorm minstens drie mensen om het leven gekomen. Nog eens zeker 172 mensen liepen verwondingen op. Dat deelde president Miguel Díaz-Canel op Twitter mee. 



Vooral het stadsdistrict Regla in de hoofdstad Havana is zwaar getroffen. De officiële website Cubadebate schreef dat Havana werd getroffen door een krachtige tornado, te vergelijken met een orkaan van categorie 4 of 5, ook al was zijn impact erder lokaal.



De communistische partijkrant Granma publiceerde op haar website foto's van overstroomde straten en puin op de voetpaden.


De omvang van de schade is nog niet bekend. De hulpdiensten doen al het mogelijke, tweette Díaz-Canel.


De tornado heeft ook in de provincies Pinar del Río en Artemisa ten westen van Havana alsook in de provincie Mayabeque ten oosten van de hoofdstad overstromingen veroorzaakt.

De wervelstorm vond plaats tijdens een storm die het westelijke deel van Cuba trof, met rukwinden tot 100 km/u, die tot maandagochtend duurden.



(Suriname Mirror/Granma/VTM Nieuws/YouTube/CNN Español/Twitter)

Handel in illegale boomstammen voor export gaat gewoon door- Handelaren zijn hardleers

(Foto ter illustratie)
Meer dan 30 boomstammen onderschept op een landing bij mast 51 aan de Afobakaweg


De Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is gisteren voor de zoveelste keer gestuit op illegale houtblokken bestemd voor export. Meer dan 30 boomstammen werden aangetroffen op een landing bij mast 51 aan de Afobakaweg. 

Starnieuws schrijft vandaag, maandag 28 januari 2019, te hebben vernomen, dat er geen kapregistercontrole is uitgevoerd en geen retributie is betaald. De houtblokken zijn in beslag genomen. Er is een bewaarder ter plekke aangesteld die verantwoordelijk is voor het hout. Vandaag wordt het onderzoek verder uitgevoerd.

Vorige week werden op de Weg naar Patamacca boomstammen op een truck geladen zonder  aanwezigheid van de SBB en de douane. Bij controle van de SBB bleken de houtblokken die reeds ingeladen waren niet voor te komen op exportdocumenten. In totaal was gepland om vijf containers in te laden. Gesommeerd werd om de blokken weer uit te laden.

Opvallend is, aldus Starnieuws, dat bij deze landing te Patamacca de SBB met tussenkomst van de politie vorig jaar ook al was opgetreden. Deze landing was toen gesloten. Er is niet verder opgetreden tegen de ondernemer, die precies op dezelfde voet is doorgegaan.

Deel personeel Huize Ashiana legt tijdelijk werk neer

Afspraken over uitbetalen verhoogde vervoers- en kledingtoelage worden niet nagekomen

Directeur Ose Jabini stelt actievoerende medewerk(st)ers enigszins gerust waarna werk is hervat


Een deel van het personeel bij Huize Ashiana heeft vanmorgen, maandag 28 januari 2019, een sitdown-actie gehouden, zo bericht Starnieuws. De personeelsleden zijn ontevreden, omdat de afspraken niet worden nagekomen over het uitbetalen van de verhoogde vervoers- en kledingtoelage. Zij hadden gevraagd de vervoerstoelage te verhogen naar Srd 80 van Srd 32,50. Ook is er een verhoging geëist van Srd 2.000 voor kledingtoelage die nu Srd 950 bedraagt.

Ose Jabini, directeur van Huize Ashiana, merkt op dat het verschil van de vervoerstoelage verwerkt is met terugwerkende kracht. Na te zijn toegesproken door de directie is het werk hervat.

Jabini zegt de teleurstelling van de personeelsleden te begrijpen, aangezien zij vaker beloftes hebben aangehoord. Volgens hem wordt er hard gewerkt met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting om de vervoerstoelage te realiseren. De kledingtoelage komt zeker in orde. Deze is opgenomen in de begroting van 2019 van het ministerie. Volgens Jabini zal na de goedkeuring van de begroting in De Nationale Assemblee deze uitbetaald worden.

Dat deze kwestie zolang duurt heeft volgens de directeur te maken met de beloftes die in het verleden zijn gedaan door zijn voorgangers. 'Dus de mensen denken dat het nog steeds zo is, dat het bij beloftes blijft.' Hij garandeert dat zaken nu wel worden aangepakt door het ministerie en de leiding van Ashiana. 'Een voorbeeld daarvan is dat het verschil van de vervoerstoelage is uitbetaald.'

Hij heeft het personeel gevraagd om nog twee maanden geduld te hebben voordat zaken helemaal opgelost en uitbetaald zijn. 'Ik houd rekening met de administratie van de overheid. Er zijn verschillende stappen die gezet worden en hiermee dien je rekening te houden'.

'De directeur heeft ons toegesproken, maar het blijft bij het praten', zegt Leandra Rotsburg, verpleegster bij de instelling. Ze geeft aan dat de problemen al jaren bekend zijn bij het ministerie. 'We praten al jaren, maar bij mondjesmaat komen ze aandacht schenken. Met veel moeite hebben we die vervoerstoelage gekregen', zegt Rotsburg. Ze heeft weinig hoop, dat de verhoging van de kledingtoelage binnenkort gerealiseerd zal worden. 'We gaan het werk hervatten. Je strijkt over je hart om de mensen te helpen. Maar, deze behandeling voelt niet prettig aan.'

De actie was niet onder leiding van de bond bij Ashiana. Rotsburg geeft aan, dat meerdere keren bij het bestuur van de bond zaken zijn aangekaart, zonder resultaat. De directie moet volgens Rotsburg gauw over de brug komen.

Vijftien mensen gedood tijdens een bruiloft in Peru door een aardverschuiving

Aardverschuiving door zware regenval - 34 Mensen raakten gewond, van wie vijf ernstig


Tijdens een bruiloft in een hotel in de stad Abancay (región Apurímac), Peru, zijn zondag 27 januari 2019 vijftien mensen om het leven gekomen door een aardverschuiving door zware regenval. Ook raakten er 34 mensen gewond, van wie vijf ernstig. 

De aardverschuiving vond plaats rond middernacht, lokale tijd. Een muur bij, het hotel waar de festiviteit plaatshad, stortte in door de stroom van modder en stenen. De dansende gasten werden daarop bedolven onder de stenen en het dak.



Het hotel Alahambra ligt naast een steile heuvel. De muur die is ingestort zou juist gebouwd zijn om het hotel te beschermen tegen vallend gesteente.

Er waren ongeveer honderd gasten aanwezig. De reddingsdiensten zoeken nog naar mensen onder het puin.






(Suriname Mirror/Peru21/Reuters/Andina/Twitter/El Comercio/YouTube)

'Reeks verontrustend gewelddadige aanvallen in Colombia markeert eerste vier weken 2019'

Norwegian Refugee Council: 'Colombianen verliezen hun geloof in elk uitzicht op vrede'

(Bron foto: Norwegian Refugee Council)
'Gemiddeld om de drie dagen een sociaal leider gedood en 1.300 mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten'


Een reeks verontrustend gewelddadige aanvallen in Colombia markeert de eerste vier weken van het nieuwe jaar. Gemiddeld werd om de drie dagen een sociaal leider gedood en 1.300 mensen gedwongen om hun huizen te ontvluchten. Verschillende gemelde slachtoffers van het conflict en de autobomaanslag in de hoofdstad Bogota die 22 mensen doodde en 68 anderen verwondde, heeft geleid tot een toegenomen gevoel van onzekerheid onder de Colombiaanse bevolking.

Het einde van de vredesbesprekingen met het Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional) is zorgelijk.

'Colombianen die zien dat sociale leiders en burgers die om de dag worden gedood, verliezen hun geloof in elk uitzicht op vrede. Gezinnen worstelen om een ​​normaal bestaan ​​voor zichzelf te bewerkstelligen en gewone mensen worden gedwongen om hun huizen te ontvluchten om te ontsnappen aan het extreme geweld in hun gemeenschappen', zegt de Noorse Refugee Council (NRC) landendirecteur in Colombia, Christian Visnes.

Meer dan 1.300 mensen zijn gedwongen ontheemd in de eerste 25 dagen van januari. Volgens VN-OCHA (UN-Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) zijn meer dan 145.000 mensen in 2018 uit hun huizen verdreven.



'Honderdduizenden slachtoffers zijn nog steeds afhankelijk van humanitaire hulp. Geweld en conflicten blijven kwetsbare gemeenschappen beroven van toegang tot de meest elementaire diensten, zoals schoon water, voedsel en onderwijs', aldus Visnes.

De crisis in het buurland Venezuela kan leiden tot een toename van de toestroom van Venezolanen en meer druk zetten op de toch al overweldigde regering in Colombia. 'De hoop op een duurzame vrede mag door het publiek niet worden opgegeven, en deze roekeloze daden van geweld mogen de tot nu toe geboekte vooruitgang niet destabiliseren. De Colombiaanse regering moet onmiddellijk maatregelen nemen en ervoor zorgen dat mensen die getroffen worden beschermd en bijgestaan ​​worden volgens de behoefte', besluit Visnes.

(Suriname Mirror/Norwegian Refugee Council/ISSUU Suriname Mirror)

Venezuela met 23.000 moorden in 2018 weer gevaarlijkste land in Latijns-Amerika

El Salvador bezet weer plek twee (3.340 moorden) en Jamaica weer nummer drie (1.247)


Chili weer het veiligste land


InSight Crime, dat onderzoek doet naar georganiseerde misdaad in Latijns-Amerika, heeft 22 januari de moordcijfers van 2018 gepubliceerd van de verschillende landen uit het gebied, zo bericht Crimesite.nl vandaag, maandag 28 januari 2019.

Het gevaarlijkste land is – net als in 2017 – Venezuela met 23.000 moorden. Per 100.000 inwoners zijn dat 81,4 moorden. Dat is iets minder dan vorig jaar (bijna 27.000 moorden).

Op de tweede plaats staat weer het Midden-Amerikaanse El Salvador. 3.340 moorden werden er gepleegd, maar omdat het land zo weinig inwoners heeft (iets meer dan 6 miljoen) komt het per 100.000 inwoners op 51 moorden.

Ook in El Salvador is er een neerwaartse trend waarneembaar. In 2016 werden er in het land per hoofd van de bevolking de meeste moorden gepleegd van Latijns-Amerika: 81 per 100.000 inwoners. De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om met name het bendegeweld te beteugelen. Al jaren voeren Barrio 18 en de Mara Salvatrucha een bloedige bende-oorlog. Begin dit jaar lijkt het geweld toch weer opgelaaid met 126 moorden in de eerste twee weken.

Evenals in 2017 staat Jamaica in 2018 op de derde plaats. Hier werden 1.247 moorden gepleegd. Per 100.000 inwoners zijn dat er 47, een daling van 20 procent ten opzichte van vorig jaar. De afname is met name te wijten aan de inzet van het leger in speciale wijken.

In Mexico was juist een stijging te zien in het aantal moorden. Was 2017 al en record jaar (31.174), in 2018 werden 33.341 moorden gepleegd. De toename wordt onder andere verklaard door de de opkomst van steeds meer kleine kartels, nu de traditionele criminele organisaties steeds meer aan kracht inboeten.

Onder aan de lijst met de gevaarlijkste landen staat Chili. Hier werden in 2018 488 moorden gepleegd. Per 100.000 inwoners zijn dat er 2,7 (in 2017 waren dat er nog 3,3).
 
Hier de hele lijst van InSight Crime.

Hier de cijfers over 2017: Dit zijn de gevaarlijkste landen van Latijns-Amerika.

Venezuela krijgt goudvoorraad nog niet terug van Verenigd Koninkrijk

(Bron foto: yenisafak.com)
Venezuela heeft nog voor meer dan $550 miljoen aan goud in Londen liggen

Regering-Maduro wil het goud terug, omdat ze daarmee levensmiddelen zou willen importeren


De regering van Venezuela wacht nog steeds op goud, dat door de Bank of England wordt vastgehouden. Eind vorig jaar maakte de regering van Maduro haar plannen bekend om een gedeelte van haar goudvoorraad uit Londen te repatriëren, maar dat blijkt geen gemakkelijke opgave. Zelfs het bezoek van de minister van Financiën en de Centrale Bank heeft vooralsnog niets opgeleverd. 

Venezuela heeft nog voor meer dan $550 miljoen aan goud in Londen liggen. Het grootste deel werd door de vorige president Hugo Chavez al opgehaald, maar een klein gedeelte ligt nog steeds in Londen. De regering van Maduro wil het goud terug, omdat ze daarmee levensmiddelen kan importeren. Door hyperinflatie is de binnenlandse munt zo goed als waardeloos geworden, terwijl de toegang tot dollars vanwege sancties beperkt is.

De goudvoorraad in Londen, waar Venezuela momenteel niet over kan beschikken, is onlangs nog een stukje groter geworden. In december kreeg het land de 17 ton goud terug die ze een paar jaar geleden had uitgeleend aan Deutsche Bank. Het probleem is alleen, dat ook dit goud in Londen werd vrijgegeven en dat Venezuela er dus niet over kan beschikken. Door de afwikkeling van deze goudswap verdubbelde de goudvoorraad van Venezuela in Londen naar 31 ton. Dat is een tegenvaller voor Maduro, die het afgelopen jaar een substantiële hoeveelheid goud aan Turkije verkocht in ruil voor voedsel. Dat wordt een stuk moeilijk nu bijna een kwart van haar goudreserve niet meer binnen handbereik is.

Veel centrale banken bewaren een deel van hun goudvoorraad in het buitenland, bijvoorbeeld bij de Bank of England of de New York Fed. Sommige landen doen dat om kosten te besparen, terwijl andere landen dat doen voor diversificatie. In het verleden werd dat zelden als een probleem gezien, maar de laatste jaren kiezen steeds meer landen ervoor om hun goudvoorraad terug te halen. Het voorbeeld van Venezuela laat zien hoe belangrijk het is om een deel van je goudvoorraad in eigen land te bewaren. Het edelmetaal is een vorm van reserve zonder tegenpartij risico, maar zodra je dat als land door een ander laat beheren komt dat risico weer terug.

Het is opmerkelijk dat de Bank of England het goud van Venezuela nog niet vrijgeeft. Een centrale bank zou geheel onafhankelijk moeten zijn, maar daar is dus geen sprake van.

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold.

(Suriname Mirror/marketupdate.nl)

8.500 Deelnemers Ride for the Roses 2019 Curaçao lopen, zwemmen, zeilen en fietsen 450.000 gulden bij elkaar

(Bron foto's: Gail Johnson/Ride for the Roses)
Ondanks minder deelnemers en lagere opbrengst is organisatie zeer tevreden


De Ride for the Roses 2019 heeft dit jaar 8.500 man op de been gebracht en een bedrag van 450.000 gulden opgeleverd. Dat zegt een van de organisatoren, Robin Martina, vandaag, maandag 28 januari 2019, in het Antilliaans Dagblad. Gisteren werd er gefietst, gezwommen, gelopen en gezeild. Eerder deze maand was er nog een golftoernooi. 

'Dit alles bij elkaar heeft genoemd bedrag opgebracht. De loopactiviteiten van Curd Evertz zijn daar niet bij inbegrepen', aldus Martina. Alle opbrengsten zijn ten bate van het Prinses Wilhelminafonds (PWF) dat zich op verschillende manieren inzet voor mensen met kanker.


De organisatie doelde op een deelnemersaantal van 10.000 personen. 'Dit aantal is niet gehaald. Ook de inkomsten zijn lager. Maar, we kijken toch met tevredenheid terug op de activiteiten die zonder incidenten zijn verlopen. De dalende trend is al enkele jaren te zien. Ik denk vooral dat dit komt door de economische situatie. Desalniettemin hebben we het goede doel voor een mooi bedrag weer kunnen steunen', aldus Martina.

Omdat de politie vorig jaar aangegeven heeft minder beschikbaar te zijn voor grootse evenementen, is dit jaar ook bij de Ride for the Roses zo veel mogelijk gebruik gemaakt van eigen bewaking. Martina: 'Bij de verkoop van Tshirts bij de Orcobank, maar ook de eindactiviteiten op Mambo is gebruik gemaakt van eigen bewaking. Er zijn heel wat vrijwilligers geweest langs de weg.'

'Insel heeft geen schade geleden die aan interCaribbean valt toe te rekenen'

'De 100 miljoen dollar schuldenlast van Insel komt door jarenlang inefficiënte bedrijfsvoering’


InterCaribbean is niet schadeplichtig jegens een van de contractspartijen bij de Heads of Agreement (HoA) geworden. 'Insel heeft geen schade geleden die aan interCaribbean valt toe te rekenen', aldus advocaat Michael Bonapart vrijdag voor het gerecht, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 28 januari 2019.

De 100 miljoen dollar schuldenlast heeft Insel opgelopen ‘door jarenlang een inefficiënte bedrijfsvoering’ te hanteren, waardoor bestaande schuldeisers niet betaald konden worden en aanvullende leningen moesten worden afgesloten om tijdelijk te overleven. Leningen die op hun beurt ook niet door Insel bekostigd konden worden.

'InterCaribbean is niet verantwoordelijk voor die schuldenlast', stelt de verdediging van iC in antwoord op het dreigement van bewindvoerder Rogier van den Heuvel van Insel voor 120 miljoen dollar conservatoir beslag te leggen: als iC niet het crediteurenakkoord redt en neertelt, dan moet Insel alsnog circa 100 miljoen betalen omdat de schulden dan niet tenietgaan; plus rente en kosten. Bonapart wuift dit dus weg.

Op grond van de HoA zou interCaribbean na het mogelijk tot stand komen van een Shares Purchase Agreement (SPA) in tien jaar tijd 11 miljoen dollar betalen op een aparte rekening, welk bedrag onder meer zou worden aangewend om betalingen te doen aan schuldeisers.

Oud-hoofdbestuurslid Pertjajah Luhur Ghamie Nawikromo naar NDP overgestapt

NDP is toevluchtsoord geworden voor leden PL en NPS op weg naar 2020-verkiezingen

(Bron foto: NDP-Wanica)

NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, heeft zaterdag in Dessa (Lelydorp) nieuwe leden verwelkomd. Ghamie Nawikromo, voormalig hoofdbestuurslid van de Pertjajah Luhur, ontving ook haar partijlidmaatschap. De nieuw toegetreden leden hebben hun partijlidmaatschap in ontvangst mogen nemen ten overstaan van de voorzitters van de ressortbesturen van Wanica, zo meldt Starnieuws vandaag, maandag 28 januari 2019. 

De toetreding tot de NDP kan worden beschouwd als een versterking en verdere verdieping van het ledenbestand van de partij, zegt de organisatie.

Naast Bouterse werden de partijgenoten ook toegesproken door de Ivan Kaw uit Coronie, Edward Redjopawiro, Enrique Ralim (Commewijne) en Jurgen Kartodikromo en minister Soewarto Moestadja.

Ook Mustaffa Ronosemito, (ex NPSer), Rudie Moertanom (ex-PL-lid) en Hariandi Todirijo traden toe tot de NDP.

Ganesh Kandhai volgt Wim Bajnath op als voorzitter Landbouwcoöperatie Kwatta

De nieuwe voorzitter Kanhai, links (Bron foto: Wim Bajnath)
Leden vrezen voor politisering coöperatie nu Kandhai, een VHP'er, de hamer overneemt


Met 144 stemmen is lijst onder aanvoering van Ganesh Kandhai gekozen als nieuw bestuur van de Landbouwcoöperatie Kwatta. De tweede lijst, met als kandidaat-voorzitter Rajendre Debie, heeft 92 stemmen gekregen. De bestuursverkiezingen zijn gisteren gehouden, aldus Starnieuws vandaag, maandag 28 januari 2019.

Dewnandan (Wim) Bajnath draagt de leiding na elf jaren over. De overdracht moet officieel nog plaatsvinden.

Binnen de landbouwcoöperatie Kwatta hebben zich in de afgelopen dagen een aantal ontwikkelingen voltrokken. Een deel van de leden kon zich niet vinden in de lijst van Kandhai, die gesteund werd door Bajnath. De ontevreden leden hadden in een motie van wantrouwen het vertrouwen in Bajnath opgezegd. Bajnath had daarop een rechtszaak aanhangig gemaakt wegens smaad en laster, waarin hij in het ongelijk werd gesteld door de Kort Gedingrechter.

De groep ontevreden leden had de tweede kandidatenlijst ingediend, omdat ze het niet eens was met de keus van Bajnath. Er is vrees voor politisering van de coöperatie nu Kandhai, een VHP'er, de hamer overneemt met nog anderhalve jaar te gaan naar de verkiezingen op 25 mei 2020. Na zijn overwinning heeft Kandhai gezegd, dat de 92 stemmen die de tweede lijst hebben ondersteund, geen kleine groep is. Voor hem is het een teken aan de wand. Hij heeft aangekondigd dat hij met de groep om de tafel zal zitten om eenieder op één lijn te krijgen.

Zijn doel is ook om het imago die de landbouwcoöperatie nationaal en internationaal heeft, te behouden en uit te bouwen. De coöperatie heeft zo’n 350 leden – landbouwers en verwerkers - die niet alleen een groot deel van de lokale markt voorzien van groenten en fruit, maar ook hun producten exporteren.

De meeste leden zijn van het Weg naar Zee en Kwatta-gebied en een aantal van Saramacca.

Grassalco gaat als proef graniet verschepen naar China

Staatsbedrijf wil de Chinese markt aftasten


Graniet van Grassalco zal de komende periode als onderdeel van een proefproject naar China worden geëxporteerd. De bedoeling is om de Chinese markt af te tasten. Plannen van het staatsmijnbouwbedrijf om de granietsector te helpen ontwikkelen kom zo in een nieuwe fase terecht. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, maandag 28 januari 2019.

Nadat in september vorig jaar een intentieverklaring was getekend met GloSur Mining, is het zo ver dat binnenkort granietblokken uit de mijn van Grassalco te Patamacca naar China zullen worden geëxporteerd. Volgens Grassalco-directeur, Sergio Akiemboto, is het succes van dit project bepalend voor de ontwikkeling van de granietsector in Suriname, aldus het mijnbouwbedrijf. Het snijden van de blokken is donderdag begonnen.

GloSur Mining draait volledig op voor de operationele en andere kosten van dit project. Het bedrijf neemt volgens afspraak 500 kubieke meter graniet af, dat zijn 60 blokken van een bepaalde afmeting met elk een gewicht van tussen de 12.000 en 15.000 kilo.

'Deze blokken zullen in diverse steden in China worden gepromoot en voor marketingdoeleinden worden gebruikt. Nagegaan zal worden hoe het product zal aanslaan bij de verschillende afnemers op basis van de kwaliteit casi quo structuur. Afhankelijk van de resultaten van dit traject zal bepaald worden hoe de granietmijn verder te ontwikkelen', zegt Akiemboto. Hij voegt er aan toe, dat het graniet uit Patamacca voldoet aan internationale standaarden.

Akiemboto gaf donderdag samen met directieleden van GloSur Mining, in Patamacca het officiële startsein voor het project. De directeur benadrukt, dat de proefexport belangrijk is voor toekomstige investeringen in de granietsector. Indien succesvol, zal GloSur Mining investeringen plegen en de granietmijn verder in ontwikkelingen brengen. Voorafgaand aan het opstarten van de mijnactiviteiten, heeft het bedrijf RAL Projetos in Brazilië een gedetailleerd mijnplan voorbereid. Het mijnen vindt conform dit plan plaats.

Pertjajah Luhur gaat voor een derde blok in aanloop naar 2020-verkiezingen

(Bron foto: Paul Somohardjo)
'Iedereen mag zich aansluiten, vóór of na de verkiezing, alleen een derde blok kan rem den man'


Gelet op tekenen dat de NDP een blok zal vormen en de VHP - die reeds heeft laten weten zelfstandig de verkiezingen te willen ingaan - een tweede blok, zal de Pertjajah Luhur (PL) zich inzetten voor een nieuw, derde blok. 'Iedereen mag zich aansluiten, vóór of na de verkiezing. Alleen een derde blok 'kan rem den man'. Alleen een derde blok kan corrigerend optreden. Alleen een derde blok kan richting helpen bepalen', sprak patrijvoorzitter Paul Somohardjo gisteren bij de bestuursverkiezingen in het partijcentrum te Beekhuizen, Paramaribo, aldus Starnieuws vandaag, maandag 28 januari 2019. 

Het huidige blok van de NDP stemt met haar 26 zetels alle moties van de oppositie weg, hield Somohardjo de aanwezigen voor. Hij zei, dat een tweede blok in aantocht is en noemde met name de VHP. Dat de VHP alleen de verkiezingen wil ingaan, vindt hij op zich geen probleem, maar de politicus wees er op dat de ervaring leert dat er problemen ontstaan wanneer één partij de absolute macht krijgt. Daarom gaat de PL niet alleen voor het binnenhalen van zetels, maar ook voor het verwerven van regeermacht.

Volgens de PL-voorzitter is een derde blok niet uniek, want in ‘96 vormde de partij samen met DA’91 onder leiding van Winston Jessurun al een middenblok. Maar, door de kapitaalcoup werd deze uiteengeslagen. Ook in andere gevallen heeft de kapitaalcoup ervoor gezorgd dat samenwerkingen zijn verbroken. 'Wees voorzichtig. Onderschat het niet', waarschuwde Somohardjo.

De partij vraagt daarom een aantal zetels dat haar in staat moet stellen het eerste en tweede blok zo nodig te corrigeren en in balans te brengen. 'En dat kunnen wij, ef’ un kis’ minstens tien zetels. Daarom gaat de partij voor minstens tien.'

De politicus werd opnieuw gekozen tot voorzitter van de PL. Er was slechts een consensuslijst. Ook bij de partijraad was een consensuslijst. Alle gemachtigde en aanwezige partijkernen en –structuren waren het unaniem eens met de gepresenteerde lijsten.

De herkozen PL-voorzitter vroeg de structuren ook om extra alert te zijn voor mogelijke fraude bij de verkiezingen. 'Wij zeggen niet dat al gefraudeerd wordt', zei Somohardjo, die er tegelijkertijd aan toevoegde dat wanneer men de zaak goed bekijkt, het toch niet zo kan zijn, dat in Paramaribo pas na vier dagen de verkiezingsuitslag binnen was. Ook het bemensen van het Centraal Hoofdstembureau door personen die volgens Somohardjo allemaal NDP-ers zijn, maakt dat extra voorzichtigheid en alertheid is geboden.

'Oppakken pseudo agenten in zaak Nitender Oemrawsingh is kwestie van tijd'

Vaststaat dat rijstondernemer Oemrawsingh in Guyana is vermoord


Waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname is ervan overtuigd, dat het een kwestie van tijd is om personen die de ondernemer Nitender Oemrawsingh hadden 'verhoord' op 8 januari te ontmaskeren. De Ware Tijd en Starnieuws hadden hier melding van gemaakt. Het gaat volgens Prade om 'speudo agenten' of politieagenten die geen deel uitmaken van het officiële onderzoeksteam. Het onderzoek heeft al informatie opgeleverd, die nog niet kan worden prijsgegeven, zo schrijft Starnieuws vandaag, maandag 28 januari 2019.

Prade zei gisteren in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC, dat nog voordat de politie officieel naar Nickerie was gegaan, al melding van gemaakt was dat Oemrawsingh was meegenomen voor verhoor.



De politieagenten die officieel naar Nickerie gingen hebben volgens Prade de ondernemer niet aangetroffen. Hij was intussen wel aangemerkt als een van de verdachten, waar de politiechef melding van gemaakt had op een persconferentie op 12 januari.

Oemrawsingh is niet verhoord door de politie. Hij zou zich volgens zijn advocaat Irvin Kanhai melden bij de politie op 15 januari. Een dag eerder werd hij echter dood aangetroffen op het strand van Berbice, Guyana. Hij had een schotwond in zijn voorhoofd.

Intussen is formeel informatie opgevraagd bij het politiekorps van Guyana. Op politieniveau is er wel contact met elkaar, zegt Prade. Uit de informatie die tot nu toe beschikbaar is, blijkt dat Oemrawsingh op het strand is vermoord. Dit op basis van informatie uit Guyana. De ondernemer is vrijdag onder grote publieke belangstelling in Nickerie gecremeerd.