zondag 2 februari 2020

Vicepresident Adhin 'diep verontwaardigd' over onjuiste aardappelen-uien-berichten

Kabinet van de vicepresident eist rectificatie van de Ware Tijd

'De vicepresident heeft de woorden aardappelen en uien nimmer in de mond genomen'


'Vicepresident Ashwin Adhin is diep verontwaardigd over berichtgeving in de Ware Tijd van zaterdag waarin hij wordt geciteerd. In het artikel staat dat de Adhin aangeeft, dat de regering de kasreserve heeft gebruikt voor de aanschaf van aardappelen en uien. De vicepresident heeft nota genomen van de reacties die hiermee zijn uitgelokt in de samenleving, welke als zeer schadelijk en negatief kunnen worden betiteld', zo bericht regeringsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut zondag 2 februari 2020.

Het gaat met name om de volgende beweringen:

'Vicepresident Ashwin Adhin zegt dat de 100 miljoen US dollar kasreserve van lokale banken die als verdwenen wordt beschouwd, is besteed aan aardappelen, uien en andere basisgoederen.' 

'Op Facebook lieten burgers zaterdag geen spaan heel van vicepresident Ashwin Adhin om zijn uitspraken dat kasreservemiddelen die onder beheer waren van de Centrale Bank van Suriname zijn gebruikt om onder andere uien en aardappelen aan te schaffen.' 

'Deze beweringen, gepubliceerd in de Ware Tijd, zijn onjuist en berusten volledig op onwaarheid.'


Bij desbetreffende toespraak bij de gronduitgifte te Altona Village heeft de vicepresident de woorden aardappelen en uien nimmer in de mond genomen. Gelet op een en ander zal vanuit het kabinet van de vicepresident rectificatie geëist worden van het betreffende medium.

Voorts deelt de vicepresident mee, dat er vanuit de regering en overige autoriteiten officiële informatie met betrekking tot deze kwestie gedeeld zal worden met de samenleving.

Overigens, de Ware Tijd was niet het enige medium dat schreef over de aanschaf van aardappelen en uien.

Het regeringsgezinde Faya Pepre News plaatste bijvoorbeeld zaterdag deze posting waarin ze Adhin citeert, een posting die trouwens snel werd verwijderd. Daarvoor in de plaats verscheen deze post:

Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname zoekt bestaansrecht bij Vereniging van Journalisten

Nauwelijks belangstelling voor éénjarige journalistieke opleiding AHKCO


De Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname (SBJS) wil de bestaande samenwerking met de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) verdiepen. SBJS-voorzitster Jane Kolf-Bergraaf wijst op het gezamenlijk belang dat de twee organisaties dienen, het bevorderen van de journalistiek, zo schrijft de Ware Tijd zondag 2 februari 2020.

Het enige verschil is, dat de stichting zich richt op educatie, terwijl de vereniging gericht is op het journalistieke beroepsveld. 'Nu is het zaak dat we weer gaan zitten en kijken wat we samen kunnen doen.' 

De éénjarige journalistieke opleiding die in 2016 door de stichting werd opgezet, is eind november overgenomen door de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO). Kolf-Bergraaf zegt, dat de organisatie doorgaat met het verzorgen van trainingen en uitvoeren van projecten. Ze vertelt dat de éénjarige opleiding is overgeheveld naar AHKCO, omdat deze 'helemaal' in het beleid van de opleiding past. De opleiding is bestemd voor mediawerkers, journalisten en communicatiemanagers met een middelbare opleiding of vergelijkbaar niveau.

Sinds de start in 2016 hebben veertien studenten deze afgerond. Nu staan zes studenten op het punt om af te ronden.

De SBJS-voorzitster erkent dat er met de overheveling van de opleiding naar AHKCO een gat is ontstaan in het budget van de stichting. Ze probeert dit op te vangen door zoveel mogelijk projecten in te dienen, 'om het enigszins te halen voor dit lopend jaar'.

Een van de projecten die de stichting binnenkort wil uitvoeren, heeft te maken met de versterking van vrouwen. Het projectvoorstel is enige tijd geleden ingediend bij de UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) en moet nog beoordeeld worden.

Ter extra informatie:

Journalistieke opleidingen in Suriname te versplinterd om bij te dragen aan kwaliteitsverbetering journaille


' (...) Hoofdredacteuren en krantendirecties lijken zich niet in te spannen om werkelijk kwalitatief goede journalisten in dienst te nemen, desnoods vanuit 'de Noordzee' ofwel Nederland (de paar bakra's die nu en dan bij Surinaamse kranten werkzaam zijn lijken zich over het algemeen te hebben aangepast aan het Surinaamse journalistieke niveau of hadden al een bedenkelijk niveau op het moment dat ze voor een Surinaamse krant gingen werken).

Een advertentie zoals hiernaast, die vele dagen te zien was een paar jaar geleden op de toen nog online zijnde website van het Dagblad Suriname, zegt veel over de wijze waarop redactiemedewerk(st)ers worden gezocht. Vereisten, alleen HBO-denkniveau en kandidaten moeten zelfs een pasfoto aanleveren. HBO-denkniveau?
Zou HBO-schrijfniveau ook niet handig zijn als medewerk(st)er van een redactie?
En wat ben je dan als redactiemedewerk(st)er?
Een (leerling-, kneusje-)journalist(e), een bureauredacteur of –redactrice of gewoon een typegeit?
En waarom in vredesnaam een pasfoto? Gaat een krant selecteren op uiterlijk....... Een advertentie waaruit de onvolwassenheid van de lokale journalistiek als zoete honing druipt.

Suriname kent vandaag de dag een paar zogenoemde op de journalistieke gerichte opleidingen, maar gelet op de inhoudelijke kwaliteit van journalistieke producties, zoals artikelen in kranten en op het merendeel van de websites van kranten en nieuwswebsites, is het effect van die opleidingen daarin nog niet terug te zien, verre van dat zelfs. Het journalistieke inhoudelijke niveau is oppervlakkig, niet diepgravend, te noemen. Daarenboven blijkt dat vele zogenoemde journalisten de Nederlandse taal nauwelijks machtig zijn. Maar, dat kan alleen boven water komen drijven door het ontbreken van kwalitatief goede eindredacteuren, voor zover er überhaupt eindredacteuren in dienst zijn bij kranten. (...)'

Breeveld (DOE) wil dat president Bouterse beslissing terugdraait om overeenkomst met Stichting Abrabroki, Beekhuizen en Omgeving (ABSO) te stoppen

'Het is onmogelijk deze activiteiten stop te zetten gelet op het belang van sport en toerusting voor onze jeugd'


Assembleelid Carl Breeveld (DOE) heeft president Desi Bouterse schriftelijk gevraagd de beslissing terug te draaien over het beëindigen van de overeenkomst met de Stichting Abrabroki, Beekhuizen en Omgeving (ABSO), gezien het belang van deze organisatie voor de buurt, zo meldt Starnieuws zondag 2 februari 2020.

Het ministerie van Sport- & Jeugdzaken beëindigt de overeenkomst met ABSO, die sinds 2005 het beheer voert over het Reinier de Rooy sportveld. Vrijdag moest het terrein ontruimd worden. Er is echter nog niks gebeurd.

Voorzitter Steven Reyme heeft ook geprotesteerd tegen het besluit van het ministerie, maar er is nog geen positief resultaat gekomen. Breeveld heeft de president aangeschreven om een oplossing te brengen in deze kwestie. Hij wijst erop, dat de overeenkomst met de Staat Suriname, met name het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, dateert van juli 2005 waarbij de stichting het recht van beheer verkregen heeft over het Reinier de Rooy sportveld, alwaar dagelijks diverse sport- en ontwikkelingsactiviteiten worden ontplooid.


'Het werk van deze organisatie verdient alle ondersteuning, omdat het zich vooral voltrekt in deze zogenoemde kansarme buurten. Het is naar onze mening, onmogelijk deze activiteiten stop te zetten gelet op het belang van sport en toerusting voor onze jeugd. Deze organisatie heeft een verwaarloosd gebied met veel inspanning omgezet in een bruikbare omgeving waar honderden jongeren gebruik van maken. De investeringen in gebouwen geven aan dat toekomstgericht gewerkt is met het doel duurzaam bij te dragen aan de ontwikkeling van jongeren. Dit is niet onopgemerkt gebleven bij vele personen en instanties die daarom concrete bijdragen geleverd hebben in de vorm van donaties. Op deze wijze zijn onder meer de gebouwen op het terrein tot stand gekomen', schrijft Breeveld.

Er is nog geen reactie gekomen op de brief.

Langs Zwampweg te Lelydorp gevonden lichaam is de 16-jarige Dion Beeldstroo

Beeldstroo had een schotwond in een wang


Het lichaam dat op 28 januari is aangetroffen aan de Zwampweg in Lelydorp, is drie dagen later geïdentificeerd door familieleden. Het gaat om de zestienjarige Dion Beeldstroo. Zijn moeder vertelt zondag 2 februari 2020 in de Ware Tijd, dat haar zoon in de vroege ochtend van 26 januari een telefoontje kreeg. Toen zijn moeder hem vroeg om even naar de winkel te gaan, antwoordde hij dat hij eerst ergens anders naartoe moest voordat hij voor haar naar de winkel zou gaan.

Toen hij niet thuiskwam, dacht de moeder dat hij, zoals wel vaker het geval was, bij een neef was. Pas toen een goede vriend van Beeldstroo hem donderdagavond kwam zoeken, kreeg de moeder het gevoel dat er iets niet in orde was, ook omdat haar zoon zijn telefoon niet beantwoordde. Op advies van een familielid deed de vrouw donderdagavond aangifte van vermissing bij de politie van Lelydorp.

Aan de hand van foto's die op Facebook circuleerden van de dode aan de Zwampweg, besloot de familie vrijdagochtend naar het lijkenhuis te gaan. Daar heeft een neef Beeldstroo herkend. De jongen had een schotwond in zijn wang.

De familie tast nog in het duister over de manier waarop het slachtoffer aan zijn einde is gekomen.

Een graafmachine-operator vond het lichaam van Beeldstroo 28 januari tijdens schoonmaakwerkzaamheden in een goot langs de Zwampweg, vijf kilometer van het woonadres van de jongen. De politie nam het lichaam in beslag.

Beeldstroo heeft overigens geen enkele link met de inbraak van 25 januari bij een veebedrijf aan de Libanonweg.

Bezorgde ouders van studenten in China door Buitenlandse Zaken gerustgesteld

(Bron foto: VOX.com)
'Ze zijn in de allerbeste handen en krijgen alle steun van de Chinese overheid en van onze ambassade in Beijing'


Bezorgde ouders van studenten die met een Chinese studiebeurs in het door het coronavirus getroffen China studeren, bezochten afgelopen vrijdag in groten getale een informatiebijeenkomst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ouders hadden volgens de Ware Tijd zondag 2 februari 2020 veel vragen. Hoe worden hun kinderen opgevangen en is het niet beter om ze terug te halen naar Suriname? 

Via een livestream was de Surinaamse ambassadrice in Beijing, Patty Chen, ook aanwezig. Aan de ouders werd uitgelegd, dat China dit probleem het beste kan oplossen en dat juist afreizen naar Suriname heel risicovol is. 'Ze zijn in de allerbeste handen en krijgen alle steun van de Chinese overheid en van onze ambassade in Beijing', zei waarnemend onderwijsminister André Misiekaba tegen de ouders.

'Als China een compleet quarantaineziekenhuis in twee weken kan bouwen en al vaker te maken heeft gehad met ernstige infectieziektes als Sars en Mers, moeten we Suriname niet vergelijken met het grote China waar de zorg op en top geregeld is. China laat niets aan het toeval over, schakelt het leger in en treft de allerhoogste maatregelen om het virus de kop in te drukken. Dat is een geruststelling naar de hele wereldgemeenschap toe.'

De minister toonde alle begrip voor de ouders die bezorgd zijn over hun studerende kinderen. Het is een slecht idee om de studenten terug te halen naar Suriname, vindt Misiekaba, omdat het risico dan het grootst is om het virus op te lopen of te verspreiden. Daar is zijn collega van Volksgezondheid, Antoine Elias, het mee eens. 'Bezorgdheid alom. Dat is begrijpelijk. Ik kan niet garanderen dat uw kind het virus niet zal oplopen of meeneemt naar Suriname, maar we moeten vertrouwen hebben in de Chinese overheid. Dat zij het oplost. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, geeft China dat vertrouwen.' 

Hij legde uit dat het juist beter is als de studenten niet reizen. Zij moeten op één plek, de campus, blijven en de instructies en richtlijnen van de Chinese overheid goed opvolgen. De Chinese ambassade in Suriname, de overheid en de Surinaamse ambassade in Beijing staan elke dag in nauw overleg en er is dagelijks contact met de studenten. Ze krijgen alle begeleiding.

Gerda Kajuffa, hoofd van het Bureau Onderwijsinformatie en Studiefaciliteiten (BOS), verklaart dat er vanuit de studenten geen directe bezorgdheid is. 'We volgen ze allemaal en de studenten geven aan, dat ze goede instructies en richtlijnen van de Chinese autoriteiten krijgen en die opvolgen.' Zij vertelt dat de studenten goede zorg krijgen, evenals mondkapjes, hygiëneregels en eten en drinken. Volgens Kajuffa willen de meeste studenten China niet verlaten. Ze willen hun studie daar afronden.

Een bezorgde ouder: 'Onze dochter zit net buiten het gebied. Zij zit daar op een campus met twee Nigeriaanse studenten die wel het land verlaten. Hoe nu verder? Zij blijft daar alleen achter en als zij ook wil vertrekken moet ze eerst twee weken in quarantaine. Vliegtuigmaatschappijen vliegen niet meer. Kan ze niet via Hongkong terug komen?' De Surinaamse ambassadrice Patty Chen biedt haar hulp aan vanuit de ambassade. 'Reizen is echt geen goede optie. We zullen in contact blijven en alle steun geven die ze nodig heeft.' 

Poninrin Sidodikromo is een verontruste vader. 'Mijn zoon Edwin Paul studeert PhD Infrastructuur. Hij zit in Wuhan. Het hart van het coronagebied. Hij schreef een noodkreet aan de Surinaamse ambassade in China maar kreeg geen reactie.' Zijn vader printte de brief uit en verstuurde hem naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toen ging het balletje rollen. 'Ik maak me om alles zorgen; de financiën, voedsel, water, want alles zit daar in Wuhan op slot. Gelukkig is er internet en hebben we veel contact.'

Amalia de Graav is minder bezorgd om haar studerende dochter Xara Blom. Zij studeert sinds 2018 in Wuhan en doet een masterstudie Psychologie van twee jaar. 'Ik ben haar moeder en natuurlijk raakt het je wel. Want zij zit daar en ik hier. Maar, ze zit daar op de campus, draagt mondkapjes, volgt de voorschriften en komt het terrein niet af. Colleges liggen stil, ze mag niet weg en er gebeurt weinig. Ze volgt alle instructies en is in goede handen, zegt ze. Dus nog geen reden voor paniek.'

NPS-voorzitter Rusland: 'Veel meer geld opgemaakt dan de US$ 100 miljoen, namelijk US$ 250 miljoen' - 'De regering moet worden afgestraft'

'Wij vertrouwen deze gasten niet, zeker niet met ons geld'



NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft tijdens de 'opo yari' vergadering zaterdagavond van de afdeling Paramaribo meegedeeld, dat veel meer geld opgemaakt is dan de US$ 100 miljoen. Er was totaal US$ 500 miljoen van de commerciële banken onder beheer bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hiervan is de helft - US$ 250 miljoen - gebruikt. Dit bericht Starnieuws zondag 2 februari 2020.

'Moni san bedrijf, san a volk poti tapu bangi fu spaar', zei hij. Rusland merkte op dat de NPS al gewaarschuwd had hiervoor. 'Wij vertrouwen deze gasten niet, zeker niet met ons geld. De Surinaamse Bankiersvereniging en de CBvS hebben gezegd dat 'un naf' span. A moni veilig'. Vandaag de dag is het talk of the town. Den man klaar a moni', stelde de voorzitter van de NPS. De regering moet van Rusland in De Nationale Assemblee uitleg komen geven.


Rusland kondigde aan dat via forensische accountants al deze zaken onderzocht zullen worden. Hij benadrukte dat Robert van Trikt niet de enige verantwoordelijke is voor wat er gebeurd is bij de CBvS in de afgelopen tien maanden. "

'De hoofdverantwoordelijke is de president van Suriname, de heer Bouterse. Medeverantwoordelijke is de minister van Financiën, de heer Hoefdraad. Medeverantwoordelijk is de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank. Zoveel controleposten en men heeft niet doorgehad wat er gebeurt bij de Centrale Bank. Of, of... waren zij deel daarvan?'

Rusland voerde aan, dat de samenleving nog moet horen van Van Trikt wat het verschil van inzicht is tussen hem en de regering, want de president heeft gezegd dat er geen verschil van inzicht is. De NPS-leider bravht in herinnering dat de media gevraagd hebben aan Van Trikt van wie cambio Chotelal zijn dollars krijgt. Toen erop werd aangedrongen, heeft de gewezen governor van de CBvS verwezen naar de president. 'Dat was het moment van het einde van Van Trikt', concludeerde Rusland.

De NPS-voorzitter voerde aan, dat het geld is verduisterd, maar het wordt binnen drie jaren aangezuiverd. 'A no yu moni. Na direct direct mars go poti a moni baka. A no yu moni. Na fufuru. Het is geld van het volk.'

Rusland merkte verder op, dat het zo niet door kan gaan. De regering moet worden afgestraft, stelde de politicus.

24-Jarige bromfietser dodelijk verongelukt op de weg naar inheems dorp Bigi Poika

Slachtoffer rijdt door nog onbekende oorzaak tegen andere bromfietser aan


Het Korps Politie Suriname bericht, dat de 24-jarige bromfietser Anil Bronne zondag 2 februari 2020 is overleden na een aanrijding met een andere bromfietser op de weg die leidt naar het inheemse dorp Bigi Poika in het district Para. 

Volgens verklaring van de de 16-jarige bromfietser E.A. reed hij vanuit de richting van het dorp en ging naar die van de hoofdweg. De andere bromfietser kwam vanuit tegengestelde richting.

Toen de bromfietsers elkaar hadden genaderd, kwamen zij door tot nog toe onbekende reden met elkaar in botsing.

Door de botsing werd het linkeronderbeen van Bronne afgerukt. Hij werd door dorpsbewoners gebracht naar de polikliniek. Een ingeschakelde arts stelde officieel de dood vast.

'Vertrouwenwekkend beleid in landsbestuur en Centrale Bank kan vertrouwen herstellen'

'Ik ben bang dat geen enkel integer persoon bereid gevonden zal worden om leiding CBvS over te nemen'


'Er moet vertrouwenwekkend beleid komen in het landsbestuur en bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Alleen dan kan het vertrouwen hersteld worden dat enorm geschaad is door het kasreserveschandaal', aldus ex-directeur van De Surinaamsche Bank (DSB), Edward Muller, zondag 2 februari 2020 in de Ware Tijd. 

Evenals talrijke andere landgenoten is ook hij geschokt door de mededeling van de Surinaamse Bankiersvereniging, dat de Centrale Bank tegen afspraken in 100 miljoen Amerikaanse dollar heeft gebruikt uit de kasreserve die onder haar beheer was.

De afgelopen maanden zouden ook tientallen miljoenen zijn verdwenen van de termijndeposito's die de handelsbanken bij de CBvS hadden geparkeerd. Hierover heeft de bankiersvereniging geen mededelingen gedaan. 'Het vertrouwen in de Centrale Bank kan alleen hersteld worden door integere personen. Maar, ik ben bang dat op dit moment geen enkele integere persoon bereid gevonden zal worden om de leiding daar over te nemen', zegt Muller.

'De oud- governor van de CBvS, Robert van Trikt, is zwaar in de fout gegaan, maar de leiding van de commerciële banken, vertegenwoordigd door de bankiersvereniging, gaat niet vrijuit', meent de ex-directeur. Hij voert aan dat al medio vorig jaar, tijdens een seminar van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), bezorgdheid was uitgesproken nadat bekend werd, dat de CBvS de valutakasreserve onder haar beheer wilde hebben en de Surinaamse Bankiersvereniging daarmee had ingestemd. Vooral oud-Hakrinbank-directeur Jim Bousaid had gewaarschuwd en gewezen op het gevaar.

Partijen waren overeengekomen om de gelden in het buitenland te beleggen bij financiële instituten met een AA-rating en de overheid heeft nooit duidelijk kunnen aangeven waarom de kasreserve weer onder beheer van de Centrale Bank moest zijn, aldus Muller.

Verder hebben de handelsbanken de kasreserve al overgemaakt naar de Centrale Bank voordat een overeenkomst was getekend en de toegezegde investeringscommissie formeel was ingesteld. 'Nu de vermoorde onschuld uithangen door de bankiersvereniging gaat dus niet op. Dit is bijna net als je geld geeft aan een junkie om voor je te beheren.' 

Ofschoon er geen informatie is over mogelijke betrokkenheid van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bij het kasreserveschandaal, vermoedt Muller dat de bewindsman 'wel wist' wat er gaande was.

Hij stelt dat de president van het land duidelijkheid moet komen geven wat er zich heeft afgespeeld, vooral omdat Van Trikt naar hem heeft verwezen. 'Dat was het domste wat de governor had kunnen doen. Daarmee gaf hij zichzelf een brevet van ongeschiktheid', aldus de voormalige DSB-directeur. Het is volgens hem 'absoluut ongehoord' dat een Centrale Bank haar toezegging aan het bankwezen niet nakomt. 'Het geld is vermoedelijk gegaan naar de overheid die een CCC-status heeft. De overheid moet nu dus tekst en uitleg komen geven', aldus Muller.

VHP wil opheldering regering over Russische helikopter op Johan Pengelluchthaven

(Bron foto's: Starnieuws)
'Er leven tal van vragen en de geheimzinnigheid hierover moet snel ophouden'


De komst van Russisch militair materieel, waaronder een helikopter, afgelopen donderdag op de Johan Pengelluchthaven is voor de VHP aanleiding om  opheldering te vragen aan de regering. Het zou gaan om een grote Russische twin-turbine Mil Mi-8 transporthelikopter, die ook ingezet kan worden als gevechtshelikopter.

'Vorig jaar werden we al voor voldongen feiten geplaatst door het bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov. Daarna moesten we via het Russische persbureau Itar-Tass horen dat er diverse overeenkomsten waren gesloten tussen Suriname en Rusland, waaronder een militaire samenwerkingsovereenkomst', zegt Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de VHP,  zondag 2 februari 2020 op  Starnieuws.

'De VHP vindt dat het hier om zaken gaat die van groot nationaal en internationaal belang. Deze kwesties vinden plaats zonder een debat erover met De Nationale Assemblee. Los van alle geopolitieke consequenties is het zorgwekkende dat er vlak voor de verkiezingen nu opeens Russische helikopters naar Suriname zijn gebracht.'

'De VHP zal deze vragen stellen in De Nationale Assemblee.:
1. Is de helikopter voor de Staat of privé personen? 
2. Gaat het om een geschenk of is het toestel gekocht, indien zo, tegen welk bedrag? 
3. Hebben de aankopen te maken met de verkiezingen? Zo ja welke rol spelen deze heli’s daarin? 
4. Of zijn deze heli’s bestemd voor inzet naar Venezuela, met als basis Suriname? Zo ja welke bestemming? 
5. Zijn kasreserves die ondergebracht waren bij de Centrale Bank van Suriname gebruikt voor deze heli? '

'Er leven dus tal van vragen en de geheimzinnigheid hierover moet snel ophouden. Een ding staat vast, dat als je vier maanden voor de verkiezingen, zulke moderne heli’s naar Suriname brengt, zegt het alles over het grote politiek belang in zowel nationaal, regionaal als geopolitiek opzicht, dat deze regering kennelijk ziet. Reden genoeg voor de VHP-fractie in de Assemblee om vragen hierover te stellen aan de regering', zegt de fractievoorzitter

Steven Coutinho blijft aan als directeur van De Surinaamsche Bank

'Als Raad van Commissarissen staan wij 100 procent achter de directie'


Steven Coutinho wordt niet ontslagen als directeur van De Surinaamsche Bank. 'Als Raad van Commissarissen (RvC) staan wij 100 procent achter de directie', verzekerde president-commissaris Erwin Emanuels de directeur en zijn toegestroomde personeel zondagochtend 2 februari 2020 op de stoep van het DSB-hoofdkantoor aan de Henck Arronstraat, aldus de Ware Tijd.

Coutinho wordt 'volledig ondersteund' door de RvC liet Emanuels blijken. Hij benadrukte ten overvloede, dat de RvC de enige is die bevoegd is om een bankdirecteur aan te nemen of te ontslaan. Met zijn statement ontkrachtte hij hardnekkige berichten die sinds vrijdag circuleren, dat Countinho zou worden ontslagen vanwege zijn ferme uitspraken in de media over de kwestie van de verdwenen vreemde valuta kasreserve die bij de Centrale Bank van Suriname was gestald door de handelsbanken.


De bankdirecteur was zaterdag ongezouten in zijn kritiek op vicepresident Ashwin Adhin. Adhin had vrijdag in het district Wanica bij de uitreiking van grondpapieren beweerd, dat de verduisterde kasreservemiddelen zijn gebruikt voor onder meer de import van uien en aardappelen. 'Wat een klinkklare nonsens. Kasreserve is niet voor aardappelen en uien', aldus Coutinho zaterdag. Dat hij vanwege zijn kritiek zou worden ontheven of ontslagen door de RvC noemde Coutinho 'kolder'.

In elk geval nam het personeel het zekere voor het onzekere en werd het gemobiliseerd om zondagochtend naar het hoofdkantoor te gaan waar de RvC in een spoed vergadering bijeenkwam. Geëist werd dat de RvC en de directeur de aanwezigen toespraken over hetgeen was besproken tijdens de vergadering van de raad. 'Het is een keer afgelopen met hun rotzooi', zei Coutinho. 'Het gaat vandaag niet om mij, maar om jullie. Dat we hier staan voor DSB, onze bank, maar ook voor ons volk.'

!Zeshonderdduizend mensen verdienen het om met respect te worden behandeld', ging de directeur verder. Emanuels: 'Wij zij bankiers en onze eerste prioriteit is het vertrouwen door u in ons gesteld niet te beschamen. We hebben van geen enkele partij de opdracht ontvangen om de directeur te ontslaan. Er is ook geen druk op ons uitgeoefend om dat te doen. Wij zijn een onafhankelijke systeembank.'

Emanuels verschafte ook informatie waarom was besloten een spoed vergadering bijeen te roepen. 'De reden waarom wij vandaag hier zijn is om samen met de directie te bespreken wat de volgende stappen zullen zijn, maar ook de garantie kunnen geven dat alles wat wij beloven, wij kunnen waarmaken.'