maandag 6 april 2015

Den Blauwvinger: Je bent je leven niet zeker op terrein TBL Cinemas/Hermitage Mall in Paramaribo

COLUMN: Tweede dodelijke steekpartij binnen acht maanden 

Roep om meer beveiliging lijkt gericht aan dovemansoren zowel bij eigenaren als overheid

06-04-2015  Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


De 17-jarige Damian Pinas werd zaterdagavond 4 april 2015 rond tien uur dodelijk neergestoken op het parkeerterrein achter TBL Cinemas, gelegen pal naast het winkelcentrum Hermitage Mall in Paramaribo. De jongen maakte deel uit van een klein groepje jongens dat opmerkingen maakte in de richting van een groepje meisjes. Een tweede groep jongens, die op bromfietsen waren gearriveerd, bleek daar echter niet van gediend. Er ontstond een woordenwisseling, een ruzie, waarop een van de bromfietsende knapen een scherp voorwerp trok en Pinas doodstak en een andere jongen, ook 17 jaren jong, verwondde. 

Damian werd slechts 17 jaren.....
Het was de tweede dodelijke steekpartij op dat terrein in acht maanden tijd. De 53-jarige Renato Steward werd op 8 september 2014 door een 15-jarige knaap na een woordenwisseling doodgestoken.

Na die dodelijke steekpartij liet TBL Cinemas weten, dat zij graag een politiesteunpost op het terrein wilde zien. ‘Het voorstel is langer dan een jaar geleden gedaan, maar de leiding van het Korps Politie Suriname verleende geen toestemming’, zei Hugo Lachman, hoofd van de beveiligingsdienst van TBL Cinemas en de Hermitage Mall woensdag 24 september 2014. Anno april 2015 is nog steeds geen sprake van welke politiepost dan ook op het terrein van het winkelcentrum en bioscoop.

Overigens werd op donderdag 19 september 2013 ook al een 16-jarige jongen, na een woordenwisseling met enkele leeftijdsgenoten, in de Hermitage Mall in zijn halsstreek gestoken met een schaar. De jongen werd met spoed vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en moest daar worden verpleegd op de afdeling intensive care. De dader zou nimmer in de kraag zijn gevat.

Terrein rond Mall en bioscoop bron van ergernis
Het terrein rond de Mall en de bioscoop is een bron van ergernis geworden bij bezoekers van het winkelcentrum en van de bioscoop. Zij voelen zich niet veilig. Vooral niet door de veelvuldige aanwezigheid van zogenoemde zich stierlijk vervelende hangjongeren die hun verveling lijken te botvieren op bezoekers. ‘Om een uur 's middags in de felle zon zijn hangjongeren hier al bezig. Dan spreken we ze aan als beveiliging en dan vragen ze wie jij bent. Het is niet alleen voor TBL Cinemas en Hermitage Mall. Het is voor de hele omgeving, de hele omgeving heeft er last van', aldus  Lachman.

In diezelfde maand hadden via het Dagblad Suriname bezorgde ouders laten weten, dat zij hun kinderen vanwege die hangjongeren, geen toestemming om die plaats te bezoeken. 'Die jongeren gaan niet eens naar de film en hangen na sluitingstijd van de mall nog urenlang daar rond, zonder dat iemand ze verwijdert.’
Vóór het fatale steekincident op 8 september waren er enkele diefstallen geweest en ook vechtpartijen. Eerder werden jongeren aangehouden voor diefstal van onder andere bromfietsen.

De Hermitage Mall, waar men gezellig kan winkelen, overdag....
'Criminele haard' van jongeren met steekwapens op zak
Toen al, in september 2014, werd gezegd dat het complex een criminele haard aan het worden was, waarbij vooral de parkeerplaats een centrale plaats inneemt. Bezoekers moeten betalen om te parkeren, maar er wordt nauwelijks gekeken naar de veiligheid van de bezoekers en de auto’s. Jongeren met fietsen zijn tot ver na middernacht op de parkeerplaatsen aanwezig en hinderen personen om weg te rijden. De parkeerwachters kijken totaal niet om naar de auto’s en spreken deze hangjongeren ook niet aan. Ook worden ze niet gecontroleerd op de aanwezigheid van messen, scharen en andere steekvoorwerpen, want kennelijk lopen heel wat jongeren hiermee rond op straat en is daar geen enkele toezicht op, ook niet in de thuissituatie.
De minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, liet destijds weten, dat de overlast veroorzakende jongeren niet zonder enige reden van die plek verwijderd kunnen worden. ‘Pas als de openbare orde en veiligheid in gevaar komen, kan de politie optreden’, aldus Belfort.
Uit die uitspraken van de bewindsman kon al geconcludeerd worden, dat niet gerekend hoefde te worden op enige beveiligingsondersteuning vanuit de overheid.

Maanden eerder, in de eerste week van januari 2014, berichtte De West ook al over het gevoel van onveiligheid onder bezoekers van de Hermitage Mall. Jongeren zouden, aldus deze krant toen, wachten op bezoekers die op het punt van vertrek staan. Ze grissen dan snel een mobiele telefoon, een damestas of een portemonnee weg. Maar, soms zetten ze hun zinnen ook op grotere buit. In de vooravond van Nieuwjaarsdag 2014 was het weer raak. Enkele jongens, vermoedelijk leden van de bende, stalen enkele fietsen die bij het winkelcentrum waren gestald. Ook toen lieten beveiligingsmedewerkers al weten, dat meer bewakers nodig zijn op het terrein van het winkelcentrum om die locatie veiliger te maken.

Nauwelijks beveiliging
De parkeerplaatsen zijn niet voorzien van bewakers, terwijl juist de parkeerplaatsen tot de favoriete jachtterreinen van de hangjongeren behoren. Er worden op onregelmatige basis agenten bij de Mall gestationeerd om de zaak te controleren. Frappant genoeg is het dan juist op die dagen rustig in het winkelcentrum en blijven allerlei incidenten uit. ‘Die jongens weten vaak precies wie een politieman is, ook al is die in burgerkleding. Zodra de agenten weg zijn beginnen ze weer’, aldus een beveiligingsman in De West.

Inmiddels is het april 2015 en het dramatisch voorval van zaterdagavond lijkt erop te duiden, dat het nog steeds schort aan de beveiliging van het terrein rond het winkelcentrum en de bioscoop. Kennelijk kunnen groepen jongeren nog steeds ongehinderd op parkeerterreinen rondhangen. Natuurlijk zijn niet alle rondhangende jongeren irritant, vervelend of bedreigend.
Maar, feit is dat bezoekers zich door hun aanwezigheid niet veilig voelen.
Maar, feit is dat er toch ook steeds groepen jongeren zijn die wel irritant, vervelend of bedreigend zijn.
Maar, feit is dat gisteravond weer iemand werd doodgestoken.
Maar, feit is dat jongeren niet gecontroleerd worden op de aanwezigheid van steekwapens.

Wanneer komt besef bij eigenaren winkelcentrum en bioscoop: zij zijn verantwoordelijk
Hopelijk komen de eigenaren van zowel de Hermitage Mall en TBL Cinemas tot het besef, dat hun terreinen meer beveiliging behoeven. Zij zijn het immers die verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de veiligheid in en rond hun gebouwen. Dat is niet alleen een taak van de overheid, maar zeker ook een taak van hun, de eigenaren. Door de beveiliging niet op te voeren, op welke wijze dan ook, blijven incidenten als die van gisteravond niet uitgesloten en blijven ook bezoekers zich onveilig voelen. De meest recente dodelijke steekpartij is een zoveelste smet op het beeld dat het winkelcentrum en de bioscoop graag van zichzelf willen neerzitten in de samenleving: gezellige ontmoetingspunten en plaatsen voor vertier, ontspanning en uitgaan.

Nu hangt er echter weer een gitzwarte wolk boven TBL Cinemas en de Hermitage Mall.
Hopelijk leidt die wolk ertoe, dat de eigenaren met spoed overgaan tot het nemen van actie om de veiligheid van hun bezoekers, waar zij aan verdienen, te garanderen en dat zij niet passief blijven wachten op een overheid die niet komt en voorkomen dat de samenleving niet geconfronteerd wordt met weer een dodelijke steekpartij of ander ernstig incident. Investeer in veiligheid en snel. Voorkom de aanwezigheid van groepjes hangjongeren en het door hen gecreëerde gevoel van onveiligheid onder bezoekers.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
06 april 2015
Amsterdam-Paramaribo

Voorlichtingsamateurisme bij Surinaamse ministeries en Assembleeleden

Het onvermogen en asociale onfatsoen om niet op e-mails te reageren

Professionele voorlichters zijn binnen overheid en politiek niet te vinden

06-04-2015 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Wanneer krijgen alle Surinaamse ministeries en presidentiële commissies eindelijk eens een professionele afdeling Voorlichting? Een afdeling die wel zo fatsoenlijk is om de moeite te nemen op via e-mail gestelde vragen te reageren.

Of je een ministerie nu via e-mail benaderd of via een speciaal daarvoor bestemd formulier op de websites van ministeries, werkelijk nooit krijg je antwoord. Met een beetje geluk ontvang je een standaard ontvangstbevestiging waarin staat dat je binnen een bepaald aantal werkdagen een inhoudelijke reactie krijgt. Maar, hoeveel reacties moet ik nog ontvangen?

Wat is dat toch met die ministeries?
Voorlichtingsamateurisme?
E-mailvrees?
Gewoon geen zin om te reageren?
Standaard ingebakken asociaal onfatsoen?
Of gaan ministeries willens en wetens vragen uit de weg?

Maar, geen reactie, geen antwoord is ook een reactie, een antwoord! Ministeries schijnen zich niet te beseffen dat zij zichzelf in de vingers snijden door niet te willen reageren op vragen. Ze maken zichzelf en hun beleid ongeloofwaardig.

Overigens geldt dat ook voor negen van de tien Assembleeleden die nota bene ministeries verwijten niet op door hun gestelde vragen te reageren. Ze hebben, naast eventuele persoonlijke e-mailadressen, allemaal een speciaal e-mailadres van De Nationale Assemblee. Maar, ook het merendeel van de Assembleeleden, zelfs van die paar van wie je dat niet zou verwachten, blijken te lui of te onfatsoenlijk om te reageren.
Ze zijn gekozen door het volk, maar luisteren naar dat volk is er nauwelijks bij en ook gewoon vragen gesteld in e-mails beantwoorden is er nauwelijks bij. Ze zitten ter eigen glorie, eer en room en vele maandelijks te incaseren Srd's op het pluche van de Assemblee.

Als ik 25 mei bij de verkiezingen zou mogen stemmen, dan zou mijn stem absoluut naar dat ene Assembleelid gaan dat wel, soms, af en toe, netjes reageert..... via Facebook, dat wel....