maandag 16 september 2019

Asfaltering weg Apoera – Washabo gestart - Werkzaamheden zullen zo'n 12 maanden in beslag nemen

President Bouterse spreekt van een historische dag


Het startsein voor het asfalteren van de weggedeelte Apoera tot en met Washabo (Hoglanding) is vandaag, maandag 16 september 2019, gegeven, zo bericht het Burger Informatiecentrum Kabalebo 's middags. Dit project behelst het opschonen van de landsloten, aanleggen van dwarsduikers onder de weg, het opschonen van de sloten die richting de rivier afvloeien, het opbouwen van de fundering middels lateriet en steenslag, het aanbrengen van de asfaltverharding, het upgraden van de bruggen in het traject en het aanbrengen van de bebording en markering. 

De burgers van het Kabalebo-gebied hebben jarenlang de slechte staat van deze weg moeten trotseren. In de regentijd zat die vol kuilen en modder terwijl het in de droge tijd zorgde voor een overlast van stof.

Districtscommissaris Valery Aroepa van het bestuursressort Kabalebo gaf in haar toespraak aan, dat deze dag als een zeer belangrijke dag in de geschiedenis gemarkeerd kan worden. Sinds haar aantreden als districtscommissaris werd ze geconfronteerd met bedreigingen van protestacties in de regentijd. Na de oplevering van dit project zullen de obstakels van deze weg tot het verleden gaan behoren.

Kapitein Carlo Lewis van het dorp Apoera bedankte de regering voor hun voortvarendheid om deze weg te verharde. Hij feliciteerde de gemeenschappen van de drie dorpen ook en deed een beroep om verantwoordelijk gebruik te maken van de weg.

De minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Vidjai Chotkan, zei dat asfaltering van de weg het bewijs is dat de regering hard werkt voor geheel Suriname. De asfaltering van deze weg zal de burgers van de omliggende dorpen uit een grote nood helpen. Verder zal het ook bijdragen aan de ontwikkeling van het gebied. Natuurlijk kan dit niet alleen door het ministerie gedaan worden. De inzet van de burger is van even groot belang, zegt de minister.

President Desi Bouterse noemde deze dag een historische dag. Als men het gebied op dit moment zou vergelijken met de staat van het gebied 20 ȧ 30 jaar geleden, dan is er heel veel veranderd in de positieve zin. 'Het is verder belangrijk dat wij de naar onszelf reflecteren in het streven naar ontwikkeling. Handelingen in het verleden hebben er deels ook voor gezorgd dat de ontwikkeling van het gebied vertraagd werd.'

De president feliciteerde de bevolking met deze weg, maar riep ook op tot goede samenwerking in het belang van een duurzame ontwikkeling van het gebied.

De bevolking van de dorpen Apoera, Section en Washabo is erg ingenomen met de start van dit project. Het zal een grote verlichting voor ze betekenen wanneer dit project is opgeleverd. De asfaltering van de weg zal ongeveer 12 maanden in beslag nemen.

Schutters doodden vijf mensen in bar in het zuidoosten van Mexico

Onder de slachtoffers in Rio Tinto drie broers


Schutters doodden vijf mensen in een bar in het zuidoosten van Mexico in de nacht, dat het land Onafhankelijkheidsdag vierde, zeiden de autoriteiten vandaag, maandag 16 september 2019. 

Het kantoor van de Officier van Justitie in de staat Tabasco aan de Golfkust zei in een verklaring, dat de slachtoffers allemaal volwassen mannen waren, waaronder drie broers. Het voegde eraan toe, dat de aanval plaatsvond in Rio Tinto, buiten de hoofdstad van de staat Villahermosa.

Het federale ministerie van Veiligheid en Burgerbescherming had eerder gezegd dat de schietpartij plaatsvond in Villahermosa. De afdeling meldde, dat ook drie mensen gewond waren geraakt.

Officieren van Justitie gaven geen verdere details, maar zeiden dat ze alle onderzoekslijnen verkenden.
(Suriname Mirror/Tabasco Hoy/The Associated Press/Paralelo19/El Universal/Twitter)

Twee aangehouden verdachten hoek Kwattaweg-Van Idsingastraat hadden visverwerkingsbedrijf beroofd

Bewaker loopt steekwond in rug op door scherp voorwerp overvaller


De twee mannen die gistermiddag door gewapende eenheden van de politie werden aangehouden op de hoek van de Kwattaweg en Van Idsingastraat, hadden zondagnacht rond drie uur een visverwerkingsbedrijf beroofd. De bewaker van het bedrijf werd daarbij gekneveld achtergelaten. De rovers gingen volgens de Times of Suriname gewapend met een vuistvuurwapen naar het visverwerkingsbedrijf, zo meldt Waterkant.net vandaag, maandag 16 september 2019.

Daar hebben zij de bewaker aangevallen. Vervolgens hebben zij een deur van het bedrijf geforceerd en kregen toegang tot de financiƫle afdeling, waar alles overhoop werd gehaald. Het is nog onduidelijk wat er allemaal is buitgemaakt. De bewaker heeft een steekwond in zijn rug opgelopen, omdat hij met een scherp voorwerp is bewerkt door een van de rovers. Hij is verwezen voor medische behandeling. De verdachten verlieten de plaats in de zwarte pick-up.

De krant meldt vandaag, dat het Regio Bijstandsteam (RBT)-Paramaribo schoten heeft gelost bij de achtervolging van deze vluchtauto. De verdachten hebben wat letsel opgelopen, maar geen schotwond.

Volgens de de Ware Tijd werden de banden kapotgeschoten waardoor de verdachten hun vlucht niet konden voortzetten. Een van de verdachten kwam uit het voertuig te vallen, waardoor hij verwondingen opliep in zijn gelaat. Volgens de Times werd het voertuig eerst door het RBT gesignaleerd op de Washingtonstraat en Kwattaweg.

De rovers voerden de snelheid op bij het zien van de politie en reden in de richting van de Flustraat. Daar hebben zij een voetganger aangereden en zijn daarna doorgereden. De verdachten negeerde het stopteken van de politie, waarna het RBT gericht schoot op het voertuig.

Beide mannen hebben na hun arrestatie ontkend schuldig te zijn. Een van de mannen is oud bekende van de politie en werd gezocht voor twee inbraken.

Harde knal en rookontwikkeling bij opslagtank Staatsolie te Saramacca - Oorzaak nog niet bekend

12.000 Barrel-tank was nagenoeg leeg en niet in gebruik


Staatsolie Corporate Communication heeft vanmiddag, maandag 16 september 2019, onderstaand persbericht uitgebracht waarin het bedrijf reageert op een incident vanmorgen te Saramacca.

'Op 16 september 2019 werd te Saramacca op de olieverwerkingsfaciliteit TA58 om 11.40 uur een harde knal gehoord. Er was rookontwikkeling waar te nemen bij de opslagtank. Deze 12.000 barrel-tank was nagenoeg leeg en niet in gebruik. 

Volgens de veiligheidsprocedures van Staatsolie Suriname vond na de knal meteen evacuatie plaats van medewerkers op de faciliteit en omliggende gebouwen. Ook rukte de brandweer van Staatsolie onmiddellijk uit. De brandweer te Groningen reed na enkele minuten uit en kon overnemen toen zij ter plekke kwam. De bluswerkzaamheden zijn gestopt om 13.00 uur en de locatie werd daarna weer vrijgegeven. 

De situatie is volledig onder controle en er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De oorzaak van deze rookontwikkeling is nog niet bekend. Staatsolie is direct van start gegaan met het onderzoek. 

Er zijn in totaal acht opslagtanks op de locatie die met grote regelmaat onderhouden worden.'

Bestuurskundige Boldewijn vindt dat gezag politica Maisha Neus na 'drankincident' is gedaald

'Met haar daad heeft Neus een behoorlijk scheve schaats gereden'


Bestuurskundige August Boldewijn vindt, dat het gezag van Maisha Neus, voorzitster van Strei!, tegenover de leden van de partij en het publiek is gedaald. 'Dit is een van de gevolgen van haar daad', aldus Boldewijn zaterdag 14 september 2019 in De West.

Neus werd donderdag door de politie van Kwatta aangehouden tijdens een reguliere verkeerscontrole. Zij had onder invloed van alcohol deelgenomen aan het verkeer en bleek bij de blaastest een alcoholpromillage van 695 microgram te hebben, terwijl 220 microgram is toegestaan. Dit is volgens Boldewijn een zaak waar vooral een jonge politiek leidster als Neus, zich niet schuldig aan zou moeten maken.

'Als politieke leider weet je dat je niet achter het stuur moet gaan als je hebt gedronken. Dat zegt de wet en elke politieke leider zou het voorbeeld moeten geven door zich aan de wetten te houden. Wetten worden gemaakt om ordening te scheppen. Die moet je juist zoveel mogelijk gehoorzamen als je niet behoorlijk zit op de stoel van de leider', benadrukt Boldewijn.

Met haar daad heeft Neus volgens hem een behoorlijk scheve schaats gereden. 'Dit kan haar veel kosten', beweert hij. Boldewijn vraagt zich af waarom Neus zich niet heeft laten rijden en wat er later zal gebeuren als ze aan het begin van haar carriĆØre zulke grote fouten maakt.

Het is volgens Boldewijn heel jammer, omdat er niet veel vrouwen in de politiek zijn die zo revolutionair overkomen als Neus.

Zij heeft intussen op haar Facebookpagina haar excuses aangeboden aan de samenleving en gezegd dat ze bereid is de consequenties van haar daad te aanvaarden. Over haar aftreden als partijvoorzitster, zegt Boldewijn dat de leden van de partij dat bepalen. Dergelijke besluiten worden meestal vastgelegd in de statuten van de partij.

Neus was niet bereikbaar voor commentaar, aldus De West.

Kabalebo neemt multi-functioneel kunstgrasveld in gebruik

Minister Ferrier verricht opening multi-functioneel kunstgrasveld te Section


De minister van Sport- en Jeugdzaken ad interim Lillian Ferrier heeft gisteren de opening van het multi-functioneel kunstgrasveld te Section verricht. Dit veld is in de eerste plaats bestemd voor de jeugd van West-Suriname en is bedoeld om sport onder de jeugdigen te bevorderen, aldus het Burger Informatiecentrum (BIC) Kabalebo vandaag, maandag 16 september 2019.


De kapiteins van Apoera, Section en Washabo hadden al geruime tijd  aangedrongen om kunstgrasvelden aan te leggen voor de jeugd in het gebied. Ze zijn het ministerie dankbaar voor dit veld en beloven ook het onderhoud ervan goed ter hand te nemen.

Districtscommissaris Vallery Aroepa van Kabalebo feliciteerde de gemeenschap met deze mijlpaal. Ze sprak de hoop uit dat er goed gebruik gemaakt zal worden van dit veld en dat men er goed voor zal zorgen.

Minister Ferrier was zeer ingenomen met hetgeen al in het gebied gerealiseerd is. Ze bemoedigde de bevolking op dezelfde voet door te gaan. Ook prees de minister het feit, dat damesvoetbal een snelle groei heeft doorgemaakt in het gebied. De minister vindt dit een positieve zaak en stimuleerde meer vrouwen om aan sport te gaan doen.

Naast het opzetten van het kunstgrasveld is ook een aantal jongeren uit het gebied getraind tot worldcoach. Deze training werd verzorgd vanuit de KNVB, die ook zorg draagt voor de opzet van kunstgrasvelden in geheel Suriname. De worldcoaches zullen in de toekomst de jeugdigen moeten begeleiden op het gebied van sport.

Inwoners Nickerie zijn vele en dure helikoptervluchten van minister Elias meer dan zat

'Waarom worden geen medicijnen met dat geld gekocht om tekorten op te heffen?'

'Of ik nou met een helikopter moet komen of met een spaceshuttle, ik ga komen om die volksgezondheid voor heel Suriname'


De Nickeriaanse samenleving is - aldus De West van zaterdag 14 sepptember 2019 - het beu, dat minister Antoine Elias van Volksgezondheid haast bij elke gelegenheid per helikopter naar Nickerie afreist, terwijl het niet zo goed gaat in de gezondheidssector. Dit was afgelopen woensdag weer het geval toen de bewindsman vergezeld van zijn collega van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Vijay Chotkan, naar zijn geboortedistrict afreisde voor de opening van de nieuwe Spoed Eisende Hulp van het Mungra Medisch Centrum. 

Zodra er nu een helikopter over het rijstdistrict vliegt, maken bewoners opmerkingen, zoals: 'De minister van Volksgezondheid is in aantocht.' De bewoners hekelen de kosten die gepaard gaan met het vervoer per helikopter. 'Wat kost het de staat elke keer?', 'Waarom worden er geen medicijnen met dat geld gekocht om de tekorten op te heffen?', 'Waarom kopen zij geen insulinenaalden in plaats van de patiƫnten de naalden twee keer te laten gebruiken?', 'Daar gaan onze belastingcenten weer', is de kritiek van de Nickerianen.

De kritieken hebben de bewindsman ook bereikt, want in zijn toespraak bij de opening van de SEH-afdeling van het MMC afgelopen woensdag, zei hij: 'Als minister van Volksgezondheid is een van de prioriteiten van de regering, volksgezondheid voor heel Suriname. Als ik nou met een helikopter moet komen of met een spaceshuttle, ik ga komen om die volksgezondheid voor heel Suriname, ook voor het diepe binnenland te brengen, laat dat gezegd zijn.'

De minister gaf voorts aan, dat het van belang is om efficiƫnt je tijd in te delen. 'Wanneer je werkt, moet je de krappe tijd die er is, zo goed mogelijk benutten.' De minister zegt een opdracht te hebben voor twee jaar en die opdracht zal hij naar eer en geweten, zo goed mogelijk uitvoeren.

Fietser (55) overlijdt na botsing met bromfietser op Djamoestraat in Clevia

Bromfietser kwam waarschijnlijk terecht op rijhelft fietser


De Ware Tijd en Waterkant.net berichten vanochtend, maandag 16 september 2019, dat een 55-jarige fietser gisteravond rond acht uur is overleden na een frontale aanrijding met een bromfietser op de Djamoestraat in Clevia. 

Op de plek van het ongeval was geen straatverlichting. De bromfietser reed over de Djamoestraat in de richting van de Anton Dragtenweg, terwijl de fietser in de tegenovergestelde richting reed. De bromfietser kwam waarschijnlijk terecht op de rijhelft van de fietser, met de botsing als gevolg.

Een arts bevestigde de dood van de fietser. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is het ontzielde lichaam in beslag genomen. De bromfietser heeft geen noemenswaardig letsel opgelopen.

De zaak is in onderzoek bij de politie van Geyersvlijt.

Zeker zeven mensen gedood bij crash klein vliegtuig in zuidwesten Colombia

(Bron foto: Twitter)
Twee inzittenden gewond geraakt en een kind op de grond

Vliegtuigje crasht tussen PopayĆ”n en LĆ³pez de Micay, twee gemeenten in het departement Cauca


Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen toen een klein vliegtuig crashte in Colombia. Ook raakten meerdere mensen ernstig gewond, meldt de brandweer. 

Het toestel stortte neer in het zuidwesten van het land. 'Er zaten negen mensen in het vliegtuig. Zeven inzittenden overleefden het niet, twee anderen zijn ernstig gewond', zei een brandweercommandant.


Er viel ook nog een derde gewonde. Dat was een kind die zich op de grond bevond.

Het vliegtuigje crashte tussen PopayĆ”n en LĆ³pez de Micay, twee gemeenten in het departement Cauca. Over de oorzaak is nog niets bekend. Brandweerlieden proberen te voorkomen dat brandstof weglekt uit het toestel.
(Suriname Mirror/RCN Radio/Al Jazeera/Wradio/ANP/Colombia Reports/Twitter)

Moeder brengt haar anderhalve maand oude baby dood een ziekenhuis binnen

De doodsoorzaak is nog onduidelijk...


Een baby van anderhalve maand oud is zaterdagmorgen dood een ziekenhuis binnengebracht door zijn moeder. De doodsoorzaak is nog onduidelijk, meldt de Times of Suriname vandaag, maandag 16 september 2019, op haar voorpagina, aldus Waterkant.net.

De krant laat weten, dat de politie werd ingeschakeld nadat het kindje dood werd binnengebracht. Een arts heeft bloed geconstateerd in de neus van de baby, waardoor er twijfel is ontstaan over de doodsoorzaak. De politie heeft na afstemming met het Openbaar Ministerie het lijkje in beslag genomen voor obductie.

Volgens de krant heeft de moeder bij de politie verklaard, dat zij zaterdag rond drie uur 's nachts wakker werd. Zij gaf haar zoontje toen liggend op bed borstvoeding en viel op een gegeven moment in slaap. Toen zij na een uur wakker werd merkte zij, dat haar linkerschouder op het hoofd van de baby was. Daarbij zou de zuigeling vermoedelijk zijn gestikt door het blokkeren van de luchtweg.

De moeder bracht haar zoontje meteen naar het ziekenhuis. De arts stelde na aankomst vast dat hij reeds was overleden. Het is nog onduidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld. Vandaar dat er obductie gepleegd zal worden om de exacte doodsoorzaak te kunnen vaststellen.

Analytisch Diagnostisch Centrum, CuraƧao, gestart met aanleg buizenpostsysteem van-naar CMC

Buizenpost zorgt voor snelle verzending van bijvoorbeeld bloedmonsters


Het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) is begonnen met de graafwerkzaamheden voor een buizenpostsysteem, zo meldt vandaag, maandag 16 september 2019, het Antilliaans Dagblad.

Dankzij deze buizenpost, die onder de grond vanaf het nieuwe ziekenhuis CuraƧao Medical Center (CMC) naar het ADC aan de Roodeweg moet lopen, kunnen onder andere bloedmonsters die voor het ziekenhuis getest moeten worden in minder dan 20 seconden bij het lab aankomen, zo legt ADC-directrice Lyane Virginia-Cova uit.

Tests waarvan de uitslag met spoed wordt verwacht - binnen 4 uur tijd - worden door ADC-personeel in het CMC uitgevoerd. Andere tests gaan via de buizenpost naar het ADC, nu nog aan de Roodeweg en later naar de nieuwbouw. 'Daar wordt de test uitgevoerd en eenmaal klaar, wordt het resultaat digitaal naar het ziekenhuis gestuurd', aldus Virginia-Cova.

Raad van Advies CuraƧao: 'Cessantiafonds kan in gevaar komen mocht Isla de deuren sluiten'

'Bij einde Isla zou in een keer beroep gedaan kunnen worden op het fonds'


Het Cessantiafonds kan in gevaar komen als de Isla-raffinaderij de deuren zou moeten sluiten. Dat stelt de Raad van Advies (RvA) vast bij de begroting, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 16 september 2019.

Het Cessantiafonds is een waarborgfonds waarbij een werknemer recht heeft op een eenmalige uitkering als hij niet door schuld ontslagen wordt. Als de werkgever deze uitkering niet kan betalen, staat de regering hiervoor garant.

Maar, de regering loopt liever niet vooruit op een mogelijke sluiting van de raffinaderij en de gevolgen daarvan voor het Cessantiafonds: 'Er is een intensief proces lopende in verband met het verloop van het leasecontract met de huidige partner PdVSA. Onder verantwoordelijkheid van Refineria di KĆ²rsou (RdK) wordt gezocht naar een volgende contractpartner vanaf 2020. De uitkomst van dit proces is ten tijde van de indiening van de begroting 2020 nog niet bekend en kan ook niet met zekerheid worden voorzien.'

Het proces kent een aantal risico’s, waarvoor verschillende scenario’s worden voorbereid om deze risico’s zo veel mogelijk te kunnen mitigeren. Aangezien het scenario’s zijn, en de uitkomst nog niet kan worden voorzien, kunnen hiervoor niet vooraf specifieke cijfermatige voorzieningen worden getroffen in de begroting, zo vervolgt de regering, die stelt dat mocht het scenario van sluiting zich voordoen, dit verwerkt moet worden in een suppletoire aanpassing van de begroting.

De RvA stelt: 'In het geval van discontinuering van de olieraffinaderij per 1 januari 2020 zou het kunnen dat in een keer een significant beroep gedaan wordt op het Cessantiafonds. Dat kan tot gevolg hebben dat het fonds een tekort zal vertonen.'

Verkeersveiligheidsmaand telt zeven verkeersdoden.... - Speciale verkeersveiligheidsmaand lijkt niet effectief te zijn

Korps Verkeersvrijwilligers kondigt fonds voor verkeersslachtoffers aan

Minister Getrouw wil het puntenrijbewijs introduceren


Het ministerie van Justitie & Politie wil zo snel mogelijk nieuwe verkeersmaatregelen invoeren. Een daarvan is om van hardrijders de auto in beslag te nemen. Het ministerie wil ook een fonds opzetten voor verkeersslachtoffers. Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft gisteren samen met het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) de Verkeersveiligheidsmaand, die op 15 augustus begon, afgesloten op het terrein van het ministerie. Dit bericht vandaag, maandag 16 september 2019, Starnieuws onder andere.
 
De Verkeersveiligheidsmaand is bedoeld om alle deelnemers aan het verkeer, van voetganger tot bestuurder, bewuster te maken over de verkeerssituatie. 
 
In de vier weken van de Verkeersveiligheidsmaand zijn 7 verkeersdoden gevallen, evenals in 2018.... Landelijk staat de teller op 52 doden. Vorig jaar werden in totaal 76 verkeersdoden genoteerd, 84 in 2017, 75 in 2016. 'Het streven is om ten opzichte van 2016, toen de explosieve toename van verkeersdoden is begonnen, terug te brengen naar minimaal 30 procent', zei KSV-voorzitter Helmut Gezius. Hij  kondigde de opzet aan van een fonds voor verkeersslachtoffers. 
 
'Verkeersslachtoffers zijn relatief onzichtbaar. Er zijn mensen wiens leven ontwricht is, mensen die door een ongeluk niet meer kunnen werken. We zien ze niet, maar het zijn er veel.' Gezius drukte de mensen op het hart om, wanneer het fonds er is, niet op de achtergrond te blijven en om gebruik te maken van de aangeboden hulp. Getrouw voegde toe dat de overheid op deze manier de verkeersslachtoffers wil ondersteunen. Het geld van de verzekering is niet altijd genoeg, merkte de bewindsman op. 
 
Hoe het fonds zal worden opgezet en door wie het zal worden beheerd, wordt nog uitgewerkt. 
 
Getrouw deed de beleidsplannen die positief gedrag in het verkeer moeten helpen bevorderen uit de doeken. Er komt permanente verkeerseducatie. 'Het ligt in de bedoeling om niet te blijven bij de minimale educatie van het vijfde leerjaar, maar om vanaf het vijfde leerjaar door te gaan tot de middelbare school', aldus Getrouw toe. Er komt ook een Verkeersveiligheidsinstituut. 'Thans worden er voorbereidingen getroffen voor de bemensing en huisvesting. Er zal een zero tolerance beleid worden gevoerd bij bepaalde verkeersovertredingen zoals harder rijden dan de toegestane snelheid, rijden onder invloed van alcohol, rijden door rood en onverzekerd rijden', kondigde de minister aan. 
 
'Het innen van boete zal effectiever gebeuren. Bij het betrappen van hardrijders zal de boete bijvoorbeeld onmiddellijk voldaan moeten worden en daar aan gekoppeld, het in beslag nemen van het voertuig als dat niet meteen kan. Het invorderen van het rijbewijs hebben we al. Je weet dat wij Surinamers niet zonder onze voertuigen kunnen. Als de boete niet voldaan kan worden, wordt het voertuig in beslag genomen.'
 
Getrouw wil het puntenrijbewijs introduceren. 'Bij de eerste drie verkeersovertredingen die je begaat, krijg je een waarschuwing. Bij de vierde krijg je een boete. Bij de vijfde wordt het rijbewijs ingetrokken. Dan mag je na vijf jaren weer naar rijles.'
 
De minister wil ook het Number Plate Registration System hebben. Hierbij wordt het nummerplaat niet alleen aan een auto gekoppeld, maar ook aan een persoon. Er wordt nog onderzocht op welke manier de systemen toegepast zullen worden. 
 
De flitspalen die sinds hun introductie niet hebben gewerkt, wil Getrouw ook aangepakt hebben om te kunnen inzetten. Ondertussen worden er meer handmatige flitsapparaten aangekocht. Het Safe City project, waarbij 1 maal 24 uur camera surveillance op strategische plekken wordt uitgevoerd, zal ook moeten bijdragen aan veiliger verkeer.

Bankiers: 'Invoeren van cash-dollars alleen zorgt nog niet voor stabiliteit van de wisselkoers'

'Helaas domineert in een kleine open economie cash geld nog steeds'

SBV, Bnets en CBvS werken nauw samen om girale betaalmogelijkheden in rap tempo te verbeteren


De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) is ingenomen met de cash Amerikaanse dollars die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) binnen heeft gebracht via de Federal Reserve Bank (FED). Voorzitter Eblein Frangie zegt vandaag, maandag 16 september 2019, op Starnieuws dat hiermee de CBvS haar verantwoordelijkheid heeft waargemaakt door het betalingsverkeer te garanderen. 

'Wij hebben als bankiersvereniging nauw samengewerkt om het nationaal Ć©n internationaal betalingsverkeer voor het publiek ondanks de stopzetting van de geldzendingen zonder enige stagnatie te kunnen garanderen. Dit om het vertrouwen van het publiek in het Surinaamse financieel systeem te waarborgen, hetgeen ons grotendeels gelukt is', zegt Frangie.

De Bankiersvereniging wijst erop, dat invoeren van cash-dollars alleen nog niet zal zorgen voor stabiliteit van de wisselkoers. Daarvoor moeten meer maatregelen worden getroffen. De CBvS is reeds begonnen met nieuw monetair beleid om de kredietruimte van banken te beperken, maar fiscaal dient ook het een en ander te gebeuren. Een meer evenwichtige begroting en tekort, door onder andere het afbouwen van subsidies of verhogen van de inkomsten waaronder het invoeren van btw en de informele sectoren mee te laten betalen. Hiervoor zijn  door het bestuur van de SBV, CBvS en de minister van FinanciĆ«n reeds voorstellen gedaan en er zijn gesprekken over gevoerd. Het ligt uiteindelijk aan de beleidsmakers om deze besluiten te nemen.

Het komt erop neer dat iedereen een steentje zal moeten bijdragen om de wisselkoers die een dalende trend vertoont, te stabiliseren op een bepaalde hoogte. Op welke hoogte de koers gestabiliseerd wordt, kan nog niet worden voorspeld. SBV is immers geen monetaire autoriteit, stelt Frangie.

Helaas domineert in een kleine open economie cash geld nog steeds, merkt Frangie op. De banken stimuleren het giraal verkeer, maar vooral in de goud- vis- en houtsector wordt veel gewerkt met cash-geld. De SBV, Bnets en CBvS werken nauw samen om girale betaalmogelijkheden in rap tempo te verbeteren. Zo is onlangs ook Amerikaanse dollar betalingen via sneps (direct bank naar bank) mogelijk.

In elk geval behoren de spanningen die er waren rond cash-dollars opgelost te zijn met de geldzendingen via de FED.

De voorzitter van de SBV benadrukt, dat hij er geen voorstander van is om terug te gaan naar de oude situatie waarbij zonder enige verklaring ongelimiteerde opnames plaatsvonden. Het is belangrijk volgens de bankier dat de integriteitsregels binnen het bankwezen in acht worden genomen. Er zal zonder meer een verlichting merkbaar zijn voor het publiek voor opname van reisdeviezen of reguliere zaken. Mensen zullen niet ongelimiteerd cash-dollars kunnen opnemen, zonder dat het duidelijk is wat het doel hiervan is.

In elk geval is met de aanvoer van de contante middelen, de druk op de wisselkoers afgenomen. Door de schaarste aan contante dollars werd de koers van het girale geldverkeer ook opgekrikt