vrijdag 11 mei 2018

Cocaïne Cessna van Saramacca naar vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo gevlogen

Nog twee, buitenlanders, van de zeven verdachten in voorarrest

Verdachte ondernemer Oedit nog steeds voortvluchtig


Het Cessna-sportvliegtuigje dat op 13 maart met zo'n 488 kilo cocaïne aan boord onderschept werd in Saramacca door een gemengde eenheid van de politie en veiligheidsdiensten, is deze  week naar Paramaribo overgevlogen. Het toestel dat in beslag werd genomen door de politie is op het vliegveld te Zorg en Hoop, zo bericht de Ware Tijd vrijdagavond 11 mei 2018 op haar website.

De locatie in Saramacca, waar het vliegtuigje landde, is inmiddels vrijgegeven door Justitie. Er waren zeven verdachten aangehouden, waaronder twee buitenlanders die nog in voorarrest zitten. De overige verdachten zijn inmiddels in vrijheid gesteld.

Ondernemer Radj Oedit, eigenaar van de locatie waar de Cessna landde, die als een van de verdachten wordt aangemerkt, is nog steeds voortvluchtig. Negen dagen na de drugsvangst werd de opsporing en aanhouding van hem op verzoek van de procureur-generaal gelast.

De ondernemer is kort na de onderschepping van de Cessna en cocaïne verdwenen naar Nederland voor 'medische' redenen en is sindsdien niet teruggekeerd. De man beweert onschuldig te zijn....

Oedit heeft overigens enigszins de schijn tegen zich. In dit artikel uit het jaar 2000 noemt Dagblad Trouw al de naam van Oedit.

De krant schreef toen:

'(...) Commissaris Chan Santokhi, hoofd van de justitiële dienst van de politie, loopt de politieke partijen af om ze te waarschuwen voor dubieuze geldschieters. Hij verwijst ze naar de praktijken van het Cali-kartel dat in Colombia de verkiezing van de vorige president, Ernesto Samper, financierde. ,,Let op wie u iets aanbiedt. Het zijn geen duistere figuren met lapjes voor hun oog en tatoeages. Ze sturen mensen die u goed kent'', roept Santokhi. Hij doelt onder anderen op de Surinaamse zakenman Parmessar, alias 'de kleine Escobar', nog geen 35 jaar oud en al goed voor een vermogen van honderd miljoen dollar. Hij werd een paar jaar geleden in de VS aangehouden toen hij samen met Radj Oedit, alias 'Escobar' een vliegtuig wilde kopen en betalen met contant geld. (...)'

Ook het blad Vrij Nederland berichtte, in mei 2014, over Oedit in een uitgebreid artikel over Bouterse. Vrij Nederland schreef:

'(...) Zo was zijn oorspronkelijke Bouterse-verkla­ring volgens Van Loon tot stand gekomen. In dat explosieve document uit 1999 beweerde de kroongetuige dat hij midden jaren negentig in contact was gekomen met mensen van het zogeheten Suri-kartel. Hij was samen met zijn Belgische handlanger Marcel Geladi via Frans-Guyana naar Suriname gereisd om daar in Paramaribo zaken te doen met Radj Oedit, een gekend kopstuk uit de Surinaamse drugsscene. Op een gegeven moment kwamen ze in een kantoortje waar ‘een man die kalend was met een klein ringbaardje’ de visa in hun paspoorten regelde. Daarna zou Oedit hebben gevraagd: ‘Weten jullie wel bij wie jullie nu zijn geweest?’ Dat was dus Desi Bouterse, dezelfde persoon die Van Loon op een later moment ‘in een hawaïshirt’ bij een volgende bespreking zag binnenlopen. Het bleek de grote baas op de achtergrond, met wie de criminele Belgen uiteindelijk aan tafel zouden belanden om te onderhandelen over honderden kilo’s coke. (...)'

De afdeling Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname heeft de zaak in verder onderzoek.

Jongen (10) dodelijk aangereden door auto op Hadji Iding Soemitaweg

Sopienie Shilton rent aan de voorzijde van een bus de straat op


De 10-jarige Sopienie Shilton is gisteren dodelijk aangereden op de Hadji Iding Soemitaweg, zo meldt  het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 11 mei 2018. 

Het voorlopig politieonderzoek heeft uitgewezen, dat een automobilist reed over de Hadji Iding Soemitaweg komende uit de richting van Albina en gaand in de richting Paramaribo.

Ter hoogte van kilometer 27 stond een bus stil aan de linkerzijde van de weg. De automobilist haalde de bus in en zag op hetzelfde moment een jongetje aan de voorzijde van de bus de straat oprennen. De bestuurder week uit, maar het jongetje werd geraakt door de linker voorzijde van de auto en was opslag dood.

Zestien verdachte zeepiraten voorgeleid bij rechter-commissaris in strafzaken

'Geen rechter-commissaris zal ballen tonen om in zo'n zaak snel verdachten voorlopig in vrijheid te stellen'


Tien verdachten in het onderzoek naar de brute overval op vissersboten voor de kust, zijn gisteren bij de rechter-commissaris in strafzaken voorgeleid. Vandaag, vrijdag 11 mei 2018, volgen zes andere verdachten. Het gaat naar wordt vernomen om een reguliere procedure waarbij het Openbaar Ministerie (OM) tracht verdachten van zeer ernstige delicten langer in voorarrest te houden om de opsporingsdiensten meer ruimte te bieden het onderzoek af te ronden. 

Advocaten van de verdachten verwachten niet, dat zij het makkelijk zullen hebben bij hun pogingen cliënten vrij te krijgen. Daar het gaat om piraterij, een misdrijf dat zwaarder wordt aangerekend, omdat slachtoffers minder kans op overleven hebben dan wanneer misdrijven tegen het leven aan land zouden zijn gepleegd, wordt verwacht, dat het OM alles uit de kast zal trekken. Ook van betrokken rechters wordt niet veel flexibiliteit verwacht.

'Geen enkele rechter-commissaris zal ballen tonen om in een dergelijke zaak snel verdachten voorlopig in vrijheid te stellen', zegt een jurist vandaag in de Ware Tijd. Evenwel wordt verwacht dat het contactverbod tussen verdachten en hun advocaten, dat zondag verloopt, niet zal worden verlengd. Strafpleiters zijn van oordeel dat de kans op bewijsvertroebeling zeer miniem is aangezien vrijwel alle verdachten die in verband met de overvallen genoemd waren door overlevenden en anderen gearresteerd zijn.

Intussen zijn twee verdachten, die in Guyana waren aangehouden, op borgtocht van 100.000 Guyanese dollar (500 Amerikaanse dollar) wegens gebrek aan bewijs voorlopig in vrijheid gesteld.

Een derde verdachte, Nakool Manohar komt mogelijk komende maandag ook vrij. Het drietal geldt echter nog steeds als verdachten. Manohar wordt gezien als het mogelijke brein achter de overvallen. Eind maart werd zijn broer Somnath Manohar voor zijn huis te Munder doodgeschoten tijdens een drive-by shooting.

Guyanese vissers werden door nabestaanden verantwoordelijk gehouden voor de moordaanslag. Broers van het slachtoffer zouden volgens ingewijden wraak hebben gezworen, wat uiteindelijk is uitgemond in het bloedbad van 27 april nabij de Wia Wia Bank. Vier vissersboten werden door gewapende mannen overvallen. Vijf slachtoffers overleefden de aanval. In totaal zijn vier lijken van slachtoffers geborgen, drie in Suriname en één in Guyana. Nog zeker elf vissers worden vermist.

Luchtverkeersleiders schorten actie op na toezegging dat toelagen worden uitbetaald

Het ministerie van OWT en C wil de toelagen maandelijks gaan uitbetalen


De Suriname Air Traffic Controllers Association (SATCA) heeft haar actie vandaag, vrijdag 11 mei 2018, om twaalf uur 's middags beëindigd, zo meldt Starnieuws. Het bestuur onder leiding van Genaro Alpin had eerder op de dag een constructief onderhoud met de departementsdirectrice Transport & Communicatie (ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, OWT en C), Joyce Blokland-Wijnstein.

De organisatie van de luchtverkeersleiders heeft een brief ontvangen van Blokland-Wijnstein waarin zij bevestigt, dat overeenstemming is bereikt tussen de ministeries van Openbare Werken, Transport & Communicatie en Financiën om eind mei alvast aan alle SATCA-leden de ATC- en shift-toelagen toe te kennen.

Het ministerie wil de toelagen maandelijks uitbetalen, vandaar dat deze alvast toegekend worden voor eind mei. In de tussentijd wordt de administratie in orde wordt gemaakt.

Het bestuur van de SATCA zal binnen niet al te lange tijd een uitnodiging van Blokland-Wijnstein ontvangen om een update te krijgen van de stand van zaken over de toelagen, waaronder de ingangsdatum.

Op basis van het bereikte akkoord en de toezeggingen is besloten het actiemodel dat gehanteerd werd, op te schorten.

Politiebond bereikt overeenstemming met minister Getrouw - Actie per direct beëindigd

Achterstallige tegoeden worden met terugwerkende kracht tot 1 mei 2017 vergoed

Over andere zaken volgen binnenkort vervolggesprekken


Het beraad, ofwel de actie, van de Surinaamse Politiebond (SPB) is per onmiddellijke ingang opgeheven. Dat is het resultaat van een gevoerd overleg vanochtend, vrijdag 11 mei 2018, met de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, aldus Starnieuws.

Er is overeenstemming bereikt, dat de achterstallige overurentegoeden van politieambtenaren over diensten verricht op zon- en feestdagen, met terugwerkende kracht naar 1 mei 2017, zullen worden vergoed. Dit geldt ook voor 'de ter beschikking uren'.

Voortaan zullen diensten verricht op de zon- en feestdagen conform de wettelijke regelingen vergoed worden.

Over de verlovenkwestie zal spoedig een oplossing worden bewerkstelligd. Over andere zaken zoals rechtspositionele aangelegenheden, volgen binnenkort vervolggesprekken.

Het bestuur van de SPB zegt zijn verantwoordelijkheid te kennen en doet er alles aan dat de dienstverlening naar de gemeenschap toe meteen wordt genormaliseerd.

Surinamer in Frankrijk aangehouden met ruim 100 geslikte cocaïnebolletjes, 1.7 kilo...

Man was in bus onderweg van vliegveld Orly naar Amsterdam

Slikker dacht slim te zijn door vanuit Suriname via Frans-Guyana en Parijs naar Nederland te reizen


Een man uit Suriname is woensdag gearresteerd met 1.7 kilo cocaïne in zijn maag op de snelweg A1, in een bus, onderweg van luchthaven Orly naar Amsterdam. Zijn verdachte gedrag trok de aandacht van douaniers van de Nogent-sur-Oise (Oise) brigade. De man bleek meer dan honderd bolletjes te hebben ingenomen, met in totaal 1.7 kg cocaïne. 

Een uiterst zeldzame hoeveelheid, gevaarlijk voor de slikkers, maar dat veel kan opbrengen. De marktwaarde van de drugs, in beslag genomen door de douane, wordt geschat op 70.000 euro.

Wonend in Nederland, waar hij sociaal goed geïntegreerd is, aldus de krant Le Parisien vandaag, vrijdag 11 mei 2018, had de verdachte geprobeerd een slimme reisroute te nemen om aan de politie te ontsnappen. In plaats van naar huis te gaan met een rechtstreekse vlucht tussen Suriname en Amsterdam - zeer gevoelige vluchten en met name het doelwit van de Nederlandse autoriteiten - was hij van Guyana naar Frankrijk vertrokken.

Hij wist te ontsnappen aan luchthaventoezicht voordat hij een bus naar Nederland nam. Lijndiensten die ook zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden door de douaniers van Picardië.

Het was tijdens een routinecontrole in de Somme, in Feuillères, dat zijn reis eindigde.

Overgebracht naar de lokale gendarmes, moet de man snel worden berecht door de strafrechter van Amiens.

In maart had de douane van Picardië ook al een Surinamer gearresteerd die 1.4 kilo cocaïne had ingenomen.

(Suriname Mirror/Le Parisien)

Politie Curaçao op zoek naar vermist meisje (15)

Bieness Saintcyrilia Jaqueline Saint Cyr (15) is zaterdag uit huis vertrokken en niet teruggekomen


De politie is op zoek naar de 15-jarige Bieness Saintcyrilia Jaqueline Saint Cyr. Zij is afgelopen zaterdag, 5 mei, rond twee uur ’s middags uit huis vertrokken en niet meer teruggekomen.

Bieness is 1 meter 68 lang, slank postuur en heeft een afro-kapsel.

Bij vertrek had ze een spijkerbroek aan en jack in camouflagekleuren. Ze droeg wit met zilveren slippers.

Vrouw (30) tracht 3 kilo cocaïne, verstopt in binnenwand thermopot, het land uit te smokkelen.

Vrouw geeft toe tegen betaling de cocaïne voor iemand te hebben meegenomen


Het Korps Politie Suriname meldt vandaag, vrijdag 11 mei 2018, dat het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID) Team zondag 6 mei op de Johan Adolf Pengelluchthaven de 30-jarige vrouw D.F. heeft aangehouden. 

De vrouw, die op vertrek stond naar het buitenland, viel tijdens de routinecontrole door de mand. In haar koffer probeerde zij 3 kilo cocaïne, verstopt in de binnenwand van een thermopot, het land uit te smokkelen.

Zij heeft toegegeven tegen betaling de cocaïne voor iemand te hebben meegenomen. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie is zij in verzekering gesteld.

Samen met de drugs is zij overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade.

Somohardjo (PL) werkt aan vorming Javaans blok om NDP in 2020 uit regering te houden

'Met of zonder toestemming gaan we samenwerken, want ik ben nu al klaar voor regeermacht'


De NDP, die nu als grootste politieke partij wordt gezien, mag na de verkiezingen van 2020 geen regeermacht meer krijgen. Dat is het streven van activisten en politieke leiders, onder wie Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL). Hij zal daarom alles uit de kast halen om de NDP, die hij zijn grootste concurrent noemt, uit het machtscentrum te houden, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 11 mei 2018.

De beste manier is zijns inziens bundeling tegen de NDP. Hoewel het nog niet zeker is of politieke combinaties mogen deelnemen aan de komende verkiezingen, is Somohardjo nu al bezig met het vormen van een nieuw Jawablok. Het moet een samenvoeging van meerdere Javaanse partijen worden.

Tijdens de feestvergadering van zaterdag ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag, heeft de politicus laten doorschemeren, dat zon combinatie in de maak is. '

Somohardjo bevestigt dat er al gesprekken op gang zijn met Javaanse politici, onder wie Waldi Nain van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling en Willy Soemita van KTPI. Of die twee partijen één worden met de PL, kan Somohardjo nog niet zeggen. 'Er is nog geen overeenstemming bereikt, dus ik wil niet voorbarig zijn, maar als we de zaken zo zien, dan lijkt het er wel op.'

Deze ontwikkeling moet nog met de structuren worden besproken. Ook Nain heeft geloof in een bundeling van Javaanse politici. Tijdens de feestvergadering nam hij geen blad voor de mond en riep de Javaanse gemeenschap om zich te bundelen. 'Deze boodschap is speciaal voor de mensen die op mij lijken. Ik kijk dan in de richting van PL en KTPI. Laten wij een hechte eenheid vormen bij de komende verkiezingen.'

Somohardjo is niet te spreken over het mogelijk verbieden van politieke combinaties zoals voorgesteld door de presidentiële commissie evaluatie kiesstelsel. Hij noemt dat onrechtvaardig tegenover vooral kleinere partijen. Volgens Somohardjo is dat een teken van zwakte van de NDP, die met haar initiatief opzettelijk minder populaire partijen wil beletten mee te doen aan de verkiezing. 'Maar, wij zijn niet bang, we hebben ons antwoord al klaar. Met of zonder toestemming gaan we samenwerken, want ik ben nu al klaar voor regeermacht.'

Minister Getrouw wil illegale Guyanese vissers legaliseren via het 'legalisatieproject'

Misiekaba's (NDP) visie dat zeepiraterij 'terrorisme' is, niet gedeeld door Getrouw

- 'De barbaarse wijze waarmee te werk is gegaan, het is zo gruwelijk dat je niet erover durft te praten'
- 18 Van 21 aangehouden verdachte zeepiraten in verzekering gesteld


 'Vanuit het ministerie van Justitie en Politie is een legalisatieproject gaande en het is de bedoeling om ook de Guyanese vissers mee te nemen in dit project', antwoordde minister Stuart Getrouw gisteren in De Nationale Assemblee op vragen van Assembleeleden. Door de illegalen mee te nemen in dat project zal hun status veranderen naar legaal.

VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi stelde, dat 90% van de bemanning van vissersboten illegaal is. Hij wilde weten wat de regering van plan is daaraan te doen. Ook vroeg hij naar de precieze data en hoe het staat met de nazorg van de slachtoffers en de nabestaanden van de omgekomen bemanning van de brute overval die op 27 april heeft plaatsgevonden in Surinaamse wateren.

De bewindsman antwoordde hierop, dat in totaal drie lichamen zijn geborgen en dertien personen nog vermist worden. Aansluitend hierop zei hij, dat het justitieel onderzoek tot nu toe 21 verdachten heeft opgebracht van wie 18 in verzekering zijn gesteld. Wat de nazorg betreft, is 'het Bureau Slachtofferzorg al in beeld is gebracht en men is bezig met de registratie om na te gaan wie in aanmerking komt voor de hulp'.

NPS-fractieleider Gregory Rusland vroeg hoe het staat met de veiligheid van de overlevenden. In een gesprek met een overlevende had deze aangegeven zich zorgen te maken over zijn veiligheid. 'We mogen het onderzoek niet verstoren, maar we moeten rekening houden, zoals de Guyanese minister van Public Safety heeft aangegeven, dat de familie en nabestaanden zowel hier als in Guyana ook nog in gevaar kan zijn', zei de bewindsman. Hiermee gaf hij ook antwoord op de vraag van Amzad Abdoel (NDP) of er in het specifieke geval van twee weken geleden sprake was van zeepiraterij of een wraakactie.

Na geen antwoord te hebben gekregen van de minister of er sprake is van terrorisme, stelde André Misiekaba (NDP-fractievoorzitter) nogmaals de vraag. 'De barbaarse wijze waarmee te werk is gegaan, het is zo gruwelijk dat je niet erover durft te praten. Vandaar dat ik de vraagde stelde of er sprake was van terrorisme. A no grap mi ben meki', zei Misiekaba.

De minister gaf aan dezelfde bezorgdheid te delen 'om te weten wat de aanleiding, de achterliggende gedachte is van de handelingen die gepleegd zijn. Ik blijf erbij om het politieonderzoek af te wachten'. Volgens de bewindsman gaat het om piraterij.

Op de vraag van Raymond Sapoen (coalitie) of de Kustwacht voldoende uitgerust is om zeepiraterij te ontmantelen zowel op het land als te water, antwoordde de minister, dat 'de inlichtingendiensten behoorlijk uitgerust zijn om daarop te reageren. We hebben in dit specifieke geval ook een goede samenwerking met de Guyanese inlichtingendienst, wat ertoe heeft geleid dat we 18 mensen in verzekering hebben gesteld.'

Douanesamenwerking Venezuela, Curaçao, Aruba en Caribisch Nederland wordt geïntensiveerd

'Een goede samenwerking op het gebied van douane is van belang'

 
De douanesamenwerking tussen Venezuela, Curaçao, Aruba en Caribisch Nederland wordt geïntensiveerd om mogelijke smokkelpraktijken tegen te gaan en het toezicht op de goederenstromen tussen de landen te verbeteren. 

Dat is besproken tijdens een technisch overleg tussen vertegenwoordigers van de douane van Aruba, Bonaire en Curaçao en een delegatie uit Venezuela, aldus vandaag, vrijdag 11 mei 2018, het Antilliaans Dagblad.

Wederzijdse informatie-uitwisseling en identificatie van contactpersonen, waren bijvoorbeeld onderwerp van gesprek. Een volgend overleg, waarin verdere samenwerkingsafspraken zullen worden gemaakt, vindt in juni plaats in Venezuela.

'Venezuela is een belangrijk buurland van het Koninkrijk. Een goede samenwerking op het gebied van douane is van belang', aldus het ministerie van Algemene Zaken.

Minister Camelia-Römer vindt Sona-advertentie ‘slap’ en ‘een flutverhaal’

'Ik eis alleen de geauditeerde jaarrekeningen'


Ze laat zich niet afleiden. Ze beschuldigt niemand. Ze valt niemand aan. 'Ik eis alleen de geauditeerde jaarrekeningen', zegt minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) onverstoord in reactie op de twee pagina’s grote advertentie van Sona vandaag, vrijdag 11 mei 2018, in het Antilliaans Dagblad, aldus het Dagblad.

Camelia-Römer vindt de timing van de advertentie op zijn minst opmerkelijk; vandaag wordt zij opnieuw aan de tand gevoeld over Hospital Nobo Otrobanda (HNO) tijdens een openbare vergadering van de Staten.

'Iedere keer is er weer iets. De vorige keer was het een brief, nu een advertentie. Zelfs de Statenleden hebben het in de gaten en doen er lacherig over.' Ze noemt de inhoudt van advertentie ‘slap’, ‘een flutverhaal’.

Het gaat terug tot het begin van de bouw, ver voor haar tijd als minister, over te hoog gefactureerde kosten en declaraties die niet kunnen worden verantwoord. Reginaldo Doran, bestuurder van Sona, heeft destijds als directeur van Usona/Berenschot, zelf zijn handtekening gezet onder die declaraties, aldus Camelia-Römer. 'Dat heeft Berenschot eerder in de Staten verklaard.'

Wanneer krijgt ze de jaarrekeningen? Daar gaat het om. De GMN-minister hoopt de Staten uiteindelijk toch ‘zo volledig mogelijk’ te kunnen informeren op basis van onder andere een onderzoek van de Algemene Rekenkamer en een nulmeting.

Refineria Isla op Curaçao zwijgt over beslagen door Amerikaanse ConocoPhillips

Personeel verkeert volledig in het ongewisse...


Refineria Isla doet, een week na het begin van de beslagleggingen van het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips op eigendommen - waaronder olie - van PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) op Curaçao en Aruba, geen uitspraken over deze beslagen. Directie en woordvoerder wijzen vragen over de feitelijke situatie en gevolgen categorisch af, aldus het Antilliaans Dagblad.

Niet bekend is welke bedragen zijn gemoeid met de beslaglegging op Refineria Isla, dochtermaatschappij van PdVSA op Curaçao. Evenmin is duidelijk of door het beslag de uitbetaling van lonen aan de circa duizend werknemers en leveranciers/crediteuren aan het eind van de maand in gevaar komt, of dat de salarissen ondanks het beslag gegarandeerd zijn.

Intern heeft Refineria Isla evenmin uitspraken gedaan; het personeel verkeert volledig in het ongewisse. Ook naar buiten toe doet de huurder en exploitant van de raffinaderij en de olieterminal Bullenbaai geen mededelingen.

Woordvoerder Earl Balborda wil wél praten over de naderende ‘turnaround’, waarbij, zo legt hij uit, gelijktijdig de productie van de raffinaderij en die van de Curaçao Refinery Utilities (CRU) weer opgestart worden.

Minister Dikan stelt bewoners van Richelieu gerust

'Bewoners hoeven niet bang te zijn dat ze hun perceel en woning verliezen'

'Ministerie van Financiën heeft 12 februari geld vrijgemaakt, maar Ditra verzuimt administratieve handeling te plegen om het geld te ontvangen'

 
Bewoners van Richelieu in Commewijne hoeven volgens minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) niet bang te zijn dat ze hun perceel en woning zullen verliezen. Het ministerie van Financiën heeft 12 februari geld vrijgemaakt voor Ditra aannemingsbedrijf. Maar, het bedrijf heeft verzuimd om een administratieve handeling te plegen om het geld te ontvangen. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, vrijdag 11 mei 2018.

Ditra heeft conservatoir beslag laten leggen op 103 percelen van het volkswoningbouwproject te Richelieu, omdat de Staat haar moet betalen.

Dikan wijst erop, dat het ministerie de onderneming op de hoogte heeft gesteld dat het geld beschikbaar is, maar dat ze eerst een registratieformulier moet invullen. Het bedrijf heeft dat echter niet gedaan. 'Als het formulier is ingevuld, sturen wij het naar de Centrale Betaaldienst van Financiën en Ditra krijgt het geld binnen anderhalve week. Zij is nalatig', zegt de bewindsman.

RO heeft het bedrijf meerdere keren verwittigd, maar ook daarop is er nimmer gereageerd. 'Het is geen gebruik om dat te doen en zelfs telefonisch doen we dat niet. Het bedrijf weet dat het een formulier moet invullen.'

Ditra heeft in Snesikondre in Paramacca een powerhouse gebouwd en het elektriciteitsnet aangelegd voor Srd 1.577.747, waarvan het reeds Srd 631.098,80 heeft ontvangen. Het restant is op 12 februari 2018 vrijgemaakt.

Het beslag van Ditra dateert van oktober 2016, maar geldt nog steeds volgens een hypothecair uittreksel van het Management Instituut Glis (Grondregistratie en Landinformatiesysteem). Daaruit blijkt dat de Staat de onderneming Srd 1,4 miljoen moet betalen. 'Misschien zijn ze vergeten dat we al een deel hebben gegeven', zegt Dikan

Minister Lekhram erkent belang van invoering Vessel Monitoring System ....

 ..... maar, invoering van VMS laat op zich wachten

(Bron screenshot: YouTube-DNA/Suriname Mirror)
Pas vandaag of morgen heeft Lekhram gesprek met potentiële aanbieder van het VMS


Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft gisteren in De Nationale Assemblee uitgelegd dat het Vessel Monitoring System (VMS) belangrijk is om ordening te brengen binnen de visserijsector. 'Het is ook zo dat het systeem gebruikt kan worden als ondersteuning bij eventuele calamiteiten, maar natuurlijk moet dat passen in een totaalpakket aan maatregelen. VMS alleen gaat niet in staat zijn om piraterij of andere calamiteiten op te lossen', zei de bewindsman gisteren in De Nationale Assemblee, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 11 mei 2018. 

Zijn ministerie geeft prioriteit aan het zo snel mogelijk in werking stellen van dit systeem. Soerdjan beantwoordde hiermee de vraag van enkele Assembleeleden hoe het staat met het installeren van de VMS op de vissersboten. Hij zegt dat het systeem zal helpen om de boten te traceren voor de Surinaamse kust.

De aanbesteding voor het plaatsen van de nodige apparatuur op de boten heeft al plaatsgevonden. De minister zal de komende week gesprekken voeren met het bedrijf dat aanbevolen is door de adviescommissie.


Ook werd de vraag gesteld hoe het staat met de visvergunningen en of die inderdaad zijn ingetrokken. Soerdjan legde uit, dat de vergunningen uitgegeven worden voor één jaar en dat bij verlenging wordt nagegaan of de vergunninghouder nog steeds voldoet aan de voorwaarden. Wat de nieuwe vergunningen betreft, zei hij dat per ministeriële beschikking is bepaald hoeveel uitgegeven worden. Als het maximum is bereikt, dan wordt er geen nieuwe vergunning verstrekt. De minister geeft toe dat de controle op land verbeterd moet worden.

'Het inspectieteam dat belast is met de totale controle, zal worden versterkt. Wij zullen de komende periode ook intensief samenwerken met de ministeries van Defensie en Justitie en Politie, om uitvoering te kunnen geven op het land, maar uiteraard ook op zee. Daar komt de Kustwacht bij kijken, die valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.'

Op de vraag naar de status van de vissers, stelde Soerdjan dat er inderdaad illegale vissers op de boten werkzaam zijn, maar dat betekent volgens hem niet dat de boten illegaal zijn. Zo zijn er boten die voldoen aan de vergunningsvoorwaarden, waarop illegalen te werk zijn.

'Om de sector sneller te kunnen organiseren, moeten we kijken hoe wij samen met de Guyanese ambassade kunnen komen tot andere maatregelen waarbij de illegale vissers een legale status kunnen krijgen. Zodra de vissers weer toestemming hebben om op zee te gaan, komt er een registratie. Op basis van deze registratie, krijgen deze vissers tijdelijke pasjes zodat zij zich kunnen legitimeren. Zij krijgen in de tussentijd de gelegenheid om hun zaken in orde te maken.'

NDP-fractieleider André Misiekaba hamerde op concrete antwoorden. Hij wilde geen algemeen verhaal horen. Van de minister had hij een duidelijke stand van zaken verwacht, nadat hij overgenomen had van zijn voorganger. Minister Soerdjan heeft om wat meer tijd gevraagd om alle gegevens te kunnen presenteren. Hij legde uit, dat er een enorme hoeveelheid aan informatie is, die nog moet worden verwerkt, alvorens deze te presenteren aan het college.

Oppositie en coalitie eensgezind in motie dat regering werk moet maken van aanpak visserijsector

Santokhi (VHP): 'De motie geen dode letter moet worden'


De Nationale Assemblee is eensgezind over de concrete maatregelen die de regering moet nemen naar aanleiding van de tragedie in de visserijsector. Aan het einde van de vergadering gisteravond werd een gezamenlijke motie ingediend door coalitie èn oppositie. Deze is met algemene 38 stemmen aangenomen. 

De volksvertegenwoordigers hebben de regering in duidelijke bewoordingen, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 11 mei 2018, aangegeven dat actie moet worden ondernomen. Er zal ook op toegezien worden dat de motie wordt nageleefd. De motie werd voorgelezen door Assembleelid Rajiv Ramsahai (NDP). Hij riep de regering op om de besluiten in de motie daadwerkelijk te realiseren.


VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi merkte op, dat de motie geen dode letter moet worden, zoals dat eerder is gebeurd met andere moties. Hij voerde aan dat de regering met deze motie een sterk signaal heeft gekregen.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei, dat met voortvarendheid gewerkt moet worden aan oplossingen van acute problemen. 'Er zijn concrete oproepen gedaan naar de regering. Herhaling van de tragedie moet worden voorkomen. De sector moet fundamenteel verbeteren.'

De tekst van de motie ingediend en aangenomen door coalitie en oppositiet:

'Gehoord, 

• de motivering voor interpellatie met betrekking tot de visserijsector en de vragen die door de leden van De Nationale Assemblee zijn gesteld; 
• de inzichten en de antwoorden van de regering op de gestelde vragen door leden van DNA naar aanleiding van de recente gruwelijke gebeurtenissen in de visserijsector. 

Overwegende:

o dat uit de antwoorden van de regering is gebleken dat: 
o de regering de recente perikelen in de visserijsector de hoogste prioriteit heeft gegeven en met voortvarendheid werkt aan een oplossing van de gerezen en reeds lang bestaande problemen. 
o de regering zich bewust is van de uitdagingen binnen de sector en dat zij erkent dat daardoor onder andere de reactiesnelheid, de hulpverlening, de inzet van middelen, de aansturing van acties, de opvang en begeleiding van slachtoffers en nabestaanden en informatievoorziening vanuit haar zijde bij de reddingsacties niet zoals verwacht, is aangeboden; 
o er met prioriteit wordt gewerkt aan werkelijke implementatie van een functionerend Vessel Monitoring System binnen enkele weken/maanden; 
o de regering ondanks de weinig beschikbare middelen voor de Kustwacht alle diensten in paraatheid zijn gesteld om de veiligheid op zee voor dit moment te garanderen, waardoor bescherming aan vissers en hun eigendommen veilig gesteld is, om zo de visvoorziening aan de samenleving te waarborgen; 
o de regering alles binnen haar mogelijkheid zal blijven doen om ervoor te zorgen dat er weer normalisatie plaatsvindt binnen de eerdergenoemde sector.

Besluit 

De regering op te roepen: 
• met de nodige internationale samenwerking alle feiten te (doen) onderzoeken en de schuldigen te (doen) berechten; 
• om in samenwerking met buurland Guyana: 
• naar mogelijkheden te kijken voor adequate opvang en begeleiding van de nabestaanden en slachtoffers, hun medische, psychische en praktische hulp te beiden en gedeeltelijke financiële compensatie 
• een proces te beginnen waarbij Guyana medewerking verleent bij administratieve processen teneinde Suriname in de gelegenheid te stellen op de voorgeschreven wijze illegaal in Suriname verblijvende Guyanese staatsburgers toe te laten
• onmiddellijk in samenwerking met alle diensten de veiligheid voor de kust van Suriname op aanvaard niveau te brengen en daartoe de nodige middelen vrij te maken; 
• verder te gaan met het op de meest korte termijn operationeel maken van een modern en effectief VMS-systeem, zodat dit systeem adequaat kan worden ingezet ter waarborging van de veiligheid in ons zeegebied; 
• met grote voortvarendheid het proces van transparantie en ordening, onder andere het visvergunningenbeleid, binnen de sector voort te zetten, zodat de algehele veiligheid op het water gewaarborgd blijft en de inkomsten uit de sector in overeenstemming worden gebracht met de voorkomens van deze natuurlijke hulpbronnen; 
• om de organisatiestructuur van de Kustwacht te evalueren in verband met de uitbreiding van onze Maritieme Zone, waarbij eventuele nieuwe maritieme diensten kunnen worden opgenomen; 
• De Nationale Assemblee via haar commissies van onder meer het ministerie van LVV, Defensie, Justitie en Politie en Binnenlandse Zaken het stappenplan voor het bereiken van de ordening toe te zenden en binnen drie maanden De Nationale Assemblee te rapporteren over de stand van zaken, 

en gaat over tot de orde van de dag.'

In Guyana spoelt lijk vermoedelijk vermiste visser aan na overval op vissersboten door zeepiraten

(Bron foto: Kaieteur News)
Tattoo op lichaam komt overeen met die op borstkas visser die sinds  zeeroof wordt vermist


In Guyana is gistermiddag het lijk van een man door vissers ontdekt ter hoogte van de Number 63 Beach bij de Corantijnrivier. Dit wordt bevestigd door de Guyanese politie. Het lichaam is in verre staat van ontbinding, zo berichten Guyanese media (zie onderaan) vandaag, vrijdag 11 mei 2018, en een en ander is overgenomen door de Ware Tijd.
 
Een tattoo op het lichaam komt overeen met die op borstkas van een van de vissers die sinds de zeeroof van 27 april worden vermist.

Na de gruwelijke overval op vier vissersboten, verspreidden collega's foto's van de vermiste vissers. Op een foto van de 33-jarige visser Gouwkaran (Gavin) Outar is een tattoo zichtbaar van een kruis met een anker. Deze afbeelding is ook gevonden op het lichaam dat gistermiddag aanspoelde in Guyana.

Vorige week hebben de Kustwacht en de Maritieme Politie drie lichamen geborgen die door Gum Air waren gelokaliseerd in de directe omgeving van de Wia Wia Bank. Die lijken zijn nog niet geïdentificeerd. De Surinaamse politie heeft nog geen mededelingen gedaan over de vondst van het ontzielde lichaam in Guyana.

Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, bevestigt op Starnieuws, dat het om één van de vermiste twaalf vissers gaat. Hij was werkzaam op de boot Shifania en zijn roepnaam was Long Hair, weet Lall te vertellen.

De boot Shifania is samen met drie andere vaartuigen op 27 april aangevallen door piraten in de omgeving van de Wia Wia Bank. Het stoffelijk overschot vertoont dat de man slechts gekleed was in een afgeknipte blauwe spijkerbroek. Het lijk is zodanig ontbonden, dat van de armen en benen slechts de botten te zien zijn.
https://www.kaieteurnewsonline.com/2018/05/11/fishermans-decomposed-body-washes-up-at-number-63-beach/

http://guyanachronicle.com/2018/05/11/body-of-fisherman-in-pirate-attack-washes-ashore

Minister Getrouw hoort in actie zijnde Politiebond en haar problemen aan

Hete hangijzers zijn vergoeding van overuren en het vervallen verklaren van verlofdagen

- 'Zaken die al lang spelen moeten nu opgelost worden'
- 'Zeven jaar lang zijn geen uniformen, schoenen, verstrekt aan politieagenten, er is een gebrek aan onder andere kogelvrije vesten, helmen, zwemvesten'


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie zal vanmorgen, vrijdag 11 mei 2018, rond tien uur het bestuur van de Surinaamse Politie Bond (SPB) antwoorden op grieven die door haar leden gistermiddag aangekaart zijn. De bewindsman heeft het bestuur ontvangen nadat de algemene ledenvergadering besloten had in beraad te gaan ofwel in actie.

Bestuursleden Sergio Gentle en Revelino Eijk zeggen vandaag op Starnieuws, dat zaken die al lang spelen nu opgelost moeten worden. De toezeggingen moeten op schrift worden gesteld. De bestuursleden van de SPB voeren aan, dat sinds hun aantreden twee jaar geleden de problemen worden besproken.

Getrouw is de vierde minister van Justitie en Politie aan wie de structurele problemen worden voorgehouden.

Hete hangijzers zijn vergoeding van overuren en het vervallen verklaren van verlofdagen. Hoewel in de Personeelswet is aangegeven, dat voor nationale vrije dagen 200% moet worden betaald, blijft dit uit. Deze kwestie is twee jaar geleden met de werkgever besproken. Steeds wordt aangegeven dat het rondkomt.

De druppel die de emmer deed overlopen is, dat meegedeeld is dat ook deze maand de 200% betaling voor de Paasdagen, die opgebracht waren op de staten, niet doorgaat. Leden hebben hun ongenoegen kenbaar gemaakt aan het bestuur. Hierop is gisteren een spoed algemene vergadering gehouden. Besloten is in beraad te gaan.

Gentle en Eijk benadrukken dat zeven jaar lang geen uniformen zijn verstrekt aan politieagenten. Hetzelfde geldt ook voor de schoenen. Er is een gebrek aan onder andere kogelvrije vesten, helmen, zwemvesten. Mensen in het binnenland en randdistricten moeten veel meer ontberen. Zij zijn vaak afhankelijk van een lift van ondernemers om hun werkplek te bereiken.

De werkomstandigheden op verschillende politiebureaus laten te wensen over. Mensen die buiten functie zijn gesteld, verkeren jarenlang in onzekerheid.

De SPB blijft in beraad totdat zwart op wit invulling wordt gegeven aan eisen die zijn gesteld. Gentle en Eijk zeggen, dat de SPB niet van de ene op de andere dag in beraad is gegaan. Zaken worden steeds aangekaart, maar de werkgever en de korpschef verzaken hun plichten. De maat is nu vol voor de SPB.

Politie schiet vluchtende auto-inbreker (32) in zijn linker onderbeen

(Bron foto: KPS)
Neergeschoten man had met kompaan ingebroken in geparkeerde auto in Lala Rookhweg


Het Korps Politie Suriname, KPS, bericht donderdagavond 10 mei 2018, dat het Regio Bijstand Team Midden (RBTM) dinsdag 8 mei twee vluchtende auto-inbrekers heeft aangehouden. Het gaat om de 32-jarige S.W. en M.A. (35). De verdachten pleegden op die bewuste dag een inbraak in een voertuig, geparkeerd stond voor een pand aan de Lala Rookhweg, waarbij een groot geldbedrag, een hoeveelheid ruw goud en andere goederen zijn buitgemaakt.

Na hun daad sprongen de inbrekers in een gereedstaande auto. Het RBTM, dat in de omgeving was, zette de achtervolging in. Tijdens de achtervolging loste dit team waarschuwingsschoten om de verdachten tot andere gedachten te brengen, zonder het gewenste resultaat. Ook schoten die gelost werden op de banden van het voertuig werden genegeerd.

Ter hoogte van een handelszaak aan de Lala Rookhweg nabij het verkeerslicht, aan de Tweede Rijweg, werden de verdachten klemgereden. De twee verdachten stapten uit het voertuig en probeerden te voet hun weg verder te vervolgen.

De politie was genoodzaakt gericht te schieten, waardoor S.W. in zijn linker onderbeen werd geraakt. De tweede man gaf zich toen over aan de politie.

De twee buitgemaakte tassen inhoudende geldbedragen, belangrijke documenten en een hoeveelheid ruw goud zijn in de vluchtauto terug gevonden. M.A. werd met de in beslag genomen goederen overgebracht naar het politiebureau te Uitvlugt. De gewonde verdachte werd afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie zijn beiden in verzekering gesteld. M.A. ligt onder politiebewaking in de ziekeninrichting. De vluchtauto is eveneens in beslag genomen.

Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

Regering van Peru kondigt hogere belastingtarieven aan voor suikerhoudende dranken

Hogere belastingtarieven voor diverse productsoorten om ​​gezondere bevolking aan te moedigen


De regering van Peru heeft donderdag 10 mei 2018 aangekondigd dat er hogere belastingtarieven zullen gelden voor suikerhoudende dranken, alcohol, sigaretten, benzine en andere producten om een ​​gezondere bevolking aan te moedigen. 

Staatspersbureau Andina meldde, dat suikerhoudende dranken en niet-alcoholisch bier die 6 of meer gram suiker per 100 ml bevatten, onderworpen zijn aan een belasting van 25 procent, terwijl dranken met een lagere hoeveelheid suiker een belasting van 17 procent zullen hebben. Dit omvat alle koolzuurhoudende dranken en sapdranken.

Er zullen echter uitzonderingen worden gemaakt voor een lijst van farmaceutische producten die zijn uitgegeven door het ministerie van Volksgezondheid, evenals verrijkte dranken op basis van melk die zijn ontworpen voor zogende moeders of kleine kinderen.


Crisólogo Cáceres, president van de Peruaanse consumentenorganisatie ASPEC (Asociación Peruana de Consumidores y Usuarios), vertelde Andina, dat hij voorstander is van de plannen, omdat de percentages van zwaarlijvigheid, hartproblemen en kanker in de lift zijn en ook van invloed zijn op kinderen.

'We zijn erg ongerust, omdat al kinderen die gewend zijn aan het drinken van deze suikerhoudende dranken zwaarlijvig zijn', aldus Cáceres. 'Uit de statistieken blijkt, dat deze problemen bij kinderen met 25 tot 30 procent zijn gestegen, wat verontrustend is, en daarom begroeten we deze nieuwe maatregel van de regering.'

Nog geen tien jaar geleden, in 2009, toonde een NCBI-studie (National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine) aan dat van zeven- tot achtjarigen 32 procent van de jongens en 23,5 procent van de meisjes in Peru overgewicht of obesitas had.

De studie toonde ook aan, dat in vergelijking met landen met hogere inkomens, rijkere gezinnen vaker kinderen met overgewicht kregen en dat er in Lima meer obesitas was dan in andere delen van Peru.

Het hebben van een te dikke moeder, man zijn of een enig kind zijn of slechts één broer of zus hebben, werden op deze jonge leeftijd ook geassocieerd met overgewicht. Peruaans eten is nooit beroemd geweest, omdat het gezond is, en een student van Berkeley reisde door het land om onderzoek te doen naar de redenen achter obesitas in Peru, en merkte op hoeveel pure straatvoedsel gefrituurd, suikerachtig en direct beschikbaar is. Bovendien hebben koolzuurhoudende dranken vaak dezelfde prijs als water, en deze suikerhoudende dranken of gaseosas hebben veel de voorkeur van Peruanen.

ASPEC hoopt dat het verhogen van de belastingen op deze items de consumptie zal verminderen, met als uiteindelijk doel het verminderen van obesitas en gerelateerde ziekten, waardoor het gezondheidszorgsysteem wordt vrijgegeven. 'Bedrijven zullen de prijs van de bovengenoemde producten verhogen en uiteindelijk zal de consument meer betalen', legt Cáceres uit aan Andina. 'Dus, wat goed is aan deze maatregel, is dat de consument twee keer nadenkt voordat hij ze koopt.'

(Suriname Mirror/Peru Reports/Andina/Twitter)

FARC-leider Londoño dringt bij voormalige guerrilla's aan zich te onthouden van geweld

Oproep Rodrigo Londoño volgt op moord voormalig leider Juan Vicente Carvajal Isidro


Rodrigo Londoño, hoofd van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), dringt er bij de voormalige guerrilla's op aan kalm te blijven en zich te onthouden van geweld na de moord op voormalig leider Juan Vicente Carvajal Isidro.

Londoño riep ex-militanten op om het fragiele vredesakkoord tussen de regering en de eenmaal gewapende groep, die een politieke partij vormde, niet in gevaar te brengen.


'Discipline was altijd noodzakelijk voor het behoud van het leven in oorlog', zei hij, en vroeg voormalige strijders om weerstand te bieden aan gewelddaden, ontvoering of wraak.

'Het conflict eindigde niet, maar veranderde de vorm van expressie, wat van ons consistent gedrag vereist, onze kracht ligt in het collectief, we mogen het niet vergeten.'


Carvajal Isidro had zijn wapens, samen met 7.000 voormalige guerrillastrijders, vorig jaar, na meer dan een halve eeuw gewapend conflict, overhandigd aan de VN.

Na het beëindigen van de  Espacio Territoriales de Capacitación y Reincorporación (ETCR), kocht hij land en opende een nachtclub in een poging om 'een nieuwe identiteit in de samenleving te vormen', zei Londoño.

Hij werd maandag 7 mei 2018 aangevallen en gedood in Arauca, vlakbij de Venezolaanse grens, melden de autoriteiten.


'Genoeg bureaucratische excuses voor het niet naleven van de bepalingen ... op het gebied van bescherming, rechtszekerheid en uitgebreide re-integratie', zei Londoño. 'De recente aanvallen en bedreigingen tegen de militanten van onze partij in de steden Bogota en Pereira ... evenals de aanwezigheid van paramilitaire structuren in verschillende afdelingen van het land, moeten de autoriteiten dwingen ... om effectieve en passende maatregelen te nemen tegen criminele structuren.'

Ten minste 22 voormalige FARC-leden, samen met zo'n 40 familieleden en medewerkers, zijn dit jaar tot nu toe vermoord. Acht hiervan zijn toegeschreven aan paramilitaire en dissidente aanvallen.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Braziliaan voor smokkel cocaïne zeven jaar en acht maanden cel in in Nieuw-Zeeland

Cocaïne verborgen in zeven houten kunstornamenten


Braziliaan was onderweg van Chili via Nieuw-Zeeland naar Cambodja


Een Braziliaanse man die schuld heeft bekend voor de smokkel van 1.7 kilo cocaïne in houten ornamenten, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar en acht maanden door de rechtbank van het district Manukau, Nieuw Zeeland. 

Victor Da Cunha Bastos Filho werd gearresteerd en aangeklaagd door de douane na een bagagecontrole in augustus vorig jaar op Auckland Airport. De 46-jarige man was op een tussenstop van Chili onderweg naar Cambodja.

In zeven houten kunstornamenten bleek 1.7 kilo cocaïne verborgen te zitten met een straatwaarde van 771.000 dollar. Filho zei, dat hij de ornamenten had gekocht op een straatmarkt in Lima en dat ze een geschenk voor zijn vrouw zouden zijn wanneer hij terugkeerde in Brazilië.

Peter Lewis, 'Customs Manager Passenger Operations' op Auckland Airport, zegt dat het vonnis een boodschap is aan smokkelaars. 'Dit zou een krachtige boodschap moeten sturen naar diegenen die denken dat ze weg kunnen komen met smokkel naar Nieuw-Zeeland. Omdat deze man heeft besloten het risico te nemen, staat hem nu een lange gevangenisstraf te wachten ver van huis, en een strafrechtelijke veroordeling waardoor zijn kans om internationaal te reizen in de toekomst zwaar wordt getroffen.'

(Suriname Mirror/TVNZ/Manukau Courier)

Afro-Brazilianen maken zich op voor politieke functies na de moord op raadslid Marielle Franco

(Bron foto: Twitter)
Rapster Nega Gizza: 'Er zullen nog veel meer zwarte politici nodig zijn'


'Laten we even applaudisseren voor onze metgezel, Marielle, die een van onze grootste supporters was in dit proces', zei de Afro-Braziliaanse filmmaker Anderson Quack, die kandidaat is voor het Congres, tegen een juichende menigte van bijna 200 mensen die dinsdag 8 mei 2018 bijeenkwam in een binnenplaats in de wijk Madureira, aan de rand van Rio.

'Marielle is aanwezig!', riep hij, verwijzend naar Marielle Franco, een activiste en gemeenteraadslid voor Rio de Janeiro, die in maart werd doodgeschoten, een moord die onderzoekers hebben gekoppeld aan haar jarenlange afkeer van milities in Rio's sloppenwijken, bekend als favela's.

Een verdachte en een mede-raadslid is beschuldigd van banden met milities, zeiden twee bronnen met kennis van het onderzoek woensdag 9 mei. 'Deze democratie waar iedereen over spreekt, bestaat in veel gevallen niet. Er zullen nog veel meer zwarte politici nodig zijn', zei rapster Nega Gizza, die gaat voor een zetel in de staats Assemblee, en wiens echte naam Giselle Gomes Souza is.Marielle was behulpzaam geweest bij het brengen van de twee kandidaten, beide van het Favela-front van Brazilië, onder de vlag van haar Partido Socialismo e Liberdade (PSOL), maar leefde niet om hen te zien beginnen met hun campagnes.

Toen ze werd vermoord trokken duizenden de straat op om te protesteren tegen haar dood, die een strijdkreet is geworden voor inwoners van de favela en zwarte Brazilianen die een grotere stem zoeken in de politiek van hun land - Brazilianen die zwart zijn of 'pardo', een Portugese term voor gemengd ras, vormen 55 procent van de bevolking van het land, maar vormen slechts 20 procent van het Congres.

Brazilië heeft nog nooit een zwarte of pardo-president gehad en deze keer is slechts één zwarte kandidaat, milieudeskundige Marina Silva, een groot kanshebster.

'Het is moeilijk voor degenen die afkomstig zijn uit populaire bewegingen om kandidaten te worden voor reguliere partijen', zei Chico Alencar, een PSOL-Congreslid uit Rio, die zich identificeert als pardo. Hij gaf de schuld van de hoge kosten van campagnes om traditionele belangen te versterken. Zelfs voordat fondsenwerving plaatsvond, is het Favela-front hindernissen tegengekomen die proberen formeel als een partij te registreren, een proces dat duizenden handtekeningen vereist en niet vóór de verkiezingen van oktober zal worden voltooid.

Gezien het feit dat kandidaten moeten zijn aangesloten bij een geregistreerde partij om te kunnen deelnemen aan verkiezingen, heeft het Front eraan gewerkt om meer dan 70 van zijn potentiële kandidaten te verbinden met verschillende centrum-linkse partijen in Brazilië.

Maar, een diepe recessie en afkeer van kiezers over wijdverspreide politieke corruptieschandalen hebben in 2018 een opening gecreëerd voor buitenstaander kandidaten, die ze zelden hebben gehad, zei politicoloog Sérgio Praça. 'Ik denk niet dat het succes van deze beweging enorm zal zijn ... maar zeker zijn de omstandigheden vandaag gunstig, veel meer dan bij vorige verkiezingen', zei Praça, die les geeft aan de Fundação Getulio Vargas in Rio.

'Dit is het juiste moment om een ​​nieuwe politieke beweging te starten', eraan toevoegend dat het Favela-front zijn beste vooruitzichten kan vinden in Rio, dat de afgelopen jaren bijzonder zwaar is getroffen door politieke en economische instabiliteit.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/Instagram)

Resten gevonden van drie personen in puin door brand ingestort gebouw in Sao Paulo, Brazilië

Zes mensen stonden nog als vermist genoteerd


Braziliaanse brandweerlieden hebben woensdag 9 mei 2018 menselijke resten gevonden die bij drie verschillende mensen lijken te horen, terwijl het onderzoek zich voortzet in het puin van een gebouw dat bezet was door krakers en vorige week in brand vloog en instortte in Sao Paulo

Een voorlopige beoordeling door het kantoor van de lijkschouwer wees uit, dat de stoffelijke resten toebehoorden aan een volwassene en twee kinderen, meldde het ministério da Segurança Pública in een verklaring.

Twee andere sets met overblijfselen werd eerder gevonden. Vrijdag vonden zoekteams het lichaam van een man die in de vuurzee omkwam, toen het gebouw op 1 mei instortte, slechts enkele seconden voordat hij gered kon worden.

Andere overblijfselen werden dinsdag gevonden die volgens de lijkschouwer van een volwassene zijn.

Brandweerlieden hebben gezegd, dat de overblijfselen werden gevonden in verschillende delen van het ingestorte gebouw. Ondertussen heeft het familielid van een man die vermist werd, de autoriteiten verteld dat de man nog leeft en in een ander deel van Brazilië was. Daardoor bleven zes mensen als vermist genoteerd staan ​​- waarvan nu enkele overblijfselen gevonden zouden kunnen zijn.

De instorting van het gebouw heeft de aandacht gevestigd op het huisvestingsgebrek in São Paulo en de geïmproviseerde woonvoorzieningen waar veel arbeidersklassefamilies hun toevlucht tot nemen.

(Suriname Mirror/Associated Press)

'Venezuela erkent geen sancties tegen het land zonder toestemming van de VN'

'We erkennen geen sancties afgezien van die welke naar behoren zijn opgelegd door Veiligheidsraad'


Venezuela erkent geen sancties tegen het land zonder toestemming van de VN, zei de voorzitster van de Nationale Constituerende Vergadering (ANC, Asamblea Nacional Constituyente), Delcy Rodriguez, woensdag 9 mei 2018. 

Maandag kondigde het Amerikaanse ministerie van Financiën een nieuwe ronde van sancties tegen het olierijke Zuid-Amerikaanse land aan, ditmaal tegen drie Venezolaanse staatsburgers en 20 bedrijven (zie onderaan).

'We erkennen geen sancties afgezien van die welke naar behoren zijn opgelegd door de Veiligheidsraad, in overeenstemming met het Handvest van de Verenigde Naties', vertelde Rodriguez verslaggevers in Caracas.

'De Verenigde Staten handhaaft altijd zijn unilaterale houding van het niet respecteren van multilaterale organisaties, terwijl het internationaal recht wordt vertrapt', zei Rodriguez.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump streeft naar 'willekeur en dwangmaatregelen' tegen Venezuela, zei ze.

De Verenigde Staten heeft de druk op het Zuid-Amerikaanse land opgevoerd in de aanloop naar algemene verkiezingen op 20 mei, waarin de Venezolaanse president Nicolas Maduro moet herkozen worden.

Op dezelfde dag, dat de sancties werden aangekondigd, riep de Amerikaanse vicepresident Mike Pence de in Washington D.C. gevestigde Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) op om het lidmaatschap van Venezuela op te schorten.

Venezuela heeft de maatregelen van Washington verworpen, als zijnde pogingen om zich in zijn interne aangelegenheden te mengen.


https://home.treasury.gov/news/press-releases/sm0381

https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/OFAC-Enforcement/Pages/20180507.aspx

(Suriname Mirror/Xinhua/The Associated Press)