woensdag 15 april 2015

Den Blauwvinger: Elektriciteitsnet Paramaribo niet bestand tegen 'sliertjes'

COLUMN: 'Sliertjes' oorzaak grote stroomstoring in Paramaribo 


Bovengrondse stroomkabels hangen vol rotzooi – Tijd voor algehele ondergrondse bekabeling

15-04-2015 Den Blauwvinger/De Surinaamse Krant


Het Surinaamse elektriciteitsnet blijkt niet te zijn bestand tegen sliertjes confetti. Dat bleek zaterdagavond 11 april toen een flink deel van Paramaribo plotseling zonder stroom kwam te zitten, tot schrik van de organisatie van de Avondvierdaagse (AVD) die haar laatste dag beleefde en waarvan zaterdagavond de laatste wandelaars binnen druppelden.

In eerste instantie berichtten media, dat de stroomuitval was veroorzaakt door blikseminslag waardoor verschillende lijnen zouden zijn uitgevallen vanuit het zogenoemde onderstation Menkendam in de stad. 'Wij doen er alles aan om de situatie zo snel mogelijk te herstellen', liet technisch directeur Marcel Eyndhoven van de NV Energiebedrijven Suriname, EBS, 's avonds iets over half tien weten. Rond elf uur 's avonds was de stroomvoorziening weer op gang gebracht.

De 'sliertjes' (Bron foto: EBS)
Maar, blikseminslag had de storing niet veroorzaakt. De volgende dag werd bekend, dat resten van afgeschoten vuurwerk of slierten confetti op een elektriciteitskabel in de Willem Campagnestraat de oorzaak waren geweest van de grote stroomstoring. Het waren glimmende sliertjes, aldus de EBS die 'hingen aan de 33.000 Volt geleiders van de transmissielijnen'.
Volgens het elektriciteitsbedrijf moet het vuurwerk/confetti onder die transmissielijn zijn afgeschoten. 'Deze sliertjes zijn van elektrisch geleidend materiaal vervaardigd en hebben kortsluiting veroorzaakt.'

Sliertjes die kortsluiting veroorzaken met als gevolg een grote stroomstoring in een deel van Paramaribo. Je gelooft het niet, maar dat was echt het geval, sliertjes.

Maar, toch is het opmerkelijk.
Elektriciteitskabels in de stad hangen immers vol slierten, draden, restanten van vliegers en andere rotzooi. Toch hebben die nauwelijks tot geen stroomstoringen veroorzaakt en ook onder al die rotzooi zit ongetwijfeld elektrisch geleidend materiaal. En niemand, ook niet van de EBS, komt in actie om overal die rotzooi van de kabels te verwijderen. Sommige vliegerrestanten hangen al vele jaren op dezelfde plaats aan elektriciteitsleidingen. Geen stroomstoring.

Het Surinaamse elektriciteitsnetwerk is sterk verouderd. Wie door de stad of door de omgeving rijdt ziet overal krakkemikkige houten elektriciteitspalen, die ook nog eens met regelmaat omver worden gereden door even krakkemikkige automobilisten, en elektriciteitskabels met vertakkingen naar allerlei percelen. Alles dus nog ouderwets bovengronds. Geld om het complete elektriciteitsnetwerk onder de grond 'te stoppen' is er niet en geïnvesteerd in onderhoud van het huidige 'palen- en stroomkabelnetwerk' wordt er niet, met alle risico's van dien, zoals met regelmaat her en der in buurten in de stad en elders stroomonderbrekingen.

Suriname maakt zich deze dagen op voor de verkiezingen van 25 mei. Partijen roepen om het hardst wat zij allemaal willen gaan doen als zij de kans krijgen een regering te vormen. Maar, geen enkele partij is luid te horen over de staat waarin het huidige elektriciteitsnetwerk verkeert en wat zij denken te kunnen gaan doen om daar verandering in te brengen.

(Bron foto: eigen foto Den Blauwvinger)
Laat een volgende regering fors gaan investeren in een ondergronds elektriciteitsnetwerk in geheel Paramaribo en voor een continu stroomlevering door de EBS aan haar cliënten. Bij iedere stroomonderbreking leidt Suriname verlies, op vele terreinen. In een stad als Paramaribo zou geen enkele elektriciteitspaal meer te zien moeten zijn in de nabije toekomst. Het zal een lieve Surinaamse dollarcent kosten, maar soms moet je als overheid durven te investeren in de toekomst. Laat de nieuwe regering beginnen met het installeren van een presidentiële Commissie Ordening Energiesector en werken aan vernieuwing in plaats van blijven hangen aan bovengrondse kabels, vol sliertjes en andere rotzooi.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
15 april 2015
Amsterdam-Paramaribo