zondag 31 mei 2020

Nu 24 personen besmet met Covid-19

Volksgezond- heid vraagt publiek om mond-neus bedekking op te doen bij naar buiten gaan


Er zijn nu 24 personen besmet met Covid-19. Naast de 15 gevallen die bekend waren, zijn er nu meer bij gekomen. De directrice van het ministerie van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, maakte zondagavond 31 mei 2020, tijdens een ingelaste spoedconferentie van het Covid-19 Managementteam bekend, dat het aantal besmette cases naar 23 is gestegen. Zij vraagt het publiek om mond-neus bedekking op te doen bij het naar buiten gaan, aldus Starnieuws.

Jessurun deelde mee dat er meer testen gaande zijn. Deze zullen bekendgemaakt worden zodra de testen gedaan zijn. Zij vroeg het publiek om niet in paniek te raken en de maatregelen in acht te nemen.

De capaciteit van opvang van patiënten staat nu wel onder druk. Het aantal actieve gevallen is nu 13.

Filevorming op Oost-Westverbinding verbinding en brug bij Stolkertsijver

Stop op personenverkeer naar en van het oosten

(Bron foto's: de Ware Tijd)


De orde- en veiligheidsmaatregelen om verspreiding van het Covid-19 virus in Suriname tegen te gaan, zijn zondag 31 mei 2020 verscherpt. De brug te Stolkertsijver is gesloten voor in- en uitgaand verkeer. Dit heeft zondag geleid tot filevorming op de Oost-Westverbinding verbinding en de brug.

De controle op de check-points vanuit de oostgrens en het district Marowijne richting de overige districten zal worden aangescherpt.


Het advies van de Surinaamse autoriteiten is om personenverkeer naar en van het oosten stop te zetten en bestemmingsverkeer beperkt toe te laten.

Het Covid-19 Crisis Managementteam monitort de recente toename van positieve coronagevallen nauwgezet om zo goed als mogelijk controle te hebben over de situatie. Inmiddels is er een 15e geval bekend.

Publieke hallen Staatsziekenfonds (SZF) tot nader order gesloten - 'Zorgwekkende ontwikkelingen rond verspreiding Covid-19'

Geldigheidsduur kaarten automatisch verlengd tot en met 30 juni 


Alle publieke hallen van het Staatsziekenfonds (SZF) zijn tot nader order gesloten. De directie van het SZF benadrukt, dat alle SZF-kaarten van personen die vanwege de overheid verzekerd zijn, automatisch verlengd zijn tot en met 30 juni 2020. Dit geldt voor de SZF-Verplicht, BaZo- en BZV-kaarten met een vervaldatum tussen 1 januari 2020 en 30 juni 2020. 

De leiding van het SZF stelt, aldus Starnieuws zondag 31 mei 2020, dat er zorgwekkende ontwikkelingen zijn rond de verspreiding van Covid-19 in Suriname. In een week tijd zijn er vier nieuwe gevallen geregistreerd. De autoriteiten zijn nog bezig zijn met het achterhalen van de contacten van deze personen.

De status in Suriname is nu officieel Code Rood, wat inhoudt dat er sprake is van verspreiding binnen de gemeenschap en dat de infectiebron onbekend is.

Zowel de verzekerden als de dienstverleners wordt er nogmaals op gewezen dat de geldigheidsduur van de kaarten die in de periode 1 januari 2020 en 30 juni 2020 verloopt, automatisch verlengd is tot en met 30 juni 2020. Dat wil zeggen dat de kosten voor de huisarts, apotheek, specialist, laboratorium, röntgen, ziekenhuis, enzovoorts tot en met 30 juni 2020 normaal doorbetaald worden.

Rekening houdend met de door de regering genomen maatregelen over preventie van verdere verspreiding van Covid-19, worden de dienstverleners nogmaals opgeroepen om de patiënten die aan bovengenoemde criteria voldoen, niet weg te sturen, maar die zorg te verlenen waar zij om vragen.

De SZF vrijwillig verzekerden worden opgeroepen de digitale procedure te volgen ter aanvraag of verlenging van hun SZF-kaart.

SNOOP! Suriname - Suriname News On One Page

Online vanaf 1 juni 2020 online 


SNOOP! Suriname brengt met ingang van 1 juni 2020 op zelfstandige wijze geheel (politiek en anderszins) onafhankelijk een dagelijkse selectie van Surinaams nieuws uit Suriname, Nederland en de rest van de wereld en relevant nieuws uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, in alle kleuren van de regenboog (en van het politiek woelige Surinaamse spectrum). Daarnaast wordt nu en dan eigen nieuws gebracht, heeft zij een eigen columnist Den Blauwvinger en levert Alphons Levens met regelmaat exclusief zijn gedichten.

SNOOP! Suriname continueert hetgeen Suriname Mirror binnen twee jaar heeft weten op te bouwen. Maar, door een connectie-probleem met Facebook werd Suriname Mirror vele maanden belemmerd om haar berichten door te plaatsen naar Facebook. Dat kostte bezoekers, volgers, tijd en energie. 

Het doorplaatsen werd geblokkeerd door Facebook en deze social media weigerde gehoor te geven aan verzoeken om de blokkering op te heffen. Uiteindelijk heeft Suriname Mirror besloten een nieuwe start te maken als SNOOP! Suriname.
Suriname Mirror blijft wel online!

Het merendeel van het nieuws is afkomstig van diverse kranten en nieuws- en overige websites. Maar, veelal door de webredactie te Paramaribo aangevuld – met bronvermelding – met bijvoorbeeld extra informatie, artikelen, pdf-documenten via een Scribd- en Issuu-account, links, foto's en video's om de lezers zo volledig en juist mogelijk te informeren. Taal-, journalistieke- en andere fouten worden door de webredactie, vanzelfsprekend en noodzakelijk, uit elk oorspronkelijk artikel verwijderd.

Relevante artikelen in buitenlandse media worden vertaald naar het Nederlands.

De webredactie is ervaren en bundelt op de SNOOP! Suriname website nieuws overal en nergens vandaan – door het wereldwijde net af te speuren, door speciale in een continue stroom via e-mail op trefwoorden te ontvangen zogenoemde Google News Alerts en door een eigen netwerk van contacten – en vooral op een overzichtelijke, prettige en verantwoorde wijze.

Wij onderscheiden ons van andere Surinaamse zogenoemde nieuwswebsites.
Wij publiceren nieuws zo volledig mogelijk en foutloos.
Wij nemen niet klakkeloos, zonder na te denken, persberichten, politieberichten, ingezonden stukken, nieuws op Facebook, et cetera over.
Wij denken na met gevoel en passie voor nieuws en taal en met aandacht voor de webbezoekers c.q. lezers.
Wij zijn actief op Facebook en onder de naam SNOOP! Suriname op Twitter.
Wij hopen op een mooie samenwerking,

De webredactie van SNOOP Suriname,
Suriname News On One Page
Hoofdredacteur
Paul IJ. Kraaijer

Paramaribo – SURINAME
http//snoop-suriname.blogspot.com
e-mail: SnoopSuriname@gmail.com
Facebook: SNOOP! Suriname
Twitter: SNOOP! Suriname

Spoed persconferentie Covid-19 Managementteam

Het is nu code rood, er is sprake van de gevreesde community spreiding


Het Covid-19 Managementteam houdt vanavond, zondag 31 mei 2020, om zeven uur een spoed persconferentie over de situatie rond de verspreiding van Covid-19. 

President Desi Bouterse zal niet vandaag, maar morgen het publiek toespreken.

In een week tijd zijn er vier nieuwe gevallen bijgekomen. De status is nu code rood. Dat betekent dat er sprake is van community spreiding. De bronnen van besmetting zijn niet meer te achterhalen.

Diverse mensen worden getest die Covid-verschijnselen vertonen. Sinds afgelopen nacht is de brug over Stolkertsijver gesloten. Het binnenlandse vliegverkeer naar het zuidoosten van het land is ook stilgelegd. Er volgen meer maatregelen.

Wel of niet een 15e persoon positief getest .....

15e Persoon zou besmet zijn door de 14e persoon...


Starnieuws bericht zondagmiddag 31 mei 2020, dat een 15e persoon is positief getest. Het gaat niet om het geval in Albina, zoals eerder is gemeld in de media. Deze 15e persoon zou besmet zijn door case 14. Er zijn nog geen details verstrekt over case 15. 

President Desi Bouterse houdt later op de dag een toespraak waarbij hij nieuwe regels zal bekendmaken.

Sinds 26 mei zijn er vier nieuwe gevallen bijgekomen. Nu zijn er vijf actieve cases in Suriname. Er is Code Rood gegeven intussen. Dit betekent dat er sprake is van verspreiding binnen de gemeenschap. De infectiebron is onbekend.

Maar, eerder vandaag werd door de autoriteiten een 15e besmetting ontkend.....

Werkzaamheden in Anthony Nesty Sporthal uitgesteld.

Persoon die besmet was met Covid-19 is meerdere keren in ANS geweest



De werkzaamheden in de Anthony Nesty Sporthal (ANS) zijn voor vandaag, zondag 31 mei 2020, uitgesteld. Dit heeft de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Mike Nerkust, bekendgemaakt. 

Nerkust heeft meegedeeld dat er een rustdag wordt genomen vandaag. Een persoon die besmet was met Covid-19 is meerdere keren in de ANS geweest. Er zullen nieuwe maatregelen worden getroffen.

Ook moet de communicatie met het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB)  worden hersteld. Het OKB heeft zich teruggetrokken uit de ANS, nadat de toegang tot het gebouw aan de leden was ontzegd. OKB-leden hebben gerapporteerd aan voorzitster Jennifer van Dijk-Silos, dat de politie had gezegd, dat zij in opdracht van districtscommissaris Eric Grauwde, die ondervoorzitter is van het hoofdstembureau, niet naar binnen mochten. Grauwde heeft eerder vandaag tegenover Starnieuws ontkend die opdracht gegeven te hebben. Hij heeft alleen zijn eigen mensen gezegd dat ze niet binnen mochten in verband met Covid-maatregelen die getroffen moesten worden.

Nadere berichten over de hervatting van de werkzaamheden volgen.

Vermeend 15e geval van Covid-19 blijkt misplaatste grap

'Het is heel erg, dat men die arme mensen voor de gek heeft gehouden'


In tegenstelling tot een eerdere publicatie blijkt het vijftiende geval van Covid-19 dat gemeld werd niet te zijn bevestigd. Het gaat om een misplaatste grap, zegt Danielle Veira van het Covid-19 Managementteam vanmiddag, zondag 31 mei 2020, in de Ware Tijd. 

Het betreft een man die drie dagen geleden uit Albina in Paramaribo arriveerde en gezondheidsklachten had die duidden op een mogelijke coronabesmetting. Nadat de familie de autoriteiten via het alarmnummer 178 informeerde, rukte het medisch team uit en werd een swab van de man afgenomen. Hij werd afgezonderd in afwachting van het testresultaat. Uren later werd de familie gebeld, dat de test positief bleek te zijn en dat de patiënt vóór 13.00 uur zou worden opgehaald voor opname in het ziekenhuis.

Na onderzoek blijkt echter, dat niet de gezondheidszorgsinstanties gebeld hebben, maar onbekende personen.

'Het is heel erg, dat men die arme mensen voor de gek heeft gehouden. Inderdaad is die man geswabt en hij moest gewoon wachten op het resultaat. Dat telefoontje komt zeker van iemand die een prank op hem wil uithalen. Jammer, maar het komt niet van de autoriteiten. Heel triest', zegt Veira.

Zaterdag werden de dertiende en veertiende besmetting gemeld en aangepaste beschermende maatregelen door de autoriteiten afgekondigd.

Komende twee weken verschillende repatriëringsvluchten gepland

Nog steeds geen duidelijkheid voor ingezetenen die vast zitten in India


Suriname blijft het luchtruim openhouden voor specifieke repatriëringsvluchten. De komende twee weken staan verschillende vluchten gepland vanuit de regio en Europa, zo laat het Nationaal Informatie Instituut vandaag, zondag 31 mei 2020.

Hieronder een overzicht van de verwachte vluchten: 

– 3 juni commerciële SLM-vlucht
– 6 juni wordt een chartervlucht van mijnbouwbedrijf Newmont verwacht vanuit Miami. Op deze vlucht biedt Newmont Suriname de gelegenheid gestrande passagiers mee te nemen.
– 8 juni vliegt de SML vanuit Europa en op 2 juni de KLM
– 10 juni 2020 is er weer een SLM/Fly Always-vlucht vanuit de regio.

Over de gestrande personen die moeten aansluiten vanuit India en andere gebieden, zegt luitenant-kolonel Danielle Veira van het Covid-19 Managementteam: 'Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat na hoe de aansluiting het beste kan worden gemaakt om u terug te brengen naar Suriname.' 

Veira zegt, dat het NCCR (Nationaal Coordinatie Centrum voor Rampenbeheersing) werkt aan het gereed hebben van quarantaine plekken voor hen die terugkeren. Ook zegt zij, dat op 5 juni een KLM-vlucht vanuit Europa naar Suriname komt en dat die op 6 juni weer naar Europa vertrekt. Deze vlucht is alleen bestemd voor passagiers met medische of andere dringende redenen. Er hoeft dus geen verzoek te worden gedaan voor deze vlucht.

Ondervoorzitter hoofdstembureau, Grauwde: 'OKB is niet toegang tot sporthal geweigerd'

Van Dijk-Silos: 'Alleen het publiek had toestemming om naar tribune te gaan, niemand anders mocht van politie naar binnen. Grauwde liegt'


Ondervoorzitter van het hoofdstembureau in Paramaribo Eric Grauwde zegt vandaag, zondag 31 mei 2020, op Starnieuws dat hij de leden van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) de toegang tot de Anthony Nesty Sporthal niet heeft ontzegd. 

'Ik heb mijn mensen van Paramaribo-Zuidoost gezegd, dat zij tot nader order niet naar binnen mogen in verband met de nieuwe Covid-19 gevallen'. zegt Grauwde. 'Ik heb alleen mijn personeel laten meedelen door de secretaris om niet naar binnen te gaan. Maar, ik heb geen bevoegdheid naar het OKB toe.' Hij heeft intussen ook contact opgenomen met voorzitter Mike Nerkust.

OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos zegt, dat de politie die ter plekke is, heeft gezegd 'dat in opdracht van districtscommissaris Grauwde niemand naar binnen mag. Alleen het publiek heeft toestemming om naar de tribune te gaan. Niemand anders mocht naar binnen. De dc liegt.'

Binnenkort zachte leningen voor particuliere erfgoedgebouweigenaren

(Bron foto: Zoom.nl)
PURP gaat op zoek naar een betrouwbare financiële partner


Veel particuliere eigenaren van erfgoedgebouwen zijn financieel niet in staat hun historische panden op te knappen, vanwege de regels die de monumentencommissie eist alsook de hoge kosten die hiermee gepaard gaan. Het  Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP) brengt binnenkort verlichting door zachte leningen te verstrekken aan deze particuliere erfgoedgebouweigenaren. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zondag 31 mei 2020.

PURP gaat eerst op zoek naar een betrouwbare financiële partner, zodat zij het bedrag van 1,65 miljoen Amerikaanse dollar ter beschikking kan stellen. Suriname komt voor de rehabilitatie van de historische binnenstad en omgeving, die vallen binnen de Unesco Werelderfgoedlijst, in aanmerking voor een IDB-lening (Inter-American Development Bank) van twintig miljoen Amerikaanse dollar. Een deel van de lening, 1,65 miljoen Amerikaanse dollar, wil PURP in een fonds onder brengen om zodoende gesubsidieerde leningen aan particuliere erfgoed gebouweigenaren te kunnen verstrekken.

'Met de financiële instellingen bedoelen we zowel commerciële banken als non-profitorganisaties. Met hen willen wij overeenkomsten sluiten, waardoor eigenaren van historische gebouwen in aanmerking komen voor een lening', zegt PURP-coördinatrice Natasja Deul De geselecteerde respondent zal samenwerken met onder meer PURP, het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname en het ministerie van Financiën om het Surinaams Werelderfgoedfonds te beheren.

Deul benadrukt, dat er nog geen gesprekken gevoerd zijn met de particuliere eigenaren. Pas als er een financiële partner is gevonden, zal de organisatie hen oproepen om hun financieringsplan in te dienen. 'Men komt niet automatisch in aanmerking voor een lening. Je moet een voorstel indienen om aan te geven wat je precies gaat doen en welk deel je door eigen inbreng zal realiseren', aldus Deul ze uit.

De lening is bedoeld voor renovaties, opknapbeurten, maar kan ook aangewend worden om het historisch pand om te bouwen tot een commerciële unit. 'Het kan van alles zijn, want we stimuleren activiteiten in onze historische binnenstad. Het moet een combinatie zijn van wonen en commercieel gebruik door de particuliere eigenaren.'

De geselecteerde rehabilitatieprojecten zullen invulling moeten geven aan de beleidsdoelen van PURP;

het revitaliseren van het historisch centrum als motor voor economische ontwikkeling; 
het ondersteunen van cultureel erfgoed van de stad door historisch behoud, kunst en cultuur; 
het aantrekken van ondernemers en particuliere investeerders, toeristen en ingezetenen. 

Alleen historische gebouwen die vallen binnen de Paramaribo Werelderfgoedsite van de Unesco en de voorgestelde bufferzones komen in aanmerking voor de zachte lening.

Leden van het Onafhankelijk Kiesbureau geweerd uit Anthony Nesty Sporthal - Situatie escaleert bij hoofdstembureau Paramaribo

'Dit is de zoveelste belediging, maar nu is de maat vol, het kan absoluut niet'

'Wij trekken ons terug uit de sporthal'


Starnieuws meldt vanochtend, zondag 31 mei 2020, dat leden van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zijn geweerd uit de Anthony Nesty Sporthal. Zij mochten vanmorgen niet naar binnen van ondervoorzitter van het hoofdstembureau, Eric Grauwde. 

OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos is verontwaardigd hierover en is niet van plan deze belediging te accepteren. Zij heeft haar toezichthouders de opdracht gegeven om zich terug te trekken en te gaan naar het kantoor van OKB.

Zij zegt, dat het hoofdstembureau nu te ver is gegaan. 'Dit is de zoveelste belediging, maar nu is de maat vol. Het kan absoluut niet, dat OKB-leden geweerd worden om naar binnen te gaan en moeten wachten op het hoofdstembureau.'

Zij plaatst grote vraagtekens hierachter. Van Dijk-Silos voert aan, dat op verschillende momenten het hoofdstembureau Paramaribo zich vijandig heeft opgesteld naar het OKB toe. Ook in de media zijn uitlatingen gedaan door de voorzitter van het hoofdstembureau, Mike Nerkust.

'Maar, dit is te ver gegaan. Wij trekken ons terug uit de sporthal. Dit pikken wij niet.' 

De OKB-voorzitster merkt op, dat het weren van de OKB-leden ook niet gegooid kan worden op nieuwe maatregelen over Covid-19. Overigens kan de toegang aan het publiek ook niet ontzegd worden uit de sporthal, stelt Van Dijk-Silos. Zij benadrukt een paar keer, dat deze behandeling van het OKB consequenties zal hebben.

Geduld boothouders routes Commewijne zwaar op de proef gesteld - 'We wachten, maar als er niets gebeurt, dan gaat de show beginnen'

Voorzitster Belangen- organisatie, Ann Sadi (NDP), beloofde dat na 25 mei zaken worden aangepakt

Boothouders hebben nog zo'n negen maanden brandstofcompensatie over 2018 tegoed


Boothouders die de routes van en naar Commewijne onderhouden hebben een afwachtende houding aangenomen. Volgens Martin Atencio, die door hen was benaderd voor ondersteuning in het afdwingen van de achterstallige brandstofcompensatie, had de voorzitster van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne, Ann Sadi, toegezegd dat na 25 mei zaken zouden worden aangepakt. 

'Het is nu dus verstandig om te wachten en te zien of ze haar toezegging zal waarmaken', zegt Atencio vandaag, zondag 31 mei 2020, in de Ware Tijd.

Atencio had op 12 mei samen met enkele bootslieden bij de Platte Brug in Paramaribo een ontmoeting met de media. Toen was besloten de regering tot 15 mei de tijd te geven om de resterende brandstofcompensatie te storten. Als dat niet gebeurde  zouden zij actie voeren. Atencio vertelt dat het niet zover is gekomen, omdat er maar drie tot vier boothouders van Margaretha aanwezig zouden kunnen zijn.


De bedoeling was dat zij op die dag naar het Kabinet van de President zouden gaan. Hij zegt geluiden te hebben opgevangen, dat enkele van hen door Sadi waren teruggefloten. Ook zouden anderen gedreigd zijn dat hun vergunning zal worden ingetrokken als ze in actie zouden gaan.

Hem bekruipt het gevoel, dat Sadi die Assemblee-kandidate was voor de NDP in Commewijne, waarschijnlijk gedacht heeft, dat de regeringspartij weer aan de macht zou komen en kennelijk daarom de toezegging had gedaan om na 25 mei naar een oplossing te zoeken. 'Dus we wachten, maar als er niets gebeurt, dan gaat de show beginnen.' 

De boothouders hebben nog ongeveer negen maanden aan brandstofcompensatie over 2018 tegoed. Zij hadden gehoopt hun geld nog vóór 25 mei te krijgen, 'want alles is onzeker net vóór en na de verkiezingen', zei Atencio bij het persmoment op 12 mei.

De 63 vervoerders kregen in maart een deel van de compensatie: Srd 20.000 per persoon en een Covid-19-tegemoetkoming van Srd 5.800. 'Maar, dat geld is al op, want iedereen heeft schulden en onkosten. We hadden gehoopt om ook de rest te krijgen, want we moeten leven toch.'

Covid-19 grensbewaking verscherpt - Update recente Covid-19 besmettingen - Code ROOD - Binnenlands vliegverkeer stopgezet

De brug te Stolkertsijver gesloten voor in- en uitgaand verkeer

- Binnenlands vliegverkeer stopgezet voor passagiers van en naar Paramaribo
- Toegestane samenkomsten van 250 personen voor religieuze bijeenkomsten teruggebracht naar 10 personen
- 14e Geval zou districtscommissaris Yvonne Pinas van Sipaliwini zijn; andere districtscommissarisen van Sipaliwini moeten in quarantaine


De orde- en veiligheidsmaatregelen om verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, worden verscherpt. Per heden, zondag 31/mei 2020, is de brug te Stolkertsijver gesloten voor in- en uitgaand verkeer. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Het Covid-19 Crisis Managementteam monitort de recente toename van positieve coronagevallen nauwgezet om zo goed als mogelijk controle te hebben over de situatie.

Ook het vliegverkeer uit Stoelmanseiland, Drietabbetje, Godoholo, Cottica, Lawa Tabiki, Antino, Lawa Anapaike en Oelemarie is per heden stopgezet voor passagiers van en naar Paramaribo.

Met de recente lokale besmettingen is Suriname overgestapt op Code Rood voor wat betreft het Covid-19 besmettingsgevaar. De orde- en veiligheidsmaatregelen om verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, worden verder verscherpt.

Per heden wordt ook de toegestane samenkomsten van 250 personen voor religieuze bijeenkomsten terug gebracht naar 10 personen, zonder uitzondering.
Blijf de officiële berichten op de COVID-19 website volgen.


Update recente COVID-19 besmettingen 

Het ministerie van Volksgezondheid constateert een zorgwekkende trend in de recente Covid-19 besmettingen. Naar aanleiding hiervan is het volgende gerapporteerd aan het Covid-19 Crisis Managementream. 

Op dinsdag 26 en zaterdag 30 mei 2020 werden er 3 nieuwe Covid-19 gevallen bevestigd. Uit onderzoek blijkt het volgende: 

Case 12 heeft in de goudvelden in Suriname gewerkt, is ziek opgenomen in een ziekenhuis in Frans Guyana, is daar negatief getest op Covid-19. Deze case is vervolgens op 25 mei 2020 in de avond afgereisd naar Suriname en is de volgende dag hier positief getest.

Case 13 werd opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo met klachten die niet direct Covid-19 gerelateerd zouden zijn. Gezien deze persoon uit Albina afkomstig was, werd er een Covid-19 test ingezet die een positief resultaat uitwees.

Case 14 presenteerde zich bij de arts en bleek al een week symptomen te vertonen. Deze persoon had vermoedelijk 2 weken geleden contact met een persoon in Marowijne.

Van deze gevallen is de bron vooralsnog onbekend voor het ministerie van Volksgezondheid. Er kan tot nu toe niet bevestigd, noch ontkracht worden dat deze casussen in het buitenland of door mensen afkomstig uit het buitenland geïnfecteerd zijn geraakt. In de tussentijd zal het onderzoek worden voortgezet en zal er een epidemiologisch team afreizen naar Marowijne om een situatieanalyse te maken en een advies uit te brengen ten aanzien van het verdere beleid.

Het ministerie wenst de urgentie van de recente ontwikkelingen te benadrukken en roept de bevolking op om te allen tijde alert te blijven en de nodige preventiemaatregelen te treffen zoals contact te vermijden met mensen met griepverschijnselen, het toepassen van handhygiëne en het in acht nemen van de hoest en nies etiquette. Bij griepverschijnselen, bel 178.

President Desi Bouterse komt maandag uit met een statement.

Volgens de Ware Tijd wordt 'in de wandelgangen' over het 14e geval gezegd, dat het om districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas van Sipaliwini (ressort Matawai) gaat.

Van bronnen heeft de Ware Tijd vernomen, dat de andere dc's van Sipaliwini - Trees Cirino (ressort Coeroeni), Joanna Aroepa (Kabalebo), August Bado (Tapanahony), Humphrey Jeroe (Boven-Suriname), Ludwig Mettendaf (Boven-Coppename) en Margaretha Malontie (Pamaaka) - in quarantaine moeten. Het heeft er veel van, dat de zitting van het niet doorgaat.

'Observatie van personen met griepsymptomen is komende 14 dagen van cruciaal belang'

'Op 8 juni kunnen wij, indien wij maatregelen in acht blijven nemen, de schade inschatten'


Het Nationaal Informatie Instituut, NII, bericht zaterdagavond 30 mei 2020, dat  observatie van personen met griepsymptomen in de komende veertien dagen van cruciaal belang is. Dit, zodat een verdacht geval op tijd kan worden afgezonderd van de samenleving. 

Directrice Cleopatra Jessurun van het ministerie van Volksgezondheid vraagt  artsen om extra alert te zijn en de bekende richtlijnen te blijven volgen. Aan de bevolking vraag zij, om de publieke gezondheidszorg regels te blijven volgen, zodat verdere mogelijke besmetting wordt geminimaliseerd.

'En op 8 juni kunnen wij, indien wij deze maatregelen in acht blijven nemen, de schade inschatten van wat het niet houden aan de regels tijdens de verkiezingsperiode heeft gebracht', zegt Jessurun.

Zij onderstreept, dat de verkiezingen ook een zeer risicovol gebeuren zijn geweest met betrekking tot Covid-19. Tijdens de periode van de verkiezingen is een groot aantal personen Suriname binnengekomen vanuit gebieden waarvan de autoriteiten niet altijd wisten welk  die zijn. Zij zegt, dat dit gegeven het risico heeft verhoogd op het krijgen van een importgeval dat voor verspreiding binnen Surinaamse gemeenschappen kan zorgen als dat niet op tijd ontdekt en geïsoleerd kan worden.

De autoriteiten hebben tijdens de verkiezingen ook gemerkt, dat men zich niet aan de regels heeft gehouden. Jessurun zegt dat des te meer er – indien met Covid-19 besmette personen naar Suriname zijn overgestoken – heel makkelijk sprake van een verspreiding kon zijn. Ze benadrukt, dat vooral importgevallen het risico zijn.

De directrice vraagt eenieder die griepverschijnselen merkt dit zo spoedig mogelijk te melden via telefoonnummer 178, doorbelt met de huisarts en zoveel als mogelijk de regels blijft volgen.

Hoofdstembureau Paramaribo heeft resultaten ruim 200 stembureaus verwerkt van 274

(Bron foto: Twitter/@pmathura)
In Paramaribo zal het nog enige tijd in beslag nemen voordat alles is verwerkt


Starnieuws bericht vanochtend, zondag 31 mei 2020, dat het hoofdstembureau Paramaribo tot gisteravond de resultaten van ruim 200 stembureaus heeft verwerkt. In dit kiesdistrict (1) waren 274 stembureaus. Enkele stembureaus zijn opnieuw geteld en aantal (19) moet nog. Bij sommige stembureaus zijn de processen-verbalen (pv's) niet correct ingevuld. Het proces in de Anthony Nesty Sporthal gaat vrij moeizaam. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de officieuze uitslag bekendmaakt, heeft de gegevens van drie stembureaus niet. Niet alle pv's waren opgeplakt door het stembureau, waardoor er geen foto's gemaakt konden worden. Ook het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft geen foto's van alle pv's, maar stelt de turflijsten ter beschikking.

Met drie stembureaus zal het resultaat van Paramaribo niet beïnvloed kunnen worden. In Paramaribo heeft de VHP nu 7 zetels, de NDP 5, NPS 3 en ABOP 2.

De NDP heeft intussen formeel een brief geschreven aan OKB waarin wordt gevraagd om een hertelling van Paramaribo. De oppositionele partijen vinden dat er geen grond is voor een hertelling. Het besluit echter wordt uiteindelijk genomen door het OKB.

Morgen is er een onderhoud van het OKB met de NDP die de bezwaren en de klachten zal toelichten. Op grond hiervan zal het OKB een beslissing nemen.

De verwerking van de pv's is in alle districten nagenoeg achter de rug. Diverse districten hebben intussen al een openbare zitting gehouden om de uitslag bekend te maken. Wanica heeft vandaag zitting. In Paramaribo zal het nog enige tijd in beslag nemen voordat alles is verwerkt. Daarnaast is het nog niet duidelijk of het OKB gronden zal vinden voor de bezwaren die de NDP heeft ingediend.

Directeur DSB Coutinho: 'De Centrale Bank is bijna failliet'

'Regering heeft afgelopen periode een Robinhood-strategie gevoerd'



De directeur van De Surinaamsche Bank, Steven Coutinho, is volgens De West van zaterdag 30 mei 2020, inmiddels uitgegroeid tot het nationaal symbool van de oppositie tegen de regering Bouterse, die volgens hem de economie in Suriname kapot heeft gemaakt. 

Het financiële beleid van de regering heeft er volgens Coutinho voor gezorgd, dat de NDP het onderspit heeft gedolven tijdens de verkiezingen van 25 mei. Volgens Coutinho is de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bijna failliet. Ook benadrukt hij, dat het land de financiële status van de triple C-rating kan merken. Volgens Coutinho kan het alleen maar moeilijker voor Suriname worden, om zijn leningen af te lossen, indien de rating niet veranderd.


'We zijn momenteel aan het randje kantje, de vraag is nu om het niet zover te laten komen, dat het naar een D-rating gaat', zegt Coutinho desgevraagd. De NDP-regering heeft volgens Coutinho is de afgelopen periode een ‘Robinhood-strategie’ gevoerd. 'De stelling was, de arme mensen hebben geen US-dollars, dus ze hoeven niet te klagen. We hebben het geld van de rijken genomen en verdeeld onder de armen. Deze Robinhood-strategie, heeft niet gewerkt. De laatste weken voor de verkiezingen zag je ontzettend veel voedselpakketten met NDP-vlaggetjes. Als je iets verspreidt onder het volk, dan doe je dat neutraal', zegt Coutinho.

Ook geeft hij aan, dat de regering duidelijk aan het volk had moeten voorhouden, dat de pakketten die zij verdeelde, uit de belastinggelden van het volk kwamen. 'Indien de pakketten aan mensen die daadwerkelijk in nood verkeren waren verdeeld, was er geen vuiltje aan de lucht. Maar, je zag duidelijk dat er partijpolitiek is gevoerd om stemmen binnen te halen. Echter, heeft de uitslag van de verkiezingen averechts gewerkt en droegen bij aan hun ondergang. De grenzen van de gemiddelde Surinamer waren reeds bereikt, mensen waren moe om te zien hoe een klein groepje zichzelf aan het verrijken was', aldus Coutinho.

Volgens hem heeft het Surinaamse volk bewezen, dat ze een transparant leiderschap nodig heeft.

NDP heeft OKB schriftelijk gevraagd om hertelling in Paramaribo

Juridische deskundigen nieuwe coalitie zien geen redenen die voldoen aan  wettelijke gronden voor hertelling


De NDP heeft het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) schriftelijk gevraagd om een hertelling te verrichten in Paramaribo. Dit heeft de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, zaterdagmiddag 30 mei 2020 meegedeeld in het Lalla Rookh-gebouw tijdens een persconferentie van de nieuwe regeringscoalitie. Dit meldt Starnieuws.

De samenwerkende partijleiders van de VHP, ABOP, PL en NPS waren ontvangen door OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos eerder op de middag over een brief die zij geschreven hadden over incidenten en het proces van verwerking van de uitgebrachte stemmen.

Santokhi zei, dat de partijen en hun juridische deskundigen hebben gekeken naar de gronden van de hertelling, maar zien geen redenen die voldoen aan de wettelijke gronden. Het verzoek is gericht aan het OKB dat hierover een besluit moet nemen. In Paramaribo gaat het om 274 stembureaus. Het OKB moet nog in overleg treden met de NDP voor een toelichting van de bezwaren. Pas hierna wordt er een besluit genomen. Dat kan op z'n vroegst pas maandag zijn.

Santokhi stelde, dat meer dan 98% van de stemmen bekend is. Er zou volgens hem niet veel meer kunnen veranderen. 'Natuurlijk moet je wachten op de officiële uitslag, en dat is onze oproep is geweest aan OKB, regering, Centraal Hoofdstembureau en hoofdstembureau, rondt het af. En wij zijn bijzonder verheugd om te zien, dat in heel wat districten de processen afgerond worden met openbare vergaderingen.' Het enige district dat nog geen datum heeft voor de openbare vergadering, is Paramaribo.

De voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo en het OKB worden opgeroepen om de werkzaamheden af te ronden. Er zullen volgens de voorzitster van het OKB nog wat hertellingen plaatsvinden in Paramaribo. Volgens Santokhi zijn het zestien stembureaus. De politicus betreurt het dat het proces van afronding hierdoor wordt vertraagd.

Gehoopt wordt dat de werkzaamheden door hoofdstembureau Paramaribo dit weekend worden afgerond, zodat maandag de openbare vergadering kan worden gehouden. Dan kunnen de resultaten gestuurd worden naar het Centraal Hoofdstembureau. Santokhi vindt, dat aan het werk moet worden gegaan om het land uit de crisis te halen.

Plotselinge toename Staatsschuld ter bescherming Hoefdraad

Governor Centrale Bank Roemer staat ‘nieuwe’ monetaire financiering toe


De staatsschuld is binnen een week met Srd 6.2 miljard gestegen. Dit blijkt uit onderstaande meest recente weekbalans die door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is gepubliceerd. 

Naar verluidt is een aantal bij de huidige transacties rechtgetrokken en geboekt als ‘staatsschuld’ om de strafzaak van de procureur-generaal Roy Baidjnath Panday tegen Gillmore Hoefdraad van Financiën te ondermijnen, zodat hij internationaal en nationaal niet vervolgd kan worden, zo schrijft althans De West zaterdag 30 mei 2020.



De West heeft naar aanleiding van deze toename van de staatsschuld zich laten informeren door niet nader genoemde ter zake deskundigen, die verder op onderzoek zijn uitgegaan om te achterhalen welke mutaties dit bedrag hebben doen ontstaan. Het voormelde bedrag komt van verschillende transacties, waarvan bepaalde in strijd zijn met de Bankwet.

Het schijnt, dat de transactie, waarbij Gillmore Hoefdraad 17 panden aan de CBvS heeft verkocht met een totale waarde van euro 105 miljoen is teruggedraaid, vandaar dat de post op de weekbalans van 'Gebouwen en Inventaris' met een miljard, is gedaald. Deze transactie is hoogstwaarschijnlijk teruggedraaid, omdat ze onrechtmatig was vanwege het feit, dat de staat niet de rechtmatige eigenaar bleek te zijn van die panden die door Hoefdraad zijn 'verkocht'. De CBvS kon deze transactie nooit als bezit opnemen en ze is tevens in strijd met de Bankwet, die voorschrijft, dat de Centrale Bank alleen onroerend goed mag kopen, dat functioneel is ten behoeve van de bank, bijvoorbeeld in het kader van een uitbreiding van kantoren. Aangezien de overheid momenteel zelf geen geld heeft, is de onrechtmatige transactie van de overheidspanden nu geboekt op rekening als 'Staatsschuld' op de weekbalans.

Verder is de transactie van de royalty’s en 2% goud die IAmGold/Rosebel Gold Mines afdraagt aan het staatsbedrijf Grassalco en de regering meerdere keren als onderpand heeft gegeven, teruggedraaid. Hoefdraad had voor de duur van 15 jaar aan de CBvS deze inkomsten afgedragen om zo alle schulden die de staat heeft bij de CBvS af te lossen, alsmede de overschrijding van de lopende rekeningen. Daarnaast waren deze zelfde royalty’s als onderpand gegeven voor de lening bij Oppenheimer & Co. voor het bedrag van US$ 125,000,000 ten behoeve van de betaling bij de overname van de Afobakastuwdam. Om niet in een juridisch gevaarlijke situatie te geraken, heeft de CBvS deze schuld moeten herfinancieren en daardoor weer geboekt als Staatsschuld. De staat Suriname stond rood op zijn werkrekening bij de bank.

'Governor Maurice Roemer heeft die rekening bijna Srd 1 miljard rood laten staan en dat zou eigenlijk niet mogen. Deze debet stand is nu ook weggewerkt, daarnaast is het Noodfonds voor een bedrag van Srd 400 miljoen ook beschikbaar gesteld door de Centrale Bank. Daarnaast is de vlottende staatsschuld bij de Centrale Bank conform artikel 21 van de Bankwet Srd 648 miljoen geconsolideerd en vervolgens gelijk weer getrokken, zodat niemand het kon zien op de weekbalans', aldus een deskundige.

Hierdoor hebben er minimaal vijf grote mutaties plaatsgevonden, die nu tot gevolg hebben, dat de staatsschuld met een bedrag van Srd 6.2 miljard is toegenomen en wel in een week tijd.

Uit de nu beschikbare informatie kan de conclusie worden getrokken, dat een deel van deze transacties administratief verantwoord zijn, maar een ander deel kan wel bestempeld worden als 'nieuwe' monetaire financiering, als er wordt gekeken naar het bedrag voor het Noodfonds, het afstorten van de werkrekening van de staat en het opnieuw trekken van Srd 648 miljoen conform artikel 21.

De CBvS zou met een duidelijke uiteenzetting moeten komen, aangezien er ook mutaties zijn die niet helemaal duidelijk zijn. In het kader van transparantie willen velen deze zaak nu toegelicht zien, want op dit moment zijn de aanwijzingen dat de Covid-19 noodwetgeving is misbruikt, om schulden om te zetten in langlopende leningen, waardoor er opnieuw voorschotten voor de staat zijn genomen.

'Deze handelingen zijn in principe in strijd met de Bankwet, maar vallen wel binnen het kader van die noodwet, het kan nimmer de bedoeling zijn dat wetten worden gemaakt om misbruikt te worden ten bate van financiële uitgaven van de regering Bouterse. Je ziet duidelijk de doelstelling van die Covid- noodwetgeving, om deze operatie door te kunnen drukken. Het moet nu gezien worden als monetaire financiering en hierdoor liquiditeitscreatie, die uiteindelijk gaat leiden tot een toename van de inflatie en de stijging van de wisselkoers', aldus een deskundige.

'Er is bewust voor gekozen scenario’s te creëren om fraudeleuze handelingen te plegen'

Belfort (ABOP): 'Er wordt nog steeds gedraald met de officiële uitslag'

'Bijna op alle stembureaus waren NDP’ers, en dan nog wil je hertelling'


Naar aanleiding van de chaotische situatie bij de verkiezingen en ook daarna, zegt ABOP-parlementariër Edward Belfort zaterdag 30 mei 2020 in De West, dat er bewust voor gekozen is scenario’s te creëren, waarbij frauduleuze handelingen gepleegd zouden kunnen worden op diverse locaties. 'Dit is onkan en niet goed voor de Surinaamse bevolking', aldus Belfort. 

'Hoe je het draait of keert, de volkswil moet worden gerespecteerd en geaccepteerd. De zittende regering heeft de verkiezingen verloren, maar er wordt nog steeds gedraald met de officiële uitslag', merkt Belfort op.

Volgens hem was het Nationaal Indoor Stadion (NIS) de laatste dagen gevuld met alleen VHP’ers, NPS’ers en ABOP’ers, NDP’ers waren nergens te bespeuren. 'Bijna op alle stembureaus waren NDP’ers, en dan nog wil je hertelling.'

Hij haalt de mededeling van president Bouterse tevens voorzitter van de NDP aan, waarin die een hertelling wenst. "Er zijn nu andere prioriteiten, en dat hertelling niet aan de orde is. Hij wil chaos creëren, maar gaat zich moeten onderwerpen', aldus Belfort.

Na het nieuws vernomen te hebben, dat VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi voor het presidentschap gaat en ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk, het voorzitterschap zal bekleden van De Nationale Assemblee en dat het vicepresidentschap naar de ABOP zal gaan, reageert Belfort heel positief. 'De samenwerking met VHP, NPS en PL vind ik heel goed. De gesprekken zijn al begonnen en het ziet er goed uit. Wij willen deze week in elk geval de samenwerkingsgesprekken afronden, en gelijk een aanvang maken met het zware werk, dat nu voor ons ligt.'

Het gaat volgens Belfort nu om de collectieve verantwoordelijkheid, het gezamenlijk uitvoeren van beleid, samenbundelen en regelmatig verantwoording afleggen. Hij stelt, dat de huidige regering haar verlies moet accepteren, en de ruimte moet geven om te gaan naar een overgangssituatie en vervolgens gewoon doorgaan tot de orde van de dag. Ook voor de tweede keer gekozen door het volk, laat Belfort niet gewoon voorbijgaan.

'Het is bewezen, dat het volk vertrouwen heeft in mij en dat zaken aangepakt kunnen worden, op een eerlijke en oprechte manier. Stabiliteit is waarnaar wij allemaal verlangen', benadrukt Belfort. Hij zegt verder, dat er op economisch gebied, nog erg veel bewerkstelligd moet worden, want Suriname is helemaal in de afgrond gebracht, en de economie zwaar verzwakt. Volgens hem is daarom een goede samenwerking nu belangrijker dan ooit. 'Samenwerken met respect voor elkaar, om de immense problemen die de huidige regering heeft gecreëerd, weg te maken.'

Belfort is voorts van mening, dat de regering is opgeroepen om de volkswil te beschermen. Hij verklaart, dat de nieuwe regering, recht en wet zal handhaven. 'Wij willen het vertrouwen van het volk niet schaden', aldus Belfort.

SNOOP! Suriname - Suriname News On One Page




Met ingang van 1 juni 2020 wordt Suriname Mirror niet meer vernieuwd. U kunt vanaf die datum naar SNOOP! Suriname

SNOOP! Suriname brengt met ingang van 1 juni op zelfstandige wijze geheel (politiek en anderszins) onafhankelijk een dagelijkse selectie van Surinaams nieuws uit Suriname, Nederland en de rest van de wereld en relevant nieuws uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, in alle kleuren van de regenboog (en van het politiek woelige Surinaamse spectrum). Daarnaast wordt nu en dan eigen nieuws gebracht, heeft zij een eigen columnist Den Blauwvinger en levert Alphons Levens met regelmaat exclusief zijn gedichten. 

SNOOP! Suriname continueert hetgeen Suriname Mirror binnen twee jaar heeft weten op te bouwen. Maar, door een connectie-probleem met Facebook werd Suriname Mirror vele maanden belemmerd om haar berichten door te plaatsen naar Facebook. Dat kostte bezoekers, volgers, tijd en energie. 

Het doorplaatsen werd geblokkeerd door Facebook en deze social media weigerde gehoor te geven aan verzoeken om de blokkering op te heffen. 

Uiteindelijk heeft Suriname Mirror besloten een nieuwe start te maken als SNOOP! Suriname.
 
Suriname Mirror blijft wel online! SNOOP!Suriname is vanaf 1 juni ook actief op Facebook en Twitter!