zaterdag 31 mei 2014

Witte en donkere auto's door de straat.....brrrrr

'Bedreiging' lijkt meer op intimidatie

Achterdocht en vooringenomenheid vieren hoogtij in Suriname

Radiopresentator en parlementslid voelen zich wit en donker bedreigd

31-05-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – 'Als iets gebeurt met deze man die hier praat, moet je weten uit welke hoek het komt.' Dat zei afgelopen week presentator Cliffton Limburg ofwel 'Limbo' in zijn radioprogramma 'Bakana Tori' dat dagelijks 's middags te beluisteren is op de staatszender SRS. Limburg, die in het dagelijks leven perschef is van het Kabinet van de President, beweerde zich bedreigd te voelen. Volgens hem rijden er witte auto's langs zijn woning en er zou ook gefilmd en gefotografeerd worden.

Is Limburg een doorn in het oog van wie?
Bedreigd voelen, witte auto's langs de woning...... Klinkt niet echt bedreigend, maar meer als intimiderend. Limbo wil dan ook niets weten van het doen van aangifte van bedreiging. Hij weet waarschijnlijk als geen ander dat er niet echt sprake is van bedreiging, maar meer van pogingen hem, om welke redenen dan ook, te intimideren. 'Ik zeg het aan geen enkele procureur-generaal. Ik zegt het aan u zodat u het weet', zei hij. Hij zou de oppositie in het Surinaamse parlement, De Nationale Assemblee, een 'doorn in het oog' zijn en zou daarom opgeruimd moeten worden.

Een en ander was voor de voorzitter van de Verenigde Hervormingspartij (VHP), Chandrikapersad Santokhi, voldoende aanleiding om te verklaren, dat de perschef van het Kabinet van de President koste wat het kost beschermd moet worden. 'Als de man op de radio zegt, dat hij bedreigd wordt, moet dit serieus genomen', aldus Santokhi.

'Leugens fabriceren over bedreiging'
Een van zijn naaste medewerkers, Idris Naipal, blijkt er achter totaal anders over te denken. Naipal maakt deel uit van de mediacommissie binnen de VHP en publiceert met regelmaat ingezonden anti-NDP en anti-Bouterse getinte stukken in diverse kranten en nieuwswebsites. Hij doet dat overigens onder zijn eigen naam en niet namens de VHP.

'Door leugens te fabriceren over bedreiging en intimidatie zoekt Cliff Limburg, alias Limbo, aandacht voor zichzelf en zijn programma Bakana Tori. Hij heeft het niet door, dat hij daarmee zichzelf heeft verraden als een scenarioschrijver. Als hij zich bedreigd voelt moet hij sowieso aangifte doen tegen die ‘bedreiging’. Het is evident dat Cliff Limburg, alias Limbo, zijn eigen bedreiging heeft geënsceneerd.'

aldus Naipal in een ingezonden stuk op vrijdag 30 mei.

Naipal is duidelijk geen fan van Limburg. In zijn ingezonden artikel fulmineert hij rustig verder:

'Hij durft geen aangifte te doen tegen die ‘bedreiging’, want hij weet dat hij binnen de kortste keren door de mand zal vallen. Dat Cliff Limburg zich bedreigd voelt en geen aangifte wil doen bij de politie of de Procureur Generaal is een indicatie dat hij leugens vertelt. Volgens Limbo is hij een ‘doorn in het oog’ van de oppositie en daarom opgeruimd moet worden. Hij zei voorts dat als iets gebeurt met Limbo, moet je weten uit welke hoek het komt.'
'Als Limbo bewijzen heeft dat hij bedreigd wordt, moet hij aangifte doen. Als hij niet van plan is aangifte te doen is hij zonder meer een angsthaas. De bewering van Cliff Limburg dat de oppositie hem wil opruimen is echt laag-bij-de-gronds. Het is meer dan duidelijk dat zijn verhaal over moordplannen verzonnen is, het is spijkers op laag water zoeken.'
'Limbo is geen belangrijke politieke figuur dat hij bedreigd wordt door de oppositie. Wellicht wordt hij bedreigd door zware criminelen die alle buurten verzieken en onveilig maken. Cliff Limburg krijgt op basis van een fictieve bedreiging beveiliging van de staat, dus op staatskosten.'

Achterdocht viert hoogtij en objectiviteit en realiteitszin worden uit het oog verloren
Naipal heeft wel eens betere onderbouwde stukken geschreven en gepubliceerd. Nu slaat hij de plank volkomen is. Hij insinueert en stelt het als zijn gelijk dat Limburg helemaal niet bedreigd wordt. Naipal beweert zelfs dat de radiopresentator op staatskosten zou worden beveiligd op basis van een verzonnen bedreiging.

De inhoud van Naipal's artikel maakt ook weer eens duidelijk hoe achterdochtig, vooringenomen, bevooroordeeld en argwanend, wantrouwend, maar ook ongenuanceerd en ondoordacht mensen in Suriname kunnen zijn en kunnen reageren op berichtgevingen. Mensen hebben in dit land veelal te snel hun oordeel klaar, zonder zich eerst eens goed te laten informeren over een issue. Men begint meteen te schreeuwen, als een lokale kip zonder kop.

Het is kwalijk, dat de ingezonden stukken schrijver op basis van persoonlijke gevoelens en een duidelijke aversie tegen Limburg en de NDP, zijn meest recente stuk heeft geschreven. Hij heeft daarbij alle objectiviteit en realiteitszin uit het door aversie verblinde oog verloren.
Natuurlijk, kun je vraagtekens plaatsen bij de door Limburg publiek gemaakte zogenoemde bedreiging aan zijn adres. Natuurlijk zijn witte auto's die langs zijn huis rijden – er rijden zeer vele witte auto's in Suriname – geen bedreiging en dat zijn ook niet mensen die foto's maken of filmen. Zoals hiervoor al aangegeven, kan er sprake zijn van intimidatie, maar bedreiging? Neen. Ja, hij kan zich bedreigd voelen en dat is iets anders dan werkelijk bedreigd worden. En daarom zal Limburg geen aangifte doen, omdat hij niet dom is en donders goed weet, dat er van echte bedreiging niet echt sprake zal zijn in de ogen van Justitie.

Donkere auto's en stemmingmakerij door oppositie
Overigens is hij niet de enige die zich bedreigd voelt door langs rijdende auto's en filmende en fotograferende mensen. Op 9 mei werd door het SPA-Assembleelid (Surinaamse Partij van de Arbeid) Guno Castelen in het parlement bekendgemaakt, dat zijn VHP-collega Mahinder Jogi en diens gezin zich bedreigd en geïntimideerd voelen. Er zouden 'donkere wagens’ langs zijn huis in Groningen rijden en foto’s van de woning zijn geschoten.
Jogi vermoedt, dat de intimidatiepraktijken het gevolg zijn van zaken die hij in het parlement heeft gepresenteerd met betrekking tot gronduitgiften.
Zijn NDP-collega Ricardo Panka reageerde laconiek door te zeggen, dat Jogi gewoon aangifte kan doen bij Justitie. Panka riep op dat, voorz over er daadwerkelijk sprake is van intimidatiepogingen, de oppositie de zaak niet moet dramatiseren. Buiten de microfoon riepen andere coalitieleden, aldus berichtte de Ware Tijd, dat de oppositie bezig was met ‘stemmingmakerij’.

Waar bleef een ingezonden stuk van Naipal over het door Jogi fabriceren van leugens over zich bedreigd voelen? Natuurlijk kwam dat stuk niet, Naipal gaat immers geen partijgenoot eens kritisch op de korrel nemen. Het vijandbeeld is het enige dat voor de ogen van Naipal verschijnt.

Slechts gissen......
Bij wie rijden geen donkere of witte auto's door de straat?
Bedreiging?
Foto's maken en filmen?
Intimidatie, dat zal het zijn. Maar, waarom?
Zo vaak zeggen politici in het parlement zaken die kwaad bloed kunnen zetten bij mensen buiten het parlement?
En, is Limburg die enige presentator in het mediaveld die zich wel eens scherp en kritisch uitlaat? Neen.
Hebben de beide zich bedreigd voelende heren spoken gezien?
Alleen Jogi en Limburg kennen het antwoord. Wij kunnen slechts gissen, maar doe dat dan wel op basis van feiten en niet op basis van gevoelens en emoties.