zondag 17 december 2017

Touche-discotheek in Paramaribo sluit de deuren

(Bron foto: surinamhotspots.com)
Verslechterde economische situatie in het land noopt eigenaar Baldew tot sluiting


Touche gaat sluiten. De discotheek die met haar 34-jarig bestaan één van de oudsten genoemd kan worden, kan door de verslechterde economische situatie in het land niet langer in bedrijf blijven, aldus de Ware Tijd zondag 17 deecember 2017.

'Uitgaan is een luxe geworden. Als er daardoor steeds minder animo is en we minder bezoekers krijgen, lijd ik verlies. Ik ga jammer genoeg de zaak dan moeten sluiten', zegt eigenaar Erwin Baldew. Omdat, hij niet weet wanneer de situatie in het land zich herstelt, kiest hij er liever voor te sluiten.

Baldew houdt er mooie herinneringen aan over. De allermooiste herinnering is dat hij een bijdrage heeft kunnen leveren aan de 'opvoeding' van het uitgaanspubliek. 'Mensen wisten dat zij goed gekleed naar Touche moesten komen. Kwam je bijvoorbeeld gekleed in een korte broek en T-shirt, dan ging je niet naar binnen. Om voor een bepaalde balans te zorgen bij de bezoekers, moeten mensen soms ook met een partner binnenkomen. En was je een herrieschopper, dan werd je de deur uitgezet en geschorst.'

Zo'n vijf jaar geleden werd Touche na een restauratie heropend.


Toen draaide de disco even goed. Rond 2015-2016 onderging het bedrijf een zware terugval. 'Door de prijsstijgingen stelden mensen andere prioriteiten. Zelfs op thema-avonden kregen we weinig bezoekers. Enkele evenementen liepen op niks uit.' Dat was voor Baldew het einde.

Ook Upperclub gaat eind december haar deuren sluiten. De komende drie weken zal er nog gefeest worden. Maar, vanaf januari gaan Touché en Upperclub alleen nog open als de plekken gehuurd worden voor privé-evenementen.

Braziliaanse politie ontrafelt miljoenen dollars fraude om kostbaar Amazonehout naar China te exporteren

Twee Chinese ondernemers betaalden miljoenen dollars aan Braziliaans bedrijf dat milieuambtenaren in een Amazone-staat omkocht

(Bron foto: Andre Penner/AP/TT - sydsvenskan.se)


Twee Chinese ondernemers betaalden miljoenen dollars aan een Braziliaans bedrijf dat milieuambtenaren in een Amazone-staat omkocht om kostbaar hardhout naar China te exporteren. Maar, in een zeldzaam succes tegen de toenemende ontbossing in de Amazone, waren de Braziliaanse politie en openbare aanklagers in staat om de deal stop te zetten, voordat de export serieus begon en zeiden ze, dat ze de staat 30 miljoen Amerikaanse dollar aan potentiële milieuschade hebben bespaard, zo meldt de Britsee krant The Guardian vandaag, zondag 17 december 2017.

Deze week presenteerden openbare aanklagers details over twee samenhangende jaar lange operaties waarin 31 mensen werden aangeklaagd, waaronder de twee Chinese ondernemers, Braziliaanse zakenmensen, milieuambtenaren en het voormalig hoofd van het milieuvergunningsinstituut van de staat Amapá, aan de oostelijke rand van de Braziliaanse Amazone

Ze zeiden dat twee Chinese burgers, zakenman Xiaoliang Xu en zijn collega, tolk en mede-investeerder Xie Ping, het Braziliaanse bedrijf Pangea Mineração (Pangea Mining) 3 miljoen Amerikaanse dollar van 15 miljoen hadden betaald, overeengekomen voor 50.000 vierkante meter hout.

'Er waren Chinese investeerders die hout in grote hoeveelheden uit Brazilië wilden exporteren. Ze hebben contact gelegd met houthakkers', zei Everton Aguiar, een federale aanklager in de hoofdstad van Amapá, Macapá. 'Ze waren een deal aan het samenstellen, maar zijn verslagen.'

Lees hier de rest van het artikel in The Guardian

(Suriname Mirror/The Guardian)

Boliviaanse president Morales bezoekt paus vooruitlopend op pauselijke reis naar Chili

(Bron foto: CNS photo/L’Osservatore Romano)
Grensgeschil met Chili belangrijk gespreksonderwerp voor Morales


De Boliviaanse president Evo Morales suggereerde in een tweet, dat hij en paus Franciscus het territoriale geschil tussen Bolivia met Chili hebben besproken tijdens een bijeenkomst zaterdag 15 december 2017 in Vaticaanstad. Volgens het Vaticaan vond de 30 minuten durende privébijeenkomst plaats 'in een hartelijke sfeer'


Tijdens hun gesprek zei het Vaticaan: 'Waardering werd geuit voor de bijdrage die de kerk heeft gegeven en blijft zorgen voor de menselijke, sociale en culturele vooruitgang van de bevolking van het land, en er werd melding gemaakt van de actualisering van het raamwerk van overeenkomsten tussen de Heilige Stoel en Bolivia'.

Op zijn officiële Twitter-account schreef president Morales, dat zijn ontmoeting met de paus 'mij meer kracht en meer betrokkenheid geeft' om de meest in de steek gelatenen te dienen. De 'reflecties van de paus op de armsten, zijn gebeden voor vrede en tegen onrechtvaardigheid zijn altijd voor reflectie', tweette hij na de bijeenkomst.


Hoewel het Vaticaan zei dat, Morales en de paus over 'verschillende thema's van gemeenschappelijk belang' spraken, werd in de verklaring van het Vaticaan niet vermeld, dat er tussen Bolivia en Chili een voortdurende strijd is.

De paus zal 15-18 januari Chili bezoeken. Bolivia en Chili delen een grens van meer dan 400 mijl, maar hebben geen diplomatieke betrekkingen. De zure relaties zijn het product van een lange geschiedenis: Chili versloeg Bolivia en Peru in de Oorlog van de Stille Oceaan in 1879 en veroverde een mineraalrijk gebied van Bolivia, waardoor Bolivia een geheel door land omgeven land werd. Toegang tot de zee is een algemene oproep vanuit Bolivia, maar Chili beschouwt de zaak als gesloten.

Morales heeft geprobeerd om paus Franciscus in de kwestie te betrekken. Toen hij in 2015 de paus in Bolivia verwelkomde, zei Morales tegen hem: 'U bent aangekomen in een land dat is gemutileerd door het gebrek aan toegang tot de zee', en gaf hem een ​​geschenk, het 'Boek van de zee'. De paus reageerde door te zeggen, 'Dialoog is onmisbaar' en 'bouwen van bruggen in plaats van het bouwen van muren'.

In een tweede tweet op 15 december schreef Morales 'heeft nog steeds erg emotionele herinneringen' aan het bezoek van de paus, en hij bedankte de paus voor zijn steun aan hun claim op toegang tot de zee, met behulp van de hashtag #MarParaBolivia (#ZeeVoorBolivia).


Morales, aangekomen in de pauselijke bibliotheek, begroette de paus hartelijk en zei: 'Broeder Pausope, goedemorgen.' Toen ze gingen zitten, vertelde de Boliviaanse president Franciscus, dat hij er 'veel jonger   uitzag. 'Ja, iedereen zegt me hetzelfde', antwoordde de paus.

(Suriname Mirror/Crux Now/Twitter/YouTube)

Kwart Brazilianen tussen 16-29 jaar werkt niet of gaat niet naar school

'De jongeren zijn degenen die het meest te lijden hebben onder de crisis op de arbeidsmarkt'


Een totaal van 25,8 procent van de Brazilianen tussen 16 en 29 jaar oud werkt momenteel niet of gaat niet naar school, zei het Braziliaanse Instituut voor Aardrijkskunde en Statistiek (IBGE, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística) vrijdag 15 december 2017.

Volgens het IBGE is dit cijfer de afgelopen vijf jaar gestegen, van 10,5 miljoen jongeren die in 2012 niet werkten of studeerden, of 22,8 procent van de bevolking in deze leeftijdsgroep, tot 11,6 miljoen dit jaar.


De belangrijkste reden voor de groei ligt in de stijgende werkloosheid in Brazilië, zei het agentschap.

De zogenaamde 'no-nos' (geen werk, geen school) is toegenomen sinds 2014 toen het Latijns-Amerikaanse land een recessie begon door te maken. Voordien was het aantal stabiel gebleven.

'De jongeren zijn degenen die het meest te lijden hebben onder de crisis op de arbeidsmarkt', zei IBGE-analist Cintia Simoes Agostinho, die erop wees, dat jongeren 28,2 procent van de bevolking uitmaken, maar 54,9 procent van de werklozen uitmaken. Volgens het bureau zijn raciale en genderongelijkheden prominent onder de werkloze jongeren.


(Suriname Mirror/Xinhua)

Argentijnse admiraal Srur ontslagen vanwege ramp met onderzeeër ARA San Juan

(Bron foto: Twitter)
Zoektocht naar de ARA San Juan heeft nog niets opgeleverd


De Argentijnse admiraal Marcelo Srur is ontslagen vanwege de ramp met de onderzeeër ARA San Juan. Op 15 november ging na een explosie alle contact met de duikboot verloren, die sindsdien met 44 opvarenden aan boord onvindbaar is gebleken. De zoektocht naar de ARA San Juan heeft nog niets opgeleverd.

Srur (60) was de opperbevelhebber van de Argentijnse marine.

De marine van het Zuid-Amerikaanse land zocht met behulp van buitenlandse schepen intensief naar de San Juan maar slaagde er niet in de boot of resten ervan de traceren.


De onderzeeër verdween in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan, ongeveer 400 kilometer uit de Argentijnse kust.

Minister van Defensie Oscar Aguad ontsloeg de verantwoordelijke militair, omdat hij de afgelopen tijd steeds meer versies hoorde van de zwakke rol die de marine bij het incident speelde. Srur is niet de eerste die wegens de ramp de laan is uitgestuurd. Afgelopen week werden al twee anderen ontslagen.


(Suriname Mirror/De Telegraaf/YouTube/Twitter)

Regering en oppositie Venezuela zoeken voorzichtig toenadering

'Strijdende partijen boeken belangrijke vooruitgang' 

Onderhandelingen worden op 11 en 12 januari in Santo Domingo voortgezet


In Venezuela zoeken regering en oppositie na een jarenlange confrontatie voorzichtig toenadering. Bij de gesprekken over de beslechting van de politieke en economische crisis hebben de strijdende partijen belangrijke vooruitgang geboekt, zei de bemiddelende Dominicaanse president Danilo Medina vrijdag 14 december 2017. 

Naar verluidt willen beide kampen de onderhandelingen op 11 en 12 januari in Santo Domingo voortzetten.

'We zijn blij dat de sociale en politieke problemen in Venezuela kunnen opgelost worden door middel van dialoog.We zullen geen inmenging van gewetenloze krachten dulden. Hier regelen Venezolanen de aangelegenheden waarvoor Venezolanen bevoegd zijn', zei minister van Communicatie Jorge Rodríguez.

'We zullen elkaar op 11 januari weer ontmoeten voor een ontmoeting met de Venezolaanse oppositie.'


De onderhandelaar van de oppositie, Luis Florido, zei dat ze het over een aantal thema's nog niet eens zijn.

Venezuela gaat gebukt onder een politieke en economische crisis. De socialistische president Nicolás Maduro liet onlangs een grondwetgevende vergadering kiezen en zette daarmee het door de oppositie gedomineerde parlement buitenspel.

Bij protesten tegen de regering kwamen dit jaar al meer dan 120 mensen om het leven.(Suriname Mirror/Reuters/De Morgen/Twitter/YouTube)

Zus Hondurese president Juan Orlando Hernandez en vijf anderen komen om bij helikoptercrash

(Bron foto: El Heraldo)
Hilda Hernandez (51) was naaste adviseur van haar broer


De zus van de Hondurese president Juan Orlando Hernandez en vijf anderen zijn gedood toen de helikopter waarin zij reisden gisteren, zaterdag 16 december 2017 neerstortte, aldus het Hondurese leger. Hilda Hernandez, 51, was naaste adviseur van haar broer, die verwikkeld is in politieke onrust in de nasleep van de presidentsverkiezingen van 26 november, welke nog steeds niet is opgelost.

Ze was eerder communicatiesecretaris van de overheid.


Er werden twee verkenningshelikopters gestuurd om de geplande vluchtroute van de vermiste Eurocopter AS350 Ecureuil helikopter van Toncontin International Airport in de hoofdstad Tegucigalpa naar Comayagua, ongeveer 80 kilometer ten noordwesten, uit te kammen, maar vanwege de slechte weersomstandigheden werden er grondtroepen ingezet, aldus de Hondurese strijdkrachten in de verklaring.'De overblijfselen van het toestel zijn gelokaliseerd en er zijn geen overlevenden gevonden', aldus het leger, en eraan toevoegend dat zij de oorzaak van de crash gaat onderzoeken. Een overheidsbron, die vroeg om niet genoemd te worden, zei: 'De zes mensen aan boord van het vliegtuig, inclusief Hilda Hernandez, zijn dood aangetroffen.'

Honduras is gedompeld in politieke instabiliteit na de presidentsverkiezingen, met de centrum-linkse Salvador Nasralla, een tv ster, met 1,6 procentpunt achterstand op de conservatieve zittende Hernandez, volgens de officiële telling.

Die telling is echter in twijfel getrokken door de twee belangrijkste oppositiepartijen en een brede vertegenwoordiging  van het corps diplomatique. Honderden mensen zijn gearresteerd tijdens protesten na de verkiezingen en ten minste 16 mensen zijn gedood, aldus mensenrechtengroepen.


Tijdens protesten vrijdag wierpen pro-Nasralla-aanhangers brandende barricades op en gooiden stenen naar de veiligheidstroepen.


(Suriname Mirror/El Heraldo/La Tribuna/YouTube/CNN Espanol/La Prensa/Reuters/Twitter)

Minister Algoe enthousiast over eindelijk vorderingen palmolie-project te Patamacca

(Bron foto: NII)
Binnen een jaar meer dan 200.000 planten op project


De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe, heeft zich persoonlijk georiënteerd  bij het palmolie-project te Patamacca, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, zaterdag 16 december 2017.

De minister, die met zijn delegatie naar het district Marowijne afreisde, was enthousiast bij het zien van de vorderingen die er hebben plaatsgevonden. Het chinees bedrijf China Zhong Heng Tai is belast met de werkzaamheden van dit project.

De project- en plantagemanager Kenny Low laat weten, dat het bedrijf binnen een jaar meer dan 200.000 planten heeft waarvan de helft in 2018 gereed zal zijn om overgeplant te worden. In het komend jaar zal er weer een aantal van zo'n 150.000 planten klaargemaakt worden.

Low prijst de overheid voor de goede samenwerking. Vanuit de overheid worden onder meer de begeleiding en beveiliging geregeld. De doorstart van dit project heeft ook geresulteerd in het creëren van werkgelegenheid voor Surinamers. Deze werkgelegenheid zal volgens Kenny Low in 2018 verder toenemen. Behalve huizen voor de werkers, is het bedrijf in de toekomst ook van plan een crèche en een school op te zetten.

Toch groen licht Surinaamse autoriteiten voor Curaçaose Insel Air

Insel Air voert maandag 18 december zoals gepland vlucht uit van Curaçao naar Suriname


Insel Air zal maandag een vlucht uitvoeren vanuit Curaçao naar Suriname. Starnieuws bericht vandaag, zondag 17 december 2017, te hebben vernomen, dat na heel wat discussie over en weer de Curaçaose luchtvaartmaatschappij groen licht heeft gekregen van de Burger Luchtvaart Veiligheidsautoriteit Suriname (CASAS) en de Luchtvaartdienst voor de vlucht van maandag. 

De druk vanuit Suriname en Curaçao was flink opgevoerd opdat Insel Air de vluchten kon hervatten. Eerder deze maand gaf CASAS toestemming aan Insel Air om commerciële vluchten uit te voeren. Vanuit het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie waren er echter nog bezwaren, omdat Insel Air nog schulden moet betalen aan de luchtvaartsector en individuen die tickets hadden gekocht, maar niet zijn vervoerd. Minister Jerry Miranda is over deze kwestie nog in overleg met zijn Antilliaanse collega en is nog niet bereikbaar voor commentaar.

Honderden passagiers zijn gedupeerd, omdat Insel Air in maart niet in staat was de mensen die een ticket gekocht hadden, te vervoeren. De gestrande passagiers zijn vervoerd door de SLM en Fly All Ways. Surinaamse autoriteiten wilden dat Insel Air eerst de vele schulden in het land moet betalen, voordat toestemming werd gegeven om weer vluchten uit te voeren op Suriname/

Insel Air stelt zich op het standpunt dat er al betalingsregelingen zijn getroffen. Op basis van de luchtvaartovereenkomst tussen Suriname en Curaçao kon de toestemming niet worden geweigerd. Nadat zaken in orde zijn gemaakt met de Luchtvaartdienst, zal de eerste vlucht maandag worden uitgevoerd.

LVV en FAO tekenen overeenkomst ter garantie voor exportafzet groente en fruit door zo'n 1.000 agrariërs

(Bron foto: NII)
Ondertekening is startsein 'EC-Suriname Agriculture Market Access Project'
 


Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Terri Raney, vertegenwoordigster van de Food and Agriculture Organization (FAO) hebben vrijdag hun handtekening geplaatst onder de overeenkomst die bekend staat als de ‘FAO/Government Cooperative Project Agreement’ en is de start van het ‘EC-Suriname Agriculture Market Access Project’ (SAMAP), aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, zaterdag 16 december 2017.

Voorafgaand aan de ondertekening heeft de Europese Unie (EU) eerst haar goedkeuring gegeven voor het projectdocument. Het project is gericht op de niet-traditionele exportgewassen, fruit en groente, waarvan de productie op een duurzame en concurrerende manier zal geschieden.

Verder richt dit project zich ook op de versterking van de capaciteit van de particuliere en publieke sector teneinde de voedselveiligheid overeenkomstig de internationale sanitaire en fytosanitaire eisen te waarborgen.

Er wordt gestreefd een duurzame markttoegang voor tenminste 1.000 agrariërs, al dan niet via coöperaties, te creëren zodat zij de garantie hebben voor afzet van hun groente en fruit, alsook bos/ non-timber producten.

De regering van Suriname en de Europese Unie (EU) ondertekenden in juni 2014 het Nationaal Indicatief Programma, welke gefinancierd wordt uit het elfde Europese Ontwikkelingsfonds (11e EOF). De Surinaamse regering heeft de focus gelegd op ontwikkeling van de agrarische sector. De EU heeft vervolgens de FAO als uitvoerend orgaan gekozen.

Met ondersteuning van het ministerie van LVV heeft de FAO een projectdocument geschreven, welke eerst door de goedkeuring van de EU krijgt, alvorens deze geïmplementeerd kan worden. Met de door de EU vrijgemaakte gelden wordt de uitvoer van het project gedaan, om de ontwikkeling van de agrarische sector in Suriname te brengen. De duur van het project is vier jaar.

Voorzitter Bond van Surinaamse Padieproducenten blijft strijden voor crisisplan voor de sector

'Al steunt niemand mij lijfelijk, ik ga door'


Ofschoon het niet echt lijkt te lukken met de actie van Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten, is hij niet van plan op te geven, schrijft Starnieuws zaterdag 16 december 2017,

Hij heeft vrijdag een petitie aangeboden aan De Nationale Assemblee. Griffier Ruth de Windt heeft het document in ontvangst genomen.

Sinds oktober trok Bhikharie de aandacht door zijn eenmansactie voor het parlement. De tweede keer stond hij er ook weer alleen voor, net als gisteren.

Hij zegt, dat het moeizaam verloopt om de rijstboeren zover te krijgen dat ze initiatieven ondernemen. Ook zijn handtekeningenactie is niet van een leien dakje gegaan. De petitie is ondertekend door tientallen boeren.

Bhikharie wil dat de beleidsmakers, in deze de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, een crisisplan uitvoeren voor de sector. Hij vindt het de hoogste tijd voor actie in de sector, 'omdat het slecht gaat in de sector'.

Hij zegt dat iedereen weet wat er moet gebeuren in de sector, maar dat de politieke wil ontbreekt om de veranderingen door te voeren. Hij wijst erop, dat het niet alleen om subsidie gaat, maar om elke schakel in de sector. Dat hij alleen actie voert, motiveert hij met 'dat er angst is in de samenleving. Mensen klagen overal, maar durven geen initiatief te nemen'. Afhankelijk van de situatie na de feestdagen, gaat hij door. 'Al steunt niemand mij lijfelijk, ik ga door.'

Centrale Markt aan de Waterkant boert goed in 2017

Markt scoort het historisch record van ruim Srd 1,1 miljoen aan inkomsten


In de afgelopen acht maanden heeft de Centrale Markt aan de Waterkant het record van ruim Srd 1,1 miljoen aan inkomsten binnengehaald. Hierdoor is de markt in staat zich zelf te bedruipen. De Staat moest Srd 4 miljoen toeleggen om de verlieslatende markt draaiende te houden. Dit meldt de Ware Tijd zaterdag 16 december 2017.

In een interview vrijdag op Radio 10 sprak districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost van een historisch moment. Deze verhoogde opbrengsten zijn onderdeel van de verhogingen die in de eerste fase van de ordening van de markt zijn doorgevoerd. Hij spreekt van een succesvolle afronding van deze fase.

De standhuur is opgetrokken van Srd 0.04 cent per meter naar Srd 1 per meter per dag. Ook is de achterstand bij het innen van stand huur ingelopen. Een deel van de opbrengst zal besteed worden voor reparaties en veranderingen aan de markt.

Nerkust: 'Wij zijn gegaan van marktopbrengsten van Srd 2.000 per jaar naar het magische bedrag van ruim Srd 1 miljoen.'

Marktmeester John Lecton zegt, dat hij transparante financiële verslagen kan overleggen. De districtscommissaris krijgt zowel wekelijks als maandelijks verslag. Het geld komt niet in handen van de marktmeester. Het wordt geïnd door een speciale financiële afdeling. Lecton heeft sinds zijn aantreden al een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo heeft de markt een was- en verfbeurt gehad en de standhouders zijn geregistreerd.

VN-vertegenwoordiger Henry Mac Donald heeft VN-burelen verlaten

Mac Donald sinds oktober directeur bij in VS gevestigde World Development Foundation


Henry Mac Donald, jarenlang Surinames permanent vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, heeft de diplomatieke dienst verlaten. In oktober is hij als directeur aan de slag gegaan bij de in Amerika gevestigde World Development Foundation (WDF), aldus de Ware Tijd zaterdag 16 december 2017.

Hij is een van de ambassadeurs die vanwege gewijzigde inzichten omtrent het buitenlandbeleid door Paramaribo zijn teruggeroepen. Behalve Mac Donald zijn de afgelopen periode de ambassadeurs in Guyana, China, Cuba, Brazilië, Trinidad en Tobago en India teruggeroepen.

Mac Donald begon in 2007 bij de diplomatieke post bij de VN na eerder werkzaam te zijn geweest bij Surinames vertegenwoordiging bij de OAS.

Tijdens een afscheidsreceptie in New York werd hulde gebracht voor het werk dat hij in verschillende hoedanigheden bij de VN heeft verzet en zijn betrokkenheid bij internationale samenwerking, ontwikkeling en diplomatie. Onder andere was hij vicevoorzitter van de 65e Algemene Vergadering van de VN, voorzitter van de VN-commissie voor Sociale, Humanitaire en Culturele Aangelegenheden. De nieuwe WDF-topman was ook sterk betrokken bij het promoten van gendergelijkheid en het vragen om meer internationale aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes.

Hij was nauw betrokken bij de HEFORSHE-beweging en initiatiefnemer van de zogenoemde Barber Shop Conferenties. Tijdens deze conferenties speciaal bedoeld voor mannen werd van gedachten gewisseld hoe mannen een grotere bijdrage kunnen leveren bij het terugdringen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

De ex-diplomaat was ook nauw betrokken bij initiatieven ter bevordering van duurzame ontwikkeling via private-public partnerschappen.