woensdag 27 maart 2019

Hesdy Pigot (NPS): ‘NDP stuwt kosten verkiezingscampagne 2020 omhoog’

'NDP gooit er zoveel geld  tegenaan, dat meeste politieke partijen geen schijn van kans hebben' 

'Barricades door de huidige machthebbers worden opgeworpen, zijn zonder meer bedoeld om de nek van tegenstanders met geld en politiek geweld te breken'


'Onder het bewind van de NDP zijn de kosten van alles, inclusief de organisatie van de verkiezingen, met meer dan 150% gestegen. Het gros van de partijen is bij voorbaat al uitgeschakeld, omdat zij de verkiezingscampagne niet kunnen bekostigen. Goede bedoelingen en een solide ontwikkelingsvisie zijn bij lange na niet voldoende om verkiezingswinst te behalen’, zegt NPS-politicus Hesdy Pigot woensdag 27 maart 2019 in het Dagblad Suriname. 

‘De verkiezingen worden gefinancierd uit de staatsbegroting. De Nationale Democratische Partij (NDP) stuwt de kosten van de algemene verkiezingen van 2020 omhoog. De NDP gooit er zoveel geld, andere middelen en handelingen tegenaan, dat de meeste politieke partijen geen schijn van kans hebben om mee te doen aan de verkiezingen. De barricades die door de huidige machthebbers worden opgeworpen, zijn zonder meer bedoeld om de nek van tegenstanders met geld en politiek geweld te breken. Er worden zoveel barricades opgeworpen dat zelfs het opbouwen van een verkiezingscampagne voor de meeste partijen haast onmogelijk is geworden.’

'De aanstaande verkiezingen worden de duurste verkiezingscampagne aller tijden. De verkiezingsbegroting van 2020 is nog niet vastgesteld. De begrotingsbehandeling 2019 ligt nog onder de hamer van De Nationale Assemblee. Ingewijden stellen, dat de officiële begroting de honderd miljoen Srd ver zal overschrijden. Dit bedrag betreft slechts een deel van wat de regering, in naam van de overheid, zal uitgeven. De Surinaamse verkiezingen van 2010 hebben meer dan Srd 40 miljoen gekost. Die van 2015 hadden kostenplaatje ver boven de Srd 100 miljoen. In dat jaar hebben de verkiezingen de overheid om en bij Srd 250 per kiesgerechtigde gekost. Vergeleken met 2010 is dat een stijging van meer dan 100%. De benoeming en installatie van het parlement, de president en vicepresident zijn daar niet bij berekend.’ 

Ter vergelijking haalt Pigot aan dat in de Verenigde Staten, Europa en andere gebieden de verkiezingskosten van de overheden schommelen tussen de 1 en 3 Amerikaanse dollar per kiezer. Brazilië bijvoorbeeld is 2,30 Amerikaanse dollar kwijt per kiezer. Suriname steekt daar, met Srd 250 per kiezer, wel tien keer bovenuit. 'Het is voor mij zonneklaar dat er iets fundamenteels mis is met de verkiezingsbegrotingen van de NDP-regeringen.’ 

Volgens NPS-hoofdbestuurslid Pigot moeten bij het bepalen van hoeveel de verkiezingen per kiezer hebben gekost de uitgaven van alle politieke organisaties, ongeacht wie de kosten gemaakt heeft, opgeteld worden om achter de ware kosten te komen.

De verkiezingsbegroting van 2020 wordt door Pigot bij voorbaat bestempeld als misleidend. De NDP wordt in de samenleving ervan beschuldigd dat zij, tegen alle regels in, op grote schaal overheidsmiddelen inzet om partijpolitieke propaganda te voeren. ‘Er wordt met overheidsgeld, pakketten, grondbeschikkingen en andere cadeautjes gestrooid om stemmen te kopen. Menigeen is de mening toegedaan dat de abrupte wisseling van de wacht bij de Centrale Bank van Suriname ervoor moet zorgen dat de regering alles in het werk kan stellen om de verkiezingen te winnen.’

De ingediende ontwerpstaatsbegroting 2019 van Srd 15 miljard wordt door Pigot aangemerkt als populistisch. Het is zo in elkaar gezet om in het verkiezingsjaar ‘mooi weer’ te kunnen spelen, met als doel de verkiezingen te winnen.

Suriname wil overleg met Brazilië over omruilen Braziliaanse munt real tegen Surinaamse dollar

Governor CBvS ← Van Trikt: 'Ik zou dit met de Centrale Bank van Brazilië moeten arrangeren'

Minister Tsang →: 'Daarmee willen we bewerkstelligen dat Brazilianen ook een real-rekening kunnen openen in Suriname'


Suriname gaat in gesprek met Brazilië om de mogelijkheid te creëren voor het omruilen van de Braziliaanse real tegen de Surinaamse dollar. Dit kan niet alleen handel en toerisme tussen de twee landen bevorderen, maar zou ook de druk op de Amerikaanse dollar kunnen verminderen, aldus minister Stephen Tsang van Handel & Industrie dinsdag in hotel Torarica bij de opening van een workshop over de voordelen die de opkomende aardoliesector voor het Surinaamse bedrijfsleven kan hebben, zo schrijft de Ware Tijd woensdag 27 maart 2019.

De bewindsman zegt, dat hij dit voorstel al heeft besproken met de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Governor Robert van Trikt zegt, dat het tot de mogelijkheden behoort om een overeenkomst met Brazilië aan te gaan. 'Het is een bestaand product op de internationale markt. Ik zou dit met de Centrale Bank van Brazilië moeten arrangeren.' 

Intussen is deze zaak al besproken met de ambassadeur van Brazilië in Suriname. Binnen hoeveel tijd een dergelijke overeenkomst gesloten zou kunnen worden, kan de governor nog niet aangeven. De officiële gesprekken moeten nog op gang komen. Als het aan minister Tsang ligt gebeurt dit al heel gauw. Hij stelt, dat met de aardolievondsten voor de Guyanese kust de drie Guyana's 'de nieuwe hotspot' in de wereld zijn geworden. Zelfs zonder grote aardolievondsten in Surinaamse wateren kunnen de activiteiten in Guyana bijdragen aan een sterke economische groei in Suriname, meent hij. Lokale kleine en middelgrote bedrijven zouden hiervan kunnen profiteren. Zij zouden meer werkgelegenheid kunnen schappen en de kans krijgen om uit te groeien.

Ter bevordering van de handel in de regio heeft Tsang daarom gesprekken gevoerd met Van Trikt 'om te kijken naar de mogelijkheden om handel met de buurlanden te verbeteren'.

De minister merkte op dat Brazilië een strak beleid voert waarbij passagiers slechts een beperkt bedrag aan Amerikaanse dollars uit het land mogen meenemen. Door deze valutabeperking worden Brazilianen die naar Suriname komen beperkt in hun bestedingen. Met de CBvS-governor is gesproken om het mogelijk te maken, dat de real bij lokale banken kan worden ingewisseld. 'Daarmee willen we bewerkstelligen dat zij ook een real-rekening kunnen openen in Suriname', aldus Tsang. Dit zou kunnen zorgen voor minder druk op de Amerikaanse dollar. Het zou hierdoor ook mogelijk moeten worden dat Braziliaanse garimpeiro's met reals betaald worden voor hun goud.

De bewindsman is ook voorstander van een valutadeal met Guyana. 'Op dezelfde manier kijken we naar mogelijkheden om de Guyanese dollar in Suriname te kunnen inwisselen.' Tsang benadrukt dat de activiteiten in de aardolie- en gasactiviteiten die nu op gang komen spin-offeffecten zullen hebben naar de handel, dienstverlening, toerisme en horecasector.

Overlevende Chapecoense vliegramp in Colombia overlijdt aan hartaanval

Braziliaanse journalist Rafael Henzel (45) was één van de zes overlevenden van de vliegramp


Hij schreef later een boek over de tragedie ’Viva como se estivesse de partida’


De Braziliaanse journalist Rafael Henzel was één van de zes overlevenden van de vliegramp waarbij bijna de hele voetbalploeg van Chapecoense om het leven kwam in november 2016. Hij overleed dinsdag 26 maart 2019 echter aan een hartaanval tijdens een voetbalwedstrijdje. Hij was amper 45 jaar oud.



Op 28 november 2016 crashte de LaMia Airlines-vlucht 2933 in Colombia, met 77 mensen aan boord (68 passagiers en 9 bemanningsleden). Onder hen de voetbalploeg van Chapecoense, die naar Colombia op weg was om er de finale van de Copa Sudamericana tegen Atlético Nacional te spelen.


Slechts zes passagiers overleefden de ramp: drie spelers, twee bemanningsleden en Henzel, die voor de plaatselijke radio werkte. De spelers die overleefden zijn Helio Hermito Zampier Neto, Alan Luciano Ruschel en Jackson Ragnar Follman. Daarnaast kwamen een airhostesse, een crewlid en radiojournalist Rafael Henzel er met de schrik vanaf. Die laatste hield er wel zeven gebroken ribben aan over, maar was vastberaden niet bij de pakken te blijven zitten. 

Hij schreef later een boek over de tragedie ’Viva como se estivesse de partida’ of ’Leef alsof je weggaat’ en was net terug van een reis naar Europa, waar hij op het Thinking Football Film Festival in Bilbao Nossa Chape kwam voorstellen, een documentaire over de vliegramp.


De club reageerde aangeslagen op het overlijden. 'Het is met diepe droevenis en ontsteltenis dat we moeten zeggen dat Rafael Henzel is overleden. Hij was een symbool geworden voor de wederopbouw van de club.'



(Suriname Mirror/g1.globo.com/Twitter/BBC/noticias.r7.com/De Telegraaf)

Douane onderschept 386 kilo cocaïne in de haven van Vlissingen

(Bron foto: Douane)
Cocaïne verstopt in een pallet bananen aan boord schip uit Ecuador


De Douane heeft dinsdag tijdens een controle in de haven van Vlissingen een partij van 386 kilo cocaïne onderschept. Deze lucratieve lading vertegenwoordigt een straatwaarde van ruim 11 miljoen euro, zo bericht de Douane woensdag 27 maart 2019.

De partij was verstopt in een pallet bananen en werd gevonden door een speurhond. In vrachten bananen wordt vaker cocaïne aangetroffen.

Het schip met de pallets bananen was afkomstig uit Ecuador. De drugs zijn intussen vernietigd. Er zijn geen aanhoudingen verricht.


Het is niet voor het eerst dat in de haven van Vlissingen cocaïne is ontdekt in een lading bananen.

De Douane heeft 12 oktober 2018 700 kilo cocaïne onderschept bij een controle bij een bedrijf in de haven van Vlissingen. De drugs waren verdeeld over 48 pallets en zaten verstopt in dozen met bananen. De pallets met de drugs waren afkomstig van een schip uit Zuid-Amerika.
De Douane ontdekte donderdag 20 september 2018 20 kilo cocaïne op een schip in de haven van Vlissingen. De cocaïne was verstopt in het ruim van een schip dat geladen was met pallets bananen.  De bananen waren afkomstig uit Zuid-Amerika.
Bij een bedrijf in de haven van Vlissingen vond de Douane vrijdag 7 september 2018 350 kilo cocaïne in een lading bananen. De bananen waren afkomstig uit Ecuador. 

(Suriname Mirror/Douane/Twitter)

Jitendra Kalloe (VHP): 'NDP-regering kan niet eens gratis ID-kaarten verstrekken aan burgers'

Assembleelid verbolgen over boete van Srd 200 indien ID-kaart vervallen is

Kalloe wil dat boete wordt afgeschaft  


De elektronische identiteitskaart (e-ID) is op 18 maart geïntroduceerd. Dankzij de goedkeuring van de totale coalitie is de e-ID-wetgeving op 21 december 2018 aangenomen in het parlement. 'We vervangen niet slechts een oude ID-kaart. We zijn hier bezig om eigenlijk een sleutel te geven, waarmee we een heleboel dingen vergemakkelijken voor de burgers', gaf André Misiekaba (NDP), Assembleelid tevens voorzitter van de commissie, die deze wet had voorbereid, te kennen in december 2018. 

Stephen Tsang, minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), zei in dezelfde maand dat met de nieuwe mogelijkheden de verschillende overheidsprocedures efficiënt zullen verlopen. De uitvoering van deze wet heeft overigens een kostenplaatje van 9,7 miljoen Amerikaanse dollar.

Zeer opmerkelijk is, aldus het Dagblad Suriname woensdag 27 maart 2018, dat er aan de e-ID een wachttijd is gekoppeld van maximaal 30 dagen. De vraag rijst dus, hoe efficiënt de overheidsprocedures zullen verlopen als de wachttijd alleen een maand in beslag kan nemen. De oppositieleden vermoedden initieel corruptieve handelingen bij het e-ID-project.

Het grootste struikelblok voor de samenleving blijft echter de kosten van Srd 75 voor het aanvragen van de e-ID, met uitzondering van hen wiens huidige ID-kaart niet vervallen is, alsook 16-jarigen die voor de allereerste keer een ID-kaart gaan laten maken. Voorheen werden geen kosten in rekening gebracht voor een ID-kaart.

'De NDP-regering kan niet eens gratis ID-kaarten verstrekken aan burgers. Wat erger is, is dat er een boete van Srd 200 wordt opgelegd als je je ID-kaart niet laat vernieuwen', zegt volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP).

Hij benadrukt dat veel burgers met een vervallen ID-kaart zitten en daardoor ineens Srd 275 moeten ophoesten. 'Men komt nauwelijks uit met hun budget en dan heeft de regering een nieuwe manier gevonden om geld af te troggelen van het volk. Er is niet eens rekening gehouden met mensen die afhankelijk zijn van een AOV-uitkering van Srd 525', aldus Kalloe.

Hij is van mening, dat de boete van Srd 200, die vastgelegd is in artikel 17 van de ID-kaartenwet 2018, afgeschaft moet worden.

Para Springs garandeert dat haar water zuiver is

'Algenvorming ontstaat wanneer de flessen in de zon staan'


Op social media verscheen onlangs een filmpje, waarin te zien is, dat flessen water van waterproducent Para Springs vervuild zouden zijn. General manager Oscar Kambel van Para Springs zegt, zo meldt het Dagblad Suriname woensdag 27 maart 2019, dat de maakster van de bedoelde video het bedrijf via een filmpje wilde informeren, maar dat de video via een andere persoon viraal ging. 

De klant had algenvorming geconstateerd. 'Algenvorming ontstaat wanneer de flessen in de zon staan', laat Kambel weten.

De winkelier is door het bedrijf ook aangesproken om de opslag van de flessen niet aan de zon bloot te stellen. De general manager zegt, dat er niets mis is met het water van Para Springs en dat het bedrijf ook contact heeft gehad met de maakster van de video. Het bedrijf is deze klant erkentelijk voor haar oplettendheid en heeft haar beloond met een tray water.

Het bedrijf heeft dinsdag een verklaring geplaatst op zijn Facebook-pagina:

Etnel (NPS): 'Vanaf 2015 is regering niet geslaagd toegankelijkheid gezondheidszorg te vergroten'

'De gezondheidszorg dient dringend onderworpen te worden aan ordening'


De Zorgraad liet op 1 maart weten, dat er anno 2019 geen sprake meer is van het product basiszorgverzekering. De Wet Nationale Basiszorgverzekering, die op 9 september 2014 geïmplementeerd is, is ondertussen een eigen leven aan het leiden in de praktijk. Zo hebben de verzekeringsmaatschappijen hun premies verhoogd, enkele van de zorgtarieven zijn eveneens aangepast, het Staatsziekenfonds (SZF) heeft de vergoeding die zij uitkeert voor de MRI-scans verlaagd, en voor medicamenten op recept moet steeds vaker betaald worden. Dit zijn allemaal zaken die buiten de wet geschieden, zonder dat iemand of een instituut ingrijpt. 

'We zien dat het gezondheidsvraagstuk vanaf het jaar 2015 speelt. De regering heeft absoluut geen beleid gemaakt om de toegankelijkheid van de gezondheidszorg te vergroten', stelt  volksvertegenwoordigster Patricia Etnel (NPS) woensdag 27 maart 2019 in het Dagblad Suriname. De constatering van de Zorgraad spreekt wat dit betreft boekdelen.

Etnel voert aan, dat de gezondheidszorg dringend onderworpen dient te worden aan ordening, zodat elke burger verzekerd is van de basisdiensten binnen de gezondheidszorg. 'Vooral de mofinawangs moeten niet verwaarloosd worden.'

De factoren die volgens Etnel gezorgd hebben voor de ontregeling in de medische sector zijn corruptie, wanbeleid, mismanagement en een gebrekkig controlemechanisme. Alhoewel de Basiszorgwet niet het gewenste doel heeft behaald, is Etnel van mening dat de regering niet terug hoeft te grijpen naar het oude systeem, waarbij kaarten werden verstrekt door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) voor de on- en minvermogenden. Dit had namelijk eveneens tal van minpunten, waarvan eenieder trachtte te profiteren, ook al behoorde een persoon niet tot de on- en minvermogenden.

'Het oude systeem was specifiek voor de mofinawangs bedoeld, maar gaandeweg wilde iedereen zo'n kaart bemachtigen. Met het introduceren van de basiszorgverzekering hebben de regeringen Bouterse-I en -II onvoldoende gekeken naar de SZF-verzekerden en de groep van de on- en minvermogenden, met alle gevolgen van dien', aldus Etnel.

Man bouwt kaasmuur op grens tussen VS en Mexico

(Bron foto: cheesewall.com)
Kunstenaar Cosimo Cavallaro bouwt kaasmuur in Tecate, Californië, 15 meter van grens Mexico


Een kunstenaar, die gespecialiseerd is in werken gemaakt van kaas, is maandagmiddag 25 maart 201, begonnen met de bouw van een kaasmuur aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico.

Kunstenaar Cosimo Cavallaro bouwt zijn fameuze kaasmuur in Tecate, Californië, een kleine 15 meter van de echte grens bij Mexico. Hij begint met 200 blokken Cotija, een harde Mexicaanse kaas. De Amerikaan denkt wel dat hij nog 8.800 extra blokken nodig heeft om zijn project te verwezelijken.



'Ik wilde al zo’n 20 jaar een kaasmuur bouwen', vertelt Cavallaro aan HuffPost. 'Wanneer je een barrière of een grens ziet, wil je die verleggen of verder gaan.'



Het was pas toen president Donald Trump begon met het eisen van een grensmuur, dat de kunstenaar er echt werk van maakte. 'De vraag van Trump gaf me context, emotionele impact', zegt Cavallaro.

Hij zegt dat hij de muur graag wil houden, maar geeft toe dat er een mogelijkheid is dat de muur uit elkaar valt of dat dieren er delen van opeten. Maar, dat maakt voor hem deel uit van het artistieke proces. 'Dat is wat mensen doen', legt de Amerikaan uit. 'We consumeren en dan verspillen we. Ik hoop dat de kaasmuur iedereen op een andere manier voedt.'




(Suriname Mirror/Metro/cheesewall.com/YouTube/Twitter)

In oosten Mexico, staat Veracruz, zijn zeker vijftien lichamen gevonden in verborgen graven

'Zoektocht naar nog onontdekte graven in het gebied gaat door'


In het oosten van Mexico zijn zeker vijftien lichamen gevonden in verborgen graven. De menselijke resten van twaalf personen zijn al opgegraven. Dat zegt de openbare aanklager van de staat Veracruz, Jorge Winckler. 

In verschillende andere kuilen op hetzelfde stuk grond zijn drie andere lichamen ontdekt, maar die moeten nog opgegraven worden. Het is nog onduidelijk wie de slachtoffers omgebracht heeft. De zoektocht naar nog onontdekte graven in het gebied gaat door, zegt het Openbaar Ministerie.



Veracruz geldt als een van de gevaarlijke staten van Mexico. In het land zijn op dit moment ongeveer 40.000 personen vermist.

Families ondernemen ook op eigen initiatief zoekacties, om zekerheid te krijgen over het lot van hun dierbaren. Het voorbije jaar waren er in Mexico ruim 33.000 misdrijven met dodelijke afloop. Het grootste deel heeft te maken met georganiseerde criminaliteit.



(Suriname Mirror/El Periodico/Belga/radioformula.com.mx/Twitter)

Shakira stelt voor rechter in Madrid dat nummer La Bicicleta geen link heeft met Yo Te Quiero Tanto van Cubaanse zanger

(Bron foto: EFE)
'Mijn liedje heeft ook helemaal niks met Cuba te maken, maar wel met Barranquilla in Colombia'


Shakira heeft voor de rechter in Madrid met kracht tegengesproken dat ze een nummer van een Cubaanse artiest heeft 'gestolen'. De Colombiaanse zangeres verklaarde volgens Madrileense media, dat haar nummer La Bicicleta niet in dezelfde stijl is en helemaal niets te maken heeft met Yo Te Quiero Tanto van de Cubaan Liván Castellano Valdés. 


'Mijn liedje heeft ook helemaal niks met Cuba te maken, maar wel met Barranquilla (in Colombia).'

De 42-jarige in Spanje wonende popster hief het lied in de rechtszaal aan, om de Colombiaanse muziekstijl vallenato voor het juridische voetlicht te brengen.


Castellano, met de artiestennaam Liván, stelt in de rechtszaak dat delen van La Bicicleta kopieën zijn van zijn nummer dat uit 1997 stamt. Behalve Shakira klaagt hij ook de Colombiaan Carlos Vives aan, met wie Shakira het nummer La Bicicleta in 2016 zong.

Het nummer is inmiddels al 1,3 miljard keer aangeklikt op YouTube.

De popzangeres woont bij Barcelona en heeft nog meer problemen in rechtszalen. In juni komt een zaak voor waarin ze ervan wordt beschuldigd dat ze circa 14,5 miljoen euro aan belasting heeft ontdoken in de jaren 2012-2014.


(Suriname Mirror/vanitatis.elconfidencial.com/abc.es/YouTube/RTL Nieuws)

Brazilië gaat door met plannen bouw ​​grote waterkrachtcentrale Bem Querer in noordelijke grensstaat Roraima

(Bron: Aimbere Freitas)
Roraima is als enige deelstaat afhankelijk van stroom uit Venezuela

- Sinds 7 maart heeft Roraima geen stroom van Venezuela ontvangen
- Ontwerp dam controversieel vanwege uitgestrekte gebied dat zou worden overstroomd, 519 vierkante kilometer


De Braziliaanse overheid heeft de studies om een ​​grote waterkracht- centrale in de noordelijke grensstaat Roraima te bouwen hervat, een staat die momenteel nog afhankelijk is van het wankele Venezolaanse elektriciteitsnet, zeiden functionarissen van het staatsenergieplanningbureau EPE (Empresa de Pesquisa Energética) aan persbureau Reuters.

Roraima, de enige staat die niet verbonden is met het nationale netwerk van Brazilië, heeft herhaaldelijk te kampen gehad met tekort aan elektriciteit die het koopt in Venezuela, dat een ernstige economische crisis doormaakt en grote stroomstoringen.

Roraima heeft sinds 7 maart geen stroom van Venezuela gekregen, zei het Braziliaanse ministerie van Energie dinsdag 26 maart 2019.

Het Roraima-damproject, genaamd Bem Querer, zou waarschijnlijk investeringen van ongeveer 6 miljard reais ($ 1,55 miljard) eisen. Het ontwerp is controversieel vanwege het uitgestrekte gebied dat zou worden overstroomd - geprojecteerd op 519 vierkante kilometer, bijna de grootte van het Amerikaanse eiland in de Stille Oceaan van Guam.

'Naar onze mening zou het het hydro-elektrische project van de Amazonr zijn, als het gebouwd is', zegt Ciro Campos, onderzoeker bij de milieugroep Instituto Socioambiental (ISA).

Het milieuvergunningsproces voor de dam kan volgend jaar van start gaan en een bouwvergunning zou in 2021 klaar kunnen zijn voor particuliere investeerders, zei Elisângela Medeiros de Almeida, EPE's milieudeskundige.

Nieuwe waterkrachtcentrales in de Amazone zijn de laatste jaren van de tafel gevallen door de politieke terugslag van de enorme Belo Monte-dam in de Xingu-rivier in de staat Pará, die naar verwachting een capaciteit van 11.233 megawatt zal hebben als hij klaar is. Hoewel het als cruciaal wordt beschouwd om de toekomstige stroomvoorziening in de regio te garanderen, heeft Belo Monte een felle tegenstand ondervonden van lokale inheemse groepen en de wereldwijde milieuactivistenbeweging, waaronder 'Avatar'-regisseur James Cameron.

De minister van Milieu van Brazilië, Ricardo Salles, zei echter dat de regering maandag open zal staan ​​voor de evaluatie van nieuwe waterkrachtprojecten in de Amazone op hun merites.

Het voorgestelde Bem Querer-project zou pas in 2027 'live' gaan. Tot die tijd zal Roraima afhankelijk zijn van thermische opwekking terwijl het niet verbonden is met het nationale net, iets dat zou kunnen gebeuren met een project voor een nieuwe energietransmissielijn afkomstig van Manaus, hoofdstad van naburige staat Amazonas.

(Suriname Mirror/VoA News/Reuters)

Populariteit Braziliaanse president Jair Bolsonaro keldert al na amper drie maanden....

Bolsonaro en de Chileense president Piñera
Bolsonaro uit zich lovend over dictators Pinochet (Chili) en Stroessner (Paraguay)

In januari, bij zijn aantreden, had Bolsonaro nog steun van 49% van de Braziliaanse bevolking, deze maand is dat al gedaald 34%


Na amper drie maanden keldert de populariteit van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. De crisissen volgen elkaar op. Maar, Bolsonaro communiceert alsof zijn verkiezingscampagne nog altijd bezig is. 

'Bolsonaro eruit' stond op verschillende borden toen Jair Bolsonaro vorige week Santiago de Chile bezocht. Chileense manifestanten beschuldigden hem van racisme, homofobie, vrouwenhaat en fascisme. Oppositieleiders weigerden deel te nemen aan een lunch georganiseerd door de Chileense president Sebastián Piñera.

Bolsonaro, voormalig legerkapitein, sprak vroeger lovend over generaal Augusto Pinochet, de Chileense dictator (1973-1990) die ervan werd beschuldigd meer dan 40.000 mensen te hebben gedood, gemarteld of opgesloten. Bolsonaro’s stafchef, Onyx Lorenzoni, goot aan de vooravond van het bezoek aan Chili olie op het vuur door te verklaren, dat Pinochets 'bloedbad' de macro-economische basis heeft gelegd voor de acht volgende regeringen in Chili, zowel linkse als centrumregeringen, een voorbeeld dat ook Brazilië zou moeten volgen. Een andere voormalige dictator, de Paraguayaan Alfredo Stroessner (1954-1989), werd vorige maand een 'staatsman' genoemd door Bolsonaro, bij de plechtige aanstelling van de nieuwe bestuurders van Itaipú Binacional, de waterkrachtcentrale die 35 jaar geleden op de grens tussen beide landen werd gebouwd.

(Bron foto:TeleSur)
Bolsonaro was in Chili voor een top van Prosur, een organisatie die door vooral rechtse regeringen in het leven werd geroepen nadat ze de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) hadden verlaten. Unasur ontstond in het eerste decennium van deze eeuw, onder impuls van linkse regeringen in Zuid-Amerika.

Bolsonaro werd in oktober verkozen met 55 procent van de stemmen (57,7 miljoen stemmen), maar zijn populariteit ging sindsdien razendsnel omlaag, zeer ongebruikelijk in de eerste maanden van een nieuwe Braziliaanse regering. In januari, bij zijn aantreden, had hij nog de steun van 49 procent van de Braziliaanse bevolking, deze maand is dat al gedaald 34 procent, zo blijkt uit een peiling van het Braziliaanse Instituut voor Publieke Opinie en Statistieken.

De Brazilianen zien een regering die is verlamd door interne conflicten en gevechten tegen windmolens. Controversiële maatregelen zoals de versoepeling van wapenbezit, beschuldigingen van corruptie in de presidentiële familie, en tegenstrijdige berichten van de president en zijn kinderen via sociale media tasten dat imago verder aan. De crisissen volgen elkaar op. Allemaal zijn ze veroorzaakt door de regering zelf, want de oppositie is er nog niet in geslaagd haar strategie tegen de nieuwe president te bepalen.

De interne verdeeldheid dreigt de belangrijkste doelstelling, de parlementaire goedkeuring van de pensioenhervorming, te dwarsbomen. Zowel de regering als de meeste economen en ondernemers noemen die hervorming onmisbaar om het begrotingstekort in te dammen en de economische groei aan te zwengelen. Volgens het voorstel van minister van Economie Paulo Guedes moet de hervorming de overheid de komende tien jaar omgerekend meer dan 200 miljard euro opleveren.De pensioenhervorming krijgt in het algemeen veel steun, omdat ze de grootste ongelijkheden tussen de publieke en private sector wegwerkt. Maar, er komt ook veel kritiek, omdat ze de voordelen voor armere groepen, zoals ouderen, mensen met een beperking en plattelandsbewoners vermindert. Een zwakkere onderhandelingspositie kan het de regering onmogelijk maken de hervorming door te voeren. Er is een Grondwetswijziging voor nodig, waardoor de goedkeuring van minstens 60 procent van de afgevaardigden en senatoren vereist is in het Congres, bijzonder moeilijk in een parlement met dertig partijen.

Vooral het voorstel over het militaire pensioen stuit op veel weerstand. Het leger heeft zijn eigen systeem, het reservekader, dat niet als pensionering wordt beschouwd. Het leger bood aan een deel van de begrotingsinspanning te dragen door de actieve periode te verlengen van 30 naar 35 jaar en een deel van de lonen naar het pensioenstelsel door te schuiven. Maar, de regering stelt tegelijkertijd voor om de militaire loopbanen te herstructureren en de lonen te verhogen. Dat doet de militaire bijdrage in de begrotingsinspanning zo goed als teniet.Nog erger is dat de regering geen stevige parlementaire meerderheid vindt, klaagt Rodrigo Maia van de Democraten, de grootste partij in de alliantie.


Hij is als voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden een sleutelfiguur bij de goedkeuring van elk voorstel. Maia dreigt ermee zijn inspanningen om een meerderheid te vinden voor de pensioenhervorming te staken. Hij is de persoonlijke aanvallen van ministers en van een zoon van de president, Carlos Bolsonaro, moe.

Carlos Bolsonaro maakt deel uit van het stadsbestuur van Rio de Janeiro en coördineert de sociale media van zijn vader. De vader van Maia, Wellington Moreira Franco, de voormalige gouverneur van Rio de Janeiro en oud-minister van Mijnbouw en Energie, werd op 21 maart gearresteerd samen met de voormalige president Michel Temer (2016-2018). Ze worden beschuldigd van corruptie bij de bouw van de kerncentrale Angra-3. Deze nieuwe arrestaties maken deel uit van operatie Lava Jato (Carwash), die sinds 2014 al tientallen politici naar de gevangenis stuurde, ook de linkse president Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010). De nieuwe ophef in de media dreigt de pensioenhervorming eveneens te vertragen.De wijdverspreide overtuiging is, dat de indamming van het tekort in het pensioenstelsel van vitaal belang is voor de Braziliaanse economie. Daardoor is de voorgestelde Grondwetswijziging een kwestie van leven of dood voor de regering-Bolsonaro. De president zelf weigert parlementaire steun te zoeken voor het voorstel, omdat hij dat als 'oude politiek' ziet. De goedkeuring is een taak van het parlement, de regering heeft haar deel van het werk al gedaan, vindt hij.Ondernemers en financiële instellingen zijn er echter niet gerust in.

Kopstukken van grote bedrijven en ondernemersorganisaties hadden al een ontmoeting met vicepresident Hamilton Mourão. In deze chaotische regering valt de gepensioneerde generaal op door zijn evenwichtige aanpak en bereidheid tot dialoog. Er wordt steeds meer gespeculeerd dat hij zich voorbereidt om later het roer over te nemen.


Bolsonaro staat synoniem voor verdeeldheid. Zijn omstreden, soms verbijsterende verklaringen waren de sleutel tot zijn verkiezingsoverwinning. Maa,r zijn communicatie is nog altijd op zijn aanhangers afgestemd, alsof de verkiezingscampagne doorgaat, en daarmee dreigt hij zijn regering voortijdig te gronde te richten. Zijn sterk sektarische aanpak leidde al tot het ontslag van één minister, Gustavo Bebbiano, en van tientallen functionarissen bij het ministerie van Onderwijs.

Bolsonaro, die 28 jaar lang een grijs parlementslid was, werd president, omdat hij erin slaagde het algemene verzet tegen de politieke corruptie en georganiseerde misdaad en de hang naar meer traditionele normen te vertolken. Hij bracht militairen, religieus-conservatieven, ondernemers en neoliberale economen bij elkaar, onder wie economieminister Guedes, die graag het economische beleid van Pinochet in Brazilië wil toepassen.

(Suriname Mirror/IPS/Mo.be/Twitter)

Braziliaanse president Bolsonaro keurt herdenking staatsgreep 1964 goed

Golf van kritiek via (social) media op besluit Bolsonaro

(Bron foto: publimetro)
'Wie de staatsgreep van 64 looft, is blij met marteling, verbanning, censuur en de dood!'


Een golf van kritiek overspoelde Braziliaanse sociale media en nieuwsuitzendingen nadat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro een bericht had goedgekeurd om 31 maart 1964 te herdenken als de dag van het begin, van wat hij als voormalig legerkapitein, de 'Revolutie van 64' noemt.

Maar, voor velen luidt de dag het begin in van de eenentwintig jaar durende militaire dictatuur in Brazilië, die duizenden doden achterliet en honderden vermisten. 'De staatsgreep van 1964, zonder enige twijfel of historisch revisionisme, was een gewelddadige actie en ondemocratische breuk van de constitutionele orde', aldus de verklaring van het Federale Parket voor de Rechten van de Burger (PFDC, Procuradoria Federal dos Direitos do Cidadão) van dinsdag 26 maart 2019.


Woordvoerder van de president Otávio Rêgo Barros vertelde dinsdag tegen journalisten, dat de president de term 'staatsgreep' betwist om de regimeverandering in 1964 te classificeren:


Volgens de PFDC is een viering van de omverwerping van toenmalig president João Goulart op die dag 'de verdediging van het gebrek aan respect voor de democratische rechtsstaat'.

Andere publieke functionarissen hebben ook kritiek op de steun van de president. 'Een president van de republiek die de herdenking van de staatsgreep van 64 eist, ontkent juist het mandaat dat hij heeft gekregen: het regime dat de stem van de bevolking verheerlijkt', zei parlementslid Chico Alencar op zijn social media-account. 'Wie de staatsgreep van 64 looft, is blij met marteling, verbanning, censuur en de dood!', besloot Alencar:




Niet alleen publieke figuren, maar de gemiddelde Braziliaan is woedend over de goedkeuring van de president. 'Ik voel zo'n grote afkeer van deze ***, mijn grootvader was een slachtoffer van de coup van 64, hij stierf als gevolg van marteling, hij was gewoon een boer. Een familieman is vermoord door een regime en nu willen ze het vieren?', schreef de man uit Mato Grosso, die zichzelf Benedictus noemt.

Verwacht wordt dat de boodschap zondag in barakken en militaire garnizoenen in het hele land zal worden gelezen. Op dezelfde dag beloven demonstranten om de straat op te gaan om te protesteren.



(Suriname Mirror/The Rio Times/telesurtv.net/The Brazilian Report/Twitter/YouTube)

Vereniging van Medici in Suriname bezorgd over de staat van de gezondheidszorg

'De kwaliteit van de zorg lijkt in het gedrang te komen'


'In de afgelopen periode zijn er diverse ontwikkelingen geconstateerd in de gezondheidszorg die de werkzaamheden voor onze zorgverleners bemoeilijken en waardoor ook de kwaliteit van de zorg, en wellicht ook de vrije artsenkeuze van de patiënt, in het gedrang lijken te komen.

Geconstateerd is o.m.:

* Er is een groot tekort aan medicamenten, (medische) verbruiksartikelen en hulpmiddelen in de ziekenhuizen, waardoor er minder operaties –en bepaalde operaties al helemaal niet- mogelijk zijn; bepaalde operaties moeten worden uitgesteld, patiënten moeten nu ook in bepaalde gevallen zelf materiaal kopen, zoals gips, en moeten apart betalen voor medicamenten. 

* Door nodeloze aanvragen voor ontheffingen van het SZF wordt het leven van chronisch zieke patiënten tot een ware hel gemaakt. 

* Er worden sinds enige tijd absurde regels en eisen gesteld door het SZF die contraproductief en ontmoedigend (moeten) werken, waarmee het SZF kennelijk (flinke?) besparingen bewerkstelligt. 

* De SZF-medewerkers krijgen een particuliere garantiebrief van het SZF indien zij naar de dokter moeten. Kennelijk is de SZF-verzekering niet goed genoeg voor hun. 

* Er vinden ondoordachte bestedingen van grote sommen geld plaats, zoals de aanschaf van het Zorghotel en een heel duur software pakket t.b.v. het SZF, terwijl dit geld beter gebruikt kon worden om de ernstige problemen in de bestaande ziekenhuizen op te lossen (zoals het gebrek aan medicamenten, operatiemateriaal, etc.). 

* Sinds kort is het Ministerie van Volksgezondheid met het SZF samen bezig om de toelating van specialisten tot het SZF te frustreren en zijn er plannen om de sector vol te laten stromen met Cubaanse en Venezolaanse artsen en specialisten, waarbij het besef ontbreekt dat goede communicatie heel belangrijk is voor een kwalitatief goede gezondheidszorg en dat de meeste Surinamers geen Spaans spreken. 

* Door het binnen brengen van tal van zorgwerkers uit de Spaanstalige regio zullen onze eigen kostbare werkplekken ingenomen worden door Spaans sprekende zorgwerkers met een taalbarrière en komen de banen van onze Surinaamse zorgwerkers in het gedrang. 

*Recentelijk is door het Ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met de PAHO een strategisch plan gelanceerd zonder de werkers in het veld, zoals de Vereniging van Medici en andere zorgprofessionals te consulteren. De vraag rijst waarom het Ministerie de kenners van het zorgveld niet heeft geconsulteerd? 

* Alhoewel Suriname genoeg ziekenhuisbeddencapaciteit heeft in de bestaande ziekenhuizen, is het Zorghotel aangekocht, waardoor het overschot aan ziekenhuisbedden en daarmee de kosten in de zorg alleen maar vergroot worden. Immers dit ziekenhuis zal ook gedraaid en onderhouden moeten worden, zonder dat daar voldoende inkomsten tegenover staan. Alleen al met een betere spreiding van de opnames vanuit de EHBO van het AZP over de bestaande ziekenhuizen zou er al bewerkstelligd kunnen worden dat het Academisch Ziekenhuis niet steeds overbezet is. 

* Met de plannen van het SZF (t.w. het inzetten van Spaanstalige artsen voor SZF-patiënten) komt de vrije artsenkeuze in gedrang, waardoor het volk straks wellicht gedwongen zal zijn om zich bij een Spaans sprekende dokter te melden. Nieuw afgestudeerde Surinaamse medisch specialisten worden momenteel zelfs niet toegelaten als SZF-dienstverlener zoals een vaatinternist (behandeling van adervernauwing/aderverkalking) en een immunoloog die betrokken is bij de behandeling van reuma patiënten). 

* Door het binnenhalen van een grote schare aan Cubaanse (en Venezolaanse) zorgverleners door het Ministerie van Volksgezondheid is er niet alleen op termijn geen plaats voor onze eigen Surinaamse zorgwerkers, maar bovendien voldoen die categorie zorgverleners ook niet aan de maatstaven die tot nu steeds zijn gehanteerd en erkend om in Suriname de vereiste kwalitatief goede zorg te bieden als huisarts of medisch specialist. 

De VMS wenst ten slotte te benadrukken dat zij zich – geheel in overeenstemming met haar statuten en zoals ook van haar verwacht mag worden door zowel de overheid als de samenleving- zal blijven inzetten om de tot dusver opgebouwde kwalitatief goede zorg te behouden en uit te breiden door onder andere de opleiding van Surinaamse doktoren tot medisch specialist in gerenommeerde Nederlandse (en Belgische) klinieken, zoals dat in de afgelopen bijkans 50 jaar heeft plaatsgevonden en waarmee zij de gezondheidszorg op een goed niveau heeft helpen in stand houden.'

Bouva (NDP) pleit voor behoud 1% regeling in Kiesregeling, maar met waarborgsom

'Wanneer partij de nodige 1% van aantal kiezers niet haalt, krijgt ze waarborgsom niet terug'


De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Melvin Bouva (NDP), deed gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) het voorstel om de 1% regeling, zoals die staat in de Kiesregeling, te behouden, maar dan met een garantie c.q. waarborgsom. Zijn voorstel luidt, wanneer een politieke partij de nodige 1% van het aantal kiezers niet haalt, zij de waarborgsom niet terugbetaald krijgt, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 27 maart 2019.

Bouva legde uit, dat gebleken is dat van de elf partijen/combinaties die hebben deelgenomen aan de verkiezingen van 2015, slechts vier de 3500 stemmen (1% van het aantal kiesgerechtigden) of meer hebben behaald. 'Het werkt niet in de praktijk. Het voorstel is om daarvan af te zien en om een andere regeling daar te treffen. Vanuit de regering is er een voorstel van een waarborgsom, we can live with that', aldus de commissievoorzitter.

Hij vindt het beter om de 1% regeling toch te behouden, maar om daar een waarborgsom aan te koppelen voor wanneer die 1% niet wordt bereikt.


Marinus Bee (ABOP) kan zich hierin vinden, maar wil dat de regel scherper gesteld wordt in de wet. 'Ons systeem is gesteld op een districtenstelsel. Ik denk dat we moeten gaan naar 1% van het aantal kiezers in het district.'

Ook NDP-fractievoorzitter André Misiekaba vroeg aandacht hiervoor.

Commissielid Asiskumar Gajadien (VHP) noemde het voorstel van Bouva sympathiek, maar benadrukte dat de waarborgsom niet bij staatsbesluit geregeld kan worden. 'Wij weten wat het geval is van staatsbesluiten. We kunnen als parlement het niet riskeren dat wij de verkiezingen ingaan met een kiesregeling waarbij we geen staatsbesluiten krijgen en de verkiezingen niet doorgaan. Wanneer de waarborgsom vastgesteld wordt, moet die neergepend worden in de Kiesregeling.'

Ook Carl Breeveld (DOE) wil de waarborgsom in de wet geregeld hebben. Wellicht is hij er voorstander van om de 1% regeling volledig uit de wet te halen. 'We kunnen meegaan met de afschaffing van de 1% regeling, omdat het bijdraagt tot de vermindering van de bureaucratie bij de verkiezingsorganisatie en ook kiezersbedrog.'

'Wanneer we kijken naar ons systeem, dan missen we de checks and balances. Ik wil weten van de regering of zij heeft nagedacht over het feit, dat wanneer zo expliciet in de wet staat dat politieke partijen een waarborgsom moeten betalen, of de regering niet de deur opent voor de gezichten van criminelen', zei Patricia Etnel (NPS). 'Politieke partijen moeten aangeven hoe zij aan hun gelden komen. Niet in een Staatsbesluit, maar in de wet. Wanneer jullie dingen in wetten zetten, moeten er controlemechanismen zijn die al deze zaken controleren.'

De discussie wordt morgen voortgezet.

'Bommelding' bij SOL tankstation aan Van 't Hogerhuysstraat is een oefening....

Wegen zijn afgesloten en directe omgeving wordt geëvacueerd


Er zou vanochtend, woensdag 27 maart 2019, sprake zijn van een bommelding bij het SOL tankstation aan Van 't Hogerhuysstraat. Speciale eenheden van de politie en de Motor Surveillance Dienst zijn bezig met een grote wegomlegging. Dit bericht Starnieuws. Maar, het gaat om een oefening, zo melden Starnieuws en het Korps Politie Suriname vervolgens.

De politie vraagt weggebruikers om gebruik te maken van de Industrieweg Noord naar de richting van de Saronbrug om zodoende via de Hernhutterstraat hun weg verder te kunnen vervolgen. De Willem Campagne- en de Van ’t Hogerhuysstraat zijn geheel afgesloten, aldus het Korps Politie Suriname.


Weggebruikers wordt gevraagd gebruik te maken van alternatieve wegen tot dat er nadere instructies worden gegeven.

Bij SOL zijn alle bevoegde eenheden alsook de bom squad van het leger maatregelen aan het treffen. Ook evacuatie in en rondom de omgeving is ingezet.

De politie meldt in reactie: 

'De bommelding die eerder op de dag is doorgespeeld via de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname betreft een vooraf georganiseerd worse case scenario.
Dit is een simulatie geweest van de SOL in samenwerking met alle bevoegde organisaties/diensten die op de plek moeten optreden.

De bom squad van het Nationaal Leger heeft de bom geneutraliseerd en de wegen zijn weer opengesteld voor weggebruikers.'

Van Curaçao afkomstige ondernemer heeft voorstel om Isla open te houden tot langere termijnoplossing

'Groep wil maximaal 250.000 vaten ruwe olie vanuit Nigeria naar Curaçao brengen om te worden geraffineerd'

- 'Hier hoeft geen dubbeltje voor te worden betaald, het bedrijf brengt de ruwe olie op eigen kosten naar Curaçao'
- 'Maar, de groep wordt tot nu toe steeds van het kastje naar de muur gestuurd'


Er is minstens één serieuze groep, geleid door een van Curaçao afkomstige ondernemer, die een brief met een concreet voorstel om de raffinaderij open te houden totdat een langere termijnoplossing is gevonden, heeft ingediend bij de Refineria di Kòrsou (RdK). Dat stelt Statenlid Charles Cooper (MFK), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 27 maart 2019.

Volgens Cooper wil en kan deze groep maximaal 250.000 vaten ruwe olie vanuit Nigeria naar Curaçao brengen om hier te worden geraffineerd. 'Hier hoeft geen dubbeltje voor worden betaald', zo stelt het MFK-Statenlid.

'Het bedrijf brengt de ruwe olie op eigen kosten naar Curaçao. Bij de Isla-raffinaderij wordt de olie verwerkt en het eindproduct zal aan de groep worden afgegeven zodat zij deze op de internationale markt kan verkopen. Voor deze operatie brengt de raffinaderij alle kosten die verbonden zijn aan het verwerken van de ruwe olie in rekening. Het gaat hierbij om de kosten die verbonden zijn aan de operatie, het onderhoud, de salarissen van alle werknemers en de aannemers; een soort cost center.'

Volgens de parlementariër wil deze groep dit in principe doen ‘om onze regering en de raffinaderij te helpen het hoofd boven water te houden en alle werknemers te betalen totdat er een structurele oplossing komt’.

'Maar, de groep wordt tot nu toe steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Er is niet eens de moeite gedaan om met de groep om de tafel te zitten om te kijken of en hoe ze iets kunnen betekenen voor Curaçao in de huidige situatie waarin het eiland verkeert', aldus Cooper.

Volgens de parlementariër heeft deze groep het voorstel ingediend bij de president-commissaris van de Raad van Commissarissen van RdK, Gilbert Martina. 'Hij heeft de brief weer afgeschoven op interimdirecteur Marcelino de Lannoy en hij heeft de brief op zijn beurt - met het excuus dat de Isla de exploitant is van de raffinaderij en dat de Isla zich hiermee moet bezighouden - weer doorgestuurd naar de directeur van de Isla. In theorie hebben ze allemaal gelijk, maar in de praktijk zijn deze personen op die posities geplaatst om te werken ten behoeve van onze gemeenschap.'

Minister Gijsbertha: 'Impact van de raffinaderij op de economie van Curaçao is immens'

Bewindsman belicht in Staten negatieve impact van Venezuela op Curaçao


'Als alle informatie die momenteel beschikbaar is in acht wordt genomen, wordt duidelijk dat de impact van de raffinaderij op de economie van Curaçao - eigenlijk op de gehele Curaçaose samenleving - immens is.' Dat waren de woorden van Kenneth Gijsbertha (MAN), waarnemend minister van Economische Ontwikkeling in de Staten, zo bericht vandaag, woensdag 27 maart 2019, het Antilliaans Dagblad.

In zijn presentatie belichtte de bewindsman de negatieve impact van Venezuela op Curaçao op verschillende gebieden, te weten het toerisme, de raffinaderij, de commercie/handel en de gevolgen van de raffinaderij op de operatie en eventueel het voortbestaan van andere (lokale) bedrijven.

Bij de raffinaderij zijn 1.200 mensen in vaste dienst. Bovendien zijn er dagelijks tussen de 600 en 800 personeelsleden van verschillende aannemersbedrijven werkzaam op het Isla-terrein. 'Dan hebben we het nog niet eens over de werknemers bij CRU of de personen die werken voor de leveranciers of de andere dienstverleners. Het gaat in totaal om tussen de 3.500 en 4.000 mensen, die voor hun boterham afhankelijk zijn van de raffinaderij. Als je voor al deze 4.000 personen een gezin meerekent van 4, kom je uit op 16.000 personen. Als je kijkt naar 16.000 personen in een bevolking van 150.000 man, dan begrijp je wel wat de impact zal zijn van een eventuele sluiting van de raffinaderij.'

Jaarlijks wordt - zo stelt de bewindsman - vanuit de raffinaderij tussen de 600 en 700 miljoen gulden in de Curaçaose economie geïnjecteerd. Dit bedrag is afkomstig van onder meer de huur die de raffinaderij aan Refineria di Kòrsou (RdK) betaalt, maar ook van salarissen die worden uitbetaald en de uitbetaling aan aannemers en andere dienstverleners.

ABOP en Seeka tekenen definitieve samenwerkingsovereenkomst met oog op 2020-verkiezingen

'Roep marrongemeenschap om weer samen te werken is niet voorbijgegaan aan ABOP en Seeka'


De ABOP en Seeka zullen vandaag, woensdag 27 maart 2019, een definitieve samenwerkingsovereenkomst tekenen. Op 10 oktober vorig jaar, op de Dag van de Marrons, hadden de voorzitters Ronnie Brunswijk (ABOP) en Paul Abena (Seeka) reeds een intentieverklaring om samen te werken, ondertekend te Dritabiki. Nu is het zover om de samenwerking formeel te bezegelen, zo schrijft Starnieuws. 

Eerder was er reeds een samenwerking tussen ABOP, Seeka en de BEP. Partijen zijn echter uit elkaar gegaan. In de intentieverklaring staat dat 'de roep van de Marron-gemeenschap, dat de partijen die deel uitmaakten van de A Combinatie, wederom samenwerken, is niet voorbijgegaan aan de leiding van de politieke partijen ABOP en Seeka'.


De twee partijen hadden elk drie personen voorgedragen strategieën te ontwikkelen om diepgang te geven aan de intentie die overeengekomen is. Dit in belang zijn van de samenleving, in het bijzonder de achtergestelde groepen.

Deze samenwerking komt tot stand in een periode waarbij in De Nationale Assemblee een wetsontwerp in behandeling is om pre-electorale combinaties formeel niet te staan. ABOP-fractieleider Brunswijk is fel gekant tegen deze wijziging. Hij stelde gisteren bij de behandeling in het parlement, dat dit tegen de democratische principes is. De pre-electorale samenwerking wordt verboden, terwijl na de verkiezing partijen met elkaar moeten samenwerken om een coalitie te kunnen vormen.

De behandeling van de wet wordt morgen voortgezet. Bij aanname van de wetswijziging zullen alleen individuele partijen zich kunnen inschrijven voor deelname aan de verkiezing. Dit houdt echter niet in dat er geen samenwerking onderling tussen partijen mogelijk is. Partijen kunnen een nieuwe combinatie oprichten en toch deelnemen aan de verkiezingen.

De Telegraaf rectificeert artikel over de Surinaamse 'Escobar' rijstondernemer Radj Oedit

'Ten onrechte is opgenomen dat O. in Suriname bekend zou staan onder de bijnaam ‘Escobar’’


De Telegraaf heeft vanmorgen, woensdag 27 maart 2019, een rectificatie geplaatst van een artikel waarin misdaadverslaggever Mick van Wely rijstondernemer Radj Oedit, de Surinaamse ‘Escobar’ noemt. 

De krant schrijft, dat op 19 en 20 maart door haar ‘ten onrechte opgenomen is dat O. in Suriname bekend zou staan onder de bijnaam ‘Escobar’’.



Oedit’s advocaat Nico Meijering benadrukte toen, dat zijn cliënt geen ’verleden’ heeft en een onberispelijke zakelijke staat van dienst heeft. De advocaat benadrukte verder, dat Oedit geen lid is van de NDP of geldschieter is van Bouterse zoals door de krant werd beweerd.

Suriname eindelijk op weg naar verantwoorde afvalverwerking

Ministerie OWT&C en GSD Innovations tekenen MoU om afvalverwerking te professionaliseren

(Bron foto: NII)

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft woensdag 20 maart na instemming van de ministeries van Financiën en Natuurlijke Hulpbronnen, een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend met het Amerikaanse GSD Innovations (Chicago  Illinois) GSD Innovations is een innovatieve onderneming die in verschillende landen projecten uitvoert als het om grote uitdagingen gaat ten aanzien van het milieu. Deze onderneming buigt zich vaak over waste-to-energy en waste water. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) pas dinsdag 26 maart 2019.

Met het ondertekenen van de MoU committeren partijen zich aan de gezamenlijke doelstelling om projecten uit te voeren die te maken hebben met het verwerken van voornamelijk huishoudelijk afval, te weten:
* Het beheren en ordenen van de vuilstortplaats
* Het beheren van stedelijk vast afval
* Het sorteren en verwerken van afval
* Het produceren van olie uit plastic afval
* Het zuiveren van afvalwater
* Het verantwoord verbranden van restafval

Als bijproduct zal bij het verantwoord verbranden van restafval energie kunnen worden opgewekt. Partijen hebben ten aanzien van energieopwekking afgesproken dat mogelijkheden zullen worden uitgewerkt om de financiële haalbaarheid te bepalen.

Het op milieu verantwoordelijke wijze verwerken van dagelijks tonnen aan geproduceerd huisvuil is het hoofddoel van de projecten en niet het opwekken van energie. Ook afvalwater zal volgens internationale normen worden opgevangen, behandeld en hergebruikt.

De projecten zullen gefaseerd worden opgezet bij de vuilstortplaatsen te Ornamibo en in Nickerie. De voorgestelde fabriek zal te Ornamibo naar schatting 220 ton per dag vers huisvuil ontvangen, sorteren en verwerken en daarnaast een geschatte 95 ton per dag van reeds gedumpt afval van de bestaande stortplaats verwerken.
Voor het project in Nickerie zal additioneel rijstkafafval worden meegenomen in het verantwoordelijk verwerken van afval op de vuilstortplaats. Het vergoeden van aanbieders van afval uit de rijst industrie is niet uitgesloten, zodat het afval niet meer zal worden verbrand op de manier waarop dit nu gebeurd met alle nadelige gevolgen voor mens en milieu.

Project Ornamibo zal naar verwachting een investering van ongeveer 80 miljoen Amerikaanse dollar en Project Nickerie ongeveer 75 miljoen vergen. Deze projecten zullen via directe buitenlandse investeringen worden veiliggesteld en zullen geen financiële kosten voor de overheid inhouden.

Volgens planning zal het project ontwikkelingsfase inclusief financiering in het derde kwartaal van dit jaar een feit zijn. De uitvoeringsfase inclusief inbedrijfstelling van de recyclingfabriek en de olie verwerkingsinstallatie uit plastic, zal uiterlijk aan het eind van het eerste kwartaal 2020 een feit zijn. Aan het eind van dezelfde periode zal het ontwerp van de verbrandingsinstallatie afgerond zijn, waarna de constructie zal aanvangen. De verwachtte oplevering en ingebruikname van de verbrandingsinstallatie zal in het eerste kwartaal 2021 plaatsvinden.

Met de realisatie van deze projecten zal Suriname het enig land zijn van Midden- en Zuid-Amerika, inclusief het Caribisch gebied, dat huishoudafval op deze milieuverantwoordelijke manier verwerkt.

NDP-fractie zet hakken in het zand - Fractie houdt vast aan verbod pre-electorale samenwerking

Gajadien (VHP): 'Het lijkt alsof NDP bang is voor de verkiezingen en dat zij allerlei redenen zoekt om zichzelf te beschermen'


De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) blijkt de enige te zijn die volledig staat achter het stopzetten van pre-electorale samenwerking bij de komende verkiezingen. In De Nationale Assemblee (DNA) werd gisteren door de betrokken commissie lang gediscussieerd hierover bij de behandeling van wijziging van het decreet Politiek Organisaties en de Kiesregeling, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 27 maart 2019. 

Andere partijen vinden dat door een verbod getornd wordt aan de democratische rechten. Commissievoorzitter Melvin Bouva (NDP) beweerde, dat de pre-electorale samenwerking alleen gold voor 1987. Deze bepaling is volgens hem in strijd met de Grondwet en andere wetten.

Commissielid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt dat de regering blijft volharden om te voorkomen dat politieke partijen combinaties vormen. 'We willen een andere type verkiezing hebben op regionaal niveau, de ressort- en districtsraden. Partijen gingen juist daarom combineren om ervoor te zorgen dat hun leden gekozen werden. Het lijkt alsof de NDP bang is voor de verkiezingen en dat zij allerlei redenen zoekt om zichzelf te beschermen.'

De VHP wijst het combinatieverbod af, omdat die vrijheid gelaten moet worden. 'Als je een combinatieverbod wilt instellen, dan zou je andere waarborgen moeten veiligstellen en we zien juist dat de regering dat weggehaald heeft. Als op regionaal niveau men mee kon doen met de verkiezingen op basis van evenredigheid, dan was de noodzaak van combinatie toch weggevallen. Als men een politieke organisatie met haar doelstellingen zou willen oprichten, zou die vrijheid gegeven moeten worden en moet dit niet afhankelijk zijn van de rechtspersoonlijkheidsverkrijging van de president.'


Bouva sprak zijn verbazing uit over de opmerking van Gajadien en citeerde het commentaar van de VHP in de evaluatie van het kiesstelsel uit het rapport van de presidentiële commissie. Volgens Bouva heeft de VHP juist gezegd voor stopzetten van combinaties te zijn. Gajadien bracht hiertegen in, dat niet selectief geciteerd moest worden. De VHP had aangegeven mee te kunnen gaan als het om een integrale wijziging ging van het kiesstelsel, waarbij de ressortraden via evenredigheidsstelsel gekozen zou worden. 'De NDP is hierop teruggekomen, omdat ze is bang dat ze veel zetels zal verliezen. Daarom is die wijziging ingetrokken', aldus Gajadien.

Patricia Etnel (NPS) zei, dat elke politieke partij een avontuur heeft met een politieke combinatie. 'We hebben een avontuur hier gehad met V7 en de NDP ook met de Mega Combinatie. Maar, je wordt sterk en gaat door. You rise.'

Raymond Sapoen (coalitie) stelde, dat combinatievorming overgelaten moet worden aan de politieke partijen. 'De toelichting waarom de regering daar voorstander van is, slaat op niets. Wanneer je de combinatievorming hebt, dan is de kiezer niet meer in staat om te stemmen op specifieke partijbeginselen. Dat is het oordeel van de wetgever. Ik vind het een immoreel vooroordeel wanneer wij moeten meewerken aan zo'n wet en je zegt dat combinatievorming zoals dit al decennialang het geval is, dat het in strijd is met de Grondwet.'

'Ik ben heel blij met deze regeling. Het zijn geen spijkers op laag water zoeken, het is geen enkele volksonvriendelijkheid, geen enkele gelegenheidswetgeving en geen bekokstoven. We willen juist met deze regeling de kiezer in de gelegenheid stellen om een partij ideologie die zij aanspreekt', merkte Naomi Samidin (NDP) op. Zij verwees naar het verleden en haalde daarbij aan, dat partijen bij elkaar worden geharkt om zogenaamd een antwoord te zijn op een zittende regering. 'We hebben gezien hoe dat werkt. De combinatie valt uit elkaar en de kiezer ziet zijn stem verloren gaan. Dat willen wij voorkomen. Wij willen geen herhaling van 2015, waar combinaties uit elkaar zijn gevallen en kiezers het gevoel hebben gehad als stemvee te zijn gebruikt.'

De behandeling van de ontwerpwetten wordt morgen voortgezet.