woensdag 16 oktober 2019

VHP doet aangifte tegen minister Hoefdraad van overtreding Wet op de Staatsschuld

VHP wil halt toeroepen aan 'continue onverant- woord leengedrag regering'


De VHP heeft vandaag, woensdag 16 oktober 2019, aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie van overtreding van de Wet op de Staatsschuld. Deze wet is bedoeld om burgers te beschermen tegen buitensporig leengedrag door regeringen. De VHP heeft de procureur-generaal verzocht om conform artikel 140 van de Grondwet, te vorderen bij De Nationale Assemblee, dat minister Hoefdraad in staat van beschuldiging wordt gesteld. Dit meldt de partij in een persbericht.

'Deze aangifte is zorgvuldig voorbereid door een team deskundigen van de VHP. Hiermee roept de VHP een halt toe aan het continue onverantwoord leengedrag van deze regering.

Elke Surinamer weet dat het leenbeleid van de regering de spuigaten uitloopt. In 2010 was de staatsschuld nog 3,3 miljard Srd. Deze bedraagt nu 20,4 miljard Srd oftewel 40 duizend Srd per burger. Als klap op de vuurpijl is nu in de maak een haastige lening van honderden miljoenen Amerikaanse dollar bij Oppenheimer. Vele generaties Surinamers zijn hiermee het slachtoffer geworden van de incompetentie en corruptie van deze regering. De VHP maakt zich hierover grote zorgen en neemt daarom concrete actie. 

De Wet op de Staatsschuld bepaalt, dat er een plafond is aan de staatsschuld. Op overschrijding van dit plafond staat gevangenisstraf. Dat dit plafond de facto reeds was overschreden is bekend. Echter, naar de letter van de wet (de jure) was dit nog niet het geval omdat de coalitie op slinkse wijze de leenruimte kunstmatig had verhoogd door het opportunistisch wijzigen van de Wet op de Staatsschuld. Hierbij is voorbijgegaan aan de intentie en het doel van deze wet. 

Dit alles heeft de ontembare leenzucht van de regering echter niet weten te beteugelen. Alle extra ruimte die was gecreëerd, is sinds enige maanden ook al op. Daarmee is het plafond nu ook de jure overschreden. Dat de overschrijding niet eerder aan het licht is gekomen, komt door de wijze van presentatie van cijfers door het Bureau voor de Staatsschuld. De regering heeft door foefjes het leenplafond optisch verhoogd. Wat het nieuwe plafond is, wordt echter niet gepubliceerd. Dit werd tot 2018 nog wel gedaan; maar om redenen die te raden zijn, wordt dit nu achterwege gelaten. Daardoor is het niet mogelijk om in één oogopslag vast te stellen of er een overschrijding is. Door de regering wordt een rookgordijn opgeworpen door te stellen, dat 'vanwege de wetswijziging van 2017, het de minister van Financiën toegestaan is het wettelijke obligoplafond te overschrijden'. Dit klopt in zoverre, dat effecten van een hogere wisselkoers niet meer doorwerken op de hoogte van de schuld. Maar, dat wil anders dan gesuggereerd niet zeggen dat er dan helemaal geen plafond meer is. 

Elke nieuwe lening die wordt aangegaan, mag nog steeds het plafond niet overschrijden. Het ligt nu onomstotelijk vast, dat het verhoogde plafond de facto en de jure is overschreden. Dit volgt uit de eerder door het Bureau voor de Staatsschuld gepubliceerde data. 

De druppels die de emmer deden overlopen zijn de schatkistpromesse in verband met de monetaire financiering van Srd 620 miljoen en de veelbesproken leningen bij lokale banken van twee keer 40 miljoen EUR en 10 miljoen Amerikaanse dollar. 

De VHP heeft alle bewijsmateriaal aan de Procureur-Generaal overhandigd. 

De VHP gaat er vanuit dat de regering er alles aan zal doen om het verdere proces te frustreren. Bijvoorbeeld, door het 'corrigeren' van de cijfers van het Bureau voor de Staatsschuld. Mocht dit gebeuren, dan bevestigt dit de kwade houding van deze regering. Het mag voor een ieder dan duidelijk zijn welk belang door hen gediend wordt.'

Mexico wil complete legalisering van marihuana

(Bron foto: Twitter)
Het land wil voorkomen dat drug inkomstenbron blijft voor gewelddadige drugsbendes

Hooggerechtshof: Verbod op recreatief gebruik van cannabis is schending Grondwet


De Mexicaanse Senaat zal in de loop van de week stemmen over de complete legalisering van marihuana. Dat bericht persbureau Reuters vandaag, woensdag 16 oktober 2019. Het land wil op die manier vermijden dat de drug een inkomstenbron blijft voor gewelddadige drugsbendes. 

De linkse president Andres Manuel Lopez Obrador, die al jaren erg kritisch is voor het drugsgerelateerd geweld in Mexico, liet vorig jaar al blijken, dat hij bereid is om cannabis te decriminaliseren in het kader van een nieuw veiligheidsbeleid.

Volgens Ricardo Monreal, leider van Lopez Obrador's partij MORENA (Movimiento Regeneración Nacional) in de Senaat, zal de stemming later deze week of volgende week plaatsvinden. 'Het einde van het prohibitionistisch beleid is goed voor het land', zegt de senator.

De nieuwe wet zal betrekking hebben op het persoonlijk gebruik en de verkoop van marihuana, alsook op wetenschappelijk onderzoek naar de plant. Daarnaast wordt ook de oprichting overwogen van coöperaties die cannabis zullen telen, alsook een nieuw regelgevend agentschap.

Zodra de senaat de wet goedkeurt, wordt het voorstel ter stemming voorgelegd aan de kamer van volksvertegenwoordigers. MORENA en bondgenoten hebben de meerderheid in beide kamers.

Vorig jaar gaf het Hooggerechtshof het parlement tot 24 oktober 2019 de tijd om cannabis te legaliseren, nadat het Hof in meerdere zaken oordeelde, dat een verbod op het recreatief gebruik van cannabis een schending is van de Grondwet. Als het Hooggerechtshof vijf keer hetzelfde oordeel velt, dan stelt dat volgens de Mexicaanse wet een precedent en kan het hof verordenen dat er een wettelijk kader wordt gecreëerd.

Mario Delgado, leider van MORENA in het Lagerhuis, wil dat de overheid controle behoudt over de toekomstige marihuanamarkt, maar Monreal wil daarover nog geen uitspraken doen. 'Er zijn enkele voorstellen waarmee er een soort van staatsmonopolie zou zijn, maar we willen het meer open houden', zegt hij. Volgens Moreno kan de wet voorlopig eventueel on hold gezet worden, als er eerst een openbaar referendum wordt gehouden over de legalisering van cannabis. 'We zullen in de loop van de volgende dagen weten of we aan een wetgevende consensus kunnen werken, of dat we wachten op het referendum.'

De senator deelt mee, dat hij al benaderd werd door 'veel bedrijven' die interesse hebben in het voorstel, nadat ook verscheidene Amerikaanse staten en Canada cannabis legaliseerden.

(Suriname Mirror/Reuters/Notimerica/Forbes Mexico)

Zeker één dode en acht vermisten na instorten flatgebouw in Fortaleza, Brazilië

(Bron foto: Metropoles)
Negen mensen zijn levend gered... -
Flatblok zonder nodige vergunningen gebouwd


Reddingswerkers werken vandaag, woensdag 16 oktober 2019, nog steeds tegen de klok om acht bewoners te vinden die vermist worden nadat hun flatgebouw gisteren is ingestort in de stad Fortaleza in het noordoosten van Brazilië.


Eén man stierf toen het zeven verdiepingen tellende gebouw instortte. Negen mensen zijn levend gered, maar nog eens acht mensen waarvan wordt aangenomen dat ze binnen waren toen de ineenstorting plaatsvond, zijn nog steeds niet gevonden.


Ambtenaren zeiden, dat het blok zonder de nodige vergunningen was gebouwd.

Het gebouw in Dionísio Torres, een chique wijk van Fortaleza in de staat Ceará, stortte om 10:28 lokale tijd in.


Een kleine supermarkt naast het gebouw werd beschadigd door de instorting en een man die water aan de winkel levert, de 30-jarige Frederick Santana dos Santos, werd gedood. Een andere bezorger, de 34-jarige Antônio Gomes Marcelino, wist de winkel levend uit te komen.


Van de 18 bewoners die zich in de 13 flats van het flatgebouw bevonden, zijn er negen levend gered.

Een puppy werd ook levend uit het puin getrokken.

Reddingswerkers gebruiken speurhonden om de acht bewoners te vinden die nog vermist worden. Drie Rode Kruis-arbeiders raakten gewond bij het zoeken, maar artsen zeiden dat ze niet in een ernstige toestand verkeren.


De oorzaak van de ineenstorting van het flatgebouw, dat in 1995 werd gebouwd, is nog niet duidelijk.

Het bouwen van flats zoals deze is niet ongewoon in Brazilië. Acht mensen werden gedood toen het Palace II-torenblok in 1998 in Rio de Janeiro instortte vanwege een technische fout. In 2012 stierven 17 mensen toen drie gebouwen ook in Rio de Janeiro het begaven. En vorig jaar stortte een 26-verdiepingen tellend gebouw, bezet door krakers, in São Paulo, waarbij zeven personen werden gedood."Gostaria de me solidarizar com as vítimas e familiares deste lamentável e triste episódio que marcou esta manhã em Fortaleza. Tanto pelo lado humano quanto como Prefeito, fiz questão de ir ao local para contribuir na mobilização de esforços, buscando salvar o máximo de vidas possível. Equipes da Prefeitura e do Governo do Estado, como Defesa Civil, SAMU, AMC, Guarda Municipal, Hospitais Públicos, Corpo de Bombeiros, Polícias Militar e Civil, já estão em uma operação conjunta. As equipes de Infraestrutura deslocaram máquinas para resgates mais rápidos nas estruturas de maiores dimensões, e a nossa Secretaria de Saúde instalou um comitê especial de logística no SAMU, buscando acelerar o atendimento às vítimas. O IJF já está em sistema diferenciado de emergência, com salas de cirurgia e equipes ampliadas. Equipes de psicólogos e assistentes sociais da Prefeitura foram mobilizadas para acompanhar e apoiar as famílias. Destacamos igualmente o apoio de muitos voluntários, e que possamos fortalecer nossa união nas ações de resgate e também em uma grande corrente de orações." ⠀ Prefeito Roberto Cláudio
Een bericht gedeeld door Prefeitura de Fortaleza (@prefeiturafortalezavoce) op


(Suriname Mirror/Metropoles/BBC/Estadao/Twitter/G1.Globo/Instagram/ YouTube)

Ruim tien dagen anti-overheidsprotesten in Ecuador: 6 doden, 1.507 gewonden en 1.330 arrestaties

(Bron foto: Twitter)
President Moreno trekt onder druk protesten gewraakte afschaffing brandstofsubsidie in


Meer dan 10 dagen van anti-overheidsprotesten, aangewakkerd door stijging van brandstofprijzen hebben hebben geleid tot 6 doden en 1.507 gewonden in Ecuador, zei de regering dinsdag 15 oktober 2019. In totaal werden 1.330 mensen gearresteerd voor protestgerelateerde misdaden, zoals vandalisme, zei minister van Binnenlandse Zaken Maria Paula Romo tijdens een gezamenlijke persconferentie met generaal commandant van de Nationale Politie Nelson Villegas. 
A través de una rueda de prensa, la ministra de Gobierno, María Paula Romo, dio a conocer que no ha presentado su renuncia ante el presidente de la República. Además, mencionó los detalles de la ola de violencia que sacudió al país durante once días. Esta información es del 3 al 13 de octubre de 2019. . . Según la ministra, hay seis muertes accidentales (tránsito y caídas); entre ellas un nombre que no se halla en ninguna institución y que tal vez sea repetido (Chaluisa José Rodrigo). La octava muerte (Mosquera) está en investigación fiscal y se produjo en la zona del barrio Cumandá. También afirmó que no se registran personas desaparecidas. . . Al igual, añadió que existen un total de 1330 aprehendidos, entre ellos 57 extranjeros. 1507 ciudadanos atendidos en el sistema de salud pública. 435 policías atendidos (por distintas gravedades), y 132 carreteras y caminos bloqueados. . . Para más, visita www.metroecuador.com.ec #ParoEcuador
Een bericht gedeeld door Metro Ecuador (@metroecuador) op


Een golf van protesten vond plaats van 3-13 oktober, na een presidentieel decreet van 1 oktober dat brandstofsubsidies afschafte en de prijs van benzine en diesel en de tarieven voor openbaar vervoer opdreef.

Van de 1.330 gearresteerden zijn 57 vreemdelingen, van wie de meesten binnen 24 uur zijn vrijgelaten, aldus de minister.


Als gevolg van de protesten werden 1.507 mensen behandeld in openbare gezondheidsinstellingen, waaronder 435 politieagenten.

De Ecuadoraanse president Lenin Moreno stemde zondag ermee in om het decreet in te trekken, nadat functionarissen enkele uren met protestleiders bijeenkwamen.


De twee partijen kwamen overeen, dat de regering zal werken aan een nieuwe subsidieregeling die kwetsbare groepen helpt brandstof beter te kunnen betalen.

(Suriname Mirror/Metro Ecuador/Xinhua/Instagram/Twitter)

Jogi (VHP) wil opheldering van Bouterse over staatsgarantie van 67 miljoen euro aan Israëlisch bedrijf LR Group

'Wat is de werkelijke redenen voor het binnen halen van de LR Group?'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) wil van president Desi Bouterse weten waarom een staatsgarantie van 67 miljoen euro is verstrekt aan het Israëlische bedrijf LR Group voor het opzetten van een agro-industrie park. Dit komt neer op Srd 600 miljoen, terwijl in de begroting voor dit jaar Srd 267 miljoen is goedgekeurd. Jogi heeft via Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons een brief geschreven aan Bouterse, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 16 oktober 2019. Hij stelt indringende vragen aan het staatshoofd. 

De agrarische sector maakt volgens het Assembleelid een moeilijke periode door mede als gevolg van het falende beleid van de afgelopen negen jaren. De actoren in de sector kunnen heel moeizaam het hoofd boven water houden ondanks bijzonder inspanningen die zij plegen.

In de brief stelt Jogi: 

'Van uw corruptie faciliterend beleid draagt grote delen van de samenleving kennis. Zoals in de begroting van 2019 na amendement goedgekeurd onder beleidscode 0761 Agro Industrial Park worden de volgende programma’s door Israël gefinancierd: 
Een pluimvee bedrijf voor de productie van vlees en eieren; 
Een melkvee bedrijf; 
Een groenten bedrijf. 
De informatie is verder, dat het in deze gaat om een staatsgarantie van € 67 miljoen, welke omgezet neerkomt op ongeveer Srd 600 miljoen, terwijl in de begroting is goedgekeurd Srd 267 miljoen. Het zij u bekend president, dat de Surinaamse agrariër keihard moet ploeteren met leningen bij de lokale banken tegen moordende rentes van bijkans 20%. Uw regering heeft het agrarisch krediet fonds bij staatsbesluit opgeheven, en u wenst agrarische voedselschuur te worden. 
Het zij u verder ook bekend, dat actoren in de agrarische sector zich niet positief hebben uitgelaten over dit project met LR Group. Het valt niet te rijmen, dat de regering zich garant stelt voor middelen, land en infrastructuur voor de LR Group terwijl de regering in de afgelopen jaren op geen enkele wijze zich heeft bewogen noch middelen en infrastructuur beschikbaar heeft gesteld voor de agrarische productie. Deze stap van uw regering zal leiden toe ontwrichting en verdere verarming van de werkers in de agrarische sector. 

Moge de volgende vragen ter beantwoording aan u worden voorgehouden: 
1. Heeft de regering in oktober 2018 een overeenkomst gesloten met de LR Group ltd uit Israël? 
2. Wat is de inhoud van deze overeenkomst? 3. 
Wat is de inhoud van de addendum die getekend is op 27 juni 2019? 
4. Waarom heeft u dit alles ruim een jaar geheim gehouden? 
5. Waarom gaat de vp zich oriënteren bij de LR Group in Israël na de ondertekening van het contract? 
6. Waarom staat u toe dat LR Group haar eindproductie mag afzetten op de lokale markt? 
7. Bent u zich niet doordrongen van het feit dat u de lokale producenten in deze sector een dolksteek toebrengt? 
8. Zullen de lokale producenten in staat zijn te concurreren met deze giga concurrent? 
9. Bent u niet bezig de sector verder kapot te maken met alle gevolgen van dien; daar de lokale producenten deze gunstige faciliteiten niet hebben? 
10. Is het u bekend dat de samenleving wederom praat over een corruptie deal waarmee uw regering bezig is? 
11. Wat zijn de risico’s en verplichtingen van de LR Group? 
12. Is er referentie onderzoek geweest omtrent de LR Group? 
13. Waarom is er geen openbare aanbesteding gehouden voor het opzetten van het Agro Industrial Park? 
14. Waarom financiert u een buitenlandse bedrijf uit de staatsbegroting, die geen investeerder is, ten koste van de Surinaamse belasting betaler? 
15. Wat is de werkelijke redenen voor het binnen halen van de LR Group? 
16. Is het waar dat de LR Group zaken doet met de meest corrupte landen in de wereld? 
17. Wat kost dit project in werkelijkheid? 
18. Mag ik u vragen om op deze voor de sector en de gemeenschap wurgende deal terug te komen?'

BNETS stimuleert gebruik van de pinpas

Organisatie wil gebruik van de pinautomaat verminderen


Banking Network Suriname (BNETS) wil gastgebruik van pinautomaten duurder maken. Daarmee wil de organisatie, die eigenaar is van het interbancair netwerk dat ATM- en POS-gasttransacties mogelijk maakt, het gebruik van de pinautomaat verminderen en stimuleren dat meer gebruik gemaakt wordt van de pinpas om te betalen.

BNETS-directeur Kenneth Hendrison zegt vandaag, woensdag 16 oktober 2019, in de Ware Tijd, dat dit ook minder onderhoudskosten inhoudt voor banken.

Het netwerk is betrokken bij de bewustwordings- en gedragsveranderingscampagne van de Surinaamse Bankiersvereniging, om in verband met de Nationale Risico Analyse (NRA) het giraal betalingsverkeer te stimuleren. De eerste fase van de campagne, die maandag is begonnen, duurt tot en met eind december.

Hendrison: 'Wij komen in de tweede fase, ergens volgend jaar in en gaan stimuleren dat mensen vaker hun pinpas gebruiken om te betalen.' Hij onderstreept dat elke schakel in dit proces belangrijk is. 'De consument moet een bankrekening hebben, de winkeliers een POS-apparaat en wij moeten als netwerk ervoor zorgen dat het systeem goed functioneert, waardoor mensen overal hun pinpas kunnen gebruiken.'

Hendrison erkent dat nog niet alle winkels deze mogelijkheid bieden. Hoewel het de winkeliers zelf zijn die de aanvraag daarvoor moeten indienen, wil het netwerk ook mogelijkheden creëren om dit bij hen te stimuleren middels voordeelacties. Dat zal in samenwerking met het bedrijfsleven gebeuren. Hendrison merkt wel een toename van het aantal winkels en bedrijven dat een POS-apparaat aanvraagt. 'Je merkt dat consumenten meer vragen naar deze optie en winkeliers genoodzaakt zijn om daarin te voorzien.'

Hij zegt dat de consument hieraan ook kan bijdragen door te weigeren om cash te betalen en te kiezen voor een winkel die de mogelijkheid wel heeft. 'Een sneeuwbaleffect is dat het risico op criminaliteit vermindert.'

BNETS is volgens de directeur als belangrijke schakel bij het stimuleren van girale betalingen gereed voor de stappen die nodig zijn bij het NRA-traject. Hij benadrukt, dat het netwerk volgens internationale standaarden werkt en ISO-gecertificeerd is. 'Als ik kijk naar hoe BNETS omgaat met confidentialiteit en integriteit met informatie van anderen, kan ik zeggen dat we gereed zijn.'

Daily ‘Vieze Patat’ Kitchen tot nadar orde gesloten in opdracht istrictscommissaris Nerkust

Misstanden van dien aard dat onmiddellijk overgegaan werd tot sluiting


Daily Kitchen, in de volksmond beter bekend als ‘Vieze Patat’, is gisteravond tot nadar orde gesloten in opdracht van districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost, nadat bestuursambtenaren een inval hebben gepleegd en gestuit zijn op enkele misstanden die van dien aard waren dat er onmiddellijk overgegaan moest worden tot sluiting van de etenszaak. Dit meldt Waterkant.net vandaag, woensdag 16 oktober 2019.

De bestuursambtenaren hebben de inval gepleegd op het moment dat de etenszaak druk was. Klanten die aan het wachten waren om hun bestelling te plaatsen stonden er versteld van dat de etenszaak direct moest sluiten vanwege ernstige geconsateerde misstanden.

De reeds bestelde gerechten werden nog afgemaakt, maar nieuwe bestellingen werden niet aangenomen.

Om welke misstanden het precies gaat is nog niet duidelijk.

Eerder dit jaar had Daily Kitchen het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, nog uitgedaagd om langs te komen, omdat ze ervan overtuigd is dat de zaak schoon is.

STREI!-voorzitster Maisha Neus 6 november voor rechter voor rijden onder invloed

'Laat dit een eye opener zijn voor eenieder...'


Maisha Neus, voorzitster van STREI!, moet 6 november verschijnen voor de rechter voor rijden onder invloed. Haar advocaat heeft gisteren een onderhoud gehad met het Openbaar Ministerie, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 16 oktober 2019, en een eigen mededeling van de partij gisteren op Facebook:


'Naar het schijnt krijgt deze zaak toch nog een staartje als ik een vonnis op mijn naam krijg voor het rijden onder invloed. Dus laat dit een eye opener zijn voor eenieder...', zegt Neus.

'Het betreft mijn eerste overtreding, ik heb geen strafblad en ik heb geen schade veroorzaakt. Diverse politieagenten en juristen hebben mij voorgehouden dat het gebruikelijk is dat een geldboete en het tijdelijk invorderen van mijn rijbewijs als consequentie aan mijn daad verbonden zou worden.'

'Wij van STREI! hebben altijd gesproken over transparantie en aansprakelijkheid. Ik heb een fout begaan en moet nu dus ook de verantwoordelijkheid dragen en volledig instaan voor de consequenties ongeacht mijn persoonlijke mening of gevoelens erover.'

De door STREI! opgelegde sancties naar zijn: 

1. Er is een langdurige en duurzame samenwerking aangegaan met het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers. Startende met een radio-uitzending over het rijden onder invloed en bewustwording op 17 november waarbij diverse stakeholders (politie en andere belangenorganisaties) met elkaar in gesprek zullen treden.
2. STREI! heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aangeschreven met het verzoek om voorzitster Neus in de gelegenheid te stellen een tiental scholen te mogen bezoeken om een voorlichtingsbijeenkomst te verzorgen over de nadelige gevolgen van het rijden onder invloed. Een reactie hierop wordt afgewacht.

Agenten Korps Politie Suriname hebben al vijf nieuwe politieauto's kapot gereden

'Het is lastig dat mensen niet zorgvuldig omgaan met materieel van de Staat'

Maatregelen tegen agenten die door roekeloos gedrag en onzorgvuldigheid auto’s in de soep rijden


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie en de leiding van het Korps Politie Suriname gaan na hoe zij politiepersoneel ertoe kunnen dwingen om zorgvuldig om te gaan met dienstvoertuigen. Dit zegt de bewindsman dinsdag 15 oktober 2019 in de Ware Tijd naar aanleiding van maatregelen die getroffen zullen worden tegen agenten die door roekeloos gedrag en onzorgvuldigheid, auto’s zodanig beschadigen dat die niet meer bruikbaar zijn. 

Meer dan vijf van de nieuwe SsangYong Musso-pick-ups die in april zijn overgedragen aan het korps, kunnen niet meer rijden. De voertuigen zijn door Rudisa Motors geleverd. In totaal kreeg het korps 77 van deze brandnieuwe terreinwagens. 

Getrouw noemt het betreurenswaardig dat voertuigen frequent beschadigd raken. 'Het is lastig dat mensen niet zorgvuldig omgaan met het materieel van de Staat.' Hij onderstreept dat dit geen nieuw fenomeen is.

'Laten wij ons niet vergissen. Het moet niet erop gaan lijken dat het iets is dat pas gebeurd. Ik heb 24 jaar in het korps gediend en weet waarover ik het heb. Het gebeurt al jaren.' Op de vraag hoe het korps ervoor zal zorgen dat personeel zorgvuldiger omgaat met materieel, heeft de bewindsman geen concreet antwoord. 'Dit alles is meegenomen in het beleid van het ministerie en het korps, maar het is prematuur om aan te geven hoe wij daarmee omgaan. De oplossingen om deze zaken te voorkomen, daar werken wij nu aan.'

Binnen het Nationaal Leger betaalt militair personeel uit eigen zak de kosten als een voertuig door roekeloos rijdgedrag of onzorgvuldigheid wordt beschadigd. Justitie bekijkt dit model.

Nieuwe medewerkster Communicatie bij het OM Curaçao

(Bron foto: OM Curaçao)
OM wil algemene voorlichting van het OM naar een nieuw niveau tillen


Het communicatie team van het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao is versterkt met een nieuwe medewerkster. Vanaf 1 oktober 2019 is Shurminia Martina-Rafael werkzaam als medewerkster Communicatie en Voorlichting bij het Parket van de Procureur-Generaal voor Curaçao, voor Sint Maarten en voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES). Hiermee beschikt het Openbaar Ministerie thans over een medewerkster communicatie, zo meldt het OM dinsdag 15 oktober 2019.

Martina-Rafael zal zorg dragen voor de externe en interne communicatie ten behoeve van het Openbaar Ministerie Curaçao, waaronder ook de woordvoering.

De communicatiewerkzaamheden alsmede woordvoering ten aanzien van de BES eilanden worden verzorgd door Roderick Gouverneur. Op Sint Maarten is  Hazel Durand belast met de communicatiewerkzaamheden.

Met de nieuwe samenstelling van het communicatie team, streeft het OM ernaar om de algemene voorlichting aan de diverse gemeenschappen betreffende de werkzaamheden van het OM naar een nieuw niveau te tillen en verder te bouwen aan de professionalisering van de organisatie.

Premier Rhuggenaath brengt bezoek aan de Heide-raffinaderij van Klesch in Hemmingstedt

Raffinaderij deel van Klesch Group, voorkeurskandidaat voor overname Isla


Premier Eugene Rhuggenaath brengt vrijdag een bezoek aan de Heide-raffinaderij in Hemmingstedt, waar hij een rondleiding zal krijgen. De raffinaderij maakt deel uit van de Klesch Group, de voorkeurskandidaat voor overname van de Islaraffinaderij na 2019, zo bericht vandaag, woensdag 16 oktober 2019, het Antilliaans Dagblad.

Raffinerie Heide, oftewel de Heide-raffinaderij, is volgens de eigen website een partner voor mobiliteit en verwarming in Noord-Duitsland en is de meest noordelijke raffinaderij van ruwe olie in Duitsland. Op de website staat verder:

'Minerale olie heeft een lange traditie in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, en met name in het district Dithmarschen. Oliekrijt en ruwe olie worden hier immers al meer dan 150 jaar gewonnen en geraffineerd aan de Noordzeekust. Elk jaar verwerkt Raffinerie Heide meer dan vier miljoen ton ruwe olie op zijn plant van 134 hectare in Hemmingstedt. Ondertussen is een aanzienlijk deel van de benzine en diesel die tegenwoordig in Sleeswijk- Holstein wordt verbruikt afkomstig van onze olieraffinaderij, die in zijn huidige vorm sinds 2010 deel uitmaakt van de Klesch Group.'

Sinds gisteren is de minister-president in Brussel, waar hij tot morgen zal verblijven. Daarvoor bracht Rhuggenaath een bliksembezoek aan Den Haag, waar hij premier Mark Rutte, staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de ambassadeur van China voor het Koninkrijk bezocht om de laatste ontwikkelingen op Curaçao te bespreken.

Met Knops werd uitgebreid gesproken over de voortgang met betrekking tot de uitvoering van het Groeiakkoord. Een voortgangscommissie bestaande uit Albert ‘Chos’ Romero als voorzitter, Adèle van der Pluim-Vrede en Aimee Kleinmoedig-Francisco, is al opgericht.

Gevaarlijke situatie rond Plaza Hotel in Punda, Curaçao

Betonrot en risico’s van vallende brokstukken...


Rond het Plaza Hotel in Punda is langzaamaan steeds meer een onveilige situatie ontstaan. Met het blote oog is te zien dat sprake is van betonrot en al eerder werd door omstanders gewaarschuwd voor de risico’s van vallende brokstukken, maar nu is dit recentelijk ook door deskundigen vastgesteld. Dit blijkt uit harde informatie waarover het Antilliaans Dagblad beschikt, zo schrijft het dagblad vandaag, woensdag 16 oktober 2019.

Het Antilliaans Dagblad heeft in eerste instantie gewacht totdat er actie zou worden ondernomen door de direct verantwoordelijke instellingen en personen. Ook werden vragen gesteld aan de Girobank, die als hypotheekhouder zeggenschap heeft over het complex. De redactie van het dagblad vindt het echter ook de taak en verantwoordelijkheid van de krant zelf om het publiek te waarschuwen voor mogelijk gevaar.

Een internationaal technisch bureau heeft op verzoek van Giro een review gedaan van het Plaza Hotel en de directie van Girobank hierover geïnformeerd. Wat betreft dit bureau, dat ook is ingeschakeld in verband met de waardebepaling van het hotelpand, is er alle reden om per direct actie te ondernemen, door de directe omgeving op Plasa Piar af te zetten; om daarmee ongelukken en schade aan eigendommen van derden, zoals geparkeerde auto’s, te voorkomen.

Desgevraagd bevestigt de directie van Girobank dat ‘in het kader van de verkoop en ook de veiligheid een technisch rapport van het pand is opgevraagd’. De inspanningen om het hotel te verkopen bevinden zich in ‘een stroomversnelling’. 'Op alle fronten wordt getracht een goede verkoop te bewerkstelligen.'