dinsdag 30 juli 2019

VHP eist grondig onderzoek naar oorzaak Rosebel-incident

'De incidenten zijn schokkend, beangstigend en zeer zorgelijk voor de gehele samenleving'


'De VHP eist dat er meteen een grondig en diepgaand onderzoek wordt gedaan naar het gewelddadige incident bij IAmGold/Rosebel. De VHP betreurt het, dat er weer een dode is gevallen, personen gewond zijn geraakt en veel menselijk leed is aangericht. De VHP betuigt haar medeleven met de nabestaanden. slachtoffers en benadeelden. 

De incidenten zijn schokkend, beangstigend en zeer zorgelijk voor de gehele samenleving. De VHP heeft inmiddels dinsdagmiddag 30 juli 2019 vragen gesteld in de Nationale Assemblee. 
Wat is de oorzaak en aanleiding van dit incident? 
Wie was belast met de veiligheid van de activiteiten en welke bevoegdheden hadden zij? 

De VHP wijst er op dat zij voortdurend heeft aangedrongen op een goede ordening van de goudsector. Wat heeft dat opgeleverd en hoe had deze escalatie voorkomen kunnen worden? 

De VHP dringt opnieuw aan op een structurele oplossing en transparantie bij het concessiebeleid. Er zijn aanwijzingen dat personen die in aanmerking komen, zijn gepasseerd en concessies aan bevriende personen zijn gegeven, die nu in onderhandeling zijn met multinationals. 

De VHP roept de regering op om de dialoog op te pakken en faciliteiten te creëren voor particuliere goudzoekers. Dit op basis van goede afspraken en voorwaarden in samenspraak met alle multinationals. Dat zal bestaanszekerheid geven aan de bewoners van het gebied, die ook aanspraak maken op een stukje eerlijke broodwinning in de goudsector. 

VHP'

Woedende Pokie (ABOP) spreekt in Assemblee van 'een lugubere moord en laaghartige slachting' op Rosebel

'Een marronjongeman, die geen crimineel was, maar slechts wilde werken om zijn gezin en andere familieleden te onderhouden, werd door de politie om het leven gebracht'In De Nationale Assemblee (DNA) liepen de emoties dinsdagmiddag 30 juli 2019 hoog op bij het bespreken van de situatie te Rosebel, Brokopondo. ABOP-Assembleeelid uit Brokopondo Diana Pokie, sprak over 'een lugubere moord en laaghartige slachting'. 'Een marronjongeman die geen crimineel was, maar slechts wilde werken om zijn gezin en andere familieleden te onderhouden, werd door de politie om het leven gebracht.'

Pokie eiste, zo schrijft de Ware Tiid, dat er een diepgaand onderzoek komt en dat de politieman die het fatale schot heeft gelost strafrechtelijk wordt vervolgd. Voorts eiste ze, dat de regering de kinderen en familieleden van de doodgeschoten man op zich neemt en de mensen financieel compenseert. Pokie eiste ook dat multinational IAmGold de verzorging van de kinderen van het slachtoffer op zich neemt tot hun achttiende jaar.

Ze wilde verder weten wat is gebeurd met de structurele oplossingen die president Desi Bouterse aan de goudsector had beloofd.

Kijk en luister naar Pokie vanaf 19:38


Na de opmerkingen van Pokie werden 'gemelijke' opmerkingen gemaakt door leden van de NDP-fractie, aldus de Ware Tijd.. Dat schoot het ABOP-lid in het verkeerde keelgat waarna ze in een tirade richting de NDP-fractie en de regering ontstak. Buiten de microfoon slingerde Pokie beschuldigingen naar de regering, dat aan haar gelieerde personen plekken worden aangewezen om goud te zoeken terwijl anderen niet aan hun trekken kunnen komen. Ze verwees - terecht - naar het uitgeven van talrijke scaliansvergunningen in het binnenland.

De vergadering dreigde uit de hand te lopen, terwijl Pokie met stemverheffing sprak, waarna Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons de vergadering schorste om de gemoederen te doen bedaren.

Behalve Pokie condoleerden ook de overige parlementariërs uit Brokopondo de nabestaanden in hun eigen taal, het Saramaccaans. NDP-fractieleden Melvin Bouva, Aida Nading en Wendel Asadang riepen op dat er geen politiek bedreven moet worden met deze zaak.

Bouva zei dat het probleem dat in 1994 is gecreëerd door een concessie uit te geven met daar middenin een dorp, alleen via overleg kan worden opgelost. Andere Assembleeleden, onder wie Chandrikapersad Santokhi (VHP), Carl Breeveld (DOE), Amzad Abdoel (NDP), Ingrid Karta-Bink en Marinus Bee (ABOP) wilden van de regering weten welke maatregelen worden getroffen om de spanning in het gebied te doen afnemen en soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. 'Schieten op weerloze burgers kan nooit de opdracht zijn aan de politie', merkte Bee op.

Voorzitster Geerlings-Simons deelde het parlement mee, dat een regeringsdelegatie besprekingen voert met de familie van het slachtoffer en na de bespreking naar het college zou komen om mededelingen te doen.

Gisteren verliep het bezoek van een regeringsdelegatie aan Nieuw-Koffiekamp niet rustig. Op een gegeven moment werd de bijeenkomst met dorpelingen en gouddelvers afgebroken, omdat de gemoederen zeer verhit waren. Eerder die dag werd districtscommissaris Frederik Finisie de huid vol gescholden door een menigte, die hem middels liederlijke taal te kennen gaf dat hij niet welkom was. 'Gwe jongu, suma na yu. DC hari kmoto...Mek den man gwe man. Mek den man hari kmoto dya nanga...', wordt naar Finisie geslingerd in een video die op social media circuleert.

President Obrador: 'Mexico sluit geen akkoord met VS om veilig derde land te zijn voor migranten"

Guatemala sloot wel een dergelijk akkoord met de Verenigde Staten

Mexicaanse regering gelooft niet dat zo'n overeenkomst juiste weg is om migratie onder controle te houden


Mexico is niet van plan om een overeenkomst met de Verenigde Staten te sluiten om Mexico als veilig derde land te beschouwen. Enkele dagen geleden deed Guatemala dat wel, maar de Mexicaanse president Lopez Obrador heeft het Amerikaanse voorstel afgewezen. 'We kunnen ons daar niet toe verbinden.'

Eind vorige week sloot Guatemala een akkoord met de Verenigde Staten waardoor Guatemala een 'veilig derde land' wordt voor asielzoekers die naar de VS willen. Vluchtelingen en migranten uit Centraal-Amerikaanse landen als El Salvador en Honduras die via Guatemala (en later Mexico) de VS willen bereiken, zullen door dit akkoord voortaan bescherming moeten aanvragen in  Guatemala.

Het akkoord maakt het de Amerikaanse regering meteen ook mogelijk om asielzoekers die toch via Guatemala in de VS zijn geraakt, terug te sturen naar Guatemala. Het akkoord zou de migratiedruk op de VS moeten verlichten. Maar, critici wijzen erop dat Guatemala, een arm en gewelddadig land, amper in staat is om voor zijn eigen burgers te zorgen. Bovendien trekken heel veel Guatemalteken zelf naar de VS in de hoop op een beter leven.

Een soortgelijk akkoord hebben de Verenigde Staten ook aan Mexico voorgesteld, zegt de Mexicaanse president Andrés Manuel Lopez Obrador, maar hij heeft dat naar eigen zeggen geweigerd. 'We kunnen ons daar niet toe verbinden', zegt Lopez Obrador maandag 29 juli 2019 in een interview met het persagentschap Bloomberg.


De Mexicaanse regering gelooft niet dat zo'n overeenkomst de juiste weg is om de migratie onder controle te houden. 'Wij geloven meer in samenwerking en in economische ontwikkeling', zegt Lopez Obrador. 'Die is onmisbaar.'


De enige manier om de migratie vanuit Mexico naar de VS, maar ook en vooral die vanuit Centraal-Amerikaanse landen als Honduras, El Salvador en Guatemala een halt toe te roepen, is die landen verder ontwikkelen, vindt de president. Volgens Lopez Obrador is dat ook het gene wat zijn land nu aan het doen is, met een ontwikkelingsprogramma 'met respect voor de mensenrechten'. 'Ik heb een droom dat er ooit een dag komt, nog binnen mijn presidentschap, dat Mexicanen niet meer naar de VS trekken om er te gaan werken. Omdat ze hier werk zullen hebben en gelukkig kunnen zijn in het land waar ze geboren zijn.'

In hetzelfde interview benadrukt Lopez Obrador, dat hij zijn Amerikaanse collega Donald Trump meer als een bondgenoot beschouwt dan als een tegenstander, hoewel Trump de migratieregels in zijn land verstrevigt en zich meermaals minachtend heeft uitgelaten over Mexico en zijn inwoners. We hebben een grens van meer dan 3.000 kilometer, we moeten wel overeenkomen, vindt Lopez Obrador. 'Politiek is uitgevonden om de confrontatie te vermijden.' 

(SurinameMirror/Bloomberg/VRT/YouTube/Twitter)

Roze wipwappen geïnstalleerd door groep architectuurprofessoren op grens tussen VS en Mexico

Groep wil met opvallende actie eenheid aan beide kanten van de grens realiseren

'De wipwappen dienen als letterlijk steunpunt tussen de twee landen'


Op de grens tussen de VS en Mexico zijn felroze wipwappen geïnstalleerd door een groep architectuurprofessoren. En dat is niet zomaar. De groep wil met de opvallende actie eenheid aan beide kanten van de grens realiseren, aldus The Guardian dinsdag 30 juli 2019.

De wipwappen staan in de buitenwijken van het Amerikaanse El Paso en naast het Mexicaanse Ciudad Juárez.

Het idee is bedacht door architectuurprofessoren Ronald Rael en Virginia San Fratello. Laatstgenoemde kwam tien jaar geleden al met het idee om de vrolijke speeltoestellen te plaatsen. De bovenstaande Instagrampost, waarop de toestellen te zien zijn, heeft ondertussen tienduizenden likes gekregen. Op de video zijn Amerikaanse en Mexicaanse kinderen én ouderen te zien. Spelend, lachend en pratend met degene aan de andere kant van het hek.


Dit bericht bekijken op Instagram

One of the most incredible experiences of my and @vasfsf’s career bringing to life the conceptual drawings of the Teetertotter Wall from 2009 in an event filled with joy, excitement, and togetherness at the borderwall. The wall became a literal fulcrum for U.S. - Mexico relations and children and adults were connected in meaningful ways on both sides with the recognition that the actions that take place on one side have a direct consequence on the other side. Amazing thanks to everyone who made this event possible like Omar Rios @colectivo.chopeke for collaborating with us, the guys at Taller Herrería in #CiudadJuarez for their fine craftsmanship, @anateresafernandez for encouragement and support, and everyone who showed up on both sides including the beautiful families from Colonia Anapra, and @kerrydoyle2010, @kateggreen , @ersela_kripa , @stphn_mllr , @wakawaffles, @chris_inabox and many others (you know who you are). #raelsanfratello #borderwallasarchitecture
Een bericht gedeeld door Ronald Rael (@rrael) op


De wipwappen dienen als 'letterlijk steunpunt' tussen de twee landen, aldus Rael.

De wipwappen zijn ook een statement tegen de controversiële acties van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens Rael zijn de toestellen daar perfect voor. 'Ze symboliseren dat de acties aan de ene kant van de muur gevolgen heeft voor de andere kant.' Want het gebruik van traangas bij de grens, het uit elkaar trekken van Mexicaanse kinderen en hun ouders en de mislukte vluchtpogingen bij de grens zijn in beide landen voelbaar. Het zijn tactieken onder leiding van Trump om de vluchtelingenstroom vanuit Mexico tegen te gaan.

(Suriname Mirror/Linda.nl/People.com/The Guardian/Instagram)

Zeker 19 inzittenden minibus gedood in noordelijke provincie Canta in Peru

(Bron foto's: Peru21)
Bus rijdt van heuvel langs een snelweg die leidt naar de hoofdstad Lima


Zo'n 19 mensen zijn gedood toen hun minibus zondagavond rond half negen van een heuvel reed in de noord-centrale provincie Canta in Peru, zeiden politiebronnen maandag 29 juli 2019. Jorge Castillo, het hoofd van de Wegen Politie, zei dat de crash plaatsvond langs een snelweg die leidt naar de hoofdstad Lima, aan de centrale kust van het land. 

De minibus vervoerde 27 passagiers en acht werden met verwondingen naar een ziekenhuis in de omgeving gebracht. Onder de dodelijke slachtoffers waren 11 vrouwen en acht mannen.

De bestuurder van de minibus werd geïdentificeerd als Alejandro Rios, 25, volgens lokale media.

De overledenen waren naar verluidt familie en familieleden die het dorp Obrajillo, in Canta, bezochten voor het weekend van de Fiestas Patrias.


Vier van hen waren Angélica Gómez en haar drie kinderen Verónica, Robert en Alex Calderón Gómez. Ze hadden besloten samen te reizen in het licht van een recent gezinsverlies. Alleen Elena Mabel Calderón Gómez, 23, overleefde, de enige dochter nog van Gastón Calderón. Hij had zijn familie niet vergezeld tijdens de reis.

Dit ongeval eiste ook het leven van een paar caporele dansers. Dit zijn Julia Peña Romero en Yuri Mamani Loza, die behoorden tot de Asociación Cultural Sambos Illimani con Sentimiento y Devoción.

(Suriname Mirror/Xinhua/Peru21/Primera Eedicion Col/Twitter)

Italiaanse politie neemt 368 kilo cocaïne in beslag in havenstad Genua

Cocaïne uit Colombia werd tijdens reis naar Italië door diverse politiekorpsen gevolgd


In de haven van de Italiaanse stad Genua is 368 kilo cocaïne met een straatwaarde van 100 miljoen euro in beslag genomen. Ook nam de politie 950.000 euro contant geld en drie luxe auto’s in beslag. 


De drugs kwamen uit Colombia en werden tijdens de reis naar Italië al door diverse politiekorpsen in de gaten gehouden. De Italiaanse politie werkte daarbij samen met de politie in Colombia, de VS, Frankrijk en Spanje.

Er zijn drie Italianen gearresteerd. Eén van hen zou een bekende Italiaanse drugsbaron zijn. Beelden van de interventie in de haven zijn maandag 29 juli 2019 vrijgegeven.


(Suriname Mirror/Crimesite.nl/YouTube)

NDP-fractie wil van regering weten waardoor situatie Rosebel is geëscaleerd

Abdoel (NDP): 'Fractie roept alle partijen op om middels dialoog dit probleem op te lossen'


'NDP-fractie maakt zich zorgen over de ontstane situatie te Rosebel Gold Mines, met name bij de Royal Hill put. Wij betreuren het dat de situatie na een periode van rust is geëscaleerd met als resultaat het ergste dat we allemaal konden vrezen, namelijk een dode en diverse gewonden. Dit is vooral zeer betreurenswaardig en zorgwekkend. Het geërfde probleem aldaar is een zeer complexe en dient derhalve met de nodige tact opgelost te worden, omdat er nog sprake is van enige spanning', zei fractieleider Amzad Abdoel vanmiddag, dinsdag 30 juli 2019, in De Nationale Assemblee. 

'Er moet rust gebracht worden in dat gebied en voor de bewoners van Brokopondo. Deze rust kan als basis kan dienen om de nodige dialoog te hervatten voor een structurele oplossing.'

De fractie van de NDP vindt het noodzakelijk dat er een diepgaand onderzoek komt naar: 
1. Hoe het komt dat de situatie is geëscaleerd?
2. Wat ertoe heeft geleid dat er geschoten is?
3. Wat de omvang is van de schade die is aangericht?

Verder wenst de NDP-fractie van de regering te vernemen: 
1. Of de familie van het slachtoffer op een adequate manier is opgevangen en natuurlijk alle ondersteuning krijgt;
2. Welke directe maatregelen getroffen zijn om ervoor te zorgen dat de spanningen verder afnemen en de rust behouden blijft;
3. Of er gesprekken zijn gepland met zowel het bedrijf én de gouddelvers om de rust te behouden.

'De NDP-fractie roept alle partijen nogmaals op om middels dialoog dit probleem op te lossen. De NDP doet een beroep op de samenleving om niet opruiend bezig te zijn en zoveel mogelijk een constructieve bijdrage te leveren bij het oplossen van dit complex probleem. Een escalatie in deze situatie is in niemands voordeel; zeker niet in het voordeel van de gemeenschap van Brokopondo', constateert de fractie.

Eindelijk politiebericht over doodschieten illegale goudzoeker in Rosebel-concessie

Taskforce was bezig met het verwijderen van een grote groep illegale goudzoekers


De 25-jarige illegale goudzoeker Furgil Aloeboetoe is zondagmiddag doodgeschoten op de concessie van het Canadese goudmijnbouwbedrijf IAmGold. Op die bewuste zondagmiddag was een taskforce bezig met het verwijderen van een grote groep illegale goudzoekers uit een der mijngebieden van het bedrijf, aldus bericht dinsdagmiddag 30 juli 2019 pas het Korps Politie Suriname. 

De taskforce bestaat uit leden van het Korps Politie Suriname, het Surinaams Nationaal Leger, leden van de Commissie Ordening Goudsector en bewakers van het mijnbouwbedrijf zelf.

Op een bepaald moment liep de situatie uit de hand waarbij leden van de taskforce gebruik maakten van hun vuurwapens. Daarbij zijn Furgil Aloeboetoe en Leandro. P. door kogels gewond geraakt. De verwonding van Furgil was van dien aard dat hij ter plaatse is gestorven. Leandro werd eerst behandeld in een plaatselijke polikliniek, waarna hij werd overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Na behandeling in het ziekenhuis mocht hij naar huis.

Na het schietincident hebben de illegale goudzoekers vernielingen gepleegd aan eigendommen van het bedrijf. Zij hebben onder andere een autobus, zwaar materieel en een posthuis van de Commissie Ordening Goudsector in brand gestoken.

Deze zaak is in onderzoek bij de afdeling Recherche Regio Midden.

'NPS pleit in kwestie Rosebel voor een aanpak waarbij sprake is van tact en wijsheid'

'Alle betrokken partijen moeten onderlinge saamhorigheid verbeteren en versterken'


'Na de perikelen rond de situatie bij Rosebel/IAmGold te hebben waargenomen, pleit de Nationale Partij Suriname (NPS) voor een aanpak waarbij er sprake is van tact en wijsheid. Alhoewel de partij nog in het duister tast over de oorzaak van deze situatie, geldt voor haar primair dat wij de toekomst en levens van de mensen die in het binnenland wonen en zij die er werken, veilig moeten stellen zonder gebruikmaking van geweld. Communicatie op dit stuk is van eminent belang en een dringende noodzaak. 

De NPS betreurt het ten zeerste dat zaken zijn geëscaleerd waarbij machines van het goudbedrijf zijn vernield en een dodelijke slachtoffer is gevallen. De partij gaat ervan uit dat niemand, dus ook niet onze landgenoten in het binnenland, mag achterblijven in de vooruitgang van het land. Tegelijkertijd wijst zij op wet- en regelgeving die zijn vastgelegd en waar een ieder zich aan dient te houden. 

Wanneer nu duidelijk zichtbaar is dat er sprake is van onvrede en onrust vanuit een groep mensen in het Brokopondo-gebied is het van belang dat naar hen geluisterd wordt zodat er eerstens rust en orde kan worden bereikt. 

De leiding van de NPS heeft reeds instructies gegeven aan haar structuren om zich ter plekke te oriënteren om een communicatiestructuur met de verhitte gouddelvers op te zetten. Vanuit dat punt kan gewerkt worden naar ontwikkeling met andere partijen waarbij harmonie, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid samen zullen moeten gaan. 

De wijze waarop nieuwe inzichten gebruikt zullen worden om de situatie in rustiger vaarwater te brengen, is belangrijk. 

De NPS is een politieke ontwikkelingsorganisatie die zich primair richt op het ontwikkelingsbeleid dat ons land naar welvarender en aangenamer tijden moet brengen. Daar moet elke Surinamer profijt aan hebben. De ontwikkeling van de nationale macro economische fundamenten moeten worden voortgezet, terwijl ook aandacht besteed moet worden aan de potenties van gemarginaliseerde groepen in het achterland. 

De partij roept daarom alle betrokken partijen op om de onderlinge saamhorigheid te verbeteren en versterken. Zaken als nationale ontwikkeling, vaderlandsliefde, waarden en normen zullen in ruime mate aan de orde moeten komen. De NPS condoleert de nabestaanden van het slachtoffer en kijkt uit naar een spoedige oplossing van de situatie.'

Familie en nabestaanden slachtoffers tijdens ongeregeldheden Rosebel halen verhaal bij Assemblee

(Bron foto: Merredith Bruce/de Ware Tijd)
Zus van tijdens onlusten doodgeschoten Furgill Aloeboetoe (25) eist dat regering begrafeniskosten betaalt


Familie en nabestaanden, onder wie collega's van de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de ongeregeldheden zondag op het terrein van IAmGold/Rosebel Gold Mines, zijn vandaag, dinsdag 30 juli 2019, massaal getogen naar het parlement. De groep wil van de regering weten wat er precies zal worden gedaan om te voorkomen, dat er nog meer doden en gewonden vallen. 

De gemoederen waren zeer verhit, aldus de Ware Tijd. Terwijl de groep vanuit een verzamelplaats in de omgeving naar het parlementsgebouw toog, vroegen zij luidkeels schreeuwend om rekenschap. De politie vormde op dat moment een 'muur' voor de ingang van het parlementsgebouw, waar een huishoudelijke vergadering gaande was, om te voorkomen dat het uit de hand liep.

NDP-parlementariërs Wendell Asadang en Yvonne Maabo uit Brokopondo kwamen op een moment naar buiten om de mensen toe te spreken. Even later werd een ander deel van de groep door Assemblee-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons ontvangen. Het kostte haar - mede omdat de gemoederen danig waren verhit - veel moeite om hen toe te spreken. Hoewel Geerlings-Simons telkenmale duidelijk maakte, dat de overeenkomst met Rosebel niet onder de huidige regering is getekend, had de menigte daar geen oor naar. 'Unu no wani sabi suma teken of suma no teken, san unu wani sabi sa a regering o du gi den boy?' was één van de reacties.

De parlementsvoorzitster heeft beloofd dat het parlement zich zal buigen over een oplossing om te voorkomen dat de situatie in het gebied weer escaleert. In een verklaring zei Rosebel maandag, dat er één dode is gevallen. Echter, de mensen hadden het vandaag over twee doden.

Whitney Aloeboetoe, zus van Furgill Aloeboetoe (25) die tijdens de onlusten is omgekomen, eist dat de regering opdraait voor de begrafeniskosten.

Macamboa distantieert zich van illegale goudwinningsactiviteiten op concessie IAmGold/Rosebel Gold Mines

'De ondernemers van Macamboa geloven in dialoog'


Macamboa distantieert zich van elke illegale goudwinningsactiviteit op de concessie van IAmGold/Rosebel Gold Mines. Namens de organisatie deelt voorzitter Owen Pryor vandaag, dinsdag 30 juli 2019, in onderstaande verklaring mee, dat de illegale gouddelvers niet afkomstig zijn uit het dorp Nieuw Koffiekamp. Zij roepen op tot dialoog. 

'De ondernemers van Macamboa betreuren deze ontwikkeling en verklaren hierbij - zich te distantiëren van elke illegale goudwinningsactiviteit op de concessie IAmGold/Rosebel NV - dat uit onderzoek is gebleken, dat de illegale gouddelvers niet afkomstig zijn uit het dorp Nieuw Koffie Kamp
- groot voorstander te zijn en blijven van het partnerschap welke bestaat tussen de ondernemers van Macamboa en het bedrijf van IAmGold Rosebel, zoals vervat in het ROMA EAST PROTOCOL van 14-11-2017.

De ondernemers van Macamboa geloven in dialoog en roepen daarom partijen op om middels dialoog te zoeken naar oplossingen om de ontstane situatie een halt toe te roepen en te zorgen dat alle operaties op de plant in een veilige en productieve sfeer voortgang kunnen hebben in het belang van de sector.'

'Ik ben echt niet bezig politiek te bedrijven met uit de hand gelopen situatie bij Roma Pit'

'Ik vind het erg, dat ongenuanceerde politieke uitlatingen worden gedaan'

'Ik hits niemand op, ik heb juist geprobeerd de mensen te kalmeren'


ABOP-Assembleelid Diana Pokie, tevens ondervoorzitster van ABOP, is niet te spreken over beschuldigingen die geuit worden aan haar adres. 'Ik ben echt niet bezig politiek te bedrijven met de uit de hand gelopen situatie bij Roma pit in Brokopondo. De mensen zijn verhit en ik heb juist geprobeerd hen te kalmeren en naar de vergadering te gaan van de regeringsdelegatie te Nieuw Koffiekamp om een oplossing te helpen vinden', aldus Pokie vandaag, dinsdag 30 juli 2019, op Starnieuws.

Pokie zegt dat zij in Boven Suriname was zondag toen de situatie escaleerde. Zij is naar Nieuw Koffiekamp gegaan om tot de mensen te praten. 'Ik ben altijd opgekomen voor de goudzoekers en nu er problemen zijn, is het mijn taak als volksvertegenwoordiger om mij te oriënteren', stelt de politica.

Een grote groep goudzoekers stond districtscommissaris Frederik Finisie en de regeringsdelegatie uit te schelden. 'Ik heb met hen gesproken en uitgelegd dat alleen met praten een oplossing bereikt kon worden. Ik heb hen zover gekregen om naar de vergadering te gaan', legt Pokie uit. De goudzoekers, die van verschillende gebieden daar waren, willen volgens Pokie niks horen van de NDP en de regering. Er worden telkens beloften gedaan en enkele mensen worden geregeld. Daarom zijn de porknokkers volgens Pokie boos, want ze worden voor de gek gehouden.

Pokie zegt dat schieten op weerloze burgers niet goed te praten is. Zij vindt het erg dat een dode is gevallen zondag. Zij betreurt de escalatie van de situatie. Het Assembleelid merkt op, dat de situatie op de vergadering inderdaad uit de hand is gelopen, omdat de mensen geen mooie praatjes willen  horen.

'Het is goed dat de ministers de bijeenkomst afgebroken hebben en weggegaan zijn, want de gemoederen waren te verhit. Overigens zouden zij mij het woord moeten geven op de vergadering en dat wilden de ministers blijkbaar niet. Ik hits niemand op, ik heb juist geprobeerd de mensen te kalmeren. Ik kan er niets aan doen als iemand een ABOP-vlag daar had. Ik heb geen vlag nodig, want ik ben ABOP', zegt de volksvertegenwoordigster. Zij vindt het erg, dat ongenuanceerde politieke uitlatingen worden gedaan.

China, de belangrijkste bestemming van illegale handel jaguars in Latijns-Amerika

Internationale bijeenkomst tegen illegale handel in jaguars in Santa Cruz, Bolivia

Suriname is niet aanwezig!


Het meest emblematische katachtige dier in de regio is een soort die met uitsterven wordt bedreigd. Criminele netwerken zoeken naar wilde katachtigen, vooral vanwege hun tanden, vacht, klauwen en zelfs hun testikels, zegt onderzoekster Sarah Stoner van de Wildlife Justice Commission (WJC). De WJC-vertegenwoordigster is in Bolivia om deel te nemen aan een internationale bijeenkomst tegen illegale handel in jaguars die deze week plaatsvindt in de oostelijke stad Santa Cruz, georganiseerd door het ministerie van Milieu en Water van het land. 


Volgens de onderzoeker hebben ze deze delen in China nodig, omdat men gelooft dat het hebben van een hanger of een sleutelring met een klauw of tand grote 'rijkdom en kracht' geeft, of in andere gevallen helpt het seksuele prestaties, zoals de testikels. 'We maken ons zorgen dat jaguars een vervanging kunnen zijn voor tijgers in Azië, waar veel vraag naar is', legt Stoner uit. Het blog Jaguar in Suriname stelde dat al in een artikel op 18 februari 2013 - 'Deskundigen: Jaguar zou vervanger van de bedreigde tijger kunnen worden' !!


De onderzoeker zegt, dat ten minste 90 procent van de populatie jaguars zich in het Amazone-regenwoud bevindt en naar schatting 5.000 dieren worden gevonden binnen de grenzen van Bolivia, Brazilië en Paraguay, waardoor het de hoogste bevolkingsdichtheid van jaguars ter wereld en het behoud ervan is is essentieel. 'We zijn vastbesloten om informatie te verstrekken aan degenen die verantwoordelijk zijn voor het formuleren van nationaal en internationaal beleid, zodat ze een preciezer gevoel van handelsdynamiek hebben en effectiever kunnen zijn, zowel in hun beleid als in de toepassing van de wet', aldus de expert.

De WJC is een non-profit organisatie die wereldwijd actief is in Den Haag (Nederland) om transnationale criminele netwerken te helpen ontmantelen die commercialiseren met dieren in het wild, het uitvoeren van inlichtingenanalyse en geheim onderzoek.

Stoner zegt dat 'illegale handelroutes in Latijns-Amerika nog niet volledig worden begrepen', maar dat ze de post gebruiken als een manier om delen van jaguars te verzenden.


De jaguar is een van de zeer beschermde dieren, omdat het verboden is om deze soort voor commerciële doeleinden te gebruiken volgens CITES, de internationale conventie tegen soortenhandel. Het katachtige dier staat op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN) als een 'bijna bedreigd' uitstervend dier.

In deze internationale bijeenkomst, waaraan minstens veertien nationale en internationale experts deelnamen, werd de jaguar uitgeroepen tot 'embleem van de strijd tegen illegale handel in wilde dieren en planten', met deelname van autoriteiten uit Bolivia, Peru, Argentinië, Costa Rica, Paraguay, Ecuador en Canada. Suriname is niet aanwezig!

'De jaguar is nu een embleem en symbool van de kracht en moed van de Latijns-Amerikaanse volkeren om de nodige acties te ondernemen in de bescherming en verdediging van Moeder Aarde', zei de vice-minister van Milieu van Bolivia, Cynthia Silva. Elk land verbindt zich ertoe zijn defensie- en beschermingsmogelijkheden van de jaguar te versterken, en zijn voorschriften aan te passen om effectiever te zijn tegen de illegale handel in dit dier.

In Bolivia werden vanaf 2014 tot nu toe meer dan 600 jaguartanden in beslag genomen en volgens biologie-experts zijn er ongeveer 30 gevallen van illegale jacht op dit katachtige dier, meestal met Chinese daders.

(Suriname Mirror/Wapa/EFE/La Hora/Twitter)

Canawaima-veer mogelijk eind augustus of midden september weer in de vaart

'In Nederland vervaardigde onderdelen, op speciaal verzoek, binnen twee maanden geleverd'

Stevige kritiek Canawaima president-commissaris Hanisha Jairam op gebrekkige medewerking GuyanaDe Canawaima, die de verbinding met Guyana onderhoudt, zal volgens verwachting eind augustus of midden september weer ingezet worden. President-commissaris Hanisha Jairam zegt vandaag, dinsdag 30 juli 2019, op Starnieuws dat de onderdelen in Nederland door de fabrikant vervaardigd worden. Normaal is de levertijd zes maanden, maar op speciaal verzoek, vindt de levering binnen twee maanden plaats. 

De boot vaart vanaf eind mei niet. Suriname heeft volgens Jairam er alles aan gedaan om de Canawaima vanaf 6 juni normaal te doen varen. 'Echter weigert Guyana tot heden om aan de andere kant te operationaliseren. Er is op ministerieel niveau getracht om te praten met Guyana, maar het buurland laat niks van zich horen', zegt Jairam.

Vanaf januari 2018 worden er brieven geschreven naar Guyana over reparatie van de boot. Suriname heeft besloten om alvast een aanvang te maken met de reparatie, zegt Jairam. Zij vindt het jammer dat er geen actie van die kant komt.

Verwacht wordt dat er ook niet veel zal gebeuren, nu de regering in het buurland demissionair is en niet kan handelen.

Veel mensen die zaken doen met Guyana lijden verlies door de situatie. De enige oversteek kan worden gedaan door kleine boten, maar om paspoorten af te stempelen moeten de mensen naar South Drain. Ook wil niet iedereen met kleine boten oversteken. Het toerisme lijdt ook ernstig onder de situatie.

Centrale Bank ontkent elke betrokkenheid bij en verantwoordelijkheid voor geldtransporten individuen

'Acties worden ondernomen om via internationaal gerenommeerde instituten weer reguliere geldverschepingen op gang te brengen'


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) ontkent met klem elke betrokkenheid bij en verantwoordelijkheid voor geldtransporten door individuen. De bank vindt dan ook niet dat zij door de verkopen van euro’s aan cambio’s 'indirect debet' is aan de smokkel van euro’s naar de Verenigde Staten. 

'Vervoer van grote geldbedragen naar de Verenigde Staten door personen wordt op geen enkele wijze gestimuleerd of tot stand gebracht door de CBvS', aldus de bank zondagavond in een uitgegeven verklaring, zo schrijft de Ware Tijd dinsdag 30 juli 2019.

Onderstreept wordt, dat 'indien zich zaken voordoen die indruisen tegen de wet Geldtransactiekantoren en de wet Toezicht Kredietinstellingen de CBvS niet zal schromen om daar op gepaste wijze tegen op te treden'. 'Benadrukt moet worden dat op het moment de Bank enige malafide praktijk bij de verstrekking van de euro's heeft geconstateerd, zij niet zal schromen kordaat op te treden.'

De CBvS legt ook het motief uit om euro's te verstrekken aan de cambio's. 'Dat heeft alleen gelegen in het tegemoetkomen van de samenleving.' Overigens, voor deze beschikbaarstelling geldt een rapportageplicht aan de bank. De CBvS zegt bezig te zijn het National Risk Assessment-traject met de grootste zorgvuldigheid te coördineren, zodat Suriname volgend jaar aan alle regelgeving kan voldoen.

Daarnaast worden volgens de verklaring acties ondernomen om via internationaal gerenommeerde instituten weer reguliere geldverschepingen op gang te brengen.

Lokaal consortium dat HNO Vastgoed en Beheer 200 miljoen gulden heeft geleend, in overleg

Ministers trachten met persconferentie duidelijkheid te scheppen over situatie rond HNO


Het lokale consortium dat aan HNO Vastgoed en Beheer 200 miljoen gulden heeft geleend, voerde gistermiddag nog overleg nu de Rijksministerraad in Nederland moet beslissen over het al dan niet vernietigen van een landsbesluit, aldus vandaag, dinsdag 30 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

'Maar ik heb geen bericht ontvangen dat een van de partijen zich terugtrekt', zei minister Suzy Camelia- Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) gistermiddag tijdens een persconferentie waarin zij samen met minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën en minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) duidelijkheid wilde scheppen over de situatie rond Hospital Nobo Otrobanda (HNO).


Op dit moment is er volgens Gijsbertha geen alternatief als een of meer geldverstrekkers afhaken. Alles is erop gericht om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. 'De situatie is zeer urgent', zegt Gijsbertha. De bouwwerkzaamheden zijn nog niet gestopt, omdat het consortium een bedrag van 20 miljoen gulden heeft voorgeschoten. Want eind juli moesten betrokken partijen, inclusief hoofdaannemer Ballast Nedam betaald worden om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.

Als onderaannemers geen geld ontvangen valt de bouw stil ‘met de nodige ernstige financiële, economische en sociale gevolgen op het gebied van zorg’.


Gouverneur Lucille George-Wout besloot tot verrassing van het kabinet-Rhuggenaath om het betreffende concept van het landsbesluit niet te laten passeren en ter beoordeling voor te leggen aan de Rijksministerraad in Nederland. Via het besluit zouden de drie ministers en premier Eugene Rhuggenaath (PAR) als minister van Algemene Zaken, worden gemachtigd om hun handtekening te zetten onder het ‘Hoofdlijnenakkoord inzake de erfpachtuitgifte met betrekking tot de ondergrond en opstallen van HNO’.

Capriles, president-directeur Maduro & Curiel’s Bank, zet handtekening om met MFK en KdNT te protesteren tegen maatregelen kabinet-Rhuggenaath

Op Facebook door journalist Yves Cooper geplaatste foto leidt tot ophef en verwarring


Het Antilliaans Dagblag gaat vandaag, dinsdag 30 juli 2019, in op de gisteren ontstane ophef en verwarring op Facebook toen journalist Yves Cooper een foto postte waarop naar het lijkt Lionel ‘Chicu’ Capriles, de president-directeur van de Maduro & Curiel’s Bank (MCB), te zien is die zijn handtekening zet om met de actie van oppositiepartijen MFK en Kòrsou di Nos Tur (KdNT) te protesteren tegen de maatregelen van het kabinet-Rhuggenaath. 

Op de foto staat vermoedelijk Capriles met MFK- medewerker en voormalig Statenlid Amerigo Thodé te praten.


Cooper vraagt wie kan bevestigen dat het inderdaad om Capriles gaat, die met zijn rug naar de fotograaf staat, en daarop antwoordt KdNT-Statenlid Meindert ‘Menki’ Rojer bevestigend en geeft aan dat hij zelf de foto heeft gemaakt en over meerdere foto’s beschikt.

Even later reageert ook Thodé en bevestigt hij ook dat het om Capriles gaat. 'Ik stond met hem te praten en ik heb getuigen dat het echt zo is', aldus Thodé.

Op een andere foto, eveneens door Cooper gepost, is naar wat het lijkt de handtekening van Capriles te zien. Het Antilliaans Dagblad heeft Capriles om een reactie gevraagd, maar bij het sluiten van de krant was het nog niet gelukt deze te krijgen. Capriles is de president-directeur van de grootste bank van Curaçao. Zijn zus Michèle Russel-Capriles werd in juni nog na voordracht door het kabinet-Rhuggenaath benoemd tot waarnemend gouverneur.

Jogi (VHP) wil opheldering over 67 miljoen euro die regering wil stoppen in Agro Industrie Park Project

Project wordt uitgevoerd - zonder openbare aanbesteding - door Israëlisch bedrijf LR Group


Net als de NDP-fractieleider Amzad Abdoel, wil Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) opheldering over de rond de 67 miljoen euro die de regering wil stoppen in het Agro Industrie Park Project. Dit project zal worden uitgevoerd door het Israëlische bedrijf LR Group. Het gaat om zo'n half miljard Srd. Er wordt ook geen openbare aanbesteding gehouden. 

Op de goedgekeurde begroting voor 2019 is het oorspronkelijke bedrag van Srd 40.000 miljoen opgevoerd naar Srd 266.264 miljoen. Het bedrag is via een resolutie van president Desi Bouterse deze maand verdubbeld, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 30 juli 2019.

Besloten is, na instemming van de Raad van Ministers, dat er geen openbare aanbesteding word gehouden. In de resolutie staat, dat de Ministerraad in belang van de Staat Suriname heeft geoordeeld om af te wijken van de regel tot het houden van een openbare aanbesteding in verband met de uitvoering van het Agro Industrie Park Project. Het bedrag dat gemoeid is met dit project zal ten laste komen van de begroting van Landbouw, Veeteelt & Visserij en van Financiën.

Jogi stelt dat de regering uitleg moet geven aan De Nationale Assemblee. Hij hoopt dat vandaag ingegaan wordt op de vragen die reeds gesteld zijn aan de regering. Op basis van de wet moet de regering uitleggen welke uitgaven er gedaan worden en hiervoor goedkeuring krijgen. Ook moeten de voorwaarden van een lening bekend zijn.

Jogi merkt op dat er nauwelijks informatie is gegeven over dit project. De LR Group heeft ook de studentenflats gebouwd en word nu belast met het Agro Industrie Park Project. De regering moet duidelijkheid geven om wat voor onderneming het hier gaat. 'Transparantie is belangrijk en De Nationale Assemblee heeft recht op de informatie. Wanneer de regering de begroting die goedgekeurd is wil wijzigen, moet ze toestemming daarvoor hebben van De Nationale Assemblee. Bovendien moet er ook rekening gehouden worden met het leningenplafond', stelt Jogi.

Hij merkt op dat indien er geen grondige toelichting komt, de regering de verdenking op zich laadt dat er wat te verbergen valt. De politicus wijst er op dat zulke grootschalige projecten corruptie-gevoelig zijn. Er moet een goede onderbouwing komen van waarom dit project nu uitgevoerd moet worden.

Man (48) overlijdt na val uit boom te Maretraite

Slachtoffer was vruchten aan het plukken aan de Citruslaan


De Ware Tijd meldt, dat een 48-jarige man maandagmiddag 29 juli 2019 is overleden, nadat hij tijdens het plukken van vruchten aan de Citruslaan te Maretraite uit een boom was gevallen. Hij bezweek aan de opgelopen verwondingen. 

Toen de politie arriveerde bleek dat het slachtoffer geen teken van leven vertoonde. Het lijk is na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in beslag genomen voor obductie.

De politie van Geversvlijt heeft de zaak in onderzoek.

Stichting Een parel in God’s oog, kindertehuis voor hiv-besmette kinderen, in financieel zwaar weer

'We zijn ons nu aan het voorbereiden op het ergste'


'We zijn ons nu aan het voorbereiden op het ergste', zegt Frank Ons, voorzitter van stichting Een parel in God’s oog, vandaag, dinsdag 30 juli 2019, in de Ware Tijd. Het kindertehuis voor hiv-besmette kinderen plaatste zondag op haar Facebook-pagina een noodkreet naar de samenleving toe, want het is naar eigen zeggen 'ten einde raad'. 'De nood is hoog nu, hoe verder?', vraagt het tehuis zich af. Met de oproep hoopt het steun te krijgen van de samenleving. 


'Tot nu toe hebben wij nog niks binnen. Er is wel gevraagd naar ons bankrekeningnummer. Alle hulp is welkom', maakt Ons duidelijk. Het bestuur staat voor een moeilijke beslissing. De salarissen van juni zijn pas op 10 juli betaald met geld dat is geleend bij een donateur. De subsidie om die salarissen en die van deze maand te betalen is nog niet ontvangen. 'We hebben wel wat geld om aan de medewerkers een voorschot te geven, maar er zijn nog andere belangrijke uitgaven zoals stroom en water', vertelt de voorzitter. 'Als we de salarisvoorschotten betalen, weten we niet wanneer er weer subsidie op de rekening staat en dan zitten we met een ander probleem.'

Volgens hem heeft het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) alles wat nodig is voor de subsidiebetaling in orde gemaakt en doorgestuurd naar Financiën. 'We hebben vrijdag de reçu's van SoZaVo gekregen, maar tot half één maandagmiddag hadden wij nog niks op onze rekeningen', zegt Ons. Het uitblijven van het geld heeft niet alleen voor de dertien kinderen die op dit moment worden opgevangen gevolgen, maar ook voor het personeel. 'Het is niet fijn om aan het werk te komen en niet te weten of je voor deze maand wordt betaald. Je komt dan aan het werk zonder plezier, omdat jij je druk maakt over hoe je zal overleven. Dit heeft zeker gevolgen voor de zorg van de kinderen.'

De voorzitter zegt, dat het tehuis regelmatig voedselpakketten heeft ontvangen van Financiën, 'maar met levensmiddelen kan je de kosten zoals huur en salaris niet betalen. We zijn natuurlijk dankbaar voor de pakketten, maar als je hebt gewerkt, moet je betaald worden voor de geleverde diensten'.

Jaarlijks zou het tehuis - gespreid over het hele jaar - Srd 286.000 aan subsidie moeten ontvangen, maar dit bedrag is door de geldontwaarding achterhaald. 'Met de stijgende kosten komen we op een jaarlijks tekort van Srd 50.000 tot Srd 60.000. Het geld dat wij periodiek mogen aanvragen aan subsidie, dekt slechts de salarissen, nutsvoorzieningen en brandstof. Andere zaken als levensmiddelen krijgen we van donateurs. Zonder hen zouden we het echt niet halen', vertelt Ons.

Hoewel het bestuur de situatie ernstig noemt, blijft het hoopvol. 'We moeten roeien met de riemen die we hebben, want meer geld hebben de gevers niet voor ons. Wij zijn op zoek naar duurzame donateurs die maandelijks een klein bedrag kunnen missen, maar waarop wij zeker mogen rekenen', aldus de voorzitter.

Twee verdachten diefstal met geweld door politie neergeschoten - Een overlijdt in ziekenhuis

Drie verdachten beroven twee mannen in Nieuwe Charlesburgweg


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, dinsdag 30 juli 2019, dat S.T. (34), S.T. (27) en J.A. (31),  die verdacht worden van diefstal door middel van geweldpleging, door leden van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) zijn aangehouden. Tijdens de aanhouding zijn de 27-jarige T. en A. neergeschoten, waarna A. in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is overleden. 

De politie van het bureau Geyersvlijt kreeg vrijdagmorgen 26 juli melding, dat twee mannen in de Nieuwe Charlesburgweg beroofd waren door drie mannen. Onderzoek bracht naar voren, dat de mannen gewapend waren met vuistvuurwapens en dat zij een halsketting, een geldbedrag in Surinaamse dollars en gereedschappen buit gemaakt hadden. Daarna stapten ze in een auto en reden weg.

Enkele uren na de beroving werd S.T. (34) in de kraag gevat door leden van het RBTP. De 37-jarige verdachte  werd, na verkregen informatie, te Latour opgespoord. Bij het zien van de politie koos hij het hazenpad en werd uiteindelijk door de politie neergeschoten toen hij geen gehoor gaf aan sommaties om te blijven staan. De man werd vervolgens, onder politiebewaking, overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo om medisch geholpen te worden.

De opsporing werd voortgezet waarbij verdachte J.A. gesignaleerd werd in de Ramgoelamweg. Hij opende het vuur op de politie en vluchtte weg in een auto. De politie beantwoordde het vuur. A. verloor op een bepaald moment de controle over de besturing van zijn auto en kwam daarmee in een trens langs de weg terecht. Hij wilde toen te voet verder vluchtten, maar slaagde daarin niet omdat de politie hem neerschoot.

A. werd vervolgens, onder politiebewaking, ter verpleging opgenomen in het Academisch Ziekenhuis. De volgende dag, zaterdag 27 juli, is hi jin het ziekenhuis overleden.

De twee andere verdachten zijn na overleg met het Openbaar Ministerie door de politie in verzekering gesteld. Deze zaak is in onderzoek bij de afdeling Recherche Paramaribo.

BEP: 'Concessies goudmultinationals bevinden zich in woon- en leefgebieden plaatselijke gemeenschappen'

BEP wil met stille loop in Brokopondo solidariteit betuigen aan slachtoffers en nabestaanden onlusten Rosebel goudmijn'De partij voor Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP) heeft met diepe verontwaardiging kennis genomen van de escalatie van de spanningen in het concessiegebied van de goudmultinational Rosebel Gold Mines in Brokopondo. Als gevolg van de escalatie zijn er door geweerschoten een dode en gewonden te betreuren. In een reactie daarop zijn have en goed van de maatschappij vernield. 

Wij betreuren de ontstane situatie ten zeerste en roepen alle partijen op het geweld achterwege te laten en het pad van dialoog te volgen. De staat Suriname heeft concessies gegeven aan de goudmultinationals. Die concessies bevinden zich echter in de woon- en leefgebieden van de plaatselijke gemeenschappen. Een groot deel van de plaatselijke bevolking vindt zijn bestaan in de kleinschalige goudsector. Met de komst van de multinationals zijn veel van de goudrijke gebieden weggegeven. Als gevolg daarvan doen zich voortdurend conflicten voor tussen goudzoekers en de maatschappijen. 

In de achter ons liggende periode is er veelvuldig overleg geweest tussen de regering, de maatschappijen en de lokale gemeenschappen. Echter heeft dat tot nu toe niet geresulteerd in een model dat een duurzame oplossing garandeert. 

Een mogelijke oplossing hiervoor is de Wet op Bescherming Woon- en Leefgebieden die reeds is aangenomen, maar nog niet is afgekondigd. Voorts heeft de regering een Management Team ingesteld en opgedragen het proces in te zetten naar wettelijke erkenning van de grondenrechten van inheemse en tribale volken. Wij roepen de regering op om de voornoemde wet af te kondigen en het ingezette proces te voltooien. 

De BEP heeft zich naar aanleiding van de ontwikkelingen in het afgelopen weekeind beraden en besloten om op eigen manier medeleven te betuigen door een stille loop te initiëren in het district Brokopondo. Met deze loop wil de partij solidariteit betuigen aan de slachtoffers en de nabestaanden. Daarnaast is deze actie ook bedoeld om nationaal en internationaal aandacht vragen voor het zinloos geweld. 

De BEP condoleert de totale Surinaamse samenleving, in het bijzonder de nabestaanden, en leeft mee met eenieder die op welke wijze dan ook betrokken is geweest bij het geheel. De organisatie zal alles binnen haar vermogen doen om de orde en rust te doen terugkeren binnen de samenleving, en roept partijen op het hoofd koel te houden.'

DOE wil diepgaand onderzoek autoriteiten naar onlusten op terrein Rosebel goudmijn

'Dit is niet een gebeurtenis waarop wij als Suriname zitten te wachten'


'DOE betreurt enorm het gebeurde van 28 juli bij het Royal Hill Pit te Rosebel in het district Brokopondo, waarbij er volgens bekomen informatie een persoon het leven heeft gelaten en één gewond is geraakt. Ook heeft het goudbedrijf IAmGold aanzienlijke materiële schade opgelopen. DOE keurt het gebeurde resoluut af en stelt dat dit niet een gebeurtenis is waarop wij als Suriname zitten te wachten. Ons land verkeert immers in een moeilijk sociaal-economisch vaarwater. 

DOE roept daarom de autoriteiten, het bedrijf IAmGold, de porknokkers en de lokale gemeenschap op, om alles te doen wat nodig is om het hoofd koel te houden en gezamenlijk te werken om de rust te doen wederkeren en in het vinden van een structurele oplossing ter voorkoming van soortgelijke situaties in de toekomst. 

DOE vraagt de autoriteiten om: 
1. een diepgaand onderzoek in te stellen naar de oorzaak en aanleiding van het schieten op vermoedelijk ongewapende burgers en het resultaat aan de samenleving te presenteren. 
2. de samenleving te informeren naar de status en uitvoering van de overeenkomst die was bereikt met de lokale gemeenschappen rondom de concessies van IAmgold inzake kleinschalige goudmijnbouw in dit specifiek geval en de ordening van de goudsector in het algemeen. Dit gezien de tragedie die vanwege goudmijnbouwactiviteiten zich heeft voorgedaan bij Royal Hill Pit en die zich ook voordoet in de rest van het binnenland van Suriname. 

DOE vraagt in dit kader speciale aandacht voor: 
a. met kwik, modder en ander giftige stoffen vervuilde rivieren en kreken; 
b. de aantasting van de gezondheid van lokale bewoners vanwege kwik – en andersoortige vergiftiging van rivieren, kreken en land; 
c. de enorme milieu- schade welke er wordt aangericht vanwege de 'free for all' situatie in de kleinschalige goudmijnbouw. 
d. het afgeven van gronden in concessies aan derden, zonder inspraak of akkoord van de lokale inheemsen en marrons, met de dreiging om hen te verdrijven van gronden die bewoond en bewerkt is geworden door hun voorouders.'

IAmGold evacueert zo'n 600 werknemers Rosebel goudmijn

Voorzitter personeelsbond Read kritisch over gebrekkige informatievoorziening directie mijn


Op een aantal stafleden en een kleine groep keukenpersoneel na, wordt iedereen van het bedrijfscomplex van Rosebel Gold Mines in het district Brokopondo weggehaald. De evacuatie van de ongeveer 600 personeelsleden is gisteren begonnen en gaat vandaag, dinsdag 30 juli 2019, door, zo bericht Starnieuws. De raffinaderij draait op een laag pitje, terwijl alle mijnbouwactiviteiten sinds zondagmiddag laat, zijn stopgezet. 

Lloyd Read, voorzitter van de personeelsbond bij het goudbedrijf, zegt dat evacuatie van het personeel zijn eerste gedachte was. 'Als je de veiligheid van de werknemers niet kan garanderen, kan je ze niet daar op het complex laten.' De bond en de directie praten vandaag over de situatie die is ontstaan na de rellen die zich zondag hebben voorgedaan. Bij die ongeregeldheden is een illegale porknokker doodgeschoten, is een andere gewond geraakt en hebben werknemers van het bedrijf ook verwondingen opgelopen.

De ongeregeldheden in de Roma Pit zijn gisteren uit de hand gelopen. Het beeld van illegale goudzoekers, die zich direct storten op de lading van de graafmachines zo gauw deze hun bucket naar boven halen, is al jaren een vertrouwd beeld. De onveilige situaties die zich daarbij voordoen zijn vaker aangekaart. Maar, zowel de overheidsinstanties als het bedrijf schijnen niet bestand te zijn tegen de invasie en de werkwijze van de illegale goudzoekers.

De taferelen van zondag waren ook niet mals, aldus Starnieuws. Woedende porknokkers die de werknemers van Rosebel van de graafmachines trokken en vervolgens de machines overgoten met gasoline en deze in brand staken. De verhitte menigte had het ook gemunt op de persoonlijke spullen van de werknemers.

Read gaf de opdracht aan de werknemers om zich te verwijderen uit het gebied en zich op de plant te begeven. Het kan er bij Read niet in, dat de multinational tot zondagavond nog geen informatie had gegeven aan zijn werknemers. 'Dat de multinational in die verschrikkelijk onveilige en onoverzichtelijke situatie niet gekeken heeft naar de belangrijkste factor, de mens, de werknemer.'

Hij is nog steeds gebelgd, dat de directie de werknemers zondag heeft onthouden van informatie over de situatie. De bondsvoorzitter onderkent dat de multinational enorme schade heeft geleden. Hij gaf zondag de opdracht aan de werknemers om de werkzaamheden te stoppen, zolang er geen duidelijkheid is en de veiligheid van de mensen niet is gegarandeerd. Ook als de productie weer wordt opgestart, zal het zo’n 40% minder zijn als gelet wordt op het aantal machines dat is vernietigd. Bijna de helft van de graafmachines is verwoest. Ook een bus waarmee het personeel van Nieuw Koffiekamp werd vervoerd, is verbrand.

Tot nog toe heeft de directie van Rosebel alleen aangegeven dat er een dode is gevallen op haar concessie in het district Brokopondo en dat 'mogelijk een andere persoon gewond is geraakt'. Ook deelt zij mee dat de operaties in het gebied zijn stopgezet vanwege de bezorgdheid over de veiligheid van de werknemers en overige personen. De directie wacht het onderzoek van de relevante overheidsautoriteiten naar het incident, af.

Twee jaar geleden hadden illegale goudzoekers ook grote schade aangericht aan bedrijfseigendommen van Rosebel Gold Mines. Toen vielen gewapende goudzoekers de werknemers in de Roma-Pit aan en moest de politie waarschuwingsschoten lossen. Een goudzoeker werd daarbij geraakt. En in 2016 waren er ook ongeregeldheden met illegale goudzoekers in de mijnen van Rosebel Gold Mines.

Basja van Nieuw-Koffiekamp Calesta Prior: 'Het is een beestachtig optreden van de politie'

'Er moet werkgelegenheid worden gecreëerd voor de bewoners van Nieuw-Koffiekamp'


'We betreuren hetgeen hier heeft plaatsgevonden in Nieuw-Koffiekamp. Het is een beestachtig optreden van de politie. De heren waren niet gaan stelen. Waarom moet zij zo hardhandig optreden tegen hen?', vraagt de basja van Nieuw-Koffiekamp, Calesta Prior, zich af, aldus Suriname Herald maandag 29 juli 2019.

Zij hoorde het schot, maar dacht dat het om jagers ging.

De goudzoekers gaan in de goudmijn, omdat er geen werk is en niet eenieder wil voor het goudbedrijf IAmGold/Rosebel Gold Mines werken. Er moet werkgelegenheid worden gecreëerd voor de bewoners van Nieuw-Koffiekamp, aldus Priot. De directeur van het goudbedrijf weet dat de goudzoekers in de goudmijn goud gaan zoeken en Prior vraagt zich af waarom hij de opdracht heeft gegeven om op de mannen te schieten. Wanneer goudzoekers de guards zien aankomen dan rennen ze weg en dit is volgens de basja een teken van respect. 'Waarom moeten zij optreden?'

Soms worden ze meegenomen naar het politiebureau en als ze de agenten Srd 1.000 tot 1.500 hebben betaald, dan worden ze vrijgelaten, vertelt Prior. 'Al de steentjes worden in beslag genomen en toch moeten ze betalen.'

De goudzoekers worden ook mishandeld door de politie en dit gaat ons te ver, vervolgt zij.

In het dorp Nieuw-Koffiekamp in het district Brokopondo hebben agenten geschoten op illegale porknokkers die in de goudmijn waren van IAmGold/Rosebel Gold Mines. Een van de porknokkers is ter plekke overleden, na te zijn geraakt door een politiekogel. Twee andere goudzoekers zijn gewond geraakt. Een andere dorpeling, die niet bij naam genoemd wil worden en dicht bij het voorval was, zegt dat de mannen uit de goudmijn van de multinational kwamen toen zij een woordenwisseling hadden met de agenten. De politieambtenaar had toen op hen geschoten en één werd in zijn gelaat geraakt. 'Ik ben in dienst van het bedrijf, maar dit is niet goed te praten.'

Na het optreden van de politie hebben de porknokkers uit boosheid machines en een busje van het goudbedrijf in brand gestoken.