woensdag 24 juni 2020

Bemiddelingsraad bezorgd over Covid-19 besmettingen bij IAmGold/Rosebel

21 Arbeiders positief getest op Covid-19 en 135 in overheids-  quarantaine


De Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname (BR) maakt zich ernstig zorgen over de ontwikkelingen met betrekking tot Covid-19 bij IAmGold/Rosebel Gold Mines N.V.. Dit bericht De West dinsdagavond 23 juni 2020.

Zowel de directie als de vakbond heeft de BR schriftelijk geïnformeerd over de situatie en stelt door middel van overleg, te willen komen tot een oplossing van het geschil met betrekking tot de bescherming en het behoud van de gezondheid van de medewerkers.

De BR heeft de nodige stappen ondernomen om ambtshalve te kunnen interveniëren in de impasse, waarin bond en directie zijn geraakt. Dit is niet gelukt, omdat gestuit werd op de beperkingen van de lockdown maatregelen.

Er is nu contact tussen het Covid-19 Managementteam, de werkgever en de vakbond voor het oplossen van dit vraagstuk. De Bemiddelingsraad blijft de ontwikkelingen met betrekking tot deze kwestie volgen en zal indien nodig, alsnog interveniëren.

Momenteel zijn 21 werknemers positief getest op Covid-19 en zijn 135 personen in overheidsquarantaine geplaatst.

VHP ergert zich aan anonieme 'fake' berichten en negatieve campagne tegen partij

'Berichten om oud gedienden partij te beschadigen en door het slijk te halen'

'Totdat de partijen in de coalitie hun kandidaten hebben gepresenteerd is alles wat verschijnt: fake'


'De laatste dagen zijn diverse personen bezig met een zeer negatieve campagne om verdeeldheid te zaaien binnen de VHP. Tot nu toe waren dat voornamelijk opponenten van de VHP, nu zijn dat ook individuen die zeggen de VHP te steunen. Het betreft hier berichten om oud gedienden van de partij te beschadigen en door het slijk te halen. Om verdeeldheid te zaaien tussen oud- en- jong in de partij. Om mensen tegen elkaar op te zetten. 

 De VHP veroordeelt deze berichtgeving en de negatieve campagne waarbij men zich ook bedient van anonieme bronnen. Deze laffe houding past niet in de open en transparante wijze waarop de nieuwe VHP werkt. De partijleiding zal dan ook niet aarzelen om - indien de omstandigheden dat vragen - ook gerechtelijke stappen te ondernemen wegens smaad en VHP-voorzitter Chan Santokhi laat weten, dat hij meer dan 10 jaar strijd heeft geleverd op basis van het verbinden van mensen en het werken aan eenheid binnen en buiten de partij. Om de VHP te transformeren naar een nationale partij van eenheid en samenwerking.

'Het volk heeft duidelijk laten weten dat deze wijze van samen werken aan de toekomst, dé weg is die moet worden ingeslagen. Samenwerken om Suriname te redden', aldus Santokhi. Deze vernieuwingsstrijd gaat niet veranderen door wat negatieve columns en social-media posts. In het meest recente geval zijn o.a. personen als de oud-minister Stanley Raghoebarsingh en oud-voorzitter van de RvC (Raad van Commissarissen) van de Centrale Bank, Vijay Kirpalani aangevallen. En dat ook met aantoonbaar met foute informatie.

Het zou mensen die dergelijke valse beschuldigingen hebben geuit, sieren als zij hun verontschuldigingen zouden aanbieden voor de beledigingen, aldus Santokhi. 'Ik roep iedereen op die om de persoonlijke aanvallen te stoppen. Om niet door te gaan met het plegen van karaktermoord op personen in de partij die een lange staat van dienst hebben. De VHP is mede dankzij hun inzet 71 jaar geworden. Sommigen van ons moeten nog maar bewijzen wat ze waard zijn.'

Hij doet deze oproep ook aan personen binnen de eigen partij, die in deze fase omwille van een functie of positie dit soort columns voeden en steunen of geruchten helpen verspreiden. 'Ik breng in herinnering dat we de samenleving beloofd hebben een nieuw, modern en integer VHP. Dat hebben we gedaan met de presentatie van de kandidaten voor DNA (De Nationale Assemblee). En dat gaan we ook doen bij de presentatie van de regering. We hebben integer en transparant bestuur beloofd en dat zullen we ook doen. We zitten nog steeds op dat spoor en daar wijken we niet van af.'

Santokhi zegt, dat hij begrijpt dat er ongeduld is in de samenleving. 'Ik vraag eenieder om geduld.' Hij wijst er op dat momenteel hard gewerkt wordt aan een nieuwe regering. 'We doen alles in alle rust en de juiste volgorde. Eerst De Nationale Assemblee installeren, dan de DNA-voorzitter en ondervoorzitter kiezen, het regeerakkoord afronden, vervolgens de verkiezing van President en vice- President en dan benoeming van ministers en andere functionarissen. Tot die tijd zijn alle namen die rond gaan, speculatie. Totdat de partijen in de coalitie hun kandidaten hebben gepresenteerd is alles wat verschijnt: fake.'

VHP'

Kluis met documenten langs een kreek te Awaradam gevonden

Kluis vermoedelijk afkomstig van een adres aan Calcuttastraat


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, woensdag 24 juni 2020, dat de politie gisteren een tip kreeg over een kluis die langs een kreek te Awaradam was gedumpt. De politie is na de melding ter plaatse geweest en er werd inderdaad een kluis aangetroffen. 

De kluis was open met daarin documenten van iemand. Op de documenten was een adres vermeld aan de Calcuttastraat op naam van een zekere familie A.

De politie heeft de kluis met documenten in beslag genomen voor onderzoek. Zij gaat na wanneer een aangifte van diefstal van een kluis is gedaan op het vermeld adres.

Het onderzoek duurt voort. Een voorbijganger had de politie getipt.

Bij Baitali Group ligt 80% projecten van overheidswege stil door forse schuld overheid

Werknemers aannemingsbedrijf vrezen voor hun baan

(Bron foto: Baitali Group)

Werknemers van aannemingsbedrijf Baitali Group verkeren, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 24 juni 2020, in een onzekere situatie. Het zou voornamelijk gaan om personeel betrokken bij de uitvoering van overheidsprojecten. Hoewel er naar informatie van algemeen directeur Farsi Khudabux tot op dit moment nog niemand is ontslagen, kan hij zich de baanonzekerheid die er leeft wel voorstellen. 

De overheid staat voor een 'significant' bedrag in het krijt bij de onderneming. Mede hierdoor ligt zeker 80 procent van de projecten van overheidswege stil. Het gaat om onder meer werkzaamheden aan de weg tussen Coppenamepunt en Nickerie (Oost-Westverbinding), diverse verkavelingsprojecten, zoals Reeberg en werkzaamheden bij de wegstrekking Apoera-Section en Washabo. Over dat project had Khudabux in maart gezegd, dat het bedrijf nog geen financieringsovereenkomst had kunnen tekenen met de staat voor de tweede fase.

Baitali Group was in september 2019 begonnen met het aanbrengen van een asfaltlaag maar stopte in oktober daarmee. Doordat de projecten stilliggen, is er geen werk voor de arbeiders. Die zitten voorlopig thuis met behoud van loon. Khudabux zegt dat dit enerzijds te maken heeft met de coronasituatie, maar anderzijds ook vanwege nog niet nagekomen betalingen vanuit de overheid.

Het is volgens de algemeen directeur 'een flinke duit' om de maandlonen uit te betalen. Dat kan nu nog uit de reserves, maar hoe lang dit zal kunnen, weet hij niet. 'Puur zakelijk gezien zou je de mensen moeten laten gaan, maar we hebben een verantwoordelijkheid.'

Een van de redenen waarom het bedrijf niet zonder meer personeel wil laten gaan, is omdat zij veel heeft geïnvesteerd in trainingen en opleidingen. Daarom wordt zoveel mogelijk getracht om de 150 werknemers te behouden. Hoewel hij hoopt dat de betaling vanuit de overheid spoedig genormaliseerd wordt, zodat het bedrijf weer aan de slag kan, heeft Khudabux daar een zwaar hoofd in.

'We hebben geen oogkleppen op. Als de overheid al moeite heeft met het uitbetalen van lonen en pensioenen, wat zal het dan zijn met asfalteringsprojecten? Ik heb niet het gevoel dat dit snel opgelost zal worden, maar wij kijken de kat uit de boom.' De onderneming voert hierover gesprekken met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Algemene Ziektekostenverzekering Aruba wil eigen bijdragen invoeren

Invoeren eigen bijdragen vanwege bezuinigingen van vijf miljoen florin per maand


De Algemene Ziektekostenverzekering (AZV) werkt aan een plan om eigen bijdragen in te voeren voor geneesmiddelen en een bezoek aan een medisch specialist. Het plan heeft alles te maken met de bezuinigingen van vijf miljoen florin per maand die Nederland eist als voorwaarde voor de financiële steun.

Als het plan doorgaat, moeten verzekerden voortaan vijf florin per receptregel zelf betalen. Een bezoek aan een medisch specialist gaat gepaard met een eigen bijdrage van tien florin. Een test bij een laboratorium is dan ook niet meer gratis, die kost een florin voor de verzekerde.

Om de sociaal zwakkeren te ontzien, werkt de regering aan een soort zorgtoeslag. Die moet voorkomen dat mensen om financiële redenen zorg gaan mijden, waardoor kwalen onnodig verergeren en het herstel uiteindelijk met veel hogere kosten gepaard gaat.

Het parlement moet het plan nog goedkeuren.

Regering Curaçao wil eind juni weten waar eiland aan toe is in kwestie Klesch/Isla

(Bron foto: Facebook/Rhuggenaath)
Regering wil spoedig helderheid commitment Klesch


De regering van Curaçao wil eind juni weten waar het eiland aan toe is in verband met Klesch en de overname van de petroleumindustrie door de Klesch Group. 'We hebben niet de luxe van tijd', aldus premier Eugene Rhuggenaath (PAR), zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 24 juni 2020.


Curaçao erkent dat met Klesch, zolang de onderhandelingen lopen, exclusiviteit is overeengekomen en dat er contractueel twee data zijn afgesproken: 30 juni (die niet haalbaar is gebleken) en 31 december. En vooralsnog houdt Curaçao ook vast aan de Klesch Group - die volgens alle directbetrokkenen nog ‘alle tekenen van interesse’ toont -, maar uit de woorden van de minister-president kan wel duidelijk worden opgemaakt, dat zijn kabinet over een week wil weten of de deal nog doorgaat, en wat in dat geval de ‘closing date’ wordt.

Dan kan namelijk ook concreet worden toegewerkt naar een moment van opstarten door Klesch.

Van de euforie op 22 december 2019 - toen vlak voor de beëindiging van het leasecontract met PdVSA overeenstemming werd bereikt met Klesch inzake de overname van de exploitatie van de Isla-raffinaderij - is op dit moment niet veel meer over. De coronacrisis gooide roet in het eten en de eerste ‘longstop date’ van 30 juni werd niet gehaald.

Naar verluidt heeft eigenaar Gary Klesch gebruikgemaakt van zijn tweede optierecht en gaat binnenkort de tweede periode van zes maanden in. In de tussentijd is echter sprake van onzekerheid en komen ook alle kosten voor rekening van de overheid, waaronder de personeelskosten.

Van ruim 400 Isla-werknemers moet eind deze maand afscheid worden genomen, nadat deze gedurende een half jaar in dienst waren van Curaçao Refinery Utilities (CRU), dochter van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). De rest van de ruim 900 vaste medewerkers gaat veelal parttime verder om de raffinaderij op een laag pitje nog enigszins aan de praat te houden en herstelwerkzaamheden te verrichten.

Curaçao opent 1 juli grens voor bezoekers uit Nederland en enkele landen in West-Europa

Bezoekers hoeven niet verplicht in quarantaine


Daar waar het eerder slechts een streven was, is nu definitief het besluit genomen om op 1 juli de grenzen weer open te stellen voor bezoekers uit Nederland en bepaalde landen uit West-Europa. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren tijdens een persconferentie bevestigd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 24 juni 2020. 

Deze bezoekers hoeven niet verplicht in quarantaine, wel gelden enkele andere voorwaarden waar ze aan moeten voldoen. Zo moeten ze voor de reis een PCR-test bij een geaccrediteerd laboratorium laten afnemen en moet er een reisverzekering en medische verzekering worden afgesloten. Ook moet de passagier voor de reis een gezondheidsformulier invullen en aangeven welke landen hij de afgelopen periode heeft bezocht.

De passagiers moeten verder in het toestel, maar ook op de luchthaven en bij het bezoeken van locaties waar veel mensen zijn, een mondkapje dragen en goed rekening houden met social distancing en samenscholing vermijden.

Er is een speciale app over Covid-19 en de geldige maatregelen op Curaçao in de maak. Wanneer deze beschikbaar is, wordt bezoekers aangeraden deze te downloaden om bijvoorbeeld te weten hoe ze de autoriteiten moeten inlichten bij eventuele symptomen van Covid-19.

Zoals eerder gemeld, wordt in juli aan maximaal 10.000 passagiers (ingezetenen en toeristen) toegang tot Curaçao verleend. Dit om het risico op besmetting en verspreiding van het coronavirus te beheersen. Als alles dan goed verloopt, kunnen langzaamaan meer passagiers worden toegelaten. Reizen tussen de andere eilanden is inmiddels al mogelijk. Door Nederland daar aan toe te voegen, is sprake van een travel bubble voor het Koninkrijk, zo sprak premier Rhuggenaath eerder.

Voor de Verenigde Staten en andere landen waar het besmettingsgevaar nog erg hoog is, blijven de grenzen voorlopig nog gesloten. De enige mogelijkheid voor passagiers uit ‘high risk’-landen die Curaçao willen bezoeken, is als ze akkoord gaan met een verplichte quarantaine van twee weken. De passagier zelf, of de organisatie die de persoon naar Curaçao stuurt, moet de kosten voor deze quarantaine betalen, zo legde epidemioloog Izzy Gerstenbluth eerder uit.

Regering geeft in twee maanden voor ruim Srd 1.048.800.000 aan schatkistpapier uit

Econoom Debipersad: 'Autoriteiten traag met uitgeven van financiële data'


De afgelopen twee maanden heeft de regering meer dan Srd 1.048.800.000 aan schatkistpapier uitgegeven. Het geld is intussen voor een groot deel in de economie gepompt, zegt 'een bankier', aldus vandaag, woensdag 24 juni 2020, de Ware Tijd. De waardepapieren zijn door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gekocht.

Op 18 april werden schatkistpromessen ter waarde van Srd 648.800.000 uitgegeven. 'De algemene doelstelling van deze overeenkomst ligt in het kader van artikel 21 van de Bankwet van 10 oktober 1956', wordt aangegeven bij het aangaan van deze deal tussen Financiën en de CBvS. Met deze overeenkomst wordt opnieuw krachtens de Bankwet een voorschot gegeven aan de regering. De gelden moeten uiterlijk na een jaar tegen een rente van 9 procent worden terugbetaald.

Ook op 27 mei nam de CBvS schatkistpromessen van de regering aan, nu ter waarde van Srd 400.000. Het betrof hier een lening die gebaseerd is op de wet Uitzonderingstoestand Covid-19. Deze middelen zijn bestemd voor het aangekondigde Civid-19 Noodfonds om de kosten in het kader van de coronapandemie te bestrijden. Ook deze lening dient uiterlijk na een jaar tegen een rente van 9 procent terugbetaald te worden. Intussen worden uit voornoemd fonds financiële uitkeringen gedaan aan werklozen, personen die vanwege de coronamaatregelen in loon achteruit zijn gegaan en sociaal zwakkeren. Uit dit fonds worden ook de overlevingspakketten die aan behoeftigen worden verstrekt, gefinancierd.

De schuld van de overheid bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is vorige maand fors gestegen. Kortlopende schulden zijn omgezet in een "geconsolideerde vlottende staatsschuld". Zo bleek uit de weekbalans van 22 mei. Was de geconsolideerde vlottende staatsschuld op 15 mei nog Srd 2,34 miljard, een week later steeg deze steeg met Srd 6,18 miljard naar Srd 8,52 miljard.Dat de kortlopende financieringen zijn omgezet in langlopende leningen zal op overheidsfinanciën nauwelijks impact hebben, zei econoom Steven Debipersad toen tegen de Ware Tijd. Hij vermoedt nu dat minstens één van de bedragen die nu naar buiten is gekomen inbegrepen is in de geconsolideerde vlottende schuld. 'Je ziet aan de publicatie van de CBvS, dat er nog meer aan voorschotten aan de regering zijn gegeven', zegt de econoom.

Hij merkt op, dat omdat het Bureau voor de Staatsschuld niet tijdig deze zaken publiceert, de samenleving onvoldoende zicht heeft wat de overheid allemaal aan schulden heeft. 'Dit zijn slechts twee trekkingen, maar we hebben geen zicht op de andere, omdat de autoriteiten traag zijn met het uitgeven van data. Deze gang van zaken is allesbehalve transparant', merkt Debipersad op.

Hij benadrukt echter, dat de gelden uit het noodfonds 'noodzakelijke humanitaire financieringen' zijn. De econoom is wel benieuwd wat de regering heeft gefinancierd met het bedrag van Srd 648.800.000 dat in mei is getrokken bij de Centrale Bank van Suriname. 'Waar is het naar toe gegaan?', vraagt hij zich af.

Stagnatie in onderzoek naar onregelmatigheden rond stemmen op ressortraadsniveau

Aantekening van stembureau- voorzitster Pontbuiten op verkiezingsdag is verdwenen


Het onderzoek dat gisteren is begonnen naar onregelmatigheden rond het stemmen op ressortraadsniveau in onder meer stembureau 205 in Pontbuiten, kon niet worden voortgezet. De aantekening die de stembureauvoorzitter had gemaakt op de verkiezingsdag is namelijk niet teruggevonden. Wel kwam een onvolledige verklaring boven drijven. Het onderzoek gaat vandaag, woensdag 24 juni 2020, door, aldus de Ware Tijd. 

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) stelt een onderzoek in naar stembureaus in de ressorten Pontbuiten en Tammenga. Politieke partijen, het Centraal Hoofdstembureau en het hoofdstembureau Paramaribo zijn daarbij aanwezig. De voorzitster van stembureau 205 zei gisteren,dat ze op de verkiezingsdag bij de 168e kiezer ontdekte, dat er op verkeerde ressortraadsbiljetten was gestemd. Na deze constatering had ze de stemming geschorst.

De 168 stembiljetten waarop verkeerd is gestemd heeft zij als ongeldig verklaard. Na afloop was het onmogelijk het vereiste proces-verbaal op te maken. De voorzitster besloot daarom een verklaring op te stellen. Dit document bleek gisteren zoek te zijn. Nadat een kopie was gevonden, bleek dat er informatie aan de achterzijde ontbrak.

OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos stelde toen voor, dat er met de verklaring van de toezichthouder zal worden gewerkt.

Vorige week zijn de verkiezingen op Assemblee-niveau landelijk bindend verklaard door het OKB. In negen van de tien kiesdistricten gebeurde hetzelfde op ressortraadsniveau. Dat was niet het geval voor kieskring 1 (Paramaribo), omdat er in de ressorten Pontbuiten en Tammenga op verkeerde stembiljetten - die van ressort Flora - was gestemd. Het is niet te achterhalen om hoeveel kiezers het gaat.

Er lijkt enige verbetering in relatie ontevreden bushouders met PLO en minister Chotkan

Chotkan garandeert dat Covid-19 compensatie binnen twee weken wordt uitbetaald


Ruim een maand na de felle protesten van ontevreden bushouders is er wat beweging in de zaak te merken. 'We hebben de ruimte gegeven aan de regering en de Particuliere Lijnbus Organisatie (PLO) om onze zaken in orde te maken. We gaan niet elke keer komen klagen over zaken die ons rechtmatig toekomen, en helemaal niet als kinderen', zegt Faizel Bholai, die de ontevreden bushouders en chauffeurs vertegenwoordigt, vandaag, woensdag 24 juni 2020, op Starnieuws. 

Bholai stelt, dat bushouders hun bankgegevens vanaf maandag konden doorgeven bij het hoofdkantoor van de PLO. Echter merkt hij op, dat het hier gaat om een van de punten waarvoor actie wordt gevoerd. 'Het gaat met name om de Covid-19 compensatie gelden.' Hierbij was door de PLO een begroting van Srd 350 per bus ingediend waarvan de bushouder Srd 250 krijgt en de chauffeur Srd 100 per dag.

De vertegenwoordiger van de ontevreden bushouders zegt, dat minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), hen de garantie heeft gegeven, dat de Covid-19 compensatie binnen twee weken wordt uitbetaald. 'Hij heeft niet aangegeven hoe groot de tegemoetkoming is en voor hoeveel dagen we worden uitbetaald. Dat is nog onbekend', zegt Bholai.

Hij hoopt, dat vanuit de PLO ook de administratie gauw in orde wordt gemaakt zodat de financiën daadwerkelijk worden overgemaakt. Vorige maand hebben de boze buschauffeurs de rotonde van de Jagernath Lachmonstraat, nabij het hoofdkantoor van OWT&C, gebarricadeerd waardoor de situatie voor ruim een halfuur ontregeld was. Dit deden zij onder meer ook om aandacht te vragen voor de tariefaanpassing op de verschillende trajecten. 'We zijn zolang stil geweest en hebben de twee andere partijen ruimte gegeven. Maar, niemand praat meer over de tarieven met ons', zegt Bholai.

De bushouders willen ook, dat brandstofcompensatie van het eerste kwartaal van 2020 wordt overgemaakt. Bholai zegt, dat hij vanuit het ministerie heeft vernomen, dat de PLO nog geen verantwoording heeft gepleegd en er geen stukken zijn overgedragen.

Tijdens een bijeenkomst met de bushouders in mei zei John Mahadewsing, PLO-voorzitter, dat er nog bushouders waren die hun gelden moesten ontvangen waardoor administratief zaken niet in orde waren. 'Wat doen ze, wie houdt wie voor de gek?', vraagt Bholai. Hij hoopt dat PLO zaken snel in orde maakt voor de regeringswisseling.

Tweede Kamer wil overplaatsing Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh uit cel VS naar Nederland

Kamer wil dat kabinet alles op alles zet zet om Singh terug te halen


De Tweede Kamer heeft gistermiddag onderstaande motie aangenomen die het Nederlandse kabinet oproept om werk te maken van de overplaatsing van de Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh naar Nederland. Dit meldt Waterkant.net vandaag, woensdag 24 juni 2020.

De 75-jarige man zit al 36 jaar mogelijk onschuldig vast in de Verenigde Staten. Hij werd in april 1984 gearresteerd voor de huurmoord op zijn vrouw en dochter, maar er gaan veel geluiden op dat hij niks met deze moorden te maken had.Twee jaar later volgde de veroordeling: een celstraf van 56 jaren. Maar, dit vonnis kwam door dubieuze omstandigheden tot stand. Dat zag ook de rechter: een herziening volgde in de jaren ’90. Maar, zijn vonnis is nooit aangepast.

Opmerkelijk in de zaak is onder meer, dat de broer en de weduwe van een van de vermoedelijke daders een verklaring hebben ondertekend waarin staat dat Singh onschuldig is. Ook bleek de aanklager in de zaak achteraf corrupt te zijn.

Daarnaast rust de strafzaak op de verklaring van een verslaafde die geld kreeg van de openbaar aanklager voor zijn bekentenis. De kroongetuige wilde zijn verklaring intrekken, maar overleed voordat dat officieel kon worden bekrachtigd.

De Nederlandse overheid besloot eerder, dat hij niet terug mag keren naar Nederland, omdat hij voorafgaand aan zijn arrestatie hier niet vijf jaar aaneengesloten heeft gewoond.

De Kamer wil nu dat het kabinet alles op alles zetten moet zetten om Singh terug te halen naar Nederland.

166 In Regionaal Ziekenhuis Wanica sinds 13 maart opgenomen Covid-19 patiënten ontslagen

50 Patiënten genezen verklaard en ontslagen, rest overgeplaatst naar Residence Inn


Uit het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) zijn 166 Covid-19 patiënten, die sinds 13 maart verpleegd zijn, ontslagen. De afgelopen week zijn drie personen ontslagen van de Intensive Care Unit. 'Dit is zeker een bemoediging voor ons, dat mensen de Covid-19 strijd winnen', zegt Fauzia Poese, zorgdirectrice van RZW, vandaag, woensdag 24 juni 2020, op Starnieuws. 

Van de 166 patiënten die het ziekenhuis hebben verlaten, zijn 50 genezen verklaard en ontslagen, de rest is overgeplaatst naar Residence Inn, omdat zij niet ziek of zorgbehoevend waren. Het aantal dat na screening en goedkeuring volledig genezen is verklaard, wordt dagelijks vermeld op de Covid-19 website. Sinds de uitbraak van Covid-19 in Suriname heeft het RZW meer dan 250 geïnfecteerden behandeld.

Er zijn tot nu toe in het RZW 9 patiënten geweest van wie de situatie heel ernstig was, waardoor deze op de Intensive Care Unit moesten worden behandeld. Poese zegt, dat van deze patiënten op de ICU van RZW, vijf de strijd ondanks alle inspanningen van het medisch team, hebben verloren. Er zijn vier patiënten die ontslagen zijn uit de ICU en overgeplaatst naar de afdeling.

Gisteren waren 84 patiënten in het beddenhuis.

Jason van Genderen, algemeen directeur, geeft aan dat er dagelijks keihard wordt gewerkt om optimale zorg te bieden aan de patiënten. Door het landelijke tekort aan human resources moeten medici en paramedici dubbele diensten draaien. De Cubanen die door het ministerie van Volksgezondheid zijn binnengehaald, werken onder supervisie van de Surinaamse specialisten en artsen. Onder normale omstandigheden worden de Cubaanse medici eerst onderworpen aan een inburgeringsproces van minimaal zes maanden.

Vanwege de dringende aard van de situatie is dit uitgebleven, waardoor er soms communicatieproblemen kunnen optreden. Er wordt al het mogelijke gedaan om de zorg te kunnen blijven bieden en continu te verbeteren, zegt Van Genderen.

Zware aardbeving treft vooral zuidelijke kustregio Oaxaca in Mexico

(Bron foto: Twitter)
Zeker vier mensen door de aardbeving om het leven gekomen


Een zware aardbeving in Mexico heeft dinsdagochtend 23 juni 2020 rond half elf vooral de zuidelijke kustregio Oaxaca getroffen. Uit het gebied komen meldingen van doden en schade. Zeker vier mensen kwamen door de aardbeving om het leven. 

Het natuurgeweld veroorzaakte ook een brand in de grootste olieraffinaderij van het land.
Op beelden op social media is te zien dat een kliniek en andere gebouwen in de buurt van het epicentrum in Oaxaca zwaar beschadigd raakten.

De beving had een kracht van 7.4 en vond plaats op 26 kilometer diepte. De schok was in de hoofdstad Mexico-Stad te voelen, ruim 700 kilometer verderop. Daar renden inwoners de straat op. Twee mensen in de hoofdstad raakten gewond door de schokken en zeker dertig gebouwen liepen schade op.

Nog geen drie jaar geleden stierven in Mexico ruim 350 doden door een aardbeving met een kracht van 7.1. In 1985 kwamen in Mexico-Stad en omgeving duizenden mensen om het leven door een aardbeving.
(Suriname Mirror/Vallarta Daily/The Yucatan Times/Twitter)

Moord op vijftien inheemsen in Mexicaans dorp in verband gebracht met windenergie geschil

Slachtoffers doodgeslagen met stenen en cementblokken en sommige deels verbrand


Zeker 15 inheemsen zijn doodgeslagen met stenen en cementblokken, en sommige lichamen zijn gedeeltelijk verbrand, in een inheems dorp in het zuiden van Mexico, dat geplaagd wordt door een geschil over windenergie. 

Het bestuur van de Pacifische kustgemeenschap San Mateo del Mar in de staat Oaxaca zei, dat 13 mannen en 2 vrouwen afgelopen weekend zijn vermoord door een groep van zes personen met de steun van een lokale misdaadbaas.


Activisten die zich met succes tegen windkrachtprojecten verzetten, zeggen dat aanhangers van de burgemeester hen in een hinderlaag hebben gelokt bij een coronavirus-controlepost.Het Parket in de zuidelijke staat bevestigde het aantal van 15 doden en zei dat een detachement van vier rechercheurs, 80 staatspolitie en 39 leden van de Nationale Garde naar de plaats van de moorden was gestuurd, het dorp Huazantlán del Río. Er werd onderzoek gedaan naar de redenen achter de moorden en of de aanvallers wapens hadden.

De twee vermoorde vrouwen hadden geprotesteerd tegen misbruik door een van de vermoedelijke aanvallers, die zichzelf omschreef als een vertegenwoordiger van Huazantlán del Río, aldus de gemeenteraad.Het gebied - waar veel inwoners deel uitmaken van de inheemse groep Ikoots - is begeerd vanwege de open, winderige kust en de twee kanten hebben al jaren ruzie. De conflicten gaan terug tot 2012 toen een consortium van bedrijven probeerde een enorm offshore windpark van 396 megawatt te bouwen voor een smalle landtong in een lagune bij San Mateo. Tegenstanders van de regeling slaagden erin het project te blokkeren, met het argument dat het hun visserij, landbouw en heilige ruimtes zou beïnvloeden. Het gebied is ook het toneel geweest van territoriale geschillen en conflicten over doorgangsrechten.


(Suriname Mirror/La Jornada/The Associated Press/Pulso Diario de San Luis/Reuters/)

Inheemse leiders Peru vragen ​​snelle stemming Congres over bescherming Amazone en tarten olie-industrie

Wet zou ook helpen inheemse gemeen- schappen tegen Covid-19 te beschermen


De inheemse leiders van Peru lobbyen bij Congresleden om een ​​wetsvoorstel aan te nemen om buitenstaanders buiten de grenzen te houden van delen van het maagdelijke regenwoud van de Amazone, maar ze vrezen oppositie van de olie-industrie. 

Nu de bezorgdheid groeit, dat de pandemie van het coronavirus afgelegen gemeenschappen zou kunnen verwoesten, overweegt het Congres of een wetsvoorstel, dat de toegang tot een reeks inheemse gebieden nabij de grens met Ecuador en Brazilië zou beperken, versneld moet worden behandeld.

Voorstanders zeggen dat de wetgeving, die bedoeld is om deze gebieden te beschermen tegen exploitatie door olie- en gas-, mijnbouw- en houtkapbedrijven, ook zou helpen de inheemse gemeenschappen tegen het virus te beschermen.

'Tot nu toe zijn extractieve activiteiten met een hoog risico toegestaan ​​in deze gebieden', aldus Jorge Pérez, president van de Coordinadora de las Organizaciones Indígenas de la Cuenca Amazónica (COICA), aan persbureau Reuters in een verklaring. 'Deze hervorming zal het leven en de mensenrechten van de ongecontacteerde volkeren garanderen', zei Perez, verwijzend naar naar schatting 7.000 mensen in ongeveer 20 groepen in de Peruaanse Amazone die weinig of geen interactie hebben met de buitenwereld.

Het behoud van inheemse gebieden in Peru en Ecuador wordt als cruciaal beschouwd voor het bredere Amazone-ecosysteem, waarvan wetenschappers waarschuwen dat het catastrofale omslagpunten nadert als gevolg van klimaatverandering en versnelde ontbossing in Brazilië.

Terwijl de centristische regering van president Martin Vizcarra tegen de voorgestelde wet is, zeggen politieke analisten en wetgevers dat het versnipperde Congres van Peru na de verkiezingen in januari een populistische tint heeft en de wet kan aannemen.

Inheemse leiders ontmoetten vrijdag Vizcarra in afwachting dat het Congres deze donderdag, 25 juni 2020, al zou kunnen stemmen. Maar Lesly Lazo, voorzitster van de Congressional Justice Commission, betwijfelde of het wetsvoorstel deze week zou worden aangenomen, aangezien haar commissie kan besluiten het aan verdere herziening te onderwerpen. 'Ik denk niet dat er haast is', zegt Lazo, die tot de centristische Acción Popular-partij behoort.

Inheemse leiders vrezen, dat het momentum om het wetsvoorstel snel aan te nemen, kan vervagen als het land uit de meest acute fase van de pandemie komt. De olie-industrie in Peru - inclusief het staatsbedrijf Petroperu - heeft de wetgevers gewaarschuwd tegen het aannemen van het amendement, dat mazen zou dichten in een kader dat in 2006 is aangenomen om inheemse volkeren te beschermen tegen aantasting van commerciële belangen.

Felipe Cantuarias, president van de lobbygroep van de Peruvian Hydrocarbon Society-industrie, zei dat het wetsvoorstel de productie zou verstoren en exploratiecontracten in twijfel zou trekken. 'We vragen het Congres om de kwestie alstublieft te bespreken en te begrijpen dat dit niet wordt opgelost door particuliere investeringen terug te trekken, want dan verliezen we allemaal: het land verliest, de regio's verliezen', vertelde Cantuarias aan Reuters.

Aanhangers van het wetsvoorstel, waaronder Congreslid Lenin Bazan, die tot de linkse Frente Amplio-partij behoort, zeiden dat het huidige wetsontwerp de bestaande olie- en gasovereenkomsten niet in gevaar zou brengen. Bazan, die een Congrescomité voor inheemse volkeren voorzit dat het ontwerp heeft goedgekeurd, tweette vorige week een kopie van een document waarvan hij zei dat het zijn standpunt ondersteunde met de boodschap: 'Laat u niet misleiden!' 


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

De maffia van Colombia en de media | Deel 1: Vicky Davila

'Vicky Davila is misschien wel een van de slechtste journalisten Colombia'...


'...en een van de krachtigste maffia-infiltranten in de media'
- 'Ze kan nog steeds geen interview afnemen of  correct spellen'


Vicky Davila is misschien wel een van de slechtste journalisten van Colombia en een van de krachtigste maffia-infiltranten in de media. De schoondochter van een van de meest gevreesde maffia-matriarchen in het Caribisch gebied heeft al meer dan 25 jaar geleden haar diploma journalistiek behaald, maar kan nog steeds geen interview of spelling correct afleggen. 

Bovendien verpestte Davila de enige primeur in haar carrière en zelfs pornoster Nacho Vidal plaatste vraagtekens bij haar intelligentie.

Voor de eigenaren van het wekelijkse Semana was Davila de perfecte hoofdredacteur van hun project om Semana TV te creëren, hun experiment om eerder dit jaar het 'Colombian Fox News' te creëren. Niemand wist hoe een Colombiaanse versie van de Amerikaanse televisie er in april uit zou zien, maar twee maanden later was Davila een narco-speeltje geworden.

Het onderzoek naar de vermeende verkiezingsfraude uit 2018 die haar schoonfamilie impliceerde, liep op niets uit en het beloofde bewijs dat president Ivan Duque bij deze frauduleuze samenzwering betrokken zou zijn, is nooit verschenen. In plaats daarvan stond Davila op de voorpagina van haar eigen tijdschrift dat een aanklacht indient tegen de maker van 'Matarife', een enorm populaire online serie over het criminele verleden van de voormalige president Alvaro Uribe.

De vermeende misdaad van journalist en advocaat Daniel Mendoza was het retweeten van een artikel over de decennia-lange criminele geschiedenis van haar schoonfamilie, de familie Gnecco. De overgrote meerderheid van de Colombianen zou elke associatie met drugshandel beschamend vinden, maar ze bezitten Semana niet, het tijdschrift dat de late drugsbaron Pablo Escobar aan het publiek introduceerde als de Medellin 'Robin Hood' in 1983.

De meeste Colombianen worden ook niet genoemd Gilinski, net als de familie die het meerderheidsaandeel van het tijdschrift kocht. Deze familie is eigenaar van de grootste bank van het land, Bancolombia, die mogelijk meer verafschuwd wordt dan Davila, maar de bank voor witwassen van David Murcia Guzman tot aan zijn arrestatie in 2008.

Semana TV ondersteunt een lange traditie van wat journalistiek professor Omar Rincon noemt 'Vicky-journalistiek', het nu volwassen bastaardkind van de journalistiek en Davila.'In Colombia lijkt het gebruikelijk, maar dat maakt het niet normaal', zei een andere hoogleraar journalistiek, María Paula Martínez, in 2016 over het fenomeen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Colombia en Ecuador staan humanitaire repatriëringen burgers bij grensovergang te Nariño toe

'Dit gebaar is geenszins de heropening van een internationale grens'


De regeringen van Colombia en Ecuador zijn overeengekomen de doorreis van hun burgers over de landsgrenzen bij de Internationale Brug Rumichaca, Nariño, toe te staan ​​als onderdeel van voortdurende humanitaire repatriëringen. De aankondiging, dat zowel Colombianen als Ecuadorianen naar huis mogen terugkeren, werd gedaan door Juan Francisco Espinosa, directeur van Migración Colombia, en was gebaseerd op een bilaterale resolutie. 

'Dit gebaar is geenszins de heropening van een internationale grens', benadrukte Espinosa, aangezien alle lucht-, land- en zeegrenzen tot 1 september gesloten blijven. 'Op dezelfde manier repatriëren we onze staatsburgers, Colombianen blijven gestrand in de buurlanden, waaronder Chili en Argentinië', zei Espinosa.


Colombianen en permanente buitenlandse ingezetenen, met inbegrip van hun gezinskern, moeten aan dezelfde toegangseisen voldoen als degenen die per vliegtuig arriveren, waaronder een reistoestemming van het Colombiaanse consulaat in hun land en een verplicht gezondheidscertificaat. Alle aanvragers moeten het register van noodsituaties en rampen van het ministerie van Buitenlandse zaken voltooien: https://tramitesmre.cancilleria.gov.co/tramites/enlinea/registrarEmergencias.html

Voor degenen met privévoertuigen of motorfietsen, moet het ministerie van Transport ook een vergunning afgeven voor intergemeentelijke mobiliteit.

Onderdanen uit andere landen dan Colombia en Ecuador, inclusief Venezolanen die naar hun land gaan, mogen de grens niet over.


De vertegenwoordiger van de immigratiedienst van Colombia bevestigde dat sinds de sluiting van alle internationale grenzen op 23 maart ongeveer 80.000 Venezolanen het land hebben kunnen verlaten. Migración Colombia heeft ook 17.000 verificaties uitgevoerd van hotels en hostels waar buitenlanders verblijven om ervoor te zorgen dat de quarantaine wordt gerespecteerd.
(Suriname Mirror/The City Paper Bogota/Twitter)

Colombia start een proefproject met speurhonden voor COVID-19-detectie

Zes honden krijgen trainingssessies in een faciliteit in La Ceja


Medellín heeft tientallen jaren ervaring met het trainen van honden om illegale drugs, smokkelwaar en explosieven op te sporen. Terwijl de frontlinie van het onderscheppen van verdovende middelen op luchthavens en andere toegangspunten doorgaan, hebben onderzoekers van de Universidad de Antioquia, Universidad Nacional en de Universiteit van Wisconsin samengewerkt aan een project om speurhonden te leren hoe ze de geur van Covid-19 kunnen detecteren bij symptomatische individuen. 

Naast andere soortgelijke onderzoeken over de hele wereld waarin honden met ongelooflijke nauwkeurigheid infectieziekten, kankers en Parkinson kunnen detecteren, volgen zes honden trainingssessies in een faciliteit in La Ceja, 60 kilometer ten zuidoosten van de Antioquiaanse hoofdstad, om diagnostische assistenten te worden.

Het doel is om de Covid-19-detectiecapaciteit bij 100 honden te vergroten. Volgens arts en onderzoeker Ómar Vesga Meneses zijn voor het uitvoeren van het project speekselmonsters genomen van 12 met coronavirus geïnfecteerde patiënten die werden behandeld in het San Vicente Fundación-ziekenhuis in Medellín.

Hoewel honden uitstekende statistieken hebben bij het diagnosticeren van 99% van de negatieve gevallen, richt het onderzoek zich momenteel op personen met bevestigde gevallen van coronavirus. Als de bevindingen van het project overtuigend zijn, kunnen de honden de gezondheidsautoriteiten helpen bij het identificeren van ziekteclusters in ziekenhuizen, luchthavens, verpleeghuizen en openbare ruimtes, waaronder voetbalstadions.

(Suriname Mirror/The City Paper Bogota)

Black Lives Matter komt naar Colombia

Gerechtigheid voor Anderson Arboleda: Black Lives Matter in Colombia

Illustratir: Dani Sanjuan @danidsanjuan

Op 19 mei zou de politie in Cauca de 24-jarige Anderson Arboleda hebben geslagen, die later overleed aan zijn verwondingen. Arboleda werd ervan verdacht de strikte quarantaine-avondklok te hebben overtreden. 


Slechts zes dagen later in de Verenigde Staten doodde een politieagent in Minneapolis George Floyd door acht minuten en zesenveertig seconden op zijn nek te knielen. Terwijl de Verenigde Staten en de rest van de wereld hun aandacht richten op #BlackLivesMatter, hebben Colombiaanse kunstenaars en activisten het geval van Arboleda benadrukt: een gruwelijke dood van een jonge, zwarte, Afro-Colombiaanse, ongewapende man door toedoen van de politie.

Bogotá zag op 3 juni een groot Black Lives Matter protest, toen verschillende groepen voor de Amerikaanse ambassade bijeenkwamen om te protesteren tegen het politiegeweld en de transnationale dood van zwarte mensen. Een groep verbrandde een Amerikaanse vlag; anderen droegen borden met slogans zoals "ACAB, #BlackLivesMatter", "Justicia para George Floyd" en "Anderson No Murió, Anderson Lo Mataron. ACAB.'

Het protest benadrukte het wereldwijde karakter van politiegeweld, een probleem dat centraal stond in het parlement, omdat velen de regering bekritiseerden vanwege haar harde behandeling van demonstranten. Soortgelijke eisen werden gezien na de moord door ESMAD (Escuadrón Móvil Antidisturbios) op de 18-jarige Dilan Cruz. Maar, in tegenstelling tot de nationale staking, waren de protesten op 3 juni gericht op zwarte en Afro-Colombiaanse stemmen en werd de gewelddadige vorm van anti-zwart geweld in Colombia benadrukt.

Goyo van ChocQuibTown, de eerste grote muzikant die de moord op Arboleda aan de kaak stelde, schreef: 'Racisme is wanneer de politie een jonge [zwarte man] in Puerto Tejada vermoordt, zogenaamd omdat hij zich niet aan de quarantaine heeft gehouden. En dit wordt niet gerapporteerd door grote media. Is dit niet genoeg om een ​​land te verontwaardigen?' J Balvin volgde snel het voorbeeld en eiste publiekelijk een onderzoek.


Een illustratie van Arboleda omringd door een krans (in navolging van de virale, herdenkingsportretten van George Floyd, Breonna Taylor en Ahmaud Arbery) is op Instagram verspreid. "Por qué en Colombia No Lo Ves?" leest de post.

Aurora Vergara, directeur van het Center of Afrodiasporic Studies aan de Universidad Icesi, vertelde La Silla Vacia: 'Het wordt niet erkend dat de stichting van de Colombiaanse natie die we vandaag kennen, voortkomt uit een systeem van slavernij. En dit laat ons niet toe te erkennen dat in 169 jaar de omstandigheden van deze mensen die afstammen van degenen die tot slaaf werden gemaakt, niet veel zijn veranderd.'

Hoewel Colombia's geschiedenis van slavernij en rasontwikkeling verschilt van die van de Verenigde Staten, kan Colombia's eigen geschiedenis van racisme worden gezien in politiegeweld jegens Afro-Colombianen en de moorden op veel Afro-Colombiaanse sociale leiders. Vergara vervolgt: 'Voor Colombia laat George Floyd de berichten achter die racisme doodt, en het doodt op verschillende manieren.' Ze citeert het feit, dat zwarte mannen in Chocó de laagste levensverwachting in het land hebben. Afro-Colombianen zien over het algemeen een lagere levensverwachting en een kindersterftecijfer dat driemaal het nationale gemiddelde bedraagt.

Colombia is de thuisbasis van de op één na grootste zwarte bevolking in Latijns-Amerika, maar Afro-Colombianen blijven grotendeels onzichtbaar in media, politiek en andere posities van macht. Pas onlangs is "Afro-Colombiaan" gezien als een politieke en raciale categorie; in 1993, toen Afro-Colombiaan in de volkstelling werd geïntroduceerd, vinkte slechts 1,5% van de bevolking het vakje aan.

De Verenigde Naties melden, dat veel Afro-Colombianen zich historisch identificeren met hun geografische gemeenschap, wat politieke organisatie moeilijk maakt.

(Suriname Mirror/The Bogota Post/Twitter)

Braziliaanse president Bolsonaro moet van rechter mondmasker dragen in het openbaar

Bolsonaro was bij politieke bijeenkomsten in Brasilia zonder masker


Rechter Renato Borelli, Justiça Federal do Distrito Federal, heeft geoordeeld, dat president Jair Bolsonaro een mondmasker moet dragen wanneer hij zich in het openbaar begeeft. 

Het vonnis komt nadat de extreemrechtse president politieke bijeenkomsten bijwoonde in hoofdstad Brasilia zonder masker.

De rechter legde Bolsonaro een boete van 2.000 Braziliaanse real (ongeveer 341 euro) op per dag, dat hij geen gevolg geeft aan de lokale districtsverordening die de verspreiding van het coronavirus moet indammen.In Brazilië stierven al meer dan 51.000 mensen aan Covid-19, al zou het werkelijke aantal veel hoger liggen. Bij meer dan 1,1 miljoen Brazilianen is het virus vastgesteld...


(Suriname Mirror/Folha de Sao Paulo/Al Jazeera/Veja/Twitter/Reuters)

dinsdag 23 juni 2020

Lid inbraakbende door politie tijdens vluchtpoging bij arrestatie neergeschoten - Jongen door kogel in een enkel geraakt

18-Jarige verdachte zou met zeker vier anderen juwelen en horloges hebben gestolen uit handelszaak


Een inbraakverdachte, die gisteren voor de politie op de vlucht sloeg, is door agenten van de afdeling Recherche Paramaribo neergeschoten. De 18-jarige M.M. gaf geen gevolg aan sommaties en waarschuwingsschoten, waarna gericht op zijn benen werd geschoten. Daarbij werd hij in zijn linker enkel geraakt. Dat heeft het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 23 juni 2020, bekend gemaakt. 

De politie van het bureau Geyersvlijt heeft in de maand juni verschillende aangiften van inbraken opgenomen, gepleegd in hun werk ressort. Deze inbraken zijn gepleegd door een bende, bestaande uit tenminste vijf mannen. Een van de benadeelden is een handelaar in juwelen en polshorloges.

De inbrekers waren de handelszaak binnen gedrongen en hebben daaruit juwelen en polshorloges gestolen. De politie van Geyersvlijt droeg het onderzoek naar deze bende over aan de collega’s van de afdeling Recherche Paramaribo. Na uitgewerkte informatie kwamen de rechercheurs erachter, dat ene M.M. gisteren een van de gestolen horloges zou verkopen aan iemand. Rechercheurs gingen posten en op het moment dat M. het horloge verkocht sloegen zij toe.

Kort na zijn aanhouding zette M. het echter op een lopen. De rechercheurs gingen hem achterna waarbij zij hem tot stoppen sommeerden en ook waarschuwingsschoten losten. Nadat M. geen gevolg gaf aan de sommaties en de waarschuwingsschoten. werd gericht op zijn benen geschoten. Daarbij werd hij in zijn linker enkel geraakt.

Nadat hij medisch behandeld was werd M. overgebracht naar het politiebureau. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij hangende het onderzoek door de politie in verzekering gesteld.

Automobilist voorkomt zelfdoding Cubaan aan Anton Dragtenweg

Bestuurder snijdt touw door waarmee man zich had opgehangen aan overkapping


Waterkant.net bericht vandaag, dinsdag 23 juni 2020, over een bizar voorval gisteren aan de Anton Dragtenweg. Een man probeerde zichzelf aan het eind van de middag daar van het leven te beroven door ophanging. 

Hij had een touw vastgeknoopt aan een overkapping waaraan hij zichzelf had opgehangen. Terwijl hij daar hing stopte een automobilist, die langsreed. Deze sprong uit z’n auto en wist het touw op tijd door te snijden.

De man die zich had opgehangen viel daarna op de grond. 'A man e lib ete jere, bel den kil!, schreeuwde de automobilist. De man overleefde de zelfmoordpoging en de politie en ambulance werden erbij gehaald.

De man was behoorlijk in de war en sprak een taal die niemand verstond. Hij werd uiteindelijk door de politie afgevoerd naar het politiebureau Geyersvlijt.

Volgens het Dagblad Suriname zou het gaan om een Cubaan en is de man overgebracht naar het Psychiatrisch Centrum Suriname.

Meisje (20) doet aangifte van verkrachting tegen 38-jarige bonuman

Zijn ‘winti’ had hem opgedragen om seks met haar te hebben...


Een 20-jarig meisje, die wegens gezondheidsklachten naar een bonuman was gestapt voor hulp, heeft begin 5 juni aangifte gedaan tegen deze bonuman van verkrachting, feitelijke aanranding en bedreiging met een misdrijf, meldt het Korps Politie Suriname vandaag pas, dinsdag 23 juni 2020. 

De bonuman, de 38-jarige Maikel B., is vrijdag 12 juni door leden van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) opgespoord en aangehouden en overgedragen aan de collega’s van bureau Leiding 9a. Hij is na overleg met het Openbaar Ministerie, hangende het strafrechtelijk onderzoek, in verzekering gesteld door de politie.

Volgens verklaring van het meisje heeft zij gezondheidsproblemen. Toen doktershulp niet het gewenste resultaat bij haar opleverde, besloot haar moeder haar voor een ‘kot luku’ te brengen naar haar oom, de ‘bonuman’ Maikel. Deze ‘kot Luku’ was de basis voor andere rituelen, waarbij het slachtoffer en haar moeder gebracht werden naar een begraafplaats. Op de begraafplaats liet Maikel het slachtoffer en haar moeder beloven, dat zij niemand iets zouden vertellen over handelingen gepleegd door hem naar het slachtoffer toe in verband met haar genezing.

De dag na het bezoeken van de begraafplaats, belde Maikel het slachtoffer met de mededeling dat zijn ‘winti’ hem de boodschap had gebracht, dat hij haar thuis moest ophalen om met haar alleen iets te bespreken. Hij haalde het meisje op en bracht haar naar een pension waar hij het slachtoffer te kennen gaf dat zijn ‘winti’ hem had opgedragen om seks met haar te hebben. Toen het slachtoffer weigerde kreeg Maikel ‘winti’ waarbij die ‘winti’ haar voorhield dat de ‘jorka’s’, die op die bewuste begraafplaats rond dolen, haar om het leven zouden brengen als zij niet met Maikel naar bed zou gaan.

Daarnaast bedreigde die ‘winti’ van Maikel haar ook met een rumfles zeggende, dat hij haar daarmee op het hoofd zou slaan als zij niet toe gaf aan zijn seksverlangen. Het slachtoffer liet Maikel toen zijn seksuele lust op haar botvieren. Nadat Maikel haar misbruikt had bracht hij haar weer naar huis.

De volgende dag belde hij haar weer op met het verhaal dat zijn ‘winti’ hem gezegd had, dat zij in zes verschillende straten in haar buurt moest gaan om zand te nemen. Terwijl zij daarmee bezig was stopte Maikel in een auto naast haar en bracht haar onder dwang naar een ander pension waar hij haar weer seksueel misbruikte.

Nadat het slachtoffer thuis was afgezet vertelde zij haar familie wat Maikel haar misdaan had. De familie spoorde het slachtoffer aan om gelijk aangifte tegen Maikel te doen.

Negende persoon overleden aan Covid-19

Patiënt in Albina overleden


Een negende persoon in Suriname is overleden aan Covid-19. Deze persoon is vandaag, dinsdag 23 juni 2020, in Albina overleden. 

Het aantal actieve gevallen bedraagt nu 178. In totaal zijn tot nu toe 319 personen positief getest op Covid-19. 132 Personen zijn genezen verklaard.

Berenstein, voorzitter C-47, bezorgd over niet naleven Covid-19 maatregelen door bedrijven

'Opheffen totale lockdown houdt niet in dat de maatregelen zijn versoepeld'


Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zegt zich er zorgen over te maken, dat niet alle bedrijven de afstand van anderhalf tot twee meter in acht nemen. Veel bedrijven zijn gisteren op volle sterkte gestart met de activiteiten. 

Hij doet een beroep op de bedrijven om er rekening mee te houden, dat opheffen van de totale lockdown niet inhoudt dat de maatregelen zijn versoepeld. Er moet rekening mee worden gehouden, dat Covid-19 er is om te blijven.

Verspreiding moet zo veel mogelijk worden ingedamd, aldus de vakbondsleider vandaag, dinsdag 23 juni 2020, op Starnieuws. Berenstein benadrukt, dat er geen risico's genomen moeten worden. Werknemers moeten niet blootgesteld worden aan besmettingen. Bedrijven moeten hun productie voortzetten met inachtneming van de maatregelen die gelden. Het is al een feit, dat medewerkers in bedrijven geïnfecteerd zijn geraakt. Voorkomen moet worden dat de explosieve groei die reeds te zien was, zich zal herhalen.

'Het is goed dat het medische team nu ook naar wijken gaat om mensen te testen. Dit moet in feite ook doorgevoerd worden naar bedrijven', vindt Berenstein.

Bedrijven moeten de situatie eerst goed evalueren voordat besloten wordt om op honderd procent te draaien. De vakbondsleider zegt verder, dat iedereen verantwoordelijkheid moet nemen. Dit geldt zowel voor individuen als voor bedrijven. Er zullen gesprekken gevoerd worden met bedrijven waar personeel vindt, dat veiligheid onvoldoende in acht wordt genomen.

Covid-19 dodental begint te stijgen in Bluefields aan Caribische kust Nicaragua

Medische bronnen in Nicaragua melden 2.500 vermoedelijke gevallen van Covid-19

Ziekenhuis kan stroom van patiënten niet aan 


In de afgelopen dagen bevatten alle berichten die afkomstig zijn uit Bluefields, aan de Caribische kust van Nicaragua, het woord 'dood'. Vorige week meldden lokale media in een periode van 48 uur ten minste twaalf sterfgevallen, en hoewel de oorzaken niet zijn gespecificeerd, beschouwen lokale medische bronnen dit als een alarmerend cijfer in tijden van de Covid-19-pandemie, die zich al heeft verspreid over die regio van Nicaragua. 

In de straten van deze zeer Caribische stad blijft de commerciële activiteit, inclusief bars en clubs, normaal, net als de verkoop van vis en zeevruchten.

In het Ernesto Sequeira Blanco Regional Hospital wordt echter een andere realiteit gezien. Bronnen in het ziekenhuis vertelden Confidencial, dat er in mei en juni ongeveer 2.500 vermoedelijke gevallen van Covid-19 zijn behandeld: mensen die aankomen met verschillende symptomen of ademhalingsproblemen, verschillende op zoek naar ruimte tussen de 117 bedden in het centrum. Een andere bron vertelt hoe de Clínica Médica Previsional, die dezelfde naam draagt ​​als het ziekenhuis, moest worden geëvacueerd naar kleinere gebouwen, zodat patiënten in delicate omstandigheden konden worden behandeld in dat gebouw waar ze ongeveer 35 bedden hadden toegevoegd.


Medische bronnen, die vroegen om niet te worden geïdentificeerd om represailles te vermijden, rapporteren naar schatting 60 sterfgevallen in deze periode, met dagen dat er vier tot zes mensen zijn overleden, en de patiënten, zo voegt een bron toe, blijven komen, ook al zijn er zijn slechts negen artsen voor het hele gebouw en negen beademingsapparaten voor kritieke gevallen.

In de schaarse informatie van het ministerie van Volksgezondheid (MinSa) over de pandemie zijn geen specifieke gegevens over de afdelingen of autonome regio's van het land. De enige gegevens per regio zijn afkomstig van het Observatorio Ciudadano COVID-19, die op 17 juni 136 vermoedelijke gevallen registreerde. Het aantal sterfgevallen is echter niet zo ver verwijderd en vertoont een versnelde toename. In tegenstelling tot de 60 sterfgevallen die door medische bronnen worden genoemd, rapporteert het Observatorio 34, een aantal dat verdubbelde ten opzichte van hun rapport zeven dagen eerder, toen het 17 sterfgevallen telde.


Twaalf dagen geleden hebben de moeder en grootmoeder van Haydee Bautista Covid-19 gecontracteerd. Ze weten niet hoe het is gebeurd, omdat hun gemeenschap, Karawala, al sinds 20 mei een zelfquarantaine had afgekondigd om besmetting te voorkomen. MinSa regelde een van de zes waterambulances die het in het hele land heeft, om beide vrouwen naar het ziekenhuis van Bluefields te brengen, waar ze zich in een delicate toestand bevinden. Ze moesten ongeveer drie en een half uur reizen om er te komen vanaf de monding van La Cruz de Río Grande, op 130 kilometer van de hoofdstad van de regio, omdat er geen wegen zijn om zieken te vervoeren, en al het vervoer is over water. Maar, niet iedereen heeft toegang tot het gebruik of de service van deze speedboten of panga's, en met zelfquarantaine is de service hiervan ook verminderd. 'Panga's passeren niet om de twee uur. Ze krijgen één panga per dag of helemaal geen gepland', zegt Shakira Simmons, een inwoner van Bluefields.

In de stad is het vervoer soepeler, maar om naar Managua te gaan is ook ingewikkeld geworden: de nationale luchtvaartmaatschappij La Costeña heeft de activiteiten in mei opgeschort en zelfs met de nieuwe weg is het een reis van acht uur naar de hoofdstad.

De bewoners van Bluefield zijn ook bezorgd, dat een groot deel van de bevolking doorgaat met hun normale activiteiten en met weinig beschermingsmaatregelen. Sportevenementen, bars, clubs en commercie blijven in het algemeen 'normaal', ondanks de kritieke toestand van de pandemie. Het risico bereikt dus ook mensen uit de naburige gemeenschappen die naar Bluefields blijven komen om producten te verkopen of te kopen in hun eigen boten of cayuco's, maar als ze geïnfecteerd raken, zullen ze terugkeren met het virus naar hun plaats.

Psychologe Lidia Hodgson zegt, dat de bevolking pas eind mei maskers begon te dragen en dat de poging tot zelfquarantaine in Bluefields mislukte na de Goede Week in april, toen de stad haar activiteiten hervatte alsof er niets was gebeurd. De mislukte zelfquarantaine is geen toeval. De economie in het gebied is meestal informeel en de werkgelegenheid wordt teruggebracht tot staatsinstellingen of sociale programma's. De rest is handel en enkele particuliere bedrijven, zoals productdistributeurs, detailhandelaren en banken. Mensen moeten dan een manier vinden om te overleven en ze blijven werken om hun voedsel te betalen.

Joseph Smith, een 58-jarige inwoner van Bluefields, thuis hersteld van Covid-19. 'Een dokter van de regering zei dat ik naar het ziekenhuis moest gaan en dat weigerde ik', zegt hij. 'Ik weigerde, omdat mensen die dat ziekenhuis binnenkomen er niet levend uitkomen', zei hij.

Het probleem is echter, dat veel mensen die thuis met de ziekte te maken hebben, ook de voorkeur geven aan natuurlijke geneeskunde, en artsen vrezen dat de situatie zal verergeren, waardoor infecties en sterfgevallen toenemen en de beperkte capaciteit van het ziekenhuis onder druk komt te staan. Thuis kampt de bevolking ook met de moeilijkheden van onregelmatige basisvoorzieningen. In de stad is er geen stabiele stromend water en in huizen vertrouwen de meeste mensen op hun eigen putten, vragen ze hun buren om water of wachten ze tot de leidingen die week werken, als ze geluk hebben.

Het verhaal is niet anders met de stroomvoorziening. Smith zegt dat er een stroomstoring is van een half uur tot zes uur per dag, een obstakel voor degenen die ervoor kiezen om thuis te werken, en zelfs voor degenen die in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Afgelopen week kwam het nieuws over het overlijden van journalist Sergio Leon Corea, directeur van het radiostation La Costeñísima. De volgende dag overleed ook de ex-voorzitter van de Regionale Kiesraad, Orlando Obando, beiden werden opgenomen in hetzelfde ziekenhuis. Ook deze week werd in een groothandel de 93-jarige handelaar Francisco Quant dood aangetroffen. Hoewel zijn doodsoorzaak niet is opgehelderd, merkt psychologe Lidia Hodgson op, dat 'de afgelopen dagen moeilijk zijn geweest voor Bluefields, met zoveel nieuws over sterfgevallen', dat de bevolking rapporteert 'via mond-tot-mondreclame', ondanks stilte van de officiële autoriteiten.

(Suriname Mirror/Havana Times/Confidencial)