dinsdag 14 januari 2020

Ex-minister Peneux van Onderwijs directeur Academische Lerarenopleiding (ALO), voorheen IOL

ALO zat vanaf mei vorig jaar zonder directeur


Ex-minister Robert Peneux van Onderwijs,  Wetenschap en Cultuur wordt woensdag aangesteld als directeur van de Academische Lerarenopleiding (ALO), het voormalig Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). Dit bevestigt André Misiekaba, ad-interim minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, dinsdagavond 14 januari 2020 in de Ware Tijd. 

'Alles is in kannen en kruiken. Meneer Peneux zwaait vanaf morgen de scepter bij de opleiding.' Misiekaba zegt, dat Peneux intussen met de Raad van Toezicht heeft gesproken en dat die hem woensdag zal opwachten bij het instituut. Ook het personeel is op de hoogte gesteld van zijn benoeming.

Het instituut zat vanaf mei vorig jaar zonder directeur. Marcha Dankerlui, die vier jaar heeft gediend in de functie, had in die maand vanwege gezondheidsredenen bedankt. Er was nogal wat tumult ontstaan rondom de transformatie van het IOL naar een academische opleiding. Die omzetting gebeurde op initiatief van minister Lilian Ferrier.

Zes toeristen riskeren celstraf van vier jaar na poepen in Zonnetempel Machu Picchu, Peru

(Bron foto: Policia)
Het zou gaan om toeristen uit Frankrijk, Brazilië, Argentinië en Chili


Zes toeristen kunnen een celstraf van vier jaar krijgen, nadat er poep gevonden was in Machu Picchu. De zes werden betrapt in de Zonnetempel, die gesloten is voor het publiek om ervoor te zorgen dat het gebouw in goede staat blijft. 

Naast het zestal werd er ook ontlasting in de tempel aangetroffen.


Daarnaast waren er stukjes steen van de muur afgebrokkeld en werd er een scheur in de vloer ontdekt.

Volgens France24 gaat het om toeristen uit Frankrijk, Brazilië, Argentinië en Chili.

'Ze blijven vastzitten en er wordt onderzocht of ze schuldig zijn aan het beschadigen van cultureel erfgoed in Peru', aldus een politiewoordvoerder.

Machu Picchu werd in 1983 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een van de zeven wereldwonderen.


(Suriname Mirror/RPP/De Telegraaf/CNN/France24/Twitter)

VN-bureau zeer verontrust over schokkend aantal mensenrechtenactivisten vermoord in Colombia in 2019

'Aantal gedode vrouwelijke mensenrechtenverdedigers stijgt met bijna 50% in 2019 vergeleken met 2018'

(Bron foto: OHCHR)

Het mensenrechtenbureau van de VN, OHCHR (Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights), is 'zeer verontrust over het schokkend aantal mensenrechtenactivisten dat in Colombia is gedood' vorig jaar, zei de woordvoerder dinsdag 14 januari 2020. 

'De meest aangevallen groep waren mensenrechtenverdedigers die pleiten voor gemeenschapsgerichte en specifieke etnische groepen zoals inheemse volkeren en Afro-Colombianen', vertelde Marta Hurtado aan verslaggevers in Genève, eraan toevoegend, dat het aantal gedode vrouwelijke mensenrechtenverdedigers toenam 'met bijna 50 procent in 2019 vergeleken met 2018'.


Volgens de OHCHR zijn vorig jaar 107 activisten vermoord. En het personeel in het land is nog steeds bezig met het verifiëren van 13 extra gevallen die in 2019 zijn gemeld en, indien bevestigd, het jaarlijkse totaal zouden verhogen tot 120 moorden.

Aanvallen op mensenrechtenverdedigers in 2018 waren al geïntensiveerd, met 115 moorden bevestigd door de VN.

'Deze vreselijke trend vertoont geen afname in 2020, met ten minste 10 mensenrechtenactivisten naar verluidt al gedood tijdens de eerste 13 dagen van januari', sprak Hurtado.

Het VN-kantoor herhaalde zijn oproep aan de regering om 'een zware inspanning te leveren' om aanvallen op degenen die de grondrechten verdedigen te voorkomen, elke zaak te onderzoeken en de verantwoordelijken te vervolgen, inclusief degenen die de dodelijke aanvallen ondersteunen. 'De vicieuze cirkel van geweld en straffeloosheid moet stoppen', aldus de woordvoerder. 'Slachtoffers en hun families hebben recht op gerechtigheid, waarheid en herstelbetalingen.'

De overgrote meerderheid van de moorden van vorig jaar vond plaats in landelijke gebieden, waarvan 98 procent plaatsvond in gemeenten met zwarte markteconomieën, en waar criminele groepen of gewapende groepen de overhand hebben. En ongeveer 86 procent van de sterfgevallen vond plaats in dorpen met een armoedecijfer boven het landelijk gemiddelde. Hoewel meer dan de helft werd geregistreerd in de vier provincies Antioquia, Arauca, Cauca en Caquetá, zagen 21 andere provincies ook dodelijke slachtoffers. Hoewel de cijfers de ernst van het probleem weergeven, merkte mevrouw Hurtado op dat 'ze de structurele oorzaken verbergen die geweld tegen mensenrechtenverdedigers ondersteunen'. 'Elke aanval op mensenrechtenverdedigers is onaanvaardbaar en vormt een aanval op democratie, die de participatie en de toegang van mensen tot hun mensenrechten ondermijnt', onderstreepte ze.

Er was nog een aantal andere factoren, waaronder de penetratie van criminele groepen en gewapende groepen die verband houden met illegale economieën in gebieden die zijn ontruimd door rebellen van de FARC-EP (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia—Ejército del Pueblo), en de voorkeur voor een militair antwoord van de regering om het geweld te beheersen.
 
In november 2016 verwelkomde de secretaris-generaal de ondertekening van een historisch door de VN gesteund vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC-EP-groep, waarmee een einde werd gemaakt aan een gewapend conflict dat al sinds 1964 aan de gang was. Echter, voortdurende uitdagingen bij de uitvoering van het vredesakkoord hebben ook een rol gespeeld in het geweld, met name de ontmanteling van paramilitaire verbonden groepen;
de veiligheidssituatie in door conflicten getroffen gemeenschappen; landrestitutie, illegale gewasvervangingsprogramma's en de naleving van de rechten van slachtoffers.
Hoewel OHCHR enkele positieve stappen heeft erkend, zoals een recente vergadering van de nationale commissie voor veiligheidsgaranties die begin deze maand door de regering is bijeengeroepen om dit probleem aan te pakken, toont het aantal moorden duidelijk aan dat er nog veel meer moet worden gedaan.

'We roepen de autoriteiten op om hun inspanningen te verdubbelen om een ​​vrije en veilige omgeving voor burgerbetrokkenheid te garanderen en om de aanwezigheid van civiele overheidsinstanties in plattelandsgebieden te vergroten om basisdiensten te bieden, zoals gezondheidszorg en onderwijs', aldus mevrouw Hurtado.

Ze concludeerde door de nadruk te leggen op de noodzaak om dringend verschillen in het genot van alle rechten, met name economische, sociale en culturele rechten, met name in plattelandsgebieden, aan te pakken en zei dat 'collectieve maatregelen ter bescherming van geografische gebieden of gemeenschappen verder moeten worden ontwikkeld'.

(Suriname Mirror/UN human rights office, OHCHR/Twitter)

Jordi Cruyff bondscoach nationaal voetbalelftal Ecuador

(Bron foto: Twitter)
Cruyff heeft voor drie jaar getekend


Jordi Cruyff is naar Ecuador vertrokken, om  aan de slag te gaan als bondscoach.


Momenteel staat Ecuador op de 63e plek van de FIFA-ranking en het doel is om aanwezig te zijn op het WK van 2022 in Qatar. Eerst moet nog de Copa América worden gespeeld in de zomer van dit jaar.


Daar zal Cruyff het met zijn ploeg opnemen tegen Brazilië, Colombia, Peru, Venezuela en Qatar.

De eerste wedstrijd van Cruyff met Ecuador is op 26 maart. Dan is Argentinië de tegenstander in de WK-kwalificatie.


Hij heeft dinsdag voor drie jaar getekend en moet het Zuid-Amerikaanse land naar het WK van 2022 leiden. 'Ik ben heel blij om hier te zijn en wil helpen om het Ecuadoraanse voetbal te laten groeien', zei de 45-jarige Cruyff bij zijn presentatie in hoofdstad Quito. 'Het is tijd om aan het werk te gaan.'

De Nederlander stapte een maand geleden op als trainer van het Chinese Chongqing Dangdai Lifan en is de opvolger van Hernán Gómez, die afgelopen zomer werd ontslagen na teleurstellende prestaties met Ecuador op de Copa América. Cruyff werkte anderhalf jaar in China en beleefde er zijn tweede klus als hoofdtrainer. Afgelopen seizoen werd Chongqing Dangdai Lifan tiende in de competitie. In zijn eerste seizoen behoedde hij de club voor degradatie uit de Super League.

Eerder had de Amsterdammer het Israëlische Maccabi Tel Aviv onder zijn hoede. Hij was daar ook technisch directeur, net als eerder bij het Cypriotische AEK Larnaca.

Als speler kwam Cruyff uit voor onder meer FC Barcelona, Manchester United, Celta de Vigo, Deportivo Alavés, Espanyol, Metalurg Donetsk en Valletta FC. Hij is negenvoudig Oranje-international.

(Suriname Mirror/Expreso/Twitter/Sportnieuws.nl/Nu.nl)

Brazilië opent een nieuwe onderzoeksbasis op Antarctica

Nieuwe basis op locatie acht jaar geleden door brand verwoeste poolbasis

(Bron foto:EPA)

Brazilië opent deze week een nieuwe onderzoeksbasis op Antarctica. Die bevindt zich op de plek van een eerder poolstation, dat acht jaar geleden was verwoest door een brand. 

Braziliaanse media berichten maandag 13 januari 2020, dat de overheid zo’n 90 miljoen euro heeft gestoken in de wederopbouw van de Comandante Ferraz-basis op het eiland King George. Die stamt oorspronkelijk uit 1984. Een brand legde het complex in 2012 grotendeels in de as. Er vielen toen ook twee doden.


Het Chinese staatsbedrijf CEIEC bouwde de nieuwe onderzoeksbasis. Die bestaat uit zeventien laboratoria en woonruimte voor 64 mensen.

De Braziliaanse marine meldt, dat de officiële opening woensdag moet plaatsvinden. Die wordt bijgewoond door vicepresident Hamilton Mourao en minister Marcos Pontes van Wetenschap en Technologie.


Naast Brazilië hebben ook tientallen andere landen onderzoeksbases op het onherbergzame zuidelijke continent. In het Verdrag inzake Antarctica uit 1959 is vastgelegd dat Antarctica alleen voor vreedzame doeleinden mag worden gebruikt.

(Suriname Mirror/Estadao/Twitter/Jornal de Brasilia)

Jaap Hoogendam (71), oprichter en uitgever van Parbode, overleden

(Bron foto: Armand Snijders)
Hoogendam is in Amsterdam overleden na een ziekbed

Hoogendam heeft bedrag beschikbaar gesteld voor een persvrijheidsfonds in Suriname


Jaap Hoogendam, oprichter en uitgever van het Surinaamse opiniemaandblad Parbode, is maandag in Amsterdam overleden na een ziekbed. Hij werd 71 jaar. Dat schrijft de hoofdredacteur van de Ware Tijd, Armand Snijders - zelf enige tijd hoofdredacteur geweest van het blad - dinsdag 14 januari 2020.

Hoogendam lanceerde in mei 2006 Parbode, omdat hij van mening was dat Suriname een kritisch maandblad nodig had. In 2008 verhuisde hij met zijn vrouw Hanneke hierheen - na de verkoop van zijn café de Ponteneur in Amsterdam-Oost -, en verbleef er tot eind 2014. In augustus 2019 was hij voor het laatst in Suriname.

Zeker in de eerste jaren van Parbode kreeg het blad tal van rechtszaken aan de broek, die bijna allemaal werden gewonnen. Hoogendam nam vrijwel nooit een advocaat in de arm maar verdedigde zichzelf en Parbode voor de rechter. Zijn motto was altijd dat hij liever rechtszaken dan vrienden had.

Hoogendam schreef zelf ook veelvuldig, bij voorkeur over zaken die zich afspeelden in het binnenland, waar hij graag verbleef. Daarnaast was hij auteur van de reisgids Buitenkansjes.

Hoogendam wordt in besloten kring gecremeerd, anders dan hij had gewild blijkt uit zijn afscheidsmail. 'Was liever in Suriname doodgegaan trouwens, brandstapel bij Weg naar Zee, daarna dik feest met al mijn vrienden en collega's.' 

Parbode schrijft vandaag onder andere:

'(...) Om de bestaanszekerheid van het maandblad te garanderen, heeft uitgever Hoogendam in de afgelopen periode voorbereidingen getroffen zodat Parbode als stichting door kan gaan. Er is door hem geld gedoneerd zodat de continuïteit wordt gewaarborgd. Hij heeft ook (financiële) ondersteuning gegeven aan een nog op te zetten persvrijheidsfonds, dat dit jaar zal draaien. 

Jaap Hoogendam, die antropoloog en ondernemer was, wist al enige tijd dat hij niet lang meer had. “Doe iedereen de groeten voor me. Ik heb helaas geen tijd gekregen afscheid te nemen”, luidt zijn laatste boodschap.'

Onderstaand artikel in Het Parool van donderdag 16 januari eindigt met:

'(...) Van Parbode zijn inmiddels 165 nummers verschenen. Om de continuïteit te garanderen, heeft Hoogendam kort voor zijn overlijden geld gedoneerd aan een stichting die daarvoor moet zorg dragen. Ook is er een bedrag beschikbaar gesteld voor een persvrijheidsfonds dat later dit jaar in Suriname in het leven moet worden geroepen. (...)'

https://www.parool.nl/amsterdam/kroegbaas-jaap-hoogendam-1948-2020-werd-onverschrokken-uitgever-in-suriname~be43a76b/

Minister Moestadja (Arbeid) namens de regering: 'Governor Van Trikt is ingegaan op verzoek om verlof te nemen'

'Er spelen issues bij de Centrale Bank van Suriname'


Minister Soewarto Moestadja (Arbeid) heeft namens de regering in De Nationale Assemblee vandaag, dinsdag 14 januari 2020, meegedeeld dat 'er issues spelen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Er is een onderzoek gaande'. De bewindsman zei ook, dat wanneer het resultaat bekend is meer informatie zal worden gegeven. Governor Robert van Trikt werkt, aldus Moestadja, mee aan het onderzoek en is ingegaan op het verzoek om verlof op te nemen. Dit schrijft Starnieuws.

Assembleeleden waren niet tevreden met de beantwoording van de vragen.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi merkte op dat zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen in deze kwestie. 'Het gaat om een monetaire autoriteit. Het heeft te maken met de koers.'

NPS-fractieleider Gregory Rusland zei. dat er heel wat feitelijkheden spelen en dat minister Moestadja zich beter moet laten informeren door de regering of de president-commissaris van de CBvS.

ABOP-fractielid Edward Belfort zei dat er 1.001 verhalen de ronde doen. De governor zou een voertuig hebben gekocht voor 300 duizend Amerikaanse dollar.

Amzad Abdoel, fractieleider van de NDP, merkte op dat het volk niet alles moet geloven wat gedeeld wordt op sociale media. Hij voerde aan, dat de governor niet met verplicht verlof is en dat hij niet ontslagen is. Daarover zijn  formele mededelingen gedaan.

Moestadja herhaalde een paar keer, dat de governor ingestemd heeft met de vraag om verlof op te nemen. De rumoerige vergadering werd geleid door Rossellie Cotino (NDP).

Eenzijdig zwaar ongeluk in beruchte bocht van Afobakaweg bij mast 1

Auto raakt van de weg, rijdt tegen EBS-mast en slaat over de kop

Bestuurder met onbekende verwondingen naar Spoedeisende Hulp AZP vervoerd


Het was weer raak op de Afobakaweg. Een Mark X Toyota is gisteravond op de Afobakaweg, vlakbij mast 1 in de buurt van de fabriek van Suralco in Suriname, van de weg geraakt, tegen een elektriciteitsmast geknald en over de kop geslagen. Dit bericht Waterkant.net vandaag, dinsdag 14 januari 2020.

Het voertuig reed rond half elf over de Afobakaweg in de richting van Paramaribo. In de bocht ter hoogte van mast 1 zou het mis zijn gegaan De bestuurder zou rechtdoor zijn gereden, de vangrail hebben geraakt en tegen een EBS-mast zijn aangereden. De auto ging daarbij over de kop.

De Afobakaweg staat bij veel mensen bekend als een onveilige highway. Uit een onderzoek uit december 2017van SUNECON (Suriname Engineering Consultants) naar blackspotlocaties op het wegennet van Suriname, is gebleken dat zich op deze weg een duidelijke blackspot bevindt: in de bocht ter hoogte van mast 1.


Deze bocht is alleen veilig te nemen met een snelheid van dertig kilometer per uur. In de periode van 2010 tot en met 2017 hebben op deze locatie zeven mensen het leven gelaten.

De bestuurder die maandagavond betrokken was bij het ongeval heeft het overleefd. Hij werd met onbekende verwondingen door een ambulance naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) vervoerd.

Inbreker in woning te Nationaal Project in Nickerie laat netjes zijn id-kaart achter

Dief trekt kleren uit, trekt die van bewoner aan, die later in achtergelaten broek van dief diens id-kaart vindt...


Een inbreker in een woning te Nationaal Project in het district Nickerie liet gisterochtend netjes zijn identiteitskaart achter. Bewoner S.M zegt vandaag, dinsdag 14 januari 2020, op Waterkant.net dat dit jaar al drie keer ingebroken is in zijn woning. Alle drie inbraken zijn gedaan op een moment dat hij op het werk was. 

Gistermiddag was het de derde keer dat hij thuis kwam en merkte dat er was ingebroken. Volgens de bewoner  ging de dief gisteren precies als de vorige keren te werk. Enkele schutters weghalen, de woning betreden en vervolgens waardevolle spullen buitmaken. Maar, het bleef gisteren niet alleen daarbij. De dief trok nu ook zijn kleren uit, trok die van de bewoner aan en verliet de woning met achterlating van zijn eigen kleren.

M. zegt, dat hij op een gegeven moment besloot de zakken van de achtergelaten broek te onderzoeken. Tot zijn verbazing trof hij een id-kaart van een Surinaamse-Nickeriaanse man aan. De bewoner stelde vervolgens zijn buren en vrienden in kennis over het voorval en die bevestigden dat de dief degene is die inbreekt in huizen in de buurt.

De benadeelde zegt, dat hij gisteren pas aangifte bij de politie heeft gedaan. Hij laat weten, dat hij bij de voorgaande keren geen aangifte heeft gedaan, omdat hij niet precies wist wie inbreekt. 'Nu ik een id-kaart van de dief heb gevonden hoop ik dat de politie hem snel kan aanhouden en opsluiten.' 

De politie heeft de zaak in onderzoek.

Aruba Airlines schort vluchten van en naar Curaçao en Miami tijdelijk op

Opschorting vanwege reparaties aan toestel dat voor deze vluchten is ingezet


Aruba Airlines heeft haar vluchten van en naar Curaçao en Miami tijdelijk opgeschort. Dit in verband met reparaties die aan het toestel, dat voor deze vluchten is ingezet, moeten plaatsvinden. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een persbericht nadat er berichten circuleerden over de annulering van de route naar Miami die nog geen twee maanden geleden tot stand is gekomen, aldus vandaag, dinsdag 14 januari 2020, het Antilliaans Dagblad. 

'We zijn ons bewust van deze berichten en willen verduidelijken dat deze informatie onjuist is.' 

Aruba Airlines moest eind december 2019 enkele geplande vluchten naar Miami annuleren vanwege een incident dat plaatsvond op Miami International Airport op 24 december 2019. Het vliegtuig raakte toen beschadigd na een aanrijding met een voertuig van een horecabedrijf dat achteruitreed.

'Aruba Airlines heeft echter de verantwoordelijkheid voor het ongemak genomen en heeft haar passagiers via andere luchtvaartmaatschappijen vervoerd. We werken eraan om de situatie zo snel mogelijk op te lossen en we bieden onze excuses aan voor het ongemak. Zodra het vliegtuig is gerepareerd en geautoriseerd om te vliegen, zullen we onze activiteiten voortzetten', aldus de luchtvaartmaatschappij.

Licentierechten (‘license fee’) mogelijk opgetrokken vanwege problemen bij Girobank Curaçao

'Voorstel is onderdeel van duurzame oplossing voor onze issues met Giro'


In verband met de problemen bij Girobank ligt er een voorstel om de ‘license fee’ (licentierechten) - nu nog 1 procent van alle internationale transacties - op te trekken. Dat bevestigt premier Eugene Rhuggenaath, die er op wijst dat er eerst nog wel intern over het voorstel, en dus de voors en tegens, gesproken moet worden en er dus nog niets vaststaat, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 14 januari 2020. 

De licentierechten zijn 1 procent van de waarde van de betalingen van ingezetenen aan niet-ingezetenen. Deze werd in 1996 geïntroduceerd ter vervanging van de ‘foreign exchange tax’ van 1,3 procent. Het bedrag wordt door banken in rekening gebracht bij rekeninghouders en andere klanten die hier gebruik van maken. Overheidstransacties en betalingen voor importen en exporten van de vrije zone zijn vrijgesteld.

'Er is een voorstel waar wij nog over moeten beraadslagen', zegt de regeringsleider. 'Het is onderdeel van een duurzame oplossing voor onze issues met Giro, waar ook de introductie van een depositogarantiestelsel deel van uitmaakt. De verhoging van de license fee is een manier om dit te financieren.'

Bij Landsbesluit van 13 december is op gezamenlijke voordracht van minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) en minister-president Rhuggenaath (PAR) de Adviescommissie financiële markten, bank- en verzekeringswezen ingesteld.

Mathoera (VHP) vindt begroting voor Justitie en Politie te mager - Voor veiligheid moet meer begroot worden om het te kunnen garanderen

'Srd 50 miljoen voor Kabinet van de President kan dan beter worden ingezet voor veiligheid' 


Veiligheid, ondergebracht bij het ministerie van Justitie en Politie, moet bijzondere aandacht krijgen. Volgens VHP-parlementariër Krishna Mathoera is door gebrek aan geld enerzijds en het niet vernieuwen van oude structuren binnen het apparaat anderzijds, het rendement vrijwel nihil. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 14 januari 2020.

Ze heeft vorige week tijdens een lezing bij de Kenniskring gezegd, dat de jaarbegroting van van het ministerie Srd 483 miljoen bedraagt, Srd 387 miljoen voor salarissen en 71 miljoen voor veiligheid in het algemeen en de zware criminaliteit. Srd 25 miljoen is voor investeringen, waarvan slechts Srd 1,5 miljoen voor het bestrijden van de criminaliteit. De bedragen na aftrek van salarissen zijn bij lange na niet genoeg om optimaal en verantwoord de taken uit te voeren.

'Het apparaat telt meer dan drieduizend personen die wel worden betaald, maar de tools niet hebben om hun werk te doen.' 

Mathoera stelt dat veiligheid één van de hoofdprioriteiten moet zijn in een samenleving om rust en orde te handhaven en ervoor te zorgen, dat het bedrijfsleven normaal kan functioneren en investeerders niet bang zijn. De politica vindt dat meer geld uitgetrokken moet worden voor het justitieel apparaat en dat vervolgens een groter deel van het budget besteed moet worden aan veiligheid.

Volgens haar zijn er op de totale begroting van het land veel posten waarvan het geld anders, zoals voor veiligheid, gebruikt kan worden. Als voorbeeld noemt ze de post Welvaartsbevordering bij Algemene Zaken voor Srd 50 miljoen, bestemd voor het Kabinet van de President. 'Maar niemand kan zeggen wat het resultaat daarvan is en erger nog, er wordt helemaal geen verantwoording afgelegd over de besteding. Het kan dan beter worden ingezet voor veiligheid.' 

Het Assembleelid pleit voor reorganisatie van het politieapparaat, uitgaande van nieuwe technieken, waardoor efficiënter kan worden gewerkt. Zo moeten de politiestations anders gaan functioneren en ook hun locatie moet opnieuw bekeken worden.

Mathoera stelt voor institutionalisering van de rechterlijke macht om de onafhankelijkheid ervan te garanderen. Ze vindt ook dat bij de rechtspleging de aandacht te veel gevestigd wordt op het strafrecht. Bij kleine vergrijpen, zoals verkeersovertredingen, zou snelrecht kunnen worden toegepast, waarmee de druk op de rechterlijke macht zal afnemen.

DOE: 'Met afschuw hebben wij kennis genomen van opruiend gedrag van exponenten NDP'

Open brief DOE-leiding aan president en voorzitster Assemblee

DOE wil dat president en Assemblee-voorzitster corrigerend optreden


'Geachte president en voorzitter van De Nationale Assemblee van de republiek Suriname. 

Met afschuw hebben wij kennis genomen van het, in onze beleving, opruiend gedrag van exponenten van de Nationale Democratische Partij (NDP). Dit gedrag, gepaard met grove beledigingen, is voornamelijk gericht tegen de rechtelijke macht. 

De Nationale Assemblee, de regering en de rechtelijke macht zijn de fundamenten waarop onze rechtsstaat rusten. Aantasting of belediging van één van deze betekent het plegen van inbreuk op en ondergraving van onze rechtsstaat. 

Tevens betekent het inbreuk op het gevoel van respect voor het recht, de moraal en het fatsoen binnen de samenleving. In dit specifiek geval zijn het bovendien exponenten binnen de politieke partij waar u als persoon voorzitter, respectievelijk ondervoorzitter van bent. 

Het kan ons inziens dan ook niet anders, dat u zeer nadrukkelijk corrigerend optreedt en zich distantieert van de opruiing en gedane beledigingen als mede-verantwoordelijke voor de waarborging van de rechtsstaat. 

Wij wachten, net als de rest van de samenleving, uw corrigerende acties af. 

Het bestuur en de DNA-fractie van de partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE), 
Voorzitter S. Alfaisi 
Fractieleider C. Breeveld'

LVV: 'Varkensvlees per definitie geschikt voor de menselijke consumptie'

Ministerie reageert op geruchten op social media, dat varkensvlees schadelijk is voor menselijk lichaam


Er wordt steeds meer gesteld, dat varkensvlees schadelijk is voor het menselijk lichaam en dat het eten van varkensvlees dus vermeden moet worden. Op een bijeenkomst te Onverwacht met ondernemers in de agrarische sector in het district Para afgelopen zaterdag weersprak de onderdirectrice Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Virginia Popken, deze berichten, welke onder andere op social media de ronde doen, zo bericht LVV maandag 13 januari 2020.

'Het is tot nu toe niet bewezen dat er stoffen voorkomen in varkensvlees die schadelijk kunnen zijn voor de mens. Sommige mensen zijn wel gevoelig voor bepaalde stoffen die voorkomen in bepaalde vleessoorten. Dat is niet alleen het geval bij vleesproducten, maar ook bij vissoorten die in de volksmond bekend staan als gladvis', aldus Popken.

Volgens haar is varkensvlees per definitie geschikt voor de menselijke consumptie. Vlees dat ten verkoop wordt aangeboden, moet eerst worden gekeurd alvorens wordt overgegaan tot de verkoop. Het is van belang, dat na slachting, het vlees wordt getransporteerd, gesneden en opgeslagen volgens de geldende voorschriften. Als de consument het vlees heeft gekocht, dient men het zo snel als mogelijk in de koeling te doen of te bereiden.

Het niet op de juiste wijze opslaan en/of verwerken van vlees kan gevolgen hebben die dan wel schadelijk kunnen zijn voor de mens.

Het directoraat Veeteelt is thans gestart met het opvoeren van de bewustwording in deze sector. Verschillende boeren zijn de afgelopen periode getraind op de Good Agriculture Practices (GAP), die heel belangrijk is om de sector verder te kunnen ontwikkelen. Met de komst van de Israëlische LR-Group in Suriname zullen boeren nieuwe technieken worden bijgebracht in de veeteeltsector, aldus Popken.

Minister Rabin Parmessar deelde het aanwezige publiek mee, dat landen zoals China behoefte hebben aan varkensvlees en dat Suriname hierop zou kunnen inspelen. De bewindsman hoopt dat de boeren hieraan gehoor zullen geven. Het beleid is er daarom ook op gericht de sector naar een hoger niveau te tillen. Het directoraat Veeteelt krijgt onder zijn bewind even veel aandacht als de andere directoraten, laat minister Parmessar weten.

Zonnepark van 450 kilowattpiek in Gujaba opgeleverd

Het dorp kan nu 24 uur 'offgrid' functioneren op zonne-energie


Het dorp Gujaba (Goejaba) heeft een zonnepark in gebruik genomen. Het zonnepark is gesitueerd naast de 480 kilometer lange Surinamerivier. Het dorp ligt ruim 200 kilometer van Paramaribo. 

In totaal bedraagt het vermogen van de geplaatste zonnepanelen 450 kilowattpiek. Bovendien kent het project een energieopslagsysteem van 1,8 megawattuur. Hierdoor kan het dorp 24 uur 'offgrid' functioneren op zonne-energie.

Bekijk hieronder een reportage van STVS Journaal van zondag 12 januari 2020.


(Suriname Mirror/Solar Magazine/YouTube)

'President blundert met brief aan Assemblee inzake voordrachten bemensing Constitutioneel Hof'

Gajadien (VHP): 'President is teveel met zijn persoonlijke belangen bezig'


'De president heeft geblunderd met de brief naar De Nationale Assemblee, waarin hij stelt dat de voordrachten voor de bemensing van het Constitutioneel Hof geaccepteerd zijn. Hij heeft ook meegedeeld, dat de procedure tot de benoeming van de leden is ingezet. En dit, zonder dat aan de wettelijke voorschriften is voldaan. De voordracht kon niet gedaan worden zonder dat de president de inwerkingtreding van de Wet op het Constitutioneel Hof heeft afgekondigd', aldus Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vandaag, dinsdag 14 januari 2020, op Starnieuws.

Gajadien is het eens met de schrijver van onderstaand artikel waarin wordt aangegeven, dat de voordracht voor de invulling van de functies heeft plaatsgevonden op een moment waarop de wet nog niet in werking is getreden.

In de wet is de procedure die gevolgd moet worden duidelijk opgenomen. Na de afkondiging van de wet, moest de president de datum van inwerkingtreding bepalen. Het gaat om een nieuw orgaan waar diverse administratieve handelingen worden verricht.



'De president is teveel met zijn persoonlijke belangen bezig', stelt Gajadien. Hij heeft in de haast om zijn privébelangen te behartigen niet gezien dat er nog een handeling gepleegd moest worden. Ook de coalitie die zo snel mogelijk de voordrachten wilde doen, heeft niet naar de procedure gekeken.

'Men had zo'n haast en kon niet wachten op de voordrachten van de oppositie. Nu kijken ze lelijk op hun neus', stelt de VHP'er.

Gajadien hoopt, dat de benoeming van de leden voor het Constitutioneel Hof nu op de juiste manier kan plaatsvinden, waarbij het niet gaat om mensen politiek te benoemen. Een breed draagvlak is van belang. 'Het is jammer, dat deskundigen die alleen door de coalitie zijn voorgedragen op deze manier in diskrediet worden gebracht.' Hij kijkt uit naar hoe de regering deze kwestie nu zal corrigeren.

'Centrale Bank governor Van Trikt niet met verplicht verlof gestuurd, maar heeft zelf verlof opgenomen'

Vraagtekens bij grote aankopen en uitgaven zonder afstemming

Peperduur voertuig via faciliteiten van de CBvS ingevoerd


Governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is niet met verplicht verlof gestuurd, maar hij heeft verlof opgenomen. Starnieuws bericht vandaag, dinsdag 14 januari 2020, dat hij meewerkt aan het onderzoek dat ingesteld wordt bij de bank. 

Er zijn vraagtekens geplaatst bij grote aankopen en uitgaven zonder dat er afstemming over heeft plaatsgevonden. President Desi Bouterse heeft zich gisteren langdurig over deze kwestie gebogen. Er is ook vergaderd met leidinggevenden van de CBvS en de Raad van Commissarissen.

Bepaalde zaken over grote uitgaven die zijn gedaan en de import van een peperduur voertuig worden eveneens onder de loep genomen. De auto is via faciliteiten van de CBvS ingevoerd. Ook wordt getoetst of bedragen die betaald zijn voor consultancy wel voldoen aan de compliance-regels van de bank. Verder zou zonder goedkeuring van de Raad van Commissarissen onroerend goed in de Henck Arronstraat zijn gekocht en in Wanica, terwijl de bank krap bij kas is.

Er zijn tot nu toe geen officiële mededelingen gedaan over wat er aan de hand. De regeringscommissaris, Vijay Kirpalani, heeft slechts meegedeeld, dat Van Trikt niet is ontslagen.

In De Nationale Assemblee heeft Krishna Mathoera (VHP) gisteren de regering gevraagd wat er gaande is bij CBvS. Minister Soewarto Moestadja, coördinator van de regering in De Nationale Assemblee, wilde zijn vingers hier niet aan branden.

De besprekingen gaan vandaag door. Vicepresident Ashwin Adhin zal naar verluidt later op de dag het parlement informeren.

Van Trikt zou zich naar wordt vernomen ook het gram van de regeringsleiding op de hals hebben gehaald door de afgelopen periode de pers steevast naar president Bouterse te verwijzen voor antwoorden over de zogenoemde Chotelal-dollars, aldus de Ware Tijd.

Het staatshoofd had aangekondigd, dat 40 miljoen Amerikaanse dollar door de autoriteiten zou worden ingezet om de wisselkoers voor de Amerikaanse munt omlaag te krijgen. Die dollars worden via het geldwisselkantoor van de ondernemer Chotelal verkocht aan belanghebbenden. Waar de 40 miljoen Amerikaanse dollar vandaan komt werd niet onthuld. Ook Van Trikt had hierover geen informatie.

(Suriname Mirror/Starnieuws/de Ware Tijd)

Inheems dorp Pikin Saron krijgt politie-unit

(Bron foto's: Commissariaat Para)
Weg naar West-Suriname alternatieve route voor smokkelwaar van en naar Guyana



Er komt een politie-unit in het inheemse dorp Pikin Saron gelegen aan de rijweg naar West Suriname. Vanuit deze unit zal de politie preventief optreden naar de gemeenschappen van de omliggende inheemse dorpen. Er zullen vooral intensieve controle werkzaamheden worden uitgevoerd op de stroom van personen en goederen uit West-Suriname. Dit bericht het commissariaat van Para maandag 13 januari 2020.

Districtscommissaris Armand Jurel, de directeur van Operationele Diensten van het ministerie van Justitie en politie, Olton Helstone, en de commissaris van politie Stanley Changoer, oriënteerden zich op de plek waar de unit komt te staan.

Maandag zijn de logistieke werkzaamheden begonnen voor de opzet van de unit. Volgens Helstone is de weg naar West-Suriname een alternatieve route voor smokkelwaar van en naar buurland Guyana.

De invulling van een controle post langs de weg moet vooral gefocust zijn op het vreemdelingenbeleid en het beleid op smokkelwaar en overige contrabande. Er zal ook conform voorschriften met betrekking tot zwaar transport op de wegen en bruggen, worden opgetreden tegen overtreders.

Het dorpsbestuur van Pikin Saron is opgelucht en zegt, dat er allang uitgekeken werd naar de fysieke aanwezigheid van de politie in dit gebied. De plaatsing van een politie-unit in dit dorp is volgens dc Jurel sedert 2010 opgenomen in het districtsplan. Op aandringen van hem werd vorig jaar ook het Carolinagebied voorzien van een politie-unit.