woensdag 27 februari 2019

Etnel (NPS): 'Assemblee moet van regering ontslag van Moestadja of Hoefdraad eisen'

'Ik zie dat helaas niet gebeuren, want we weten dat er 26 ja-knikkers en vier corrupte zetels zijn'


De Nationale Assemblee zou als eenheid van de regering moeten eisen, dat minister Soewarto Moestadja of zijn collega Gillmore Hoefdraad door president Desi Bouterse wordt ontslagen, omdat zij in het parlement leugens hebben verteld of door hun toedoen incorrecte informatie aan het College is gegeven omtrent het ontslag van de governor van de Centrale Bank van Suriname. Dat vindt NPS-Assembleelid Patricia Etnel

Wie volgens haar 'in het huis van het volk' leugens verkondigt, is het ministerschap niet waard. 'Ik zie dat helaas niet gebeuren, want we weten dat er 26 ja-knikkers zijn en vier corrupte zetels zijn. Dus met die dertig die helemaal geen hart hebben voor het volk, zie ik het nog niet komen dat de ministers ontslagen worden', stelt ze woensdag 27 februari 2019 in de Ware Tijd. 'Het is de vraag of die 26 jaknikkers en die vier corrupte zetels eindelijk nee zullen zeggen tegen het wanbeleid van de regering', voegt Etnel toe.

Uit correspondentie tussen minister Hoefdraad en de gewezen governor van de Centrale Bank blijkt, dat Hoefdraad een instructie naar de bank heeft gestuurd om weer voorschotten beschikbaar te stellen aan de regering. Om dat mogelijk te maken, heeft hij eerst eenzijdig het Memorandum van Overeenstemming opgeschort dat hij in april 2016 met Gersie had getekend. Volgens die overeenkomst kon de regering geen beroep doen op de CBvS om voorschotten te mogen opnemen. Toenmalig governor Glenn Gersie wilde niet zonder meer meewerken aan het geven van deze voorschotten. Hij wilde hierover eerst overleg met minister Hoefdraad. De governor wilde samen met de bewindsman kijken naar 'andere opties die op korte termijn mogelijk tot versterking van de staatskas zouden kunnen leiden'.

Zo blijkt uit een brief die Gersie naar de minister stuurde op 4 februari. Het schrijven was een reactie op een brief van Hoefdraad van 31 januari. In die brief werd de governor meegedeeld dat de bewindsman de Memorandum van Overeenstemming heeft opgeschort. Tegelijkertijd gaf hij Gersie instructie om conform artikel 21 van de Bankwet, onmiddellijk geld ter beschikking te stellen. De toenmalige governor liet weten, dat hij het niet eens was met de eenzijdige opschorting van de memorandum door Hoefdraad, maar toch gevolg zou geven aan de bepaling in de Bankwet indien de minister vasthoudt aan zijn besluit. 'De Bank zal bij handhaving van uw besluit geheel conform deze wettelijke bepaling handelen', schreef Gersie.

Op 12 februari maakte de regering bekend dat Gersie na een gesprek met president Bouterse ontslag had genomen.

In het parlement had minister Moestadja namens de regering verklaard dat geluiden als zou de memorandum eenzijdig door Hoefdraad zijn opgeschort als gerucht gekwalificeerd diende te worden. Er zou onderzoek komen naar de bron van de geruchten.

Volgens Etnel ligt de bal nu op de helft van de coalitie om het wanbeleid van de regering te helpen stoppen. Het parlement heeft Hoefdraad gevraagd de brieven beschikbaar te stellen, maar dat heeft hij nog niet gedaan. De minister gaf in het College aan, dat hij hierover eerst overleg met president Bouterse en Gersie zou plegen.

De Ware Tijd heeft verschillende coalitieleden, onder wie NDP-fractieleider André Misiekaba, om een reactie gevraagd nu een deel van de briefwisseling tussen Gersie en Hoefdraad in de pers is verschenen. 'Ik heb vooralsnog geen commentaar', zegt Misiekaba. Andere benaderde coalitieleden hebben niet gereageerd.

Peruaans staatsoliebedrijf Petroperu herstelt door lokale inheemsen gescheurde pijpleiding in Amazone

Regering sluit deal met inheemse gemeenschap die reparatie bijna drie maanden blokkeerde

Inheemse Mayuriaga-gemeenschap had leiding beschadigd vanwege geschil over lokale verkiezingen


Het staatsoliebedrijf Petroperu zou zijn gescheurde pijpleiding in de Peruaanse Amazone woensdag 27 februari 2019 gaan herstellen, nadat de regering een deal sloot met een inheemse gemeenschap die dergelijke werkzaamheden bijna drie maanden had geblokkeerd, zei de regering. 

Door het repareren van de pijpleiding zou het Canadese Frontera Energy Corp de productie van ongeveer 12.000 vaten olie per dag in een maand kunnen hervatten, aldus het bedrijf.

De pijpleiding transporteert normaal ruwe olie naar de raffinaderij van Petroperu aan de Pacifische kust vanuit de olievelden in de Amazone, inclusief Frontera Energy's Block 192. Maar. het is offline sinds november, toen Petroperu zei dat leden van de inheemse gemeenschap van Mayuriaga het in een geschil over lokale verkiezingen hadden beschadigd en weigerde het bedrijf een afgelegen gebied binnen te laten voor reparaties.

De regering kondigde dinsdag aan, dat het een overeenkomst heeft bereikt met de Mayuriaga die een reeks basis openbare diensten aan de gemeenschap zal leveren in ruil voor het toestaan ​​van reparaties aan de pijplijn.


Een woordvoerder van Petroperu zei woensdag, dat teams van zijn werknemers op weg waren om met reparaties te beginnen.

De impasse tussen de overheid en de gemeenschap had de output van Frontera Energy van Block 192 gestopt en het bedrijf $ 10 miljoen gekost. Het bedrijf riep de regering op om het geschil eerder deze maand op te lossen door te zeggen, dat het zijn belang in het investeren in Peru op lange termijn opnieuw zou overwegen.

Het bedrijf heeft gezegd, dat de geschatte reparaties van de pijplijn ongeveer een dag zouden duren en dat de activiteiten bij Block 192 binnen een maand volledig zouden worden hervat.

Peru, een belangrijke exporteur van mineralen en een relatief kleine olieproducent, is vol van sociale conflicten, vooral in provincies waar winningsbedrijven naast arme gemeenschappen werken. Afgelegen dorpen grijpen vaak de controle over wegen en infrastructuur om openbare diensten of compensatie voor het gebruik van de lokale grond te eisen.

De regering van president Martin Vizcarra zei dat de deal met de Mayuriaga plannen bevat om een ​​basisschool en een telecommunicatie-antenne te bouwen. De gemeenschap zal tegen het einde van het jaar ook worden opgenomen in het landelijke elektrificatieprogramma van de regering, voegde het toe.

(Suriname Mirror/notimerica.com/Reuters/El Comercio/Twitter)

Zeker 50 doden in Peru gedood sinds het regenseizoen in september begon

Twee mensen gedood door aardverschuiving in de stad Huancavelica


Bij een aardverschuiving in de stad Huancavelica zijn woensdag 2 februari 2019 twee mensen omgekomen. De aardverschuiving werd veroorzaakt door stortregens, ziekenhuizen en scholen zijn overspoeld en zware overstromingen hebben wegen en beschadigde bruggen geblokkeerd.

Duizenden gezinnen zijn getroffen door de overstromingen, met veel oproepen aan de regering om meer te doen om de situatie te verlichten.


Het Instituto Nacional de Defensa Civil, INDECI, en de Marine hebben meer dan 723 ton humanitaire hulp, uitrusting en zware machines naar de noordwestelijke haven van Paita gestuurd, waar enkele van de ergste overstromingen hebben plaatsgevonden.

Sommige bewoners eisen echter nieuwe bruggen over ravijnen en kloven, die al wekenlang onder water staan.


De regen in Peru is dit jaar bijzonder actief, dankzij omstandigheden in de Stille Oceaan, die al maanden aan de rand van El Nino liggen. El Nino is de lichte opwarming van de Stille Oceaan, die een dramatisch effect kan hebben op het weer over de hele wereld.

Dit jaar wordt Zuid-Amerika bijzonder zwaar getroffen, waarbij Noord-Argentinië enkele van de ergste overstromingen in tientallen jaren te verduren kreeg.

Het Amerikaanse agentschap NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) heeft de komst van El Nino op 14 februari aangekondigd, maar het Australische Bureau of Meteorology, dat enigszins afwijkende criteria hanteert, gelooft dat de wateren neutraal zijn, zij het met 'een recente opwarming waargenomen'. Het is duidelijk dat de opwarming slechts marginaal is, maar het lijkt erop dat het significant genoeg is geweest om onophoudelijke regen in een groot deel van Peru te produceren.

Peru's Nationale Studie van het El Nino-fenomeen bracht op 22 februari een officieel rapport uit, waarin staat, dat maart nog meer 'regenachtige en zeer regenachtige dagen' gaat krijgen. Dit zou verdere schade aan de noordelijke en centrale kusten van Peru kunnen gaan veroorzaken.


(Suriname Mirror/La Republica/Al Jazeera/El Comercio/Diario Correo/Twitter)

Kort Geding tegen de Staat Suriname om rechtswerking Wet Rij- en Voertuigenbelasting op te schorten

Geding van Stichting Centre for Public Affairs Suriname dient 28 februariDe Stichting Centre for Public Affairs Suriname (CPAS) is erin geslaagd om een Kort Geding aanhangig te maken tegen de Staat Suriname waarin gevraagd wordt om de rechtswerking van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting op te schorten. 'De voorzieningenrechter heeft ons rechtsingang verleend met als zittingsdatum donderdag om half negen in de ochtend. Dat betekent dat de Staat zich dan moet komen verdedigen', zegt raadsman en CPAS-voorzitter Anand Biharie woensdag 27 februari 2019 in het Dagblad Suriname. 

Biharie is gereed om het juridisch debat donderdag zelf af te ronden, zodat de rechter dezelfde dag nog uitspraak kan doen.

De econoom en raadsman zegt, dat hij al voorbereid is op enige vertragingen die zouden kunnen optreden in de behandeling van deze rechtszaak. Om dat te vermijden heeft hij gisteren een brief gericht aan president Desi Bouterse met een verzoek.

'Gegeven het feit dat de rechter in Kort Geding rechtsingang heeft verleend, waarbij de eis is opschorting van de rechtswerking van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting, doe ik een beroep op de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Dit brengt met zich mee, dat de president deze beslissing ook mag nemen en de rechtswerking kan opschorten. Het is een rechtvaardig verzoek', aldus Biharie.


Weer protest tegen ingevoerde Rij- en Voertuigenbelasting

Protest 28 februari met auto's van Cultureel Centrum Suriname naar Kerkplein


Weer wordt gedemonstreerd voor het terugdraaien van de Rij- en Voertuigenbelasting. Met auto's wordt donderdag in een karavaan vanuit het Cultureel Centrum Suriname (CCS) naar het Kerkplein gereden. 

Lionel Zweers, die de voorhoederol vervult bij deze demonstratie, gaat zich bundelen met The Next Generation Movement, met als trekster Xaviera Jessurun. Mensen die willen meedoen aan deze actie kunnen zich vanaf twaalf uur verzamelen te CCS. Rond twee zal gereden worden naar het Kerkplein. Gekozen is voor het Kerkplein, omdat de meeste betaallocaties in deze omgeving zijn gevestigd, zegt Zweers woensdag 27 februari 2019 in het Dagblad Suriname.

Het interesseren van burgers om deel te nemen aan deze protestdemonstratie doet hij via social media.

Ook heeft Zweers gesproken met een aantal organisaties, waaronder bushoudersorganisaties voor deelname aan de protestmanifestatie. De Rij- en Voertuigenbelasting gaat vrijdag in.

Oppositie wil spoedvergadering Assemblee over monetair beleid

Fracties oppositie willen ook opheldering over uitblijven correspondentie Hoefdraad-Gerrsie


De fracties van de VHP, ABOP, NPS, Pertjajah Luhur en DOE hebben vandaag, woensdag 27 februari 2019, weer bij Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons aangedrongen om een spoedvergadering uit te schrijven. Het onderwerp is 'Het te voeren monetair beleid om te geraken tot een stabiele economie'. 

De Assembleeleden stellen in een schrijven aan de Assembleevoorzitster, dat zij gemerkt hebben bij de recente ontheffing van, Glenn Gersie, president van de Centrale Bank van Suriname, dat diverse meningen worden verkondigd. Ook willen ze opheldering over het uitblijven van de beloofde correspondentie tussen de twee monetaire autoriteiten door de minister van Financiën, terwijl in media brieven circuleren waarvan de authenticiteit onbekend is.

Aangevoerd wordt, dat in het memorandum over beëindigen van de monetaire financiering staat dat dit van kracht zou blijven totdat de Bankwet van 1956 is gewijzigd, waarbij de mogelijkheid van monetaire financiering/kredietverlening aan de Staat wordt beëindigd.

'Wij achten het van belang dat de regering het parlement zo omstandig mogelijk hierover informeert en dat op basis hiervan een debat volgt.' Dit vragen Asiskumar Gajadien (VHP), Marinus Bee (ABOP), Patricia Etnel (NPS), Paul Somohardjo (Pertjajah Luhur) en Carl Breeveld (DOE).

Eerder was ook een vergadering aangevraagd over het ontslag van governor Gersie. Toen heeft Geerlings-Simons de fractieleiders in de gelegenheid gesteld vijf minuten het woord te voeren, terwijl overige leden een interruptie konden plegen.

Peru annuleert de visa van diplomaten bij de Venezolaanse ambassade in Lima

Vanaf 9 maart zijn de Venezolaanse diplomaten illegaal in Peru

Peru erkent niet langer door president Maduro aangestelde ambassade-diplomaten


Peru annuleert de visa van diplomaten bij de Venezolaanse ambassade in Lima en zal hen op de hoogte brengen, dat ze illegaal in het land zullen zijn vanaf 9 maart, zei een Peruaanse functionaris dinsdag 26 februari 2019. 

Viceminister van Buitenlandse Zaken Hugo de Zela zei in een gesprek met radiostation RPP, dat Peru de door de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido aangewezen ambassadeur in Peru erkent en niet langer ambassadebeambten erkent die zijn aangesteld door de Venezolaanse president Nicolas Maduro.
(Suriname Mirror/Peru21/Reuters/Expreso/Twitter)

Colombia roept in VN op tot actie om de humanitaire crisis in Venezuela te beëindigen

Vertegenwoordiger president Duque pleit voor politieke overgang naar vrije verkiezingen


Colombia heeft vandaag, woensdag 27 februari 2019, in de VN opgeroepen tot actie om de humanitaire crisis in Venezuela te beëindigen en een politieke overgang te bewerkstelligen die tot vrije verkiezingen leidt. 

Francisco Barbosa Delgado, mensenrechtenadviseur van de Colombiaanse president Ivan Duque, sprak voor de VN Raad voor de Mensenrechten in Genève, voordat de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, het woord zou voeren.Van sommige Europese en Latijns-Amerikaanse ambassadeurs werd verwacht, dat ze Arreaza's toespraak boycotten, omdat meer landen oppositieleider Juan Guaido steunen en president Nicolas Maduro afwijzen, zeiden diplomaten.

'Actie en solidariteit moeten gebaseerd zijn op volledige afwijzing van de dictatuur van Nicolas Maduro in Venezuela', vertelde Barbosa de vergadering. 'Afgelopen weekend zag de wereld direct dat het terreurregime, waarvan het belangrijkste kenmerk schending van de mensenrechten is, voedsel heeft verbrand en medicijnen heeft gezonden naar hongerige, uitgehongerde mensen in Venezuela', zei hij.

Guaido, door de meeste westerse naties erkend als de legitieme leider van Venezuela, glipte vorige week het naburige Colombia binnen om een ​​mislukte poging tot humanitaire hulp te leiden. Er wordt verwacht dat hij de komende dagen over de grens zal glippen.

'In dergelijke situaties kunnen we niet zwijgen', zei Barbosa. 'Wat nodig is, zijn acties die de overgang bevorderen en het houden van vrije, transparante verkiezingen met internationale monitoring om zo snel mogelijk de vestiging van democratie in Venezuela te garanderen.'

Maduro ontkent dat er een crisis is, ondanks dat een economische crisis door hyperinflatie wijdverspreide tekorten aan voedsel en medicijnen heeft veroorzaakt.

(Suriname Mirror/Reuters/VN)

Politie in Rio de Janeiro, Brazilië, heeft 'license to kill' sinds aantreden president Bolsonaro

(Bron foto: AFP - Christophe Simon)
De militaire politie doodde 160 mensen in Rio de Janeiro in januari 2019, 82% meer dan december 2018


Het aantal door de politie in Rio de Janeiro, Brazilië, doodgeschoten mensen verdubbelde bijna in januari 2019 in vergelijking met de vorige maand - wat suggereert dat president Jair Bolsonaro's en governor Wilson Witzel's beloften van dodelijke actie tegen criminele elementen zijn bewaarheid geworden.

Op 22 februari 2019 zei het Instituto de Segurança Pública (ISP), dat de politie 160 mensen in januari heeft gedood, een stijging van 82 procent ten opzichte van december 2018, meldde de krant Estadão. Het alarmerende aantal doden bij botsingen met de politie valt samen met de eerste maand van de termijnen van Bolsonaro en Witzel. Beiden kwamen op 1 januari in het ambt en beloofden de tactieken van shoot-to-kill-beleid te implementeren. Het was het op een na hoogste aantal moorden voor de maand januari sinds 1998.

Naast deze scherpe piek in politiemoorden, bereikte straatcriminaliteit zoals overvallen en overvallen op het openbaar vervoer, zijn hoogste niveau sinds 1991, met 11.230 geregistreerde gevallen.

Dit geweld is onverminderd doorgegaan in februari. Tijdens een operatie van de militaire politie in de gemeenschappen van Morro do Fallet en Fogueteiro op 8 februari werden 15 mensen gedood onder verdachte omstandigheden. Families van de slachtoffers beweerden, dat een aantal jonge mannen in een huis bijeen waren gebracht en werden vermoord. Anderen hebben klachten ingediend bij openbare verdedigers die zeiden dat sommige van de slachtoffers in de benen waren geschoten om te voorkomen dat ze wegliepen en vervolgens doodgestoken werden.

Toen hem werd gevraagd naar de operatie in Morro do Fallet, wees Witzel de controverse af en prees de acties van de militaire politie. 'Ze werken om ons allemaal te verdedigen. Wat er gebeurde in Morro do Fallet-Fogueteiro was een legitieme actie van de militaire politie', zei hij. De procureur-generaal van Brazilië heeft een onderzoek naar de zaak geopend.

(Suriname Mirror/InSight Crime)

Meer dan vijfhonderd vrouwen worden per uur geconfronteerd met geweld in Brazilië

(Bron foto: Wilson Dias-Agência Brasil)
Ruim zestien miljoen vrouwen in Brazilië hebben in 2018 een vorm van fysiek geweld ondervonden


Volgens een nieuw onderzoek van het Fórum Brasileiro de Segurança Pública (FBSP) hebben meer dan zestien miljoen vrouwen, ongeveer 27 procent van de Braziliaanse bevolking, het afgelopen jaar fysiek geweld ondervonden. Dit komt neer op ongeveer vijfhonderd vrouwen die het hele jaar door aan geweld worden blootgesteld. 

Een begeleidende enquête van Datafolha toont aan, dat van de vrouwelijke slachtoffers van geweld in Brazilië, meer dan de helft (52 procent) verklaarde dat ze geen hulp zochten na gewelddadige incidenten.

Ongeveer twintig procent gaf aan contact op te nemen met de lokale ordehandhaving; vijftien procent zei dat ze er met familie over spraken; en acht procent zocht hulp bij de kerk. In de meeste gevallen (76 procent) werd het geweld tegen een vrouw gepleegd door iemand die het slachtoffer kende, zoals een echtgenoot of vriend (24 procent), een ex-echtgenoot of vriend (vijftien procent), ouders (zeven procent) , vrienden (zes procent) en broers en zussen (vijf procent).De enquête onderzocht ook intimidatie en laat zien, dat de meest kwetsbare groep vrouwen tussen de 16 en 24 jaar oud is. 66 Procent van de vrouwen in deze leeftijdsgroep is het slachtoffer geworden van een vorm van intimidatie. Van Braziliaanse vrouwen van 25 tot 34 jaar, meldde 54 procent dat ze een vorm van intimidatie hadden ondergaan. Van vrouwen van 35 tot 44 meldde 33 te zijn geïntimideerd. Het merendeel van de intimidatie-gevallen, volgens de enquête, neemt de vorm aan van sneers of respectloos commentaar tijdens het lopen op straat (32 procent), respectloos commentaar op de werkplek (elf procent) en intimidatie in het openbaar vervoer (zeven procent).

Vorige maand meldde de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR) dat in de eerste paar weken van 2019 al 126 geslachtsgerelateerde vrouwenmoorden samen met 67 moordpogingen in Brazilië voorkwamen, gemiddeld vier gedode vrouwen elke dag.

In een bijeenkomst bij de Verenigde Naties in New York maandag 25 februari 2019 beweerde de Braziliaanse minister van Vrouwen, Familie en Mensenrechten, Damares Alves, dat de uitvoering van de politiek voor de bescherming en verdediging van de mensenrechten een van de topprioriteiten van de Braziliaanse regering is. 'We zullen alles doen om discriminatie en geweld tegen vrouwen aan te pakken, met name vrouwenmoord en seksuele intimidatie.'(Suriname Mirror/The Rio Times/ISSUU Suriname Mirror/FBSP)

Gezondheidsambtenaren in Brazilië vinden onkruidverdelger glyfosaat niet kankerverwekkend

'Er is geen wetenschappelijk bewijs dat glyfosaat gezondheidsschade veroorzaakt die verder reikt dan tests bij proefdieren'


Analisten bij het Braziliaanse gezondheidsagentschap Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária) hebben vastgesteld, dat onkruidverdelger glyfosaat geen kanker veroorzaakt, terwijl de blootstellingslimieten worden aanbevolen naarmate de internationale druk om het gebruik van de chemische stof te verminderen toeneemt. 

Bedrijven zoals Bayer AG en zijn eenheid Monsanto, die op glyfosaat gebaseerde onkruidverdelgers produceren, hebben juridische uitdagingen ondervonden over aantijgingen dat glyfosaat kanker veroorzaakt. Een nieuwe studie die deze maand is gepubliceerd, verbindt ook hoge blootstelling aan kanker.

'Er is geen wetenschappelijk bewijs dat glyfosaat gezondheidsschade veroorzaakt die verder reikt dan tests bij proefdieren', zei Anvisa-directeur Alessandra Soares.

Brazilië verbiedt agrochemicaliën die kanker blijken te veroorzaken en de bevindingen, indien goedgekeurd, zouden de verkoop van glyfosaat, de meest verkochte herbicide in het land, mogelijk maken om door te gaan, met een aantal beperkingen.

Het risicoanalyseteam van Anvisa heeft dinsdag 26 februari 2019 zijn conclusies gepresenteerd aan de directeuren van het agentschap, die hebben gestemd om hen voorafgaand aan een definitieve beslissing, tot een 90-daagse openbare raadpleging voor te bereiden.

Monsanto verkoopt de onkruidverdelger onder het merk Roundup en is van oudsher de grootste verkoper van op glyfosaat gebaseerde producten in Brazilië. Bayer weigerde zijn marktaandeel bekend te maken. Monsanto wordt geconfronteerd met 78 miljoen dollar schade, nadat een jury in Californië vorig jaar ontdekte dat haar producten kanker bij mannen veroorzaakten en het bedrijf klanten niet waarschuwde voor de gevaren van het gebruik ervan. Een soortgelijke zaak begon deze week, ook in Californië.

De bedrijven ontkennen de aantijgingen en hebben gezegd dat tientallen jaren van gebruik en honderden onderzoeken hebben uitgewezen, dat hun op glyfosaat gebaseerde onkruidverdelgers niet-kankerverwekkend zijn.

Frankrijk en Duitsland proberen het gebruik van de chemische stof te beperken.

In een studie die deze maand in het tijdschrift Mutation Research werd gepubliceerd, koppelden Amerikaanse academici hoge blootstelling aan op glyfosaat gebaseerde producten aan non-Hodgkin-lymfoom, een type bloedkanker. Anvisa-analisten vonden de onkruidverdelger niet-kankerverwekkend, maar zeiden dat er nog steeds gezondheidsrisico's zijn voor degenen die aan de chemische stof worden blootgesteld wanneer ze op gewassen worden toegepast en stelde nieuwe limieten voor blootstelling voor. Het stelde maximale dagelijkse inname limieten van 0,5 milligram per kilogram lichaamsgewicht voor de algemene bevolking voor en 0,1 milligram voor landelijke werknemers die werken met de chemische stof. Eerder waren er alleen chronische blootstellingslimieten en geen dagelijkse limieten.

Het bureau raadde ook aan om producten die worden verkocht met concentraties van meer dan 1 procent van het glyfosaat-actieve ingrediënt, te verbieden en om veiliger gebruikspraktijken toe te passen om de blootstelling te beperken.

(Suriname Mirror/MercoPress/Reuters)

VHP: 'De NDP-leider is blijven steken in oud politiek denken' - 'De NDP speelt blufpoker met haar rekensommetjes'

'De bevolking is moe en boos, moe van paars wanbeleid, moe van hosselen om rond te komen'

- 'Oude praatjes, pakketten en andere goodies brengen geen ontwikkeling'
- 'De NDP ziet dekolonisatie nog steeds als haar belangrijkste taak, de Orange Movement ziet de ontwikkeling van Suriname als haar belangrijkste taak'


Het was interessant te zien hoe de NDP-leider zijn rekenkunsten toonde tijdens de herdenking van zijn machtsovername op 25 februari 1980. Hij is duidelijk blijven steken in oud politiek denken, gebaseerd op etnische scheidslijnen en de tactiek van ‘verdeel-en-heers’. Daar waar de VHP een nieuwe realiteit heeft geschapen door haar transformatie, zowel binnen als buiten de partij, rekent hij nog vanuit oude paradigma’s. 

Het was toch de NDP die tijdens de laatste verkiezingen de VHP opriep zich los te werken uit de V7 combinatie en alleen de strijd aan te gaan? Ze is op haar wenken bediend, de VHP gaat zelfstandig de verkiezingen in, heeft zich getransformeerd tot een nationale partij en voert strijd om de stem van elke Surinamer, ongeacht ras, afkomst of woonplaats. De VHP groeit en manifesteert zich als een 'Orange Movement', die aanspreekt. Vriend en vijand hebben daar niet alleen hun verbazing, maar ook hun waardering over uit gesproken. De nieuwe VHP staat als een huis en groeit als kool. Een open huis waar iedereen die Suriname wil redden, welkom is. Een partij die durf toont, laat zien dat zij ondanks haar oppositierol het leven van mensen kan verbeteren. Het zichtbaarst op dit moment in het binnenland. 

Het is dus begrijpelijk dat bij partijen die nog vanuit etnische scheidslijnen denken de angst om het hart slaat. Om hun achterban gerust te stellen doen ze aan hoofdrekenen vanuit het oude denken, op basis van etnische scheidslijnen. Het is hun manier van blufpoker spelen: tegenstanders intimideren, omdat je niet weet welke kaarten ze in handen hebben. 

De NDP is zich nog niet bewust van de politieke revolutie die de VHP onder Chan Santokhi heeft gestart. Een voorproefje was te zien en te voelen op 19 januari op het partijcentrum van de 'Orange Movement'. De realiteit is dat Suriname genoeg heeft van oude politiek die kiezers verdeelt in hokjes en aangeeft wie welk hokje mag hebben. 

De bevolking is moe en boos. Moe van paars wanbeleid, moe van het hosselen om rond te komen, boos dat basis gezondheidszorg niet geleverd kan worden, boos dat de toekomst van de kinderen wordt verkwanseld. Acht jaar hebben ze de tijd gehad om Suriname tot bloei te brengen. Ze hadden nog vijf nodig, want ze waren nog niet klaar. De realiteit is dat niets is afgemaakt en ze hadden die extra ‘vijf’ nodig, omdat ze niet klaar waren met stelen. De NDP was geen haar beter dan andere partijen als het ging om het binnenland. De VHP heeft de moed gehad om de hand in eigen boezem te steken en in te zien dat het anders moet en ook anders kan. 

Oude praatjes, pakketten en andere ‘goodies’ brengen geen ontwikkeling. De VHP koos voor een strategie van zelfredzaamheid, ondernemerschap en ‘empowerment’ van mensen om hun lot in eigen hand te nemen. Via haar eigen netwerk heeft ze nu hele gemeenschappen weer vertrouwen gegeven en laten zien dat ontwikkeling mogelijk is door slim te zien. De Oranje ‘koni’ brengt hen ‘moni’. 

In plaats van dat de NDP-leider de samenleving vertelt hoe wij samen uit de financieel-economische crisis kunnen klauteren, overigens een crisis die onder zijn leiding is veroorzaakt, zit hij uit te rekenen welke partijen wel of niet zetels zullen behalen. Misschien zou hij zijn hoofdrekenkunsten moeten bijbrengen aan zijn ministers, vooral die welke verantwoordelijk zijn voor financiën en economie. Rekensommen hebben pas waarde als ze gebaseerd zijn op feiten en de werkelijkheid onderkennen. En dat is het probleem dat deze NDP-regering heeft, ze leeft in haar eigen wereld en sluit de ogen voor de realiteit. 

Het is duidelijk dat NDP-leider de geschiedenis van de VHP niet kent, hij kent alleen de geschiedenis van de staatsgreep, reshuffling en corruptie-faciliterend beleid. Tijdens het voorzitterschap van de heer Jagernath Lachmon, heeft de VHP ook kernen opgericht in het binnenland. In zijn periode is de heer Jarien Gadden gekozen tot parlementariër. De nieuwe VHP is sedert 2016 ook bezig kennis en kunde over te dragen aan de binnenlandse bewoners en zorgt voor afzetmarkt voor de aardproducten van het binnenland. 

De NDP ziet dekolonisatie nog steeds als haar belangrijkste taak. De Orange Movement ziet de ontwikkeling van Suriname als haar belangrijkste taak. De wereld is verder gegaan en Suriname is onderdeel geworden van een globale wereld. Een wereld waar we moeten samenwerken met anderen. Met vrienden én met vroegere kolonisators. We hebben zowel het binnenland als het buitenland nodig om Suriname te redden. We kunnen samenwerken, zonder onze afkomst en geschiedenis te verloochenen. Die samenwerking met andere landen vereist een nieuwe regering, die zelfbewust en trots is. Een regering die het vertrouwen heeft van eigen volk en van het buitenland. Die op basis van wederzijdse belangen durft samen te werken met een ieder die het goed meent met Suriname. Dat is waar de VHP voor staat, dat is waarom de Orange Movement niet meer te stuiten is. 

In plaats van hoofdrekensommen maken is het volk van Suriname geïnteresseerd in hoe wij uit de financieel-economische crisis kunnen geraken; 
hoe de valutakoersen omlaag gebracht kunnen worden; hoe de veiligheid gewaarborgd kan zijn; 
hoe de zware criminaliteit aangepakt kan worden; 
hoe goederen betaalbaar gemaakt kunnen worden;
hoe de corruptie aangepakt kan worden, hoe wij uit het diepe dal kunnen klimmen. 

Dat is wat het volk wil weten, het volk heeft geen interesse in mooie verhalen. 

De NDP-leider stond tijdens zijn herdenkingsbijeenkomst ook stil bij zijn vier vernieuwingen te weten: 'de vernieuwing van de politiek-bestuurlijke orde, de sociaal-maatschappelijke orde, de economische orde en de educatieve orde'. Na bijna twee regeertermijnen is bittere conclusie dat het is mislukt. De politiek-bestuurlijke orde is een grote puinhoop; sociaal-maatschappelijke orde nog erger; over de economische orde hoeven wij het helemaal niet te hebben en de educatieve orde is kapot. De bevolking voelt dat aan den lijve. 

De NDP speelt blufpoker met haar rekensommetjes. 

De Orange Movement heeft geen tijd om dit soort spelletjes mee te spelen. Ze is hard bezig in het veld en de boodschap is duidelijk: Red Suriname en verlos ons van dit paarse beleid.

Suriname neemt deel aan 30e tussentijdse vergadering Caricom staatshoofden en regeringsleiders

Hoog op de agenda staat het vraagstuk van transport in de regioSuriname neemt deel aan de 30e tussentijdse vergadering van Caricom staatshoofden en regeringsleiders gisteren en vandaag, woensdag 27 februari 2019, op St. Kitts & Nevis, onder voorzitterschap van premier Timothy Harris. 

President Desi Bouterse wordt vertegenwoordigd door de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle en een delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van het Directoraat Nationale Veiligheid, de ministeries van Buitenlandse Zaken, Handel, Industrie en Toerisme en de Maritieme Autoriteit Suriname, alsook vertegenwoordigers van SLM en Fly All Ways. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII.


Hoog op de agenda staat het vraagstuk van transport in de regio. In dit kader zal bijzondere aandacht worden besteed aan lucht- en watertransport. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de private sector. Tegen deze achtergrond zal vergaderd worden met de private sector van landen in de Caribische regio.

In de Surinaamse delegatie zijn daarom ook vertegenwoordigers opgenomen uit de luchtvaartsector en de Maritieme Autoriteit Suriname. Tijdens deze bijzondere vergadering zal er speciale aandacht worden besteed aan intraregionale transport (lucht en zee), als een cruciaal onderdeel van de infrastructuur die noodzakelijk is om op effectieve wijze invulling te geven aan regionale integratieprocessen.


Suriname heeft in het afgelopen jaar aandacht gevraagd voor het transportvraagstuk, ter realisatie van de integratie gedachte binnen de CARICOM. Tijdens de bilaterale ontmoetingen van president  Bouterse en de premiers van Antigua & Barbuda, St. Vincent & the Grenadines, Dominica, Barbados en Jamaica is uitputtend gesproken over het feit, dat Suriname landbouwproducten kan leveren voor de verschillende markten binnen de CARICOM en ook een perfecte destinatie is voor wat betreft toerisme. In dit verband zal tevens de noodzaak voor transport over land door de delegatie van Suriname aan de orde worden gesteld.

Overige punten op de agenda zijn onder andere de voortgang van de CARICOM Single Market and Economy (CSME), blacklisting en regionale veiligheid. Voorts werd 25 februari een speciale vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken gehouden, ter bespreking van de voortgang van onder andere de Post-Cotonou onderhandelingen.

Zorgen bij Gajadien (VHP) over uitblijven publiceren weekbalans door Centrale Bank

Weekbalans toont hoe de financiële situatie van het land is


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft geen weekbalans gepubliceerd op 15 en 22 februari. De laatste is van 8 februari. Governor Glenn Gersie werd op 12 februari ontslagen en heeft op 15 februari de leiding van de bank overgedragen aan directrice Ingeborg Nijman-Geduld. 

VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt vandaag, woensdag 27 februari 2019, op Starnieuws dat hij zeer bezorgd is dat de weekbalans al twee weken niet gepubliceerd is. Op basis van de weekbalansen kan opgemaakt worden hoe de financiële situatie van het land is.

Nagegaan kan worden of de regering ertoe overgegaan is om voorschotten op te nemen en de CBvS en bezig is monetair te financieren. Ook wordt gepubliceerd hoe groot de monetaire reserve is en hoeveel bankbiljetten in omloop zijn. Nu kan de informatie niet afgelezen worden, omdat de publicatie niet is gedaan.

Gajadien merkt op, dat het hier om een ernstige schending gaat. Sinds het vertrek van Gersie is besloten het managementteam van de CBvS op te heffen. 'Behalve het ontbinden van het managementteam, zijn de mensen ook uit hun functie ontheven', zegt Gajadien. Het gaat om Hortence Panka, hoofd van de Accounting, Florine Ligeon, Directoraat Bankbedrijven, Angela Limon, hoofd Juridische Zaken, Ruth Frankel, Strategische Planning en Humphrey Tjin Liep Shie, hoofd Beveiliging.


Mogelijkheid dat uiterste betaaldag Rij- en Voertuigenbelasting weer wordt verdaagd lijkt uitgesloten

Bromfietsers hoeven geen belasting te betalen


Personen die hun betalingsverplichting niet voldoen in de hoop dat de uiterste betaaldatum voor de Rij- en Voertuigenbelasting weer wordt uitgesteld, slaan de plank mis. De directe ontvanger van belastingen, Daniëlle Wilfrid, zegt vandaag, woensdag 27 februari 2019, in de Ware Tijd, dat de uiterste betaaldag van 28 februari 2019 vaststaat en niet veranderd wordt. De mogelijkheid dat de uiterste betaaldag weer wordt verdaagd acht ze uitgesloten. 

Echter, bromfietsers die zich afvragen of zij ook aan de betaling moeten voldoen, hoeven zich volgens de ontvanger geen zorgen te maken. 'Die groep hoeft geen belasting te betalen. Ze zijn gevrijwaard van deze vorm van belasting.' Er heerste al enige tijd onduidelijkheid bij bromfietsers of zij ook de belasting moeten voldoen. Volgens de Surinaamse wet worden alleen voertuigen op twee of drie wielen die een motorvermogen hebben boven 50cc gerekend tot de categorie motorfietsen. Die groep moet wel aan de betalingsverplichting voldoen.

De Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) en stichting Centre for Public Affairs Suriname hebben vorige maand met een brief aan de autoriteiten gepoogd om deze vorm van belasting ongedaan te krijgen. Maar, de organisaties kregen nul op het rekest.

Recent heeft de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) ook een verzoek aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gericht om de leden te ontzien van deze vorm van belastingen. Kenneth Themen, voorzitter van de organisatie, zou gezegd hebben dat de bus- en boothouders niet in staat zijn aan hun belastingplicht te voldoen.

 Het blijkt dat steeds meer organisaties verzoeken doen om de Rij- en Voertuigenbelasting nietig te verklaren. Ook veel burgers uiten op social media hun ongenoegen over de belasting.

Pieter Nicolaas van der Vlies mag zijn bedrijf niet langer exploiteren vanaf steiger kavel 232A in Jan Sofat.

Negen buurtbewoners hadden Van der Vlies voor gerecht gesleept vanwege hinder en geluidsoverlast


Pieter Nicolaas van der Vlies, de eigenaar van onder andere de bekende Miss Ann Boat Trips, mag zijn bedrijf met ingang van 25 augustus niet langer exploiteren vanaf de steiger van kavel 232A in Jan Sofat. Zo heeft het Gerecht in Eerste Aanleg afgelopen maandag in Kort Geding gevonnist, aldus vandaag, woensdag 2 februari 2019, het Antilliaans Dagblad. Bij het overtreden van dit verbod wordt een dwangsom opgelegd van 5.000 gulden per overtreding, met een maximum van 500.000 gulden. 

Naast Miss Ann Boat Trips and Rentals nv, heeft Van der Vlies ook Second Chance Watersports nv (de sportvisboot Second Chance) en Americans Love Living inc (de motorboot Serendipity). Tot 7 oktober 2017 was er nog een boot; de Miss Justine, maar deze werd toen door een brand verwoest.

Dit vonnis markeert het einde van een lang juridisch dispuut met negen buurtbewoners, die Van der Vlies voor het gerecht hebben gesleept vanwege vermeende hinder en geluidsoverlast. Van der Vlies beschikt niet over een hindervergunning, zo wordt in het vonnis duidelijk. Een aanvraag hiervoor is ingediend op 7 februari 2019.

Eisers stellen dat zij voortdurend hinder ondervinden van de bedrijfsactiviteiten van Van der Vlies. Zij klagen onder andere van inkijk in hun tuinen, vervuiling van het water bij hun kavel en golfslag, maar ook van geluids- en parkeeroverlast. Zij vorderen dat de commerciële bedrijfsvoering vanaf de kavel wordt gestaakt en gestaakt blijft.

Van der Vlies voert onder de naam Miss Ann Boat Trips een bedrijf uit in het kader waarvan gebruik wordt gemaakt van de boten Miss Ann, Second Chance en Serendipity en tot oktober 2017 ook van de Miss Justine. De bedrijfsvoering bestaat grotendeels uit het organiseren en verzorgen van dagtrips per boot naar Klein Curaçao en andere boottochten.

MCB bank Curaçao sluit rekeningen loterijhouder Robbie’s Lottery vanwege risicoprofiel

Dos Santos: 'Bedrijfsvoering en 190 banen lopen gevaar'


Robbie’s Lottery op Curaçao en Smart Play op Sint Maarten, alsmede Robertico dos Santos in privé, hebben een Kort Geding aangespannen tegen MCB en MCB-dochter WIB, omdat deze bankgroep de rekeningen van de gokbedrijven en van Dos Santos persoonlijk zal afsluiten. Komende vrijdag al, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 27 februari 2019.

Volgens Robbie’s, dat tegenwoordig wordt bestuurd door Stephanie dos Santos die deze verantwoordelijkheid heeft overgenomen van haar vader Robertico, is deze opzegging ‘niet terecht, ongegrond en onaanvaardbaar’.

Robbie’s is al sinds 1987, maar eigenlijk langer toen het nog een eenmanszaak betrof, klant van Maduro & Curiel’s Bank (MCB) en dochter Windward Islands Bank (WIB) op Sint Maarten. Het bedrijf noemt zichzelf ‘organisator van gereguleerde loterijspelen’.

MCB heeft de bancaire relatie opgezegd, omdat de bedrijfsvoering van Robbie’s niet meer bij de ‘risk appetite’ van de bank past. De door MCB aangevoerde argumenten zijn volgens advocaat Bertie Braam, die namens Robbie’s optreedt, onvoldoende om de opzegging te rechtvaardigen. 'Een opzegging die feitelijk de bedrijfsvoering van Robbie’s zeer ernstig in gevaar brengt, de werkgelegenheid die door Robbie’s wordt verschaft ernstig aantast en in feite het einde zou kunnen zijn van Robbie’s Lottery.'

Er staan volgens de raadsman 120 banen op Curaçao plus 70 banen op Sint Maarten op het spel. Dit, vermenigvuldigd met gemiddeld vier personen in een gezin, komt uit op 760 personen op beide eilanden die financieel direct afhankelijk zijn van het loterijbedrijf.

Luchtvaartmaatschappij Insel Air, Curaçao, failliet verklaard

‘Zonder investeerder geen kans’


'Natuurlijk heel verdrietig', zegt Insel-directeur Lars de Brabander vandaag, woensdag 27 februari 2019, in het Antilliaans Dagblad in reactie op het faillissement van de luchtvaartmaatschappij dat gisteren door de rechter werd uitgesproken. 'Personeelsleden, maar ook mensen buiten de organisatie hebben tot het laatst toe hard gevochten voor het voortbestaan van Insel Air.' 

Gisteren viel dan zoals verwacht het doek voor de Curaçaose luchtvaartmaatschappij. Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie weigerde, evenals eerder het Gerecht in Eerste Aanleg, de homologatie van het schuldeisersakkoord van 4 december 2018 en sprak vervolgens het faillissement uit van Insel Air International bv.

Die beslissing volgt nadat overnamekandidaat interCaribbean geen zekerheid heeft kunnen stellen voor de nakoming van het akkoord met de crediteuren en vervolgens Tilgent Capital Trust zich had teruggetrokken voor een overname. Die laatste partij uit Florida haakte af, nadat het Air Operator’s Certificate (AOC) van Insel niet werd verlengd.

'De vergunning van Insel Air om te mogen vliegen is verlopen, zij heeft haar operaties gestaakt en er is geen uitzicht op verbetering van de situatie', concludeert het Hof. 'Uit onderzoek is gebleken dat zij meerdere schulden onbetaald laat en dat zij in een toestand verkeert van te hebben opgehouden te betalen.'

Als curatoren zijn benoemd Rogier van den Heuvel - die sinds maart 2017 ook al bewindvoerder was in de surseance van betaling die aan Insel werd verleend - en Stan van Liere. Beiden zijn werkzaam bij advocatenkantoor VanEps Kunneman Van Doorne. Volgens De Brabander, die sinds augustus vorig jaar voor zes maanden werd aangesteld om de luchtvaartmaatschappij veilig en operationeel te houden, staan er nog 82 mensen op de loonlijst. Zij horen vanmiddag tijdens een bijeenkomst bij de vakbond hoe hun arbeidsovereenkomst met Insel wordt afgewikkeld.

Visserscollectief voorspelt moeilijke periode voor de vissers

'We gaan kijken waar we kunnen besparen, om toch nog wat uit dit seizoen te kunnen halen'


De visserij gaat een moeilijke periode tegemoet. Met sterke winden en hoge golven voor de kust is het voor de vissers veel arbeidsintensiever dan in andere seizoenen. Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, zegt dat het voor de vissers heel moeilijk is om een beetje winst te maken in deze periode. 'We gaan kijken waar we kunnen besparen, om toch nog wat uit dit seizoen te kunnen halen', zegt hij vandaag, woensdag 27 februari 2019, op Starnieuws. 

Bespreken van de moeilijkheden in dit seizoen, is een van de punten die op de agenda staat van de algemene ledenvergadering die het Visserscollectief vanavond houdt. 'We kunnen vechten voor een vergunning. We kunnen vechten om meer boten op het water te zetten en denken dat we meer vis gaan vangen, maar als we het bestand niet kunnen verzorgen, niet goed kunnen behandelen, dan hebben voor zo maar zoveel boten voor een heel klein visbestand. En dan gaan we nog meer onder hogere kosten moeten werken.'

Hij stelt, dat het collectief gaat voor duurzaam beheer van het visbestand en duurzame visserij. De leden zullen hierover wegwijs worden gemaakt.

Het collectief wil ook praten met minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Het wil kijken naar het vergunningenbeleid voor de eigen vloot. 'Wat zijn de knelpunten, zijn er teveel boten, moeten we inleveren, moeten we meer controle uitvoeren op onze eigen vloot?', somt Lall de zaken die spelen op.

De vissers willen ook weten of er ook meer vergunningen zijn verstrekt voor de binnenvaartvisserij. Ook het verder traject met de zes Chinese hektrawlers houdt de vissers nog bezig. De bewindsman heeft gezegd dat de schepen niet in aanmerking kunnen komen voor een vergunning, omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden. Volgens Lall proberen de autoriteiten deze schepen toch te faciliteren door een nieuwe categorie visserij - de mid sea trawler fishery- in te voeren.

Formeel heeft de bewindsman nog niet gereageerd op het verzoek van de visserijsector om de inspectierapporten van deze Chinese hektrawlers vrij te geven. Er is een Kort Geding aanhangig gemaakt om de inspectierapporten vrij te geven.

Bond binnen EBS wil dat Marcel Eyndhoven officieel wordt benoemd tot algemeen directeur

De bond wil niet dat iemand van buiten wordt benoemd als directeur


De bond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) wil dat Marcel Eyndhoven officieel wordt benoemd tot algemeen directeur van het staatsbedrijf. Hij moet volgens bondsvoorzitter Steve Geerlings de EBS leiden tot het transformatieproces. De bond heeft een algemene ledenvergadering gehouden afgelopen week, waarin deze kwestie is besproken. 

Geerlings zegt vandaag, woensdag 27 februari 2019, op Starnieuws dat ook de stafleden de benoeming van Eyndhoven ondersteunen. Dit is afgestemd met met de staf.

'Er is een grote eenheid onder het personeel en de staf voor de EBS. Wij gaan voor meneer Eyndhoven als algemeen directeur. Hij kent het bedrijf door en door' zegt Geerlings. De staf was ook vertegenwoordigd op de vergadering.

De bond gaat een brief schrijven aan president Desi Bouterse en minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. De bond wil niet dat iemand van buiten wordt benoemd als directeur, zeker met de ervaringen die opgedaan zijn met Rabin Parmessar, de laatste directeur die van buiten kwam. Sinds het vertrek van Parmessar vorig jaar neemt Eyndhoven waar.

'Wij willen dat hij nu officieel wordt benoemd om het bedrijf te loodsen door het transformatieproces', benadrukt Geerlings. Hij is blij dat er een grote eenheid hierover is bij personeel en staf.

Suriname weer gastheer van de 'ACP-EU Joint Parliamentary Assembly'

Misiekaba (NDP): 'Wij zijn heel erg blij om deze vergadering te mogen hosten'


Tijdens de 17e regionale vergadering van de 'ACP-EU Joint Parliamentary Assembly' worden 35 gasten verwacht. De vergadering wordt van 28 februari tot en met 2 maart gehouden in KKF. Commissievoorzitter, tevens vaste vertegenwoordiger bij ACP/EU, André Misiekaba (NDP), heeft tijdens een persconferentie aangegeven dat Suriname er helemaal klaar voor is, zo meldt De Nationale Assemblee.

Er zal onder andere gesproken worden over:
- De regionale integratie, waarbij de onderlinge samenwerking in de Caribische regio wordt besproken.
- De evaluatie van de Economic Partnership Agreement (EPA). Veiligheid en politieke situatie in de regio.
- Handel en energie, waarbij diverse experts op deze gebieden aan het woord zullen komen.

Het is de beurt van de Caribische regio om deze conferentie te organiseren, aldus de Assemblee. 'Wij zijn heel erg blij om deze vergadering te mogen hosten', zei Misiekaba.

Het is niet de eerste keer dat er een ACP-EU meeting in Suriname wordt gehouden. In november 2012 is Suriname ook gastheer geweest van de algemene vergadering.

De conferentie wordt donderdag geopend met een plenaire vergadering. Het bezoek aan Suriname wordt afgesloten met een workshop, waarbij het hoogtepunt is een veldbezoek aan het project te Weg naar Zee. Professor Sieuwnath Naipal zal een presentatie verzorgen over de maatregelen die Suriname heeft getroffen in verband met de afkalving van de kust.

De ACP – groep  is in 1975 opgericht. Voormalige koloniën van de Europese mogendheden maken deel uit van de ACP. Deze landen hebben zich verenigd om na te gaan hoe zij in dat verband meer voordelen kunnen halen binnen de internationale gemeenschap op onder andere handel. In de afgelopen periode zijn er diverse vormen van samenwerking geweest tussen de Europese mogendheden en hun voormalige koloniën, zegt het lid Misiekaba.

Er zijn verschillende Lomé verdragen geweest, maar in 2000 heeft de EU een verdrag gesloten met de ACP-landen; het Cotonou verdrag. Cotonou is een plaats in Benin, waar de overeenkomst is getekend. Die overeenkomst expireert in februari 2020 en zowel de ACP als EU hebben te kennen gegeven dat dit voortgang heeft.

Raymond Sapoen wil tekst en uitleg van Hoefdraad over mogelijke monetaire financiering

'We moeten in dit stadium geen gekke dingen doen'


'Als de minister van Financiën de governor van de Centrale Bank inderdaad heeft aangeschreven om de overeenkomst op te schorten en wenst over te gaan tot monetaire financiering, is dat een ernstig financieel dilemma en zeker een vraagstuk waarvan hij in ieder geval de noodzaak en bestemming haarfijn zal moeten uitleggen', aldus Assembleelid Raymond Sapoen (coalitie) vandaag, woensdag 27 februari 2019, op Starnieuws. 

Hij merkt op dat monetaire financiering niet per definitie slecht is, maar dienstbaar kan zijn aan de economie, vooral als de middelen effectief worden ingezet in de productieverhogende sfeer. Wanneer de regering het om liquiditeitsoverwegingen nodig vindt voorschotten op te nemen bij de Centrale Bank biedt de Bankwet voldoende ruimte om samen met de governor tot een eensgezinde gedragslijn te komen over de monetaire en financiële politiek.

'De hele gossip-soap was ons dan allemaal bespaard gebleven. Voor zover de zaken ie de minister van Financiën opgesomd heeft gegrond zijn, vanaf de valutaswap tot de informatie weigering over onze valutareserves, denk ik dat er ten minste getwijfeld mocht worden aan de coöperatieve houding van de governor. Het probleem hierbij is dat ons systeem de mogelijkheid niet heeft deze zaken te toetsen. De governor is immers geen verantwoording verschuldigd aan het parlement, waardoor het vanuit onze kant moeilijk is de positie van hem ter discussie te stellen', stelt de politicus.

Nu het ontslag van Gersie een feit is moeten volgens Sapoen vier dingen gebeuren:
- rust bewaren op het koersenfront en geen onnodige druk daarop uitoefenen,
- een krachtige controle op het prijzenfront met name op basisgoederen,
- zo snel mogelijk opdraven met een capabele nieuwe governor die rust en vertrouwen uitstraalt,
- en vooral de geruststelling geven aan de samenleving dat er niet monetair gefinancierd zal worden.

De overeenkomst van 2016 waarin de regering en de Centrale Bank zich hebben gecommitteerd om monetaire financiering te vermijden, is in het proces van stabilisatie en herstel van de economie een absolute baken van rust en vertrouwen geweest en dat moet ook zo blijven.

'Dwars door de economische schokken heen, hebben we nu inderdaad het ergste achter de rug en is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat we het pad van economisch herstel opgaan. Ondanks de gunstige macro-economische condities in termen van inflatie, economische groei en valutareserves, baart de vrij hoge schuldenlast met een ratio van ruim 85% mij enorm veel zorgen. We hebben geen zicht op een gunstige en duurzame terugbetalingscapaciteit en daarom moeten we in dit stadium geen gekke dingen doen', zegt Sapoen.