maandag 7 juli 2014

Politie Suriname blundert stevig met volledig onjuist politiebericht

Politiebericht Korps Politie Suriname: twee vissers, broers, verdronken in Corantijnrivier

Update politiebericht: Oeps, toch niet verdronken, ze leven! en ook geen broers, maar vader en zoon

De afdeling Voorlichting van de politie blundert wat af

07-07-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Het hapert van alle kanten bij de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname. Politieberichten zijn nogal eens onvolledig, namen van verdachten worden volledig vermeld met als gevolg dat sommige media die namen ook volledig publiceren in hun berichtgeving, veel taalfouten en met regelmaat wordt verzuimd een locatie van een incident of iets dergelijks te vermelden alsook namen van ziekenhuizen waar slachtoffers van misdrijven of ongelukken naar toe zijn vervoerd. Soms wordt een bericht te snel door Voorlichting de deur uitgedaan met te summiere informatie. Wachten tot er meer informatie binnen is, is er niet bij. Maar, het ergste zijn gewoon de grove blunders, de domme fouten, dus kortweg, volledig onjuiste berichtgeving.

Dat, volledig onjuiste berichtgeving, was vandaag, maandag 7 juli 2014, weer eens aan de orde. De afdeling Voorlichting van de politie bericht 's morgens eerst, letterlijk:

'Een vissersboot is gistermiddag in de Corantijnrivier gezonken en daarbij zijn 5 vissers te water geraakt. Andere vissers zijn de drenkelingen te hulp geschoten maar konden niet voorkomen, dat de 43-jarige Nankumar Ardjun en de 16-jarige Aniel Ardjun in de diepte verdwenen. De slachtoffers zijn neven van elkaar en bezitten de Guyanese nationaliteit. De Corantijnrivier was onstuimig geworden door zware regens en hevige rukwinden.'

's Avonds laat Voorlichting echter het volgende weten in een politiebericht op haar website, letterlijk:

'De twee vissers Nankoemar Arjun en Amier Arjun zijn niet verdronken. Zij zijn levend aangetroffen bij de monding van de rivier. Zijn zijn ook geen neven van elkaar maar vader en zoon. Het gaat redelijk goed met hun. Gistermiddag is de vissersboot waarin zij zaten in de Corantijnrivier gezonken. Er waren nog drie collega vissers in de boot. Die drie waren door andere vissers uit het water gehaald. De Arjuns waren nergens te zien en men ging ervan uit dat zij verdronken waren. Dat blijkt gelukkig niet juist te zijn.'

Ongelooflijk......de politie ging dus in het eerste bericht af op wat die andere vissers hebben verklaard en stelt dat de twee verdwenen vissers zijn verdronken - door te schrijven dat zij in de diepte verdwenen - , terwijl er nog geen lichamen waren gevonden c.q. geborgen...... Dat lijkt overigens in de berichtgeving van de politie de gewoonste zaak van de wereld: iemand al met stelligheid dood verklaren waarvan alleen bekend is dat hij of zij in de diepte van een rivier is verdwenen, terwijl er nog geen lichaam is gevonden. Zolang een lichaam niet is geborgen, is er altijd nog een kleine kans dat iemand levend wordt aangetroffen..... Die zorgvuldigheid dient een politiekorps in acht te nemen in haar berichtgeving.

Van de politie verwacht je toch meer zorgvuldigheid alvorens ze een politiebericht de deur uit doet. De politie realiseert zich niet wat een dergelijk bericht teweeg kan brengen onder familie en vrienden van de twee vissers.......
Daarenboven meldt de politie in het tweede bericht, dat de twee vissers geen broer zijn, maar vader en zoon en ook worden hun namen in dat tweede bericht anders vermeld.

Hoe serieus nemen de medewerk(st)ers van de afdeling Voorlichting binnen het Korps Politie Suriname hun werk? Wie dagelijks de politieberichten leest kan niet anders dan concluderen, dat op die afdeling geen professionals werken, maar gewone agenten die het kennelijk leuk vinden om politieberichten in elkaar te draaien en daarbij niet de moeite nemen om de informatie voor een artikel serieus tegen het licht te houden, te verifiƫren, alvorens te verwerken in een bericht. Amateurisme op en top met alle gevolgen van dien.

Noot:
Starnieuws bericht dinsdag 8 juli:  'Ivan Ramdas, eigenaar en vergunninghouder van een vissersboot, heeft helemaal geen goed woord over voor de politie. Ook de familie Ardjun is er geschokt over dat de politie twee familieleden dood verklaarde, zonder zich hiervan te overtuigen. Er is helemaal geen assistentie verleend om de vermiste mannen te gaan zoeken, vertellen Ramdas en familie Ardjun aan Starnieuws. (...)' Lees hier het volledige artikel.