maandag 5 maart 2018

Hoofdkapiteins der Saramaccaners dumpen oplossing kwestie granman op bord president Bouterse

'President is gevraagd om te besluiten wie de functie van granman mag bekleden'
 

Hoofdkapiteins van de stam der Saramaccaners willen de regering betrekken bij het oplossen van het al jaren durende slepende conflict over het invullen van de functie van granman. Ze hebben in een brief, getekend door dertien van vijftien de hoofdkapiteins van de stam, een voorstel tot oplossing gedaan aan president Desi Bouterse. De twee overige kapiteins waren afwezig tijdens een onlangs gehouden vergadering met districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Suriname. Zij zal spoedig het oplossingsmodel met het staatshoofd bespreken en wil daarover nog niets zeggen, aldus de Ware Tijd maandag 5 maart 2018.

Hoofdkapitein Erwin Fonkel van Jaw Jaw zegt, dat aan de president is gevraagd om te besluiten wie de functie van granman mag bekleden.

Carlo Sampie, hoofdkapitein van Nieuw Aurora, echter zegt dat het voorstel inhoudt dat de president samen met de hoofdkapiteins een besluiten zal nemen. 'We kunnen niet alles aan hem overlaten. Hij kan zeggen wie de granman mag zijn en wij zullen hierover praten om gezamenlijk een besluit te nemen.'

Sampie wil dat partijen die strijden voor de functie van granman zich dan neerleggen bij het besluit.

Openbare vergadering Assemblee over Minamata-verdrag weer uitgesteld...

Minister Regilio Dodson is weer eens in het buitenland....


De voor morgen, dinsdag, geplande aangekondigde openbare vergadering van De Nationale Assemblee over het Minamata-verdrag gaat niet door. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen moest antwoord geven op gestelde vragen in de eerste ronde van de behandeling, maar volgens Starnieuws vandaag, maandag 5 maart 2018, is Dodson weer eens in het buitenland. Onbekend is waar, waarvoor en waarom....

Op 13 februari hebben Assembleeleden diverse vragen gesteld over kwikvervuiling. Met het Minamata-verdrag zal kwik geleidelijk aan wereldwijd moeten zijn verbannen.

Aangezien Dodson toen ook niet in het land was, werd de beantwoording van vragen uitgesteld.

Met ratificering van het Minamata-verdrag erkent Suriname, dat het onjuist gebruik van kwik negatieve effecten op het milieu en de menselijke gezondheid heeft.

STVS is bezig eerste plek in Surinaamse tv-landschap te heroveren

(Bron foto: NII)
'Als ik eenmaal heb gewonnen ga ik blijven winnen'


'In het Surinaamse tv-landschap zijn heel wat televisiezenders. De STVS is bezig de eerste plek die ze kwijt was, weer in te nemen en te behouden. Dit zal gebeuren met inzet van het gemotiveerd personeel en alle andere actoren. Als ik eenmaal heb gewonnen ga ik blijven winnen', zegt directeur Steven Rodriguez vandaag, maandag 5 maart  2018, tegen het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Volgens de directeur heeft de kijker daar recht op.

De STVS bestaat al 52 jaar en is het oudste televisiestation in Suriname. Met onder meer het introduceren van nieuwe lokale producties en oudere programma’s in een nieuw jasje, en training van het personeel wil de leiding het bedrijf naar grotere hoogten tillen.

Het programma aanbod is zeer gevarieerd waardoor de kijker vertrouwd is geraakt met de zender. Een nieuwe ontwikkeling is het commercialiseren van het tweede kanaal van de STVS, 8.2, wat volgens de directeur heel goed loopt en alleen beter kan worden.

Voor de toekomst denkt Rodriguez aan een full HD-studio waarmee het station gelijk het beste in huis heeft. Over drie jaar bestaat de STVS nog maar vijf jaar en de leiding heeft samen met het personeel grootse plannen in petto. Waaraan het station nu werkt is het verder vergroten van het bereik zodat heel Suriname de uitzendingen kan volgen.

FARC-leider Carlos Antonio Lozada wil dat alle partijen wapens uit politieke toneel verwijderen

'Er mag nooit een dode in Colombia vallen om politieke redenen'


FARC-leider Carlos Antonio Lozada dringt er bij alle partijen in Colombia op aan een verbintenis te ondertekenen om wapens definitief van het politieke toneel te verwijderen. 'Er mag nooit een dode in Colombia vallen om politieke redenen', herhaalde Lozada tijdens de slotceremonie van de verkiezingscampagne van de FARC voor het Congres, die zaterdag werd gehouden onder aanhoudende regen in de gemeente Fusagasugá, de hoofdstad van de provincie Sumapaz, in het departement Cundinamarca. 


De kandidaat voor de Senaat begon zijn toespraak met een groet aan de president van de Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (FARC), Rodrigo Londoño (Timochenko), die in de hoofdstad in het ziekenhuis is opgenomen in afwachting van een hartoperatie die gepland staat voor volgende week.

'We brengen Timo's groeten over, die spoedig beter zal worden. We zullen niet opgeven, om onze presidentskandidaat op straat en op de pleinen van het land te zien', zei Lozada, die ook lid is van de Nationale Politieke Raad van de FARC.

Hij uitte dankbaarheid voor de goede energie die vanuit het hele land naar de partijleider gestuurd wordt, wiens gezondheid stabiel is, terwijl hij wacht op een operatie met laag risico, volgens zijn artsen.

Andere FARC-leiders sloten zaterdag ook hun campagnes af als kandidaten voor het Congres in verschillende delen van het land.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)

Gezinnen in Manaus, Brazilië, wonen in huizen die twee maanden per jaar zijn overspoeld doort vies water

Tientallen jaren wonen arme mensen op oevers 148 kleine rivieren die de stad doorkruisen

(Bron foto's: Eduardo Knapp/Folhapress)


De Amazone straalvinnige harnasmeerval (Pterygoplichthys pardalis) staat bij de lokale bevolking bekend als een zeer resistente vis. Het lichaam is bedekt met een ruwe huid en het kan uit het water ademen en 'in de modder leven'. Aangezien het in overstroomde en modderige gebieden leeft, inspireerde de vis de bijnaam die aan de sloppenwijkwoningen wordt gegeven die op palen worden gebouwd: 'bodozal'. 

Duizenden mensen leven gedurende maanden in huizen zoals deze, overspoeld door vuil water tijdens het overstromingsseizoen, tussen april en juni.


'We moeten elk jaar meer dan twee maanden op onze knieën gaan of in het huis kruipen, en het water ruikt erg slecht! Dieren kruipen omhoog tussen de houten planken en ze raken verrot, het is onuitstaanbaar', zegt verkoopmedewerkster Lidiane da Silva, 38.

Cláudio Belém, van Proteção e Defesa Civil de Manaus, zegt dat huizen vaak moeten worden neergehaald. 'Als een huis valt, creëert het een domino-effect en vernietigt het verschillende andere huizen.'

Belém zegt dat Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas, 28.000 huizen heeft in risicogebieden. Al tientallen jaren wonen arme mensen op de oevers van de 148 kleine rivieren die de stad doorkruisen. De afdeling Proteção e Defesa Civil de Manaus stelt, dat tijdens het overstromingsseizoen het aantal gevallen van hepatitis, leptospirose, tyfeuze koorts, chronische diarree, dengue en darmparasieten toeneemt.

Een exclusief onderzoek door Instituto Igarapé toont aan, dat ten minste 6,4 miljoen Brazilianen hun huizen hebben verloren of sinds 2000 zijn verdreven vanwege natuurrampen, wat overeenkomt met één persoon om de twee minuten.

De toestand van Amazonas is het meest getroffen, met 840.252 mensen ontheemd in de periode, gevolgd door Santa Catarina, met 805.726. In Amazonas werd 84% van degenen die hun huis verloren of ontheemd waren geraakt veroorzaakt door overstromingen. Manaus wordt beschouwd als de 6e Braziliaanse stad met het hoogste aantal ontheemden als gevolg van natuurrampen: 59.756 - 81% hiervan als gevolg van overstromingen.

(Suriname Mirror/Folha de S. Paulo)

Brazilië: Nieuw systeem voor bananen rijpen met gecontroleerde atmosfeer

'Hermetisch afgesloten kamers voor het beheersen van de atmosfeer'

'We zijn altijd op zoek naar toepassingen van nieuwe technologie voor fruit, omdat sterker fruit zal resulteren in betere verkoopcijfers'


'De bananenteelt in Brazilië is alleen bestemd voor de binnenlandse markt. De binnenlandse prijzen zijn gunstig genoeg. omdat er voldoende vraag is. Sinds 2016 hebben we bananen gerijpt in rijpingskamers met gecontroleerde atmosfeer. We zijn altijd op zoek naar toepassingen van nieuwe technologie voor fruit, omdat we weten dat sterker fruit zal resulteren in betere verkoopcijfers en minder afval', aldus Sandro Cypriani van Frutas Fava in Brazilië. 

Hij legt uit hoe dit proces begonnen is in 2010 toen ze in Europa op zoek gingen naar nieuwe gas sensoren. 'Er is in Brazilië maar een beperkt aanbod van deze sensoren vanwege de hoge prijzen door hoge belastingen. Gespecialiseerde bedrijven in Brazilië hebben vaak niet de bereidheid te investeren in deze hoog belaste producten, omdat de afzet maar laag zou zijn in vergelijking met de hoge investeringskosten. Daarom hebben we besloten elders in de externe markt te zoeken. Zo kwamen we in contact met een distributeur in Nederland die hermetisch afgesloten kamers gebruikt voor het beheersen van de atmosfeer.'

'We leven in een duurzame wereld, dus zijn we gaan denken aan het hoge energieverbruik vanwege het terugkoelen van de rijpingskamers iedere keer wanneer we ze opendoen. Bovendien moeten we het CO2 gehalte in de kamers terugbrengen, dus niet alleen de temperatuurbeheersing was onzuinig, maar ook het ethyleen-gehalte moest iedere keer weer op peil gebracht worden. We onderzochten de mogelijkheid van gecontroleerde atmosfeer met CO2 absorptie, vocht-, zuurstof-, ethyleen- en temperatuurbeheersing in de kamers', aldus Sandro.

De banaan rijpt door naar het oogsten en zodra een banaan kan ademen, kan het rijpingsproces ook worden gestimuleerd. Sandro legt uit dat een hoog ethyleen-gehalte in combinatie met hoge temperaturen in de kamers het fruit zuur maakt.

'We begonnen te bestuderen waar dit precies voorkwam en hoe we de systemen konden automatiseren op basis van de gegevens die we de afgelopen jaren verzameld hadden, aangezien we al actief zijn in de distributie van bananen sinds de jaren 1970.' Rond die tijd begon men ook met de nieuwste technologie voor het rijpen en bewaren van fruit te werken met isolatiepanelen, ammoniak-vrije koelsystemen, gas-absorptie, filters, temperatuursensoren, luchtvochtigheids-bevorderende vernevelaars en gordijnen.

'Dit zorgde voor een duurzaam systeem met een lager energieverbruik en minder afval. We constateerden dat het fruit een lichtere pulp had, hogere brixgehalten, een lagere zuurgraad en de pulp bleef langer stevig. Nog een ander voordeel is, dat we het fruit voor een langere periode in de kamers kunnen bewaren als dat nodig is. Dus naast de vijf dagen die we nodig hebben om het fruit te rijpen, kunnen we het fruit nog veel langer bewaren in gecontroleerde atmosfeer.'

'Vandaag beschikken we over een totaal van 42 rijpingskamers, waarvan er 18 zijn uitgerust met dit nieuwe systeem. Dit jaar zijn we begonnen met het ombouwen van de overige kamers. Onze klanten zijn het resultaat van onze investeringen in het schap. We hebben meer uniforme kleuring van het fruit en een langere houdbaarheid. Hierdoor is het mogelijk om onze klanten bananen te leveren in een kleur die de wensen van de klant beter benadert.'

(Suriname Mirror/AGF)

Moorden blijven doorgaan in mijnbouwregio van Venezuela

Militairen, ambtenaren en criminele organisaties betrokken bij illegale mijnbouw


Nog een massamoord gepleegd door het leger in de mijnbouwregio van Venezuela heeft het parlement ertoe aangezet om te melden, dat het de zaak aanhangig zal maken bij internationale rechtbanken en een onderzoek zal instellen. De strijd om goud tussen militairen, overheidsfunctionarissen en criminele organisaties die betrokken zijn bij illegale mijnbouw, zou het motief kunnen zijn achter deze moorden, die zijn toegenomen te midden van de ergste economische crisis in het land en de dreiging van internationale sancties op de belangrijkste export: olie. Dit bericht InSight Crime vandaag, maandag 5 maart 2018.

Op 10 februari werden in de stad Guasipati, in de zuidoostelijke staat Bolívar, bij een Venezolaanse legeraanval op de Cicapra-mijn 18 mensen gedood. Hoewel er geen gewonde soldaten waren, beweerde de gouverneur van de staat, Justo Noguera Pietri - een ambtenaar van de Bolivariaanse Nationale Garde (Guardia Nacional Bolivariana - GNB) en onder degenen die door de Amerikaanse regering zijn gesanctioneerd wegens mensenrechtenschendingen - dat de officiers in een hinderlaag waren gelokt door een criminele bende.


'Het was een aanval op een militaire commissie [waarin] naleving van protocollen noodzakelijk was om het af te weren', zei de gouverneur, in wat de enige officiële verklaring van een overheidsfunctionaris over het incident is geweest.

Onder de slachtoffers van het bloedbad bevonden zich een vrouw, haar partner en haar 19-jarige zoon. Angelis Rodríguez Cuevas was een mijnbouwexploitant en al meer dan 15 jaar had haar familie een concessie om de Cicapra-mijn te exploiteren, die een van de meest productieve in de regio is, en waar de hoogste zuiver goud wordt verkregen.

'Rodríguez werd opgeroepen naar het ministerie van Mijnbouw in Caracas, waar ambtenaren vroegen om haar mijn op te nemen in de Orinoco Mining Arc (een transnationaal mijnbouwproject dat in februari 2016 door de regering van Nicolás Maduro werd gecreëerd).  Ze beantwoordde de dagvaarding en nam deel aan een bijeenkomst waarbij ze bereid was om te onderhandelen over de overdracht van de mijn aan de regering', vertelde Rachid Yasbeck van oppositie in de Nationale Assemblee aan InSight Crime. Zes dagen later - toen de mijnwerkers sliepen - kwam echter de militaire inval in de vroege ochtend.

Yasbeck vertelde aan RunRun.es, dat hij geloofde dat de slachtoffers werden geëxecuteerd, aangezien 11 van hen kogelwonden aan het hoofd vertoonden. Ook waren onder de doden een boer en een taxichauffeur die smokkelwaar leverden, een handel waar ze net mee begonnen waren. 'De situatie van het land leidde ertoe dat ze brandstof smokkelen en dit was hun eerste reis. Ze kwamen op donderdagmiddag aan en besloten om in de mijn te blijven slapen, omdat het donker werd, "vertelde een familielid van de slachtoffers tegen journalist Germán Dam, die melding heeft gemaakt van andere moorden in het mijngebied.

'Deze zaak heeft een diepgaand onderzoek nodig om een ​​heleboel dingen te verduidelijken, vooral die met betrekking tot de betrokkenheid van het leger', zei Yasbeck, die de staat Bolívar vertegenwoordigt.

Een week na het bloedbad, heeft het Venezolaanse parlement aangekondigd, dat het onderzoek zal beginnen en de aanwezigheid van de legerofficials die hebben deelgenomen aan de militaire operatie zal eisen. De officiële verklaring zei ook, dat de zaak 'onderhevig zal zijn aan vele internationale procedures.'

Maar, dit is niet het eerste bloedbad in de mijnbouwregio dat het Venezolaanse parlement onderzoekt.

Het bloedbad van Cicapra is slechts een van de meer dan 30 geregistreerde in de mijnbouwsteden van Bolívar in de afgelopen 12 jaar, volgens Assembleelid Américo De Grazia, die een logboek bijhield van dergelijke slachtpartijen,in gesprek met InSight Crime. Hoewel Cicapra het grootste aantal slachtoffers had, was het de slachting in Tumeremo in maart 2016 die de criminele dynamiek blootlegde die door de goudwinning wordt gegenereerd. In dat incident werden 17 mijnwerkers gedood en de deelname van zowel politieambtenaren als criminele bendes bevestigd.

Het blijft echter onduidelijk of militaire functionarissen in de buurt van de gouverneur of hoge overheidsfunctionarissen ook erbij betrokken waren.


InSight Crime Analyse


(Suriname Mirror/YouTube/InSightCrime)

Plannen voor een tweede cassavefabriek in Suriname niet van de baan

'Wachten nu is op de Europese Unie die het project zal helpen financieren'


De Ware Tijd meldt vandaag, maandag 5 maart 2018, dat de plannen voor de komst van een tweede cassavefabriek in Suriname nog overeind staan. Dat zeggen minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Tanja Lieuw-A-Soe, voorzitster van de agro-coöperatie Wi! Uma fu Sranan.

De coöperatie is een netwerk van vrouwelijke ondernemers, dat zich voornamelijk richt op de productie van cassave en cassaveproducten. Ze is 'begunstigde' in dit project en helpt hieraan trekken. Lieuw-A-Soe zegt, dat het wachten nu is op de Europese Unie (EU) die het project zal helpen financieren. 'Wij wachten af wat die verder zal beslissen.'

Er is volgens haar een locatie aan de Indira Gandhiweg waar de fabriek moet komen te staan.

Algoe had de plannen voor de cassavefabriek eind 2016 aangekondigd. Het project zal behalve door de EU ook gefinancierd worden door Clayuca, een overheidsorganisatie in Colombia die zich richt op de ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling van de cassavesector in Latijns-Amerikaanse en Caribische landen.

De bewindsman zei dat het ministerie de documenten al heeft geaccordeerd en via het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft doorgestuurd naar de buitenlandse organisaties.

Lieuw-A-Soe stelt dat een (tweede) cassavefabriek belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van deze industrie. Ze benadrukt echter, dat er ook andere mogelijkheden, dan een fabriek, zijn om de sector te ontwikkelen. De coöperatie treft nu voorbereidingen voor de export van cassavepap naar Nederland in juli. Er is nu een project gaande waarbij vrouwelijke ondernemers in vier districten getraind zullen worden in teelttechnieken volgens internationale standaarden.

Selikor start schoonmaakwerkzaamheden op twee plekken noordkust Curaçao waar illegaal afval wordt gestort

‘Shut’ bij luchthaven Hato en de weg langs kust bij Ronde Klip wordt van afval ontdaanSelikor begint vandaag met de schoonmaakwerkzaamheden op twee plekken aan de noordkust waar illegaal afval wordt gestort: ‘Shut’ bij luchthaven Hato, en de weg langs de kust bij Ronde Klip. Dat laat de vuilophaaldienst in een persbericht weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 5 maart 2018.

Door alle vuil en puin op te ruimen, hoopt Selikor de twee illegale dumpplekken te ‘elimineren’. Of dat lukt is de vraag, want de vuilophaaldienst geeft zelf aan jaarlijks ‘de verschillende gebieden waar onverantwoordelijke burgers illegaal afval storten’ schoon te maken.

'Helaas moeten we steeds opnieuw constateren, dat die plekken in een recordtempo weer vervuild zijn.'Omdat het gaat om afgelegen gebieden die ook voor toeristen aantrekkelijk zijn, wordt met de illegale vuilstort niet alleen de gezondheid van de bevolking in gevaar gebracht, maar ook verliezen die plekken hun ecologische en toeristische waarde.

'Het imago van Curaçao als toeristische bestemming wordt beschadigd.' Selikor juicht het initiatief van minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) toe om het X-team te herinstalleren, omdat daardoor krachtig kan worden opgetreden tegen de illegale vervuilers.

‘Adviescommissie Ongedocumenteerde en illegale jongeren’ geïnstalleerd op Curaçao

Ook kinderen en jongeren die illegaal op het eiland verblijven hebben recht op onderwijs


De ‘Adviescommissie Ongedocumenteerde en illegale jongeren’ is geïnstalleerd en zal zich specifiek gaan bezighouden met kinderen en jongeren die illegaal op het eiland verblijven, maar wel recht hebben op onderwijs en ook een diploma na afronding van het onderwijs. Dat wordt bekendgemaakt door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) en minister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 5 maart 2018.

'Deze kinderen en jongeren worden vaak benadeeld in het onderwijs, terwijl zij daar niets aan kunnen doen', zo wordt als achterliggende reden genoemd voor de installatie van de commissie.

Doel van de commissie is om duidelijkheid te krijgen over de actuele situatie van ongedocumenteerde jongeren binnen het onderwijs van Curaçao. Ook zal geïnventariseerd worden hoeveel er geen diploma hebben gekregen in de afgelopen jaren. Verder wordt gekeken naar de risico- en beschermingsfactoren en naar de mogelijke oplossingen binnen het funderend onderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. Er wordt ook een inventarisatie gedaan van het aantal kinderen dat professionele hulp nodig heeft.

Op basis van het onderzoek moet de commissie advies uitbrengen aan de minister.

De commissie bestaat uit de secretaris-generaal van Onderwijs, vertegenwoordigers van het ministerie OWCS, de dienst Publieke Zaken (Kranshi), het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), het ministerie van Gezondheid Milieu en Natuur (GMN), de Dienst Openbare Scholen (DOS), de onderwijsvakbond, oudervertegenwoordigers en schoolbesturen.

Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) op Curaçao installeert een Cliëntenraad

'Patiënten krijgen de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan het beleid van de organisatie'


Nog deze maand zal het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) een Cliëntenraad installeren. Daarmee krijgen patiënten de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan het beleid van de organisatie. Dat zegt medisch directeur Franke Scheper vandaag, maandag 5 maart 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Volgens Scheper heeft de vacature met een oproep om voor 14 maart te solliciteren naar de functie van lid van de Cliëntenraad ‘veel en zeer positieve en interessante reacties’ opgeleverd.

Het is voor het eerst dat een dergelijk orgaan dat opkomt voor de belangen van patiënten/cliënten in het leven wordt geroepen door het ziekenhuis. Dat is voor de externe relaties van het ziekenhuis van groot belang, vindt Scheper.

'Het is, evenals de vorig jaar benoemde klachtenfunctionaris, onderdeel van verbetering van de zorg van Sehos. Uiteraard met het oog op HNO.'

'VHP gaat in principe in 2020 alleen de verkiezingen in'

'Ik hoop niet dat de regering met verrassingen komt om Kiesstelsel ineens te wijzigen'


De VHP zal in principe in 2020 alleen de verkiezingen ingaan. Dit heeft partijleider Chandrikapersad Santokhi gisteren gezegd in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC (zie hierna), zo schrijft vandaag, maandag 5 maart 2018, Starnieuws. 

Hij hoopt niet dat de regering met verrassingen komt om het Kiesstelsel ineens te wijzigen. 'Van deze regering kan je alles verwachten.'

Santokhi gaf aan dat sommige wijzigingen in het Kiesstelsel aangebracht kunnen worden, zonder een tweederde meerderheid in De Nationale Assemblee. Zo zou de regering onder andere kunnen bepalen, dat coalitievorming vóór de verkiezing niet mag plaatsvinden. De VHP houdt rekening met verrassingen waarmee de regering nog kan komen.'Wij maken ons klaar voor de regeerverantwoordelijkheid', zei de politicus.

'De VHP wordt getransformeerd naar de grootste nationale partij die zichtbaar is in alle districten. De VHP moet een partij zijn waarin er geloof is om het land uit de crisis te halen. Er wordt hard gewerkt om de doelen te realiseren. Binnen de oppositie wordt nu samengewerkt op basis van issues. De VHP zal de strijd, nu ruim twee jaar voor de verkiezing, opvoeren.'

Districtscommissariaat Marowijne spant zich in voor schoon milieu

'De bewustwording is nog niet wat het wezen moet, maar we blijven timmeren aan de weg'


De bewustwording over een schoon milieu is in Marowijne nog niet echt goed op gang is gekomen en daarom blijft het districtscommissariaat zich ervoor inzetten. Het is vorig jaar begonnen om samen met een werkgroep van bestuursambtenaren en bewoners uit het district te werken aan een schoon milieu. Er zijn tot nu toe verschillende gebieden bezocht en vandaag, maandag 5 maart 2018, is het de beurt aan Galibi, bericht de Ware Tijd. 

'De bewustwording is nog niet wat het wezen moet, maar we blijven timmeren aan de weg', zegt Cyrano Asoiti, chef van het kabinet van de de districtscommissaris. Die heeft bij zijn aantreden een milieubeleid uitgestippeld om niet alleen de bewustwording, maar ook het toerisme te bevorderen.

Asoiti vertelt dat met het zeeschildpaddenseizoen (februari-augustus) veel toeristen verwacht worden. Het Galibi-natuurreservaat wordt in deze periode door veel toeristen bezocht die de zeeschildpadden willen zien.

Dat de bewustwording over een schoon milieu nog niet helemaal op gang is gekomen, is volgens Asoiti te merken aan het strand waar er dagelijks levendig verkeer is van personen en goederen tussen het grensstadje en Frans-Guyana. Daniël had eerder zijn beklag hierover geuit. 'We weten dat de schoonmaakactie alleen niet zal helpen om de bewustwording op gang te brengen, maar het is een signaal', stelt Asoiti.

Het is de bedoeling om alle ressorten in het district een schoonmaakbeurt te geven. Het vraagstuk milieuvervuiling beperkt zich overigens niet alleen tot één district.

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie heeft vaak gesteld dat de slechte afwatering in de binnenstad en omstreken hoofdzakelijk te wijten is aan het zwerfvuil en ander afval dat er ligt door nalatigheid van burgers.

Advocaat Sewcharan wordt voorzitter nieuwe Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO)

Curtis Hofwijks: 'Wij zullen hard moeten werken om ons bestaansrecht te bewijzen'


De Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO), die in oprichting is, zal worden geleid door advocaat Gerold Sewcharan. De aankondiging van deze nieuwe politieke partij werd vorige maand gedaan door Curtis Hofwijks, die als eenling een protestactie was begonnen - 'We Zijn Moe' - tegen de regering en eiste dat president Desi Bouterse het mandaat teruggeeft aan het volk. 

Hofwijks zegt vandaag, maandag 5 maart 2018, op Starnieuws dat er nog geen mededelingen gedaan kunnen worden. 'Wij zijn nog in oprichting.'

Over de kritiek op nieuwe en kleine partijen, die waarschijnlijk geen zetels behalen, antwoordt Hofwijks dat alle grote partijen ergens zijn begonnen. 'Wij zullen hard moeten werken om ons bestaansrecht te bewijzen.'

In het bestuur van PRO zullen ook zitting hebben de advocaten Joan Nibte (die lid is van het Centraal Hoofdstembureau namens de SPA) en Benito Pick, Hofwijks, Bryan Boerleider, Antoon Karg en Jennifer Wong Swie Sang. Na enkele formaliteiten zal de partij worden geproclameerd.

Eerder heeft Maisha Neus, die samen met Hofwijks actie heeft gevoerd, de politieke partij Strei! opgericht.

Santokhi (VHP): 'Belangrijk dat het Korps Politie Suriname een integere leiding heeft'

'In de politieleiding zitten veel personen met vervelende achtergronden'


'Het is belangrijk dat het Korps Politie Suriname een integere leiding heeft. In de politieleiding zitten veel personen met vervelende achtergronden. Ze zijn direct of indirect in contact gekomen met justitie. Zij geven nu leiding aan het politieapparaat. Wat er zo snel mogelijk moet gebeuren, is namelijk dat je van deze leiding moet afkomen en dat je integere leiders daar plaatst.' Woorden van  VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC gisteren (zie hierna), aldus Starnieuws vandaag, maandag 5 maart 2018.

Santokhi merkte op, dat toen hij minister van Justitie en Politie was (2005-2010) met verschillende landen en organisaties een samenwerkingsovereenkomst getekend was voor bestrijding van drugs.Met internationale samenwerking en geavanceerde middelen is het mogelijk om de drugscriminaliteit effectief aan te pakken.

'De laatste tijden zijn er honderden kilo's cocaïne in beslag genomen in Suriname. Ook in het buitenland is drugs afkomstig uit Suriname onderschept. Uit antwoorden van de minister van Justitie en Politie blijkt dat er nog niks is gedaan om op basis van een rechtshulpverdrag aan informatie te komen. Het onderzoek naar de 'duikboot' waarmee drugs vervoerd worden, zal internationaal alleen ondersteund worden als het vertrouwen er is', benadrukte Santokhi.

Indien informatie wordt gegeven, moet men ervan overtuigd zijn dat hiermee justitiële doelen worden gediend. De samenwerking met het buitenland is volgens de politicus op een laag pitje.

'Het is belangrijk om integere personen te belasten met de leiding van het Korps Politie Suriname.'

Vondst cocaïne duikboot in Suriname is tweede van zijn soort aan de Atlantische kust

Een zelfde type onderzeeër werd in augustus 2014 in zijrivier van Waini-rivier, Guyana, ontdekt

Duikboot had de capaciteit om zes ton cocaïne te transporteren


De vondst vrijdag 2 maart 2016 van een kleine 'Colombiaanse' duikboot voor de smokkel van cocaïne in een kreek in het Surinaamse district Saramacca, is niet de eerste ontdekking van zo'n bijzondere onderzeeër aan de Atlantische kust. Guyana's 'Customs Anti Narcotics Unit' (CANU) en de 'Guyana Defence Force' (GDF) vonden 14 augustus 2014 een soortgelijke duikboot in een zijrivier van de Waini-rivier nabij de noordwestelijke grens van het land met Venezuela, meldde de Guyana Times, aldus de misdaadnieuws website  InsightCrime destijds.

CANU-directeur James Singh vertelde persbureau Associated Press, dat de duikboot de eerste in zijn soort was ontdekt aan de Atlantische kust en zei, dat hij geloofde dat die deel uitmaakte van een grootschalige operatie die mogelijk van plan was de zogenoemde 'semi-submersible' te gebruiken om drugs te smokkelen naar Europa of Afrika.

Het schip - dat 20 meter lang en 4 meter breed was - was gemaakt van glasvezel en bevatte een grote dieselmotor en navigatieapparatuur, meldde Carib News Desk.


Hoewel er een kamp en werkplaats werden ontdekt in de buurt van de duikboot, werden er tijdens de operatie geen arrestaties verricht. Op vrijdag 31 augustus 2014 werd een verdachte zakenman - Michael D’Anrade - aangehouden, maar die moest na een paar dagen wegens procedurele fouten en gebrek aan bewijs weer worden vrijgelaten, zo melde Kaieuteur News 2 september 2014.

Het kamp bestond uit drie structuren - accommodatie, werkplaats en generator. In de accommodatie konden ongeveer 12 personen slapen, er was ook een keuken. CANU verklaarde, dat in de werkplaats uit katrollen, elektrisch gereedschap, verf en verschillende glasvezelmaterialen werden aangetroffen. Op basis van de aanwezige items was het duidelijk, dat dit gebied werd gebruikt voor het bouwen van de SPSS (Self Propelled Semi Submersible) in de kreek, aldus INews Guyana 15 augustus 2014.

Tijdens een persconferentie verklaarde de toenmalig Guyanese president Donald Ramotar, dat de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) de lokale wetshandhaving zou helpen bij zijn onderzoek.


De Self-Propelled Semi-Submersible (SPSS) had de capaciteit om zes ton cocaïne te transporteren, zei Singh ruim twee jaar later, vrijdag 23 december 2016, en onthulde dat personen in een ander land werden aangeklaagd en gevangen gezet wegens hun banden met het vaartuig, zo schreef Stabroek News 26 december 2016. 'De onderzeeër betrok mensen buiten Guyana en van die mensen zijn sommigen aangeklaagd, met succes vervolgd en gevangengezet ...

De duikboot was op dat moment in de VS, waar deskundigen een forensische analyse uitvoerden, waarvan de resultaten de rechtshandhavingsautoriteiten zouden informeren over de nieuwe methoden die handelaren gebruiken om drugs te vervoeren. Reagerend op vragen van Stabroek News, kort nadat het Nationale Drug Strategie Masterplan 2016-2020 werd onthuld, zei Singh dat het schip naast zijn capaciteit, ook een snelheid van ongeveer 12 tot 15 knopen had.

Hij zei, dat de duikboot aan de Amerikanen was geschonken, zodat ze het beter konden onderzoeken, in de hoop dat ze in staat zouden zijn de draagkracht en het bereik van drugs te bepalen, 'omdat we het hier niet konden doen'.

Singh herhaalde, dat Guyana de taak had om meer te weten te komen over de duikboot. 'Deze duikboten zijn gebouwd om één reden en slechts één reden en dat is om drugs te vervoeren, voornamelijk cocaïne. Deze duikboot zou meer dan waarschijnlijk naar Europa of Afrika gaan, niet naar de VS ... het kamp zelf is er al minstens vijf maanden geweest op basis van de gevonden materialen', vertelde Singh de media.

(Suriname Mirror, 5 maart 2018)

Tip vanuit internationale inlichtingendiensten leidt tot vondst duikboot

'Het gaat om buitenlanders die hier opereren, geen enkele Surinamer is dichtbij betrokken'


Een tip vanuit internationale inlichtingendiensten heeft geleid tot de vondst van de duikboot in het district Saramacca. Dit zei de waarnemend minister van Justitie en Politie Ferdinand Welzijn in het zaterdagnieuws, van Radio 10, aldus zondag 4 maart 2018 de Ware Tijd.

'Deze ontdekking kon alleen plaatsvinden in samenwerking met internationale drugsbestrijdingsorganisaties. Het gaat bij deze zaak om buitenlanders die hier opereren. Geen enkele Surinamer is dichtbij betrokken. Je moet dan de informatie vanuit het buitenland krijgen. Daarom zeggen wij dat we de komende periode de samenwerking met de internationale drugsbestrijdingsorganisaties en onze buren gaan intensiveren.'

De illegale drugswereld maakt volgens de bewindsman gebruik van steeds meer geavanceerde middelen om drugssmokkel mogelijk te maken.

'Het is bijna zo dat wij als overheden altijd er achter aanlopen.' Welzijn beloofde alles in het werk te zetten om de illegale drugshandel aan te pakken.

Ivana Nadal een van de beroemdste modellen van Argentinië

Nadal publiceert video van zichzelf in bikini in haar huis...

(Bron screenshot: Instagram)


Ivana Nadal is een van de beroemdste modellen van Argentinië. Ze werkt aan haar lichaam door recente voedingsveranderingen en trainingsroutines die haar erg atletisch maken.

Ze laat graag de veranderingen aan haar lichaam zien in haar netwerken en publiceerde een video van zichzelf in bikini in haar huis.


Binnen zes uur verkreeg de sensuele brunette meer dan 300.000 hits op haar video en honderden uitbundige complimenten van haar fans.