vrijdag 15 juni 2018

Enkele verdachten opgepakt in verband met tweevoudige roofmoord op de weg naar Kraka

Een van de vermoedelijke verdachten al na de moord in beeld

 
De Ware Tijd bericht, dat de politie vrijdag 15 juni 2018 enkele verdachten in verband met de tweevoudige roofmoord vrijdag 7 juni op de weg naar Kraka heeft aangehouden. Naar verluidt was een van de vermoedelijke verdachten al na de moord in beeld gebracht. 

Door de in de vluchtauto van de daders aangetroffen sporen, kwam de politie erachter dat de verdachten door een tweede voertuig waren opgehaald.

Tijdens de beroving werden de 56-jarige Izaak Poetisi en de 20-jarige Zyllavana Mangkoeredjo dwars door de voor- en achter zijruit van het voertuig beschoten. Zyllavana, die achter de bestuurder zat, werd dodelijk geraakt, terwijl Izaak, die in eenzijn been werd geraakt, onderweg naar het ziekenhuis overleed.

De bestuurder Jake M. werd met lichte verwondingen ook naar het ziekenhuis afgevoerd. De vierde persoon, Ricky K., bleef ongedeerd.

Het is onduidelijk of er meer aanhoudingen zullen volgen. De zaak is in verdere onderzoek bij de afdeling Kapitale Delicten van heet Korps Politie Suriname.

VHP-leider Santokhi positief gestemd over (beleids-)voornemens minister Getrouw

'Het lijkt er op dat de minister er serieus werk van maakt om op het oude niveau te komen'


VHP-leider Chandrikapersad Santokhi is niet verbaasd over het streven van minister van Justitie en Politie Stuart Getrouw, om het Korps Politie van Suriname (KPS) weer op het niveau te brengen van vóór 2010. De minister deed deze uitspraak afgelopen maandag bij de benoeming van Robert Prade tot de nieuwe waarnemend korpschef. 

'Voor mij is het duidelijk dat de minister hiermee een benchmark heeft neergezet waar hij zijn beleid op kan richten en waar we de regering ook aan kunnen houden', zegt Santokhi vandaag, vrijdag 15 juni 2018, op Starnieuws.

'Toen ik, als minister van Justitie en Politie in 2010, het stokje overdroeg was het KPS inderdaad van hoog niveau. Dit geldt ook voor de overige instituten van Justitie en Politie. We waren er met onze aanpak gezamenlijk in geslaagd de veiligheid van de burgers te waarborgen. We hadden het vertrouwen van de burgers en er was een algeheel gevoel van veiligheid. Het lijkt er op dat de minister met het formuleren van zijn benchmark er serieus werk van maakt om op dat oude niveau te komen. Dat verdient ook onze steun.'

'Maatregelen van de minister om te komen tot het niveau van vóór 2010, zullen worden ondersteund, tegelijkertijd zal de partij als oppositie kritisch zijn waar dat nodig is. Het terugbrengen van het veiligheidsgevoel en herstel van vertrouwen bij de burger in het KPS is cruciaal', benadrukt de politicus.

'De zaken die de minister heeft genoemd voor extra aandacht, zoals verhoogde zichtbaarheid van de politie, extra aandacht voor woninginbraken, het opnieuw instellen van het instituut van buurtmanagement, zijn belangrijk. We kijken uit naar concrete invulling en daden bij zijn voornemens.'

Naast deze punten, is het volgens de VHP-voorzitter ook van belang, dat er acuut maatregelen genomen worden tegen de onaanvaardbaar hoge aantallen geweldsdelicten. Dit is iets wat de burgers dagelijks bezighoudt. 'Om de voornemens van de minister mogelijk te maken, zal ook een passend budget moeten worden vrijgemaakt door de regering. We kijken daar met belangstelling naar uit en hopen dat de minister dit allemaal voor elkaar krijgt.'

Bevolkingsvissers verenigd in Suriname National Fisherfolks Organization (SUNFO)

SUNFO komt op voor de belangen van de vissers


De bevolkingsvissers hebben nu een overkoepelend orgaan, de Suriname National Fisherfolks Organization (SUNFO), die zal opkomen voor de belangen van de vissers. De proclamatie van de organisatie heeft donderdagmorgen plaatsgevonden, aldus de Ware Tijd vrijdag 15 juni 2018.

De vissers zijn ingenomen met de bereikte mijlpaal.

Tot voor de oprichting van SUNFO keken de neuzen van de vissers in verschillende richtingen. Er zijn vijf coöperaties opgericht die de bevolkingsvissers in SUNFO vertegenwoordigd.

(Bron foto: SUNFO)
Yolanda Babb-Echteld, onderdirectrice Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) merkte op, dat het departement veel energie heeft gestopt in de oprichting van het overkoepelend orgaan omdat dit een noodzaak was.

Ze zei, dat het moeilijk was voor LVV om met verschillende vissersorganisaties te werken. Nu er een overkoepelend orgaan is kan er effectiever worden gewerkt.

Mexicaanse populatie jaguars afgelopen acht jaar met 20 procent gegroeid

Er zijn naar schatting 4.800 jaguars in Mexico


De Mexicaanse populatie van wilde jaguars is de afgelopen acht jaar met 20 procent gegroeid, volgens een studie - Segundo Censo Nacional del Jaguar 2016-2018 - die donderdag 14 juni 2018 is vrijgegeven, een beetje goed nieuws voor een iconische soort waarvan het aantal is afgenomen. 

Er zijn naar schatting 4.800 jaguars in Mexico, aldus de studie, uitgevoerd door een consortium van instellingen en academici met op afstand geactiveerde camera's getriggerd door sensoren. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van de eerste editie van het onderzoek, uitgevoerd in 2010.


'De aanwezigheid van jaguars zorgt ervoor, dat deze ecosystemen functioneren, door de populatie van herbivoren te beheersen, en is ook een indicator voor de goede gezondheid van ecosystemen', zei Heliot Zarza, vice-president van de National Jaguar Conservation Alliance, in een verklaring uitgegeven door het Wereld Natuur Fonds (WWF) Mexico.


De jaguar, de grootste katachtige in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, kan tot 100 kilo wegen, hoewel de exemplaren in Mexico zelden meer dan 60 kilo wegen. De gele, zwart gespikkelde katten zijn te vinden in 18 landen in Noord-, Midden en Zuid-Amerika, 90 procent van hen in het Amazone-regenwoud.

Er zijn ongeveer 64.000 jaguars in het wild, een aantal dat is gekrompen, volgens de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur IUCN, (International Union for Conservation of Nature), die het dier een 'bijna bedreigde' soort heeft verklaard.

http://www.wwf.org.mx/?uNewsID=329410
In Mexico echter heeft een instandhoudingsprogramma, dat in 2005 werd opgestart en onder toezicht stond van de Mexicaanse nationale parkendienst, de populatiegroei van de jaguar versterkt, zei de hoofdonderzoeker van het onderzoek, Gerardo Ceballos van het Instituto de Ecología van de Universidad Autónoma Metropolitana van Mexico.

De jaguar kreeg ook een boost op 1 maart, toen 14 Latijns-Amerikaanse landen een overeenkomst bij de Verenigde Naties tekenden over de uitvoering van een regionaal beschermingsprogramma voor de grote katten tot 2030.

Onderzoekers van 16 instellingen en 25 academische groepen voerden de studie uit in 10 Mexicaanse staten , met in totaal 396 camera's.

(Suriname Mirror/AFP/excelsior.com.mx/Twitter/El Universal)

Nieuwe slakken etende slangensoorten in Ecuador ontdekt

'Eigenlijk heb ik nog nooit een van deze slangen iets zien eten dat niet plakkerig en slijmerig is'


'Naamrechten van slangen worden geveild om van opbrengst grond te kopen waar twee van de slangen zijn gevonden'


Ecuador heeft vijf nieuwe soorten slangen, voor het eerst beschreven door de wetenschap. Maar, deze beestjes zijn niet zomaar regenwoud slangen: de nieuwe soort heeft een dieet dat uitzonderlijk vreemd is en bijna niets anders eet dan een zachte, slijmerige prooi, slakken. 

De onderzoekers die ze ontdekten namen ook de ongewone stap, het veilen van de rechten om hun wetenschappelijke namen toe te wijzen om beschermd regenwoudhabitat te financieren.

De vijf nieuwe soorten maken deel uit van een groep slangen die bekend staan ​​om een ​​gespecialiseerde smaak voor de meest verse escargot, met schedelaanpassingen waardoor de slangen een slak uit de schaal (het huisje) kunnen slurpen, vergelijkbaar met hoe je een rauwe oester zou kunnen eten.

'Hun kop en kaken zijn zo aangepast, dat het zelfs lijkt alsof ze in niets anders kunnen bijten', aldus Alejandro Arteaga, een Ph.D. student aan het American Museum of Natural History en de hoofdauteur van de nieuwe studie, tegen Earther. 'Eigenlijk heb ik nog nooit een van deze slangen zien proberen om iets te bijten dat niet plakkerig en slijmerig is.'

Arteaga merkt op, dat de slanke, prachtig gevormde slangen volkomen onschadelijk zijn voor mensen, maar dat ze wel een afweermechanisme hebben. 'Ze scheiden een muskusgeur af wanneer ze worden vastgegrepen, en soms maken ze hun hoofd plat om eruit te zien als een fer-de-lance', oftewel een adder.

Dus hoe hebben deze stinkende slangen hun weg gevonden uit het Ecuadoraanse regenwoud en in de wetenschappelijke literatuur?

In 2013 organiseerden Arteaga en zijn collega's een expeditie naar het Buenaventura-reservaat in het zuidwesten van Ecuador, in de hoop dat ze in de relatief onontgonnen regio van het land onontdekte soorten zou verbergen. Ze hadden geluk. 'We hebben twee slangen gevonden die er qua vorm op lijken, maar totaal anders van kleur zijn dan andere soorten die we verder naar het noorden in het land hadden gezien'', zei Arteaga. 'We hebben monsters genomen terug naar het museum in Quito en later, in 2017,  bevestigdende genetische analyses dat ze nieuwe soorten zijn.'

Andere expedities in Ecuador en in verschillende habitattypes leverden een totaal van vijf slangen op, nieuw voor de wetenschap, worden gepubliceerd in het open access-tijdschrift ZooKeys. Wanneer soorten op deze manier formeel worden beschreven, is een groot deel van het proces het toewijzen van een unieke wetenschappelijke naam. Hier heeft beschermingsstatus van de nieuwe slangen een creatieve benadering geïnspireerd.Vier van de vijf nieuwe soorten worden al als met uitsterven bedreigd beschouwd, grotendeels vanwege het potentieel voor habitatverlies, waarbij de status van één soort zich situeert in de niet benijdenswaardige 'bedreigd' categorie.

Om de toekomst van de slangen te verzekeren, besloot het onderzoeksteam hun naamrechten te veilen en het resulterende geld te gebruiken om grond te kopen waar twee van de slangen werden gevonden. 'Het kopen en behouden van kritieke leefgebieden is de belangrijkste actie die we kunnen ondernemen om te voorkomen dat reptielen uitsterven, maar de middelen zijn beperkt', merkt Arteaga op. 'Daarom heeft elk idee of elke kans die zich vertaalt in fondsen voor instandhouding een direct, meetbaar effect op het behoud.' 

Het hoogste bod op de veiling werd gedaan door Rainforest Trust en ornitholoog en natuurbeschermer Bob Ridgely, dus ze kregen de naam van drie van de vijf slangen soorten. Een van de namen van de slangen, Dipsas georgejetti, eert George Jett, die betrokken was bij de ontwikkeling van de reservaten van Fundación Jocotoco in Ecuador.

Voor een andere soort koos Bob Ridgely de naam Sibon bevridgelyi (Bev Ridgely's slakkeneter) om zijn vader te eren.

Met geld van de veiling zal een stuk grond van 178 hectare kocht worden van voorheen onbeschermd land dat door Fundación Jocotoco, een Ecuadoraanse non-gouvernementele organisatie voor natuurbehoud, aan het Buenaventura-reservaat wordt toegevoegd.

Dit is niet de eerste keer dat onderzoekers wetenschappelijke namen gebruiken om bekendheid te geven aan instandhoudingskwesties. Onlangs is er een trend geweest van het benoemen van soorten naar beroemdheden of publieke figuren, met een kleine zwarte kever genaamd Leonardo DiCaprio, veel soorten zijngenoemd naar de voormalige Amerikaanse president Barack Obama en een spin met de naam David Bowie.

Maar, wat het scenario van de slakken etende slang uniek maakt, is dat de naamgeving direct bijdraagt ​​ aan tastbare resultaten van behoud. Arteaga hoopt dat het idee zich zal verspreiden naar andere onderzoeksgroepen en natuurbeschermingsorganisaties. Er zijn immers nog steeds veel onbeschreven soorten - van slangen of anderszins - die in de meer afgelegen delen van de wereld leven.

(Suriname Mirror/Earther/ZooKeys)

Huis van Afgevaardigden in Argentinië maakt weg vrij voor legalisering van abortus

(Bron foto:Twitter)
Na bijna 23 uur durend debat stemden 129 parlementsleden voor wetsontwerp, 125 tegen


 Het Huis van Afgevaardigden in Argentinië heeft de weg voor legalisering van abortus tot de veertiende week van de zwangerschap vrijgemaakt. Na een bijna 23 uur durend debat hebben 129 parlementsleden voor het wetsontwerp gestemd, 125 afgevaardigden stemden tegen. 


'We hebben het over een probleem van de volksgezondheid dat niet met oogkleppen op kan worden aangepakt, noch met morele en ethische principes, laat staan religie', zei oppositielid Mayra Mendoza, een van de drijvende krachten achter het wetsontwerp. 'Dit is ook een zaak van sociale rechtvaardigheid.'

De Senaat moet de hervorming nog goedkeuren.

President Mauricio Macri is zelf fel gekant tegen het wet. Toch gaat hij zijn veto niet uitspreken als het voorstel door beide huizen aangenomen wordt, dat heeft Marci al laten weten.Tot nog toe waren zwangerschapsafbrekingen in Argentinië enkel na een verkrachting en bij gevaar voor het leven van de moeder toegelaten.

Volgens schattingen worden in Argentinië jaarlijks tussen de 350.000 en 500.000 abortussen clandestien uitgevoerd. Maar, daarbij treden vaak complicaties op die tot de dood leiden.
In de toekomst moeten abortussen dus worden toegestaan tot de 14e week van de zwangerschap. Een latere zwangerschapsafbreking blijft strafbaar tenzij het kind door een verkrachting wordt verwekt, de baby niet levensvatbaar is of het leven van de moeder in gevaar is. De abortussen moeten gratis worden uitgevoerd in staatsklinieken.

Het debat werd op grote schermen gevolgd door voor- en tegenstanders aan het congresgebouw in Buenos Aires. Heel wat aanhangers van de abortuswet hadden de nacht doorgebracht demonstrerend voor het gebouw.

Toen het resultaat van de stemming bekend werd gemaakt, werd ze dan ook door luid gejuich onthaald. Er werd alvast gevierd in de Argentijnse straten.(Suriname Mirror/Clarin/Belga/VRT/La Vanguardia/YouTube/Twitter)

Minister-president Rhuggenaath, Curaçao, levert zijn bijdrage op wereld bloeddonor dag

(Bron foto's: Rhuggenaath)
Met zijn donatie wil de premier een voorbeeld zijn voor anderen


Met de mouwen opgestroopt en zijn arm lang gestrekt lag minister-president Rhuggenaath gisteren, donderdag 14 juni 2018, op het bed in de zaal van de Stichting Rode Kruis Bloedbank Curacao. Een halve liter bloed kwam hij doneren. Het was zijn bijdrage aan de viering vandaag van de wereld bloeddonor dag. Jarenlang is de minister-president al bloeddonor. 

Met zijn donatie wil de minister president een voorbeeld zijn voor anderen om ook de stap te nemen om donor te worden. 'Met de donatie van bloed spaar je een leven', is een van de leuzen waar de Bloedbank van Curaçao meer mensen als donor wil aantrekken.

Directeur van de Bloedbank, professor doctor Ashley Duits, stond naast het bed om de minister-president gezelschap te houden.

Terwijl het bloed uit de aders van de minister president naar de collectezak stroomde, vertelde de doctor hoeveel bewondering er is vanuit het buitenland voor de bloedbank van Curaçao.

Professor doctor Ashley Duits is onlangs in Guyana geweest om daar te helpen met de organisatie van hun bloedbank. Vanuit een overkoepelende organisatie is er ook een beroep gedaan op Curaçao om te helpen op Trinidad & Tobago en op Bonaire hebben ze vanuit Curaçao uitleg gegeven over nieuwe methodes die ze hier gebruiken om het bloed te verwerken.

'De Bloedbank Curaçao is een van de instanties waar we trots op kunnen zijn', verklaarde minister-president Rhuggenaath.

Premiers Rhuggenaath en Rutte nemen initiatief voor ‘Bon biní for business’ conferentie

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Conferentie in Den Haag om meer investeringen vanuit Nederland op Curaçao te stimuleren


Om meer investeringen vanuit Nederland op Curaçao te stimuleren, is op initiatief van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en de Nederlandse minister-president Mark Rutte (VVD) een investeringsconferentie georganiseerd. ‘Bon biní for business’ vindt op 21 juni plaats in Den Haag, Nederland. 

'Curaçao biedt enorm veel kansen voor investering in verschillende sectoren', zo stelt de regering in een verklaring, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 15 juni 2018. Met dit als uitgangspunt is de investeringsbijeenkomst georganiseerd.

'De kracht en potentie van Curaçao als een investeringsbestemming is enorm en met deze conferentie wil Curaçao de scala van kansen aan het Nederlandse bedrijfsleven tentoonstellen en aanduiden dat dit hét meest opportune moment is om actie te ondernemen.'

Tijdens de eendaagse conferentie wordt gesproken over mogelijkheden om wederzijdse bedrijvigheid tussen Curaçao en Nederland te stimuleren, mede ter bevordering van duurzame economische groei op Curaçao. Het doel is te bespreken hoe concrete business en handelsmogelijkheden in het Koninkrijk gestimuleerd en gefaciliteerd kan worden. Speciaal hiervoor zijn verschillende Curaçaose bedrijven, waaronder Curaçao Ports Authority (CPA), Damen Shipyards, Aqualectra, Curaçao Tourist Board (CTB), Cinex en de Curaçaose Dok Maatschappij (CDM) uitgenodigd om presentaties te geven en interactieve netwerksessies te houden. Deze bedrijven vertegenwoordigen onder andere de maritieme sector, toeristensector en duurzame energiesector op Curaçao.

Daarnaast zullen de premiers een toespraak houden waarin de visies van het benutten van kansen van zakendoen binnen het Koninkrijk en het scheppen van werkgelegenheid gedeeld zullen worden, aldus de Curaçaose regering.

Ook Steven Martina (MAN) zal als minister van Economische Ontwikkeling bij de conferentie aanwezig zijn en een presentatie geven om de plannen van het eiland op het gebied van economische ontwikkeling toe te lichten.

Uit Nederland zal staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de conferentie deelnemen, alsook vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), MKB Nederland en van kennisinstellingen als TNO en de Universiteit van Wageningen.

De conferentie in Den Haag wordt de ‘kick off’ genoemd voor een volgende investeringsconferentie, die later op Curaçao plaats zal moeten vinden.

Rusland (NPS): 'De Brokopondo Overeenkomst, een wet, wordt opengebroken door regering'

'Toestemming om Paranam raffinaderij te ontmantelen, terwijl die deel uitmaakt van Brokopondo Overeenkomst'


NPS-fractieleider Gregory Rusland maakt zich ernstig zorgen over de wending die de kwestie Suralco/Alcoa neemt. Hij stelt vandaag, vrijdag 15 juni 2018, op Starnieuws, dat de Brokopondo Overeenkomst, die een wet is, opengebroken wordt door de regering. Er is toestemming gegeven om de Paranam raffinaderij te ontmantelen, terwijl deze deel uitmaakt van de Brokopondo Overeenkomst, benadrukt de politicus. 

De NPS concludeert op basis van de verwikkelingen, dat de regering zich niet houdt aan de wet. Wanneer er andere standpunten worden aangenomen dan wat in de Brokopondo Overeenkomst staat, is de regering bezig de wet open te breken, zonder De Nationale Assemblee te raadplegen.

Standpunten die de regering heeft ingenomen, stroken volgens de politicus niet met hetgeen vastgelegd is in de wet.

 Rusland benadrukt, dat de basisfundamenten waarop de samenleving gestoeld is, bewaakt moeten worden. De Nationale Assemblee moet volgens hem een standpunt innemen. De positie van Suriname moet niet geschaad worden. Rusland stelt dat de NPS een nationaal standpunt inneemt. Duidelijk moet worden vastgesteld door De Nationale Assemblee welke lijn er gevolgd moet worden.

'De inhoud van de brief van 14 juni die ter tafel ligt, afkomstig van de president, is zorgwekkend. Er worden stappen ondernomen die niet gecommuniceerd zijn met de volksvertegenwoordiging', aldus Rusland.


Mike Antonius nu, na ruim 2 jaar waarnemend, officieel benoemd tot directeur van Telesur.

Antonius fungeerde sinds 11 mei 2016 als waarnemend-directeur


Mike Antonius is officieel benoemd tot directeur van Telesur. Zijn aanstelling, op voordracht van de Raad van Commissarissen, werd woensdag bekendgemaakt tijdens het officiële bezoek van minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie, aldus vandaag, vrijdag 15 juni 2018, de Ware Tijd.

Antonius fungeerde sinds 11 mei 2016 als waarnemend-directeur, meldt het telecommunicatiebedrijf donderdag in een persbericht.

In gezelschap van onder andere directrice Joyce Blokland van het ministerie en de president van de Raad van Commissarissen van Telesur, Gardelito Hew A Kee, werd de minister rondgeleid in DataSur en ATV aan de Van't Hogerhuysstraat. Ook woonden de gasten een presentatie bij over onder andere het Telesur Nationaal Breedbandproject en het project Ontsluiting Binnenland.

Bij het bezoek van de minister waren verder aanwezig enkele Telesur-managers, de coördinatrice commercieel Onderdirectoraat, Grace Yard-Hensen, de coördinator Technisch Onderdirectoraat, Doric Ramlakhan. en vertegenwoordigers van de Telegraaf en Telefoon Werknemers Organisatie Suriname (TTWOS).

Infrastructuur inheems dorp Hollandse Kamp aangepakt en uitgebreid

(Bron foto's: Theo Jubitana)
Binnenwegen worden gerehabiliteerd en de totale waterhuishouding aangepakt


De totale infrastructuur van het inheemse dorp Hollandse Kamp wordt aangepakt en uitgebreid. Een aannemings- en grondverzetbedrijf moet in opdracht van de overheid, binnen afzienbare tijd, alle binnenwegen rehabiliteren en de totale waterhuishouding aanpakken, aldus het commissariaat van Para onder leiding van districtscommissaris Armand Jurel donderdag 14 juni 2018.

De wegen in het dorp verkeren in slechte staat en zijn haast onbegaanbaar. De waterhuishouding is van dien aard, dat er met de regenval veel sprake is van wateroverlast. Woningen van enkele dorpelingen zijn alleen via looppaden bereikbaar en nutsvoorzieningen ontbreken.

Het aanleggen van nieuwe wegen, afvoerkanalen, afvoerduikers, inritten en de inrichting van een nieuwe begraafplaats behoren tot de structurele aanpak van de infra in het dorp.

De looppaden in het dorp worden uitgebreid tot stabiele rijwegen. Hiervoor zullen bomen worden omgehakt om de nieuwe wegen aan te leggen conform internationale standaarden.

Gajadien (VHP): 'Regering voert gewoon door Assemblee verworpen MoU met Alcoa uit'

'De president neemt de volksvertegenwoordiging totaal niet serieus'


'De regering is bezig om alles wat in de Memorandum of Understanding (MoU) was afgesproken met Alcoa, gewoon uit te voeren, ondanks dat De Nationale Assemblee de intentieverklaring heeft verworpen', aldus Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vandaag, vrijdag 15 juni 2018, op Starnieuws. 

In een gisteren aan De Nationale Assemblee verzonden brief van president Desi Bouterse (zie onderaan) staat, dat de ontmanteling van de raffinaderij definitief zal plaatsvinden.'De president neemt de volksvertegenwoordiging totaal niet serieus', stelt Gajadien. Hij merkt op dat er een ferm standpunt moet komen van De Nationale Assemblee. De regering had geen toestemming mogen geven voor de ontmanteling van de raffinaderij, zonder de volksvertegenwoordiging te kennen.

Gajadien zegt, dat tegen alles waartegen stelling was genomen, gewoon wordt uitgevoerd door de regering. 'De regering doet gewoon wat ze wil en voor de vorm, na lang aandringen, wordt De Nationale Assemblee voor een voldongen feit geplaatst.'

Het Assembleelid vindt dat de Assembleevoorzitster zo snel mogelijk deze kwestie op de agenda van een openbare vergadering moet plaatsen. Er worden teveel vertragingstactieken toegepast om de zaak op de lange baan te schuiven, meent Gajadien. 'Wij zijn gekozen om de belangen van het volk te behartigen. Wat er nu gebeurt met Suralco en de wijze waarop de regering bezig is, zijn in strijd met de belangen van het volk. De coalitie én oppositie hebben samen een standpunt ingenomen, dat de regering compleet naast zich neerlegt. Nu moet blijken welke belangen de coalitie gaat behartigen.'Ter informatie:Bouwwerkzaamheden nieuwe brug over het Saramaccakanaal in volle gang

Volgens planning moet nieuwe brug uiterlijk eind 2018 opgeleverd zijn

(Bron foto's: NII)

De bouwwerkzaamheden van de nieuwe brug over het Saramaccakanaal te Beekhuizen, die Wanica met Paramaribo zal verbinden, zijn in volle gang. Volgens de planning van ACE Consultancy moet de nieuwe brugverbinding uiterlijk eind 2018 opgeleverd zijn, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 14 juni 2018. 

Volgens Jordan Frijde en Vivek Badal, project ingenieurs bij directievoerder ACE Consultancy, liggen de werkzaamheden op schema. Als er geen stagnaties ontstaan zal de brug uiterlijk eind 2018 zijn opgeleverd.

De brug bij de Saramaccadoorsteek aan de van ’t Hogerhuystraat zal binnenkort buiten functie worden gesteld voor een grote onderhoudsbeurt. Gedurende deze periode zal de nieuwe brug als hulpbrug moeten dienen en daarna als permanente brugverbinding tussen Beekhuizen en Livorno.

De nieuwe brug heeft een totale breedte van 15 meter en is voorzien van twee autorijstroken en twee fiets- en voetpaden aan weerszijde. Het project is gestart in augustus 2017. De daadwerkelijke bouw van de brug is zo goed als af, maar de infrastructuur zoals de aansluitwegen, moeten nog worden aangelegd, voordat de brug kan worden opgeleverd.

 

Venezolaanse leider Maduro benoemt Delcy Rodriguez als nieuwe vicepresident

Maduro: 'Rodriguez is een 'moedige jonge vrouw' die is 'getest in duizend gevechten'


De Venezolaanse leider Nicolas Maduro heeft donderdag 14 juni 2018 een nieuwe vicepresident benoemd in een leiderschap shuffle, zoals hij zegt, voor een 'nieuwe start' van zijn tweede termijn na de door hem gewonnen verkiezingen in het door een economische crisis getroffen land. 

De nieuwe nr. 2, minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodriguez, is voorzitster van de door de regering gecontroleerde constitutionele vergadering. Rodriguez en haar broer, communicatieminister Jorge Rodriguez, behoren tot Maduro's meest vertrouwde binnencirkel.

Maduro kondigde de promotie van Rodriguez aan op Twitter, noemt haar een 'zuster' en 'moedige 
jonge vrouw' die is 'getest in duizend gevechten'.Ze vervangt Tareck El Aissami, die een nieuwe rol vervult als hoogste economische beleidsmaker van de regering. Onder de Grondwet van Venezuela wordt de vicepresident aangewezen door de president. De vicepresident neemt ook de macht op zich als de president ontslag neemt of arbeidsongeschikt wordt. Rodriguez wordt de tweede vrouw die het vicepresidentschap van het land bekleedt.


Zes vrouwen werden benoemd in 10 andere kabinetsfuncties die ook donderdag zijn vernieuwd.

Nu de macht van Maduro geconsolideerd is, moet hij een economische crisis aanpakken die wordt gekenmerkt door wijdverbreide tekorten en hyperinflatie.

David Smilde, een Venezuela specialist, als senior fellow bij de Washington Office on Latin America denktank, ziet Maduro's reorganisatie als een middel om zijn macht te consolideren.
De president, sinds het midden van vorig jaar, heeft zwaar op Rodriguez gesteund als hoofd van de constitutionele vergadering en op haar broer als zijn belangrijkste woordvoerder en leidende onderhandelaar in onderhandelingen met de oppositie.
 
'Ik zie het als een poging om ervoor te zorgen dat de mensen die het dichtst bij hem staan ​​zijn bondgenoten zijn', zei Smilde.

Afgezien van Maduro is Rodriguez een van de meest zichtbare leiders van de Chavista-beweging, gecreëerd door de overleden socialistische president Hugo Chavez.


Ze diende meer dan twee jaar als minister van Buitenlandse Zaken, alvorens te worden benoemd tot de nieuwe president van de door de regering gecontroleerde vergadering met het herschrijven van de Grondwet.

Maduro prees Rodriguez als de 'dochter van een martelaar', omdat haar vader, een socialistische leider, stierf in politiehechtenis in de jaren 1970.
Rodriguez is advocate die in Londen en Parijs studeerde voordat zij op aandringen van Chavez terugkeerde naar Venezuela. Terwijl El Aissami door de VS werd bestraft voor naar verluidt het zijn van een grote drugshandelaar, Rodriguez is een van de weinige insiders die is ontsnapt aan een soortgelijke straf van de VS. Maar, Canada heeft haar dit jaar toegevoegd aan een zwarte lijst van  ambtenaren die de democratie van Venezuela hebben uitgehold.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter)

Paraguay's president-elect Benitez geeft Poetin standbeeld gemaakt van kogels gebruikt in Chaco oorlog

(Bron foto: TASS)
Rusland en Paraguay hebben al sinds 1909 diplomatieke betrekkingen


De president-elect van Paraguay, Mario Benitez, heeft aan de Russische president Vladimir Poetin orders gegeven, die zijn toegewezen aan Russische officieren, die tijdens de Chaco-oorlog tussen Paraguay en Bolivia van 1932-1935 het leven hebben gelaten en hem ook een zeven kilo wegend gegoten beeld van kogels aangeboden. 

De ceremonie vond donderdag 14 juni 2018 plaats in het Kremlin. 'We willen u orders overhandigen toegewezen aan officieren die hebben deelgenomen aan de Chaco-oorlog en ook een beeld van zeven kilo, gemaakt van kogels die in die oorlog zijn gebruikt', zei Mario Benitez.

'Bedankt voor dit gebaar van aandacht en voor de orders van de Russische officieren', zei Poetin. 'Dit alles zal zeker een waardige plaats innemen.''Dit is zeker een item van groot belang. Het illustreert onze nabijheid. Herinneringen aan dergelijke mensen moeten zeker worden bewaard', zei Poetin eraan toevoegend, dat activiteiten in deze zin gaande zijn om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties de heroïsche pagina's van de geschiedenis van de Russische officiersklasse kennen.

In 1932-1935 vocht Paraguay de Chaco-oorlog met Bolivia uit voor de controle over de olieprovincie Chaco Boreal. Benitez herinnerde zich de deelname van Russische officieren aan de Chaco-oorlog. 'Onze mensen voelen grote dankbaarheid aan Rusland en Russische officieren voor hun heldendom en zelfopoffering', zei hij.

Hij herinnerde zich in het bijzonder de rol van de Russische officier Serebryakov, die stierf in de beslissende slag om de Chaco-oorlog, waardoor Paraguay de overwinning behaalde.

Toen hij Benitez verwelkomde, feliciteerde Poetin hem met zijn verkiezingsoverwinning en richtte hij zich tot de heer president, hoewel de inauguratieceremonie in augustus zal plaatsvinden.

De Russische leider bracht in herinnering, dat de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen al in 1909 waren gevestigd. 'Het is heel goed bekend, dat onze landgenoten een merkbare bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van uw land', zei hij.

(Suriname Mirror/TASS/Twitter)
Mikhail Metzel/TASS

More:
http://tass.com/society/1009507
Mikhail Metzel/TASS

More:
http://tass.com/society/1009507
Mikhail Metzel/TASS

More:
http://tass.com/society/1009507

Gewelddadige botsingen tussen studenten en politie in Bolivia

Politie gebruikt traangas en waterkanonnen om protest van studenten en professoren uiteen te drijvenDe politie gebruikte woensdag 13 juni 2018 traangas en waterkanonnen in La Paz om het protest van studenten en professoren die om meer budget voor onderwijs vroegen, uiteen te drijven, terwijl president Evo Morales een presidentieel paleis bouwt en naar het wereldkampioenschap in Rusland is afgereisd. 

De jongeren zongen 'wij zijn studenten, geen moordenaars'. Volgens lokale media raakte één politieagent gewond en werden negen demonstranten gearresteerd.
(Suriname Mirror/EuroNews)

Regering van Bolivia biedt publiekelijk haar verontschuldigingen aan

(Bron foto's: Twitter)
Politieagent aangehouden beschuldigd van de dood van een student tijdens protest


De regering van Bolivia biedt publiekelijk haar verontschuldigingen aan en heeft een politieagent aangehouden die ervan wordt beschuldigd tijdens een straatprotest een student te hebben gedood. Jonathan Quispe stierf vorige week tijdens een demonstratie waarin een verhoging van het budget voor openbare universiteiten werd geëist.

Duizenden hebben sindsdien in het hele land gedemonstreerd en eisen gerechtigheid. De politie zei aanvankelijk dat Quispe werd gedood door een knaller die werd afgevuurd door demonstranten. Maar universiteitsautoriteiten verwierpen de beschuldiging.


Regeringsminister Carlos Romero zei donderdag 14 juni 2018, dat politieman Cristian Casanova 'uit vrije wil handelde' toen hij een traangaswapen modificeerde om een onbevoegd projectiel af te vuren met een metalen cilinder.

Canova is onlangs afgestudeerd aan de politie-academie en behoort tot een anti-oproereenheid. Hij werd overgegeven aan de autoriteiten in burger en wordt vastgehouden terwijl hij wacht op de aanklachten.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter/Pagina Siete)

Colombia verloor in 2017 219.973 hectare bos

(Bron foto: Flickr)
Vernietiging van de bossen in Colombia versneld door demobilisatie van FARC-rebellen

Hooggerechtshof: 'Colombiaanse staat pakt probleem van ontbossing in de Amazone niet efficiënt aan'


Colombia verloor in 2017, aldus de autoriteiten donderdag 14 juni 2018, 219.973 hectare bos. Dit is 23% meer dan een jaar eerder. De vernietiging van de bossen in Colombia, met name in het Amazonegebied, is versneld door de demobilisatie van FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en het falen van autoriteiten om de controle over de landelijke gebieden over te nemen van de guerrilla's. 

Belangrijkste oorzaken van ontbossing in Colombia
1) Illegale mijnbouw
2) Veeteelt
3) Kolonalisatie
4) Coca-teelt

De regio's die het meest worden bedreigd door ontbossing en de provincies in of grenzend aan het Amazone-regenwoud, met name Caqueta, Putumayo, Meta en Guaviare. Deze afgelegen regio's zijn vrijwel wetteloos, waardoor het voor ondernemers eenvoudig is om te zoeken naar natuurlijke hulpbronnen, bos te verbranden voor veeteelt of ruimte te creëren voor de teelt van coca, het basisingrediënt voor cocaïne.Het Hooggerechtshof van Colombia gelastte eerder dit jaar nationale autoriteiten om actie te ondernemen tegen de steeds snellere verdwijning van het tropische regenwoud, dat algemeen wordt beschouwd als de longen van de aarde.

'Het is duidelijk, ondanks tal van internationale verplichtingen, regelgeving en jurisprudentie ter zake, dat de Colombiaanse staat het probleem van de ontbossing in de Amazone niet efficiënt heeft aangepakt', zei het Hof.

Of de autoriteiten het vonnis van het Hof opvolgen, valt nog te bezien. Veel van de gebieden die ontbost worden, bevinden zich helemaal aan het einde van de menselijke beschaving en zijn buiten het bereik van de nationale regering in Bogota.


(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Autoriteiten Colombia moeten de veiligheid van bedreigde gemeenschappen garanderen

'De Colombiaanse autoriteiten moeten onmiddellijk, effectief en daadkrachtig actie ondernemen'


In het licht van de ernstige situatie van opsluiting van gemeenschappen van mensen die in het stroomgebied van de Naya wonen in de departementen Cauca en Valle de Cauca door meerdere gewapende actoren en het gebrek aan aanwezigheid van de Colombiaanse staat, zei Erika Guevara-Rosas, directrice Amerika's van Amnesty International, donderdag 14 juni 2018: 

'De Colombiaanse autoriteiten moeten onmiddellijk, effectief en daadkrachtig actie ondernemen om de bescherming, veiligheid en fysieke integriteit van de Afro-afstammelingen en inheemse volkeren in het Naya-gebied te waarborgen, in het licht van de alarmerende bezetting van land door verschillende gewapende groepen. Deze actie moet worden genomen in overleg met de bedreigde gemeenschappen.' 


'Bovendien moeten de autoriteiten voorzorgsmaatregelen treffen die de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten sinds 2002 heeft verleend. De staat kan niet toestaan ​​dat de mensen die in deze regio wonen doorgaan te leven met de constante dreiging van extreem geweld. '

'De mensen die in de gemeenschappen van Concepción, Las Pavas, San Francisco, Puerto Merizalde en Juaquincito leven, worden geconfronteerd met constant risico en angst vanwege dwang en botsingen tussen paramilitaire gewapende groepen en FARC-dissidenten. Sinds april van dit jaar zijn naar verluidt vijf mensen uit het stroomgebied van de Naya verdwenen, waaronder de sociaal leider Iber Angulo Zamora, die op 5 mei werd ontvoerd tijdens een humanitaire missie in de regio.'


(Suriname Mirror/Amnesty International/Twitter)

Project Gran Misión Vivienda Venezuela heeft 2.100.000 woningen gebouwd sinds 2011

690.674 Huizen zijn gerestaureerd als onderdeel van sociale projecten


Het project Gran Misión Vivienda Venezuela (GMVV) van de Venezolaanse regering heeft donderdag 14 juni 2018 het doel bereikt van 2.100.000 woningen gebouwd sinds 2011, zei minister Ildemaro Villarroel van Huisvesting en Leefomgeving (Ministro del Poder Popular para Hábitat y Vivienda). 

Tijdens het wekelijkse mediacontact van zijn ministerie, voegde Villarroel eraan toe, dat ongeveer 170 huizen donderdag in de Terrazas del Sol worden opgeleverd, in de staat Sucre.


Tot op heden hebben de autoriteiten ongeveer 999.945 grondtitels toegekend om de juridische veiligheid op het grondbezit te waarborgen, benadrukte hij.

Villarroel verklaarde, dat 690.674 huizen zijn gerestaureerd als onderdeel van de sociale projecten 'Nieuwe Buurt' en 'Tricolor Buurt' die gericht zijn op verbetering van de huisvesting in Venezuela.

De 'Gran Misión Vivienda Venezuela' werd gelanceerd in 2011 op initiatief van de leider van de Bolivariaanse revolutie en vervolgens president van de republiek, Hugo Chavez, om gezinnen die in die tijd getroffen waren door hevige regenval in het land te helpen.

https://www.minhvi.gob.ve/index.php/sala-de-prensa/5262-gmvv-alcanza-el-70-de-las-viviendas-programadas-al-2019GMVV alcanza el 70% de las viviendas programadas al 2019


Prensa Minhvi 14 de junio de 2018.- 3.000.000 de viviendas al año 2019, fue la meta planteada por el Comandante Supremo Hugo Chávez; un desafío habitacional que proyecta su masificación con la construcción de 5 millones de hogares con el Carnet y el Plan de la Patria 2025 impulsados por el presidente de la República Bolivariana de Venezuela, Nicolás Maduro.

Este jueves, la Gran Misión Vivienda Venezuela con la entrega de 71 viviendas en cinco estados del país, alcanza la construcción de 2.099.900 unidades habitacionales, lo que representa el 70% de las viviendas programadas al 2019.

Así se dio a conocer durante la entrega de 36 hogares de la patria en el Urbanismo Buena Vista ubicado en la parroquia Aparicio del municipio Piar, estado Monagas; actividad que estuvo encabezada por el ministro del Poder Popular para Hábitat y Vivienda, Ildemaro Villarroel y la gobernadora de la entidad Yelitza Santaella y la presencia de Yorlenis Velázquez; venezolana campeona en esgrima en los Juegos Suramericanos Cochabamba 2018.

El Titular de Hábitat y Vivienda informó además, que el Instituto Nacional de Tierras Urbanas (INTU), está entregando hoy 100 títulos de propiedad de la tierra, para alcanzar una cifra de 999 mil 945 documentos protocolizados que garantizan el derecho al suelo urbano.

El Urbanismo Buena Vista constan de viviendas bifamiliares con un área de construcción de 70 m², distribuidas en 3 habitaciones, 2 baños, sala, comedor, cocina y todos los servicios básicos garantizados tales como: agua potable, colector principal de aguas servidas y electricidad.

La joven Yuletzi Ravelo; quien se encuentra en estado de gestación, recibió las llaves, documentos de propiedad y certificado de la vivienda 2.099.900 en el mencionado urbanismo junto a su esposo Erick Caraballo.

La Gran Misión Vivienda Venezuela ha logrado construir la cantidad de 82 mil 441 viviendas en el estado Monagas, actualmente se encuentran en distintas fases de construcción en 15.801 unidades habitacionales y este año 2018 esta entidad oriental proyecta la ejecución de 20 mil vivienda para el Vivir Viviendo de las familias monaguenses.

Protección con VeQR Patria
Siguiendo instrucciones del Jefe de Estado, todos núcleos familiares que reciban una vivienda digna de la Gran Misión Vivienda Venezuela, quedan protegidos con la plataforma Patria, a través de la Gran Misión Hogares de la Patria.

De igual forma, con el reimpulso de la GMVV, los terrenos que garantizan un millón de viviendas más, ya están recibiendo los títulos de propiedad multifamiliar en todo el país. “Además, estamos llevado adelante la utilización del Carnet de la Patria y la Plataforma Patria, para la asignación de estas viviendas como ha ocurrido con estas 36 familias en Monagas”, puntualizó Villarroel.

Avanzan Petroviviendas
Como parte del programa Petro Incentivo al Constructor de la GMVV, se han aportado 2 millones 300 mil Petros para la construcción de viviendas, “ya se incorporan 22 empresas más, de 15 que fueron anunciadas inicialmente; para un total de 37 empresas que están llevado adelante unas 20 mil viviendas que van a ser construidas con el Petro”, informó el ministro Villarroel.

Asimismo indicó que a través del conglomerado de empresas de la Gran Misión Vivienda Venezuela, tal es el caso de la Corporación Socialista de Cemento, “ya va a iniciar el cobro de sus insumos industriales de construcción en Petro, para generar el ecosistema y que el Petro sea una fuente de dinamización de la economía y fuente de intercambio de divisa” dijo el titular de la cartera de Hábitat y Vivienda.

Prensa Minhvi: Desiree Rengifo
Gráfica: Ana Linares
Twitter: @Minhvi_Oficial
Instagram: Minhvi_Oficial 
Facebook: Minhvi.Oficial

(Suriname Mirror/Prensa Latina)