donderdag 12 oktober 2017

Veel haken en ogen aan de Chinese tak van Markt-Zuid - Meer Chinese kraamhouders dan bezoekerd

'Marktleiding, door dadendrang gedreven, is wat betreft de Chinese tak overhaast te werk gegaan'

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)


‘De onlangs geopende Chinese tak van Markt-Zuid loopt, te oordelen aan de hand van de leegstand, scheef. Ingewijden hebben desgevraagd aangegeven, dat het de Chinezen zijn die de stekker uit het stopcontact hebben gehaald en als zij dat niet hebben gedaan, hebben zij op zijn minst bedenkingen. Ik geloof niet dat er sprake is van onenigheid. Het niet vlotten van de Chinese Markt heeft te maken met zakelijke overweging’, aldus een belanghebbende observator, zo schrijft het Dagblad Suriname donderdag 12 oktober 2017.

De koopkracht holt achteruit. De markt heeft niet veel aanloop. Met honderd en meer Chinese standhouders erbij is het aantal verkopers gemakkelijk groter dan de marktbezoekers. ‘Waar moeten al die nieuwe standhouders na markttijd hun producten bewaren? Is er voldoende opslagplaats, magazijnruimte, koel- en vriesruimte?’ vraagt een ondernemer zich af. ‘Het is geen doen om dagelijks de bagage naar en van de markt te sjouwen. Het heen en weer transporteren is tijdrovend en kost geld. Het oogmerk van handeldrijven is winst maken. Er is zoals de omstandigheden er nu voorstaan geen geld te verdienen. En er zijn meer haken en ogen aan de Chinese tak van Markt-Zuid.’

Tijdens het speuren op de markt werd gewezen op de cultuur van de marktverkopers. Het marktwezen is een historisch cultureel gegroeide bezigheid. Voor de individuen die er hun brood verdienen, is het handeltje niet veel meer dan overleven. De Chinezen die nu op de markt worden ondergebracht, hebben een heel andere cultuur en handelsconceptie. Ze zijn verenigd. Het gaat bij hun niet om te overleven. Er moet geld verdiend worden, voldoende om te kunnen groeien en bloeien en geld, valuta, over te maken naar het thuisland. Het is voor hun geen piki-piki-pre. Er wordt groot gedacht. De overheid faciliteert Er worden door het districtsbestuur en het marktwezen pogingen gedaan om verbetering te bewerkstelligen.

Gebleken is dat het opknappen van de markt alleen niet voldoende is om de markten te doen opleven. Er zijn veel meer aspecten waarmee rekening gehouden dient te worden. De overheid faciliteert, maar het is de bevolking van de markt die met ondernemerschap, creativiteit, frisse ideeën, aantrekkelijke inrichting van de stands, activiteiten, marketing en promotie vooruitgang moet brengen. De marktbevolking moet gezamenlijk en verenigd de hand aan de ploeg slaan. De hossel onder de markt moet meer echte handelsallure krijgen die de moderne consument aanspreekt.

'De marktleiding, door dadendrang gedreven, is wat betreft de Chinese tak overhaast te werk gegaan. De helft van de markt toewijzen aan Chinese standhouders dreigt het evenwicht te verstoren. Er is voorbij gegaan aan de cultuur, de belangen en gevoelens van de Surinaamse marktverkopers. Een Chinese markt, een Haïtiaanse markt, er wordt al gesproken van een Braziliaanse markt. Het doet me denken aan hokjespolitiek. De integratie van vreemdelingen in Suriname komt eerder op gang door ze te vermengen in de samenleving en ze niet op te delen in verschillende hokjes’, aldus Opa, zoals hij door de marktverkopers wordt genoemd.

De handel in Suriname is een door Chinezen gedomineerde sector. Met de positie die hun is aangeboden op Markt-Zuid, zijn zij niet te onderschatten concurrenten van de oude marktkern. Uit het algemeen gevoelen van de samenleving blijkt een groeiende weerstand tegen de toenemende dominante van Chinezen. De Chinezen lobbyen in regeringskringen, met de zegen en ondersteuning van de ambassade van China. Zij worden tegemoetkomend behandeld, alle deuren gaan voor hun open.

'Zaken waarvoor Surinamers zich in allerlei bochten moeten wringen en lang duren voordat zij afgerond zijn, worden in het Chinees geval binnen een handomdraai verwezenlijkt’, wordt vaak gehoord.

Brug Van t Hogerhuysstraat over Saramaccadoorsteek wordt ook vierbaans

Ministerie streeft naar betere doorstroming van het verkeer


De regering heeft volgens Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer bij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), er alles aan gedaan om de doorstroom van het verkeer op de Van t Hogerhuysstraat (Saramaccadoorsteek) te bevorderen. De wegcapaciteit is door de jaren heen flink afgenomen. Dit meldt het Dagblad Suriname donderdag 12 oktober 2017.

Door verbreding van de huidige Highway en de brug aan de Van ‘t Hogerhuysstraat naar vier banen, proberen de autoriteiten de doorstroming van het verkeer vlotter te laten verlopen.

Om de werkzaamheden aan de brug te kunnen uitvoeren zal de brug tijdelijk moeten worden afgesloten. In dit kader wordt er inmiddels gewerkt aan plannen voor een alternatieve brug, die de Sir Winston Churchillweg (in de buurt van Vabi) en de Industrieweg Noord (voor Bruynzeel) zal verbinden. Deze brug zal tijdelijk worden ingezet.

Wip stelt dat eenmaal de brug er al zal zijn, die mogelijk verder kan worden ingezet. De verkeerssituatie zal ook daarop moeten worden afgestemd. Een tijdslijn voor dit project is nog niet bekendgemaakt. Het valt in ieder geval binnen het Dalian 4 project.

Constitutioneel Hof van Colombia verplicht komende drie regeringen zich te conformeren aan vredesdeal

Beslissing Hof opluchting voor huidig president Juan Manuel Santos


Het Constitutioneel Hof van Colombia heeft woensdag 11 oktober 2017 besloten, dat de komende drie regeringen juridisch gebonden zijn aan het uitvoeren van de vredesovereenkomst met FARC-guerrilla's gesloten in december vorig jaar. Het gerechtelijk schild voor het vredesproces is een opluchting voor president Juan Manuel Santos, die de meeste tijd van zijn twee termijnen heeft besteed aan onderhandelen over- en uitvoeren van- vrede met de rebellen, na meer dan een halve eeuw gewapend conflict. 

De rechterlijke beslissing staat de toekomstige regeringen niet toe de vredesovereenkomst te wijzigen. Het vredesproces wordt tegenwoordig tegengewerkt door een conservatieve minderheid in het congres bestaande uit het extreemrechtse Democratisch Centrum en de centrumrechts Radicale Verandering.

 
Deze partijen behoren tot de partijen die het meest hebben geleden onder strafrechtelijke onderzoeken naar banden tussen Colombia's regerende klasse en paramilitaire doodseskaders.
Het Democratisch Centrum had beloofd om 'die verdomde overeenkomst in stukken te slaan' als zij de presidentiële verkiezingen zou winnen. Dit is door de rechtbank onmogelijk gemaakt. De rechtbank heeft de vredesovereenkomst, sinds de ondertekening in december vorig jaar, bestudeerd en moet nog belangrijke elementen bestuderen zoals het overgangsrechtstelsel dat thans in het Congres wordt besproken.

De vredesovereenkomst, die de FARC toestaat politiek te gaan voeren, beëindigt meer dan 50 jaar gewapend conflict, dat meer dan 265.000 Colombianen heeft gedood. Nog eens 7 miljoen Colombianen raakten ontheemd door het geweld.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Carlos Arthur Nuzman legt functie neer als hoogste baas Braziliaans Olympisch Comité

75-jarige Nuzman verdacht van omkoping leden Internationaal Olympisch Comité


Carlos Arthur Nuzman heeft woensdagavond 11 oktober 2017 zijn functie als hoogste baas van het Braziliaans olympisch comité neergelegd. Het terugtreden van Nuzman komt een week na zijn arrestatie vanwege mogelijke corruptie rond de aanwijzing van Rio de Janeiro als locatie voor de Olympische Spelen van 2016. 

De 75-jarige Nuzman wordt er onder meer van verdacht leden van het Internationaal Olympisch Comité te hebben omgekocht om de Spelen in Rio binnen te halen. Daar was naar verluidt circa twee miljoen euro mee gemoeid.

Nuzman meldde afgelopen weekend al dat hij zijn taken tijdelijk neer zou leggen, maar woensdag liet hij in een brief weten terug te treden om meer tijd te hebben voor zijn verdediging.

Het IOC heeft Nuzman, die al sinds 1995 de voorzitter was van het olympisch comité van zijn land, voorlopig geschorst. Nuzman ontkent alle aantijgingen rond zijn persoon.(Suriname Mirror/Nu.nl/ANP/Twitter/YouTube)

Verlopen Venezolaanse paspoorten zijn plotseling twee jaar langer geldig

Overheidsbureau dat de paspoorten verzorgt, zit zonder papier en inkt


Een nieuw dieptepunt in de economische crisis die Venezuela teistert: verlopen paspoorten zijn plots twee jaar langer geldig. Het overheidsbureau dat de paspoorten verzorgt, zit zonder papier en inkt. President Nicolás Maduro heeft een decreet ondertekend waarin de noodmaatregel wordt bekrachtigd, schrijft de Britse krant The Times vandaag, donderdag 12 oktober  2017.

Die is nodig geworden doordat de vraag naar nieuwe paspoorten de laatste tijd enorm is gestegen:

Venezolanen willen het land massaal verlaten nu het wordt getroffen door de ergste economische crisis die de wereld de afgelopen decennia heeft gezien. Dat blijkt onder meer uit de immigratiecijfers van Colombia: alleen al in augustus namen 58.000 Venezolanen hun toevlucht tot het buurland, drie keer zoveel als begin dit jaar. Maar, minstens een miljoen inwoners van Venezuela konden geen kant op doordat ze maanden moesten wachten op nieuwe reisdocumenten.

De crisis in Venezuela wordt vooral veroorzaakt door de scherpe daling van de olieprijs. Het land is sterk afhankelijk van de olie-export. Sinds die veel minder oplevert, zijn in de winkels tekorten ontstaan aan de meest alledaagse producten.

(Suriname Mirror/RTLNieuws/The Times)

Deel Onafhankelijkheidsplein wordt opgeknapt voor Divali Manifestatie van Culturele Unie Suriname

Kabinet van de President heeft eerdere verzoeken van organisaties voor activiteiten op plein afgewezen...


Kabinetsdirecteur Van der San ontkent dat met twee maten wordt gemeten...


De Culturele Unie Suriname (CUS) organiseert dit jaar vanaf zaterdag 14 oktober weer de Nationale Divali Manifestatie op het Onafhankelijkheidsplein. Hiervoor zal het plein, dat sinds mei 2017 voor rehabilitatiewerkzaamheden is afgesloten, gedeeltelijk voor een korte periode worden opengesteld. 'Deskundigen van Openbaar Groen hebben aangegeven, dat zij in overleg met de CUS een deel van het plein in orde zullen maken. Op grond daarvan hebben wij dan besloten om toestemming te geven', zegt Eugene van der San, directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden op het Kabinet van de President, vandaag, donderdag 12 oktober in het Dagblad Suriname. 

Het Kabinet van de President is de instantie die het beheer heeft over het plein. Diverse organisaties hebben in de afgelopen periode verzoeken ingediend voor het houden van activiteiten op het Onafhankelijkheidsplein. Deze verzoeken zijn afgewezen vanwege de rehabilitatiewerkzaamheden. De kabinetsdirecteur benadrukt, dat er niet met twee maten wordt gemeten, omdat het hier volgens hem gaat om hoogtijdagen en activiteiten die jaarlijks op dezelfde locatie worden gehouden.

'Wij hebben gelijk aangegeven, dat de traditionele Volkskerstzang in december ook toestemming zal krijgen. Het gaat om twee hoogtijdagen.'

Volgens Van der San kon bij het traditioneel Eid ul-Fitr-gebed van de moslims in juni geen toestemming worden verleend, omdat hiervoor het gehele Onafhankelijkheidsplein vrijgemaakt moest worden. Gezien de staat van het plein toen was dit praktisch niet haalbaar.

Woordvoerder Raul Swedo van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie zegt in een reactie, dat het ministerie nog bezig is met de rehabilitatiewerkzaamheden. 'Wij zullen ervoor zorgen dat een deel van het Onafhankelijkheidsplein voorlopig wordt georganiseerd, zodat deze activiteit plaats kan vinden. Voor de rest werken wij daarna gewoon normaal door op het plein.'

Volgens Swedo hoopt het ministerie de werkzaamheden voor Onafhankelijkheidsdag op 25 november 2017 in orde hebben. 'Er moet nog wat zwarte aarde aangeleverd worden, wij hebben nog wat trucks zand nodig en de beplanting moet ook nog gebeuren. Dus er zijn nog enkele werkzaamheden die nog moeten plaatsvinden.'

Swedo geeft aan dat het deel tussen de dranghekken en het Vlaggenplein opengesteld zal worden voor de activiteiten van de CUS. 'Niet het hele plein wordt opengesteld. Wij gaan de helft ervan ter beschikking stellen.'

Meteen na de laatste dag van de activiteiten zullen de dranghekken weer worden geplaatst. Divali Manifestatie vanaf 2010 op Onafhankelijkheidsplein Divali, of te wel het ‘Feest van het licht’, is één van de belangrijke religieuze feestdagen binnen het Hindoeïsme, en de universele boodschap van Divali staat symbool voor de overwinning van het goede op het kwade, van het licht op de duisternis. Sinds 2010 wordt het Divali feest groots gevierd met culturele optredens en toespraken van diverse hoogwaardigheidsbekleders.

Als oud-voorzitter van de CUS is waarnemend president Ashwin Adhin ook altijd aanwezig geweest bij deze activiteiten. Het hoogtepunt van de avond is het aansteken van de Suriname Dia. Divali wordt dit jaar op 19 oktober gevierd. De regering heeft deze dag al vanaf 2010 uitgeroepen tot een nationale vrije dag.

STVS gaat maandagochtend 16 oktober van 00.00-09.00 uur op zwart

Oude zekeringskasten gaan vervangen worden


De Surinaamse Televisie Stichting STVS gaat 'noodzakelijke werkzaamheden' verrichten aan haar zender en zal daarvoor de stroomvoorziening onderbreken maandagochtend (16 oktober 2017) van middernacht tot negen uur 's morgens. 

De werkzaamheden omvatten de vernieuwing van oude zekeringskasten.

Voor de veiligheid van de technische werkers is het volgens de STVS noodzakelijk om tijdens de werkzaamheden de stroomvoorziening uit te schakelen. Hierdoor zullen alle kanalen van de STVS uit de lucht zijn.

Door EBGS ontslagen leerkrachten ontvangen geen salaris meer

Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) reikt de LO-aktes deze maand uit

'Als men je nodig heeft, komt men met mooie praatjes, wanneer ik mijn studie heb afgerond, wil ik niet meer voor EBGS werken'


Vanaf deze maand wordt geen salaris meer uitbetaald aan leerkrachten die zijn ontslagen door de stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS). Hun ontslag volgde op de intrekking van de dispensatie aan deze onderwijsgevenden door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. 

Ondanks deze tegenslag zijn de leerkrachten blij, want het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) zal de LO-aktes deze maand uitreiken, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 12 oktober in 2017. Normaliter gebeurt dat in november.

In een eerder interview had directeur Marcia Dankerlui gezegd, dat het schooljaar voor het instituut deze maand officieel wordt afgerond en niet in augustus zoals bij andere schooltypes.

Ahelia Welles, ex-leerkracht Spaans, noemt het een geweldig initiatief en stelt het op prijs dat het IOL de studenten tegemoetkomt. Ze zegt dat er veel heisa is ontstaan over de bevoegdheid van een aantal leerkrachten, die hierdoor zijn ontslagen. Volgens haar schuilt hier veel meer achter.

Leerkracht Nederlands Nathalie Anasai noemt het besluit voor vervroegde uitreiking goed. Zij denkt overigens niet dat het ook voor haar geldt, omdat ze haar stage nog moet afronden. Na een onderbreking van twee jaar heeft Anasai haar studie in 2014 hervat. Ze vindt het kwalijk dat de ontslagen groep nooit is aangeschreven. 'Als men je nodig heeft, komt men met mooie praatjes. Wanneer ik mijn studie heb afgerond, wil ik niet meer voor de EBGS werken', zegt ze.

Ilione Kerk, ex-leerkracht Engels, zegt dat zij informatie zal inwinnen op het IOL of de maatregel voor vervroegde uitreiking van de akte ook geldt voor de studenten Engels die hun studie nog moeten afronden. Ook zij moet nog stage lopen. Hoewel zij misschien niet in aanmerking komt voor de LO-akte, vindt ze het goed dat collega's wel tegemoet zijn gekomen.

IOL-directeur Dankerlui zei, dat een groep van tien leerkrachten Spaans een verzoek indiende om de akte eerder te ontvangen, nadat hen midden september ontslag was aangezegd.

Voorzitter C-47 begrijpt bond bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) niet

'Door mij aangehaalde kwestie heeft niks te maken met de vakbond bij de SPSB'


Robby Berenstein, voorzitter van vakcentrale C-47, begrijpt niet waarom de bond bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) zich roert. De vakbondsleider zegt vandaag, donderdag 12 oktober 2017, op Starnieuws, dat C-47 zich zorgen maakt over de handelingen van de regering om SPSB tot een soort staatsbankier te maken. Dit is in strijd met de Bankwet, meent Berenstein. 

De positie van de Centrale Bank van Suriname wordt volgens hem uitgehold door acties die minister Gillmore Hoefdraad van Financiën onderneemt.

Deze kwestie heeft niks te maken met de vakbond bij de SPSB, benadrukt Berenstein. De kritiek is niet tegen de bank of het personeel gericht, maar tegen de regering, met name de minister van Financiën. Behalve instellingen die subsidie ontvangen, wordt personeel bij deze instituten volgens Berenstein verplicht om een rekening te openen bij de SPSB. 'Wij hebben schriftelijk om opheldering gevraagd van de minister. Wij hebben geen antwoord gekregen. De enige reacties lezen wij in de media', zegt de vakbondsleider.

'Ook over de fusie van de Volkscredietbank en de Landbouwbank hebben wij vragen gesteld, waarbij ook de SPSB betrokken is. Tot nu toe hebben wij niks gehoord', deelt de voorzitter van C-47 mee.

Berenstein merkt verder op, dat diverse bonden bij banken aangesloten zijn bij C-47. De mensen zijn bang dat door het beleid van de regering straks hun positie in gevaar wordt gebracht. Berenstein brengt in herinnering dat er veel misgegaan is in het verleden met staatsbanken. 'Daarom willen wij weten wat er aan de hand is, maar krijgen nul op het rekest.'

De vakbondsleider vindt het vreemd, dat de bond bij SPSB vindt dat contact gezocht moest worden met hem. Deze kwestie gaat helemaal niet over de bond. Overigens merkt Berenstein op, dat er wel degelijk contact is gemaakt met de bond bij SPSB waarbij gevraagd is om samen op te trekken in het traject rond de fusie. 'Wij hebben niks gehoord van de bond', zegt Berenstein.

Noodbrug over Falawatrakreek niet vandaag of morgen gereed

Inwoners van Apoera en omringende dorpen zwaar gedupeerd door ingestorte brug


Inwoners van Apoera en omringende dorpen kunnen waarschijnlijk pas in de loop van de volgende week weer over de weg naar Paramaribo. Dan zal een noodbrug gereed zijn ter vervanging van de brug over de Falawatrakreek die dinsdagmorgen instortte toen een overbeladen Chinese truck met boomstammen er, tegen de regels in, overheen reed. 

Er wordt gewerkt aan een hulpconstructie voor personenvervoer. Dit kan nog even duren, bevestigt een ambtenaar van het bestuursressort vandaag, donderdag 12 oktober 2017, in de Ware Tijd.

Haast is echter geboden, want niemand kan nu vanuit Apoera naar Paramaribo en andersom. Ook districtscommissaris Trees Cirino vindt dat de bewoners snel uit hun isolement gehaald moeten worden. Zzij maakte gisteren bekend (zie hierna) dat alle bruggen in het Tibiti- tot en met het Kabalebogebied en Apoera voorlopig verboden zijn voor voertuigen met een gewicht van meer dan zes ton.Vandaag begint een inspectie van alle bruggen door deskundigen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C).

In West-Suriname zitten veel mensen uit Paramaribo vast. Een deel, onder wie ondernemer Jerrel Monkou, zag gisteren kans Apoera te verlaten. 'Ik was een paar dagen daar om wat producten in te kopen voor mijn bedrijfje en zou dinsdagmiddag terugkeren naar Paramaribo. Vlak vóór ik vertrok kregen we het bericht dat de brug kapot was. Dat was een enorme tegenvaller. Met een paar andere mensen die ook terug wilden, hebben we woensdag vervoer geregeld tot aan de brug, terwijl aan de andere kant een bus stond die we uit de stad hebben laten komen. Dat heeft veel extra kosten met zich meegebracht.'

Monkou is niet te spreken over de houttrucks die alles kapotrijden. 'Ze rijden echt als gekken, terwijl ze veel te zwaar zijn. Ze moeten de chauffeur die dit heeft veroorzaakt zijn rijbewijs afpakken en wat mij betreft een tijdje opsluiten. Dit is echt misdadig. kijk eens hoeveel mensen de dupe zijn van zijn gedrag.'

De schade aan de brug kan de overheid misschien verhalen op de chauffeur, maar de schade die Monkou en vele anderen geleden hebben, wordt nergens vergoed.

Insel Air Curaçao beschikt weer over één van haar Mc.Donnel Douglas (MD) straalvliegtuigen

De MD wordt nu ingezet op de vluchten van en naar Sint Maarten


Insel Air kan weer beschikken over één van haar Mc.Donnel Douglas (MD) straalvliegtuigen. De luchtvaartmaatschappij voltooide gisteren, woensdag 11 oktober 2017, de laatste test die de ingebruikname van het toestel nog in de weg stond, zo is te lezen op Bonaire.nu.

Insel Air kwam begin dit jaar in grote problemen toen de luchtvaartautoriteiten op Aruba de MD vliegtuigen aan de grond hielden in verband met twijfels over de luchtwaardigheid en met name het onderhoud, waardoor het bedrijf enkel nog over 2 Fokker 50 Turboprop toestellen beschikte. Alle straalvliegtuigen van Insel, behalve de MD-toestellen, ook nog een aantal Fokker 70 toestellen, waren eerder op Aruba geregistreerd in verband met de Categorie-I status van Aruba, waardoor Insel Air  zonder belemmeringen naar Amerika en Puerto Rico kon vliegen. Dit was door de Categorie-II status vanaf Curaçao niet zonder meer mogelijk.

Door de maatregel van de luchtvaartinspectie op Aruba kon Insel Air hierna nog maar een zeer beperkt schema uitvoeren, met vluchten tussen de ABC-eilanden. Alle andere vluchten naar onder andere de Dominicaanse Republiek, Colombia, Venezuela, Jamaica, Trinidad, Miami, Suriname en Guyana kwamen hiermee stil te vallen. Dat had grote gevolgen voor het luchtvaartbedrijf dat in rap tempo personeel moest afvloeien en er niet aan ontkwam surseance van betaling aan te vragen.

Om de vliegtuigen opnieuw in gebruik te kunnen nemen onder de Curaçaose licentie van het bedrijf - de Arubaanse tak was inmiddels failliet verklaard - moest het gehele certificatie-proces op Curaçao opnieuw worden doorlopen, hetgeen alles bij elkaar maanden in beslag heeft genomen.

In een persbericht (zie hierna) laat het bedrijf weten, dat zij door de ingebruikname van het MD-toestel over kan gaan naar het zogenaamde ‘Basis-Plus scenario,’ waarbij zij langzamerhand de vluchten uit het oude schema -zij het op beperktere schaal- weer op zal kunnen pakken.


Eerder noemde Insel al de terugkeer op de route tussen Curaçao en Suriname, maar ook andere routes zoals die naar Jamaica en Manaus stonden op het verlanglijstje van de directie.

Insel Air zegt in heet persbericht vandaag erkentelijk te zijn voor de samenwerking met de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) en ook naar haar eigen personeel dat meewerkte aan het hercertificeringstraject.

Insel Air zegt de MD vandaag, donderdag, 12 oktober, gelijk in te zetten op de vluchten van en naar Sint Maarten, die daardoor nog maar 1 uur en 30 minuten bedragen tegen 2 uur een 15 minuten met de Fokker 50.

Raad voor de Rechtshandhaving: 'Geef afpakteam op Curaçao permanente vorm in een aparte organisatie'

'Veiligheid teamleden moet gegarandeerd zijn door bijvoorbeeld cameratoezicht'


Er moet nog een besluit worden genomen over het voortbestaan van het afpakteam in 2018. Dat staat in een onlangs verschenen samenvatting van een onderzoek uitgevoerd door de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR), aldus het AntilliaansDagblad vandaag, donderdag 12 oktober 2017. 

De raad beveelt de minister van Justitie, Quincy Girigorie (PAR), in overweging te nemen het afpakteam een permanente vorm te geven in een aparte organisatie. Daarbij wordt ook aanbevolen om de veiligheid van de teamleden te garanderen door middel van bijvoorbeeld moderne (surveillance) technieken zoals cameratoezicht.

Verder vindt de RvR dat het team uitgebreid moet worden met een recherche-assistent voor de administratieve ondersteuning en eventueel na evaluatie met een rechercheur belast met observatiewerkzaamheden. Het convenant waarop het afpakteam is gebaseerd was in principe voor een jaar aangegaan, maar is door succes van het afpakteam verlengd voor twee jaar, zo staat in het rapport.

SER Curaçao: 'Gericht beleid noodzaak op eenoudergezinnen alléén afhankelijk van minimumloon'

'Huidig minimumloon niet toereikend voor eenoudergezinnen met een of meerdere kinderen'


Er bestaat de noodzaak voor gericht beleid op armoedebestrijding voor specifiek eenoudergezinnen die alléén van het minimumloon afhankelijk zijn. Dit is een van de reeks bevindingen en aanbevelingen genoemd in het ‘Initiatiefadvies inzake een Verkenning van het beleidsthema Minimumlonen’ van de Sociaal-Economische Raad (SER) - zie onderaan -, zoals onlangs aangeboden aan het parlement van Curaçao. Dit bericht vandaag, donderdag 12 oktober 2017, het Antilliaans Dagblad.

In De SER zitten vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers (vakbonden) en onafhankelijke leden.

'Ervan uitgaande dat elke volwassene in de leeftijdscategorie tussen de 18 en 65 jaar in een huishouden werkt, is het huidig minimumloon toereikend voor alle huishoudtypes, behalve voor de eenoudergezinnen met een of meerdere kinderen', aldus het initiatiefadvies.

Chinese ambassade deelt weer kadootjes uit aan ministerie van Buitenlandse Zaken

Schenking bestaat onder andere uit scanners, een desk computer, video en fotocamera’s


De ambassade van de China heeft apparatuur geschonken aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. De schenking, die maandag plaats heeft gevonden, bestond onder andere uit scanners, een desk computer, video en fotocamera’s, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut vandaag, donderdag 12 oktober 2017.

De overhandiging vond plaats door ambassadeur Zhang Jinxiong aan minister Yldiz Pollack-Beighle. Bij deze gelegenheid memoreerden zowel minister Pollack-Beighle als ambassadeur Jinxiong de uitstekende bilaterale relaties tussen beide landen, alsook de bijzonder spontane en pragmatische relatie tussen de ambassade en het ministerie.

De apparatuur zal door het Ministerie worden ingezet bij de uitvoering van het project ‘Content Management System’, met als doel digitalisering van alle correspondentie en afhandeling van documenten van het departement. De digitalisering zal bijdragen aan efficiëntie en effectiviteit van het ministerie.

Minister Hoefdraad is continu op de hoogte over stand van zaken op de haven

Hoefdraad spreekt bij bevordering 52 personeelsleden van de Douane
 
In 2018 zal een zero tolerance gehanteerd worden tegen wangedrag en misstanden om zo de douane te verbeteren


Bij het Korps Douane zijn gisteren 52 personeelsleden bevorderd. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën sprak de medewerk(st)ers toe, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 12 oktober 2017. 'De douane heeft niet altijd de beste naam in de gemeenschap. Toen ik begon, hoorde ik dat ze nooit klagen, omdat ze hun geld toch ergens anders maken. Ik heb er nooit aandacht aan geschonken. We moeten jullie het gereedschap geven om het werk te kunnen doen. En dat is wat wij van u allen verwachten', zei Hoefdraad tegen de bevorderden. 

De bewindsman liet duidelijk merken, dat hij continu op de hoogte is over de stand van zaken op de haven. 'Ik heb de vorige week een gesprek gehad met het Openbaar Ministerie over de aanpak van issues in het bestrijden van de criminaliteit waarbij de douane een heel belangrijke rol speelt', zei Hoefdraad. Hij noemde de smokkel van sigaretten, alcohol en drugs. Verder gaf hij aan dat er gesprekken zullen volgen met de veiligheidsdiensten om het apparaat meer structuur te geven.

'Waar wij als Financiën voor staan is dat wij de richting, de koers, blijven houden totdat wij een solide korps hebben. Een korps waarop wij trots mogen zijn, dat in feite als voorbeeld in Suriname mag dienen', stelde Hoefdraad.

Volgens de bewindsman zijn in de afgelopen jaren veel belangen verstrengeld geraakt. Ook de kwestie waarbij door mensen ongedekte cheques worden aangeboden om vervolgens goederen af te halen, zal volgens hem aangepakt worden. In 2018 zal er een ‘zero tolerance’ gehanteerd worden tegen wangedrag en misstanden om zo de douane te verbeteren.

De douanedienst staat nu onder leiding van Iwan Wekker. Hij geeft leiding aan het derde managementteam de afgelopen twee jaren. 'Ik heb vanuit mijn plek geprobeerd die boodschap te sturen en de mindshift moet komen.'

Het diensthoofd verwacht dat de ambtenaren met meer toewijding het werk zullen doen. Ook de bond heeft aardig gevochten dat de achterstanden qua kleding en PSU (persoonlijke standaard uitrusting) worden ingelopen.

De minister merkte nog op, dat er veel is geïnvesteerd in technologie en ICT; er wordt gewerkt aan verbetering. De minister deed uit de doeken dat er gefocust wordt op het opzetten van een nieuw gebouw binnen het 'IDB-project waarin we een mooie lening hebben'. Hoefdraad kondigde aan, dat hij in de laatste fase is van een discussie met Staatsolie over een stuk grond van het Bruynzeel complex, voor het opzetten van het gebouw.

EBS spant zich extra in om het doel van 9.000 aansluitingen in 2017 te realiseren

Toename in aanvragen te merken na afschaffing groot deel aansluitkosten in januari 2016In de afgelopen maanden heeft de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) zich extra ingezet om de target van 9.000 aansluitingen in 2017 te realiseren. Tot en met september dit jaar heeft het elektriciteitsbedrijf 7.204 aansluitingen gemaakt. Doorgaans realiseert het bedrijf in een jaar tussen de 5.000 en 6.000 aansluitingen. In mei dit jaar was de jaarproductie reeds overschreden.

Toegang tot elektriciteit is in het dagelijks leven van de mens niet meer weg te denken, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut woensdag 11 oktober 2017. In Suriname stijgt de vraag naar elektriciteit jaarlijks met 6%.

Vanaf de aansluitkosten in januari vorig jaar voor een groot deel zijn afgeschaft, is er een toename in aanvragen te merken. Het elektriciteitsbedrijf worstelt reeds jaren met een achterstand in aansluitingen en dagelijks komen er gemiddeld 40 nieuwe aanvragen voor een aansluiting of uitbreiding van de elektrische installatie erbij. De achterstand in aansluitingen is voornamelijk ontstaan door de gebrekkige cashflow van het bedrijf. Vooral daar waar netvoorzieningen getroffen moeten worden, bijvoorbeeld het plaatsen van transformatoren of een netuitbreiding, liggen de huidige aansluittarieven ver beneden de reëel kosten.

Gemiddeld liggen de kosten voor een aansluiting met netvoorzieningen dicht bij de 10.000 Amerikaanse dollar. De aansluitkosten die de klant betaalt dekken ongeveer 20% van de reële kosten voor een aansluiting met voorzieningen. De eigen bijdrage die de klant betaalt, is bij lange na niet toereikend om de kosten te dekken en het verschil moet door de EBS worden voorzien.

Naast de inkomsten die ver beneden de kostprijs liggen zijn de benodigde aansluitmaterialen ook voor 90% in Amerikaanse dollars uitgedrukt. Met de gebrekkig beschikbare financiën en een schaarste op de valutamarkt blijft het voor het bedrijf een uitdaging om de gestelde target van minimaal 9.000 aansluitingen voor dit jaar te realiseren.

Er is de afgelopen maanden een aantal belangrijke verbeteringen gebracht in het aansluitproces. Door besparingen die bedrijfsbreed zijn doorgevoerd en vooral de inzet van de werknemers, is het mogelijk geweest om de jaarproductie te overschrijden. Na intense brainstormsessies en discussies met de afdelingen die betrokken zijn in het aansluitproces zijn er enkele belangrijke verbeteringen doorgevoerd die een bijdrage hebben geleverd aan dit resultaat.

De aanschaf van materiaal is dusdanig georganiseerd dat er in de magazijnen geen tekorten ontstaan en er tegelijkertijd ook geen onnodige druk komt op de financiën komt. Alle aankopen gebeuren zo transparant en efficiënt mogelijk. De aanschaf van aansluitmateriaal verloopt transparant middels internationale aanbestedingen.

Ook een andere werkwijze is enigszins aangepast. In plaats van te wachten tot alle materiaal is gearriveerd, heeft de EBS waar mogelijk meteen alle voorbereidingen getroffen zodat bij aankomst van de materialen de aansluitingen sneller en gemakkelijk kunnen worden gemaakt. Extra resources zijn ook ingezet en werkopdrachten worden geclusterd waardoor de uitvoeringscapaciteit hoger was dan normaal. Normaal gesproken wordt er voor de aansluitingen gewerkt met 5 ploegen en nu zijn dat er 12 ploegen aangevuld met technische medewerkers van andere afdelingen.

De EBS erkent het belang van toegang tot elektriciteit en blijft zich ondanks de vele uitdagingen inzetten om de achterstanden in te lopen.

'De waarneming van het ambt van de president is duidelijk vervat in artikel 98 van de Grondwet'

Eugene van der San reageert op betoog deken Surinaamse Orde van Advocaten
 
'Ik ontdek een racistische ondertoon bij de bedoeling van staatrechtsgeleerde Monorath'


Het is meer dan betreurenswaardig, dat de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten onder de noemer van een hypothetisch verhaal namelijk “geen vervroegde verkiezingen bij ontvallen president” een zogenaamde staatsrechtelijk uitleg geeft over de gevolgen bij het ontvallen van het Staatshoofd. Erger nog deze behoefte is ontstaan op basis van het feit dat het Staatshoofd bijkans 72 jaar oud is en af en toe in de afgelopen periode ziek is geweest. 

Ik kan mij indenken dat nagedacht wordt over onze staatsinrichting en invulling van politieke ambten. Maar, hier wordt gedaan alsof de president doodziek in het ziekenhuis ligt. Ik kan mij niet herinneren, dat eerder in het openbaar op zo'n lafhartige wijze over een politicus z'n gezondheidstoestand werd gesproken, terwijl er juist voldoende redenen aanwezig waren om zich zorgen te maken over een voorzitter van De Nationale Assemblee, mr. Jagernath Lachmon, die bijkans 85 jaar oud was en toch aanbleef tot de dood zijn intrede deed althans dood werd aangetroffen. Ik ontdek hier derhalve een racistische ondertoon bij de bedoeling van staatrechtsgeleerde Monorath. 

Maar, ook het staatsrechtelijk verhaal dat gesuggereerd wordt is niet in overeenstemming met onze constitutie. De waarneming van het ambt van de president is duidelijk vervat in artikel 98 van de Grondwet. 

Met verbazing lees ik het relaas van mr. Harish Monorath over ontstentenis, het uitlandig zijn of ontvallen van de president. Wat wordt met ontvallen bedoeld, inslapen of niet in staat zijn te functioneren? In een woord schandelijk voor een man die een Assembleezetel cadeau heeft gehad van voorzitter Bouterse. 

Ingeval daadwerkelijk het ambt van Staatshoofd moet worden ingevuld doordat het vacant is geworden, dan komt de Grondwet in werking en noch de voorzitter van De Nationale Assemblee of de President van het Hof komen in functie daarvoor in aanmerking.

Daarom zal ik in herhaling treden, het verdient aanbeveling om bij het verkondigen van je evangelie of Franchepane ook erbij te vermelden de juridische grondslag waar de redenering steun in terug kan vinden. Toevallig vertoeft de Staatsrechtsgeleerde Mr. Dr. Hugo Fernandes- Mendes die van Surinaamse origine is in zijn moederland. Wat zal de man denken over ons Staatsrechtelijk bestel en onze geleerden? 

Eugène van der San

Docent Bert Schreuders sleept minister Peneux, Doekhie (NDP) en Hubert Rampersad voor rechter

Schreuders wil beledigende uitspraken en beschuldigingen van tafel

Nederlander beschuldigd van pedofilie, moord, fraude, oplichting en valse diploma's...


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is een van de personen tegen wie de Nederlandse docent Bert Schreuders een rechtszaak is begonnen. Hij vindt dat de bewindsman onderdeel is van een omvangrijke hetze tegen hem. Ook tegen Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) en Hubert Rampersad komen rechtszaken, zo meldt Starnieuws vandaag, donderdag 12 oktober 2017.

Schreuders is in het openbaar beschuldigd van pedofilie, moord, fraude, oplichting en valse diploma's. Om te voorkomen dat de zaak in de doofpot beland, is hij rechtszaken begonnen tegen mensen die beledigende uitlatingen hebben gedaan. Scheuders voelt zich aangetast in zijn goede naam en eer. De docent eist rectificatie van de minister over uitlatingen die niet op waarheid zouden berusten.

Ook in De Nationale Assemblee zijn over deze kwestie uitspraken gedaan door Doekhie, in het bijzijn van de minister.

Schreuders zegt in een persbericht dat de berichten met alle beledigingen nog steeds op internet circuleren, terwijl de mensen die de uitspraken gedaan hebben, blijkbaar ervan uitgaan dat de zaak in de doofpot zal verdwijnen. Daarom heeft hij in overleg met zijn advocaat besloten een aantal rechtszaken te starten.

'Wij menen hiermee recht te doen aan datgene wat uitdrukkelijk in de Grondwet van de Republiek Suriname is verankerd en dat is kort gezegd het in vrede en vrijheid kunnen leven zonder last te hebben van bedreigingen van wie dan ook. Op die principes is de Staat Suriname gegrond en die zullen door alle personen binnen de landsgrenzen met respect voor de medeburgers en -ingezetenen worden nageleefd. Eenieder van ons kan anders zomaar plotseling met een soortgelijke valse aantijgingen in het openbaar worden geconfronteerd', stelt Schreuders.

'Al deze mensen moeten nu maar eens ten overstaan en dus in het openbaar verklaren hoe zij aan al deze wijsheden komen en wat hun diepere bedoelingen van het verspreiden van deze geruchten is geweest' stelt Schreuders.

In de hetze tegen de Nederlander speelt een blog op het internet (lovesublog) een dubieuze rol. Zonder betrokkene aan het woord te laten wordt ongefundeerd met vuil gesmeten en wordt iemand zwart gemaakt. '(...) De oplichter, pedofiele fraudeur die ondergedoken zit in Suriname en gezocht wordt door de Surinaamse politie (...)', zo schrijft het blog, daarmee iemand schuldig verklaren, zonder dat hij is veroordeeld laat staan formeel verdachte is. Hoor en wederhoor wordt niet toegepast. Medewerkers van het blog verschuilen zich achter fake namen.... Dat zegt voldoende. Zij durven geen verantwoording te nemen voor de inhoud van de door hun geschreven, deels verzonnen, proza.

Dat Schreuders nu naar de rechter stapt is begrijpelijk.

(Suriname Mirror/Starnieuws)

Minister Miranda bij start Dalian IV project: 'Het is een mijlpaal in de Surinaamse geschiedenis'

Waarnemend president Adhin: 'Project voorziet in behoefte om leefmilieu burgers te verbeteren'

(Bron foto's: NII)


Infrastructuur is een noodzakelijke voorwaarde om ontwikkeling van de grond te krijgen. Het Suriname National Infrastructure Projects, beter bekend als Dalian IV, moet daarom ook gezien worden vanuit de nationale ontwikkeling. Dit zei waarnemend president Ashwin Adhin gisteren, woensdag 11 oktober 2017, bij de start van dit grote infrastructurele project te Paranam, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. Hierin is onder meer opgenomen de asfaltering van wegen en de bouw en rehabilitatie van bruggen. 

Adhhin gaf ook aan, dat er een zo maximaal mogelijke invulling is gegeven van het project binnen de contouren van de nationale planning en ontwikkeling.

De regering is zich ervan bewust dat het leefmilieu van de burgers verbeterd moet worden. Dit project voorziet namelijk ook in die behoefte. Lokale diensten zullen naar zeggen van de waarnemend president profijt hebben bij de uitvoering van Dalian IV.

Hij onderstreepte verder de goede relatie met de Volks Republiek China die wederom gedemonstreerd heeft een grote partner te zijn in de ontwikkeling van ons land. De financiering van dit project is mogelijk gemaakt door de China Exim Bank.

De start van het project ziet minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie als een mijlpaal in de Surinaamse geschiedenis. Het project is geschat op 235 miljoen Amerikaanse dollar en is daarmee het grootste infrastructurele gebeuren in ons land, aldus de bewindsman.

Dalian IV behelst het asfalteren van 110 kilometer aan wegen en bouw c.q. rehabilitatie van een viertal bruggen met als hoofddoel de sociale economische ontwikkeling van Suriname naar een hoger niveau te tillen. De Martin Luther Kingweg zal vanaf de Latourweg tot Tuit Lui Faut Kanaalweg breder gemaakt worden. Er zal een nieuwe Highway vanaf de Meursweg via Hanover en Mawakabo naar de J.F Kennedyweg aangelegd worden. De brug over de Pararivier krijgt een nieuwe constructie. De Pikin Saronweg zal gerehabiliteerd worden. Er komt nog een brug over de Saramaccakanaal nabij Vabi om het verkeer naar Beekhuizen af te wikkelen tijdens de renovatie en verbreding van de Van ‘t Hogerhuysbrug.

Ook slechte delen van wegen binnen de buurten zullen aangepakt worden, liet Miranda weten. De Nuclear Technology Development Co. Ltd (voorheen Dalian) zal in opdracht van zijn ministerie  en de regering van China dit gigantisch project uitvoeren.

Archeologische overblijfselen van Inca-beschaving bij Cusco, Peru, gevonden

Lokale bewoners ontdekken overblijfselen tijdens weiden van hun dierenEen groep bewoners van het Peruaanse zuidelijke regenwoud beweert, dat ze indrukwekkende archeologische overblijfselen van Inca-beschaving in Cusco heeft gevonden. Vergezeld van de lokale autoriteiten trokken dorpelingen naar de provinciale gemeente La Convencion om de vondst te melden. 

Volgens de lokale bevolking werden de restanten op 9 september gevonden terwijl ze hun dieren aan het weiden waren in de buurt van het Megantoni National Sanctuary. Als bewijs werden foto's getoond van plattegronden, passages, muren en zelfs een stenen woning onder het gebladerte.

De burgemeester van La Convencion Wilfredo Alagon zei, dat passende maatregelen zouden moeten worden genomen om de vondst te beschermen. Alagon heeft erop gewezen, dat hij de verkregen informatie meldt bij de Dirección Desconcentrada de Cultura de Cusco (DDCC).

Opgemerkt moet worden, dat er vijf dagen nodig zijn om de archeologische site te bereiken.

Het hoofd van DDCC's Monument Management Jorge Yabar Zamalloa zei, dat de instelling een archeoloog naar het gebied stuurt om een ​​technisch rapport op te stellen over de bevindingen.


(Suriname Mirror/Agencia Andina/Twitter/Archeology.org)

Duizenden Bolivianen protesteren tegen voornemen president Morales om voor een vierde termijn te gaan

Evo Morales tracht herverkiezingslimiet te verlengen


'Dit is een politieke dictatuur ... we zijn niet Venezolaans, we zijn Boliviaans'


Duizenden Bolivianen hebben dinsdag 10 oktober 2017 deelgenomen aan protesten tegen het voornemen van president Evo Morales om voor een vierde termijn te gaan. Morales' partij heeft rechtbanken verzocht om de herverkiezingslimiet te verwijderen, omdat die een schending van mensenrechten zouden zijn. De meest recente poging om de termijnen te verlengen, heeft geleid tot de protesten dinsdag in heel Bolivia.

Op het San Francisco-plein in La Paz droegen demonstranten borden met teksten als 'Bolivia zei 'nee'!' terwijl anderen zwaaiden met de rood, geel en groene vlag van het land.Voormalig president Carlos Mesa nam ook deel aan de demonstratie, meldde de krant El Deber.

De protesten vonden ook plaats op het moment toen mensen zich verzamelden om de kwalificatie wedstrijd voor het WK-voetbal 2018 in Rusland tussen Bolivia en Uruguay te bekijken.

In een referendum vorig jaar verwierp 51 procent van de kiezers in Bolivia Morales' voorstel om de Grondwet te hervormen om de huidige termijnlimieten te beëindigen. Op dat moment accepteerde Morales zijn nederlaag.

In de afgelopen maand heeft de Movement to Socialism (MAS, Movimiento al Socialismo) van de president echter de hoogste rechter van Bolivia gevraagd om wettelijke grenzen te verwijderen die momenteel herverkiezing voor onbepaalde tijd onmogelijk maken. De partij stelde, dat deze grenzen mensenrechten schenden. De rechtbank heeft tot en met december  de tijd om over het MAS-verzoek te beslissen of de deadline voor een beslissing te verlengen.


Sommige demonstranten in La Paz hebben hun bezorgdheid uitgesproken over het feit, dat Morales probeerde zijn greep op macht te versterken op een manier, die vergelijkbaar is met die van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. 'Dit is een politieke dictatuur ... we zijn niet Venezolaans, we zijn Boliviaans', zei Remigio Figueredo tegen het nieuwsagentschap Reuters.

De regering van Morales heeft de demonstraties dinsdag bekritiseerd en verklaard, dat de rechtse oppositie van het land er zeker van wil zijn, dat de president niet aan de 2019-verkiezingsstrijd kan deelnemen voor een vierde termijn.

'Elke eventuele constitutionele hervorming die nodig is, kan worden geïmplementeerd wanneer de wil van de mensen op het spel staat', zei Hector Arce, minister van Justitie, bij het televisiekanaal Cadena A.

Morales, de eerste inheemse president van het land, kwam in 2006 aan de macht en heeft momenteel een goedkeuringscijfer van ongeveer 50 procent. Hij heeft gezegd, dat hij zijn ambt zou opgeven, maar dat zijn aanhangers erop aandringen dat hij blijft.

De protesten van dinsdag, die ook in Santa Cruz en andere regionale hoofdsteden plaatsvonden, viel samen met de 35e verjaardag van de terugkeer naar democratie van het land na het einde van een militaire dictatuur in 1982.

(Suriname Mirror/DW, Deutsche Welle/Twitter/YouTube)

Viegtuigje stort neer in een zwembad in tuin woning in Sao Jose do Rio Preto, Brazilië

Alle drie inzitten bij crash om het leven gekomen 

(Bron foto: Reuters)
 
Drie mensen zijn maandag gedood toen een vliegtuigje neerstortte in een zwembad in een tuin achter een woning in in Sao Jose do Rio Preto, Brazilië (de op tien na grootste stad in de staat São Paulo en de grootste stad van de regio in het noordwesten van de staat). 

Videobeelden, gedeeld door het stadhuis van Rio Preto, tonen het wrak van het Beechcraft-vliegtuig aan de achterkant van een huis met een vleugel in het zwembad.

Het vliegtuig stortte niet ver van de professor Eribelto Manoel Reino luchthaven neer, aldus lokale media.


Alle drie passagiers (59, 33 en 25) van het vliegtuig zijn overleden. Er zijn geen slachtoffers gemeld op de grond. De autoriteiten onderzoeken de oorzaak van de crash.

http://www.diariodepernambuco.com.br/app/noticia/brasil/2017/10/10/interna_brasil,726026/monomotor-cai-a-80-metros-de-escola-e-deixa-tres-mortos.shtml

Avião cai a 80 metros de escola e deixa três mortos

Escola Municipal recebia mais de 118 alunos, entre 4 e 5 anos, na hora do acidente
 

Publicado em: 10/10/2017 08:06 Atualizado em: 10/10/2017 08:19


Professoras ouviram barulhos, mas acharam que havia acontecido uma batida de carro. Foto: Corpo de Bombeiros/Divulgação
Professoras ouviram barulhos, mas acharam que havia acontecido uma batida de carro. Foto: Corpo de Bombeiros/Divulgação
Um avião caiu a poucos metros de escola em Rio Preto, interior de São Paulo, onde estavam mais de 100 crianças. A queda, que vai ser investigada pelo Cenipa, causou a morte do piloto William Rayes Sakr, de 58 anos, o médico Allyson Lima Verciano, de 33 anos, e o empresário Caique Caciolato, de 25 anos. 

A Escola Municipal Meu Amor recebia 118 alunos, entre 4 e 5 anos, na hora em que o estrondo da queda foi ouvido. "As professoras falaram que ouviram um barulho, mas acharam que era uma batida de carro. Só depois descobriram o que era", contou uma funcionária, que não quis se identificar. 

A escola está localizada na rua Noruega, número 355. A escola fica na mesma rua, no número 274, a cerca de 80 metros do local da queda. A rua é perpendicular às pistas do aeroporto Professor Eribelto Manoel Reino, onde deveria ter ocorrido o pouso. 

"O avião vinha normal e deu um ronco do nada, aí deu uma desgovernada. Achamos que ia cair na praça em frente à escola, mas ele virou do nada, deu uma guinada, e caiu entre as casas. Ele fez uma curva bem brusca", contou o moradora Lúcia Joles. "Deu para ouvir que estava falhando alguma coisa no motor e o avião perdeu altitude. Ele jogou para esquerda, desviou de um prédio e caiu de bico".

Técnicos do Centro de Investigação e Prevenção de Acidentes Aeronáuticos (Cenipa) chegaram a Rio Preto na noite de segunda-feira para investigar o ocorrido. O monomotor continua no quintal da residência onde caiu e deve ser desmontado nesta manhã de terça-feira. 

De acordo com a Anac, a aeronave é um monomotor da empresa americana Beech Aircraft e está com a matrícula regular.


(Suriname Mirror/The Mirror/Folha Da Regiao/Cultura e Arte Noticias/Diario de Pernambuco/Noticias ao Minuto Brasil/YouTube)

'Invoering BTW per 1 januari 2018, zoals aangekondigd door regering, zal niet lukken'

'De voorbereidingen verlopen heel slecht en er moet nog veel gebeuren'

'Feit dat regering in begroting 2018 Srd 400 miljoen heeft opgebracht voor inkomsten uit BTW is misleidend'


De invoering van Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) per 1 januari 2018, zoals aangekondigd is door de regering, zal niet lukken. 'De voorbereidingen verlopen heel slecht en er moet nog veel gebeuren', zegt Robby Berenstein, voorzitter van de Vakcentrale C-47, in de Ware Tijd van woensdag 11 oktober 2017.

Het feit dat de regering op haar begroting voor 2018 Srd 400 miljoen heeft opgebracht voor inkomsten uit BTW noemt hij misleidend. 'Als wij naar de uitvoeringscapaciteit van de overheid kijken zal ze meer tijd nodig hebben om dit goed voor te bereiden en in overleg met alle betrokkenen.'

Fiscalist en accountant Siegfried Kenswil stelt, dat de voorbereidingen voor een dergelijke ingrijpende verandering in het belastingsysteem te wensen overlaten. 'Het grootste probleem bij de overheid is communicatie.' Ze had veel beter in overleg moeten treden met alle belanghebbenden vooral vanwege het feit dat BTW een 'impopulaire' maatregel is.

Terwijl de meeste landen in de regio boven de 30 procent van de totale waarde van hun economieën aan belastingen binnenhalen, verdiende de Surinaamse overheid slechts 17 procent in 2016. Vier jaar daarvoor was dat nog 24 procent. De daling liep simultaan met de forse terugval van de prijzen van olie en goud. Aan het BTW-systeem kleven volgens Kenswil zowel voor- als nadelen. Een voordeel is dat 'veel meer mensen belastingen betalen, ook degenen in de informele sector die nu helemaal niet bijdragen aan de staatskas. BTW zal worden betaald over zowel goederen als diensten'.

Als nadeel haalt hij aan, dat BTW wel 17,5 procent zal zijn, ruim het dubbele van wat er nu betaald wordt aan omzetbelasting. Hierdoor zal de inflatie naar verwachting vier tot vijf procent stijgen.


Berenstein vermoedt dat prijzen nog meer zullen stijgen door de BTW.