vrijdag 29 mei 2020

Mogelijke Covid-19 patient meldt zich op politiebureau Santo Dorp

Politie en familie kunnen verantwoor- delijke instanties niet bereiken...


Het Dagblad Suriname bericht vrijdagavond 29 mei 2020, dat een man zich 's middags omstreeks half drie had gemeld bij de politie van Santo Dorp met symptomen van Covid-19. Hij werd buiten het bureau onder politie bewaking opgehouden. 

De politie heeft sinds de melding van deze man naar de desbetreffende instanties gebeld, maar kregen zij geen respons. Er werd gezegd, dat de politie de patiënt in de boeien moet slaan en op het bureau moet houden.

De man in kwestie zegt, dat hij in aanraking is gekomen met de 12e positief geteste persoon die op 25 mei vanuit Frans-Guyana is gekomen. Hij klaagt over pijnen aan zijn hele lichaam.

Het Dagblad Suriname probeerde kolonel Jerry Slijngard te contacten, maar die was niet bereikbaar. Hij was op dat moment in de Covid-19 Management update persconferentie.

De familie heeft ook aantal pogingen gemaakt het hotline nummer van Covid te bellen, maar ook zonder het gewenste resultaat. Hierop is de man naar de politie gegaan en heeft daar zijn verhaal gedaan.

Eerste reactie president Bouterse na verkiezingsdag 25 mei

Basis- en VOJ-scholen examenklassen beginnen niet op 1 maar 8 juni

Bezoek seniore burgers in tehuizen en opvanginstel- lingen nog niet toegestaan


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft tijdens de Covid-9 update persconferentie van het Managementteam vrijdagmiddag 29 mei 2020, meegedeeld dat de basis- en VOJ-scholen examenklassen niet meer op 1, maar 8 juni zullen starten. Zij maakte alvast een voorbehoud voor 8 juni. Afhankelijk van de omstandigheden zal besloten worden of de schooldeuren voor de examenklassen opgesteld worden. Dit bericht Starnieuws.

Dit geldt ook voor de crèches en peuterscholen, zei directrice Angela Salmo van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Deze besluiten hebben te maken met het 12e positieve Covid-19 geval. Er zijn 30 personen met wie deze man in contact is geweest in quarantaine. De situatie is nog steeds niet veilig, vandaar dat dit besluit is genomen.


Ferrier gaf ook aan dat de kantines en dergelijke niet zullen mogen draaien, dus dat ouders en verzorgers erop moeten toezien dat de kinderen voldoende voorzien worden.

Sowieso zullen alle leerkrachten op de scholen aanwezig moeten zijn, maar met het openbaar vervoer zijn zaken nog niet rond. Schoolvervoer, dat onder het ministerie valt, zal wel beschikbaar zijn voor wie daar reeds gebruik van maakte onder de bestaande infrastructuren.

Voor wat de scholen in het zuiden en oosten, met name in Sipaliwini , betreft zei Ferrier dat die nog niet open zullen kunnen, ook omdat veel leerkrachten nog in Paramaribo zijn en het transportprobleem daarin wat moeilijker zit. Waar het kan wordt nog goed gebruik gemaakt van afstandsonderwijs en de 1000 tablets die beschikbaar waren gesteld.

Er is nog geen overeenkomst tussen de PLO en het ministerie van Openbare Werken, Communicatie en Transport, onder andere omdat de bushouders zich op het standpunt stellen dat rijden op halve capaciteit voor hun niet rendabel kan zijn, en dat daar dus ook weer een vergoeding tegenover zou moeten staan. Ferrier benadrukte, evenals andere leden van het Covid-19 team, dat men niet mag denken dat het gevaar al geweken is, omdat vandaag nog er weer 11 gevallen in Guyana bij kwamen, en men zich in Suriname gewoon ook niet houdt aan de richtlijnen en maatregelen, ondanks alle informatie en instructies vanuit de autoriteiten en het Covid-19 management team.

Ook bezoek aan seniore burgers in tehuizen en andere opvanginstellingen is voorlopig niet toegestaan. Kerkelijke organisaties hebben wel een versoepeling. Zij mogen op de zondag, indien het gebouw het toelaat, diensten houden met maximaal 250 personen. Dit heeft de directrice Nationale Veiligheid, Danielle Veira, meegedeeld. Zij benadrukte, dat het niet geld voor feesten of andere bijeenkomsten.

Tijdens de persconferentie werd benadrukt de Covid-maatregelen in acht te nemen. Vooral tijdens de verkiezingen zijn de regels verwaarloosd. Ook bij diverse andere bijeenkomsten houden velen zich niet aan de regels.

Twee minderjarige verdachten aangehouden voor steekincident Huigenbos, Amsterdam-Zuidoost

Eerder aangehouden jongen heeft niks met incident te maken en is na verhoor heengezonden


In het onderzoek naar het steekincident van woensdag op Huigenbos in Amsterdam-Zuidoost, heeft de politie twee minderjarige verdachten aangehouden. Zij worden verdacht van poging doodslag en zitten in volledige beperkingen, zo bericht de politie vrijdag 29 mei 2020. 

Het slachtoffer zou zijn belaagd en zijn gestoken met een groot mes door een groep jongens. Korte tijd later hield de politie een verdachte aan op basis van een signalement, dat een getuige door had gegeven aan de politie. Deze jongen bleek niks met het incident te maken te hebben en is na verhoor heengezonden en is geen verdachte meer in de zaak.

Het slachtoffer is nog niet aanspreekbaar en ligt nog in het ziekenhuis.

Donderdagavond hield de recherche twee nieuwe verdachten aan. De verdachten zijn minderjarig en zijn woonachtig in Diemen en Amsterdam.

De recherche sluit meerdere aanhoudingen in dit onderzoek niet uit.

Het slachtoffer zou naar verluidt iemand zijn uit de drillrapcrew FOG uit Venserpolder. FOG is dezelfde crew waar de in september 2019 doodgestoken drillrapper Jay-Ronne Grootfaam (18) alias “RS” en “TrappyDemon” in zat. Voor die dodelijke steekpartij zitten twee verdachten vast.

FOG vecht online en offline een ruzie uit met drillgroep KSB uit Kraaiennest. KSB wordt ook in verband gebracht met de steekpartij van gisteravond.

Productie mijnbouwsector in Peru daalt dit jaar met zeker 15%

Mijnbouwsector in Peru lijdt omzetverlies tot 5 miljard dollar als gevolg van coronavirus pandemie


De productie in de mijnbouwsector in Peru zal dit jaar met ten minste 15% dalen, wat neerkomt op een omzetverlies tot 5 miljard dollar als gevolg van verstoringen veroorzaakt door de coronavirus pandemie, zei een topmanager uit de sector woensdag 27 mei 2020. 

Grootschalige mijnbouw, die 80% van de koperproductie in Peru uitmaakt, zou pas begin juni volledig operationeel zijn, zei Victor Gobitz, algemeen directeur van mijnbouwbedrijf Buenaventura (BVN.N), tijdens een virtuele persconferentie. 'Dat zouden de productieniveaus moeten zijn die kunnen waarschuwen voor productieverliezen tegen het einde van het jaar', zei Gobitz.

Sommige Peruaanse mijnbouwoperaties werken gedeeltelijk nadat de regering de beperkingen geleidelijk had versoepeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De sector doorloopt tot augustus vier fasen van reactivering, aldus de regering.

De mijnbouwsector in Peru is hard getroffen door de pandemie. Het land heeft 129.751 bevestigde gevallen van het virus - de op één na meest in Latijns-Amerika - met een dodental nu rond de 3.788. Gobitz zei, dat bedrijven met ondergrondse mijnen zullen proberen om hoogwaardige gebieden te targeten 'om de verloren tijd in te halen'. 'Ik denk dat het pas in het derde kwartaal mogelijk zal zijn om de volledige productieniveaus terug te krijgen', zei Gobitz.

(Suriname Mirror/MercoPress)

Peru stelt US $ 11 miljard-kredietlijn veilig van IMF

'Flexibele kredietlijn is hernieuwbare financiering toegekend aan landen met  sterke staat van dienst op gebied economisch beleid'


Peru heeft een tweejarige kredietlijn van US $ 11 miljard van het IMF verkregen nu de Zuid-Amerikaanse natie strijdt tegen de groeiende impact van de coronaviruspandemie. De flexibele kredietlijn, die het IMF gisteren, donderdag 28 mei 2020, laat aankondigde, is een mechanisme voor hernieuwbare financiering dat wordt toegekend aan landen met een sterke staat van dienst op het gebied van economisch beleid, en Peru is pas het vierde land dat er een ontvangt, hoewel Chili ook een verzoek heeft ingediend. 

IMF-directrice Kristalina Georgieva prees Lima's 'zeer sterke beleids- en institutionele kaders', die volgens haar 'hebben bijgedragen tot het bereiken van indrukwekkende macro-economische resultaten en het verminderen van kwetsbaarheden.'

'De Covid-19-schok vormt echter een buitengewone uitdaging, die de Peruaanse economie in een recessie brengt', zei ze in een verklaring. 'De autoriteiten hebben resoluut gereageerd door strenge inperkingsmaatregelen en een groot beleidspakket in te voeren om de sociaal-economische gevolgen te beperken.'

Ze zei dat de regering van plan is de kredietlijn als 'voorzorgsmaatregel' te behandelen, en zal overwegen te stoppen zodra de crisis voorbij is en 'de verzekering van een FCL-regeling (Flexible  Credit  Line) niet langer nodig is'.

Het land heeft deze week een golf van Covid-19 gevallen gezien, met een dodental van bijna 4.000.

Het IMF heeft de kredietverlening opgevoerd en heeft een reeks nieuwe financieringsinstrumenten uitgerold om landen te helpen de pandemie het hoofd te bieden, die naar verwachting de ergste wereldwijde economische vertraging sinds de Grote Depressie zal veroorzaken.(Suriname Mirror/AFP/IMF/Scribd Suriname Mirror

In Colombia brengt zeecontainer op wielen een nieuwsworkshop naar 'nieuwswoestijnen'

FLIP heeft zeecontainer omgebouwd tot zwervend journalistiek klaslokaalKan de sleutel tot het beëindigen van nieuwsuitval in geïsoleerde gebieden van Colombia vanuit een zeecontainer komen? De in Bogotá gevestigde Fundación para la Libertad de Prensa (FLIP) denkt van wel. In een experiment om gemeenschapsactivisten te veranderen in verslaggevers in regio's waar lokale nieuwsuitzendingen ontbreken, heeft FLIP een zeecontainer omgebouwd tot een zwervend journalistiek klaslokaal. 

Het grootste deel van het afgelopen jaar is de container per vrachtwagen van stad naar stad verplaatst in de Andes en langs de stomende Pacifische kust. Zodra de container is opgezet, komen journalistiekinstructeurs samen met studenten die de basis van het vak leren, hoewel de lessen voor coronavirusuitbraken tijdelijk online zijn verhuisd.

Het idee voor de workshop-on-wheels is voortgekomen uit een FLIP-rapport uit 2019 waarin lokale 'nieuwswoestijnen' worden beschreven in 666 van de 1.109 gemeenten van Colombia. In deze gebieden, waar ongeveer 10 miljoen Colombianen wonen - een vijfde van de bevolking van het land - vond het FLIP  geen kranten, websites of tv- en radiozenders met lokaal nieuws, voornamelijk als gevolg van een langdurige guerrillaoorlog, bedreigingen tegen journalisten van drugsbendes en de hoge productiekosten van lokale inhoud. Zelfs in geïsoleerde steden waar berichtgeving is, ontdekte het FLIP-rapport, dat veel ervan afkomstig is van radiostations die worden beheerd door het Colombiaanse leger in plaats van van onafhankelijke verslaggevers.

'We moesten een manier bedenken om de stilte te doorbreken', vertelde Jonathan Bock Ruíz, assistent-directeur van FLIP, aan het CPJ, Committee to Protect Journalists. Bij het bereiken van deze regio's overwoog FLIP journalistieke seminars te houden in hotelconferentieruimtes of andere locaties in elke stad. Maar, met de container wil FLIP een meer intieme omgeving en kameraadschap creëren onder de studenten. Het project werd gefinancierd door de Verenigde Naties, met kleinere bedragen van Open Society Foundations en USAID. De container kan vrijwel overal worden opgesteld. De metalen wanden klappen omhoog om luifels te vormen om mensen te beschermen tegen de zon en regen. Binnenin is een whiteboard, audiovisuele apparatuur, ventilatoren, een koffiezetapparaat, draagbare tafels en plastic stoelen.

'Het is nogal krap, maar mensen hebben het gevoel dat ze hun eigen ruimte hebben en zijn meer bereid om te spreken', zegt Carolina Arteta Caballero, FLIP's Onderwijs-directrice, tegen het CPJ. Ze leidde in maart een seminar in de stad Tumaco aan de Pacifische kust, net voordat de afsluiting van het coronavirus begon.

Tijdens een bezoek van het CPJ aan Tumaco die maand stond de container op een open plek tussen een regeringskantoor dat hulp biedt aan oorlogsslachtoffers en een cementbasketbalveld met gebogen randen en gebroken borden. Ondanks de sombere omgeving en regen tijdens een van de maart-sessies, hebben ongeveer twee dozijn Tumaco-bewoners zich in de container geperst. Onder de deelnemers was één radioverslaggever, maar de rest waren gemeenschapsleiders, sommigen met kinderen op sleeptouw. Bij gebrek aan laptops maakten ze aantekeningen met pennen en papier terwijl Arteta alles behandelde, van de basis van het schrijven van nieuws tot tips over het detecteren van vals nieuws, een veel voorkomend probleem in Colombia. 'Dit is een manier voor mij om te leren communiceren en mezelf uit te drukken', zei een studente, Silvia Ordoñez, die een milieugroep leidt die de nabijgelegen mangroven van de Pacifische kust probeert te beschermen.

Leiders van de gemeenschap in Tumaco, Colombia, komen samen voor een journalistieke les op 6 maart 2020 in een zeecontainer die in een klaslokaal is veranderd. (FLIP / Gabriel Linares)
De FLIP-seminars worden in elke stad gedurende zeven opeenvolgende weekenden gehouden. Het programma richt zich op gemeenschapsleiders omdat, zei Arteta, ze vaak het meest gemotiveerd en toegewijd zijn aan het verbeteren van de levensomstandigheden in hun steden en dorpen.

Zelfs nadat de studenten de cursus hebben voltooid en de container naar de volgende stad is verhuisd, blijven FLIP-medewerkers in Bogotá in contact met de pas afgestudeerden en helpen ze hun verhalen te selecteren en te bewerken. In een tijd waarin grote nieuwsorganisaties in Colombia het moeilijk hebben, zijn de verwachtingen van FLIP bescheiden. In plaats van kranten op te richten of radiostations te openen, nemen cursusdeelnemers hun nieuw aangeleerde vaardigheden voor het grootste deel mee naar social media.

De eerste FLIP-seminars werden vorig jaar gehouden in steden in de westelijke staat Tolima, een bergachtig gebied waar in 1964 de marxistische guerrillagroepering, de FARC, werd opgericht. Hoewel de FARC in 2016 ontwapend is, zegt FLIP gedeeltelijk dank te zeggen, na zoveel jaren van geweld zijn 20 van de 47 gemeenten van de staat in een lokaal informatievacuüm beland. Tot voor kort kwam in het gehucht Puerto Saldaña, in Tolima, de enige lokale informatie van een man die door de straten liep en aankondigingen deed via een megafoon, vertelde FLIP-assistent-directeur Bock aan heet CPJ.

Nu verzamelen afgestudeerden van het FLIP-programma zich en posten nieuws op een Facebook-pagina. Om mensen zonder internet te bereiken, printen ze hun verhalen uit en plakken ze hun verhalen op een prikbord op het dorpsplein op marktdagen waarop Puerto Saldaña vol zit met boeren.Na de FLIP-seminars in de stad Cajamarca begon een groep van vier vrouwelijke afgestudeerden, variërend in leeftijd van 20 tot 65 jaar, lokaal nieuws te verspreiden met een focus op vrouwenkwesties via video's op YouTube.


Een andere student, de 12-jarige Harrison Vargas, creëerde een YouTube-kanaal waarin hij biologische landbouw promoot. 'Hij is als een Colombiaanse Greta Thunberg', vertelde Bock aan het CPJ, verwijzend naar de milieuactiviste uit Zweden. 'Hij wil de YouTube'er zijn die het platteland redt.'

Sinds half maart, toen de Colombiaanse regering een llockdown aankondigde om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is de container teruggekeerd naar Bogotá en houdt FLIP haar journalistieke seminars online. Maar, het concept van de container-klas is om potentiële journalisten bij elkaar te brengen en een gevoel van solidariteit te creëren. Daarom zweert Bock, dat zodra de blokkering van Colombia eindigt, 'we weer de weg op gaan'.

(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/YouTube)

Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourão reactiveert Amazonefonds

Duitsland is voor 55 miljoen euro betrokken bij het fonds


De Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourão heeft een nieuw plan voorgesteld waarmee hij het Amazonefonds voor de bescherming van het regenwoud wil reactiveren en de donorlanden Noorwegen en Duitsland wil vermurwen.

'Ik heb de ambassadeurs van Duitsland en Noorwegen (...) het voorstel voor de reactivering van het Fundo da Amazônia voorgelegd', schreef Mourão op Twitter:


Volgens het plan van Mourãos zal het comité COFA (Comitê Orientador) dat voor de uitkering van het geld nodig is, weer geactiveerd worden.

De rechtse president Jair Bolsonaro had het comité in april 2019 samen met andere commissies afgeschaft. Voortaan zal de omstreden minister van Milieu Ricardo Salles er niet meer in vertegenwoordigd zijn.

Duitsland is voor 55 miljoen euro betrokken bij het fonds.

(Suriname Mirror/Circuit o Mato Grosso/Twitter/DW)

Man uit Brazilië in Rotterdam aangehouden met 525.000 euro cash in grote boodschappentas

(Bron foto: Politie)
Man (51), verdacht van witwassen, na verhoor in vrijheid gesteld


Een 51-jarige man uit Brazilië is woensdag aangehouden door de politie in Rotterdam, omdat hij 525.000 euro in een grote boodschappentas bij zich had. Hij wordt verdacht van witwassen, aldus de politie vrijdag 29 mei 2020.

De politie kreeg woensdag een tip en ging naar de Argonautenweg in Hillegersberg. Daar in de buurt zagen ze de man met een big shopper in een auto stappen. In de tas zaten stapeltjes bankbiljetten.

Het geld is geteld en in beslag genomen. De man heeft inmiddels afstand gedaan van het in beslag genomen geld en een transactie betaald en is heengezonden.

Waarnemers EU en Verenigd Koninkrijk hopen op spoedige bekendmaking resultaat verkiezingen

'Missiehoofden roepen alle partijen op democratisch proces te respecteren'


De missiehoofden van de waarnemersdelegaties van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hopen, dat de voorlopige resultaten van de maandag gehouden verkiezingen zo spoedig mogelijk worden bekendgemaakt.

'Het Surinaams electoraat heeft recht op een proces waarbij de bevoegde autoriteiten de resultaten op een transparante en tijdige manier presenteren.'

In onderstaande korte verklaring roepen de missiehoofden alle partijen op om het democratisch proces te respecteren, zodat het vreedzaam en ordelijk kan worden afgerond. De missiehoofden zeggen zich aan te sluiten bij de waarnemingen in de voorlopige verslagen van de verkiezingswaarnemingsmissie van de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) en de Caricom. Ze verwelkomen ook het langere verblijf van de OAS-waarnemers.


'We hebben de verkiezingen in Suriname op 25 mei 2020 van nabij gevolgd en het daaropvolgende proces van tellen en tabelleren van resultaten.'

De verklaring is afgegeven door het hoofd van de missie van Nederland die de functie van de lokale vertegenwoordiging van de Europese Unie in Suriname en het hoofd van de missie van Frankrijk invult.

Gajadien (VHP): 'Regering plaatst tijdbom onder nieuwe regering om wisselkoers te beheersen'

'In een week tijd is de Staatsschuld met Srd 6.2 miljard gestegen'...


VHP-ondervoorzitter Asiskumar Gajadien vindt het schrikbarend, dat binnen een week tijd de Staatsschuld met Srd 6.2 miljard is gestegen. Hiermee wordt een tijdbom geplaatst voor de nieuwe regering om de wisselkoers te kunnen beheersen, zegt Gajadien vanmiddag, vrijdag 29 mei 2020, op Starnieuws. 

De enorme stijging van de Staatsschuld blijkt uit de weekbalans van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) - zie onderaan.

Gajadien vindt dat misbruik is gemaakt van de Covid-19 noodwetgeving om schulden om te zetten in langlopende leningen. Dit is niet de bedoeling van de wetgever.

Hij vindt dat de governor van de CBvS antwoord verschuldigd is aan de samenleving. Er is ook een wijziging gekomen in de waardering van de post Gebouwen en Inventaris. 'Met deze handelingen is duidelijk bevestigd, dat in de afgelopen periode er zwaar monetair is gefinancierd', aldus Gajadien.

<

'Tweede lockdown zou veel meer schade toebrengen aan economie Aruba dan eerste lockdown'

Ahata wil dat Aruba van bezoekers eist dat ze bewijs van negatieve test hebben voordat naar Aruba vliegen


De Aruba Hotel & Tourism Association (Ahata) wijst op de noodzaak om te voorkomen, dat een tweede lockdown noodzakelijk wordt als reizigers met het virus Aruba binnenkomen. 'Een tweede lockdown zou veel meer schade toebrengen aan onze economie dan de eerste lockdown.' 


Ahata noemt de eerste lockdown een noodzakelijke maatregel, maar benadrukt de noodzaak te voorkomen dat een tweede golf van coronagevallen zou kunnen ontstaan. De toerismeorganisatie wil dat voor iedereen duidelijk is welk beleid daarvoor wordt gevoerd, aldus vandaag, vrijdag 29 mei 2020, het Antilliaans Dagblad.

Ahata wil precies weten welke kamers op Aruba beschikbaar zijn voor isolatie en quarantaine van positief geteste bezoekers en vindt dat die in andere accommodaties moeten worden ondergebracht dan gezonde bezoekers. Ahata heeft geholpen met het vinden van een quarantainepand en biedt eventuele verdere hulp aan die nodig is voor de isolatie. Daarnaast wil Ahata op de hoogte worden gesteld van de capaciteit van de gezondheidszorg voor Covid-19-gevallen.

Ook wil Ahata weten welke maatstaven de autoriteiten gebruiken om te bepalen wanneer een tweede lockdown vereist zou zijn, maar belangrijker nog welk plan er is om ervoor te zorgen dat een tweede lockdown niet nodig wordt.

Ahata adviseerde al eerder, dat Aruba van bezoekers eist dat ze een bewijs van een negatieve test hebben voordat ze aan boord gaan van hun vlucht naar Aruba. 'Dit vermindert het aantal bezoekers naar Aruba, maar vermindert ook het aantal mogelijk positieve gevallen op het eiland, met het risico op overbelasting van ons gezondheidszorgsysteem.'

'Mocht de regering dit advies niet overnemen, dan vindt Ahata het noodzakelijk, dat er duidelijkheid wordt verstrekt op de bovengenoemde punten van aandacht.

Opnieuw persoon in quarantaine besmet met het coronavirus op Curaçao

Epidemioloog Gerstenbluth: 'Drie nieuwe gevallen binnen een week'

 
Curaçao heeft nu negentien positief bevestigde gevallen geregistreerd. Gisteren werd bekend, dat opnieuw een persoon in quarantaine besmet is met het coronavirus Sars-CoV-2. Deze laatste persoon had geen ziekteverschijnselen van Covid-19, de ziekte die het virus kan veroorzaken. Voordat iemand uit verplichte quarantaine mag, wordt na veertien dagen een monster afgenomen om besmetting uit te sluiten. In dit geval bleek de test positief en is de betreffende persoon dus besmet met het coronavirus. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 29 mei 2020.

Alle drie de patiënten zitten thuis in isolatie. Een vierde patiënt ligt nog in het ziekenhuis. Veertien mensen zijn genezen en een is al in maart overleden. Dat heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie.Binnen een week zijn er drie nieuwe gevallen bijgekomen, terwijl de vijf weken daarvoor de teller consequent op zestien bleef staan. De overheid maakt nu een onderscheid in lokale besmettingen (16) en besmettingen in quarantaine (3).

Gerstenbluth zei, dat er geen enkele reden is voor onrust en dat dit alleen maar bevestigt waarom de verplichte quarantaine zo belangrijk is. 'Stel je voor als we die drie mensen gewoon binnen hadden gelaten. Dan hadden ze veel contacten gehad en het virus verspreid over het eiland nog voordat ze ziek werden.' Want het gaat erom dat mensen die gezond aankomen op het eiland, vanaf de dag daarna tot twee weken later alsnog ziek kunnen worden. Dat is de periode van besmetting met het virus, die dan dus in het buitenland heeft plaatsgevonden, tot de eerste ziekteverschijnselen, ook wel de incubatietijd.

Juist door de verplichte quarantaine in hotels die door de overheid zijn aangewezen en onder toezicht staan kunnen deze besmette reizigers op tijd in de kraag worden gevat en direct geïsoleerd worden. Zonder quarantaine zou je er waarschijnlijk te laat bij zijn en zou het virus al zijn verspreid onder de contacten van de betreffende persoon.

De derde persoon in quarantaine die positief testte verbleef in een ander hotel dan de twee andere. Gerstenbluth: 'Deze persoon kwam uit een ander land en verbleef daarom in een ander hotel.'

Regering Curaçao heeft drie scenario’s om 12,5% te bezuinigen in arbeidsvoorwaarden ambtenaren

Minister Konket: 'Bonden mogen ook plannen indienen'


De regering is eruit en heeft drie scenario’s op papier om 12,5 procent te bezuinigen in het arbeidsvoorwaardenpakket van de ambtenaren. 'De plannen zijn naar de voorzitter van het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA), Valdemar Marcha, gestuurd met het verzoek zo snel mogelijk een vergadering te beleggen', aldus de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Armin Konket (MAN), vandaag, vrijdag 29 mei 2020, in het Antilliaans Dagblad.

Eigenlijk stond gisteren de gebruikelijke maandelijkse CGOA-vergadering op de agenda, maar deze kon niet doorgaan, omdat er een speciale Ministerraad-vergadering was waarin de scenario’s besproken moesten worden.

'Het zijn scenario’s waarvan ik verwacht dat we er met de vakbonden die in het CGOA vertegenwoordigd (de Centrale Commissie van Vakbonden, CCvV) zijn, uitkomen. De scenario’s bieden ruimte om aan de knopjes te draaien en hier en daar aan te passen', zo legt Konket nader uit.

Ook verwacht hij, dat de bonden zelf met voorstellen zullen komen die aan de 12,5 procent-eis voldoen.

Want, zo legt hij uit: 'De Nederlandse regering heeft gezegd dat het slikken of stikken is. Wij kiezen niet voor stikken, dus konden wij niets anders dan slikken. We gaan onze scenario’s niet opdringen, de bonden mogen ook hun plannen indienen en in overleg hopen we er dan samen uit te komen. Ik begrijp de gevoelens en dat de politiebonden bijvoorbeeld zeggen niet akkoord te gaan met 12,5 procent inleveren. Maar, het is geen kwestie van akkoord gaan of niet, we hebben geen andere opties, dus moeten we nu kijken naar hoe we aan deze 12,5 procent komen.'

Bij uitgebrande auto langs Oost-Westverbinding aangetroffen dode vertoont steekwonden

Politie vermoedt dat Sadath Hussain door Cubaanse levenspartner is vermoord


Het lichaam van de woensdagmiddag langs de Oost-Westverbinding, ter hoogte van kilometer 43 in het district Commewijne, door buurtbewoners ontdekte 38-jarige Sadath Hussain vertoont ettelijke steek verwondingen, aldus het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 29 mei 2020.

Er is een uitgebrande auto in de buurt van het lijk aangetroffen. De auto werd bestuurd door het slachtoffer. Op grond van feiten en omstandigheden bestaat het vermoeden, dat de levenspartner van de heer Hussain hem om het leven heeft gebracht. Die man moet de Cubaanse nationaliteit bezitten. Hij wordt opgespoord door de politie.

Het lichaam van Hussain is in opdracht van het Openbaar Ministerie in beslag genomen door de politie. De afdeling Kapitale Delicten is belast met het onderzoek in deze strafzaak.

In bergruimte woning aangetroffen 57-jarige man vermoedelijk vermoord

Mahinderkoemar Nanhoe gevonden met een ernstige verwonding aan hoofd


De 57-jarige Mahinderkoemar Nanhoe is vanmorgen, vrijdag 29 mei 2020, door een familielid zwaargewond aangetroffen in een bergruimte op zijn woonadres aan de Javaweg, Lelydorp. De politie ging ter plaatse voor het instellen van een onderzoek en vond Nanhoe met een ernstige verwonding aan het hoofd, zo bericht het Korps Politie Suriname.

Een ambulance werd ingeschakeld, maar toen die ter plaatse verscheen bleek Nanhoe reeds overleden te zijn. Een ingeschakelde arts stelde officieel de dood vast.

In opdracht van het Openbaar Ministerie is het lichaam in beslag genomen door de politie. Het vermoeden bestaat dat de heer Nanhoe slachtoffer is van een misdrijf.

Criminelen proberen tevergeefs geldautomaat Republic Bank aan Ringweg Noord te kraken

Bij de plofkraak moet een luchtdrukgranaat zijn gebruiktCriminelen hebben vanochtend, vrijdag 29 mei 2020, rond half drie geprobeerd de geldautomaat van de Republic Bank aan de Ringweg Noord te kraken. De politie vermoedt dat bij het plofkraken een luchtdrukgranaat moet zijn gebruikt. Dit melden Waterkant.net en Starnieuws.

Het is de daders niet gelukt om de brandkast open te breken. Deze is in tact gebleven waardoor het doel niet is bereikt.

De ravage die aangericht is, is enorm.

Hoofdstembureau Wanica betreurt ruis over aanleveren processen-verbaal en stemkisten

'Zaken worden anders op social media belicht en geïnterpreteerd'


Het hoofdstembureau van Wanica betreurt het - aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 29 mei 2020 -, dat er ruis ontstaan is over het aanleveren van processen-verbaal en stemkisten. Ook betreurt dit orgaan, dat de naam van  ondervoorzitter Wedperkash Joeloemsingh door het slijk wordt gehaald, dat hij hand- en spandiensten verleent aan de VHP. 

Het hoofdstembureau van Wanica geeft uitleg hierover.

'Door de politieke partij VHP is middels schrijven gevraagd om te beschikken over 23 stuks processen-verbaal die niet aangeplakt waren door de respectievelijke stembureauvoorzitters uit kiesdistrict II, Wanica. Deze processen-verbaal zijn ook pas na afstemming met de voorzitter van het hoofdstembureau door Joeloemsingh ter inzage gelegd aan de VHP-ondervoorzitter Asiskumar Gajadien. Dit gebeurde eveneens onder toeziend oog van de OKB- en overige hoofdstembureauleden.'

'Wij betreuren het ten zeerste, dat zaken anders op social media worden belicht en geïnterpreteerd. Het hoofdstembureau is er te allen tijde om de werkzaamheden zo transparant mogelijk te verrichten en dat naar eer en geweten', aldus de voorzitster van het hoofdstembureau, Audrey Hankers.

De VHP had per brief gevraagd of zij enkele processen-verbaal kon ontvangen van Hankers. Asiskumar Gajadien, ondervoorzitter van de VHP, merkt op dat conform de Kiesregeling er na de stemming een afschrift van het proces-verbaal (pv) duidelijk zichtbaar geplakt dient te worden. 'En dat was niet op alle stembureaus het geval.' 

Gajadien zegt, dat een afspraak werd gemaakt met Hankers, maar die ging woensdagmiddag niet door. Dan zou de VHP in staat gesteld worden foto’s te maken van de niet gepubliceerde processen-verbaal. De partij had een aantal processen-verbaal niet kunnen fotograferen.

De voorzitster van het hoofdstembureau zegt, dat de afgesproken tijd niet haalbaar was door de drukte. De screeningswerkzaamheden van de processen-verbaal zijn woensdag aangevangen en 's middags zijn de data hiervan ingevoerd in een systeem. Hankers merkt op, dat bepaalde van de stembureaus waarvan de VHP een afschrift wenste op dat tijdstip nog niet waren afgewerkt. 'Wij kunnen niet in de stemkisten of tassen van de stembureaus gaan zonder dat de voorzitter van dat bureau aanwezig is.'

Zij laat optekenen, dat er ondertussen invulling is gegeven aan het gevraagde door de VHP. Zij beschikt nu over de informatie. De voorzitster van het hoofdstembureau zegt, dat de aantijgingen die gedaan zijn over het willen sjoemelen met de processen-verbaal onmogelijk zijn. 'Dat willen we wel uit de wereld helpen. We zijn transparant bezig.'

Als er correcties gepleegd moeten worden en een stemkist gehaald moet worden, dienen alle instanties te worden betrokken. Personen van het Onafhankelijk Kiesbureau, Centraal Hoofdstembureau en de voorzitter van het desbetreffende stembureau gaan samen met de politie naar de opslagruimte om de stemkist op te halen. Het systeem is gesloten.

Man mishandelt zijn ex-vrouw en vernielt delen inboedel woning

'Zijn aanhouding is een kwestie van tijd'


De politie van Uitvlugt werkt aan de opsporing van een gewelddadige verdachte, die zijn ex-partner zondag 24 mei op beestachtige manier heeft mishandeld en haar spullen in huis heeft vernield, zo schrijft het Dagblad Suriname vrijdag 29 mei 2020. 

De vrouw heeft in januari haar relatie met de man beëindigd. Op die bewuste dag is de verdachte thuis bij haar gegaan aan de Franchepanestraat en heeft zijn ex met zijn vuist slagen toegebracht, met als gevolg dat zij ernstige letsels heeft opgelopen. Of er sprake is van fracturen kan nog niet worden vastgesteld, daar het visum van de behandelende arts nog niet binnen is.

De politie heeft de personalia van de verdachte. Zijn aanhouding is een kwestie van tijd, aldus de politie.

'BEP legt zich neer bij democratisch besluit van Surinaamse bevolking'

'BEP feliciteert alle politieke partijen die zetels hebben behaald''De BEP heeft geen keus dan zich neer te leggen bij het democratisch besluit van de Surinaamse bevolking. De partij voor Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP) feliciteert alle politieke partijen die op basis van de voorlopige uitslag zetels hebben behaald bij de verkiezingen van 25 mei. 

Blijkens de verkiezingsresultaten, die echter nog niet bindend zijn verklaard, heeft het electoraat de BEP twee parlementszetels toevertrouwd. Gelet op de stand van zaken en de reeds verwerkte resultaten van de stembureaus landelijk, verwachten wij geen wijzigingen. De partij heeft volgens de voorlopige uitslagen een zetel in Brokopondo en één in Sipaliwini veroverd. 

Wij nemen derhalve deze gelegenheid te baat om de leden, propagandisten en sympathisanten van de partij te bedanken voor hun noeste arbeid. De kandidaten die op het niveau van De Nationale Assemblee, Districts- en Ressortraad een zetel hebben behaald worden ook gefeliciteerd. Naarmate de verwerking van de stembusresultaten vordert, zal het duidelijker worden wie er allemaal de eindstreep hebben gehaald. 

Hoewel de BEP niet in een hoerastemming verkeert vanwege de twee zetels die nu in beeld zijn, mag zij ook niet teleurgesteld zijn. Wij hebben bij de verkiezingen van 2015 in V7-verband deelgenomen en het resultaat was toen ook twee. 

De verkiezingen van 25 mei jongstleden hebben ons niet meer zetels gebracht, desalniettemin is een significante stijging in het aantal stemmen duidelijk merkbaar. Dit schetst dus het vertrouwen dat de kiezers in ons hebben gesteld. Als partij zullen wij ons daarom beraden, en in elk geval acties ondernemen overeenkomstig de wil van het volk. 

Wij benadrukken, dat de BEP de afgelopen jaren als autonome partij deel heeft uitgemaakt van de regering en wel op basis van een regeerakkoord. Wij hebben dus tot het einde van deze regeerperiode een samenwerking in coalitie verband en kijken als zelfstandige partij uit naar de officiële uitslag van de verkiezingen. 

Voor de partij is het nog steeds spijtig en verbazingwekkend, dat gezaghebbende instituten, zoals IDOS en verschillende mediabedrijven, herhaaldelijk informatie de wereld in helpen die de schijn wekken, dat de BEP geen onafhankelijke partij is, die beslissingen kan nemen, die passen in een veranderde realiteit. 

Wij hopen dat alle verantwoordelijke instanties zich zullen inzetten voor een vlotte afhandeling van deze officiële uitslag, zodat de wil van het volk uitgevoerd kan worden.'

NPS wil zetel in Coronie terug - 'Partij heeft daar die zetel gemist op 63 of 83 stemmen'

'NDP heeft mogelijk niet op eerlijke manier de 2 zetels binnengehaald'


NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft sterke vermoedens, dat de NDP niet op een eerlijke manier de 2 zetels in Coronie heeft binnengehaald. 'De NPS heeft daar die zetel gemist op 63 of 83 stemmen. Als in Coronie beide zetels bij de NDP zijn, dan na fufuru den fufuru wang zetel fu NPS', zegt de NPS-voorzitter vandaag, vrijdag 29 mei 2020, in het Dagblad Suriname. 

Hij verwijst naar de verschillende berichten, die reeds in de vroege ochtend van 25 mei al uit Coronie kwamen, waaronder die over bussen vol met kiezers die bij niemand daar in het gebied bekend zijn.

'Mensen die Coronie niet kenden. Mensen die zelfs niet eens wisten waar ze waren en hun stem zijn gaan uitbrengen op de regeringspartij. Wat ik heb opgeteld, waren het zeker 6 tot 7 bussen en laat het maal 20 zijn. Dan begrijpt u waarom wij vandaag die zetel niet krijgen waarop we recht hebben.'
 
'Want unu wani unu zetel baka!', aldus Rusland.

Collega's politie-inspecteur Revelino Eijk jammeren over diens verwijdering uit Anthony Nesty Sporthal

'Het komt onsmakelijk over en we zijn ernstig misnoegd'


Politie-inspecteur Revelino Eijk is gisteren door Stuart Getrouw, minister van Justitie en Politie, verwijderd uit de Anthony Nesty Sporthal. Zijn collega-officieren zijn hier heel erg boos over, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 29 mei 2020. 

'Het komt erop neer, dat het voor ons als officieren onsmakelijk overkomt en dat we ernstig misnoegd zijn dat er zo wordt opgetreden tegen een collega van wie we met zekerheid kunnen zeggen dat hij de backbone was van wat hier gebeurde', zegt Raoul Hellings, voorzitter van de Politiebond. De officieren zijn boos op de minister. Dit hebben zij gisteravond kenbaar gemaakt aan journalisten in de Anthony Nesty Sporthal.

Eijk heeft geassisteerd om twee dozen waarin processen-verbaal zaten uit de zaal te verplaatsen naar de kantoorruimte van de voorzitter van het hoofdstembureau, Mike Nerkust. Deze handeling heeft voor veel consternatie gezorgd bij de aanwezige politieke waarnemers.

ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk was laat in nacht ter plekke om poolshoogte te nemen. Nerkust heeft volgens Brunswijk eerst ontkend, dat de dozen verplaatst zijn. Brunswijk heeft op een persconferentie eerder gisteren meegedeeld, dat er geen afdoend antwoord was gekomen van Nerkust op de vraag, wat doen die dozen met pv’s hier?'

VHP-voorzitter Chandripersad Santokhi zei, dat zelfs de politie als instrument is  ingezet om foute handelingen te plegen.

Hellings: 'De procedure is, dat wanneer de processen-verbaal zijn ingevoerd, ze naar achteren worden gebracht in een ruimte. De invoer van de pv’s geschiedt door een groep studenten. Wat er is gebeurd is, dat de desbetreffende processen-verbaal, in plaats dat ze direct naar achteren zijn gebracht, ze door de studenten verzameld zijn in dozen. En die dozen zijn kennelijk abusievelijk hier achtergelaten. Op een bepaald moment is dat ontdekt. De assistentie van de politie is toen ingeroepen om die dozen naar hun plek te brengen.'

De desbetreffende dozen bevonden zich ook nog vòòr de dranghekken, waarachter de rest van het stembureau materiaal is opgeborgen. Pas heel laat in de avond zijn de dozen opgemerkt, deelt Hellings mee. De politie is toen om assistentie gevraagd om de dozen naar hun plek te brengen. Die handeling heeft voor een storm van kritiek gezorgd. Uiteindelijk moest inspecteur Eijk het veld daar ruimen.

'Als any van ons was gevraagd, hadden wij ook assistentie verleend. Dus met deze handeling is niet alleen getornd aan de integriteit van meneer Eijk, maar van alle officieren hier en van het Korps Politie Suriname. Dat gaan we op geen enkele manier pikken. U ziet waarvoor het heeft gezorgd.'

Hellings vindt het erg, dat de minister 'zonder enig onderzoek' heeft opgetreden tegen Eijk. 'Wij officieren, gaan geen enkele hand- en spandiensten verlenen aan geen enkele frauduleuze activiteit. We bemoeien ons niet met de interne organisatie van de verkiezingen maar als ons assistentie wordt gevraagd, laten we ons leiden door wat we geleerd hebben op de opleiding.'

Meisje van 10 jaar verkracht door buurman

Verdachte heeft meisje twee keer verkracht in een maand tijd


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, vrijdag 29 mei 2020, dat de politie van Paramaribo dinsdag een aangifte heeft opgenomen van een verkrachting. Een 10-jarig meisje is door een buurman verkracht. 

Uit het onderzoek blijkt, dat de verdachte en het slachtoffer op hetzelfde erf woonachtig zijn. De verdachte heeft zich tot twee keren toe vergrepen aan het kind in de periode van een maand. Hij heeft het slachtoffer in zijn woning gebracht en haar verkracht.

Een tante van het meisje heeft dinsdag de politie ingeschakeld. De verdachte is meer bekend als Pier Ede. De politie is bezig met het onderzoek.

Het meisje is  verwezen naar een gynaecoloog voor onderzoek.

Het politieonderzoek duurt voort.

Assemblee-voorzitster Geerlings-Simons: 'Ik heb mijn niet bemoeid met verkiezingsproces in ressort Tammenga'

'Dit is onzin, ik heb niet eens de bevoegdheid om dat te doen'


Parlements- voorzitster Jennifer Geerlings-Simons ontkent met klem, dat ze zich heeft bemoeid met het verkiezingsproces in ressort Tammenga. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) ontving maandag, de dag van de verkiezingen, klachten dat dit mogelijk zou zijn gebeurd. 'Dit is onzin; ik heb niet eens de bevoegdheid om dat te doen', zegt Geerlings-Simons, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 29 mei 2020. 

Volgens de rapportage aan het OKB zou Geerlings-Simond bij haar bezoek aan de stembureaus op de Openbare School Tammenga hebben gesuggereerd, dat de foute ressortraad-biljetten waarop al was gestemd, normaal moesten worden meegenomen bij de telling. Uitgangspunt hierbij zou zijn, dat moest worden gekeken naar de intentie van de kiezer.

Op een gegeven moment werd tijdens het stemmen ontdekt, dat kiezers in Tammenga stemden op ressortraad-lijsten bestemd voor ressort Flora. Geerlings-Simons, zelf door de NDP gekandideerd op de tweede plek in kieskring Paramaribo, blijft erbij dat de informatie niet klopt.

'Wat wel is gebeurd is  dat ik op het schoolterrein terecht kwam in een discussie van bezorgde kiezers van alle partijen die hun beklag deden over de verkeerd uitgebrachte stemmen. Ik heb ze aangehoord en mijn mening was, dat dit hen niet kon worden aangerekend en dat bij de telling van de stemmen gekeken moest worden naar de intentie van de kiezer. Maar, dat ik instructies zou hebben gegeven aan de stembureaus klopt niet.'

Ze stelt, dat er heel veel mensen op het terrein waren en dat het gesprek door een aantal mensen werd gefilmd. En als op een moment een stembureauvoorzitter bij het gesprek betrokken was, dan zou die uit zichzelf naar de groep zijn toegestapt. 'Maar, op geen enkele wijze heb ik instructies gegeven. Ik ben niet eens de stembureaus binnengestapt, dus de informatie klopt niet.'

OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos bevestigt de rapportage te hebben ontvangen. 'Maar, de instructie was al door mij gegeven, in afstemming met districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo, dat de verkeerde ressortraad-biljetten waarop was gestemd, van onwaarde zouden worden verklaard. De correcte biljetten zijn toen opgestuurd en de kiezers die al hadden gestemd werden in de gelegenheid gesteld om dat weer te doen.' 

Overigens, er waren op meerdere stembureaus verkeerde stembiljetten voor leden van de ressortraad. Dit was onder meer het geval in Pontbuiten, Flora, Cabendadorp en Matta.

Stembiljetten van Para vervoerd naar CBB/ministerie van Binnenlandse Zaken

Onder politie-escorte zijn stemkisten en ander materiaal teruggebracht naar Para


Para heeft de processen-verbaal verwerkt en de uitslag van de verkiezingen is bekend. De NDP heeft twee zetels en de ABOP één zetel veroverd in dit district. Op het terrein van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) stond gisteren  een truck met stemkisten. Dat zorgde voor enige consternatie, stembiljetten van Para waren immers vervoerd naar CBB/ministerie van Binnenlandse Zaken. 

De voorzitter van het hoofdstembureau van Para, Armand Jurel, zegt vandaag, vrijdag 29 mei 2020, op Starnieuws dat hij de lege stemkisten en stembussen terug moest sturen. Hij dacht, dat hij alle materiaal kon inleveren bij Binnenlandse Zaken, omdat de processen-verbaal al verwerkt waren.

Na overleg over en weer werd besloten, dat de spullen weer terug moesten naar Para. Jurel merkt op, dat door een misverstand deze fout is gemaakt. Het materiaal was onder begeleiding van de politie vervoerd naar Paramaribo. Onder politie-escorte zijn de stemkisten en ander materiaal teruggebracht naar Para waar deze volgens Jurel weer hermetisch afgesloten is.

Een van de stemkisten is na toestemming door een politiefunctionaris bij het CBB opengemaakt. De politie moest weten wat er vervoerd werd om een proces-verbaal op te kunnen maken.

Jurel heeft de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau op de hoogte gesteld van het vervoer van de stemkisten naar het CBB en weer terug.

VHP en ABOP onderhandelen al over vorming nieuwe coalitieregering

ABOP-leider Ronnie Brunswijk
Er worden aftastende gesprekken gevoerd


De VHP en de ABOP zijn onderhandelingen begonnen over de vorming van een nieuwe coalitieregering. Het is niet uitgesloten, dat ook de NPS erbij wordt betrokken. De VHP, die volgens de voorlopige cijfers de meeste parlementszetels (20) heeft gewonnen maandag tijdens de verkiezingen, wil in dit stadium van de onderhandelingen niet veel kwijt. 

VHP-voorzitter Chan Santokhi
'We moeten wachten als partij op de officiële verkiezingsuitslag, totdat die bindend is verklaard. Het indicatieve resultaat dat we op dit moment hebben stelt ons in de gelegenheid om te onderhandelen. Dat hoort bij deze fase van het verkiezingsproces', zegt Alven Roosveld, één van de drie aangewezen woordvoerders van de VHP, donderdag 28 mei 2020, in de Ware Tijd.

Er worden op dit moment 'aftastende' gesprekken gevoerd, maar met welke politieke partijen wil Roosveld niet prijsgeven. Wat tijdens de onderhandelingen precies wordt besproken, is, aldus de woordvoerder, nog prematuur om aan te geven. Zodra de officiële uitslag is vastgesteld, zal de VHP mededelingen doen met wie zal worden samengewerkt en wat de speerpunten van het te voeren beleid zullen zijn.

De eventuele coalitiepartners zullen zich moeten kunnen tvinden in het verkiezingsprogramma en het wederopbouwplan van de VHP, stelt Roosveld.

Uit het politiek veld wordt vernomen dat drie posities - het presidentschap, vicepresidentschap en voorzitterschap Assemblee - al zouden zijn besproken. Naar verluidt zal het presidentschap en voorzitterschap van het parlement naar de VHP gaan en de ABOP mag een kandidaat-vicepresident voordragen als het tot een daadwerkelijke VHP/ABOP-coalitieregering komt.

Een voorlopige NPS-zetel gaat naar de ABOP

ABOP heeft tweede zetel in Paramaribo veroverd ten koste van de NPS


Een zetel die voorlopig toegekend was aan de NPS, is bij de ABOP terechtgekomen, nu het ministerie van Binnenlandse Zaken meer processen-verbaal heeft verwerkt in Paramaribo. De ABOP heeft een tweede zetel in Paramaribo veroverd ten koste van de NPS die er 4 had. 

De ABOP heeft volgens de voorlopige telling 8 zetels, NPS 3, BEP 2, PL 2, NDP 16 en VHP 20. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 29 mei 2020.

De officieuze uitslag van de verkiezingen laten te lang op zich wachten, omdat Binnenlandse Zaken niet over alle processen-verbaal beschikt. Alle resultaten van negen districten zijn intussen verwerkt. Van Paramaribo is op dit moment het resultaat van 263 van de 274 stembureaus ingevoerd. Rest nog 11 stembureaus.

Over de verkiezingsorganisatie is veel ruis ontstaan omdat de uitslag op zich laat wachten. President Desi Bouterse, voorzitter van de NDP, heeft aangekondigd dat zijn partij protest zal aantekenen. Hij wil een hertelling. Er is nog geen formele klacht ingediend bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).

Ook de oppositionele politieke partijen hebben klachten ingediend over enkele zaken die zijn voorgevallen. Zij hebben geprotesteerd tegen het feit, dat twee dozen 's nachts zijn gebracht naar het kantoor van de voorzitter van het hoofdstembureau. Dit heeft plaatsgevonden met assistentie van de politie. Ook waarnemers van het OKB waren ter plaatse.

OKB heeft nog geen klacht ontvangen van NDP over onregelmatigheden en eis hertelling

OKB weet niet wat de gronden zijn van de NDP om hertelling te vragen


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft nog geen formele klacht ontvangen van de NDP over onregelmatigheden en een eis om hertelling van de stembiljetten van het hele land. 'Misschien als hij gevraagd had om mijn mening, had ik hem gezegd, op dit moment kan je niet het hele land hertellen, in deze fase. De hoofdstembureaus hebben hun werk al gedaan', zei de voorzitster van het OKB, Jennifer van Dijk-Silos, gisteravond tegen journalisten in de Anthony Nesty Sporthal, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 29 mei 2020. 

Alleen Paramaribo en Wanica zijn nog bezig.

Het OKB weet niet wat de gronden zijn van de NDP om hertelling te vragen. Als OKB een hertelling zou willen, dan gaat het om omstandigheden die zoveel impact kunnen hebben op de uitslag.


Voor het OKB is het niet automatisch zo, dat als om een hertelling wordt gevraagd, deze daadwerkelijk plaatsvindt. Het OKB neemt dit soort beslissingen op basis van zijn eigen bevindingen. Het OKB is een onafhankelijk instituut, benadrukte Van Dijk-Silos.

Als aan het resultaat van de verkiezingen wordt getwijfeld, op basis van een calamiteit die heeft plaatsgevonden, dan worden zulke drastische besluiten genomen. De calamiteit moet wel van invloed zijn op de uitslag. Elke verkiezing is er iets waaraan getwijfeld wordt. Er worden vaker hertellingen gedaan wanneer er getwijfeld wordt bij een stembureau.

In 2015 was er een hertelling van een aantal stembureaus waar men niet van officiële processen-verbaal werkte, maar van een informeel blaadje. Dat is toen stopgezet. De hertelling vond plaats onder leiding van het OKB. Dit is toen in overleg met het hoofdstembureau gedaan, anders was Paramaribo niet bindend verklaard.

Intussen heeft het OKB foto's van de processen-verbaal van Paramaribo doorgestuurd naar de media. Van 274 stembureaus ontbreken nog foto's van zestien.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, die de officieuze uitslagen bekendmaakt, moet nog gegevens van 64 stembureaus bekendmaken. Er is zoveel ruis over dat de uitslagen zolang op zich laten wachten, waardoor OKB besloten heeft het rauwe materiaal vrij te geven. Zij wilde absoluut dat de processen-verbaal naar de media gaan. Het gaat om materiaal dat van de toezichthouders van het OKB komt. Het kan zijn dat enkelen door vermoeidheid de foto's niet hebben gemaakt, of niet hebben doorgestuurd.

De uitgebrachte stemmen per partij op Assemblee-niveau staan op de processen-verbaal. Het gaat om voorlopige cijfers, want er kunnen telfouten zijn gemaakt.

Vrouw slaat haar dronken man die busje kapot rijdt voor Choi’s Supermarkt

Man raakt van de weg en rijdt betonnen paaltjes en een galvaanpaal omver


Waterkant.net bericht, dat donderdagmiddag rond twee uur een dronken man een busje dat hij bestuurde heeft kapot gereden voor Choi’s Supermarkt aan de Johannes Mungrastraat in Paramaribo.

Hij was plotseling van de weg geraakt en reed twee betonnen paaltjes en een galvaanpaal met een drempelbord omver.

De vrouw van de bestuurder kwam ter plaatse en was heel erg woedend, omdat hij alcohol had gedronken en het busje had kapot gereden. Op een gegeven moment ontstond er een woordenwisseling tussen de man en zijn vrouw. Daarbij gaf de vrouw haar man enkele rake klappen.

De politie kreeg de melding van het eenzijdig ongeval en ging ter plaatse voor onderzoek. De bestuurder kon geen rijbewijs overleggen. Hij verklaarde dat hij  er wel een heeft, maar dat die vervallen is en thuis ligt.

De man werd door de politie meegenomen naar het bureau, waar hij kon ontnuchteren. Een sleepdienst werd ingeschakeld om het busje af te voeren.

BiZa: 'Onjuiste berichtgeving op social media over bij afval gedumpte 'stembiljetten'

'Het niet gaat om echte stembiljetten, maar om specimens'


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) bericht donderdag 28 mei 2020, dat op social media een filmpje circuleert waarin wordt getoond, dat ingevulde stembiljetten zijn gedumpt tussen vuil, samen met ingevulde processen-verbaal. Wie oplettend is, zal hebben gezien, dat het niet gaat om echte stembiljetten, maar om specimens, waar de achterkant van het blauwe stembiljet gewoon wit is. Bij echte Assemblee stembiljetten zijn beide kanten van het papier blauw gekleurd.

'Desalniettemin, is het verzoek gedaan aan de Commissie Veiligheid om een onderzoek ter zake in te stellen.'

Ten aanzien van de processen-verbaal kan het gaan om de exemplaren die waren aangeplakt in de stembureaus. De processen-verbaal van de telling van Assemblee- en ressortraad-stembiljetten worden namelijk in tweevoud opgemaakt. Een exemplaar wordt verpakt en verzegeld voor afgifte aan het hoofdstembureau, terwijl het tweede exemplaar voor vertrek uit het stemlokaal op een bord, duidelijk zichtbaar en leesbaar voor het publiek, wordt aangeplakt.

Via Whatsapp wordt een bericht gedeeld, dat er zou worden 'gerommeld' met de resultaten van de informele verslaglegging. Ook in dit geval verzekert het ministerie, dat dit bericht niet op waarheid berust. De gegevens worden drie keer afzonderlijk geverifieerd en gevalideerd, voordat het wordt gepubliceerd op de website. Daarnaast zijn de data die worden gepubliceerd, ook afzonderlijk opgeslagen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken doet een beroep op de samenleving om geen nepberichten te delen, waardoor Suriname en de verkiezingsorganisaties onnodig in diskrediet worden gebracht.