vrijdag 24 november 2017

Oud-president Venetiaan roept op het tij te keren: 'Laten wij aanpakken volk van Suriname!'

Venetiaan staat stil bij 42 jaar staatkundige onafhankelijkheid

'Ons leven gaat gebukt onder de sombere deken van armoede, zware criminaliteit'


Gewezen president Ronald Venetiaan staat stil bij 42 jaar staatkundige onafhankelijkheid. Hij stond vrijdag 24 november 2017 in ABC Actueel stil bij de mooie momenten, maar ook bij de moeilijke periode die het land meemaakt. 'Een ieders bijdrage is nodig om het tij te keren.'

Het ex-staatshoofd richt zich tot het volk:

'Landgenoten, 42 jaar geleden, op 25 november 1975, heeft het volk van Suriname de definitieve stap gezet tot zijn onafhankelijkheid, zijn selfreliance volgens premier Arron, zijn srefidensi in de poëtische term van dichter Trefossa. Met opgeheven hoofd begonnen wij aan onze verdere ontwikkeling, nu in volle zelfstandigheid en meer nog in volle verantwoordelijkheid voor de keuzes die wij maakten voor land en volk. Bewust dat het pad van srefidensi bezaait zou zijn en overigens altijd zal blijven met hindernissen, heeft ons volk getoond dat het in staat is, de rijkdom die ons geschonken is in onze mensen en in onze natuur op een goede manier te benutten. 

We hebben periodes mogen genieten van groeiende welvaart voor iedereen, van een aangename levenssfeer, van waardige en vriendschappelijke relaties met buitenlandse mogendheden, volkeren en regionale en internationale instituten. De klank Suriname bracht in die periodes, voor ons in het land en voor de gehele wereld, steeds een goede boodschap met zich mee. 

Helaas hebben ook in de afgelopen 42 jaar, bronnen van ellende kans gezien geleidelijk tot wasdom te komen en soms zelfs tot eruptie om zo de overhand te nemen in het klimaat waarin wij in Suriname moeten leven. Telkens weer heeft ons volk getoond de kracht te bezitten om de negatieve ontwikkelingen het hoofd te bieden en tenslotte te bedwingen en te overwinnen. 

Ook nu is het weer zover, dat ons leven gebukt gaat onder de sombere deken van armoede, zware criminaliteit, drugsgebruik en drugstransporten, onvoldoende middelen in de gezondheidszorg, onvoldoende voorzieningen in ons onderwijs, slecht bestuur, slecht financieel beheer, toenemende geldontwaarding, onbestrafte corruptie en een chaotisch beleid ten opzichte van buitenlandse relaties. 

Ook nu weer zullen wij als Volk de kracht moeten opbrengen om het tij te keren en weer hoop en perspectief te brengen, voor eenieder, voor alle delen van onze gemeenschap. De verantwoordelijkheid om deze omslag tot stand te brengen, rust niet alleen op de schouders van politici, van het bedrijfsleven, van de vakbeweging of van de ouders. 

De inzet om ons volk terug te brengen op de weg van vooruitgang, moet worden geleverd door vrouwen en mannen, jong en oud, werkers in alle sectoren. Dan zullen wij in staat zijn de tekorten weer om te zetten in reserves, de armoede in welvaart, rechteloosheid in gerechtigheid, onveiligheid in veiligheid, onzekerheid in garantie, verval in vooruitgang, uitzichtloosheid in perspectief. 

Laten wij aanpakken volk van Suriname! Kraka na Srefidensi fu Sranan!'

Dreiging van het uitsterven van bananen in Colombia is van de baan

Onderzoekers Queensland University of Technology, Australië, hebben Panama-resistente bananen ontwikkeld


De dreiging van het uitsterven van bananen in Colombia als gevolg van de verspreiding van de ziekte van Panama is van de baan dankzij inspanningen van Australische wetenschappers. Onderzoekers van de Queensland University of Technology, geleid door professor James Dale, hebben Panama-resistente bananen ontwikkeld door een gen toe te voegen dat wordt aangetroffen in een wilde Zuidoost-Aziatische banaan. Dat meldt The Bogota Post vrijdag 24 november 2017.

Het project begon in 2012 om genen te identificeren in bananen die resistent waren tegen ziekten. Na het planten van zes lijnen Cavendish-bananen met het geïmporteerde gen in de met Panama-ziektes besmette bodem, ontdekten wetenschappers dat de bananen gedurende de hele drie jaar van de proef vrij van de schimmel waren.De bodemzwam, Panama disease tropical race 4 (TR4), vernietigt het fruit door de wortels van bananenplanten te infecteren en door te dringen in het vasculaire systeem.

De nieuwe variant van de ziekte die cavendish-bananen aantast, bedreigde bananengewassen in heel Latijns-Amerika sinds het zich vorig jaar naar het continent verspreidde.

Met meer dan 116.000 hectare bananenteelt en 988.000 hectare voor binnenlands gebruik, is Colombia de op drie na grootste exporteur van bananen in de wereld, na Ecuador, Costa Rica en Guatemala. In 2016 bedroeg de bananenexport $ 914,9 miljoen, waardoor het een van de meest waardevolle exportproducten voor Colombia is.

Een eerdere stam van de Panama-ziekte vernietigde de meest gegeten en geëxporteerde banaan, de Gros Michel, in Latijns-Amerika in de jaren zestig. Inspanningen om de nieuwe uitbraak te beheersen en te voorkomen zijn daarom serieus genomen.

(Suriname Mirror/The Bogota Post/YouTube)

Premier Marlin van Sint Maarten stapt op

'Marlin is een bestuurder die eigen belang stelt boven dat van de bevolking’

'Volgens Den Haag ben ik schuldig aan van alles, van de wereldwijde opwarming van de aarde tot het blaffen van een hond'


Demissionair premier William Marlin van Sint Maarten stapt op na diplomatieke druk van Nederland. Dat zei hij vrijdag 24 november 2017 op een persconferentie. Donderdag kreeg gouverneur Holiday het advies om aan te sturen op het vertrek van Marlin. Holiday is het hoofd van de regering van Sint Maarten en heeft als taak de algemene belangen van het Nederlands Koninkrijk te vertegenwoordigen.


Marlin sprak op de persconferentie van een samenzwering die 'helemaal teruggaat tot de top in Den Haag'. Hij heeft naar eigen zeggen na de ramp met orkaan Irma alles goed gedaan voor de bevolking van Sint-Maarten en 'keihard' gewerkt. 'Volgens Den Haag ben ik schuldig aan van alles. Van de wereldwijde opwarming van de aarde tot het blaffen van een hond.'

Het parlement van Sint-Maarten, de Staten, had Marlin al twee weken geleden gevraagd zijn biezen te pakken, maar Marlin weigerde toen op te stappen. Hij ging niet akkoord met de voorwaarden die Nederland stelde aan de steun die ons land wilde geven, nadat orkaan Irma het eiland heeft verwoest. Het parlement wilde wel akkoord gaan.

'Marlin moet gewoon weg', zei premier Rutte eerder op vrijdag, toen hij het ’advies’ van de Rijksministerraad aan de gouverneur uitlegde. 'Het is een harde maatregel, maar als er geen vertrouwen meer is van het parlement, moet iemand opstappen', voegt staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) toe.

Marlin is volgens hem ’een bestuurder die eigen belang stelt boven dat van de bevolking’. Al jaren bedient de 67-jarige Marlin zich van anti-Nederlandse retoriek. Verwacht wordt dat hij opnieuw een gooi naar de macht doet bij komende verkiezingen.

(Suriname Mirror/Nu.nl/De Telegraaf/Facebook)

Meer dan 15.000 vrouwen en meisjes slachtoffer seksueel geweld in burgeroorlog Colombia

'Zij (vrouwen) bleven stil, omdat er niemand was om naar hen te luisteren'

'De meeste gevallen van seksueel geweld tijdens het Colombiaanse conflict zijn ongestraft gebleven'


Meer dan 15.000 vrouwen en meisjes waren slachtoffer van seksueel geweld, inclusief verkrachting, tijdens de Colombiaanse burgeroorlog, waarin bij de helft van de misdaden kinderen betrokken waren, aldus een vandaag, vrijdag 24 november 2017, uitgebracht rapport van Colombia's Nationaal Centrum voor Historisch Geheugen (Centro de Memoria Historica).

Het onthulde ook details over gedwongen prostitutie tijdens de oorlog met bareigenaren die vrouwen en meisjes tot seksslavinnen maakten voor rechtse paramilitaire strijders. Het rapport keek naar het gebruik van seksueel geweld door alle strijdende partijen - paramilitairen, linkse rebellen en regeringstroepen - gedurende het conflict van vijf decennia.

Hoewel het bekend is dat paramilitaire groepen, die meer dan een decennium geleden zijn gedemobiliseerd, verkrachting als oorlogswapen hebben gebruikt, is er nog veel minder bekend over seksueel geweld door rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC).


Een jaar nadat de regering een vredesakkoord met de FARC is getekend, komt de ware omvang van seksueel geweld door rebellen langzaam aan het licht te midden van hernieuwde oproepen tot gerechtigheid voor overlevenden.

'Seksueel geweld is misschien wel het meest vergeten en verzwegen geweld tussen het repertoire van geweld gebruikt door gewapende rebellen', zei het centrum, dat belast is met het documenteren van Colombia's conflict.
Paramilitaire strijders waren verantwoordelijk voor een derde van alle gevallen, op de voet gevolgd door rebellengroepen, aldus de auteurs. Het centrum rapporteerde 15.076 slachtoffers van seksueel geweld, waarvan iets meer dan de helft jonger dan 18 jaar was. Maar, het werkelijk aantal slachtoffers wordt als veel hoger beschouwd, uit schaamte en angst voor represailles hebben velen het niet aangedurfd om zich uit te spreken.

'Zij (vrouwen) bleven stil, omdat er niemand was om naar hen te luisteren', aldus het rapport. 'Op hun lichamen zijn de sporen gedrukt van een maatschappij die de slachtoffers tot zwijgen brengt, van een staat die niet in staat is om gerechtigheid te brengen, van families en gemeenschappen die tolerant zijn ten opzichte van gendergeweld.'

Gewapende groepen gebruikten seksueel geweld, inclusief groepsverkrachting, om angst in gemeenschappen te zaaien, als een manier om sociale en militaire controle in een gebied op te leggen, en als een vorm van straf. Degenen die doelwit waren, waren vrouwen die gebrandmerkt werden als bondgenoten van een bepaalde strijdende factie en moeders die probeerden te voorkomen dat hun kinderen gedwongen geronseld werden voor gewapende groeperingen. Eigenaren van bars in gebieden onder paramilitaire controle zouden ook vrouwen en meisjes gedwongen hebben tot prostitutie, zei het centrum.

'Ze werden misleid en naar de bar gebracht ... ze wisten niet dat ze daarvoor werden gehaald', zegt een ex-paramilitair strijder in het rapport. 'Ze werden ongeveer een of twee maanden gebruikt bewerkt en vervolgens vrijgelaten.' 

Paramilitaire strijders oefenden ook seksueel geweld uit op homoseksuele mannen en transgenders om hun gedrag te 'corrigeren', aldus onderzoekers.

De meeste gevallen van seksueel geweld tijdens het Colombiaanse conflict zijn ongestraft gebleven, aldus het rapport.

Onder het vredesakkoord zal Colombia oorlogstribunalen organiseren om voormalige rebellenstrijders, staatsmilitairen en burgers te horen die beschuldigd zijn van wreedheden op het gebied van mensenrechten, waaronder verkrachting. Parlementsleden debatteren over een wetsvoorstel om het rechtskader voor de tribunalen te bieden, met een beslissing die binnen enkele dagen wordt verwacht.


(Suriname Mirror/Reuters/The Daily Mail/Twitter)

Inval Zwarte Piet-actiegroep in school Utrecht maakt premier Rutte boos

'Dan denk je helemaal, doe even normaal zeg, als je dat hoort, niet goed'

(Bron foto: Zwarte Pieten Actiegroep)

Rutte betreurt het dat maatschappelijk debat over Zwarte Piet in sinterklaastijd weer is opgelaaid


Premier Mark Rutte noemt het bizar dat voorvechters van Zwarte Piet een Utrechtse basisschool zijn binnengevallen. 'Dan denk je helemaal: doe even normaal zeg, als je dat hoort. Niet goed', zei de minister-president vandaag, vrijdag 24 november 2017, na afloop van de Ministerraad. 


De school is naar de politie gestapt, omdat een tiental actievoerders donderdag onaangekondigd, verkleed als Zwarte Piet, klaslokalen binnendrongen en pepernoten en stickers uitdeelden. Leerkrachten zetten de demonstranten de school weer uit.


Rutte betreurt het dat het maatschappelijk debat over Zwarte Piet in de sinterklaastijd weer is opgelaaid. Zijn ministerie viert ook Sinterklaas en dan maken ook Zwarte Pieten hun opwachting. Wie dat tegen de borst stuit, mag komen demonstreren, zei Rutte. Maar, 'ik zou alleen wel u vragen dat niet te doen, niet vanuit de wet, maar uit fatsoen. Confronteer kinderen niet met demonstraties.'

 
Openbare basisschool De Cirkel had de groep niet uitgenodigd en werd overdonderd door de actie, bevestigt schooldirecteur Jochem Grimmelikhuizen na een bericht van De Nieuws B.V. op NPO Radio 1.


De school heeft de actie aan de politie gemeld. Een aangifte kan volgens de politie echter niet worden gedaan, omdat er geen sprake was van een strafbaar feit. 'De actievoerders zijn vertrokken toen ze dat werd gevraagd. Hadden ze dat niet gedaan, dan was er wel sprake geweest van een strafbaar feit', laat de woordvoerder weten.

Waarom de actievoerders De Cirkel uitkozen, weet Grimmelikhuizen niet. De school viert het Sinterklaasfeest sinds 2015 zonder Zwarte Piet. In plaats daarvan komen 'vrienden’ van de Sint mee.

Leerkrachten hebben de actievoerders de school weer uitgezet. Een aantal demonstranten reageerde op het verzoek te vertrekken met vervelende opmerkingen, zegt de directeur. 'Ze zeiden dingen als: 'Ga terug naar je eigen land' tegen leerkrachten. De actie duurde in totaal tien minuten. Aan het verwijderen van de demonstranten is geen lichamelijk geweld te pas gekomen', aldus de directeur.

Volgens Hugo Kuijper van de Zwarte Pieten Actiegroep heeft geen van zijn mensen iets dergelijks geroepen. 'Dat zou heel verkeerd zijn, dat doen wij niet. Als dat wel zou gebeuren, wordt zo iemand meteen uit de groep verwijderd.’

De schooldirecteur noemt de actie zeer ongewenst. 'Ongeacht het standpunt is een school geen plek voor dit soort demonstraties. We leren kinderen dat ze op een andere manier moeten omgaan met een conflict en dat ze niets van vreemde mensen moeten aannemen, ook niet als ze verkleed zijn als Zwarte Piet.'

De uitgedeelde pepernoten en stickers zijn zoveel mogelijk weer ingenomen en weggegooid. 'Sommige kinderen waren een beetje in de war. Een aantal was verdrietig, omdat ze geen pepernoten hadden gehad, anderen omdat ze ze weer in moesten leveren. En sommige kinderen waren geschrokken.'

Het is het tweede incident waarbij activisten voor Zwarte Piet voor opschudding zorgen. Zaterdag werd de A7 geblokkeerd door Friezen die niet wilden dat demonstranten tegen Zwarte Piet bij de aankomst van Sinterklaas zouden zijn. Na dit incident verbood de burgemeester van Dokkum het protest, waarvoor de actievoerders tegen Piet wel een vergunning hadden De blokkade van A7 leidde tot gevaarlijke situaties. Het feit dat de politie geen aanhoudingen verrichtte, leidde tot veel kritiek. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar mogelijke vervolging van de Friese demonstranten op de snelweg.

(Suriname Mirror/Nu.nl/AD/Hart van Nederland/Twitter/Facebook)

Maatregelen inzake export van rondhout worden uitgesteld naar 15 januari 2018

Houtsector wil meer tijd om haar financiële zaken in orde te maken


De maatregelen die genomen waren inzake de export van rondhout worden uitgesteld naar 15 januari 2018. De houtsector heeft meer tijd gevraagd om haar financiële zaken in orde te maken. Dit deelt minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme mee. Na diepgaand overleg met de totale houtsector, waarbij ondernemers in de sector wederom gehoord zijn, is de beslissing genomen, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 24 november 2017. 

Het gaat om de verhoging van de fiscale waarde voor rondhout én de stopzetting van de export van rondhout van twee houtsoorten, die per 1 december 2017 zouden ingaan. De ondernemers hebben aangevoerd dat ze wat meer tijd nodig hebben om lopende (prijs)afspraken met derden te kunnen nakomen, zonder zelf in financiële problemen te geraken. Tot 15 januari zal het ministerie iedere woensdag structureel overleg met de houtsector voeren, zodat zaken in goede banen kunnen worden geleid.

'Wij zijn ons ervan bewust dat binnen de houtsector diepgewortelde individuele en vaak tegenstrijdige financiële en economische belangen een rol spelen. Deze belangen liggen haaks tegen het overheidsbeleid welke op verdere industrialisatie en verhoging van de lokale productie capaciteit gericht is', zegt Welzijn.

Het ministerie streeft gericht naar het daadwerkelijk creëren van duurzame en productieve arbeidsplaatsen binnen de sector. Daarom wil het departement een aantal maatregelen treffen dat beoogt de export van rondhout te ontmoedigen en tegelijkertijd een toegevoegde waarde te geven aan de exportproducten. Het kost nogal wat inspanning om concessiehouders, bosexploitanten en exporteurs die vanwege de huidige korte termijn gunstige omstandigheden geen - of onvoldoende oog hebben voor het duurzaam belang welke wij als land zouden moeten dienen, stelt het ministerie.

Export van de meeste soorten rondhout uit nagenoeg alle landen in de wereld is verboden. De maakt de export voor rondhout uit Suriname tot een zeer lucratieve activiteit. 'Het is dan ook begrijpelijk dat individuen tal van argumenten aandragen om de voorgenomen maatregelen tegen te houden. Het overleg met de sector zal daarom onverkort worden voortgezet totdat alle betrokkenen ervan overtuigd zijn dat ons land niet langer als grondstoffen leverancier voor de wereldmarkt van hout kan blijven dienen', stelt de minister.

Aangifte Sylvana Simons na bezoek van vier Zwarte Pieten bij haar thuis

(Bron foto: Facebook)
Veiligheidsmaatregelen rondom Simons opnieuw aangescherpt


Sylvana Simons heeft aangifte gedaan, nadat vier mensen die hun gezicht donker hadden gemaakt haar thuis hadden opgezocht. Simons was er op dat moment niet, maar de vier zouden hun actie wel hebben gefilmd en dit vervolgens, inclusief haar adres en kadastrale documenten, online hebben gezet. Dat meldt De Telegraaf vandaag, vrijdag 24 november 2017.

Volgens Simons, die zich inzet tegen Zwarte Piet, zijn de veiligheidsmaatregelen rondom haar en mensen om haar heen opnieuw aangescherpt, meldt zij in een bericht op Facebook.

De politie wil hierover niets zeggen. Ook over de aangifte zwijgt de Amsterdamse politie, uit privacyoverwegingen.

De politica en oud-presentatrice stelt, dat het viertal geluk had dat zij en haar 'huisgenoten' op het moment van hun bezoek niet thuis waren. Ook beticht ze het viertal 'in blackface' ervan te laf te zijn om hun ware gezicht te tonen.

Het online plaatsen van haar gegevens, brengt volgens Simons haar, haar dierbaren en buren in gevaar. 'Onder het mom van kinderfeest brengen zij de vele kinderen in mijn wijk in gevaar.'

Ter informatie:

Braziliaanse spits Robinho krijgt 9 jaar cel voor deelname aan groepsverkrachting in Italië

(Bron foto: Twitter)
Robinho ontkent betrokkenheid groepsverkrachting van 22-jarige Albanese vrouw in 2013


Een Italiaanse rechtbank heeft gisteren voormalig AC Milan en Braziliaanse aanvaller Robinho bij verstek veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor deelname aan verkrachting door een groep van een Albanese vrouw in 2013. 

Een Milanese rechtbank oordeelde, dat Robinho en vijf andere Brazilianen de vrouw, die toen 22 was, mishandelden nadat ze haar in een discotheek alcohol hadden gegeven. De verblijfplaats van Robinho's vijf metgezellen is niet bekend, dus hun rechtszaak is aangehouden.

Robinho, 33, die momenteel bij Atletico Mineiro in Brazilië speelt, pleitte niet schuldig via zijn advocaat en verscheen nooit op een van de rechtszittingen in Noord-Italië.


'We willen graag verduidelijken, dat hij zichzelf al heeft verdedigd tegen de beschuldigingen, bevestigend dat hij niet heeft deelgenomen aan de verkrachting', aldus een verklaring op de Instagram-feed en Facebookpagina van Robinho. 'Alle wettelijke maatregelen worden genomen.'Robinho heeft recht op twee hoger beroepen en Italië zou pas uitlevering willen als dit juridische proces is uitgeput, volgens een juridische bron. Brazilië staat echter de uitlevering van zijn eigen burgers niet toe, wat betekent dat hij alleen het risico zou nemen om te worden gearresteerd en te worden uitgezet als hij in een derde land zou worden aangehouden.


De rechtbank in Milaan beval dat het slachtoffer 60.000 euro ($ 71.000) zou ontvangen als compensatie voor haar lijden.

Robinho heeft 100 matches gewonnen voor Brazilië en 28 doelpunten gescoord. Hij begon zijn carrière bij Santos, waar hij schitterde in een team dat de competitie in 2002 en 2004 won. Zijn prestaties voerden hem in 2005 naar Real Madrid, maar hij bleef slechts drie jaar bij de Spaanse reuzen voordat hij bijna tien jaar lang heen en weer stuiterde tussen clubs in Engeland, Italië, China en Brazilië.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Korps Politie Curaçao (KPC) zet onopvallende surveillanceauto’s in

(Bron foto: OM Curaçao)
Politie wil  gevaarlijk en hinderlijk verkeersgedrag aanpakken


Het Korps Politie Curaçao (KPC) zet met ingang van deze week onopvallende surveillanceauto’s in om gevaarlijk en hinderlijk verkeersgedrag aan te pakken. Dat is donderdag 23 november 2017 door het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt, waarmee het KPC samenwerkt. 

'Bestuurders worden geconfronteerd met hun rijgedrag middels video-opnamen en krijgen een boete. Als de overtreding concreet gevaar in zich heeft wordt de auto in overleg met de Officier van Justitie  in beslag genomen', aldus het OM.

Er zal voornamelijk opgetreden worden tegen verboden inhalen over een doorgetrokken streep (in het bijzonder op de Weg naar Westpunt), gevaarlijk of hinderlijk inhalen (file-inhalen of inhalen en daarbij een te korte afstand houden), kinderen die niet in de gordels zitten (tussen de voorstoelen of uit het raam hangen), door rood licht rijden, te hard rijden, telefoneren in de auto en motorrijders zonder helm en het rijden zonder kentekenplaat.


Topman Synergy Efromovich: 'Insel Air heeft alleen maar schulden'

(Bron foto: AFP)
Efromovich ontkent geinteresseerd te zijn in Insel Air op Curaçao


Synergy is niet geïnteresseerd in Insel Air, laat staan om er geld in te steken. Dat tekent FlightGlobal op uit de mond van Germán Efromovich, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 24 november 2017.

Onder de kop ‘Efromovich denies interest in Insel Air’ bericht de website gespecialiseerd in luchtvaartnieuws, dat de topman van Synergy, meerderheidsaandeelhouder van de Colombiaanse vliegmaatschappij Avianca, geen belangstelling heeft in de Curaçaose luchtvaartonderneming, die het afgelopen jaar van de overheid een overbruggingskrediet van 33 miljoen gulden kreeg.

Efromovich geeft toe diverse keren op Curaçao te zijn geweest om er te spreken met de regering over een strategisch partnership om Insel te redden, ‘maar er gaat niets gebeuren’. Letterlijk bericht FlightGlobal op 21 november: ,,‘This is bulls**t,’ says Efromovich. ‘Insel Air is a bankrupt company… it has no value, it’s only debt’.”

Ghim Lay Yeo van FlightGlobal bevestigt de authenticiteit van het bericht. Het staat overigens niet als een gratis artikel op de algemene website, maar achter de ‘paywall’ voor abonnees. Of dit correct is, is voor het Antilliaans Dagblad t moeilijk te verifiëren.

Leerling die een leerkracht voor de klas heeft mishandeld is afgeschreven

Medeleerlingen die mishandeling hebben gefilmd en jongen aanmoedigden zijn geschorst


De leerling van een LBO-A school in Paramaribo (de vroegere Ets) die een leerkracht voor de klas heeft mishandeld, is afgeschreven. Medeklasgenoten die de mishandeling hebben gefilmd en de jongen hebben aangemoedigd door te gaan, zijn geschorst volgens het schoolreglement. Het filmpje was op Facebook te zien. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 24 november 2017.

Vandaag moeten de leerlingen zich met hun ouders op school melden.

De onderdirecteur Beroepsonderwijs, Ashok Rambali, zegt dat de leerlingen tegen het schoolreglement hebben gehandeld. 'Als leerkrachten zich terugtrekken uit het beroepsonderwijs hebben wij een probleem, want daar gaat het om vakdocenten', zegt hij.

Rambali zegt dat binnen het ministerie wordt bekeken waar de afgeschreven leerlinge geplaatst kan worden. 'Bij beroepsonderwijs is de attitude belangrijk. Ik weet niet of een school happig is om zo'n leerling over te nemen.' LBO-leerlingen zijn vaak laatbloeiers die een aantal jaren op GLO hebben gezeten. Voor LBO-A slaag je niet, maar je wordt ernaar toe verwezen.

Jeugdparlement installeert werkgroep om problemen van jongeren te inventariseren

Werkgroep buigt zich ook over de kiesregeling van het Jeugdparlement


Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) heeft zaterdag in een openbare vergadering de werkgroep ‘Planning en Monitoring’ geïnstalleerd, om een plan uit te stippelen dat richting moet helpen geven aan het jeugdbeleid. NJP-voorzitter Kelvin Koniki zegt vandaag, vrijdag 24 november 2017, in de Ware Tijd, dat de werkgroep zal nagaan wat de problemen zijn van jongeren. 

De werkgroep zal zich ook buigen over de kiesregeling van het jeugdparlement. Zo zal  gediscussieerd worden over zaken zoals de kandidaatstelling, leeftijd van de kandidaten en kiesgerechtigden, zittingstermijn van de leden en hun opleidingsniveau.

Koniki zegt, dat er vanuit het veld, maar ook informeel tussen vertegenwoordigers van het jeugdinstituut, altijd discussies zijn geweest over eventuele wijziging van regels en procedures rondom de verkiezingen. 'Er wordt teveel geld gestopt in de organisatie van de verkiezingen en betaling van personeel van de kiesbureaus. Wij van het nieuwe team willen kijken hoe deze effectiever te maken.'

De werkgroep zal ook bekijken of vastgehouden moet worden aan de regel, dat een aspirant kandidaat een bepaald aantal handtekeningen moet hebben om zijn/haar kandidatuur te ondersteunen. De leden van het NJP zullen bekijken of de visie en missie van het vorige jeugdparlement behouden of aangepast zullen worden.

Vereniging van Sportjournalisten in Suriname verontwaardigd over 'mediabeleid' SVB-voorzitter

'FIFA heeft over media een totaal andere visie dan die in Suriname door SVB wordt geëtaleerd'


De Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) zegt met verontwaardiging kennis genomen te hebben van het feit dat de voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), John Krishnadath, heeft aangegeven dat verenigingen vrij zijn om media te weigeren een interview af te staan. De FIFA heeft over de media een totaal andere visie dan die in Suriname door de SVB wordt geëtaleerd, stelt de VSJS in een verklaring, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 24 november 2017.

De VSJS respecteert zonder meer het feit, dat ATV de rechten heeft voor live uitzendingen van de Eerste Divisiecompetitie, maar kan zich niet vinden in het feit dat de SVB vrijbrief geeft aan verenigingen om naar willekeur te bepalen met welk medium/welke sportjournalist er gesproken wordt.

'Waarschijnlijk heeft de hoogste voetbalorganisatie in Suriname geen idee van haar verantwoordelijkheden en welke precedenten er worden geschapen met deze maatregel. Wij gaan er daarom vanuit dat de beslissing van de voorzitter berust op een misverstand en dat de berichtgeving zoals op donderdag 23 november 2017 door Starnieuws is gepubliceerd, gerectificeerd zal worden.'

Krishnadath zegt in een reactie: 'Net zo min als ik kom aan de journalistieke vrijheid om rond een feit te verslaan wat de journalist belangrijk vindt, en net zomin als ik kom aan de vrijheid van een sportjournalist en zijn medium om een sportevenement waarvoor hij of zij is uitgenodigd wel of niet te verslaan, net zo min kom ik aan de individuele vrijheid van een persoon of instelling om een interview te weigeren. Zo is ook een van de meest basale aspecten van de journalistiek, de toepassing van hoor en wederhoor. Bij het niet toepassen of onvoldoende toepassen van dit principe, zal het andere recht dat die andere partij heeft, vaker gebruikt worden. Het is mijn taak om indien daarom gevraagd wordt, mijn leden niet alleen op hun plichten naar contractpartijen toe te wijzen, maar ook op hun rechten.'

Regering maakt officiële doorstart met het Integraal Kinderbeschermingsnetwerk

Nieuw platform 'Ik ben Suriname' is initiatief van SoZaVo met ondersteuning van UNICEF

(Bron foto: NII)
 
De Surinaamse overheid heeft op 20 november, Internationale dag voor de Rechten van het Kind, een officiële doorstart gemaakt met het Integraal Kinderbeschermingsnetwerk (IKBN). In dit netwerk zijn verschillende ministeries, het maatschappelijk middenveld en directe betrokkenen vertegenwoordigd. Samen werken zij aan een gerichte aanpak van aspecten die betrekking hebben op de veiligheid van kinderen over het hele land en de monitoring van hun leefomstandigheden. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

De minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), Cristien Polak, heeft haar collega-ministers Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie en Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa), alsook First Lady Ingrid Bouterse-Waldring en de voorzitster van de Nationale Assemblee, Jennifer Geerling-Simons bereid gevonden de schouders onder het werk te zetten. Allen plaatsten maandag tijdens het seminar Integraal Kinderbeschermingsnetwerk, hun handtekening op de ‘pledge’ om zich te committeren aan het voorkomen van geweld, verwaarlozing, misbruik en exploitatie van kinderen.

Het nieuwe platform draagt de naam “Ik ben Suriname” en is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting met ondersteuning van UNICEF. ‘Ik hoop dat het niet alleen bij de ondertekening van deze samenwerking blijft, maar dat de partners gezamenlijk erop moeten toezien dat hetgeen is afgesproken ook in de praktijk wordt uitgevoerd en dat ze de belangen van de kinderen optimaal behartigen’, zei minister Ferdinand Welzijn.

Volgens de bewindsman draagt het ministerie van Justitie en Politie de zorg voor een effectieve rechtsbescherming en adequate veiligheid voor een ieder in Suriname en dit geschiedt door de daartoe aangewezen organen. De organen zorgen voor de bescherming van de rechten van de mens, onder meer door een effectieve rechtshandhaving en criminaliteitsbestrijding. Bescherming van kinderen is dus ook een zorg van het ministerie van Justitie en Politie.

Minister Polak gaf aan, dat met deze samenwerking een nieuw begin wordt gemaakt om als een overheid de problemen van kinderen op te lossen. In november 2016 heeft president Desi Bouterse op de High Level Conferentie Kinderbescherming te Berg en Dal de committering van de regering Bouterse-Adhin aan het Surinaamse kind onderstreept. Met deze handeling gaf de regering toen aan, als eenheid zich te willen inzetten voor de ontwikkeling van het Surinaams kind.

'In navolging van die committering gegeven op het hoogste niveau van de staat, is het ministerie van SoZaVo gedurende het afgelopen jaar druk doende geweest om de samenwerking met de overige ministeries, het maatschappelijk middenveld en ngo’s in orde te maken', zei minister Cristien Polak.

De genoemde hoogwaardigheidsbekleders stonden allen stil bij de Internationale dag van de Rechten
van het Kind. Minister Polak vroeg de aanwezigen meer aandacht voor de gezamenlijke morele verantwoordelijkheid die de regering en alle ambtenaren hebben naar onze kinderen toe. 'Ik wil de focal points van de verschillende organisaties op het hart drukken om de taak die ze toebedeeld krijgen in het netwerk serieus te nemen en te beseffen dat het om een 1 maal 24 uur verantwoordelijkheid gaat. De manier waarop we met mensen in de bloei van hun leven omgaan, is bepalend voor de manier waarop de toekomst van ons land eruit zal zien.'

Sandew Hira :'Verklaring familie Baboeram is een voortgezette aanval op mijn integriteit'

'De verklaring is ontegenzeggelijk heel pijnlijk voor mij'

'De brief is een harde klap, die emotioneel moeilijk te verwerken is'


Op Starnieuws verscheen een verklaring (zie hierna) van de familie Baboeram waarin al mijn broers en zuster verklaren, dat ik mijn integriteit en loyaliteit heb verloren en alle contacten met de familie heb verbroken, omdat ik hun kritiek niet op prijs zou stellen. Ik word aangeduid als een politiek marionet van Bouterse. Ze schrijven verder: 'Sandew Hira doet alsof hij een integer geweten heeft, omdat alleen hij ook rekening houdt met leed van nabestaanden van slachtoffers van de Binnenlandse Oorlog. Wij merken echter op dat hij niet eens weet wat moraal, fatsoen en integriteit inhouden. Zijn agenda is slechts gericht op zelfprofilering en daarbij ontziet hij niets en niemand.'

De rest van de verklaring is een voortgezette aanval op mijn integriteit, zoals die de afgelopen twee jaar heeft plaatsgevonden in de media sinds ik het project De Getuigenis ben gestart. De verklaring is ontegenzeggelijk heel pijnlijk voor mij. Ik begrijp hun emoties van woede en haat heel goed. Ik ben daar geweest. Ik heb heel vaak nagedacht of ik de zaken anders had moeten aanpakken. Uiteindelijk denk ik, dat ik naar eer en geweten heb gehandeld en daar trots op mag zijn.

Ik heb mijn familie pas geïnformeerd over het project toen het antwoord van president Bouterse werd gepubliceerd op mijn oproep om tegenover mij een getuigenis af te leggen over de Decembermoorden. Tot dat antwoord wist ik niet of het project überhaupt zou doorgaan. Ik vreesde dat, als ik vóór de publicatie van dat antwoord mijn familie op de hoogte zou stellen, het misschien al in de publiciteit zou komen en het hele project niet zou doorgaan. Na de publicatie van het antwoord was er begrijpelijkerwijs commotie in de familie. Ik heb vervolgens iedereen uitgenodigd om met mij in gesprek te gaan. Op die uitnodiging heeft alleen de zoon van mijn vermoorde broer John positief gereageerd.

Na terugkeer van mijn eerste reis heb ik nogmaals een uitnodiging gestuurd naar de familie om uitleg te geven en het gesprek aan te gaan. Daar hebben mijn zus en drie broers positief op gereageerd. Die bijeenkomst verliep uiteindelijk in een goede sfeer. Op die bijeenkomst was ook helderheid verschaft door mijn zus over een verklaring van de familie tegen mij bij de aanvang van het project. Die verklaring bleek te zijn opgesteld door mijn schoonzus, de weduwe van John, zonder de broers daarbij te kennen. Ik had tijdens de bijeenkomst de indruk dat het mogelijk was om argumenten uit te wisselen en een gesprek aan te gaan.

Na het interview met Bouterse heb ik de familieleden weer uitgenodigd om hen te informeren en met hen het gesprek aan te gaan. Ze hebben dat toen pertinent geweigerd. De communicatie met mij werd verbroken.

Na de publicatie van mijn boek heb ik via een broer het boek beschikbaar gesteld voor de familie met het verzoek om een gesprek. Daar is negatief op gereageerd. Het idee dat ik niet in gesprek wilde gaan met de familie over het project klopt dus niet met de feiten. Ik was en ben nog steeds bereid om dat gesprek aan te gaan.

In Suriname zijn tussen 1980 en 1992 minstens 450 mensen omgekomen door politiek geweld, waaronder 15 op 8 december, inclusief onze broer. Dat heeft geleid tot een diepe verdeeldheid in de Surinaamse gemeenschap. Tot de aanvang van het project De Getuigenis had de overgrote meerderheid van de slachtoffers geen stem in de maatschappelijke discussie over politiek geweld. Die was gemonopoliseerd door de families van 8 december, inclusief mijn familie. Ik heb de families van die meerderheid leren kennen die net als de mijne nog steeds treuren om het verlies van hun geliefde. Ik heb hun woede en haat naar mij en de families van 8 december, die hun leed ontkenden, moeten trotseren voordat we in staat waren om in dialoog te geraken met elkaar. Mijn schoonzus was betrokken bij de Bevrijdingsraad die de Binnenlandse Oorlog steunde. Ze is hertrouwd en haar man speelde een rol in de Binnenlandse Oorlog. Hij had vanuit de Bevrijdingsraad de taak om op een gegeven moment Ronnie Brunswijk te vermoorden als deze naar de stad zou optrekken en zo de weg vrij te maken voor een Hindostaanse overname van de militaire strijd. Dat heeft hij me zelf verteld. In mijn boek De Getuigenis geef ik ook nog eens openbare bronnen waarin dit ondersteund wordt (p. 110).

Een belangrijke dimensie in het oplossen van politiek geweld is waarheidsvinding. Dat kan een pijnlijk proces zijn. Wat doe je als feiten naar boven komen die tegenspreken wat je 35 jaar geloofd hebt? Je kunt de feiten ontkennen en proberen te verdoezelen. Je kunt de boodschapper verketteren en criminaliseren. Of je kunt ze onder ogen zien en je afvragen of het tijd is om je opvattingen te herzien. Wat je doet, hangt af van je karakter en moraal. Uiteindelijk moeten we allemaal een keuze maken over hoe we willen omgaan met politiek geweld.

Mijn standpunt is een variant op een uitspraak van Mahatma Gandhi: oog om oog, tand om tand, maakt op den duur iedereen blind en tandeloos.

Op internet, sociale media en ingezonden stukken in kranten en nieuwssites wordt al twee jaar een heftige campagne gevoerd tegen mijn onderzoek: niet de feiten en analyse staan ter discussie, maar mijn persoon. Leugens, modder gooien, bedreigingen, beledigingen, scheldpartijen, verdachtmakingen van omkoping zijn de instrumenten in deze campagne. Constante aanvallen op mijn persoon in plaats van mijn argumenten moeten verhullen dat ze geen argumenten hebben. Ik ben nu 62 jaar. Ik heb lief en leed gedeeld met mijn familie. Ze kennen mij en mijn activisme sinds ik op mijn zestiende jaar in Zoetermeer de eerste solidariteitsacties opzette voor de 'Derde Wereld'. Ik heb me sindsdien vanuit een moreel besef en diepgewortelde solidariteit ingezet voor de wereldwijde strijd tegen sociale onrechtvaardigheid. Daar ben ik trots op. 

Mijn broers en zus hebben me meegemaakt op dieptepunten van de familie waar ik steeds op allerlei manieren hen geholpen heb waar het nodig was. Ik kan me voorstellen dat ze het traject dat ik ben ingegaan om dialoog en verzoening te bereiken in Suriname niet zien zitten vanwege de pijn en het verdriet over de moord op mijn broer en dat ze het inhoudelijk niet met me eens zijn. Maar, ik kan me niet voorstellen dat ze daardoor mijn karakter en integriteit ter discussie stellen en de lastercampagne tegen mijn persoon ondersteunen. Want over mijn karakter en integriteit moeten ze in de afgelopen decennia al een mening hebben gevormd voordat ik met dit traject begon. 

Deze verklaring zat aan te komen gegeven de intensieve campagne die de afgelopen twee jaar is gevoerd tegen mijn integriteit en mijn persoon in een poging om te voorkomen dat mijn argumenten en onderzoek een eerlijke bespreking zouden krijgen. 

Ik had al afscheid genomen van de familie toen bleek dat zij de discussie over het onderzoek niet met mij durfden aan te gaan en mij gingen mijden. Toch is de brief een harde klap, die emotioneel moeilijk te verwerken is. Ik put kracht uit de liefde en steun van mijn vrouw en kinderen. Ik put ook kracht uit de steun van veel vrienden die de tijd en moeite hebben genomen om het gesprek met mij aan te gaan, ook daar waar ze het niet me eens zijn. Zij hebben nooit mijn integriteit ter discussie gesteld. 

Ik realiseer me meer dan ooit dat vrienden familie zijn die je zelf gekozen hebt.

Sandew Hira

Fonds bij BOG bestemd voor de belangrijkste operationele uitgaven

Fonds voor gebruik en onderhoud materieel en voor aankoop verbruiksartikelen


De regering heeft goedkeuring aan het opzetten van een fonds bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), uit niet-belastingmiddelen en is bestemd voor de belangrijkste operationele uitgaven, zegt minister Patrick Pengel van Volksgezondheid vandaag, vrijdag 24 november 2017, op Starnieuws. 

Door de aangeboden oplossingen heeft de Bond van Milieu-inspecteurs besloten haar actie op te heffen. Het mag niet meer voorkomen, dat het BOG de meest noodzakelijke spullen niet kan kopen, omdat er geen geld is vanuit de begroting. Het fonds is niet voor grote investeringen of aanschaffingen, maar voor gebruik en onderhoud van materieel en voor aankoop verbruiksartikelen. Het gaat om inkomsten uit onder andere laboratoriumanalyses, bootinspecties en reizigers vaccinaties.

Verder zijn er duidelijke afspraken gemaakt over de aansturing van de dienst. De dagelijkse leiding van het BOG zal voorlopig gevoerd worden door de onderdirecteuren. Dit zal in nauw overleg gebeuren met de minister en directeur Volksgezondheid. Regulier overleg zal op tweewekelijkse basis plaatsvinden.

Met het personeel zal regelmatig gesproken worden over het te formuleren en uit te voeren beleid, aldus Pengel.

Volgende week zal de minister een overleg hebben met een vertegenwoordiging van het personeel in dienst van het BOG. Ook met Prim Ritoe, die bedankt heeft als interim-manager, zal de bewindsman een onderhoud hebben. Door gebrek aan middelen had Ritoe besloten de eer aan zichzelf te houden. Na dit onderhoud zal de rekrutering van een nieuwe directeur starten. In nauw overleg met het personeel van het BOG zullen de stappen ondernomen worden om de organisatie te versterken.

Toegangskaartje voor concert Bachata-ster Frank Reyes het duurste ooit

Een normale entreekaart kost Srd 600....


De toegangskaarten voor het concert van de Bachata ster Frank Reyes dat op 25 november plaatsvindt, gaan de geschiedenis in als de duurste ooit voor een concert van een internationale artiest. 

'We zijn ons daar wel van bewust, maar waar we wel bij stilstaan is, dat je voor een kaart van Reyes op de Dominicaanse Republiek al vanaf 50 Amerikaanse dollar en duurder betaalt. Er daar zijn niet eens kosten voor hotel en dergelijke bij berekend', aldus promotor Gilbert Wirijoredjoaan vandaag, vrijdag 24 november 2017 in de Ware Tijd.Een normale kaart kost Srd 600. VIP-kaarten kosten voor twee personen 400 Amerikaanse dollar dollar. Voor vier personen 600 dollar en voor acht personen 800 dollar.

Frank Reyes staat in de salsa/bachata scene bekend als de koning van de bachata. Deze wereldwijd bekende Dominicaanse superster, is één van de beste bachata-artiesten ter wereld en heeft veel hits op Aruba en Curaçao.

Voor zijn muzikale begeleiding zorgt Los Disiguales, een van de grootste reggaeton formaties uit Cuba.


Politicus Willy Soemita krijgt van president Bouterse allerhoogste onderscheiding

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
'Soemita was voorvechter van vredesproces, daarom wordt u onderscheiden, als deel van de geschiedenis'


Politicus Willy Soemita (voorzitter van KTPI) heeft van president Desi Bouterse de allerhoogste onderscheiding, drager van het Grootlint in de Ereorde van de Gele Ster, gekregen. Het staatshoofd zei bij de decoratieplechtigheid gisteren, 'dat we bezig zijn met het herschrijven van de geschiedenis', aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 24 november 2017.


Hij stelde, dat de aanwezigen soms bewust, soms onbewust een bijdrage hieraan leveren. Bouterse benadrukte, dat Soemita samen met anderen, een voorvechter van het vredesproces was. 'Daarom wordt u onderscheiden, als deel van de geschiedenis.'

Woorden schoten Soemita tekort om zijn dankbaarheid voor deze onderscheiding te betuigen aan de president en de regering. Soemita zegt nooit geaarzeld te hebben om de besprekingen te voeren met het toenmalige Jungle Commando. Al predik je vrede, eenheid en broederschap, als je het niet kan omzetten in daden heeft het volgens hem geen waarde. Andere personen uit de onderhandelingscommissie zijn niet onderscheiden gisteren.

De president heeft met het oog op de 42e Onafhankelijkheidsdag 185 personen gedecoreerd in de Congreshal. 'Suriname is als jonge natie geen uitzondering gebleven als het gaat om de uitdagingen die wij op ons pad naar volwassenheid meemaken. De wilskracht om op eigen benen te staan, gaat gepaard met ontwikkelingen en gebeurtenissen met de bijbehorende groeipijnen. Het is op z’n plaats om bij gelegenheden, zoals de herdenking van de onafhankelijkheid van de republiek Suriname, diverse gebeurtenissen de revue te passeren', zei Bouterse.

Het staatshoofd benadrukte dat ook de weldoeners, die zich op een uitzonderlijke manier hebben onderscheiden en dienstbaar hebben gemaakt tijdens zulke gebeurtenissen, niet uit het oog verloren moeten worden. Doortastendheid, hulpvaardigheid, een luisterend oor hebben, zijn volgens Bouterse enkele typische kenmerken die dit soort personen bezitten. Ook onderscheiden ze zich door de bijzondere rol die ze vervullen in organisaties, het zorgen voor anderen en het helpen vormen van de jeugd.

De overeenkomst tussen alle decorandi is volgens de president de liefde voor hun naasten en Suriname.
53 Personen hebben een eremedaille in zilver verbonden aan de Ereorde van de Palm ontvangen, terwijl 14 een gouden medaille ontvingen in categorie.
Zestig personen zijn als ridder in de Ereorde van de Palm gedecoreerd, terwijl vier om twaalf personen ridder respectievelijk officier in de Ereorde van de Gele Ster zijn geworden.
Zeven personen werden gedecoreerd tot officier in de Ereorde van de Palm en zes tot Commandeur binnen deze Orde.
Een persoon kreeg de decoratie van Commandeur in de Ereorde van de Gele Ster en een werd Grootofficier in de Ereorde van de Gele Ster.

Op het spoor van jaguar-stropers in het Madidi National Park in Bolivia

(Bron foto's: jaguars-in-suriname.blogspot.com)
Jaguars bedreigd vanwege een bloeiende (Chinese) markt voor hun tanden en schedels

China's honger naar jaguars lijkt te groeien, omdat het steeds moeilijker wordt om aan tijgerdelen te komen


Terwijl Chinese investeringen Bolivia binnen stromen, worden de grote gevlekte katten bedreigd vanwege een bloeiende markt voor hun tanden en schedels. Het Madidi National Park in Bolivia herbergt enkele honderden jaguars (Panthera onca). Parkdirecteur Marcos Uzquiano en zijn rangers hebben de interesse van Chinese kopers zien toenemen op zoek naar jaguartanden om te verkopen op de zwarte markt in hun land, zo schrijft

Een stortbui 's nachts had het groenige water van Río Quendeque boos en rood van verse modder gemaakt, en de wolken zagen er uit alsof ze elk moment opnieuw open konden breken. Gelukkig hadden we de goede boot, die met het 'dak  - een luifel waar reusachtige Amazone-spinnen en kevers rondhingen. Ik was op patrouille met parkwachters van het Madidi National Park in Bolivia, die op zoek waren naar aanwijzingen voor een groeiend probleem in het regenwoud.

Madidi, iets kleiner dan de Amerikaanse staat New Jersey, is een prachtige natuurlijke schat, met meer dan 11 procent van de vogelsoorten in de wereld en 200 soorten zoogdieren. Zelfs in het regenseizoen, wanneer de modder tot je middel reikt en insecten je levend lijken op te eten, is het magisch. Scharlaken ara's zweven boven je, zwermen groen-blauwe Urania motten boven modderplassen, en reusachtige bomen die de lucht blokkeren.


Het park is ook de thuisbasis van de jaguar, de mysterieuze gevlekte kat van de jungle die ooit vanuit het zuidwesten van de VS naar Argentinië trok. Jaguars hebben delen van hun habitat verloren aan  landbouwgrond en illegale houtkap, en ze worden vaak neergeschoten door mensen die bang voor ze zijn (hoewel jaguars heel zelden mensen aanvallen) of die bang zijn dat de katten hun vee zullen doden (wat ze soms doen). En nu staan ​​ jaguars voor een nieuwe bedreiging: stroperij voor de illegale handel van in het wild gevangen dieren.

Nergens is deze dreiging misschien duidelijker aanwezig dan in Bolivia, waar medewerkers van het Boliviaanse postbedrijf honderden jaguartanden in beslag hebben genomen die naar China zouden worden gesmokkeld.

In afzonderlijke rechtszaken worden twee Chinese mannen berecht op beschuldiging van jaguar-handel. En in steden in het noorden van Bolivia worden in radioadvertenties door mannen met Chinese accenten, jaguar-lichaamsdelen ten verkoop aangeboden van lokale mensen. Op jaguars jagen, maar ook jaguar-lichaamsdelen kopen, verkopen en zelfs bezitten, is illegaal in Bolivia en dat is al jaren het geval. Dat geldt ook voor de commerciële handel in jaguar-lichaamsdelen over internationale grenzen heen. Maar, in Bolivia is het vaak gemakkelijk om ermee weg te komen. Wetshandhaving is zwak en de prijs van tanden is hoog - soms $ 100 tot $ 200 per tand.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
'Mensen zien het als een manier om geld te verdienen', zegt Nuno Negrões Soares, een bioloog bij een Boliviaanse natuurbeschermingsorganisatie. 'Ze weten dat ze geen problemen krijgen.' China's honger naar jaguars lijkt te groeien, omdat het steeds moeilijker wordt om aan tijgerdelen - vooral tanden die als sieraden worden gedragen om rijkdom te tonen of als bescherming tegen het kwaad -  te komen, omdat die met uitsterven bedreigde katten schaarser worden.

Ondertussen hebben Chinese investeringen en infrastructuur-overeenkomsten met Bolivia geleid tot een instroom van Chinese arbeiders, waardoor meer illegale activiteiten, waaronder jaguarhandel, worden aangespoord, aldus Anaí Holzmann, een jaguar-natuurbeschermster in Bolivia. 'De arbeiders weten dat ze extra geld kunnen verdienen door dieren aan China te verkopen', zegt ze. 'Dus dat doen ze, soms met de hulp van Bolivianen en andere Chinezen, zoals mensen die restaurants en nachtclubs bezitten.'

Op onze rivierpatrouille troffen we een inheemse man aan in een boot beladen met bananen. Hij merkte de uniformen van de rangers op toen onze boot naast hem optrok. Na wat praatjes draaide Marcos Uzquiano, de directeur van Madidi, het gesprek om naar jaguars. 'Een Chinese man' kwam vorig jaar naar zijn dorp, zei de man. 'Hij was op zoek naar tanden en koppen.' Uzquiano vertelde me later, dat hij vermoedt dat de Chinese man dezelfde persoon is waarvan hij gehoord had, dat hij van ranch naar ranch ging in nabijgelegen dorpen, en dat hij eigenaren van vee geld gaf voor de schedels en tanden van jaguars die ze hadden gedood. Maar, de jurisdictie van Uzquiano is beperkt tot het park.

Lokale politie, onderzoekers van de staatspolitie en het federale ministerie van Milieu hebben de bevoegdheid om illegale handel in steden en dorpen in het hele land te bestrijden. Boliviaanse functionarissen zeggen, dat het belangrijk is om de illegale handel in jaguar te stoppen, maar de inspanningen tot nu toe zijn onsamenhangend en ineffectief, volgens natuurbeschermers, wetenschappers en overheidsmedewerkers.

'Ik geloof dat de inspanningen van de overheid niet voldoende zijn', zegt Angela Nuñez, een biologe die werkte voor het departement van biodiversiteit van Bolivia, en zich richtte op de handel in jaguars. 'Politieke belangen staan ​​voorop. Het lijkt erop dat de prioriteit is om goede relaties tussen Bolivia en China te behouden.'

In het geval van Yan Yixing, een Chinese staatsburger die plaatselijk bekend staat als Javín, vond de politie jaguar-koppen en tanden tijdens een inval in zijn huis in 2014. Hij kwam drie jaar na zijn arrestatie op borgtocht vrij, zijn rechtszaak was verschillende keren uitgesteld. In september ging het proces uiteindelijk verder. Hij werd veroordeeld en spant nu hoger beroep aan.

Biologen zeggenm dat het niet te laat is om jaguars in Bolivia te redden, ze denken dat er nog tussen de 4.000 en 7.000 zijn. Maar, dat vereist een voortdurende, gecoördineerde inspanning van de overheid om illegale activiteiten te beteugelen, nauw samen te werken met Chinese bedrijven en vervolgingen te doorlopen. Voor nu blijft de handel in de lichaamsdelen van een van de meest iconische dieren in Zuid-Amerika echter een zaak met een laag risico en hoge beloningen.

Ter informatie: 
* https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/2013/02/zijn-in-suriname-aziatische.html
* https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/2016/08/chinese-smugglers-responsible-for-spike.html
* https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/2016/08/boliviaanse-autoriteiten-over-stijgende.html 
* https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/2016/12/schedels-tanden-en-huiden-van-jaguars.html
* https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/2017/10/eindelijk-bevestiging-de-jaguar-in.html


(Suriname Mirror/National Geographic/jaguar-in-suriname.blogspot.com)

Moordverdachte 'Bamos' aangehouden

'Bamos' stak in dokter Sophie Redmondstraat de 41-jarige Herman Earny dood


Starnieuws meldt donderdagavond 23 november 2017, dat de moordverdachte 'Bamos' door de politie is aangehouden. De man werd gesignaleerd in de omgeving van de Toekomstweg. Hij was op de bromfiets. Het Regio Bijstandsteam Paramaribo heeft 'Bamos' gedwongen tot stoppen.

De 41-jarige Herman Earny werd door 'Bamos' doodgestoken in een supermarkt aan de dokter Sophie Redmondstraat. Hij was in de halsstreek gestoken.

De politie van het ressort Centrum kreeg de melding van een vechtpartij met dodelijke afloop. Naar verklaring van de omstanders kregen de twee mannen een woordenwisseling die uitmondde in een steekpartij.

Na de daad maakte de verdachte zich gelijk uit de voeten. Earny liet ter plaatse het leven. De ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Ministerie van OWT&C pakt wangedrag buschauffeurs aan...

Afhankelijk van aard overtreding krijgt chauffeur niet alleen boete, maar ook schorsing van enkele maanden


De directrice van Transport en Communicatie op het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C), Joyce Blokland-Wijnstein, is gestart met de reorganisatie van het particulier vervoer door onder andere het schorsen van buschauffeurs die de vergunningsvoorwaarden niet naleven. Dit is tijdens de bijeenkomst vrijdagavond in de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) aan de kaak gesteld, waarbij niet alleen de voornoemde directeur aanwezig was, maar ook de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) en de afdelingshoofden van Openbaar Vervoer en Controledienst. Dit schrijft het Dagblad Suriname donderdag 23 november 2017.

Afhankelijk van de aard van de overtreding wordt niet alleen een boete opgelegd, maar ook een schorsing van enkele maanden. Dit heeft verregaande consequenties voor de particuliere buschauffeurs, zoals inkomstenderving, waardoor het afdwingen van de naleving van de vergunningsvoorwaarden beoogd kan worden.

Daarbij kunnen tipgevers middels een filmpje van de overtreding het directoraat Transport en Communicatie of PLO op de hoogte stellen over wangedrag (rijden op (brom)fietspad/ niet houden aan eigen trajecten/ roken achter het stuur, enzovoorts) binnen het particulier vervoer, waarna er acties tegen zulke buschauffeurs ondernomen zullen worden.

Onlangs heeft het Actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders te kennen gegeven dat deze handeling niets anders is dan een complete eenzijdige en uitzichtloze aanpak waar wederom de particuliere buschauffeurs de dupe van worden.

Het Actiecomité is van mening dat eerst het chaotisch verkeer, met abnormale files, dat overigens de oorzaak vormt van het wangedrag, verholpen moet worden alvorens over te gaan om de buschauffeurs te bestraffen. Het directoraat werkt tevens aan de chauffeurskaarten en het versnellen van het proces voor het verlengen van de vergunningen.