zondag 20 oktober 2019

Sommige schoolleiders vragen meer dan het bedrag aan materiaalkosten van ouders.

Schoolleiders negeren instructie van ministerie en FIBOS


Volgens de Ware Tijd van vandaag, zondag 20 oktober 2019, zijn er schoolleiders die tegen de instructie meer dan het bedrag van de materiaalkosten aan ouders vragen. De instructie komt van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de Federatie van Instellingen voor Bijzonder Onderwijs (FIBOS). 

Voorzitster Mildred Demon zegt, dat met alle schoolbesturen die vertegenwoordigd zijn in FIBOS is teruggekoppeld, nadat het ministerie vóór 1 oktober de helft van de subsidie voor het schooljaar 2019-2020 had vrijgemaakt. FIBOS heeft op haar beurt dit geld naar de schoolbesturen overgemaakt. Elke lidorganisatie heeft op basis van het aantal scholen en leerlingen de helft van het verschil van inschrijfgeld minus de materiaalkosten ontvangen.

Voor de basisscholen bedragen de materiaalkosten per schooljaar Srd 35 en het inschrijfbedrag Srd 250. De overheid betaalt het verschil van Srd 215. Op de LBO-scholen bedragen de materiaalkosten Srd 250 en het inschrijfgeld Srd 300. Hier betaalt de overheid het verschil van Srd 50. Het inschrijfgeld voor MULO-scholen is Srd 275 en de materiaalkosten zijn Srd 70. De overheid betaalt daar Srd 205.

Vijftig procent van de bedragen waarmee de regering inkomt, is overgemaakt. 'Het geld is gestort op de rekening van de schoolbesturen en dat is met hen afgestemd. Het kan niet kloppen, dat schoolleiders beweren dat de subsidie niet is overgemaakt. Ik denk niet, dat alle schoolbesturen hebben gecommuniceerd met de scholen. Bij de EBGS (Suriname Mirror: waar Demon ook nog steeds de leiding heeft) hebben wij duidelijk gecommuniceerd. Ouders die het volledige bedrag hebben gestort, krijgen het verschil terug.'

Er was ruis ontstaan, aldus de Ware Tijd, of de ouderbijdrage voor de bijzondere scholen gehandhaafd zou worden of niet. FIBOS eiste van het ministerie dat het eerst de achterstallige subsidie over dit schooljaar zou inlopen. De ouderbijdrage op GLO-niveau bedroeg Srd 250, voor MULO Srd 275 en voor LBO Srd 300.

De departementsleiding had FIBOS gevraagd om de ouderbijdrage dit schooljaar niet in rekening te brengen. De federatie is onder bepaalde voorwaarden hiermee akkoord gegaan.

Drie doden tijdens onlusten in Chileense hoofdstad Santiago door brand in supermarkt

President Sebastián Piñera heeft de noodtoestand afgekondigd

(Bron foto: Twitter)
- Een avondklok is ingesteld in Santiago en directe omgeving
- Onlusten ontstonden nadat metrobedrijf in Santiago aankondigde, dat kaartjes 4% duurder werden


Drie mensen zijn gisteravond (lokale tijd) tijdens onlusten in de Chileense hoofdstad Santiago door een brand in een supermarkt om het leven gekomen. De brand brak uit tijdens plunderingen, zei burgemeester Karla Rubilar vanochtend vroeg, zondag 20 oktober 2019.

'We moeten melden dat drie mensen zijn omgekomen bij een brand in een supermarkt. Twee mensen zijn in de vlammen omgekomen en een derde is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar is later overleden', vertelde Rubilar aan verslaggevers.De onrust ontstond twee weken geleden toen het metrobedrijf in Santiago aankondigde, dat de kaartjes vier procent duurder werden. De prijs voor een ticket tijdens de spits steeg van ongeveer 800 Chileense peso (1,01 euro) naar 830 Chileense peso (1,05 euro). De verhogingen zijn volgens autoriteiten het gevolg van de zwakke positie van de peso en hogere energiekosten.


De afgelopen dagen drongen demonstranten, veelal jongeren, zonder te betalen de metro binnen, zetten metrostations onder water en richtten vernielingen aan. Maar, ook op andere plekken in de hoofdstad wordt geplunderd en woeden er brandjes.

Chili is een van de meest welvarende landen van Latijns-Amerika, maar er is een grote kloof tussen arm en rijk. Voor een groep mensen is het levensonderhoud nauwelijks te betalen.

Vrijdag kondigde president Piñera de noodtoestand af. Dat leidde tot militairen in de straten, voor het eerst sinds 1990, toen dictator Pinochet aftrad.


Zeker zestien bussen zijn in vlammen opgegaan, winkels werden geplunderd en diverse gebouwen in brand gestoken. Kort daarvoor werd het totale metronetwerk met 136 stations afgesloten.


De noodtoestand geldt in eerste instantie voor vijftien dagen en beperkt de vrijheid van verkeer en vergadering. Als gevolg van de noodsituatie heeft de nationale voetbalbond dit weekend de wedstrijden opgeschort. Het leger zal gaan patrouilleren in de probleemgebieden in de stad met 7 miljoen inwoners.

In totaal zijn zo'n 300 mensen opgepakt.

Piñera heeft de prijsverhoging van metrokaartjes in de hoofdstad Santiago teruggedraaid, maar daarmee lijkt de rust niet terug te keren. In een toespraak op televisie zei Piñera dat hij zich 'nederig voegt naar de wens van zijn landgenoten'.

Dat weerhoudt de demonstranten er echter niet van hun protest voor meer hervormingen door te zetten.


Inmiddels is een avondklok ingesteld in Santiago en directe omgeving tussen 20.00 uur en 07.00 uur.


(Suriname Mirror/Cooperativa/De Telegraaf/BiobioChile/Volkskrant/Nu.nl/ Twitter/YouTube)

Bouterse brengt bezoek aan bewoners van Perica, Marowijne

(Bron foto: NII)
President toont aandacht voor problemen te Perica en belooft oplossingen...


Het Nationaal Informatie Instituut (NII) meldt zaterdag 19 oktober 2019, dat president Desi Bouterse een bezoek heeft gebracht aan de bewoners van Perica, in het district Marowijne. 

Aan het staatshoofd werd een brief overhandigd waarin de noden van de bewoners zijn opgesomd. Na het aanhoren ervan heeft de president meteen oplossingsmodellen besproken met de bewoners. Bijvoorbeeld het elektra probleem binnen dit gebied, dat zal volgens de uitgestippelde planning uiterlijk december 2019 tot het verleden moeten behoren.

Ook het open kappen van 10 hectare aan land voor de vrouwenorganisatie heeft de aandacht van de president. Hij zei dat dit verzoek zeker op zijn agenda te plaatsen. 'Het zal niet lang duren, heel binnen kort gaat u kunnen planten', zei het staatshoofd.

Gajadien (VHP): 'President wil koers met oog op verkiezingen omlaag brengen'

'Ik geloof niet, dat het de president dit keer zal lukken om de samenleving in de maling te nemen'


Asiskumar Gajadien, lid van de vaste Assembleecommissie van Financiën (VHP), zegt vandaag, zondag 20 oktober 2019, op Starnieuws, dat de coalitie alles in het werk zal stellen om minister Gillmore Hoefdraad te beschermen en om nóg meer te kunnen lenen. 

Het Assembleelid vindt de opmerking van president Desi Bouterse, dat de Wet op de Staatsschuld voor meerdere interpretatie vatbaar is, heel zwak. 'Als de president van een land vindt dat dit het geval is, moest hij allang komen met een wetswijziging. Nu wordt er ingang gezocht om de wet zodanig te wijzigen om door te kunnen gaan met het leningenbeleid en om de koers kunstmatig te beïnvloeden.' 

De mededeling gedaan door Bouterse in het SRS-programma Bakana Tori, dat de koers drastisch omlaag zal gaan, vindt Gajadien misleiding van de samenleving. De president wil volgens Gajadien de koers met het oog op de verkiezingen omlaag brengen, maar dit is geen structurele maategel.

'Zo is men ook omgesprongen met deze situatie in eind 2014 en begin 2015, vlak vóór de algemene verkiezingen. Er werd geïntervenieerd om de koers kunstmatig op Srd 3,35 voor de US$ te houden. Direct na de verkiezingen is de koers omhoog geschoten boven de Srd 7,50 Srd voor de dollar, omdat men niet verder kon gaan met interventies.'

Dezelfde situatie doet zich nu voor, terwijl er door de Centrale Bank van Suriname getracht wordt te interveniëren met koersen van Srd 7,53 voor de US$. Met een kleine toeslag kunnen sommige cambio’s hierdoor dan lagere verkoopkoersen hanteren dan zelfs wordt ingekocht. Transparantie is zoek bij de Centrale Bank voor wie en wanneer dollars en euro’s ter beschikking worden gesteld, meent Gajadien.

Hij vindt het ook misdadig, dat als de president zo simpel, met praten de koersen omlaag kon brengen, waarom hij het niet eerder heeft gedaan. Bouterse geeft volgens het Assembleelid te kennen, dat hij aan huurders anderhalf tot twee jaar geleden beloofd dat er een oplossing zou komen. 'Waarom heeft hij als president niet eerder hieraan gewerkt?', vraagt Gajadien zich af.

Hij ziet al deze scenario’s die herhaald worden om de verkiezingen te trachten te beïnvloeden. Gajadien gelooft er niet in, dat het de president dit keer zal lukken om de samenleving in de maling te nemen. 'Het is overduidelijk dat met de hulp van de informele sector, oftewel zwart geld, er een boost is in de samenleving.'

Aan de andere kant staat de regering ook onderdruk met de te treffen maatregelen in het kader van National Risks Assesment (NRA). Volgens Gajadien zal de NRA ook een blok aan het been zijn voor deze regering. De budgettaire en fiscale maatregelen die getroffen moeten worden, worden juist niet gedaan.

Fly Allways vliegt rechtstreeks op Cuba met Air Explore uit Slowakije...

Tussenlanding niet meer nodig in Venezuela


Fly Allways biedt sinds afgelopen week rechtstreekse vluchten naar Cuba. Natasha Abdulhak, commercieel director, zegt vandaag, zondag 20 oktober 2019, op Starnieuws dat er geen tussenlanding meer nodig is op Venezuela. De route wordt nu onderhouden met een nieuwe partner, Air Explore uit Slowakije. Air Explore is een IATA Operational Safety Audit (IOSA) geregistreerde luchtvaartmaatschappij.

Met de Boeing 737-800 die ingezet wordt, is de vliegtijd verkort tot ongeveer vijf uren. Het toestel heeft 168 zitplaatsen, waaronder acht business class stoelen.

Fly Allways voert zes keer per week vluchten uit naar Cuba, op maandag, woensdag en vrijdag naar Havana en op dinsdag, donderdag en zaterdag naar Santiago de Cuba. Binnenkort vindt een uitbreiding van vluchten plaats naar Camaguey en Santa Clara, deelt Abdulhak mee.

Zij geeft aan dat het product dat wordt aangeboden, steeds wordt geëvalueerd en verbeterd. Veilige vliegoperatie staat bij Fly Allways op de eerste plaats.

Eerder heeft Fly Allways de route onderhouden samen met de Venezolaanse maatschappij Turpial. Er werd een tussenstop gemaakt in Venezuela om te landen. Het grootste verschil is nu dat door de rechtstreekse vlucht de vliegtijd is ingekort.

Met het nieuwe toestel dat ingezet wordt op deze route zijn er volgens Abdulhak ook meer vrachtmogelijkheden. 'Passagiers kunnen nu meer vracht meenemen en ook artikelen als elektronische scooters die op dit moment erg in trek zijn in Cuba.'

De bijdrage van het Cubaanse marktsegment aan Suriname is vooral te merken in de ontwikkeling van het shopping toerisme. Aan de Surinaamse reizigers wordt de nostalgie van Cuba geboden: Cubaanse sigaren en koffie, traditionele Cubaanse salsa en heel veel andere unieke ervaringen, merkt Abdulhak op. Volgens haar begint de interesse van Surinamers in Cuba te groeien.

Ministerie van Volksgezondheid start werving personeel Wanica Ziekenhuis


(Bron foto: NII)
Geïnteresseerden kunnen tot 31 oktober solliciteren naar diverse functies


De eerste sollicitatieoproep voor werving van personeel voor het Wanica Ziekenhuis is de deur uit. Het ministerie van Volksgezondheid heeft zaterdag 19 oktober 2019 de eerste bekendmaking tot werving en selectie doen uitgaan, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, zaterdag.

Geïnteresseerden kunnen tot 31 oktober solliciteren naar de functies van medisch specialist of in de poliklinieken, verpleegafdelingen, administratie en speciale diensten. Bij de medische specialisten gaat het om kindergeneeskunde, interne geneeskunde, anesthesiologie, chirurgie, gynaecologie, cardiologie, dermatologie, KNO, ophtalmologie, fysiotherapie, radiologie en personeel voor de behandel units, het laboratorium en de apotheek.

https://www.deboodschap.today/sollicitatie-oproep-regionaal-ziekenhuis-wanica/

Voor de poliklinieken betreft het personeel gynaecologie, interne geneeskunde, chirurgie, orthopedie, kindergeneeskunde, ophtalmologie, cardiologie, dermatologie, KNO en anesthesiologie.

Voor de verpleegafdelingen is het ministerie op zoek naar personeel voor de kindergeneeskunde, interne geneeskunde (mannen/vrouwen), chirurgie/orthopedie, gynaecologie/obstetrie, verloskamer, intensive care, operatiekamer, spoedeisende hulp, isolatieverpleging en infectiepreventie.

Men kan ook solliciteren naar de administratieve functies op het directie secretariaat, HRM, de financiële administratie, medische administratie, interne controle, inkoop, ICT, medisch maatschappelijke dienst, apotheek, laboratorium en radiologie. De speciale diensten betreffen: keuken, wasserij, technische dienst, telefonist, magazijn, transport en mortuarium.

De bouw van het Regionaal Ziekenhuis Wanica begon in november 2014 en de technische oplevering moet binnenkort plaatsvinden. Het ziekenhuis moet volgend jaar reeds operationeel zijn. Met dit modern ziekenhuis gaat een belofte van president Desi Bouterse in vervulling, die hij in 2010 met een met de samenleving gesloten sociaal contract deed.

In Amsterdam-Zuidoost neergestoken jongen (15) kreeg ruzie over aankoop telefoon

Jongen uit Winschoten was met vriend (16) uit Beerta naar Bijlmer gereisd


De jongen die gisteravond in Amsterdam-Zuidoost werd neergestoken, had ruzie gekregen over een telefoon die hij wilde kopen. Volgens de politie mag hij vandaag, zondag 20 oktober 2019, het ziekenhuis verlaten.

De vijftienjarige jongen uit het Groningse Winschoten was met een vriend (16) uit Beerta afgereisd naar de Bijlmer voor een telefoon. Tijdens de overdracht van het toestel, op straat bij de flat Gravestein, kregen ze ruzie en werd hij neergestoken.

Het slachtoffer is naar een ziekenhuis overgebracht.

'Het zag er aanvankelijk niet zo heel goed uit', aldus een woordvoerder van de Amsterdamse politie, 'al was hij wel aanspreekbaar en heeft hij aangifte kunnen doen van het steekincident. Nadat hij in het ziekenhuis was behandeld, leek het al wat beter. Waarschijnlijk mag hij het ziekenhuis zondag verlaten.'

De telefoon heeft de jongen niet meer gekregen, weet de zegsman.

Een politiewoordvoerder zegt, dat er zeker twee daders op de vlucht zijn geslagen. Zij zijn nog spoorloos.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/RTV Noord)