vrijdag 27 oktober 2017

Colombia draagt de economische en politieke last van Venezuela met 470.000 vluchtelingen

12 Landen van de Amerika's willen VN-ingrijpen in crisis Venezuela


Colombia draagt de economische en politieke last van Venezuela, zei president Juan Manuel Santos vrijdag, met bijna 470.000 mensen die de crisis in Venezuela zijn ontvlucht. Hij vertelde verslaggevers tijdens een persconferentie, dat Colombia het land is dat het meest 'lijdt' onder de crisis in Venezuela, waarmee het een 2.200 kilometer lange grens deelt.  
Santos beschuldigde zijn Venezolaanse tegenhanger Nicolas Maduro van 'vernietiging van de democratie', op een persconferentie in Bogota. 'We hebben enorme inspanningen gedaan om deze crisis te ontwijken om een soort democratische en vreedzame oplossing te bereiken', zei hij.  
Colombia was donderdag een van de 12 landen in de Amerika's van de zogenaamde Lima Group Meeting in Toronto om de Verenigde Naties te verzoeken om in te grijpen in de crisis.  
'Naar schatting zijn bijna 470.000 Venezolanen in ons land aangekomen', zei hij. Het aantal is sinds drie maanden geleden, toen Colombia het aantal Venezolanen op 340.000 schatte.


(Suriname Mirror/AFP)

Shell wint rechten om drie olievelden voor kust Brazilië te exploiteren

Contracten voor alle drie gebieden lopen 35 jaar


Shell heeft de rechten gewonnen om drie olievelden voor de kust van Brazilië te gaan exploiteren. Dat doet het Nederlands-Britse oliebedrijf met verschillende partners. De contracten voor alle drie gebieden lopen 35 jaar, Shell betaalt ongeveer 100 miljoen dollar voor de rechten, zo meldt persbureau Reuters vrijdag 27 oktober 2017.

Shell werkt voor een gebied samen met Total. Voor een ander gebied slaat het de handen ineen met Petrobras en Repsol en voor het derde gebied gaat het de samenwerking aan met Qatar Petroleum en CNOOC (China National Offshore Oil Corporation).

De nieuwe diepzeegebieden waar Shell nu aan de slag kan zijn zo'n 1.700 vierkante kilometer groot. Ze liggen tussen de 160 en 310 kilometer uit de Braziliaanse kust.

Politie zoekt man die trachtte 3 kilo cocaïne in doos via verzendbedrijf te versturen

Man heeft zich geïdentificeerd als Mickel van Alen


Een man die zich heeft geïdentificeerd als Mickel van Alen wordt gezocht door de politie. Hij heeft een doos voor verzending bij een verzendbedrijf in Suriname aangeboden waarin 3 kilo cocaïne is ontdekt. 

De politie vermoedt dat de man zich met een valse of vervalste identiteitskaart heeft gelegitimeerd, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 27 oktober 2017.

Eenieder die informatie heeft over deze man kan deze doorspelen via de telefoonnummers 404866 of 404747, de Centrale Meldkamer op het nummer 115, de tiplijn 179 of het dichtstbijzijnde politiebureau.

Ontslag voor net gekozen gouverneur Venezolaanse staat Zulia

Juan Pablo Guanipa weigert trouw te zweren aan omstreden Grondwetgevende Raad
 

De net gekozen gouverneur van de staat Zulia, in het westen van Venezuela, is donderdag ontslagen, nadat hij weigerde trouw te zweren aan de omstreden Grondwetgevende Raad. Dat heeft een woordvoerder van de gouverneur gezegd. 

De lokale wetgevende macht, die op de hand is van de regering in Caracas, onthief Juan Pablo Guanipa van zijn functie. Dat is het oppermachtige college van vazallen waarmee de socialistische regering van president Nicolás Maduro het parlement buitenspel zette.

Guanipa is een van de vijf gouverneurs in de 23 staten van Venezuela die dwarsligt.


Tot ieders verbazing, niet in de laatste plaats van de opiniepeilers die het tegenovergestelde voorspelden, wonnen de kandidaten van Maduro's partij tijdens de regionale verkiezingen eerder deze maand in achttien deelstaten.

De regering eiste van de winnaars in de andere gewesten ook loyaliteit. Vier van hen capituleerden met tegenzin, wat tot onenigheid leidde binnen de coalitie van tegenstanders van Maduro, maar Guanipa niet. 'Ik kniel nooit voor dictatuur', zei de politicus. 'Voor de regionale overheid van Zulia was dat reden een geheim spoedberaad te houden om hem te lozen', lichtte Guanipa's woordvoerder Erika Gutierrez toe.

De oppositie in het olierijke maar straatarme Zuid-Amerikaanse land raakte verdeeld door de verkiezingsuitslag, maar kreeg donderdag met de toekenning van de Sacharov Mensenrechtenprijs 2017 een hart onder de riem gestoken door het Europees Parlement.

(Suriname Mirror/Nu.nl/Twitter/Reuters/La Tercera)

Begroting 2018 regering Curaçao geeft niet weer waar huidige regering voor staat

Begroting 2018 niet door de huidige regering ingediend


De begroting die deze en komende week in de Staten wordt behandeld geeft niet weer waar de huidige regering voor staat. Dat zei zowel premier Eugene Rhuggenaath als minister Marilyn Alcalá-Wallé van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) gisteren in de Staten, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 27 oktober 2017.

De parlementsleden buigen zich de komende dagen over de ‘Ontwerplandsverordening tot vaststelling van de begroting van Curaçao voor het dienstjaar 2018’ en krijgen de kans daarover alle negen de ministers vragen te stellen.

Gisteren was het de beurt aan de PAR-ministers Rhuggenaath (Algemene Zaken), Alcalá-Wallé (OWCS) en Zita Jesus-Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). De begroting is geen afspiegeling van het beleid van het kabinet-Rhuggenaath, omdat die niet door de huidige regering werd ingediend. Via een Nota van Wijziging moet de geest van het regeerakkoord beter tot uitdrukking komen.

Rhuggenaath gaf gisteren aan dat de bedoeling is dat de nota ‘zo snel mogelijk’ bij de Staten wordt ingediend. Statenlid Rennox Calmes van regeringspartij PIN juicht dat toe en heeft begrip voor de situatie, maar is toch opmerkelijk kritisch.

OM Curaçao eist taakstraf en geldboete van 10 miljoen gulden tegen Emsley Tromp

Onbegrip en verbazing over keuze OM om Tromp voor deze zaak voor de rechter te brengen

'Weliswaar wordt het voorgebracht bij de strafrechter, maar het gaat om een fiscaal probleem'


Onbegrip, dat was vooral het gevoel dat gisteren bij de inhoudelijke behandeling van de zaak Saffier - tegen oud-president-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten Emsley Tromp - bij de verdediging speelde, aldus vandaag, vrijdag 27 oktober 2017, het Antilliaans Dagblad

Onbegrip en verbazing over de keuze van het Openbaar Ministerie (OM) om Tromp voor deze zaak voor de rechter te brengen.

Aan het begin van de zitting gaf de rechter te kennen, dat de zaak van Tromp ‘in a nutshell een fiscaal probleem’ betreft. 'Weliswaar wordt het voorgebracht bij de strafrechter, maar het gaat om een fiscaal probleem.'

Iets waar Tromp, die van belastingfraude in de privésfeer wordt verdacht, vervolgens meteen op inspeelde: 'U zei het zelf al, dit is een fiscaal probleem. Ik snap niet waarom ik hier ben.'

Al maanden geen ATV en STVS, en beperkt SRS, voor inwoners Apoera en omliggende dorpen

'We willen geen eiland zijn en ook alles in de wereld volgen om geïnformeerd te blijven'

Een apparaat van Telesur heeft het door blikseminslag begeven


Apoera en omliggende dorpen kunnen al enkele maanden ATV en STVS niet ontvangen, omdat een apparaat van Telesur door blikseminslag kapot is gegaan. 'Het is jammer dat we niet kunnen zien wat in het land gebeurt. We moeten het doen met informatie van de nieuwssites', stelt Jorryt Sabajo, inwoner van Apoera, vandaag, 27 oktober 2017, in de Ware Tijd. Radio SRS is ook niet voortdurend te horen. 

Kapitein Carlo Lewis van Apoera vindt het jammer dat de mensen bijvoorbeeld sport, educatieve en informatieve programma's moeten missen. De informatie is volgens hem heel belangrijk voor de ontwikkeling van de mensen, in het bijzonder de jongeren. 'We willen geen eiland zijn en ook alles in de wereld volgen om geïnformeerd te blijven.'

Hoewel gezegd wordt dat veel dorpelingen klagen over het wegvallen van het televisiesignaal is districtscommissaris Theresia Cirino van Kabalebo niet op de hoogte van het probleem. Zij vertoeft momenteel in Paramaribo. Op de vraag of het haar is opgevallen dat er geen uitzendingen zijn op de televisie, antwoordt ze niet vaak televisie te kijken. 'Ik houd meer van lezen. Ook ben ik vaak moe, waardoor ik niet naar de tv kijk.' Ze belooft aandacht aan de kwestie te zullen schenken.

Een medewerker van Telesur ter plaatse zegt, dat het defecte apparaat in reparatie is, maar hij weet niet wanneer het weer beschikbaar zal zijn.

Tullow vindt geen olie voor kust Suriname, wel aardgas

'We zijn gesterkt door de vondst van gas en we zullen blijven exploreren in Suriname en Guyana'


De Britse olie- en gasmaatschappij Tullow Oil heeft geen commerciële aardolie aangeboord in Aruku-1, haar proefboorgat voor de Surinaamse kust. Het bedrijf is wel gestuit op aardgas. Dat maakte het bedrijf vandaag, vrijdag 27 oktober 2017 bekend (zie onderaan). Bij de put is geboord tot een diepte van circa 2,7 kilometer. Het boorgat wordt nu dichtgemaakt. 

De verzamelde geologische gegevens uit de put en hoogwaardige 3-D seismische data hebben, aldus Tullow Oil, 'aanzienlijke toekomstige exploratiepotentie op het areaal'.

De Aruku-1-exploratieput werd geboord in Blok 54, in een waterdiepte van ongeveer duizend meter. De boring werd uitgevoerd door het boorschip Noble Bob Douglas. Tullow Oil heeft een belang van 30 procent in deze concessie, Statoil 50 procent en Noble Energy de resterende 20 procent.

'De Araku-1 put was een ambitieuze wildcat exploratieput die efficiënt en tegen lage kosten werd geboord. Ofschoon we geen commerciële vondst hebben gedaan, zijn we gesterkt door de vondst van gascondensaat in de put en we zullen blijven exploreren in Suriname en Guyana', zegt exploratiedirecteur Angus McCoss, aldus persbureau Reuters.

De maatschappij blijft exploratieactiviteiten ontplooien in deze concessie en daarbuiten, vanwege het aanzienlijke potentieel, voegt hij eraan toe. Samen met de partners in de joint venture zal worden nagegaan welke stappen nu zullen worden ondernomen.


http://www.tullowoil.com/media/press-releases/araku-1-well-update

Araku-1 Well update

Published on: 27 October 2017 
 
Tullow Oil plc (“Tullow” or the “Group”) provides an update on the Araku-1 well, offshore Suriname. 

GH_pressrelease_drilling_622x476

The Araku-1 exploration well in Suriname has been drilled to a total depth of 2,685 metres and penetrated the objectives of the Araku prospect. No significant reservoir quality rocks were encountered although logging and sampling proved the presence of gas condensate. The well is now being plugged and abandoned. Important geological insights gained from this well, in combination with high quality 3D seismic data, have de-risked deeper plays which offer significant future exploration potential in the Group’s acreage. 

The Araku well was drilled in Block 54 in water depths of approximately 1,000 metres using the Noble Bob Douglas drillship. Tullow Oil operates Block 54 with a 30% interest alongside joint venture partners, Statoil (50% interest) and Noble Energy (20% interest).

Angus McCoss, Exploration Director, commented today:

“The Araku-1 well was an ambitious wildcat exploration well that was drilled efficiently and at very low cost. While we have not made a commercial discovery, we are encouraged by recovering gas condensate from the well and remain fully committed to exploration in Suriname and Guyana. Tullow continues to pursue the considerable prospectivity and potential of this large licence and the wider region. We will now consider our next steps with our Joint Venture partners.”

(Suriname Mirror/Reuters/de Ware Tijd/Tullow Oil)

Sharman (VHP): 'Betrekkelijke rust in gezondheidssector is uitstel van executie'

'Er moet resoluut afgerekend worden met brandjes blussen en gezocht worden naar structurele oplossingen'


Nu de medische specialisten niet in actie gaan, is VHP-parlementariër en arts Dew Sharman positief over de betrekkelijke rust in de gezondheidssector. Maar, hij blijft bezorgd en vreest dat de onrust in de gezondheidszorg weer zal oplaaien. Sharman spreekt vandaag, vrijdag 27 oktober 2017, in de Ware Tijd van 'uitstel van executie'.

De medisch specialisten hadden zich voorgenomen om voorlopig geen zorg meer te bieden aan SZF-verzekerden, vanwege een achterstand in betaling door het Staatsziekenfonds. Partijen zijn deze week, na een gesprek met de minister van Volksgezondheid, tot een vergelijk gekomen. De Nationale Ziekenhuisraad was ook bij het gesprek.

Sharman onderstreept, dat de beschikbaarheid van geld een cruciaal punt is in de sector. Dit maakt volgens hem dat de zorg 'ontregeld' raakt. Hij denkt dat het Staatsziekenfonds als grootste zorgverzekeraar zich mede hierdoor in een 'survival mood' bevindt. 'Als er geen geld is, de premies niet op tijd worden overgemaakt en de kosten blijven toenemen, dan zul je achter de feiten blijven aanhollen.'

De parlementariër stelt, dat er resoluut afgerekend moet worden met brandjes blussen en dat er structurele oplossingen gezocht moeten worden. Daarvoor moet eerst een berekening gemaakt worden van de totale kosten van de gezondheidszorg.

Hij wijst erop dat de sector 'totaal omgegooid' moet worden door vooral in de primaire zorg (huisartsen) te investeren. 'Daar moet de winst uit gehaald worden, waardoor de noodzaak voor de dure tweedelijnszorg minder zal zijn.'

Actie Comité Belangen Behartiging Particuliere Lijnbushouders richt open brief aan minister Miranda

Organisatie brengt veelheid aan problemen onder de aandacht van bewindsman


'Geachte minister, 

Middels deze willen wij van Actie Comité Belangen Behartiging Particuliere Lijnbushouders het volgende onder uw aandacht brengen:

- De huidige situatie binnen ons particulier openbaar vervoer is reeds zo verslechterd dat ondernemers niet optimaal en duurzaam kunnen investeren. 

- Devaluatie van de Srd heeft gemaakt dat wij nu tarieven hanteren die reeds ondergewaardeerd blijken te zijn en niet marktconform zijn. 

- Brandstofcompensatie die wij bushouders voorschieten kan ook niet op tijd en wel per maand uitbetaald worden. Wenselijk zou het zijn dat alle bushouders maandelijks hun gelden rechtstreeks op hun bankrekening gestort krijgen in plaats van de PLO erbij te betrekken voor de uitbetaling. 

- PLO als de zogenaamde vertegenwoordiger van de Particuliere lijnbushouders komt in deze niet op de voor de belangen van de landelijke bushouders, zelfs een lidmaatschap voor een normale bushouder is onmogelijk bij de organisatie. 

- Een sector die ongeveer 1200 vergunninghouders kent, heeft geen enkele wettelijke acceptatie naar haar organisatie toe dan alleen de ongeveer 50 leden binnen de PLO. 

- Uitbetaling brandstofcompensatie loopt elke keer heel traag. De PLO doet wat zij maar wil en het duurt weken voordat alle bushouders zijn uitbetaald. 

- De problemen bij Dienst Openbaar Vervoer zijn o.a. efficiënte vergunningsoverdracht & vergunningsverlenging (dat is nu binnen 1 dag onmogelijk), controle en aanpak van illegale bussen is niet naar wens, buitentraject bussen laten passagiers gewoon instappen terwijl het helemaal verboden moet zijn, efficiënte administratie ordening & uitvoering zijn zeer gering. 

- Tarievenstructuur van het particuliere openbaar vervoer wankelt. Men kan niet concreet aangeven wat de verdiensten van een bushouder per dag zouden moeten zijn, opdat er geleidelijk gewerkt kan worden naar vernieuwing van ons bussenpark. 

- Parkeerwet Groot-Paramaribo aannemen voor onnodig overtollig autoverkeer. 

Door steeds commissies in te stellen en rapportages te laten schrijven zal er geen oplossing komen. Het is nodig dat u als minister doelgerichte stappen onderneemt. De problemen zijn jaren hetzelfde gebleven en men is allang bekend ermee. 

De verliezen beginnen nu steeds ondraaglijker te worden. 

Bij deze willen wij u als minister concreet vragen, als verzoek om zo spoedig mogelijk een luisterend oor te hebben naar de problemen binnen ons particulier openbaar vervoer, voordat ze verergeren. Meer dan 100.000 passagiers die gebruik maken van onze diensten dagelijks, zullen geen garantie hebben van onze diensten die voor heel veel maatschappelijke verstoring kan leiden. 

Namens, 
Actie Comite Belangen Behartiging Particuliere Lijn Bushouders 
Suraj Sahadew-Lall'

Ondernemers in Commewijne gaan 24 km lang fietspad aan rechteroever Commewijnerivier opknappen

Herstel fietspad is lang gekoesterde wens toerismebranche en lokale dorpsgemeenschappen


Er zijn plannen om het 24 kilometer lange fietspad langs de voormalige plantages aan de rechteroever van de Commewijnerivier op te knappen. Het North Commewijne Tourism Cluster, bestaande uit ondernemers in het district, heeft een projectvoorstel ingediend bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, dat de goedkeuring heeft gekregen van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Dit stellen de initiatiefnemers in een verklaring, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 27 oktober 2017.

Het project omvat de verbetering en verharding van het slechte deel van het fietspad langs de Commewijnerivier. Dit autovrije pad gaat onder meer langs de locaties Rust en Werk, Margaretha, Frederiksdorp, Mariënbosch, Kroonenburg, Mon Souci, Hecht en Sterk, Constantia, Bruinendaal en Bakkie/Alliance. Ook het herstel van kapotte bruggen op deze route maakt deel uit van het project.

Het zogeheten Noord-Commewijne Plantagepad bestaat een paar honderd jaar, maar is al ruim twintig jaar voor meer dan de helft onbegaanbaar.

De Energie Bedrijven Suriname NV (EBS) zal actief deelnemen aan de realisatie van dit project. De gehele rechteroever van de Commewijnerivier is een Bijzonder Beheers Gebied met als beheerder 's Lands Bosbeheer (LBB).

Met het beoogde herstel van het fietspad gaat volgens de indieners van het project een lang gekoesterde wens van de toerismebranche en de lokale dorpsgemeenschappen in vervulling. De verwachting is dat vooral meer toeristen de weg naar Commewijne zullen weten te vinden. 'Het stijgende aantal bezoekers is maar één voordeel. Een even belangrijk voordeel is dat bezoekers langer zullen verblijven in het gebied, in plaats van één nacht straks twee of drie nachten, met fietstochten naar de andere dorpen. In aansluiting op deze ontwikkeling zal het gebied Noord-Commewijne gezamenlijk gepromoot worden, en zullen de attracties afzonderlijk worden verbeterd', schrijft de North Commewijne Tourism Cluster.

Na de renovatie zal Alliance meer investeren in toerisme-informatie over citrus en de geschiedenis van Alliance.

De opknapbeurt van het fietspad is ook in het voordeel van de lokale bevolking. Zo maken leerlingen er gebruik van om naar school te gaan. Over de kosten van de opknapbeurt wordt niets gezegd. Evenmin is duidelijk wanneer met de uitvoering wordt begonnen.

De Clustermember bedrijven (grantees) bestaan uit: Plantage Resort Frederiksdorp, Warappa Kreek, Fietsen in Suriname, United Tour Guides Suriname (UTGS), Staatsbedrijf Alliance, Verenigde Cultuur Maatschappijen NV (VCM te Rust en Werk), Restaurant Bakkie, Restaurant Robby Margaretha, Transportbedrijf familie Dipai, Moen’s Dolphin Tours, Jim’s Fishing en Access Suriname Travel.

Overigens, United News repte op 3 augustus van dit jaar al over het fietspadplan.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday blij met samenwerking politie Suriname-Frankrijk

'We zullen op Surinaams grondgebied geen Franse politie tegenkomen die alleen arbeidt'


Procureur-generaal (pg) bij het Hof van Justitie Roy Baidjnath Panday, is blij met de goedgekeurde politiesamenwerking tussen Suriname en Frankrijk. Hij weerspreekt beweringen, dat de Franse gendarmerie nu Surinaamse burgers eigenhandig kan arresteren. 'Ik wil beklemtonen dat deze politiesamenwerkingsovereenkomst geen ruimte biedt om verkapte vormen van uitlevering te initiëren', zegt hij vandaag, vrijdag 27 oktober 2017, op Starnieuws. 

Als de Franse politie iemand zoekt op Surinaams grondgebied, dan kan de Surinaamse politie niet tot aanhouding overgaan en eigenhandig zeggen ‘hier heeft u de persoon. We werken toch samen, alstublieft. Dat is een verkapte uitlevering en dat valt niet onder deze samenwerking.'

Op wat nu wel kan dat voorheen onmogelijk was, zegt de pg dat politieagenten elkaar nu concreet ondersteuning kunnen bieden in strafzaken door het zichtbaar maken van verdachten. 'Maar, ook in het zichtbaar maken van getuigen die iets kunnen vertellen over gepleegde strafbare feiten. Dit is een winstpunt', zegt de pg. Voorheen konden de Surinaamse agenten en de gendarmerie elkaar alleen van dienst zijn door informatie uitwisseling.

De samenwerking is nu iets breder en concreter. 'De politie heeft vaak startinformatie aan het begin van een onderzoek nodig. Nu kunnen de manschappen elkaar hierin voorzien. Voor een goed strafrechtelijk onderzoek is er nog meer nodig – vooral bij de grensoverschrijdende criminaliteit. Al hebben de agenten startinformatie van de collega’s aan de andere zijde van de rivier verkregen dan nog kunnen zij geen bevraging starten', merkt hij op. De politiesamenwerkingsovereenkomst voorziet niet hierin. Dat kan wel als Suriname en Frankrijk ook een rechtshulpverdrag tekenen. Er wordt dan en rechtshulpverzoek ingediend.

Opmerkingen over vrees voor mogelijkheden van gewelddadig en zelfstandig Frans optreden, vindt Baidjnath Panday niet terecht. 'We zullen op het Surinaamse grondgebied geen Franse politie tegenkomen die alleen arbeidt. Dit is absoluut uitgesloten. Gebeurt dit toch, dan is het een onrechtmatig optreden, dat gevolgen zal hebben in het kader van de samenwerking.'


Klik hier om het gehele artikel te kunnen lezen.

Schoolvervoer van duizenden kinderen en leerkrachten weer gegarandeerd

Girjasing (VHP): 'Waar blijft de grote mond van de zogenaamde ouders, studenten en jeugdparlementariërs nu de bussen niet reden?'


Het schoolvervoer van duizenden kinderen en leerkrachten in de districten is vanaf vandaag genormaliseerd. De regering heeft geld vrijgemaakt waardoor de Organisatie van Boot- en Bushouders in Suriname (OBS) de acties heeft opgeschort. Dat meldt gisteren, donderdag 26 oktober 2017, het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Veel kinderen en leerkrachten hebben vier dagen de school niet kunnen bereiken door de actie. De OBS had een voorschot gevraagd voor oktober opdat de bus- en boothouders brandstof kunnen kopen. Het is de regering gelukt om gelden beschikbaar te stellen, aldus minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie. De minister deelt mee dat de rust is teruggekeerd.

Partijen blijven zoeken naar een structurele oplossing voor de knelpunten binnen het openbaar vervoer. Woensdag heeft de bewindsman de interdepartementale commissie ‘ordening en controle openbaar vervoer’ geïnstalleerd. Deze werkgroep moet binnen twee tot drie weken een tussentijds verslag uitbrengen, zodat het ministerie een beeld heeft over het verder uit te stippelen beleid.

Overigens, Assembleelid Shailendra Girjasing (VHP) vraagt zich vandaag in het Dagblad Suriname af  'Waar blijft de grote mond van de zogenaamde ouders, studenten en jeugdparlementariërs nu de bussen niet reden? Toen de leerkrachten staakten voor hun lotsverbetering hoorde je hen wel. Nu niet. Waar blijven al de kritische mensen?'

Het was woensdag de tweede dag van de staking van de Organisatie van Bus- en Boothouders. Schoolkinderen die afhankelijk zijn van de bussen, hebben een effect van deze actie moeten incasseren. Girjasing wil graag een reactie horen van de studentenvereniging, die tijdens de acties van de Bond van Leraren en Alliantie voor Leerkrachten opstond om onderwijs te eisen voor haar medestudenten. Ook mist hij de ‘krachtige’ stem van het jeugdparlement in deze.

Hij adviseert de toenmalige actievoerders (tegen de leerkrachten) om ook nu hun stem te laten horen, opdat de autoriteiten hun beleid wijzigen.

Vrouw in haar auto overvallen en beroofd van haar tas

In de tas zitten onder andere Chinese paspoorten en diverse vreemde valuta


Het Dagblad Suriname bericht donderdag 26 oktober 2017, dat woensdag een vrouw in de vooravond is beroofd in de Poseidonstraat. Volgens de vrouw was zij haar kinderen van de oppas gaan ophalen toen een ongewapende man haar overviel. Zij zat op dat moment nog in haar auto.

Opeens stapte een man uit een grijze auto en liep hij naar haar toe. Gelijk daarna griste hij de tas van haar weg.

In de tas zaten onder andere Chinese paspoorten, 400 Amerikaanse dollar, Euro 200, Srd 400 en Yen 3.000.

De overvaller verdween vervolgens met zijn auto. De politie van Paramaribo is belast met het onderzoek in deze zaak.

Achter de kleurrijke Haribo gummi beertjes schuilt hedendaagse slavenarbeid in Brazilië

Duitse documentaire over de schaduwzijde van vrolijke Haribo gummi beertjes

'De arbeiders worden behandeld als voorwerpen, slechter dan dieren'


Haribo gummi beertjes kunnen dan een van de meest kleurrijke vrolijke snoepjes op de planeet zijn, maar een nieuwe onderzoeksdocumentaire, genaamd 'The Haribo Check' onthult wat een donker geheim er schuilt achter het maken van deze snoepjes. De ARD - een Duitse omroep - heeft de 45-minuten durende documentaire uitgezonden waaruit blijkt, dat er wrede arbeids- en dierenwelzijnspraktijken achter het produceren van belangrijke ingrediënten in Haribo-gummi beertjes schuil gaan.

Het onderzoek, dat onderdeel was van een serie genaamd 'Markencheck', beweert dat het Duitse snoepbedrijf onbewust afhankelijk is geworden van hedendaagse slavenarbeid in Brazilië. Twee van de belangrijkste ingrediënten in gummi snoepjes zijn gelatine en carnaubawas. Gelatine wordt traditioneel gemaakt van dierlijk vet, specifiek varkensvet, en Haribo krijgt zijn gelatine van een bedrijf genaamd GELITA.


In de documentaire worden varkens getoond van Duitse boerderijen, die uiteindelijk aan GELITA worden geleverd, in overvolle boxen zonder toegang tot water, bedekt met open zweren en hun eigen vuilnis, en worden soms gedwongen om te slapen naast dode soortgenoten.

Misschien meer storend zijn de beelden van wat hedendaagse slavenarbeid blijkt te zijn. Scènes tonen wrede werkomstandigheden op Braziliaanse boerderijen en plantages die carnaubawas produceren, dat uit de bladeren van Carnauba-palmbomen wordt gemaakt. De was wordt ook gebruikt in tientallen verschillende huishoudelijke producten, waaronder tandflos en schoenpoets.


Volgens de documentaire verdienen werknemers op veel boerderijen die carnaubabladeren knippen, niet meer dan $ 12 per dag. Ze dragen geen beschermende handschoenen of kleding tijdens het gevaarlijke werk, zijn gedwongen om in vrachtwagens te slapen en hebben geen toegang tot toiletten of schoon water, aldus de documentaire.


De arbeidsomstandigheden zijn zo slecht, dat de Braziliaanse overheid erbij betrokken is geraakt, en razzia's uitvoert op verschillende boerderijen met 'onmenselijke' arbeidsomstandigheden die steeds maar weer de voorpagina's halen, stelt de ARD. In Brazilië wordt slavernij niet alleen bepaald door het loon dat een werknemer ontvangt, maar ook onmenselijke arbeidsomstandigheden. 'De arbeiders worden behandeld als voorwerpen, slechter dan dieren', zegt Sergio Carvalho, ambtenaar van het ministerie van Arbeid, in de documen

In antwoord op deze beschuldigingen heeft Haribo verklaard niet bekend te zijn met  slavenachtige arbeidsomstandigheden in haar toeleveringsketen en heeft een intern onderzoek naar de bevindingen gelanceerd, aldus het bedrijf in een verklaring op zijn Duitse website. 'We willen graag benadrukken dat we zeer bezorgd zijn over enkele van de beelden die vorige week in het consumentenprogramma 'HARIBO-Check' op het Duitse tv-kanaal ARD werden vertoond', vertelde een woordvoerder van Haribo aan INSIDER.

'De omstandigheden op de varkensboerderijen en de getoonde Braziliaanse plantages zijn onbetwistbaar. Onze fundamentele houding in dit opzicht is: Sociale en ethische normen zijn ondeelbaar en niet onderhandelbaar.'

Zie de originele (Duitse) documentaire hieronder:(Suriname Mirror/ThisInsider.com/YouTube/Twitter)

Colombiaanse popster Maluma poseert met Israëlische politieagente en haalt woede velen op de hals

Zanger krijgt meer dan 28.000 reacties op foto

'Heb je gevraagd hoeveel Palestijnen ze vermoord heeft alvorens met haar te poseren?'


Een populaire Colombiaanse popster heeft zich de woede van velen op de hals gehaald met het plaatsen van een foto op Instagram van zichzelf waarop hij poseert met een vrouwelijk lid van de Israëlische grenspolitie. Maluma, die bijna 30 miljoen Instagram-volgers heeft, plaatste de foto met het bijschrift 'Nieuwe veiligheid' in zowel het Engels als Spaans. 

De Colombiaanse zanger-schrijver, die op 12 oktober in Tel Aviv optrad, heeft meer dan 28.000 reacties op de foto gekregen en vond zichzelf in de vuurlinie van hevige discussie.

Maluma, wiens echte naam Juan Luis Londono Arias is, werd beschuldigd van onwetendheid door sommige fans die beweerden, dat hij zich niet bewust was van de gewichtige geopolitieke connotaties van de foto.

'Je bent al je Palestijnse fanatici kwijtgeraakt en ik ben de eerste van ze', zei een fan. Een ander zei: 'Heb je gevraagd hoeveel Palestijnen ze vermoord heeft alvorens met haar te poseren?' 'Poseren met een lid van Israël's moordenaars leger', voegde iemand toe.

Anderen wijzen de muzikant, die onder contract staat van Sony Music Colombia, terecht voor het poseren met 'Zionistische varkens' en roepen op tot bevrijding van Palestina.

Maar, niet iedereen reageerde woedend op Maluma, die de  meeste volgers van alle Latijnse mannelijke artiesten op Instagram heeft, en sommigen publiceerden pro-Israëlische opmerkingen bij de foto, die bijna 1,3 miljoen 'likes' heeft gekregen.

Tijdens zijn tour heeft Maluma 62 shows in Noord-Amerika, 55 in Zuid-Amerika en 24 in Europa opgevoerd. De internationale roem van de zanger is snel gegroeid en hij heeft samengewerkt met  Latin artiesten als Shakira en Ricky Martin.as grown rapidly and he has collaborated with Latin artist’s such as Shakira and Ricky Martin.


A post shared by MALUMA (@maluma) on


(Suriname Mirror/The Independent/Instagram)