donderdag 27 september 2018

Coördinator stichting Suresur: 'Men is hardnekkig in het vervuilen van het land'

'Mensen moeten minder vuil in het openbaar gooien en minder plastic gebruiken'

Ornamibo kan hoeveelheid afval niet meer aan (Bron foto: Dagblad Suriname)
'Hoe beter je afval scheidt, hoe minder vuil je overhoudt om naar de vuilstortplaats te brengen'
 

Glenn Ramdjan van Stichting Support Recycling Suriname (Suresur) zegt donderdag 27 september 2018 in het Dagblad Suriname, dat diverse studies zijn uitgevoerd naar een vuilverwerkingsoven te Ornamibo. 'Er is echter te weinig afval in Suriname om een oven dag en nacht te laten blijven draaien. Je kunt de oven niet aan en uit zetten', zegt de coördinator van Suresur. 

Een belangrijke oplossing volgens Ramdjan is om minder vuil in het openbaar te gooien en minder plastic te gebruiken. Ook het meer scheiden van afval helpt bij het verminderen van de afvalvolumes. 'Hoe beter je afval scheidt, hoe minder vuil je overhoudt om naar de vuilstortplaats te brengen.' 

Ramdjan zegt dat de bevolking echter hardnekkig is. 'Men is hardnekkig in het vervuilen van het land. Alles ligt op de grond en mensen wandelen erin.' Ramdjan zegt dit naar aanleiding van zijn waarnemingen tijdens de recentelijk gehouden clean-up acties, waar Suresur een mede-coördinerende rol had.

Als afval goed gescheiden wordt, dan voorkom je dat bepaalde soorten afval meegaan naar de vuilstortplaats. Dit proces is volgens Ramdjan in ontwikkeling.

Natville Pengel, voorlichter van het ministerie van Openbare Werken, bevestigt dat huisvuil reeds op vaste plaatsen wordt gestort te Ornamibo. Hij geeft ook aan, dat de achterstand die er was om Ornamibo af te dekken met zand ondertussen is ingelopen. Verder is de dienst momenteel bezig het tekort aan controleurs in te lopen. Bij elke dienst zijn er drie tot vier controleurs aanwezig op de vuilstortplaats. Zij houden toezicht op de ladingen vuil die binnengebracht worden en geven tegelijkertijd aan waar het vuil gelost moet worden. De controleurs oefenen ook controle uit op de machines die op Ornamibo werkzaamheden verrichten.

Ook met NV EBS zijn goede afspraken gemaakt. Het energiebedrijf zorgt voor een goede verlichting in de avonduren te Ornamibo, aangezien er ook s’ avonds wordt gewerkt. Hiermee wordt de veiligheid van de personen die in de avonduren werken gegarandeerd, zegt Pengel.

18-Jarige bromfietser dodelijk verongelukt op de Kennedyweg

Timothy Korendijk, zonder helm, verliest controle over zijn brommer.... en valt

Met zijn hoofd komt slachtoffer tegen stenen kolom van billboard


Het Korps Politie Suriname meldt donderdag 27 september 2018 pas (!), dat de 18-jarige Timothy Korendijk woensdagavond 19 september is overleden na een verkeersongeval. 

De politie van Zanderij kreeg de melding binnen, dat een man langs de Kennedyweg lag en niet aanspreekbaar was. Bij aankomst op de locatie werd een bromfietser roerloos aangetroffen. Onderzoek wees uit, dat de jongen met zijn bromfiets zonder valhelm reed over de Kennedyweg. Hij kwam vanuit de richting van het Centrum van Zanderij gaande in de richting van Wit Santi.

In de bocht die leidt naar de afslag van de J.A. Pengelluchthaven moet Timothy de controle over de besturing van zijn bromfiets hebben verloren. Hij kwam te vallen, waarbij hij met zijn hoofd tegen een van de stenenkolommen terecht kwam waarboven billboards geplaatst worden langs de weg.

In kritieke toestand werd hij per ontboden ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Kort na aankomst is Timothy overleden.

Oud-gouverneur Mexicaanse kuststaat Veracruz 9 jaar de cel in

(Bron foto: Twitter)
Javier Duarte bekent deelname georganiseerde misdaad en het witwassen van geld


Mexicaanse aanklagers zeiden donderdag 27 september 2018, dat de voormalige gouverneur van de Mexicaanse kuststaat Veracruz schuldig heeft gepleit aan beschuldigingen van georganiseerde misdaad en het witwassen van geld. 

Het is het einde van een van de belangrijkste corruptiezaken van Mexico in de afgelopen jaren.


Javier Duarte nam afscheid van het gouverneurschap van Veracruz en vluchtte naar Guatemala voordat hij in juli 2017 aan Mexico werd uitgeleverd om voor het gerecht te verschijnen.

Duarte kreeg een straf van negen jaar, een boete van, omgerekend, 2.645 euro en 41 eigendommen zijn in beslag genomen als onderdeel van de pleidooiovereenkomst.Maar, Duarte hoeft geen schadevergoeding te betalen en kan binnen drie jaar gratie aanvragen. 'In gevallen zoals deze zijn we nooit tevreden', zei federale aanklager Felipe de Jesus Munoz. 'We moeten volgen wat de wet zegt.'

Aanklagers zeiden, dat Duarte miljoenen heeft verduisterd en veel besteedde aan het kopen van onroerend goed. Munoz zei, dat Duarte na 4½ jaar - de helft van het vonnis - een voorwaardelijke vrijlating kan aanvragen en dat de 1 ½ jaar die hij al in de gevangenis heeft doorgebracht van de straf wordt afgetrokken.Duarte was een van een reeks andere gouverneurs van de voormalige heersende  Partido Revolucionario Institucional die in corruptiezaken werden aangeklaagd. Ze omvatten de voortvluchtige voormalige Chihuahua gouverneur Cesar Duarte en ex-gouverneur Tomas Yarrington van Tamaulipas, die werd gearresteerd in Italië.

De publieke afkeer van de ex-gouverneurs wordt verondersteld een rol te hebben gespeeld in de verpletterende nederlaag van hun partij in de presidents- en staatsverkiezingen van 1 juli.

In Mexico reageren kiezers woest op de in hun ogen summiere straf. Duarte groeide uit tot grootste symbool voor politieke corruptie uit de presidentstermijn van Peña Nieto. 'Zelfs mijn boete voor rijden met een slok op was hoger', klaagt Diego Campoy op Twitter.

Onder Duarte leek Veracruz jarenlang te zijn uitgeleverd aan de georganiseerde misdaad. Politie en Justitie keken toe terwijl drugskartel Los Zetas geen strobreed in de weg werd gelegd bij smokkel, afpersing en moord. De aantijging dat Duarte zich liet betalen door de georganiseerde misdaad liet de rechter vallen.

Als gevolg van de straffeloosheid veranderde Veracruz in een knekelveld. Begin deze maand werd een massagraf met ten minste 168 schedels teruggevonden. Het is niet het enige. Honderden familieleden van vermiste personen meldden zich voor identificatie.

In 2016 maakte de federale rekenkamer (ASF) in Mexico-Stad bekend dat er sinds 2011 al 60 miljard pesos (2,7 miljard euro) aan publiek geld was verdwenen onder Duarte. Terwijl de ex-gouverneur moet brommen, geniet zijn partner Karime Macías van een luxe leventje in de dure wijk Belgrave in Londen.

(Suriname Mirror/ABC News/The Associated Press/Twitter/Jazeera/YouTube)

Tiffany Abreu, eerste transgendervolleybalspeelster Brazilië, kandidate Congresverkiezingen

Abreu kandidate voor de MBD, de centrumrechtse partij van impopulaire president Temer

(Bron foto: Instagram)


Tiffany Abreu, de eerste transgendervolleybalspeelster van Brazilië, is kandidaat voor de Congresverkiezingen in oktober in het land. '27 Jaar lang ben ik van binnen verteerd', vertelde Abreu aan persbureau AFP.

'Ik wilde mijn transformatie maken toen ik 12 of 13 jaar oud was, omdat ik al vanaf mijn kindertijd wist dat ik een vrouw was. Maar ik miste informatie, begeleiding en vooral ziekenhuizen waar ik de operatie kon laten uitvoeren. ... ik zou niet meer in dat lichaam kunnen leven. Ik kon niet laten zien dat ik een man was toen ik een vrouw was. Ik kon er niet tegen dat ik me schaamde voor mezelf. '

Geboren als Rodrigo Pereira de Abreu in een arm gezin in de centrale stad van Goias, verliep de transformatie van de speler naar het damesteam niet soepel in een land waar het aantal misdaden tegen de LGBT-gemeenschap hoog is.


Volgens cijfers van de Nationale Vereniging van Transseksuelen en Travestieten heeft Brazilië 's werelds hoogste aantal trans-moorden, met 179 in 2017 alleen.

De Braziliaanse Superliga-atleet kreeg te maken met kritiek en afwijzing van de dames van de divisie voor het feit, dat zij een oneerlijk voordeel had om als man te worden opgeleid. Uiteindelijk mocht ze spelen volgens de regels van het Internationaal Olympisch Comité, waardoor transsporters kunnen meedingen in vrouwenwedstrijden als de testosteronniveaus in hun bloedstroom onder controle blijven.


Abreu krijgt dit jaar te maken met nieuwe kritiek, omdat zij heeft besloten in de verkiezingen te stappen als een kandidaat van MBD (Movimento Democrático Brasileiro), de centrumrechtse partij van de huidige impopulaire president Michel Temer.A importância de ser a primeira mulher trans a disputar a Superliga de vôlei do Brasil pode ser resumida no ato de ocupar esse lugar... É claro que vai muito mais além disso, mas só de estar ali e conquistar essa visibilidade já é algo capaz de fazer história. O Brasil ocupou a primeira posição em mortes de transexuais num ranking de 65 países. PRIMEIRA POSIÇÃO! As pessoas não nos aceitam. As pessoas nos reprovam. E só de ser capaz de "cutucar" as pessoas para que olhem pra nós, trans, LGBTs, e que iniciem um diálogo, vejam o quanto somos humanos, que somos cidadãos que pagam impostos como qualquer outro, já é um primeiro passo. O segundo, são leis mais duras, de combate a homofobia e transfobia. Foi por isso que decidi ser candidata a DEPUTADA FEDERAL. Quero ocupar esse lugar e lutar por políticas de inclusão mais justas, quero mostrar o quanto somos capazes e o quanto podemos fazer a diferença. Se você também acredita nisso, vamos de #Tifanny1570 #TifannyFederal #TifannyAbreu #pqnao?
Een bericht gedeeld door Tifanny Abreu (@tifannyabreu10) op

De LGBT-gemeenschap in Brazilië is kritisch ten aanzien van haar keuze voor de partij - de meeste LGBT-kandidaten vertegenwoordigen linkse partijen in de peilingen.

Reagerend op de kritiek, zei Abreu. 'Ik stel geen belang in feesten, maar in mensen.'

Via haar club Volei Bauru, die gesponsord wordt door industrieën die de MDB ondersteunen, kreeg ze een band met de partij.

53 Transgender-kandidaten nemen deel aan de verkiezingen, wat hoger is dan de laatste verkiezingen, toen er slechts vijf kandidaten uit de gemeenschap waren.

Abreu valt onder het minuscule aantal transseksuele kandidaten die geen linkse partij vertegenwoordigen. Maar, ze is hoopvol dat haar beleid leden van de gemeenschap zal helpen die strijden voor acceptatie in het land. Ze is zich ook bewust van haar toekomst als ze wint en weet dat het een zware strijd zal zijn om geaccepteerd te worden in het parlement.
Een bericht gedeeld door Tifanny Abreu (@tifannyabreu10) op

Venezolaanse president Maduro bereid om Amerikaanse collega Trump te ontmoeten

'Ik ben bereid met een open agenda over alles te praten waarover hij praten wil'


'Ik ben bereid met een open agenda over alles te praten waarover hij praten wil', zei Nicolas Maduro in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York woensdagavond 26 september 2018 (plaatselijke tijd). 

Hij en Trump hebben 'meningsverschillen', maar precies daarover moeten beide staatshoofden in dialoog gaan.

Trump voerde de druk op de socialistische regering van Maduro verder op tijdens zijn verblijf in New York. 'Alle opties liggen op tafel', zei Donald Trump. 'Sterke en minder sterke. Alle opties. En ze weten wat ik met sterke bedoel.'Trump leek daarmee aan te sturen op een mogelijke militaire interventie. Op vragen over een mogelijke ontmoeting zei Trump, dat hij daar geen zin in had. 'Maar ik ben er om mensen te helpen.'

Venezuela maakt een ernstige politieke en economische crisis door. Volgens de VN hebben zeker 2.3 miljoen inwoners het land verlaten vanwege de repressie en het serieuze tekort aan voedsel.

Overigens verzochten zes landen woensdag het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om mogelijke misdaden tegen de mensheid te onderzoeken in Venezuela. Het gaat om Argentinië, Canada, Chili, Colombia, Paraguay en Peru. Het is de eerste keer dat landen klacht indienen tegen een ander land bij het Internationaal Gerechtshof.

(Suriname Mirror/BBC/Belga/YouTube)

Bondsvoorzitter Valies stelt minister Ferrier ultimatum om uitspraak te corrigeren

Ferrier beweert dat Valies Srd 217.000 heeft getoucheerd aan fictieve uren


Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), geeft minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur tot vanmiddag, donderdag 27 september 2018, vijf uur de tijd om haar uitspraak te corrigeren. 'Als er één regering is die denkt boter te zien op dit mooi hoofdje gaan ze lang wachten.'

Zij heeft woensdag in Bakana Tori - op staatspropaganda radiozender SRS - in gesprek met Clifton Limburg beweerd, dat Valies Srd 217.000 heeft getoucheerd aan fictieve uren. Zij beweert hiermee dat Valies heeft gestolen en zich goed heeft ingedekt.

Tijdens een persconferentie vandaag heeft Valies aangegeven, dat hij vijf jaar lang heeft meegewerkt aan de hervorming van het IMEAO. Dit samen met andere deskundigen. Hij heeft totaal Srd 217.000 ontvangen en geen tonnen en miljoenen. Valies vindt dat de minister met deze uitspraak hem heeft willen criminaliseren. Hij benadrukt, dat op basis van overeenkomsten werk geleverd is. Er is niks verkeerds gebeurd.

De besturen van de twee bonden zijn niet te spreken over de wijze waarop de minister uitlatingen heeft gedaan over leerkrachten.

Valies stelt, dat naast het financiële aspect het onderwijs in een gevarenzone is beland. Daarom willen de BvL en de ALS een signaal geven op maandag 1 oktober. 'Het is niet om de leerlingen te duperen. En het gaat om een eendaagse actie', benadrukt Valies.

Hij is er niet te spreken over, dat de minister dreigt met maatregelen tegen leerkrachten die grondwettelijk recht hebben om actie te voeren. De bonden zijn van plan ook internationale organisaties op de hoogte te stellen van de uitspraken die gedaan zijn door de minister. Valies blijft erbij dat er geen overleg mogelijk is met de minister.

Oud-Assembleelid Finisie (NDP) wordt 20 oktober beëdigd als districtscommissaris Brokopondo

Beëdiging Finisie te Brownsweg, het geboortedorp van Finisie


Gewezen Assembleelid Frederik Finisie (NDP) wordt volgens planning op 20 oktober beëdigd als de nieuwe districtscommissaris (dc) van Brokopondo. Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 27 september 2018. Zijn plaats in De Nationale Assemblee is sinds dinsdag ingenomen door partijgenote Yvonne Maabo.

Maar, ondanks deze mededeling zegt minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling vandaag in de Ware Tijd, dat nog niets vaststaat. De districtscommissarissen vallen rechtstreeks onder Diksan, maar hij beweert nog niets te weten van een eventuele vervanging van de dc. 'Ik ben nog niet op de hoogte daarvan. U moet wachten op de officiële bekendmaking vanuit het ministerie. Indien het zover mocht komen, zullen we de gemeenschap daarover informeren.'

De beëdiging van Finisie zal plaatsvinden te Brownsweg, het geboortedorp van Finisie. Finisie zegt, dat hij al klaargestoomd is voor zijn nieuwe baan. Hij heeft 3.5 maanden stage gelopen bij de commissariaten Paramaribo Noordoost, Commewijne, Wanica en Brokopondo. Hij is zover om te beginnen met het werk.

De uitdaging voor de aankomende dc is om Brokopondo tot grotere hoogten te brengen. Hij is ervan overtuigd deze uitdaging tot een goed einde te zullen brengen, samen met de medewerkers en de samenleving van het district.

Vanaf volgend jaar komen er extra werkzaamheden met het oog op de verkiezingen van 2020. Hij denkt Brokopondo tot 'Bigipondo' te kunnen maken, zoals zijn toenmalige collega Diana Pokie (ABOP) dat bij zijn afscheid uit De Nationale Nationale gevraagd heeft. Pokie is ook afkomstig uit dit district.

Streekziekenhuis Marwina te Albina heeft deuren poli internist al geopend

Marwina wordt naar verwachting eind november/begin december officieel geopend

Specialisten in het ziekenhuis afkomstig uit Venezuela


Het Streekziekenhuis Marwina te Albina is al begonnen met het verlenen van diensten op een laag pitje. De voorbereidingen worden getroffen om in november zover te zijn dat de eerste patiënten opgenomen kunnen worden. Dit deelt de algemeen directeur Aarti Kalloe mee, aldus vandaag, donderdag 27 september 2018, Starnieuws.

Na een geruisloze opening moet tegen eind november/begin december de officiële opening plaatsvinden.

Sedert 17 september zijn de deuren van de poli van de internist open voor consult. Patiënten die door de huisartsen worden verwezen, maken dagelijks gebruik van deze dienst.

Kalloe hoopt dat medio oktober de kinderarts en de gynaecoloog ook een aanvang zullen maken met hun diensten. Zij verwacht in januari het laboratorium en de röntgenafdeling operationeel te hebben.

De specialisten die in het ziekenhuis te werk zijn gesteld, komen uit Venezuela.

Assemblee benoemt commissie van rapporteurs voor VHP-initiatiefvoorstel 'bevriezing voorzieningen Assembleeleden'

'Het is wenselijk dat er een integrale wijziging komt van geldelijke voorzieningen Assembleeleden'


De Nationale Assemblee heeft in een huishoudelijke vergadering een commissie van rapporteurs benoemd voor het initiatiefvoorstel van de VHP-fractie inzake 'bevriezing' van voorzieningen van Assembleeleden. De commissie wordt voorgezeten door André Misiekaba (NDP), zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 27 september 2018. In de commissie van rapporteurs hebben verder zitting Diana Pokie (ABOP), Rossellie Cotino (NDP), William Waidoe (PL), Erwin Linga (NDP), Dew Sharman (VHP) en Oesman Wangsabesari (NDP).

De VHP-leden Krishna Mathoera, Riad Nurmohamed en Asiskumar Gajadien hebben een initiatiefwet ingediend om de geldelijke voorziening voor de komende zes maanden te handhaven. De verhoging van de schadeloosstelling door de aanpassingen van de salarissen van ambtenaren, zal dan niet gelden voor De Nationale Assemblee. Intussen is de verhoging, die gekoppeld is aan het salaris van een onderdirecteur van een departement, doorgevoerd volgens de bestaande wetgeving.

'Vanwege de moeilijke sociaal economische situatie in Suriname voor voornamelijk grote delen van de samenleving, en de gebrekkige financiële middelen van de Staat Suriname, is het niet wenselijk dat de maandelijkse schadeloosstelling van leden en gewezen leden van De Nationale Assemblee, op dit moment word verhoogd. Het is wenselijk dat er een integrale wijziging komt van de geldelijke voorzieningen van leden en gewezen leden van De Nationale Assemblee', stellen de indieners.

Binnen De Nationale Assemblee is er overeenstemming over om de wet integraal aan te passen. Eerder zei Misiekaba, dat hij zich wil concentreren op een duurzaam traject voor aanpassing van het beloningssysteem van politici. Dit is uitgezet door De Nationale Assemblee.

Eerder hebben diverse oppositionele partijen meegedeeld, dat de verhoging welkom is. Het moet nog blijken of het tot een openbare behandeling zal komen. De commissie moet eerst een eindverslag uitbrengen in een huishoudelijke vergadering, aldus Starnieuws.

Ontheven diensthoofd Douane Iwan Wekker blijft strijden voor eerherstel

'De zaak ziet er goed uit voor mijn cliënt, omdat procedurele fouten zijn gemaakt bij de ontheffing'


Iwan Wekker, het in april ontheven diensthoofd van de Douane, blijft procederen tegen de Staat en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Hij eist eerherstel. De Kort Gedingrechter wees zijn vordering in augustus af, maar er loopt ook een zaak bij het het Hof van Justitie (HvJ) en het Ambtenarengerecht. Toen Wekker het Kort Geding in mei aanspande, heeft hij ook een verzoekschrift ingediend bij het Hof en Ambtenarengerecht. 

'Ik heb begrepen dat de Staat al twee keer uitstel heeft gevraagd om te reageren op ons verzoekschrift', zegt Hesdy Wekker, advocaat van de ontheven Douane-man, vandaag, donderdag 27 september 2018, in de Ware Tijd. 'Als een van de partijen om uitstel vraagt, is dat gebonden aan een termijn van zes weken. In deze zaak mag de Staat drie keren om uitstel vragen', verklaart hij de langer duur van een zaak bij het HvJ. In mei is daarom besloten om ook een Kort Geding aan te spannen. 'We wilden dat er snel een besluit genomen moest worden. Onze vordering is afgewezen, maar dat is een voorlopige voorziening', stelt de advocaat.

Hij heeft het vonnis nog niet in handen en kent de overwegingen van de rechter niet om de vordering af te wijzen. 'De zaak ziet er wel goed uit voor mijn cliënt, omdat er procedurele fouten zijn gemaakt bij de ontheffing.' Echter, hij wil hierover niet in detail treden. 'We gaan niet al ons kruit verschieten.'

Niet alleen Wekker is in mei op een zijspoor gezet, maar ook zijn directe vervanger Jerry Tammenga, adjunct-inspecteur Patricia Herfst en vier ambtenaren van de douanerecherche. Op voorspraak van de vakbond mochten Herfst en de vier ambtenaren na enige tijd weer aan de slag.

Minister Hoefdraad stelde zich op het standpunt, dat de ontheffing van het diensthoofd en diens plaatsvervanger een beleidsaangelegenheid is.

Tammenga, die het ook niet eens is met zijn ontheffing, kijkt de kat uit de boom. 'In de brief die wij hebben gekregen, staat dat we worden ontheven, maar dat wij weer geplaatst zullen worden. Hoelang we moeten wachten en waar we geplaatst zullen worden, is ons niet bekend.'

Strafdossier zaak-districtscommissaris Doebay nu bij Openbaar Ministerie

Doebay verdacht van vijf feiten, waaronder overtreding maximumsnelheid, negeren bevel politie 


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft afgelopen maandag het dossier van de districtscommissaris, dc, van Saramacca, Lakshminarain Doebay, ontvangen. Het is, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 27 september 2018, een dossier van meer dan 50 pagina’s. 

Doebay wordt verdacht van vijf feiten, waaronder overtreding van de maximumsnelheid, het negeren van het ambtelijk bevel van de politie en belediging van een ambtenaar in functie. Het OM zal deze zaak aan de rechter voorleggen om een beslissing te nemen.

De politie van Henar hield zaterdag 5 september het voertuig van de dc staande wegens overtreding van de maximum snelheid. De snelheid ter plaatse was middels borden aangegeven op 50 kilometer per uur, terwijl Doebay volgens de gegevens van de politie met een snelheid van 67 kilometer per uur reed. De politieman vroeg de autobestuurder, dus Doebay, om aan de zijkant te gaan. Maar, hij reed door en hij heeft daarbij dus het bevel van de politie genegeerd.

Doebay beweert, dat de politie elk bevel van de dc moet opvolgen en niet omgekeerd. Hij bevestigt het voorval. Volgens hem is hij door een hulpagent van politie staande gehouden op Henar.

'Hij kwam op mij af alsof ik de grootste crimineel was en heeft mij heel onbetamelijk bejegend. Ik heb hem gecorrigeerd en gezegd dat hij de juiste groet moest brengen voor de districtscommissaris. Niet omdat ik dat wil, maar omdat de protocollen dat voorschrijven. Immers, als dc ben jij conform het Reglement Beheer der Districten de hulpofficier van politie. Ik vroeg hem dan hoe hij zo kon praten tot een dc. Zijn antwoord was ‘dan wat?!’ Ik heb hem toen voorgehouden dat ik hem zou rapporteren bij de korpschef. Zijn antwoord was ‘dan doe je maar’. Hij droeg mij toen op om uit te stappen, wat helemaal in strijd is met de regels. Ik heb toen gezegd dat ik dat niet ga doen en heb hem gevraagd om zijn ambtsverrichtingen inzake de snelheidsovertreding te doen en dat ik dan verder zal horen. Ik ben toen weggereden', aldus de districtscommissaris.

Gefeliciteerd!! Suriname Mirror is gegroeid en blijft groeien!

Aruba, Curaçao en Sint Maarten hebben nieuwe Vertegenwoordiger van Nederland

Genodigden op Curaçao maken kennis met Erwin Arkenbout

(Bron foto: gouverneur Lucille  George-Wout)

Genodigden op Curaçao hebben gisteren kennis kunnen maken met de nieuwe Vertegenwoordiger van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint Maarten, Erwin Arkenbout (links). Dit gebeurde in de tuin van de Vertegenwoordiging van Nederland aan de Scharlooweg, aldus vandaag, donderdag 27 september 2018, het Antilliaans Dagblad. 

Van de gelegenheid werd meteen gebruikgemaakt om afscheid te nemen van Henk Brons (rechts), die per 1 juli is aangesteld als directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Brons sprak in zijn speech zijn vertrouwen uit dat Curaçao de huidige uitdagingen aankan. En: 'Zeker wanneer we ook nog het maximale rendement weten te halen uit de Koninkrijkband en de praktische samenwerking, dan worden uitdagingen kansen.'

'In een jaar tijd voor 1,3 miljoen gulden gefraudeerd met de onderstandsuitkering op Curaçao'

(Bron foto: Extra)
'Moeilijk om controles uit te voeren, omdat er nog steeds geen basisregistratiesysteem is ingevoerd'


Er is volgens de sectordirecteur Sociale Ontwikkeling bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Victor Monk, in een jaar tijd voor 1,3 miljoen gulden gefraudeerd met de onderstandsuitkering. In dit bedrag is niet alleen de uitkering zelf meegerekend, maar ook de daarmee samenhangende huursubsidie en subsidie voor water- en elektriciteit. Jaarlijks wordt voor 30 miljoen gulden aan onderstandsuitkering uitbetaald. Op dit moment zijn er 7.100 uitkeringstrekkers, terwijl dit er een jaar geleden nog 6.500 waren. 

Monk vandaag, donderdag 27 september 2018, in het Antilliaans Dagblad: 'Enerzijds is er een toename van personen die terugvallen op de onderstand vanwege de verhoogde werkloosheid en vanwege het feit dat er geen vangnet is gecreëerd voor personen die na het verhogen van de pensioenleeftijd in een gat vallen omdat ze wel met 60 jaar door het bedrijf aan de kant worden gezet, maar tot hun 65e moeten wachten op de AOV-uitkering.'

'Anderzijds hebben wij van twintig personen weten te achterhalen dat zij niet meer op Curaçao wonen, maar toch onderstand ontvangen die door familie van de rekening wordt gehaald. Verder zijn er nu 350 gevallen bekend van personen die een baan blijken te hebben. Bij 200 gaat het om mensen met een salaris op het niveau van het minimumloon. Deze personen moeten het te veel uitbetaalde terugbetalen.'

Monk legt uit dat het moeilijk is de controles uit te voeren, omdat er nog steeds geen basisregistratiesysteem is ingevoerd.

Curaçaose regering hoopt met verwachte 37 miljoen gulden dividend van UTS gat begroting 2018 te dichten

College financieel toezicht (Cft) heeft weinig fiducie dat het geld er tijdig komt


De door de Curaçaose regering verwachte uitkering van 37 miljoen gulden dividend door UTS, mede nodig om het gat in de begroting 2018 te dichten, blijkt afhankelijk van de verkoop van (een deel van) het overheidstelecombedrijf. Dat is een van de redenen dat het College financieel toezicht (Cft) weinig fiducie heeft dat het geld er (tijdig) komt, namelijk om het tekort op de gewone dienst van de landsbegroting dit jaar weg te werken, zo schrijft bhet Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 27 september 2018. 

Voor wat betreft de dividendvordering op UTS verklaarde minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën onlangs, dat de regering van oordeel is dat er géén voorziening, zoals geadviseerd door het Cft, getroffen hoeft te worden. Ter onderbouwing hiervan heeft de bewindsman een aandeelhoudersbesluit van 11 september en een brief van de UTS-directie van 12 september overhandigd.

'Daarmee wordt een nieuwe invulling gegeven aan de vordering van 37 miljoen van het Land op UTS', stelt Cft-voorzitter Raymond Gradus in reactie daarop. 'Na vereiste formele handelingen gaat UTS volgens het besluit van de aandeelhouders over tot het reserveren van boven-nominaal gestort kapitaal.'

UTS, dat dit jaar fors bespaart door te snijden in het personeelsbestand, heeft echter geen of onvoldoende cashmiddelen. Het Cft: 'De uitkering hiervan kan echter vanwege gebrek aan voldoende liquide middelen niet dit of volgend jaar worden gedaan, en wordt gekoppeld aan de verkoop van aandelen aan een derde partij.'

Centrale Bank CBCS tracht via faillissementsgerecht in New York tegoeden van Ennia in de VS zeker te stellen

Aandeelhouder Hushang Ansary geeft niet vrijwillig de gelden in Amerika vrij


De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, CBCS, heeft in verband met de noodregeling die van toepassing is op verzekeraar Ennia een zogeheten Chapter 15-verzoek gedaan bij het faillissementsgerecht in New York. Dit is niet omdat wordt aangekoerst op faillissement, maar is nodig omdat aandeelhouder Hushang Ansary niet vrijwillig de gelden in Amerika - die aan Ennia en haar polishouders toebehoren - vrijgeeft. 

'Het doel van dit verzoek is om daarmee tegoeden van Ennia in de VS zeker te stellen', meldt Ennia aan relaties, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 27 september 2018. Het betreft een zwaar middel, geeft de CBCS-top toe. Echter, bijna drie maanden nadat de noodregeling werd uitgesproken is het naar het oordeel van de Centrale Bank blijkbaar de enige weg om medewerking van de eigenaar af te dwingen.

De Chapter 15-procedure- hoofdstuk 15 van de Amerikaanse faillissementswet - is dus nadrukkelijk niet gericht om het bankroet van Ennia en bijbehorende entiteiten te bewerkstelligen. 'Juist niet', stelt financieel-economisch directeur José Jardim van de Centrale Bank, die aangeeft alles te doen primair in het belang van de verzekerden, waaronder mensen die soms al jarenlang werken en sparen voor een pensioen bij Ennia.

Het doel van de in New York aangespannen procedure is om erkenning te krijgen voor de eerder, begin juli, door het gerecht op Curaçao van toepassing verklaarde noodregeling. Deze noodregeling heeft lokale werking, maar niet op Amerikaans grondgebied waar deze vorm van ingrijpen door de toezichthouder onbekend is.

Twee mensensmokkelaars aangehouden door de politie van Saramacca

In hun auto zijn acht illegale Haïtianen aangetroffen, hoogstwaarschijnlijk uit Guyana


Twee mensensmokkelaar zijn gisteren, woensdag 26 september 2018,, door de politie van Saramacca aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Trafficking in Persons (TIP), aldus het Korps Politie Suriname. 

De smokkelaars, G.M. en F.M., zijn inmiddels in verzekering gesteld.

In een voertuig, dat door G,M. bestuurd werd, werden acht illegale Haïtianen aangetroffen en aangehouden. De illegale Haïtianen zijn ook overgedragen aan de afdeling TIP voor verdere afhandeling.

Zij zijn hoogstwaarschijnlijk vanuit Guyana Suriname binnen gesmokkeld. De smokkelaars en de illegalen reden in de richting van Paramaribo toen zij staande en vervolgens aangehouden werden.

Minister Dikan: 'Vervanging districtscommissaris Kenya Pansa van Brokopondo staat niet vast'

Oud-Assembleelid ← Finisie (NDP) zei bij vertrek uit parlement, dat hij dc van Brokopondo wordt

Dikan: 'Iedere districtscommissaris kan vervangen worden, maar dat is nu niet aan de orde'


Districtscommissaris (dc) Kenya Pansa van Brokopondo maakt naar verwachting binnenkort plaats voor ex-Assembleelid Frederik Finisie (NDP). Hij heeft in het parlement bij zijn afscheid op 31 juli gezegd, dat hij zich opmaakt om haar op te volgen. Maar, ondanks deze mededeling zegt minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling vandaag, donderdag 27 september 2018, in de Ware Tijd dat nog niets vaststaat. 

De districtscommissarissen vallen rechtstreeks onder Diksan, maar hij beweert nog niets te weten van een eventuele vervanging van de dc. 'Ik ben nog niet op de hoogte daarvan. U moet wachten op de officiële bekendmaking vanuit het ministerie. Indien het zover mocht komen, zullen we de gemeenschap daarover informeren.'

Finisie liet er echter geen twijfel over bestaan dat hij zich opmaakt voor de nieuwe functie. 'Als je ouder wordt, ga je nadenken over het verdere leven. Ik word ouder en als ik nog iets wil realiseren, dan moet ik het nu doen', zei hij op 1 juli. Hij noemde het 'een eer' om als districtscommissaris van Brokopondo te dienen.

Yvonne Maabo is hem dinsdag opgevolgd als parlementslid. Geruchten als zou Pansa in oktober een andere dc-post krijgen zijn volgens Dikan ook niet juist. Hij stelt dat vervanging van dc's gebeurt in overleg met de president. 'U weet dat er ook data waren geprikt die nu al lang voorbij zijn. Ze zeiden dat Pansa op 1 augustus zou weggaan, maar ze is er nog steeds. Ik heb tot nu toe nog geen enkele instructie daarover gehad. Iedere districtscommissaris kan vervangen worden, maar dat is nu niet aan de orde. Tot nu toe is Kenya Pansa de dc van Brokopondo.' 

Regering vraagt in ontwerpwet toestemming Assemblee voor wijzigen Brokopondo Overeenkomst

Minister van Natuurlijke Hulpbronnen door regering gemachtigd om documenten te tekenen

Dodson had geen bemoeienis met de onderhandelingen van de presidentiële commissie met Alcoa, maar mag uiteindelijk wel handtekening zetten...


De regering vraagt in een ontwerpwet De Nationale Assemblee toestemming voor het wijzigen van de overeenkomst tussen Suriname en Alcoa (Brokopondo Overeenkomst). Het gaat om het regelen van de vervroegde beëindiging van de overeenkomst en de gevolgen hiervan. Er is een ontwerp-raamovereenkomst bij deze wet met bijlagen en schema's, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 27 september 2018.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, zal worden gemachtigd om namens de regering de nieuwe overeenkomsten te tekenen.

De toestemming omvat de overdracht van de op dezelfde datum door Alcoa en Suriname ondertekende borgtocht-overeenkomst voor nakoming van verplichtingen van Suralco. Deze zijn aangegaan onder de Brokopondo Overeenkomst. Het gaat om een schuldvernieuwings- en vrijwaringsovereenkomst met bijbehorende bijlagen.

De regering is bevoegd om de toegevoegde ontwerp-raamovereenkomst, de schuldvernieuwings- en vrijwaringsovereenkomst en de daarbij behorende bijlagen en schema's te wijzigen. Dit staat in de ontwerpwet. De wet heeft tot strekking om de regering te machtigen tot wijziging van de Brokopondo Overeenkomst. Verder wordt de regering in staat gesteld om nieuwe overeenkomsten aan te gaan, waar de bestaande en toekomstige nationale wet- en regelgeving strijdig is ermee.

Het is opvallend, aldus Starnieuws, dat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen wordt gemachtigd om de documenten te tekenen. Dit, terwijl het overduidelijk is dat minister Dodson geen bemoeienis heeft met de onderhandelingen, die gevoerd zijn door de presidentiële commissie. Hij is totaal buiten spel gezet, maar moet wel de documenten tekenen, indien de wet wordt aangenomen, stelt Starnieuws.

Verdachte van diefstallen door Arrestatie Team verrast op zijn 35e verjaardag

(Bron  foto: Korps Politie Suriname)
Jarige is in december 2017 betrokken geweest bij zeker twee gevallen van diefstal met geweld


Het Arrestatie Team (A.T.) van het Korps Politie Suriname heeft D.A. op zijn 35e verjaardag, zondag 23 september, verrast door hem aan te houden, zo bericht de politie woensdag 26 september 2018.  Waar de man is opgepakt vermeldt de politie niet. Hij was de laatste nog vrije man van een bende die uit ruim acht man bestond.

In de maand december van het afgelopen jaar is A. betrokken geweest bij zeker twee gevallen van diefstal met geweld, namelijk bij een handelszaak aan de Fajalobistraat en bij een woning aan de Marthastraat.

Zijn kompanen zijn eerder al aangehouden.

A. is na zijn aanhouding door het A.T. overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten van de politie. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld.

Onwrikbare minister Ferrier zet haar hakken op staatspropagandazender SRS, 'Bakana Tori', in het zand en slaat om zich heen...

'Het salaris van stakende leerkrachten zal worden ingehouden'

- 'Vakbondsleider Wilgo Valies heeft indertijd voor tonnen aan fictieve overuren ontvangen' 
- De mensen die fictieve overuren hebben gekregen, hebben zich goed ingedekt' 
- Scholieren en ouders gevraagd als 'informanten' van ministerie foto's van gesloten poorten van scholen te maken en door te geven....


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft onomwonden gesteld in het programma 'Bakana Tori' op de staatsradiozender SRS, dat er maatregelen tegen leerkrachten zullen worden getroffen die maandag 1 oktober niet naar school komen. Hun salaris zal worden ingehouden. Dit bericht Starnieuws woensdag 26 september 2018.

Zij heeft ook aangegeven, dat de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) een brief geschreven hebben naar vicepresident Ashwin Adhin. Volgens Ferrier heeft Adhin de bonden weer naar haar verwezen.

De minister benadrukte nog een keer, dat de leerkrachten geen recht hebben op de verhoging die aan de ambtenaren zijn gegeven. De onderwijsbonden zijn uit FISO (Functie Informatiesysteem Overheid) gestapt en komen niet in aanmerking voor een verhoging. Zij hebben hun verhoging al ontvangen. De permanente educatie is ook in het salaris van de onderwijsgevenden geïncorporeerd bij de herwaardering. Over de betaling met terugwerkende kracht, deelde Ferrier mee dat het om Srd 70 miljoen gaat. Zij merkte op dat het geld ergens vandaag moet komen, want alles, zoals de btw, wordt tegengehouden. In andere landen wordt voor alles betaald.

De bewindsvrouw beweerde verder, dat Valies als wiskundedocent op het IMEAO iets meer dan Srd 2.170.000 aan fictieve uren hebben ontvangen. 'Ik heb het zwart op wit, maar hij heeft zich dusdanig ingedekt dat je geen case hebt om naar de procureur-generaal te stappen.'

De minister benadrukte, dat de scholen normaal op 1 oktober opengaan. Alle leerkrachten, schoolleiders, scholieren en ouders worden opgeroepen hieraan mee te werken. Scholen die hun poorten dichthouden, moeten instaan voor de consequenties.

Gevraagd wordt aan scholieren en ouders foto's te maken van de gesloten poorten en deze door te geven aan het ministerie.

Redactiecoördinator bij Suriname Herald, Raoul Abisoina, stapt op

'Ik heb bedankt, omdat ik me verantwoordelijk voel voor wat is gebeurd'

Advocaat van president Bouterse Kanhai over rectificatie Suriname Herald: 'Het is een halve rectificatie, maar het is beter dan de vorige keer'


Raoul Abisoina, redactiecoördinator bij de nieuwswebsite Suriname Herald, legt per 27 september zijn functie neer. Dit doet hij vanwege de 'maatschappelijke discussie' die is ontstaan rond de berichtgeving waarin het nieuwsmedium heeft beweerd, dat president Desi Bouterse zaterdag met spoed zou zijn afgevoerd naar het Militair Hospitaal en vervolgens naar Cuba is overgevlogen vanwege een ernstige complicatie. De regering heeft dit met klem ontkend, maar het medium bleef daaraan vasthouden.

Abisoina heeft zijn ontslagbrief woensdag 26 september 2018 ingediend bij de uitgever. 'Ik heb bedankt, omdat ik me verantwoordelijk voel voor wat is gebeurd. De berichtgeving heeft voor ophef gezorgd in de samenleving', zegt Abisoina in de Ware Tijd.

Hij vertelt dat hij niet betrokken is geweest bij de besluitvorming over de publicatie van het bericht, omdat hij op dat moment toen het overleg (via de app) plaatsvond, al in bed was. Abisoina wil niet zeggen of het medium gefaald heeft of niet. 'Mijn bijdrage zou misschien wel het verschil uitmaken. Dat weet ik zeker.'

Suriname Herald heeft intussen, nadat de president via zijn advocaat Irvin Kanhai daartoe schriftelijk had gesommeerd, een rectificatie geplaatst op de nieuwssite. 'Het is een halve rectificatie, maar het is beter dan de vorige keer', zegt Kanhai desgevraagd. 'Het is niet helemaal zoals we het gewild hadden. We hebben iets anders gesommeerd, maar ze hebben kennelijk delen van die sommatie gebruikt om die verontschuldiging te schrijven.'

De advocaat moet nog met zijn cliënt overleggen om te weten of die genoegen hiermee zal nemen. Zelf denkt Kanhai dat het niet uitgesloten is, dat de rechter de rectificatie zoals gepubliceerd als positief zal aanvaarden. 'Het is fifty-fifty.'

Groot drugslab voor de productie van cocaïne ontdekt in El Pinde, district Tumaco (Colombia)

(Bron: Semana)
Enorme complex met acht gebouwen zou van 'Guacho', leider dissidente FARC-guerrillagroep, zijn


Drugsagenten hebben te midden van het Colombiaanse oerwoud een groot drugslab voor de productie van cocaïne ontdekt. Het enorme complex met acht gebouwen in El Pinde in het district Tumaco in het zuidwesten van het land wordt toegedicht aan de leider van een dissidente groep van de vroegere rebellenbeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), aldus het magazine Semana woensdag 26 september 2018.


Tijdens een klopjacht op de rebellenleider Walter Arizala alias ‘Guacho’ waren de agenten op het drugslab gestoten, klinkt het. Ze troffen er 1.200 cocaïne onder de vorm van hydrochloride aan, de laatste stap voor verkoopklare drugs.

Eind 2016 hadden de FARC en de Colombiaanse regering een vredesakkoord ondertekend en daarmee een einde gemaakt aan een decennia durend conflict. Rond de 7.000 guerrillero’s legden de wapens neer en keerden terug naar het burgerleven. Enkele FARC-eenheden weigerden echter het vredesverdrag te onderschrijven en zetten hun strijd voort. De afvallige rebellen zijn vaak verwikkeld in de drugshandel.


De ontdekte site, waar een twintigtal mensen drugs kon produceren, werd vernietigd.

De daar gefabriceerde drugs werden rechtstreeks met snelle boten richting Centraal-Amerika gebracht, aldus Tito Castellanos, vicedirecteur van de Anti-Drugs politie. ' Deze infrastructuur middenin de jungle bouwen, heeft 6,2 miljoen peso (ongeveer 1,7 miljoen euro) gekost'.(Suriname Mirror/El Universal/Belga/Twitter/Semana/Extra Bucaramaga/YouTube)