zaterdag 7 september 2019

Els van Dams komende drie jaar weer voorzitster commissie Nationale Geneesmiddelen Klapper

'Commissie maakt lijst van medicijnen die beschikbaar moeten zijn in het land'

(Bron foto: ministerie van Volksgezondheid)

Els van Dams geeft de komende drie jaar opnieuw leiding aan de commissie  Nationale Geneesmiddelen Klapper (NGK). De installatie van het bestuur werd gisteren door de onderdirecteur van het ministerie van Volksgezondheid, Robert Mohamed, verricht in het ministerie. Ze zegt, dat dit orgaan een grote verantwoordelijkheid heeft, omdat ze een lijst moeten maken van medicijnen die beschikbaar moeten zijn in het land. 

De Wet Basiszorgverzekering voorziet dat medicamenten die in de klapper zijn opgenomen, moeten worden vergoed door de verzekeraar. Van Dams wijst erop dat het niet zo hoeft te zijn dat elk medicijn, die niet op de lijst staat, verkeerd is, zo bericht het ministerie van Volksgezondheid zaterdag 7 september 2019.

'Haast elk land heeft een commissie die zoals de NGK functioneert', zegt ze, 'omdat het effectiever is voor de gezondheidszorg'.

De lijst van medicijnen voor de klapper wordt gemaakt op basis wat het meest essentieel en financieel haalbaar is voor het grootste deel van het volk. De eerste Nationale Geneesmiddelen Klapper dateert van 1985. Die lijst is continu aangepast door de commissie NGK. Het hoger doel van de lijst is een rationeel geneesmiddelengebruik.

De commissie selecteert geneesmiddelen die de behoefte in de gezondheidszorg in Suriname dekken. De selectie wordt gedaan op basis van The Essential Medicine Concept van de World Health Organization, na bestudering van alle relevante publicaties over het voorstel tot wijzigingen van de klapper.

De nieuwe commissie NGK bestaat verder uit John Hasrat, Maltie Mohan-Algoe, Frank Bueno de Mesquita en Shereen Ilahibaks.


LVV: 'De productie van de padie en rijst in Nickerie verloopt tot nu toe goed'

(Bron foto: LVV)
Op 30.000 hectare wordt rijst verbouwd, terwijl 15.000 hectare nog vrij is


De afdeling Voorlichting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is tijdens een werkbezoek aan de districten Coronie en Nickerie geïnformeerd over de ontwikkelingen van de rijstsector. LVV Regio-West coördinator, Guino van der Kooye, houdt de vinger aan de pols en rapporteert aan minister Rabin Parmessar en de directie van het ministerie, waarna het rijstbeleid wordt aangepast of uitgebreid. 

De productie van de padie en rijst verloopt tot nu toe goed, aldus het ministerie vandaag, zaterdag 7september 2019. Voor een betere productie zullen de droge en natte infrastructuur nog meer aandacht moeten krijgen.

Het belang van een goede droge infrastructuur is, dat men vlotter de bestemming kan bereiken en de oogst op een goede manier kan transporteren. Het verharden van de droge infrastructuur te Wageningen, 8-10 kilometer lang en 8 dammen, is één van de prioriteiten op de lijst van zaken die aangepakt moeten worden, aldus Van der Kooye.

De natte infrastructuur moet zorgen voor een optimale afvoer van overtollig water van de polder. Het is van belang om de polders optimaal te voorzien van water, vooral tijdens de droge periode, als er minder water beschikbaar is. Als oplossing van de problemen met betrekking tot de natte infrastructuur in de Middenstandspolder en Wageningen, gaat binnenkort de 1e nieuwe pomp van het Pompgemaal Wageningen in werking. Hierna worden de overige twee nieuwe pompen geplaatst.

Van der Kooye geeft aan, dat de mogelijkheden worden bekeken om andere gebieden van de rechteroever van de Nickerie rivier optimaal te voorzien van water.

Nickerie kan meer rijst produceren als de daarvoor bestemde vrije arealen ook kunnen worden benut voor de verbouwing van padie en rijst. Momenteel wordt er op 30.000 hectare rijst verbouwd, terwijl nog 15.000 hectare vrij is. Alhoewel aan kleine padieboeren deels is verhuurd, zal een volledige benutting meer productie betekenen en dus meer inkomsten. Recentelijk zijn er door de bewindsman van LVV afspraken gemaakt om meer kwalitatief zaaizaad te produceren en zodoende de rijstproductie te verhogen.

Lezing in Nationaal Archief getiteld ‘De joden van Suriname: een gekleurde geschiedenis'

(Bron foto: NII)
Lezing van Julie-Marthe Cohen, conservatrice Joods Historisch Museum


Het Nationaal Archief Suriname organiseerde in samenwerking met het Joods Historisch Museum een lezing getiteld ‘De joden van Suriname: een gekleurde geschiedenis’. De lezing werd verzorgd door Julie-Marthe Cohen. Zij is conservatrice cultuurgeschiedenis in het Joods Historisch Museum. Tevens is ze samenstelster van bovengenoemde tentoonstelling en redacteur van de begeleidende, rijk geïllustreerde publicatie Joden in de Cariben (Walburg Pers, 2015). 

Zij heeft tijdens de lezing een beeld gegeven van de historische context van deze koloniale geschiedenis en trachtte antwoord te geven op de vraag ‘waarom vandaag de dag de joden van Curaçao nog steeds een witte elite zijn en die van Suriname deel uitmaken van een gekleurde middenklasse’, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, zaterdag 7 september 2019.

In de lezing heeft Cohen in het kort geschetst wat de koloniale geschiedenis van Nederland in het westen is, hoe het gekomen is dat Nederland betrokken is geraakt in de nieuwe wereld en wat bovenal het aandeel is geweest van Joden in deze geschiedenis.

Tijdens onderzoek viel het de inleidster op, dat men op Curaçao te maken heeft met een totaal andere soort Portugese Joden, dan met de Joden in Suriname. In 2015 presenteerde het Joods Historisch Museum ‘Joden in de Cariben; Vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao’. Deze tentoonstelling vertelde het verhaal van de joodse gemeenschappen die zich vanaf de zeventiende eeuw, vanuit Amsterdam vestigden in de Nederlandse koloniën in de Nieuwe Wereld.

Samen met anderen werkt Cohen aan een route voor toeristen en scholieren langs de belangrijkste historische joodse locaties in Suriname.

Het Nationaal Archief is de bewaarplaats van de overgebrachte archieven van zowel de centrale als de regionale overheidsorganen, alsmede van de parastatale bedrijven en instellingen. Al deze archieven vormen tezamen een belangrijk onderdeel van het cultureel-historische erfgoed van Suriname. De hoofdtaak van het NAS is niet alleen om deze collectie van archieven deskundig en effectief te beheren, maar ook om de daarin opgeslagen informatie voor de Surinaamse burger en andere in Suriname geïnteresseerden zichtbaar te maken.

Melkcentrale Paramaribo stapt over op milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal.

Melkproducten Melkcentrale binnenkort in kartonnen verpakkingen


De Melkcentrale Paramaribo (MCP) stapt binnenkort over op milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal. Volle en halfvolle melk worden momenteel in een plastic verpakking verkocht. MCP-directeur Dewkoemar Sitaram zegt in De West van vrijdag 6 september 2019, dat de verpakkingsmachine al is aangeschaft. Er wordt nu gewerkt aan de opzet van de machine. 

Sitaram legt uit dat het om kartonnen verpakkingsmateriaal gaat. Hij benadrukt dat ook MCP als bedrijf, verantwoordelijk om wil gaan met het milieu. Sitaram garandeert, dat het nieuwe verpakkingsmateriaal de prijs van melk en melkproducten minimaal zal beïnvloeden.

De MCP krijgt weleens van consumenten de klacht, dat het MCP-product dat zij in de winkel gekocht hebben, bij thuiskomst verzuurd bleek. De MCP-directeur zegt, dat dit niet aan de Melkcentrale ligt, maar aan de winkeliers. Hij geeft aan, dat in de praktijk zich twee situaties voordoen: na sluitingstijd schakelen de winkeliers de koelers uit, de andere is dat de koelers niet op temperatuur blijven. Dit gebeurt als een winkel te maken heeft met een grote toeloop, waarbij de deuren van de koelers continu open en dicht worden gedaan, met als gevolg dat de temperatuur in de koeler oploopt tot 10 graden.

'Als ik alleen opgeloste moedermelk in mijn assortiment zou hebben, dan is er niets aan de hand bij 10, 12 en zelfs 15 graden, maar met rauwe melk boven 10 graden, na twee, drie dagen a merki ey porie', zegt de MCP-directeur. De producten van het MCP dienen tussen 2-6 graden bewaard te worden. De MCP voert periodiek temperatuurmetingen uit bij de winkeliers. Sitaram geeft aan dat dit gebeurt op basis van een goede verstandhouding met de meeste winkeliers. Ook weten bepaalde winkeliers niet, dat zij hun koelers kunnen instellen op een minimumtemperatuur. 'Zij kunnen hun koelers instellen op 1 graad, waardoor bij het open en dicht gaan van de koelers, de temperatuur oploopt tot 6 graden.'

De MCP wil ook zijn eigen outlets uitbreiden. Tot nog toe er is een op het terrein van het bedrijf en eentje op de Zondagsmarkt te Nieuwe Grond. Ook wordt  gewerkt aan het uitbreiden van het assortiment van melkproducten. Sitaram geeft aan dat de melkcentrale in 2018, ondanks een kleine terugval in de verkoop, winst heeft gemaakt. Het bedrijf wacht nog op het jaarverslag.

Chinees verbod op fentanyl moet slag toebrengen aan criminelen in Mexico

(Bron foto: Excelsior)
Mexico had in augustus een reeks inbeslagnames van synthetische drugs


Zal een Chinees verbod op fentanyl uiteindelijk de activiteiten van criminele groepen in Mexico belemmeren? Autoriteiten in Mexico blijven grote inbeslagnames maken van de dodelijke synthetische opioïde fentanyl, terwijl China, 's werelds topproducent van het medicijn, de regels aanscherpt. 

De strijdkrachten van Mexico hebben op 26 augustus bijna 24 ton fentanyl in de Pacifische haven van Lázaro Cárdenas in de zuidwestelijke staat Michoacán in beslag genomen. Autoriteiten ontdekten het medicijn op een Deens schip dat China had verlaten.

Het vrachtmanifest van het schip identificeerde het product als calciumchloride, maar de stof testte in feite positief voor fentanyl, nadat de autoriteiten een willekeurige bemonsteringstest hadden uitgevoerd, volgens de krant Excelsior. De lading was bestemd voor Sinaloa, net aan de kust in het noorden. Mexico heeft in de loop van augustus een reeks inbeslagnames van synthetische drugs en hun chemicaliën uitgevoerd.

Aan het begin van de maand ontdekten douanebeambten op de internationale luchthaven in Mexico-Stad een lading van twee kilogram precursor-chemicaliën die werden gebruikt om fentanyl te maken. Later op 8 augustus heeft de Federale Politie in de staat Baja California, langs de grens tussen de VS en Mexico, volgens een officieel persbericht 4.000 fentanyl-pillen en meer dan 16 gram synthetische drugs in beslag genomen die vermoedelijk methamfetamine zijn. Een kilo fentanyl kost ongeveer $ 32.000, wat volgens wetshandhavingsambtenaren kan worden gebruikt om één miljoen pillen te maken met een straatwaarde van meer dan $ 20 miljoen. Toch is slechts twee milligram van het medicijn een dodelijke dosis voor de meeste mensen, volgens de Drug Enforcement Administration (DEA).


China is goed voor de overgrote meerderheid van illegale fentanyl en zijn chemicaliën die de Verenigde Staten bereiken. Amerikaanse functionarissen hebben het land onder druk gezet om de productie van het medicijn aan te pakken. In april van dit jaar hebben functionarissen in China alle varianten van de krachtige opioïde verboden in een poging het aanbod af te sluiten.

(Suriname Mirror/InSight Crime/Twitter)

Voor Milieupolitie is strijd tegen milieuvervuilers vechten tegen de bierkaai

Hoofd Milieupolitie is voor hardhandig optreden, 'desnoods met geweld' en verhogen boetes


De milieupolitie heeft de handen vol met milieuvervuilers. Dagelijks regent het van klachten over mensen die huisvuil langs openbare wegen en op terreinen dumpen. Op social media zijn vaak ook filmpjes te zien van de vervuilers. Eén van die filmpjes heeft ertoe geleid, dat de Milieupolitie de vervuiler, een vrouw, kon achterhalen. Op het filmpje was het kentekennummer van haar auto duidelijk te zien. De vrouw moet Srd 500 betalen en moest haar gedumpte rommel aan de Watrakanoestraat opruimen, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 7 september 2019.

Gillion Wielzen, hoofd van de Milieupolitie, zegt dat hij niet meer gelooft in voorlichting. Hij is voorstander van hardhandig optreden, 'desnoods met geweld' en het verhogen van de boetes.

Hij stelt, dat hij al 30 jaar met het bijltje hakt. Ondanks alle voorlichting blijven mensen de grootste vervuilers van het milieu. Wielzen ziet geen verandering in de mentaliteit van de burgers als het om het dumpen van vuil gaat.

De laatste weken is er echter een stijging in het aantal milieuvervuilers dat is beboet. Wielzen legt uit dat de meeste milieubarbaren hun vuil in de middaguren of de vooravond dumpen.

De Milieupolitie is nu meer op het veld met meer menskracht en dat maakt de pakkans veel groter. Volgens artikel 39 en 39a van de Politiestrafwet is het verboden vuil te storten op onder andere openbare terreinen, pleinen, bermen en wegen.

De Verlengde Charlesburgweg, de Kleinestraat, de Iduweg en de Doekhieweg zijn enkele van de 'favoriete' plekken van de milieuvervuilers, om hun vuil kwijt te raken. Wielzen wijst erop, dat er een algemene stortplaats is en dat er een openbare vuilophaal is. Burgers hebben ook de keuze om hun vuil door particuliere vuilophalers te laten opruimen. Er zijn dus alternatieven zat om het vuil op een verantwoorde manier kwijt te raken.

Het komt ook vaak voor dat het moment dat bermen zijn ontdaan van gedumpt vuil, er binnen de kortste keren weer burgers zijn die er hun rommel komen gooien. Het blijft een pur' bruku wer' bruku. In elk geval maakt Wielzen zich sterk voor een hardere aanpak van de milieuvervuilers en hogere boetes voor deze groep vervuilers.

Strei!: 'De EBS-vlieger gaat niet op'

Geen stroomstoring (Bron foto's: Suriname Mirror)
'Een vlieger bestaat uit hout en papier, uitstekende isolators'...


'In de nasleep van Assemblee-beraadslagingen over de Alcoa-deal is heel toepasselijk en ‘to the point’ de stroom langdurig uitgevallen in een groot bestrijkingsgebied van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Dat bleek al snel en duidelijk, want met het aanzetten van de radio bleef het stil: alle stations waren uit de lucht. Als het zo’n grote stroomstoring betreft, kan het nog wel eens lang duren, voordat er weer wordt ingeschakeld. 

Op Facebook was de onderbrekingsgolf goed te volgen. Er was een post waarop diverse mensen in diverse wijken meldden dat ze verstoken waren van energie. Waarop later in de namiddag ook weer werd aangekondigd in welke buurten successievelijk de stroom terugkeerde. Op Facebook was de oorzaak van het probleem al snel bekend en werd daar gedeeld. Op Menckendam was het hoofdverdeelstation uitgevallen, en omdat dat de locatie van de koppeling met Paranam is, was er een black-out over geheel Paramaribo. Tot daar toe aannemelijk.

Maar, de reden die werd opgegeven voor de uitval, deed STREI! de wenkbrauwen fronsen. Een vlieger was de boosdoener! Maar die zijn van hout en papier, en zouden dan van een reusachtig formaat moeten zijn om dit tot gevolg te hebben.

Vroeger werd er naar hartenlust gevliegerd zonder stroomuitval, ook al lieten de kinderen ze op in de nabijheid van masten. Ook zien we na elk vakantieseizoen de elektriciteitsdraden vol hangen met gevangen vliegers. Die kunnen in de bekabeling zakken, toch vindt er geen spanningsoverslag plaats. Een vlieger bestaat namelijk uit hout en papier. Beide materialen zijn uitstekende isolators.

[De natuurkundige berekening is als volgt: de soortelijke weerstand van hout is 3*1010 Ω/m is dus 10 duizend miljard minder geleidend als aluminium. Zelfs een spanning van 161.000 volt levert dan slechts een stroom op van 5 micro ampere. En dat betekent dat per seconde aan warmte ½ VI = 0.43 W wordt opgenomen door de vlieger. De soortelijke warmte van hout is 1880 J/kgK. Een vlieger is ca. 50 gram dus 1/20 kg. Ik heb dus 94J nodig om de vlieger 1 grade in temperatuur te laten stijgen. 1 J = 2,8 *10-6 Wh]. 

De vlieger is dus in microseconden verbrand. En we zien niet eens een spanningsrimpel in het netwerk. Dus dit is niet gebeurd. Want de draden van de hoogspanningslijnen zijn namelijk 1,5 meter van elkaar, dus de vlieger slipt er gewoon tussendoor en kan niet eens 2 fasen kortsluiten. Het verhaal van die vlieger gaat dus niet op.

De EBS heeft een bericht doen uitgaan (en op het antwoordapparaat van het informatienummer ingesproken) over de stroomonderbreking, maar de vlieger werd niet genoemd. Toch hebben vrijwel alle media het nieuws klakkeloos overgenomen, niet afgestemd met de EBS en zich niet afgevraagd of het sowieso wel fysiek mogelijk is dat de vlieger de boosdoener is. Ook de brandweer had haar natuurkundeboeken weer eens kunnen openslaan. Tot overmaat van ramp werd dit fake nieuws aangevuld met een afbeelding van een van Facebook geplukte vliegerfoto. De verwrongen, verfomfaaide schuldige leek een aantal jaren oud, en had nergens tekenen van brandschade, terwijl STREI! toch denkt dat dunne printastokjes en papier snel in de fik staan. Bericht en foto haalden zelfs de voorpagina van de kranten.

Waarom dit desastreuze gevolg net op de dag dat de Alcoa-deal werd bekokstoofd? Of wil men testen hoe goedgelovig we als volk zijn? De vlieger was niet de oorzaak. Wat dan wel? En waarom? EBS.... antwoord graag. De vlieger was in ieder geval niet de schuldige. En de STREI! vlieger al helemaal niet. Die hangt hoog in de lucht.

Ir. E. Neus 
#STREI!'

Lid Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) beroofd van zijn dienstwapen door drie ongewapende mannen

BBS'er hield de wacht bij de woning van een vervolgingsambtenaar


Een lid van de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) is gisterochtend door drie ongewapende mannen beroofd van zijn dienstwapen. Dit gebeurde terwijl hij de wacht hield bij de woning van een vervolgingsambtenaar te Livorno. 

De Times of Suriname meldt in haar editie van vandaag, zaterdag 7 september 2019 - zo schrijft Waterkant.net -, dat de BBS’er bezig was de wacht te houden bij de woning van de vervolgingsambtenaar. Op een gegeven moment hoorde hij gestommel naast het wachthuisje waar hij zich bevond. Toen hij een kijkje nam om te zien wat het was, werd hij meteen overvallen door drie mannen.

De beveiligingsambtenaar moest vuistslagen incasseren en werd daarna geduwd in een goot. Hierdoor raakte hij onder de modder. De BBS’er klaagde over pijn en moest met een ambulance afgevoerd worden voor medische behandeling.

De krant bericht, dat de overvallers verdwenen met het buitgemaakte wapen. Zij kwamen via een onbewoond terrein.

De politie van Livorno kreeg de melding en ging ter plaatse voor onderzoek. Er wordt gewerkt aan de aanhouding van de overvallers.

Helft minder migranten van Mexico naar VS na akkoord tussen beide landen

(Bron foto: Reuters)
In mei telde grenspolitie VS ruim144.000 illegalen tegen 63.000 in augustus


Het aantal migranten dat illegaal de grens tussen Mexico en de VS oversteekt, is gehalveerd sinds Mexico de controle heeft verscherpt. Dat heeft de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard vrijdag 6 september 2019 verklaard.

Onder zware druk van de VS, en met name van president Donald Trump, stuurde Mexico begin juni 25.000 manschappen van de nationale garde naar de grenzen met de VS en Guatemala om de stroom vluchtelingen in te dammen.


In mei telde de Amerikaanse grenspolitie nog meer dan 144.000 illegalen die de grens waren overgestoken. In augustus waren dat volgens Ebrard 63.000 mensen.


De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador sprak op een persconferentie van 'goede resultaten'.

Met het akkoord van 7 juni tussen Mexico en de VS wendde Mexico sancties in de vorm van invoerrechten af waarmee de Amerikaanse president Trump had gedreigd. Het Latijns-Amerikaanse land verbindt er zich in de overeenkomst toe de toestroom van Latijns-Amerikaanse migranten naar de VS in te dammen. Volgens de overeenkomst zou er binnen 90 dagen een beslissing over verdere maatregelen vallen als de verwachte resultaten zouden uitblijven. Die termijn liep donderdag af.

Dinsdag komen afgevaardigden van beide regeringen in Washington bijeen om de resultaten van het akkoord te evalueren. Ebrard zal daar naar eigen zeggen drie eisen stellen aan de VS: meer investeringen in de ontwikkeling van de regio, een opvoering van de strijd tegen het rechtse terrorisme in de VS en maatregelen tegen de wapensmokkel van de VS naar Mexico.

(Suriname Mirror/New York Post/Belga/ANP/Twitter)

Braziliaans model Natalia Garibotto is erg populair op Instagram

Garibotto heeft meer dan 1.4 miljoen volgers op InstagramBraziliaans model Natalia Garibotto is erg populair op Instagram, omdat ze graag pronkt met haar ongelooflijke lichaam om haar volgers te prikkelen. Haar oogverblindende foto's hebben haar zelfs meer dan 1.4 miljoen volgers opgeleverd en het aantal lijkt gestaag te groeien, met de dag.

In haar laatste post besloot het model topless te gaan. Ze censureerde wel haar tepels met haar handen, maar pronkte nog steeds met veel van haar lichaam.Om het wat pittiger te maken, liet ze haar gescheurde spijkerbroek opzettelijk open geritst en losgeknoopt om verleidelijke 'vibes' uit te stralen. Het model koos voor minimale make-up en hield haar telefoon in één hand om op een spiegel-selfie te klikken.

Volgens het bijschrift waren de sexy jeans van het online kledingmerk Fashion Nova, dat erg populair is bij Instagram-modellen over de hele wereld. Ze schreef ook, dat haar handen de enige bh zijn die ze zal dragen. Het model poseerde voor de foto in een slaapkamer, naast een glazen raam.Binnen vijf uur na het online gaan, heeft de foto meer dan 60.000 likes en ongeveer 400 reacties opgeleverd. Afgezien van haar vaste volgers, vonden sommige collega-modellen en beroemdheden van Natalia het ook leuk en gaven ze commentaar op de foto om waardering en steun te tonen. Deze omvatten onder andere Kayleigh Swenson, Brittanya Razavi, Francia James en Bruna Rangel Lima.


Voordat ze de topless foto publiceerde, trakteerde Natalia haar fans op een close-up van haar 'pert derriere', die ze liet zien door een kleine zwarte bikini.Het model draaide haar rug naar de camera om te poseren voor de foto, die werd vastgelegd op een strand. Op het moment van schrijven heeft de foto meer dan 92.000 likes en meer dan 430 reacties verzameld, waaruit blijkt dat het model inderdaad erg populair is op de website voor het delen van foto's.

Volgens een artikel van Famous Birthdays werd Natalia geboren in Sao Paulo, Brazilië. Ze verhuisde later naar de Verenigde Staten en studeerde handelsrecht aan de Universiteit van Miami. Het model had eerder een relatie met NBA-ster Kyrie Irving.


Justitieel onderzoek naar Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido voor mogelijk verraad

(Bron foto: AFP)
Guaido verdacht van onderhandelen met Guyana zodat Venezuela Esequibo niet opeist


De Venezolaanse procureur-generaal heeft vrijdag 6 september 2019 bekendgemaakt, dat hij een onderzoek zal openen naar oppositieleider Juan Guaido voor mogelijk verraad. 

Guaido wordt ervan verdacht te onderhandelen met buurland Guyana zodat Venezuela niet langer Esequibo zou opeisen. Dat is een grensgebied dat nu wordt gecontroleerd door Guyana.

De oppositieleider zou daarvoor Britse steun kunnen zoeken, verklaart procureur-generaal Tarek William Saab in de krant El Universal.

Guyana is het enige Engelssprekende land in Zuid-Amerika. Tientallen landen hebben Guaido erkend als interim-president van Venezuela, maar hij slaagt er niet in om president Nicolas Maduro af te zetten, die de steun krijgt van het leger.(Suriname Mirror/El Universal/Twitter/Diario de Noticias)

Inheemse nederzetting uit de 16e eeuw ontdekt te plantage Belladrum, Coronie

Oude graven, beenderen en kapot aardewerk gevondenTijdens graafwerkzaamheden gisteren op een zuidelijke rits te plantage Belladrum in het district Coronie is men gestuit op waarschijnlijk een inheemse nederzetting uit de 16e eeuw. Dit meldt het Burger Informatie Centrum van Coronie vandaag, zaterdag 7 september 2019. 

Een bloeiende cacao aanplant, oude graven, beenderen en kapot aardewerk zijn hiervan de stille getuigen.

Nadat de politie op de hoogte was gesteld zijn de graafwerkzaamheden on hold gezet. Deze archeologische vondst is vervolgens doorverwezen naar het Directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur voor verder onderzoek.

Naar zeggen van Cultuur-directrice Elvira Sandi zal de komende week een team van Surinaamse medewerkers naar de plek gaan voor oriëntatie.

Amerikaanse oliemaatschappij Apache moet proefboring voor kust Suriname uitstellen

(Bron foto: Noble Corp)
'Het uitstel heeft niet voor een domper gezorgd bij Staatsolie'


De Amerikaanse oliemaatschappij Apache zal iets later dan verwacht een proefboring uitvoeren voor de Surinaamse kust. Er blijkt een vertraging te zijn opgetreden in het beschikbaar komen van het boorschip Noble Sam Croft dat is ingehuurd om de exploratieput aan te leggen. Het schip wordt eind september op locatie in Blok 58 verwacht, enkele weken later dan oorspronkelijk gepland, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 7 september 2019.

Deze exploratieboring wordt nauwlettend in de gaten gehouden, omdat de locatie minder dan tachtig kilometer verwijderd is van de Turbot-ontdekking van ExxonMobil in het lucratieve Stabroek-blok over de zeegrens met Guyana. Apache heeft toegezegd één boorput te boren, en mogelijk nog drie andere.


Het uitstel heeft niet voor een domper gezorgd bij Staatsolie, zegt directeur Rudolf Elias. 'Apache is nog steeds ready om eind september te beginnen met boren in Blok 58. Dat is erg goed nieuws voor Suriname en Staatsolie. Een put zo dicht bij de laatste Guyana-successen van ExxonMobil maakt ons juist vrolijk en positief. Eind september is over drie weken', aldus Elias.

Drie weken later dan aanvankelijk gepland is volgens de Staatsolie-directeur geen onoverkomelijke issue. 'Drie weken eerder of later kan gebeuren. Het hele systeem om te komen tot het boren van een put duurt vier tot vijf jaar.'

Intussen is Staatsolie bezig met zijn eigen voorprogramma in zee. Momenteel wordt nearshore een exploratieput geboord bij Nickerie. Wat deze proefboring betreft zijn de verwachtingen zeer hoog gespannen. In het gebied waar Kankantrie wordt geboord zouden mogelijk acht miljoen vaten aardolie kunnen liggen. Of deze reserves ontgonnen kunnen worden zal over een week of twee blijken wanneer de werkzaamheden en analyse van wat is aangetroffen zijn afgerond.