dinsdag 17 oktober 2017

Gajadien (VHP): 'Minister Hoefdraad leent ten koste van het volk'

'Wij staan in principe op een punt waar conform de leningenwet niet verder geleend kan worden'


'Lenen ten koste van het volk', zo typeert VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien de zogenaamde ‘leenzucht’ van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, waarvan volgens hem het einde niet in zicht is, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 17 oktober 2017. De bewindsman heeft afgelopen weekend een leningovereenkomst getekend van 35 miljoen Amerikaanse dollar met de Islamic Development Bank voor de bouw van sociale woningen.

De bewindsman verblijft momenteel in Washington om de jaarlijkse vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij te wonen. Ondertussen heeft ook de Wereldbank ingestemd om enkele projecten van Suriname te ondersteunen.

Gajadien wijst erop, dat Hoefdraad in de afgelopen periode miljarden aan leningen heeft gesloten, waarvan de aflossing van rentes nu al een grote druk legt op de staatsbegroting. 'Het is jammer dat hij doorgaat met dat beleid. Wij staan in principe op een punt waar conform de leningenwet niet verder geleend kan worden. De minister van Financiën heeft ook vaker zaken aangekaart, waarbij wij achteraf zien dat die zaken niet geïmplementeerd kunnen worden of ten minste niet op waarheid berusten. Omdat het meer iets is om de samenleving zoet te houden voor dat moment', aldus Gajadien

De politicus voert aan, dat Hoefdraad een gewoonte heeft gemaakt om bepaalde uitspraken te doen om de samenleving voor een bepaald moment zoet te houden. Hij verwijst hiermee naar de belofte om de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) per 1 januari 2018 in te voeren, die nu wederom is uitgesteld. 'Elke leek van de straat wist dat 1 januari 2018 niet haalbaar was om de BTW in te voeren. Wij hebben nog enkele weken geleden uit de Jaarrede van waarnemend president Ashwin Adhin vernomen, dat het per 1 januari zijn intrede zou doen, terwijl het ook zo in de conceptbegrotingen is opgenomen. Toch zien wij dezelfde regering na een paar weken verklaren dat het niet haalbaar is per 1 januari. Dit is zuiver de wijze waarop het land op dit moment wordt bestuurd. Of het nu gaat om BTW of positieve ontwikkeling in het land. De feitelijke situatie is dat de prijzen in de winkels verder blijven stijgen. De koopkracht van de samenleving neemt steeds verder af', aldus Gajadien.

Hoefdraad heeft inmiddels aangegeven, dat er een uitgebreide bewustwordingscampagne komt om de gemeenschap uit te leggen wat BTW precies inhoudt. Zaken worden volgens hem momenteel goed voorbereid en hij is op de hoogte van de kritiek die geleverd wordt op de plannen van de regering om deze belastingvorm door te voeren. De kritiek wordt volgens Hoefdraad politiek gedreven en het is helemaal niet nodig om de bevolking op stang te jagen. Alles wordt nauwkeurig voorbereid, verduidelijkt de bewindsman.

De minister liet weten dat de geplande datum van 1 januari 2018 niet haalbaar is, omdat de invoering samen zal gaan met de aanpassing van een aantal andere wetten. Hij verzekert wel dat deze belastingvorm het komend jaar een feit zal zijn.

Castro, Ortega en Morales vieren Maduro's overwinning in Venezuela

Oppositiepartij beschuldigt Nicaragua van betrokkenheid bij verkiezingsfraude


De presidenten van Cuba, Nicaragua en Bolivia, Raul Castro, Daniel Ortega en Evo Morales, hebben gisteren de 'grote overwinning' van de Venezolaanse regering van de zondag gehouden regionale verkiezingen gevierd, die de regerende partij 17 gouverneursstoelen opleverde, tegen vijf voor de oppositie.

De Cubaanse president Raul Castro feliciteerde de Venezolaanse president Nicolas Maduro met de resultaten van de regionale verkiezingen, die hij beschouwde als voorbeeld van een 'democratische roeping'. 'Ik feliciteer u met de resultaten van de staatsverkiezingen. Venezuela heeft een andere grote les van vrede, een democratische roeping, moed en waardigheid gegeven', schreef Castro aan Maduro. 'U kunt altijd rekenen op de steun en solidariteit van Cuba', zei Castro in een kort bericht op de website van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken:

http://www.minrex.gob.cu/es/mensaje-de-raul-maduro

Mensaje de Raúl a Maduro
La Habana, 16 de octubre de 2017

Cro. Nicolás Maduro Moros

Presidente de la República Bolivariana de Venezuela

Estimado Nicolás:

Te felicito por los resultados de las elecciones estaduales. Venezuela ha dado otra gran lección de paz, vocación democrática, coraje y dignidad.

El legado de Chávez está vivo. Él y Fidel estarían  muy orgullosos de esta victoria.

Cuenten siempre con el apoyo y la solidaridad de Cuba.

Un abrazo,
Raúl Castro Ruz
Presidente de los Consejos de Estado y de Ministros de la República de Cuba


In zijn bericht aan Maduro heeft Daniel Ortega zijn 'diepe revolutionaire vreugde' uitgedrukt over het verkiezingsresultaat, dat naar zijn mening het 'voorbeeldige model van protagonistische democratie' in Venezuela bekrachtigde. Hij voegde eraan toe, dat dit succes mogelijk was gemaakt door de 'heldhaftige en geestelijke grootheid' van Chavismo in het aangezicht van de 'bloedige economische, politieke, media- en culturele oorlog' tegen de Maduro-regering.

'Door deze verkiezingen met absolute duidelijkheid te hebben gewonnen, kan de wereld de oneindige menselijke kwaliteit van het Venezolaanse volk opnieuw erkennen en de onbetwistbare capaciteit van zijn president, broeder Nicolas, en het feest dat waardigheid, vrijheid, respect voor soevereiniteit vertegenwoordigt en de rechtvaardige en voorspoedige toekomst waaraan Venezuela blijft bouwen', zei Ortega.

Ondertussen heeft de Boliviaanse president Evo Morales gezegd , dat 'vrede' zegevierde in de gouvernementele verkiezingen onder toezicht van zijn collega en vriend Nicolas Maduro. 'Venezuela versloeg met vrede tegenover geweld. Luis Almagro (secretaris-generaal van de OAS) heeft samen met zijn baas (Donald) Trump verloren', zei Morales op Twitter.

De Venezolaanse oppositie verwierp de cijfers die door de Nationale Kiesraad (CNE) werden gepresenteerd, als resultaat van 'een bedriegend systeem dat de misbruikende controle vertegenwoordigt van degenen die macht hebben en waarvan de resultaten de werkelijkheid niet weerspiegelen.'

Zaterdag beschuldigde oppositiepartij Mesa de la Unidad Democrática de Venezuela (MUD) Ortega en zijn vrouw, Rosario Murillo, vicepresidente van Nicaragua, ervan 'de belangrijkste adviseurs van Maduro' te zijn geweest bij het 'organiseren van verkiezingsfraude'.

In een persbericht heeft de MUD de aanwezigheid in Venezuela van een groep Nicaraguaanse 'experts in fraude technieken' veroordeeld die met die schijnbare missie naar Caracas zouden zijn afgereisd:

http://unidadvenezuela.org/noticias/7896=comunicado-unidad-denuncia-intervencion-de-nicaragua-en-elecciones

COMUNICADO: UNIDAD DENUNCIA INTERVENCIÓN DE NICARAGUA EN ELECCIONES 

Los partidos de la Mesa de la Unidad Democrática denunciamos la presencia de nicaragüenses expertos en técnicas de fraude en las elecciones regionales de nuestro país. 


Los partidos de la Mesa de la Unidad Democrática denunciamos la presencia de nicaragüenses expertos en técnicas de fraude en las elecciones regionales de nuestro país. Los cambios bruscos de centros de votación es una técnica conocida como “ratón loco” utilizada por el gobierno de Nicaragua para desconcertar a los votantes opositores. Desde el año 2006, cuando llegó al poder en Nicaragua Daniel Ortega, todas las elecciones han sido fraudulentas mediante el uso de diversos mecanismos incluso grupos de choque similares a los colectivos. Esto es ampliamente conocido por la comunidad internacional. Ortega y su esposa Rosario Murillo son aliados incondicionales de Nicolás Maduro. Ambos se han convertido ahora en los principales asesores de Maduro en la organización de fraudes electorales. Ante esta situación: 

1. Exigimos a Nicolás Maduro la expulsión inmediata de los asesores nicaragüenses de nuestro país. 2. Pedimos a la OEA y a los gobiernos de la región que exijan a Nicaragua no entrometerse en Venezuela. 
3. Rechazamos la participación de Nicaragua en cualquier iniciativa relacionada con la situación de Venezuela. 

Overigens is niet bekend of de Surinaamse president, Desi Bouterse, zijn vriend Maduro heeft gefeliciteerd. De Venezolaanse ambassade in Paramaribo laat via Twitter weten blij te zijn met de verkiezingswinst van zondag van Maduro:


(Suriname Mirror/Havana Times/Twitter)

Oud-Assembleelid Soetimin Marsidih (Pertjajah Luhur) overleden


Marsidih was toegetreden tot de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging


Soetimin Marsidih, Assembleelid voor de Pertjajah Luhur (PL) in 2010-2015, is na enige tijd ziek te zijn geweest, vanmorgen, dinsdag 17 oktober 2017, overleden. Marsidih was leerkracht Engels.

Hij was in 2010 de lijsttrekker van de PL in Nickerie. De partij, die in Volks Alliantie verband de verkiezing was ingegaan, bleek succesvol te zijn in Nickerie. Marsidih werd gekozen als Assembleelid.

In 2015 werd Marsidih niet meer gekandideerd. Zijn plaats werd ingenomen door William Waidoe, die ook is binnengekomen in de V-7 combinatie.

PL-voorzitter Paul Somohardjo zegt op Starnieuws, dat Marisidih was toegetreden tot de HVB, de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging van Raymond Sapoen. Daarna was er weinig contact met hem. PL-kernen van Nickerie hadden Somohardjo op de hoogte gesteld van zijn ziekte. 

Rekening houdend met de gevoeligheden rondom de politieke situatie, acht Somohardjo het verstandiger om geen direct contact te maken, maar er is samen met de kernen voor hem gebeden. De PL-voorzitter condoleert alle nabestaanden namens de partij en wenst hen heel veel kracht toe. Aan de structuren van de PL Nickerie is gevraagd om adhesie te betuigen en aanwezig te zijn bij de begrafenis.

Woede bij eigenares Minderhoud van Grand Café de Heeren, Curaçao, over optreden politie

Grand Café weer gesloten, omdat bands optreden terwijl vergunning daartoe zou ontbreken


Grand Café de Heeren was amper een week geleden open na de laatste sluiting, toen de politie weer binnenviel. Dit keer mede doordat de zaak geen vergunning had voor het laten spelen van bands. Eigenaresse Daniëlle Minderhoud is boos en gefrustreerd.

'Het is op een heel onbeschofte manier gegaan. De politie kwam zaterdag binnen tijdens de lunch. Ze zeiden dat we direct moesten sluiten. Toen ik vroeg waarom, wilde niemand dat vertellen. De agent die ik aansprak zei dat ik binnen vijf minuten de zaak moest verlaten en dreigde me anders in hechtenis te nemen', vertelt Minderhoud vandaag, dinsdag 17 oktober 2017, in het Antilliaans Dagblad.

Daar zat ze niet op te wachten, dus stuurde ze haar gasten en personeel naar huis en verliet ze het grand café bij Zuikertuin Mall.

'Er werden rode stickers op de deur geplakt. Ik heb bij het ministerie van Economische Ontwikkeling nagevraagd of die stickers aangaven dat we waren gesloten vanwege hygiënische overwegingen. Dat bleek niet zo te zijn', aldus de eigenaresse.

'Regering Curaçao zal geen zak met geld aan het volk beloven, terwijl die zak er niet is'

Premier Rhuggenaath: 'Regeerbeleid is opgesteld volgens het result based management'


De regering zal geen zak met geld aan het volk beloven, terwijl die zak er niet is. Ook zal de regering geen resultaten nastreven die niet haalbaar zijn. Dit zei premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren in de Staten bij de inleiding op het regeerprogramma met de titel ‘Realisando e máksimo potensial di Kòrsou.’ Dit meldt vandaag, dinsdag 17 oktober 2017, het Antilliaans Dagblad.

Het regeerbeleid is opgesteld volgens het result based management, aldus de premier. Deze aanpak wordt door landen gebruikt om duurzame doelen te stellen. Het kabinet wil dat de armoede op Curaçao in 2030 is uitgebannen, dat is een afspraak die de internationale gemeenschap heeft gemaakt. Het urgentieplan en de multidisciplinaire aanpak van wijken speelt daarbij een belangrijke rol. In de regeerperiode moet het onderwijsniveau verbeterd worden, en ‘lifelong learning’ worden gestimuleerd.

Het kabinet heeft aandacht voor de rechten van het kind, de Verenigde Naties wordt geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de rechten van het kind op Curaçao.

United Telecom Services (UTS), Curaçao: 'Ontslagen zijn onvermijdelijk'

'Ontslagen met het oog op het belang van de overleving van UTS'


Ondanks de maatregelen die de leiding van United Telecom Services (UTS) al heeft genomen om de personeelskosten en de kosten van de infrastructuur te reduceren, zijn - om de continuïteit van het bedrijf veilig te stellen - ontslagen onvermijdelijk. Dat stelt het telecommunicatiebedrijf in een schriftelijke verklaring, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 17 oktober 2017.

'Met het oog op het belang van dit proces voor de overleving van UTS, heeft de directie besloten om het proces aan te vangen waarbij alle personeelsleden die dat wensen, de kans krijgen om vrijwillig uit dienst te treden met het pakket dat voordeliger is dan wat de cao voorschrijft. Alhoewel het pakket voor het vrijwillig ontslag het prerogatief is van de directie, is er zoals dat hoort geprobeerd om van de vakbond Sitkom input te krijgen,'

Politie controleert kentekens van voertuigen

'Auto's die zonder kenteken rijden of met micaplaten zullen aangepakt worden'


De politie is intensief bezig met controle van kentekens van voertuigen. 'Auto's die zonder kenteken rijden of met micaplaten, zullen aangepakt worden', zegt minister Ferdinand Welzijn, die waarneemt op Justitie en Politie, vandaag, dinsdag 17 oktober 2017, op Starnieuws. 

De bewindsman zegt, dat het vaak voorkomt dat voertuigen zonder kentekens of gemanipuleerde kentekens betrokken zijn bij berovingen.

De politie let erop of kentekens ook overeenkomen met de keuring en de verzekering. Criminelen vervalsen ook kentekens.

'Kentekens horen niet op dashboards', aldus Welzijn. Hij deelt mee, dat deze maatregelen preventief zijn. Door de strenge controle kan de politie tijdig ingrijpen, waardoor deze voertuigen niet gebruikt kunnen worden bij strafbare feiten. De controles zullen worden opgevoerd.

MyLab opent prikpunten te Brownsweg (Brokopondo) en Atjoni (Sipaliwini)

'Je bent al ziek en dan moet je zò ver reizen, nee, wij komen naar jullie toe'

MyLab in Brownsweg (Bron foto: Starnieuws)

Starnieuws meldt vandaag, dinsdag 17 oktober 2017, dat ruim 4.000 mensen te Brownsweg en omgeving voortaan gebruik kunnen maken van de diensten van MyLab. De organisatie nam zaterdag haar 57e prikpunt in het hartje van Brownsweg, gelegen in het district Brokopondo, officieel in gebruik, amper twee uren daarvoor had het laboratorium zijn 56e prikpunt te Atjoni in het district Sipaliwini geopend. Het Boven-Surinamegebied is een groot verzorgingsgebied. 

'De mensen van de dorpen langs de rivier moeten voor hun medische zorg naar de stad. Voor hen is dit dus een groot pluspunt. Het gaat om ongeveer 22.000 mensen verdeeld over 62 dorpen', aldus Edwig Doornkamp, bestuursopzichter en vertegenwoordiger van de districtscommissaris van Sipaliwini. Hij spreekt de hoop uit dat er meer van dergelijke initiatieven zullen volgen, vooral voor de gemeenschap van het Boven-Surinamegebied.

Bij de opening van het prikpunt te Brownsweg heeft districtscommissaris Kenya Pansa van Brokopondo gezegd, dat gezondheidszorg het belangrijkste is als het gaat om ontwikkeling. Dit geeft aan, dat het district Brokopondo de keuze heeft gemaakt om samen met MyLab die richting op te gaan. 'Wanneer we praten over menselijk kapitaal, praten we over gezonde burgers die door moeten gaan met het beleid en duurzame ontwikkeling. Daarvoor heb je menselijk kapitaal nodig en dat zijn gezonde burgers', stelt Pansa.

Ook kapitein Henk Finisie van Brownsweg toont zich zeer verheugd met het prikpunt, daar ook bewoners van deze omgeving veel sneller en makkelijker labtesten kunnen laten doen, zonder daarvoor helemaal naar Paramaribo af te moeten reizen. Hij merkt op, dat het dorp zich er ook bewust van moet zijn dat het een waardevol project is dat voortgezet moet worden.

Jim Rasam, CEO van de Intermed Group of Companies, waar MyLab deel van uitmaakt, is het volkomen eens met districtscommissaris Pansa, dat een gezonde bevolking nodig is om een land tot ontwikkeling te kunnen brengen. MyLab heeft al meer dan vijf jaar geprobeerd om prikpunten in het binnenland op te zetten, zodat ook de bewoners van verafgelegen plaatsen dichtbij huis hun labonderzoeken kunnen doen. Met de opening van deze twee prikpunten is een begin gemaakt met het realiseren van dat voornemen. Zieke bewoners in deze omgeving hoeven niet meer drie uren lang te rijden naar de stad om hun bloed- en urinetesten te doen.

'Je bent al ziek en dan moet je zó ver reizen. Nee. Wij komen naar jullie toe', zegt Rasam.

Groep Chinezen in Markt Zuid verbaal aangevallen en trekt zich terug

(Bron foto: NII)
Chinezen werden meer als concurrenten gezien dan als partners binnen de markt


Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost, marktmeester Cirano Walter en leden van de Chinese Youth Federation zijn doende het roer om te gooien bij de Markt Zuid, omdat de groep Chinezen, die onlangs een plek werd toegewezen onder de markt, verbaal zijn aangevallen wat gemaakt heeft dat zij zich heeft teruggetrokken. Dit bericht vandaag, dinsdag 17 oktober 2017, Nationaal Informatie Instituut (NII).

'Als je echt daar komt om je werk te doen en bij de eerste dag, bij de opening, word je al zwaar belaagd en aangevallen van alle kanten. Dan doe je een stap terug en dat is ook gebeurd', vertelt de districtscommissaris.

(Noot Suriname Mirror: in het originele bericht van het NII staan in bovenstaande zin drie grammaticale fouten:
en dit is een 'instituut'....)

Nerkust stelt, dat er onenigheid was bij de belangenorganisatie binnen Markt Zuid en enkele standhouders. De groep Chinezen werd meer als concurrenten gezien dan als partners binnen de markt.

Door de investering die er is gedaan om de markt op een hoger niveau te krijgen is het van groot belang dat er een goede samenwerking is tussen partijen.

De districtscommissaris vertelt verder dat wanneer er wordt gewerkt aan het vergroten van de aantrekkingskracht en de verruiming van de varianten, de huidige verkopers dat niet moeten vertalen als een aanval. Men moet het juist zien als een moment waarbij meer klanten worden aangetrokken naar de markt. Er wordt momenteel gewerkt om de onwetendheid van de marktverkopers te corrigeren.

Minister Welzijn over stagnatie bouw nieuw hoofdbureau politie: 'Er wordt gewerkt naar een oplossing'

Bewindsman zet gedetineerden in voor schoonmaak overwoekerd  bouwterrein

 
Minister Ferdinand Welzijn, waarnemend minister van Justitie en Politie, heeft besloten gedetineerden in te zetten voor de schoonmaak van het terrein op de hoek van de Gemenelandsweg en de Johan Adolf Pengelstraat, daar waar feitelijk al een nieuw hoofdbureau van politie had moeten staan. De eerste steen werd daar vlak vóór de verkiezing in 2010 gelegd door toenmalig vicepresident Ramdien Sardjoe en de ministers Chandrikapersad Santokhi (Justitie en Politie) en Ganeshkoemar Kandhai van Openbare Werken. 

Het gebouw en de locatie werden echter afgekeurd tijdens regering Bouterse-I.

'Er is een rechtszaak gaande, maar deze kan nog lang duren. Intussen raakt het terrein overwoekerd, terwijl zwervers daar huis houden. De overheid blijft verantwoordelijk voor het terrein', aldus de bewindsman vandaag, dinsdag 17 oktober 2017, op Starnieuws.

De penitentiaire ambtenaren en de bestuursdienst Paramaribo Noord-Oost houden toezicht op de werkzaamheden.

Minister Welzijn zegt verder, dat er met de ondernemer gezocht wordt naar een oplossing van het vraagstuk. Hij verwacht dat partijen elkaar zullen vinden. 'Er wordt gewerkt naar een oplossing', zegt hij, maar kan nu niet in detail treden. Het is wel belangrijk, dat er een hoofdbureau van politie komt. Het ministerie heeft een geschikte locatie op het oog.

IMF tevreden over economische ontwikkeling Suriname

Minister Hoefdraad heeft 'constructief' gesprek met delegatie Internationaal Monetair Fonds
 
 
Een delegatie van Suriname, geleid door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, heeft een ontmoeting gehad met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF-team werd voorgezeten door Alejandro Werner, directeur van de afdeling Westelijk Halfrond. De vergadering vond gisteren plaats in de marge van de jaarlijkse vergadering van het IMF fonds en de Wereldbank in Washington, aldus vandaag, dinsdag 17 oktober 2017, het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Volgens minister Hoefdraad is de bijeenkomst zeer constructief verlopen. Suriname heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om een update te geven over de economische ontwikkeling, de overheidsfinanciën en het Bruto Binnenlands Product (BBP). De ontwikkelingen op vrijwel alle gebieden zijn positief, hetgeen door het IMF ook is bevestigd.

Het fonds zegt ingenomen te zijn met het feit, dat de economie zich aan het herstellen is.

De regering zal zich de komende periode buigen over het rapport van Jacobs Consultancy dat handelt over de ontwikkelingen binnen de NV. Energiebedrijven Suriname (EBS). De bedoeling is de uitgaven van het bedrijf te verminderen en de inkomsten te verhogen om zo de onderneming gezond te maken.

Minister Hoefdraad geeft aan, dat in maart en april van 2018 de Artikel 4 missie van het IMF zal plaatsvinden. In januari en februari van het komend jaar vindt ook de Staff Visit plaats waarbij weer een update gegeven zal worden van de Surinaamse economie.

De delegatie van Suriname tijdens het gesprek met het IMF bestond uit Hoefdraad, governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname, Bernard Fritz–Krockow (Senior Adviseur ministerie van Financiën) en Karel Eckhorst,  Advisor to the Executive Director landengroep Suriname.

Bekende van de muziekwereld (18) aangehouden wegens verspreiden van pornografie via social media

Onder vele slachtoffers ook vriendin van verdachte


De politie van Paramaribo heeft vrijdag een verdachte gearresteerd wegens het verspreiden van pornografische beelden van jonge dames op social media en smaad. De politie had hierover al in maart dit jaar een aangifte ontvangen. Maar, omdat de verdachte met een valse account zijn profiel had gemaakt, heeft het onderzoek lang geduurd. 

Nu kon de 18-jarige A.N. in beeld worden gebracht, zo schrijft het Dagblad Suriname maandag 16 oktober 2017.

De jongen plaatse naaktfoto’s van de slachtoffers op verschillende sites en op social media. Gedurende het onderzoek heeft de politie meerdere slachtoffers aangetroffen. Door alle verhoren is de politie op het spoor gekomen van N., een kennis van alle slachtoffers. Hij was zo vrij met ze, dat hij toegang had tot hun mobiele telefoons. Zodoende heeft hij de foto’s van de meisjes van hun mobiel gestuurd naar zichzelf en vervolgens op sites geplaatst.

Een van de slachtoffers is de vriendin van de verdachte. Zij had zelf op verzoek van de verdachte haar naaktfoto’s naar hem gestuurd.

Bij onderzoek in zijn mobiele telefoon  zijn veel naaktfoto’s van jonge dames en de slachtoffers aangetroffen. In eerste instantie ontkende de verdachte, maar toen de politie hem confronteerde met de foto’s kwam hij terug op zijn eerder afgelegde verklaringen.

De politie is bezig te onderzoeken of er meerdere daders zijn. In het belang van het onderzoek is N. in verzekering gesteld.

VS keurt regioverkiezingen in Venezuela af

'De stem van het Venezolaanse volk is niet gehoord'


De Verenigde Staten hebben de regioverkiezingen die zondag zijn gehouden in Venezuela afgekeurd. Ze waren vrij noch fair. Washington beloofde zijn economische en diplomatieke invloed in te zetten om de Venezolanen te helpen de democratie te herstellen in hun olierijke maar zieltogende land.

'De stem van het Venezolaanse volk is niet gehoord', verklaarde de woordvoerster van Buitenlandse Zaken Heather Nauert (zie foto - Bron: Twitter) maandag 16 oktober 2017.

'Zolang het Maduro-regime zich gedraagt als een autoritaire dictatuur zullen wij met de internationale gemeenschap het volle gewicht van de Amerikaanse economie en de diplomatieke macht gebruiken om de Venezolaanse bevolking te ondersteunen.'

De socialistische partij van president Nicolás Maduro was volgens de gezagsgetrouwe kiesraad in 17 van de 23 deelstaten de grootste. De oppositie sprak van doorgestoken kaart en fraude, omdat onafhankelijke peilingen het tegendeel aangaven.

(Suriname Mirror/Reformatorisch Dagblad/Twitter)

Duizenden vissen gestorven in Confuso-rivier in Paraguay

Autoriteiten doen geheimzinnig over oorzaak massale vissterfteOmwonenden wijzen beschuldigende vinger in richting leerlooierijen en slachthuizen


In een rivier in Paraguay zijn duizenden vissen gestorven. De oorzaak is onduidelijk, bewoners geven de milieuverontreinigers de schuld. De rivier Confuso is een kleine rivier in de buurt van Villa Hayes, niet te breed en eigenlijk vrij onaangenaam. Maar, afgelopen zaterdag was er plotseling een sterke stank: een tapijt van duizenden viskadavers dreef aan het oppervlak.

De autoriteiten zijn raadselachtig over de oorzaak. De vissen zijn plotseling gestorven - de oorzaak is nog steeds onduidelijk.

De autoriteiten zijn niet zeker waarom de vissen in deze aantallen in de rivier opdoken en wat uiteindelijk hun dood zou hebben kunnen veroorzaakt. Het Milieusecretariaat van de regio zei, dat een sterk zuurstoftekort in de Confuso-rivier de dieren zou hebben gedood. Zij willen het incident onderzoeken.De inwoners van de nabijgelegen stad zijn het daarentegen met die uitleg niet eens.

Bij Villa Hayes zijn verschillende fabrieken die zich direct aan de rivier bevinden. Deze zijn verantwoordelijk voor de vervuiling van de rivier, aldus de bewoners tegenover de krant ABC Color. Leerlooierijen zouden het water met giftige stoffen vervuilen, en slachterijen zouden met hun  bloedafvoer het zuurstofgehalte van de rivier verbruiken. De bewoners vertrouwen niet op de theorie van de autoriteiten.

Een soortgelijk geval van duizenden dode vissen was ook in Costa Rica. Meer dan 30 ton dode sardines spoelden  in februari aan op het strand van de Golf van Nicoya. Zelfs toen waren de autoriteiten raadselachtig over wat de oorzaak zou zijn geweest.

Biologen van de Universiteit van Costa Rica concluderen, dat zuurstoftekort de oorzaak was, omdat alleen een enkele soort vis werd aangetast. Maar, meer voor de hand zou liggen illegale visserij die de dood van de vissen had kunnen hebben veroorzaakt. De exacte oorzaak van de vissterfte is echter nog niet duidelijk.


(Suriname Mirror/swr3.de/El Universo/ABC Color/Twitter/YouTube)