zondag 21 oktober 2018

Vanwege brand vuilstort Ornamibo gesloten scholen Houttuin gaan maandag 22 oktober weer open

Brand volledig onder controle, maar brandweer blijft nog een week aanwezig voor controle


De scholen van Houttuin die gesloten waren door de brand op vuilstortplaats Ornamibo gaan maandag weer open. De brand is nu volledig onder controle. De brandweer blijft nog een week op de plek voor controle, zo meldt zondag 21 oktober 2018 het Nationaal Informatie Instituut. 

Het aantal brandweermannen zal worden verminderd.

Districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica Zuidoost heeft samen met de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Patrick Pengel, kolonel Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing en de brandweercommandant Radjen Jakhari de bluswerkzaamheden geëvalueerd. De delegatie oriënteerde zich zaterdag ter plekke.

Door de brandlucht die in de omgeving hing, moesten scholen hun deuren sluiten. De districtscommissaris is blij dat de zaken binnen dit gebied genormaliseerd worden. Ze benadrukt, dat er baanbrekend werk is verricht door verschillende actoren om dit resultaat te bereiken. De brand begon op 7 oktober.

De nazorg door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) van brandweerlieden, bestuursambtenaren en burgers in de omgeving, die veel last hebben ondervonden van de rook, wordt ook ter hand genomen.

PALU: 'Weer een NDP-topper verrijkt, volk verarmt'

'Ontwikkelingsideologie NDP-regering gestoeld op bevoordelen kleine groep partijloyalisten'

'Openlijke vriendjespolitiek lijkt een regel in het beleid van de regering te worden'


Het lijkt er steeds meer op, dat de ontwikkelingsideologie van de NDP regering gestoeld is op het bevoordelen van een kleine groep van partijloyalisten, terwijl het volk verarmt. Zo bleek bij de opening van de nieuwe rijstpelmolen te Wageningen, dat ook weer een NDP-topper achter de investering zit. De 'succesvolle' ondernemer is dezelfde NDP-topper die president-commissaris is bij SML Wageningen en nog overige functies bekleed binnen andere overheidsinstituten. Het is bijna voorspelbaar in wiens voordeel de 'huurovereenkomst' met SML Wageningen is gesloten. 

Investeringen in de agrarische productie zouden het resultaat moeten zijn van een samenhangend regeerbeleid gericht op het verhogen van de productie en de leefomstandigheden van de landbouwers. Dit samenhangend agrarisch beleid in het algemeen belang ontbreekt tot op heden. Openlijke vriendjespolitiek lijkt een regel in het beleid van de regering te worden. Het lijkt erop alsof wij weer het wiel aan het uitvinden zijn en weinig leren uit de jaren van de oude politiek. 

Bij de 1 oktober rede van de president in DNA (De Nationale Assemblee) werden succesvolle ondernemers genoemd, van wie de meesten hun succes alleen maar te danken hebben aan schaamteloze bevoordeling vanuit de regeringspartij. Zelfs het uitdelen van de voedselpakketten gaat volgens de regel van het bevoordelen van slechts enkelen. Het volk en daarbij ook de NDP-achterban verarmt ondertussen en kijkt lijdzaam en gefrustreerd toe. 

Een heleboel mensen hadden op z’n minst een voortzetting verwacht van het beleid van 2010-2015 dat samen met andere politieke partijen was neergezet. Een beleid waarin er daadwerkelijk vernieuwingen nog mogelijk waren, zoals bijvoorbeeld in de wetgeving voor de energievoorziening, water wetgeving, contracten met multinationale goudbedrijven en oplossingsgerichte benaderingen in DNA over de financiële huishouding van de Staat, het stabilisatiefonds en de gezondheidszorg. Maar, een beleid ook waarin er werkelijk oog was voor een sociaal beleid. 

Nu de NDP met de meerderheid van 26 zetels in DNA het helemaal alleen voor het zeggen heeft, lijkt alles gericht op het bevoordelen van een kleine groep vrienden binnen de leiding. De hoop op vernieuwend beleid wordt steeds minder, alhoewel sommige NDP'ers nog de hoop hebben dat hen wat kruimels zullen worden toebedeeld. 

Openlijke vriendjespolitiek is een uiting van arrogantie van degenen die aan de macht zijn, dat ook een kenmerk was van de oude politiek. Wat voor invloed deze oude politieke cultuur van patronage en vriendjespolitiek heeft gehad op de nationale ontwikkeling is inmiddels bekend uit het verleden: verarming en grote verdeeldheid onder het volk, politieke en economische tegenstellingen in de samenleving, valse 'etnische' scheidslijnen, verrijking van een kleine groep partijloyalisten, verzwakken van de zelforganisaties van maatschappelijke groepen waaronder religieuze organisaties, vakbeweging en coöperaties en uiteindelijk het uit frustratie wegtrekken uit het land van hoger opgeleide mensen. 

Dan hebben we nog niet genoemd het slechte voorbeeld dat aan jongeren wordt gegeven over hoe zij vooruit moeten komen in het leven. 
We hebben nog niet genoemd het feit dat Surinaamse jongeren vandaag de dag niet meer gemotiveerd kunnen worden om zich vrijwillig in te zetten voor het algemeen belang. Of het gevolg van deze politieke cultuur dat jongeren zelfs zo moeilijk gemotiveerd kunnen worden om naar school te gaan en verder te studeren. Dat deze politieke cultuur uiteindelijk geen blijvende economische groei voor grote groepen in de samenleving zal brengen is nu wel duidelijk, 43 jaren na onze onafhankelijkheid. 

Deze oude politieke cultuur die wij uit ons verleden kennen is inmiddels achterhaald en we zullen ermee moeten afrekenen. Voortgaan op dit pad betekent dat we over 100 jaren nog steeds geen manier hebben gevonden om de problemen in ons onderwijs op te lossen, om huisvesting en werkgelegenheid voor grote groepen in de samenleving te garanderen, om het financieringsvraagstuk van de gezondheidszorg aan te pakken, om geweld in relaties terug te dringen, om op een modernere manier onze vuilverwerking aan te pakken en de ontwatering van Paramaribo moeten bewerkstelligen. Het zal betekenen dat de regering het volk zal blijven zoet houden met mondkappen als er weer bij een vuilbrand giftige rookwolken over Paramaribo en omstreken zullen worden gewaaid. 

De PALU pleit voor duurzame ontwikkeling. Deze zal slechts op gang komen indien onze regeringen een ontwikkelingsbeleid voeren in het algemeen belang met de zo een groot mogelijke betrokkenheid van het volk bij het beleid, ongeacht politieke kleur, etnische afkomst, seksuele voorkeur of hoe dicht en hoe ver je bij de partijtop staat.

Zware botsing twee bromfietsers bij Wakibasoe-3 - Een bromfietser (32) overlijdt, 14-jarige bromfietser gewond

Bromfietsen door inwoners Wakibasoe-3 verwijderd...

- 'Waarschijnlijk wil men het politieonderzoek dwarsbomen'
- Mogelijk namen beide slachtoffers deel aan een illegale wegrace...


Twee zwaar gewonde bromfietsers zijn zondagochtend 21 oktober 2018 door tot nog toe onbekende personen overgebracht naar- en achtergelaten bij een medisch centrum te Brownsweg in het district Brokopondo. Toen de politie van Brownsweg bij het centrum arriveerde troffen zij het lijk aan van de 32-jarige bromfietser Sercinio Vrede aan en  de 14-jarige bromfietser A.F. aan. Hij heeft onder andere een armfractuur opgelopen en was moeilijk aanspreekbaar. Inmiddels is hij ter verpleging opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, aldus het Korps Politie Suriname.

De aanrijding tussen deze bromfietsers vond plaats op de Brownsweg ter hoogte van het dorp Wakibasoe-3. Het is voor de politie vooralsnog onduidelijk hoe de aanrijding plaats vond, omdat tot nog toe onbekende personen de bromfietsen van de straat hadden weggehaald en verstopt in het dorp Wakibasoe-3. Niemand zou weten wie de bromfietsen verplaatst heeft en vervolgens in het dorp bewaard heeft.

Men zou ook niet weten wie de personen zijn die de gewonden overgebracht hebben naar het medisch centrum.

Ongeveer een jaar geleden was een bromfietser ook op de Brownsweg, ter hoogte van het dorp Wakibasoe-1, onder een auto terecht gekomen en overleden. Naderhand zou blijken, dat hij een illegale racewedstrijd hield met een andere bromfietser. Hij kwam op een gegeven moment op de weg te vallen en werd door een toevallig passerende autobestuurder overreden. In dat geval was de bromfiets ook van de weg gehaald en in het dorp bewaard.

Door de verandering van de wegsituatie na een aanrijding en of het weg maken van sporen na een aanrijding, wil men het politieonderzoek waarschijnlijk dwarsbomen.

Interpol wijst verzoek Ecuador af voor internationale rode waarschuwing tegen oud-president Rafael Correa

Interpol: 'Grondig bewijs betrokkenheid Correa bij ontvoering parlementslid oppositie ontbreekt'


Interpol heeft het verzoek van Ecuador afgewezen om een internationale rode waarschuwing (alerta roja internacional) tegen de voormalige president Rafael Correa uit te vaardigen, omdat er geen gegrond bewijs is om hem te betrekken bij de vermeende ontvoering van voormalig oppositie-parlementslid Fernando Balda, zei teleSUR-journalist Orlando Pérez in een tweet zondag 21 oktober 2018:


De krant Metro Ecuador bericht zondag 21 oktober 2018, dat het het nieuws bevestigt met de advocaten van Balda, die vertelden dat de redenen nog onbekend waren en dat wordt verwacht dat een officiële aankondiging zal worden uitgegeven door de Verificatie Commissie van Interpol.

De Verificatie Commissie van Interpol heeft het controversiële verzoek van Ecuador geëvalueerd met een deadline van 23 oktober om het besluit hierover uit te vaardigen. In juli verzocht een Ecuadoraanse rechter Interpol om een rode waarschuwing voor de gevangenneming en uitlevering van de voormalige president in verband met de vermeende ontvoering van de voormalige oppositie-parlementariër.


Vorige maand schortte rechter Daniella Camacho, die toezicht houdt op de zaak tegen Correa, de voor dinsdag geplande zitting en evaluatiehoorzitting op, waar generaal procureur Paul Perez verondersteld werd het bewijs tegen de beschuldigde in de Balda-zaak te presenteren.

De hoorzitting werd uitgesteld vanwege technische fouten in de dossierstukken. Volgens Correa's Ecuadoraanse advocaat, Caupolican Ochoa, is er geen bewijs tegen hem. 'De procureur kan dit niet voor de rechter brengen', vertelde Ochoa de pers.

Correa reageerde via Twitter en vroeg of de nationale rechter misschien de aanwezigheid van internationale waarnemers vreesde. 'De hoorzitting gaat vrijdagmiddag door en de internationale waarnemers vertrekken vrijdagochtend. Ik denk dat het duidelijk is waar we mee te maken hebben, nog erger met het schandelijke gedrag van de procureur-generaal', zei Correa vorige maand.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/Metro Ecuador)

E-gebouw Universidad de Piura, Peru, mooiste staaltje van architectuur in de Amerika's

E-gebouw van de Universidad de Piura wint prestigieuze Mies Crown Hall Americas Prize


Een Peruaans gebouw is erkend als het meest innovatieve stuk architectuur in de Amerika's met een jaarlijkse prijs in Chicago, Illinois. Het E-gebouw van de Universidad de Piura (UDEP), in het noorden van Peru won eerder deze maand de gewaardeerde Mies Crown Hall Americas Prize (MCAP) voor het hebben van de meest innovatieve structuur van elke architectuur in Noord- en Zuid-Amerika. 

De jaarlijkse prijs wordt uitgereikt door de IIT School of Architecture van de Universiteit van Chicago, die over het algemeen wordt beschouwd als de beste architecturale school in de Verenigde Staten.

De editie van dit jaar was om elk verbazingwekkend gebouw te erkennen dat werd gebouwd tussen januari 2016 en december 2017. 'Dit nieuwe universiteitsgebouw ligt in een droog savannelandschap in het noorden van Peru en creëert een compact en complex netwerk van onderling verbonden klaslokalen, kantoren en open ruimtes, ruimtes speciaal ontworpen om studenten met kansarme achtergronden tegemoet te komen', zeiden juryleden van de IIT School of Architecture over het E-gebouw.


Andere finalisten in de laatste poule van zes waren afkomstig uit Brazilië, de Verenigde Staten en Mexico.

'MCHAP-projecten stimuleren de ontwikkeling van architectuur als een oefening, waardoor de manier waarop we de gebouwde omgeving om ons heen zien en organiseren, wordt herschreven. Ze nemen deel aan de grotere culturele uitwisseling die tegenwoordig een essentieel kenmerk is van de Amerika's', zei MCHAP-directeur Dirk Denison.

Als winnaar van de wedstrijd ontvangen de ontwerpers van het gebouw van de Universidad de Piura $ 50.000 om hun onderzoek te financieren.

(Suriname Mirror/Peru Reports/YouTube)

'Luzia' schedel, een van oudste fossielen gevonden in de Amerika's, ontdekt in puin Nationale Museum Brazilië

(Bron foto: AFP)
Luzia is gebroken, maar 80 procent van de stukken is gevonden


Een schedel genaamd Luzia, een van de oudste fossielen ooit gevonden in de Amerika's, is ontdekt te midden van puin na een bijna alles vernietigende brand in het Nationale Museum van Brazilië op 2 september. 

Museumdirecteur Alexander Kellner vertelde The Associated Press vandaag, zondag 21 oktober 2018, dat Luzia, het fossiel, gebroken is, maar dat 80 procent van de stukken is gevonden.


Het fossiel werd gevonden tijdens een evacuatie in 1975 buiten de Braziliaanse stad Belo Horizonte. Luzia wordt beschouwd als een van de meest gewaardeerde bezittingen van het museum. Het fossiel kreeg de naam Luzia als eerbetoon aan 'Lucy', de beroemde 3,2 miljoen jaar oude overblijfselen in Afrika.


(Bron foto: Alexandre Macieira/Riotur via AP)
Uit tests bleek, dat de schedel toebehoorde aan een vrouw van wie men vermoedde dat ze in de twintig was, meldde de BBC gisteren. De BBC meldde, dat de schedel in een metalen doos was geplaatst, waardoor deze niet beschadigd kon worden door het vuur.

Andere opmerkelijke artefacten - zoals de Bendegó-meteoriet - waren in staat om het vuur te overleven. De oorzaak van de brand wordt nog steeds onderzocht.


Het Nationaal Museum bezat de grootste verzameling historische voorwerpen uit Latijns-Amerika, met ongeveer 20 miljoen stuks.


(Suriname Mirror/FOX News/Diario Cronica/The Associated Press/Jornal do Brasil/YouTube/Twitter) 

Weer duizenden mensen in Braziliaanse steden de straat op tegen presidentskandidaat Jair Bolsonaro

(Bron foto: AFP)
Extreemrechtse Bolsonaro won twee weken geleden eerste ronde presidentsverkiezingen


Duizenden mensen in Brazilië zijn gisteren de straat op gegaan om te demonstreren tegen presidentskandidaat Jair Bolsonaro. In onder meer São Paulo, Rio de Janeiro, Brasilia en 24 andere steden gingen mensen een week voor de presidentsverkiezingen de straat op en riepen ze 'niet hij', een kreet die inmiddels symbool staat voor de anti-Bolsonaro-campagne, zo bericht de NOS vandaag, zondag 21 oktober 2018.

De uiterst rechtse Bolsonaro won twee weken geleden de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Hij kreeg 46,3 procent van de stemmen, te weinig om in de eerste ronde al te winnen.


Volgende week zondag is de tweede en beslissende ronde, waarin Bolsonaro het opneemt tegen Fernando Haddad van de linkse Arbeiderspartij. Opiniepeilingen wijzen uit dat Bolsonaro waarschijnlijk gaat winnen.

Bolsonaro is omstreden vanwege zijn positieve uitspraken over de militaire dictatuur in Brazilië. Ook sprak hij vol lof over een hoge Braziliaanse militair, die berucht was vanwege martelingen. Verder deed 'de Trump van Brazilië' uitspraken die als vrouwonvriendelijk en racistisch worden bestempeld.


Ondertussen onderzoekt de Braziliaanse Justitie of Bolsonaro illegale verkiezingssteun heeft aanvaard. In een zaak die gisteren bij de rechtbank is ingediend, wordt Bolsonaro ervan beschuldigd geld te hebben ontvangen van bedrijven die naar verluidt nepnieuws hebben verspreid om kiezers te manipuleren. Dat zou gebeurd zijn via WhatsApp.

Donderdag maakte WhatsApp bekend, dat het sinds het begin van de verkiezingscampagne in Brazilië honderdduizenden accounts heeft geblokkeerd vanwege nepnieuws en spam. De zaak werd aanhangig gemaakt door de Arbeidspartij () van de linkse kandidaat Fernando Haddad, zo meldt de krant O Globo.

(Suriname Mirror/NOS/YouTube)

Twee Venezolanen omgekomen bij poging in bootje naar Aruba te vluchten

(Bron foto: Kustwacht Caribisch Gebied)
Drie illegale Venezolanen aangehouden ter hoogte van 'Santana di cacho'


De Kustwacht Steunpunt Aruba kreeg zaterdag 20 oktober 2018 rond drie uur 's ochtends een melding van het Korps Politie Aruba, dat drie 'mannelijke ongedocumenteerden' waren aangehouden ter hoogte van 'Santana di cacho', zo meldt de Kustwacht Caribisch Gebied.

Men trof hier ook een vaartuig zonder naam of registratienummer aan welke vermoedelijk was gebruikt voor het transport.

Eén lichaam spoelde aan en de andere werd met de hulp van de Kustwacht helikopter op zee aangetroffen.

Er is niets bekendgemaakt over de doodsoorzaak.


De Arubaanse minister van Justitie Andy Bikker heeft in een verklaring op een persconferentie gezegd, dat het om vluchtelingen gaat die de armoede in Venezuela wilden ontvluchten.


'Dit zijn dingen die we niet willen op Aruba, maar waar we tegen wil en dank toch mee te maken krijgen', zei premier Evelyn Wever-Croes op dezelfde persconferentie. 'De wanhoop waarmee deze mensen op zoek gingen naar een beter leven dan ze in Venezuela hebben, is ontzettend verdrietig.'

Een van de arrestanten heeft tegen de krant Diario gezegd dat er zeker twintig mensen aan boord zaten. De verwachting is dat zij wel ongezien het eiland op hebben kunnen komen.

Onafhankelijk Kiesbureau komt met reeks aanbevelingen voor verkiezingen 2020

Een van de aanbevelingen is opzetten van onafhankelijke verkiezingsautoriteit


'Betere controle op het inpakken van het stembureaumateriaal is dringend vereist'


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), onder leiding van Jennifer van Dijk-Silos, heeft de aanbevelingen naar aanleiding van de verkiezingen van 2005, 2010 en 2015 op een rijtje gezet (zie hierna). Er worden verschillende aanbevelingen gedaan ter verbetering van de verkiezingsorganisatie. 

In april heeft het OKB een evaluatie gehouden met politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in De Nationale Assemblee. Op 27 en 28 oktober vindt een tweede en diepgaandere evaluatie plaats. De aanbevelingen zijn verstuurd naar de deelnemers van de evaluatie, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 21 oktober 2018.

Een van de aanbevelingen is dat een onafhankelijke verkiezingsstructuur moet worden ingesteld, net als in andere landen in de regio. Er wordt een onafhankelijke verkiezingsautoriteit opgericht, die belast wordt met de gehele organisatie van de verkiezingen. Er moet extra aandacht worden besteed aan de instructies naar politieke partijen over onder andere de registratie en kandidaatstelling.

Het is volgens het OKB belangrijk dat er programma`s worden gemaakt over het hoe en waarom van het kiezen. Hierbij zal ook aandacht besteed moeten worden aan specifieke doelgroepen. Ook bij het maken van spotjes zal men consequent moeten zijn en de praktijk op de juiste manier moeten weergeven.


Het ministerie van Binnenlandse Zaken behoort bij de volgende verkiezing bij zijn instructies aan de voorzitters en het stembureaupersoneel duidelijk de rol en taken van de toezichthouders van het Onafhankelijk Kiesbureau op te nemen. Deze mogen niet gehinderd worden bij de uitoefening van hun activiteiten en bevoegdheden. Wijzigingen in instructies door een van de actoren dienen tijdig doorgespeeld te worden naar het Onafhankelijk Kiesbureau, zodat het zijn coördinatoren en toezichthouders direct hiervan in kennis kan stellen.

Een betere controle op het inpakken van het stembureaumateriaal is dringend vereist. Een simpele oplossing is het opstellen van een checklist aan de hand waarvan de medewerkers belast met deze werkzaamheden nagaan of al het vereiste materiaal in de kit gedaan wordt. Een dubbele controle voorkomt fouten. De voertuigen voor het transport van het stembureaumateriaal van het Hoofdstembureau naar het stembureau en omgekeerd behoren aan bepaalde criteria te voldoen. Onder andere is voldoende ruimte vereist voor het vervoeren van de kit, de stembussen, de politieagent en de voorzitter van het stembureau.

Voor de werving van de voorzitters en het overige stembureaupersoneel dienen duidelijke en strakke selectiecriteria vastgesteld te worden. Om de kans op competente personen, die als stembureaupersoneel aangetrokken zullen worden te vergroten, is het aan te bevelen dat er een profiel wordt gemaakt voor stembureaupersoneel. Het selecteren kan dan op basis van dit profiel geschieden. Een transparante selectie op basis van een vooraf opgestelde profielschets is een noodzaak.

 De voorzitters en de plaatsvervangende voorzitter een gedegen training doorlopen, waardoor ze goed voorbereid zijn op de uitvoering van de werkzaamheden op de dag van de verkiezingen. Vooral aan de training van het stembureaupersoneel moet veel aandacht besteed worden. Gedacht wordt aan een driedaagse training waarin rollenspelen, simulaties als werkvorm gehanteerd kunnen worden.

Jeroe blijft na installatie als districtscommissaris Boven-Suriname voorzitter Comité Slachtoffers en Nabestaanden Politiek Geweld

'Ook al word ik districtscommissaris, ik blijf ook slachtoffer'...


Humphry Jeroe, die vandaag, zondag 21 okktober 2018, beëdigd en geïnstalleerd wordt als districtscommissaris van Boven-Suriname, zal voorlopig voorzitter blijven van het Comité voor Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. Dit zegt hij op Starnieuws. 

'Ook al word ik districtscommissaris, ik blijf ook slachtoffer', stelt Jeroe. Hij is van dat gebied (Pokigron) en is bekend met de noden en gebruiken van de gemeenschap.

Hij heeft stage gelopen bij districtscommissaris Yvonne Pinas die waargenomen heeft in Boven-Suriname. Zij is districtscommissaris van Boven-Saramacca. Onduidelijk is wat de verdere bestuurlijke ervaring is van Jeroe.... Wellicht is zijn benoeming een beloning vanuit presidentiële zijde voor zijn werk binnen het Comité voor Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld.

Hij beweert in ieder geval, dat hij voldoende uitgerust is om de nieuwe uitdaging aan te gaan. 'Veel zaken moeten worden aangepakt in Boven-Suriname.' Hij noemt onder andere onderwijs, de aanmeersteiger van Atjoni en het milieu. De bewustwording van de mensen voor het milieu moet worden vergroot.

Jeroe wordt dus districtscommissaris in het Saramaccaans gebied, waar nog onenigheid is over de benoeming van Albert Aboikoni tot granman. Aboikoni houdt begin november een krutu om te praten over de ontwikkeling van het Saramaccaans gebied.

Digitaal betalingssysteem moet diefstal in de toekomst in Centrale Markt voorkomen

(Bron foto: NII)
Vier personen aangehouden voor fraude voor een bedrag van ruim Srd 800.000


'Negen en negentig dey naf a fufuruman en a honderdste naf lanti', reageert marktmeester John Lecton van de Centrale Markt op recente ontwikkelingen bij de Centrale- en Vreedzaam Markt, aldus zaterdag 20 oktober 2018 het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Op beide markten zijn frauduleuze handelingen gepleegd. Na een grondig onderzoek van de politie zijn vier mensen in verzekering gesteld. Het onderzoek wijst uit dat het gaat om een bedrag groot Srd 860.213, 70.

Lecton geeft verder aan, dat de marktleiding het voorval betreurt en dat een digitaal systeem geïntroduceerd zal worden, zodat diefstal in de toekomst wordt voorkomen. De marktmeester verzekert, dat het te introduceren systeem waterdicht is.

ABOP slaat zijn vleugels en verkiezingsaspiraties voor het eerst uit in Nickerie

(Bron foto: Facebook)
Voorzitter Ronnie Brunswijk installeert kern in rijstdistrict


De ABOP stelt voor het eerst kandidaten stellen in Nickerie bij de komende verkiezingen in 2020. Eerder heeft de A Combinatie, waar ABOP deel van uitmaakte, kandidaten gesteld in het westelijke district, maar zij waren niet afkomstig uit de partij. 

Voorzitter Ronnie Brunswijk is, aldus Starnieuws vandaag, zondag 21 oktober 2018, enthousiast over de wijze waarop gisteravond geparticipeerd tijdens de vergadering in de vergaderzaal van hotel Concord aan de Wilhelminastraat te Nieuw Nickerie.

Onder leiding van Rajinder Hanoeman heeft de ABOP-leider een kern geïnstalleerd. De mensen zijn enthousiast en willen hun schouders onder het werk zetten, zegt Brunswijk. Hij heeft vrijdag ook vergaderd in Coronie en zaterdagochtend in Wageningen.

In Nickerie heeft de partij de mensen voorgehouden, dat de koers van Srd 3,30 voor de Amerikaanse dollar is gegaan naar Srd 7,80. Dit is een enorme devaluatie van de Surinaamse munt. De rijstboeren moeten hierdoor ook dure diesel betalen. Hierdoor is de kostprijs van padie enorm de lucht ingegaan. Ook kunstmest is veel duurder geworden. Deze zaken zullen worden aangepakt door de ABOP.

Op de vergadering in Nickerie was rijstindustrieel Liakat Mahawatkhan als toehoorder aanwezig.

Oud-Assembleelid Finisie geïnstalleerd als districtscommissaris van Brokopondo

(Bron foto:NII)
President Bouterse beëdigt Finisie in de Krutu Oso te Brownsweg


Frederik Finisie is zaterdag 20 oktober 2018 door president Desi Bouterse beëdigd als districtscommissaris van Brokopondo, na 22 jaar als NDP-volksvertegenwoordiger actief te zijn geweest. 

De beëdigingsplechtigheid en installatie vonden plaats in de Krutu Oso te Brownsweg.

President Bouterse gaat ervan uit dat hij alle adviezen van anderen ter harte neemt, zodat het werk op dezelfde voet voortgezet kan worden, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII).

'U bent districtscommissaris van Brokopondo en u bent districtscommissaris van elke inwoner van Brokopondo. Ik vraag hierbij uw staf om u de volle ondersteuning te geven', sprak het staatshoofd. Hij drukte eenieder op het hart de schouders onder het werk te zetten, zodat Brokopondo tot grotere hoogtes gebracht wordt.

Het staatshoofd bedankte de aftredende districtscommissaris van Brokopondo, Kenya Pansa, voor haar inzet en verrichtte werk in het district. Pansa wenste haar opvolger veel kracht, sterkte en Gods bescherming toe en sprak de hoop uit dat hij de ondersteuning krijgt van eenieder.

Surinaams volkslied heeft grotendeels Friese roots...

Oorspronkelijke tekst in 1893 geschreven door Friese predikant Cornelis Atses Hoekstra

(Bron foto: Leeuwarder Courant)

Het Surinaams volkslied heeft grotendeels Friese roots. Dat schrijft de Leeuwarder Courant zaterdag 20 oktober 2018. De oorspronkelijke tekst die begint met ‘Suriname’s trotse stromen’ is in 1893 geschreven door de Friese predikant Cornelis Atses Hoekstra, op een melodie uit 1876 van de Friese onderwijzer J.C. de Puy. 

De Surinaamse dichter Trefossa herschreef de tekst later. Zijn versie, waarin hij twee regels van Hoekstra liet staan, werd in 1959 het officiële volkslied van Suriname.

Dichter fan Fryslân Eeltsje Hettinga vestigt de aandacht op deze Fries-Surinaamse link naar aanleiding van de manifestatie ‘F)rede fan Fryslân, feest foar elkenien’, zaterdagmiddag in de Prinsentuin in Leeuwarden. Hettinga sprak daar.

Hij wil onderstrepen 'dat de bannen tusken Suriname en Fryslân in pear slaggen fierder geane as de A7’.

Verdachte die motoragent in benen schoot eerder veroordeeld voor moord

Gezondheidssituatie van agent, na operatie, is stabiel


De 35-jarige F.H. die vrijdagmorgen betrokken op de Martin Luther Kingweg een politieagent van de Motor Surveillance Dienst in beide benen schoot is eerder veroordeeld geweest voor moord, zo bericht de Ware Tijd zaterdag 20 oktober 2018. 

De politieman was op de motorfiets het verkeer aan het regelen. Hij kreeg informatie van een burger, dat een man, die op dezelfde weg liep, vermoedelijk deel uitmaakte van een groep van ten minste vier mannen die vrijdagochtend een beroving hebben gepleegd in een woning aan de Vredenburgweg Serie-B te Houttuin. Zij hadden daar een jachtgeweer buitgemaakt.

In 2007 was H. betrokken bij een schietincident in de Kankawastraat in Livorno waarbij een man werd doodgeschoten. H. werd als de schutter in beeld gebracht en aangehouden. Hij werd voor die zaak veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf, maar kwam eerder vrij.

Dankzij de medewerking van de burgerij kom de politie de verdachte enkele uren later aanhouden in Livorno. De man had er alles aan gedaan om uit handen van de politie te blijven waarbij hij zich schuilhield in kanalen, bosrijke en drassige gebieden.

De gezondheidssituatie van de politieagent is stabiel. Er moest operatief worden ingegrepen.

Man (55) komt er met gevangenisstraf van drie jaar met aftrek voor misbruik twee minderjarige stiefdochters bekaaid van af

OM had tegen recidivist (!) acht jaar gevangenisstraf geëist....


De 55-jarige H.V. is gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar met aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest. De man heeft ontucht gepleegd met zijn twee minderjarige stiefdochters, eerder dit jaar. De rechter week met haar vonnis onbegrijpelijk fors af van de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM) van acht jaar, eveneens met aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest.

V. zou eerder dit jaar een poging hebben gewaagd om seks te krijgen met zijn minderjarige stiefdochters, maar ontkent alle beschuldigingen. Hij was het daarom niet eens met het uitgesproken vonnis, zo bericht de Ware Tijd zaterdag 20 oktober 2018.

De rechter zei, bewezen te achten dat hij schuldig is, omdat beide slachtoffers afzonderlijke verklaring hebben afgelegd die geloofwaardig overkomen. Ook is uit het medisch rapport van een deskundige gebleken, dat er seksuele handelingen gepleegd zijn met de kinderen. 'We hebben consistente verklaringen van de slachtoffers. Niemand legt zomaar een verklaring af.'

De rechter sprak V. aan op zijn op seks beluste handelingen. Ze zei, dat ze het hem als vaderfiguur bijzonder kwalijk neemt, dat hij zulke strafbare feiten gepleegd heeft. Hij heeft volgens de magistraat het vertrouwen in zijn eigen familie geschaad. 'Ze hebben alles verklaard. Het gaat om een ernstig strafbaar feit dat u hebt gepleegd. U zou als vaderfiguur moeten dienen. Maar, u doet dat juist niet. En u bent al eerder veroordeeld voor ontucht. U leert het niet af.' 

V. is eerder veroordeeld voor ontucht met zijn eigen dochter....

'Rookloos gaat het nu niet zijn, maar het is wel aanzienlijk minder dan de eerste dagen'

Vuur op vuilstort onder controle, maar rook verdwijnt niet van vandaag op morgen

Nog steeds wordt aanwezigheid begraven asbestdakplaten op vuilstort doodgezwegen.... - NIMOS op de hoogte!


Al ruim twee weken worden bluswerkzaamheden op de vuilstortplaats Ornamibo uitgevoerd. Zware machines, hun operators en brandweerlui brengen er hele dagen door. Tot ver buiten de directe omgeving is last ondervonden van de dikke rook en de stank. Kinderen en volwassenen zijn ziek geworden, enkele scholen hebben de deuren moeten sluiten. Buurtbewoners hebben weer eens geprotesteerd. Zij ondervinden al 20 jaar last. Zij willen dat de vuilstortplaats gesloten wordt. Dit schrijft Starnieuws zaterdag 20 oktober 2018.

Vicepresident Ashwin Adhin heeft uitgelegd dat er van sluiting of verhuizing voorlopig geen sprake is. Er komen wel ordening en maatregelen om brand te voorkomen. De vuilnisbelt heeft vaker in brand gestaan.Jerry Slijngard, coördinator van NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing), en districtscommissaris van Wanica Zuidoost, Audrey Hankers, hebben zich gisteren weer eens gevoegd bij brandweercommandant Radjen Jakhari. Er werd uiteraard gesproken over de stand van zaken. Er moet nog met veel rekening gehouden worden, gaf Jakhari aan. Feit is dat het vuur onder controle is. De regen heeft helpen blussen.

Er is zodanig werk verzet, dat de regen zaken niet erger heeft kunnen maken. 'Rookloos gaat het nu niet zijn', merkt Slijngard op. 'Het is wel aanzienlijk minder dan de eerste dagen.'

Er zal rapport worden uitgebracht aan de vicepresident. Dan volgt een officiële statement van de regering. Op de persconferentie dinsdag is meegedeeld, dat Srd 500.000 beschikbaar is gesteld voor de operatie. Het kan tot een miljoen opgetrokken worden, indien nodig. Er zijn ondertussen meer graafmachines en materieel ingezet.

Per helikopter is over het gebied gevlogen om onder andere de brandhaarden in kaart te brengen.

20 maart 2013 (!) https://suriname-tribune.blogspot.com/2013/03/suriname-weet-zich-geen-raad-met-afval.html

'Ook asbestafval 
Een maand later, 15 juni 2012, bevestigde Steven Codrington, waarnemend hoofd van de afdeling Vuilophaal en Verwerking binnen het ministerie van Openbare Werken (OW), dat asbestafval te Ornamibo wordt gedumpt. Codrington: ‘Er is op de stortplaats te Ornamibo inderdaad een locatie waar asbest wordt opgeslagen. Deze locatie is in de tijd samen met het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) aangewezen en is ook met GPS-coördinaten vastgelegd. Het is ook de enige plaats in Suriname waar asbestafval wordt begraven.’ Ontwikkeling in Suriname) aangewezen en is ook met GPS-coördinaten vastgelegd. Het is ook de enige plaats in Suriname waar asbestafval wordt begraven.’

 
Codrington verzekerde dat er geen enkel risico bestaat dat, bijvoorbeeld bij een brand, een shovel begraven asbestafval kapot zou kunnen trekken waardoor het levensgevaarlijke asbeststof zou kunnen vrijkomen. ‘De locatie waar asbestdakplaten worden begraven is afzonderlijk van de locatie waar het dagelijks huishoudelijk afval wordt verwerkt. Er rijdt dus geen machine over de locatie waar de platen worden geplaatst.’

 
Volgens Codrington was begin juni 2012 op de vuilstort Ornamibo 413 kubieke meter asbestafval (asbesthoudende dakplaten) begraven. Op de vraag aan Codrington of met het begraven van asbestafval niet een probleem naar de toekomst wordt verschoven, antwoordde hij: ‘Neen, het is geenszins de bedoeling dat het voor eeuwig zo blijft, maar dat na de herinrichting van de stortplaats er een permanente oplossing komt.’