vrijdag 26 oktober 2018

Brazilië kiest mogelijk 'dictatoriale' president

Controversiële Jair Bolsonaro favoriet bij presidentsverkiezing zondag 28 oktober


Ongeveer 147 miljoen Brazilianen kunnen zondag de nieuwe president kiezen en peilingen wijzen op een grote overwinning van de rechtse populist en ex-militair Jair Bolsonaro. Zijn tegenspeler van de linkse Partido dos Trabalhadores, PT (Arbeiderspartij), Fernando Haddad (55), moest het in recente peilingen met de steun van 43 procent van de ondervraagden doen. De rest steunde de 63-jarige Bolsonaro die door een moordaanslag in september zwaargewond raakte. 

Hij voerde slechts op de achtergrond campagne. Volgens sommige waarnemers is dat een van de redenen dat de populariteit van hem zo stormachtig is toegenomen. Hij kan nog kiezers afschrikken, omdat hij geen duidelijk plan ontvouwt, grove verwensingen rondslingert en gewelddadig ingrijpen en militair bestuur aanprijst.

Bolsonaro is niet het soort fascist dat een blad voor de mond neemt. Bij hem geen codetaal, maar onverbloemde oproepen tot geweld. 'De rode outlaws zullen verbannen worden van ons thuisland. Het wordt een schoonmaakoperatie zoals er nog nooit één geweest is in de geschiedenis van Brazilië', zei hij zondag 21 oktober tijdens een politieke meeting.

Deze politieke meeting vond plaats op een plein in Sao Paulo. Bolsonaro bevond zich zelf in de tuin van zijn huis in Rio De Janeiro, maar sprak zijn aanhangers toe via een telefoonverbinding. 'Ofwel steken ze de oceaan over, ofwel gaan ze naar de gevangenis', zei Bolsonaro over zijn 'rode politieke tegenstanders'.

De Beweging van Landloze Boeren beloofde hij te behandelen als terroristen. Hij wil de agentschappen die het regenwoud beschermen uitschakelen en pleit voor nieuwe mijnen en economische ontwikkeling van het Amazonewoud.



In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen behaalde hij al met 46 procent verreweg de meeste stemmen, vooral dankzij zijn tirades tegen criminelen.

Zijn verbijsterde tegenstanders beklemtonen dat hij de militaire dictatuur (1964-1985) terug wil en bovendien homo's, indianen, zwarte Brazilianen en vrouwen haat. In de aanloop naar zondag is hij opgevoerd als een gevaar voor de hele planeet, omdat zijn regering het einde van het Amazonewoud zou betekenen.

De meeste Brazilianen zijn wars van Bolsonaro's gebral, maar denken dat hij het enige alternatief is voor corrupte en falende politici.

Haddads PT heeft het land van 2003 tot 2016 geregeerd, Sinds de olieprijzen circa vijf jaar terug kelderden, is de sociale vooruitgang die onder PT-president Lula da Silva werd geboekt, ingestort. Tientallen miljoenen die uit de armoe werden getrokken, zijn terug bij af. Ze wijten dat vooral aan de PT.

Bolsonaro's boodschap dat keihard moet worden ingegrepen en militair bewind zo slecht niet is, beangstigt weinig kiezers. De Braziliaanse dictatuur was met circa vierhonderd vermoorde of verdwenen politieke tegenstanders over 21 jaar tijd niet de bloedigste in de regio. De kiezers zijn wel bang voor het criminele bloedvergieten dat dit jaar alleen al aan 34.000 mensen het leven heeft gekost (tot 1 september). Dat is bijna 100.000 sinds begin 2017.

In Brazilië woont 8 procent van de wereldbevolking, maar er wordt circa een derde van alle geregistreerde moorden in de wereld gepleegd. Het land zoekt een uitweg uit de impasse van stijgende staatsschuld, economische neergang, dure en falende overheidsdiensten en de criminaliteit. Het moet blijken of Bolsonaro en zijn economische leermeester, de liberaal Paulo Guedes, die kunnen vinden.

(Suriname Mirror/ANP/DeWereldMorgen/YouTube)

CDA en D66 stellen Kamervragen aan minister Blok over akkoord met Venezuela

Volgens EU schendt vicepresident El Aissami → mensenrechten en maakt zich schuldig aan martelingen


CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert en zijn D66-collega Sjoerd Sjoerdsma willen tot in detail van minister Blok weten waarom hij een akkoord sloot met de Venezolaanse vice-president Tareck El Aissami, zo bericht ZEMBLA, hét onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA, vandaag, vrijdag 26 oktober 2018.

Volgens de Europese Unie schendt El Aissami mensenrechten en maakt hij zich schuldig aan martelingen. Daarom heeft de EU op 25 juni sancties ingesteld tegen El Aissami.

Uit de ZEMBLA-uitzending ‘Aangespoeld in het Verenigd Koninkrijk’ blijkt, dat Stef Blok al wist dat de EU sancties zou instellen vóórdat hij een akkoord sloot in Venezuela. Van Helvert (CDA) en Sjoerdsma (D66) vragen de minister van Buitenlandse Zaken wanneer het voornemen tot sancties tegen El Aissami vanuit de EU bekend werd bij het ministerie. Ook vragen ze zich af welke rol het voornemen tot sancties tegen El Aissami heeft gespeeld in de afweging om tot een akkoord te komen met hem.

'Wat waren de resultaten of uitkomsten van de afzonderlijks gesprekken op het ministerie om ondanks de voorgenomen sancties toch tot een akkoord te komen met El Aissami?'

Ze stellen Blok de vraag of hij het gerechtvaardigd vindt om een grensakkoord met een mensenrechtenschender te sluiten.

Blok stemde op verzoek van Venezuela in met de benoeming van de omstreden Carlos Mata Figueroa als consul van Venezuela op Aruba. Figueroa wordt gelinkt aan drugscriminaliteit. Minister-president Wever-Croes van Aruba zegt in ZEMBLA, dat ze hem daarom liever buiten Aruba had gehouden. Van Helvert en Sjoerdsma willen van Blok weten of Venezuela heeft geëist dat de benoeming van Figueroa als consul zou worden goedgekeurd.

Op 20 november 2018 organiseert het kabinet in Den Haag een Europees congres over persoonlijke sancties tegen mensenrechtenschenders. De twee Kamerleden vragen de minister van Buitenlandse Zaken: 'Welke impact heeft het akkoord tussen de minister en El Aissami op de uitkomst van dit congres?'

Eerder stelde PvdA-Kamerlid en voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen Kamervragen naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending. Tot op heden is daar nog geen antwoord op gegeven.

8 Decemberproces wordt maandag 29 oktober hervat

Verdachten krijgen het laatste woord


De zitting van de Krijgsraad in de burgerkamer in het 8 decemberproces wordt maandag 29 oktober hervat. De advocaten zullen dan hun dupliek houden, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 26 oktober 2018. Ook de verdachten hebben de gelegenheid om het laatste woord te voeren. 

Een dag later wordt de zitting in de militaire kamer gehouden.

In de burgerkamer worden Desi Bouterse, Jimmy Stolk en Etienne Boerenveen berecht. Deze kamer wordt gevormd door de burgerrechters Cynthia Valstein-Montnor (president) en de rechters Suzanna Chu en Rewita Chatterpal. Tegen Bouterse en Boerenveen is door auditeur-militair Roy Elgin 20 jaar cel geëist. Elgin heeft vrijspraak gevraagd voor Stolk.

In de militaire kamer zou Elgin op 12 oktober zijn repliek houden. Deze zitting werd door de Krijgsraad uitgesteld naar 30 oktober. Het Openbaar Ministerie zal dan reageren op het pleidooi van de advocaten. Deze kamer wordt gevormd door Valstein-Montnor (president) en de militaire rechters Mike Cooper en Carlos Li Fo Sjoe.

Op de zittingsdagen maandag en dinsdag zal de Wulfingstraat worden afgesloten vanaf zes uur 's morgens. Er zal geen verkeer worden toegelaten vanuit de Henck Arronstraat naar de Wulfingstraat. Bestemmingsverkeer vanuit de Rooseveldtkade zal worden toegestaan. De afsluiting wordt na de zitting opgeheven.

Artsen onderzoeken omwonenden smeulende tijdbom vuilstort Ornamibo

'Ik hoop het niet, maar het is niet uitgesloten dat de mensen giftige gassen hebben ingeademd'


Het Ministerie van Volksgezondheid is als gevolg van de brand op vuilstortplaats Ornamibo gestart met een onderzoeksprogramma in de nabije omgeving van het incident. Hierin zullen buurtbewoners die dat willen, onderzocht worden op eventuele ziektes opgelopen door de rook of andere gassen die ze hebben ingeademd. Er zal ook nagegaan worden hoeveel buurtbewoners daadwerkelijk ziek zijn geworden als gevolg van de brand. 

Het project is gestart op de OS Houttuin 1. Tientallen leerlingen van de school zijn op de eerste dag samen met enkele leerkrachten gescreend.

'De verpleegkundigen kijken naar normale dingen zoals hoesten, neusloop en andere kleine zaken. De arts bekijkt met zijn apparaten of er opvallende dingen zijn. Als er niets is geconstateerd dan laten we zo iemand gaan, maar als er toch iets is, dan krijgt dat kind een verwijsbrief voor de huisarts', zegt Aloysius Koendjbiharie, arts en coördinator afdeling Community Health van de Regionale Gezondheidsdienst, vandaag, vrijdag 26 oktober 2018, in de Ware Tijd.

Hij garandeert de privacy en confidentialiteit van zowel de leerlingen als de leerkrachten. De scholieren hebben eerder een toestemmingsbrief meegekregen voor hun ouders. Indien de ouders het niet nodig vinden wordt hun kind niet onderzocht.

Volgens projectcoördinator Premdew Lachman, hadden de meeste ouders geen moeite met de screening. Echter, er zijn mensen die geen medewerking verlenen. 'Ik weet niet waarom, maar ik denk dat ze de boodschap niet goed hebben begrepen. We hebben dat genoteerd en zullen het doorsturen naar het commissariaat. Ik hoop dat ze deze groep dan toch zover kunnen krijgen', zegt Lachman.

De projectcoördinator wijst er op, dat de gevolgen heel ernstig kunnen zijn. Vandaar dat er vanuit de RGD zo goed en zorgvuldig mogelijk wordt ingespeeld op deze situatie. 'We moeten de situatie niet onderschatten. Ik hoop het niet, maar het is niet uitgesloten dat de mensen giftige gassen hebben ingeademd. U moet nagaan dat de mensen constant last hadden van de rook', benadrukt hij. De consequenties kunnen volgens hem ook pas na een bepaalde periode te merken zijn.

De data die verzameld worden tijdens dit programma zal worden overgedragen aan Volksgezondheid en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG. Zij zullen op hun beurt verder plannen hoe het kwaad tot een minimum te beperken.

De drie scholen van de buurt zijn de komende tien dagen aan de beurt, daarna volgen de volwassenen van de omgeving. Lachman stelt dat er ook onderzocht zal worden welke stoffen in het gebied voorkomen. 'Aan de hand daarvan kunnen we heel vroeg bepalen aan welke gebieden we meer aandacht moeten besteden.'

Suriname voor het eerst gastland van Pan-American Muay-Thai Kampioenschappen

Vechters uit onder andere Peru, Brazilië, Argentinië, Frans Guyana en Uruguay in de ring



Vandaag, vrijdag 26 oktober 2018, zaterdag en zondag, is Suriname voor het eerst gastland van de Pan-American Muay-Thai Kampioenschappen in de Anthony Nesty Sporthal. De organisatie, de Surinaamse Thaiboksbond (SuThaiBo), spreekt van een internationaal toernooi met vechters uit onder andere Peru, Brazilië, Argentinië, Frans Guyana en Uruguay. 



Volgens een bericht ovan het Nationaal Informatie Instituut zal het evenement een speciaal tintje hebben aangezien het de bedoeling is om aan top thaiboksers als Tyrone Spong en Jairzinho ’Bigi Boi’ Rozenstruik een lifetime achievement award uit te reiken voor hun prestaties.

De Pan-American Muay-Thai Kampioenschappen worden dit jaar voor de vierde keer gehouden. Suriname zal aantreden met 40 topvechters.

De prijs van een toegangskaartje is Srd 80 per dag en voor twee dagen Srd 100. Op de derde dag worden de prijzen uitgereikt en de toegang is dan gratis.

Assemblee akkoord met toetreding Suriname tot twee werkarmen van IsDB

Mathoera (VHP): 'Hoe komt het dat er zoveel geld besteed is en vooruitgang is nergens te zien?'


In De Nationale Assemblee (DNA) is gisteren de toetreding van Suriname tot de Islamic Corporation for Insurance of Investments and Export Credits (ICIEC) én de International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC) met 26 algemene stemmen aangenomen. Dit betekent dat Suriname toestemming heeft om lid te worden van deze twee organisaties die onderdeel zijn van de Islamic Development Bank (IsDB), waar het land al lid van is, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 26 oktober 2018.

Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) heeft gisteren opnieuw haar bezorgdheid geuit over hoe de regering de geleende gelden gebruikt. 'De toetreding tot deze instellingen biedt grote kansen voor Suriname. Kansen en mogelijkheden om productiesectoren te ontwikkelen. Maar, dan moeten we juiste keuzes maken, huiswerk maken.'

Mathoera is de mening toegedaan, dat de regering haar huiswerk niet heeft gemaakt, of niet goed heeft gemaakt. 'Daar waar andere landen de leningen van deze instellingen gebruiken om hun productiesectoren te ontwikkelen, gebruiken wij de leningen in de consumptieve sector. Wij hebben bijkans 300 miljoen Amerikaanse dollar geleend, waarvan nog geen 50 miljoen in de sectoren zijn gestopt die geld gaan genereren. Zo gaat het geld weer verdampen. Als ik de plannen van de regering op een rijtje zet, zie ik 17 sectoren en projecten, die men wil aanpakken. Waar haalt u de capaciteit en de expertise hiervoor?', vroegtMathoera.

'We hebben als land inmiddels meer dan 17 miljard Srd geleend. Dat is wat in begroting 2019 staat. Externe deskundigen vermoeden dat het bedrag hoger is en dat het leningenplafond overschreden is. In de afgelopen drie jaren hebben we gezien, dat die 17 miljard reeds is besteed en we hebben een crisis in gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid, productie. Hoe komt het dat er zoveel geld besteed is en de vooruitgang is nergens te zien?'

'Nu willen we lid worden van nieuwe instituten, die ons mogelijkheden bieden om meer geld te lenen en investeringen te verzekeren.'

Assembleelid Marinus Bee (ABOP) is van mening, dat meer geld niet voor oplossing hoeft te zorgen. 'We hebben in de afgelopen jaren heel veel geld verbrast. We hebben een managementprobleem op het gebied van politiek economisch bestuur, we stellen constant verkeerde prioriteiten. Het lenen van geld is op zich geen probleem, maar de doelmatigheid ervan is belangrijk', stelde het DNA-lid.

Districtscommissaris Kenya Pansa ontkent beschuldiging van corruptie

'Mijn naam wordt zomaar door het slijk gehaald en ik weet niet waarom men dat heeft gedaan'


'Ik heb mij ingezet voor mijn district om de duurzame ontwikkeling te verhogen en mijn naam wordt zomaar door het slijk gehaald. De achterliggende gedachte om me te beschuldigen van corrupte handelingen is zeer negatief en ik weet niet waarom men dat heeft gedaan.' Dat zegt de scheidende districtscommissaris Kenya Pansa van Brokopondo vandaag, vrijdag 26 oktober 2018, in de Ware Tijd, in reactie op de beschuldiging van corruptie. 

De Ware Tijd berichtte woensdag, dat die vermoedelijke handelingen Pansa de post van districtscommissaris van Brokopondo zouden hebben gekost. Ze zou begin 2017 toestemming hebben gegeven om aan goudwinning te doen nabij een school in Brokopondo Centrum en zou hiervoor geld hebben ontvangen.

'Ik heb er juist voor gezorgd, dat goudzoekers zijn ontruimd door het Regio Bijstandsteam (RBT)', stelt Pansa. Zij herinnert zich dat kort nadat ze het beheer over het district had overgenomen op 9 december 2016, ze geconfronteerd werd met de illegale goudwinning dicht bij de school. Ze heeft toen de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD) en de Commissie Ordening Goudsector (COG) erbij gehaald. De goudzoekers zijn terstond gevraagd de activiteiten te stoppen, maar kwamen volgens de dc in opstand. 'Door het RBT hebben we ze verwijderd. Het ging om 80 tot 150 mannen.'

De goudzoekers zijn toen erop gewezen, dat ze gerechtelijk vervolgd kunnen worden wegens de strafbare feiten die ze gepleegd hadden. Er was schade toegebracht aan het milieu en onder meer waren waterwegen door de goudactiviteiten dichtgeslibd. Dat zorgde volgens Pansa ervoor dat het terrein van de school bij regen onder water raakte.

'De mannen hebben de waterwegen opengemaakt en een deel van het terrein waar ze hadden gewerkt hebben ze geëgaliseerd. Daarna zijn ze voorgoed vertrokken. Dat is het verhaal en ik heb ook nimmer corruptief gehandeld in andere gevallen.'

Minimarket op Curaçao weer op slot

'Ze hebben wel wat te doen voor het weer open kan'

'Het was een enorme bende daarbinnen en een hoop afval wordt gewoon in een nabijgelegen rooi gegooid'


De eigenaren en medewerkers hebben klaarblijkelijk geen wonderen weten te verrichten in hun minimarket sinds de laatste keer, dat het multidisciplinaire team er een inval deed. Gisteren kwamen de ambtenaren van het Belasting Accountants Bureau (BAB), het ministerie van Economische Ontwikkeling en van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, alsmede de politie, weer langs en zij constateerden dat er opnieuw behoorlijk wat mis was in de zaak. Reden genoeg om de minimarket te sluiten. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 26 oktober 2018.

'Ze hebben wel wat te doen voor het weer open kan', zegt Angelo Pichardo van het BAB. 'Wij hebben zelf geconstateerd dat ze geen bij de BAB geregistreerde kassa hebben. Die zou kapot zijn en ze waren in afwachting van een nieuwe. Dat zullen we uitzoeken, maar in elk geval mogen ze niet open vooraleer ze dat op orde hebben.'

Ook MEO had heel wat op te merken. 'Het was een enorme bende daarbinnen, dus dat moet opgeruimd worden', aldus Pichardo. 'We zijn er ook achter gekomen dat men een hoop afval gewoon in een nabijgelegen rooi gooiden. Daar krijgen ze een boete voor. Verder zullen ze op alle fronten moeten aantonen dat ze alles weer op orde hebben. Er zal ook een ambtenaar van Gezondheid, Milieu en Natuur gaan controleren voor de zaak überhaupt weer open mag.'

De leden van het multidisciplinaire team vonden ook levende kippen, ergens in een afgesloten ruimte, zonder eten en drinken. Dan stonden er ook overal binnen en buiten het pand gasflessen. 'En er is een gasleiding die door CurGas gecheckt moet worden.'

Alle schoolbesturen op Curaçao kunnen amper financieel rondkomen

Antilliaans Dagblad trekt Soab-rapport uit juli 2011 uit een lade....


Alle schoolbesturen op Curaçao worstelen al jaren om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Voor de betaling van de elektriciteitsrekening moet dan soms het potje dat bestemd is voor leermiddelen worden aangesproken. Dat blijkt uit een rapport van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) dat in juli 2011 werd afgerond, zo schrijft vandaag, vrijdag 26 oktober 2018, het Antilliaans Dagblad.

Toen gaven de schoolbesturen - Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO), Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS), Dienst Openbare Scholen (DOS) - in interviews met Soab al aan dat de bekostiging tekortschiet. Zeker voor wat betreft de uitgaven aan elektra. Want het tarief dat in het V&V-stelsel door de overheid wordt gehanteerd, valt in 2011 al 6 cent per KwH lager uit dan Aqualectra in rekening brengt.

Ook de kosten voor public relations, advocaten, werving van personeel, administratieve medewerkers en schoonmaak zijn meer dan het budget toelaat.

Dat de schoolbesturen er ‘toch redelijk in slagen om aan hun financiële verplichtingen te voldoen’ is te danken aan het innen van ouderlijke bijdragen en ‘het inzetten van middelen die bestemd zijn voor regulier onderhoud en leermiddelen op overige materiële kosten zoals elektra en bestuur, beheer en administratie’, aldus Soab in 2011.

Benzine op Curaçao wordt weer iets goedkoper

Diesel, water en elektriciteit worden daarentegen duurder...

De prijs van gascilinders blijft gelijk


Benzine wordt weer iets goedkoper. De literprijs Mogas 95 zakt weer onder de twee gulden en kost vanaf volgende week dinsdag 1,995 gulden aan de pomp. Diesel, water en elektriciteit worden daarentegen duurder. Dat heeft de regering gisteren bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 26 oktobeer 2018.

De daling die vorige maand is ingezet wat betreft de prijs van benzine wordt daarmee doorgezet. Betaalde de gebruiker in september nog 2,049 gulden per liter, was dat afgelopen maand nog 2,015 gulden en vanaf volgende week dus nog maar 1,995 gulden.

De daling van het tarief voor benzine is voornamelijk het resultaat van een daling in het zogenoemde ‘overschot/tekortcomponent’. De prijs voor diesel (gasolie LSD) gaat dinsdag juist omhoog. Zakte die vorige maand nog van 1,515 naar 1,498 gulden, wordt dat vanaf dinsdag weer 1,569 gulden per liter. Reden voor deze prijsverandering is een stijging van de aankoopprijs en een daling van de correctie in het overschot/tekortcomponent.

De prijs van gascilinders blijft gelijk; de prijs voor een kleine cilinder van 20 lbs blijft 13 gulden en voor de grotere cilinder van 100 lbs is dat nog steeds 65 gulden.

Ook de tarieven voor stroom, die vorige maand nog daalden, gaan komende maand iets omhoog. Per 1 november kost huishoudelijk gebruik van elektriciteit tot 250 kWh 0,54 gulden per kWh, waar dat eerst nog 0,53 was. Wie 250 tot 350 kWh verbruikt, moet daarvoor volgende week 0,65 betalen in plaats van het huidige tarief van 0,63 gulden.

Zika-uitbraak lijkt uitgedoofd op Aruba, Bonaire en Curaçao

Zika heeft een negatieve invloed gehad op het toerisme


Op Aruba, Bonaire en Curaçao lopen bewoners en bezoekers nog maar heel weinig risico om met het zika-virus besmet te raken. Op de eilanden zijn sinds meer dan een jaar geen nieuwe gevallen gemeld. De zika-epidemie bereikte op Curaçao in 2016 een hoogtepunt. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 26 oktober 2018.

Het virus wordt, net als dengue en chikungunya, overgebracht door de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus), maar veroorzaakt slechts milde griepsymptomen, zoals koorts, hoofdpijn, huiduitslag en pijnlijke botten. Dat de uitbraak inmiddels is uitgedoofd, klopt met eerdere voorspellingen van Izy Gerstenbluth, epidemioloog bij de dienst Geneeskundige en Gezondheidszaken (G&Gz).

Op een bepaald moment is een meerderheid van de bevolking immuun en kan het virus zich voorlopig niet verder verspreiden.

De World Health Organization (WHO) bericht op de website dat het classificatieschema voor landen waar zika voorkomt nu niet langer actief is. Daarin werden tot voor kort nog 21 landen in het Caribisch gebied, waaronder de ABC-eilanden, als categorie-1 aangemerkt: gebieden waar het zikavirus voor het eerst of opnieuw voorkwam of de overdracht nog steeds plaatsvond. Dat de betreffende landen van het label verlost zijn, is volgens de Caribbean Public Health Agency (Carpha) vooral goed nieuws voor de toeristische sector.

De negatieve invloed van de zika-classificatie op het toerisme is volgens Carpha bevestigd door de Caribbean Hotel and Tourism Association en de Caribbean Tourism Organization.

Defensie-minister Benschop: 'Legerofficier Day behoort nog altijd tot het Nationaal Leger'

'Day is eerder al 10 dagen opgesloten geweest voor hetzelfde vergrijp'

Defensie niet gediend van klokkenluider die niets anders doet dan misstanden binnen het leger aan de kaak te stellen


Minister Ronni Benschop van Defensie zei gisteren in antwoord op vragen van volksvertegenwoordigers tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee, dat de ondertussen in ongenade gevallen legerofficier Day nog altijd tot het Nationaal Leger behoort, zo bericht Waterkant.net vandaag, vrijdag 26 oktober 2018.

'Omdat hij een aanvraag tot ontslag had ingediend en graag per 1 september dit jaar uit dienst had willen gaan, dacht hij nu ongestoord alles te kunnen doen en laten wat hij wil. Maar, aangezien hij zijn resolutie nog niet in handen heeft, is hij nog militair', aldus Benschop in het parlement.

'Dat betekent hij dus op basis van de krijgstucht, oftewel de interne gedragsregels binnen de strijdkrachten, wordt aangepakt.'

De minister onthulde, dat Day eerder al 10 dagen opgesloten is geweest voor hetzelfde vergrijp. Hij kreeg daarnaast een reprimande, maar schijnt niet daaruit te hebben geleerd.

De man werd een dezer dagen weer door de Militaire Politie achter slot en grendel gezet, nadat hij zich op sociale media zeer negatief had uitgelaten over Defensie-minister Ronni Benschop, legertoppers en de defensie-organisatie in het algemeen.



Minister Benschop: 'Actie Fransen was reguliere operatie die niets te maken heeft met verdrag'

Oppositie en coalitie Assemblee willen duidelijkheid over grens met Frans Guyana


In De Nationale Assemblee (DNA) is gisteren fel gedebatteerd over het optreden van Franse militairen de vorige maand en afgelopen dinsdag in het Marowijnegebied. Bezittingen van Surinamers zijn in brand gestoken tijdens een gezamenlijke patrouille van de Franse en Surinaamse militairen. 

Minister Ronni Benschop van Defensie heeft gisteren uitgelegd, dat het om een reguliere operatie ging, die niets te maken heeft met het verdrag dat recent gesloten is tussen beide landen.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft een onderhoud gehad met de Franse ambassadeur, Antoine Joly, over deze kwestie. Er komt een vervolggesprek maandag. De bewindsvrouwe benadrukt, dat de Marowijnerivier een verbinding is tussen de leefgemeenschap in beide landen en dat er niet zo rigoureus opgetreden zou moeten worden. De regering wil dat de rust terugkeert tussen beide landen.

Edgar Dikan, minister van Regionale Ontwikkeling, deelde mee dat het traditioneel gezag en de burger Frans Adaba met veel tact hebben opgetreden om erger te voorkomen. Vandaag gaat een regeringsdelegatie naar het gebied om een krutu te beleggen over het gebeurde. De bevolking is opgeroepen om kalm te blijven.

Assembleeleden vallen erover, dat het erop lijkt alsof de grens tussen Suriname en Frans-Guyana onduidelijk is. Terwijl de Fransen hard stellen dat er rechtmatig is gehandeld en dat het om Frans grondgebied gaat, komen er verschillende verklaringen van de Surinaamse zijde. Minister Benschop zei, dat tijdens de patrouille, de Fransen hebben aangegeven dat het om hun territoir gaat. De Surinaamse militairen hebben overleg gehad met de autoriteiten. Daarbij is aangegeven om de bezittingen van Surinamers niet te vernietigen. Toch zijn de Fransen ertoe overgegaan om de machines in brand te steken. Ook een brandstofopslag is in brand gestoken.

De volksvertegenwoordigers van oppositie én coalitie hebben moeite met de gang van zaken.

Wat Amzad Abdoel (NDP) betreft kan het verdrag dat onlangs is gesloten weer worden beëindigd als de Fransen op deze voet doorgaan. Het moet duidelijk zijn wat de grens is en dit moet ook goed gecommuniceerd worden met de plaatselijke bevolking.

Vice-Assembleevoorzitter Melvin Bouva (NDP) vindt dat in het overleg dat de regering heeft met het buurland, ook de Assembleeleden van Marowijne moeten participeren.

Marinus Bee (ABOP) vat deze kwestie hoog op. Duidelijkheid is gewenst over de grens, waarbij het optreden van de Fransen alleen geaccepteerd kan worden als het om hun gebied gaat.

Krishna Mathoera (VHP) stelde, dat terwijl Benschop praat van een reguliere operatie, de Fransen aangeven dat het om 'operatie Harpie' gaat, waarbij van te voren duidelijk is dat alle materiaal wordt vernietigd. Zij wil ook weten of de militairen die meegaan met zo een patrouille weten wat het doel is en wat de uitkomst zal zijn. Ze vraagt of de militairen de grens kunnen vaststellen, zoals de Fransen met geavanceerde technieken beweren dat het om hun grondgebied gaat.

Zorgen bij Assemblee over situatie binnen SLM, maar bedrijf presenteert winstgevend plan 2018-2020

Personeel uit in twee brieven aan parlement forse kritiek op leiding SLM

- Rusland (NPS): 'Wanneer regering niet snel ingrijpt bij de SLM, wordt het bedrijf een instrument om het land te isoleren
- SLM-directie: 'De SLM is sterk genoeg om te kunnen overleven'


De problemen bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) beginnen voor De Nationale Assemblee behoorlijk uit de hand te lopen, zo beriichtv althans de Ware Tijjd vandaag, vrijdag 26 oktober 2018. Er is veel onduidelijkheid over wat zich binnen het bedrijf afspeelt, over bevoegdheden van top functionarissen, de verkoop van delen van het bedrijf en de plannen die de regering heeft met het staatsbedrijf. 

Aanleiding voor vele vragen in het parlement gisteren zijn twee brieven geschreven door het personeel aan het parlement waarin tal van zaken en beschuldigingen richting het management van de SLM worden beschreven. De Assemblee heeft de regering gevraagd haar zo snel als mogelijk te informeren over wat er precies gaande is en om dan ook onmiddellijk in te grijpen. Overigens zal de regering ook moeten uitleggen welke plannen er zijn om het bedrijf gezond te maken.

Vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP) zei, dat de brief van het personeel nog veel meer vragen doet rijzen. Uit de brief blijkt, dat er geklaagd wordt van veel discutabele benoemingen in het bedrijf, de beknotting van medewerkers vanuit de leiding. 'Wat is daar eigenlijk aan de hand?', vroeg Bouva.

NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland zei, dat wanneer vanuit de regering niet snel wordt ingegrepen bij de SLM, het bedrijf een instrument zal worden om het land te isoleren. 'Ik pleit ervoor dat we omzichtig hiermee omgaan. Er is wel transparantie vereist en dat er in het belang van het land goed met elkaar wordt gecommuniceerd', sprak Rusland.

Bij de SLM staan bond en directie al geruime tijd lijnrecht tegenover elkaar. Rusland onthulde, dat er mogelijk investeringen worden gedaan te Zanderij, maar die de vliegmaatschappij niet zelf kan betalen. De NPS-leider waarschuwde, dat niet zoals eerder het geval is geweest bij Telesur een lening in het buitenland wordt gesloten en het bedrijf of delen daarvan als onderpand wordt gegeven. 'Laten we leren uit gevallen die nu gaande zijn internationaal, waar bedrijven niet kunnen betalen en het wordt overgenomen door de investeerder. Laat ons dat niet overkomen.' 

De regering is gevraagd snel het jaarverslag van de SLM over het afgelopen jaar naar het parlement te sturen

(Bron foto: NII)
Overigens heeft de SLM gisteren bij een beleefdheidsbezoek van minister Patrick Pengel van het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie (OWT&C) en zijn team een plan voor een betere toekomst gepresenteerd. Ook werd het plan van aanpak belicht, dat ervoor moet zorgen dat de SLM van een betere toekomst kan spreken, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Tijdens dat bezoek hielden kopstukken van de SLM elk een presentatie over de huidige situatie. De algemeen directeur van de vliegmaatschappij, Gerard Lau, gaf aan, dat de SLM een winstgevend plan 2018-2020 heeft waarbij men voor een winst van 9.5 miljoen Amerikaanse dollar gaat.

Dit plan is samengesteld op basis van verschillende uitgangspunten, waarbij er verschillende activiteiten in de planningsperiode uitgevoerd zullen worden. Het gaat onder andere om het uitlijnen van verschillende processen in de organisatie, kostenbesparend te werk gaan en het verhogen van de maintenance, waardoor er sprake mag zijn van een hogere beschikbaarheid van de vloten.

Ook ligt het volgens de algemeen directeur in de bedoeling dat de samenwerkingsverbanden met vliegmaatschappijen op de Mid-Atlantische route worden versterkt. Dit zal uitpakken in meer winst. Indien nodig zullen meerdere vliegtuigen worden ingezet worden om de passagiers tegemoet te komen. Deze aanpak zal er naartoe leiden dat de SLM over grotere winsten kan praten. Lau benadrukt dat de SLM sterk genoeg is om te kunnen overleven. De vliegmaatschappij gaat voor een brighter future.

Handgranaat gevonden in nabijheid Surinaams restaurant op Bijlmerplein in Amsterdam-Zuidoost

(Bron screenshot: AT5)
Derde incident met een explosief in twee dagen tijd in Amsterdam


Op het Bijlmerplein in Amsterdam Zuidoost is gistermorgen, donderdag 25 oktober 2018, een handgranaat gevonden in de nabijheid van een Surinaams restaurant. Het is het derde incident met een explosief in twee dagen tijd in de stad. 

Woensdag werd een explosief gevonden bij een bedrijfspand in Zuidoost en een handgranaat voor de deur van een hotel in Oud-Zuid, meldt AT5.

De schrik zit er goed in bij de eigenaar van het Surinaamse restaurant waar de handgranaat werd gevonden. 'Ik ben erg geschrokken. We zitten nog niet lang hier, minder dan een jaar. Dit had ik niet verwacht. Ik heb met niemand ruzie en doe gewoon mijn werk. Dus ik heb geen idee waarom ze dit voor onze deur hebben geplaatst.'

Politiemensen troffen rond vier uur 's ochtends, na een melding van knallen, een handgranaat aan in het voetgangersgebied van het Bijlmerplein.


Ondanks een onderzoek naar kogelgaten of hulzen werden die niet aangetroffen. In verband met de veiligheid werd de omgeving ruim afgezet.

Rechercheurs van District Oost doen onderzoek en zullen ook camerabeelden van het gebied nader bestuderen. Voor zover de politie nu weet, zat de handgranaat niet aan een pand vast. Een fotograaf ter plekke zegt dat hij zo’n twee meter van een Surinaams restaurant lag.

NDP-Assembleelid Gangaram Panday jaagt Assemblee en -voorzitster tegen zich in het harnas

Gangaram Panday legt schuld van geweld tegen vrouwen bij de vrouwen zelf.....😒😡

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
'Vrouwen zijn zelf de schuld van het geweld door eerst zelf psychisch geweld toe te passen op mannen'....


Assembleelid Keshopersad Gangaram Panday (NDP) heeft gisteren van vrijwel al zijn collega’s de wind van voren en van achteren gekregen, toen hij zich uitliet over het onderwerp geweld tegen vrouwen. Als hij het al niet verpeste met de opmerking, dat vrouwen zelf de schuld zijn van het geweld door eerst zelf psychisch geweld toe te passen op mannen, maakte hij het alleen maar erger door te stellen dat, dat zijn praktijk ervaring is geweest uit zijn periode als politieman en buurtmanager. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 26 oktober 2018.

Na zijn eerste misstap, was de verontwaardiging van de vrouwelijke parlementariërs duidelijke taal. Aan een waarschuwend geluid van Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons sloeg hij geen acht, maar verweet haar de vrouwen in bescherming te nemen en geen praktijk ervaring te hebben.

Dat was het moment, dat het voor Geerlings-Simons totaal niet meer acceptabel was. Met nadrukkelijke stem distantieerde zij zich als partijgenote van Gangaram Panday's uitspraken.

Kijk en luister naar Gangaram Panday vanaf minuut 35:00: 


'U praat over praktijkervaring, die heb ik meer dan 20 jaar als arts. Maar, er kan hier geen enkele reden gevonden worden voor geen enkele persoon om geweld toe te passen. Als iemand u beledigt, dan hebt u ook een mond, als iemand psychisch geweld op u toe past zoekt u daarvoor een oplossing. Vrouwen zijn slachtoffers van beide, gewoon omdat ze vrouw zijn en dat is geen praktijk, maar uit internationale rapportage, het reist de pan uit in Suriname', zei Geerlings-Simons.

Het toepassen van geweld heeft volgens haar mede als oorzaak dat ouders een pak slaag geven aan hun kinderen wanneer zij zich misdragen. 'Hetzelfde gedrag zien wij bij mannen tegenover hun vrouw. Pak slaag en zij gaan nog verder, door de vrouwen dood te maken. Dit is een ernstige zaak en we tolereren dit op geen enkele manier.'

Geerlings-Simons vergeleek het standpunt van Gangaram Panday met wat gezegd wordt, dat vrouwen worden verkracht, omdat ze met korte kleding mannen hebben uitgedaagd. 'U mag niet verkrachten, als u wordt geterroriseerd door een vrouw hebt u de vrijheid haar te verlaten en zij mag dat ook doen, u hebt geen enkel recht aan het lichaam van een vrouw te komen. Geweld van mannen is gewoon een vorm van machteloosheid en we gaan hier geen rechtvaardiging voor vinden.'

Haar standpunten werden onmiddellijk ondersteund door vrouwelijke parlementariërs.

Fractievoorzitter André Misiekaba van de NDP en Gregory Rusland (NPS) stelden, dat zij onmogelijk achter het standpunt van Gangaram Panday konden staan en ondersteunden Geerlings-Simons in haar oproep aan de regering om met een duidelijk beleid te komen op dit stuk.

VHP-parlementariër Krishna Mathoera, zei te hopen, dat het standpunt van Gangaram Panday niet wordt gedragen binnen het Korps Politie Suriname. 'De politieambtenaar is de eerste lijn hulpverlener, wat zal er dan gebeuren als elke politieambtenaar dit als standpunt inneemt? De politie mag geen eigen conclusie trekken en een mening vormen, maar objectief optreden als hulpverlener en vooral niet deze zaak bagatelliseren anders wordt het probleem dat we hebben ernstig vergroot', zei Mathoera, die commissaris van politie is geweest.

NPS'er Marlon Budike kondigt zijn komst in Assemblee in niet mis te verstane bewoordingen aan

'Ik zal nu de fighter zijn en ben niet iemand die schuilt'

- 'Het wordt niet makkelijk voor hen in De Nationale Assemblee, de voorzitter mag haar borst nat maken'
- Budike vervangt de onlangs overleden VHP'er Girjasing


'Het wordt niet makkelijk voor hen in De Nationale Assemblee (DNA). De voorzitter mag haar borst nat maken.' Met deze woorden kondigt Marlon Budike via de Ware Tijd van donderdag 25 oktober 2018 zijn intrede aan in het parlement. Hij is er klaar voor om de op 8 oktober overleden Sheilendra Girjasing op te volgen en wacht het moment om te bewilligen vol ongeduld af. 

'Wij hadden een stem in Girjasing. Ik zal nu de fighter zijn en ben niet iemand die schuilt. Ik kom niet van de universiteit, maar ik zal mijn stem laten horen.'

Met zijn aantreden verliest de VHP een zetel en komt op acht en de NPS stijgt van twee naar drie. Budike (NPS) stond op de kandidatenlijst van V7-lijst derde na Ingrid Karta-Bink van Pertjajah Luhur als lijsttrekker en Girjasingh (VHP). Lijstduwer was Enrique Ralim, die intussen is overgestapt naar de NDP.

Het aankomende Assembleelid legt uit, dat hij veel heeft helpen bereiken in het district, zoals het renoveren van de RGD-poli. 'Ik ben de man van het veld en weet precies wat de inwoners willen.'

Budike zal zich sterk maken voor het oplossen van het drinkwaterprobleem in delen van het district en de aanleg van een betonnen aanmeerstijger. Hij weet dat hiervoor al geld was gereserveerd, maar dat het anders is besteed.

NPS-voorzitter Gregory Rusland is ervan overtuigd dat Budike een versterking zal blijken te zijn van de fractie in het parlement. 'De partij heeft dan met drie zetels meer ruimte om zaken in het parlement aan te kaarten en het werk kan beter worden verdeeld.' Rusland zegt dat zijn aankomend fractielid al lang met passie en toewijding werkt in Commewijne. Volgens de voorzitter is Budike in staat om ontwikkelingsthema's over minder draagkrachtigen in het district aan de orde te stellen. 'Hij timmert hard aan de weg als coördinator van de partij in Commewijne.'

Rusland weet, dat zijn partijgenoot in zijn positie als DNA-lid een sterkere boodschap naar buiten kan brengen. Budike werkt al 25 jaar als klerk op een advocatenkantoor. Hij heeft de deurwaardersopleiding met goed gevolg doorlopen, maar is nooit toegelaten in de functie. Hij was van 2010 tot en met 2015 lid van de Districtsraad. In 2014 werd hij afdelingsvoorzitter van de NPS in Commewijne, nadat Remy Pollack door de NDP-regering tot districtscommissaris werd benoemd.

Clean sweep binnen het Directoraat Nationale Veiligheid

'Zo gauw de veiligheid en omstandigheden veranderen, ga je je strategie aanpassen'


Per 1 november vinden er grote verschuivingen plaats binnen het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). Diverse functionarissen worden uit hun functie ontheven en ter beschikking gesteld van de president. Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) heeft donderdag 25 oktober 2018 vragen hierover gesteld in De Nationale Assemblee, zo schrijft Starnieuws. 

Minister Ronni Benschop van Defensie heeft geantwoord, dat 'zo gauw de veiligheid en omstandigheden veranderen, ga je je strategie aanpassen.' Dit aan de hand van de veiligheidsdreiging. De aanpassingen vinden plaats op basis van de principes die gangbaar zijn binnen de defensieorganisatie.

Gajadien merkt op, dat met de beantwoording van de minister nog steeds zaken niet duidelijk zijn geworden. Uit strategische redenen kunnen allerlei mutaties plaatsvinden. Er wordt volgens de volksvertegenwoordiger gesold met de democratie.

De volgende personen worden ontheven per 1 november:

- majoor E.Aalstein (hoofd Binnenlandse Inlichtingen)
- majoor Maanster (hoofd Contra Inlichtingen)
- inspecteur Eerste Klasse Terborg (hoofd Speciale Operatiën)
- majoor Nijbroek (hoofd Veiligheidsdienst DNV).


Majoor Nijbroek gaat naar CTU.EOD en de Maritieme Unit, kapitein Kalka wordt hoofd Veiligheidsdienst DNV en inspecteur Derde Klasse Pengel wordt hoofd Binnenlandse Inlichtingen.

Per 1 november zal ook majoor R.Martopawiro, onderdirecteur Nationale Veiligheid met verlof gaan en aansluitend met pensioen. Majoor Gwendoline Babel is belast met de waarneming. Al deze mededelingen zijn gedaan door luitenant-kolonel Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid.