vrijdag 17 november 2017

Friese actievoerders willen anti-Zwarte Pietdemonstranten volgen vanaf Afsluitdijk

Groepen Friezen trachten komst actiegroep Kick Out Zwarte Piet naar Dokkum te verhinderen


Friese actievoerders willen anti-Zwarte Pietdemonstranten zaterdagochtend gaan volgen vanaf de Afsluitdijk, om ze ervan te weerhouden een protest te organiseren bij de Sinterklaasintocht in Dokkum. De Telegraaf bericht vrijdag 17 november 2017 dat van bronnen te hebben vernomen.

Verschillende groepen boze Friezen willen proberen om de komst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) naar Friesland te verhinderen.

Op Facebook zoeken mensen contact met elkaar. 'Mensen, jong en oud, zijn boos', zegt een bron, die anoniem wil blijven. 'Iedereen zoekt verbinding met elkaar op dit moment en ze coördineren alles.'

Veel Friezen zijn niet blij met de komst van de anti-Zwarte Piet actievoerders, die in Dokkum een ’Mars voor Beschaving’ willen houden om 'een statement te maken voor een inclusief Sinterklaasfeest én een samenleving zonder racisme'.

Onderneemster Jenny Douwes (39) uit Drachten startte met anderen een initiatief, Project P, tegen de demonstranten, maar dit werd verboden door de burgemeester van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt. De burgemeester noemde de actie ’opruiing’. 'Ik vind het onterecht dat ik word beschuldigd van opruiing, terwijl wij slechts op een ludieke manier willen laten merken dat wij de échte opruiers, namelijk die anti-Piet activisten, niet tussen onze kinderen in Dokkum willen hebben. De kinderen worden bang van hun geschreeuw', zei Douwes eerder tegen De Telegraaf.

Of zij iets te maken heeft met de aangekondigde acties, is onbekend.

Verschillende Friese actievoerders willen de bussen met anti-Zwarte Pietdemonstranten vanaf de Afsluitdijk gaan volgen.

Andere Friezen zouden zelfs naar Noord-Holland afreizen om de bussen van daaruit te escorteren. In en rond Dokkum circuleert een flyer waarop burgers worden opgeroepen om ’in actie te komen’ en de bussen van KOZP ’niet door te laten’. Ook wordt het verbod van Project P op de flyer gehekeld.

Bankdirecteur Emsley Tromp op Curaçao vrijgesproken van belastingontduiking

OM heeft niet hard gemaakt dat belastingformulieren opzettelijk foutief zijn ingediend


Bankdirecteur Emsley Tromp is vandaag, vrijdag 17 november 2017, vrijgesproken van belastingontduiking door de rechter op Curaçao. De voormalige directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten stond terecht voor vermoedelijk gesjoemel met zijn aangiftes. Dit meldt De Telegraaf.

Volgens de rechter heeft het Openbaar Ministerie echter niet hard kunnen maken dat er sprake was van het opzettelijk foutief indienen van zijn belastingformulieren. Het draaide om de taks over een ruimhartige pensioenbijdrage.

Tromp is geroemd en omstreden op Curaçao en Sint Maarten. Als één van de weinige publieke figuren bleef hij sterk tegenstand bieden aan ex-premier Gerrit Schotte toen die het eiland regeerde tussen 2010 en 2012. Anderzijds ontstond er onlangs flinke beroering over het goudomrande salaris dat de bankdirecteur verdiende.

Terwijl de directeur van de Nederlandse Bank zich in 2014 tevreden moest stellen met zo’n vierhonderdduizend euro aan salaris, verdiende Tromp in datzelfde jaar voor het financiële toezicht op twee Caribische eilanden, maar liefst het dubbele: 850.000 euro.

 Tromp is enkele maanden geleden ontslagen uit zijn functie.

SLM huurt periode 23 november-28 februari Boeing 737-800 van Travel Service A.S. uit Tsjechië iin

Contracten van de Boeing 737–300 PZ-TCO en PZ-TCN lopen ten einde

(Bron: Travel Service A.S.)

De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) zal van 23 november 2017 tot en met 28 februari 2018 een Boeing 737-800 van Travel Service A.S. (TVS) uit Tsjechië inhuren voor de regionale route. Indien alles volgens planning verloopt, moet een Boeing 737-700 in februari 2018 op de Johan Adolf Pengelluchthaven landen ter vervanging van de al uitgefaseerde PZ-TCO, meldt de SLM vandaag, vrijdag 17 november 2017. 

Acht jaar geleden heeft SLM twee machines van het type Boeing 737–300, initieel voor drie jaren geleased van 'AWAS' (In augustus 2017 is overgenomen doot Dubai Aerospace Enterprise).

Deze overeenkomst werd tot tweemaal verlengd.

De contracten van de PZ-TCO en PZ-TCN  lopen nu ten einde. De PZ-TCO (district of Marowijne) is al uitgefaseerd, en de PZ-TCN volgt in december. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het uitfaserings-proces van de PZ-TCN (district of Commewijne). Volgens het leasecontract zal de machine na een controle te Sanford Orlando, worden afgeleverd aan AWAS te Tucson, Arizona.

De tijdelijk ingehuurde Boeing 737 uit Tsjechië zal worden ingezet op de regionale routes van de SLM samen met de TCQ, om de continuïteit van de regionale operatie veilig te stellen. Het cabinepersoneel van de SLM zal getraind worden, zodat de eigen bemanning gedurende de looptijd van de overeenkomst met TVS ook ingezet kan worden op deze ingehuurde 737-800.

Waarnemend bevelhebber Jardim met pensioen

'Ik weet niet waarom ik nooit in de functie ben benoemd'


Kolonel Adolf Jardim, die sinds augustus 2015 heeft waargenomen als bevelhebber, is donderdag met een defilé uitgezwaaid. Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Jardim heeft overgedragen aan luitenant-kolonel Robert Kartodikromo, die commandant was van de luchtmacht, zo bbericht de Ware Tijd vrijdag 17 november 2017.

'Ik weet niet waarom ik nooit in de functie ben benoemd. Wat ik weet is, dat ik mijn land met opgeheven hoofd heb gediend', antwoordt hij op de vraag waarom hij niet officieel is aangesteld als bevelhebber. 'No hard feelings. Trouwens, ik ben een hele tijd in het leger en anderen moeten ook de kans krijgen zich te bewijzen. Ik ben geen president Robert Mugabe. Kijk wat nu met hem gebeurt', zegt Jardim. De uigezwaaide kolonel doelt op het feit, dat de Zimbabwaanse president na 30 jaar in functie nu aan de kant dreigt te worden geschoven door het leger.

Jardim was van februari 2014 tot augustus 2015 plaatsvervangend bevelhebber. Hij trad als dienstplichtige in januari 1976 in dienst van het leger en heeft er 41 jaren en elf maanden gediend. 'Ik heb helemaal geen spijt, dat ik die stap toen heb gemaakt. Ik heb verder kunnen studeren in binnen- en buitenland. Ook heb ik alle hoeken en gaten van Suriname kunnen zien.'

Jardim is dankbaar dat hij zijn bijdrage heeft kunnen leveren aan verdere scholing binnen de krijgsmacht. Hij heeft aan de wieg gestaan van de voortgezette officiersopleiding en heeft geholpen de voortgezette kapitein opleiding van de grond te krijgen. Dat gebeurde in samenwerking met Brazilië waar deze opleiding werden verzorgd. Hierdoor kunnen meerder manschappen er aan deelnemen. Daarmee wordt bespaard, want uitzenden van militairen naar Brazilië is erg duur.

Oud-burgemeester Caracas Antonio Ledezma ontsnapt aan huisarrest en vlucht naar Colombia

'Ledezma is legaal het land binnengekomen door de Simon Bolivar-brug over te steken'

Vanuit Colombia is Ledezma naar Spanje gevlogen


Voormalig Caracas-burgemeester Antonio Ledezma is aan zijn huisarrest ontsnapt en is naar Colombia gevlucht. Later vloog hij naar Spanje, waar hij zijn familie hem heeft opgevangen. Dat is een schijnbare schande voor de veiligheidstroepen die een van de meest prominente oppositieleiders van het land nauwlettend in de gaten moesten houden. 

Colombiaanse immigratieautoriteiten zeggen in een verklaring, dat Ledezma vandaag, vrijdag 17 november 2017, legaal het land is binnengekomen door de Simon Bolivar-brug over te steken die de twee landen scheidt.


Ledezma werd verwijderd als burgemeester van Caracas en in 2015 gedetineerd op beschuldiging van samenzwering om president Nicolas Maduro te verdrijven.

Na een paar maanden in de gevangenis werd hij vrijgelaten en onder huisarrest geplaatst wegens gezondheidsproblemen.

Hij was een van de leiders van anti-regeringsprotesten die Venezuela 2014 deden schudden en die leidden ook tot de gevangenneming van andere prominente tegenstanders van president Nicolas Maduro, waaronder Leopoldo Lopez, die nog steeds huisarrest heeft.



(Suriname Mirror/Associated Press/CNN/Twitter)

Braziliaanse voetbalclub Chapecoense op de weg terug

In november 2016 door vliegramp getroffen club handhaaft zich op hoogste niveau van Brazilië



De Braziliaanse voetbalclub Chapecoense lijkt op de weg terug na de vreselijke vliegtuigramp van een jaar geleden, op 28 november. De club heeft zich donderdagavond 16 november 2017 definitief weten te handhaven op het hoogste niveau van Brazilië.

Chapecoense won met 2-1 van Vitória, waardoor ze nu zeker zijn van lijfsbehoud. Ze staan op dit moment op een 10de plaats, in een competitie met 20 ploegen.




Er staan nog 3 speelrondes op het programma, maar voor Chapecoense staat er niets speciaals meer op het spel. Grote doel voor dit jaar was lijfsbehoud, en dat is de club gelukt.

Op 28 november was de selectie van Chapecoense op weg naar de finale van de Copa Sudamericana in Colombia, toen het vliegtuig in bergachtig gebied in Colombia neerstortte. Er vielen 71 doden, waaronder bijna allemaal betrokkenen van de Braziliaanse club. Drie spelers kunnen het nog navertellen en Alan Ruschel staat zelfs inmiddels weer op het veld.


(Suriname Mirror/YouTube/Sportnieuws.nl/ESPN.uol.com.br/Twitter)

Argentijnse onderzeeboot met 27-koppige bemanning vermist

'We hebben het contact verloren'


Een Argentijnse onderzeeboot met 27-koppige bemanning wordt sinds woensdag vermist. 'We hebben het contact verloren', verklaarde een woordvoerder van de marine vandaag, vrijdag 17 november 2017.

Aan boord van de onderzeeër ARA San Juan, die zich bevond in de zuidelijke Atlantische Oceaan, waren de batterijen in brand gevlogen, meldde de krant La Nación, op basis van bronnen bij de marine. De onderzeeboot kon twee dagen zonder batterijen doorkomen, zei de woordvoerder.



Volgens berichten in de media nemen twee marineschepen en een vliegtuig deel aan de zoekactie in de Golf van San Jorge voor de kust van Patagonië.

De ARA San Juan is een onderzeeboot met diesel-elektrische aandrijving. Het werd gebouwd in opdracht van de Argentijnse marine door de Duitse werf Nordseewerke in Emden en liep in 1983 van stapel.









(Suriname Mirror/LA Nacion/De Telegraaf/Twitter/YouTube)

'Het was het wachten waard, want Aruba heeft een regering'

Formateur Evelyn Wever-Croes: 'De onderhandelingen waren niet gemakkelijk'

(Bron foto: Aruba Talks)

 'Ik dank iedereen voor zijn geduld in de afgelopen weken. Het was het wachten waard, want we hebben een regering. De coalitie van MEP, POR en RED is werkelijkheid geworden.' Woorden van formateur Evelyn Wever-Croes (MEP) na haar afsluitende bezoek aan de gouverneur, aldus vrijdag 17 november 2017, het Antilliaans Dagblad.

'Het was een intensief en uniek proces, want het is in meer dan vijftien jaar niet voorgekomen dat er een coalitieregering moest worden samengesteld.'

Volgens Wever-Croes is het niet voor niets dat er vijf weken nodig waren om de regering tot stand te brengen. 'De onderhandelingen waren niet gemakkelijk. Op veel punten hadden we dezelfde mening, maar soms stonden we ook lijnrecht tegenover elkaar. We hebben doorgezet. Niet omdat wij om een coalitie hebben gevraagd, maar omdat de bevolking daarvoor heeft gekozen.'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Bovenwindse eilanden

(Bron foto: Koninklijkhuis.nl)
Koninklijk paar begeleid door staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops


Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen van 30 november tot en met 2 december een bezoek aan de door orkaan Irma getroffenBovenwindse eilanden. Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) begeleidt het koninklijk paar, maar begint zijn eigen programma al op 27 november, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 17 november 2017.

Tijdens dat deel van het bezoek zal de bewindsman nader kennismaken met de bestuurders van de eilanden en spreken met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en ngo’s over de wederopbouw die nodig is als gevolg van orkaan Irma. Ook bezoekt hij diverse organisaties en instellingen op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.

Knops zegt uit te kijken naar zijn eerste bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk sinds zijn benoeming: 'Ik wil met eigen ogen kunnen zien hoe de situatie nu is voor de bevolking van Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Na de zware orkanen die de eilanden hebben getroffen, is er direct gestart met het leveren van noodhulp. Daarnaast heeft het kabinet voor de noodzakelijke wederopbouw onlangs 550 miljoen euro vrijgemaakt voor Sint Maarten en 67 miljoen euro voor Saba en Sint Eustatius. Daar moeten we nu snel mee aan de slag.'

Het programma van de staatssecretaris begint maandag 27 november op Sint Maarten. Hij bezoekt Saba vanaf de middag van 28 november. In de middag van 29 november komt hij aan op Statia. De volgende dag arriveert het Koninklijk paar daar.

Op 1 december zijn Willem-Alexander en Máxima op Saba bij de viering van Saba Day. Naast de viering van deze traditionele feestdag wordt er op Saba aandacht besteed aan natuurbehoud. Tot slot bezoeken de koning en koningin op 2 december Sint Maarten. Dit bezoek staat vooral in het teken van de wederopbouw van het eiland na de verwoestingen die orkaan Irma begin september heeft aangericht.

Medewerkers Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) op Curaçao in actie

Onvrede over uitblijven antwoorden inzake overgang naar Hospital Nobo Otrobanda (HNO)


Medewerkers van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) hebben gisterochtend actie gevoerd in de hal van het ziekenhuis. De personeelsleden zijn het zat dat zij al jaren aan het lijntje worden gehouden en geen antwoord krijgen op vragen in verband met de overgang naar Hospital Nobo Otrobanda (HNO).  Dit bericht vandaag, vrijdag 17 november 2017, het Antilliaans Dagblad.

Aanleiding van de actie was de wijze waarop de Raad van Bestuur van Sehos een brief met vragen van de vakbond CBV (Curaçaose Bond voor Verplegend Personeel) voor verplegend personeel heeft beantwoord. Het ultimatum liep dinsdag af.

'We kregen antwoorden waar we niet tevreden over zijn en ook nog per mail', zegt CBV-voorzitter Johnsel Diaoen. 'Dat konden we niet accepteren. Het is gebrek aan respect.’

Het Sehos-personeel eist duidelijkheid over het transitietraject van het oude naar het nieuwe ziekenhuis. Het gaat dan om bijvoorbeeld de nieuwe functies die in HNO nodig zijn, de salarissen en de training en bijscholing van het personeel.

De actie gisteren heeft in ieder geval opgeleverd dat de vakbond volgende week donderdag, 23 november, een afspraak heeft om samen met de Sehos-directie en minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur de pijnpunten van het ziekenhuispersoneel te bespreken.

'Politiek op Curaçao moet beslissen over toekomst Curaçao Space Port op luchthaven Hato'

Toekomst Space Port onzeker na faillissement van het Amerikaanse ruimtereisbedrijf XCOR


Betekent het faillissement van het Amerikaanse ruimtereisbedrijfXCOR het einde van Curaçao Space Port op luchthaven Hato? Het is aan de politiek om te beslissen of Curaçao verder gaat op de ingeslagen weg als lanceerbasis voor commerciële ruimtevluchten. Dat zegt Simon Kloppenburg, manager business development bij Curaçao Airport Holding (CAH) vandaag, vrijdag 17 november 2017, in het Antilliaans Dagblad.

Curaçao loopt voorop als het gaat om ruimtetoerisme, zo benadrukt Kloppenburg. 'We zijn het enige land met een concept voor een ruimtewetgeving. Die is zo opgesteld dat er ook andere operators gebruik kunnen maken van Curaçao Space Port. Dat is ook altijd mijn standpunt geweest.'

Curaçao Airport Holding heeft 350.000 dollar in het oorspronkelijke project geïnvesteerd. Dat bedrag zou, in termijnen, uiterlijk dit jaar zijn terugbetaald. Kloppenburg weet niet wat het bedrag is dat XCOR nog schuldig is aan CAH, ‘maar dat geld is verloren’.

Raymond Sapoen: 'In buitenlandse politiek moet nationaal belang altijd doorslaggevend zijn'

'Suriname moet zich niet laten leiden door allerlei morele beschouwingen over interne zaken landen'

(Bron: screenshot YouTube/DNA - Suriname Mirror)

Tijdens de behandeling van de handels- en economische samenwerking met Turkije gisteren in De Nationale Assemblee werden schendingen van mensenrechten en de democratie in dat land aan de orde gesteld. Assembleelid Raymond Sapoen merkte op, dat in de buitenlandse politiek naar welk land dan ook het nationale belang altijd doorslaggevend moet zijn. Dat meldt vandaag, vrijdag 17 november 2017, Starnieuws.

Hij voerde aan, dat Suriname zich naar andere soevereine staten toe niet moet laten leiden door allerlei morele beschouwingen over interne zaken van welk land dan ook. 'Niet over democratische gezindheid, niet over mensenrechten, niet over persvrijheid. Die dingen zijn wel goed om te koesteren, maar niet zodanig dat het nationaal belang van ons als soeverein land daaronder moet lijden', zei het Assembleelid.

Suriname is volgens Sapoen niet in staat om deze zaken bilateraal aan te gaan pakken. Daarvoor zijn er volgens hem andere fora, regionaal en internationaal.

Coalitiegenoot André Misiekaba (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, merkte op dat wereldwijd issues als mensenrechten spelen. Suriname moet zich niet mengen in interne aangelegenheden.

Chandrikapersad Santokhi, fractieleider van de VHP, en Carl Breeveld (DOE), benadrukten dat Suriname verdragen heeft getekend over mensenrechten en democratie. Het land kan de ogen niet sluiten voor deze zaken.

Hoewel er veel kritiek werd geleverd door de oppositie was het eindresultaat, dat iedereen vóór de samenwerking met Turkije heeft gestemd.

Minister Patrick Pengel betreurt actie van milieu-inspecteurs BOG

Pengel kaart problemen milieu-inspecteurs aan in de Raad van Ministers 


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid betreurt het, dat de Bond van Milieu-inspecteurs in actie gaat vandaag, vrijdag 17 november 2017, ondanks overleg dat gevoerd is. Pengel is gisteren naar het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) gegaan om het personeel toe te spreken. Hij vroeg wat ruimte om zaken structureel in orde te maken. Hij stelt dat de Personeelswet zal worden toegepast, omdat er geen conflict is tussen de bond, de leiding van het BOG en het ministerie, zo bericht Starnieuws. 

De problemen die de milieu-inspecteurs, het laboratorium en het BOG als geheel ondervinden, zijn legitiem. De bewindsman onderkent dat ook.

Leveranciers willen geen diensten leveren aan het laboratorium, omdat rekeningen niet zijn betaald. Deze punten heeft Pengel ook besproken met zijn collega van Financiën. Deze kwestie wordt maandag ook aan de Raad van Ministers voorgelegd. Pengel voert aan dat er administratieve handelingen gepleegd moeten worden. Hiervoor is tijd nodig.

De Bond van Milieu-inspecteurs heeft aangegeven, dat tot elf uur wordt gewerkt. Daarna zullen de leden zich terugtrekken om zich te beraden. Deze actie zal tot eind van de maand gevoerd worden of totdat er een structurele oplossing komt.

De minister verwacht dat maandag reeds enkele problemen opgelost zullen zijn.

Diverse afdelingen van het BOG hebben niet de middelen om hun werk goed te kunnen doen. De milieu-inspecteurs beschikken niet over brandstof om het veldwerk te kunnen verrichten. David Bakker, voorzitter van de Bond van Milieu-inspecteurs, zou ook andere afdelingen mobiliseren om in actie te gaan om de aandacht van de regering te vestigen op de problemen bij het BOG. Pengel stelt dat zaken toch naar hem terugverwezen zullen worden als eindverantwoordelijke voor de gezondheidszorg. Hij verwacht dat de situatie binnen korte tijd zich zal stabiliseren.

Politie Amsterdam vindt bij toeval 80 kilo cocaïne in woning in Nieuw-West

(Bron foto: Politie)
Twee verdachte Colombianen (33 en 48) aangehouden


Amsterdamse rechercheurs hebben recentelijk ruim 80 kilo cocaïne in beslag genomen en twee verdachten aangehouden in een woning in Nieuw-West. De mannen, Colombianen van 33 en 48 jaar oud, zijn in bewaring gesteld, zo meldt vandaag, vrijdag 17 november 2017, de politie.

De zaak kwam aan het rollen tijdens een spookburgeractie. Dit zijn acties gericht op mensen die in de stad wonen, maar nergens ingeschreven staan. Tijdens die controle kwam de politie in een woning aan het Ladogameerhof.

Agenten stuitten in de slaapkamer en keuken van de woning op in totaal ruim 80 kilo cocaïne. Bij het doorzoeken van de woning namen rechercheurs daarnaast een aanzienlijk geldbedrag en meerdere gsm’s in beslag. De politie hield hiervoor twee in de woning aanwezige verdachten aan.

Het is onderwerp van onderzoek of de aangetroffen cocaïne voor de Nederlandse markt bestemd was. Het onderzoek is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Daarbij wordt een zogenaamde bestuurlijke rapportage opgemaakt om de gemeente Amsterdam te informeren. Op grond van zo’n rapportage kan de gemeente bestuurlijke maatregelen nemen, zoals de tijdelijke sluiting van de woning.

Surinaamse Thaiboksbond wil succesvolle thaiboksers op Pan-Amerikaanse Spelen in Colombia groots onthalen

SuThaiBo wil dat thaiboksers bij aankomst op J.A. Pengelluchthaven meteen gehuldigd worden


(Bron foto: SuThaiBo/Ilonka Elmont)


De Surinaamse Thaiboksbond (SuThaiBo) wil de Surinaamse thaiboksers die van 9 tot 12 november geweldige prestaties hebben neergezet in Colombia tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen, groots ontvangen. De bond ziet graag dat zij bij aankomst op de Johan Aldolf Pengelluchthaven in de nacht van vrijdag op zaterdag direct gehuldigd worden, maar heeft dat niet zelf in de hand. 

Bondsvoorzitter Roger Bellevue benadrukt, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 17 november 2017, dat de vechters met vijf gouden, twee zilveren, en één bronzen medailles en drie WMF-titels dit verdienen en hij hoopt dat de Surinaamse bevolking en de media naar de luchthaven zullen trekken om de vechters grani te geven.

'Wij willen graag dat ze direct gehuldigd worden, maar de huldiging moet door de minister van Sport- en Jeugdzaken gebeuren', zegt Bellevue.

Hij is van mening, dat sporters die prestaties neerzetten de nodige aandacht moeten krijgen, zoals dat in het buitenland gebeurt. Dat vergroot hun motivatie en de drang om te blijven presteren zal zeker groter worden. Ook moet dat andere en beginnende sporters aanzetten om ook eens daar te staan.

Andy Atomang (goud), Domelzo Schet (goud en WMF-titel 63.5kg gewichtsklasse), Nigel Deel (zilver), Giovano van Rabenswaay (goud en WMF-titel 66kg gewichtsklasse), Keenen Dulder (goud WMF-titel 68kg gewichtsklasse en brons), Stacy Ceder (zilver) en Ralissa Wekker (goud) onder leiding van Ilonka Elmont en Carlos Yvel ondervoorzitter en secretaris van de bond , hebben Surinameop de kaart gezet. 'Als gevolg hiervan hebben wij uitnodigingen ontvangen van andere organisaties. Dit kan ertoe leiden dat onze vechters meer internationale ervaring opdoen en dus ook beter worden', zegt de bondsvoorzitter.

Elmont, oud-wereldkampioene, werd geëerd als rolmodel in Muay Thai en voor haar prestaties als vrouwelijke thaibokser. Zij is daarmee de eerste die geëerd wordt in de geschiedenis van de World Muay Thai Federation


Onderzoeksteam politie doet inval in politiebureau Richelieu

Inval in verband met cocaïne-bakmeel-zaak

 
Het onderzoeksteam van de politie dat zich bezighoudt met de zaak van verdwenen cocaïne die vorige week in beslag is genomen te Stolkertsijver, heeft eerder deze week een inval gepleegd in het politiebureau te Richelieu. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 17 november 2017, uit betrouwbare bronnen te hebben vernomen. 

Het gebouw werd met drugshonden doorzocht. Of dat onderzoek wat heeft opgeleverd, is niet bekend. Wel werd woensdagmiddag een inspecteur van de politiepost aangehouden. Eerder zijn drie andere functionarissen op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van de drugs opgepakt.

Twee van hen, een politieman en -vrouw, waren eveneens te Richelieu gestationeerd en kregen vorige week in de vroege ochtend de opdracht om een verdachte die bij Stolkertsijver met drie kilo cocaïne in de kraag was gevat, over te brengen naar het bureau. Dat is een rit van nauwelijks een uur, maar het duo keerde pas na vier uur terug. Naderhand bleek een groot deel van de drugs te zijn vervangen door bakmeel.

Ook constateerde de Narcotica Brigade dat de verpakkingen verschilden. Begin deze week werd een derde verdachte aangehouden. De afdeling Onderzoek Politie Zaken van het Korps Politie Suriname heeft de zaak in onderzoek.

Assemblee stemt in met handelsovereenkomst tussen Suriname en Turkije

Oppositie stemt vòòr ondanks kritische kanttekeningen
 
Oppositieleden kritisch inzake mensenrechten in Turkije en willen weten wat voordelen voor Suriname zijn van overeenkomst


Ondanks kritische kanttekeningen van oppositieleden is de 'Overeenkomst inzake Handels en Economische Samenwerking tussen de Republiek Suriname en de Republiek Turkije' gisteravond met algemene 33 stemmen goedgekeurd. Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme, die namens zijn collega Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken, de overeenkomst verdedigde, legde uit dat het om een raamovereenkomst gaat. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 17 november 2017.

André Misiekaba (NDP), voorzitter van commissie van rapporteurs, legde uit dat de gemengde commissie verdere invulling zal geven aan de inhoud.


De oppositie wilde vooral weten wat de voordelen zijn voor Suriname. VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi vroeg of de overeenkomst wordt getekend om te kunnen 'shoppen' in Turkije. Volgens hem zal er geld geleend worden, want dat is de cultuur geworden van de regering. Hij wees ook op het imago van Turkije inzake mensenrechten.

Patricia Etnel (NPS) wees erop, dat Turkije een uitgebreide 'Investment guide' heeft. Wanneer over Suriname informatie wordt gezocht op internet dateren de investeringsrichtlijnen van zes jaar geleden, opgesteld door de toenmalige minister Clifford Marica van Handel en Industrie:



Krishna Mathoera (VHP) wilde weten welke voordelen middelgrote en grote bedrijven hebben van de overeenkomst. Zij wilde weten waarom nu pas de overeenkomst naar De Nationale Assemblee wordt gestuurd, terwijl de regering deze in 2013 al had getekend. Zij heeft in de Jaarrede en het Ontwikkelingsplan niets gelezen over de samenwerking met Turkije.

Misiekaba voerde aan dat Turkije een strategische positie inneemt op het Europese en Aziatische continent. Het gaat om een NAVO-land. De Turkse luchtvaartmaatschappij is de tweede grootste in Europa en 11e in de wereld met 500 vliegtuigen en 350 bestemmingen. Het Bruto Binnenlands Product is 10.790 Amerikaanse dollar per inwoner. Hij stelde, dat Suriname met de meeste spoed een samenwerking moet aangaan met dit land. Over de bezwaren van de Europese Unie om Turkije te weren uit blok, zei Misiekaba dat hij niet 'Europa-centrisch' denkt. Suriname moet zijn eigen buitenlands beleid bepalen.


Minister Welzijn stelde dat Turkije over voldoende middelen en instituten beschikt om een belangrijke partner van Suriname te worden op het stuk van internationale samenwerking. In dit verband kunnen worden genoemd de Turkse Export- en Import (EXIM) Bank, die in 2015 voor meer dan 30 miljard Amerikaanse dollar aan kredieten heeft verstrekt met een geplande toename ter hoogte van 85.8 miljard in het daarop volgende jaar, 2016.

'Het is niet verwonderlijk dat deze bankinstelling als een potentiële bron van financiering van projecten in Suriname is geïdentificeerd. Bij de aanname van de onderhavige wet zal ook hier de weg verder worden geëffend voor de financiering van ontwikkelingsprojecten', stelde Welzijn.

De ondertekening van deze handels en economische overeenkomst met Turkije moet worden goedgekeurd zodat de mogelijkheden benut kunnen worden voor de verdere ontwikkeling van onze economie en diversificatie van de productie, merkte de bewindsman op.

Uitspraak VHP-fractieleider Santokhi in Assemblee leidt tot woordenstrijd met coalitie

(Bron: screenshot YouTube DNA/Suriname Mirror)
Santokhi roept regering op waakzaam te zijn bij buitenlandse contacten

VHP-leider wijst op manipulatie van verkiezingen in landen door andere landen


Oppositie- en coalitieleden kregen het donderdagmiddag 16 november 2017 met elkaar aan de stok over uitspraken van VHP-leider Chandrikapersad Santokhi tijdens de behandeling van een handelsovereenkomst tussen Suriname en Turkije. Verwijzend naar vermeende pogingen van een land om verkiezingen in de VS en Groot-Brittannië te manipuleren, wilde hij weten of de regering daarom onlangs overeenkomsten met dat land is aangegaan. Santokhi noemde Rusland niet bij naam, maar uit de opmerkingen die hij maakte en de context waarin was het voor iedereen duidelijk dat hij dat land bedoelde, aldus de Ware Tijd, die overigens ten onrechte beweert dat Santokhi's uitspraken 'insinuerend' en 'beschuldigend' waren.

Toen Santokhi na opmerkingen van NDP-fractieleider André Misiekaba, dat de uitspraken ontoelaatbaar waren, de VHP'er beweerde dat niet te hebben gezegd, stond Misiekaba erop dat de vergadering geschorst werd en de geluidsopname beluisterd werd. Na de schorsing las fungerend parlementsvoorzitter Melvin Bouva uit de handelingen de uitspraken van Santokhi voor en vroeg hem die te nuanceren.

'Een Amerika heeft dat land niet kunnen controleren. Een Engeland heeft dat land niet kunnen controleren met het interveniëren in interne aangelegenheden, of zegt de regering 'ai man, dat land is kampioen in het manipuleren van verkiezingen. Dat land is kampioen in het interveniëren in jou kiessysteem. Juist daarom gaan we samenwerken. Ik vraag deze zaken opdat wij waken op deze dingen', luidt de letterlijke uitspraak van Santokhi.

Misiekaba stond erop dat hij de uitspraken corrigeerde. De NDP-fractieleider voerde aan dat parlementariërs die in hun presentatie van zaken in de fout gaan niet tegengehouden moeten worden door grote ego's om hun misstap te corrigeren. Ook Bouva liet zich niet om de tuin leiden door de woordenstroom van Santokhi.

Er waren daarna nog twee schorsingen nodig voordat Santokhi aangaf, dat hij niet beledigend wilde zijn, maar slechts tot waakzaamheid had opgeroepen. Als de VS en Engeland niet in staat zijn geweest de inmenging te voorkomen, hoe zal een klein land als Suriname dat wel kunnen? De politicus heeft de indruk dat de regering voornamelijk samenwerkingsverbanden met andere landen aangaat om geld bij hen te kunnen lenen. Hierover wilde hij duidelijkheid van de regering.

Korte tijd later uitte NDP-fractielid Ronald Hooghart insinuaties en beschuldigingen in de richting van Nederland. Bouva verzocht het zogenoemde Assembleelid zijn uitspraken terug te nemen, maar die gaf daar niet echt gehoor aan....

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Assembleeleden hebben vragen over Turkse betrokkenheid bij casino's

Assemblee behandelt handelsovereenkomst tussen Suriname en Turkije



Van de ruim 20 casino’s in Suriname zijn twee, Princess Casino en Ramada Casino, in handen van Turkse ondernemers. Drie casino’s waarvan de vergunningen in handen zijn Surinaamse ondernemers worden geleid door Turken. Dat stelde Ferdinand Welzijn, minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) donderdag 16 november 2017 in De Nationale Assemblee (DNA), aldus de Ware Tijd. 

Volgens de website van het Turkse Pasha Global heeft zij vijf casino's in Suriname in handen, te weten:

(Bron: Pasha Global/Suriname Mirror)
Hij ging in op vragen van parlementariërs tijdens de behandeling van een handelsovereenkomst tussen Suriname en Turkije. Assembleeleden hadden hun bezorgdheid geuit over een mogelijk te dominante invloed van Turken in de casinobranche.

Deze overeenkomst is door Turkije al geratificeerd. De Surinaamse wetgeving schrijft echter voor dat bilaterale overeenkomst pas in werking kunnen treden nadat die door het parlement zijn goedgekeurd.

Welzijn riep het college op het akkoord goed te keuren. Het biedt, aldus de bewindsman, mogelijkheden om via samenwerking met Turkije de ontwikkeling van het land te bevorderen en de economie te diversificeren. Onder andere is de Turkse Export en Importbank geïdentificeerd als potentiële financier van ontwikkelingsprojecten. Turkije zal een belangrijke rol spelen in de ontwikkelingsrelaties van Suriname, stelde Welzijn.

Tussen januari en 15 november zijn 260 Turkse staatsburgers naar Suriname gekomen, van wie 6 zich hier hebben gevestigd. De minister merkte verder op, dat juist in een crisisperiode zoals nu Suriname de betrekkingen met buitenlandse partners dient uit te buiten om het hoofd te kunnen bieden aan de hedendaagse uitdagingen. Suriname zou onder andere de belangrijke positie en invloed die Turkije bij de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) kunnen uitbuiten om meer ontwikkelingshulp van deze organisatie te kunnen krijgen.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Suriname Tribune)

Bedreigde groene zeeschildpadden gedood op Bonaire

Vier schilden gevonden in omgeving van Lac Bay


In de omgeving van Lac Bay blijken op 26 oktober schilden van zeeschildpadden te zijn aangetroffen. Een voorbijganger, die op zoek was naar drijfhout, vond in eerste instantie twee schilden onder mangroves in het gebied. Na verder onderzoek vonden STCB-medewerkers (Sea Turtle Conservation Bonaire) en STINAPA Rangers nog twee schilden afkomstig van zeeschildpadden, zo bericht Bonaire.nu donderdag 16 november 2017.

Alle vier de schilden zijn door STCB’s Manager geïdentificeerd als groene zeeschildpadden (Chelonia mydas), een bedreigde diersoort.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
De kop, de flippers en het vlees van de schildpadden waren reeds verwijderd, wat impliceert dat de schildpadden geslacht zijn.

Zeeschildpadden zijn al sinds 1991, met de wijziging van de Marine Environmental Ordinance (A.B. 1984, nr. 21), beschermd op Bonaire. Daarnaast kan een overtreding van de wetten die betrekking hebben op bedreigde diersoorten die worden genoemd in artikel 8 van het SPAW-protocol sinds 10 oktober 2010 resulteren in een maximumboete van 560.000 Amerikaanse dollar en/of een gevangenisstraf en in beslagneming van relevante uitrusting (speergeweer, auto, boot).

Om deze reden zijn alle details met betrekking tot dit incident verstrekt aan de politie, die deze kwestie zal onderzoeken.