vrijdag 22 juni 2018

Anaconda houdt het verkeer op een weg te Manaus, Brazilië, op

Automobilisten gedwongen te stoppen vanwege een bijzondere 3.5 meter lange 'voetganger'


Forensen in Manaus, Brazilië, moesten even hun reis onderbreken, omdat een bijzondere voetganger traag de weg aan het oversteken was, een anaconda (in Suriname 'aboma' genoemd) die uit een nabijgelegen bos naar de autoweg gleed. 

Degenen die vaak op landelijke wegen rijden, zijn bekend met het concept van vee dat het verkeer tot stilstand brengt. Als er schapen of koeien op het midden van de weg zijn, kun je niets anders doen dan wachten tot ze zijn overgestoken. Toeteren werkt niet en rij ook niet door in de hoop je weg door de kudde vrij te kunnen maken. Je moet gewoon wachten.


Bewoners zagen hoe de reusachtige slang, naar verluidt zo'n 3.5 meter lang, de weg overstak.

Manaus is een belangrijk centrum voor ecotoerisme in Brazilië. Een waarneming als deze is zowel welkom als fascinerend. Maar, waarom moest die slang de weg oversteken? We zullen het nooit weten, maar één ding is zeker: hij leek niet naar links en rechts te kijken voordat hij het deed.


(Suriname Mirror/Jacaranda FM/YouTube)

Truck met defecte remmen rijdt in Mexico op demonstranten in: zeven doden

Onder de slachtoffers vooral onderwijzers en agenten

(Bron foto: Twitter)

In het zuiden van Mexico is een vrachtwagen, waarvan de remmen het waarschijnlijk hadden begeven, woensdag 20 juni 2018 ingereden op een groep leerkrachten die aan het betogen was. Daarbij zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen en negen anderen gewond geraakt, zo melden lokale media.

Het voertuig raakte op drift, knalde tegen stilstaande wagens en reed vervolgens in op de menigte in Tuxtla Gutierrez, in de staat Chiapas.



Volgens het parket hadden de remmen het begeven en verloor de chauffeur daardoor de controle over het stuur.

Lokale media melden dat de slachtoffers vooral onderwijzers en agenten zijn. In de betoging liepen vooral onderwijzers mee. De chauffeur kwam ervan af met lichte verwondingen.







(Suriname Mirror/Belga/Noticas Voz e Imagen de Chiapas/La Jornada/Twitter/YouTube)

Oud-directeur Veehouders Federatie Colombia 9 jaar cel in voor leidende rol in bloedig paramilitair offensief

Jorge Visbal werkte van 1998-2005 samen met leiding paramilitaire koepelorganisatie AUC


De voormalige baas van Colombia's Federación Nacional de Ganaderos, Fedegan (Nationale Federatie van Veehouders), is donderdag 21 juni 2018 veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor zijn leidende rol in een bloedig paramilitair offensief dat miljoenen mensen heeft ontheemd. 
 
Bedrijfsleider, voormalig senator en voormalig ambassadeur in Canada en Peru Jorge Visbal werkte samen met de leiding van de paramilitaire koepelorganisatie AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) tussen 1998 en 2005, toen hij de directeur was van Fedegan.


Volgens de rechtbank heeft de machtige zakenman 'voortdurend vergaderd' met het AUC-leiderschap.

Paramilitaire leiders getuigden, dat Visbal niet alleen vroeg om met paramilitaire strijdkrachten guerrilla-activiteiten in het noorden van Colombia te bestrijden, 'maar, dat ze zouden vechten voor de belangen van de sector'.


Visbal verzekerde financiering voor de groepen die Fedegan-leden veiligheid boden, en ging op een groot territoriaal offensief dat miljoenen Colombianen verdreef, van wie velen niet in staat zijn om naar huis terug te keren.

Veel van deze tegenstanders van landteruggave zijn veehouders die beweren gronden 'te goeder trouw' te hebben gekocht, volgens een onderzoek van de non-gouvernementele organisatie  Corporacion Nuevo Arco Iris.



Tussen 1995 en 2010 werd 15% van het Colombiaanse grondgebied verlaten, waardoor er meer dan 7,5 miljoen ontheemden waren.

Ondanks onderzoeken naar zijn vermeende criminele activiteiten, benoemde voormalig president Alvaro Uribe in 2004 de Visbal tot ambassadeur in Canada. President Juan Manuel Santos benoemde hem in 2010 tot ambassadeur in Peru. Hij werd gedwongen af te treden in 2011 nadat hij werd beschuldigd van zijn innige banden met de paramilitairen. doodseskaders.

(Colombia Reports/El Tiempo/Twitter/YouTube)

Colombiaanse politie onderschept van cocaïne doordrenkte shirts nationaal voetbalelftal

Veertien shirts geïmpregneerd met in totaal 70 kilo cocaïne met bestemming Groningen...

 
De Colombiaanse politie is een grote hoeveelheid cocaïne op het spoor gekomen, dat verstopt zat in 14 shirtjes van het nationale voetbalelftal. De shirts hadden in Groningen moeten aankomen. Dat melden The Mirror en de Daily Mail

De veertien shirts waren geïmpregneerd met grote hoeveelheden coke, 70 kilo, die er bij aankomst uitgewassen moesten worden in een lab. De drugs hebben een straatwaarde van 3.2 miljoen euro.


De officiële shirts werden vanuit de stad Barranquilla naar Groningen verscheept, en zijn onderweg op het vliegveld in Bogota in beslag genomen toen luchthavenpersoneel een routinecontrole uitvoerde.

'Het was verdrietig voor onze medewerkers, zelf voetbalfans, om te zien dat het shirt dat zoveel plezier geeft aan ons land, was besmet met cocaïne', vertelt een woordvoerder van het vliegveld.

Criminelen gebruiken steeds vaker een nieuwe techniek waarbij ’vloeibare cocaïne’ op kleding wordt gegoten, waardoor het gewicht met 15 procent toeneemt, maar detectie verder tamelijk lastig is.

(Suriname Mirror/Diario Uno/De Telegraaf/La FM/Twitter)

Colombiaanse inheemse Awa-gemeenschap wordt aangevallen door guerrilla's

'Wij roepen de staat op om in te grijpen' 

(Bron foto's: Unipa)

Een Colombiaanse inheemse gemeenschap wordt aangevallen door guerrilla's van het Oliver Sinisterra Front, geleid door de man die bekend staat als 'El Guacho', aldus de Unidad Indígena Del Pueblo Awá (Unipa).

De gemeenschap van Awa in Nariño is aangevallen, heeft doodsbedreigingen ontvangen en is benaderd over mogelijke rekrutering door de guerrillagroep, die naar verluidt achter de recente grensbombardementen, ontvoeringen en meerdere moorden in Ecuador zit, waaronder de moord op drie personeelsleden van de Ecuadoraanse krant El Comercio eerder dit jaar.

'Deze situatie brengt ons op de hoogte van de ernstige omstandigheden die zich in het gebied voordoen als gevolg van de aanwezigheid en acties van deze illegale gewapende groepen ... die ons in het midden van een conflict plaatst dat niet van ons is, en er zijn geen garanties voor veiligheid en bescherming van de instellingen die verantwoordelijk zijn voor de kwestie',zei de Unipa.

Al op 3 juni werd de gemeenschap meerdere malen aangevallen door de gewapende groep en een van de inheemse leiders werd onderschept door paramilitairen terwijl ze het gebied verlieten. Hoewel zijn voertuig zwaar beschadigd raakte, wist de leider ongedeerd te ontkomen.

'We eisen dat legale en illegale gewapende groepen ons grondgebied respecteren, onze voorouderlijke tradities en inheemse volkeren, en onze gemeenschappen niet betrekken bij hun oorlog, maar ook het leven respecteren van de eigenaars van het voorouderlijk territorium van Awa', zei de inheemse gemeenschap, en riep de staat op om in te grijpen.

Het Oliver Sinisterra Front ontvoerde in maart drie personeelsleden van de El Comercio in Ecuador en executeerde ze later toen de Ecuadoraanse regering niet aan hun eisen voldeed. Later hebben ze een jong Ecuadoraans koppel gekidnapt, maar het nieuws over hun toestand wordt niet gemeld.



(Suriname Mirror/TeleSUR/Facebook)

41-Jarige verdachte van aanslag op kantoorpand in Sloterdijk, Amsterdam, is president motorclub

Pand waar de redactie van onder meer Panorama is gevestigd onder vuur van antitankwapen

Leden Caloh Walgoh MC Main Triad 'veelal Surinaams georiënteerd'


De vanochtend, vrijdag 22 juni 2018, aangehouden man die verdacht wordt van het plegen van een aanslag op een kantoorpand aan de Teleportboulevard te Sloterdijk, is een 41-jarige man uit Woerden. Hij zit in de leiding van een motorclub. Het gaat om de president van de chapter Silencio, van de Caloh Walgoh MC Main Triad, aldus een woordvoerder van de politie, zo bericht de Amsterdamse zender AT5. 



Caloh Wagoh MC Main Triad is een jonge motorclub. De leden, volgens De Telegraaf, veelal Surinaams georiënteerd, zijn sinds twee jaar bij elkaar. De politie heeft er specifiek voor gekozen om de identiteit van de 41-jarige verdachte van de raketwerperaanval te linken aan deze motorbende. De politie wil niet zeggen waarom het deze link in de openbaarheid brengt.


De aanleiding voor het incident of het motief is nog altijd onbekend.


Het pand waar de bladen van uitgever Pijper Media gevestigd zijn, met onder meer Nieuwe Revu, Playboy, Marie Claire en misdaadtijdschrift Panorama., werd gisteravond onder vuur genomen. De beschieting, waarvoor een antitankwapen werd gebruikt, leverde flink wat schade aan het pand op. Er raakte niemand gewond. De politie hield enkele uren na het incident een verdachte aan.


(Bron foto: Facebook - Caloh Wagoh Main Triad)
Wat er precies gebeurd is wordt nog onderzocht door de politie. 'Maar zeker is dat er een projectiel op onze pui is afgeschoten', stelt Peter van de Kraats, hoofdredacteur van Panorama.

'Op de verdieping waar wij met zijn allen huizen, zitten alle bladen van onze uitgeverij. Er zitten hier meerdere tijdschriften, maar Panorama is het enige tijdschrift dat serieus over misdaad schrijft. Dus dan wordt gelijk verwacht dat wij het doelwit waren ja.'

(Suriname Mirror/AT5/De Telegraaf/Facebook/YouTube/Twitter)

LVV profiteert ook van bezoek Indiase president Ram Nath Kovind

India investeert onder andere in aanschaf 19 waterpompen en 14 kleine pelmolens

Professoren uit India gaan agrarisch onderwijs verzorgen op de universiteit


India heeft tijdens het bezoek van president Ram Nath Kovind Suriname veel steun toegezegd op agrarisch gebied. Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft gisteren, na het vertrek van de Indiase delegatie, op een persconferentie op de J.A. Pengelluchthaven aangegeven, dat 19 waterpompen zullen worden aangeschaft voor waterbeheer van landbouwterrein in de kuststrook. 

Naast ondersteuning van landbouw in het binnenland en Wageningen zal ook de Melkcentrale profiteren van middelen afkomstig uit India voor uitbreiding en verwerking van melk.

Naast verwerking van padiekaf worden ook mogelijkheden bekeken voor omzetten van huisvuil in energie met technologie uit India.

Uit het 'small grants program' zullen veertien kleine pelmolens worden aangeschaft voor verwerking van rijst in het binnenland. Ook een project voor processen van cassave en andere knolgewassen staat hoog op de prioriteitenlijst. Voor de ondersteuning van coöperaties en organisaties in de agrarische sector komt er ICT ondersteuning uit India, dat zijn landbouw behoorlijk gemoderniseerd heeft. Het ligt in de bedoeling om het ledenbestand van de verenigingen te doen groeien.

Professoren uit India zullen naar Suriname worden gehaald voor het geven van agrarisch onderwijs op de universiteit. Deze experts zijn ook beschikbaar voor andere onderwijsinstellingen die daartoe de behoefte aangeven. India is gevraagd om steun voor rijstveredeling en voor beheer van ziekten en plagen.

Voor het pompgemaal van Wageningen zijn al machines op de haven. Deze pompen zullen volgens Soerdjan irrigatiewater garanderen voor meer dan 10.000 hectare rijstareaal.

President Desi Bouterse merkte op dat tijdens het bezoek van zijn Indiase ambtgenoot Ram Nath Kovind intensief gesproken is over de agrarische sector. Er zijn naast mensen uit de coalitie ook experts van de oppositie gehaald om het beste voor Suriname eruit te halen. Soerdjan heeft volgens Bouterse een belangrijke bijdrage geleverd tijdens het beleidsoverleg.

Eerste vier nieuwe Metal Shark type Defiant 38 Interceptors overgedragen Kustwacht Caribisch gebied

Interceptors hebben een overdekte kajuit



Tijdens een ceremonie op de kustwachtsteiger op de marinebasis te Parera zijn gisteren de eerste vier nieuwe Metal Shark type Defiant 38 Interceptors officieel overgedragen aan de Kustwacht Caribisch gebied, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 22 juni 2018.

Deze interceptors hebben een overdekte kajuit waardoor de Kustwachtteams niet aan weer en wind blootstaan. Nu kunnen ze langer aan boord blijven en is het werk fysiek langer uit te houden.

Binnenkort zullen de SuperRhibs ook op Aruba en Sint Maarten vervangen worden door de Metal Sharks. Nadat pastoor Raul de boten had gezegend, konden de genodigden na getoast te hebben op de goede vaart, een rondje varen in het Schottegat.

Nieuwe kranen Curaçao Port Services worden in april aangeschaft en arriveren eind 2019 op Curaçao

Minister Martina: 'Dus er wordt een vertraging van een half jaar tot een jaar verwacht'


Containerhavenbedrijf CPS heeft een leverancier voor de nieuw te plaatsen kranen geselecteerd en heeft hierover ook onderhandelingen gevoerd. De kranen worden in april aangeschaft en arriveren eind 2019 op Curaçao. Dat schrijft minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling, aldus vrijdag 22 juni 2018 het Antilliaans Dagblad.

'Dus er wordt een vertraging van een half jaar tot een jaar verwacht', aldus de bewindsman in antwoord op Statenvragen van het lid Stephen Walroud (PAR).

Laatstgenoemde had onlangs een rappelbrief gestuurd om de regering te herinneren aan zijn vragen over Curaçao Port Services van 26 maart. Snel daarna kwamen alsnog de antwoorden, ondertekend door Kenneth Gijsbertha (MAN) namens Martina, die afwezig is.

In september 2016 werd door overheidshavenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA) een nieuwe concessieovereenkomst met het particuliere Curaçao Port Services (CPS) getekend, waarin CPS zich verplicht de bestaande kranen te vernieuwen en zelf aan te schaffen en daarnaast tot de reparatie van de containerkade. De bedoeling was dat twee jaar later de kranen er zouden staan. Lange tijd was er onduidelijkheid over de status van de aankoop van het materieel.

Medio 2017 meldde CPS dat het bedrijf was gestuit op onverwachte problemen in verband met de kadewanden van de Brionwerf.

Overigens is CPS goed bekend met dit deel van de haven, aangezien het bedrijf vóór de concessie al sinds 1995 het exclusieve recht heeft voor het leveren van stuwadoorsdiensten.

Downtown Management Organization (DMO) Curaçao verwerpt wetsvoorstel inzake ziektedagen

(Bron foto: Suriname Mirror - eigen foto)
DMO ziet een risico in de verlaging van de servicegraad in de winkels


'Het laatste wat de economie van onze binnenstad nodig heeft, zijn extra lasten voor de winkeliers', stelt Downtown Management Organization. DMO staat dan ook volledig achter de standpunten van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) en Curaçao Hospitality and Tourism Association (CHATA) wat betreft het nieuwe wetsvoorstel om het aantal ziektedagen betaald door de werkgever te verhogen van twee naar zes. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 22 juni 2018.

Naast de argumenten genoemd door VBC en CHATA, zoals de verhoging van arbeidskosten, de vermindering van werkgelegenheid, de negatieve impact op de productiviteit van de werknemers en de verhoging van werkdruk op collega-werknemers, ziet DMO ook een risico in de‘servicegraad' in de winkels.

'Het aanbieden van permanente contracten wordt met deze nieuwe wet duurder en risicovoller, meer werkgevers zullen kiezen voor flex-contracten waaraan minder risico’s zijn verbonden', aldus DMO.  

'Met de komst van meer flex-werknemers met minder ervaring zal de servicegraad in onze winkels omlaaggaan en het toeristisch product van Curaçao verslechteren. Uit diverse onderzoeken in Nederland blijkt dat winkeliers fors meer mensen in dienst zouden nemen en meer vaste contracten geven als de risico’s voor werkgevers worden beperkt.'

Een ander risico van deze nieuwe wet is de doorberekening van de extra werkgeverslasten in de productprijzen, zorgend voor hogere kosten van levensonderhoud voor iedereen op Curaçao.zo stelt DMO. 'Kortom, een slechte ontwikkeling voor onze economie en zeker ook voor de ontwikkeling van onze binnenstad.'

Land Curaçao gaat samenwerken met onderzoeksinstituut TNO

TNO zal onderzoek doen naar innovatieve projecten


Met het ondertekenen van het Memorandum of Understanding (MoU) is de samenwerking tussen het Land Curaçao en onderzoeksinstituut TNO gisteren bezegeld. Dit moet een bijdrage leveren aan het verbeteren van de economische groei. Zo legt het ministerie van Algemene Zaken vandaag, vrijdag 22 juni 2018, uit in het Antilliaans Dagblad.

De Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek, zoals TNO voluit wordt genoemd, moet als een soort innovatielab gaan dienen voor Curaçao. Land Curaçao en onderzoeksinstituut TNO zal onderzoek doen naar innovatieve projecten en vooral naar de manier waarop deze te realiseren zijn op het eiland.

Ook zal het instituut helpen bij het werven van fondsen en participerende bedrijven om de projecten daadwerkelijk tot uitvoering te brengen.


Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) is vooralsnog het enige ministerie dat hiervoor al plannen heeft ingediend. Bijvoorbeeld de pilot automatisch autorijden, waarbij wordt onderzocht of dat mogelijk is op Curaçao, en pilot Green, waarbij wordt onderzocht hoe de optimale transitie naar een leefbare en duurzame omgeving kan worden vormgegeven.

Uitgangspunt van het MoU is dat uiteindelijk elk ministerie gebruikmaakt van TNO. Elk ministerie kan aangeven op welk gebied het nader onderzoek wil laten uitvoeren.

Nederlandse televisiepresentator Pieter Jan Hagens in zeilboot op weg naar Suriname

'Waarom naar Suriname? Omdat het een mooi land is, waar warme mensen wonen'


De Nederlandse radio- en televisiepresentator Pieter Jan Hagens is deze maand samen met zijn vrouw begonnen aan een zeilavontuur. De twee gaan met hun tien meter lange zeilboot 'Lola' de zee op en hopen ergens eind dit jaar Suriname aan te doen.

Hagens (14 augustus 1958) is als presentator van de televisieprogramma’s EenVandaag, Buitenhof en het Gesprek met de minister-president het journalistieke gezicht van de Avro. Eerder maakte hij voor deze omroep de bekroonde biografiereeks Hoge Bomen en presenteerde hij vier seizoenen lang het populaire Wie is de Mol.

In een exclusief gesprek met Waterkant.net vandaag, vrijdag 22 juni 2018, vertelt Hagens, die al eerder in Suriname is geweest, waarom ze voor het land hebben gekozen.

'Waarom naar Suriname? Omdat het een mooi land is, waar warme mensen wonen. Ik ben er een keer eerder geweest, veertien jaar geleden voor werk, en voelde me er meteen thuis, vooral door de open en vriendelijke houding van iedereen. Toen wist ik al zeker dat ik graag nog een keer naar Suriname terug wilde. Die eerste keer ben ik alleen in Paramaribo geweest, een week ongeveer, nu willen we graag meer van het land zien. Misschien varen we met een korjaal de Boven Surinamerivier op of bevaren we met onze zeilboot de Cotticarivier', aldus de presentator.

'We varen vanuit IJmuiden de zee op, maar de oversteek van de Kaapverdische eilanden naar Suriname is pas in december, misschien januari. Eerst zeilen we een half jaar lang naar het zuiden. We blijven ongeveer vier weken in Suriname. Te kort eigenlijk, maar we willen ook nog graag Caribische eilanden zien en de Azoren.'

'Onze zeilboot is een Victoire 34 uit 1984, ruim tien meter lang. Het is een degelijk, zeewaardig zeiljacht zonder al teveel toeters en bellen. Renske, mijn vrouw, en ik hebben de afgelopen 15 jaar zeiltochten gemaakt naar onder andere Frankrijk, Engeland en Noorwegen om ervaring op te doen met het zeezeilen. Onze reis is straks te volgen via Lolaopzee.com.'

Minister Tsang: 'India heeft 80 miljoen Amerikaanse dollar aan kredietlijnen beschikbaar gesteld'

'Creditlines' het toverwoord in de relatie tussen Suriname en India


Minister Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme), die waarneemt voor zijn collega van Financiën, Gillmore Hoefdraad die ziek is, zei gisteren op de Johan Adolf Pengelluchthaven tijdens een persconferentie na het vertrek van de Indiase president Ram Nath Kovind, dat twee overeenkomsten getekend zijn met de EXIM-Bank van India. In totaal heeft India 80 miljoen Amerikaanse dollar aan kredietlijnen ('creditlines') beschikbaar gesteld. 

Tsang legde uit dat diverse projecten, goed te keuren door de regering, uitgevoerd kunnen worden. De rente ligt tussen 3 tot 4 procent. Er is een 'grace-periode' van vijf jaar. Het geld moet in vijftien jaar worden terugbetaald, schrijft vandaag, vrijdag 22 juni 2018, Starnieuws.

Een van de projecten die goedgekeurd is door India, is het upgraden van de transmissielijn van de Energie Bedrijven Suriname voor 27,5 miljoen Amerikaanse dollar. Het gaat om totaal 56 kilometet transmissielijn. Ook enkele projecten van het binnenland zitten erbij. Dit project, waarbij ook vier onderstations inbegrepen zijn, zal ervoor zorgen dat het distributienet enorm wordt verbeterd en minder stroomverliezen plaats zullen vinden.

De regering van India heeft ook het onderhoud van de drie Cheetak helikopters goedgekeurd. Deze zijn eerder aangeschaft uit een kredietlijn met India. Hiervoor is een bedrag van 3,5 miljoen dollar goedgekeurd. De minister benadrukte, dat er geen achterstand is bij de EXIM-bank voor het terugbetalen van de kredietlijnen.

SAIL-directeur blikt op 63e verjaardag staatsbedrijf tevreden terug op 2017

Bedrijf wil meer aandacht besteden aan ijs-afdeling, een belangrijke inkomstenbron


Het parastatale bedrijf SAIL N.V. heeft het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in infrastructuur, om het bedrijf weer op de rails te zetten. Van januari 2018 tot en met heden heeft SAIL 18 containers garnalen en vis verscheept naar onder andere de VS, het Caraïbisch gebied, Europa en Azië - in 2017 werden 18 containers verscheept. 

De onderneming bestond woensdag 63 jaar en directeur Paul Lank blikt tevreden terug op het afgelopen jaar. Lank zegt, dat het bedrijf behouden moet worden door nieuwe uitdagingen aan te gaan, zeker ook omdat de visserijsector niet statisch is.

In het traject naar succes onderging het bedrijf ook een dip, zeker als er gedacht wordt aan vermindering van de vangst van Seabob garnalen en de stijgende exploitatiekosten voor marine shrimps door de verhoogde brandstofprijzen, aldus de afdeling Voorlichting van SAIL, zo schrijft Starnieuws vrijdag 22 juni 2018,

Het bedrijf wil, om zijn productiecapaciteit te verhogen, meer aandacht besteden aan zijn ijsunit, die een belangrijke inkomstenbron vormt.

Lank zegt ,dat met het staatshoofd en de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij is gesproken over de beleidsvoornemens van het bedrijf. Hij hoopt dat binnenkort gestart wordt met de uitvoering, zodat de toename van het marktaandeel op de lokale en internationale markt versneld kan plaatsvinden. Tot de beleidsvoornemens behoren onder meer het uitbaggeren van de haven, zodat de vissersboten efficiënter kunnen aanmeren aan de haven, de aanschaf van 'value adding equipment' inclusief gebouwen, om de continuïteit van het bedrijf te garanderen en de opkoop van ruw product voor een flexibelere operatie.

De SAIL-dochteronderneming Seafood Industries Suriname (N.V. SIS) is op 6 juni 2018 weer geplaatst op de EU-lijst, waardoor het bedrijf Seabob garnalen rechtstreeks kan exporten naar de EU-landen. Het bedrijf zal ook starten met het proces voor ISO-22000 certificering, aldus SAIL.

President Bouterse en president Kovind van India geven startsein bouw Swami Vivekananda Cultural Centre

'Het cultureel centrum moet een weerspiegeling worden van India'


President Desi Bouterse en president Ram Nath Kovind van India hebben gisteren ceremonieel het startsein gegeven voor de bouw van het 'Swami Vivekananda Cultural Centre' van India, dat volgens planning over twee jaar zal verrijzen aan de Jagernath Lachmonstraat. 

Voor de constructie heeft India 6 miljoen Amerikaanse dollar uitgetrokken, terwijl de Surinaamse overheid grond ter beschikking heeft gesteld, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 22 juni 2018.

Met het verzetten van enkele scheppen zand hebben de staatshoofden symbolisch een sein gegeven voor het opzetten van het centrum. Als onderdeel van de plechtigheden werden bloemen gestrooid op de plek door de presidenten en hun echtgenotes, in bijzijn van een pandit. Verder werd een plakkaat onthuld.



'Voor mij betekent het heel veel. Het gaat niet alleen om het bouwen van een cultureel centrum. Het gaat symbolisch om de vriendschap tussen Suriname en India, omdat de grond door de overheid van Suriname is gegeven en India gaat daarop een groot modern gebouw opzetten', zei de Indiase ambassadeur Satendar Kumar.

De ambassadeur gaf aan, dat het cultureel centrum een weerspiegeling moet zijn van India. 'Alles mag gevraagd worden over ons cultuur, volk, muziek en dans. Daarnaast zijn er diverse programma’s en activiteiten. Denk aan export van en naar India.'

Hij deelde mee dat het huidige gebouw een huurpand is. In het nieuw op te zetten gebouw komt een auditorium waarin 500 personen kunnen plaatsnemen in een gekoelde ruimte. Hier zullen ook yoga- en Hindi-lessen worden verzorgd. 'Het is voor de totale gemeenschap bedoeld. Iedereen mag zich registreren.'

Voorzitter van C-47: 'Vakverenigingsvrijheden worden beknot'

'Mensen in bepaalde functies wordt te kennen gegeven, dat ze geen recht hebben om lid te worden van een vakbond of om te staken'


'Binnen de vakbeweging van Suriname voltrekt zich momenteel een ontwikkeling, waarbij de vakverenigingsvrijheden worden beknot', zegt Robby Berenstein, voorzitter van C-47. Werknemers hebben volgens de arbeidswetgeving, geratificeerde ILO-conventies (International Labour Organization) en de Grondwet het recht om zich te organiseren en lid te worden van een vakorganisatie die ze vertegenwoordigt en hun belangen behartigt. 

Al geruime tijd wordt, volgens de vakbondsleider, mensen te kennen gegeven dat wanneer ze bepaalde functies bekleden, ze geen recht hebben om lid te worden van een vakbond of om te staken. Volgens Berenstein komt dit doordat mensen hun rechten niet kennen. Hij gaf tijdens een persconferentie aan, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 22 juni 2018, dat werknemers in sommige gevallen zich niet aansluiten bij de vakbond of geen zitting nemen in het bestuur.

'Men wordt verboden om vanwege de aard van hun functie, meestal een staffunctie, deel te nemen aan de vakbond. De wet kent echter geen stafleden, maar werknemers', benadrukte Berenstein. Veel mensen zijn overgegaan tot het tekenen van deze overeenkomsten om afstand te doen van hun rechten vanwege intimidatie of een beetje meer geld.

De afgelopen maanden heeft C-47 steeds meer klachten gehad over dit fenomeen van verschillende bonden. Men wil op deze manier de vakbond verzwakken of kapot maken, concludeerde Berenstein. 'Onder het mom van staf, wordt geprobeerd een buffer van medewerkers te creëren waar men op kan rekenen als er acties zijn. Men maakt eigenlijk stakingsbrekers onder het mom van staflid.'

Volgens de C-47 voorzitter komen deze mensen na een tijdje tot het besef dat ze staflid zijn maar ook gewoon ‘wrokomans’ zijn. De mensen hebben geen enkel forum om, als ze problemen hebben op de werkvloer deze voor te leggen aan een organisatie die ze vertegenwoordigt. Ze zijn overgeleverd aan willekeur van directies, zei Berenstein. De mensen worden ertoe gedreven om verraad te plegen tegenover hun mede collega’s.

C-47 heeft de minister van Arbeid aangeschreven, waarin deze problematiek wordt voorgelegd. De vakcentrale stelt, dat het beknotting is van de rechten van medewerkers.

Het ministerie van Arbeid bevestigt, dat het standpunt van de vakbond correct is. Overeenkomsten die in dit kader zijn gesloten, waarbij mensen afstand doen van hun recht, zijn volgens het ministerie nietig. Dit geldt niet alleen voor sollicitanten, maar ook voor werknemers die reeds actief zijn in het bedrijf. Bedrijven die dit doen zijn in strijd met de arbeidswetgeving. C-47 gaat de strijd tegen dit probleem aan. Mensen moeten weten dat ze het recht hebben zich te verenigen en dat ze daarvoor niet ontslagen kunnen worden, aldus Berenstein.

De vakbondsleider haalde een voorbeeld aan van CIC, waarbij de directie tot inkeer is gekomen en medewerkers niet meer beperkt worden zich aan te sluiten bij de vakbond. Berenstein roept overige werkgevers op het voorbeeld te volgen. Aan alle werkers in Suriname wordt kenbaar gemaakt dat ze recht hebben om lid te worden van een vakbond.

President Bouterse blikt tevreden terug op staatsbezoek Indiaas staatshoofd Ram Nath Kovind

'Er is veel afgesproken, maar het zal aan Suriname liggen hoeveel eruit wordt gehaald'



President Desi Bouterse is ingenomen met de wijze waarop het Surinaamse volk zich heeft opgesteld tijdens het bezoek van het Indiase staatshoofd Ram Nath Kovind. Hij complimenteerde gisteren tijdens een persconferentie op de Johan Adolf Pengelluchthavent de organisatie onder leiding van raadsadviseur Ramon Abrahams, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 22 juni 2018.

De president noemt het staatsbezoek een groot succes. 'Er is veel afgesproken, maar het zal aan Suriname liggen hoeveel eruit wordt gehaald', aldus de president. Bouterse zei, dat deze samenwerking goed gemonitord zal worden, waarbij het bedrijfsleven ook zal worden betrokken.

De president merkte op, dat ook van de gasten complimenten zijn ontvangen voor de wijze waarop het bezoek is georganiseerd.


De politie, militairen, protocol, veiligheidsdiensten, culturele groepen, leerkrachten en leerlingen in Para en Wanica hebben zich allemaal ingezet. Bouterse vindt het sneu dat kinderen die urenlang langs de weg hadden gestaan bij aankomst van de hoge gasten uit India nauwelijks een glimp van de delegatie hebben kunnen opvangen. Ook de stop in Para was om protocollaire redenen heel kort. De president heeft districtscommissaris van Para, Armand Jurel, beloofd dat hij aan het hoofd van een regeringsdelegatie alle scholen die betrokken waren, zal bezoeken om leerlingen en leerkrachten persoonlijk te bedanken.

Over het optreden van de culturele groepen en artiesten is Bouterse heel lovend. Hij heeft een hartelijk applaus gevraagd voor alle betrokkenen bij de organisatie, waarbij de inzet van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de ambassadeurs Aashna Kanhai, Santender Kumar van India, het schrijfteam van speeches onder leiding van raadsadviseur Errol Alibux.

De president merkte ook op, dat met drie van de BRICS-landen, de opkomende economieën in de wereld, nauw en persoonlijk contact is. Hij noemde hierbij China, waar hij de Chinese president Xi drie maal in korte tijd heeft ontmoet. Ook met Brazilië, waar de president onlangs op een officieel bezoek was, is de relatie hecht.

Met India is al decennialang een goede band die met de komst van het staatshoofd behoorlijk is verdiept. Kovind zei, dat Suriname in het Caribisch Gebied een grotere rol heeft te vervullen. Het ligt aan Suriname om goed invulling te geven aan de vele mogelijkheden die open zijn gegaan tijdens dit bezoek.

Lichamen van twee ontvoerde Ecuadoraanse journalisten en hun chauffeur zijn gevonden

Medewerkers El Comercio verdwenen in maart aan de grens tussen Colombia en Ecuador

(Bron foto: Twitter)

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zegt, dat de lichamen van twee Ecuadoraanse journalisten - Javier Ortega (32) en fotograaf Paúl Rivas (45) - en hun chauffeur Efraín Segarra, 60, die zijn gekidnapt in een conflictueuze grensregio, zijn gevonden.

In een tweet donderdagavond 21 juni 2018 schreef Santos, dat de autoriteiten nog steeds onderzoek doen naar de overblijfselen van de drie personen. Hij betuigde zijn medeleven aan de families van de drie mannen voor wat hij 'een gruwelijke misdaad' noemde.


De medewerkers van de krant El Comercio deden onderzoek naar een toename van drugsgerelateerd geweld langs de grens tussen Colombia en Ecuador toen ze in maart verdwenen.


Autoriteiten bevestigden later dat ze waren gedood en zeiden, dat voormalige rebellen met de ontbonden Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) verantwoordelijk waren. Militaire operaties gericht tegen de groep hebben tot nu toe de leider van de groep, 'Guacho', niet kunnen vangen.


(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter/El Nuevo Herald/Semana)

De kerk die 'rocks': Braziliaanse pastor mengt het evangelie met heavy metal

Rockmuziek klinkt uit de Metanoia-kerk in de Maré-sloppenwijk van Rio de Janeiro




Evangelische kerken schieten als paddenstoelen uit de grond in Latijns-Amerika en winnen terrein op de katholieke kerk. Deze kerken trekken nieuwe leden aan door ze op hun eigen niveau te benaderen - soms door middel van rockmuziek.

De donkere kamer, met schedels geschilderd op de muren, waar een dozijn mensen in een halve cirkel zit, lijkt op alles behalve een kerk. Maar, wanneer een langharige man begint te tokkelen op zijn elektrische gitaar, pakt een ander kerklid, Rogerio Santos, een Bijbel op. Terwijl Santos - gekleed in een zwart leren jack met speldjes van rockbands - begint te bidden, beginnen de anderen te zingen.

Dit is een typische dag in de Metanoia-kerk - genoemd naar het Griekse woord dat 'verandering in iemands leven als gevolg van boetvaardigheid of spirituele bekering' betekent - in de Maré-sloppenwijk van de op een na grootste stad van Brazilië, Rio de Janeiro.

'Er is een grote behoefte aan spiritualiteit in Maré', zegt Santos, 47, die de helft van zijn leven bij Metanoia hoort. De kerk, zegt hij, combineert zijn twee passies: 'Muziek en religie.'

De vervallen kerk lijkt een ondergrondse club voor hardrock, met graffiti, heavy metal-posters en beroemde albumhoezen die de muren bedekken. Drumstellen en luidsprekers zijn te zien aan de achterkant van de kamer. Kruisen hangen aan het plafond. 'Jezus is de heer van de ondergrondse', luidt een slogan. 'Jezus heeft gewonnen', luidt een ander, geplaatst in een imitatie doodskist tegen een muur.


Enok Galvao de Lima, de pastor die 27 jaar geleden Metanoia heeft opgericht, ziet geen tegenspraak tussen de heavy metal-setting van de kerk en haar christelijke leer. 'God heeft muziek en kunst gemaakt, de duivel heeft niets gecreëerd, men kan deze cultuur gaan gebruiken', zegt de 54-jarige. De combinatie van rock en religie van Metanoia weerspiegelt de veelzijdigheid van de evangelische kerken die in Latijns-Amerika als paddenstoelen uit de grond schieten, traditioneel een van de sterkste bastions van het rooms-katholicisme.



Lees hier het vervolg van het originele artikel.

(Suriname Mirror/DPA/Facebook/YouTube/Daily Sabah)

Vrouwenrechtenactivisten en feministische groepen Venezuela willen legalisering van abortus

'We verzoeken de Nationale Constituerende Vergadering om het debat te openen' 

(Bron foto: Correo del Orinoco)

Vrouwenrechtenactivisten en feministische groepen dienden woensdag 20 juni 2018 een voorstel in bij de Nationale Constituerende Vergadering van Venezuela (ANC, Asamblea Nacional Constituyente) om abortus te legaliseren en andere seksuele en reproductieve rechten te waarborgen.

Kunstenaars, schrijvers, studenten en huisvrouwen kwamen bijeen voor de ANC in Caracas, waar ze werden verwelkomd door Maria Leon, voorzitster van het Wetgevend Comité voor de Rechten van de Vrouw voor Gendergelijkheid en Gelijkheid.


Daniela Inojosa, de nationale coördinatrice van het netwerk van feministische collectieven La Araña Feminista, zei: 'Dit is de eerste stap in een lange weg, en we verzoeken de ANC om het debat te openen om verschillende artikelen op te nemen die het recht op vrije seksualiteit beveiligen en om seksuele geaardheid, identiteit en geslacht vrijuit te uiten, evenals de onderbreking van zwangerschap, omdat dit sociale kwesties zijn, kwesties van volksgezondheid.'

De groep, wiens naam zich vertaalt naar 'De Feministische Spin', heeft ook voorgesteld dat de staat de toegang garandeert tot gratis voorbehoedmiddelen voor vrouwen en mannen, met de nadruk op het openbare gezondheidsstelsel.

Het Netwerk van Academici, Kunstenaars en Sociale Bewegingen ter verdediging van de Mensheid (REDH, Red de Intelectuales, Artistas y Movimientos Sociales en Defensa de la Humanidad) heeft een publieke verklaring afgelegd ter ondersteuning van het voorstel en herhaalt dat de decriminalisering van abortus 'een kwestie van volksgezondheid met sociaal-economische factoren is'. Onder verwijzing naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die heeft gemeld, dat in Latijns-Amerika drie van de vier abortussen onder onveilige omstandigheden worden uitgevoerd, verklaarde REDH, dat restrictieve wetten tegen abortus niet effectief zijn om deze te verminderen.


REDH vertelde ANC-leden, dat er een nationaal debat nodig is over deze 'onmiskenbare realiteit'. Venezuela heeft, net als veel andere landen in Latijns-Amerika, wetten die abortus tegenwerken of volledig beperken. Het strafwetboek bestraft abortus met gevangenisstraffen variërend van zes maanden tot twee jaar, en abortussen zijn alleen legaal als het leven van de moeder in gevaar is. Abortussen in geval van foetale misvorming of verkrachting worden ook gecriminaliseerd.

'We geloven dat er een grote openheid is om alle kwesties te bespreken. We hebben het gevoel dat sommige ANC-parlementsleden begrijpen waarom we de legalisatie van abortus vragen, dat het niet een kwestie is van of we het wel of niet eens zijn met abortussen, het is een kwestie van volksgezondheid; dat vrouwen abortussen hebben en we ze met rust laten in de illegaliteit. Als we het legaliseren, kunnen we het openbare beleid creëren, dat economische, psychologische en sociale steun verleent aan de vrouwen die de beslissing hebben genomen', zei Inojosa.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Acht Venezolanen veroordeeld wegens poging tot staatsgreep

Vijf militairen en drie burgers in Venezuela veroordeeld tot celstraffen van drie tot zes jaar


Vijf militairen en drie burgers zijn woensdag 20 juni 2018 in Venezuela veroordeeld tot celstraffen van drie tot zes jaar, omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij een een poging tot staatsgreep in 2015 tegen president Nicolas Maduro. Dat meldt de mensenrechtengroepering Foro Penal. 

'Het proces van de zogenaamde 'Golpe Azul' ('Blauwe staatsgreep') is afgelopen. De beschuldigden werden door de militaire rechtbank veroordeeld nadat ze tot bekentenissen waren overgegaan', zo schrijft Gonzalo Himiob op Twitter. Hij is lid van Foro Penal, die de lijst van de veroordeelden publiceerde.




De socialistische president Nicolas Maduro sprak in februari van een poging tot staatsgreep, gesteund door de oppositie en de Amerikaanse regering. Hij had het over de 'Blauwe Staatsgreep', een allusie op de kleur van de uniformen van de luchtmacht. Hij verzekerde toen, dat de groep achter de couppoging ontmanteld was.


Volgens Maduro had de groep het plan opgevat om het presidentiële paleis Miraflores, andere overheidsgebouwen en de hoofdzetel van televisiezender Telesur in Caracas te bombarderen met vliegtuigen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deed de beschuldiging af als 'nonsens'.


(Suriname Mirror/Belga/Twitter/El Nacional/YouTube)