zondag 5 juli 2020

Covid-19 beperkingen worden versoepeld - Oost-Suriname is een 'hot zone'

Avondklok geldt vanaf maandag van 22.00 uur tot 05.00 uurOp Oost-Suriname na worden de Covid-19 beperkingen versoepeld, waarbij de hygiëne maatregelen en de afstand van 1.5 tot 2 meter in acht moeten worden genomen.

'(...) De gezondheidsmonitoring van de afgelopen twee weken heeft ons de volgende analyse opgeleverd: 

• De clusters van besmettingen zijn in beeld gebracht. 
• Hoewel er nog steeds nieuwe clusters ontstaan, zijn er aantallen clusters aan het verdwijnen. 
• Paramaribo was voor wat betreft de uitbraak van de afgelopen weken een zogenaamde 'hotzone' en is nu aan het afkoelen. 
• In het oosten neemt een andere zogenaamde 'hotzone' steeds verder toe. 
• Het medisch team geeft echter aan, de zaak onder controle te hebben. 

Op basis hiervan, hebben wij voldoende reden om de maatregelen verder aan te passen. (...)'

Het onderwijsproces voor de examenklassen wordt maandag 6 juli 2020 hervat, behalve voor het oosten van het land.

'(...) De afgelopen dagen hebben wij veel berichten ontvangen van bezorgde ouders van examenklasleerlingen. Wij begrijpen dat u zich zorgen maakt over de veiligheid van uw kind. Tegelijkertijd hebben wij een verantwoordelijkheid om onze leerlingen te garanderen van onderwijs, en in dit geval, van een diploma. Het ministerie heeft duidelijke protocollen ontwikkeld. Gezien de voorbereidingen die zijn getroffen, heb ik er vertrouwen in dat teamwork tussen u als ouders, onze docenten en het ministerie ervoor zullen zorgen dat onze kinderen op een veilige manier de eindstreep kunnen halen. Ook hier geldt het stuk van verantwoordelijkheid die wij met z’n allen dragen voor elkaar. Laten wij als volwassenen het goede voorbeeld geven en samenwerken. Spreekt u elkaar op respectvolle manier aan op zaken die beter of anders zouden kunnen, opdat wij veilig onderwijs kunnen garanderen. (...)'

De avondklok geldt vanaf maandag van 22.00 uur tot 05.00 uur de volgende dag. Religieuze groeperingen, de horecasector, sportscholen en casino’s die in overleg met het Covid-19 Managementteam de benodigde voorzorgsmaatregelen hebben getroffen, mogen weer mensen toelaten in hun bedrijf en/of gebedshuis.

Vicepresident Ashwin Adhin heeft zondagavond de aanpassingen die per morgen ingaan, bekendgemaakt in een televisietoespraak. Hij kondigde aan dat contactberoepen, zoals kapsalons, barbershops, fysiotherapie, weer kunnen openen, mits zij de gestelde maatregelen van het Covid-19 Managementteam opvolgen.

De samenscholing blijft gesteld op maximaal 5 personen. In grote ruimtes, waarbij er voldoende afstand mogelijk is tussen personen en waar er ventilatie aanwezig is, wordt echter een groter totaal aantal personen toegestaan.

Jairzinho 'Bigi Boy' Rozenstruik kijkt uit naar gevecht met Braziliaan Junior dos Santos

Rozenstruik en Dos Santos trainen bij dezelfde gym...


Het duurt nog ongeveer anderhalve maand voordat hij weer in de kooi staat, maar Jairzinho 'Bigi Boy' Rozenstruik kijkt nu al uit naar zijn volgende UFC-gevecht (Ultimate Fighting Championship). De 32-jarige Surinaamse MMA-vechter (Mixed martial arts) treft op 15 augustus tijdens UFC 252, in de UFC APEX faciliteit in Las Vegas, Nevada, de Braziliaan Junior dos Santos, zo schrijft de Ware Tijd zondag 5 juli 2020. 


Rozenstruik is intussen al ruim een week terug in de VS. Hij bracht de weken daarvoor samen met trainer Michael Babb in Suriname door na zijn binnen een paar seconden verloren gevecht op 9 mei tegen de Kameroener Francis Ngannou.

Rozenstruik ziet het gevecht tegen Dos Santos als een kans om dat verlies, de eerste in zijn MMA-carrière die elf partijen telt, weg te poetsen. 'Ik kijk nu vooral uit naar mijn eerstvolgende gevecht', zegt hij terug in Florida. 'Nu ben ik terug in de gym en ik bereid me erop voor. Laten we het weer proberen.'

Het gevecht zal voor Rozenstruik enigszins eigenaardig aanvoelen. Hij en Dos Santos trainen namelijk bij dezelfde gym, American Top Team in South-Florida. Onlangs liet de 36-jarige Braziliaan zelfs weten dat hij ervoor openstaat om samen met 'Bigi Boy' te sparren in aanloop naar hun gevecht. Echter, dat voorstel ziet Rozenstruik niet zitten. 'Leuk van hem dat hij dat zegt, maar ik vind het geen goed idee.'


'Bigi Boy' geeft wel toe dat deze match-up anders aanvoelt in vergelijking met zijn vorige twee partijen. 'Hij is cool, alle respect voor hem. De meeste vechters waartegen ik ben uitgekomen zoals Overeem en Ngannou hielden van bluffen en hadden geen respect voor wat ik doe.'

Ondanks de vriendelijkheid van Dos Santos beseft Rozenstruik dat hij hard aan de slag zal moeten gaan op 15 augustus. Immers, de Braziliaan is een voormalig zwaargewicht kampioen, heeft de langste zegereeks in de zwaargewicht divisie van de UFC op zijn naam staan (negen opeenvolgende overwinningen) en staat vijfde in de divisie, net een plek boven 'Bigi Boy'. Daarnaast is Dos Santos extra gemotiveerd om dit gevecht te winnen, omdat hij zijn vorige twee gevechten verloor.

'Hij is niet zomaar een vechter. Hij heeft veel voor deze sport gedaan en ik ga mij goed op hem voorbereiden.'

Raymond Sapoen: 'Regering moet reden opheffen ministerie duidelijk aangegeven aan gemeenschap'

(Bron screenshot:Apintie)
'Ministerie van Sport- en Jeugdzaken behoeft een grondige evaluatie'


'Ofschoon het de vrije beleidskeuze is van elke nieuwe regering ministeries te reorganiseren, op te heffen of te clusteren, moet de reden hiervoor duidelijk worden aangegeven aan de gemeenschap. En dit heb ik zeker gemist bij het voornemen van de nieuwe coalitie om de twee directoraten van het ministerie van Sport en Jeugdzaken onder te brengen bij twee aparte ministeries. In 2010 heb ik mij persoonlijk voor beijverd om vanwege de stiefmoederlijke behandeling van het directoraat Sport- en Jeugdzaken mee te werken aan de gefaseerde ontkoppeling van Onderwijs en Volksontwikkeling naar een zelfstandig ministerie. Dit is gebeurd vanuit een duidelijke visie met betrekking tot een integrale jeugd en sportbeleid als ontwikkelingspijler die enorm belangrijk is voor onze jonge samenleving.'

Woorden vandaag, zondag 5 juli 2020, op Starnieuws, van ex-Assembleelid Raymond Sapoen, die ook lid was van de vaste parlementscommissie Sport- & Jeugdzaken.

Binnen de Caricom en Zuid-Amerika wordt Suriname vaak aangehaald als het lichtend voorbeeld voor jeugd- en sportbeleid op het hoogste niveau. Hoewel het ministerie in de afgelopen tien jaren zonder meer zijn bestaansrecht heeft bewezen, vindt Sapoen dat het departement een grondige evaluatie behoeft. Zeker vanwege de gefragmenteerde aanpak van het jeugdbeleid, maar ook het gebrek aan een duidelijke sportvisie.

'Omdat beweging en sport natuurlijk veel meer is dan een balletje hier of een sportveldje daar. Vooral in de precaire financiële positie waarin we verkeren is het enorm belangrijk dat we meer in de diepte investeren (sport en jeugdkaders, versterking jongerenorganisaties) en prioriteiten stellen ten aanzien van sportaccommodaties', stelt Sapoen.

Wanneer als reden wordt opgegeven, dat het directoraat Sportzaken wordt overgeheveld naar het ministerie van Regionale Ontwikkeling alleen maar om het sporttalent in het binnenland een boost te geven, is dat een duidelijke miskenning van de benutting en ontwikkeling van het sporttalent dat overal in het land aanwezig is, ook in de andere districten dus.

'En helemaal wanneer Jeugdzaken wordt verhuisd naar het ministerie van Arbeid, kennelijk om het ministerie meer gewicht te geven onder het mom van werkgelegenheid ten behoeve van jongeren. Inderdaad is werkgelegenheid een belangrijke factor voor de ontwikkeling van jongeren, maar te eendimensionaal voor de (buitenschoolse) vorming van onze jeugd en adolescenten. Ik ondersteun daarom de talrijke personen en organisaties die pleiten voor behoud van het ministerie van Sport en Jeugdzaken en doe een beroep op de nieuwe coalitie haar besluit in heroverweging te nemen.'

Klucht rond herstart bustransport gaat onverminderd voort - Leerlingen, ouders, leerkrachten in onzekerheid

Deel onderwijsproces start, maar (lijn-)bussen rijden niet...

Minister Ferrier: 'Ouders gaan ook met hun kinderen naar de winkel, dus waarom niet naar school...'


Het openbaar vervoer zal morgen, op de dag dat het onderwijsproces deels begint, niet rijden. Dit in tegenstelling tot eerdere bekendmakingen van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO), aldus Starnieuws vandaag, zondag 5 juli 2020.  

Leerlingen, ouders, leerkrachten verkeren in onzekerheid.... Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zei vrijdag tijdens de persconferentie van het Covid-19 Managementteam, dat ouders ook met hun kinderen naar de winkel gaan, dus waarom niet naar school...

Met het Covid-19 Managementteam is afgesproken dat komende week gesprekken gevoerd zullen worden met het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C).

Intussen worden de protocollen over hoe het openbaar vervoer weer ingezet wordt verder besproken en aan voorlichting wordt gedaan. Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV), heeft vrijdag tijdens de persconferentie (waar de pers het meer en meer laat afweten) van het Covid-19 Managementteam een presentatie gegeven over de protocollen die zijn organisatie heeft ontwikkeld. Deze komt overeen met die van de overige organisaties, maar zij hadden het niet vastgelegd.

Sahadew-Lall deelde mee, dat hij groen licht heeft van de overige bushoudersorganisaties om de protocollen te presenteren. Door verantwoord het openbaar vervoer weer op te starten, moet voorkomen worden dat het aantal Covid-gevallen gaat stijgen. Het openbaar vervoer ligt sinds de derde week van maart lam.

De voorstellen houden in:
Een centraal meldpunt waar bushouders en buschauffeur klachten kunnen indienen.
Een boete bij wet vaststellen van Srd 1.000 bij het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer.
Samenscholing van maximaal tien personen bij instap- en uitstaplocaties en de bushaltes.
OWT&C-controleurs inzetten voor controle op de Covid-protocollen bij de eindhaltes.
Kinderen van 0-11 jaar onder begeleiding van volwassenen gebruik maken van openbaar vervoer.
Een beschikbaarheidsvergoeding voor de buschauffeur vanwege de aangepaste dienstverlening.

Danielle Veira, directrice Directoraat Nationale Veiligheid, merkte op dat OWT&C nog in gesprek is met de bus- en boothoudersorganisaties. De prijs van een busrit en de aanvang van het openbaar vervoer zullen op een later tijdstip worden bekendgemaakt...

(Suriname Mirror/Starnieuws)

Chileense Codelco schort uitbreiding kopermijn El Teniente op vanwege Covid-19

Zes doden bij mijn door Covid-19

Sinds de uitbraak half maart minstens 2.300 van Codelco's werknemers besmet met virus


Het Chileense staatsmijnbouwbedrijf Codelco zei zaterdag 4 juli 2020, dat het tijdelijk de bouw van zijn vlaggenschip El Teniente-kopermijn zou stopzetten, noodzakelijk om de snel verspreidende coronavirus pandemie te bestrijden.


Wereldtop koperproducent Codelco zei in een verklaring, dat de maatregel de totale personeelsreductie bij zijn Teniente-activiteiten op 4.500 mensen zou brengen.

De mijn zal blijven werken met een eerder aangekondigd ploegenschema van 14 dagen op en 14 dagen afom arbeiders te beschermen, aldus het bedrijf. 'Deze maatregel is afgelopen weekend geïmplementeerd', zei Codelco, en voegde eraan toe, dat de stopzetting was gericht op 'het verminderen van de dichtheid van zowel onze eigen als contractuele medewerkers, het terugschroeven van bewegingen en het verminderen van de kans op infectie'.


De beslissing komt, omdat de Federación de Trabajadores del Cobre (FTC), een overkoepelende groep voor de vakbonden van Codelco, heeft aangekondigd dat een contractarbeider bij El Teniente was overleden aan Covid-19, het zesde overlijden door de ziekte bij de bedrijfsactiviteiten.


Vakbonden zeggen, dat sinds de uitbraak van half maart minstens 2.300 van Codelco's werknemers besmet zijn met het virus. De uitbraak van het coronavirus trof Codelco te midden van een tienjarig initiatief van $ 40 miljard dollar om de verouderde mijnen te upgraden.

Het El Teniente-project verlengt de levensduur van de eeuwenoude mijn, gelegen in het Andesgebergte ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Vakbonden en sociale groepen hebben de druk op Codelco en andere mijnwerkers opgevoerd om de bescherming van werknemers te versterken, waaronder deze week een voorstel om de mijnen ten noorden van Teniente, in de regio Antofagasta, gedurende twee weken te sluiten.


Octavio Araneda, CEO van Codelco, zei donderdag in een interview met lokale media, dat een dergelijke stap 'catastrofaal' zou zijn voor het land. Hij verdedigde de virusreactie van het bedrijf als proactief.


(Suriname Mirror/Cooperativa/Reuters/biobiochile/Twitter)

Chili telt meer dan 6.190 Covid-19 doden

(Bron foto: The Santiago Times)
Totaal aantal gevallen coronavirus 291.847 sinds de eerste patiënt op 3 maart


Chili heeft meer dan 6.190 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus en registreerde een piek in dagelijkse infecties van meer dan 3.750 nieuwe patiënten, volgens de laatste informatie van de regering op de dag dat het land zich op 121 dagen na het begin van de gezondheidscrisis bevindt. 

De staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid (Ministerio de Salud), Paula Daza, bevestigde dat het totale aantal gevallen van coronavirus tot 291.847 is gestegen sinds de eerste patiënt werd gemeld, op 3 maart.

Minstens 141 overledenen werden in de burgerlijke stand geregistreerd in de afgelopen 24 uur, voegde de ambtenaar van het Ministerio de Salud toe.


Met betrekking tot ziekenhuisbezetting legde ze uit, dat er 2.077 mensen zijn opgenomen op intensive care-afdelingen, waarvan 404 in kritieke toestand verkeren. Tot dusver zijn er 17.287 PCR-tests uitgevoerd (1.163.880 in totaal) in het Zuid-Amerikaanse land.

Ondertussen hebben de autoriteiten alle quarantaines met zeven dagen verlengd vanwege de coronaviruspandemie. Met deze nieuwe extensie zal Santiago 56 dagen volledige lockdown voltooien om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Volgens minister van Volksgezondheid Enrique Paris zijn er sinds vrijdag 3 juli 2020 (22.00 uur) in de gemeenten (wijken) Coronel en Lota, gelegen in de centrale regio Bío Bío, bijna 500 kilometer van de metropoolregio, sanitaire 'cordons' aangebracht.

Carabineros hield 1.704 mensen vast, omdat ze de avondklok en de sanitaire quarantaine vanwege de uitbraak niet respecteerden. De politie zei, dat 159 van hen werden betrapt, omdat ze de avondklok hadden geschonden zonder veilig gedrag, terwijl de overige 1.547 de quarantaine niet respecteerden die de 63 gemeenten van het land regeert en geen tijdelijke ontheffing hadden. Aan de andere kant meldde Carabineros, dat er de afgelopen 24 uur meer dan een miljoen vergunningen aan mensen waren afgegeven: 802.152 voor aankopen, 152.915 voor betaling van diensten en meer dan 100.000 om naar een gezondheidscentrum te gaan.


Sinds 18 maart heeft Chili te maken met een staat van constitutionele uitzondering als gevolg van een catastrofe, die door de regering is uitgevaardigd om de crisis als gevolg van het coronavirus aan te pakken.

(Suriname Mirror/The Santiago Times/Twitter)

Doodskist op straat in Cochabamba toont drama in Bolivia over verzadiging begraafplaats

(Bron foto's: El Comercio)
Familie niet in staat om Covid-19 dode te begraven of te cremeren


Bewoners van de Boliviaanse stad Cochabamba plaatsten zaterdag 4 juli 2020 midden in een straat een kruiwagen met een kist erop gewikkeld in zwarte zakken, om de aandacht te vestigen op het drama van zeven dagen wachten met een dode door Covid-19, omdat de familie niet in staat is om het te begraven of te cremeren.


De kist werd midden op een laan in Cochabamba, een van de belangrijkste steden van Bolivia, achtergelaten op de kruiwagen met een paar bloemen, met een wit bord met de tekst 'May In Peace Rest (QEPD) zeven dagen, gedood door COVID-19 '.


De kruiwagen met de kist is omgeven door een rood lint met de tekst 'gevaar', zodat mensen niet te dichtbij komen, terwijl een groepje buren er omheen  begraven of cremeren eist. De familie kan de kist niet langer thuis hebben uit angst de ziekte op te lopen en geen plaats te vinden voor een begrafenis of crematie vanwege de ineenstorting van de begraafplaats en het crematorium van de stad en ze besloten de kist uit protest naar de straat te brengen en te wachten om een ​​oplossing te vinden.

Een van de buren wees erop, dat er in de buurt vijf doden zijn die in dezelfde situatie verkeren en dat de gezinnen wanhopig zijn. Soortgelijke situaties doen zich dagenlang voor in de straten van deze stad met iets meer dan 600.000 inwoners, evenals bij de deur van de Algemene Begraafplaats in Cochabamba, waar gezinnen wachtten met hun doodskisten. Sommige families zijn bang om met de kist naar huis terug te keren en waarschuwen dat buren hen onder druk zetten om ze te begraven en ze zelfs dreigen te stenigen uit angst voor besmetting.

Geconfronteerd met deze situatie, protesteerden begrafenismedewerkers om meer ruimtes beschikbaar te maken voor begrafenissen of om 'een Covid-19 begraafplaats' toe te staan, terwijl de begraafplaatsarbeiders een noodsituatie uitriepen na de dood van een van hun collega's, en eisten snelle tests van het coronavirus.


Het kantoor van de burgemeester gaf toestemming voor meer massagraven op die begraafplaats en de uitbreiding van het crematorium is aan de gang om dit probleem aan te pakken, maar buren die in de buurt van de begraafplaats wonen, blokkeerden de doorgang van voertuigen met stenen en boomtakken, omdat deze beslissing uit angst voor besmetting werd afgewezen.

Bolivia registreert 1.320 sterfgevallen en 36.818 bevestigde infecties door het coronavirus in het land, van ongeveer elf miljoen inwoners.

(Suriname Mirror/Explica/El Comercio/YouTube)

$ 2,7 Miljoen contant geld gevonden in SUV bij grensovergang VS-Mexico

Autoriteiten ontdekten het geld met een röntgeninspectie van het voertuig


Mexicaanse soldaten hebben bijna $ 2,7 miljoen cash geld in koffers gepakt in de kofferbak van een SUV die Mexico binnenkwam vanuit de Verenigde Staten, zei het ministerie van Defensie woensdag 1 juli 2020. 

De inbeslagname vond vorige week plaats bij een inkomend grensinspectiepunt in Tijuana. De autoriteiten ontdekten het geld met een röntgeninspectie van het voertuig.

De SUV was naar verluidt uit Los Angeles gekomen, hoewel het onduidelijk was waar hij naartoe ging in Mexico. De inzittenden van het voertuig werden aangehouden, omdat ze het geld niet hadden aangegeven.

Amerikaanse en wereldwijde drugsbendes in Mexico smokkelen de opbrengst van de verkoop van drugs in contanten regelmatig terug naar Mexico.

(Suriname Mirror/NBC Los Angeles)

Grote prehistorische okermijn gevonden in Mexicaanse onderwatergrotten

In de grotten werd van 12.000 tot 10.000 jaar geleden gegraven naar oker


Afgelopen 15 jaar tiental overblijfselen van menselijke skeletten gevonden in de grotten, onder wie een meisje, Naia


Onderzoekers hebben bewijzen gevonden voor een ambitieuze, grote prehistorische mijnoperatie in donkere, nu ondergelopen grotten in de buurt van Tulum op het schiereiland Yucatan in Mexico. In de grotten werd van 12.000 tot 10.000 jaar geleden gegraven naar oker, een rode minerale kleurstof die zeer gegeerd was in de prehistorie. De vondsten uit de grotten zijn in een uitstekende conditie. 

De mijn stamt uit de tijd dat de mens zich voor het eerst verspreidde in het gebied. Zo'n 12.000 jaar geleden werd er voor het eerst gegraven naar oker en de mijn bleef in gebruik gedurende zo'n 2.000 jaar. Daarna werd ze verlaten en na het einde van de laatste ijstijd zijn de grotten, die bekend staan als 'cenotes', zo'n 8.000 jaar geleden ondergelopen als gevolg van de stijgende zeespiegel.

De onderzoekers voerden gedurende meer dan 600 uur meer dan 100 duiken uit in drie grottensystemen, Camilo Mina, Monkey Dust en Sagitario, aan de oostkust van de staat Quintana Roo. In totaal onderzochten ze zo'n 7 kilometer onderaardse gangen in de drie systemen, en ze vonden in alle drie aanwijzingen voor het mijnen van oker. In de studie die de wetenschappers nu over hun onderzoek gepubliceerd hebben, hebben ze zich geconcentreerd op het Sagitario-grottensysteem en een 900 meter lang stuk ervan dat ze La Mina genoemd hebben. Dat is het best bestudeerd en er zijn de meeste aanwijzingen gevonden voor het zoeken naar en het opgraven van oker. Camilo Mina en Monkey Dust zullen later nog verder onderzoc


De afgelopen 15 jaar zijn er een tiental overblijfselen van menselijke skeletten gevonden in de grotten, onder wie een vrouwelijke tiener die de onderzoekers 'Naia' genoemd hebben naar de Naiaden, waternimfen uit de Griekse mythologie. Naia stierf zo'n 13.000 jaar geleden in de Hoyo Negro-grot na een val van zo'n 30 meter door een gat naar een ondergelegen kamer in een donkere tunnel. Sindsdien vragen paleontologen zich af hoe die prehistorische mensen terecht zijn gekomen in de toen nog droogstaande grotten, waarin een aantal doorgangen zitten die zo nauw zijn dat men er nauwelijks door kan raken.

'Hoewel Naia bijgedragen heeft aan onze inzichten in de afstamming, groei en ontwikkeling van de vroege Amerikanen, was er weinig geweten over waarom zij en haar tijdgenoten het risico namen om in de doolhof van grotten binnen te gaan', schreven de onderzoekers van El Centro Investigador del Sistema Acuifero de Quintana Roo (CINDAQ). 'Er werd gespeculeerd over wat er hen zou kunnen toe aangezet hebben om plaatsen te betreden die zo ingewikkeld zijn en zo verraderlijk om er je weg te vinden, zoals tijdelijke beschutting, vers water of het begraven van menselijke stoffelijke resten, maar geen van die speculaties werd goed ondersteund door archeologische aanwijzingen', zo schreven ze.

'Nu weten we voor de eerste keer waarom de mensen uit die tijd het enorme risico genomen hebben om deze verraderlijke grotten te onderzoeken', zei Sam Meacham, de stichter van CINDAQ die mee de mijnen ontdekt heeft en mede-auteur is van de nieuwe studie. Minstens een reden, zo zei Meacham, was om te zoeken naar rode oker en het pigment op te graven.De ontdekking betekent, dat de grotten al zeer vroeg door mensen veranderd werden, zei Roberto Junco Sánchez, het hoofd van de afdeling onderwaterarcheologie van het Mexicaanse Instituto Nacional de Antropología e Historia. De vroege mijnwerkers hebben talloze stalagtieten afgebroken, stalagmaieten weggeduwd, druipsteen opgebroken en mogelijk tonnen oker weggehaald.

'We weten nu dat de vroege mensen niet het risico namen om in deze doolhof van grotten binnen te gaan enkel om water te halen of te vluchten voor roofdieren, maar dat ze er ook binnen gingen om aan mijnbouw te doen', zei Junco Sánchez. Hoewel er, zoals gezegd, aanwijzingen voor het delven van oker gevonden zijn in de drie onderzochte grottensystemen, zijn de bewijzen het duidelijkst en overvloedigst in een 900 meter lang stuk van het Sagitario-systeem dat de onderzoekers 'La Mina' genoemd hebben. In La Mina zijn overblijfselen gevonden van door mensen aangestoken vuren (houtskool op de grond en roetresten op de plafonds), stapels mijnafval, eenvoudige stenen werktuigen (afgebroken stalagmieten), cairns (kegelvormige steenhopen), soms met oker roodgekleurd, die dienden om de weg te wijzen - en uitgegraven sleuven, tot meer dan een halve meter diep, waar de okeraarde weggehaald is en die soms opgevuld zijn met afval van latere graafwerken.


Volgens de onderzoekers ging het om een gesofisticeerde en behoorlijk uitgebreide operatie, waarvoor de prehistorische mijnwerkers heel wat moeite hebben moeten doen. La Mina is een reeks van zich vertakkend tunnels die duidelijk in het donkere gedeelte van de grotten liggen. De meest nabije bron van daglicht ligt op 200 meter van de mijnsite. Om licht te hebben, brachten de mijnwerkers toortsen mee - zoals blijkt uit roet aan de onderkant van stalactieten - en brandhout, waarmee ze vuren lieten branden. De mijnwerkers hadden de keuze uit drie ingangen aan het oppervlak om La Mina te bereiken en hoewel de gangen in de buurt van de mijn breed zijn, zijn ze vaak niet hoger dan 1 tot 2 meter. Ook zijn er een aantal smalle plaatsen in de tunnels, met soms erg nauwe doorgangen. Tussen een van de ingangen van de grotten en de mijn was er een doorgang die compleet versperd was door een groot aantal stalagmieten en stalactieten en die zijn weggebroken om een ruime doorgang te maken voor de mijnwerkers en de okeraarde die naar het oppervlak werd gebracht.

Oker is een felrood mineraal dat rijk is aan ijzeroxide en dat als kleurstof gebruikt werd in de prehistorie, onder meer voor rotsschilderingen, om objecten te kleuren, als 'make-up' en bij begrafenispraktijken om lichamen te kleuren. Mogelijk werd het ook bij het looien van leer gebruikt.

'Wereldwijd heeft archeologisch bewijs aangetoond  dat mensen honderdduizenden jaren lang oker gebruikt hebben. Zelfs de neanderthalers gebruikten oker', zei archeoloog Brandi McDonald van de University of Missouri, de belangrijkste auteur van de nieuwe studie. 'Het mijnen van oker lijkt bijzonder belangrijk in de eerste periode van de menselijke kolonisatie', zei professor Spencer Pelton van de University of Wyoming. 'Je vindt het op werktuigen, vloeren, jachtplaatsen... Het is een substantie met een grote kracht, iedereen houdt van glanzende rode dingen.'

Pelton heeft mogelijk een iets oudere okermijn opgegraven op de Powars II site in de buurt van Hartville in Wyoming, maar de aanwijzingen voor mijnbouw zijn daar veel minder duidelijk. Volgens Pelton oefende oker een enorme aantrekkingskracht uit op de vroege inwoners van Amerika. 'Het geeft hen een reden om in de grotten te gaan', zei Pelton. 'Gezien de enorme schaal van deze mijnoperatie, is dat de eerste reden die ik zou kiezen.'

De oker die in de grotten gevonden wordt, is van een erg goede kwaliteit zeggen de onderzoekers, het is in essentie kant-en-klare verf. De oker is felrood, bevat veel zuiver ijzeroxide en weinig minerale onzuiverheden en bestaat uit fijne pigmentpartikels. In de buurt kan aan de oppervlakte ook oker gevonden worden in de zogenoemde terra rossa grond, maar die is van een veel lagere kwaliteit, bevat veel minder ijzeroxide en veel meer grote onzuiverheden en heeft dan ook een veel minder uitgesproken rode kleur. Dat is onmiskenbaar een reden waarom de vroege mijnwerkers zoveel moeite gedaan hebben om de oker uit de grotten te halen.

Nadat de mijn zo'n 10.000 jaar geleden in onbruik geraakt was, is alles gedurende 2.000 jaar blijkbaar onaangeroerd gebleven. Zo'n 8.000 jaar geleden zijn de grotten dan zachtjesaan ondergelopen en het water is rustig in de grotten blijven staan, zonder felle stromingen. Dat maakt dat de voorwerpen in de grotten erg goed bewaard zijn, het skelet van Naia is bijvoorbeeld een van de meest complete en oudste overblijfselen van de moderne mens in Amerika.

'Al de voorwerpen zijn in een ongerepte toestand, we kunnen sporen van slagen zien waar ze de stenen vloer aan het opbreken waren, we vinden werktuigen die naast de putten en de stenen cairns liggen en vuurputten die ze gebruikten om hun weg te vinden en de grot te verlichten', zei mede-auteur Eduard Reinhardt van de McMaster University in Canada. 'Het is behoorlijk opwindend om de eerste mensen te zijn die in een plaats binnengaan die al duizenden jaren geen mensen meer gezien heeft, en te zien wat ze achtergelaten hebben', voegde Sam Meacham van CINDAQ daar aan toe.

De studie van het internationaal team is gepubliceerd in Science Advances. Dit artikel is gebaseerd op Science Advances en telexen van de persbureaus Reuters en AP.

(Suriname Mirror/VRT/Science Advances/Reuters/DW/AP/Scribd Suriname Mirror/YouTube/La Vanguardia)

Been geamputeerd van Colombiaanse voetbal doelvrouw na buitenissig ongeluk thuis

Johanis Menco (25) loopt tegen glazen deur aan: dijbeenslagader doorgesneden
De Colombiaanse 25-jarige doelvrouw Johanis Menco moest haar linkerbeen laten amputeren nadat een buitenissig ongeluk haar op de intensive care had gebracht. 

De 25-jarige Menco stond tot november in de boeken van Real Santander San Andres, een topvrouw die haar gruwelijke verwondingen opliep toen ze bij haar huis tegen een glazen deur aanliep. Haar dijbeenslagader werd doorgesneden en ze onderging twee operaties. De keepster blijft op de intensive care van een plaatselijk ziekenhuis in Bucaramanga.


De Colombiaanse profcompetitie en haar club, Real Santander, drongen er deze week bij de fans op aan bloed te doneren om Menco te helpen. Menco combineerde haar voetbalcarrière met studies topografie.Real Santander-clubvoorzitter Gustavo Nunez vertelde La Vanguardia:

'Gelukkig had Johanis haar sociale zekerheid up-to-date en daarom kon ze alle noodzakelijke medische hulp krijgen om haar leven te redden. Ik heb met het clubbestuur gesproken en we zijn in de beste positie om samen te werken aan wat ze nodig heeft, omdat ze deel blijft uitmaken van de Real-familie. Ze is iemand die een stempel heeft gedrukt op haar charisma en karakter. We zijn er zeker van dat ze de tools heeft om verder te gaan, en we zijn er zeker van dat ze zal terugkeren om haar leven te leiden en het op de beste manier het hoofd te bieden. Ze is een krijger.'(Suriname Mirror/El Colombiano/The Sun/Twitter)

Colombia evacueert ex-FARC-strijders na aanvallen

(Bron foto: Caracol)
74 Oud-guerrillastrijders en 19  familieleden overgebracht naar Mutata


Tientallen ex-FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en hun familieleden zullen worden geëvacueerd uit een re-integratiezone na een reeks dodelijke aanvallen in het noordwesten van Colombia, kondigde de regering vrijdag 3 juli 2020 aan. 

Het hoofd van het bureau Estabilización y la Consolidación, Emilio Archila, kondigde aan dat 74 voormalige guerrillastrijders en 19 van hun familieleden voor hun eigen veiligheid worden overgebracht van Ituango in het departement Antioquia. De guerrilla's verlaten de Espacio de Reincorporación Territorial (ETCR) Santa Lucía - een van de 24 die zijn ingesteld in het kader van een vredesakkoord van 2016 - op 15 juli. De groep zal worden overgebracht naar Mutata, in dezelfde afdeling, 'na de moord op elf van de herintreders uit Ituango en twee van hun familieleden, waaronder een minderjarige, en constante bedreigingen', zei de FARC.


Reincorporation Zones zijn opgericht om voormalige strijders te re-integreren in het burgerleven na het einde van het langstlopende conflict in Colombia.

De burgemeester van Mutata, Maria Exilda Palacios, zei dat haar stad ook was getroffen door geweld, maar dat het nu 'een gebied was dat gelooft in verzoening' en de 'terugkeer van ex-strijders naar legaliteit'.


ARN, Agencia para la Reincorporación y Normalización, zei dat de ex-rebellen zullen worden hervestigd op twee gehuurde percelen, in totaal ongeveer 137 hectare, ongeveer 350 kilometer van Santa Lucia. 'De verhuizing zal worden uitgevoerd in overeenstemming met alle veiligheids- en gezondheidsprotocollen om mogelijke besmetting door Covid-19 te voorkomen', vertelde ARN-hoofd Andres Stapper op een gezamenlijke persconferentie met Achila.


Antioquia is een belangrijke doorgangsroute voor cocaïnehandel, bevochten door gewapende bendes en dissidente FARC-guerrillastrijders die het vredesakkoord hebben verworpen. Volgens de autoriteiten zijn deze groepen verantwoordelijk voor de aanvallen op ex-guerrillastrijders die hun wapens neerlegden.

FARC zegt dat 214 van zijn leden zijn vermoord sinds de ondertekening van de vredesovereenkomst met de regering van voormalig president Juan Manuel Santos, die de Nobelprijs voor de vrede ontving. Volgens de regering wonen momenteel 2.946 voormalige FARC-strijders in de 24 re-integratiezones door het hele land.

(Suriname Mirror/AFP/InfoBae/Twitter/Facebook)

Inheemse Xingu gemeenschappen Brazilië verzamelen zaden voor herplant bomen door bouwers wegen en dammen

Verzamelen zaden waardevolle business voor inheemsen Xingu-bekken, Mato Grosso

Vrouwen verzamelen Amazonewoudzaden in Panará Indigenous Territory, Guarantã do Norte, MT, Brazilië (Bron foto: ResearchGate)
Sinds 2008 hebben zo'n 560 verzamelaars - vooral vrouwen - bijna 250 ton zaden van 220 inheemse soorten verzameld


Volgens de wet moeten bouwers van wegen en dammen en anderen die bossen in de Amazone van Brazilië vernietigen, een gelijkwaardig gebied met bomen elders herplanten. Om dat te doen, hebben ze de juiste zaden nodig - en het verzamelen ervan is een waardevolle business geworden voor inheemse gemeenschappen in het Xingu-bekken van de staat Mato Grosso, maar ook voor andere inheemse groepen in Brazilië. 

Sinds 2008 hebben meer dan 560 verzamelaars - de meesten van hen vrouwen - bijna 250 ton zaden van 220 inheemse soorten verzameld als onderdeel van een inspanning die nu bekend staat als het Xingu Seed Network. Het werk heeft hen geholpen een inkomen te verdienen, opnieuw contact te maken met hun bossen en meer dan 6.600 hectare aangetast land te herstellen, aldus Ashden, een Britse liefdadigheidsinstelling die de groep deze week een van zijn duurzaamheidsprijzen voor 2020 heeft toegekend.

https://www.ashden.org/winners/rede-de-sementes-do-xingu
Het netwerk heeft ook geholpen bij de bescherming van inheemse gemeenschappen tijdens de Covid-19-pandemie, omdat families die ooit in de stad zouden hebben gewinkeld voor voedsel, hebben geleerd om uit hun eigen bossen te oogsten, zei directeur Bruna Ferreira.


'Via het zadennetwerk zijn mensen teruggekeerd naar hun bossen om de verscheidenheid aan fruit, bladeren en wortels te leren kennen die de ouden vroeger wisten te eten', vertelde ze de Thomson Reuters Foundation in Brazilië na een virtuele prijsuitreiking. 'Ze krijgen die kennis terug en ze eten veel meer van die middelen', zei ze.


De Amazone van Brazilië is een van de zwaarst getroffen regio's in een land met het op één na hoogste aantal gevallen en sterfgevallen van het coronavirus ter wereld, na de Verenigde Staten. Brazilië heeft bijna 62.000 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd, waarvan ten minste 11.000 in het Amazonegebied, dat volgens officiële gegevens slechts 8% van de bevolking van het land telt. Ferreira zei dat drie zaadverzamelaars in een dorp waar ze mee werkt ziek zijn geworden, met een stervende oudere vrouw. Gezinnen hebben de ziekte mogelijk opgelopen nadat een achtjarig kind stierf in een gezondheidsinstelling en naar huis werd gebracht voor begrafenisceremonies, waarbij leden van de gemeenschap de overledene de handen oplegden. 'Veel mensen raakten besmet', zei ze, en merkte op dat ze de afgelopen vijftien dagen 'veel doden in de gemeenten rond het Xingu-sreservaat had zien gebeuren'.

https://believe.earth/en/local-seed-network-saves-forests-and-grows-collectors-incomes/
Omgaan met gevallen van het virus is moeilijk vanwege een gebrek aan intensive care-afdelingen in steden, merkte ze op. 'De één of twee bedden die ze hebben zijn al bezet - en het is 20 uur rijden naar de hoofdstad, waar meer bedden zijn', zei ze. 'Het is echt een catastrofe.'

De inheemse verzamelaars hebben ontdekt, dat het planten van zaden, in plaats van jonge boompjes, een efficiëntere en effectievere manier is om bossen snel weer op te bouwen en jonge bomen te helpen droogte te overleven. Hun zaaitechniek maakt het ook mogelijk om 10 keer zoveel bomen per hectare te planten als met zaailingen, tegen de helft van de kosten, merkte Ashden op.

Het project is begonnen toen de meer dan 20 inheemse stammen die in het Xingu-reservaat wonen - en ambtenaren in de regio - de kwaliteit van het water zagen verslechteren doordat boerderijen de bossen aan de rand van het reservaat vervingen. Inspanningen om de vegetatie rond rivieren en bronnen in het Xingu-stroomgebied te herstellen, kwamen uiteindelijk terecht op het planten van zaden als de beste manier om verder te gaan, zei Eduardo Malta Campos-Filho, een bosexpert bij het Braziliaanse Instituto Socioambiental. Tegenwoordig is er 'enorme vraag naar zaad', voornamelijk van particuliere bedrijven, boeren en groene groepen die proberen te voldoen aan de herstelvereisten, zei Campos, adviseur van het netwerk.


De Xingu-groep werkt samen met andere zaadnetwerken in Brazilië om aan de vraag te voldoen en ervoor te zorgen, dat de geleverde zaden zijn aangepast aan elk ecosysteem, een goede genetische variëteit hebben en zijn geselecteerd op weerbaarheid tegen klimaatverschuivingen, zei Ferreira.

Een van de onverwachte voordelen van het netwerk is het samenbrengen van Amazone-boeren en inheemse volkeren die in 'verschillende werelden' leven, zei ze. Door samen te werken aan waterkwaliteitsprojecten, hebben boeren bijvoorbeeld blootgesteld aan inheemse gemeenschappen, wat op een bepaald niveau heeft bijgedragen aan het wegnemen van misvattingen, merkte ze op.

Beto Borges, een expert in bosbeheer in de gemeenschap met in de VS gevestigde non-profit Forest Trends, zei dat dergelijke inspanningen bijzonder cruciaal waren, omdat het land 'moeilijke tijden tegemoet gaat met de Braziliaanse regering die we nu hebben'. De rechtse president Jair Bolsonaro heeft gezworen de economische ontwikkeling in de Amazone aan te moedigen om inheemse groepen uit de armoede te halen en de levens van de 30 miljoen Brazilianen die in de regio wonen te verbeteren. Maar, milieudeskundigen zeggen dat zijn plannen de vernietiging van het grootste regenwoud ter wereld versnellen, wat een cruciaal bolwerk is tegen de wereldwijde klimaatverandering en de regenval in de landbouwzones van Zuid-Amerika reguleert. 'Hoewel er vooruitgang is geboekt door ons werk, is er nog steeds veel vooroordeel tegen inheemse gemeenschappen', gaf Ferreira toe. 'Het is een van de grootste uitdagingen waarmee de inheemse bevolking in Brazilië wordt geconfronteerd', zei ze.

(Suriname Mirror/Thomson Reuters Foundation/YouTube/Twitter)

Dragen mondmasker Brazilië niet verplicht in winkels, bedrijven, kerken en scholen

(Bron foto: AFP)
Bij wet mondmasker verplicht in openbare ruimte, als straat en openbaar vervoer


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een wet goedgekeurd die het dragen van mondmaskers verplicht in de openbare ruimte, zoals op straat en in het openbaar vervoer. Tegelijkertijd sprak Bolsonaro zijn veto uit over een aantal specifieke onderdelen van de wet: het dragen van een mondmasker wordt niet verplicht door de overheid in winkels, bedrijven, kerken scholen. 

De president is zelf een verklaard tegenstander van mondmaskers. Hij vertoont zich veelal op straat zonder mondbescherming. Een rechter verplichtte hem onlangs om het masker in het openbaar wel te dragen, maar in hoger beroep besliste een andere rechter het tegendeel.

Ook schrapte Bolsonaro de wetsartikelen die de overheid verplichten om mondmaskers uit te delen aan sociaal zwakkeren en werkgevers opdragen maskers beschikbaar te stellen aan het personeel.

Vrijdag 3 juli 2020 werden in Brazilië 42.223 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Daarmee steeg het aantal infecties tot 1,53 miljoen, meldde het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. Ook was er opnieuw een forse toename van het aantal doden als gevolg van het virus.

Met 1.290 nieuwe doden steeg het totaal aantal dodelijke slachtoffers van Covid-19 in Brazilië tot 63.174. Na de VS telt het land de meeste besmettingen en de meeste doden.

(Suriname Mirror/AD)

KLM-toestel weer eens vol vanuit Suriname naar Schiphol vertrokken

Voor het eerst sinds coronacrisis en sluiting luchtruim weer volle vlucht naar Schiphol


Een KLM-toestel is gisteravond met een vol vanuit Suriname naar Schiphol vertrokken. Het is voor het eerst sinds de coronacrisis en de sluiting van het Surinaamse luchtruim, dat de maatschappij weer met een volle vlucht richting Nederland gaat, zo schrijft Waterkant.net vanochtend, zondag 5 juli 2020.

De Boeing 777-300ER vertrok om zes uur vanaf de internationale Johan Adolf Pengelluchthaven en landt vanochtend rond half acht op Schiphol. Er zouden bijna 400 personen aan boord zijn van de KL714-vlucht.

Het is niet duidelijk of het gaat om ‘gewone’ reizigers of repatrianten die gestrand waren in Suriname. Het toestel was vrijdag vanaf Schiphol naar Suriname vertrokken met aan boord een team van medici die Suriname gaan helpen in de strijd tegen het coronavirus.

Man mishandelt zijn vrouw tijdens ruzie over borstvoeding

Vrouw geeft baby de borst terwijl vriend echtgenoot op bezoek is


Het Korps Politie Suriname bericht zaterdag 4 juli 2020, dat de 39-jarige W.T.  vrijdag 26 juni is aangehouden door de politie van Nieuw-Nickerie. De man had zijn vrouw mishandeld na een ruzie over borstvoeding geven aan hun baby. Het koppel heeft een kindje van vier maanden oud. 

W.T. zat met een vriend te borrelen, die thuis bij hem op bezoek was. Zijn vrouw zat er ook bij en op een gegeven moment legde zij de zuigeling aan de borst.

Nadat de vriend vertrokken was kreeg T. ruzie met zijn vrouw. Hij vond dat zijn vrouw haar borsten aan zijn vriend had getoond, toen zij bezig was het kindje te voeden. De ruzie liep zodanig uit de hand, dat de man zijn vrouw enkele klappen gaf.

Hierop heeft de vrouw aangifte van mishandeling gedaan tegen T. bij de politie. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is de man in verzekering gesteld.

Mineur stemming bij 'viering' 33e verjaardag verbleekt NDP

Abrahams: 'Wij accepteren onze plaats in de oppositie'


'De NDP feliciteert alle rechtgeaarde partijleden, sympathisanten en alle waarachtige Surinamers met de jaardag van de partij vandaag 4 juli. De partij herdenkt haar 33e verjaardag onder niet bepaald prettige omstandigheden. We zitten als natie midden in een oorlog met het Covid-19 virus waarvan het einde nog niet in zicht is en moeten ook de gevoelige verkiezingsnederlaag zien te verwerken. Onder deze omstandigheden lijkt het daarom gepast om geen feest te vieren maar eerder te bezinnen. 

Een woord van dank gaat uit naar alle stonfutu’s die ondanks alles toch op onze partij gestemd hebben, vooral gelet op de zeer moeilijke economische omstandigheden in het land waaronder ons volk gebukt moet gaan. Het ligt namelijk voor de hand dat de zittende regering hiervan verweten wordt, maar vergt inzicht om de ware oorzaken te begrijpen. 

De komende regering zal zonder meer met de uitdagingen die hiermee gepaard gaan geconfronteerd worden en dan zal al gauw blijken dat alleen met een nationale inspanning wij als land zullen overwinnen. 

Wij feliciteren degenen die verkiezingswinst hebben behaald en accepteren onze plaats in de oppositie van waaruit een constructieve opstelling en zeker alle ondersteuning verwacht mag worden, indien het gaat om het nationaal belang. 

In het bijzonder onze leden en sympathisanten wil ik namens de partijleiding van harte feliciteren met deze dag en vraag hen het hoofd zeker niet te laten hangen, maar deze dag te zien als een nieuwe kans om van de gemaakte fouten te leren en met vereende krachten onze partij verder voor te bereiden op de toekomstige uitdagingen die wij ongetwijfeld op onze weg zullen tegen komen. 

De NDP heeft keer op keer bewezen dat zij de veerkracht heeft om altijd terug te komen van een achterstand. Er is veel werk aan de winkel. 

Namens de partijleiding, 
Ramon Abrahams,
Ondervoorzitter'