maandag 3 september 2018

Paar Matawai-dorpen gaan nadelige gevolgen ondervinden Saramacca-mijn IAmGold/Rosebel

Leefgewoonte, voor zover die nu van de natuur afhankelijk is, moet worden aangepast


De plannen van het goudmijnbouwbedrijf Rosebel Gold Mines NV hebben behalve positieve effecten op de lokale economie, voor haar operatieomgeving, ook minder prettige effecten. Deze hebben meer te maken met mensenrechten, zo schrijft het Dagblad Suriname maandag 3 september 2018. 

De concessie van Rosebel op Saramacca is zo'n 5.000 hectare. Hierin zal het bedrijf een satellietmijn neerzetten van 169 hectare. Om de mijn te kunnen neerzetten, die te verbinden met haar raffinaderij in Brokopondo en alle operaties erom heen te kunnen uitvoeren, zal de omgeving wel aardige veranderingen ondergaan.

Er zijn echter enkele zaken die volgens Rosebel nog gereguleerd moeten worden om te zorgen dat de veiligheid van mensen die de omgeving bezoeken, gegarandeerd blijft. De veiligheid van de bezoekers komt vooral in gevaar vanwege de intensiteit van de operaties op het projectgebied.

Er zijn 4 Matawai dorpen dichtbij het projectgebied (Misalibi, Nieuw Jacobkondre, Baling en Bilawatra). In dat gebied gaan mensen uit de dorpen om te jagen voor hun levensonderhoud. Dit is een jarenlange traditie, die mogelijk in dit gebied zal veranderen of moeten veranderen. Dorpelingen gaan naar de Mindrinetirivier om te vissen voor eigen gebruik in de dorpen. Ook hier zal het aspect van veiligheid in acht moeten worden genomen. Er is daarnaast ook een andere categorie van jagers (sporters). Dat allemaal moet gereguleerd worden.

Mogen mensen vrijelijk jagen of moet men nu voor eigen veiligheid toestemming verkrijgen? Dit is een van de vragen die nog onbeantwoord is. Erbij moet wel vermeld worden dat activiteiten rond traditioneel levensonderhoud, zoals landbouw, visserij en jacht, door de jaren heen zijn afgenomen. Dit als gevolg van ontbossing en vervuiling van waterwegen in dit gebied, voornamelijk door de kleinschalige onverantwoorde goudwinningsactiviteiten.

Dorpelingen die nog steeds op de traditionele wijze leven, verklaren vaker dat ze steeds grotere afstanden moesten afleggen om op zoek te gaan naar wild door de uitbreiding van de dorpen. Door de goudmijnactiviteiten werden de dieren ook verder in het bos gedreven. Ontbossing heeft ook bijgedragen aan deze schaarste aan wild, met jachtseizoenen die vaak niet worden gerespecteerd.

Er bevinden zich geen dorpen of belangrijke nederzettingen in het projectgebied. De verwachte activiteiten van Rosebel zullen wel ertoe leiden, dat de bewoners van de nabijgelegen dorpen hun leefgewoonte, voor zover die nu zwaar van de natuur afhankelijk is, verder zullen moeten aanpassen.

44-Jarige bromfietser overleden na een aanrijding op de Sir Winston Churchillweg

(Bron foto: Facebook)
Bromfietser rijdt na een botsing met een bus tegen een truck  en overleed ter plekke

 
De Ware Tijd bericht maandagavond 3 september 2018 op haar website, dat de 44-jarige bromfietser Ronald Meyer 's middags is overleden na een aanrijding op de Sir Winston Churchillweg. Meyer zou na een botsing met een bus tegen een truck zijn gereden en overleed ter plekke. 

De bus die vanuit de Ramnarain Oemrawweg kwam verleende geen voorrang aan de bromfietser die over de Sir Winston Churchillweg reed richting Cacaoweg.

De bus en bromfiets zijn in verband met het onderzoek door de politie in beslag genomen. Ook zijn beide chauffeurs naar het politiebureau gebracht voor verhoor.

De politie van Livorno heeft de zaak in onderzoek.

President Bouterse: 'Verhoogde salarissen voor leden van de regering zullen worden bevroren'

'Ik verwacht van ministers solidariteit met de werkers aan de onderste treden van de ladder'


President Desi Bouterse heeft maandag 3 september 2018 bij terugkeer uit Cuba op een persconferentie onomwonden gezegd,dat de verhoogde salarissen voor leden van de regering zullen worden bevroren. Hij heeft het nog niet besproken met de ministers, maar zijn besluit staat vast. De president benadrukte, dat hij solidariteit verwacht van ministers met de werkers aan de onderste treden van de ladder, aldus Starnieuws.

De president zij blij te zijn, dat ondanks de 'vrij benauwde situatie' met de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) een salarisverhoging is overeengekomen, waarbij vooral ambtenaren met lage inkomsten het beter zullen hebben. Er is lang hierover gesproken, voordat overeenstemming werd bereikt.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën houdt hierbij in de gaten, dat de salarisverhoging geen inflatie teweeg zal brengen. Er is volgens de president geen rekening mee gehouden, dat verhoging van de salarissen van ambtenaren met zich meebrengt, dat leden van de regering, ex-ministers en Assembleeleden ook meer geld zullen ontvangen. De koppeling van de salarissen is bij wet vastgesteld door een vorige regering.

Ministers en Assembleeleden hebben een riant leven in vergelijking met de schoonmaakster die Srd 1.100 per maand verdient en haar kinderen twee bussen moeten nemen om naar school te gaan, sprak Bouterse.

De president merkte op, dat hij ooit gezegd heeft dat hij niet gelooft in de duivel, tot hij geld tegenkwam. 'Mensen raken de richting kwijt als het om geld gaat. Zij willen hun geld. Ik had gehoopt meer medestanders te vinden. Het is een eenzaam pad waar wij voor gekozen hebben.'

SLM-directie: 'Vakbond BP SLM niet betrokken bij afkoopregeling personeel Residence Inn Paramaribo'

Alle personeelsleden accepteren de afkoopregeling

- Medewerk(st)ers negeren advies vakbond om de afkoopregeling niet te ondertekenen
- SLM: 'Het was duidelijk dat er politiek mee bedreven werd door C-47'
-  Hopelijk beseft de vakbond, dat zij mede verantwoordelijk is voor het negatief resultaat dat het bedrijf in de afgelopen 18 jaar heeft behaald'


De directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) zegt, dat vakbond BP SLM, onder leiding van Robby Maaijen, niet betrokken is bij de afkoopregeling met het personeel van Residence Inn Paramaribo. Alle aanwezige personeelsleden hebben vrijdag de afkoopregeling geaccepteerd. Slechts één personeelslid, dat in het ziekenhuis ligt, moet de afkoopregeling nog ondertekenen. zo bericht Starnieuws maandag 3 september 2018. 

De vakbond heeft het personeel met ondersteuning van C-47 geadviseerd om de afkoopregeling niet te ondertekenen. Het personeel heeft het advies van het bestuur van de vakbond en de vakcentrale C-47 echter niet opgevolgd. De reden waarom de vakbond erbuiten is gehouden is, omdat de SLM er door de vakbond en C-47 op negatieve wijze met de haren bij is gesleept en het duidelijk was dat er politiek mee bedreven wordt door C-47, zegt de directie van de SLM in een verklaring.

Daar heeft de SLM, noch Residence Inn enige behoefte aan, dus is de afkoop buiten de vakbond en C-47 om rechtstreeks met het personeel afgehandeld. 'Het personeel is, gegeven de omstandigheden, tevreden en er is afgelopen vrijdagmiddag op gepaste wijze afscheid genomen van elkaar', zegt de directie.

De SLM is als aandeelhouder zeer content over de wijze waarop deze kwestie is afgehandeld. Momenteel worden alle opties voor verkoop of overname door een eventuele hotel franchise op een rijtje gezet. Het moet duidelijk zijn, dat daar hoogstwaarschijnlijk wederom een hotel zal worden geëxploiteerd, mogelijk met meer kamers, waardoor het juist een positieve impact zal hebben op de werkgelegenheid, zegt de leiding van het bedrijf.

De sluiting van Residence Inn Paramaribo is onderdeel van het business plan dat de SLM heeft uitgezet om het bedrijf binnen 2 tot 3 jaar gezond te maken. De resultaten zijn nu al zichtbaar.

'De berichtgeving als zou er onzekerheid bestaan met betrekking tot het voortbestaan van de SLM wordt naar het rijk der fabelen verwezen. Hopelijk beseft de vakbond, dat zij mede verantwoordelijk is voor het negatief resultaat dat het bedrijf in de afgelopen 18 jaar heeft behaald. De SLM rekent dan ook op de inzet van alle industriële partners om dit bedrijf wederom neer te zetten als 'het merk' waar wij Surinamers trots op zijn', aldus de directie.

Costa Rica verwelkomt geboorte van haar 5 miljoenste inwoner

(Bron foto: The Costa Rica News)
In 2000 werd de 4 miljoenste inwoner geboren in Costa Rica


Afgelopen weekend heeft Costa Rica de geboorte van haar 5 miljoenste inwoner verwelkomd. Talloze berichten hadden gemeld, dat dit unieke moment in maart 2018 zou zijn. Vervolgens werd gesproken over juli, ondanks de afname van geboorten in 2017. En in het eerste kwartaal van 2018 zou de datum de eerste dag van september zijn geweest. Alles maakte deel uit van een voorspelling van het Instituto Nacional de Estadistica y Censos (INEC), zonder rekening te houden met, misschien, andere geboorten vóór de genoemde data. 

De prachtige bevolking van Costa Rica groeit beetje bij beetje. Het is een situatie die voor een deel van deskundigen ongelooflijk is, en voor een ander gaat het om analyse en evaluatie met betrekking tot de hoeveelheid van die populatie die jong is en die dat niet is, evenals andere indicatoren.

Afgelopen zaterdag, 1 september 2018, kwam de grote dag (na 21.27 uur), volgens de INEC. En het is iets dat verder gaat dan de berekeningen, omdat ze dan ook moeten weten of de baby in een openbaar of particulier ziekenhuis is geboren, hoewel het Caja Costarricense de Seguro Social (CCSS) een koppeling onderhoudt met 26 kraamklinieken, om meer te weten te komen over deze ongepubliceerde gebeurtenis.

In 2000 werd de 4 miljoenste inwoner geboren in Costa Rica. In toenemende mate is het land een voorbeeld voor de hele wereld, hetzij vanwege de bijdragen aan de zorg voor de planeet, zijn opleiding en, nog beter, de authentieke natuurlijke en culturele biodiversiteit.

(Suriname Mirror/The Costa Rica News)

Ouder echtpaar in Peru begraaft zoon drie decennia na verdwijning

Autoriteiten hopen dat in de toekomst duizenden Peruaanse families niet zo lang hoeven te wachten op afsluiting

(Bron foto: AP)

Een tachtigjarig echtpaar in Peru heeft de skeletresten van hun zoon van de autoriteiten ontvangen, meer dan drie decennia nadat hij door soldaten was meegenomen tijdens de donkerste dagen van de strijd van de Andesnatie tegen maoïstische rebellen van het Lichtend Pad (Sendero Luminoso).

De terugkeer was onderdeel van een hernieuwde poging van Peru om voor de families van de meer dan 20.000 mensen die met geweld zijn verdwenen tijdens het gewapend conflict een lange periode van onzekerheid te kunnen sluiten.

Maximo Cueto en zijn vrouw Gregoria besteedden het grootste deel van hun spaargeld en hun pensioen van een welvarend veeteeltbedrijf in de zuidelijke Andes aan de zoektocht naar hun zoon, Cesareo, sinds hij op een nacht in 1984 met geweld werd ontvoerd uit zijn universiteitsslaapzaal. Hun zoektocht voerde ze zelfs ze zo ver weg als het Amazone-regenwoud en een voormalige penitentiaire inrichting voor de kust van Lima die in de jaren tachtig werd gebruikt voor politieke gevangenen

Gregoria, 88, componeerde zelfs een lied in de inheemse Quechua-taal om het verdriet van de familie uit te drukken door het lot van hun zoon niet te kennen. 'Het was een obsessie', zei ouderling Chipana, de kleinzoon en neef van de ouders van Cesareo.

Tussen 2008 en 2012 voerde een team van forensische experts duizenden opgravingen uit op een terrein van 7 hectare naast een militaire barak in Huamanga, de locatie van een van de meest gruwelijke misdaden gepleegd door het leger in zijn bloederige conflict met Lichtend Pad-rebellen die in de jaren tachtig en negentig een groot deel van het platteland terroriseerden. Daar vonden ze de overblijfselen van 109 individuen. Veel van de botten werden verbrand in een kachel die door het leger werd gebruikt om lichamen te laten verdwijnen en bewijs van marteling te verbergen.

Tweemaal voordat het gezin dacht dat het Cesareo tussen de slachtoffers had gevonden vanwege vertrouwde kleding die alleen met de resten werd gevonden, maar DNA-testen waren negatief.

Toen, in juli, ontdekten ze dat een stapel botten met krassen op de rechterknie en markeringen op de tanden die duiden op tandheelkundig werk in het verleden hun zoon was, zei archeoloog Luis Rueda, hoofd van het team achter de opgravingen.

De autoriteiten hopen dat in de toekomst duizenden Peruaanse families, die zich tientallen jaren hebben afgevraagd over geliefden die tijdens het conflict verdwenen zijn, niet zo lang hoeven te wachten op afsluiting.

Deze maand werden voor het eerst de overblijfselen van 14 mensen overgedragen aan dierbaren onder een nieuwe wet die het langdurige en moeizame proces om degenen die in het conflict zijn gedood te helpen stroomlijnen. Op grond van de maatregel kunnen autoriteiten restanten overdragen die door forensische wetenschappers zijn ontdekt voordat een doodsoorzaak wordt vastgesteld of een onderzoek wordt afgerond. Gezinnen hoeven ook niet langer eerst een klacht bij het hoofdkantoor van de procureur in te dienen.

Voor de familie Cueto is de nieuwe wet een welkome verandering. Afgelopen zaterdag namen ze eindelijk afscheid van hun zoon in een familie mausoleum in Huamanga. Een kleine band speelde populaire Andesmuziek toen zijn kastanjebruine kist door de stad werd geparadeerd die jarenlang de basis vormde voor een eenzame strijd en ze hopen dat andere families dit nooit zullen hoeven te herhalen.

(Suriname Mirror/ABC News/The Associated Press)

De Stichting voor het Kind wordt nieuw leven ingeblazen

Nieuw bestuur onder voorzitterschap van bisschop Karel Choennie maakt herstart

'Vrijwel de totale inventaris in het gebouw aan de Awaradam te Saron is verdwenen' - 'Alles is gesloopt, het is onvoorstelbaar'


De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 3 september 2018, dat de Stichting voor het Kind, die twee jaar geleden wegens financiële problemen moest sluiten, binnenkort een doorstart maakt. Er is een nieuw bestuur gevormd onder voorzitterschap van bisschop Karel Choennie. De geestelijke had enkele maanden geleden al gesproken met het toenmalige bestuur om de stichting nieuw leven in te blazen.

Choennie stelt, dat vrijwel de totale inventaris in het gebouw aan de Awaradam te Saron is weggedragen, zoals gasfornuizen, diepvriezers, airco's en computers, maar ook toiletpotten, wasbakken, deuren en ramen zijn meegenomen. 'Alles is gesloopt, het is onvoorstelbaar.'

Er wordt nu een inventarisatie gemaakt, waarna er offertes aangevraagd zullen worden van erkende aannemers, om het gebouw te herstellen en schilderen. Hij denkt dat er minstens Srd 500.000 nodig zal zijn.

Vandaag wordt in samenwerking met Su Aid bij Fernandes Bakkerij een fundraisingsactiviteit gelanceerd voor de heropstart. De stichting heeft nog een schuld van Srd 132.000 bij de bank, door een lening die in 2016 was aangegaan voor uitbetaling van het personeel. De monseigneur hoopt op enige subsidie van de overheid, maar hij houdt er terdege rekening mee dat er zich net als toen perikelen kunnen voordoen. Onder meer door het uitblijven van subsidie, besloot de stichting te stoppen.

De Rotary International, waarvan twee leden zitting hebben in het bestuur, is bereid gevonden om het tehuis na de heropstart draaiende te helpen houden. Choennie rekent daarnaast op goodwill van de gemeenschap. Om de personeelskosten zo laag mogelijk te houden is er ondersteuning gevraagd van religieuze zusters uit Nigeria die permanent in het tehuis zullen wonen. 'Dit is een goede basis om een situatie van rust en veiligheid voor de kinderen te creëren.' Er zullen waarschijnlijk drie zusters komen.

Choennie zegt, dat er ook lokale krachten nodig zullen zijn voor psychische en maatschappelijke begeleiding aan de kinderen. De stichting bood opvang aan voornamelijk meisjes die getraumatiseerd waren. De bisschop zal binnenkort met Justitie praten, om niet alleen dader-, maar ook slachtoffergericht te werken, zodat de stichting kan inkomen met begeleiding en opvang.

President Bouterse na terugkeer uit Cuba: 'De overeenkomst met Alcoa zal getekend worden'

'Er is een kruiwagen aan high level documenten'

- 'Niet tekenen  overeenkomst met Alcoa betekent aansluiten bij red Suriname, de Bakkers, de Bellie's en de Neusen'
- 'Surinamers zijn meesters om zaken die belangrijk zijn voor Suriname tegen te houden, omdat ze altijd menen beter te weten'
 

President Desi Bouterse heeft bij terugkeer uit Cuba vanmiddag, maandag 3 september 2018, op een persconferentie meegedeeld, dat de overeenkomst met Alcoa getekend zal worden. Een batterij van nationale en internationale deskundigen heeft hieraan meegewerkt. Er is een kruiwagen aan 'high level documenten', aldus de president.

'De regering gaat de zaak tekenen. Uiteraard heeft De Nationale Assemblee ruimte nodig om de zaken te lezen en eventueel vragen te stellen.'

Bouterse benadrukte, dat de regering zich vier jaar heeft beziggehouden met onderhandelingen met Alcoa. 'Er is tijd noch moeite gespaard, waarbij deskundigen van verschillende continenten zijn betrokken.' De resultaten worden volgens Bouterse geschraagd door nationale en internationale deskundigen.

Bouterse beweerde, dat Surinamers meesters zijn om zaken die belangrijk zijn voor Suriname tegen te houden, omdat ze altijd menen beter te weten. Uiteindelijk wordt er niks gedaan. Zo zou BHP Billiton hier een miljarden project uitvoeren. Hierdoor zou de voortgang van de bauxietsector voor zestig jaar gegarandeerd zijn. 'Maar, door yo hari yo trusu heeft BHP de stekker eruit getrokken.'

Er was ook kritiek op de bouw van de brug, maar de regering heeft toen ook doorgezet. Zo wilde ook Clarence Seedorf hier miljoenen stoppen in het opvoeren van het voetbal. Mensen hier dachten meer te weten dan Seedorf over voetbal. Ook dit project is niet doorgegaan. Niet tekenen van de overeenkomst met Alcoa betekent volgens Bouterse, zich aansluiten bij 'red Suriname, de Bakkers, de Bellie's en de Neusen'.

11 Doden bij weer een busongeluk in Ecuador

(Bron foto: Twitter)
Bus kantelt op weg naar Loja, 21 kilometer ten zuiden van de stad Cuenca


Een busongeluk in het Andesgebergte in Ecuador heeft 11 inzittenden het leven gekost, meldden de autoriteiten zaterdag 1 september 2018, waarbij het dodental van dergelijke ongevallen in de afgelopen drie weken op 46 is gekomen.

De bus reed naar Loja, in het zuiden van Ecuador, toen deze 21 kilometer ten zuiden van de stad Cuenca, verongelukte.

'Er zijn in totaal 37 gewonden en 11 doden gemeld bij het ongeval vanmorgen', zei het regionale kantoor van het ministerie van Volksgezondheid op Twitter.


Op foto's die door de brandweer van Cuenca op Twitter waren geplaatst, is te zien, dat de bus op zijn kant was gekanteld.




Op 14 augustus crashte een Colombiaanse bus met 40 passagiers aan de rand van de hoofdstad Quito iwaarbij 23 mensen om het leven kwamen, waaronder Colombianen en Venezolanen. Dagen eerder stortte een andere bus met Barcelona-voetbalfans in het zuiden van Ecuador neer, waarbij 12 mensen om het leven kwamen en 30 gewonden vielen.




(Suriname Mirror/AFP/El Mercurio/CNN/Twitter)

Amerikaanse president Donald Trump in december naar Colombia

Trump reist na deelname aan G20-top in Argentinië door naar Colombia


De Amerikaanse president Donald Trump zal Colombia in december bezoeken na de G20-top in Argentinië. Hoewel de data niet zijn bevestigd door het Witte Huis, verwacht president Iván Duque hem tegen het einde van het jaar te ontvangen.

Trump zou in april van dit jaar Colombia bezoeken, maar annuleerde de reis, die samenviel met de top van de Amerika's in Peru. Onder verwijzing naar de aanval met chemische wapens in Syrië, koos Trump ervoor om af te zien van zijn eerste reis naar Colombia.

Via een verklaring van de perssecretaris bevestigde het Witte Huis, dat president Trump 'er naar uitziet om met de regering van Duque de mogelijkheden te bespreken voor een nog grotere samenwerking op het gebied van veiligheid, drugsbestrijding en regionale aangelegenheden'.

President Duque zei daarentegen, dat de eerste ontmoeting tussen de twee 'een belangrijke ontmoeting zal zijn om de strijd tegen drugshandel, transnationale criminaliteit en de versterking van de handelsbetrekkingen en de samenwerking tussen de twee naties te bevorderen'.

De kwestie van de drugshandel zal een belangrijke issue zijn; een kwestie waar Trump in het verleden zijn sterke mening over heeft uitgesproken. Colombia blijft de grootste cocaïne producerende natie ter wereld en het feit is niet onopgemerkt gebleven bij de huidige Amerikaanse regering.

Na het verschijnen van een rapport van het Office of National Drug Control Policy (ONDCP) dat beweerde dat de cocaïneproductie in 2017 een recordhoogte bereikte, zei directeur Jim Carroll van ONCDP in een verklaring, 'dat het stijgende opwaartse traject onacceptabel is' en niet in overeenstemming met de belofte van president Trump om de sterfgevallen in de VS door een overdosis cocaïne te verminderen.

(Suriname Mirror/The Bogota Post)

President Bouterse weer terug na medische ingreep op Cuba

Bouterse was vanaf 15 augustus op Cuba waar hij een medische ingreep heeft ondergaan


President Desi Bouterse is vandaag, maandag 3 september 2018, rond het middaguur geland op de J.A. Pengelluchthaven. Hij was vanaf 15 augustus op Cuba waar hij succesvol een medische ingreep heeft ondergaan in het militair ziekenhuis Cimeq te Havana.

Na de operatie moest hij nog verder genezen voordat hij terug kon keren naar Suriname. De vooronderzoeken waren verricht in Paramaribo, alvorens te komen tot de verdere medische afronding op Cuba, na afstemming met Surinaamse artsen.

Het Cubaanse staatshoofd, Miquel Diaz-Canel, heeft de president bezocht in het militair ziekenhuis en wenste het staatshoofd een spoedig herstel toe en gaf de garantie, dat Cuba garant staat om waar nodig in te komen bij het verdere herstelproces.





Britse drugsbaron in Colombia achter smokkel cocaïne naar Europa als hondenvoer en landbouwmest

(Bron foto: Fiscalia)
Brit (57) gearresteerd bij inval politie in zijn woning in Rionegro


Een Britse man is in Colombia gearresteerd vanwege aantijgingen dat hij de man is achter de smokkel van tonnen cocaïne naar Europa 'vermomd' als hondenvoer en landbouwmest. Andrew Deamer, oorspronkelijk afkomstig uit Barrow upon Soar in de East Midlands, werd aangehouden tijdens een Inval in zijn huis in Rionegro.

Het pand ligt op 32 kilometer afstand van Medellín, waar de beruchte drugsbaron Pablo Escobar zijn rijk stichtte.

De Colombiaanse autoriteiten brachten opnames van de inval naar buiten, waarbij de 57-jarige man vanaf de zolder van zijn villa naar beneden komt.


Het kantoor van de procureur-generaal van Colombia - de Fiscalia - stelt dat Deamer, bekend als 'The Monkey' of 'Marcos', de leider is van een drugssmokkeloperatie.

De Fiscalia zei: 'Onze inval toonde het gebruik van meerdere gereguleerde stoffen, essences en kleurstoffen om ervoor te zorgen dat de cocaïne een vergelijkbare vorm, geur, textuur en uiterlijk had als legale producten. Als het werd ontvangen op de plaats van bestemming, moesten chemici daarheen reizen om het proces voor de te verkopen drugs om te keren.' 

Een bron vertelde The Mirror zondag 2 september 2018, dat Deamer het vertrouwen had verdiend van de beruchte kartels van Colombia. 'Hij stak zijn hoofd in de bek van de leeuw', zei de bron.

Volgens de politie zijn 18 anderen afgelopen november gearresteerd als onderdeel van de operatie. De heer Deamer verhuisde van de East Midlands naar Florida, voordat hij zich terugtrok in Colombia. Foto's geüpload naar Facebook tonen hem ontspannen in een zwembad op een heuvel met vijf gouden retrievers, terwijl hij in andere poseerde met zijn 37-jarige tweede vrouw Marcela Zapata.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei: 'We bieden consulaire bijstand aan een Britse man die in Colombia wordt vastgehouden.'

(Suriname Mirror/INews/The Daily Mail/YouTube/Mirror)

Verdachte in cocaïne-zaak Oosterhout vergaderde zelf met Clan del Golfo in Colombia

DEA: 'Verdacht dat Van Wanrooy havens in Middellandse Zeegebied bezocht voor opslag fruit uit Zuid-Amerika'


De van cocaïnesmokkel verdachte directeur van transportbedrijf Van Wanrooy uit Oosterhout heeft rechtstreeks zaken gedaan met Colombia's grootste drugsbende. Dat melden Colombiaanse media op basis van politiebronnen. 

Volgens die bronnen vergaderde de vorige week opgepakte Paul van W. (55) in Panama persoonlijk met leden van de beruchte Clan del Golfo. De vergaderingen gingen over het transport van de cocaïne vanuit Colombia naar Europa. Dat gebeurde uiteindelijk per schip, de Capitán Beatrice. Dat werd in de Colombiaanse havenstad Turbo aan de Caribische zee geladen met containers. Een ervan bevatte dozen bananen waartussen 3.500 kilo cocaïne verstopt zat, bleek vorige week bij onderschepping van de drugs in de haven van Antwerpen.


Daarbij werden vijf verdachten aangehouden. De container was bestemd voor het transportbedrijf in Oosterhout en werd met een klein deel van de lading doorgelaten. Bij het lossen, de volgende dag, werden volgens de leider van de drugsbestrijdingsafdeling van de Colombiaanse politie vijf verdachten aangehouden. Het ging om vier mannen en een vrouw. Die laatste komt uit Italië en stond volgens generaal Fabián Laurence Cárdenas bekend als 'La Donna'. Ze zou aan het hoofd van de cocaïnesmokkelorganisatie hebben gestaan. De andere vier verdachten zijn naast de directeur van het transportbedrijf drie medewerkers en een ex-medewerker.

De rechter-commissaris verlengde hun aanhouding donderdag.

De cocaïnesmokkel kwam aan het licht dankzij speurwerk van de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA (Drug Enforcement Administration). Die vond het verdacht dat Van Wanrooy voortdurend havens in het Middellandse Zeegebied bezocht voor de opslag van fruit uit Zuid-Amerika.



Toen de ondernemer in januari 2018 voor het eerst bananen invoerde uit de Colombiaanse havenstad Turbo, besloten de DEA-agenten zijn gangen na te gaan. Temeer, omdat Van Wanrooy in 2011 al was verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van 2.5 ton cocaïne. De drugs zaten verstopt tussen blikken perziken uit Ecuador en belandden via een andere vervoerder op het terrein van de transporteur in Oosterhout. De directeur werd in 2013 door de Rotterdamse rechtbank vrijgesproken.

Het onderzoek naar de sociale netwerken van Van Wanrooy deed volgens de Colombiaanse politie nieuwe verdenkingen rijzen tegen de directeur van het Brabantse transportbedrijf. Aan de hand van berichten zoals 'Ik heb witte bananen nodig. Wanneer stuur je ze mij?' ontdekten agenten, dat het om zendingen cocaïne ging.

Het onderzoek onder de codenaam 'Plan Shock 100 dagen' leidde volgens de Colombiaanse politie tot de inbeslagname van in totaal 7.5 ton cocaïne: 3.500 kilo en 4.000 kilo. Beide ladingen met een geschatte straatwaarde van 300 miljoen euro werden vorige week in de haven van Antwerpen onderschept tussen bananen uit Colombia en werden afgeleverd bij het transportbedrijf in Oosterhout.


In de zaak zijn twaalf verdachten opgepakt.

Volgens het hoofd van de Colombiaanse drugsbestrijding zijn de inbeslagnames en arrestaties slechts de afronding van de eerste fase van het onderzoek. 'We blijven verder zoeken om de precieze banden met de leiders van de Clan del Golfo te achterhalen. Deze criminele organisatie zou steeds vaker proberen om cocaïne vanuit maritieme terminals naar Europa te verzenden', verklaarde generaal Fabián Laurence Cárdenas tegenover Colombiaanse media.

(Suriname Mirror/Noticias Caracol/Het Laatste Nieuws/W Radio/Twitter/AD/YouTube)

Uitslaande brand legt Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro in de as

De gehele museumcollectie van ongeveer 20 miljoen unieke museumstukken vernietigd

(Bron: Twitter)

'Dit was het grootste natuurhistorische museum van Latijns-Amerika, we hadden collecties van onschatbare waarde'


Het Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro is zo goed als volledig verwoest door de brand die er zondagnacht woedde, zo melden lokale media. De brandweer kampte tijdens het blussen met problemen aan de watertoevoer.

Het museum, ondergebracht in het paleis van São Cristóvão in het stadspark Quinta da Boa Vista, was al gesloten toen gisteravond omstreeks half acht een hevige brand uitbrak. Volgens een woordvoerder van het historische museum zijn er geen gewonden gevallen, maar de materiële schade is gigantisch. Het Braziliaanse televisiestation Globo meldt, dat zo goed als het volledige gebouw en de voltallige museumcollectie vernietigd zijn.



Het Nationaal Museum van Brazilië bezat ongeveer 20 miljoen museumstukken, waaronder 'de schedel van Luzia', de oudste menselijke resten ooit gevonden op het Amerikaanse continent, botten van dinosauriërs en de grootste meteoriet die ooit in Brazilië werd gevonden.

De brandweer kon van die omvangrijke collectie slechts enkele stukken van de botanische afdeling redden, en een stapel documenten, zo weet Globo. De rest zou zijn opgegaan in de vlammen, of werd vernield toen het dak van het gebouw instortte.

Het Nationaal Museum van Brazilië is het oudste museum van het land. Het werd opgericht in 1818 en bestaat in zijn huidige vorm sinds 1892, toen de collectie werd verhuisd naar de voormalige residentie van de Portugese koninklijke en later de Braziliaanse keizerlijke familie.

Op beelden van televisiestation Globo is te zien dat van dat monumentale gebouw enkel nog de muren overblijven. ‘Dit is een tragedie voor de cultuur van Brazilië’, reageert museumdirecteur Paulo Knauss op Globo. 'Dit was het grootste natuurhistorische museum van Latijns-Amerika. We hadden collecties van onschatbare waarde, van honderden jaren oud', zegt onderdirecteur Cristiana Serejo tegen hetzelfde nieuwsnetwerk.


Marina Silva, presidentskandidate en voormalig minister van Leefmilieu, zegt dat de brand aanvoelt als een 'chirurgische verwijdering van het collectieve geheugen van Brazilië'.

De Braziliaanse president Michel Temer reageerde op Twitter. Hij heeft het over 'een onmeetbaar verlies'. 'Tweehonderd jaar aan onderzoek en kennis zijn vandaag verloren gegaan. Het is een tragische dag voor ons land.'


Maar, er klinkt ook al harde kritiek. De brandweer zou tijdens de bluswerkzaamheden te kampen hebben gehad met problemen aan de watertoevoer. De waterdruk van de brandkranen zou veel te laag geweest zijn, waardoor ternauwernood water moest opgepompt worden uit een nabijgelegen meer. Daarbij ging kostbare tijd verloren.

Zakenblad Forbes schrijft, dat het museum de afgelopen jaren het slachtoffer was geworden van de economische crisis waaronder Brazilië momenteel te lijden heeft. Er werd bezuinigd op de subsidies aan het museum, waardoor sommige afdelingen al in verval waren geraakt en de bezoekersaantallen vorig jaar fors afnamen.


(Suriname Mirror/Globo/Belga/Forbes/Twitter/YouTube/Estadao)

MFK-leider Schotte, Curaçao: 'Prijsstijging water, stroom, diesel en benzine is truc van regering'

'Door verkeerd besluit van kabinet-Rhuggenaath, wordt de rekening nu aan het volk gepresenteerd'


De aangekondigde verhoging met een marge van 3 cent voor water, stroom, diesel en benzine is niets anders dan een maatregel om te garanderen dat er meer dividend geïnd kan worden. Dat stelt politiek leider Gerrit Schotte van de oppositiepartij MFK, zoo bericht vandaag, maandag 3 september 2018, het Antilliaans Dagblad.

Schotte stelt, dat overheids-nv Curoil – voordat het in 2016 aan de overheid belasting afdroeg – een winst had van 39 miljoen gulden. Voor 2017 bedroeg de winst 22 miljoen gulden. De oppositiepartij verwijt de overheids-nv een verkeerd besluit te hebben genomen met de aanschaf van een schip (Red Majestic). Het schip ligt de hele tijd aan de werf en de bemanning kost dagelijks veel geld. Wanneer het schip aan de werf ligt, kost dat volgens Schotte 11.000 dollar per dag.


'Door een verkeerd besluit van het kabinet-Rhuggenaath, wordt de rekening nu aan het volk gepresenteerd in het tarief voor water, stroom, benzine en diesel. De regering is heel verkeerd bezig, men had simpelweg meer tanks moeten bouwen (een duurzame oplossing) om olieproducten daarin op te slaan en zich niet in een avontuur moeten storten om een schip te kopen en deze aan een werf te laten aanmeren voor 11.000 dollar per dag.'

(Bron: Gerrit Schotte)


Schotte schrijft, dat hij op de hoogte was van het plan van de overheid en dat hij daarom tijdens de Statenvergadering van 28 augustus hier belangrijke vragen over heeft gesteld aan minister Steven Martina (Economische Ontwikkeling) en de premier over de onkosten van het schip. Volgens de politiek leider hebben beide ministers geweigerd hem antwoord te geven alhoewel ze conform de Staatsregeling artikel 57 daartoe wel verplicht zijn.

De MFK-leiders stelt. dat de premier Rhuggenaath en Steven Martina informatie achterhouden voor het volk. Als bewijs haalt de politiek leider een advies van BT&P aan. Daarin werd voorgesteld om de brandstofprijzen aan te passen zonder daarbij de marges van Curoil als gevolg van de floating storage aan te passen. BT&P stelt ook, dat er voorkomen moet worden dat er ‘onderdekking’ van de kosten (van de floating storage) verder oploopt.

Ombudsman op Curaçao voelt zich als instituut miskend wat aanbevelingen aan regering betreft

Regering reageert mondjesmaat terwijl de wet dat voorschrijft


De Ombudsman voelt zich als instituut miskend, waar het gaat om aanbevelingen die het doet aan de regering. De regering reageert namelijk mondjesmaat, terwijl in de wet duidelijk staat beschreven dat ‘een bestuursorgaan altijd moet reageren op aanbevelingen van de Ombudsman’. 

Uitgelegd wordt: 'Een aanbeveling van de Ombudsman is niet bindend. Ingevolge de Landsverordening Ombudsman is een bestuursorgaan echter steeds verplicht om gemotiveerd aan te geven in hoeverre het een aanbeveling van de Ombudsman wel of niet zal overnemen. Een aanbeveling is dus niet vrijblijvend.'

Het is een ‘zeer belangrijk uitgangspunt’ bij het meten van de effectiviteit van het instituut, zo staat in het onlangs aan de Staten aangeboden Jaarverslag 2017, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 3 september 2018.

In 2015 werden twee rapporten geschreven met daarin dertien formele aanbevelingen. 'De overheid heeft in nul procent van de gevallen schriftelijk aangegeven de aanbevelingen van de Ombudsman wel of niet te zullen overnemen.'

Ook heeft de Ombudsman in 2015 één zorgbrief geschreven aan een minister, waarop geen reactie is gekomen. In 2016 gaat het ietsje beter. Dan doet de Ombudsman in twaalf rapporten zeventien aanbevelingen. Ook worden er drie zorgbrieven geschreven. De Ombudsman heeft in 8,33 procent van de gevallen een schriftelijke reactie ontvangen op de rapporten en op twee van de drie geschreven zorgbrieven.

Voorzitster Wouden van BBGO hekelt lakse houding van de overheid

Leden willen weten wanneer  verhoging van 25 procent wordt doorgevoerd


'We willen echt geen actie voeren, maar misschien wil de regering dat wij weer op straat gaan', zegt Renate Wouden, voorzitster van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO), vandaag, maandag 3 september 2018, in de Ware Tijd, in reactie op de lakse houding van de overheid. 

De bond heeft de afgelopen maanden tevergeefs brieven geschreven naar vicepresident Ashwin Adhin en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën om ontvangen te worden. De gepensioneerden willen weten wanneer voor hen de verhoging van 25 procent wordt doorgevoerd, die onlangs is toegezegd aan de ambtenaren in actieve dienst. Ook de actief dienende onderwijzers hebben 22 maanden geleden een verhoging gekregen, maar het pensioen van de oud-leerkrachten is nog niet aangepast.

Los hiervan vragen de ex-landsdienaren zich af wanneer ze de koopkrachtversterking van Srd 500 zullen krijgen.

Een afvaardiging van het bondsbestuur is onlangs naar het kabinet van de vicepresident geweest om ontvangen te worden, maar hij was er niet en werd toen ontvangen door het hoofd van de protocolafdeling. 'We hebben ons misnoegen geuit en wilden praten met de vicepresident over onze problemen.'

 Over het pensioen zegt Wouden: 'We gaan hierover niet onderhandelen, omdat in het Staatsbesluit over het welvaartvast pensioen duidelijk staat dat we recht hebben op de verhoging.'

De bond heeft gisteren de jaarlijkse Dag van Gepensioneerden gevierd in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. De leden zijn op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen zoals de pensioenkwestie. De gepensioneerde ambtenaar F.U. hoopt dat er een doorbraak kan komen, als de ex-landsdienaren de straat op gaan. 'We hebben nu geen poot om op te staan, omdat we niet in actieve dienst zijn en we zijn daarom afhankelijk van de regeerders die besluiten.'

U. stelt dat kopstukken in de regering straks de verhoogde salarissen zullen krijgen, wanneer onder meer de 25 procent loonsverhoging is doorgevoerd, terwijl de oud-landsdienaren nog in het duister tasten over het tijdstip dat hun pensioen omhoog zal gaan. 'Deze regering denkt aan zichzelf en meent het niet met het volk', aldus de gepensioneerde ambtenaar.

Scalians actief op Surinamerivier tussen Babunhol en Berg en Dal

(Bron foto's: Facebook)
Minister Dodson gaf onlangs 40 scalians toestemming te werken te Sarakreek en op Marowijnerivier

Maar, wat is de status van de goudpontons op de Suriname- en Saramaccarivier?


Op de Surinamerivier tussen Babunhol en Berg en Dal zouden zo'n elf scalians (goudpontons) actief zijn. Een bezorgde en verontwaardigde burger heeft hiervan, met foto's - gemaakt in laatste week van augustus 2018 -, melding gemaakt op Facebook.

'Ze zitten allemaal vanaf Babunhol tot een kilometer of twee voorbij Berg en Dal stroomopwaarts. Heb zelf nog gasten van Berg en Dal lekker zien zwemmen en die weten niet in wat voor water ze zwemmen, want nog geen kilometer stroomopwaarts zijn twee van deze dingen bezig onze wateren te vervuilen'



Minister minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen besloot woensdag 22 augustus 2018, om onder vernieuwde voorwaarden de ongeveer 40 scalians in het Sarakreekgebied en op de Marowijnerivier toestemming te verlenen om per 1 september legaal goud te winnen. De scalianhouders mogen dus van de regering aanzienlijke schade toebrengen aan de biodiversiteit, om vooral de staatskas via in te houden belastingen te spekken.

Negentien eigenaren zijn geregistreerd. Sommigen hebben meerdere scalians. Volgens Dodson zijn er nur strakke regels voor het mijnen in het stuwmeergebied (omgeving Sarakreek) en in Marowijne.
* De scalians worden voorzien van een gps en een volgnummersysteem.
* Het is verboden met kwik te werken. Maar, hoe de bewindsman denkt te gaan controleren of al dan niet kwik wordt gebruikt is een grote vraag. Het is in het geval van scalians niet alleen kwik dat schadelijk is voor mens en milieu. Meerdere toxische stoffen zijn aanwezig op scalians en daarenboven wordt door het winningsproces de bodem van wateren omgewoeld met alle gevolgen voor het milieu.
* De privé-security op verschillende boten moet verdwijnen. De Commissie Ordening Goudsector wordt van stal gehaald, afgestoft, om voor de veiligheid op de scalians te zorgen.

Ruim 25 scalians zijn actief in het Marowijnegebied en ongeveer 10 ten oosten van het Stuwmeer (Sarakreek). Het gedeelte tussen de Sarakreek en Mamaini wordt ook opengesteld voor de scalians. Verder gaan de eigenaren van de goudpontons niet meer rechtstreeks een bijdrage te geven aan de diverse dorpskassen. Dit systeem zou in de praktijk niet goed werken. Er is onderling vaak geen consensus over hoe het geld besteed moet worden. Per boot moet een bepaald bedrag via de centrale overheid (ministerie van Financiën) worden afgedragen. Het geld moet de gemeenschap ten goede komen, legde Dodson uit.

Maar, heeft de bewindsman ook afspraken gemaakt met scalianhouders die actief zijn op de Suriname- en Saramaccarivier? Is dat niet het geval dan zijn scalians op die twee rivieren nu illegaal aan het werk en zou er tegen moeten worden opgetreden. Vooral en met name nu aan de  Surinamerivier diverse recreatieoorden zijn gevestigd en her en der bezoekers/toeristen in de rivier zwemmen.

'SLM-directie heeft politieke opdracht uitgevoerd van regering om hotel Residence Inn te sluiten'

Voorzitter C-47: 'Afkoopregeling biedt geen enkel toekomstperspectief aan ruim 40 medewerkers'


Robby Berenstein, voorzitter van C-47, is bezorgd dat de directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) een politieke opdracht heeft uitgevoerd van de regering om hotel Residence Inn te sluiten. Er is volgens hem totaal geen openheid van zaken gegeven. Berenstein vindt dat een afkoopregeling geen enkel toekomstperspectief biedt aan de ruim veertig medewerkers. 

De vakbondsleider zegt vandaag, maandag 3 september 2018, op Starnieuws dat met de lidbond binnen de SLM vandaag over deze kwestie van gedachten gewisseld zal worden.

De C-47 voorzitter vindt dat de SLM en de regering duidelijkheid moeten geven over het afstoten van Residence Inn. 'Welke belangen hebben hierbij een rol gespeeld? Is het sluiten van het hotel in het belang van het bedrijf en het land, of moesten mensen worden geaccommodeerd?', vraagt Berenstein zich af.

Hij merkt op, dat net als in de Alcoa-kwestie ook in dit geval persoonlijke belangen een rol spelen. De vakbondsleider stelt, dat bij afvloeien van werknemers een sociaal plan belangrijk is. 'Er moet een structurele oplossing gevonden worden, want het betalen van een afkoopregeling biedt geen zekerheid voor de toekomst.'

Hij is het er niet eens mee, dat de SLM en de lidbond overeenstemming hebben bereikt, zonder dat er een sociaal plan in het leven is geroepen. Er moeten voorzieningen getroffen worden voor het na-traject, zoals de gezondheidszorg.

Over het sociaal plan en de reden van afstoten van het hotel zal verder gesproken worden met de bond.

Rosebel gaat 25 kilometer eigen weg aanleggen naar nieuwe mijn Saramacca-project

Vanaf 2019 start Rosebel met zo'n  90 nieuwe werknemers met goudwinning Saramacca

- Oppervlakte van de open pit is 169 hectare gaat tot een maximale diepte van ongeveer 300 meter
- Verlies van habitat zal waterstromen veranderen, sommige vissoorten zullen verdwijnen


In totaal 5.000 hectare groot is het gebied in Saramacca waar IAmGold/Rosebel Gold Mines NV (RGM) vanaf 2019 met zo'n  90 nieuwe werknemers zal starten met het mijnen van goud. Het Saramacca-project ligt 100 kilometer ten zuidwesten van Paramaribo en 25 kilometer verwijderd van RGM. Openbare wegen zullen niet gebruikt worden tijdens de mijnbouwwerkzaamheden. Dit is zondag 2 september 2018 te lezen op de website van het Dagblad Suriname.

Het mineraal materiaal zal verwerkt worden in de bestaande RGM-faciliteiten en als zodanig was het niet nodig om verwerkingsinfrastructuur aan te leggen in de Saramaccamijn.

Om dit gebied te ontsluiten zal een privétransportweg van 18 kilometer lengte worden aangelegd. Het wordt een 15 meter brede laterietweg (haul road). De weg doorkruist 11 waterstromingen waarvan 1 rivier (Mindrineti). Dit zal een enorm effect uitoefenen op het ecosysteem in het werkgebied. Dit is echter maar één onderdeel van de planning. Het mijnbouwgebied zal meer faciliteiten bevatten: 1 open mijn, 2 ‘waste rock stockpile’ gebieden, 1 laag stockpile van bodemmateriaal, ertsmateriaal (stockpile pad), transportwegen, waterbeheerssysteem, mijngebied faciliteiten en andere kleinere faciliteiten ter ondersteuning van de mijnbouwactiviteiten.

De mijn heeft voorlopig een levensduur van 14 jaar. De totale oppervlakte van de open pit is geschat op 169 hectare en zal ontwikkeld worden tot een maximale diepte van ongeveer 300 meter vanaf het grondoppervlak. Om de effecten van de operatie vast te stellen, was RGM verplicht een milieu- en sociaal effectenstudie uit te voeren. De resultaten hiervan worden nu aan het publiek gepresenteerd, dat tot 14 september de ruimte krijgt om te reageren. De onderzoeksresultaten liggen nu bij het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS).

Vaststaat dat zo'n 14% van het lokaal gebied, dat door het project verstoord zal worden, reeds eerder verstoord is. Ongeveer 64% procent van de waterstromen die door het project beïnvloed zullen worden, zijn reeds eerder aangetast door menselijke activiteiten.

Met de operatie mag de omgeving rekenen op mogelijke toename in vluchtige stofdelen. De luchtkwaliteit zal in ieder geval veranderen. Als dynamiet wordt gebruikt zal die trillingen veroorzaken. Dit zal ook leiden tot mogelijke toename van grondtrillingen en overdruk van luchtstromen. RGM rekent op mogelijke toename in dag- en nachtgeluiden.

Toename van oppervlaktewaterstromen en lozingen is gegarandeerd. Er zullen veranderingen optreden in waterstromen. Ontwatering van de mijnpit en lozing uit meren zullen mogelijk vermindering van de waterkwaliteit veroorzaken. Dit heeft vervolgens invloed op planten en dieren (met name vispopulaties). Verlies van habitat zal waterstromen veranderen. Bepaalde vissen zullen dus ook verdwijnen. Ook het verlies en de achteruitgang van wildleven habitat wordt verwacht. Historische en agologische plekken kunnen beïnvloed worden als daar op een onzorgvuldig manier mee wordt omgesprongen. Die moeten echter nog in kaart worden gebracht.

Er moet heel wat gereguleerd worden om de operaties van RGM niet te hinderen en tegelijkertijd bezoekers van het gebied in veiligheid te stellen. Enkele van de te reguleren onderwerpen zijn het jagen in het gebied, de houtkap en visvangst.

De operatie zal ook invloed hebben op de kleinschalige mijnbouw. Het bedrijf wil niet hebben dat de operaties zo doorgaan. Rosebel zal erop toezien dat kleine goudzoekers haar concessiegebied niet meer binnendringen. Hieraan wordt toegevoegd, dat zij conflictsituaties in acht neemt en zich daarop voorbereidt.

Het onderzoek heeft verschillende controlemaatregelen en mitigatiemaatregelen geïdentificeerd, die bedoeld zijn om de potentiële voordelen te verhogen, terwijl mogelijke negatieve effecten als gevolg van het project, vermeden, geminimaliseerd, gemitigeerd of gecompenseerd zullen worden. RGM heeft zich gecommitteerd om mitigatiemaatregelen te implementeren, hetgeen samengevat en gedocumenteerd is in een aantal milieu- en sociale beheersplannen.

Buitenlandse Zaken betaalt 52.500 Amerikaanse dollar honorarium aan diplomaat

Waidoe (Pertjajah Luhur, PL): 'Dit riekt naar corruptie'

Minister Pollack-Beighle: 'Absoluut geen sprake van corruptie, het bedrag is gangbaar en normaal voor een project dat gaande is'


Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou een bedrag van 52.500 Amerikaanse dollar hebben overgemaakt op rekening van een diplomaat. Dit blijkt uit een brief die PL-parlementariër William Waidoe vrijdag deelde tijdens het agendapunt ingekomen stukken in De Nationale Assemblee, aldus heet Dagblad Suriname zondag 2 september 2018 op haar website.

De politicus voerde aan het triest te vinden, dat de regering haast nooit geld heeft om basale zaken in orde te maken, maar wel altijd open staat om torenhoge bedragen aan bepaalde figuren te verspillen. De brief die Waidoe voorlas is ondertekend door de waarnemend directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken en is gericht aan een ambassadeur. Daarin wordt aangegeven, dat het honorarium van een vrouwelijke diplomaat, een bedrag van  52.500 Amerikaanse dollar, wordt overgemaakt. Het bedrag komt omgerekend neer om Srd 393.000.

De PL’er vroeg minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken om deze zaak met alle haast verder te onderzoeken. 'Dit riekt naar corruptie', benadrukte Waidoe.

Kort nadat Waidoe zijn mededeling deed, werd zijn microfoon uitgeschakeld. Nadat hij erop aandrong meer spreektijd over te hebben, kreeg hij 20 seconden van vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP) om zijn punt af te ronden.

Pollack-Beighle ontkende de betaling niet, maar stelde dat de overmaking na goedkeuring door de raad van ministers en volgens alle vigerende procedures heeft plaatsgevonden. 'Geen enkele directeur op Buitenlandse Zaken onder mijn watch zal een instructie sturen naar één post voor één betaling. Met deze betaling is er absoluut geen sprake van corruptie', aldus de minister. Het bedrag is volgens haar gangbaar en normaal voor een project dat gaande is.

EBS betreurt overlijden lijnwerker

Tijdens herstelwerkzaamheden van een storing aan de Stowelweg te Paranam overlijdt lijnwerker


Afgelopen zaterdagmiddag, 1 september 2018, is lijnwerker Mohamed Modiwirjo (36) van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS ) gedurende herstelwerkzaamheden bij een storing aan de Stowelweg te Paranam in het district Para overleden.

De medewerkers waren beveiligd in zogenaamde harnassen. Een collega verklaarde, aldus het Korps Politie Suriname, dat hij op een gegeven moment via een ladder naar beneden zakte om een gereedschap te halen. Toen hij vervolgens weer naar boven wilde klimmen, zag hij Modiwirijo levenloos in zijn harnas tegen de mast hangen. Modiwirijo werd meteen door zijn collega’s naar beneden gehaald.

De EBS meldt, dat volgens procedure bij aankomst de controlewerkzaamheden werden uitgevoerd, waarna de nodige veiligheidsmaatregelen zijn getroffen voor het starten van het herstel van de storing. Bij het afronden van de herstelwerkzaamheden merkte de aanwezige lijnploeg, dat hun collega van het ene op het andere moment niet meer aanspreekbaar was.

Ter plaatse is EHBO toegepast, in afwachting op hulp uit Paramaribo. Bij aankomst van een arts werd de dood vastgesteld.

Een team van de EBS is ter plekke geweest voor een reconstructie. Vooralsnog heeft het intern onderzoek, ook ter plaatse, uitgewezen dat alle controle- en veiligheidsvoorschriften in acht zijn genomen. Vanuit de autoriteiten is het lijk in beslag genomen voor obductie. Het resultaat van het obductierapport wordt afgewacht.

De EBS betreurt dit voorval en wenst de nabestaanden en de EBS familie veel sterkte toe.

'De zogenaamde overstap van VHP’ers naar de NDP is een grote mop'

'Terwijl je denkt dat je wat eieren van me steelt, zitten jouw leghoorns met mij te chillen'


'De zogenaamde overstap van VHP’ers naar de NDP is een grote mop', zegt VHP-hoofdbestuurslid Dhiradj Soekhai zondag 2 september 2018 op de website van het Dagblad Suriname, naar aanleiding van een bericht in het dagblad, dat bij een partijbijeenkomst van de NDP op Alkmaar, waar ook vicepresident Ashwin Adhin aanwezig was, zeker 110 VHP’ers de overstap hebben gedaan naar de NDP. 

'Het is natuurlijk leuk om gewoon zo in de ruimte te smijten met cijfers, maar de realiteit is anders', zegt Soekhai. Volgens hem waren buurtbewoners van Alkmaar, Marienburg, Tamanredjo en Voorburg opgeroepen om daar aanwezig te zijn om hun problemen voor te leggen aan Adhin.

'Daar aangekomen bleek het een NDP-bijeenkomst te zijn. Ook heeft men kort daarvoor de geruchtenmachine laten draaien, dat richting de komende verkiezingen in Commewijne zeker 200 mensen in dienst zullen worden genomen bij de overheid. Ik weet niet of de vicepresident op de hoogte is hiervan, maar als dat zo is, is dat een kwalijke zaak', zegt Soekhai.

Overigens waren er volgens Soekhai na aftrek van de NDP-delegatie en organisatoren een kleine 40 à50 lokale mensen aanwezig daar.

Soekhai zegt begrip te hebben voor ondernemers, die door het beleid van deze regering helemaal zijn uitgeknepen en uitgeperst en nu hard hun best doen om de NDP hun diensten te bewijzen, zodat hun gelden die jarenlang vastzitten en inmiddels zijn gedevalueerd, eens eindelijk vrijkomen en dat ze wat werkjes kunnen krijgen. 'Maar, evenzo is dit de strategie van deze regering richting de burgerij. Maak de mensen arm en knijp ze uit met allerlei maatregelen en speel daarna de redder door ze een pakketje met levensmiddelen aan te bieden. Inmiddels heb je ze helemaal afhankelijk van je gemaakt en denk je ze te kunnen laten doen wat je wilt. Ze geven je net genoeg zuurstof om in leven te blijven.'

'Mensen van Alkmaar zijn vooral hardwerkende landbouwers, die waardigheid hoog in het vaandel dragen en niet van de hak op de tak springen. Men denkt dat het volk is vergeten dat ze van een situatie komen waar de koers 2,80 was en waar ze nog konden sparen, waar je salaris waarde had. Nu werken mensen om te kunnen overleven. We zijn dagelijks op het veld en maken mee hoeveel leed mensen hebben', zegt Soekhai.

Over de Pandit Tilakdharieweg, die in een slechte conditie verkeert, zegt Soekhai dat er tijdens de VHP-periode al plannen waren om de weg volledig te asfalteren.

'Bij wisseling van de wacht in 2010 zijn de plannen door de nieuwe regering in de ijskast gezet. Ineens werden er kort voor de verkiezingen van 2015 zogenaamd voorbereidingen getroffen om de weg te asfalteren. Precies een week na de verkiezingen van 2015 hebben ze snel alle machines weer weggebracht. Nu verkeert de weg in dusdanige slechte staat als nooit tevoren. De VHP wordt steeds sterker in Commewijne. Wij gaan niet zomaar met cijfers in de lucht smijten, maar mensen verrassen. Zoals we vriend en vijand verrast hebben met de groei van VHP-stemmers in Commewijne bij de verkiezingen van 2015. Een boodschap heb ik aan de NDP, terwijl je denkt dat je wat eieren van me steelt, zitten jouw leghoorns met mij te chillen!’, aldus Soekhai.

Suriname en Frans-Guyana tekenen overeenkomst voor constructie dubbeldeks veerboot

Al sinds 2011 is sprake van de aanschaf van een nieuwe veerboot...


Suriname en Frans-Guyana gaan een partnerschapsovereenkomst aan voor de constructie van een dubbeldeks veerboot. Minister Yldis Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en president Rodolphe Alexandre van Collectivité Territoriale de Guyane, de Assemblee in Frans-Guyana, zetten vandaag, maandag 3 september 2018 hun handtekening onder het document, aldups Starnieuws. 

Het nieuwe vaartuig zal de huidige ‘La Gabrielle’ (1976) moeten vervangen die sinds 1991 de verbinding tussen Albina en St. Laurent du Maroni onderhoudt.

In maart 2014 gingen partijen een intentieverklaring aan om de capaciteit van de internationale veerverbinding te vergroten. De partnerschapsovereenkomst regelt de financiële aspecten, zodat de internationale openbare aanbesteding voor de constructie kan worden uitgeschreven.

Twee weken geleden spraken Alexandre, Pollack-Beighle en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën elkaar hierover in Paramaribo. Het kostenplaatje van de dubbeldeks veerboot is geraamd op vijf miljoen euro. Partijen willen 3,75 miljoen euro zoeken bij het Interregionaal Amazone Samenwerkingsprogramma. Terwijl de twee buurlanden het overige deel 1,25 miljoen euro samen opbrengen. Suriname heeft voor zijn deel van 625.000 euro aangeklopt bij de Caricom om gebruik te maken van middelen via het Cariforum-11e European Development Fund.

De ondertekening vandaag is deel van een bilaterale ontmoeting tussen Suriname en Frankrijk en Frans-Guyana over de grensoverschrijdende samenwerking. De Franse minister Annick Girardin van Overzeese Gebieden, die momenteel op werkbezoek is in Frans-Guyana, maakt vandaag ook de oversteek naar Albina. Girardin en Beighle tekenen de overeenkomst voor vriendschap en samenwerking.

 Aanvankelijk zouden Paramaribo en Parijs twee overeenkomsten tekenen. Dit werd door ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk aangekondigd op de Franse Nationale Dag. Hij gaf toen aan dat die van wederzijdse juridische bijstand in strafzaken ondertekend zou worden, zodra Suriname de teksten in het Nederlands af zou hebben. Partijen ontmoeten elkaar in het Albina hospitaal en krijgen ook een rondleiding. Het hospitaal wordt gebouwd met financiën van de Franse Ontwikkelingsbank.

Al sinds 2011 is sprake van de aanschaf van een nieuwe veerboot!

Lees ook: 
'Nederlands bedrijf zit al drie jaar in de maag met Surinaamse veerboot 
Suriname ziet af van definitieve aankoop veerboot 
Schiedams bedrijf financieel gedupeerd door handelwijze Surinaamse overheid' 
https://suriname-tribune.blogspot.com/2014/03/nederlands-bedrijf-zit-al-drie-jaar-in.html