maandag 12 november 2018

Belfort (ABOP) wil compleet dossier SML overhandigen aan OM

'Staatseigendommen op klaarlichte dag toegeëigend door partijloyalisten, is hoogste vorm van corruptie'


Er moet volgens ABOP-Assembleelid Edward Belfort spoedig tekst en uitleg vanuit de regering komen over de perikelen rond de overname van de Stichting Machinale Landbouw (SML) door de Westland Sama Group NV van NDP'er Johnny Mahespalsingh. 'Staatseigendommen worden op klaarlichte dag toegeëigend door partijloyalisten. Dat is de hoogste vorm van corruptie. Als het van mij afhangt, wil ik het hele dossier overhandigen aan het Openbaar Ministerie (OM)', zegt Belfort in het Dagblad Suriname van maandag 12 november 2018. 

De oppositie heeft enkele weken geleden een interpellatievoorstel over dit onderwerp ingediend bij de leiding van De Nationale Assemblee. Echter, de gevraagde openbare vergadering is niet uitgeschreven. Wat de ABOP’er het meest stoort is, dat de ondernemer kort na de overname gelijk een hypotheek van Srd 23 miljoen heeft genomen ‘op terreinen die staatseigendom zijn’. 'Ik begrijp dat de opstallen van SML ongeveer een waarde hadden van Srd 60 miljoen. Die man is dus ongeveer Srd 80 miljoen rijker geworden. Hij bakt de staat in haar eigen vet.'

Belfort vindt dat president Desi Bouterse als regeringsleider zoiets nooit zou moeten hebben toegestaan. De parlementariër is kort na de herstart op 17 oktober op persoonlijke oriëntatie uitgegaan en heeft het gebouw van buiten uit geobserveerd. 

'Het gebouw is in een soort vies grijs-zwarte kleur geschilderd, maar daarachter is dezelfde oude vieze kleur nog te zien. Ik heb begrepen dat het gebouw leeg is. De aanwezigen bij de herstart zijn gewoon bedrogen en dat is een onderzoek waard', aldus Belfort.

De politicus verwacht op zich ook geen antwoord op het interpellatievoorstel en denkt dat ‘deze kwestie weer met een berg zand zal worden bedekt’. 'Zoals wij gewend zijn, gaan zij proberen de zaak te sussen. Maar, wij gaan de zaak tot de bodem laten onderzoeken', aldus de ABOP’er.

Belfort fronst ook zijn wenkbrauwen over de mededeling van raadsadviseur Ramon Abrahams, dat Mahespalsingh vorig jaar november 3.000 hectare areaal van Staatsolie heeft gehuurd. Het terrein van SM is indertijd gekocht door Staatsolie voor het ethanolproject, dat niet meer doorgegaan is. Westland Sama Group heeft het terrein voor 5 jaar gehuurd en heeft intussen ongeveer de helft van de 3.000 hectare in cultuur gebracht.

'Er zijn miljoenen euro’s gestopt in het ethanolproject, maar dat is gewoon aan een kant geschoven om het stuk terrein aan een partijloyalist te verhuren. Dat is corruptie. Niet alleen die meneer Johnny moet straks door het OM worden opgeroepen, maar ook de minister van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer (RGB), die de stukken heeft getekend. Hoe kan zij dat doen? Eigenlijk is hiermee een begin gemaakt om staatseigendommen aan partijloyalisten te geven. Vandaag is het SML, maar morgen worden het presidentieel paleis, Onafhankelijkheidsplein, Staatsolie, EBS of zelfs SWM weggegeven.'

De parlementariër blijft vermoeden, dat hiermee eind 2019 de Afobakastuwdam inderdaad zal worden overgenomen door een NDP-partijloyalist. 'Dan gaat de president weer zeggen dat die persoon produceert en wij dus stroom bij die man moeten kopen. Wij moeten oppassen en opkomen als land. Wij worden opnieuw gekoloniseerd. Straks komt dit land ook in handen van het machtige land China', aldus Belfort.

'Achterstand uitbetaling brandstofcompensatie ligt aan PLO'

'Zolang PLO na de uitbetaling geen verantwoording aflegt, wordt geen subsidie overgemaakt'


Onlangs heeft de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) laten weten. dat de brandstofcompensatie druppelsgewijs overgemaakt wordt door het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). Hierdoor ervaren de particuliere bushouders een lange wachttijd om over de brandstofcompensatie te beschikken. Zo is er ondanks de recente uitbetaling een achterstand van zeven maanden. 

Volgens Joyce Blokland-Wijnstein, directrice van Transport, is het absoluut niet waar, dat de overmaking druppelsgewijs plaatsvindt. 'In feite kunnen we de subsidie pas overmaken als PLO na de uitbetaling verantwoording aflegt. Zolang zij dat niet doen, kunnen we geen geld overmaken. En dat weet PLO heel goed', stelt Blokland-Wijnstein in het Dagblad Suriname van maandag 12 november 2018.

Dat de bushouders te kampen hebben met een grote achterstand ligt dus niet aan het ministerie, verduidelijkt de Transport-directrice. Thans is de PLO bezig met de uitbetaling van de subsidie voor het eerste kwartaal van 2018. 'Als de PLO hiermee klaar is, gaan we na of de betaling aan de juiste mensen met een geldige vergunning is verricht. Pas als alles klopt, gaan we over tot de overmaking van het tweede kwartaal van 2018.'

Die verantwoording neemt in sommige gevallen veel tijd in beslag. Zo heeft de PLO nog steeds niet kunnen aangeven waar de subsidie van Srd 1.4 miljoen is ‘verdampt’. Initieel kwam het ministerie tot de ontdekking dat dit bedrag ‘verdwenen’ is. Dit is de reden dat de PLO na elke overmaking moet verantwoorden hoe de subsidie gedistribueerd is onder de bushouders. 'Van de PLO krijgen we steeds te horen, dat een accountant bezig is die Srd 1.4 miljoen te onderzoeken. Doordat ze nog steeds geen verklaring kunnen geven, wordt dit bedrag bij de reguliere overmakingen afgetrokken.' 

Desalniettemin treft het ministerie geen maatregelen tegen PLO. 'De minister heeft met de PLO-voorzitter gesproken en heeft duidelijk aangegeven, dat we nu wel die informatie moeten hebben. Dus we wachten de verklaring van PLO af.' De minister van OWT&C, Patrick Pengel, zal uiteindelijk beslissen hoe deze zaak af te sluiten, deelde Blokland-Wijnstein mee.

Tot slot benadrukte zij dat er niet meer gefraudeerd kan worden met de brandstofcompensatie, aangezien de financiële afdeling van haar directoraat strenge controle uitvoert op PLO.

Sham Binda: 'Universiteit viert 50e Dies Natalis, maar kan internationaal onderwijs niet bijbenen'

'We moeten werken aan stukje modernisering, want ons onderwijssysteem is sterk verouderd'


Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), blikt niet tevreden terug op het 50-jarig bestaan van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Op 1 november heeft AdeKUS haar 50e Dies Natalis (jubileum) gevierd. In al die jaren is de enige universiteit van Suriname niet in staat geweest om het internationaal onderwijs bij te benen, stelt Binda maandag 12 november 2018 in het Dagblad Suriname. 

'En dit heeft uiteraard impact op de kwaliteit van het onderwijs. We moeten werken aan een stukje modernisering, want ons onderwijssysteem is sterk verouderd, vanaf de basisscholen tot en met de universiteit. Er wordt veel praktischer gewerkt in de wereld. De technologie/ICT is anno 2018 zover dat men niet meer met schoolborden en krijt werkt. Alles is nu gedigitaliseerd. En zonder dat soort equipment blijven we achter.'

Binda zou het op prijs stellen als de universiteit zich  ernstig zou bezinnen over deze feiten in plaats van elk jaar de Dies Natalis feestelijk te gedenken.

Hij merkt voorts op, dat de universiteit jaarlijks het inschrijfgeld verhoogt zonder rekening te houden met de op hol geslagen economie. 'Hoe willen we hoger kader in Suriname stimuleren met dergelijke maatregelen? De docenten moeten zich ook kunnen bijscholen, maar met de hoge inschrijfkosten krijgen ze de gelegenheid niet om dat te doen. En daardoor komen we steeds in de vicieuze cirkel van verouderd onderwijs terecht.'

Binda ziet totaal geen groei in het Surinaams onderwijs, terwijl het mondiaal continue in ontwikkeling is. Zo moet het curriculum afgestemd worden op datgene wat het bedrijfsleven nodig heeft. 'In feite ligt het niet aan de docenten, maar aan het systeem', aldus Binda.

Tankwagen van Roy Boedhoe Enterprises vliegt in brand op Oost-Westverbinding in Saramacca

(Bron foto's: Facebook)
Tankauto kantelt na een klapband - Chauffeur redt zich door uit voertuig te springen

Volgens RBE-eigenaar Roy Boedhoe voldeed de tankwagen aan alle eisen


Een tankwagen met olie van Roy Boedhoe Enterprises (RBE) is vanochtend, maandag 12 november 2018, in brand gevlogen op de Oost-Westverbinding in Saramacca, ter hoogte van kilometer 66. Toen de politie van het district ter plekke arriveerde, had de bestuurder zich al in veiligheid gebracht, zo bericht Waterkant.net.

Hij was onderweg vanuit Paramaribo naar Nickerie toen een van de voorste banden klapte en de tankwagen vervolgens kantelde.

De chauffeur redde zich door uit het voertuig te springen en kwam met de schrik vrij. Hij is na behandeling voor enkele schaafwondjes in een polikliniek van de Regionale Gezondheidsdienst te Calcutta, heengezonden.


Volgens RBE-eigenaar Roy Boedhoe op Starnieuws, voldeed de tankwagen aan alle eisen. De wagens worden dagelijks gecontroleerd en het bedrijf houdt zich aan alle veiligheidsregels. Tevens is RBE gecertificeerd, benadrukt Boedhoe.

Over de opgelopen schade kan Boedhoe nog niets zeggen. 'De schade is zo tegen eind van het jaar enorm en aanzienlijk groot. Er is niets meer van het voertuig overgebleven. Alles is afgebrand. Bovendien zijn er infrastructurele schade. Het wegdek en elektrische palen hebben ook schade opgelopen. Verder moet alles milieuvriendelijk aangepakt en opgeruimd worden.'

Voor de ondernemer is het belangrijkste, dat zijn chauffeur veilig is. Boedhoe geeft aan dat het wegdek in dat gebied wel goed is. Dat de tankwagen omgekanteld is, zou niet aan het wegdek kunnen liggen. Boedhoe stelt, dat alleen de chauffeur kan vertellen wat er is gebeurd.

Volgens Boedhoe suggereren mensen op social media heel wat, maar hij wacht rustig het resultaat van het onderzoek af. 'Ik wens niemand dit ooit toe. Voor ons is het ook de eerste keer en geen enkele verzekeringsmaatschappij dekt zulke gevallen in Suriname. Het is echt jammer en voor het bedrijf is dit een enorme klap.'

In Brazilië steekt wild een autoweg van geen terugkeer over

Snelweg BR-262 is een van de dodelijkste ter wereld voor dieren in het wild

(Bron foto: Ricardo Fraga)
- Bioloog Wagner Fischer doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar 'road kills'
- Jaarlijks worden maar liefst 2 miljoen zoogdieren en 8 miljoen vogels op Braziliaanse snelwegen doodgereden...


Wanneer Wagner Fischer rijdt, ziet hij de 'road kills'. Als afgestudeerde student in de jaren negentig reisde dr. Fischer, nu bioloog bij de Federale Universiteit van Mato Grosso do Sul, door de Pantanal in Brazilië, een tropisch moerasgebied en het grootste zoetwater-wetland ter wereld. Vanaf zijn motor zag hij apen slingeren in bomen langs de kant van de weg. Hij was op zoek naar vleermuizen, het onderwerp van zijn afstudeeronderzoek. 

Maar, hij was gefascineerd en ontsteld door het bloedbad langs de kant van de weg: kaaimannen, anaconda's, gigantische zwarthalsooievaars (Ephippiorhynchus asiaticus) genaamd jabirus en, ooit, een dode reuzenmiereneter met haar welp, nog steeds in leven, haar tegenhoudend.

De hoofdweg van de regio, de BR-262, is een lange draad van asfalt door het tapijt van groen, dat de groeiende steden Campo Grande en Corumbá verbindt, 430 kilometer uit elkaar. Dr. Fischer begon met het maken van foto's, duizenden ervan, en het tellen van de soort langs de weg. Hij deelde zijn ongepubliceerde resultaten met andere onderzoekers en overheidsfunctionarissen.'Iedereen uit de wetenschappelijke gemeenschap bleef maar vragen: 'Wanneer ga je dat publiceren?', herinnerde Fischer zich onlangs nog. Twee decennia later heeft hij het eindelijk. Zijn paper, gepubliceerd op 18 oktober in het online biodiversiteitstijdschrift Checklist, is een grimmige optekening. Van 1996 tot 2000 telde Dr. Fischer dode 930 dieren die 29 reptielsoorten en 47 vogelsoorten vertegenwoordigen.Een apart overzicht van zoogdieren, binnenkort gepubliceerd, bevat meer dan 2.200 exemplaren. Maar, zelfs in de niet-gepubliceerde fase inspireerde zijn studie anderen, die allemaal de eerste conclusie van Fischer bevestigden: dat voor dieren in het wild de BR-262 de dodelijkste weg in Brazilië is en een van de dodelijkste ter wereld.

De Pantanal is vol rivieren en beken die tijdens het regenseizoen overstromen. Veel daarvan zijn ingesloten in de zuidwestelijke staat Mato Grosso do Sul, die in toenemende mate wordt 'bevolkt' met veeboerderijen en sojaboerderijen.

In de loop der jaren zagen Fischer's collega's een gestage stijging van de cijfers van roadkill. In 2014 nam een ​​team onder leiding van Julio Cesar de Souza van de Federale Universiteit van Mato Grosso do Sul opnieuw een kijkje naar roadkill op de BR-262. Gedurende 15 maanden lang vonden ze 518 karkassen van 40 soorten en zagen ze elke zes kilometer een roadkill - een factor tienvoud sinds 2002, toen Fischer een aantal van zijn bevindingen presenteerde tijdens een transportconferentie. Die studie, evenals een studie in 2017 met meer dan 1.000 grote zoogdieren die in een jaar tijd op de BR-262 werden gedood, brachten Fischer ertoe om eindelijk zijn gegevens te publiceren

Een doodgereden poema (Bron foto: Helio Secco)
In heel Brazilië zijn de wegen bezaaid met karkassen die de 1.775 vogelsoorten en 623 zoogdiersoorten van het land vertegenwoordigen.

Grote zoogdieren lopen een groter risico in het zuiden van Brazilië, inclusief de Pantanal en droge savanne, terwijl vogels een groter risico lopen in de Amazone, volgens Manuela González-Suárez, een biologe aan de Universiteit van Reading in Engeland. In een studie die in augustus werd gepubliceerd, hebben Dr. González-Suárez en haar collega's een computermodel gebouwd om te voorspellen waar dieren het meest waarschijnlijk door voertuigen worden getroffen. Met behulp van bestaande wegen en roadkill-tellingen, waaronder gegevens van Fischer, ontdekte haar team dat jaarlijks maar liefst 2 miljoen zoogdieren en 8 miljoen vogels op Braziliaanse snelwegen sterven. 'Toen ik het totale aantal kreeg, werd ik gewoon helemaal weggeblazen', zei mevrouw González-Suárez. 'Van deze 8 miljoen vogels zijn er misschien een aantal vrij algemeen, waar dit misschien geen probleem is. Maar, we weten het niet precies. Gaan we alle vogels in Brazilië verliezen? Waarschijnlijk nee. Maar, het zou leuk zijn om te weten, waar moeten we ons zorgen over maken?'

(Bron foto's: Fraga and Wagner Fischer et al)
Ecologen maken zich zorgen dat het probleem snel zal verergeren. Brazilië is de thuisbasis van 20 procent van de biodiversiteit in de wereld, maar de nieuw gekozen president, Jair Bolsonaro, heeft beloofd grote delen van de meest ecologisch kwetsbare gebieden van het land te ontwikkelen.

Nu de gegevens van Fischer in de wetenschappelijke literatuur zijn opgenomen, kunnen andere onderzoekers het gemakkelijker vergelijken met actuele gegevens en trends identificeren, zei Arnaud Desbiez, een bioloog van de natuurbeschermingsorganisatie bij de Royal Zoological Society of Scotland, en een co-auteur van de studie 2017. Desbiez runt ook het Giant Armadillo Conservation Project in Brazilië en een gerelateerd programma genaamd Anteaters and Highways. Idealiter, zei hij, zouden de gegevens de inspanningen van de overheid om het bloedbad te verminderen informeren.
In de loop der jaren heeft Fischer zijn niet-gepubliceerde gegevens gedeeld met staatsambtenaren en er bij hen op aangedrongen, met weinig effect, om een ​​systeem van bruggen en onderdoorgangen te bouwen die dieren op een veilige manier zouden laten oversteken. 
Fraser Shilling, directeur van het Road Ecology Center aan de Universiteit van Californië, Davis, zei, dat monitoring van roadkill belangrijk is voor meer dan alleen boekhoudkundige doeleinden. Wegen zijn de belangrijkste manier waarop de meeste mensen in contact komen met dieren in het wild, maar verkeersaanrijdingen met dieren worden onvoldoende ,gemeld, zei hij. 'Het meten van de schaal van de dood is een manier om mensen eraan te herinneren dat onze voetafdruk veel groter is dan de koolstofdioxide die we uitstoten of het afval dat we produceren. Het eerste deel is ontdekken dat er een probleem is', zei hij. 
Dr. Gonzalez-Suarez zei dat ontbossing een grotere bedreiging vormt voor de Amazonische biodiversiteit dan een nieuwe weg, maar de twee zijn met elkaar verbonden, voegde ze eraan toe; nieuwe wegen worden aangelegd om hout te oogsten en om graan en vee te vervoeren van uitbreidende landbouwgronden.
'Voor mij is de grootste zorg als conservatiebioloog het verlies van leefgebied', zei ze. 'We zien wegen als noodzakelijk, maar we moeten erkennen dat ze kosten met zich meebrengen. Dit zijn dieren die niet mogen worden gedood. Ze sterven alleen maar, omdat er een weg is en we rijden erop.'
Dr. Fischer heeft tot nu toe vermeden om tijdens zijn reizen grote dieren te raken, maar een paar vogels zijn niet zo fortuinlijk geweest. Hij sloeg ooit een seriema, een aardse vogel die lijkt op een roadrunner op stelten, en hij botste tegen een parkiet terwijl hij op zijn motorfiets reed. Hij hoopt dat zijn historische record andere biologen, en andere Brazilianen, kan helpen rekening te houden met het destructieve vermogen van de wegen waarop ze zich bevinden. 'Brazilië is een groot land met veel problemen om op te lossen', zei hij. 'Maar, we proberen een verschil te maken.'

(Suriname Mirror/The New York Times, Rebecca Boyle)

Veel gezinnen in Sao Paulo leven in slechte omstandigheden als gevolg van de huizencrisis in Brazilië

Sao Paulo met 12 miljoen inwoners lijdt onder enorme economische ongelijkheid


Een tekort aan betaalbare woningen in Sao Paulo leidt ertoe, dat veel burgers in ondermaatse omstandigheden leven. Krakers bezetten verlaten gebouwen en kamperen op leegstaand land, zo bericht CTGN Americas maandag 12 november 2018. 

Sao Paulo is de financiële hoofdstad van Brazilië en een van de meest dichtbevolkte stedelijke gebieden in Latijns-Amerika. Verleid door werkvooruitzichten, heeft de bevolking van Sao Paulo zich snel in de loop van de decennia vermenigvuldigd.

De stad met 12 miljoen inwoners lijdt echter onder enorme economische ongelijkheid, waardoor arme gezinnen genoodzaakt zijn om lege panden in de hele gemeente te bezetten, te kraken.

Het onderwerp trok internationale aandacht in 2018 toen een gebouw met 24 verdiepingen bezet door krakers instortte.

Correspondente Maria Valls rapporteert vanuit Sao Paulo waarom de stad niet in staat is om de huisvestingsbehoeften bij te houden.(Suriname Mirror/CGTN America/YouTube)

FARC zou zich hergroeperen om de guerrilla-gevechten in Colombia te hervatten

'FARC wordt beschouwd als een criminele entiteit met strategische plannen'


Generaal Alberto José Mejía van het Colombiaanse leger is op de hoogte van het bestaan ​​van een plan om FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) te herfinancieren rug te betalen en degenen die daar achter zouden zitten zijn de voormalige leiders van de groep, meldde  Radio Caracol 9 november 2018. 

De zogenaamd uitgestorven Colombiaanse Revolutionaire Strijdkrachten (FARC) wordt beschouwd als 'een criminele entiteit met strategische plannen', aldus Mejía. Hij voegde eraan toe, dat zijn troepen bereid zijn om deze mogelijke dreiging te neutraliseren. 'Daarvoor werken we ook' om tegemoet te komen 'aan de vereiste dynamiek'.

Mejía zelf was niet op de hoogte van een dergelijk plan om de FARC-guerrilla's in juli te
'heropvoeden'.


'Er is geen plan om de FARC te reconstrueren, er is een plan om de drugshandel te versterken, om actief te zijnin transnationale georganiseerde misdaad, om de hele drugshandelketen in bepaalde regio's van het land te domineren', had hij in een radio-interview gezegd.

De machtigste rebellengroep in Zuid-Amerika, die een halve eeuw lang err niet  in slaagde de macht in Colombia te veroveren, zou zijn ontwapend en omgevormd tot een politieke partij als onderdeel van het vredesakkoord dat eind 2016 werd ondertekend. Het merendeel van de guerrillastrijders, zo'n 7.000, legden hun wapens neer, maar enkele honderden rebellen trokken zich terug uit de vredesonderhandelingen.

Volgens militaire inlichtingen hebben de dissidenten zonder eendrachtig bevel gewerkt en hebben ze een groep van 1.200 strijders verdeeld in sleutelgebieden voor drugshandel of illegale mijnbouw, hoewel de persberichten de rebellen hebben geschat op ongeveer 4.000, gebaseerd op 'cijfers van analyse centra en buitenlandse inlichtingendiensten'. Die berichten werden in juli gebagatelliseerd door de overheid, die amper toegaf dat er een 'restgroep met minder wapens en minder capaciteiten' was, maar die beoordeling zal waarschijnlijk veranderen in het licht van de nieuwe beschikbare informatie.

De voormalige communistische guerrilla, die besloot om het acroniem FARC in zijn politieke leven te houden, heeft de dood van zo'n 70 ex-strijders en verwanten aangeklaagd sinds de ondertekening van het vredesakkoord en enkele vermeende ernstige schendingen van de vredesverbintenissen met de uitgaande regering van Juan Manuel Santos.

(Suriname Mirror/Merco Press/Twitter)

Zes leden van een jeugdvoetbalploeg bij busongeluk in Peru om het leven gekomen

Zeven andere spelers en twee verzorgers raakten gewond

Bus stort in het Amazonegebied in een 90 meter diepe afgrond


Bij een busongeval in Peru zijn zes leden van een jeugdvoetbalploeg en de bestuurder van de bus om het leven gekomen. Dat meldt het Peruaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zondag 11 november 2018 op Twitter.

Zeven andere spelers en twee verzorgers raakten gewond. In de bus zaten in totaal 35 personen.


De ploeg 13-14-jarigen uit de provincie Rodríguez de Mendoza, was onderweg naar een regionaal toernooi in de stad Chachapoyas, toen de bus in het Amazonegebied in een 90 meter diepe afgrond stortte. De weg zou in een slechte toestand verkeert en niet worden onderhouden.


Het toernooi werd door het ongeval afgelast. De oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht.


(Suriname Mirror/La Republica/peru21/YouTube/Twitter)

Mini-challenger biedt voordelen voor boeren bij natte grondbewerking in rijstsector

(Bron foto: Beta Debidien/de Ware Tijd)
Boeren enthousiast over voordelen biedende nieuwe machine


Het inzetten van de mini-challenger, een nieuwe machine, bij zowel de droge als natte grondbewerking in de rijstsector, biedt voordelen voor de boeren. Een daarvan is kostenbesparing. De mini-challenger op rupsbanden met een turbomachine is veel lichter dan een kleine tractor en met zijn aanschafprijs van 16.500 Amerikaanse dollar ongeveer de helft goedkoper. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 12 november 2018.

Voor geïnteresseerden werd zaterdag op een rijstareaal een demonstratie gegeven met de mini-challenger. Anand Kalloe van landbouwbedrijf Nani is onder de indruk van de verwerkingscapaciteit van iets meer dan een hectare per uur. 'We hebben de machine al uitgeprobeerd in ons bedrijf. Ze is efficiënter en goedkoper dan de traditionele grondbewerking met een tractor.' Het gaat volgens hem om een 'enorme besparing'.

Met deze machine kan een boer ongeveer een derde van zijn uitgaven besparen bij de grondbewerking. 'Met een tractor moet hij drie tot vier keer een rijstareaal bewerken, maar met de mini-challenger zal het areaal na twee keer gereed zijn om in te zaaien.'

Voorzitter Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboerenassociatie is blij met de nieuwe machine. Hij hoopt dat de banken bereid zullen zijn de boeren tegemoet te komen bij het aanschaffen van de mini-challenger, die wordt ingevoerd door de Nationale Handelsmaatschappij in Nickerie.

Islamic Development Bank wil regiokantoor in Suriname als hub voor Latijns-Amerika en Caribisch gebied

IsDB blijft bereid bouw nieuw AZP te ondersteunen en te financieren

(Bron foto: NII)

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft 6 november in Jeddah, de tweede stad in grootte van Saoedi-Arabië, gesprekken gevoerd met de vicepresident van de Islamic Development Bank (IsDB), waarbij de samenwerking tussen Suriname en deze organisatie werd besproken, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, maandag 12 november 2018.

Aan de orde kwam de opzet van het IsDB regionaal kantoor in Suriname dat als hub zal dienen binnen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en eveneens zal bijdragen aan de verhoging van de efficiëntie binnen de samenwerking.

De bank herhaalde haar bereidheid voor ondersteuning en financiering van de bouw van het nieuw Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en zet de voorbereidingen in dit kader met Suriname voort.

Ook de voortgang van de projecten in de onderwijssector, met name het technisch beroepsonderwijs en huisvesting, het LISP-III (Low Income Shelter Program) werden besproken.

Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de erkenning uit te spreken over de Reverse Linkage-projecten, die financiering via de IsDB en technische assistentie van een lidland inhouden. Deze staan ook bekend als de South-South Cooperation projecten. Goede ervaringen heeft Suriname nu reeds in de rijstsector in samenwerking met Maleisië. Verder zijn in voorbereiding Reverse Linkage-projecten op het gebied van kunstmatige inseminatie van vee met Indonesië en de opleiding van luchtverkeersleiders met Turkije. Ook de technische assistentie (TA) aan de Centrale Bank van Suriname verloopt naar wens, terwijl het Bureau Genderbeleid binnenkort via een TA (technical agreement) ook zal samenwerken met de IsSDB.

Met de Islamic Corporation for the Development of Private Sector (ICD) wordt het initiatief voor de opzet van een Line of Finance voor twee handelsbanken voortgezet. De ICD zegde ook de continuering van haar volledige ondersteuning toe aan de Trustbank Amanah, als eerste en enige Islamic Finance Bank in Latijns-Amerika en de Caribische regio. Er zal verder nog gesproken worden over de private projecten die voor financiering aan de ICD zijn aangeboden.

De vicepresident, alsook de 'Chief Executive Officers' van de Islamic Corporation for the Insurance of Investment and Export Credit (ICIEC) en de International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC) waren verheugd te vernemen dat de wet voor het lidmaatschap van ICIEC en ITFC recent in de Assemblee is goedgekeurd. Beide organisaties kijken ernaar uit om binnenkort hun diensten en faciliteiten in Suriname te presenteren en ten dienste te staan van het Surinaamse bedrijfsleven en de totale samenleving.

Man beroofd van Euro 14.000 in de Jagernath Lachmonstraat, Paramaribo

Slachtoffer zou met het bedrag een perceel kopen

Hij had afspraak met één van de twee overvallers om hem naar een makelaar te brengen


Twee mannen hebben zaterdagmorgen rond half twaalf een man beroofd van Euro 14.000 in de Jagernath Lachmonstraat. Hij had een afspraak met één van de mannen om hem naar een makelaar te brengen om een perceel te kopen, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 12 november 2018.

Zoals afgesproken begaf hij zich naar de locatie en ontmoette de twee mannen daar. Op een gegeven moment haalde één van ze een vuistvuurwapen te voorschijn. Onder bedreiging van dat wapen maakten zij een tas met het geldbedrag buit.

Het slachtoffer kent één van de verdachten van gezicht. Het onderzoek duurt voort.

Evita Mac-nack (23) gaat vanaf januari 2019 het NOS Jeugdjournaal presenteren

'Zij past door haar uitstraling uitstekend bij de doelgroep van het programma'


'Een droom die uitkomt, ik ben ontzettend blij en vereerd met deze nieuwe stap'


Evita Mac-nack (23) gaat in januari aan de slag als presentatrice en redactrice bij het NOS Jeugdjournaal. Dat meldde VillaMedia op 30 oktober, aldus vandaag, maandag 12 november 2018, Waterkant.net.

Mac-nack werkt nu nog bij AT5 en is redactrice bij NOS Stories en NOS op 3. Daarnaast heeft zij onlangs de documentaire ‘Gedeeld door Drie’ geproduceerd en geregisseerd.

De NOS heeft screentests gehouden om te ontdekken welk nieuw televisietalent er is. Evita kwam overtuigend als beste naar voren.

'De selectiecommissie was unaniem in de voordracht. Zij is niet alleen een jonge en gedreven journalist, ze past door haar uitstraling uitstekend bij de doelgroep van het programma', aldus Ronald Bartlema, chef NOS Jeugdjournaal.

'Een droom die uitkomt! Ik ben ontzettend blij en vereerd met deze nieuwe stap. Jeugdjournalistiek heeft mij altijd al beziggehouden en dat ik dat nu voor het NOS Jeugdjournaal mag doen is echt heel tof', aldus Evita.

Forse geldbedragen in buitenlandse valuta en Srd's uit kluis gestolen in woning Commissarisweg

Ook sieraden ter waarde van Srd 30.000 uit opengebroken kluis verdwenen


Onbekenden hebben vrijdagavond  de woning van een gezin aan de Commissarisweg overhoop gehaald en hebben uit een kluis Euro 30.000, 10.000 Amerikaanse dollar en Srd 20.000 gestolen. 

Dochter Reshma zegt vandaag, maandag 12 november 2018, in het Dagblad Suriname, dat ze rond acht uur 's avonds van huis waren gegaan en rond tien uur thuis kwamen. Tot hun schrik zagen zij dat hun woning compleet overhoop was gehaald. De kluis was geforceerd en daaruit hebben de daders al het geld en waardevolle sieraden weggenomen.

Volgens Reshma had haar moeder sieraden ter waarde van Srd 30.000 in de kluis liggen. De politie werd ingeschakeld en heeft een aangifte opgenomen.

De daders hadden enkele shutters gelicht en traliewerk geforceerd. Via de ontstane opening wistebn ze in het huis te komen. De politie is bezig de inbrekers op te sporen. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht.

Reshma zegt verder, dat ze meer dan 38 jaar op het adres woonachtig zijn en hebben nooit eerder zoiets meegemaakt. Ze stelt, dat de dieven ervandoor zijn gegaan met alles wat haar vader in het leven heeft verdiend.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

President Bouterse wil dat er rust komt binnen Nationaal Leger... - Militairen willen een nieuwe bevelhebber

Bouterse heeft gesproken met officieren en onderofficieren

Volgens ingewijden willen militairen niet meer ingezet worden voor bewaking bij onder meer overheidsgebouwen


President Desi Bouterse wil dat er rust komt binnen het Nationaal Leger. Hij heeft daarom gesproken met officieren en onderofficieren, zeggen anonieme bronnen vandaag, maandag 12 november 2018, in de Ware Tijd. Voor vrijdag stond een ander gesprek op het programma met militairen in de rang van soldaat tot korporaal 1, maar dat is wegens nog onbekende redenen niet doorgegaan. 

De president heeft het initiatief genomen naar aanleiding van mogelijke misstanden binnen het leger, zoals door militairen naar voren gebracht op social media. De voormalige kapitein Jermain Day werd in oktober in verband daarmee door de Militaire Politie aangehouden, maar kort daarna op last van de rechter in vrijheid gesteld wegens onrechtmatig handelen van de overheid.

Volgens ingewijden willen de militairen niet meer ingezet worden voor bewaking bij onder meer overheidsgebouwen. 'Het gaat om een heel grote groep soldaten die dit werk doet, maar we zijn niet daarvoor in dienst genomen', zegt een bron.

De officieren hebben ook gepleit voor een overlegorgaan waar militairen hun klachten kunnen deponeren. 'Dat is er nu niet, vandaar dat sommige mannen ervoor hebben gekozen om hun gal te spugen op Facebook.' Daarnaast willen de militairen uit het Functie Informatiesysteem van de Overheid (FISO). Eerder hebben de douane, politie en brandweer duidelijk gemaakt dat zij niet langer volgens het FISO betaald willen worden. 'Wij en bijvoorbeeld de politie zijn bijzondere ambtenaren en willen de 25 procent salarisverhoging van de ambtenaren niet. Die is erg laag. We wensen 100 procent verhoging te krijgen.'

De militairen willen ook een nieuwe bevelhebber. Robert Kartodikromo, die commandant was van de luchtmacht, neemt waar in die functie sinds kolonel Adolf Jardim in november 2017 afzwaaide. Jardim had vanaf augustus 2015 waargenomen als bevelhebber, omdat Ronni Benschop minister van Defensie werd in het kabinet-Bouterse II.

Ergernis onder weggebruikers Oost-Westverbinding over gevaarlijk overwoekerde bermen

Kalloe (VHP) spreekt van een ernstige kwestie waar de autoriteiten geen oren naar hebben


Volgens het Dagblad Suriname van vandaag, maandag 12 november 2018, zijn weggebruikers van de Oost-Westverbinding ten einde raad vanwege de staat van onderhoud van de weg. Zo zijn de bermen, ter hoogte van de afdamming vanuit Wageningen naar Coronie, nog steeds overwoekerd. De bomen vertonen aan weerszijden wildgroei, de boomtakken steken zodanig uit, dat het uitzicht op deze weg belemmerd wordt. Dit is de oorzaak van de vele (fatale) verkeersongevallen op de Oost-Westverbinding, stelt volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP).

Hij spreekt van een ernstige kwestie waar de autoriteiten geen oren naar hebben.

'Dit is zoveel keren aangehaald, maar de regering heeft iedere keer nagelaten de bermen te onderhouden. Het onkruid is ongeveer drie meter hoog geworden.'

Volgens Kalloe is de Oost-Westverbinding hierdoor zelfs versmald. Ook de kuilen in de weg creëren veel ongerief bij de weggebruikers. 

'Telkens worden we geconfronteerd met gevallen met een dodelijke afloop of waarbij autobestuurders in de trenzen terechtkomen. Er is niet eens ruimte om uit te wijken op de bermen. Waarom verzuimt de regering steeds om maatregelen te treffen ter onderhoud van de bermen?', vraagt Kalloe zich af.

Stichting Carmabi, Curaçao, krijgt voormalige marechaussee-auto van Koninklijke Marechaussee

Auto wordt door Carmabi ingezet bij de nationale parken Christoffel en Shete Boka


Een voertuig van de Koninklijke Marechaussee is door tussenkomst van Materiële Instandhouding Carib (MICar) van de Koninklijke Marine geschonken aan stichting Carmabi (Caribbean Research and Management of Biodiversity). Dit gebeurde vorige week op marinebasis Parera, zo bericht vandaag, maandag 12 november 2018, het Antilliaans Dagblad

Het hoofd MICar, kapitein-luitenant ter zee Danny van den Bosch, droeg als symbool de sleutel van de voormalige marechaussee-auto over aan het team van Carmabi.

Carmabi, vertegenwoordigd door directeur Paul Stokkermans, Cyrill Kooistra en Briand Victorina (beiden parkrangers), namen de auto met grote dankbaarheid in ontvangst. Het voertuig heeft jarenlang uitstekend dienstgedaan, zo is het voertuig bijvoorbeeld ook mee geweest voor herstelwerkzaamheden op Sint Maarten na orkaan Irma. Maar, net als in Nederland is dit type inmiddels vervangen voor een nieuwere uitvoering.


Voor Carmabi is dit een prachtige aanwinst waar nog jarenlang gebruik van gemaakt kan worden. Het voertuig is door de autowerkplaats van MICar weer in een optimale conditie gebracht. De auto wordt door Carmabi ingezet bij de nationale parken Christoffel en Shete Boka.

'De auto wordt door de Park Rangers van Carmabi gebruikt om op ruiger terrein te komen en om (wandel)routes toegankelijk te houden', aldus Stokkermans. 'Ook zal het voertuig worden ingezet om met toeristen het park te verkennen tijdens activiteiten en tours. De stichting is de MICar erg dankbaar voor deze donatie en heeft ontzettend veel aan dit voertuig.'

De parkrangers Kooistra en Victorina zijn helemaal enthousiast. Ze mochten direct na de overdracht instappen en een testronde rijden over het marineterrein.

'Verwachting gerechtvaardigd dat aantal tragomeisjes en risico van mensenhandel en wapen- en drugsimport zijn toegenomen'

'Tragomeisjes laten zich waarschijnlijk niet overtuigen door een ontmoedigingsbeleid'De Raad voor de Rechtshandhaving (RvR) vindt de verwachting gerechtvaardigd dat het aantal tragomeisjes en het daaraan inherente risico van mensenhandel en het risico op wapen- en drugsimport zijn toegenomen. Dat staat in het rapport over de illegale migratie vanuit Venezuela, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 12 november 2018.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een onderzoek gedaan naar de situatie van de Venezolaanse tragomeisjes en op 14 augustus 2017 een rapport ‘Venezuelan tragomeisjes: Curaçao secret import’ uitgebracht met het doel de modus operandi van de Venezolaanse tragomeisjes in kaart te brengen en Justitie handvatten te bieden bij de bestrijding van voornamelijk seksuele uitbuiting van Venezolaanse vrouwen.

'Door het OM is een ontmoedigingsbeleid gevoerd om potentiële ongedocumenteerden te laten zien dat Curaçao, anders dan zij veronderstellen, niet zo aantrekkelijk is voor hen', zo stelt de Raad voor de Rechtshandhaving.

'Er is een website gemaakt onder de naam ‘Un sueño traicionero’. Deze site is gemaakt met het doel om potentiële vrouwelijke slachtoffers van mensenhandel te waarschuwen voor de risico’s als werkgelegenheid aan hen in Curaçao wordt aangeboden. Als in het kustgebied van Venezuela en in de stad Caracas, bijvoorbeeld, het zoekwoord ‘trabajar en Curazao’ (werken op Curaçao) wordt ingetikt, komt deze site in beeld.'

De site is per 9 januari 2018 circa 9.000 maal bezocht. Daarnaast is er ook een pagina op de Facebook gelanceerd die 284.766 keer is bezocht. Volgens het OM is 99 procent van de bezoekers van de pagina vrouw.

De Kustwacht treft tegenwoordig minder vrouwen dan voorheen op de boten aan. Enkele respondenten zijn echter van mening dat, gezien de situatie in Venezuela, de tragomeisjes zich waarschijnlijk niet zullen laten overtuigen door een ontmoedigingsbeleid en dat de uitbuiters uit winstbejag niet zullen schromen om misbruik te maken van de omstandigheden, aldus het onderzoek van de raad.

Corendon al begonnen met sloop voormalig Veneto Holiday Beach Hotel, Curaçao

Corendon wil in twee fasen een ‘all-inclusive ultra resort’ realiseren


Corendon, de nieuwe eigenaar van het voormalig Veneto Holiday Beach Hotel, laat er geen gras over groeien. Bij het hotelcomplex ter hoogte van de tweede megapier in Otrobanda is de sloop al begonnen, zo bericht vandaag, maandag 12 november 2018, het Antilliaans Dagblad

Corendon wil in twee fasen een ‘all-inclusive ultra resort’ realiseren. De eerste fase behelst de sloop en renovatie van het bestaande, sterk verouderde hotelgebouw plus de uitbreiding tot 350 kamers. Dit gebeurt op het bestaande terrein waar 50 jaar geleden het toenmalige Holiday Inn werd gebouwd. De vernieuwbouw moet volgens planning half december 2019 operationeel zijn.

In fase twee wordt het ernaast gelegen erfpachtterrein van bijna 38.000 vierkante meter ontwikkeld met daarop nog eens 450 kamers. Dit moet, als het aan Corendon-eigenaar Atilay Uslu ligt, al een jaar later worden opgeleverd.

Negatief effect stilgevallen Isla-raffinaderij op Curaçao veel groter dan opleving toerisme

IMF verwacht grotere economische krimp dan de Centrale Bank CBCS


Het IMF gaat uit van grotere krimp van de economie van Curaçao dan de Centrale Bank CBCS tot nu toe projecteerde: -2 procent volgens het IMF in plaats van de -1,6 procent waar de CBCS tot voor kort van uitging. Dat leest het Antilliaans Dagblad in het meest recenteverslag (zie hierna) dat in het weekeinde werd gepubliceerd, aldus het dagblad vandaag, maandag 12 november 2018.

Het feit, dat de raffinageactiviteiten vrijwel stil zijn komen te vallen is van grotere (negatieve) invloed dan de opleving van het Curaçaose toerisme, zo verklaart het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de jongste prognose.Het IMF, dat afgelopen vrijdag een bezoek afrondde, ziet in de voortdurende crisis in Venezuela het belangrijkste risico (‘main risk’) voor de Curaçaose economie, vergelijkbaar met wat orkanen zijn voor Sint Maarten. Daar staat tegenover, aldus het IMF, dat het snel vinden van een strategische partner voor de Islaraffinaderij de groei en investeringen op Curaçao een flink boost kan geven.

Een IMF-missie onder leiding van Lusine Lusinyan bezocht de monetaire unie Curaçao en Sint Maarten van 25 oktober tot en met 9 november in het kader van de zogeheten Artikel IV Consultatie. Op hun laatste dag is een voorlopig verslag uitgebracht. Het dagblad belicht de voornaamste bevindingen.

Minister Hoefdraad weer in Midden-Oosten op jacht naar Dubai-dollars

(Bron foto: NII)
Hoefdraad bezoekt ministerie van Economische Ontwikkeling van Dubai


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft 5 november een bezoek gebracht aan het ministerie van Economische Ontwikkeling van Dubai (Dubai Economic Department, DED). Het ministerie is verantwoordelijk voor het aantrekken van investeerders voor Dubai dan wel het faciliteren van investeerders buiten Dubai. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, maandag 12 november 2018.

Tijdens dit onderhoud zijn enkele zaken aan de orde geweest.


Een van de belangrijke onderwerpen was capaciteitsversterking ten behoeve van de autoriteit die verantwoordelijk is voor investeringen in Suriname, InvestSur.

Ook is gesproken over luchttransport, mijnbouw - ten aanzien van bauxiet- en goudvoorraden - de reeds operationele bedrijven van Dubai in Suriname Dubai Ports World (DP World) en Kalotti.

Het werkbezoek werd afgesloten met een rondleiding waarbij de focus gericht was op 'incubator entrepreneurship centra'.

Luchthavenbeheer wil in 2033 minimaal één miljoen passagiers per jaar verwerken

Timothy Mendonça, Luchthavenbeheer: 'Het hotelwezen moet zijn capaciteit vergroten'

'Er zal een agressief beleid gevoerd moeten worden om luchtvaartmaatschappijen die in Europa en Azië opereren naar Suriname te halen'


Luchthavenbeheer wil in 2033 minimaal één miljoen passagiers per jaar verwerken. Het plan om dit aantal al in 2026 te realiseren, moest worden bijgesteld vanwege tegenvallende ontwikkelingen in de afgelopen drie tot vier jaar. 'Eén miljoen passagiers per jaar in 2033 is haalbaar', aldus Timothy Mendonça van Luchthavenbeheer vrijdagavond tijdens de netwerkborrel van toerismeorganisatie Shata, zo bericht de Ware Tijd maandag 12 november 2018.

'Maar, dan moeten de neuzen van alle belanghebbenden in dezelfde richting wijzen. De overheid speelt daarbij een belangrijke rol.'

Momenteel worden gemiddeld 450.000 passagiers en 4.000 vluchten per jaar afgehandeld. Met 490.000 reizigers was 2015 een piekjaar. Het masterplan van 2011 om de één miljoen passagiers in 2026 te halen, moest worden bijgesteld mede vanwege de slechte economische situatie vanaf 2015 waardoor minder Surinamers op reis gingen en het wegvallen toen van de Antilliaanse vliegmaatschappij Insel Air.

Door de daling van het aantal passagiers komt Luchthavenbeheer momenteel 9 procent beneden de projecties van 2011 uit. Harder werken is nodig als het bedrijf de doelstelling wil halen. Realistischer is evenwel om het rustig aan te doen. Om de ervaring van passagiers te verbeteren is het bedrijf bezig faciliteiten, zoals de vertrekhal, te verbeteren. Onder meer komen er meer zitplaatsen. Daarnaast wordt gewerkt om de luchthaven ook een transfer-airport te maken.

Het land moet zijn blikken richten op hard groeiende markten als Azië en Europa. 'Er zal een agressief beleid gevoerd moeten worden om vliegmaatschappijen die in Europa en Azië opereren naar Suriname te halen.' De lokale carriers die internationale vluchten uitvoeren - SLM en Fly All Ways - zullen niet moeten terugdeinzen voor partnerschappen met grote buitenlandse vliegmaatschappijen. Ook zullen ze hun vliegcapaciteit en frequentie moeten opvoeren om meer passagiers te kunnen vervoeren.

Daarnaast zal het hotelwezen zijn capaciteit moeten vergroten. Er is nog onvoldoende huisvesting om grote groepen bezoekers onder te brengen, aldus Mendonça. Hotels en andere accommodaties hebben samen ongeveer slechts negenhonderd 'goede kamers', zei hij.

Vrouw (65) verkoold aangetroffen na woningbrand in de Fluorstraat, Paramaribo

(Bron foto: Gail Eijk/STVS)
Woning brandt bijna volledig af - Zeven bewoners kunnen brandend huis op tijd verlaten


Bewoners van een woning aan de Fluorstraat werden tijdens hun slaap in de nacht van zaterdag op zondag 11 november 2018 door een brand verrast. Zeven van hen konden uit de woning vluchten. Toen zij zich realiseerden, dat de 65-jarige Phulmati Kodai niet buiten bij hen was, bleek het te laat te zijn. 

De 65-jarige Kodai kwam om in de vlammen en rook. De woning brandde bijna volledig af, zo bericht het Dagblad Suriname.

Het slachtoffer was de enige die nog in het brandend huis was achtergebleven.

Het gaat in om een stenen woning voorzien van elektriciteit, maar het huis was niet tegen brand verzekerd. Het is niet bekend hoe de brand is begonnen. De instanties zijn ingeschakeld en hebben na bluswerkzaamheden het verkoolde lijk van Kodai uit het pand gehaald.

Het blijkt dat een week geleden de echtgenoot van het slachtoffer is overleden. Een voertuig dat in de garage stond, is ook afgebrand.

Districtscommissarissen Pollack en Ramai wonen in China conferentie ‘Win-win Cooperation, Joint Development’ bij

Pollack en Ramai hopen stedenband met Wuhan van grond te krijgenDe districtscommissarissen (dc's) Remy Pollack van Paramaribo Zuidwest en Sarwankoemar Ramai van Wanica Noordwest, zullen in China de conferentie ‘Win-win Cooperation, Joint Development’ bijwonen. Het doel van deze conferentie is ervaringen delen op het gebied van handel, industrie, toerisme en cultuur. De dc’s zijn zaterdag vertrokken, waar de conferentie van 14 tot en met 16 november gehouden wordt.

De dc’s zullen naast de conferentie ook gesprekken voeren met het bestuur van de Chinese stad Wuhan, met het oog op het ontwikkelen van een stedenband met deze stad. Pollack spreekt de hoop uit dat de samenwerking met Wuhan op gang komt.

Het is de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei enWuhan heeft 10.020.000 inwoners (volkstelling 2011), waarvan er zo'n. 6.434.000 in het stedelijke gebied wonen. De stad heeft al bijna 20 stedenbanden wereldwijd, waaronder Arnhem in Nederland en met nog geen enkele stad in Latijns-Amerika.

'Een voordeel dat we hieruit kunnen halen is de knowhow en dat zij ons kunnen helpen met het ontwikkelen van projecten. In Zuidwest heb je achtergestelde gebieden zoals Ramgoelam, Latour, Winti Wai. Deze buurten kunnen een upgrade krijgen met die kennis', laat hij vandaag, maandag 12 november 2018, via Starnieuws.

Overigens vermeldt Starnieuws niet wie de conferentie organiseert en lijkt voor de dc's een stedenband met Wuhan van meer belang, dan deelname aan de conferentie.

'Ik focus meer op die gebieden waar we zijn en dat wij bijvoorbeeld de gezondheidszorg naar de mensen moeten brengen. We kunnen niet alles laten voor lanti. In elk gebied moet je een gezondheidscentrum hebben. Als de Staat het niet kan doen, zijn er fondsen buiten en we moeten daar gebruik van maken', zegt Pollack, doelend op nog een voordeel dat uit de stedenband kan voortvloeien.

'Ik ga er niet meer bij zijn, maar de nieuwe dc kan dat oppakken.' Hij gaat per 1 januari 2019 met verlof en aansluitend daarop met pensioen in juni 2020.

Militairen Nationaal Leger en militair personeel Defensie en gezinsleden nu verzekerd bij SZF

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
SZF-directeur Rick Kromodihardjo spreekt van een mijlpaal


Militairen in het Nationaal Leger en militair personeel van het ministerie van Defensie en hun gezinsleden zijn na een proces van maanden per 1 november verzekerd bij het Staatsziekenfonds (SZF). Het gaat om ongeveer 12.000 verzekerden. SZF-directeur Rick Kromodihardjo en waarnemend directeur van Defensie kolonel Johnny Antonius hebben de overeenkomst ondertekend. Dit bevestigt Kromodihardjo vandaag, maandag 12 november 2018, op Starnieuws. 

De ministers Ronni Benschop (Defensie) en Gillmore Hoefdraad (Financiën) zijn de basisziektekostenovereenkomst aangegaan met het SZF. Antonius heeft aangegeven bij de ondertekening, dat het heel belangrijk is dat de personeelsleden de medische zorg niet meer uit eigen zak hoeven te betalen. De SZF-directeur spreekt van een mijlpaal, waarbij met de overname van deze nieuwe groep verzekerden, de medische zorg is gegarandeerd. Het gaat om de basisziektekostenverzekering, meerrechten en tandheelkunde.

De basisziektekostenverzekering biedt toegang tot de basis medische zorg, zoals huisartsenhulp, geneesmiddelen, ziekenhuisopname en is conform het basisvoorzieningenpakket van het SZF.

Ook hebben het ministerie en het SZF overeenstemming bereikt over de meerrechten, waarmee wordt bedoeld dat alle kosten die buiten het voorzieningenpakket vallen, eveneens worden gedekt. De tandheelkundige hulp is toegevoegd aan het voorzieningenpakket. De verwijzing naar een tandarts geschiedt door de huisarts. Ook zal de garantiestelling aan de desbetreffende tandarts namens het SZF worden verstrekt door de huisarts.

De voorbereiding om te komen tot de overeenkomst heeft enige maanden geduurd. Gedurende deze tijd is er intensief onderhandeld over een passend pakket voor deze nieuwe groep verzekerden en heeft het SZF een informatiesessie verzorgd aan onder andere de artsen die verbonden zijn aan het ministerie. In de informatiesessie zijn functionarissen van het SZF uitgebreid ingegaan op het voorzieningenpakket, de gangbare procedures en de meerrechten die zijn opgenomen in het pakket. Directeur Kromodihardjo, die bij deze gelegenheid de delegatie van het ministerie en de artsen toesprak, benadrukte dat hij een goede werkrelatie op basis van duidelijke communicatie en wederzijds vertrouwen nastreeft.

Onenigheid binnen NDP en nieuwe (woningbouw-)beloftes

'Wie houdt wie voor de gek, de misleiding van Bouterse gaat gewoon door'


Er heerst al geruime tijd onenigheid bij delen van het paarse kamp. Dit wordt niet onder stoelen en banken gestoken. Laat Bouterse het maar ontkennen. Toen Rachied Doekhie, hoofdbestuurslid van de NDP, felle kritiek leverde over de wijze waarop bezittingen van SML zijn overgenomen door Westland Sama Group NV, is de onvrede groter geworden. Doekhie zei toen: Het is een complete boevenbende. 

Op vrijdagavond 9 november heeft de NDP een kadermeeting in Ocer belegd. Deze kadermeeting was overigens matig bezocht, dit is een teken aan de wand. De afgang van de NDP is al ingezet. Het is meer dan duidelijk dat NDP’ers, uit onvrede niet meer in groten getale naar vergadering gaan. In 2015 kreeg je een volle bak in Ocer. Enerzijds beweert Abrahams, dat de kadermeeting redelijk goed was bezocht en anderzijds zegt hij, dat de meeting klein was. Dus duidelijke tegenstrijdigheid. 

Tijdens deze meeting heeft Ramon Abrahams op niet mis te verstane wijze gezegd, dat wie niet wil werken moet maar bedanken. Uit deze opmerking van Ramon Abrahams blijkt, dat ze de job niet kunnen klaren, terwijl Bouterse op elk podium schreeuwt: “we can do the job”. Dus die slogan is een klinkklare onzin. Als je niet kunt rekenen op je eigen 26 Assembleeleden, hoe wil je dan het land besturen? Uit de sms’jes die Misiekaba stuurde voor Abrahams, blijkt dat de fractieleider van de NDP geen daadkracht heeft. Het is duidelijk, dat hij de NDP-Assembleeleden niet onder controle heeft. Hij stuurde sms’jes voor Ramon Abrahams, dat de Assembleeleden van de NDP, niet komen opdagen om quorum te verlenen. Dat wil zeggen, dat de paarse leden, hun fractieleider helemaal niet serieus nemen. 

Op die bewuste kadermeeting zei Abrahams ook, dat er enkele personen zijn, die hij bijna figuren wil noemen, tij en ontij de pers opzoeken om zich uit te laten over allerlei zaken over de organisatie. Hij heeft gedreigd maatregelen te treffen tegen deze personen als ze niet ophouden. Kennelijk heeft Abrahams het over Rachied Doekhie, want de felle kritiek die hij levert is extra wrang voor Bouterse en Abrahams. Naar het schijnt, wordt Rachied Doekhie, onttroond als ‘koning van Nickerie”. 

Bouterse komt weer op de proppen met nieuwe populistische beloftes. Hij strooit weer zand in de ogen van de samenleving. De eerder gedane beloftes kan hij maar niet inlossen. Aan verbroken beloftes en niet volbrachte taken is er geen gebrek bij hem. De samenleving weet immers al te goed wat Bouterse zijn beloftes werkelijk waard zijn, maar toch moet de samenleving waakzaam blijven. 

Bouterse gaf verder aan, dat er meer dan 13.000 huizen in aanbouw zijn. Waar worden deze woningen gebouwd? Volgens Bouterse zijn er 'poppenhuizen', die verkrijgbaar zijn vanaf Srd 50.000. Daarvoor moet men wel een eigen terrein hebben. Ik adviseer Bouterse om de “poppenhuizen” liever bij Hema te kopen, die zijn veel goedkoper. Deze man moet nu werkelijk ophouden met zijn poppenkastshow. 

Bouterse kondigde ook aan, dat op een project tegenover Blauwmeer een compleet nieuwe buurt komt. Daar zullen er over niet al te lange tijd 10.000 koopwoningen verrijzen. Bouterse heeft nooit aangegeven hoeveel woningen in 8 jaar zijn gebouwd. Nu wil hij in blessuretijd, in 18 maanden, in totaal 23.000 woningen bouwen.(13.000 + 10.000 woningen). Wie houdt wie voor de gek? De misleiding van Bouterse gaat gewoon door. 

Volk van Suriname wees alert, u bent gewaarschuwd! 

Idris Naipal

P&D Real Estate gaat 10.000 woningen bouwen tegenover Blauwmeer

President Bouterse vol lof over de prestaties die het bedrijf heeft geleverd


P&D Real Estate, van ondernemer Sarwen Poenai, zal 10.000 woningen bouwen tegenover Blauwmeer, waar een nieuw project zal verrijzen het komende jaar. Vanaf 2014 zal P&D 13.660 koopwoningen hebben gebouwd.

President tevens NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft vrijdag in partijcentrum Ocer op een kadermeeting uitgebreid verslag gedaan van de huizen die door verschillende personen en instanties worden gebouwd, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 12 november 2018. Huizenbouw was het hoofdthema geweest op de politieke vergadering.

Bouterse zei, dat Poenai al bewezen heeft dat hij in de afgesproken tijd woningen kan opzetten. In 2014 heeft de ondernemer tegen de president gezegd, dat hij in 100 dagen 100 huizen zou kunnen bouwen. Hij heeft in 90 dagen het werk opgeleverd en 107 woningen gebouwd. Hier en daar waren er mankementen, maar die zijn op kosten van P&D gerepareerd. De president was vol lof over de prestaties die Poenai met zijn bedrijf heeft geleverd.

Namens P&D legde Prewien Ramkhelawan uit, dat op diverse projecten huizen zijn gebouwd. De bouw van 200 woningen is gestart op Helena Village:


Op een ander project worden 475 woningen gebouwd.

Bouterse stelde, dat als mensen echt willen werken, veel verzet kan worden.

ABOP start campagne 'ABOP meets the youth' te Latour, Paramaribo

(Bron foto's: Ronnie Brunswijk)
'Indien de jeugdigen niet klaargestoomd worden, kunnen zij de kar niet verder trekken'

'De jonge generatie zal bij de verkiezingen in 2020 ook het verschil moeten uitmaken'


Tijdens de ABOP kick-off van de campagne 'ABOP meets the youth' te Latour in Paramaribo werd de rol van de jeugd benadrukt. De partij zal een forum voor de jeugd maken, omdat die het roer van de ouderen zal overnemen. 'Indien de jeugdigen niet klaargestoomd worden, kunnen zij de kar niet verder trekken', liet voorzitter Ronnie Brunswijk weten, aldus de partij zondag 11 november 2018. 

De ABOP wil het voortouw nemen en zal in alle buurten in Paramaribo en districten de jongeren erbij betrekken. De jonge generatie zal bij de verkiezingen in 2020 ook het verschil moeten uitmaken, meent de partijvoorzitter. De strategie van de partij wat de jongeren betreft, zal doorslaggevend zijn, aldus de ABOP-voorzitter.

De ondervoorzitter van het jongerenbestuur, Edgar Sampie, hield de aanwezige jongeren voor dat het werk wat zij zullen doen, beloond zal worden. Hij riep hen op, om de partij door dik en dun te ondersteunen, omdat de ABOP kansen wil creëren voor de jonge generatie. Naar zijn zeggen draagt de partij kennis van de problemen waarmee jongeren te kampen hebben. 'In 2020 wanneer de geel-zwarte partij aan de macht komt, zullen er zeker veranderingen komen.'

Stefanus Ligorie, voorzitter van het landelijke jongerenbestuur van de ABOP, voegde eraan toe dat onderwijs een belangrijke factor is voor de verdere ontwikkeling van elk kind en het verworven recht op dit moment ontnomen wordt vanwege het onvriendelijke jongerenbeleid dat thans wordt gevoerd. Zijn partij wil zeker daar een einde aan maken door een goed onderwijsbeleid landelijk te voeren.

ABOP-volksvertegenwoordigster Dinotha Vorswijk hield de aanwezigen voor, dat de ABOP altijd een podium heeft voor de jongeren die zich willen profileren. Zij is daar een voorbeeld van. 'Wij zijn de toekomst, maar als onze leiders ons nu overspoelen met schulden dan zullen wij als jonge generatie het morgen niet goed hebben', merkte ze op. Vorswijk drukt de jongeren op het hart, om zich niet beet te laten nemen door de huidige machthebbers bij de verkiezingen in 2020.

De politica voerde aan dat de jongeren het momenteel enorm zwaar hebben, omdat er een onvriendelijk jongerenbeleid wordt gevoerd. De werkloosheid onder de jongeren en de armoede spreken boekdelen, aldus Vorswijk. 'De rol van jeugd in politiek, de stem van de jeugd mag niet vergeten worden.'

Minister Elias heeft in Kazachstan WHO/UNICEF Global Conference on Primary Health Care bijgewoond

Wat aanwezigheid bewindsman en delegatie Suriname oplevert wordt vervat in weinig zeggende cliché's...

Elias niet in staat om in heldere taal uit te leggen wat conferentie Suriname te bieden had


De primaire gezondheidszorg zal nog meer aandacht moeten krijgen van de regering als zij duurzame gezondheidswinst voor Suriname en zijn bevolking wil creëren. Dat stelde minister Antoine Elias van Volksgezondheid nadat hij in Astana, Kazachstan, de Global Conference on Primary Health Care van de WHO (World Health Organization), UNICEF en de regering van Kazachstan op 25 en 26 oktober 2018 heeft bijgewoond. De delegatie die hem heeft vergezeld bestond uit Rick Kromodihardjo, directeur van het Staatsziekenfonds en Herman Jintie, adjunct-directeur van de Medische Zending. 

De bewindsman is ervan overtuigd, zo schrijft Starnieuws zondag 11 november 2018 - welke nieuwswebsite er weinig aan gelegen is om het verhaal van Elias helder en kritisch uiteen te zetten -, dat de primaire gezondheidszorg in Suriname de hoge plek verdient die ze krijgt op de huidige politieke agenda. 'Maar, er moet beleid gemaakt worden, zodat het eerste niveau van contact voor de zorgvrager standaard de primaire zorgverlener is. Daarnaast moeten we werken aan geïntegreerde zorg die de gebruiker centraal stelt.'


In het beleid moet de verschuiving plaatsvinden van ziektebestrijding naar zorgverlening, waarbij preventie en een vroege diagnose van ziekten en aandoeningen een hoge prioriteit genieten. 'Daarnaast moet de regering voldoende middelen beschikbaar stellen voor de primaire gezondheidszorg, maar ook regelgeving maken, zodat de gemeenschap voldoende wordt betrokken bij de inrichting en richting van de zorg. Ook zouden aandacht geschonken moeten worden aan de digitale mogelijkheden, zoals telemedicine.' Daarom gaat de minister voor een intersectorale benadering om uiteindelijk te komen tot een universele dekking in Suriname.....

'Daarbij moet gewerkt worden aan de belangrijkste factoren die de gezondheid kunnen beïnvloeden, zoals schoon drinkwater, een goede hygiëne, educatie en armoedebestrijding.' Elias benadrukt dat een universele dekking alleen gerealiseerd kan worden als wordt gestreefd naar gezondheid in alles en voor alles, waarbij niemand achtergelaten wordt.

De ruggengraat van het primaire gezondheidszorgsysteem is de factor mens, in het bijzonder de lokale gezondheidswerker. 'De lokale gezondheidswerker moet onderdeel zijn van een multi-sectoraal team van werkers. Hier staat niet de dokter centraal, maar het multidisciplinaire team, dat goed getraind is, afgebakende taken en verantwoordelijkheden heeft, maar ook het vertrouwen van de gemeenschap heeft. Idealiter zou een dergelijke gezondheidswerker 25% in de kliniek en 75% in de gemeenschap bezig moeten zijn.'

Elias realiseert zich evenwel dat het succes van primaire gezondheidszorg afhankelijk is van de participatie van de gemeenschap. 'Voor de meeste landen is het moeilijk om hun overheden te overtuigen van het belang van de primaire gezondheidszorg. Daarnaast gaan wereldwijd gezondheidsbudgetten omhoog. Voor gezondheidsministers is de uitdaging om meer te halen uit wat er al besteed wordt aan gezondheid. Door te investeren in primaire zorg worden ziekenhuizen geholpen om beter te doen wat ze moeten doen.'