woensdag 20 juli 2016

Den Blauwvinger: Een soap - Draaikonterij van een DOE-minister en zijn partijvoorzitter

COLUMN: Draaikont Dodson lijkt langste tijd binnen DOE te hebben gehad

20-07-2016  Den Blauwinger/De Surinaamse Krant


De afgelopen dagen werd het Surinaamse nieuws vooral bepaald door gedoe en draaikonterij binnen DOE. In deze soap zijn de hoofdrollen toebedeeld aan een haperende partijvoorzitter Carl Breeveld en een minister Regilio Dodson die functioneert als misselijk makende draaitol binnen de partij. Er is veel over geschreven en gezegd in de media. Dus, Den Blauwvinger beperkt zich nu slechts even tot een soaperig feitenoverzichtje.

Zaterdag 9 juli – President Desi Bouterse maakt bekend, dat hij de DOE-fractie uit de coalitie heeft gezet.

Zaterdag 9 juli – DOE-voorzitter Carl Breeveld laat in een verklaring weten:

'Tijdens het onderhoud met het staatshoofd op vrijdag 8 juli werd in gemeenschappelijk overleg besloten de samenwerking met de NDP/BEP niet langer voort te zetten. '

Is DOE nu in overleg met Bouterse uit de coalitie gestapt of heeft de president de partij werkelijk eruit gezet? Ze spreken elkaar in ieder geval tegen...

Zondag 10 juli – Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt na een vergadering van DOE zaterdagavond 9 juli, dat hij 'uit egards voor de partij' besloten heeft zijn portefeuille aan te bieden aan president Desi Bouterse. Dodson stelt, dat hij namens DOE minister is geworden en dat het daarom meer dan billijk is dat hij gisteren zijn ontslagbrief heeft geschreven.


Dinsdag 12 juli – President Desi Bouterse zal minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vrijdag 15 juli antwoorden op het ter beschikking stellen van zijn portefeuille.

Vrijdag 15 juli – Regilio Dodson blijft minister van Natuurlijke Hulpbronnen. President Bouterse heeft Dodson gevraagd om aan te blijven als minister. De president heeft vrijdag 15 juli een langdurig onderhoud gehad met Dodson op zijn buitenverblijf te Brokobaka.

Zaterdag 16 juli – Het Kabinet van de President heeft in een verklaring officieel bevestigd, dat minister Regilio Dodson op zijn post blijft. Hij gaat verder met zijn werkzaamheden op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

Woensdag 20 juli – Minister Dodson heeft zich nog steeds niet uitgelaten over zijn politieke toekomst binnen DOE.
Minister Dodson hult zich wijselijk in stilzwijgen.
Minister Dodson heeft voor het ministeriƫle pluche, aanzien en geld gekozen, luisterend naar zijn baas, de president. Niets van wat voor egards dan ook te ontdekken bij de bewindsman. Partijvoorzitter Breeveld doet er ook het zwijgen toe.

Wat gaat deze grote draaikont doen? Hij zou 'uit egards voor DOE' zijn functie als minister ter beschikking stellen. Nu rijst de vraag echter of hij 'uit egards voor DOE' de partij vaarwel gaat zeggen, nu hij zich nog bevindt in NDP-huize regering Bouterse-II.
En, gaat DOE op een beslissing van Dodson wachten of neemt de partij eindelijk eens het voortouw en gaat zij over tot het royement van de bewindsman als partijlid?
Of sluit de minister zich toch aan – zoals velen verwachten – bij zijn oude jeugdliefde, de NDP?
We wachten af.
De DOE-Dodson-soap lijkt nog even voort te duren.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
20 juli 2016
Amsterdam-Paramaribo